Page 1

ΦΥΤΕΙώΤΙΚΑ ΝέΑ

ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ

107

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΥΤΕΙΩΤΩΝ “ΤΟ ΛΙΓΟΒΙΤΣΙ”

ΧΡΟΝΟΣ 30ος ΓΡΑΦΕΙΑ: ΠΑΤΗΣΙΩΝ 5, ΑΘΗΝΑ 104 31 e-mail: fitiotikanea@yahoo.gr ΙΟΥΛΙΟΣ 2011 - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012

Η κοινωνία μας στα πρόθυρα της επιβίωσης και της εξαθλίωσης Μηδέν παραγωγή… μηδέν οικονομία

Λυκειακές Τάξεις Φυτειών: Όσο δεν ενισχύονται τόσο θα κινδυνεύουν με οριστική κατάργηση Ο Δήμος Ξηρομέρου να αναλάβει τις ευθύνες του

ΣΕΛ.

5ΣΕΛ. 5

Η οικονομία των Φυτειών στηρίζεται αποκλειστικά στις συντάξεις... ως πότε; ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΕΛ.

7

Π

αράταση για ένα επιπλέον χρόνο δόθηκε και φέτος στις Λυκειακές τάξεις Φυτειών με την προϋπόθεση να ενισχυθούν άμεσα με νέους μαθητές.

Τ.Ο.Ε.Β. ΦΥΤΕΙΩΝ

Κίνδυνος διακοπής λειτουργίας του λόγω χρεών προς τη Δ.Ε.Η.

Συνέντευξη του Αντιδημάρχου Ξηρομέρου Παναγιώτη Γαζέτα στον Πρόεδρο του Συλλόγου μας Χρήστο Σαλτογιάννη

Όπως είχαμε γράψει στο προηγούμενο τεύχος, ορατός είναι ο κίνδυνος διακοπής λειτουργίας του Τ.Ο.Ε.Β. Φυτειών λόγω των οφειλών του και κυρίως προ την Δ.Ε.Η.

ΣΕΛ.

10

ΦΥΤΕΙώΤΙΚΑ ΝέΑ

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΥΤΕΙΩΤΩΝ “ΤΟ ΛΙΓΟΒΙΤΣΙ”

ΣΕΛ.

5

ΑΘΗΝΑΣ

Παράνομες αμμοληψίες στην λίμνη Αμβρακία

44

ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ

106

ΧΡΟΝΟΣ 29ος ΓΡΑΦΕΙΑ: ΠΑΤΗΣΙΩΝ 5, ΑΘΗΝΑ 104 31 e-mail: fitiotikanea@yahoo.gr ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2011

Υπόθεση φωτοβολταϊκών Αναμένοντας την έγκριση των αιτήσεων τους οι αγρότες Υπουργείο Περιβάλλοντος και Δ.Ε.Η. να εγγυηθούν για την «εγγυητική επιστολή»

Παραμένουν ως έχουν οι Λυκειακές Τάξεις Φυτειών

ΣΕΛ.

10

Σε «έξαρση» η λαθροϋλοτομία στο Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου

Επόμενο βήμα η ενίσχυσή τους

Οι λαθροϋλοτόμοι δρουν ανενόχλητοι

Η Πολιτεία απαξιώνει το έντιμο πολιτιστικό κίνημα Δ ΣΕΛ.

Αναδασμός Γαζής Φυτειών

Ένα έργο που θα δώσει πνοή στον τόπο μας

5ΣΕΛ. 5

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να «ξεκαθαρίσει το τοπίο», όσον αφορά τις εγκρίσεις των αιτήσεων των αγροτών μας.

ΣΕΛ.

6

ΕΝ ΠΕΡΑΣΕ Η ΑΔΙΚΗ ΑΠΌΦΑΣΗ του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων που προέβλεπε την κατάργηση των Λυκειακών τάξεων Φυτειών.

Απαξιώνει τα έντιμα πολιτιστικά έντυπα (εφημερίδες-περιοδικά) Τ.Ό.Ε.Β. ΦΥΤΕΙΏΝ

Η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων κρίνεται αναγκαία για την μετέπειτα βιωσιμότητα του οργανισμού

ΣΕΛ.

5

Θέλουν να δημιουργήσουν κέντρο κράτησης μεταναστών στο στρατόπεδο του Άγριλου

Η τοπική μας κοινωνία αντιδρά και εναντιώνεται σε αυτό το ενδεχόμενο

ΣΕΛ.

3

ΣΕΛ.

5

Ξένοι κυνηγοί «λυμαίνονται» την άγρια 9 πανίδα του Οζερού

ΣΕΛ.


2 > ΦΥΤΕΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

• ΤΕΥΧΟΣ 107 •

ΙΟΥΛΙΟΣ 2011-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012

Όσα φέρνει ο ανεμόμυλος…

Εκπληκτική φωτογραφία: Ένας τεράστιος πελεκάνος στα νερά του Οζερού. Θαυμάστε λοιπόν…

Ένας ακόμη Φυτειώτης στην Προεδρική Φρουρά. Είναι ο Χρήστος Μακρυπίδης του Βασιλείου. Καμάρι για τους γονείς του αλλά και για τον τόπο καταγωγής του.

Από «πύλη του Ξηρομέρου», ο Δήμος Φυτειών κατάντησε ο «φτωχός συγγενής» του Ξηρομέρου. Δυστυχώς ο «Καλλικράτης» περισσότερα προβλήματα δημιούργησε.

...σάτιρα…δηκτικά…σχόλια…

Επιμέλεια: Μαρκέλλα Δημητριάδη

Νεανικός

Φυτειώτικος Παλμός

Γιορτή της γυναίκας: Κάθε χρόνο οι γυναίκες του χωριού μας τιμούν την γιορτή τους. Φέτος το «ραντεβού» δόθηκε στον ξενώνα «Φοιτία».

Η πεζογέφυρα στο Ρίβιο. Η γέφυρα των αναστεναγμών και της ταλαιπωρίας, ένα έργο τουλάχιστον «υπερβολικό». Γιατί;

Χιόνια στο χωριό μας μετά από πολλά χρόνια. Η εικόνα είναι «απίστευτη». Θαυμάστε το κάτασπρο χωριό μας.

Ηλιοβασίλεμα στον κάμπο. Θαυμάστε την ξεχωριστή φωτογραφία που τραβήχτηκε την κατάλληλη στιγμή και θυμίζει ζωγραφιά ο ουρανός.

«Τσεμπέλι μου στριφτό». Μετά από πολλά χρόνια έκαναν και πάλι την εμφάνιση τους. Η ανάγκη για φθηνό καπνό προκαλεί «αναθεωρήσεις» στις τσέπες μας.

Η λίμνη Αμβρακία. Μοναδική για τα καθαρά νερά της και τις υπέροχες παραλίες της που δυστυχώς «λεηλατούνται» χωρίς ίχνος δισταγμού.

Οι νέοι του χωριού μας ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον. Ένα μέλλον με επίκεντρο την γενέτειρα μας, όπου θέλουν να δημιουργήσουν και να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά.

Η κτηνοτροφία αποτελεί «πηγή» εισοδήματος για πολλά νοικοκυριά Οζερός: Πανέμορφη εικόνα τραβηγμένη μέσα από την λίμνη. Στο του τόπου μας. Το τελευταίο καιρό ολοένα και περισσότεροι νέοι βάθος διακρίνονται σπάνια πουλιά που δυστυχώς γίνονται θύματα στις στρέφονται προς την κτηνοτροφία. «ορέξεις» των ξένων κυνηγών.

χαθήκαμε… άραγε να φταίν’ οι αποστάσεις; που λέει και το τραγούδι… άραγε να φταίει η οικονομική κρίση ή μήπως η απαξίωση από την πολιτεία για τους συλλόγους…; λίγο απ’ όλα θα έλεγα… μάλλον! δεν πειράζει! θα προσπαθούμε και με δυσκολίες να ακουστούμε… τουλάχιστον όσο γίνεται! καιρό έχουμε να τα πούμε… και έχουμε πολλά να πούμε… από πού να ξεκινήσω! η φτώχεια όσο πάει και εξαπλώνεται… όλο και περισσότερο! και στο χωριό μας η κατάσταση έχει δυσκολέψει… τραγικά θα έλεγα! αγροτική παραγωγή σημειώσατε… μηδέν! ή…

σχεδόν μηδέν! με το ΤΟΕΒ Φυτειών τι γίνεται; το κλείνουμε κι αυτό; Ο λόγος; λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν!!! κατάλαβα… φτωχότερη η παραγωγή λοιπόν… τεράστιο το πρόβλημα ας στηρίξουμε εμείς, αγρότες και μη… για την εύρεση λύσης! φαίνεται πως δεν μας δίνουν και πολύ σημασία…! μήπως καταντήσαμε ο φτωχός συγγενής του Ξηρομέρου…;;; σίγουρα πάντως κάτι δεν πάει καλά… συνεχίζουμε να μην αγχωνόμαστε! ο επιμένων νικά όμως! με το νεράκι μας τι γίνεται; κατάλληλο ή ακατάλληλο τελικά; ευτυχώς.. όλα υπό έλεγχο όπως λένε! πίνουμε άφοβα λόγω χλωριώσεων! αυτό μας έλειπε! επαγγέλματα στο χωριό… αγρότες υπό διάλυση! νέα μόδα, ξυλεία… και φυσικά παράνομη! «ρήμαξαν» το Βελανιδοδάσος και η Πολιτεία… άπραγη! έλεος!!! κάτι πρέπει να γίνει! κάτι πρέπει να γίνει με όλα τα εγκλήματα που γίνονται σε βάρος του φυσικού μας πλούτου! εθνικές εκλογές. αυτό μας μάρανε! τα πολιτικά σίριαλ καλά κρατούν! κωμικοδραματικές καταστάσεις λέμε! εκλογές και στον Σύλλογο μας «Το Λιγοβίτσι»! μια ανανέωση δεν βλάπτει! όσο περισσότεροι, τόσο το καλύτερο! να πούμε και κανένα ευχάριστο; με επιτυχία συνεχίζονται οι παραδοσιακοί χοροί στον Σύλλογό μας! χοροί απ’ όλη την Ελ-

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ: www.fitiesnews.gr - xiromeronews.blogspot.com

ΙΝΩΣΗ ΑΝΑΚΟ ΟΥ ΜΑΣ Γ Ο ΛΛ ΤΟΥ ΣΥ οι δεν ύμε, όσ μικά ο λ α κ ρο δ υ Παρα χ α νουν τ ίδα του λαμβά ερ μ η φ ε να την ου μας συλλόγ σουν μαζί νή ω ιν ο επικ μας

λάδα! και ευχάριστο το κλίμα! κόσμος το Πάσχα στο χωριό… όμορφα που ήταν!!! έτσι νά’ ναι κάθε μέρα το χωριουδάκι μας!!! να περνάμε καλά, παρ’ όλες τις δυσκολίες…! και εμείς με την σειρά μας… σαν Σύλλογος, θα είμαστε κοντά σας και θα κάνουμε ό, τι περνάει απ’ το χέρι μας, για το καλύτερο του τόπου μας! την ανάδειξη του χωριού μας και για καλύτερες συνθήκες επιβίωσης… εύχoμαι να τα ξαναπούμε σύντομα… και μόνο ευχάριστα από εδώ και πέρα! Ελπίζω!


ΙΟΥΛΙΟΣ 2011-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012

• ΤΕΥΧΟΣ 107 •

ΦΥΤΕΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ > 3

«Να κρατήσουμε ψηλά το λάβαρο της αξιοπρέπειας, της παράδοσης και της ανθρωπιάς μας» Αγαπητοί Πατριώτες και Πατριώτισσες, Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, συμπλήρωσε, την προβλεπόμενη από το καταστατικό, θητεία του και με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση θα αναφερθώ στα πεπραγμένα, στις δραστηριότητες αλλά και στις ενέργειες του Συλλόγου μας όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Έκδοση της εφημερίδας «Φυτειώτικα Νέα»

Συνεχίσθηκε κανονικά η έκδοση της εφημερίδας μας «Φυτειώτικα Νέα» και συγκεκριμένα εκδόθηκαν οκτώ (8) φύλλα μέσα σε αυτά τα δυο (2) χρόνια και όλα τα τεύχη ήταν δώδεκα σελίδων. Από την έκδοση του 100ου τεύχους, η εφημερίδα μας ανανεώθηκε σε θεματολογία και κυρίως από δίχρωμη την μετατρέψαμε σε τετράχρωμη δηλαδή έγχρωμη και σύγχρονη, γεγονός που δίκαια την κατατάσσει στις πρώτες θέσεις των πολιτιστικών εντύπων. Όλα τα τεύχη ήταν πλούσια σε θέματα, δώσαμε έμφαση και αναδείξαμε ζητήματα και προβλήματα που απασχολούν τους συνδημότες μας, τον Δήμο και τον τόπο μας, με σκοπό πάντα να υπάρξει λύση όπου αυτό ήταν εφικτό. Εδώ θέλω να σημειώσω, όπως το έχω τονίσει ξανά κατά την διάρκεια των περασμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων, ότι η επιτυχία της έκδοσης της εφημερίδας είναι αποκλειστική υπόθεση δική σας, εσείς με την οικονομική σας στήριξη και όχι μόνο, καταφέρατε να μας δώσετε το «δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση» να κάνουμε τις αλλαγές στην εφημερίδα. Στην τωρινή δύσκολη οικονομική συγκυρία και με την απαξίωση που βιώνουν τα πολιτιστικά έντυπα, οφείλουμε να συνεχίσουμε την έκδοση της εφημερίδας και αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς τους ίδιους, διότι από εδώ και στο εξής η ταχυδρόμηση της εφημερίδας θα είναι υπόθεση των μελών του Συλλόγου. Δίχως ταχυδρομική υποστήριξη από τα ΕΛΤΑ πρέπει εμείς οι ίδιοι να αναλάβουμε τον συγκεκριμένο ρόλο. Πρέπει με τα δικά μας μέσα να μοιράζουμε την εφημερίδα σε όλους τους αποδέκτες Φυτειώτες και όχι μόνο, λόγω του νέου νόμου 3986/11 το γνωστό σε όλους «μεσοπρόθεσμο». Να τονίσω ότι η εφημερίδα αποστελλόταν και θα συνεχίσει να αποστέλλετε και ηλεκτρονικά.

Συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή

Όλα αυτά τα χρόνια ο Σύλλογος μας συνεργάστηκε με την Δημοτική Αρχή του Δήμου Φυτειών για την διοργάνωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων το καλοκαίρι του 2010 καθώς και με την νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Ξηρομέρου για την διοργάνωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων το καλοκαίρι του 2011. Έχοντας επίγνωση της κατάστασης και με την σύμφωνη γνώμη του τοπικού μας Συλλόγου «Ακαρνανικό Φως» διοργανώσαμε τα δυο προηγούμενα καλοκαίρια τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στις Φυτείες. Κατά γενική ομολογία ήταν από τις πιο πετυχημένες πολιτιστικές εκδηλώσεις και αυτό φάνηκε από την τεράστια συμμετοχή των συνδημοτών μας.

Τακτική επαφή με τον τοπικό μας Πολιτιστικό Σύλλογο «Ακαρνανικό Φως»

Είχαμε συνεργασία με τον τοπικό μας Σύλλογο, στα πλαίσια διοργάνωσης δράσεων με επίκεντρο την γενέτειρά μας. Ειδικότερα, τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου με την παρουσία τους στις χοροεσπερίδες που διοργανώσαμε το 2010 και το 2011, έδωσαν μια ξεχωριστή αίσθηση κάνοντας τις χοροεσπερίδες να ξεχωρίζουν. Επίσης, άριστη συνεργασία είχαμε με τα χορευτικά και για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του 2010 και 2011. Θέλω λοιπόν, να ευχαριστήσω θερμά όλα τα παιδιά αγόρια και κορίτσια του χορευτικού του Συλλόγου «Ακαρνανικό Φως» για τις αξέχαστες βραδιές παραδοσιακών χορών που χάρισαν σε όλους τους συντοπίτες μας.

Επαφή με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παπαδαταίων «Άγιος Νικόλαος»

Βρισκόμασταν σε διαρκή επαφή με τον Σύλλογο των Παπαδαταίων και μέσα από την εφημερίδα μας προβάλαμε και αναδείξαμε τις διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποίησαν στην Παπαδάτου και στην Αθήνα αλλά και στο Αγρίνιο.

Πρόσκληση Γενικής Συνέλευσης

Επίσης, προβάλλαμε και αναδείξαμε προβλήματα που ταλανίζουν την Παπαδάτου και τους συνδημότες μας εκεί.

Συνεργασία με την Ο.Π.ΣΥ.Ξ. και την ΠΑΝ.ΣΥ.

Είχαμε καλή και σταθερή συνεργασία με την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου. Συμμετείχαμε στα Ανταμώματα των Ξηρομεριτών που διοργάνωσε η Ο.Π.ΣΥ.Ξ. με την ενεργή παρουσία του Συλλόγου μας και των μελών του Δ.Σ. Την ίδια συνεργασία διατηρήσαμε και με το τριτοβάθμιο όργανο των Συλλόγων του Νομού την ΠΑΝ.ΣΥ.

Η ομάδα μας ο Ακαρνανικός

Ο Σύλλογος μας παρακολούθησε τα ζητήματα που απασχολούσαν τον Ακαρνανικό τα θετικά όσο και τα αρνητικά. Αναδείξαμε τις ανάγκες του Ακαρνανικού και επισημάναμε αλλά και καταγράψαμε την πορεία του στα πρωταθλήματα που συμμετείχε μέσα από την εφημερίδα μας.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Ροδιού

Στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών στην περιοχή μας, στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή το συνεταιρισμό ροδιάς, με πολλές αναφορές και αφιερώματα στην εφημερίδα μας αλλά και στο διαδίκτυο. Προσωπικά, αγωνίστηκα για τον συνεταιρισμό μέσα από δικά μου άρθρα και αφιερώματα, όχι μόνο στα «Φυτειώτικα Νέα» αλλά και σε άλλες εφημερίδες και έντυπα όπως την «Agrenda» και σε πολλές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Αγωνίστηκα με σκοπό να γίνει γνωστός ο συνεταιρισμός στο ευρύ κοινό ώστε να υπάρξουν προοπτικές επιχειρησιακής ανάπτυξης στο τομέα της μεταποίησης και επεξεργασίας του προϊόντος από τους ίδιους τους παραγωγούς μας.

Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «ΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ»

Με τον κτηνοτροφικό συνεταιρισμό συνεργαστήκαμε το 2010 και 2011 στις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Πρόσφεραν προβατίνες όπως και πολλοί άλλοι κτηνοτρόφοι με σκοπό να μοιράζεται δωρεάν και ψητή κατά τη διάρκεια των μουσικών βραδιών. Από κει πέρα, στηρίξαμε το συνεταιρισμό με αφιερώματα στην εφημερίδα αλλά και σε άλλα έντυπα όπως την «agrenda» με σκοπό το όφελος του συνεταιρισμού και είχαμε μια καλή συνεργασία με όλα τα μέλη.

Λυκειακές Τάξεις Φυτειών

Από την πρώτη στιγμή αντιδράσαμε έντονα με επιστολές διαμαρτυρίας στους Βουλευτές και στο αρμόδιο υπουργείο, με επιχειρήματα ώστε να αποτραπεί μια ενδεχόμενη κατάργηση. Κάναμε ότι «περνά από το χέρι μας» χωρίς ενδοιασμούς έχοντας στο νου μας τα παιδιά και τους γονείς τους. Χωρίς κομματικούς φραγμούς με ανιδιοτέλεια και πείσμα. Δυστυχώς όμως το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο και οι Λυκειακές Τάξεις κινδυνεύουν και πάλι με κατάργηση, δόθηκε για ένα χρόνο ακόμη παράταση στην «αγωνία» των παιδιών και σε εμάς επίσης. Ωστόσο, πρέπει να κατακρίνουμε την ανυπαρξία της Δημοτικής Αρχής στο σύνολο της, σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα του χωριού μας.

Μαθήματα παραδοσιακών χορών

Πέρυσι και φέτος δημιουργήσαμε τμήματα μάθησης παραδοσιακών χορών για τους ετεροδημότες μας. Είναι μια αξιόλογη προσπάθεια του Συλλόγου μας και ευελπιστούμε να έχει αντίκρισμα στα νέα τα παιδιά και επίσης είναι μια ευκαιρία για να βρισκόμαστε κάθε βδομάδα με αρκετούς συγχωριανούς μας και όχι μόνο.

Τράπεζα Αίματος

Δημιουργήσαμε τράπεζα αίματος σε μια προσπάθεια αλληλεγγύης και σεβασμού προς τον συνάνθρωπο. Πιστεύουμε πως είναι μια πράξη ανθρωπιάς και ευαισθησίας γι’ αυτό προσδοκάμε να έχει και αυτή η προσπάθεια του Συλλόγου αντίκρισμα σε όλους και όλες εσάς. Αρκούν δέκα λεπτά από τον χρόνο σας και μπορείτε από οποιοδήποτε Νοσοκομείο να προσφέρετε αίμα για την τράπεζα με την επισήμανση ότι πρόκειται για τον Σύλλογο Αποδήμων Φυτειωτών «Το Λιγοβίτσι».

Έκδοση του βιβλίου «Ρεντίφης ο λαϊκός ποιητής του Ξηρομέρου»

Σε συνεργασία με την Ξηρομερίτικη Εταιρία Λόγου και Τέχνης ο Σύλλογος μας προχώρησε στην έκδοση του βιβλίου «Ρεντίφης ο λαϊκός ποιητής του Ξηρομέρου», στον οποίο καταγράφονται όλες οι ποιητικές συλλογές του σατυρικού ποιητή Ρεντίφη. Η καταγραφή και η συλλογή των ποιημάτων έγινε από τον Άρη Μπιτσώρη και την επιμέλεια του βιβλίου ανέλαβε ο Γιώργος Μπαρμπαρούσης. Επιπλέον, σε συνεργασία με την θεατρική ομάδα του Συλλόγου «Ακαρνανικό Φως» με υπεύθυνη την Αθηνά Μπέτση, προς τιμήν του

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Αποδήμων Φυτειωτών «ΤΟ ΛΙΓΟΒΙΤΣΙ» καλεί τα μέλη του να παρευρεθούν στη Γ.Σ. που θα γίνει το Σάββατο 26 Μαΐου 2012 και ώρα 4:00 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου, Πατησίων 5 4ος όροφος, Αθήνα, με θέματα: Διοικητικός και οικονομικός απολογισμός

ποιητή δόθηκαν παραστάσεις σε Πρόδρομο, Φυτείες και αλλού. Το έργο ήταν επιθεώρηση και είχε τίτλο «Στην εποχή του Πάγκαλου: οίκος ανοχής». Πρόκειται για δημιουργία του ίδιου του ποιητή Κώστα Βασιλείου (Ρεντίφη) και την διασκευή του έργου ανέλαβαν οι Άρης Μπιτσώρης και Ηλίας Κουτσονικόλας, ενώ την σκηνοθεσία ανέλαβε η Αθηνά Μπέτση.

Χοροεσπερίδες

Το 2010 και το 2011 διοργανώσαμε χοροεσπερίδες και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν περισσότερο από ικανοποιητική. Μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι οι χοροεσπερίδες μας ήταν κάτι το ξεχωριστό και σε αυτό συντέλεσε και η παρουσία των χορευτικών του τοπικού μας Συλλόγου «Ακαρνανικό Φως».

Άλλες δραστηριότητες

Α) Οργανώσαμε εκδήλωση για τα 100 τεύχη της εφημερίδας μας και τιμήσαμε τους προηγούμενες Προέδρους του Συλλόγου και επίσης εκδώσαμε το επετειακό τόμο με τα 100 τεύχη της. Β) Είχαμε συνεργασία με τον Τ.Ο.Ε.Β. Φυτειών και αναδείξαμε τα τεράστια προβλήματα του. Γ) Στα πλαίσια του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» κάναμε τις δικές μας προτάσεις για ανάπτυξη του τόπου προς τον Δήμο Ξηρομέρου. Δ) Πήραμε συνέντευξη από τον Αντιδήμαρχο Ξηρομέρου Πάνο Γαζέτα για ενημέρωση της πορείας της Δ.Ε. Φυτειών αλλά και του Δήμου γενικότερα. Ε) Ασχοληθήκαμε έντονα με κείμενα και αφιερώματα με την υπόθεση των αγροτικών φωτοβολταϊκών. Ζ) Εκδηλώσαμε με τον αρμόζοντα τρόπο τη συμπαράσταση μας για ευχάριστα αλλά και δυσάρεστα συμβάντα σε συνδημότες μας και γενικά θίξαμε τα κακώς κείμενα που απασχολούσαν την ιδιαίτερη πατρίδα μας. ΣΤ) Τέλος, κάναμε γνωστό τον Σύλλογο και στο διαδίκτυο με την ηλεκτρονική έκδοση και όχι μόνο. Αγαπητοί συντοπίτες και συντοπίτισσες, Όλα αυτά τα χρόνια, η ενασχόληση μου και η προσφορά μου προς τον Σύλλογο και τον τόπο μας, θέλω να πιστεύω ότι μόνο θετική ήταν. Σας γνώρισα και με γνωρίσατε, η στάση σας μου έδωσε δύναμη και κουράγιο ώστε να ανταπεξέλθω στα βάρη ενός Συλλόγου με την μεγαλύτερη ιστορία και αυτό το αποδεικνύει η δράση του, τόσο σε επίπεδο εκδηλώσεων και παρεμβάσεων όσο και σε επίπεδο πολιτιστικών εντύπων. Από την πρώτη στιγμή, κύριο μέλημα μου ήταν τα ανιδιοτελή συμφέροντα του τόπου μας και θέλω να πιστεύω ότι αγωνίστηκα με θάρρος και τόλμη για όλους μας, έχοντας ως οδηγό τις αξίες και τις αρχές της οικογένειας μου και μιας και μου δίνεται η ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω για πρώτη φορά δημόσια τους γονείς μου και την αδερφή μου για το κουράγιο τους και την υπομονή τους. Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη του Δ.Σ. και τους συνεργάτες του Συλλόγου γιατί από την πρώτη στιγμή γίναμε παρέα και πίστεψαν στο «όνειρο» για προσφορά στον τόπο μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους που με στήριξαν εκτός Συλλόγου και τους θεωρώ επίσης συνεργάτες και φίλους. Φίλες και φίλοι, Δηλώνω υπηρέτης του τόπου μας από όποιο μετερίζι και αν βρίσκομαι. Σε αυτή την δύσκολη εποχή που περνάμε και βιώνουμε με τον ποιο βάναυσο τρόπο, στην εποχή της ηθικής, πολιτικής και κοινωνικής κατηφόρας θέλω να ευχηθώ το εξής μόνο: Είναι ανάγκη «να κρατήσουμε ψηλά το λάβαρο της αξιοπρέπειας, της παράδοσης και της ανθρωπιάς μας». Με εκτίμηση Χρήστος Γ. Σαλτογιάννης

του απερχόμενου Δ.Σ. Προτάσεις για τη νέα περίοδο. Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ., Εξελεγκτικής Επιτροπής και Αντιπροσώπων στην Ο.Π.ΣΥ.Ξ. Η υποβολή υποψηφιοτήτων θα γίνεται τηλεφωνικά στον Πρόεδρο του Συλλόγου και

εγγράφως στα γραφεία του Συλλόγου μέχρι την Τετάρτη 23 Μαΐου 2012. Στις εκλογές μπορούν να ψηφίσουν και όσοι εγγραφούν μέλη την ημέρα της Συνέλευσης, πριν την έναρξη των εργασιών της. Το Δ.Σ. του Συλλόγου


4 > ΦΥΤΕΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

• ΤΕΥΧΟΣ 107 •

Πωλείτε η Ελλάς… Του ΔΗΜΗΤΡΗ Φ. ΖΑΝΙΑ

Η Ελλάδα πωλείτε. Πωλείτε λίγο-λίγο. Κάθε μέρα που περνά χάνεται και ένα κομμάτι της. Ένα κομμάτι γης, ένα κομμάτι αξιοπρέπειας, ένα κομμάτι εθνικής υπερηφάνειας, ένα κομμάτι πολιτισμού, ένα κομμάτι απ’ την ζωή μας.

Η

Ελλάδα δεν είναι κανενός. Η Ελλάδα είναι όλων μας και πρέπει κάποιοι να το καταλάβουν. Πρέπει να γυρίσουν πολλά χρόνια πίσω και να θυμηθούν κάποιους Έλληνες ήρωες που την αγάπησαν αυτή την Πατρίδα. Πολέμησαν για αυτήν όταν κάποιοι σήμερα την χαρίζουν, την πουλούν, την εξευτελίζουν. Δεν αποδίδω ευθύνες σε κανέναν συγκεκριμένα που θα μπορούσα εύκολα να το κάνω, όμως οι ευθύνες είναι μοιρασμένες σε όλους τους πολίτες που ζουν στην χώρα αυτή. Οι πολιτικοί, ναι, έχουν μερίδιο ευθύνης, γιατί αγοράζοντας την ψήφο κάθε πολίτη, βάζοντας υπεράριθμους υπαλλήλους στο δημόσιο φόρτωναν με δυσβάσταχτα χρέη τα δημόσια τα-

μεία. Ποιος δεν έχει δει για ένα έργο της Δ.Ε.Η., του Ο.Τ.Ε., της Ε.Υ.Δ.Α.Π. να μαζεύονται 15-20 εργάτες (δημόσιοι υπάλληλοι) και απ’αυτούς να δουλεύουν 2-3 το πολύ και οι υπόλοιποι να επιστρατεύονται παίρνοντας παχυλούς μισθούς και να συνταξιοδοτούνται με τεράστια ποσά εφάπαξ, φορτώνοντας το δημόσιο με χρέη που σήμερα τα ονομάζουν PSI, κουρέματα, χρεοκοπίες και ένα σωρό τέτοιες αηδίες. Φταίμε όμως και εμείς, οι απλοί πολίτες που ή μας έχουν υπνωτίσει ή έχουμε χαζέψει με αυτά που ακούμε από τα Μ.Μ.Ε. Μήπως πρέπει να σηκώσουμε λίγο το ανάστημα μας; Μήπως πρέπει να τους εμποδίσουμε να πουλήσουν την χώρα μας; Μήπως πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι ο Ελληνικός Λαός έχει ανταπεξέλθει σε πολύ χειρότερες καταστάσεις; Μήπως κυρία Μέρκελ; Μήπως κύριε Σαρκοζί; Μήπως κύριοι της Τρόικας; Μήπως κύριοι κυβερνώντες αυτής της μικρής αλλά πολύ υπερήφανης χώρας;

ΙΟΥΛΙΟΣ 2011-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012

Μαθήματα παραδοσιακών χορών από τον Σύλλογο μας

Σ

το πλαίσιο της παράδοσης και των πολιτιστικών μας αξιών, ο Σύλλογος μας, ξεκινά και φέτος τα μαθήματα παραδοσιακών χορών. Κάθε Σάββατο, τις ώρες 1:30 έως 3:30 το μεσημέρι, στην αίθουσα της ΠΑΝ.ΣΥ. (Πατησίων 5, 4ος όροφος)-Αθήνα, θα πραγματοποιούνται τα μαθήματα παραδοσιακών χορών. Επίσης, κάθε Παρασκευή τις ώρες 3:30 έως 5:30 το απόγευμα στην αίθουσα της ΠΑΝ.ΣΥ. (Πατησίων 5, 4ος όροφος)-Αθήνα, θα πραγματο-

ποιούνται μαθήματα για αρχάριους. Δάσκαλος χορού είναι ο συγχωριανός μας Αντώνης Μπενέκος. Περιμένουμε τις συμμετοχές σας στο χορευτικό και ευελπιστούμε να ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μας. Η μηνιαία συνδρομή θα ανέρχεται στο ποσό των 5 ευρώ για κάθε άτομο, με σκοπό να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: Χρήστος Σαλτογιάννης: 6972072813 Αντώνης Μπενέκος: 6936184663

Οι επιτυχόντες του Λυκείου Φυτειών στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι • Κορώσης Χρήστος του Κωνσταντίνου: Πολ. Έργων Υποδομής Τ.Ε.Ι. Πάτρας • Κουτρούμπα Κωνσταντίνα του Απόστολου: Εφαρμ. Πληροφορική στη Διοίκηση & στην Οικονομία Τ.Ε.Ι. Μεσολόγγίου • Μαλιγιάννη Αλεξάνδρα του Άγγελου: Νοσηλευτικής Τ.Ε.Ι. Ηπείρου (Ιωάννινα) • Μαυρέλη Παρασκευή του Θεόδωρου: Διοίκηση Συνεταιριστική Επιχ. & Οργάν. Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου • Σαράτσης Ανδρέας του Ευάγγελου: Αυτοματισμού Τ.Ε.Ι. Πειραιά • Τζαχρήστας Ανδρέας του Θεόδωρου:

Χημείας Α.Ε.Ι Πάτρας • Τζαχρήστας Ιωάννης του Παναγιώτη: Γεωπονίας Α.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης • Χάϊδου Σπυριδούλα του Παντελή: Ιστορίας Ιονίου (Κέρκυρα) Επιτυχίες εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είχαμε και από παιδιά ετεροδημοτών μας. Συγκεκριμένα: • Φλώρου Ευθυμία του Κωνσταντίνου: Ιατρική Αθηνών

Η Ευθυμία είναι κόρη της Παναγιώτας Μαλιγιάννη και αρίστευσε καθώς εισήχθη στην Ιατρική Αθηνών με 19.300 μόρια. Ήταν από τις πρώτες βαθμολογίες σε πανελλαδικό επίπεδο και αξίζει θερμά συγχαρητήρια. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν λοιπόν σε όλους τους μαθητές που πέτυχαν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και που κοπίασαν πολύ ώστε να καταφέρουν να επιτύχουν τους στόχους τους. Ακόμη, αξίζουν συγχαρητήρια και οι κα-

θηγητές τους, διότι κατάφεραν να εφοδιάσουν τα παιδιά με τις απαραίτητες γνώσεις και να ανταπεξέλθουν έτσι στις πανελλήνιες εξετάσεις, σε αυτόν τον μεγάλο άθλο για ένα μαθητή. Ο Σύλλογός μας εύχεται ολόθερμα στους νέους μας ακαδημαϊκούς μας πολίτες, καλή σταδιοδρομία στον νέο δρόμο που τους ανοίγεται, καθώς επίσης και καλές σπουδές. Ελπίζουμε και προσδοκάμε παράλληλα, να είναι ένα υγιές κομμάτι ενεργών πολιτών που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας.

Ευχαριστήριο Ο Σπύρος Ελευθερίου ευχαριστεί θερμά τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό «ΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ», για την οικονομική στήριξη που του παρείχαν σε μια δύσκολη στιγμή κατά την οποία η κτηνοτροφική του μονάδα είχε υποστεί σοβαρή ζημιά λόγω πυρκαγιάς.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

Απέκτησαν παιδιά τα παρακάτω ζεύγη συνδημοτών: • O Κουτρούμπας Βασίλειος του Χρήστου και η Καπανταή Δήμητρα του Νικολάου, Αγόρι. • Ο Ζαρέντης Χρήστος του Βλασίου και η Κουκουρδέλη Βασιλική του Δημητρίου, Αγόρι. • Ο Κουτσομπίνας Κωνσταντίνος του Δημητρίου και η Ζαφειροπούλου Γιαννούλα του Αντωνίου, Αγόρι (Α΄ δίδυμο) και Κορίτσι (Β΄ δίδυμο). • Ο Καρακώστας Δημήτριος του Θεοδώρου και η Κουτρούμπα Μαριέττα του Γεωργίου, Κορίτσι. • Ο Μαλιγιάννης Βασίλειος του Ιωάννη και η Γίτσα Γεωργία του Νεόφυτου, Αγόρι. • Ο Αποστολιώτης Χρήστος του Γεωργίου και η Σπαή Ειρήνη του Θεοδώρου, Κορίτσι. • Ο Ψηλός Ανδρέας του Κων/νου και η Σταμάτη Χρυσούλα του Ιωάννη, Αγόρι. • Ο Λιάσκος Σπυρίδων του Δημητρίου και η Κανελλοπούλου Μαρία του Στυλιανού, Αγόρι. • Ο Τάκος Ευάγγελος του Νικολάου και η Κατσέλη Καλλιρρόη του Δημητρίου, Κορίτσι. • Ο Βραχάς Δημήτριος του Αθανασίου και η Φάρκας Ραμόνα του Ιωάννη, Αγόρι. • Ο Βασίλακας Ιωάννης του Αθανασίου και η Σαλτογιάννη Βασιλική του Ζώη, Αγόρι. • Ο Ζανιάς Γεώργιος του Θεοδώρου και η Πατσιά Βάγια του Ιωάννου, Αγόρι. Τους ευχόμαστε να τους ζήσουν.

ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ Βαπτίστηκαν τα παρακάτω παιδιά συνδημοτών και έλαβαν τα εξής ονόματα: • Στεργίου Άννα του Αθανασίου & της Μαρίας. • Κουτσομπίνας Βασίλειος του Κων/νου &της Δήμητρας. • Φούντα Πολυξένη του Κων/νου & της Φωτεινής. • Τσιπογιάννης Ιωάννης του Γεωργίου &της Χρυσούλας.

Σας κάνουμε γνωστό ότι για τα κοινωνικά, ενημερωνόμαστε από το δημοτικό κατάστημα Φυτειών. Συνεπώς, για οποιοδήποτε κοινωνικό (Γάμος, Βάπτιση κτλ) που συμβαίνει εκτός Φυτειών σας παρακαλούμε να μας ενημερώνετε έγκαιρα, ώστε να το καταχωρούμε στην εφημερίδα του Συλλόγου μας.

• Σαμαρά Αιμιλία-Εμμανουέλα του Νεκτάριου &της Μαρίνας. • Παπαδημητρίου Ευστάθιος του Γεράσιμου & της Αλεξάνδρας. • Μητσοστέργιου Δήμητρα του Ευάγγελου & της Αρετής. • Σαλτογιάννη Κωνσταντίνα του Βασιλείου & της Μαρίας. • Τσιλίκας Δημήτριος του Κων/νου & της Θεοδώρας. • Σίμου Σπυριδούλα του Θεμιστοκλή & της Χρυσάνθης. • Καρακώστα Ζωή του Δημητρίου & της Μαριέττας. • Σαγώνα Φωτεινή του Ιωάννη και της Βάγιας. • Φέρρα Ελευθερία του Γεωργίου & της Θεοδώρας. • Κουτρούμπας Νικόλαος του Βασιλείου & της Δήμητρας. Ευχόμαστε στους γονείς και στους αναδόχους τους να τους ζήσουν.

ΓΑΜΟΙ

Παντρεύτηκαν: • Ο Πατσιάς Αλέξανδρος του Απόστολου και η Σαγιαντιάν Μαρινέ του Νοράϊρ από Αρμενία. • Ο Σαλτογιάννης Κωνσταντίνος του Νικολάου και η Ζαφείρη Πανωραία του Σωτηρίου από Λεπενού. • Ο Μακρυπίδης Αντώνιος του Ευσταθίου και η Πέτσιου Κωνσταντίνα του Αιμίλιου από Αθήνα. • Ο Μαλιγιάννης Γεώργιος του Ευάγγελου και η Καρδάνη Δήμητρα του Θεοδώρου από Ηγουμενίτσα. • Η Δημητρουλή Ελευθερία του Γεωργίου και ο Τσεκούρας Βασίλειος του Θεοδώρου από Αμφιλοχία. • Η Τσάκαλου Αρετή του Θεοδώρου και ο Δράκος Παναγιώτης του Σταύρου. • Η Ζανιά Χρυσούλα του Άγγελου και ο Καραγιάννης Ανέστης του Χρήστου από Αιτωλικό. • Ο Δοκανίκης Φώτιος του Χρήστου και η Μακρυπίδη Χαρίκλεια του Κων/νου. •Η Μπέσσα Ιωάννα του Παναγιώτη και ο Τάκης Γεώργιος του Νικολάου από Αγρίνιο. •Η Μπίλιου Παρασκευή του Ευσταθίου και ο Μιχαήλ Μιχαήλ του Κων/νου από Νέα Σμύρνη. Τους ευχόμαστε να ζήσουν και να ευτυχίσουν.

ΘΑΝΑΤΟΙ Έφυγαν από κοντά μας οι:

• Φαρμάκη Χρυσάνθη του Ιωάννη. • Τάκος Σταύρος του Νικολάου. • Γεωργούλας Θεοφάνης του Νικολάου. • Σίμος Νικόλαος του Γεωργίου. • Μουντζούρης Χαράλαμπος του Ευσταθίου. • Κουτσομπίνα Ουρανία του Γεωργίου. • Βότσης Ιωάννης του Κων/νου. • Ζέμα Αναστασία του Ευσταθίου. • Σίμου Ευγενία του Κων/νου. • Παπαδημητρίου Δημήτριος του Επαμεινώνδα. • Παπαμήτσου Ελένη του Ευσταθίου. • Μήτας Ευάγγελος του Αθανασίου. • Ρουμελιώτη Ευαγγελή του Παντελή. • Μουχάνη Γεωργία του Ιωάννη. • Ρούλια Αμαλία του Νικολάου. • Τάκου Αλεξάνδρα του Ιωάννη. • Σαλάπας Χρήστος του Λάμπρου. • Μαλιγιάννης Κωνσταντίνος του Ιωάννη. • Κόκκιος Ιωάννης του Νικολάου. • Μαλιγιάννη Αντιόπη του Πέτρου. • Κολοβού Θεοδώρα του Βασιλείου. • Σαγάνη Ελένη του Αριστοτέλη. • Νίκου Μαρία του Γρηγορίου. • Μακρυπίδη Μαρία του Δημητρίου. • Κουτρούμπας Θωμάς του Δημητρίου. • Κόντου Σωτηρία του Χρήστου. • Τάκου Παρθενία του Παναγιώτη. • Στεργίου Αναστάσιος του Αριστείδη. • Σμαράϊδος Γρηγόριος του Νικολάου. • Καρέλου Χρυσούλα του Ιωάννη. • Βλαχομήτρος Ανδρέας του Ευσταθίου. • Κουτσομπίνα Θεοδώρα του Χαράλαμπου. • Τσιλιμαντός Δημήτριος του Τιμολέοντα. • Μαλιγιάννη Γιαννούλα του Κων/νου. • Τσαπραϊλης Κωνσταντίνος του Αθανασίου. • Παπαδημητρίου Αλεξάνδρα του Αθανασίου. Απευθύνουμε στους δικούς τους τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.


ΙΟΥΛΙΟΣ 2011-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012

• ΤΕΥΧΟΣ 107 •

ΦΥΤΕΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ > 5

Η κοινωνία μας στα πρόθυρα της επιβίωσης και της εξαθλίωσης ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ >1

Μ

έσα στο γενικό κλήμα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που διέρχεται η ελληνική κοινωνία, οι Φυτείες και γενικά η περιοχή του Ξηρομέρου βιώνει μια πρωτοφανής εξαθλίωση και φτώχεια. Η οικονομία της περιοχής μας στηρίζεται αποκλειστικά στις συντάξεις και στις πενιχρές επιδοτήσεις του καπνού. Συντάξεις και επιδοτήσεις που δεν αρκούν για τις βασικές ανάγκες των νοικοκυριών. Ήδη, αρκετές οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρά

προβλήματα επιβίωσης. Σε επίπεδο αγροτικής οικονομίας δε έχει γίνει ούτε ένα ουσιαστικό βήμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών από την Πολιτεία, αν εξαιρέσουμε τις ενέργειες από ομάδες παραγωγών που από μόνοι τους προέβησαν σε εγκατάσταση νέων καλλιεργειών κυρίως δενδροκομικές αλλά και με την ενασχόληση τους με την κτηνοτροφία. Το έτος ορόσημο 2013 πλησιάζει, είναι στο κατώφλι μας και η περιοχή μας είναι ανέτοιμη να δεχθεί

νέες καλλιέργειες χωρίς την βοήθεια της Πολιτείας. Είναι τραγικό, όταν κύριο μέλημα μιας ολόκληρης κοινωνίας είναι το αν «μπήκανε» ή δεν «μπήκανε» τα χρήματα του καπνού και μέσα σε όλα αυτά δεν υπάρχουν οι αναγκαίες αγροτικές δομές που θα επιτρέψουν επενδύσεις. Από την άλλη, αρκετοί νέοι και νέες βιώνουν συνθήκες «συνταξιούχων» καθώς δεν εργάζονται και περνούν τις μέρες τους σπαταλώντας χρήματα από τον ελάχιστο οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Οι νέοι και νέες της περιοχής μας αυτό το ζωντανό κομμάτι του τόπου μας είναι εγκλωβισμένοι στην αδράνεια ενός «καλομαθημένου» Κράτους. Το σίγουρο είναι ότι κάτι πρέπει να γίνει, κάτι που θα «επιτρέψει» στους παραγωγούς να επιστρέψουν στο χωράφι και τους νέους να ασχοληθούν με νέες και καινοτόμες καλλιέργειες, ώστε να τους προσφέρει ένα ικανοποιητικό εισόδημα.

Η Πολιτεία απαξιώνει το έντιμο πολιτιστικό κίνημα ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ >1

Απαξιώνει τα έντιμα πολιτιστικά έντυπα (εφημερίδες-περιοδικά)

Το πολιτιστικό κίνημα, τα τελευταία χρόνια είχε αρχίσει να «δεινοπαθεί» από τις κομματικές κόντρες. Αποτέλεσε την «φωλιά» για κομματικές και προσωπικές φιλοδοξίες που σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με την αρχή λειτουργίας του πολιτιστικού κινήματος.

Ω

στόσο, η Πολιτεία «φρόντισε» να «αφανίσει» και το τελευταίο ίχνος από τους έντιμους Συλλόγους. Μέσα στο γνωστό σε όλους μας «μεσοπρόθεσμο» (Νόμος 3986/11) υπάρχει το άρθρο 48, σύμφωνα με το οποίο παύουν να ισχύουν τα μειωμένα ταχυδρομικά τέλη από 1 Αυγούστου 2011 για όλα τα πολιτιστικά έντυπα (εφημερίδες-περιοδικά) και από εκεί που τα ΕΛΤΑ ήταν «σύμμαχος», τώρα γίνεται «εχθρός».

Η ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου σε καμία περίπτωση δεν βοηθά το «υγιές» πολιτιστικό κίνημα και λέγοντας «υγιές» εννοούμε τους Συλλόγους που κάνουν σωστά την δουλειά τους με το να απευθύνονται σε όλους τους πολίτες χωρίς κομματικές διακρίσεις και ταμπέλες. Αντίθετα, η απόφαση αυτή «αρρωσταίνει» το πολιτιστικό κίνημα, το κάνει πιο φτωχό και ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Πιστεύουμε ότι, Πολιτισμός είναι η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και η επικοινωνία είναι αυτή που καθορίζει το μέλλον των τοπικών κοινωνιών. Η επικοινωνία λοιπόν, δημιουργεί καταστάσεις και συνθήκες γενικότερα, με σκοπό την εξέλιξη του κοινωνικού γίγνεσθαι και πάντα βέβαια προς το καλύτερο. Οι πολιτιστικές εφημερίδες στηρίζονται πρωτίστως στο μεράκι, στην αγάπη και στην αφοσίωση των μελών τους. Είναι προσπάθεια συλλογική που σκοπό έχει την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των πολιτών των τοπικών κοινωνιών μέσα από διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις. Αποτελεί «κοινωνική αδικία» η παραπάνω απόφαση, αποτελεί την χαριστική βολή για τη βιωσιμότητα των επαρχιακών εφημερίδων αφού τις επιβαρύνει με δυσβάσταχτα κόστη για τις σημερινές δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και κατ’ επέκταση σε σταδιακό μαρασμό και εξαφάνιση. Να σημειωθεί ότι, οι εφημερίδες και τα περιοδικά των τοπικών συλλόγων και φορέων Αιτωλοακαρνανίας, πολλές από τις οποίες κυκλοφορούν για δεκαετίες, όπως τα «Φυτειώτικα Νέα» αποτελούσαν και αποτελούν το μοναδικό μέσο που διαθέτουν οι Σύλλογοι για να επικοινω-

νούν με τα μέλη τους και ευρύτερα με την κοινωνία. Επίσης, πολλά έντυπα επιτελούν έργο στήριξης των τοπικών κοινωνιών αφού πέρα από την προβολή των δραστηριοτήτων των Συλλόγων, αναδεικνύονται πολλά και μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο, με σκοπό πάντα να προκύπτουν λύσεις αλλά και προτάσεις. Όσο αφορά την δική μας εφημερίδα, θα γίνει ότι είναι δυνατό ώστε να συνεχίσουν να εκδίδονται νέα τεύχη, έστω και λιγότερα από τέσσερα το χρόνο όπως γίνονταν όλα αυτά τα χρόνια από το 1983 μέχρι και σήμερα. Γι’ αυτό το λόγο ο Σύλλογος χρειάζεται συμμετοχή και κυρίως οικονομική στήριξη από όλους μας.

Τ.Ο.Ε.Β. Φυτειών: Κίνδυνος διακοπής λειτουργίας του λόγω χρεών προς τη Δ.Ε.Η. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ >1

Όπως είχαμε γράψει στο προηγούμενο τεύχος, ορατός είναι ο κίνδυνος διακοπής λειτουργίας του Τ.Ο.Ε.Β. Φυτειών λόγω των οφειλών του και κυρίως προ την Δ.Ε.Η.

Δ

υστυχώς, τα τελευταία χρόνια οι Τ.Ο.Ε.Β. αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα λόγω αδυναμίας είσπραξης των οφειλών από τους παραγωγούς κατά κύριο λόγο και φυσικά ορατός είναι ο κίνδυνος διακοπής νερού γεγονός που θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στις καλλιέργειες. Η Δ.Ε.Η. με επιστολή της προς τον Τ.Ο.Ε.Β. Φυτειών «κρούει τον κώδωνα» του κινδύνου και σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης του χρέους ο οργανισμός κινδυνεύει με οριστική διακοπή του νερού και μάλιστα στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου. Το Σάββατο 12 Μαΐου το Δ.Σ. του οργανισμού συγκάλεσε γενική συνέλευση με σκοπό την συζήτηση και λήψη απόφασης για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον Πρόεδρο του οργανισμού κ. Κώστα Γατσουλιά, μας παρουσίασε συνολικά τα προβλήματα του

αντιμετωπίζει ο οργανισμός. Καταρχήν, το συνολικό χρέος ανέρχεται περίπου στις 240.000€ και για την Δ.Ε.Η. το χρέος είναι 160.000€. Ύστερα από την επιστολή της η Δ.Ε.Η. για αποφυγή οριστικής διακοπής του νερού ζητά άμεσα την εξόφληση μέρους της οφειλής που ανέρχεται στο ποσό των 65.000€. Τις τελευταίες μέρες γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. ώστε να βρεθεί και να καταβληθεί το ποσό αυτό και να συνεχιστεί κανονικά η καλλιεργητική περίοδος. Μέχρις ότου, καταβληθεί το ποσό αυτό η Δ.Ε.Η. προέβει σε προσωρινή διακοπή του νερού και το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ήδη τεράστια προβλήματα στους παραγωγούς μας. Στην μετά καπνού εποχή, πολλοί παραγωγοί στράφηκαν σε δενδροκομικές καλλιέργειες (ροδιές, αχλαδιές, δαμασκηνιές, μηλιές κτλ) αλλά και σε καλλιέργειες σιτηρών και ψυχανθών και αυτές τις μέρες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης του νερού. Επιπλέον, ένα κομμάτι στον οικισμό Κουβαρά Φυτειών και κυρίως στη θέση Βελαώρα, αντιμετωπίζει πρόβλημα και με την ύδρευση των σπιτιών τους καθώς, ύδρευση και άρδευση είναι από το ίδιο δίκτυο. Πριν προκύψει το παραπάνω πρόβλημα ο Πρόεδρος του οργανισμού μας έστειλε επιστολή με θέμα τον Τ.Ο.Ε.Β. και σας την παρουσιάζουμε. Σας παρουσιάζουμε την επιστολή του Προέδρου στα «Φυτειώτικα Νέα» Δυστυχώς κάποιοι τον απαξιώνουν και δεν εξοφλούν τις οφειλές τους με συνέπεια να κινδυ-

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΥΤΕΙΩΤΩΝ “ΤΟ ΛΙΓΟΒΙΤΣΙ” Α.Φ.Μ.: 090381267 - Δ.Ο.Υ. Α’ ΑΘΗΝΩΝ Γραφεία: Πατησίων 5, Αθήνα 104 31 (4ος όροφος) e-mail: fitiotikanea@yahoo.gr

νεύει ακόμη και η λειτουργία του οργανισμού. Ο Τ.Ο.Ε.Β. Φυτειών είναι ο οργανισμός με την μεγαλύτερη συμβολή στον τόπο μας, δίνοντας απασχόληση και εισοδήματα σε όλους στα τόσα χρόνια λειτουργίας του. Όλοι ανεξαρτήτως επαγγέλματος στη γύρω περιοχή έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις στηριζόμενοι στον οργανισμό. Δυστυχώς όμως, με την πάροδο του χρόνου καταρρέει εξαιτίας των παρεμβάσεων που γίνονται σε δρόμους-τάφρους-δίκτυα. Επίσης, πολλά προβλήματα υπήρχαν στο αντλιοστάσιο με καμένο πίνακα-μετασχηματιστή-μοτέρ. Αξιέπαινες είναι οι ενέργειες του νέου Δ.Σ. του οργανισμού που βάζοντας νέους στόχους κατάφεραν: α) την επιχορήγηση με 80.000€ για την αντικατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του αντλιοστασίου. β) σε συνεργασία με το Δήμο συντάχτηκε μελέτη για καρτοβάνες προϋπολογισμού 380.000€. Η μελέτη κατατέθηκε στην πρόσκληση του ΥΠ.Α.Α.Τ. και εντάχθηκε στο πρόγραμμα για υλοποίηση του έργου για την ορθή διαχείριση του νερού στο δίκτυο της τεχνητής βροχής και την προείσπραξη των τελών. Νέος στόχος των μελών του Δ.Σ. είναι η αποκατάσταση όλων των δρόμων-τάφρων καθώς και το απαρχαιωμένο δίκτυο βαρύτητας. Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός χρήσης και οι κανονισμοί άρδευσης για το 2012. Τα αρδευτικά τέλη έχουν ως εξής:

Εκδότης-Διευθυντής: Χρήστος Γ. Σαλτογιάννης Αχαρνών 303, Αθήνα 104 46 τηλ.: 6972072813 ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Ιωάννης Στ. Μήτας: 6977.210358 Παρασκευή Ν. Πατσιά: 6976.590619 Ζώης Π. Κουτσομπίνας: 6972.497171 Ευάγγελος Χ. Αποστολάκης: 6977.672430 Μαρριέτα Χ. Σπαή: 6978.883088 Μαρκέλλα Πρ. Δημητριάδη: 6979.752513

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: Θεόδωρος Ε. Μπαλτούμας Δημήτρης Φ. Ζανιάς Κων/νος Γ. Κουτσομπίνας Γεώργιος Β. Λιάλιος Ευστάθιος Π. Ζανιάς Θεόδωρος Φ. Κατσιπάνος Δημοσθένης Φ. Κουτσομπίνας Παναγιώτης Α. Τσάκαλος Κων/νος Ι. Τζαχρήστας Σπύρος Θ. Αποστόλου Βασίλης Κ. Καρακώστας

Βαρύτητα όλες οι καλλιέργειες 12€ το στρέμμα Βαρύτητα άντληση όλες οι καλλιέργειες 13€ το στρέμμα Όσον αφορά την τεχνητή βροχή: Αραβόσιτος-μηδική-κηπευτικά 40€ το στρέμμα Δένδρα-Τσεμπέλι 18€ το στρέμμα Καλλιέργειες εκτός δικτύου 44€ το στρέμμα Πάγια 6€ το στρέμμα Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε και ότι όσα μέλη εξοφλήσουν τα τέλη μέχρι 31-5-2012 θα έχουν έκπτωση 10% και διευκρινίζεται ότι η έκπτωση αφορά τα τέλη του έτους 2012. Όσοι παραγωγοί έχουν παλιές οφειλές δεν θα τους δοθεί βεβαίωση για τον Ο.Σ.Δ.Ε. Τέλος, υπενθυμίζετε ότι με την αριθ. 906/2011 απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων που ανακοινώθηκαν στις 15/12/2011 από τον οργανισμό, όσοι οφείλουν και δεν εξοφλήσουν τις οφειλές τους δεν θα τους δοθεί νερό την αρδευτική περίοδο 2012. Ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Γατσουλιάς

φωτογραφοσ: Παναγιώτης Ζ. Μακρυπίδης ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ: 20 ευρώ Σχεδιασμός-Σελιδοποίηση: Δημήτρης Γεώργας dgeorgas@gmail.com ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Γ. Κωστόπουλος, Ακομινάτου 69 Τηλ.: 210 8813241


6 > ΦΥΤΕΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

• ΤΕΥΧΟΣ 107 •

ΙΟΥΛΙΟΣ 2011-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012

Βραδιές Αυγούστου στις Φυτείες

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ενάντια στην «μιζέρια» των ημερών μας ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ >1

Μια «νότα» ξεχωριστή απέναντι στην «μιζέρια» των ημερών μας, ήταν οι τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φυτειωτών «Το Λιγοβίτσι» υπό την αιγίδα του Δήμου Ξηρομέρου.

Μ

εταξύ άλλων το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιελάμβανε μια βραδιά θεάτρου από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου με το έργο-κωμωδία «ΕΜΕΙΣ», μια βραδιά για τις βραβεύσεις των αριστούχων μαθητών και παράσταση παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ακαρνανικό Φως» και τον Χορευτικό Όμιλο Αστακού και επίσης μια βραδιά μουσικής με την ορχήστρα του Δημήτρη Καραμανώλη, κατά την οποία βραδιά προσφέρθηκε δωρεάν ψητή προβατίνα.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Σαλτογιάννης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «με τις όποιες οικονομικές μας δυνατότητες και με την στήριξη του Δήμου Ξηρομέρου και πάντα στο μέτρο των δυνάμεων μας διοργανώσαμε τις εκδηλώσεις που σκοπό έχουν να διασκεδάσουν τους συντοπίτες μας. Είναι μια παρένθεση, μια διαφορετική «νότα» μέσα στην «μιζέρια» που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά. Είναι ανάγκη για συμμετοχή των νέων στα πολιτιστικά και πολιτικά δρώμενα της περιοχής μας, είναι ανάγκη λοιπόν στις δύσκολες ώρες να δραστηριοποιηθούν οι κοινωνίες ώστε να μην αφεθούν στην «κατάντια» που επικρατεί, είναι ώρα για συμμετοχή και δράση, είναι ώρα να δημιουργήσουμε το κοινό μέλλον μας». Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και τίμησε τις εκδηλώσεις με την μαζικότατη παρουσία του και έδειξε ότι η κοινωνία έχει ανάγκη την «επικοινωνία», διότι Πολιτισμός σημαίνει πρωτίστως επικοινωνία των ανθρώπων. Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό «Το Ξηρόμερο», το super market sisa hellas (issimo marketΚουτσομπίνας Τάσος, Κουβαράς Φυτειών), τον Συνεταιρισμό Παραγωγών Ροδιού Ν. Αιτωλοακαρνανίας, τους Φούρνους Αφοί Σκοτίδη και Αφοί Καρακώστα, τους Χάρη και Στέφανο Κολοβό, Πατσιά Αλέκο, Κουτσομπίνα Σωκράτη, Κουτσομπίνα Πάνο, Κα-

ρακώστα Ευστάθιο, Τσιρογιάννη Άρη, Κορώση Αριστείδη, Ρεντίφη Νεκτάριο, Καρακώστα-Κουτρούμπα, την Βιοτεχνία γαλακτοκομικών προϊόντων Αφοί Χρήστου Κατεφίδη ΟΕΒΕ, τον Δημοτικό Σύμβουλο Γιώτη Αλέξη για την ηχητική κάλυψη των εκδηλώσεων και τον Δημοτικό Σύμβουλο Καυμενάκη Σπύρο για την παραχώρηση των παραδοσιακών φορεσιών. Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής και συγχωριανός μας Μακρυπίδης Ανδρέας, ο Βουλευτής Καραγκούνης Κώστας, η Πολιτευτής Κοτρολού-Μάντζιου Έλενα, η Αντιδήμαρχος Ξηρομέρου Κουμανδράκη-Σαμαρά Ντίνα, ο Αντιδήμαρχος Ξηρομέρου Γαζέτας Παναγιώτης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Καραπάνου-Κολοβού Ευθυμία, Κατσιπάνος Αναστάσιος, Τζαχρήστας Παναγιώτης, Ψηλός Παντελής και Γιώτης Αλέξης, ο Ειδικός Σύμβουλος του Δήμου Ξηρομέρου Αρβανίτης Δημήτριος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φυτειών Φλώρόπουλος Ιωάννης, οι Πρόεδροι της Κοινότητας Σκουρτούς Τζογάνης Στάμος και Βασιλοπούλου Πλιαμέρης Δημήτριος, ο Πρόεδρος της Ο.Π.ΣΥ.Ξ. Στεργίου Δημήτρης, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Φυτειωτών Κουβέλης Μπάμπης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σκουρτούς και Βελανιδιάς Φυσελιάς Σπύρος καθώς και τα μέλη από τον Σύλλογο Σκουρτούς Καραμπλιάνης Ανδρέας και Στρατούλης Γεράσιμος κ.α..

Συνδρομές μελών & φίλων Παπαδημητρίου Ιωάννης Παπαδημητρίου Γεωργία Παπαδημητρίου Ευαγγελία Παλκογιάννης Ιωάννης Μητσοστέργιος Επαμεινώνδας Ζανιάς Ευστράτιος Κατσιπάνος Α. Θεόδωρος Μπέτση-Θεοδοσίου Σταυρούλα Μαρκή Π. Σοφία Μπέτση Ζωή Κατσιπάνος Α. Βασίλης

40€ 30€ 30€ 40€ 50€ 50€ 50€ 20€ 30€ 20€ 50€

Κουτσομπίνας Βασίλης Καραπάνος Αθανάσιος Βαρδής Ευάγγελος Βραχά Χαρούλα Κουτσομπίνας Θεμιστοκλής Κορώσης Σεραφείμ Κολοβός Άγγελος Πατσιάς Κ. Ιωάννης Κομηλάγιος Ευστράτιος Κομηλάγιου Νικολέτα Κομηλάγιου Αλέκα

20€ 50€ 20€ 50€ 50€ 50€ 50€ 30€ 20€ 20€ 20€

Πίττα Μαρία Μπέτσης Περικλής Σίμος Αλέκος Παπαδημητρίου Αλεξάνδρα Δέδες Κώστας Κατσιπάνος Παύλος Καρακώστας Κ. Γιάννης Μούντης Κων/νος Πατσιάς Ιωάννης Μητσοστέργιου Σπυριδούλα Μητσοστέργιος Επ. Βαγγέλης

20€ 20€ 20€ 20€ 20€ 15€ 20€ 20€ 20€ 20€ 20€

Μητσοστέργιου Βασιλική Καπούλα Μαρία Μητσοστέργιος Ευστάθιος Μπούρχας Θεόδωρος

30€ 30€ 50€ 50€

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους στήριξαν με την συνδρομή τους τον Σύλλογο. Η δύναμη μας είστε εσείς. Στείλτε την συνδρομή σας στον Ταμία του Συλλόγου. Κουτσομπίνας Π. Ζώης, Λάρνακως 24, 10446 Αθήνα, τηλ: 6972497171.


ΙΟΥΛΙΟΣ 2011-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012

• ΤΕΥΧΟΣ 107 •

ΦΥΤΕΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ > 7

Γιορτή της Τσιγαρίδας

Για έβδομη συνεχή χρονιά και η παράδοση συνεχίζεται…

Σε μια κατάμεστη, από κόσμο, πλατεία Φυτειών συνεχίστηκε για έβδομη συνεχή χρονιά η «Γιορτή της Τσιγαρίδας» που διοργανώνετε από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο Φυτειών «Ακαρνανικό Φως» σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή. Λυκειακές Τάξεις Φυτειών:

Όσο δεν ενισχύονται τόσο θα κινδυνεύουν με οριστική κατάργηση Ο Δήμος Ξηρομέρου να αναλάβει τις ευθύνες του

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ >1

Π

αράταση για ένα επιπλέον χρόνο δόθηκε και φέτος στις Λυκειακές τάξεις Φυτειών με την προϋπόθεση να ενισχυθούν άμεσα με νέους μαθητές. Δυστυχώς, πέρυσι η Δημοτική Αρχή δεν είχε προβεί σε καμία αξιόλογη προσπάθεια για ενίσχυση των λυκειακών τάξεων και χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Γυμνασίου Παλαιομάνινας που καταργήθηκε και αντί οι μαθητές να ενταχθούν στο Γυμνάσιο Φυτειών, αντίθετα εντάχθηκαν σε Γυμνάσιο εκτός Δήμου Ξηρομέρου. Η κοινωνία μας περιμένει από την Δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες που τις αναλογούν, χωρίς υπεκφυγές και δικαιολογίες και πρωτίστως να πάψουν μερικοί να «παίζουν» πολιτικά παιγνίδια σε βάρος των μαθητών και των γονέων τους. Οι Λυκειακές τάξεις τάξεις Φυτειών αλλά και όλες οι σχολικές μονάδες Φυτειών είναι από τις πιο άρτιες σχολικές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, δημιουργώντας έτσι ένα ιδανικό περιβάλλον μάθησης και δραστηριοτήτων για τους μαθητές, είναι πραγματικά «στολίδια» για την Δημόσια Παιδεία αλλά ακόμη περισσότερο για την ίδια την τοπική μας κοινωνία. Σε περίπτωση κατάργησης των Λυκειακών τάξεων Φυτειών θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά, καθότι οι μαθητές θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις Φυτείες γεγονός που θα έχει τεράστιες οικονομικές συνέπειες για τα ίδια τα παιδιά-μαθητές αλλά και για τους γονείς τους. Η τοπική παιδεία δεν πρέπει να απαξιώνεται, οι τοπικές κοινωνίες δεν πρέπει να οδηγούνται στον μαρασμό και την εξαθλίωση. Η τοπική παιδεία αποτελεί έναν πολύτιμο φάρο ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί τον πολύτιμο φάρο πολιτισμού και μάθησης για όλα τα παιδιά. Ο Σύλλογος μας και σύσσωμη η τοπική μας κοινωνία, αναμένει να λάβει δραστικά μέτρα η Δημοτική Αρχή. Μέτρα ενίσχυσης με μαθητές από τα γύρω χωριά του Δήμου, ώστε να αποτραπεί οριστικά η κατάργηση των Λυκειακών τάξεων.

Ο

ι επισκέπτες από τις γύρω περιοχές του Νομού, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις μοναδικές τσιγαρίδες, μαγειρεμένες στα παραδοσιακά καζάνια από εθελοντές μαγείρους. Οι τσιγαρίδες ξεροψημένες και ευωδιαστές και λαχταριστές, τραγανές εξωτερικά και ζουμερές εσωτερικά, αποτελούσαν τον τέλειο μεζέ για το τραπέζι τα παλαιότερα χρόνια. Είναι κομμάτια χοιρινό λίπος με κρέας. Το χοιρινό λίπος κόβεται σε κομμάτια και βράζει σε μεγάλα καζάνια μέχρι να ροδίσει. Αφού αφαιρεθεί το ρευστό λίπος μένουν ροδοκόκκινα κομμάτια κρέας με λίπος. Αυτές είναι οι ελκυστικές και γευστικές τσιγαρίδες Ξηρομέρου. Από τα μέλη του Συλλόγου προσφέρονταν πέρα από τις τσιγαρίδες, δωρεάν κρασί και παραδοσιακή φέτα. Στην Γιορτή συμμετείχαν φορείς της Δημοτικής Ενότητας Φυτει-

ών, όπως ο Σύλλογος Αποδήμων Φυτειωτών «Το Λιγοβίτσι», ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Το Ξηρόμερο», ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Ροδιού και οι Λυκειακές τάξεις Φυτειών. Αξίζει να τονιστεί ότι κεντρικό μήνυμα της γιορτής ήταν το σύνθημα για παραμονή των Λυκεικών τάξεων και την αναβάθμισή τους σε Λύκειο. Ένα πάγιο αίτημα της τοπικής μας κοινωνίας. Στην γιορτή παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Αντωνόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Ξηρομέρου Παναγιώτης Γαζέτας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ευθυμία Καραπάνου-Κολοβού, Τάσος Κατσιπάνος, Παναγιώτης Τζαχρήστας, Παντελής Ψηλός, από το τοπικό συμβούλιο ο Πρόεδρος Ιωάννης Φλωρόπουλος, ο Κώστας Γατσουλιάς και ο Θεμιστοκλής Κουτσομπίνας κ.α.

Και ξαφνικά... προέκυψε ζήτημα με το νερό στον Δήμο μας

Σ

Αν γίνονταν οι απαραίτητες χλωριώσεις δεν θα φτάναμε ως εδώ

ύμφωνα με δημοσιεύματα σε τοπικά ιστολόγια και ιστοσελίδες της περιοχής μας, ύστερα από επίσημο έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που «είδε το φως» της δημοσιότητας, το νερό που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση στον Δήμο Ξηρομέρου βρέθηκε να εμφανίζει μικροβιακή επιβάρυνση δεικτών κοπρανώδους προέλευσης στα δείγματα με την μέθοδο της δειγματοληψίας νερού. Γεγονός, που δίκαια προκάλεσε αναστάτωση στους κατοίκους του Ξηρομέρου, με αποτέλεσμα το ζήτημα να πάρει διαστάσεις και να γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των παρατάξεων της Δημοτικής Αρχής. Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία είναι η ουσία των πραγμάτων, δηλαδή δεν είναι δυνατόν το έτος 2012 αυτονόητες καταστάσεις να γίνονται αντικείμενο αντιπαράθεσης για ψηφοθηρικούς λόγους. Δεν είναι δυνατόν να διαπραγματεύεται η δημόσια υγεία των πολιτών. Η Δημοτική Αρχή οφείλει να πραγματοποιεί συχνές χλωριώσεις ώστε να αποφεύγονται τέτοιου είδους προβλήματα. Ο Σύλλογος μας από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το πρόβλημα, αντέδρασε όπως κάνει πάντα άλλωστε και εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου μας έχει ως εξής: Σύλλογος Φυτειωτών: Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την ακαταλληλότητα του νερού στον Δήμο Ξηρομέρου Σε τοπικά ιστολόγια και ιστοσελίδες της περιοχής μας, διαπιστώσαμε και αναστατωθήκαμε παράλληλα όπως άλλωστε ολόκληρη η τοπική μας κοινωνία σχετικά με την ακαταλληλότητα του νερού που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση στον Δήμο Ξηρομέρου. Ειδικότερα, έγγραφο το οποίο υπογράφεται από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κοινοποιήθηκε με την ένδειξη «ΕΠΕΙΓΟΝ», υπό τον αριθ. πρωτ. 86475/2409, 86489/ 2411, 9-4-2012 και κάνει λόγο για έλεγχο που πραγματοποιήθηκε και διαπιστώθηκε μικροβιακή επιβάρυνση δεικτών κοπρανώδους προέλευσης στα δείγματα με την μέθοδο της δειγματοληψίας νερού. Κατά συνέπεια, τα δείγματα νερού δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας για κατανάλωση. Ακόμη, το έγγραφο αναφέρει ότι δεν διαπιστώθηκε υπολειμματικό χλώριο που αποτελεί δικλείδα ασφαλείας, με αποτέλεσμα το νερό να κρίνεται ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση και μάλιστα στα χωριά: Αστακός, Καραϊσκάκης, Μπαμπίνη, Μαχαιράς, Σκουρτού, Πρόδρομος, Αγράμπελα, Μύτικας, Κανδήλα, Παναγούλα, Αρχοντοχώρι, Ρίβιο,

Άγιος Στέφανος και Φυτείες (με επιφύλαξη). Επιπλέον, σύμφωνα με το έγγραφο, τονίζεται ότι εάν εφαρμόζονταν η απαιτούμενη χλωρίωση θα μπορούσε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος από την μικροβιακή επιβάρυνση και προτρέπεται μάλιστα να εφαρμοστεί άμεσα χλωρίωση για αποφυγή των χειρότερων, η αρμόδια διεύθυνση καλεί τον Δήμο να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και οι ευθύνες συνάμα, διότι ανά πάσα στιγμή εγκυμονούν κίνδυνοι για την δημόσια υγεία των συμπατρι-

ωτών μας. Τα ερωτήματα είναι πολλά: ΓΙΑΤΙ δεν πραγματοποιήθηκαν όλο αυτό το διάστημα οι απαιτούμενες χλωριώσεις; ΠΟΤΕ προτίθεται η Δημοτική Αρχή να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες με σκοπό την αποφυγή περαιτέρω συνεπειών και μάλιστα πιο δυσμενών για την δημόσια υγεία; Ο Σύλλογος μας ζητά ενημέρωση καθότι η τοπική μας κοινωνία είναι ανάστατη. Για το Δ.Σ. Ο Πρόεδρος Χρήστος Γ. Σαλτογιάννης *Στις εικόνες απεικονίζεται το έγγραφο της αρμόδιας διεύθυνσης


8 > ΦΥΤΕΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

• ΤΕΥΧΟΣ 107 •

ΙΟΥΛΙΟΣ 2011-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012

Το εισιτήριο... του ονείρου!

Γράφει ο: ΓΙΩΡΓΟΣ Β. ΠΑΛΗΓΕΩΡΓΟΣ

Βαυκαλίζονται κάποιοι περί τα μοντέρνα και τα μελλούμενα και περγελάνε όσους γυρίζουν λίγο πίσω κι αναθυμούνται τα πόχουν διαβεί κι ανασκαλεύουν θύμησες παλιότερων κι άλλα χρονικά πόχουν γραφεί και προσπαθούν ολοένα να τα ταιριάξουν στέρεα με την ανθρώπινη ανάγκη, πούναι η απαράβγαλτη δύναμη και δίνει στον κόσμο την αξία της συνεννόησης. Ας είναι...

Β

ΑΠΟ ΤΟ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΦΥΤΕΙΩΝ

έβαια οι μοντέρνοι δεν έχουνε καμιά αξία άμα δεν παραβγούν με το παλιότερο κι ακόμα-ακόμα άμα δεν αντιγράψουν απ’ αυτό τη γραμμή και την αίστηση της αθανασίας… Γιατί ο άνθρωπος από φκιασιά του, πότε θέλοντας και πότε άθελά του, υποστηρίζει και υμνεί την αθανασία, με τον κόπο της δουλειάς και του στοχασμού του, με το τραγούδι του. Μ’ όλο που ξέρει, ξέρει καλά, ο άνθρωπος πως την αθανασία δεν την έχει, μεθάει στιγμές και τη χαϊδεύει κι απέ την αφήνει να πάει στις γενιές πούναι νιότερες και σ’ αυτές που ολοένα θα φτάνουν. Ο άνθρωπος θέλει να ιδεί όλη τη γης κι όλες τις μεριές του σύμπαντου πούλεγε κι ένας σοφός γραφιάς απ’ την Κρήτη, χωρίς όμως ν’ αστοχάει το χώμα της φύτρας του. Ο άνθρωπος που ταξιδεύει κι είναι ο νους του πίσω στα γονικά κι ο άνθρωπος που μελαγχολικά κι αμετακίνητος στον τόπο του με το νου του ταξιδεύει..! Παίρνει φορές ο νους την καρδιά ξωπίσω κι υπηρέτης της ακολουθεί...!Και στην Πατρίδα και ξενιτεμένος, ολοένα, ο άνθρωπος ταξιδεύει! Ταξιδεύει γνωστικά και μάταια συνάμα, για την αναζήτηση της άπιαστης αθανασίας. Κι αυτή η μέσα ώθηση η ταξιδιάρικη έκαμε τους ανθρώπους να φκιάσουν καράβια και λιμάνια, στράτες και καραβάνια και δρόμους ,κάρα κι αυτοκίνητα, ράγες κι αεροδρόμια, σταθμούς μ’ αποχωρισμούς κι αντάμωσες… Κι ονόμασαν, ότι σημάδευε τη ζωή, σταθμό και τ’ όνειρο τόπανε ταξίδι! Οι ταξιδεμένοι φάνταζαν σπουδαιότεροι απ’ τους στάσιμους χωριάτες και τους ξωμάχους, που οι γνωριμίες τους ήτανε μόνο ανάμεσα σε συντοπίτες…Ο στρατός ήταν, τότε, η μόνη απομάκρυνση για τους άντρες κι ύστερα έλεγαν ιστορίες απ’ τη στρατιωτική ζωή ίσαμε να κλείσουν τα μάτια… Κι ως τα ταξίδια ήτανε μύθος κι όνειρο, πέταε η καρδιά τ’ ανθρώπου μόλις έβλεπε αυτοκίνητο κι έβανε με το νου του άλλους τόπους κι άλλους κόσμους… Τα παιδιά, πως μόνο τ’ αγόρια παίρνονταν για παιδιά, κολλούσαν πίσω απ’ τ’ αυτοκίνητα και κρέμονταν απ’ αυτά για λίγα μέτρα να δοκιμάσουν τη χαρά! «Φορτσαρία», έλεγαν καθώς ξεγέλαγαν τη στέρησή τους… Κι ήρθε ο καιρός του Τρικούπη και μαχαιρώθηκαν κάμποι και ράχες και φτιάχτηκαν οι δρόμοι…Κι έφτασαν στην Ελλάδα αυτοκίνητα…Κι άλλοι πρόωρα ξενιτεύτηκαν, ότι η ζωή σ’ άλλα μέρη είχε προχωρήσει κι ήτανε εκεί ψωμί να γιομίσουν τα στομάχια τους. Συνάμα ήρθανε κι άλλοι απ’ άλλα μέρη, και χρήσιμοι κι επιζήμιοι… Και πήρε μπροστά η μηχανή του μόχθου με τη δύναμη που έδωσαν οι δρόμοι στον τόπο. Και γίνανε σιγά-σιγά , ως μεγάλωνε η Ελλάδα, συγκοινωνίες σ’ όλα τα μέρη που ήτανε βατά…Τα χρόνια εκείνα ήτανε προνόμιο να φτάνει σε κάποιο χωριό αυτοκίνητο!

Επειδή στην Ελλάδα τα βουνά, οι γκρεμοί και τα βράχια περσσεύουν, δεν μπόρεσαν να κάμουν ολούθε σιδηρόδρομο. Έτσι όπου κατάφεραν να χαράξουν δρόμους οι χερσαίες μεταφορές γίνονταν με ιδιωτικά λεωφορεία. Το πρώτο Υπεραστικό Λεωφορείο που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα στα 1896 είχε 14 θέσεις, και ήταν Γαλλικό. Θεωρούνταν μεγαθήριο στην εποχή του, αφού τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν ως τότε είχαν 5 ως 7 θέσεις. Τότε για την εκμετάλλευση του λεωφορείου ως μεταφορικό μέσο χρειάζονταν μια απλή άδεια της Χωροφυλακής. Κάθε λεωφορείο ήταν ανεξάρτητη ιδιωτική επιχείρηση και ο ιδιοκτήτης, σύμφωνα με το πως έκρινε συμφερότερο, το χρησιμοποιούσε σε οποιαδήποτε περιοχή και γραμμή. Τα ναύλα παζαρεύονταν ελεύθερα ανάλογα με τη ζήτηση (κίνηση) ή τον τυχόντα ανταγωνισμό. Οι πρώτες συγκοινωνίες που άρχισαν να καθιερώνονται ανάγκασαν την τότε κυβέρνηση να εκδώσει το 1912, το πρώτο διάταγμα για την επαρχιακή συγκοινωνία. Για το σκοπό αυτό την 1-7-1912 προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση σε εταιρεία αυτοκινήτων, την εκμετάλλευση ορισμένων επαρχιακών δρόμων, με τον όρο της συντήρησής τους. Ο πρώτος αυτός διαγωνισμός ήταν για τους δρόμους Τρίπολης-Σπάρτης και Λαμίας-Καρπενησιού, με μελλοντική βλέψη και για άλλους επαρχιακούς δρόμους. Πρώτα οι άνθρωποι των πόλεων και σιγά-σιγά οι άνθρωποι της υπαίθρου, άφησαν το παραδοσιακό μέσο, την άμαξα, και προτίμησαν τα μηχανοκίνητα οχήματα. Εμπειρία μοναδική, που την διηγούνταν σαν κάτι ξεχωριστό. Λογαριάζονταν σαν ήρωες οι οδηγοί των Lincoln-Ford,Overland, Deutz και Willys, τότε που ήταν άγνωστα τα υδραυλικά τιμόνια και τα συγχρονιζέ σαζμάν. Στα δρομολόγια σε καθημερινή βάση ένα τουλάχιστον κλατάρισμα λάστιχου ήτανε σίγουρο, που το επιδιόρθωναν επιτόπου με βενζινόκολλα και το φούσκωναν με τρόμπα χεριού οι οδηγοί και οι εισπράκτορες. Οι χωματόδρομοι με τις τεράστιες λακκούβες, τις λάσπες, τα χιόνια, οι ανύπαρκτες γέφυρες, το πέρασμα μέσα από ποτάμια, δικαιολογούσανε τις διανυκτερεύσεις των λεωφορείων τότε και σε πολύ μικρές αποστάσεις από τις πόλεις. Ο οδηγός τότε θεωρούνταν ανώτερος και από τον κοινοτάρχη και απ’ τους άλλους αξιωματούχους των χωριών! Ήταν ο άνθρωπος που τους έφερνε σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο, αυτός που έπαιρνε παραγγελίες για ψώνια, φάρμακα, εφημερίδες, που έφερνε από την πόλη. Αυτός που πολλές φορές λόγω της πολύωρης διάρκειας ενός ταξιδιού, ξεγεννούσε τις έγκυες καθοδόν! Πόσα βαφτιστήρια προέκυψαν στους οδηγούς τότε… Η πολιτεία, αργότερα, προσπαθώντας να συμμαζέψει την κατάσταση , προχώρησε στις πρώτες διατάξεις που καθόριζαν την κυκλοφορία των λεωφορείων όπως ήταν ο ΝΔ 248 και το ΠΔ του 1925.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1930 (1937-1940), δημιουργήθηκαν οι Κοινές Διευθύνσεις Αστικών και Υπεραστικών Λεωφορείων, που συντέλεσαν στην πρώτη ουσιαστική προσπάθεια για οργάνωση στις επιβατικές συγκοινωνίες. Κατά το έτος 1939 το σύνολο των Υπεραστικών Λεωφορείων της χώρας ήταν 1635 λεωφορεία με 27.767 θέσεις επιβατών. Ο Β’Παγκόσμιος Πόλεμος διέλυσε αυτή την προσπάθεια, όπου τα λεωφορεία χρησιμοποιούνταν ως μέσα μεταφοράς στρατιωτών, όπλων και πυρομαχικών, ανεφοδιασμού γενικότερα, αλλά και ως ασθενοφόρα. Μετά την λήξη του Πολέμου άρχισε και πάλι η ανασυγκρότηση στις λεωφορειακές συγκοινωνίες, που παρουσίαζαν αλματώδη άνοδο, επειδή ο σιδηρόδρομος είχε καταστραφεί και εξυπηρετούσε λίγες περιοχές της χώρας, αεροπορία δεν υπήρχε και ουσιαστικά το αυτοκίνητο ήταν το μόνο χερσαίο μέσο μεταφοράς. Το 1952 συστηθήκαν με τον νόμο 2119 τα Κοινά Ταμεία Εισπράξεων Λεωφορείων (ΚΤΕΛ), ένα για κάθε νομό και νησί και δημιουργήθηκαν 104 ΚΤΕΛ,59 υπεραστικά και 45 αστικά. Έτσι παρέμειναν ως το 1968, οπότε με απόφαση του τότε υπουργού συγκοινωνιών, έγινε η συγχώνευση όλων των ΚΤΕΛ σε 8 οργανισμούς ΚΤΕΥΛ. Με το ΝΔ 102/1973 επανήρθε το προηγούμενο καθεστώς. Το 1984 διαχωρίζονται τα αστικά από τα υπεραστικά ΚΤΕΛ. Το 2001 με τον νόμο 2963/2001 δημιουργούνται καλύτερες προοπτικές για τη λειτουργία των ΚΤΕΛ. Το 2003 βάσει του 2963/2001 τα ΚΤΕΛ όλης της χώρας έρχονται αντιμέτωπα με μια μεγάλη πρόκληση, τη μετατροπή τους σε ανώνυμες εταιρείες. Σήμερα υπάρχουν 59 ΚΤΕΛ με 3953 λεωφορεία στον στόλο τους, που καλύπτουν το 80% στις επιβατικές μεταφορές. Τα δρομολόγια των Υπεραστικών Κ.Τ.Ε.Λ. ρυθμίζονται με αποφάσεις της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Αποτέλεσμα αυτής της διοικητικής ρύθμισης στα δρομολόγια είναι πολλές φορές τα Κ.Τ.Ε.Λ. εκτελούν δρομολόγια για ελάχιστους επιβάτες και με πολύ αντίξοες συνθήκες και χωρίς κέρδος. Το κοινωνικό έργο των Κ.Τ.Ε.Λ. δεν σταμάτησε, συνεχίζουν να ανεφοδιάζουν μέχρι και σήμερα, με φάρμακα και προμήθειες τις απομακρυσμένες παραμεθόριες περιοχές βοηθώντας έτσι στην συνεχή επικοινωνία αυτών των περιοχών με τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα στους κατά τόπους νομούς. Τα λεωφορεία των Κ.Τ.Ε.Λ. εξυπηρετούν και μεταφέρουν δωρεάν περίπου 140.000 μαθητές, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε άλλες περιοχές από τον τόπο κατοικίας τους για την παρακολούθηση των διδακτικών μαθημάτων. Μέσα στο κοινωνικό έργο των Κ.Τ.Ε.Λ. εντάσσεται και η μεταφορά 90.000 ατόμων με ειδικές ανάγκες. Τα Κ.Τ.Ε.Λ. μετά από παρουσία ενός αιώνα μετεξελίχθηκαν σε έναν από τους σημαντικότερους φορείς στον τομέα των μεταφορών. Συνεχίζουν, στη σκέψη πολλών, να ταυτίζονται με αναμνήσεις, με την ιδέα του ταξιδιού και την παλιά λαχτάρα για το άγγιγμα του ονείρου!

1 3

2

1. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 στο καφενείο του Μακρυπίδη: Διακρίνονται από αριστερά οι: Βασίλειος Μπαλτούμας, Παναγιώτης Βραχάς και Κώστας Μαλιγιάννης. 2. Το έτος 1964 σε πανηγύρι στο καφενείο του Μακρυπίδη: Διακρίνονται οι: Θεόδωρος Μαλιγιάννης και Θεόδωρος Μπουρνάζος. 3. Το έτος 1969: Στη μέση της φωτογραφίας διακρίνεται ο τότε Δεσπότης κ.κ. Θεόκλητος. Επίσης διακρίνονται οι: Βασίλης Καραλής, Θεόδωρος Μαλιγιάννης, Γιώργος Κουτσομπίνας, Βασίλης Βραχάς, Χαρίλαος Βραχάς, Κωνσταντίνος Μπενέκος και Θεόδωρος Γαλάνης. 4. Δεκαετία του 1960: Διακρίνονται από αριστερά οι: Νίκη Παπαστάθη, Γεωργία Ρούτση και Βασιλική Παπαστάθη.

4


ΙΟΥΛΙΟΣ 2011-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012

• ΤΕΥΧΟΣ 107 •

ΦΥΤΕΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ > 9

Επιστολή του Παντελή Ψηλού (Δημοτικός Σύμβουλος) στα «Φυτειώτικα Νέα» Αγαπητοί συγχωριανοί-συγχωριανές, χει περάσει σχεδόν ενάμιση χρόνος και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες διαπιστώσεις για τη θέση που έχει για το νέο Δήμο Ξηρομέρου, η Δημοτική Ενότητα Φυτειών. Δυστυχώς όμως για μας αντί ο νέος Δήμος να προσθέσει κάτι στο τέως Δήμο μας, συνέχεια αφαιρεί. Ξεκίνησε από την πρώτη μέρα με την κατάργηση του συσσιτίου στους μικρούς μαθητές των σχολείων μας, κάτι που για πολλά χρόνια ήταν μια κοινωνική προσφορά. Το οδικό δίκτυο, εντελώς εγκαταλελειμμένο με τις λακκούβες να πολλαπλασιάζονται και να προκαλούν ζημιές στα τροχοφόρα μας. Η μόνη παρέμβαση έγινε τον Αύγουστο που θα έρχονταν οι ετεροδημότες στο δρόμο Φυτειών-Μπαμπίνης, ήταν να ρίξουν πίσσα στις λακκούβες χωρίς καμία μελέτη και προσοχή και το αποτέλεσμα ήταν οι λακκούβες να γίνουν σαμάρια. Αδυνατούν να αποκαταστήσουν ακόμα και την μπάρα στην κατηφόρα, στη «βαρέλη» παρά τις εκκλήσεις μας. Οι αγροτικοί δρόμοι παρατημένοι και ούτε λόγος για συντήρηση και βελτίωση τους. Στο θέμα της κατάργησης των Λυκειακών τάξεων Φυτειών δώσαμε τον αγώνα μόνοι μας γονείς και μαθητές και με την βοήθεια του Ανδρέα Μακρυπίδη καταφέραμε να τις διατηρήσουμε για ένα χρόνο. Πήραμε όμως πέρυσι πολλές υποσχέσεις από τη Δημοτική Αρχή για τη φετινή χρονιά, αλλά μόνο λόγια. Αποτέλεσμα μηδέν και το πρόβλημα επανήλθε τώρα. Καταφέραμε στο δημοτικό συμβούλιο να ψηφιστεί ομόφωνα πρόταση που έλεγε ότι ο Δήμος θα φροντίσει να ενισχυθούν τα σχολεία των Φυτειών με 60 μαθητές από γειτονικά χωριά. (Υπόψιν με το νόμο Καλλικράτη ο δήμος είναι υπεύθυνος για τις μετακινήσεις των μαθητών). Δυστυχώς όμως καμία ενέργεια και κανένα αποτέλεσμα. Αντιθέτως οι μαθητές του Γυμνασίου Παλαιομάνινας (35 περίπου) πήγαν στο Μεσολόγγι, παρά το ότι ανήκουμε στον ίδιο δήμο και χρονικά και χιλιομετρικά οι Φυτείες είναι πιο κοντά από

Έ

το Μεσολόγγι (με τη νέα Ιόνια Οδό Παλαιομάνινα-Φυτείες είναι 24 χιλιόμετρα και περίπου 20 με 25 λεπτά). Οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Μαχαιράς που έκλεισε, αντί να μετακινούνται προς Φυτείες πήγαν στο Καραϊσκάκη!!! Αν γινόταν οι παραπάνω μετακινήσεις τα σχολεία μας δεν θα κινδύνευαν με κλείσιμο και θα ιδρύονταν στο χωριό μας κανονικό λύκειο. Γι’ αυτό είχε υπάρξει δέσμευση από το υπουργείο Παιδείας. Δυστυχώς τώρα το μέλλον είναι αβέβαιο. Στον τομέα των τεχνικών έργων τη χρονιά που πέρασε δεν έγινε καμία παρέμβαση. Ούτε ένα νέο έργο στην Δ.Ε. Φυτειών. Και αυτά που είχαν ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2011 (συνολικής αξίας 45.000€!!!) δεν συντελέστηκαν και μάλιστα αυτά τα ποσά μεταφέρθηκαν εκτός Φυτειών. Δεν υπήρχε καμία νέα μελέτη για Δ.Ε. Φυτειών και οι έτοιμες που υπήρχαν από τον τέως δήμο Φυτειών, έμειναν στα συρτάρια. Ακόμα και τα έργα που είχαν ξεκινήσει από τον τέως δήμο μας σταμάτησαν παρά το ότι είχαν εξασφαλισμένες πιστώσεις. Στο νέο τεχνικό πρόγραμμα για το 2012 η Δ.Ε. Φυτειών είναι αδικημένη και σχεδόν απούσα. Στα νέα έργα που προβλέπονται το συνολικό ποσό που εγγράφτηκε είναι 2.219.170€. Αναλογικά με τον πληθυσμό κατά δημοτική ενότητα θα έπρεπε να μοιραστούν περίπου ως εξής: Δ.Ε. Αστακού 1.100.000€, Δ.Ε. Αλυζίας 660.000€, Δ.Ε. Φυτειών 450.000€. Αντ’ αυτών παίρνουν: Δ.Ε. Αστακού 660.000€, Δ.Ε. Αλυζίας 1.403.232€, Δ.Ε. Φυτειών 155.000€. Στα συνεχιζόμενα έργα το συνολικό ποσό είναι 5.292.000€ και θα έπρεπε να είναι ως εξής: Δ.Ε. Αστακού 2.650.000€, Δ.Ε. Αλυζίας 1.590.000€, Δ.Ε. Φυτειών 1.060.000€. Αντ’ αυτών παίρνουν: Δ.Ε. Αστακού 3.946.000€, Δ.Ε. Αλυζίας 947.000€, Δ.Ε. Φυτειών 398.000€. Βέβαια υπάρχει και ένα ποσό 1.300.000€ για γενικά έργα σε όλο

το δήμο Ξηρομέρου από όπου για να καλυφθούν οι τεράστιες διαφορές και η μεγάλη αδικία εις βάρος του τέως δήμου μας θα πρέπει τα 3/4 του ποσού να κατευθυνθεί προς τα εδώ. Αν αυτό γίνει τότε θα είμαι ο πρώτος που θα το επιδοκιμάσει. Αλλά το δείγμα γραφής… Λέω δείγμα γραφής γιατί τον Δεκέμβριο μετέφεραν ποσό 50.000€ από τα τέλη ύδρευσης που πληρώσαμε οι δημότες του τέως δήμου Φυτειών το β’ εξάμηνο του 2010, όταν δεν υπήρχε ακόμη δήμος Ξηρομέρου, που ενώ ήταν ανταποδοτικά τέλη και ανήκαν σε εμάς, τα μετακίνησαν στον Αστακό για να πληρώσουν δικαστικά έξοδα και άλλα χρωστούμενα. Ακόμη από το παζάρι που έγινε στον Κουβαρά ο δήμος εισέπραξε 51.000€ και για τη Δ.Ε. Φυτειών όπου ανήκει ο Κουβαράς δεν διατέθηκε έστω και για τον τύπο ούτε ένα ευρώ. Στο θέμα της προστασίας του εισοδήματος των συνδημοτών μας αγροτών και κτηνοτρόφων που δοκιμάζονται από την παρούσα οικονομική κρίση, δεν έγινε καμία παρέμβαση ούτε καν συμβουλευτικά. Δεν δημιουργήθηκε καμία νέα υπηρεσία και οι προεκλογικές υποσχέσεις για άσφαλτο-ρεύμα-νερό στους κτηνοτρόφους ακόμα περιμένουν. Κλείνοντας όσον αφορά τη δική μου παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο όπου μου δώσατε την τιμή να σας αντιπροσωπεύω, προσπαθώ σε όλα τα δημοτικά συμβούλια είτε σαν εισηγητής, είτε σαν ομιλητής να αναδεικνύω όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο δήμο μας και με τη δύναμη που μου δίνει η θέση μου να διεκδικώ για την Δ.Ε. Φυτειών, το αυτονόητο. Και το αυτονόητο είναι ότι ο τέως δήμος Φυτειών ισότιμα με τους άλλους τέως δήμους που συγκρότησαν το δήμο Ξηρομέρου πρέπει να παίρνει, αυτά που δικαιούται και όχι να είναι μόνιμα ριγμένος. Σας ευχαριστώ όλους και επίσης ευχαριστώ τα «Φυτειώτικα Νέα» για τη φιλοξενία. Παντελής Κ. Ψηλός Δημοτικός Σύμβουλος

Παράνομες αμμοληψίες Σε «έξαρση» η λαθροϋλοτομία στο Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου στην λίμνη Αμβρακία

Α

πό παράνομες αμμοχαλικοληψίες πλήττεται η λίμνη Αμβρακία το τελευταίο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, παραλίμνια στη θέση «Χαλιάς» στο «Πελαγάκι», περιοχή που ανήκει στην Κοινότητα Κωνωπίνας του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας έχουν παρατηρηθεί συνεχόμενες και εκτεταμένες αμμοχαλικοληψίες από ασυνείδητους οι οποίοι χωρίς ίχνος δισταγμού σκάβουν και αφαιρούν τεράστιες ποσότητες άμμου και γενικότερα αδρανών υλικών. Έτσι, η λίμνη υφίσταται τεράστια οικολογική καταστροφή, καθώς διαταράσσετε το περιβάλλον και ειδικά το οικοσύστημα της λίμνης. Η λίμνη Αμβρακία, ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 (GR2310007) για την σπάνια περιβαλλοντική της σημασία. Με το συγκεκριμένο θέμα είχε ασχοληθεί πρώτος ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών δίνοντας μεγάλη έκταση. Εμείς με την σειρά μας, μέσα από την εφημερίδα του Συλλόγου μας αναδεικνύουμε για άλλη μια φορά το πρόβλημα που «μαστίζει» την λίμνη Αμβρακία που κατά ένα μεγάλο ποσοστό ανήκε στον τέως Δήμο Φυτειών και τώρα πλέον ανήκει στον Δήμο Ξηρομέρου και ακόμη ευελπιστούμε η πολιτεία να λάβει δραστικά μέτρα ώστε να εξαλειφτεί τελείως αυτό το φαινόμενο.

Οι λαθροϋλοτόμοι δρουν ανενόχλητοι

Σ

ε έξαρση βρίσκεται η παράνομη υλοτομία στο σπάνιο Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου, φαινόμενο το οποίο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις καθώς η Πολιτεία είναι απούσα για άλλη μια φορά. Οι «παράνομοι» ξυλοκόποι δεν διστάζουν να κόβουν και τεράστιες βελανιδιές και μάλιστα αιωνόβιες. Η λαθροϋλοτομία αποτελεί τον σημαντικότερο κίνδυνο εξαφάνισης του δάσους. Σκοπός των αδίστακτων υλοτόμων είναι η εμπορική εκμετάλλευση του ξύλου της βελανιδιάς, το οποίο διοχετεύεται ως καυσόξυλα στα κοντινά αστικά κέντρα της περιοχής, αλλά ακόμη και στην Αθήνα και την βόρεια Ελλάδα όπως την Θεσσαλονίκη. Είναι συγκριτικά η πλέον κερδοφόρα μορφή παράνομης εκμετάλλευσης του βελανιδοδάσους και ταυτόχρονα αποτελεί τον πιο ανήθικο οικολογικά στόχο αυτής της εκμετάλλευσης. Τα δέντρα της βελανιδιάς δεν βλέπονται πλέον σαν μια πηγή βασικού οικονομικού παράγοντα και είναι εκτεθειμένα σε παράνομη ξύλευση για τις επιχειρήσεις ξυλείας και για τη θέρμανση από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες. Ο βασικός παράγοντας που καθιστά τις ως άνω δραστηριότητες ως σοβαρούς κινδύνους για το βελανιδοδάσος είναι ότι το κυρίαρχο είδος, η ήμερη βελανιδιά, μεγαλώνει πολύ αργά γεγονός που καθιστά τη φυσική αναγέννηση του δάσους εξαιρετικά χρονοβόρα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι απαιτούνται τουλάχιστον 60 χρόνια για να καρποφορήσει για πρώτη φορά μία νεαρή βελανιδιά. Πρέπει να δοθεί ένα οριστικό τέλος στην παράνομη υλοτομία πριν οι συνέπειες είναι καταστροφικές για το δάσος. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στην περιοχή μεταξύ Λιγοβιτσίου και Οζερού όπου θυμίζει «βομβαρδισμένο» τοπίο. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε το περιστατικό με τους 30 τόνους ξύλα που οι δασάρχες εντόπισαν κοντά στον Οζερό. Σε όσους παράνομα «εκμεταλλεύονται» το βελανιδοδάσος και γενικότερα τον δασικό πλούτο του τόπου μας πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά από την Πολιτεία. Δυστυχώς όμως συμβαίνει το αντίθετο, όχι δεν τιμωρούνται αλλά αφήνονται ανενόχλητοι να διαπράττουν «περιβαλλοντικά εγκλήματα».

ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Ε.Π.Ε. Βασίλης Κ. Κουτσομπίνας

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΧΑΒΕΛΑ 5 Αγρίνιο

Τηλ.: 26410 52688 6977959217

Ξένοι κυνηγοί «λυμαίνονται» την άγρια πανίδα του Οζερού

Σ

ύμφωνα με μαρτυρίες και όχι μόνο, κυνηγοί λυμαίνονται την λίμνη Οζερό, καθώς κυνηγούν κατά ομάδες με την βοήθεια βαρκών με αποτέλεσμα να θανατώνονται εκατοντάδες άγρια πουλιά κάθε φορά. Συγκεκριμένα, οι «ασυνείδητοι» κυνηγοί με την βοήθεια βαρκών περικυκλώνουν τα άγρια πουλιά και σε κάθε απόπειρα κυνηγιού θανατώνονται εκατοντάδες πουλιά. Αυτό δημιουργεί καταστροφικές συνέπειες στο οικοσύστημα της λίμνης και ειδικότερα στην άγρια πανίδα της περιοχής μας. Ενδεικτικές είναι οι εικόνες που μαρτυρούν την δράση των κυνηγών. Η λίμνη Οζερός ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 (GR 2310008) και δυστυχώς δεν προστατεύεται όπως θα έπρεπε. Επίσης, ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που «πλήττει» την λίμνη είναι τα σκουπίδια. Ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει κατά μήκος της παραλίμνιας ζώνης αρκετά σκουπίδια. Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων η Πολιτεία θα πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα τόσο με τους κυνηγούς όσο και για τα σκουπίδια με την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων.


10 > ΦΥΤΕΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

• ΤΕΥΧΟΣ 107 •

ΙΟΥΛΙΟΣ 2011-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012

Συνέντευξη του Αντιδημάρχου Ξηρομέρου Παναγιώτη Γαζέτα στον Πρόεδρο του Συλλόγου μας Χρήστο Σαλτογιάννη Κύριε Γαζέτα, συμπληρώθηκε ενάμιση χρόνος που η νέα Δημοτική Αρχή ανέλαβε τα καθήκοντα του νέου «καλλικρατικού» Δήμου Ξηρομέρου. σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα οικονομικά του Δήμου και σε ότι αφορά εμάς, της Δ.Ε. Φυτειών; Καταρχάς, Χριστός Ανέστη, Χρόνια πολλά, υγεία-αγάπη-αισιοδοξίαελπίδα. Τώρα στα ερώτημα σας. Η οικονομική κατάσταση του Δήμου είναι χειρότερη από αυτή της χώρας μας. Οι περικοπές των επιχορηγήσεων από την κεντρική εξουσία, όπως ανακοινώθηκε και από το Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, αγγίζουν το 56%. Δεν μπορούμε ακόμη να εξοφλήσουμε τις οφειλές των πρώην Δήμων. Όπως γνωρίζετε ο Δήμος τώρα είναι ενιαίος και τα έσοδα και έξοδα είναι κοινά. Μόνο το 80% της ΣΑΤΑ είναι υποχρεωτικό να διατεθεί για εκτέλεση έργων ανά τοπική Κοινότητα. Σας αναφέρω ότι για την Δημοτική μας Ενότητα το ποσό αυτό είναι πολύ μικρό. Εμείς όμως, σαν Δημοτική Ενότητα, είμαστε σε πλεονεκτική θέση έναντι των άλλων Ενοτήτων, διότι τα έκτατα έσοδα του 2011 ήταν 300.000€ περίπου (Κ.Ο.Κ.-Παζάρι), χρήματα με τα οποία μπορούσαμε να εξοφλήσουμε τις οφειλές προηγούμενων ετών (του πρώην Δήμου μας) και να έχουμε το υπόλοιπο. Το μεγάλο όμως πρόβλημα του Δήμου είναι η έλλειψη προσωπικού. Μόνο οι τρείς υπάλληλοι του πρώην Δήμου μας που μετατέθηκαν με απόφαση του πρώην Δημάρχου στις 30-12-2010 στους τότε Δήμους Αγρινίου και Στράτου, αν υπηρετούσαν σήμερα στο Δήμο μας δεν θα υπήρχαν προβλήματα στη σύνταξη μελετώνδημοπρασιών-εκτέλεση έργων και γενικά παροχής υπηρεσιών. Με αυτά τα οικονομικά δεδομένα, ποιες νέες μελέτεςέργα πρόκειται να μπουν σε εφαρμογή με σκοπό την υλοποίηση τους για την Δ.Ε. Φυτειών; Ήδη ξεκίνησε το έργο «επέκταση δικτύου ύδρευσης Κουβαράς» ποσού 98.000€, στο οποίο περιλαμβάνονται κυρίως επεμβάσεις στα αντλιοστάσια Κουβαράς, Ριβίου και στη θέση «Φαρμάκης». Ξεκίνησε η μελέτη δυο νέων έργων που σε μεγάλο βαθμό αφορούν τη Δημοτική Ενότητα μας. Πρόκειται για τα «αποκατάσταση οδικού δικτύου» προϋπολογισμού 780.000€, «αποκατάσταση αγροτικού οδικού δικτύου» προϋπολογισμού 328.000€ στις πυρόπληκτες περιοχές Αστακού και Φυτειών. Απ’ ότι με διαβεβαίωσε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Αντωνόπουλος τα έργα αυτά θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2012. Με τη βοήθεια και του συνδημότη μας Βουλευτή κ. Ανδρέα Μακρυπίδη έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τα εξής έργα: Διαμορφώσεις δρόμων και βελτίωση βατότητας υπάρχοντος οδοποιίας Δ.Ε. Φυτειών προϋπολογισμού 72.500€. Αποχέτευση όμβριων υδάτων Δ.Ε. Φυτειών προϋπολογισμού 92.500€.

εργαλεία για την εύρυθμη λειτουργία τους προς όφελος όλων των δημοτών μας. Σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η διαδικασία εκσυγχρονισμού τους για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση με την προμήθεια των κατάλληλων ηλεκτρονικών υπολογιστών και την σύνδεσή τους με το διαδίκτυο (ιντερνέτ). Μέχρι στιγμής ο Δήμος στήριξε τις πολιτιστικές δράσεις των Συλλόγων μας. Να αναμένουμε το ίδιο και για το μέλλον; Η στήριξη των πολιτιστικών δράσεων θα είναι σε μεγαλύτερο βαθμό. Εξάλλου, η Δ.Ε. Φυτειών δικαιούται περισσότερα χρήματα και για πολιτιστικές εκδηλώσεις διότι όπως σας ανέφερα και προηγουμένως ο Δήμος Ξηρομέρου εισπράττει 300.000€ το χρόνο έκτακτα έσοδα από την Δημοτική μας Ενότητα. Ανάπλαση πλατείας Φυτειών 102.000€. Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Μεσολογγίου ολοκλήρωσε τις μελέτες και ευελπιστούμε για την χρηματοδότηση τους. Το δίκτυο υδρεύσεως στο Ρίβιο-Άγιο Στέφανο παρουσιάζει προβλήματα και γι’ αυτό εντάξαμε στο τεχνικό πρόγραμμα την αντικατάσταση του με προϋπολογισμό 100.000€. Έχει ξεκινήσει ήδη η εκπόνηση της μελέτης από την πρώην ΤΥΔΚ. Το μεγάλο μας όνειρο είναι η αναβάθμιση του ΤΟΕΒ Φυτειών με καρτοβάνες και πιστεύουμε ότι θα γίνει πραγματικότητα. Για το έργο αυτό παρακαλώ ζητήστε ενημέρωση από τον Πρόεδρο του ΤΟΕΒ κ. Κωνσταντίνο Γατσουλιά. Παιδεία: σε τι κατάσταση βρίσκονται οι σχολικές μονάδες; Οι σχολικές μονάδες βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση από όλες τις πλευρές, κτιριακές εγκαταστάσεις, λειτουργικές ανάγκες και εκπαιδευτικό προσωπικό. Ειδικότερα για τις Λυκειακές τάξεις τι προτίθεται να πράξει η Δημοτική Αρχή ώστε να δοθεί άμεση λύση και να αποτραπεί οριστικά ο κίνδυνος κατάργησης τους; Οι Λυκειακές τάξεις αποτελούν την «ζωή» των Φυτειών. Φανταστείτε το χωριό μας χωρίς Γυμνάσιο-Λύκειο. Είμαστε υποχρεωμένοι όλοι μαζί και ξεχωριστά ο καθένας από οποιαδήποτε θέση και αν βρίσκεται να αγωνιστούμε όχι μόνο για τη διατήρηση των Λυκειακών τάξεων αλλά και για την αναβάθμιση τους σε Λύκειο. Υγεία: στον τομέα της υγείας υπάρχουν τυχόν ελλείψεις; Λειτουργούν δύο περιφερειακά ιατρεία, Φυτειών και Παπαδάτου, στα οποία και στα δύο υπηρετούν γιατροί. Ιδιαίτερα προβλήματα δεν υπάρχουν. Το 2005 και 2006 είχαμε εξοπλίσει και τα δυο ιατρεία με τα απαραίτητα ιατρικά μηχανήματα και

Για τους νέους και νέες του τόπου μας, αυτούς τους δύσκολους καιρούς, θεωρείτε ότι υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για εγκατάσταση στον τόπο μας και ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα (γεωργία-κτηνοτροφία); Το θέμα αυτό το γνωρίζετε προσωπικά καλύτερα εσείς κύριε Σαλτογιάννη. Το μόνο που μπορώ να πω από πλευράς μου είναι ότι οι νέοι και νέες να ασχοληθούν με τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία και δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στη δενδροκομία. Κλείνοντας, τι μήνυμα θα στέλνατε στους δημότες και φυσικά στους ετεροδημότες μας; Πιστεύω ότι η «αλληλεγγύη» μεταξύ μας, δημοτών και ετεροδημοτών θα είναι το ασφαλέστερο «καταφύγιο» για την αντιμετώπιση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής κρίσης. Ο Δήμος μας (Φυτειών), ήταν είναι και θα παραμείνει ένας από τους καλύτερους Δήμους της χώρας. Σε αυτό να είστε σίγουροι. Με την ευκαιρία που μου δίνεται είμαι υποχρεωμένος να ευχαριστήσω τον «ακούραστο» Πρόεδρο της Τ.Κ. Φυτειών κ. Ιωάννη Φλωρόπουλο, τον Αντιπρόεδρο, του Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους Φυτειών και Παπαδάτου, καθώς επίσης και τους υπαλλήλους της Δημοτικής μας Ενότητας. Ένα όμως μεγάλο «ευχαριστώ» αξίζει από όλους μας, ο συνταξιούχος πλέον υδραυλικός του ΣΥΚΞ κ. Βασίλης Μακρυπίδης, ο οποίος επί 35 συνεχή έτη προσέφερε με τον καλύτερο τρόπο τις υπηρεσίες του για να μη λείπει από κανέναν το πολυτιμότερο αγαθό, το νερό. Βέβαια, ακόμη και σήμερα προσφέρει τις υπηρεσίες του όταν χρειαστεί και μάλιστα αφιλοκερδώς. Εύχομαι σε όλους και όλες υπομονή και αισιοδοξία. Σας ευχαριστώ πολύ. Και εμείς σας ευχαριστούμε.

Αναδασμός Γαζής Φυτειών

Ένα έργο που θα δώσει πνοή στον τόπο μας Ημερίδα με θέμα τον «αναδασμό της Γαζής Φυτειών» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012 στο Δημοτικό Κατάστημα Φυτειών και την οποία διοργάνωσε η επιτροπή αναδασμού αποτελούμενη από τους Ηλία Βλαχομήτρο, Ηλία Παπαγεωργίου, Κωνσταντίνο Αυφαντή, Γιάννη Κουτσομπίνα και Χάρη Κολοβό.

Σ

την Ημερίδα μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο Βουλευτής και συγχωριανός μας Ανδρέας Μακρυπίδης, ο υποψήφιος Βουλευτής Γιώργος Παπαναστασίου, ο Αντιδήμαρχος Ξηρομέρου Πάνος Γαζέτας, ο πρώην Δήμαρχος Φυτειών και δημοτικός σύμβουλος Πάνος Τζαχρήστας, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ακαρνανικό Φως» Αλέκος Παπαδημητρίου καθώς και αρκετοί

συνδημότες μας. Ο αναδασμός της Γαζής θα συντελέσει τα μέγιστα στην οικονομική αναβάθμιση μέρους των αγροτών μας και συγκεκριμένα των περιοχών Φυτειών, Παπαδάτου, Αετού, Μπαμπίνης, Μαχαιρά, Σκουρτούς και γενικά της ευρύτερης περιοχής του κεντρικού Ξηρομέρου. Ο αναδασμός της Γαζής είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για τον τόπο μας που θα δώσει πνοή σε πολλούς αγρότες και συνδέεται άμεσα με το φράγμα Αχυρών καθώς θα επιτρέψει την άρδευση όλης της περιοχής. Από κει και πέρα, το έργο αποφασίστηκε να ξεκινήσει στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και δυστυχώς δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη. Με τον αναδασμό πρόκειται να αρδευτούν 8 χιλιάδες στρέμματα και δυστυχώς δεν έχουν βρεθεί οι πόροι παρότι σαν έργο έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Ακόμη έχει εγκριθεί από την τότε Νομαρχία και γι’ αυτό το σκοπό έχουν συγκροτηθεί οι επιτροπές αγώνα η μία για τον αναδασμό και η άλλη για την εκτίμηση των αγροκτημάτων. Ο επικεφαλής της επιτροπής αναδασμού κ. Ηλίας Βλαχομήτρος σε επικοινωνία μαζί μας, εκφράζει την δυσαρέσκεια του γιατί η Πολιτεία δεν έχει ασχοληθεί με το δίκαιο αίτημα τους, καθώς όπως μας αναφέρει «ο αναδασμός δεν πρόκειται να επιβαρύνει το Κράτος επειδή ο αναδασμός προϋποθέτει την αναλογική μείωση των κτημάτων και το 99% των κατόχων κτημάτων στη Γαζή επιθυμούν τον αναδασμό. Όλα είναι έτοιμα και αυτό που λείπει είναι η χρηματοδότηση του έργου». Μας αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ηλίας Βλαχομήτρος ότι «είναι κρί-

μα να βρίσκονται άνθρωποι που θέλουν να εργαστούν και να προσφέρουν στην αγροτική οικονομία και να μην δίνεται σημασία». Στην ημερίδα κοινή συνισταμένη όλων των παρευρισκομένων ήταν ότι το έργο πρέπει να πραγματοποιηθεί και να τονίσουμε ότι έχει ενταχθεί το φράγμα Αχυρών από 1/1/2012 στο ΕΣΠΑ και από το «Αλ. Μπαλτατζής» έχουν παρθεί περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ δεν προβλέπονται επιπλέον αναδασμοί. Είναι αναγκαίο λοιπόν, να βρεθούν οι πόροι για τον αναδασμό διότι θα ωφεληθούν εκατοντάδες αγρότες και η Δημοτική Αρχή πρέπει να αγωνιστεί όπως και οι τοπικοί Βουλευτές αλλά και η Περιφέρεια για την εξεύρεση πόρων, καθώς τον αναδασμό τον έχουμε ανάγκη ως κοινωνία και ως αγροτική οικονομία.


ΙΟΥΛΙΟΣ 2011-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012

• ΤΕΥΧΟΣ 107 •

ΦΥΤΕΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ > 11

ΑΘΛΗΤΙΚΑΝΕΑ

Παιδικό τμήμα Ακαρνανικού

«Η ελπίδα για το μέλλον»

Μ.Α.Σ.Φ. Ακαρνανικός

Ακαρνανικός Φυτειών

«Σφύριξε και έληξε...»

Ό

Η ιστορική ομάδα του Ξηρομέρου αποσύρθηκε από το πρωτάθλημα της Α2

Γ

ια λόγους κυρίως αγωνιστικούς, η ιστορική ομάδα του Ξηρομέρου αλλά και του Νομού γενικότερα αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας. Οι βασικότεροι λόγοι ήταν αγωνιστικοί, καθώς το έμψυχο δυναμικό δεν επαρκούσε ώστε να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του πρωταθλήματος και προς λύπη όλων των Φυτειωτών η διοίκηση της ομάδας σε συ-

νεννόηση με τους ποδοσφαιριστές αποφάσισε πως έπρεπε να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα. Από την νέα χρονιά ο Ακαρνανικός θα αγωνίζεται στην Β κατηγορία και ευελπιστούμε πως θα έχουν γίνει οι αναγκαίες κινήσεις ώστε να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο.

Αποτελέσματα 1η Αχιλλέας Παπαδάτου-Πανοχθιακός 2η Παναμβρακικός- Αχιλλέας Παπαδάτου 4η ΑΟ Παλαίρου- Αχιλλέας Παπαδάτου 5η Αχιλλέας Παπαδάτου-ΑΟ Μοναστηρακίου 6η Αχιλλέας Παπαδάτου-Θύελλα Παραβόλας 7η ΑΟ Σπάρτου- Αχιλλέας Παπαδάτου 8η Αχιλλέας Παπαδάτου-Ομόνοια Κεχρινιάς 9η ΑΟ Σκουτεράς-Αχιλλέας Παπαδάτου 10η Αχιλλέας Παπαδάτου-Αναγέννηση Ρίγανης 11η Χρυσός Αστέρας Παντ/σας-Αχιλλέας Παπαδάτου 12η Αχιλλέας Παπαδάτου-Άρης Λεπενούς 13η Ατρόμητος Σπολάϊτας-Αχιλλέας Παπαδάτου 14η ΑΟ Κανδήλας-Αχιλλέας Παπαδάτου 15η Αχιλλέας Παπαδάτου-Κεραυνός Μυρτιάς

16η Πανοχθιακός-Αχιλλέας Παπαδάτου 17η Αχιλλέας Παπαδάτου-Παναμβρακικός 19η Αχιλλέας Παπαδάτου-ΑΟ Παλαίρου 20η ΑΟ Μοναστηρακίου-Αχιλλέας Παπαδάτου 21η Θύελλα Παραβόλας-Αχιλλέας Παπαδάτου 22η Αχιλλέας Παπαδάτου-ΑΟ Σπάρτου 23η Ομόνοια Κεχρινιάς-Αχιλλέας Παπαδάτου 24η Αχιλλέας Παπαδάτου-ΑΟ Σκουτεράς 25η Αναγέννηση Ρίγανης-Αχιλλέας Παπαδάτου 26η Αχιλλέας Παπαδάτου-Χρυσός Αστέρας Παντ/σας 27η Άρης Λεπενούς-Αχιλλέας Παπαδάτου 28η Αχιλλέας Παπαδάτου-Ατρόμητος Σπολάϊτας 29η Αχιλλέας Παπαδάτου-ΑΟ Κανδήλας 30η Κεραυνός Μυρτιάς-Αχιλλέας Παπαδάτου

1-1 1-2 3-1 2-4 3-6 2-0 3-1 2-1 3-0 2-0 0-3 3-1 2-3 0-3

0-0 1-1 3-0 3-2 4-0 2-1 3-2 2-1 0-3  0-2 3-4 3-3 1-3 2-0

πως όλες τις χρονιές, η παιδική ομάδα του Ακαρνανικού πραγματοποίησε και για φέτος μια πολύ αξιόλογη πορεία στο πρωτάθλημα και συγκεκριμένα για τον 4ο όμιλο. Τερμάτισε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας κάνοντας μια πολύ καλή πορεία και έχοντας να αντιμετωπίσει ικανούς αντιπάλους. Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο η ομάδα μας πρωταγωνιστεί και αυτό είναι ένα δείγμα για την ποιότητα και το ταλέντο που διακρίνει τους «πιτσιρικάδες» μας.

Τελική βαθμολογία

1. Θύελλα Παραβόλας 2. Πανοχθιακός 3. Κεραυνός Μυρτιάς 4. Άρης Λεπενούς 5. ΑΟ Μοναστηρακίου 6. Ατρόμητος Σπολάϊτας 7. ΑΟΠαλαίρου 8. ΑΟ Κανδήλας 9. Χρ. Αστέρας Παντ/σας

68 53 49 48 45 41 40 39 39

10. ΑΟ Σκουτεράς 38 11. Παναμβρακικός 38 12. ΑΟ Σπάρτου 37 13. Αχιλλέας Παπαδάτου 31 14. Ομόνοια Κεχρινιάς 26 15. Αναγέννηση Ρίγανης 8 *Ο Αχιλλέας Παπαδάτου υποβιβάστηκε από την Β’ κατηγορία στην Γ’ κατηγορία.

Φυτειώτες αθλητές

Άγγελος Σιγκούνας:

Ο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής με καταγωγή από τις Φυτείες

Ο Άγγελος Σιγκούνας είναι γιος του Βασίλη Σιγκούνα

Ο

Άγγελος ήδη από 17 μηνών έκανε προπονήσεις με την μπάλα στα πόδια. Γεννημένος στις 19 Απριλίου 2003, εδώ και δυο χρόνια ανήκει στις ακαδημίες της Άρσεναλ. Επιπλέον, εδώ και τρία χρόνια κάνει φυσική κατάσταση στον Πανιώνιο Νέας Σμύρνης, ενώ τα καλοκαίρια συμμετέχει σε διάφορα τουρνουά. Αρχικά, ο Άγγελος ξεκίνησε προπονήσεις στις ακαδημίες του Ολυμπιακού Πειραιώς από τον Σεπτέμβρη του 2010 και είχε προταθεί από τον υπεύθυνο τον κύριο Βας. Νάνο και πήρε μέρος και στο πέμπτο τουρνουά Ζακύνθου στο οποίο σημείωσε τρία γκολ, έβγαλε αμέτρητες ασσίστ και οδήγησε την ομάδα του στα τελικά της διοργάνωσης. Επόμενο βήμα για τον Άγγελο είναι τα αγωνιστικά τμήματα αφού τώρα είναι μικρός βάση ηλικίας. Αγωνίζεται σε δυο θέσεις δεξί εξτρέμ και κέντρο επίθεση (κεντροεπιθετικός). Αγωνιστικά παίρνει πολλές πρωτοβουλίες γεγονός το οποίο τον χαρακτηρίζει περισσότερο. Σε φιλικούς αγώνες το-

πικούς του Πειραιά έχει πετύχει 37 γκολ, επίσης κάνει personal training και διαθέτει reeport όπως όλοι οι ποδοσφαιριστές του παγκοσμίου ποδοσφαίρου από την εθνική αξιολόγηση football metrics (i football). Ο Σύλλογος μας εύχεται στον Άγγελο να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο να αγωνίζεται στους αγωνιστικούς χώρους και να φτάσει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, γιατί είναι ένα γνήσιο ποδοσφαιρικό ταλέντο.

Χρήστος Παληγεώργος: Στο πρωτάθλημα της Football League και στην ομάδα του Πλατανιά Χανίων αγωνίζεται ο Χρήστος Παληγεώργος. Ο Χρήστος είναι αρχηγός της ομάδας του και στον Πλατανιά αγωνίζεται τα τέσσερα τελευταία χρόνια, με πολύ καλή παρουσία σε όλα τα πρωταθλήματα που συμμετείχε η ομάδα του. Είναι από τους βασικούς συντελεστές της πορείας του Πλατανιά όχι μόνο στην Football League αλλά και στις προηγούμενες κατηγορίες στις οποίες ο Πλατανιάς πήρε τα εισιτήρια της ανόδου. Άρτεμις Μπίλιου: Η Άρτεμις πραγματοποιεί πολύ καλές εμφανίσεις στον κλασικό αθλητισμό. Πρόσφατα, στο διασυλλογικό πρωτάθλημα νέων 2012 που διεξήχθη στην Πάτρα η

Άρτεμις κατέκτησε την πρώτη θέση στο ύψος με ατομικό ρεκόρ 1,60 και στο μήκος επίσης την πρώτη θέση με επίδοση 5,36. Έτσι έπιασε το όριο των πανελλήνιων που της επιτρέπει να συμμετέχει στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Γιώργος Παληγεώργος: Στον ιστορικό Ηρακλή Θεσσαλονίκης και για το πρωτάθλημα της Football League 2 αγωνίζεται ο Γιώργος Παληγεώργος. Ο Γιώργος έμεινε ελεύθερος από τον Εθνικό Αστέρα και υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την ομάδα του Ηρακλή μέχρι το καλοκαίρι του 2013. Ευχόμαστε στους ταλαντούχους αθλητές μας καλή πορεία, δύναμη και πολλές επιτυχίες να έχουν.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ & ΑΛΛΑ... Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε το βιβλίο «Εν Μπαμπίνη πλανώμενοι..» του Αλέξανδρου Θ. Κυριαζή στην Αθήνα

Μέσα σε μια ιδιαίτερα ήρεμη και πολιτισμένη ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Εν Μπαμπίνη πλανώμενοι..», την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012, στη Στοά του Βιβλίου, στην Αθήνα, την οποία διοργάνωσαν η Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία και η Ξηρομερίτικη Εταιρεία Λόγου και Τέχνης. Είναι άξια συγχαρητηρίων η πρωτοβουλία του Αλέξανδρου Θ. Κυριαζή και της Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και Τέχνης να αποτυπώσουν την τοπική ιστορία σε μια έκδοση που αποτελεί ιστορικό ντοκουμέντο και υλικό τεκμηρίωσης του ιστορικού βάρους της περιοχής μας και ιδιαίτερα της Μπαμπίνης.

Ο Γιώργος Σπ. Μπαρμπαρούσης ορκίστηκε Διδάκτορας της φιλοσοφικής σχολής πανεπιστημίου Αθηνών

Ορκίστηκε την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012, στη φιλοσοφική σχολή του

πανεπιστημίου Αθηνών, ενώπιον των Πρυτανικών Αρχών, ο συμπατριώτης μας από την Μπαμπίνη, Γεώργιος Σπ. Μπαρμπαρούσης, διδάκτορας της φιλοσοφίας του τμήματος φιλοσοφίας παιδαγωγικής και ψυχολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών. Να του ευχηθούμε καλή σταδιοδρομία στα νέα του καθήκοντα.

«Έγκλημα» ο αποκλεισμός της Κωνωπίνας από τον σχεδιασμό του Φράγματος Αχυρών

H εξαίρεση της Κωνωπίνας από τον σχεδιασμό του Φράγματος Αχυρών, είναι καταστροφική για τους ανθρώπους, το περιβάλλον και την οικονομία του χωριού. O Σύλλογος Κωνωπινωτών διερωτάται: Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι, που επέδειξαν εγκληματική αδιαφορία και εξαιρέθηκε το χωριό μας, από την β’ φάση των αρδευτικών δικτύων, καταδικάζοντας ένα χωριό στο μαρασμό και στερώντας από τους κατοίκους του, την όποια προοπτική ανάπτυξης. Και τούτη την ύστατη στιγμή, καλούμε τους συναρμόδιους φορείς του έργου, να εντάξουν στο σχεδιασμό της β’ φάσης και την Κωνωπίνα, ώστε να γίνουν έγκαιρα οι απαιτούμενοι αναδασμοί, για να προωθηθεί και αγωγός άρδευσης στην ξεχασμένη Κωνωπίνα.

Γιορτάστηκε με κάθε λαμπρότητα ο Άγιος Εφραίμ στην Παπαδάτου Ξηρομέρου

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη στη Παπαδάτου Ξηρομέρου, μέσα σε ένα καταπράσινο ανοιξιάτικο τοπίο, γιορτάστηκε η εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ του Θαυματουργού. Στο πανέμορφο εκκλησάκι που κτίστηκε από τον Κώστα Σάββα και τη σύζυγό του Παρασκευή Δημητρουλή, έφθασαν δεκάδες πιστών από όλο το Ξηρόμερο και πέρα από αυτό, για να τιμήσουν τον Αγιο Εφραίμ, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους προς Αυτόν. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Κατούνας π. Νεκτάριος Τριάντης, με τη συμμετοχή του εφημέριου Παπαδάτου π. Εφραίμ Μπισμπίκη και των Ιερέων της περιοχής: Πάτερ Φώτιου Χατζή εφημέριου στη Χρυσοβίτσα, Πάτερ Γεωργίου Παππά από την Αγία Παρασκευή Αγρινίου και Πάτερ Κωνσταντίνου Μακρυγιάννη εφημέριου Κεφαλόβρυσου. Την ημέρα της εορτής το πρωί τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.


12 > ΦΥΤΕΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

• ΤΕΥΧΟΣ 107 •

ΙΟΥΛΙΟΣ 2011-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012

«Το χρήμα πέθανε-ζήτω το ανταλλακτικό εμπόριο» Της ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΖΑΝΙΑ

Αν η ανακάλυψη της φωτιάς θεωρείται σημαντικός σταθμός στην ιστορία και την εξέλιξη της ανθρωπότητας, το χρήμα θεωρείται εξίσου σημαντικό για την οικονομική συμβολή του στην οικονομική ζωή των ανθρώπων.

Μ

πορεί να λειτουργεί ως το γενικό ισοδύναμο στη διαδικασία της ανταλλαγής εμπορευμάτων και υπηρεσιών και η οποιαδήποτε συναλλαγή να εκφράζεται μόνο με τη διαμεσολάβησή του, ωστόσο η λύση στο γενικευμένο πρόβλημα της έλλειψής του, ίσως εντέλει να αποτελεί η ίδια η παράκαμψή του. Όταν όλοι μας βρισκόμαστε πλέον με το περίστροφο του ΔΝΤ στον κρόταφο, η οικονομία βουλιάζει στην ύφεση και η κοινωνία

στην εξαθλίωση, οι μέθοδοι του αντιπραγματισμού μετατρέπονται σε οδηγό επιβίωσης. Η πρακτική του αντιπραγματισμού δηλαδή η α-χρήματη ανταλλαγή αγαθών (υλικών και άυλων), έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία των ανθρωπίνων κοινωνιών. Για τους κατοίκους των απομονωμένων νησιωτικών ή αγροτικών περιοχών της ελληνικής επικράτειας οι εθιμικές πρακτικές ανταλλαγής λαδιού με γάλα, για παράδειγμα, καλύπτουν περισσότερες ανάγκες ίσως απ’ ότι οι συντάξεις των 350€ του ΟΓΑ. Από τα χωριά της Κρήτης και της Ηπείρου έως την Ικαρία και την Αστυπάλαια, οι κάτοικοι ανταλλάσσουν τα πλεονάσματα της παραγωγής τους και τις υπηρεσίες τους για την ανέγερση και τη συντήρηση των σπιτιών τους. Στο ερώτημα «και τώρα τι κάνουμε;» που ταλανίζει χιλιάδες ανθρώπους, η ανάπτυξη δομών αλληλεγγύης αναδεικνύεται ως απάντηση. Γι’ αυτό τα εγχειρήματα ανταλλακτικής οικονομίας στη χώρα μας, βλέπε Σκόρος, Τράπεζα Χρόνου, Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης, Συνεταιριστική Παράκαμψη Μεσαζόντων και πολλά άλλα, όχι μόνο μεγιστοποιούν την απήχησή τους το τελευταίο διάστημα, αλλά και πολλαπλασιάζονται. Τα δίκτυα ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων, χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος, είναι  μια μορφή οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης σε τοπικό επίπεδο, που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε πολλές χώρες και

πλέον και στην Ελλάδα. Για να καταλάβουμε το πρόβλημα που υπήρχε πριν την δημιουργία των δικτύων αυτών για την ύπαρξη του αντιπραγματισμού θα αναφέρω το εξής απλό παράδειγμα: «Κάποιος καλλιεργεί στον κήπο του ντομάτες και σίγουρα δεν τις χρειάζεται όλες, αλλά χρειάζεται πορτοκάλια και δεν έχει. Και κάποιος άλλος έχει πολλά πορτοκάλια και δεν τα χρειάζεται όλα και θέλει ντομάτες. Είναι λογικό οι δύο τους να ανταλλάξουν ποσότητες από τα προϊόντα που έχουν, με την προϋπόθεση ότι γνωρίζονται μεταξύ τους και γνωρίζει ο καθένας τί μπορεί να προσφέρει ο άλλος. Τι θα συνέβαινε, όμως, εάν έμεναν σε διαφορετικές περιοχές, εάν δεν γνωρίζονταν, ή εάν δεν γνωρίζονταν τόσο καλά για να ανοίξουν κουβέντα για το πού μπορεί κανείς να βρει πορτοκάλια ή ντομάτες και να πληρώσει με κάποιο άλλο προϊόν; Τι θα συνέβαινε εάν ο ένας χρειάζεται ένα ζευγάρι παπούτσια και όχι πορτοκάλια; Και εάν ο άλλος έχει πορτοκάλια να δώσει αλλά χρειάζεται ένα τετράδιο για το παιδί του που πηγαίνει σχολείο; Τί θα συνέβαινε εάν θέλει να δώσει τις ντομάτες τώρα, αλλά δεν χρειάζεται κάτι αυτήν την εποχή (Αύγουστος), και θα ήθελε να μπορεί να αγοράσει μια γαλοπούλα στις γιορτές, για το γιορτινό τραπέζι (Δεκέμβριος); Εάν πάρει, παρά την καλή του διάθεση, τα πορτοκάλια, αφ’ ενός δεν θα του χρησιμεύσουν, αφ’ ετέρου δεν θα έχει τίποτε να δώσει το Δεκέμβριο για να αγοράσει τη

γαλοπούλα. Και φυσικά, δεν μπορεί να κρατήσει τις ντομάτες μέχρι τότε, γιατί φυσικά θα έχουν σαπίσει. Και θα υπήρχε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, εάν σε όλη αυτήν την αναζήτηση, αναλογιζόταν κανείς ότι θα πρέπει να σκεφτεί και τις ποσότητες που χρειάζονται για να αντιστοιχίσει το ένα προϊόν με το άλλο και εάν τον συμφέρει.» Η λύση των προβλημάτων ήρθε μέσω των δικτύων αυτών. Πώς ακριβώς; Φέρνοντας σε επαφή ανθρώπους των οποίων η προσφορά και η ζήτηση συμπίπτουν - και οι οποίοι, ελλείψει διαθέσιμου ρευστού, θέλουν να ανταλλάξουν αγαθά χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος. Πολλοί λένε ότι είναι σίγουρα μια πολύ ενδιαφέρουσα κίνηση, την οποία αξίζει να παρακολουθήσουμε, αν όχι να την υιοθετήσουμε στις διάφορες πτυχές των καθημερινών μας συναλλαγών… εξάλλου ο χρόνος θα δείξει! Βέβαια υπάρχει και άλλη μια σημαντική και επικερδής μορφή ανταλλαγής: Πουλάω την πατρίδα μου και το μέλλον της νεολαίας αυτής της χώρας για να γίνω πλούσιος και τα παραδείγματα πλέον άπειρα. Ας μην ξεχνάμε εμείς οι νέοι το εξής «Μάθε τι θα πει επανάσταση και ονόμασέ την πρόοδο. Μάθε τι θα πει πρόοδος και ονόμασέ την αύριο» (Ουγκώ). Και εσείς οι παλαιότεροι ας θυμηθείτε απλά τις λάθος επιλογές σας… εξάλλου ο τόπος που ζείτε σας δόθηκε απλά για να καλλιεργηθεί και να τον παραδώσετε σε εμάς.

Stevia Rebaudiana

Θα γλυκάνει τους καπνοπαραγωγούς μας; Του ΧΡΗΣΤΟΥ Γ. ΣΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗ

Το φυτό στέβια προέρχεται από την Λατινική Αμερική. Εδώ και αρκετά χρόνια καλλιεργείται συστηματικά στην Παραγουάη, την Βραζιλία και την Αργεντινή καταλαμβάνοντας χιλιάδες στρέμματα γης. Ειδικότερα, φυτρώνει στη βορειοδυτική Παραγουάη και αποτελεί παραδοσιακό γλυκαντικό της αυτόχθονης φυλής Γκουαρανί και ορισμένοι το αποκαλούν ως το μαγικό βότανο από την Παραγουάη.

Α

ξίζει να υπογραμμιστεί ότι, καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Μαλαισία. Η στέβια είναι ένα ετήσιο, ποώδες, πολύκλαδο και αρκετά λιτοδίαιτο φυτό. Σπέρνεται τον Απρίλιο, μεταφυτεύεται (όπως ο καπνός) τον Μάιο και συγκομίζεται τον Σεπτέμβριο, ενώ όλες οι καλλιεργητικές φροντίδες-τεχνικές γίνονται με μηχανικά μέσα και ακόμη απαιτούνται λίγα εργατικά χέρια (εργατοώρες). Επιπλέον, για να αναπτυχθεί χρειάζεται τις ίδιες περιβαλλοντικές συνθήκες με τον καπνό. Γενικά, η στέβια μπορεί να φτάσει τα 60 εκατοστά σε ύψος και ευδοκιμεί και σε αμμώδη εδάφη μικρής γονιμότητας.

Η στέβια είναι ένα φυτό ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες και σε περιπτώσεις παγετού μπορεί να υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές (καταστροφή υπέργειου τμήματος). Οι αποστάσεις μεταξύ των φυτών κυμαίνονται περίπου στα 30 εκατοστά και επίσης μεταξύ των γραμμών φύτευσης περίπου στα 60 εκατοστά. Επιπροσθέτως, το φυτό χρειάζεται λίγη άρδευση και ελάχιστες λιπάνσεις. Δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες και έντομα γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν δυνατότητες να καλλιεργηθεί και με βιολογικό τρόπο. Κύρια ουσία της στέβια θεωρείται η στεβιοσίδη, μια κρυσταλλική γλυκαντική ουσία που δεν διαθέτει θερμίδες και μπορεί να καταναλωθεί άφοβα και από τους διαβητικούς. Συγκεκριμένα, η στεβιοσίδη είναι 300 φορές πιο γλυκιά από την συμβατική ζάχαρη και σύμφωνα με έρευνες δεν έχουν διαπιστωθεί ενδείξεις για ανεπιθύμητη δράση στον ανθρώπινο οργανισμό. Τονίζεται ότι, οι έρευνες του Πανεπιστημίου της Ασουνσιόν έχουν δείξει ότι η στέβια διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Ακόμη, τα φύλλα της στέβια μπορούν να καταναλωθούν χλωρά για δροσερή αναπνοή, ενώ παράλληλα γίνεται και λικέρ με δυνατότητες επεξεργασίας από την βιομηχανία τροφίμων και αναψυκτικών. Τα συμπεράσματα από τους πειραματικούς αγρούς είναι ενθαρρυντικά (ιδιαίτερα για τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας) και σύντομα η στέβια πρόκειται να εισέλθει στη λίστα των καλλιεργούμενων ελληνικών φυτών με σκοπό να αντικαταστήσουν τον καπνό και τα ζαχαρότευτλα που λόγω της νέας Κ.Α.Π. δεν αποδίδουν ικανοποιητικό εισόδημα στα νοικοκυριά των αγροτών μας. Η αναμενόμενη έγκριση από την Ε.Ε. σημαίνει ότι τα προϊόντα της στέβιας θα χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών και θα βρίσκονται στα ράφια των Σούπερ Μάρκετ της Ευρώπης από τις αρχές του 2012 και επίσης ότι η καλλιέργεια της στέβιας θα ξεκινήσει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα από την άνοιξη του 2012.

Σήμερα παγκοσμίως καλλιεργούνται περίπου 500.000 στρέμματα στέβιας και αναμένεται να αυξηθούν τα στρέμματα λόγω της εισαγωγής των προϊόντων της στέβια στην παγκόσμια αγορά. Δηλαδή, αναμένεται να εκτοπίσει τα χημικά γλυκαντικά (Ασπαρτάμη, Σουκραλόζη κλπ), αλλά και να αποσπάσει μεγάλα μερίδια αγοράς και από την κλασσική ζάχαρη (τευτλοζάχαρη και καλαμοζάχαρη), όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές και πρακτικά αυτό δηλώνει ότι τα στρέμματα θα ανέλθουν στα 8.000.000. Προβλέπεται ότι εντός της Ε.Ε. θα χρειαστεί να καλλιεργηθούν περίπου 1.000.000 στρέμματα για την κάλυψη των αναγκών της. Η Ελλάδα οφείλει να αποκτήσει μέρος της Ευρωπαϊκής αγοράς στέβιας και να καλλιεργείται κυρίως από πρώην καπνοπαραγωγούς. Ωστόσο, αυτό που χρειάζεται είναι μια εντονότερη δράση σε επίπεδο ενημέρωσης από πλευράς της Πολιτείας και των ειδικευμένων Φορέων. Επιπλέον, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών οφείλουν να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες και με αυτό τον τρόπο να συμβάλουν ενεργά στην μετά καπνό εποχή. Απαιτούνται λοιπόν, κοινές δράσεις από όλους τους Φορείς για να προκύψει κάτι βιώσιμο και ελπιδοφόρο για τον τόπο μας, το Ξηρόμερο και ευρύτερα τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΠΑΝΤΟΣ ΤΥΠΟΥ Η τελευταία πινελιά στο σπίτι σας είναι υπόθεση του

ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗ

Τηλ.: 6976879828

Profile for xristos salto

fitiotikanea 107 teyxos  

neo teyxos gia tis fities,

fitiotikanea 107 teyxos  

neo teyxos gia tis fities,

Profile for salto
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded