Page 1

PORTfolio S A M A N T H A

D Y E

/

2 0 1 8


SAMANTHA DYE Curriculum Vitae

TECHNICAL SKILLS

ACADEMIC ACHIEVEMENTS

AutoCAD

Golden Key International Honour Society

Photoshop InDesign

PERTH, AUSTRALIA samantha.dye08@gmail.com

Premiere Pro Sketchup Free Illustrator 3DS Max

Currently a full-time undergraduate student at University of Western Australia seeking for work experience to learn and gain exposure of the working environment. Fast learner, diligent, hardworking, friendly, observant, responsible, proactive, and can easily adjust to new environment, with a passion for design and interest in the relationship between architecture, history and the urban form.

Rhinoceros 3D EDUCATION University of Western Australia

Bachelor of Design | 2016 - present GPA: 6.350* | WAM: 77.900*

Member | UWA | 2018

The Premier’s ANZAC Student Tour 2015

State Finalist | Mindarie Senior College | 2015

Caltex Best All Rounder Award

Recipient | Mindarie Senior College | 2015

Australian Defence Force Long Tan Youth Leadership & Teamwork Awards

Recipient | Yanchep District High School | 2013

LANGUAGES English | Fluent Mandarin | Conversational

*Current Progression as of 09 SEPT 2018

Western Australian Certificate of Education (WACE) Mindarie Senior College| 2014-2015 | ATAR 91.35 ARCHITECTURE COMMUNITY Student Organised Network for Architecture (SONA)

REFERENCES Ms Jennie Officer

The Architecture, Landscape, & Viusal Art (ALVA) Student Society

Mr Michael Woodhams

Representative, University of Western Australia | 2018 Member | 2018

Member | 2018

Senior Lecturer, UWA School of Design +61 8 6488 5570 jennie.officer@uwa.edu.au Executive Director (WA), Australian Institute of Architects +61 8 6324 3100 michael.woodhams@architecture.com.au


CONTENTS

Architecture Studios, first to third year First Year - Yanchep RSL Club

1

Second Year - RoadHouse 29

5

Third Year - The Connector

11 Design Communication, Second Year

21 Construction, Third Year

27 Model Making

30 Photography

35


architecture studio, first year.

Yanchep RSL CLUB Community was the driving concept behind this project, aiming to bring existing community within its precinct and creating a new internal community within its crater. The building is a centric courtyard surrounded by designated spaces, and serves as the main circulation node, allowing access to all sections of the building, such as the restaurant, RSL Club area function room, and sporting areas. A centric design employed in order to create an inviting atmosphere, to present the RSL Club as a dinning, recreation and family destination, where there is the opportunity for the interaction between the public and retired and active members of the defence force.


N

Site Plan 1 | 2


N

B

A

A

B

Plan

Section AA


Pespective I

Pespective II

Section BB 3 | 4


architecture studio, Second year.

ROADHOUSE 29 Roadhouse 29 proposed a multiple dwellings on a 600 square metre, that comprising of four residential walk-up dwellings. The four residential dwelling comprise of 1 one bed dwelling, 2 two bed dwelling, and 1 three bed dwelling. An set of principles is the driving force behind this design, which includes: maximising the sun; maximising outdoor space and vertical stacking; a defined boundaries of public and private space; and sustainable rainwater collection.


N

Site Plan 5 | 6


Utility Living Sleeping

Utility Living Sleeping

UtilityUtility Living Living Sleeping Sleeping

Utility Utility LivingLiving Sleeping Sleeping

Vertical Vertical Stack Vertical StackStack

Vegetation Vegetation Vegetation

Programs Programs Programs

Vertical Stack VerticalVertical Stack Stack

Vegetation Vegetation Vegetation

ProgramsPrograms Programs

Circulation Circulation Circulation

Sunlight Sunlight & Ventilation Sunlight & Ventilation & Ventilation

Public & Private & Private Public & Public Private

Circulation Circulation Circulation

Sunlight & Ventilation SunlightSunlight & Ventilation & Ventilation

Public & Private & Private Public &Public Private

Concept Diagrams


set of principles is the driving force behind this design, which includes: maximising the sun; maximising outdoor space and vertical stacking; a defined boundaries of public and private space; and sustainable

ARCT2000co [ rainwater

Roadhouse 29 proposed a multiple dwellings on a 600 square metre, that comprising of four residential walk-up dwellings. The four residential dwelling comprise of 1 one bed dwelling, 2 two bed dwelling, and 1 three bed dwe A D set of principles is the driving force behind this design, which includes: maximising the sun; maximising outdoor space and vertical stacking; a defined boundaries of public and private space; and sustainable rainwater co A

D

7.

6.

6.

6.

6.

7.

6.

6.

6.

6.

N Dwelling Type a. 3-bed dwelling b. 2-bed dwelling Dwelling Type c. 2-bed dwelling a. 1-bed 3-bed dwelling d. b. 2-bed dwelling Ground Floor Plan c. 2-bed dwelling d. Two-lane 1-bed dwelling 1. driveway 2. Entrance Ground Floor Plan 3. Garage

4.

4.

5.

B

d.

4.

5.

c.

4.

5.

B

4.

4.

5.

5.

5. 4.

b.

B

a.

5.

5.

d. 3.

c. 3.

b. 3.

a. 3.

3.

3.

3.

3.

8. 8.

C

C

C

2.

2.

2.

2.

2.

2.

2.

2.

N

1. Storage Two-lane driveway 4. 2. 5. Entrance Water garden 3. Backyard Garage 6. 4. Communal Storage garden 7. 5. Guest Water parking garden 8. 6. Backyard First Floor garden Plan 7. Communal 8. Living/dinning/kitchen Guest parking 9. 10.Toilet First Floor1Plan 11.Bedroom 9. Living/dinning/kitchen Second Floor Plan 10.Toilet 11.Master Bedroombedroom 1 12. 13.Bedroom 2 Second Floor 14.Bedroom 3 Plan 12.Master Bathroom bedroom 15. 13.Bathroom Bedroom 2 16, 14.Louvered Bedroom 3pergola 17. 15.Balcony Master Bathroom 18. 16,Bathroom 17.Louvered pergola 18.Balcony

4. B

N

C

1. 1.

A

D

A

D

Ground Floor Plan N

N

N

N 14.

9.

9.

9.

9. 11.

10. 11. 10.

First Floor Plan 1:200 First Floor Plan 1:200

9.

10. 10.

9. 11. 11.

18.

9.

10. 10.

9. 11. 11.

10. 10.

First Floor Plan

12.

18.

12.

18.

12.

18.

14. 16. 13. 16.

18. 17.

12. 15.

18. 17.

12. 15.

18. 17.

12. 15.

18. 17.

17.

15.

17.

15.

17.

15.

17.

Second Floor Plan 1:200 Second Floor Plan 1:200

13.

Second Floor Plan 7 | 8


1:1000 Site Plan

Circulation

Utility Living Sleeping

Circulation

Utility Living Sleeping

Programs

Programs

Public & Private Public & Private

West Driveway View West Driveway View Winter

Concept Design Diagrams Concept Design Diagrams

Summer Winter

Section AA 1:100

Section AA

Pespective I

Summer

Section AA 1:100

Section BB 1:100

Section BB 1:100

Section BB


First Floor Plan 1:200

Second Floor Plan 1:200

West Elevation 1:200

North Elevation 1:200

West Elevation 1:200

North Elevation 1:200

Living/Kitchen View

South Elevation 1:200

South Elevation 1:200

Pespective II

Balcony View

East Elevation 1:200

East Elevation 1:200

Pespective III Summer

Living/Kitchen View

Balcony View Summer

Section CC 1:100

Section CC 1:100

Section CC

Winter

Winter

Section DD 1:100

Section DD 1:100

Section DD 9 | 10


architecture studio, THIRD year.

THE CONNECTOR This brief targets to challenge the food supply chain, providing a sustainable solution to supplement the demand of seafood and crop. The South Fremantle Power Station will be integrating the principles of community, sustainability and nature into one – with the building being the connector to all 3 principles. This solution will be producing environmentally and economically sustainable food supply, providing transparency of food source to patrons dinning in its restaurant, and catering locally grown produce to surrounding communities and businesses. While also introducing the concept of living-working to the building in the form of communal living for short-term guests, primary backpackers, as they work on the urban farm while enjoying their stay in Western Australia.


ROBB RD

Site Plan SITE MAP // 1:1000 11 | 12

ARCT3000 // 21982475


CENTRAL GREEN CORE

INVITING GREEN SPACE INSIDE THE BUILDING

AQUAPONICS

DIRECT ACCESS TO THE PRODUCTION OF FOOD FROM THE CENTRAL GREEN CORE

HARNESSING NATURAL RESOURCES

RAIN WATER CATCHMENT AND SOLAR PANELS INSTALLED ON THE ROOF TO REDUCE THE BUILDING ENERGY AND WATER CONSUMPTION

NATURE

CONNECTIVITY

CENTRAL CIRCULATION

CONNECTING SPACES FOR BOTH EXTERNAL AND INTERNAL COMMUNITY

EXTRUDED TOWER

PROTOTYPE OF COMMUNAL LIVING, CREATING NEW INTERNAL COMMUNITY

DELIVERY TO SURROUNDING COMMUNITIES

DELIVERING FRESH PRODUCTS AND FOOD TO SURROUNDING BUSINESSES AND SUBURBS

COMMUNITY

Concept Diagrams CONCEPT DIAGRAM ARCT3000 // 21982475


165000

141000

C

STAFF ROOM

PUBLIC TOILETS

A

PROTOTYPE COMMUNAL LIVING TOWER

AQUAPONIC TANKS d. 7200

D

GREENHOUSE 7825 x 5650

PROTOTYPE COMMUNAL LIVING TOWER - FUTURE EXTENSION

SEED LIBRARY

EXPERIMENTAL LABORATORY

STAFF ROOM

PUBLIC TOILETS

B

B

WATER STORAGE & RECYCLING SYSTEM

SOLAR ENERGY STORAGE

STAFF ROOM

FREIGHT LIFT

DELIVERY SERVICE

C

COMMUNITY GARDEN

16000

KITCHEN

A

RESTAURANT

31000

MOSS MAT CRATERS

D

PRODUCE MARKET

ADMINISTRATION

REFLECTION POOL

1000

197000

See A0 attached for detailed explanation.

GROUND PLAN // 1:500 Ground Plan ARCT3000 // 21982475

13 | 14


PROTOTYPE COMMUNAL LIVING TOWER Like a parasite, this new tower attaches itself to the side of the existing building. The Tower brings living and working together, creating an internal community by providing accommodation for shortterm workers working on the aquaponic. Experimenting the idea of backpackers working temporarily on rural farms to earn money before moving on, this prototype presents a new alternative for backpackers’ travels.

SKYLIGHTS The skylight will bring in more natural lighting indoor, can be open remotely to allow stack ventilation to happen during the summer months, or anytime that the building need to draw cooler air from outside and circulate it internally, letting warmer air rises and escapes through the opened skylight. 2300 x 3000

A

PRODUCE PROCESSING AREA The primary area where harvested crop get processed, before being transferred to the delivery and packaging area.

D

55000

33000

7000

C

GREENHOUSE Each greenhouse can be specialize to the suitable climate for vegetables being grown. These greenhouses are restricted to the public, access may be granted with a tour. These greenhouses are primary supplying external surrounding communities and businesses, while the lower level supply the restaurant, the produce market and visiting community. 7825 x 10000 7825 x 5550

B

15000

B

C ADMINISTRATION The office space where operating business of the aquaponic farm, and overall running of the building is handled.

EXHIBITION SPACE Art installation, informative installation about aquaponic cultivation or agriculture theme showcase can be put on display here.

A

PUBLIC TOILET

KITCHEN Catering to the bar menu, and private functions.

BAR Separated from the main dinning area on the ground floor, the bar provides for more private space for people wanting to have a drink and snack while seeing the ocean view. This space can be hire for funtions.

D EDUCATIONAL SPACE A space for presentation, workshop, discussion and Q&A on aquaponic cultivation is held.

COMMUNAL WORKING DESK People may study, work, or dine here. It can be use for educational workshop, corporate gatherings, or a small private party. It’s a place where community can gather together.

PUBLIC TOILETS

First Floor Plan FIRST FLOOR // 1:500 ARCT3000 // 21982475


C

C

C

BATHROOM

BATHROOM

COMMUNAL SLEEPING Bunk beds where 4 people may stay at the same time.

COMMUNAL SLEEPING Bunk beds where 4 people may stay at the same time.

THIRD FLOOR

SECOND FLOOR

C

C

16500

C

C

LAUNDRY

WORKING AREA THEATER ROOM

LIVING ROOM COMMUNAL DINNING

SECONDARY LIVING ROOM

GAME SPACE

FIRST FLOOR

C

20000

COMMUNAL KITCHEN

‘BASEMENT’ FLOOR

C

Living Tower Plans PROTOTYPE COMMUNAL LIVING PLANS // 1:200 ARCT3000 // 21982475

15 | 16


See A0 attached for detailed explanation.

BB Section BB SECTION // 1:500 ARCT3000 // 21982475


!

.."#$!%&'("))"*+,--

Construction Section (aa)

!!"#"$%&$

"#$%&#

!

CC Section !!"#$!%&'("))"*+,--

!"#$%&&&'((')*+,)-./ 17 | 18


CONSTRUCTION SECTION (aa) // 1:50 ARCT3000 // 21982475

Constructive Section (aa)


PHOTOMONTAGE // ENTRANCE

Perspective of Entrance ARCT3000 // 21982475 19 | 20


design communication, Second year.

Space migration Communicating design with a range of drawing skills, both manual and digital, and combine them through layered, mixed media drawings. This project took the ‘machine’ of a electric salt/pepper mill, disconstructed it, and documented its machine parts. The ‘machine’ is reconceptuaised into a spaceship. The spaceship is a transporter, carrying hibernating humans to a new colony lightyears away from Earth. The drawing set consist of 9 layers of different mixed media drawings, with the 2 foremost layers being rendered with charcoal and conte pencils.


Disconstruction of the ‘machine’ 21 | 22


Rendering progress


Rendering progress 23 | 24


Manual and digital rendering layers


Final work


Construction, THIRD year.

RCR Arquitectes - Soulages Museum Architectural and structural analysis: studying the relationships between architecture, space, structure and technology. The Soulages Museum is located in Rodez, France. It has large Corten-steel panels that forms the the envelope of the building, which in turns hides the use of reinforced concrete structure. The primary structure are the concrete walls, and they support the secondary steel spanning members that follows an mostly regular structure pattern.


PLAN 1:20

B.

A.

NORTH ELEVATION

SECTION

GROUND PLAN

SCALE 1: 1000

RCR ARQUITECTES - SOULAGES MUSEUM 21982475 - DYE, SAMANTHA

Structural pattern 27 | 28


A.

B. Corten-steel parapet wall covering with v joint seal.

Double glazing skylight.

Corten-steel grating on raising pieces, adjustable in height; sealing layer; thermal insulation; vapour barrier; reinforced concrete slab; services space; rockwool acoustic insulation; perforated sheet steel with coasting.

Soffit panel - daylight diffusion, acoustics, direct and indirect artificial lighting: perforated sheet steel coated white; rock wool on RHS steel frame.

White sheet-steel diffusion visor.

Sheet-steel wall lining, coated white.

Corten-steel; stainlesssteel supporting construction; thermal insulation; reinforced concrete; services space; gypsum plasterboard.

Floor construction: Corten-steel sheeting impact-sound insulation; concrete leveling layer; reinforced concrete floor; thermal insulation; ventilated cavity; Corten-steel sheeting.

ELEVATION AND SECTION 1:50

Sections and elevation SECTION 1:20


Model making

29 | 30


Architecture Studio, First Year

yanchep rsl club

Community was the driving concept behind this project, aiming to bring existing community within its precinct and creating a new internal community within its crater. The building is a centric courtyard surrounded by designated spaces, and serves as the main circulation node, allowing access to all sections of the building, such as the restaurant, RSL Club area function room, and sporting areas. A centric design employed in order to create an inviting atmosphere, to present the RSL Club as a dinning, recreation and family destination, where there is the opportunity for the interaction between the public and retired and active members of the defence force.


Structures and Natural Systems, First Year

christian kerez - leutschenbach school Studio: Part one: pick an empty lot in the Perth CBD as the site, produce an site analysis, and technical drawings. Part two: pick an building from the unit list, research and analysis the structure and present it in a drawing set. Part three: relocate the building to the selected site in Perth CBD. Structural model of the Leutschenbach School relocated to an parking lot in Northbridge.

31 | 32


Integrated Design Studio, Second Year

odour Armour

Studio: Design and make a wearable device that either alters the cognitive senses of the spectator or of the person that wears it. This project is a wearable structure that alters the smell sensory of the person wearing it, as well as anyone in its proximity, and create an uncomfortable environment for the person wearing it. The cans located on the shoulders are the smell device, close to the nose for maximum effect. The strong odor of shrimp paste would assault the smell sensory. Further discomfort is added by the protruding shield, it echoes whenever the wearer speak, and adds a weight to the structure. The scales are replicating the fish scale, made out recycled plastic and aluminum, highlighting the theme of human pollution of the oceans.


Architecture Studio, Second Year

ROADHOUSE 29

Roadhouse 29 proposed a multiple dwellings on a 600 square metre, that comprising of four residential walk-up dwellings. The four residential dwelling comprise of 1 one bed dwelling, 2 two bed dwelling, and 1 three bed dwelling. An set of principles is the driving force behind this design, which includes: maximising the sun; maximising outdoor space and vertical stacking; a defined boundaries of public and private space; and sustainable rainwater collection.

33 | 34


PHOTOGRAPHY

[Amateur]


35 | 36


MADE

IN

AUSTRALIA

samantha.dye08@gmail.com

Undergraduate Architecture Portfolio 2018  

Bachelor of Design (Architecture + Integrated Design) 2016-present

Undergraduate Architecture Portfolio 2018  

Bachelor of Design (Architecture + Integrated Design) 2016-present

Advertisement