Page 1

Samantha Ng Architecture Portfolio | 2014


SAMANTHA NG

LEED AP Bachelor of Architecture 808.551.8395 smmng18@gmail.com

ACADEMIC

RAND HEADQUARTERS............................. autumn 2011 CIVIC CENTER OF ECHO PARK ................. spring 2010 LIVING AND CREATIVE CITY........................spring 2011

PROFESSIONAL

HONDA SMART HOUSE.............................2012-2014 SANTA MONICA CONDOMINIUMS............. 2013-2014 DUBAI HILLS VILLA..................................... 2013-2014 LAS TUNAS MIXED-USE.............................2013-2014

PERSONAL

RENDERINGS............................................. 2012-2014 ARTWORK................................................. 2007-2014


RAND HEADQUARTERS AUTUMN 2011 | SAN JOSE, CA


CONCEPTUAL DRIVERS: CIRCULATION AND PROGRAM LOOPS

PROGRAM DISTRIBUTION BY LEVEL ROOFTOP MOBILITY PARK 360,000 SF

PRIVATE RESEARCH SPACE 20,100 SF

SA

SA

TR A

SA

K

TR A

SA

K

BIC Y

TR A

E

MR

SA

OU

AN

R PA

K

BIC Y

TR A

S

RI

T

ND

TR

CL

C AR

A IL

S

AN

R PA

A IL

RI

T

CL

E

MR

C AR

T

E

OU

ND

ST

SA

OU

G

E

MR

TR

CL

C AR

E

BIC Y

S

AN

R PA

A IL

RI

T

E PED

G

OU

ND

TR

E

MR

CAR

E

TR

CL BIC Y

ST

IN

K

S

AN

R PA

AIL

RI

T

E PED

G

OU

ND

E

E

MR

CAR

ST

IN

TR A

E PED

G

TR

CL BIC Y

T

ES

IN

K

S

AN

R PA

AIL

RI

G

OU

ND

E

T

E

E

MR

CAR

PED

IN

TR A

IN

CL BIC Y

T

ES

G

TR

PED

IN

S

T

ES

AIL

RI

AN

EXECUTIVE SUITE PRIVATE RESEARCH SPACE 61,200 SF

PED

ND

R PA

K

RESEARCH SPACE 120,000 SF

RESEARCH SPACE 155,600 SF

SA

SA

TR A

SA

K

TR A

E

MR SA

OU

AN

K

BIC Y

TR A

S

RI

R PA

AIL

PE

T

ND

TR

CL

C AR

T

CL

E

MR

C AR

SA

T

E

BIC Y

S

AN

R PA

AIL

RI

T

S DE

OU

ND

G

OU

ND

TR

E

MR

E

PE

TR

CL

C AR

T

G

BIC Y

S DE

IN

K

S

AN

R PA

AIL

RI

T

E

OU

ND

G

E

MR

CAR

T

IN

TR A

PE

TR

CL BIC Y

S DE

IN

K

S

AN

R PA

A IL

RI

T

E

OU

ND

T

G

E

MR

CAR

S DE

IN

PE

TR

CL BIC Y

TR A

S

AN

K

A IL

RI

R PA

E

OU

ND

T

G

S

PE

TR

SA

T

E

E

MR

CAR

S DE

IN

TR A

G

CL BIC Y

IN

PE

T

A IL

RI

AN

RESEARCH SUPPORT SPACE EDUCATION CENTER 115,600 SF

S DE

R PA

K

RESEARCH SUPPORT SPACE EDUCATION CENTER 119,000 SF

RAND LOBBY EDUCATION CENTER HOTEL AMENITIES 254,000 SF

PARKING LOOP BICYCLE TRAIL 720,000 SF

RAND LOBBY EDUCATION CENTER HOTEL 190,000 SF

The primary conceptual driver for the Rand Campus Center is to promote interaction and innovation by maximizing flexibility and encouraging chance encounters. The mobility loop became this source of interaction that in turn became the physical form of the building. To further enhance Rand’s core values, the addition of courtyard green spaces, cafes, entertainment areas, bars, a fitness center, a hotel, and an educational center allow for professionals and the public from San Jose and around the world to interact in ways never before possible. With the San Jose airport only minutes away, the Rand Campus will become an icon and destination for the city.

EDUCATION CENTER HOTEL SUPPORT 152,000 SF


SITE PLAN

JOGGING ALONG ROOFTOP LOOP

PERSPECTIVE FROM NORTH STREET


UNROLLED SECTION ALONG EDUCATION CENTER LOOP

INITIAL STUDY MODEL

1:200 SCALE MODEL

1:40 SCALE SECTIONAL MODEL


CIVIC CENTER OF ECHO PARK: YOUTH THINK TANK SPRING 2010 | ECHO PARK, CA


PROGRAM DISTRIBUTION

In addition to civic programs, this building provides a youth think tank for children of Echo Park. Seven out of eight schools in Echo Park are elementary or middle schools, so this think tank is a place where selected, driven youth can gather after school and brainstorm, exploring ideas about their future vision of Echo Park. This provides an opportunity for youth to get involved in their community at an early age. A convenient crosswalk directly connects Echo Park to the corner of the site. Based on these access points, the main entrance for the building is on the West facade, and brings visitors through a three-story sky lit atrium and into the public exterior space. As one enters the site, they catch a glimpse of the Council Chamber, Anti room, and Youth Think Tank.

SITE PLAN AND ACCESS


INTERIOR VIEW THROUGH THINK TANK


STUDY MODELS

CONCEPTUAL LONGITUDINAL SECTION

The panel system that surrounds the think tank provides shade and acts as an informational skin. Where some transparent panels display inspirational quotes or mathematics, others are more opaque, providing shade. If the children need to take a break or get away, they can retreat into the panels. Located on the third floor, the panel walkway makes a loop, creating a contemplative and private space for the youth.

SECTIONAL WALL MODEL


LIVING AND CREATIVE CITY SPRING 2011 | SANTA MONICA, CA


CONCEPT DIAGRAMS

G

G

IN

PIER

PARK R

A

PU P PU BLIC BLIC SPA SPA SPA CE CE CE E

PIER

Y

IT

C

E

IV

R

P

T O

H

Y

IT

C

E

R

Y

C

R

PIER

IT

C

E

Y

C

IV

T A

E

R

C

Program Division Program Division Program Division Conceptual ExtensionConceptual of Pier and Park Extension of PierConceptual and Park Extension of Pier and Park

BEACH

IT

E

IV

T A

PROGRAM DIVISION. EXTENSION OF PIER AND PARK.

PIER

Y

S

O

D

N

O C

E

C

PARK

IT

C

G

IN

IV

L

BLA ELMUSE BLA MUSE U U CTK CK O H BO M BO M GA XGA X LLE LLE RIE RIE S S Y

IV

T A

C

C

L

E

E

C

G IN Y K CIT R A G P S O IN D N IV O

L

IV

T A

E

lifted to allow Urban Street Insertion m terraced to allow cascading Views

G

IN

K

K

R

A

BLIC

IT

PIER

PARK

IN

K

R

A

PPU

PARK

G

IN

K

R

A

P

T A

E

R

C

Addition of Housing tower Addition reinforces of Housing pier datum tower reinforces pier datum Program Stratification,Program Horizontal Stratification, Layering Horizontal Layering

ADDITION OF HOUSING TOWER REINFORCES PIER DATUM. PROGRAM STRATIFICATION.

Tower lifted to allow Urban Street Insertion Cultural Program terraced to allow cascading Views

TOWER LIFTS TO ALLOW URBAN STREET INSERTION. CULTURAL PROGRAM TERRACED FOR CASCADING VIEWS.

PARK

BEACH

Creation of new public space connects 3 unique typologies Creation of new public space connects 3 unique typologies Urban Lobby & Interior Museum Circulation of public space surrounding site: Park, Pier, and Beach of public space surrounding site: Park, Pier, and Beach

CREATION OF NEW SPACE CONNECTS THREE UNIQUE TYPOLOGIES OF PUBLIC SPACE: PARK, PIER, BEACH.

Vehicular Circulation Urban Street connects Pier & Public Open Space

URBAN STREET CONNECTS PIER AND PUBLIC OPEN SPACE

Urban Lobby & Interior Museum Circulation

URBAN LOBBY AND INTERIOR MUSEUM CIRCULATION.

SITE PLAN

The site is located at the end of the 10 Freeway, adjacent to the Santa Monica Pier and beach. Examining the site more closely, it has two defining physical conditions: the linear flow from the pier to Colorado Blvd., and the 60 foot drop from the park to the beach. The site is also adjacent to three unique typologies of public space: the beach, the pier, and the park, south of the Santa Monica civic center. This project mitigates these conditions by connecting all three typologies of public space onto the site through the creation of a new public space for the Santa Monica community.

CONCEPTUAL MONTAGE


PERSPECTIVE VIEW FROM HOTEL


The design of this new type of public space flows continuously from the street to the pier over the design of a new museum and gallery for Santa Monica. A housing tower slab hovers over the datum created by the extension of the pier up to Ocean Ave and defines the continuous lobby of the museum. It also defines an urban street that connects the pier, park, and beach, that is supported by retail program and the density of the housing tower.

SECTIONAL PERSPECTIVE THROUGH MUSEUM


HONDA SMART HOUSE 2012 - 2014 | DAVIS, CA


Located just west of UC Davis in Northern California, the Honda Smart House is a demonstration home that showcases Honda’s latest advancements in sustainable technology. From the start, the primary goal was sustainability and a zero net carbon footprint. Designed on a two foot grid for construction efficiency, the HSH is oriented south to maximize natural daylight. Large window overhangs were designed to minimize summer sun and maximize winter daylight. The double exterior wall construction and triple glazed windows provide additional insulation, and motorized operable clerestory windows naturally cool and ventilate the double height greatroom. Collaborating with the Honda team and the firm principals, my roles included: conceptual design, working drawings, sustainable material research/analysis/boards, 3D modeling, rendering, diagraming, and presentation material. The house was completed in January 2014.


In collaboration with UC Davis engineering students and faculty, experimental geothermal heat pumps were designed to extend 20 feet underground beneath the backyard. The water from these pumps circulates through the house for radiant cooling, heating, and domestic hot water use.


SECTION CUT THROUGH THE TWO-CAR GARAGE. DOUBLE EXTERIOR WALL CONSTRUCTION HIGHLIGHTED IN MAIN HOUSE.

TRANSVERSE SECTION, CUTTING THROUGH DOUBLE HEIGHT LIVING SPACE AND CLERESTORY WINDOWS.

THE DETAILED REVIT MODEL WAS USED FOR CONSTRUCTION DOCUMENTS, HONDA ANIMATIONS, AND DIAGRAMS.


SANTA MONICA CONDOMINIUMS 2013 - 2014 | SANTA MONICA, CA


SITE PLAN

The Santa Monica Condominiums site is located on Ocean Avenue, north of the Santa Monica Pier in California. With beautiful views of the ocean, this 13 unit complex respects the historic neighborhood through its clean white facade, while providing residents with framed views, highlighted with fresh pops of color. The adjustable custom fabricated metal panel system allows for privacy and shade, and playfully wraps around main exterior circulation stairwell, adding a canopy like experience to a typically underwhelming space. Collaborating with Everardo Garcia and Adele Chang, my roles included: conceptual design, plans, sections, elevations, material research and boards, 3D modeling, renderings, and submittal package compilation.


OCEAN AVENUE STREET SCENE


DUBAI HILLS VILLA 2013 - 2014 | DUBAI, UAE


TROPICAL MODERN

TROPICAL MODERN REAR PERSPECTIVE MEDITERRANEAN

CONTEMPORARY

The Dubai Hills Villa is part of a development in Dubai Hills, UAE. This 12,000 sf, nine bedroom villa was made for luxury and overlooks a golf course from its backyard. Designed along the axes of the circular motorcourt, the villa presented an intriguing challenge, as we were requested to provide three distinct elevation styles without changing the plan: Tropical Modern, Mediterranean, and Contemporary.

MEDITERRANEAN FRONT PERSPECTIVE

Why do the majority of clients today feel more comfortable in a ‘stylized’ home? What do styles contribute to the field of architecture? These questions and more bubbled up throughout the design process, as we worked with the client to understand their culture and perspective on building and construction. Working with Everardo Garcia, my roles included: conceptual design, plans, hand rendered and digital elevations, and precedent research. MEDITERRANEAN REAR PERSPECTIVE


BASEMENT PLAN

GROUND FLOOR PLAN


SECOND FLOOR PLAN

ROOF PLAN


LAS TUNAS

2012 - 2014 | SAN GABRIEL, CA


SITE PLAN

Las Tunas is a mixed-use project that includes 37 condominiums, a restaurant, and retail. Located in San Gabriel, CA on Las Tunas Drive, this complex is just blocks from the historic San Gabriel Mission. Honoring the mission through its Traditional Spanish elevation, the complex also includes underground parking, a gym, and a large courtyard. Working with Everardo Garcia and Armine Movsesyan, my roles included: all unit plan designs, site plan, hand colored elevations, sections, details, material research and boards, and submittal package compilation.


RENDERINGS AND ARTWORK 2007 - 2014 | LOS ANGELES, CA

COSTA MESA RENDERING


SIERRA MADRE LOT 24 RENDERING


USC BOVARD AUDITORIUM


USC BOVARD AUDITORIUM


USC BOVARD AUDITORIUM


Thank you

Samantha Ng Architecture Portfolio  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you