Page 1

SAMANTHA LEWIS ARCHITECTURE + DESIGN PORTFOLIO


CONTENTS

SAMANTHA LEWIS

B.S. Architecture, May 2018 University of Maryland Minors: Sustainability + Construction Management Lewis.Samantha.N@gmail.com 443.617.0534 linkedin.com/in/s-lewis


TRANSCENDENCE

01

COMMUNITY INNOVATION HUB

02

ENHANCING THE ARTS

03

TRANSFORMATIONAL SYNTHESIS

04

REVITALIZING THE CAMPUS

05

LINKING THE ARTS

06

CREATIONS

07


AIRPLANE STRUCTURE ANALYSIS

TOP OBSERVATION DECK

01 TRANSCENDENCE - OBSERVATION TOWER SPRING 2018 - STUDIO IV DESIGN - 2 WEEKS LOCATION - COLLEGE PARK PHOTOSHOP SKETCHUP INDESIGN HAND SKETCHES

The Observation Tower symbolizes the transcendence into new realms of discovery and the development of futuristic technologies in science, research, architecture, and engineering. The Tower visibly rises above the structures surrounding the site; a result of its innovative structure and design. The structure references the original airplane components with strong connection points, steel members, and a tensile membrane. The design process started with using airplane elements and then manipulating the traditional structure to create a more dynamic design. The Tower transforms out of the ground and reaches to the sky with a fluid movement while still having strong structural elements to support the floating observation decks.


WEST ELEVATION

TOWER FORMATION SKETCH PROCESS

WEST ELEVATOR CORE SECTION


SITE PLAN

02 COMMUNITY INNOVATION HUB - EDUCATION CENTER IN ADAMS MORGAN SPRING 2017 - STUDIO II DESIGN - 3 WEEKS LOCATION - ADAMS MORGAN MODEL MAKING SKETCHUP ILLUSTRATOR PHOTOSHOP

Adams Morgan is an exhilarating space in DC that focuses on nightlife, history, recreation, and the arts. The project kicked off with a light box study to experiment with the balance of material and light through gold reflective surfaces, translucent glass boxes, and opaque surfaces with cutouts to allow light to escape. The library incorporates the idea of light as a beacon to the community by showcasing a geometric glass form that provides light throughout the depths of the building and can be activated at night for a symbol of safety. The corner engages with the landscape to allow pedestrians to weave through the site and feel welcomed into the public space. The education center includes group gathering spaces, technology centers, and book shelving open to the public.


THIRD LEVEL FLOOR PLAN

FIRST LEVEL FLOOR PLAN

CONCEPTUAL LIGHT BOX

CONCEPT

FORM

FINAL INTERIOR


DISPLAY STAIRCASE

EVENT ROOM

CARLO SCARPA - PALLAZO QUERINI - INSPIRATION

03 ENHANCING THE ARTS - GALLERY AND EVENT SPACE IN BLAGDEN ALLEY FALL 2017 - STUDIO III DESIGN - 6 WEEKS LOCATION - BLAGDEN ALLEY PHOTOSHOP SKETCHUP ILLUSTRATOR INDESIGN MODEL-MAKING

Blagden Alley is an unique neighborhood in DC that thrives with arts, culture, and food. The site has three active facades that intrigue people to explore inside the art gallery. The overall design exhibits floating cubes: one as the main event space and the others as collaborative rooms and makerspaces. The cubes emphasize how art is created, displayed, and performed. The design provides multiple forms of expression within an exterior art gallery, performance space, rooftop linear gallery, and workshop. The main focus is to blur the inside and outside that way there is less of a distinction between the public graffiti in the alley and the private art inside the gallery. The monumental stair allows artists to display their work inside the building and in the public realm, providing the community with local art and events.


FLEXIBLE ART DISPLAY

- A BLUR BETWEEN PUBLIC AND PRIVATE ART DISPLAYS - INTERIOR STEPS ARE USED FOR DISPLAY OPPORTUNITIES - EXTERIOR PODIUMS ARE FOR SCULPTURES AND SEATING

PROCESS SKETCHES

PUBLIC WALKWAY

- THE GROUND FLOOR IS RECESSED BACK TO CREATE AN INTRIGUING ENTRY INTO DC’S CULTURAL ALLEY LIFE - CREATES A SAFE WALK AWAY FROM CAR TRAFFIC


PROGRAM STORAGE

UP

DN

DN

MECH

UP

UP

ART GALLERY UP UP

UP

DN

FLOATING CUBES

DN

UP UP

DN DN

UP

DN DN

MAKERSPACE UP

DN UP

DN

DN

UP

DN DN

DN

OFFICE UP

MASSING

LOBBY

COLLABORATION SPACE

OFFICE

UP

UP

UP

GROUND LEVEL PLAN

THIRD LEVEL PLAN

CIRCULATION


PREFUNCTION SPACE PERSPECTIVE


EAST ELEVATION

NORTH ELEVATION

WEST ELEVATION

04 TRANSFORMATIONAL SYNTHESIS - STUDY OF MAISON DE VERRE SPRING 2017 - STUDIO II DESIGN - 3 WEEKS SKETCHUP ILLUSTRATOR MODEL MAKING

The design process began with a precedent analysis of spacial, tectonic, and sequential systems of Maison de Verre designed by Pierre Chareau located in Paris, France. Maison de Verre is a “house of glass” that exudes a soft atmosphere created by diffused light and a spacial hierarchy. Analysis provided a background to develop a new design approach by combining the studied concepts of spacial hierarchy, intersecting forms, and structural tectonics. Two overlapping spaces created an opportunity to design a monumental stair that wraps around the facade, from one level to the next. Overall, designers are able to instill a ‘new’ architecture design by critically evaluating and rethinking the original architects thought process.


ELEVATION PROPORTION ANALYSIS

SECTION PROPORTION ANALYSIS

UP

DN

UP

FIRST FLOOR PLAN

SECOND FLOOR PLAN


05 REVITALIZING THE CAMPUS - PURPLE LINE TRAM STOP SPRING 2017 - STUDIO II DESIGN - 2 WEEKS MODEL-MAKING PAINTING ILLUSTRATOR

The tram stop for the Purple Line located at the University of Maryland provides an avenue for the creation of a new gateway to campus. The area is located in the East Campus Innovation District which will be transformed to an area for retail, housing, and new technology research. Initially, the design started with taking the simple shape of a hexagon and then manipulating the dimensions to form multiple iterations of thresholds. The final form is composed of two common units: the outer shell and the inner shelter. The outer shell is composed of a sturdy perforated metal to provide structure to the inner shell which is comprised of a transparent glass to protect from weather elements.


2D HEXAGON TRANSFORMATION

3D SHAPE FORMATION

CREATING THRESHOLDS THROUGH SPACE


9TH STREET NW

9TH STREET NW

M STREET NW

URBAN EDGE

SITE COMPRESSION

M STREET NW

SITE ANALYSIS

PARTI

06 LINKING THE ARTS - APARTMENTS IN BLAGDEN ALLEY FALL 2017 - STUDIO III DESIGN - 4 WEEKS LOCATION - BLAGDEN ALLEY LUMION PHOTOSHOP SKETCHUP ILLUSTRATOR INDESIGN

The apartments in Blagden Alley provide an innovative experience for both the community and the artists. The main goal was to provide the residents with a private living experience while keeping them connected to the art and culture scene in DC. Within the site, a private alleyway is created to increase the connection through the site for pedestrians while also providing more natural light to the units. Local artists are able to reside in a double height loft in which they can hold private events to showcase their work. Artists are also able to collaborate with others in the studio makerspace and then curate work for display in the art gallery. The balance between creating, collaborating, and viewing enhances the creative process between the artist and the community.


M STREET ENTRANCE

M STREET ELEVATION


RESIDENT ARTIST STUDIO UNIT A SPACE FOR ARTISTS TO SHOW THEIR WORK AT A SMALL PRIVATE EVENT

STUDIO

A SPACE FOR ARTISTS TO CREATE THEIR WORK IN A SHARED STUDIO ENVIRONMENT

PUBLIC STREET ART

PUBLIC ART THAT IS CONSTANTLY CHANGING TO CREATE THE CULTURE OF BLAGDEN ALLEY

ART GALLERY

A SPACE FOR ARTISTS TO CURATE WORK IN A PUBLIC SPACE OPEN TO THE COMMUNITY


UNIT ARRANGEMENT LOBBY

UNIT APPROACH

RESIDENTIAL COURTYARD

FIRST FLOOR PLAN

COURTYARD FORMATION


07 CREATIONS GRAPHITE PRINTMAKING ACRYLIC PAINT


Samantha Lewis Portfolio - Spring 2018 - Undergraduate  
Samantha Lewis Portfolio - Spring 2018 - Undergraduate  
Advertisement