__MAIN_TEXT__

Page 1


Yoga

Mindstyle

Yoga en mindfulness zijn onverminderd populair. Niet voor niets, de effecten ervan zijn groot en galmen lang na in lichaam en geest. Maar waar ze in het oosten graag vasthouden aan eeuwenoude tradities, zijn ze in het westen niet vies van variaties op het thema. We verzamelden de nieuwste trends, werden blij verrast door de komst van Yoga Joes die mannen inspireert en aanmoedigt om ook op de yogamat te kruipen en we luisterden naar de tips waarmee je het creatieve dier, dat iedereen in zich heeft, wakker schudt. Uit-rek-ken-en-heel-lang-zaam-le-zen doe je vanaf pagina 76.


home

R E P O R TAG E S 84 Zeilexpeditie in Groenland 106 Dossier clean climbing 120 Portes du Soleil

COLUMNS 71 LAuRENS DE GROOT 113 FLOORTJE DESSING 129 ILJA GORT

100 Happy feet

RUBRIEKEN 10 ONGEZOuTEN 12 WINTEROOGST 20 - 72 WILDGROEI 92 STADSWILD 100 SPuLLEN 104 NATuuRTALENT 114 SOuLKITCHEN 130 TIPS VAN TOF 132 HAPPY TRAIL 136 DE TOFSTE WINKELS

reacties van lezers prachtige platen hier word je blij van stad en land aflopen sokken- en boekenbal de eekhoorn liefde voor lijf en ziel tips van Salts floormanager populisme in de polder geselecteerd door lezers

122 Reisreportage Porte du Soleil

O P d E C Ov E R Lijstjes zijn leuk. Kijk maar naar de Quote 500 en de Top 2000. Vanaf nu komt daar de Salt 70 bij. Geen patsers met gouden klokjes of grijsgedraaide platen, maar een avontuurlijke optelsom van rebbelen, sterke vrouwen, vergeten helden en wereldverbeteraars. Oftewel: mensen die de wereld op een of andere manier TVSalt 70 is een duwtje in de goede richting hebben gegeven. De TV absoluut géén ranglijst met een winnaar, maar eentje met 70 SHOP winnaars. OntmoetTV ze op pagina 32. FEST

TV

SHOP

SHOP

MEETUP

SHOP FEST CLUB MEETUP 11-144 LAB

CLUB

TV SHOP FEST SHOP Boetes voor wildpoepers CLUB MEETUP LAB

TV

106

CLUB LAB

CLUB

CLUB 146

TV

LAB

SHOP

138

LAB

TV 134

SHARE

SHOP

140

MEETUP

TV SHOP FEST CLUB LAB


12 | SALT winter 2016


OUTdOOR LIfESTyLE De gestroomlijnde vuurtoren die hier als een raket boven de bevroren Golf van Kronstadt uitsteekt, houdt al sinds 1914 een knipperend oogje in het zeil. Wellicht is dit de reden geweest dat Semen Lazerev het aandurfde om van het 40 meter hoge gevaarte voor de kust van Sint Petersburg af te springen. Behalve lijf en leden riskeerde de Russische basejumper met zijn gewaagde sprong een fikse boete van de lokale havenautoriteiten. Reden genoeg dus om hier maar gewoon met beide voetjes op de vloer te blijven staan. Mocht je in deze havenstad zijn, waag dan liever een sprong in de wereldvermaarde Hermitage of neem een kijkje in het onbekende Street Art Museum in het oosten van de havenstad. Beeld: Victor Sukhorukov / Red Bull Illume

SALT winter 2016 |

13


70

Waarom 70? Behalve dat wij houden van buiten de lijntjes kleuren, is 70 ook een getal met vele betekenissen. De belangrijkste voor ons zijn het feit dat 70 procent van de wereld, maar ook van het menselijk lichaam, uit water bestaat. Water is altijd in beweging, staat voor leven en laat ziendat elke telt.

SAMEnStElling De Salt 70 lijst is tot stand gekomen in samenwerking met Salt lezers, volgers en fans die massaal reageerden op een oproep door de redactie op Facebook. Zowel het aantal als de namen die (soms zelfs vaak) genoemd werden, verraste de redactie. Dank!

32 | SALT winter 2016


De Quote 500 en de Top 2000 krijgen er vanaf dit jaar een avontuurlijke concurrent bij: de Salt 70. Geen overzicht van rijke patsers of grijsgedraaide platen, wel een optelsom van binnen- en buitenlandse rebellen, sterke vrouwen, wereldverbeteraars, vergeten helden, kindersterren en ouwe bazen die ons leven op een of andere manier positief

hebben beïnvloed, of zullen gaan beïnvloeden. Géén ranglijst met een winnaar maar eentje met 70 winnaars die tegen de stroom in hebben durven zwemmen, onderwerpen aan de kaak stellen, de wereld een beetje mooier maken of dingen voor elkaar hebben gebokst.

Tekst Ard Krikke, Mike Raanhuis, Elmke Hendrix


beeldvullend

62 | SALT winter 2016


Let it snow Hoewel vadertje vorst ons de laatste jaren stelselmatig overslaat, zijn er nog genoeg plekken op de wereld waar hij stuivende poedervelden, witte watervallen en bergen ijs uit zijn mouw schudt. Sneeuwtijd in zes verblindende foto’s.

K

oning Winter donker en neerslachtig? Welnee, grijp ‘m gewoon in zijn witte kraag en laat je verblinden door zijn bijtende schoonheid. Vroeger werd het ‘koude jaargety tussen herfst ende lente’ overigens een stuk minder gewaardeerd. Met name aan sneeuw had men een broertje dood. Sneeuwvlokken werden gezien als witte regen dat irritant aan kleren, akkers en huizen bleef ‘kleven’. In het Oudindische Sanskriet was hier al een woord voor: snihyati, oftewel ‘het blijft plakken’. Via het Slavische snegu, het Russische snegu en het Britse sneig is het woord uiteindelijk onze taal binnen geglibberd.

Dat zo’n beetje de halve wereld zich baseert op één enkel oerwoord lijkt misschien vreemd; te meer omdat de Inuït er tientallen woorden op na zouden houden voor deze ijskristalneerslag. Dit laatste is echter een hardnekkig fabeltje. De nomadische noordelingen hebben slechts enkele woorden voor sneeuw. Wel veel woorden óver sneeuw; net zoals wij het in ons koude kikkerlandje hebben over poeder, stuifsneeuw, sneeuwduinen, witte vlokken, sneeuwdek, sneeuwjacht en kleffe pap. Wat ons betreft komt het de komende maanden weer met witte bakken uit de hemel. Let it snow!

SALT winter 2016 |

63


Yoga

Mindstyle

76 | SALT winter 2016


Yoga trends 2017 Yoga geniet van een sterrenstatus en wordt door een alsmaar bredere groep omarmd. En niet voor niets, steeds meer mensen ervaren de voordelen van het nagalmende effect op zowel je lichaam als je geest. Maar waar ze in het oosten graag vasthouden aan eeuwenoude tradities, zijn ze in het Westen niet vies van wat variaties op het thema. Salt boog zich lang-ge-rekt over de laatste trends.

Snowga Sinds de populariteit van Wim Hof douchen we ijskoud, rennen we zonder blikken of blozen midden in de winter de brute zee in en liggen we met verstijfde kaken in ons blootje in de sneeuw. Allemaal voor het goede doel: versterkt immuunsysteem, goede bloedcirculatie en een super strak huidje. Tel daar de voordelen van yoga bij op, voeg er een bak ‘snow’ aan toe en je hebt de nieuwste incarnatie te pakken: snowga. Ontstaan in de Amerikaanse wintersportgebieden maar wees niet verbaasd als je binnenkort ook in de Alpen wordt verleid voor een buitenklasje asana’s als de perfecte warming up voor een dagje buitenspelen in de bergen.

Doga Iedereen met een hond ziet het zijn harige viervoeter regelmatig doen, vooral na een potje luilakken is het de ultieme stretch om je lijf weer uit de vouw te krijgen: de zogenaamde downward facing dog ofwel de neerwaartse hond. De hondhouding is zo’n fijne en goede oefening dat wij mensen hem in onze wekelijkse yogaklasjes standaard hebben overgenomen. Bij Doga – een samenvoeging van dogs en yoga – draaien we de boel weer om en is het de bedoeling dat jij je hond op de mat krijgt. Een poging om Salt’s floormanager Tof aan het doga-en te krijgen mislukte echter faliekant toen we hem de cat stretch voordeden. In plaats van zen werd hij helemaal wild.

Drop-in meditatie De voordelen van meditatie zijn inmiddels overduidelijk waardoor een groeiend aantal mensen regelmatig neerploft op een kussentje voor een stiltemomentje. Maar niet iedereen heeft hier de ruimte voor. Het gevolg van de groeiende behoefte om te mediteren is de opkomst van zogenaamde drop-in meditatieruimtes waar je gewoon binnen kunt lopen voor je dagelijkse portie zen. Geen les, maar gewoon even zitten in een sfeervolle ruimte waar je je hersenbatterij kunt opladen. Drop-in meditatieruimtes vind je vooral bij yogacentra, vraag er dus naar.

Suspension trainer yoga Behalve dat yoga een cadeautje is voor je geest, geef je ook je spieren een soort van schoonheidsbehandeling. Yoga maakt soepel en sterk. Voeg daar de populariteit van de suspension trainer aan toe, waarmee je elke spier van je lichaam aanpakt, roer goed door en je hebt weer een nieuwe trend te pakken: Suspension trainer yoga. De straps bieden zowel beginners als gevorderden ondersteuning bij de uitvoering van bepaalde (gevorderden) yoga poses waarvoor je normaal gesproken misschien in je broek poept. Bovendien geef je gelijk je buikspieren een extra goede beurt.

Indoor sup yoga Laat de winter maar komen! Ook voor liefhebbers van standup paddleboard (sup) yoga. Althans, als je in Amerika of Canada woont want daar zijn inmiddels ruim 150 indoor sup-yoga studio’s uit de grond gestampt. In plaats van op de mat balanceer je op een sup board dat op een bewegend onderstel staat of op rubberen kussens rust. Hierdoor ervaar je dezelfde instabiliteit als op het water. Door op een onstabiele ondergrond te werken, versterk je je core en alle andere spieren veel intensiever dan op de mat.

Goat Yoga

Breakti

Neem een geit heeft niets te maken met het nieuwste boek van Claudia de Breij maar alles met een nieuwe yogavorm die in Amerika momenteel ongekend populair is: Goat Yoga, yogales op een geitenboerderij terwijl de geitjes om je mat heen dartelen of zelfs soms naast je komen zitten. Het effect van de dieren op de deelnemers blijkt zo positief dat initiatiefneemster Lainey Morse, yogajuf en eigenaresse van de geitenboerderij in Albany, Oregon, inmiddels een wachtlijst kent van 500 mensen, afkomstig uit de hele wereld. “Therapie waarbij gebruik wordt gemaakt van dieren, is de basis van de lessen”, legt de Amerikaanse uit. “Geitjes zorgen voor een leuke afleiding, ze zijn vriendelijk, sociaal en grappig. Het is niet moeilijk om van een geit te houden en mensen moeten er om lachen. Dat zorgt voor de ontspanning die nodig is voor yoga.” De les wordt in stijl afgesloten met een Happy Goat Hour.

Combineer breakdance uit de jaren ’80 met de yogi’s van nu en je hebt Breakti, een nieuwe stroming in de yogabeweging waarvan de wortels, hoe kan het ook haast anders, in New York liggen. Van funky straatbewegingen zoals headspins en windmills tot en met armbalansoefeningen en achterover buigingen, bij Breakti is het vooral de fun factor die mensen uit hun schulp moet halen.

Stop and drop yoga Een rage op Instragram (#stopanddropyoga) waarbij mensen wereldwijd yogaposes laten zien die ze overal en nergens uitoefenen, behalve in de yogastudio zelf. Met de straat als mat en met veel oog voor de omgeving en de pose zelf, telt deze digitale galerie inmiddels ontelbaar veel mooie plaatjes die uitnodigen om er zelf ook aan mee te doen.

SALT winter 2016 |

77


84 | SALT winter 2016


REISREPORTAGE

Zeilexpeditie in Oost-Groenland

ongetemde ijzige schoonheid

IJsbergen zo groot als dorpen drijven majestueus en onverstoorbaar langs. Ongerept ligt het Scoresbysund voor ons. Het driehonderdvijftig kilometer diepe fjordsysteem is slechts drie maanden per jaar bevaarbaar. “ Voor de Inuit heeft alles Anirniq, een ziel.”

Tekst Marco Barneveld Beeld René Koster

SALT winter 2016 |

85


"Ik plant jaarlijks meer bomen dan Staatsbosbeheer" 104 | SALT winter 2016


natuurtalent

de eekhoorn De eekhoorn is verkozen tot populairste zoogdier van Nederland. Tijd voor een gesprek met deze pientere prepper. zo! Jij hebt er ook wel eens slanker uitgezien.

Wel wat kritischer qua leefomgeving?

“Lekker complimenteus zijn we weer. Ik ben me aan het vetmesten voor de wintermaanden. Eikel!”

“Nee, hoor. Woestijn of toendra, jungle of steppe; wij doen er niet zo moeilijk over. Behalve op Antarctica komen er over de hele aardbol eekhoorns voor. Van de Afrikaanse dwergeekhoorn – zo klein als je duim – tot de Indiase reuzeneekhoorn die een kleine meter meet. In totaal zijn we met ruim 265 soorten. Ook mijn neefje Günther, de alpenmarmot, behoort officieel tot de eekhoornfamilie. Om nog maar te zwijgen over mijn broertje Cody in Californië. Dat is pas een badass.”

Daarover gesproken: hoeveel heb je er al verstopt dit jaar? “Eikels? Een paar duizend minstens. Ja, ik heb flink de graafmachine uitgehangen de laatste tijd. En dan heb ik het nog niet eens over al die nepbegrafenissen.”

Nepbegrafenissen? “Ja, weet je hoeveel kapers er op de kust zijn als ik mijn eikels verstop? Vogels, andere eekhoorns; vuile dieven zijn het! Ongeveer een kwart van mijn jaarlijkse eikelopslag wordt stiekem achterovergedrukt. Waarom denk je anders dat een eekhoorn tijdens het eten altijd zo paranoïde om zich heen kijkt en nooit naar de maaltijd in zijn klauwtjes? Door een nepbegrafenis in scène te zetten kan ik veel van die sukkels gelukkig om het tuintje leiden. Terwijl zij vervolgens naar mijn valse voorraad wroeten, kan ik elders in alle rust wat echte eikels onder de grond werken.”

Leg uit.

Slim. Maar onthoud je altijd waar je die duizenden noten gelaten hebt?

Indrukwekkend. En kan je verder nog wat met die enorme plumeau op je kont?

“Nou, ik heb een goed geheugen, maar ik ben geen zakjapanner, hè. Zelfs met mijn uitstekende neus – ik ruik mijn voorraad nog onder dertig centimeter sneeuw – vergeet ik wel eens een eikel of twee-, driehonderd. Maar daar moeten jullie alleen maar blij mee zijn. Op die manier plant ik jaarlijks meer bomen dan Staatsbosbeheer.”

“Zekers! Ik gebruik mijn pluimstaart om als een soort doventolk te communiceren met soortgenoten in de verte. Bovendien kan-ie dienst doen als zowel een donskussentje, paraplu of parasol. En hij werkt als een soort parachute, waarmee ik in de lucht mijn sprong kan bijsturen als ik van tak tot tak spring. Al kan ik nog steeds niet tippen aan mijn vliegende vrienden natuurlijk.”

“Als de eekhoorns in Californië een dode ratelslang zien liggen, kauwen ze op diens huid om vervolgens hun eigen lichaam nat te likken. Op die manier ruikt hun ondergrondse nest vervolgens naar bloeddorstige slangen en lopen roofdieren onmiddellijk hun huisje voorbij. De slangen zelf behoren eveneens tot hun vijanden, maar ook daar hebben ze een truc op gevonden. De eekhoorn pompt zijn staart gewoon vol met bloed, waardoor de slang – met zijn infrarood zicht – een grote, gevaarlijke vlek ziet en dus bibberend aftaait.”

Dank daarvoor. “Ja, daar koop ik niets voor. Heb je niet wat te nassen? Ik eet heus niet alleen eikels, hoor. Fruit, groentes, zaden, bloemen, kaas, eieren, pizzaresten, vogelzaad, kattenvoer; als het moet zet ik mijn tanden zelfs in insecten of jonge vogeltjes. Ook tegen paddenstoelen zeg ik nooit nee. Ik hang de plakjes schimmels zelfs te drogen in de boomtoppen als een soort waslijn vol plantaardige bacon. Mijn tanden stoppen nooit met groeien, hè. Als ik niet constant knaag en knabbel heb ik in no time een overbeet tot op mijn enkels.”

Vliegende eekhoorns? “Jazeker! Nooit gezien in een natuurdocumentaire? Onder welke steen heb jij gezeten dan? Tussen hun pootjes hangt een flexibel membraan waarmee ze als wapperende tafellakens uit de boomtoppen kunnen springen en gemakkelijk vijftig meter ver door de lucht kunnen zeilen. Er zijn 44 soorten van dit soort vliegende eekhoorns. Ook gewoon in Europa: in Finland, Estland en Rusland.”

Goede versiertruc ook zo’n supermannencape. Duidelijk: niet zo’n kieskeurige eter dus. “Niet bepaald, nee. Maar daarom houden wij eekhoorns het al 37 miljoen jaar uit op aarde. Zoals we er nu bijlopen, zagen we er ook al lang en breed uit ten tijde van de sabeltandtijgers en mammoeten. Levende fossielen zijn we.”

“Man, praat me er niet over. Eekhoornvrouwtjes zijn moeilijke meiden. Elk half jaar staan ze maar één dag open voor onze avances. Er zijn soorten bij die op die dag met soms wel dertig mannetjes achter elkaar het bed in duiken. Het is net Goede Tijden Slechte Tijden: je hebt werkelijk geen idee meer welk kroost bij wie hoort.”

SALT winter 2016 |

105


106 | SALT winter 2016


dossier clean climbing

HogE nood Populaire bergen als Mount Everest raken besmeurd. Eerst was vuilnis een probleem, nu vooral ontlasting. Met grote interesse kijken betrokkenen naar Alaska, waar de Denali uiterst daadkrachtig van menselijke smerigheid wordt ontdaan. Het geheim: de klimmer ruimt rommel gewoon achter zijn kont op en wildpoepen is verboden. Tekst & beeld Menno Boermans

H

et beeld staat me nog helder voor ogen: in de doorzichtige veldfles met smeltwater dwarrelen roze flinters. Onmiskenbaar wc-papier. De Himalayaexpeditie die we achter de rug hebben heeft me echter te veel uitgeput om actie te ondernemen; ik heb geen puf om op de koude gletsjer nogmaals de brander op te porren. Mijn lamlendigheid wordt keihard gestraft met vier dagen buikloop. Een ervaring waar steeds meer klimmers en trekkers over kunnen meepraten. De buitensport wint aan populariteit, berggebieden worden drukker en de groeiende hopen met vuilnis en menselijke feces zorgen voor problemen. Met name op en rond de Seven Summits – de hoogste berg op elk continent – is de nood hoog.

tig jaar mijn aandacht", vertelt park ranger Roger Robinson. Nadat hij in 1982 tijdens de eerste Clean up Expedition de urgentie inzag, begon hij met het ontwerpen van het Clean Climbing Program. Elke klimmer wordt zelf verantwoordelijk gehouden voor het opruimen van zijn of haar eigen afval. "Er lag vroeger veel vuilnis, zoals blikjes en verpakkingsmiddelen, maar dat is goeddeels opgeruimd. Nu zijn vooral fecaliën een groot probleem." In de jaren tachtig had de Denali (toen nog Mount McKinley genoemd) de bijnaam ‘smerigste berg ter wereld’. En masse werden klimmers ziek door besmet drinkwater. Op de berg moet je immers elke druppel winnen uit het smelten van sneeuw. En die sneeuw was niet zelden geel of bruin gekleurd. Want ook al ben je in de natuur, shit happens.

Vuile Berg De Denali is een indrukwekkende berg, gelegen in het gelijknamige Nationale Park, midden in de Central Alaskan Range. Aangezien de 6190 meter hoge top in Noord-Amerika een van de zogenoemde Seven Summits is, oefent de berg een ongekende aantrekkingskracht uit op alpinisten van over de hele wereld. Jaarlijks meten tussen de 1200 en 1500 avonturiers hun krachten met de ijzige wildernis, die zo woest en koud is dat slechts de helft de top bereikt. Een gemiddelde expeditie duurt vier weken en er is niet veel verbeeldingskracht voor nodig om te beseffen dat de West Buttress (de normaalroute) makkelijk vervuild raakt. "Het afval op de Denali krijgt al veer-

Clean Mountain Can “Achter elke rots lag wel een drol", memoreert Roger een van zijn schoonmaakexpedities in de jaren negentig. "Om dat beeld te veranderen sporen we sinds 2007 via een educatief programma klimmers aan om hun behoefte te doen op een draagbare wc." Deze plastic toiletpot heet een Clean Mountain Can (beter bekend onder de afkorting CMC) waarin je een biologisch afbreekbare zak van acht liter hangt. Wanneer die vol is wordt deze in een door de Park Service aangewezen gletsjerspleet geworpen. De American Alpine Club leverde geld voor vijftig CMC’s en bergnatuurorganisatie Access

SALT winter 2016 |

107


reisreportage 1

2

120 | SALT winter 2016


reisreportage

Als sneeuwgod in frankrijk over dikke poederdekens, sterke stinkkazen en bergen van papier Het lijkt vergezocht: een frans wintersportoord, charmant én authentiek. Salt redacteur Ard krikke zakte af naar het zonnige Portes du Soleil en werd aangenaam verrast. Tekst Ard Krikke Beeld Ard Krikke, Sylvain Cochard / Morzine, Jarry Tripelon

K

rushh! - krushh! – krushh! Buiten het plezierige kraken van mijn wegzakkende sneeuwschoenen hoor ik helemaal niets. Voor me strekt een beboste bergflank zich uit. Bomen, beekjes en boerenschuurtjes zijn in een dikke donsdeken van poedersneeuw gewikkeld. Terwijl ik mijn best moet doen om in het knisperende spoor van Dominique, mijn gids voor vandaag, te blijven, springt in de verte een gems met het gemak van een ballerina door de witte wereld. In de lucht houdt een cirkelende roofvogel onze verrichtingen nauwlettend in de gaten. De stilte suist in mijn oren. Her en der wordt het onaangetaste sneeuwdek verstoord

door dierensporen. Ruigpoothoenders, dat weet Dominique zeker. Trots vertelt hij dat Plateau de Loëx, het onbezoedelde Alpenlandschap waar we net buiten het knusse skidorp Les Gets doorheen ploegen, vier jaar geleden tot unesco Geopark werd uitgeroepen. “Een gevolg van dit besluit is dat hier geen nieuwe huizen of extra pistes zullen verrijzen”, legt hij uit. Opgelucht: “Op dit hoogplateau kruipen, lopen, hollen en vliegen pakweg honderdzeventig verschillende diersoorten rond. Die kunnen de komende jaren ongestoord hun gang blijven gaan.” Een plotselinge sneeuwbui noopt ons verder te trekken. Het ongerepte decor komt onwerkelijk op me over.

SALT winter 2016 |

121


shOp Salt Stay wild sweater De print Stay Wild is een aanmoediging voor iedereen, ongeacht je leeftijd, afkomst of vaardigheden, om er altijd op uit te blijven trekken, je te blijven verwonderen, je geest de vrije loop te laten, het kind in jezelf te koesteren en om altijd te blijven (buiten)spelen. Verkrijgbaar in zowel mannen- als vrouwensnit en alle maten. Kleur Cream Heather Grey. Bedrukking Flock print naar keuze in donkerblauw, groen of geel/oranje.

over de sweater De ouderwetse sweater met hoge ronde ribhals met kruissteek net onder de hals en rib aan mouw en boord, heeft de weg naar de garderobe weer helemaal teruggevonden. Voor wie zich overigens afvraagt waar het woord ‘sweater’ vandaan komt, moeten we even terug naar het begin van de 20e eeuw. Toen mensen een kledingstuk nodig hadden voor het sporten. De naam sweater duidt op ‘zweten’, ‘druk bezig zijn’ en ‘zich in het zweet werken’. Maar gaandeweg werd de sweater echter, net als heel veel andere sportkleding, gewoon voor alledaags gebruik gedragen. Bovendien ontwikkelde sportkleding zich tot een technisch product dat zweet, in tegenstelling tot de katoenen sweater, wél kan afvoeren. De sweater verhuisde zo van de sportzaal naar de straat waar het zich tot op de dag van vandaag, naast het zijn van een comfortabel kledingstuk, zich uitstekend leent voor het uitdrukken van een stuk van je persoonlijkheid.

Salt Love Your Mother sweater Zonder natuur zijn we niets en hebben we niets! Laat staan een playground waar we eindeloos in kunnen verdwalen. Moeder Aarde is net als je eigen moeder kostbaar maar geeft alles en meer aan iedereen die haar koestert en van haar houdt. Verkrijgbaar in zowel mannen- als vrouwensnit en alle maten. Kleur Cream Heather Grey. Bedrukking print in donkerblauw.

Onze sweaters bestaan voor 85 procent uit biologische katoen en voor 15 procent uit Polyester en worden volgens de principes van Fairtrade geproduceerd. Bovendien printen we alleen on demand en dat doen we in Amersfoort. We maken dus alleen wat we ook daadwerkelijk verkopen. Hierdoor duurt het soms iets langer, maar voorkomen we een afvalberg.

€ 40 € 49 salt leDen

niet leDen

bESTELLEn: gETSALT.coM (SHoP) 140 | SALT winter 2016


SALT winter 2016 |

141


shOp

Salt box Al je Salt edities netjes bij elkaar, per jaargang, in een stoere houten box met aan een zijde het Salt logo stijlvol uitgesneden. Materiaal: multiplex (fsc) afkomstig uit productiebossen in Europa. Geproduceerd in Nederland. DIY: in een handomdraai in elkaar

€ 10 € 15 salt leDen

niet leDen

Gratis voor Salt XL-leden (ga naar getsalt.com/abonneren voor meer info)

bESTELLEn: gETSALT.coM (SHoP) 142 | SALT winter 2016


Muoto muki Handgemaakte serie koffiemokken van porselein, geïnspireerd op de houten kuksa van de nomadische Sami.

Cappuccino & (filter)Koffie Salt-leden € 42,50 Niet-leden € 45 Espresso Salt-leden € 35 Niet-leden € 37,50 Shot ristretto Salt-leden € 32,50 Niet-leden € 34,50

“Een kuksa is een traditionele mok van de Sami, handgemaakt van berkenhout”, vertelt Stijn van Oss, bevlogen outdoorman en kunstzinnig houtbewerker. Zo’n 4,5 jaar geleden kreeg ik tijdens een rondreis door Fins Lapland voor het eerst een kuksa in mijn handen gedrukt. Na een paar kopjes koffie, gezet op een houtvuurtje, was ik meteen verkocht. Het elegante ontwerp, het ouderwetse vakmanschap, het drinkgenot; ze prikkelden allemaal mijn creativiteit. Bij thuiskomst besloot ik om zelf een kuksa te maken. Gedurende dit proces kwam ik op het idee om aan dit klassieke ontwerp een designdraai te geven. Samen met de ambachtelijke porseleinwerkplaats StudioZand in Amersfoort is het me, na eindeloze proefmodellen, gelukt om de koffiemok in een superstrak jasje van glanzend porselein te gieten. " De Muoto muki, Fins voor ‘gevormde beker’, is verkrijgbaar in drie verschillende modellen en een waardevol cadeau voor elke koffie aficionado. Dus doe óf jezelf of een ander een plezier.

bESTELLEn: gETSALT.coM (SHoP) SALT winter 2016 |

143


Salt meetups

12 01 2017

salt

the network for trailseekers & happy dreamers

meetup

PEDDEL

WOrkshop

make your own

12 2017

doen l e r e n

jan

maken aanmelden: saltmeetups.com ontmoeten

verbinden

aanmoedigen

delen

s p e l e n

144 | SALT winter 2016


meet

meetups

Salt meetups

salt

the network for trailseekers & happy dreamers

meet meetups Het idee is simpel. Mensen die dingen doen, kunnen anderen inspireren om ook aan de slag te gaan. Daarom organiseert Salt verspreid door het jaar diverse Meetups.

salt

Kleinschalig en variërend van workshops waar de handen ouderwets uit de mouwen gaan, clinics voor buitenspelers, filmpremières, inspirerende sprekers, the network for trailseekers & happy dreamers testing & tastings van verschillende producten tot en met meerdaagse evenementjes waarbij we er samen op uit trekken. Salt Meetups gaan over het volgen van je instinct, doen wat je graag doet en kijken waar dat je brengt. Ontdek de magie die in het doen zit.

salt

the network for trailseekers & happy dream

meetups meet Deel je kennis met ons

De afgelopen jaren zijn we erachter gekomen dat er in het Salt netwerk heel veel mensen zitten met leuke kennis en fantastische vaardigheden. En dat ze deze skills ook graag delen met Salt. Dat varieerde van alles weten over veganistisch koken, houtbewerking, yoga, fietsreparaties, houthakken en upcycling. Maar ook mensen die een bepaald gebied op hun duimpje kennen en het leuk vinden om groepjes mee te nemen in hun ‘achtertuin’, of een mooie film hebben gemaakt en die willen laten zien, of een project hebben waarvoor ze crowdfunding zoeken; het is allemaal interessant om met ons te delen. Want hoe meer mensen dingen toevoegen aan het Salt Netwerk for Trail Seekers and Happy Dreamers hoe leuker en waardevoller het voor iedereen wordt. Bovendien biedt het delen van je skills in het Salt Netwerk je de mogelijkheid om andere mensen te ontmoeten, die jou misschien ook weer een stap verder helpen én om een extra duitje te verdienen.

ontdekken

inspireren b e l e v e n

genieten

Dus ben (of ken) jij ook zo iemand? Stuur dan een mailtje naar tanja@getsalt.com o.v.v. Salt Meetup en laat weten waar jij goed in bent en wat leuk, interessant of boeiend genoeg is om in een Salt Meetup terug te laten komen.

SALT winter 2016 |

145


SALT The network for trail seekers and happy dreamers

onze passie is om mensen, projecten en organisaties te verbinden die de outdoor lifestyle vieren, die aanmoedigen om naar buiten te gaan en de kracht van creativiteit gebruiken voor positieve verandering. Spreekt jou dit aan?

COME IN vanaf â‚Ź 35 per jaar sluit je aan en krijg je: 4 x per jaar een vuistdik Salt magazine thuisgestuurd 1 x per jaar een Salt Special jaarlijks de Salt zakagenda gratis toegang bij de Salt seizoenduiken (4 x per jaar) Minimaal 10% korting in de Salt shop

Aanmelden doe je op GetSalt.com 146 | SALT winter 2016

Profile for Rebel Media Creators BV

Salt Winter 2016 - preview  

Salt Winter 2016 - preview

Salt Winter 2016 - preview  

Salt Winter 2016 - preview

Advertisement