Page 1

N tie WI akan ralië v ust een r A naa

10 mooiste

ROADTRIPS

Tips van Floortje Dessing

“Ik zou in Australië willen wonen”

THE OTHER OZ

Northern Territory, South Australia & Melbourne/Victoria Kruip 300 km op de rug van een paard

Great Ocean Walk

8-daagse wandeltocht langs de oceaan

We have been here for 50.000 years.

Outback Cattle Drive

The Ghan, s’werelds langste treinreis

3290 km dwars door The Outback

Aboriginal Rock Art Reis 50.000 jaar terug in de tijd

SPECIALE UITGAVE 2007 SALT

1

What are you waiting for?


Discover the best of

Australia

Floorwoord

Speciale uitgave van Salt magazine

Inhoud 3 4 5 6 7 8 9 31 36

Australië: fenomenaal land Facts and figures Eén met de natuur Terug in de tijd The Outback The Beach Australische keuken Werken in Australië Win een reis naar Australië

10-11 DISCOVER THE OTHER OZ Melbourne/Victoria, South Australia en Northern Territory. Ontdek een gebied vol contrasten.

12-17 MELBOURNE / VICTORIA De kleinste staat van Australië, maar wel eentje met grote troeven, zoals de stad Melbourne, de beroemdste kustroute The Great Ocean Road, Walhalla en Phillip Island met zijn nachtelijke pinguin parade. Inclusief tips voor selfdrives.

18-19 KAART VAN AUSTRALIË Inclusief tips van Floortje Dessing.

20-25 SOUTH AUSTRALIA Dit is het authentieke Australië waar je een mix van ervaringen kunt verwachten. Van het stedelijke Adelaide tot en met de verlaten Outback, schiereilanden, eindeloze zandstranden en rotsformaties die indruk maken. Inclusief tips voor selfdrives.

26-31 NORTHERN TERRITORY Deze staat is meer dan 30 keer zo groot als Nederland. Niet alleen de ruimte, ook de contrasten maken indruk. Van tropische regenwouden naar de droogte van de ware Outback en alles wat daar tussen zit. Tevens de staat voor liefhebbers van de Aboriginal cultuur.

32-35 STEL JE EIGEN REIS SAMEN Zelf door Australië reizen is de beste manier om dit schitterende land te ontdekken. Boomerang Reizen reikt een aantal interessante reisvoorbeelden aan.

Australië boven Al 36 jaar ben ik er volledig van overtuigd dat ik ooit naar Australië emigreer. Dat ik op een goede dag al mijn spullen hier verkoop en alleen mijn foto’s en andere persoonlijke spullen in een grote doos stop om mee te nemen, en vervolgens op het vliegtuig stap. Ooit was het een kinderlijke gedachte en droomde ik ervan om met een grote Australische ‘beer’ op een boerderij te wonen met 100 koeien en een dozijn ander klein dierenspul. Al snel bleek dat wat onrealistisch te zijn maar toch is die wens altijd blijven sluimeren. Ondertussen heb ik hier in Nederland een heel fijn leven met een stapel fijne familie en vrienden en een baan waarbij ik zo bevoorrecht ben dat ik de hele wereld over mag. Weinig reden dus om naar de andere kant van de wereld te vertrekken. En toch blijft Australie altijd trekken. Al sinds de eerste keer dat ik daardwerkelijk voet op Australische bodem zette, ben ik verliefd op het land. De geur van eucalyptus die je ruikt zodra je het vliegtuig uit komt, de hartelijkheid van de aussies, het onvoorstelbaar mooie landschap en ga zo maar door. Ik hou van Australie, voel een onvoorwaardelijke liefde van en voor dit land. Een special van Salt magazine die helemaal gewijd is aan dit paradijs is wat mij betreft dan ook een schot in de roos. Ik hoop dat je er net zo van geniet als ik en dat we elkaar snel zien ‘down under’...

Groetjes Floortje Floortje Dessing (36) producente en presentatrice van RTL Travel

Meer informatie • australia.com • ozplanner.com • southaustralia.com

• australiasoutback.com • visitmelbourne.com

COLOFON Discover the Best of Australia is een speciale uitgave van Salt magazine - het magazine voor iedereen met een actieve en avontuurlijke lifestyle – die in samenwerking met Tourism Australia en de staten Melbourne/Victoria, South Australia en Northern Territory tot stand is gekomen. REDACTIE Natasha Bloemhard en Ard Krikke m.m.v. Tessa Koop VORMGEVING Claude Poppelaars. UITGEVER Rebel Media Creators | Vondellaan 48 3521 GH Utrecht | T. +31 (0)30-2676071 www.GetSalt.com Speciale dank aan Floortje Dessing en Gerrie Willemsen. Op de cover: Kata Tjuta / The Olgas, Northern Territory. 2

SALT

SPECIALE UITGAVE 2007

Rebel Media Creators geeft tenminste 1% van haar omzet aan het behoud van ons milieu


Ontdek het beste van Australië Een fenomenaal land Australië, het grootste eiland ter wereld met als meest indrukwekkendste attractie de natuur. Het kostte Moeder Aarde 250 miljoen jaar om de natural playground van de Australiërs te creëren, maar dan heb je ook wel wat. Lay back en bedenk dat je morgenavond onder de sterrenhemel van de Australische Outback kunt liggen, net zoals de eerste Aboriginal-bewoner bijna 50.000 jaar geleden. Het oude landschap en de rijke cultuur van Australië, hebben de laatste decennia menig reiziger naar het land getrokken. Hoewel je in korte tijd een hoop kunt zien, doe je het land, maar vooral ook jezelf tekort als je er niet de tijd voor neemt.

Australië is qua oppervlakte bijna 200 keer groter dan Nederland

Als je dan bedenkt dat Australië slechts zo’n 3 miljoen meer inwoners heeft dan ons land, kun je wel nagaan hoe onvoorstelbaar groot de ruimte is.

Geologisch gezien is Australië het oudste continent ter wereld, maar als natie is Australië nog een jong land. In 2006 was het exact 400 jaar geleden dat VOC-schip het ‘Duyfken’ met kapitein Willem Janszoon de westkust ontdekte en het land tot ‘Nieuw Holland’ doopte. Maar ook de Engelsen ontdekten Australië, zij bereikten in 1768 de oostkust en noemden het land ‘Nieuw-zuid Wales’. De Engelsen gebruikten het land vooral als verbanningsoord voor hun criminelen, omdat ze daar zelf geen ruimte meer voor hadden. Inmiddels is Australië echt een immigrantenland te noemen. De ‘Gold Rush’ rond 1850 heeft dit in een stroomversnelling gebracht. Vele Chinezen, Europeanen en Amerikanen zochten (en vonden) hier hun geluk.

Het legendarische en spirituele hart van het land wordt gevormd door Uluru/Ayers Rock Deze gigantische monoliet verheft zich 348 meter boven het vlakke woestijnlandschap van het Noordelijk Territorium en is één van de grootste natuurlijke fenomenen op aarde. De rots staat bekend om

zijn prachtige kleuren, die kunnen variëren van dieprood bij zonsopgang en zonsondergang tot glimmend zwart na een regenbui. Beeld je eens in hoe fantastisch het zou zijn om in de vroege ochtend bij een knisperend kampvuur te zitten wachten totdat de eerste zonnestralen het landschap tot leven wekken. Wie na een verblijf in de Outback zin heeft in de Westerse beschaving, kan de klok binnen een aantal uur, eeuwen vooruit zetten en een drukke, moderne stad bezoeken. Voor je het weet loop je door de brede straten van Melbourne langs hel verlichte en knipperende reclameborden of snuif je cultuur op in de befaamde kunstgalerijen en het Opera House van Sydney. Nog een geruststelling: reizen door Australië is makkelijk en leuk. In de eerste plaats omdat de meeste Australiërs gastvrije, vriendelijke en geïnteresseerde mensen zijn. Verder is het zeer eenvoudig om jezelf van A naar B te verplaatsen. Meer weten? Laat je de komende pagina’s dan volop inspireren voor de reis van je leven.

SPECIALE UITGAVE 2007 SALT

3


Wegwijs in Australië Australië doe je niet onvoorbereid. Zeker als het je eerste keer is! Gelukkig is Australië een leuk en makkelijk land om te bereizen en is de kans groot dat je onderweg backpackers tegenkomt, met wie je ervaringen kunt uitwisselen. Verder zijn de Australiërs vriendelijke en gastvrije mensen, die bereid zijn je wegwijs te maken. Voor de voorpret op deze pagina alvast wat belangrijke wetenswaardigheden op een rij.

Locatie Australië is het grootste eiland ter wereld. Het continent ligt ten

Auto/camperverhuur Het is verstandig voor vertrek een auto te boeken

zuidoosten van Azië. Grootte Australië heeft een totale landoppervlakte van 7.682.300 vierkante kilometer waarmee het bijna 200 keer groter is dan Nederland. Klimaat Australie is een gigantisch land en kent daarom een gevarieerd klimaat. Omdat Australie op het zuidelijk halfrond ligt, verlopen de verschillende jaargetijden precies tegenovergesteld ten opzichte van het noordelijk halfrond. Van september tot en met november is het er lente, van december tot en met februari zomer, herfst van maart tot en met mei, en winter van juni tot en met augustus. Vanwege de klimatologische verdeling is er echter altijd wel een regio te vinden met perfect vakantieweer. Tijdzones De tijd in Australië is per staat geregeld. Er zijn drie tijdzones: Western Time in West Australië. Central Time in Northern Territory en Zuid Australië en Eastern Time in Queensland, Nieuw Zuid Wales, Canberra, Victoria en Tasmanië. Daarnaast hebben een aantal staten zomer- en wintertijd. Kijk voor meer info op bom.gov.au/climate Beste periode Vanwege de klimatologische verdeling is er altijd een regio te vinden met perfect vakantieweer. Zo zou je bijvoorbeeld in juli naar het noorden kunnen gaan om te gaan duiken bij het Great Barrier Reef, of naar het zuiden om te gaan skiën ! Visa Een Electronic Travel Authority (ETA) is het standaardvisum dat iedereen nodig heeft om Australië binnen te mogen. Het is goed voor een verblijf van drie maanden. Werkvakanties Iedereen tussen 18 tot 31 jaar die langere tijd in Australië wil verblijven, kan gebruik maken van een werkvakantievisum. Dit visum is twee jaar geldig en bied je de mogelijkheid om steeds maximaal drie maanden te werken. Je mag alle tijdelijke of losse baantjes aannemen. Meer info vind je op work.australia.com/nl

en te betalen. Hij staat dan voor je klaar als je aankomt. Gemiddeld betaal je voor een kleine auto circa AUD 69 per dag (+/- € 38,-). Goedkoper is het huren van een camper. Je hebt immers vervoer en accommodatie in één. Campers zijn in alle Australische staten te huur. Ga je langer dan drie weken, dan krijg je korting. Voor een camper met 2-3 slaapplaatsen betaal je in het middenseizoen circa AUD 990 (+/- € 535,-) per week. Reizen door de Outback Tref goede voorbereidingen!! Zeker als je van plan bent alleen door geïsoleerde outback-gebieden te gaan rijden. Plan je reis met een betrouwbare kaart, blijf op de officiële routes en controleer voor vertrek de wegcondities en faciliteiten. Geef altijd aan andere mensen je route, bestemming en aankomsttijd door. Laat hen de politie waarschuwen als je nog geen contact hebt opgenomen op een afgesproken tijdstip. Neem voldoende benzine, voedsel en water mee. Reken zeker op vijf liter per persoon per dag. Drink regelmatig tegen uitdroging. Blijf bij autopech altijd in de schaduw van je wagen. Bustours Met een netwerk van ruim 1100 bestemmingen biedt Greyhound de goedkoopste mogelijkheid om met de bus door Australie te reizen. Meer info vind je op greyhound.com.au Daarnaast kun je ook kiezen voor een georganiseerde bus- en kampeerreis die door diverse busbedrijven wordt aangeboden. Treintours Australië leent zich bij uitstek voor het reizen per trein. Er rijden diverse langeafstandstreinen, uitgerust met slaapbanken en stoelen, maar ook het reizen met de trein tussen de steden, of van het platteland naar de steden, is goed georganiseerd. De maatschappijen bieden tevens verschillende kortingspassen aan waarvan je gebruik kunt maken. Kijk voor meer info op: backpackerrailpass.com, countrylink.info.com.au, vlinepassenger.com.au, transperth.wa.gov. au, transadelaide.sa.gov.au en gsr.com.au

Kijk op internet ook nog even naar: australia.com Hier vind je echt alles wat je nodig hebt om je reis naar Australië te plannen. Zo lees je alles over de Australische natuur en cultuur, weet je precies in welke steden festivals worden georganiseerd en ontdek je waar je het beste kunt surfen of. Kortom, het ideale startpunt van je reis. Oz Planner op australia.com geeft je aan de hand van foto’s en uitgebreide een heel gedetailleerd beeld van al het moois dat je in Australië kunt verwachten. Nadat je zelf je hoogtepunten hebt uitgekozen, visualiseert deze site de reis voor je zodat je ongeveer weet wat je kunt verwachten. 4

SALT

SPECIALE UITGAVE 2007


Eén met de natuur

Laat aarde, wind, vuur en water gedurende 250 miljoen jaar samenwerken en je hebt het pronkstuk van Moeder Aarde: Australië. Het land biedt huisvesting aan wondertjes zoals unieke tropische vissen, zeldzame planten en bizarre beesten. Maar ook aan grote wereldschatten zoals het Great Barrier Reef, Uluru/Ayers Rock en Kakadu National Park. De natuur is absoluut de meest fenomenale attractie van Australië. Het isolement van andere grote landmassa’s gedurende 40 miljoen jaar lang, is de reden waarom er in Australië een unieke flora en fauna heeft kunnen ontstaan. De natuurwonderen zijn makkelijk toegankelijk en dus eenvoudig te ontdekken. Of je nu wilt gaan duiken in het Great Barrier Reef, met een gids door de wildernis wilt trekken, surfen op de hoogste golven, oog in oog wilt staan met vreemde dieren of in een auto door de Outback wilt crossen; Australië has it all. Boeken vol zijn er geschreven over het natuuraanbod van Australië, dat kunnen wij op deze pagina nooit overtreffen. Vandaar dat we ons hier beperken tot het noemen van een aantal interessante feitjes

Best of Nature k Met ongeveer 20.000 verschillende unieke plantensoorten en meer bloemensoorten dan welk ander land ook, bezit Australië de grootste diversiteit op het gebied van flora ter wereld. k Australië beheert met 360 beschermde zeegebieden (65 miljoen hectare) eenderde van het totaal dat wereldwijd wordt beschermd. k De twee meest bijzondere koraalriffen ter wereld, liggen in Australië: het Great Barrier Reef aan de Oostkust, dat met 2000 km het grootste, door levende organisme gemaakte bouwwerk ter wereld vertegenwoordigt. Het Ningaloo Reef aan de Westkust is een heel stuk kleiner (260 km) maar wordt door echte duikliefhebbers getipt als het mooiste koraalrif op aarde. Bovendien staat dit rif bekend als een van de meest bereikbare riffen. Op sommige plekken is het rif slechts 100 meter van de kust verwijderd. k Australië huisvest maar liefst 16 Werelderfgoederen die onder toezicht van Unesco staan, waaronder Kakadu National Park dat met een oppervlakte van 20.000 km2 net zo groot is als een land als Israël.

in Noord-Queensland. In dit regenwoud leven 430 vogelsoorten waaronder 13 unieke die nergens anders ter wereld voorkomen. k Van het totale landoppervlak van Australië wordt 81 miljoen hectare (10,5%) beschermd in nationale reservaten. Daarnaast telt het land 547 nationale parken. k Het afgelegen Kimberley in Western Australia is een van ‘s werelds laatste wildernissen Het gebied omvat 420.000 km2 en is hiermee zo’n 20% groter dan Duitsland. k Op 15 km van het vasteland verwijderd ligt Kangaroo Island, dat vaak een van de meest onbedorven plekken op aarde wordt genoemd.

SPECIALE UITGAVE 2007 SALT

5


Terug in de tijd Niet alleen de tijd heeft een onuitwisbaar spoor op het land achtergelaten, ook de Aboriginals. Deze kleurrijke inheemse bevolking bewoont het continent al 50.000 jaar en heeft daarmee de langst doorlopende geschiedenis op aarde. Hun cultuur kent geen geschreven taal maar wordt doorgegeven via mondelinge verhalen en door zang, dans en (rots)schilderijen. Stap in de tijdscapsule en reis terug in de tijd. Je zult er geen spijt van krijgen, want pas dan leer je het authentieke Australië kennen. Voor de komst van de kolonisten enkele eeuwen geleden – waaronder Nederlanders - leefden circa 500 stammen in Australië in harmonie met de natuur. Nu maken de Aboriginals (Latijns ab origine: oorspronkelijk) nog maar voor één procent deel uit van de totale Australische bevolking (18.6 miljoen). Toch ademt het land nog in alle uithoeken hun aanwezigheid uit. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat Australië met haar schilderingen en rotstekeningen, ieder ander continent overtreft. De Aboriginal kunsttraditie is de oudste ter wereld. Het land telt meer dan 100.000 rock-art locaties, variërend van een handvol afbeeldingen in de gangen tot honderden in elkaar overlopende motieven op muren, plafonds en rotsblokken.

Best of Aboriginal k Bekende rock-art locaties met indrukwekkende schilderingen vind in bijvoorbeeld Kakadu National Park. Een natuurpark in de buurt van Darwin (Noordoost Australië).

Aangrenzend in Arnhem Land tref je schilderingen aan van meer dan

k De boomerang en de didgeridoo, afkomstig uit het noorden van het land, zijn de bekendste souvenirs uit Australië, mede door de schitterende Aboriginal beschilderingen. Een didgeridoo is een houten blaasinstrument, gemaakt van – door termieten uitgeholde – stammen van eucalyptusbomen. Een boomerang werd van oorsprong gebruikt voor de jacht en is er in verschillende vormen en maten. k Bezoek grotten met rotsschilderingen en belangrijke spirituele centra, samen met gidsen afkomstig van de originele stammen. Zij vertellen je verhalen over de Droomtijd, het scheppingsverhaal van de Aboriginals, en demonstreren hoe je kunt overleven in de bush. k Ook je smaakzintuigen kun je mee terug in de tijd nemen. Proef ’s werelds oudste keuken en ga zelf op jacht, zoals de Aboriginals vroeger deden. Je kunt de ingrediënten ook op de markt kopen en zo Probeer eens wat bunya bunya noten in satésaus of bush tomaten in een salade. Te moeilijk? Er zijn ook genoeg restaurants die bush tucker op de kaart hebben staan. k Zin in Aboriginal Art in een modern jasje? Bezoek dan eens het Bangarra Dance Theatre. Dit dansgezelschap, dat het hele land doorreist, geeft een moderne interpretatie van de oeroude verhalen. Kijk op bangarra.com.au voor het reisschema.

6

SALT

SPECIALE UITGAVE 2007

50.000 jaar geleden!


The Outback

a place with no name on the map De Outback heeft geen naam op de kaart en toch is dit wat velen het échte Australië noemen. De immense afstanden, het ruige landschap, de enorme leegte en oorverdovende stilte, maken op iedereen indruk. Absolute must do’s in dit gebied zijn de nationale parken Kakadu en Litchfield, de rode woestijnlandschappen van Tennant Creek en Alice Springs maar bovenal het kloppend hart van de Outback; de reusachtige rode monoliet Uluru/Ayers Rock. Eigenlijk kun je de Outback niet omschrijven, maar moet je het zien, proeven, voelen en opsnuiven tot in het diepste van je kern. Wat je bij zal blijven is een totaalplaatje: het land met haar eindeloos lange wegen, de lucht, de sterren, de pubs, de pioniers met hun vee, de mythes van de Aboriginals, de bloedverzengende hitte, het ontzag voor de natuur en de mensen die er leven. Het mooie is, dat de dingen die je er kunt ondernemen net zo gevarieerd en uitgestrekt zijn als het landschap. Ga bijvoorbeeld kamperen onder de blote hemel, boek een heli­ koptervlucht en bekijk het landschap vanuit de lucht, hobbel door de woestijn op een kameel of kies voor de sportieve manier en ga fietsen, hiken of kanoën. Plan genoeg tijd in voor dit stukje Australië, want je komt al snel tijd te kort.

Best of Outback k Het is al een paar keer genoemd: Uluru/Ayers Rock. Je kunt immers niet in Australië geweest zijn zonder deze wereldberoemde rots aanschouwd te hebben. Hoe toeristisch het ook mag zijn, de rots maakt indruk. k

Twee keer in de week worden brieven door ‘Outback Mail run’ naar

de verste uithoeken weggebracht. Als je wilt, mag je meerijden in de jeeps die uiteraard met airco zijn uitgerust. De postbodes vertellen je onderweg alles over de landschappen. Zie ook mailruntour.com k In de West MacDonnell Bergen, vlak bij de imposante stad Alice Springs, ligt de 250 kilometer lange Larapinta Trail, een pad dat een wandelaar niet mag missen.

k

Maak één van de meest spectaculaire en langste treinreizen (47 uur) ter wereld.

The Ghan is een treinverbinding van 3290 kilometer dwars door de Outback van Australië, die het noordelijke Darwin via Alice Springs verbindt met het zuidelijke Adelaide. The Ghan vertrekt twee keer per week. Zie ook railaustralia.com k In Zuid-Australië kun je van 21 mei tot 10 juni één van ’s werelds grootste veedrijftochten – de Great Australian Outback Cattle Drive - meemaken. Een 300 km lange tocht die je te paard aflegt. Je reist langs de legendarische ‘Oodnadatta Track’, De hele tocht duurt ongeveer zes weken. Maar het is ook mogelijk een deel te doen. De dag begint en eindigt met sensationele zonsop- en ondergangen en ’s middags wordt er steevast gepicknickt in de Outback. Zie ook cattledrive.com.au k Zoek je verkoeling in de Outback Pubs. Vooral leuk omdat je dan veel lokale mensen ontmoet, die je allerlei leuke nieuwtjes en verhalen over hun land kunnen vertellen.

SPECIALE UITGAVE 2007 SALT

7


Aussie Coastal Lifestyle Voor Australiërs is het strand meer dan een vakantiebestemming. Het is een manier van leven, diepgeworteld in hun cultuur. Hun land is immers - met een oppervlakte van 7,6 miljoen vierkante meter het grootste eiland ter wereld, dat maar liefst 10.700 stranden telt, die verspreid liggen over een kustlijn van 37.000 kilometer. Tachtig procent van de Australische bevolking leeft binnen een straal van 100 kilometer langs de kust. Het strand is een plaats waar familie en vrienden elkaar ontmoeten en aan het water zitten om te barbecuen, te zwemmen, surfen of in de nabij gelegen cafés een biertje te drinken. Je hebt stranden in allerlei vormen, maten en kleuren en reizigers zijn overal altijd welkom. Er zijn stranden waar wekenlang geen mens te zien is, maar er zijn ook stranden die wereldwijd bekend zijn en surfers uit de hele wereld aantrekken. Hieronder een aantal van de hoogtepunten op een rij.

Best of Beaches k Nergens ter wereld kun je je voeten laten verdwijnen in zand zo wit als talkpoeder als op Hyams Beach, ten zuiden van Sydney.

Dit natuurreservaat is door Unesco tot werelderfgoed uitgeroepen. Behalve een adembenemende natuur, vind je hier meer dan 230 vogelsoorten en 25 soorten zoogdieren. k Adelaide, de hoofdstad van Zuid-Australië, en omgeving heeft ruim 30 kilometer ononderbroken strand. Hier vind je ook ‘Glenelg’, het populairste strand waar de mensen vanuit de stad naartoe sjokken. Het barst hier ook van de winkeltjes en restaurantjes. k

De weg begint op ca. anderhalf uur rijden van Melbourne, waar vandaan de weg zich 400 km langs de zuidwestelijke kust van Victoria slingert. Al snel passeer je Torquay en Bells Beach, beroemde ontmoetingsplaatsen voor surfers. Op veel plaatsen biedt de Great Ocean Road een adembenemend uitzicht op de zee en de grillige rotsformaties, waaronder de beroemde ‘Twaalf Apostelen’. Zie ook: visitmelbourne.com/greatoceanroad k In de prachtige koraaltuinen van de Ribbon Reefs kun je duiken met baleinwalvissen. k De Whitsunday archipel bestaat uit 74 tropische eilanden en behoort tot één van de meest spectaculaire natuurschatten van Australië. Maak een zeiltocht over kristalhelder zeewater en zie met eigen ogen de vele mangrovebomen, riffen en regenwouden. 8

SALT

SPECIALE UITGAVE 2007


Altijd variatie in de Australische keuken Een land dat een smeltkroes is van zoveel verschillende culturen, kan niet anders dan een gevarieerd culinair aanbod hebben. Ontdek de uitgebreide keuze aan voortreffelijke wijnen, neem kooklessen op de lokale markten, probeer verschillende restaurants uit, maar neem je eigen fles wijn mee of kies voor de openlucht, waar talloze unieke spots zijn voor een barbecue of een picknick. Je eigen flessen wijn meenemen naar een restaurant? Bij restaurants zonder dranklicentie kijken ze daar niet raar van op. Het Bring Your Own-principe is algemeen goed in Australië. Dat scheelt in de portemonnee! Wat kun je verder van de culinaire eet- en drinkgewoonten verwachten? Wat niet, kun je je beter afvragen. Immigranten vanuit de hele wereld hebben hun culinaire tradities meegebracht en de aardigste eigenschappen met elkaar vermengd. Zo mag Australië zich de op vier na grootste wijnexporteur ter wereld noemen. Ook wat betreft eten is het aanbod enorm; van Griekse moussaka tot Italiaanse pasta, van Chinese take-away tot Irish stew. Voor wie het aandurft: echte inheemse specialiteiten zijn natuurlijk ‘fresh-of-the-grass’ steaks van de kangoeroe, de krokodil, de emoe en de buffel.

Best of Food and Wine k Vlakbij Melbourne ligt de Yarra Valley met zijn wereldwijd bekende wijnboerderijen. Het is mogelijk een tweedaagse tocht te maken met een gids. Overnachten is geen probleem, aangezien er vele hotels en motels langs de (vlakke!) wegen staan. k Er zijn 17 officiële wijnstreken en meer dan 300 wijnkelders. De meeste hiervan liggen op minder dan anderhalf uur rijden van Adelaide. De Barossa (meest bekende historische wijnstreek), Clare Valley, McLaren Vale, Adelaide Hills en Coonawarra klinken wijnkenners wereldwijd bekend in de oren. De landschappen waar de druiven groeien zijn ook adembenemend. Je kunt deze wijngaarden in een excursie van een dag bezoeken of een langere tocht maken in de auto of bus. k Voor gourmets zijn Sydney en Melbourne dé grote topattracties.

Overal kun je lekker eten, maar een diner aan het water is echt een aanrader. Wat wil je nog meer dan een prachtig uitzicht, een goed glas wijn en een heerlijke maaltijd? Als je wilt weten waar de plaatselijke bevolking uit eten gaat, kijk dan op bestrestaurants.com.au k Andere stad die goed is voor de inwendige mens is Canberra, de hoofdstad van Australië.

Deze stad telt slechts 324.000 inwoners en heeft nagenoeg 400 restaurants, cafés en bars.

Hier tref je allerlei gevarieerde keukens aan met invloeden uit Europa, Azië en het Midden Oosten. Of koop allerlei verse waar op de lokale markten en leer ter plekke van top chefs de geheimen van de Australische keuken. k Bush Tucker mag ook in dit hoofdstuk niet ontbreken. Aboriginals nemen je smaakzintuigen 50.000 jaar terug in de tijd en laten je zien hoe zij (ook nu nog) hun eten uit de natuur halen en bereiden. Wat dacht je van graven in de modder op zoek naar krabbetjes?

SPECIALE UITGAVE 2007 SALT

9


Discover The Other Oz Melbourne/Victoria, Zuid-Australié en het Noordelijk Territorium presenteren zich tezamen veelal als ‘The Other Oz’. Reden hiervoor is dat je in dit gebied de contrasten aantreft, die Australië zo uniek maken en waardoor je je als reiziger nooit hoeft te vervelen.

Melbourne/Victoria Victoria mag dan de kleinste staat zijn van het Australische vasteland, maar dat zegt niks! De staat heeft immers een paar grote troe­ ven in handen, zoals bijvoorbeeld Phillip Island Nature Park waar dwergpinguïns, koala’s en pelsrobben leven. Maar ook de Great ­Ocean Road, één van de mooiste kustroutes ter wereld. En de stad Melbourne die met zijn vele festivals, shopmogelijkheden en culturele aanbod een enorme aantrekkingskracht heeft.

TOP 5 THINGS TO DO 1. Great Ocean Road Wat Route 66 is voor Amerika, is de Great Ocean Road voor Australië. Deze 300 kilometer lange weg start ten westen van Melbourne, volgt de kustlijn en biedt uitzicht op waanzinnige baaien, kliffen en stranden.

2. Op zoek naar Goud Mensen uit alle hoeken van de wereld streken in 1849 in Victoria neer op zoek naar goud. Ervaar ook iets van deze ‘goldrush’ in het openluchtmuseum Sovereign Hill in Ballarat. Hier kun je dertien meter onder de grond een kijkje nemen in een oude goudmijn.

3. Phillip Island

Kijk je ogen uit bij de dagelijkse pinguin parade van ’s werelds kleinste pinguins.

10

SALT

SPECIALE UITGAVE 2007

4. Colonial Tramcar Restaurant

Dineren en genieten van de leuke bezienswaardigheden die Melbourne te bieden heeft. Het kan in deze oude tram. 5. Grampians National Park Een paradijs voor klimmers.

Best of Trails k Great Ocean Walk Een 91 km lange wandelroute langs de kustlijn van Victoria. Begin- en eindpunt is Torquay. k Australian Alps Walking Track 650 km lange wandelroute van Walhalla naar Canberra. Beide routes zijn ook in delen te lopen.


Zuid-Australië In Zuid-Australië ligt de nadruk op authenticiteit. Niet alleen vanwege de ongerepte natuur maar ook omdat hier het erfgoed ligt van de Outback, de fascinerende Aboriginalcultuur, een aantal geliefde wijnstreken, én, niet te vergeten, de vriendelijke stad Adelaide.

TOP 5 THINGS TO DO 1. Kangaroo Island Wildlife spotten; wallabie’s, koala’s, goanna’s, kangoeroes, miereneters, pinguïns en nog veel meer.

2. The Outback Mail Run Ontdek de Outback samen met de postbode. Als gast reis je gedurende 12 uur door een enorm gevarieerd landschap.

3. Varen op de Murray River Met zijn 2.575 kilometer is de Murray River de langste rivier van Australië. Huur een woonboot (alleen rijbewijs nodig) en steek de rivier over. Geniet van de overweldigende natuur en duik vanaf je boot in het water. 4. Zwemmen met zeeleeuwen en dolfijnen Baird Bay is een vissersdorpje aan de westkust van het schiereiland Eyre . Dit is dè locatie om met deze dieren te zwemmen. 5. Flinders Ranges Verken bergruggen en kloven en geniet van de inheemse kookkunst in het Prairie Hotel.

Best of Trails k The Clare Valley’s Riesling Trail Dit is één van de meest populaire fietsroutes (25 kilometer) en voert je langs wijngaarden, uitgestrekte graslanden, bossen, boerenland en pittoreske dorpjes. De route is voor alle leeftijden, bij uitstek geschikt voor een familie-uitje. k Hysen Trail een van ’s werelds meest bijzondere wandelroutes. De trail voert je 1500 kilometer langs de Mount Lofty Ranges, de ruggengraat van Zuid-Australië. Echte wandel ‘die-hards’ lopen de ­totale route in ongeveer 60 dagen, de meesten kiezen echter voor het lopen van deelsecties.

Noordelijk Territorium Nederland past maar liefst meer dan dertig keer in het Noordelijke Territorium. Hier vind je de ‘ware’ Outback. Deze staat is goed samen te vatten in zes belangrijke peilers: het tropische gebied van Darwin (de hoofdstad van het NT), het nationaal park Kakadu en de stad Katherine, verder naar de rode woestijnlandschappen vind je de steden Tennant Creek en Alice Springs en natuurlijk Uluru.

TOP 5 THINGS TO DO 1. Kakadu National Park Het tot werelderfgoed uitgeroepen park is een gebied met ongerepte natuur, eeuwenoude Aboriginal rotstekeningen en honderden vogelsoorten. 2. Uluru/Ayers Rock Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, maar deze reusachtige monoliet moet je op zijn minst gezien hebben. Tip: ga bij zonsondergang!! 3. Darwin Een moderne tropenstad, gelegen aan een imposante haven, wordt cultureel gezien als de meest diverse stad van Australië. 4. Devils Marbles Dit zijn miljoenen jaren oude, bolvormige rotsblokken, die her en der verspreid liggen, niet ver van Tennant Creek. 5. Alice Springs Wereldberoemde stad in de Outback met talloze attracties.

Best of Trails k Larapinta Trail Dit wandelpad van 250 kilometer vind je in de West MacDonnell Bergen, vlakbij Alice Springs, en mag je als wandelaar niet missen. k Jatbula Trail Een 66 kilometer lange wandeltrail dwars door het Niymiluk National Park.

SPECIALE UITGAVE 2007 SALT

11


Melbourne vier het leven!

Toegangspoort voor Australië, maar ook ‘Garden City’, wordt de chique stad Melbourne vaak genoemd. Dit laatste dankzij de vele parken en plantsoenen, wat ongetwijfeld één van de belangrijkste redenen is dat Melbourne al twee keer is uitgeroepen tot de meest leefbare stad van de wereld.

Gelegen aan de oostkust is Victoria de op twee na kleinste staat van Australië. Ondanks zijn ‘geringe’ afmetingen biedt Victoria je meer dan genoeg ‘attracties’. Van grillige kustlijnen tot verlaten stranden, van nationale parken tot een ongerepte natuur, van bergen waar je kunt skiën, hiken en bergbeklimmen tot wijngaarden waar je wijn kunt proeven, Victoria heeft echt alles in huis wat je je als reiziger maar kunt wensen. En het mooie van dit alles is dat de meeste van deze gebieden op een dagafstand van Melbourne liggen.

De naam toegangspoort dankt de stad aan zijn ligging pal aan de kust. Veel mensen starten hier hun reis door het land. De bruisende groene stad geeft namelijk prachtige voorbeelden van de energieke ongehaaste Australische levensstijl. Kom tot rust in de Koninklijke Botanische Tuinen, wereldberoemd om zijn fraai aangelegde paden en vijvers en duizenden verschillende soorten bomen en planten. Het plein Federation Square vormt het toneel voor tal van kunsttentoonstellingen, evenementen en ander amusement. Verder wordt de metropool van Victoria ook beschouwd als de culturele en modehoofdstad van Australië. Hier gebeurt het! Australiërs zijn gek op sport en dat is in deze stad ook goed te merken. Zo is Melbourne jaarlijks gastheer voor het eerste Grand Slam-toernooi van het tennisseizoen, de Australian Open.

Figures Melbourne & Victoria • hoofdstad Melbourne (3,6 miljoen inw). • bevolking Ruim 4,6 miljoen. • oppervlakte 227.600 km2. • kustlijn 1800 km. • klimaat Victoria heeft een gematigd klimaat. Januari en februari kunnen warm zijn (16-31°C., juni en augustus koud en nat (5-16°C.). • tijdzone Eastern Standard Time, + 10 uur. • netnummer in Victoria 03

In fact • Zo’n 36% van de staat is bedekt met bossen. • Ondanks zijn geringe afmetingen is Victoria de dichtst bevolkte staat van Australië. • De Australian Aps, de hoogste bergketen van het Australische vasteland, liggen voor een deel in (oost-) Victoria. • Melbourne werd in 1847 door de Britse Queen Victoria tot stad verklaard.

Informatie visitmelbourne.com

12

SALT

SPECIALE UITGAVE 2007

Melbourne before you die • Huur een Ferrari 355 F1 en steek anderen er de ogen mee uit op The Great Ocean Road. • Trek je wandelschoenen aan en loop de Great Ocean Walk. Voor een uurtje of, als je er echt zin in hebt, voor de volle 91 km langs de kust. • Huur een fiets (of een Harley) en rijd de Great Victorian Bike Ride. • Zadel een paard op en zwerf ermee door de Alpen van Victoria. • Drijf in een luchtballon over de skyline van Melbourne. • Loop van Walhalla naar Canberra, via de 650 km lange wandelroute dwars door de Alpen van Australië. • Huur een woonboot (waarmee je kunt varen) en zak de Murray rivier af. Na de Nijl en de Amazone is dit de langste, bevaarbare rivier ter wereld. • Zwem met dolfijnen in Port Phillip Bay. • Ga in Melbourne een keertje eten in een tot restaurent omgebouwde koloniale tram. • Huur een (zeil)boot en cruise over de Gippsland Lakes, het grootste meer van Australië. • Ga naar het meest zuidelijke punt van Australië , naar de vuurtoren bij Wilsons Promomtory. • Speel een rondje golf op de Royal Melbourne Golf Course (Australië’s #1 golfbaan).


Best of Melbourne k Queen Victoria Market De oudste markt van Australië (sinds 1878) en tevens de grootste openlucht markt van het zuiden. Alles is hier zo’n beetje te koop. k St. Kilda Dé culturele ontmoetingsplaats voor kunstenaars en muzikanten en dus iedereen die van dit sfeertje houdt. St. Kilda is tevens geliefd vanwege de vele goede restaurants en eetcafés, zijn tuinen en het uitzicht over het water. k Federation Square Dit imposante bouwwerk, gemaakt van glas en staal, is een van Victoria’s meest ambitieuze projecten. Het verbindt het centrum van de stad met de Yarra rivier en is hiermee de culturele ‘hub’ van Melbourne. k Royal Botanic Gardens (RBG) Sinds 1846 zijn deze tuinen al de kroonjuwelen van Melbourne. Uitgestrekt over 36 hectares, zijn de RBG wereldberoemd om hun reusachtige lanen, indrukwekkende plantenleven (12.000 soorten!) en mooie tuinontwerpen. k Old Melbourne Gaol Een 19e eeuwse gevangenis waar je ook ‘s nachts met alleen kaarslicht door de gangen kunt dwalen. k Eureka Skydeck Het grootste (woon)gebouw van het zuidelijk halfrond en tevens de nieuwe parel van Melbourne’s skyline. Bezoek de 88 e verdieping vanwaar je een 360 graden uitzicht over de stad hebt. k Melbourne Cricket Ground (MCG) Een kijkje achter de schermen op het heilige grondgebied van MCG of de ‘mighty G’ zoals de Australiërs het noemen. De beroemde graszoden zijn getuige geweest van de meest legendarische wedstrijden, zoals de Olympische Spelen in 1956 en recent de Commonwealth Games in 2006. k Melbourne Aquarium Omringd door 2,2 miljoen liter water en 250 verschillende soorten zee­ leven, waaronder haaien, heb je het gevoel dat je je midden in de oceaan bevindt. Wie wil/ durft kan een rondje met de haaien meezwemmen.

Evenementen kalender Melbourne 2007 • Formula 1™ ING Australian Grand Prix, 15-18 maart – Op loopafstand van het centrum is het Albert Park Grand Prix Circuit vier dagen in de ban van ronkende motoren en topcoureurs. grandprix.com.au • FINA World Champignonships, 18 maart-1 april – Dat Melbourne een echte sportstad is wordt met dit evenement – dat tot één van de grootste ter wereld behoort - wederom bevestigd. De stad verwelkomt dan maar liefst 2000 atleten uit 175 landen, die op vijf disciplines de strijd met elkaar aangaan: zwemmen, open water zwemmen, duiken, waterpolo en synchroon zwemmen. melbourne2007.com.au • Rip Curl Pro Surfing, 6-9 april – Dit is één van de meest prestigieuze surfevenementen ter wereld, waarvoor 44 topsurfers naar het beroemde Bells Beach - langs Victoria’s Great Ocean Road – afreizen. De golven kunnen hier wel 12 meter hoog worden. surfingaustralia.com.au • Melbourne International Arts Festival, 11-27 oktober – 17 dagen lang vinden er verspreid door de stad voorstellingen plaats op het gebied van dans-, theater-, muziek, opera- en kunst. melbournefestival.com.au

Wist je dat

ooit die de Melbourne Cup - de populaire paardenrace - won, * Dede 13-jjongstearigejockeyAboriginal, Peter St. Albans in 1876 is? SPECIALE UITGAVE 2007 SALT

13


Voorbij Melbourne...

Dat Melbourne zijn bijnaam ‘toegangspoort’ eer aan doet, blijkt wel uit het feit dat je al in de nabije omgeving heel veel van Australië kunt ontdekken. Op nog geen twee uur rijden van de stad kun je je vergapen aan regenwouden, oude karakteristieke stadjes, het wildlife van Australië, met wijnranken gevulde valleien en niet te vergeten de ruige kusten met uitzicht op zee.

Best of Beyond Melbourne k Pinguïns kijken op Phillip Island Op nog geen 90 minuten rijden van Melbourne ligt het natuurpark Phillip Island. Dit eiland heeft een waanzinnig landschap

erland Beach.

maar is bovenal bekend om zijn nachtelijke Pinguïn Parade op Summ

Elke avond, bij zonsondergang kun je in kleine groepjes kijken naar een schouwspel waarbij de kleinste pinguïns ter wereld massaal de oceaan uit hollen, en op zoek gaan naar hun holletjes op het strand. Vanaf speciale observatieplatforms, wandelpromenades en privéstranden kun je de diertjes onopgemerkt bekijken in hun natuurlijke leefomgeving. Zie ook: penguins.org.au Op Phillip Island vind je tevens het Koala Conservation Centre waar je enorme aantallen koala’s in hun boomhuisjes kunt zien. En bij Seal Rocks, aan de westkant van het eiland, vind je van oktober tot en met december Australië’s grootste zeehondenkolonie. Ook voor vogelliefhebbers is Phillip Island een waar mekka. k Dit is Walhalla Op 2,5 uur rijden van Melbourne stuit je op het historische dorpje Walhalla. Ja, hier komt de wereldberoemde uitdrukking vandaan.

Ten tijde van de Gold Rush was dit Australië’s rijkste gouddorp

en vestigden zich hier - na het ontdekken van het eerste goud in 1863 - ongeveer 3500 gelukzoekers. Het leven in Walhalla was zwaar, de mijnwerkers trotseerden vuur, overstromingen en ziekten. Maar daar stond het goud tegenover, dat welvaart en levendigheid met zich meebracht. Met tien hotels, zeven kerken, verschillende dansgelegenheden en meer dan dertig winkels kon het destijds niet op in Walhalla. Het dorpje is nu echter nog slechts een schaduw van zichzelf. Er wonen nog maar circa twintig mensen. Stil is het allerminst. Het is tevens de laatste plek in de staat Victoria waar wildkamperen in de berm nog is toegestaan. Bovendien valt er in dit spookstadje nog genoeg te beleven. Wat activiteiten op een rij: • Ontdek de oude mijnen en ga mee met een tour door de Long Tunnel Extended. Of ga zelf met een zeef op pad langs de rivier op zoek naar goud. • Geniet van een ritje in de gerestaureerde Walhalla Goldfields Railway. Of pak paard en wagen met Walhalla Transport Co. Wil je meer pk’s, stap dan in een 4WD en rijd de Copper Mine Adventure trail.

ng Track

Walhalla is het vertrekpunt van de Australian Alps Walki • Ga wandelen!

Een zware tocht van 650 kilometer, die je meevoert door de hoge berglandschappen van Victoria, Nieuw Zuid Wales richting hoofdstad 14

SALT

SPECIALE UITGAVE 2007


Canberra. Op de Alps Track ontdek je de mooiste nationale parken. Het is echter wel een zware wandeling, aangezien je hoge bergen beklimt en het alpenlandschap doorkruist. Ervaring, zelfvertrouwen en een goed oriëntatievermogen zijn dus een vereiste. Kijk hiervoor ook op: australianalps.deh.gov.au/parks/walktrack/index k Wilsons Promontory – door locals ‘The Prom’ genoemd – is een van Victoria’s meest bezochte Nationale parken. Het landschap van dit 50.000 hectare grote park is ronduit spectaculair; van schitterende, verborgen stranden tot en met ruige rotsformaties, waanzinnige vergezichten en heel veel wildlife. Het gebied is ook bekend vanwege zijn mooie wandelroutes. Wandelaars kunnen uit meer dan 30 routes kiezen met een totale lengte van 130 km. Met name de wandeling naar de top van Mt Oberon is een aanrader omdat je vanaf hier een schitterend uitzicht hebt over het hele park. k Mornington Peninsula Dit paradijsje op een uur rijden van Melbourne rond Philip Bay, wordt ook wel de speeltuin van de rijken genoemd. Er heerst een mondaine sfeer, te zien aan de exclusieve hotels, kilometerslange golfbanen, grote landhuizen en chique kuuroorden. Maar we zouden het schiereiland echter niet noemen als de actieve outdoorliefhebber hier geen lol zou kunnen beleven.

jn, waar je kunt zwemmen met dolfijnen Het schiereiland beschikt over meer dan 260 kilometer kustli of kajakken. en zeehonden in Port Philip Bay of lekker kunt gaan surfen, duiken, zeilen

Het landschap ademt een Mediterrane sfeer uit met zilveren olijfgaarden, afgewisseld met wijnranken (hier komen ondermeer de Pinot Noir en Chardonnay vandaan!), lokale markten en verkoop aan het hek van de boerderij waar je net geplukte of net gemaakte producten kunt proeven. Lekker landelijk dus. Verder kun je hier wandelen langs de ruige basaltklippen bij Cape Schank, paardrijden langs het strand en mountainbiken door het uitgestrekte landschap. Zie ook: visitmelbourne.com/morningtonpeninsula en polperro. com.au (zwemmen met dolfijnen).

Kijk op internet ook nog even naar: parkweb.vic.gov.au Verken te voet het zeer bijzondere kust- en bosgebied langs de nieuwe 91 kilometer lange Great Ocean Walk. gorhelis.com Vlieg met een helikopter over de Twaalf Apostelen (rotsformaties). worngundidj.org.au Geniet van een urenlange wandeling in de bush van Tower Hill Reserve, onder begeleiding van een Aboriginal gids. SPECIALE UITGAVE 2007 SALT

15


Victoria ontdekken op eigen houtje Het allerleukst om een land of een gebied te ontdekken is om dat op eigen houtje te doen. Met deze self-drive tips bepaal je lekker zelf hoe lang je ergens blijft en welke routes je neemt. De meest populaire manier in Australië is het huren van een auto (4WD). Melbourne/Victoria heeft talloze self-drive mogelijkheden, we noemen de meest bijzondere routes.

Great Alpine Road Ideaal voor de natuurliefhebber en de avontuurlijke reiziger die op weg is naar Melbourne of reist vanaf Melbourne naar Sydney. The Great Alpine Road strekt zich uit over 308 kilometer asfalt dwars door de bergen, van Wangaratta tot aan Bairnsdale in het noordoosten van Victoria. Het uitzicht vanaf deze hoogte (1825 meter) is adembenemend. Kilometer na kilometer trekken valleien, bergen, bossen, rivieren, wijngaarden, boerderijen en de oceaan aan je neus voorbij. De weg voert door het Alpine Nationaal Park, het grootste park van Victoria, dat tien van de hoogste bergen van de staat herbergt. Proef de lokale keuken, ga vissen, fietsen, klimmen of rijd lekker door het gebied met de auto.

Highlights • Met de auto

4WD-voertuigen houden ervan om door The High Country te crossen. Er zijn talloze bergweggetjes die soms ook een beroep doen op je technische vaardigheden. Leuke bestemmingen zijn Howitt High Plains, Mount Stirling en Dargo High Plains. • Paragliden, hanggliden of ballonvaren De ultieme vrijheid ervaar je net als een vogel vanuit de lucht. Populaire vertrekpunten met bijbehorende vliegscholen zijn Mystic Hill, vlakbij Bright, en The Gorge bij natuurpark Mount Buffalo. • Kamperen bij Lake Centri in Mount Buffalo Geniet van de natuur terwijl je gaat zwemmen of kanoën. Voor wie meer avontuur wil, kan gaan abseilen of bergbeklimmen. • Alps walking Track Deze wandeling van 650 kilometer, dwars door onder meer Victoria en New South Wales, doe je niet zomaar even. Zaak is dan ook getraind en goed uitgerust van start te gaan. En tijd hebben uiteraard. Dan is deze route dwars door de bergen een onvergetelijke ervaring. Zie ook: remotetech.com.au/bushwalk en visitmelbourne.com/greatalpineroad

Great Southern Touring Route Deze ‘self-drive’ verbindt het beste van Victoria, waaronder spectaculaire kustkliffen, bizarre rotsformaties, ruw berglandschap, beroemde surfstranden en ondergrondse goudmijnen. De route voert je tevens langs de Great Ocean Road, Grampians National Park en de historische Goldfields. De start is in Melbourne en je kunt de route zowel ‘met de klok mee’ als ‘tegen de klok in’ rijden. Onderweg kun je uiteraard op tal van punten van de officiële route afwijken om nog meer leuke attracties te bekijken. Zie ook: visitmelbourne.com/greatsoutherntouring

Goldfields

16

SALT

SPECIALE UITGAVE 2007

Dit is Australië’s belangrijkste goudgebied met een enorme historische waarde aan goudstadjes, oude gebouwen en geschiedenis uit de periode van de ‘gold rush’. Highlights van deze regio zijn Sovereign Hill (een openlucht museum), The Eureka Centre en de Central Deborah Gold Mine waar je een goed beeld krijgt van hoe het leven was in de periode 1850-1860.


Great Ocean Walk De mooie kust kan natuurlijk ook te voet ontdekt worden. De Great Ocean Walk is een tocht van 91 kilometer, die loopt vanaf Apollo Bay tot aan de Twaalf Apostelen. De tocht neemt ongeveer acht dagen in beslag. Onderweg kun je overnachten op verschillende campings langs de route. Wandelaars kunnen ook een deel van de route lopen, de route is namelijk opgedeeld in verschillende tochten variërend van 6-15 kilometer.

Great Ocean Road

The Grampians

Simpelweg één van de mooiste kustwegen ter wereld, die door regenwouden en langs kliffen loopt. Het officiële beginpunt van de Great Ocean Road is Torquay, dè surfhoofdstad van Australië. Verken de unieke rotsformaties langs de kust van het Port Campell National Park en de magnifieke regenwouden van de Otway Ranges. Ongetwijfeld de rit van je leven! Zie ook: visitmelbourne.com/greatoceanroad

De Great Southern Route gaat bij Port Fairy landinwaarts naar het noorden, richting Grampians National Park. Met als optie door te reizen naar Adelaide of weer terug te keren naar Melbourne via Goldfields. Echte ‘adrenaline kickers’ mogen dit imposante nationale natuurpark niet missen. Bergbeklimmers, wandelaars, moutainbikers en abseilers vanuit de hele wereld komen hier naartoe. Dit gebergte, met zijn indrukwekkende kliffen en rotsen, werd 50 miljoen jaar geleden gevormd. Ook is het gebied van grote culturele betekenis. Aangezien hier tachtig procent van het Aboriginal erfgoed ligt opgeslagen.

Highlights • Bells Beach Een mekka voor surfers die hier hun hart kunnen ophalen op bizarre golven. Surfmerken als Quiksilver en Rip Curl vinden hier hun oorsprong. • Twaalf Apostelen Wereldberoemde rotsformaties die oprijzen vanuit de zuidelijke oceaan. De legende gaat dat de Twaalf Apostelen in het verleden talloze schepen hebben doen vergaan, dat verklaart ook de kustnaam ‘Shipwreck Coast’. • Otway Ranges In dit prachtige regenwoud kun je ‘bushwalks’ doen naar prachtige watervallen, zoals Sabine Falls en Beauchamp Falls. • Otway Fly Tree Top Walk, het langste (600 meter) en hoogste (20-37 meter!) boom-

Highlights • Brambuk Living Aboriginal Cultural Centre

de plek om meer te weten te komen over de lokale geschiedenis. • Wandel- en mountainbike trails Er zijn werkelijk honderden kilometers trails door het gebergte aangelegd voor zowel wandelaars als mountainbikers. Dagjesmensen kiezen vaak voor korte wandelingen zoals de Venus Baths Loop. Meerdaagse bushwalkers kunnen de Gar (Mount difficult) proberen of de tweedaagse trek door Briggs Bluff. • Rotsklimmen Mount Arapiles is dé ontmoetingsplaats voor rotsklimmers in Australië. Hier kun je meer dan 2000 verschillende routes klimmen. Klimmers die liever de eenzaamheid opzoeken, kunnen natuurlijk andere, meer afgelegen rotsen opzoeken. Wie nog nooit heeft geklommen kan ter plekke een begeleider inhuren.

SPECIALE UITGAVE 2007 SALT

17


In het ou met ruim 8de 0m0ijnwerkersstadje Katherine, 0 mensen één va grotere pl n Territory, aanatsmenikin de Northern de ee n va n de vele een biertje weg te spoeleomn.het stof van mijn roadputrbsip

Tips van Floortje Dessing Als producente en presentatrice van het populaire reisprogramma RTL-Travel reist Floortje Dessing (36) de hele wereld over. De afgelopen jaren bezocht ze zo’n 70 landen. Australië prijkt bovenaan het lijstje van favoriete bestemmingen. In deze speciale bijlage van Salt magazine deelt ze een aantal van haar herinneringen.

mijn favoriekteent ië l a r st u A m o r Waa ming is? Australië reisbestem uitgestrekte landschappen. veel prachtige ers zijn gastvrij en leven evuld De bewon . Het is een land dat g en. buitenshuiserlei verschillende invloeddere is met all een land apart. Met an Letterlijk ander licht en zelfs een seizoenen,eur aarde. Een land met en andere kl steden, prachtige natuur bijzondere eigen cultuur. een geheel

18

SALT

SPECIALE UITGAVE 2007

tste van de ijgnrovoan n e e n a d Het masgche trekpleisters z/Ayers Rock toeristi lië maar Uluru ervaring. Austra cht een spirituele e avond of in de blijft e r er vooral in d Het kleurenspel Probee ochtend te zijn. dergaande en vroege aakt door de on mooi. veroorz nde zon is bizar opkome


e kilometer dnooikr dzeggen 0 0 0 2 n o’ z Na en gereisd ka Outback rte ahbebsobluut naar toe moet anlsiet dat je hie te Australië wilt zien en n wilt je het ech oofden van andere toeriste over de h ustraltië A n a v lopen. k utbac hier speelt hede O e d in n, t in Verwacghrote discothveokoernamelijk af geen tleven zich igens in nach tkroeg. ck vind je ovherier doorheenis buur ware Outba ry. Als je ‘in charge’ De thern Territo de natuur woon moeten Nor zie je dat e mensjes ge reist, ij als nietig en w teren’. ‘luis

Tiwi

Kakadu National Park Kakadu Daly Waters National Park

Daly Waters

Uluru – Kata Tjuta National Park

In Coobe van de werrelPd,edy,sp de opaalhoofdstad eelt het leven zic grotendeel een bijzondes reondeerrgronds af. Ik vondh dat ondergronds in eevaring. Ik heb zelfs Dat is echt een n hotel geslapen. aanrader.

Coober Pedy

Flinders Ranges

Clare Valley

Mensen ze reden moet ggheenbbenvaak dat je altijd een om ergens terug komen en Australië opdatziischook zo. Hoewel te voor mij al rede genoeg is, de kust van stSaaout Kangaroo Island nvoor hoog op m th Australia al ev dieren en hiijner wscenslijst. Ik ben gek vaenn inheemse so hijn je de meest biza omgeving te orkutennn in hun natuurlijke rre en zien.

Ik houd van de stad, maar tegelijkertijd ook van veel groen. Ik was verbaasd over het aantal parken dat ik in Melbourne aantrof. Maar ook over de grootte en de vorm van deze groene paradijsjes. Je voelt je compleet buiten en dat onder de rook van de stad. Wandelen, op een bankje zitten en mensen kijken, of gewoon plat op je buik in het gras liggen en een boekje lezen; fantastisch vind ik dat.

Mt. Buffalo Walhalla

over The Gstreikat rd oo eh g el ve d a Ik h oad, dus die weg moé t ik Ocean R et was tegen de avond da de rijden. H aalf Apostelen aankwam,aren bij de Tw net onder, de stranden w ze zon ging verlaten. En daar stonden compleet enorme rotsblokken, recht dan, die de oceaan te prijken. overeind in! Geweldig

12 apostelen Phillip Island

SPECIALE UITGAVE 2007 SALT

19


Zuid Australië een mix van ervaringen

In Zuid-Australië vind je misschien wel het beste van wat Australië te bieden heeft. Binnen de grenzen van deze staat kun je echt alles zien en ervaren wat dit continent zo uniek maakt. Van een aantrekkelijke stedelijke omgeving met kunst en cultuur, tot en met de verlaten Outback, schitterende (schier)eilanden, eindeloze zandstranden en indrukwekkende granieten rotsformaties.

Als je naar Australië gaat en een keer wat anders dan de geijkte Australische attracties zoals Uluru en The Great Barrier Reef, wilt zien, dan is Zuid-Australië ‘the place to be’. Deze staat is perfect voor iedereen die kennis wil maken met het echte Australië. Wat dacht je van een bezoek aan het National Aboriginal Cultural Institute in Adelaide, in een hete lucht ballon het landschap aan je voorbij zien trekken, op een mountainbike het onbekende ontdekken, relaxed een hengeltje op de Murray River uitgooien, de golven van de zuidelijke oceaan afsurfen of gewoon een lekker wijntje drinken in een van de vele restaurants van wereldklasse? ZuidAustralië heeft het allemaal!

Figures South Australia • hoofdstad Adelaide (5e stad van Australië). • bevolking Ruim 1,5 miljoen, waarvan 1,1 miljoen in Adelaide. • oppervlakte 984.000 km2. • kustlijn 3700 km. (met 100 eilanden). • klimaat Zuid-Australië heeft een mediterraan klimaat met hete zomers en milde winters. In Adelaide is de gemiddelde zomertemperatuur 28°C en ’s winters 16°C. • tijdzone Central Standard Time, + 9,5 uur. • netnummer in Zuid-Australië 08

In fact • Zuid-Australië heeft gemiddeld 2500 uur zonneschijn per jaar. • De staat heeft in verhouding (per inwoner) de meeste cafés en restaurants van heel Australië. • De gemiddelde leeftijd is zo’n 37 jaar. • 40.000 Jaar geleden werd dit deel van Australië al door Aboriginals bevolkt.

Informatie Zuid-Australië southaustralia.com Flinders Ranges flindersoutback.com Kangaroo Island tourkangarooisland.com.au

20

SALT

SPECIALE UITGAVE 2007

Cultuur, natuur en ontspanning Adelaide wordt ook wel de wijn- en festivalhoofdstad van Australië genoemd. In deze stad gaan cultuur, natuur en ontspanning hand in hand. In het centrum, dat omgeven is door groene parken, vind je een mix van historische gebouwen, hippe winkels en cafés en restaurants. Tel daar ook nog eens de nabijheid van heuvels en de oceaan bij op en je hebt een stad die ideaal is om kennis te maken met de Australische cultuur en natuur. Als je in Adelaide rondloopt, word je al snel duidelijk waarom deze stad op veel mensen een magische aantrekkingskracht heeft. In de eerste plaats doet de stad door zijn zuidelijke ligging aan de oceaan en de vele parken zeer mediterraan aan. De mensen zijn er relaxed en gastvrij waardoor je je meteen thuisvoelt. Daarnaast krijg je geen moment de kans om je te vervelen. Zo lenen de vele restaurants zich voor een culinaire ontdekkingstocht door de Australische keuken. Wist je bijvoorbeeld dat de wijn uit dit gebied van wereldklasse is? Als je van de lokale cultuur wilt proeven, kun je terecht in een van de vele musea of galerieën. En alsof dit nog niet genoeg is, leent de 30 kilometer lange kustlijn zich perfect voor de meest uiteenlopende watersportactiviteiten zoals surfen of zwemmen met dolfijnen. En weet je wat het mooie van dit alles is? Waar je in Adelaide ook naartoe wilt, binnen 20 minuten ben je er gegarandeerd.


De perfecte uitvalsbasis Adelaide is de perfecte uitvalsbasis om de directe omgeving te verkennen. Binnen een straal van een paar honderd kilometer kom je echt de meest uiteenlopende culturele en natuurlijke bezienswaardigheden tegen. Zelfs de magische Outback ligt binnen handbereik. We geven je hier een paar tips. • De Barossa Valley ligt op nog geen 70 kilometer ten noorden van de hoofdstad en is door zijn vele wijnkelders en restaurants een echte aanrader voor wijnliefhebbers. • Vanwege zijn diversiteit is het schiereiland Fleurieu favoriet. Redenen zijn de McLaren Vale wijnregio, de walvissen, surfen en vele wandelmogelijkheden. Ook het Coorong National Park, dat een van de belangrijkste watervogelgebieden van Australië is, is populair. • Een bezoek aan Australië is niet compleet zonder de Outback te ervaren. Na een autorit van een kleine 2 dagen sta je ten noorden van Adelaide midden in de Simpson Dessert waar je je alleen op wereld waant. Bovendien zul je versteld staan van de grillige gevormde zandformaties. • Natuurliefhebbers kunnen, op nog geen vier tot vijf uur rijden van de hoofdstad, hun hart ophalen in Flinders Ranges, een ongerept, bergachtig natuurgebied van 700.000 km2 en een paradijs voor buitensporters. In dit gebied liggen vijf nationale parken en vier reservaten. Een van de natuurlijke hoogtepunten van dit gebied is het door erosie gevormde Wilpena Pound, een natuurlijk amfitheater van 83 km2.

Best of Adelaide k Warrawong Wildlife Sanctuary. In dit prijswinnende instituut leer je alles over unieke Australische diersoorten zoals de platypus, de bettong en de potoroo. k Glenelg aan Adelaide’s 30 kilometer lange kustlijn is een paradijs voor zonaanbidders en watersporters. Surfen, duiken, zeilen, zwemmen met dolfijnen, het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Vanaf het centrum sta je binnen 20 minuten op het strand. k Het Adelaide Festival Centre is het creatieve hart van de stad. Of je nu van cabaret, moderne kunsten of van spectaculaire shows houdt. k Met meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar zijn de Botanic Gardens een van Adelaide’s populairste trekpleisters. In de tuinen kun je van dichtbij de meest uiteenlopende en zeldzame plantensoorten zien. k al Wine Centre vind je wijnen uit alle 62

In het Nation Australische wijnregio’s.

In dit centrum liggen 32.000 flessen wijn opgeslagen. Uiteraard kun je uitgebreid diverse wijnen proeven. k In de Art Gallery kun je je vergapen aan een van de oudste en meest diverse kunstcollecties van het land. k Het South Australian Museum laat je aan de hand van duizenden kunstvoorwerpen onder andere kennismaken met oude Polynesische, Egyptische en uiteraard Aboriginal culturen. SPECIALE UITGAVE 2007 SALT

21


Kangaroo Island natuurlijk wereldwonder

Kangaroo Island is misschien wel een van de meest onbedorven plekken op aarde. Het eiland, dat op 15 kilometer van het Australische vasteland ligt, bestaat voor eenderde uit natuurparken, en het krioelt er letterlijk van de wilde, inheemse beesten zoals koala’s, vogelbekdieren, Australische zeeleeuwen, wallabies en uiteraard kangoeroes. Dat maakt deze plek tot een onvergetelijke ervaring die je niet mag missen! Met een lengte van 155 kilometer en een breedte van 55 kilometer is Kangaroo Island het op drie na grootste eiland van Australië. Het eiland heeft een 450 kilometer lange kustlijn met diverse natuurlijke attracties, zoals de Remarkable Rocks, een serie door de natuur gevormde rotsblokken waarvan de grillige contouren scherp tegen de blauwe hemel afsteken. Om er te komen steek je met de veerboot vanaf Cape Jervis (op 110 kilometer ten zuiden van Adelaide), op het schiereiland Fleurieu, de 15 kilometer brede Backstairs Passage over. Als je eenmaal voet aan wal hebt gezet, zal je mond openvallen bij het zien van zoveel natuurpracht.

hier Door de geïsoleerde ligging van het eiland heeft de natuur zich en flora unieke een is aat result in alle rust kunnen ontwikkelen. Het omt. tegenk alië Austr in fauna die je nergens anders

Naast de genoemde dieren bevinden zich ook nog zo’n 256 vogelsoorten op het eiland en groeien er 850 verschillende soorten planten. Het eiland telt maar liefst 21 nationale parken die er alles aan doen om de kwetsbare natuur tegen invloeden van buitenaf te beschermen.

Best of Kangaroo Island: National Parks Kangaroo Island’s vier grootste parken zijn: Kelly Hill Conservation Park, bekend om zijn schitterende zandsteengrotten; Seal Bay Conservation Park, waar je als bezoeker tussen de zeeleeuwen mag doorlopen; Cape Willoughby Conservation Park, waar je de uit 1858 daterende vuurtoren kunt bezoeken; Flinders Chase National Park, beroemd om zijn natuurlijke schatten. Over dit laatste park vertellen we je iets meer.

Flinders Chase National Park k Flinders Chase National Park, vernoemd naar Matthew Flinders die in 1802 als eerste Europeaan melding van het eiland maakte, is gelegen aan de westkant van Kangaroo Island en is ruim 32.000 hectare groot. In het park leeft een groot aantal inheemse plantensoorten, een kleurenpracht die je van dichtbij kunt bewonderen terwijl je over een van de vele uitgezette wandelroutes loopt. Onderweg heb je volop kans een om diverse unieke inheemse dieren tegen te komen. Letterlijk het meest in het oog springend zijn waarschijnlijk de bruine kangoeroes, de diersoort waaraan het eiland zijn naam te danken heeft. Andere dieren die je hier kunt aantreffen zijn de zeldzame Tammar wallaby, de koala, de Nieuw-Zeelandse zeehond en de hoendergans. De belangrijkste attracties van het park zijn echter de geologische verschijnselen, Remarkable Rocks en Admirals Arch. De eerste is een grillige steenformatie, het resultaat van eeuwenlange erosie.

Admirals Arch is een door de zee gevormde natuurlijke boog. geschat op 6000, bewonderen. Hier kun je de surfkunsten van de talloze zeehonden, hun aantal wordt 22

SALT

SPECIALE UITGAVE 2007


Natuur kalender Met zoveel leven, kun je je voorstellen dat ieder seizoen op Kangaroo Island anders is. Als je je bezoek aan de hand van de van de onderstaande natuurkalender plant, weet je precies wanneer je wat kunt verwachten.

Zomer: december – februari

• Kangoeroes en Tammar wallabies laten zich meestal alleen bij zonsopkomst en zonsondergang zien.

Activiteiten Uiteraard leent Kangaroo Island, naast het bekijken van al haar natuurschatten, zich ook nog voor tal van andere activiteiten.

Wat dacht je van sandboarden vanaf de zandduinen in de Little Sahara?

Of onder begeleiding van een gids in de zandsteengrotten van Kelly Hill Caves kennis maken met speleologie? Misschien spreekt duiken naar een van de vele scheepswrakken je toch meer aan? Als deze laatste twee te claustrofobisch voor je zijn, dan voel je je waarschijnlijk meer thuis op een van de vele zandstranden of in het knalblauwe oceaanwater. Met een kustlijn van 450 kilometer is er op Kangaroo Island altijd wel een plek te vinden waar je van de zon kunt genieten, in een kajak de golven kunt trotseren of met je surfboard die ene perfecte golf kunt vinden.

• Kleine pinguïns verliezen aan het eind van het broedseizoen de helft van hun lichaamsgewicht. • Nieuw-Zeelandse zeehonden brengen chocoladebruine jonkies ter wereld. • Voor de Australische zeeleeuwen begint nu het paarseizoen. • Koala-, wallabie- en kangoeroejongen komen naakt en blind ter wereld.

Herfst: maart - mei • Zwarte kaketoes en pinguïns beginnen te nesten. • De zwarte zwanen maken zich op voor hun uitgebreide paringsrituelen. • Schimmels verschijnen op de dampende grond en op het natte hout.

Winter: juni – augustus mooiste periode van het jaar

• Koalas en kangoeroes komen uit de buidel van hun moeder • Stekelige miereneters vormen ‘mating trains’. Dergelijke ‘paringstreinen’, waarin maximaal acht mannetjes meelopen, maken gedurende een paar weken jacht op één vrouwtje. • Steltlopers uit Siberië strijken op het eiland neer voor hun jaarlijkse overwintering. • Visarenden proberen door middel van spectaculaire gevechten indruk op de aanwezige vrouwtjes te maken. • Walvissen passeren de kusten op weg naar Australische wateren om hier hun jongen ter wereld te brengen.

Lente: september – november • Wilde bloemen groeien in overvloed. Op Kangaroo Island kun je ongeveer 40 soorten bewonderen. • De eucalyptusbomen staan in bloei. Er is een ton aan eucalyptusbladeren nodig om ongeveer 30 liter olie te produceren.

• Het vogelbekdier, oftewel platypus, legt twee eieren in zijn 20 meter lange burcht.

SPECIALE UITGAVE 2007 SALT

23


Roadtrippin’ door Zuid Australië De meest avontuurlijke manier om South Australia te ontdekken is door zelf achter het stuur van een auto plaats te nemen. Op een ‘roadtrip’ kun je zelf bepalen waar je naar toe gaat, wanneer je dit doet en hoe lang je ergens blijft. Terwijl het asfalt onder je vandaan glijdt, weet je nooit wat je achter de volgende bocht te wachten staat. Een uitgestrekt zandstrand, een schitterend gelegen B&B, een stoffige off-road weg? Het enige dat je eigenlijk nodig hebt om richting de horizon te rijden, is een goede kaart.

Welke route je ook kiest, het gevoel van vrijheid als je ergens midden in de verlaten natuur je auto of camper parkeert, is met geen pen te beschrijven. Je kunt aan het avontuur beginnen door gewoon zelf een route op de kaart uit te stippelen of door een van de drie klassieke Zuid-Australische routes te volgen. Deze klassiekers zijn de Adelaide naar Darwin-route via de Explorer’s Way, de Adelaide naar Melbourne Touring-route via de Great Ocean Road en de Perth naar Adelaide-route over de Nullarbor vlakte.

Best of roadtrips: De Explorers Way-route (3016 km)

het gebied als je er met een vliegtuigje overheen vliegt of een safari met een 4x4 maakt.

Dit is de ultieme roadtrip voor iedereen die met de echte Australische Outback wil kennismaken. Je volgt de Stuart Highway, vernoemd naar een van de beroemdste Australische ontdekkingsreizigers, John McDouall Stuart.

Deze weg slingert vanuit Adelaide dwars door het rode hart van de Outback en eindigt in het tropische Darwin in het noorden.

De Explorers Way wordt dan ook niet voor niets de ‘The gateway to the Outback’ genoemd. Vanwege de lengte van deze route is het raadzaam om voor deze trip minimaal een paar weken uit te trekken, zodat je echt de tijd krijgt om de adembenemend mooie wildernis, waaronder de rode zandduinen in de Simpson Desert, of het natuurlijke amfitheater van Wilpena Pound, in je op te nemen. Deze laatste ligt in Flinders Ranges, een nationaal park waar de natuur het voor het zeggen heeft. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, is dit park in de Outback niet droog en kaal. Het enorme gebied (700.000 km2) valt juist op door de aanwezigheid van opvallende flora, thermische bronnen en een overdadige vogelpopulatie. Dit alles speelt zich af tegen een achtergrond van rode zandwoestijnen, spectaculaire ravijnen en oeroude aboriginal kunst. Je krijgt pas echt een indruk van 24

SALT

SPECIALE UITGAVE 2007

Naast het bewonderen van al dit natuurschoon moet je uiteraard tijd vrijmaken om ook de cultuur van de Outback aan den lijve te ondervinden. Zo kun je in het stadje Coober Pedy – dat met 95 procent van de wereldproductie de opaalhoofdstad van de wereld is - zelf naar opaal zoeken.

En wat is er lekkerder om na een lange dag in een echte Outback pub samen met de locals een biertje voor het stof te nemen?

Het mooie van een roadtrip zoals deze is dat je eigenlijk vanzelf de dingen tegenkomt waarvoor je in de eerste plaats naar Australië bent gereisd. Hierbij moet je denken aan inheemse dieren, de aboriginal cultuur, bizarre rotsformaties, de ruige Outback, de tropen...en uiteraard de Australiërs zelf. Je kunt de Explorers Way-route met een normale auto maar ook met een camper afleggen. Slechts een paar interessante plekken, die overigens van de route afliggen, zijn alleen met een 4x4 te bereiken. Onderweg heb je verschillende overnachtingsmogelijkheden waaronder campings/caravan parken, B&B’s of hotels.


Melbourne naar Adelaide (1350 km) route via the Great Ocean Road

Van Melbourne kun je via de beroemde Great Ocean Road naar Adelaide rijden. Trek voor deze route zo’n vier dagen uit want onderweg kom je vanalles tegen dat de moeite waard is. Highlights zijn de spectaculaire Limestone Coast, het schiereiland Fleurieu en het kustplaatsje Robe. Geniet van Award-winning wijnen uit de Coonwarra of McLaren wijnregio, ontdek de prehistorische fossielen van de Naracoorte grotten (opgenomen in de Werelderfgoed Lijst) en maak een eco cruise in de prachtige natuur van Coorong National Park.

Van Perth naar Adelaide

The Nullarbor Touring Route (2701 km) Deze route neemt je mee van Perth in het westen naar Adelaide in het zuiden. Onderweg kom je door de platte, boomloze en verlaten Nullarbor Plain. De Aboriginals noemen de vlakte, die 25 miljoen jaar geleden uit de zee omhoog kwam, geen Nullarbor (Latijns voor ‘geen bomen’) maar ‘Oondiri’, wat zoveel als ‘de waterloze’ betekent. Rijdend door dit oeroude landschap begrijp je pas echt wat leegte inhoudt. Behalve een opgedroogde zeebodem kom je tijdens deze autorit ook op het visrijke schiereiland Eyre en rijd je langs de wijngaarden van Clare Valley. Hoogtepunten van deze reis zijn zwemmen met zeeleeuwen in Baird Bay, ‘whale watching’ vanaf de indrukwekkende kliffen van Head of the Bight en je op Eyre tegoed doen aan ’s werelds beste visgerechten. Uiteindelijk zal deze indrukwekkende tocht een kleine twee weken in beslag nemen. SPECIALE UITGAVE 2007 SALT

25


Northern Territory

Northern Territory laat zich het best omschrijven als een wereld vol natuurlijke contrasten. Zo vind je in het noorden tropische regenwouden, watervallen en diepe kloven terwijl je in het zuiden kennismaakt met de echte Outback, Uluru (Ayers Rock) en de Aboriginal cultuur. Door zijn uitgestrektheid en de het geringe aantal mensen dat in deze staat woont, laat een bezoek aan het Noordelijke Territorium zich misschien nog wel het beste vergelijken met een moderne ontdekkingsreis.

Als je net zoals de Aboriginals één met de natuur wilt worden, dan is Northern Territory ‘the place to be’. Het gebied is qua landschap en de natuur zo divers en het verandert zo vaak van kleur, soms lijkt het erop dat verandering de enige constante is. Desondanks is Northern Territory waarschijnlijk het meest bekend vanwege zijn rode woestijnlandschappen en Uluru/Ayers Rock. Dit deel van de Outback, ook wel Red Heart of Red Centre genoemd, is de belichaming van de authentieke Australische ‘frontier spirit’. Dit gevoel wordt nog eens versterkt doordat hier de afgelopen eeuwen weinig tot niets is veranderd. Het voelt soms net alsof je terug in de tijd aan het reizen bent.

Figures Northern Territory • hoofdstad Darwin. • bevolking 211.000 mensen waarvan er 100.000 in Darwin en omgeving wonen. • oppervlakte 1,35 miljoen km2. • kustlijn 6200 km. • klimaat Northern Territory heeft een tropisch klimaat. Het droge seizoen is van april t/m september. Het tropische seizoen loopt van november t/m april. De gemiddelde temperatuur in Darwin is 31,8 °C in de zomer en ’s winters 30,3 °C. • tijdzone Central Standard Time, + 8,5 uur. • netnummer in Noordelijk Territorium 08

In fact • Darwin kent meer dan 50 nationaliteiten. • Dankzij Nederlandse ontdekkingsreizigers kom je op de kaart nog veel Nederlandse namen tegen zoals Groote Eylandt, Arnhem land, Cape Arnhem en Van Diemen Gulf. • In de Australische Outback bevindt zich de grootste kamelenkudde op aarde. Het zijn er zoveel dat Northern Territory ze zelfs naar het Midden-Oosten exporteert.

Informatie australiasoutback.com 26

SALT

SPECIALE UITGAVE 2007

Een natuurlijke en culturele ontdekkingstocht Vraag een Australiër waar hij bij Northern Territory aan denkt en hij zal je waarschijnlijk ‘de Outback’ en ‘Uluru’ als antwoord geven. Hoewel het rode woestijnlandschap van de Outback en het natuurwonder Uluru (Ayers Rock) inderdaad de meest bekende ‘attracties’ van het Noordelijke Territorium vormen, heeft de staat nog veel meer voor je in petto. Het Noordelijk Territorium is opgedeeld in zes verschillende regio’s. Iedere regio is qua natuurlijke landschappen, klimaat, nationale parken, cultuur en beleving uniek in zijn soort. Samen zijn deze regio’s echter precies de reden waarom een reis naar deze noordelijke staat garant staat voor een onvergetelijke ervaring.


Best of Northern Territory k Darwin en omgeving Darwin wordt gekenmerkt door een relaxte outdoorcultuur, een ligging aan zee en een warm klimaat. In de directe omgeving van deze stad ligt een gevarieerd landschap met tropische bossen, moerasgebieden, watervallen, rotsen en billabongs (binnenwateren). Aanraders zijn het nationale park Litchfield met zijn tropische natuur en de Tiwi eilanden. Zowel watersportliefhebbers als liefhebbers van Aboriginal kunst komen op deze eilanden volop aan hun trekken. k Kakadu en Arnhem Land

inal rotstekeningen, Moerassen, watervallen, diepe ravijnen maar ook onverstelbaar oude Aborig je vindt het allemaal in het Kakada National Park.

Dit park mag zich het grootste park van Australië noemen. Daarnaast is het vanwege het uitzonderlijke natuurschoon en de Aboriginalcultuur op de Werelderfgoed Lijst gezet. Ten oosten van al dit moois ligt het door Aboriginals bevolkte Arnhem land. Dit met oude tradities doorspekte land is de geboortegrond van de didgeridoo. k Katherine De streek rondom de stad Katherine is met zijn zeer diverse landschappen en zijn unieke ecosystemen een paradijs voor outdoorliefhebbers. Vissen, kanoën, hiken, 4x4 safari’s en kamperen, het is hier allemaal mogelijk. In de omgeving van de stad kun je je ontspannen in een van de vele thermische bronnen, zoals die van Mataranka. De omgeving is echter vooral bekend vanwege de Katherine Gorge. Een kloof die bestaat uit 13 verschillende ravijnen die door wildstromende rivieren gescheiden worden. Meerdaagse kanotochten behoren hier tot de mogelijkheden. k Tennant Creek De Tennant Creek gemeenschap ligt midden in de Outback aan de Explorer’s Way op 1000 kilometer ten zuiden van Darwin. De stad staat vanwege zijn ‘gold rush’ geschiedenis ook wel bekend als het goudcentrum van het Noordelijk Territorium. Wil je het echte Outback-gevoel ervaren? Ga dan naar ’s werelds grootste weidegronden voor vee, The Barkly Tablelands, of kampeer bij Banka Banka op een onvervalst ‘cattle station’. k Alice Springs In het hart van Centraal-Australië, omringd door de pieken van de MacDonnell bergketen, ligt Alice Springs. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, is het omliggende landschap allesbehalve saai. Zo is de MacDonnell bergketen ideaal om al hikend, mountainbikend of met een 4x4 te verkennen. Maar ook in de Simpson Desert, een rode zee van zand ter grootte van Europa, is van alles te ontdekken.

kunt zien Wat dacht je van de fonkelende sterren die je ’s nachts vanuit je tent zet. vlam en vuur in d ijnzan of de vroege zon die het woest Of past een meerdaagse kameelsafari beter bij je?

k Uluru and Kata Tjuta Oprijzend vanuit de onmetelijke zandvlakten is Uluru hét natuurlijke symbool van Australië. De beroemde rode monoliet is met een hoogte van 348 meter en een omtrek van 9,4 kilometer niet alleen een van ’s werelds meest bijzondere natuurverschijnselen, de reusachtige rots is ook van groot spiritueel belang voor de Aboriginal bevolking. Ten westen hiervan ligt Kata Tjuta/de Olgas. Deze 500 miljoen jaar oude rotsformatie bestaat uit 36 rode toppen.

Bij zonsopgang en zonsondergang ben je bij beide natuurwonderen verzekerd van een fantastisch kleurenspel.

Een aanrader is om het Uluru - Kata Tjuta National Park met een Aborinal-gids te verkennen. Het park staat overigens op de Werelderfgoed Lijst.

SPECIALE UITGAVE 2007 SALT

27


Darwin

tropisch genieten Darwin is de enige echte tropische stad van Australië. Tel hier de witte stranden, de mangrovebossen, de talloze outdoorfestivals, de botanische tuinen en de aanwezigheid van verschillende culturen bij op, en het resultaat is een stad die bruist van het leven en je meer dan genoeg energie geeft om de rest van de spectaculaire omgeving te verkennen. Darwin is waarschijnlijk een van de meest multiculturele steden van Australië. Je ziet dit niet alleen terug in de mensen maar ook in de verschillende gewoontes en in de zeer diverse kunstuitingen. Ben je meer geïnteresseerd om de stad op een sportieve manier te ontdekken? Speciaal voor hikers en fietsers zijn tracks aangelegd die je meenemen naar witte zandstranden, tropische bossen, indrukwekkende kliffen en uiteraard naar de schitterende kustlijn. De bruisende hoofdstad aan de kust is daarnaast ook nog eens een uitstekend startpunt om de rest van de omgeving te verkennen. Net buiten de stad liggen namelijk mooie nationale parken zoals Kakadu National Park, Mary River en Litchfield. Hoewel je Mary River en Litchfield binnen een dag vanuit Darwin zou kunnen bezoeken (voor Kakadu moet je minimaal drie dagen uittrekken), bieden de parken je meer dan genoeg natuurschoon om er meerdere dagen naar toe te gaan. Aan de hand van Litchfield National Park zullen we je duidelijk proberen te maken waarom dit ‘time well spend’ is.

Best-of Beyond Darwin: Litchfield National Park Op nog geen twee uur rijden van Darwin ligt een nog onaangetast natuurgebied: Litchfield National Park, een bijna ondoordringbaar regenwoud dat alleen door rivieren, watervallen, de Table Top ravijnen en 4x4 tracks doorsneden wordt. Hoogtepunten van het park zijn: k De Wangi Falls, de Tomler Falls en de dubbele Florence Falls. Zwemmend in een bassin onder een van de watervallen zie je hoe het water zich met donderend geraas over de met mos begroeide rotswanden naar beneden stort. k Op loopafstand van de Florence Falls vind je Buley Rockhole. Dit is een serie van watervalletjes en natuurlijk gevormde baden. Ideaal om even de hitte van je af te spoelen. k Via een zandweg kom je al lopend bij de Lost City. Dit is een groep vrijstaande zandsteenformaties die op versteende dieren, mensen en kastelen lijken. Je kunt het park het beste te voet of met een 4x4 doorkruisen. De wandelroutes variëren van 1 tot 50 kilometer. Het spreekt voor zich dat je voor deze laatste (meerdaagse) afstand een serieuze ‘bushwalker’ moet zijn. 28

SALT

SPECIALE UITGAVE 2007


Kakadu en Arnhem Land Als er twee plekken in het Noordelijk Territorium bestaan waar de natuur nog steeds haar gang kan gaan, dan zijn dit wel het Kakadu National Park en Arnhem land. Op slechts een paar uur rijden van Darwin vind je hier een natuurlijke pracht en praal die met niets anders in Australië te vergelijken is. Zien is geloven!

Kakadu National Park Kakadu National Park is met 19.000 km2 het grootste nationale park van Australië en het staat al sinds 1984 op de Werelderfgoed Lijst van UNESCO. Pas als je daadwerkelijk in het park rondloopt,

besef je dat er gelukkig nog plekken op de wereld zijn die niet door de 21e eeuw zijn beïnvloed.

Het zal je dan ook niet verbazen dat dit pure gebied, waar je onder andere bossen, moerassen, rotspartijen, ravijnen, watervallen en een ruige kustlijn aantreft, een paradijs is voor wilde dieren en planten. Zo komen er meer dan 1700 plantensoorten, 290 vogelsoorten en 132 verschillende reptielen voor. Daarnaast wordt het park bevolkt door kangoeroes, krokodillen, slangen, vlinders, wallabies en buidelratten. Ondanks de afwezigheid van menselijk ingrijpen leven er al meer dan 50.000 jaar Aboriginals, de Bininj/Mungguy, in dit gebied. De rotsschilderijen, waaronder de bijzondere schilderingen bij Ubirr en Nourlangie Rock, en de ontelbare archeologische vondsten die je kunt bezichtigen, zijn hier het bewijs van. Via de webcam op national­ geographic.com/ngm/kakaducam kun je live meekijken naar de natuur en wildlife van Kakadu National Park.

Arnhem Land Ten oosten van Kakadu National Park ligt het 91.000 km2 grootte Arnhem Land.

Dit is het land van de Aboriginals, en dit gebied kun je eigenlijk zelfs beschouwen als een apart land binnen Australië.

Als je namelijk op eigen gelegenheid kennis wilt maken met de eeuwenoude Aboriginaltradities, dan zul je een aparte vergunning moeten aanvragen. Slechts een zeer select clubje van touroperators heeft het vertrouwen van de traditionele landeigenaren gewonnen en mag zo naar binnenrijden. Verstandig is dus om via hun te boeken. De natuurlijke schoonheid van de verschillende ecosystemen en het culturele belang van gebieden als Oenpelli en Mt Borradaile doen je echter al snel beseffen waarom de oorspronkelijke bewoners zo zuinig op dit land zijn. Arnhem Land is gezegend met schitterende stranden, verlaten eilanden, weelderige regenwouden, dramatische kloven en uitgestrekte savanna’s. Op veel plaatsen in Arnhem Land kun je niet alleen oude Aboriginalkunst bewonderen, je kunt ook zien hoe huidige Aboriginalkunstenaars de mooiste kunst- of gebruiksvoorwerpen, bijvoorbeeld de didgeridoo, maken. Het spreekt bijna voor zich dat natuur- en cultuurliefhebbers in zowel Kakadu National Park als in Arnhem Land volop aan hun trekken komen. Daarnaast bieden beide gebieden je de meest uiteenlopende sportieve en avontuurlijke uitdagingen. SPECIALE UITGAVE 2007 SALT

29


Aboriginal Culture een 50.000 jaar oud verhaal Het Noordelijk Territorium kun je het beste vergelijken met een lappendeken van verschillende Aboriginalculturen. De honderden verschillende talen, gebruiken en wetten zijn op zo’n manier met elkaar verweven dat ze samen een verhaal vertellen dat al meer dan 50.000 jaar oud is. Veel van de nationale parken en de natuurgebieden, waaronder Uluru, Kakadu en Arnhem Land, die je in Northern Territory tegenkomt, zijn het eigendom of worden gemanaged door hun oorspronkelijke bewoners. Het is dan ook niet moeilijk om in deze gebieden in aanraking te komen met de verschillende Aboriginalculturen. Dit kan variëren van het bewonderen van onverstelbaar oude rotschilderingen in Kakadu National Park, het bezoeken van een Aboriginal kunstmuseum in Darwin, in de schaduw van Uluru naar het gezang van een inheemse gids luisteren of je mee laten voeren door een ‘droomverhaal’ op de Tiwi eilanden. Uiteraard zijn er ook meer dan genoeg mogelijkheden om letterlijk de verschillende kunstvormen te ervaren. Wat dacht je ervan

om zelf de natuurlijke Aboriginalkleuren op papier te zetten of om zelf geluid uit een echte didgeridoo te produceren?

Kortom, een reis door Northern Territory is alsof je een 50.000 jaar oud boek aan het doorbladeren bent.

Best of Aboriginal Culture Aboriginals bewonen als sinds het begin der tijden het Australische continent. Door hun ‘dreamtime stories’, hun schilderijen, hun liederen, hun tradities en gewoontes, en hun band met het land, bekijk je Australië met andere ogen. De Aboriginals zijn terecht trots op hun cultuur en nodigen je van harte uit om kennis te maken met hun manier van leven én met hun kijk op Australië. We geven je hiervoor een paar leuke tips k Uluru - Kata Tjuta National Park Bij het zien van de reusachtige rode monoliet Uluru/Ayers Rock of de 36 toppen van de rotsformatie Kata Tjuta /de Olgas heb je eigenlijk geen uitleg nodig waarom deze plekken voor Aboriginals zo belangrijk zijn. die nog eens wordt versterkt door een ongelooflijk mooi kleurenschouwspel, dat een bezoek aan dit park één van de absolute hoogtepunten van je bezoek aan Australië zal worden. Toch zul je het hele verhaal pas begrijpen als je het prijswinnende Cultural Centre bezoekt. Aan de hand van kunst en videobeelden word je uitgelegd waarom de Aboriginals dit Werelderfgoed met het grootste respect behandelen. k Aboriginal Australia Art and Culture Centre In dit centrum, midden in Alice Springs, ervaar je de levendige Aboriginalcultuur. Van het bekijken van traditionele kunstvoorwerpen, het eten van ‘bush tucker’ tot het gooien van een boomerang, het is hier allemaal mogelijk. 30

SALT

SPECIALE UITGAVE 2007


Op zoek naar werk? Wat is er leuker dan het echte Australië te ontdekken en tegelijkertijd je reis terug te verdienen? Recente veranderingen in het zogenaamde Working Holiday Visa (WHV) maken het sinds kort mogelijk om gedurende een jaar in Australië rond te reizen en te werken. Naast het verdienen van geld is dit de manier om echt kennis te maken met alle facetten van de Australische cultuur. Er is echter één ‘maar’. Je moet tussen de 18 en 30 jaar oud zijn om voor een Working Holiday Visa in aanmerking te komen. Darwin, de hoofdstad van het Noordelijk Territorium, is niet alleen de ideale uitvalsbasis om de rest van Australië te ontdekken, het is ook de ideale stad om er je werkvakantie te beginnen of te eindigen. Een andere stad waar je relatief makkelijk aan de slag kunt gaan, is Alice Springs.

Waaruit kun je kiezen? • Toeristische sector Over het baanaanbod hoef je je geen zorgen te maken. Vooral in het toeristische hoogseizoen, dat van mei tot en met oktober loopt, zijn er meer dan voldoende banen. Hierbij moet je denken aan keukenwerk (koken, afwassen), bediening (restaurants, pubs of hotels), administratie en onderhoudswerkzaamheden. • The Australian Conservation Volunteers bieden je de kans om verafgelegen delen van Nothern Territory te bezoeken. Voor een geringe vergoeding ($ 30) kun je bijvoorbeeld meehelpen met het opzetten van een ecotoerisme project. Zo is het mogelijk dat je onderhoud pleegt aan een route in Watarrka National Park (Kings Canyon). • Willing Workers on Organic Farms heeft meer dan 40 locaties en zoekt regelmatig mensen die willen helpen bij het oogsten van bepaalde gewassen, zoals mango. In ruil hiervoor ontvang je uiteraard kost en inwoning. Meer info over werken in Australië vind je op: work.australia.com & jobaustralia.net

k Tiwi Islands De Aboriginals op deze eilanden noemen zich de ‘Tiwi people’. De inheemse bevolking staat bekend om haar gastvrije houding en om haar schitterende schilderijen. Je kunt hier samen met de Tiwi’s vissen of met ze op een traditionele bush tucker zoektocht gaan. k The Didgeridoo Hut De Didgeridoo Hut and Art Gallery in Humpty Doo (in de omgeving van Darwin) is eigendom van en wordt gerund door Aboriginals. De kunstvoorwerpen worden hier gemaakt door de familieleden van de eigenaar. Als bezoeker kun je hier met de kunstenaars over hun werk discussiëren, terwijl de vrouwen druk bezig zijn om manden te vlechten en deze met natuurlijke verfstoffen te beschilderen. k Ewaninga Rock Carvings Conservation Reserve 39 Kilometer ten zuiden van Alice Springs is het mogelijk om oude tekeningen in zandsteen te bewonderen. Deze tekeningen behoren tot de oudste vondsten van de Arrernte Aboriginals. Het is niet precies bekend wat de symbolen, die in de zachte steen zijn gehakt, precies betekenen. Aangenomen wordt dat het om heilige tekens gaat. De tekeningen zijn niet toegankelijk voor niet-Arrernte vrouwen. k Injalak Arts and Crafts In deze galerie zijn Aboriginal kunstwerken van een bijzonder hoog niveau tentoongesteld. Je vindt dit artistieke centrum in de Gunbalanya gemeenschap in Kakadu National Park. Een groot deel van de bevolking bestaat uit traditionele schilders en mandenmakers. De producten van deze kunstenaars zijn zo mooi dat ze overal ter wereld worden tentoongesteld. SPECIALE UITGAVE 2007 SALT

31


Stel je eigen Australië reis samen Het kan bijna niet anders dan dat we met deze speciale editie over Australië je reiskriebels nog meer hebben aangewakkerd. Reizen door Australië vergt echter wel wat voorbereiding, vandaar dat we in samenwerking met Boomerang Reizen een aantal speerpunten voor ‘selfdrives’ hebben geselecteerd. Het zijn echter slechts voorbeelden, doel is je aan te sporen om je eigen droomreis samen te stellen.

THE BEST OF THREE (±23 dagen)

Uluru/Ayers Rock

Maak kennis met de highlights van het Northern Territory, South Australia en Victoria.

Eén van de meest bekende iconen van het land. Bezoek tevens de Olga’s en de Valley of the Winds met de indrukwekkende rotsformaties.

1. Northern Territory

2. South Australia

Darwin

Coober Pedy

De bruisende hoofdstad van Northern Territory als vertrekpunt van je reis door ‘the Other Oz’.

Onderweg naar Coober Pedy, de opaalhoofdstad van de wereld, rijd je door de eindeloze outback. Coober Pedy is de Engelse

Kangaroo Island

Het 144 km lange en 18 km brede eiland is één groot natuurparadijs met maar liefst 18 beschermde natuurgebieden, meer dan 400 verschillende plantensoorten en bizar wildlife.

Robe

Via het Fleurieu Peninsula en de McLaren Vale regio, bekend vanwege de wijnen rijd je naar Robe, gelegen aan deLimestone Coast.

3. Melbourne/Victoria Halls Gap

Een schitterend nationaal park in Victoria, gelegen in The Grampians.

The Grampians Een prachtig natuurgebied met Litchfield National Park

Zoek je weg door dit waanzinnige regenwoud.

Katherine

Maak een boottocht door de kloven van de Katherine Gorge met steile rotswanden en mooie rotstekeningen.

Tennant Creek Het

goudcentrum van Northern

schrijfwijze van ‘Kupa Piti’ en betekent zoveel als ‘witte man in gat’. Het leven speelt zich hier grotendeels ondergronds af en je vindt hier dan ook een bizarre mix van mijnen, ondergrondse hotels, woonhuizen en zelfs een kerk.

Wilpena Pound

Een merkwaardige rotsformatie in de vorm van enorme knikkers. De plek vormt een belangrijk onderdeel van de Aboriginal verhalen.

Eén van de oudste bergketens ter wereld. Maak hier een wandeling door de bergen of een rondvlucht over dit unieke gebied. In de Flinders Ranges zijn talrijke sporen te vinden die aan de Aboriginal stammen herinneren, die ooit in dit gebied leefden.

Alice Springs Verken de grootste stad in het rode

Adelaide

Territory.

Devils Marbles

centrum. Bezoek het Alice Springs Desert Park, de Flying Doctors en het Old Telegraph Station.

32

SALT

SPECIALE UITGAVE 2007

De hoofstad van Zuid-Australië en tevens de 5e stad van Australië. Adelaide ligt ingeklemd tussen de heuvels van de Mt. Lofty Ranges en de Golf van St. Vincent en wordt ook wel ‘City in the Park’ genoemd.

talrijke wandelpaden, meer dan 200 soorten vogels, kangoeroes, koala’s en schitterende rotstekeningen van de Koories, de Aboriginals en eerste bewoners van het gebied die hier al meer dan 50.000 jaar leven.

Great Ocean Road De beroemde kustweg van Australië met de London Bridge, The Arch, Loch Ard Gorge en de 12 Apostelen als belangrijjke highlights.

Phillip Island Een ‘must do’ voor liefhebbers van wilde dieren. Het eiland is beroemd vanwege de Penguin Parade waarbij iedere avond pinguïns terug aan land komen na een dag op zee.

Melbourne De

hoofstad van Victoria en tevens vaak de toegangspoort van Australië genoemd, is een mooie afsluiting van deze 23-daagse selfdrive.


SOUTH AUSTRALIA (±17 dagen) Enorme wijnbouwgebieden, afwisselende nationale parken, eindeloze outback en de hoofdstad Adelaide zorgen ervoor dat South Australia favoriet is bij een breed publiek. Bijna 20% van de staat is beschermd natuurgebied en de kans dat je kangoeroes, koala’s, zeeleeuwen, pinguïns, dolfijnen, walvissen en emoes in de vrije natuur tegenkomt is erg groot.

Barossa Valley South Australia produceert 70% van de wijn en op slechts 1,5 uur van Adelaide vind je 270 wijngaarden en 13 wijnregio’. Barossa Valley is de bekendste.

Wilpena Pound

De Flinders Ranges behoren tot één van de oudste landschappen ter wereld. Meest kenmerkend De ruige kustlijn, het beroemde wijnbouwgebied Barossa Valley en Kangaroo Island, zijn met recht grote aandachtstrekkers en bovendien vanuit Adelaide snel te bereiken. In het achterland lokken de Flinders Ranges, één van de oudste bergketens ter wereld. Ook de opaalstad Coober Pedy mag niet op je programma ontbreken. De ultieme outbackervaring doe je op met de Great Australian Cattle Drive. Gedurende meerdere weken drijven de meest ervaren herders ruim 600 stuks vee langs de Oodnadatta Track (300 km) en daar kun je bij zijn.

Adelaide

Vertrekpunt is Adelaide, de hoofdstad van South Australia. De stad ligt ingeklemd tussen de Mount Lofty Range en de Gulf of St Vincent en staat ook wel bekend als City in the Park.

van dit gebergte is de Wilpena Pound, een enorme krater in het landschap. Een mekka voor wandelaars en natuurliefhebbers.

Coober Pedy Een lange etappe dwars door de outback naar Coober Pedy, het hart van de opaalindustrie. De stad wordt omgeven door honderden mijnen en een bizar ‘maanlandschap’.

Port Augusta

Het Wadlata Outback Centre biedt naast informatie over de mythologie van de Aboriginals, verhalen over de ontdekkingsreizen door en het leven in de Outback.

Cape Jervis Via de oostkant rijd je van Adelaide naar Cape Jervis waar je de ferry naar Kangaroo Island kunt nemen.

Kangaroo Island

Kangaroo Island is een dierenparadijs in optima forma, met dolfijnen, zeeleeuwen, pinguïns, wallabies, goannas,

koala’s en nog veel meer andere bijzondere beesten. Het Flinders Chase National Park ligt in het westen van het eiland en is bekend vanwege de Remarkable Rocks.

Robe Terug naar het vasteland. Via het Flerieu Peninsula en het Coorong National Park bereik je Robe, een klein relaxt kustplaatsje en één van de oudste nederzettingen van South Australië.

Adelaide Via het binnenland, langs het Padthaway wijngebied en het Ngarkat National Park reis je weer terug naar Adelaide waar je deze route kunt afsluiten.

SPECIALE UITGAVE 2007 SALT

33


MELBOURNE / VICTORIA (±19 dagen) Victoria is de kleinste maar tegelijk een van de meest gevarieerde staten van Australië. Landschappelijk biedt Victoria je eigenlijk alle facetten. In het noorden vormen de uitlopers van de Snowy Mountains een adembenemend mooi bergachtig landschap met dichtbeboste hellingen. In het droge binnenland tref je een schitterend steppelandschap, terwijl de kustregio steile klippen en schitterende zandstranden te bieden heeft. De culturele metropool van deze staat is Melbourne, één van de oudste steden van Australië. Een echte ‘must do’, vooral voor natuurliefhebbers, van Victoria is Phillip Island. Dit is het ‘land’ van de pinguïns, zeehonden en koala’s. Ook Mornington Peninsula is een belangrijke troef van de staat. Kilometerslange stranden nodigen hier uit tot zwemmen, surfen of gewoon lekker zwerven. Het bergachtige achterland biedt goede mogelijkheden voor hikers, bikers, bergbeklimmers, paardrijders, rafters etc.. Onderstaand geven we een voorbeeld van hoe een selfdrive door Victoria eruit zou kunnen zien.

Melbourne Je vertrekpunt. De op één na grootste stad van Australië (3,3 miljoen inwoners) ligt aan de Port Phillip Bay en de Yarra River. Bezoek tevens Phillip Island.

Ballarat

In het openluchtmuseum Sovereign Hill waan je even terug in de tijd van de goudzoekers. Een plek waar de geschiedenis mooi tot leven komt.

Het park biedt een 130 kilometer lang kustlandschap met schitterende, kleine baaien, sneeuwwitte stranden en prachtige flora en fauna.

Yarra Valley

Walhalla Het dorp Walhalla ligt in de Victorian

De Yarra Valley en Yarra Ranges National Park staan bekend om de schitterende landschappen, wijngaarden, bossen en bergen. Mount Buffalo Deze route is er één om van het uitzicht te genieten. Wij raden aan via het binnenland te rijden (Healesville, Seymour, Wangaratta, Myrtleford)

Lakes Entrance

Deze stad is de toegangspoort tot het Gippsland Lakes Coastal Park & The Lakes National Park, ook wel de Coorong genoemd. Hier vind je talrijke vogels, schitterende zandduinen, een mooie rivierdelta en natuurlijk het bekende 90 Mile Beach. Interessant ook is het Sea Shell Museum; met meer dan 80.000 verschillende soorten schelpen beschikt dit museum over één van de grootste tentoonstellingen van de onderwater flora en fauna van Australië.

Wilsons Promontory National Park

Het bekendste en meest geliefde nationale park van Victoria , ook wel ‘Prom’ genoemd.

Lorne Een mooie badplaats om lekker te relaxen. Tussen Lorne en Apollo Bay bevinden zich diverse bijzondere uitzichtspunten.

Port Campbell Verken de beroemde Great Ocean Road. Ook het heuvelachtige landschap is schitterend, afgewisseld met regenwoud.

Port Fairy Deze stad, met 2.600 inwoners en een eigen vissersvloot, herbergt een groot aantal historische gebouwen.

Halls Gap Van de kust naar het binnenland. Dit stadje ligt in The Grampians en is een ideale uitvalsbasis om dit schitterende natuurgebied te verkennen. 34

SALT

SPECIALE UITGAVE 2007

Alps en was in de 19e eeuw een belangrijke mijnstad met tien hotels, drie brouwerijen en zeven kerken. Tegenwoordig leven hier nog maar 15 mensen.

Melbourne

Terug naar Melbourne, een korte etappe. Een leuke afsluiting van je reis is een diner aan boord van het TramCar Restaurant, waar je in een gerestaureerde tram door de straten van nachtelijk Melbourne glijdt.


Meer info

Kampeersafari en hoteltour NORTHERN TERRITORY (14 dagen) Dit meest oorspronkelijke deel van het continent biedt tropische wildernis en een ongelooflijk veelzijdige dierenwereld in het noorden en een oneindige outback verder naar het zuiden. De staat beslaat één zesde van het continent en is ongeveer vier maal zo groot als bijvoorbeeld Duitsland, terwijl er nog niet eens 1% van de totale bevolking van Australië woont. De cultuur van de Aboriginals is hier overal aanwezig. In het Kakadu National Park, in het Top End, fascineert niet alleen de planten en dierenwereld, ook de duizenden jaren oude rotstekeningen van de Aboriginals zijn zeer indrukwekkend. De wereldberoemde Uluru/Ayers Rock in het Red Centre is hét symbool van Australië en een heiligdom van de oerinwoners. Deze reis is een combinatie van een kampeersafari in ‘The Top End’ (5 dagen) en een hoteltour door het Rode Centrum van Northern Territory (5 dagen). Beide rondreizen worden uitgevoerd en begeleid door gerenommeerde lokale bedrijven.

Kampeersafari in The Top End (5 dagen) Darwin Vertrekpunt is Darwin. Van hieruit rijd je eerst naar het Litchfield National Park. Kakadu National Park De 20.000 jaar oude rotstekeningen leren je meer over de ‘Dreamtime’ van de Aboriginals. Verder genieten van watervallen, zwemmen en wandelen. We slaan ons kamp op in Gunlom. Katherine Een fantastische omgeving om te zwemmen en te wandelen en te genieten van een waanzinnig uitzicht. Het kamp wordt opgeslagen in de buurt van de Katherine Gorge, waar je tevens een kano- of een boottocht door deze spectaculaire kloof kunt maken. Na de lunch rijden we naar de Douglas of Katherine Hot Springs. Einde dag terugkeer naar Darwin. Einde van je verblijf in The Top End.

Start hoteltour in het Rode Centrum (5 dagen) Vlucht naar Alice Springs. Overnachting in een hotel in Alice Springs.

West MacDonnell Ranges Een verkenningstocht door de schitterende West MacDonnell Ranges. Tevens bezoek aan Standley Chasm, een kloof vol met verschillende planten. Lunch bij de Ormiston Gorge, vervolgens naar Ochre Pits en weer terug naar Alice Springs. Palm Valley Een 4WD tour door het Finke Gorge National Park. Wandeling In Palm Valley. Kings Canyon Op weg naar Kings Canyon stop je bij de Wallace Rockhole Aboriginal gemeenschap waar je onder begeleiding een Rock Art & Cultural tour maakt. Door naar Gosse Bluff, een enorme krater, ontstaan als gevolg van een komeet die hier is ingeslagen. Via de Mereenie Loop Road kom je uiteindelijk aan bij Kings Canyon, waar je fantastische wandelingen kunt maken. Uluru/Ayers Rock Hét icoon van Australië waar je van een schitterende zonsondergang kunt genieten. Kata Tjuta/the Olgas Genieten van de opgaande zon bij Kata Tjuta (Olgas) en wandelen langs de enorme rotskoepels.

• Alle beschreven routes zijn slechts een samenvatting van het enorme scala aan mogelijkheden dat deze staten bieden. Het is geen enkel probleem om een op maat gemaakte route voor je samen te stellen. • Alle routes zijn ook in diverse volgordes boekbaar, vraag ons naar de mogelijkheden en de beste volgorde voor jouw idee en reisperiode. • Overnachtingen onderweg zijn mogelijk in hotels/motels/appartementen/Bed & Break­fasts en cabins. • Diverse voertuigen zijn te huren. Zo kun je kiezen voor een ‘gewone’ auto, een minibus of een terreinwagen. Vraag ons naar de verschillende soorten, maten en natuurlijk prijzen. • Houd rekening met de verschillende seizoenen en de consequenties die deze hebben met betrekking tot het weer.

Onze winter (nov-feb) is de zomer in Australië - Zomer in het zuiden van Australië Warme temperaturen, mild klimaat. - Regentijd in het noorden van Australië Tropische temperaturen, veel regen

en een hoge luchtvochtigheid. De kans is groot dat bepaalde gebieden niet meer toegankelijk zijn.

Onze zomer (juni-sept) is de winter in Australië - Winter in het zuiden van Australië lagere temperaturen (+/- 15˚C), vooral in de nachten.

- Droge tijd in Noord-Australië Tropische tem­ pe­r aturen, erg warm en droog. Maar voor­ al in het begin van deze periode staat de natuur nog in volle bloei en zijn de watervallen het grootst.

Boomerang Reizen Nieuwe Parklaan 17 2597 LA DEN HAAG T +31 (0)70-322 86 53 F +31 (0)70-354 21 93 website www.boomerang-reizen.nl e-mail info@boomerang-reizen.nl SPECIALE UITGAVE 2007 SALT

35


Win een reis naar Australië voor 2 personen inclusief tickets, drie weken camperhuur en heel veel extra’s Staat Australië ook bij jou hoog op het lijstje van must do’s en komt met het winnen van een drie weekse reis door The Other Oz (South Australia, Victoria en Northern Territory) een langgekoesterde droom uit? Doe dan mee met de prijsvraag en zorg dat je wint.

Wat moet je doen? Op deze pagina zie je drie afbeeldingen. Je moet raden wat het is en waar het zich in Australië bevindt. Als eenvoudig hulpmiddel geven we je de websites van de staten waar de objecten zich bevinden.

Hulplijntjes • australia.com • australiasoutback.com

• southaustralia.com • visitmelbourne.com

The winner takes it all De winnaar krijgt twee tickets, drie weken een camper tot zijn/haar beschikking (dus je kunt zelf rondreizen), plus diverse unieke extra’s die je in de afzonderlijke staten kunt verzilveren. Kortom, als winnaar van deze prijs ben je een mega geluksvogel. Doe dus mee!

Hoe doe je mee? Ga naar GetSalt.com, klik op ‘winnen’ en laat je antwoorden achter. Meedoen kan tot uiterlijk 1 juni 2007. De winnaar krijgt automatisch bericht. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

2.

1.

3.

Deze prijsvraag wordt mogelijk gemaakt door:

Australie Special  

Salt Magazine Australie Special

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you