Page 1

20.2008 Den oberoende affärstidningen för nordisk livsmedelsindustri Foodwire AB, Box 1011, 444 26 Stenungsund Tel: 0303-678 20 • Fax: 0708-10 44 31 Redaktion: Stellan Löfving, chefredaktör och ansv. utg, stellan@foodwire.com Jonathan Newton, utrikesreporter, jonathan@foodwire.com Lars Josephsen, reporter Danmark, lars@foodwire.com För mer information, se även www.salt.se och www.foodwire.com

• svensk affärs- och livsmedelstidning • torsdag 18 december 2008 •

salts syn på saken

Fazer får köpa Lantmännens färskbröd

Året 2008 När vi ser tillbaka på 2008, hur kommer vi då att minnas detta år?

Det var kanske ingen som trodde något annat. men nu är det i alla fall klart: Fazer får köpa Lantmännens färskbrödsverksamhet. Lantmännen blir av med ett problemområde, och Fazer ökar volymen och får en betydligt mer komplett portfölj på den svenska marknaden. sidan 2

Norska problem för Atria

Panda+Cloetta=sant

Vi kryper tillbaka till Axfood

Konkurs för Ridderheims distributör.

Samarbetar om försäljning i respektive land.

Vi-butikerna lämnar Bergendahls för Axfood.

sidan 3

sidan 4

Sidan 5

När ska kalkonen lyfta?

God Jul och Gott Nytt År! Nästa utgåva av Salt kommer 22 januari

För många är svaret självklart: det var året då USA valde sin första färgade president. Men sett ur livsmedelsbranschens perspektiv är det förstås helt andra saker vi kommer att minnas. Krig inom mejeriindustrin, Cloetta Fazers fission och massor av uppköp och fusioner: •Atria köpte Ridderheims • Fazer köpte Skogaholm • Mars köpte Wrigley • Reitan köpte norska Lidl • Arla köpte Hirtshals Mejeri • Pernod köpte V&S …och så vidare. Men när jag tänker tillbaka på alla de nyheter som passerat mitt tangentbord det här året, så är det ändå en sak som höjer sig över allt annat: Den fruktansvärda skandalen i Kina, där människors girighet och en diktaturs omsorg om sitt eget rykte vållade tusentals spädbarn ett fruktansvärt lidande. Ett antal fick dessutom sätta livet till. Det kan mycket väl vara det vidrigaste vi någonsin rapporterat om i den här tidningen. Som journalist anstränger man sig alltid att vara objektiv. Men i det här fallet är det svårt. Så om jag bara fick önska mig en sak så här mot årets slut, så är det att jag ska slippa rapportera om något sådant igen. Någonsin. Stellan Löfving


2 Probi samarbetar med amerikansk TV-doktor Svenska bioteknikbolaget Probi har tecknat ett samarbetsavtal med den amerikanska organisationen HealthCorps, som grundats av TV-doktorn Mehmet Oz, känd från The Oprah Winfrey Show. Samarbetet innebär massor av möjligheter för Probi att visa upp företaget och dess produkter. Lindahl öppnar dotterbolag i Norge Lindahls Mejeriprodukter öppnar eget dotterbolag i Norge efter framgångsrika lanseringar av paradprodukterna turkisk yoghurt, grekisk yoghurt opch tzatziki. Vd blir Morten Karlsen. Rose Poultry trotsar krisen Trots motgångar som bränder, kraftigt stigande foderpriser och ökade reklamkostnader, lyckades Rose Poultry att öka sin vinst för bokslutsåret 2007/08 med sex miljoner till 22,7 miljoner DKK. Omsättningen steg till 1,7 miljarder DKK (1,5). Fallande vinst för Danisco Danska Danisco redovisar en omsättning på 6.583 miljoner DKK (6.129) för första halvan av räkenskapsåret 2008/09. Driftsresultatet föll dock till 698 miljoner DKK (818).

20.2008 • TORSDAG 18 DECEMBER

Fazer Skogaholm får ok På fredagen beslutade Konkurrensverket att lämna Fazer Bageris förvärv av Lantmännen Färskbröd utan åtgärd. Därmed kan affären genomföras. Konkurrensverket skriver i ett uttalande att: "Efter koncentrationen kommer det på riksnivå fortfarande finnas två andra konkurrerande och starka aktörer, Pågen och Polar. Därutöver finns det ett antal lokala och regionala bagerier som har stark ställning inom sina respektive geografiska marknader. Kunderna har också, i form av de stora dagligvarublocken, stark köparmakt gentemot bagerierna. Konkurrensverket konstaterar därmed att den aktuella företagskoncentrationen inte leder till att en dominerande ställning skapas eller förstärks som väsentligen kan hämma förekomsten eller utvecklingen av en effektiv konkurrens i Sverige." ANDAS UT

Lantmännen kan därmed andas ut. Färskbrödsverksamheten har varit ett av de stora problemområdena inom koncernen, och efter avyttringen kan man nu fokusera på att skapa lönsamhet i dn övriga verksamheten. Samtidigt har koncernchefen Per Strömberg utlovat ytterligare avyttringar, även om tempot kan komma att skruvas ned på grund av den rådande finanskrisen. För Fazers del innebär beslutet att man sätter ned ett mycket tungt ben på den svenska marknaden. Genom avknoppningen av Fazer konfektyr från Cloetta Fazer och köpet av Lantmännens färskbrödsverksamhet får man en betydande volym och position på den svenska marknaden och helt nya möjligheter. Fazers brödverksamhet förändras från att ha varit i viss mån nischad mot mer rågbröd och olika produkter med hälsoprofil till att bli en mer komplett leverantör och en kraft att verkligen räkna med i butikernas brödavdelningar. Stellan Löfving

Norrmän dricker minst ekomjölk I Danmark är en tredjedel av all mjölk ekologisk. I Sverige är siffran sex procent, medan Norge ligger sist med ynka två procent. Dessutom faller konsumtionen i Norge, uppger Dagligvarehandelen.

Grönt ljus för personlig reklam från Ica Kunderna har givit sitt samtycke, och kan dessutom när som helst spärra Icas utskick av personligt anpassad reklam.

Kraft hämtar Europachef från Coca-Cola Michael A. Clarke blir ny Europachef för Kraft Foods. Han kommer närmast från Coca-Cola.

Därför är systemet ok, anser Datainspektion som nu ger klartecken för fortsatta utskick av de omdiskuterade rabattkupongerna, som utformats efter vad kunden handlat.

Island höjer alkohol- och tobaksskatt Islands Allting har beslutat höja skatten på alkohol och tobak med 11,5 procent, uppger drugnews.nu.

Efter att Wermlands Mejeri i Värmlands Nysäter tvingades stoppa produktionen i somras på grund av höga priser, har verksamheten legat nere.

Korv med Guinness Dryckeskoncernen Diageo har tecknat ett samarbetsavtal med korvleverantören Debbie & Andrew om tillverkning av produkter med det välkända ölet Guinness. Produkterna kommer att lanseras under våren 2009, skriver just-drinks. Cadbury säljer australiska drycker Cadbury har nu officiellt satt sin australiska dryckesverksamhet till försäljning efter en strategisk översyn.

Nystart för Wermlands Mejeri De anställda har dock varit kvar, medan olika alternativ undersökts, bland annat att istället köpa mjölk från Tyskland. Efter årsskiftet rullar verksamheten igång igen sedan ett nytt avtal tecknats med Milko, skriver nwt.se.

Svårlöst färgstrul för Coop Dr. Oetkers leveransproblem har lett till att Coop nu står helt utan röd karamellfärg. Då 75 procent av karamellfärgen säljs i december, är tajmingen inte optimal. Den sändning Coop fick in luktade illa, och hela partiet fick returneras. Kontakter med andra leverantörer har varit fruktlösa, men Coops pressansvariga Märit Wikström säger till Fri Könpenskap att man trots detta inte fått särskilt många reaktioner från kunderna.


20.2008 • TORSDAG 18 DECEMBER

Fersk i konkurs - inget övertag i Halmstad Norska Fersk AS har gått i konkurs. Därmed blir det inget av det planerade övertaget av Atrias nedlagda smörgåsfabrik i Halmstad, och framtiden för Atrias dotterbolag Ridderheims distribution i Norge är plötsligt oviss. Allt verkade så lovande. Det norska bolaget Fersk AS skulle ta över smörgåsfabriken i Halmstad från Atria, och en del av de uppsagda skulle få sina jobb tillbaka i den tänkta produktionen av färdigmat för den norska marknaden. Men nu har Fersk AS gått i konkurs och processen är tillbaka i utgångsläget. Enligt vad Salt erfar, är Fersk AS dessutom skyldigt Atrias dotterbolag en större summa pengar. I skrivande stund är den uppgiften dock inte bekräftad, och det kan dröja innan detta är klart. ”Förvaltaren håller på att reda ut det där nu. Det arbetet är säkerligen inte klart förrän efter helgerna”, säger koncernchefen Christr Åberg.

Professor tar ton i tillsatsdebatten Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet gick på söndagen till attack mot tillsatspaniken genom en debattartikel i Dagens Nyheter. Hon efterlyser med balans i debatten och påpekar bland annat att vissa tillsatser i vår mat är mycket viktiga av hälsoskäl.

www.salt.se

3

SLV lugnar: Ingen mjältbrand i köttet Efter rapporten om utbrottet av mjältbrand på en gård i Halland försäkrar Livsmedelsverket nu att ingen mjältbrandssmitta spridits genom kött. "Det är bara kött från akut sjuka djur som skulle kunna smitta och sjuka djur kommer inte in i slakterierna", säger Livsmedelsverkets smittskyddssamordnare Lars Plym Forshell.

FRÅGETECKEN

McCain blåser Höllvikenföretag på varumärke Pommes fritesgiganten McCains registrering av varumärket Easy inom klassen livsmedel gör att Patent- och Registreringsverket upphäver en registrering som gjorts av företaget Decimo Catering i Höllviken. Decimos varumärke Easy & Tasty var för likt McCains varumärke, skriver Sydsvenskan.

Fersk AS är sedan länge Ridderheims samarbetspartner och distributör på den norska marknaden. Även här blir det nu ett stort frågetecken inför den framtida utvecklingen. ”Förvaltaren driver verksamheten vidare”, säger Lars Ohlin. Det norska bolaget, som tidigare hette Fima Food, har varit Ridderheims norska partner i många år, och har varit en viktig faktor i delikatessbolagets framgång i grannlandet. Ridderheims har en stark position i Norge. Christer Åberg slår dock fast att den framtida inriktningen blir att bygga upp en egen organisation i Norge, helt enligt det mönster som Atria normalt jobbar efter.

Team Milko upplöst av kostnadsskäl Besparingskraven i Milkokoncernen tvingar nu bolaget att upplösa det kvinnliga kocklaget Team Milko vid årsskiftet. Laget har funnits i sex år och har tagit två silver i matlagnings-OS samt ett i Världscupen.

ingen affär

Bekräftat är dock att Fersk AS gått i konkurs, och att det därför inte blir någon affär med fabriken i Halmstad. Tanken var annars att Fersk AS skulle ha tagit över för att etablera produktion av färsk färdigmat, vilken skulle säljas på den norska marknaden. Så blir det nu inte. ”Anläggningen är ju stängd sedan tidigare. Vi hade hoppats att en del av våra före detta anställda skulle kunna få nya jobb där, men nu är vi tillbaka i utgångsläget”, säger Lars Ohlin, som jobbar med affärsutveckling vid Atria.

Stellan Löfving

Kraftig ökning av gränshandeln med sprit Gränshandeln med alkohol har ökat med 22,1 procent under årets nio första månader och ligger nu på den högsta nivån någonsin. Det visar en undersökning från Sprit- och vinleverantörsföreningen, SVL. Föreningen är nu orolig för att alkoholen säljs vidare illegalt, till exempel till ungdomar, i flera fall i utbyte mot sex.

… och Systemet säljer mindre sprit Svenskarna fortsätter att handla mindre starksprit på Systembolaget, där försäljningen av sprit minskade med 4,1 procent i november jämfört med samma månad 2007. Sedan början av 2008 har försäljningen minskat med 1,5 procent. Istället ökar försäljningen av vin och alkoholfritt, samt av starköl, även om den senare drycken också minskade uinder november.

Mer glögg, mindre julöl Svenskarnas alkoholvanor inför julen förändras. Glöggförsäljningen slår nya rekord, ivrigt påeldad av tillverkarnas produktutvecklingsinsater. Samtidigt minskar försäljningen av julöl, skriver Dagens Industri. Anrikt kaffemärke återuppstår Kaffemärket Löfgrens har inte funnits på marknaden sedan 1964, men nu har familjen bakom märket åter tagit upp stafettpinnen. Ambitionen är att etablera sig som leverantör i premiumsegmentet med hela bönor och färskrostade blandningar. DC kräver förskott i Östeuropa Danish Crown övergår till att kräva betalning i förskott av sina östeuropeiska kunder. Anledningen är att de försäkringsbolag som brukar ställa exportkrediter inte längre litar på att de får betalt, uppger Danmarks radio.


4 Coca-Cola väntas släppa steviadryck Redan i veckan väntas Coca-Cola lansera de första dryckerna som sötats med det narutliga sötningsmedlet stevia. Pepsi har redan ett antal produkter färdiga, men har valt att invänta ett godkännande från livsmedelsmyndigheten FDA. Enligt Wall Street Journal väntas Coca-Cola lansera tre olika juicer som sötats med stevia, och man hävdar att man nu fått fram mycket renare versioner av stevia än de som tidigare inte godkänts av FDA. Halva priset hos Tesco Brittiska Tesco har på senare år drabbats av flera motgångar, och nya mätningar visar att kunderna allt oftare väljer andra kedjor. För att vända den utvecklingen dumpade Tesco innan helgen priserna: cirka tusen varor sattes ned till halva priset, vilket kan bli startskottet för ett blodigt priskrig. Premier vill skaka loss 10 miljarder Brittiska livsmedelskoncernen Premier Foods, med varumärken som Branston, Sharwood's och Hovis i portföljen, tros vara på jakt efter en investerare som är beredd att pumpa in 700 miljoner GBP - bortåt 10 miljarder SEK - i koncernen. Bolaget har rejäla skulder efter förvärven av RHM och Campbell's soppverksamhet i Storbritannien. Vinstvarning från Soda Stream-bolaget The Empire, som bland annat säljer Soda Stream, varnar för att vinsten i år bara blir tio miljoner SEK mot förväntade 29. Framförallt är det under sista kvartalet i allmänhet och december i synnerhet som det börjat gå knackigt. Gödsel dumpades vid departement Jordbruksdepartementet fick på fredagsmorgonen sin entré fylld med gödsel, som ett led i en protestaktion till förmån för köttskatt. 10-15 aktivister demonstrerade även utanför departementet för minskad konsumtion av kött och mot Sveriges klimatpolitik, rapporterar SVT. Odell korad till Årets dryckesprofil Finansmarknadsminister Mats Odell har utsetts till Årets dryckesprofil 2008 av nyhetstjänsten WoW News. Det nyinstiftade priset får han ”för att ha genomfört en lyckosam försäljning av Vin & Sprit vid exakt rätt tidpunkt. Och för att därmed ha rumsterat om inom den svenska alkoholbranschen – och skapat en konkurrensvänligare bransch utan statliga aktörer och tidigare monopolbolag i marknadsledande positioner”, som juryns motivering lyder.

20.2008 • TORSDAG 18 DECEMBER

Panda - Cloettas första steg mot Orkla? Cloetta har tecknat avtal med finska lakritsbolaget Panda om ett säljsamarbete. Panda börjar sälja Cloettas produkter i Finland från 1 januari och Cloetta kommer under våren att börja sälja Pandas produkter i Sverige. Samarbetet ser ut som en fiffig lösning för att säkra Cloettas positioner i Finland, men väcker också frågan: är det första steget mot en affär med Pandas ägare, Orkla? Panda bedriver en hel del export, inte bara till Sverige utan även till övriga Norden, Nordamerika, Storbritannien och Centraleuropa. I Finland är bolaget starkt, och det har alla förutsättningar att vidmakthålla och kanske även stärka de positioner som Cloettas varumärken byggt i landet under åren av samarbete med Fazer. Även Pandas produkter kan säkerligen må bra av att hamna i samma portfölj som svenska kioskvältare som Kexchoklad, Center, Plopp och Karamellpojkarnas halstabletter. Men på längre sikt väcker samarbetet liv i helt andra spekulationer, som upprepats så länge att det nästan bär emot att ruska liv i dom igen. Men nu är situationen radikalt annorlunda mot för bara några månader sedan, och Cloetta på egen hand är förstås det perfekta bytet för Orkla, om den norska koncernen vill komplettera sin konfektyraffär, som är starkast i Norge där Nidar är en av ledarna på marknaden. Utan att gå händelserna i förväg, kan man bara peka på affären med åländska OY Chips, där Orkla först köpte in sig för att sedan överta resten några år senare. Man kan också peka på den motsatta möjligheten, att Orkla faktiskt är berett att sälja sin konfektyrverksamhet till Cloetta. Detta känns dock som ett mindre troligt scenario. TRYGGT

Och direktörerna i de berörda bolagen talar förstås inte alls om dylika möjligheter i det här läget. "Vi ser en stor potential på den finska marknaden för Cloettas uppskattade produkter. Det känns därför tryggt för oss att ha Panda som partner. Försäljnings- och distributionsavtalet med Panda är en viktig del i Cloettas tillväxtstrategi. Bolagets varumärken är en del av den svenska folksjälen och vi har goda förutsättningar att vidareutveckla verksamheten och stärka vår position ytterligare i Norden", säger Cloettas vd Curt Petri. Pandas vd Ami Wardi delar som sig bör den positiva inställningen till samarbetet: "För Panda är det glädjande att få möjlighet att fortsätta sälja några av Sveriges mest omtyckta produkter i Finland. Center och Polly har under flera år varit mycket uppskattade i Finland och vi tror att många nu känner en lättnad att produkterna kommer att finnas kvar i godishyllorna.” Stellan Löfving

Maxnivå för fiskare i Västerhavet Fiskare i Västerhavet ska bara få ta i land vissa mängder gråsej, torsk och havskräfta vid varje fiskeresa. Syftet är att fisketakten ska jämnas ut över året, så att ett totalt stopp inte behöver införas förrän så sent på året som möjligt, föreslår Fiskeriverket. De föreslagna gränserna per fisketur är: * Nordsjön: 10 ton gråsej, två ton torsk. * Skagerrak: Två ton gråsej, 400 kilo havskräfta och 400 kilo torsk. * Kattegatt: Ett ton gråsej, 400 kilo havskräfta, och 200 kilo torsk. Dessutom ska man bara få landa fisken en gång per dag - det går alltså inte att komma runt reglerna genom att göra flera fisketurer om dagen. Den som överträder reglerna ska få böta, men det är oklart hur mycket. De nya reglerna föreslås träda i kraft vid årsskiftet. Jonathan Newton


20.2008 • TORSDAG 18 DECEMBER

www.salt.se

5

Vi-butikerna tillbaka till Axfood Ryktet i somras var sant: Vi-butikerna återgår till Axfood, som man bröt sig loss från 2004. Vi-butikerna återgår nu till Axfood-ägda Dagab som grossist, vilket man lämnade under visst tumult 2004. Från och med november 2009 ska Dagab leverera dagligvaror till Vi-butikerna, men det praktiska samarbetet inleds omedelbart. Dessutom kommer Vi och Axfood att samarbeta om till exempel inköp, etablering, sortimentsfrågor, IT och utbildning. Utvecklingen de senaste åren visar att vi måste skapa en starkare plattformför fria handlare där vår styrka med entreprenörsdrivna butiker kan utvecklas.Tillsammans med Axfood kan vi utveckla, fördjupa och stärka vårkonkurrensförmåga och ge våra kunder bibehållen valfrihet och bra priser", sägerVi-butikernas vd Bo Rundström. Vi-butikerna och Axfood låg länge i luven på varandra efter att Vi-handlarna avslutade samarbetet för fyra år sedan och gick till Bergendahlsgruppen som grossist; bland annat fick Vi-handlarna inte med sig rättigheterna till Vivo-namnet, som man tidigare verkade under. 2006 slöt man emellertid fred och Vi betalade skadestånd till Axfood. Under sommaren har det florerat rykten om att Vi skulle återgå till Axfood eller möjligen starta en egen grossistverksamhet. Jonathan Newton

Grossistbytet överrumplade Bergendahls Fem minuter innan pressmeddelandet gick ut fick Vi-butikernas tidigare grossist, Bergendahlsgruppen, veta att Vi-butikerna skulle tekna ett femårigt samarbete med Axfood istället. ”Vi har precis fått det här beskedet, så vi har inte räknat på vad det innebär. Men det är klart att det blir varsel”, säger Bergendahlsgruppens vd Peter Lund till Fri Köpenskap, men är ändå förhoppningsfull. ”När sådant här händer reagerar man negativt, men nu tänker vi försöka se möjligheter”, säger han, och berättar att man tänker försöka behålla enskilda Vi-handlare, bland annat genom nya erbjudanden. Jonathan Newton

Coops varor ska fraktas av Green Cargo Coop har tecknat avtal med logistikföretaget Green Cargo om att flytta en stor del av sina lastbilstransporter till järnväg, vilket minskar koldioxidutsläppen med nästan 8 000 ton. Framförallt gäller det de långa transporterna på sträckan Helsingborg-Stockholm-Umeå, där särskilda Cooptåg ska frakta lastbilstrailers motsvarande 120 färre lastbilstransporter per dag. Avtalet gäller i tre år och är värt 250 miljoner SEK. ”Vi har skrivit på Näringslivets klimatupprop där målet är att sänka våra utsläpp av koldioxid med 30 procent fram till 2020. Den nya lösningen gör att vi redan nu minskar vår totala klimatpåverkan med drygt 10 procent. Dessutom får vi en logistiklösning som är i toppklass vad gäller leveranssäkerhet och kostnadseffektivitet, vilket i slutändan kommer Coops kunder tillgodo”, säger Lars Idermark, KF:s koncernchef och Coop Sveriges styrelseordförande. Jonathan Newton

Danisco-bolag förlänger amerikanskt samarbete Daniscos amerikanska dotterbolag Genencor har förlängt sitt forsknings- och utvecklingssamarbete med det amerikanska jordbruksdepartementet (USDA) med två år, rapporterar Direkt. Samarbetet handlar om framställning av etanol. EU ska stötta livsmedelsexport EU-kommissionen ska stötta elva projekt för att hjälpa exporten av grönsaker, kött, mejeriprodukter . livsmedel med skyddad ursprungsbeteckning samt ekologiska produkter 17,8 miljoner EUR. Dessa produkter, som kommer från Tyskland, Grekland, Frankrike, Italien, Cypern, Bulgarien, Spanien och Irland ska marknadsföras i Ryssland, Ukraina, Kina, Japan samt Nordamerika. Kina öppnar för danskt fläsk Kina öppnar nu för värmebehandlat fläsk från Danmark, rapporterar Ritzau. Hittills har danska företag bara kunnat exportera färskt obearbetat fläsk till Kina, och det har i stor utsträckning dessutom rört sig om biprodukter. Skånemejerier vill vrida varumärke ur Arlas händer Skånemejerier har gått till tingsrätten med krav på att Arlas registrering av varumärket Hjordnära ska upphävas. Skälet är att Skånemejerier vill ta över varumärket, som Arla inte använt på fem år. Slakteri vill ta över mejeri Köttföretaget Bollnäs kött hoppas kunna köpa eller hyra lokaler från Milko efter att mejeriföretaget lägger ner i Bollnäs, skriver Ljusnan. Lokalerna är på omkring 6000 kvadratmeter och en del av dessa hoppas man kunna omvandla för slakteriverksamhet. Bollnäs kött har försökt starta slakteri i staden sedan 2005 utan att lyckas, och kallar försöket med Milko för ”sista försöket”. Läsken trotsar krisen Finanskris och allmänt vikande intresse för läskedrycker till trots, så ökar faktiskt försäljningen av kolsyrade drycker i världen. Det tror analysföretaget Canadean, som räknar med en ökning under 2008 av 1-2 procent till 208 miljarder liter, det vill säga 31 liter per år för varje man, kvinna och barn i hela världen. Prognosen är visserligen nedjusterad med någon procentenhet, men man räknar trots det med att tillväxten komemr att fortsätta i ungefär den här takten 2009 för att sedan ta ny fart 2010.


6 Mjölkartell i Danmark Mjölföretaget Valsemøllen har accepterat att betala böter om en miljon DKK för att ha idkat ett olovligt prissamarbete med grossisten Hedegård & Christensen Eftf. / L.C. Lauritzen sedan 2004. Dessutom ska Valsemøllens direktör betala personliga böter om 100 000 DKK för brott mot konkurrenslagen. Valsemøllen har sedan 2004 krävt att all vidareförsäljning av mjölprodukter av grossistföretaget skulle följa Valsemøllens prislista. Konkurrensmyndigheterna kallar agerandet för ”allvarligt”. Svensk ostronodling får EU-miljoner Svenska ostronodlingsföretaget Ostrea Sverige får drygt 7,4 miljoner SEK från EU och Fiskeriverket till sin odling på Sydkoster, där man hoppas kunna bärga den första skörden 2011. Ben & Jerry’s öppnar egna glassbarer Glassvarumärket Ben & Jerry’s har öppnat sin första fullskaliga glassbar i Sverige, i Tyresö utanför Stockholm, och hoppas kunna öppna fler i andra delar av landet. ”Nu fortsätter vi att leta efter lokaler och personer som vill sälja vår glass och hoppas snart ha en ännu större spridning ute i landet”, säger Stefan Hedström, försäljningschef på Ben & Jerry’s Sverige. Konceptet innebär inte bara föräsljning av glass utan även av amerikanska bakverk, milkshakes, hotshakes, belgiska våfflor och splash. Mer vildsvin på bordet Livsmedelsverket får i uppdrag att förenkla för försäljningen av kött från vildsvin. Det är en av delarna i en satsning på att öka avskjutningen av vildsvin som regeringen beslutade om idag, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion. Stammen fördubblas vart sjätte år och är nu uppe i 80 000 djur i Sverige, vilket bland annat lett till en kraftig ökning av vildsvinsrelaterade trafikolyckor samt skador på åkermark och tomter. Därför får en rad instanser i uppdrag att göra sitt för att minska på vildsvinsstammen, och en del i detta är alltså att göra det lättare att få avsättningen från det kött som blir följden av ökad avskjutning. Irländskt fläsk ska förstöras Alla produkter som innehåller mer än 20 procent irländskt fläskkött och som tillverkats mellan 1 september och 6 december i år ska förstöras. Det har EU-kommissionen beslutat efter att ha samrått med chefsveterinärerna i medlemsländerna.

20.2008 • TORSDAG 18 DECEMBER

Menigo svänger igen: Uppsagda erbjuds jobb Menigo Foodservice, tidigare Ica Meny, gör ännu en gång helt om i den infekterade frågan om vad som ska hända med dem som sägs upp när Menigo lägger ner i Årsta, Upplands Väsby, Karlstad och Nässjö. Alla får följa med till Strängnäs - minus dem som jobbat för dåligt eller varit sjuka för mycket. Ändringen kommer efter att fallet hamnat i Arbetsdomstolen. Från början var det meningen att de 130 som skulle sägas upp när Menigo skulle lägga ner verksamheterna i Årsta, Upplands Väsby, Karlstad och Nässjö och flytta dem till det nya centrallahgret i Strängnäs också skulle få flytta med dit. Men ett år efter beskedet, i augusti i år, gjorde Menigo helt om: nu skulle ingen få följa med, utan istället skulle Menigo hyra in folk från bemanningsföretag. Lönsamhetsskäl, sade företagsledningen då, och rådde de uppsagda menigo-anställda att söka jobb hos just bemanningsföretagen. Ursinnet lät inte vänta på sig. Menigo-folket hade ingen lust att söka sig till bemanningsföretagen av rädsla för sämre villkor och sämre lön. Men än viktigare var att Handelsanställdas förbund ansåg att menigo på detta sätt bröt mot Lagen om anställningsskydd (LAS). Genom att inte erbjuda de 130 uppsagda nytt jobb, trots att man kunde göra det, hade Manigo ingen rätt att säga upp dem, ansåg Handels och stämde Menigo inför Arbetsdomstolen (AD). Nu har Menigo svängt om igen och erbjuder sin gamla personal nytt jobb i Strängnäs trots allt. En omsvängning som skett på grund av stämningen i AD, tror Handels. "Handels stämning i Arbetsdomstolen har gjort sitt", säger Hans Boberg, ombudsman på Handel, till Handelsnytt. HAKEN

Men det finns en hake. Företaget förbehåller sig rätten att inte återanställa dem som inte presterat tillräckligt bra eller haft för hög sjukfrånvaro. Och det väcker förstås ny oro. "Jag är jätterädd för hur de kommer bestämma vilka som får följa med till Strängnäs. Jag tror att de kommer att plocka ut dem de vill ha. Och det är många här som inte kommer överens med arbetsledarna för att de säger ifrån när de tycker något är fel. De kommer ju inte få följa med", säger en av de anställda, Alajiiedin Jabang, till tidningen. Både facket och företagsledningen säger sig dock vara nöjda med lösningen, som är en förlikning utanför rättsprocessen. "Menigo har gjort en helomvändning. Det känns jätteskönt att de anställda som vill nu får följa med till Strängnäs", säger Hans Boberg, och Menigos vd Fredrik Gren håller med. "Vi har hittat en lösning som känns bra för båda parter. Vi har hela tiden velat ha en bas av fast personal på alla våra lager. Det känns också väldigt bra att vi har kunnat ta oss igenom den här konflikten. Vi har ett mycket bra samarbete med Handels nu", säger Fredrik Gren till tidningen. Senast på måndag ska de uppsagda ha ansökt om nytt jobb. De som inte vill följa med erbjuds ekonomisk hjälp att hitta nytt jobb. Jonathan Newton

Nutritech jagar kapital för marknadsföring Kristianstadsbolaget Nutritech, som utvecklat en metod för att höja halten av nyttiga betaglukaner i korn, söker nu riskkapital för att kunna fortsätta marknadsföra sin produkt Aktiv Everyday, som listats av de stora svenska kedjorna. Planen var ursprungligen att ta in 20 miljoner SEK i en finansieringsrunda, men vd Ruzdi Ekenheim säger till nyhetstjänsten Rapidus att finanskrisen kan sätta käppar i hjulet, och att han är nöjd om man får in fem miljoner SEK.


SNF rasar mot Scans nya ekomärkning "Scan riskerar att punktera hela eko-trenden... Det låter mer som 1970talet", dundrar Svenska Naturskyddsföreningen efter Scans beslut att överge Krav-märkningen och istället märka alla sina ekologiska varor "Scan ekologiskt", där kriteriet istället är EU.s mycket lindrigare regler. Det var igår som det blev känt att Scan kommer att sluta skilja på ekologiska skinkor som producerats enligt Krav:s regler, och de som producerats enligt EU:s mycket mindre stränga ekologiska kriterier. Förklaringen var att det är svårt att öka antalet Krav-lantbrukare så man kan öka produktionen. Men det beslutet får Naturskyddsföreningen att ta fram de stora kanonerna. "Scan riskerar att punktera hela eko-trenden. Man lämnar de mest medvetna konsumenterna i sticket och man kortsluter de fria marknadskrafterna genom att förtiga information för konsumenterna om hur köttet är producerat", säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson till Svenska Dagbladet. NITRIT

Framförallt hänger man upp sig på att Scans ekologiska mat nu kommer att kunna innehålla nitrit. Det är en tillsats som blir allt mer ifrågasatt, bland annat eftersom man misstänker att den är cancerframkallande. Gränsvärdena för nitrit har just sänkts och forskare är oroade, framhåller Mikael Karlsson. "Att Scan väljer en strategi som innebär att vi får mer cancerframkallande tillsatser i ekologisk mat är obegripligt år 2008. Det låter mer som 1970-talet", säger han till tidningen. Jonathan Newton

Forskare: ”Carlsberg = fotboll” Carlsbergs miljardsatsning på fotboll de senaste 20 åren ser ut att ha lyckats. Efter senaste EM i fotboll i Österrike och Schweiz i år blir märket förknippat med fotboll i stort sett i hela världen och på alla marknader, skriver Jyllands-Posten. Enligt en undersökning från den internationella byrån Milward Brown svarar folk ”Carlsberg” när de tillfrågas vilket ölmärke de förknippar med fotboll. Omedelbart kan undersökningen tolkas som en seger över Heineken, eftersom Carlsberg och Heineken är de två ölmärken i världen som mer än några andra har försökt profilera sig genom fotboll. Jonathan Newton

Arla vinstvarnar och tar över Hirtshals Arla Foods varnar för att vinsten i år blir 200-300 miljoner DKK lägre än väntat, och beräknas landa på 600-700 miljoner DKK. Samtidigt är det nu klart att koncernen tar över den betydligt mindre konkurrenten Hirtshals Andelsmjeri. Främsta förklaringen är den tilltagande lågkonjunkturen, som får kunderna att välja billigare produkter eller avstå från mejeriprodukter helt. Arla Foods ska ta över jylländska Hirtshals Andelsmejeri. Det föreslår Hirtshals styrelese efter en tids ekonomiska problem. Samgåendet innebär även att Hirtshals-ägda Ingstrup Mejeri läggs ner. Det danska mejeriföretagets medlemmar ska rösta om saken på ett extra möte den 18 december.

www.salt.se

7

20.2008 • TORSDAG 18 DECEMBER

Sara Lee säger upp 700 Livsmedels- och konsumentvarukonglomeratet Sara Lee ska säga upp 700 anställda på grund av besparingar inom administrationen. Uppsägningarna är ett led i de tidigare aviserade planerna att spara 200-250 miljoner USD de närmaste tre åren. Ny marknadschef på Lantmännen Cerealia Ulrika Palm blir ny marknadschef på Lantmännen Cerealia från och med den sjunde januari, skriver Resumé. Hon kommer närmast från egen verksamhet. Dukar, korkskruvar och plankor gav alkoholreklamböter Konsumentombudsmannen (KO) bötfäller vinimportören Vino Grosso för att man publicerat tidningsrteklam för vin där en korkskruv och en rutig duk synts bredvid själva flaskan, skriver Dagens Media. Tidigare denna vecka dömdes även Vinunic för att en ekplanka och ett par ekfat synts bakom flaskan i deras reklam. Båda får betala 200 000 SEK. Alkohollagen medger bara att flaska eller burk, råvara samt varumärke får synas i annonserna, och Vinunics förklaring att ekplankan var råvara köptes inte av KO. EU-kommissionen vill pressa matpriserna EU-kommissionen publicerar ett uttalande med syfte att hålla livsmedelspriserna i konsumentledet i schack. De åtgärder man vill ta till handlar främst om att stimulera konkurrensen, ge konsumenterna bättre möjligheter att jämföra priser och motverka fluktuationerna i råvarupriserna. Miljöpris till ekologisk mat för äldre Malmö Stad har beslutat att dela ut sitt miljöpris på 40.000 SEK till kocken Roy Blad och miljösamordnaren Sofie Karavida i stadsdelen Husie, för deras engagerade satsning på ekologisk mat på äldreboendet Husiegård. De har jobbat med projektet sedan 2007 och idag är hälften av råvarorna som används i köket ekologiska. Matavfallet sorteras och man har en egen örtagård. 100 miljoner åt skogen i Polen för Tican Danska slakteriföretaget Tican har förlorat 100 miljoner DKK på sin satsning i Polen, och skulle helst av allt vilja dra sig ur helt och hållet, skriver Børsen. Det vorde dock en alltför dyr lösning, och istället vill man nu försöka få rätsida på lönsamheten i det polska bolaget.


8

Mer om irländska giftskandalen: Svenska skolbarn och äldre har ätit Matgrossisten Servera har identifierat 152 kunder som köpt in dioxinförgiftat fläskkött från Irland från företaget. Det rör sig om till exempel skolor, äldreboenden och sjukhus, och företaget har just nu ingen aning om hur mycket av köttet som är uppätet. Företaget arbetar nu med att försöka få tag på alla kunder per telefon. Även irländskt nötkött drabbat Minst 45 besättningar med nötdjur i Irland har ätit av det foder som misstänks ha lett till att omkring tio procent av landets fläskkött kommit att innehålla höga halter dioxin. Halterna dioxin i nötkött tros dock inte alls vara lika höga, eftersom nötdjuren får en mer varierad kost. Fodertester i Sverige I spåren av den irländska skandalen med dioxinförgiftat kött, spårar nu Jordbruksverket foderråvaror från Irland för att ta prover på dessa. Det handlar främst om restprodukter i form av fett från gelatinföretaget Gelita, som importerat 600 ton irländskt griskött. Gelita har sålt fett som foderråvara till bland annat svenska fodertillverkare.

20.2008 • TORSDAG 18 DECEMBER

Dioxin i irländskt kött Irland har återkallat alla fläskköttsprodukter tillverkade efter den första september i vad som redan nu är en av landets största livsmedelsskandaler någonsin, efter att gifterna PCB och dioxin hittats i mycket höga halter i det. Det giftiga köttet har också sålts i Sverige. Samtliga fläskprodukter från Irland som producerats sedan den första september har återkallats av landets myndigheter. Återkallandet gäller även fläsk som gått på export, vilket påverkar kött i mycket stora delar av Europa samt även länder som USA och Korea. Ett 30-tal länder antas vara direkt berörda. Sverige har också importerat irländskt fläsk, och Livsmedelsverkat manar nu till försiktighet. Man vet dock inte själv om man har mandat att återkalla allt irländskt kött på samma sätt som deras irländska kolleger har gjort. "Vi måste ju ha ett företag att rikta återkallandet emot", säger statsinspektör Louise Nyholm på Livsmedelsverket till Salt. Samtidigt pågår emellertid kartläggningen, via EU:s varningssystem för livsmedelssäkerhet RASFF, av vilka företag som handlat med irländskt kött. Dessa kommer att kontaktas av Livsmedelsverket och kommer att få förklara hur de tänker agera. De första misstankarna på att det kunde finans dioxin och/ eller PCB i irländskt fläskkött restes faktiskt redan tidigare under hösten – men då av belgiska myndigheter, som noterat ökande halter av PCB och dioxiner sedan september, skriver Irish Times. Men av någon anledning slog belgarna aldrig larm. Inte förrän ett irländskt rutinprov uppvisat en del egendomligheter började restriktionerna komma. Hur dioxinet hamnat i köttet är för tidigt att säga. Den troligaste förklaringen just nu är att foder, som konstaterats ha innehållit höga halter dioxin, sålts till ett antal grisuppfödare och på så sätt hamnat i köttet, skriver brittiska The Times. Företaget Millstream Recycle är ett av de misstänkta. Det har framställt foder av återvunnet bröd och deg från bagerier, och en teori är att en defekt maskin som använts för att torka fodret kan ha läckt olja in i det. Företaget har stängts medan undersökningarna pågår, skriver Irish Independent.

L A D N A K S T T Ö K D N A L R II

NOTAN: EN MILJARD EUR

Subway drabbat i Finland Finska grenen av sandwichkedjan Subway drabbas av återkallelsen av det misstänkt förorenade irländska fläskköttet. Finska livsmedelsmyndigheten Evira har beslutat att återkalla allt irländskt griskött, även om det inte tros innehålla något dioxin. De volymer som importerats till Finland har till större delen köpts av Subway. 6 000 kan sägas upp 2 000 anställda inom den irländska köttbranschen har redan varslats om uppsägning och ytterligare 4 000 kan bli av med jobben i spåren av skandalen med dioxinförgiftat irländskt fläskkött, med nya varsel kanske redan idag. 850 har redan sagts upp - de flesta, besvärande nog, fanns i premiärminister Brian Cowens egen valkrets. Nu riktar den irländska regeringen en desperat vädjan till EU om att få pengar att hjälpa sin köttindustri att komma på fötter igen, men enligt regeringskällor som Irish Independent talat med finns det små utsikter att få pengar från Bryssel. Minst 200 miljoner EUR kommer det förmodligen att krävas bara för att starta industrin.

Landets regering sitter nu i diverse krismöten, och arbetar med industrin för att kartlägga skandalens omfattning. Samtidigt har den irländska polisen startat en utredning om saken, allt medan den irländska livsmedelsmyndigheten FSAI är nedringd. EU kommer också att kalla till krismöte med de länder som berörts. Enligt vad som hittills framkommit är det bara tio procent av landets totala fläskköttsproduktion som förorenats, och återkallandet av samtliga fläskprodukter är helt enkelt en säkerhetsåtgärd. Men återkallandet är givetvis en katastrof för den irländska köttindustrin: dioxinskandalen kommer enligt Irish Independent att kosta landet uppemot en miljard EUR. Det är en ansenlig andel när man betänker att hela den stora irländska jordbruks- och livsmedelsnäringen beräknas vara värd 15 miljarder EUR. De första varslen har redan lagts inom köttbranschen, och det kommer nu också krav på stödåtgärder till branschen från landets regering. Dessa har dock hittills tillbakavisats, så vem som ska betala notan är oklart. Ovanpå det kommer eventuella skadeståndskrav eller krav på återbetalning från de konsumenter som köpt kött som kan visa sig vara giftigt, och för vilka det är lång ifrån säkert att de affärer som sålt köttet kommer att kompensera dem. I ett vidare perspektiv är skandalen en nationell katastrof som går utöver köttbranschen. 400 producenter som förmodligen inte drabbats av dioxinföroreningar räknar med att kunna börja sälja sina produkter redan i slutet av denna vecka, men skadan på varumärket Irländskt Fläsk är givetvis redan gjord för oöverskådlig framtid: Irlands rykte som producent av kvalitetskött har fått sig en allvarlig knäck. Det kommer i ett läge där Irland redan officiellt gått in i en lågkonjunktur som ett av de första länderna i västvärlden, med ett budgetunderskott om åtta miljarder EUR och en arbetslöshet som beräknas nå sju procent nästa år. Ett dråpslag mot en av landets viktigaste exportgrenar är alltså vad man minst av allt behöver just nu. Jonathan Newton


Frågetecknen hopar sig Allt fler frågetecken reses nu kring företaget Millstream Recycle, som pekats ut som huvudmisstänkt för att ha vållat den stora skandalen i Irland där fläskkött förgiftatts med dioxin och PCB. Samtidigt ifrågasätts myndigheternas och regeringens agerande. Även om det ännu inte är helt klarlagt hur de giftiga ämnena hamnat i köttet, är en huvudteori att det fallerat någonstans på företaget Millstream Recycle. Företaget tillverkar foder av återvunnet, kasserat bröd och bagerideg, och företaget har stängts ner medan en maskin undersöks som kan ha förorenat fodret. Maskinen användes för att torka fodret, och denna värmdes med olja. Det är förbränningsångorna från oljan som misstänks ha förorenat fodret. Nu reses allt fler frågetecken just kring Millstream Recycle. Företaget hade till att börja med inte ens någon licens för att hantera den olja som misstänks ha förorenat fodret, skriver Irish Independent. Men ovanpå det kommer slarv och slapphet från myndigheternas sida. Både 2006 och 2007 klarade anläggningen det irländska jordbruksdepartementets årliga inspektioner, och bedömdes som "lågrisk". I år undersöktes företaget inte alls av departementet. Men det är inte den enda kritik som riktas mot regeringen. Jordbruksminister Brendan Smith kritiseras för att inte ha besvarat frågor tillräckligt, och regeringens beslut att stoppa allt irländskt fläskkött - trots att man redan från början visste att det förmodligen bara var omkring tio procent av fläsket som var förorenat - ifrågasätts nu allt mer, och anses av många som en överreaktion. Idag kommer Brendan Smith att få stå till svars vid en särskild debatt om köttskandalen i det irländska parlamentet.

L A D N A K S T T KÖ D N A L R LRF kräver spårbarhet I I efter skandalen

Ny vd för Carlsberg Polska Jacek Pastuszka har utnämnts till vd för Carlsbergs polska dotterbolag. Han tillträder den 9 januari 2009.

www.salt.se

9

20.2008 • TORSDAG 18 DECEMBER

Öljätte kickar 1400 Nybildade öljätten Anheuser-Busch Inbev tillkännagav på måndagen att man planerar nedskärningar i sin amerikanska verksamhet. 1400 anställda berörs, vilket motsvarar cirka sex procent av koncernens totala personalstyrka. Dole Foods gör deal med EU Dole Food har förhandlat fram en uppgörelse med EU-kommissionen, som innebär att företaget betalar 45,6 miljoner EUR för sin inblandning i en kartell som olovligen riggat bananpriser i norra Europa. Nestlé tror fortsatt på flaskvattnet Nestlé tror fortfarande att vatten på flaska är en tillväxtprodukt. Försäljningen kommer snart att piggna till igen, och Kim Jeffery, vd för koncernens amerikanska vattenverksamhet, säger till Advertising Age att företaget är redo med en reklamkampanj som fokuserar på hälsa och välbefinnande.

Jonathan Newton

Dioxinskandalen med irländskt fläskkött i centrum reser nu frågan om spårbarhet i livsmedel. Hade det handlat om nötkött hade det gått att spåra köttet ända tillbaka till gården, men samma system finns inte för fläsk något som svenska LRF nu förnyar kravet på. Galna ko-sjukan ledde till ett omfattande system av spårbarhet för nötkött. Men när nu en livsmedelsskandal drabbar fläsket är det ingen som riktigt kan veta var varje köttbit kommer ifrån, vilket naturligtvis försvårar utredningen av härvan redan på Irland. I Sverige finns frivilliga spårbarhetsöverenskommelser för fläsk och flera andra livsmedel, men inte mer än så, trots att konsumenterna önskar det. ”Avslöjandet om dioxiner i irländskt fläskkött visar ännu en gång att svenska konsumenters vilja att se en utökad ursprungsmärkning inte är taget ur luften”, kommenterar LRF:s förbundsordförande Lars-Göran Pettersson. ”En ursprungsmärkning är inte handelshindrande. Det finns alla möjligheter för andra aktörer på marknaden att möta svenska konsumenters önskemål om miljö, hälsa och etik. Det är dags för regeringen att ta frågan om konsumentmakt på allvar. En fungerande marknad bygger på att konsumenterna kan göra medvetna val”, säger Lars-Göran Pettersson. Jonathan Newton

Svenska företag som är inblandade: Den irländska skandalen berör följande svenska företag: Alf Johanssons charkuteri AB, Björk & Magnusson, FDC Fiskgrossist AB, Nordströms Lax och Räkor AB, Skånestyckarna, Gelita, Atria, Findus och Subway.

Lidl: Schweiziska konkurrenter pressar ut oss Tyska kedjan Lidl, som är på väg att etablera sig i Schweiz, har vänt sig till alplandets konkurrensmyndighet. Den tyska kedjan hävdar att Coop och Migros, som är ledande på den schweiziska dagligvarumarknaden, pressar sina leverantörer att inte leverera till nykomlingen. Landets branschorganisation Promarca bekräftar uppgifterna, och avslöjar att 19 av organisationens 95 medlemmar känner sig pressade av Coop och Migros. Cigarretter bort från brittiska hyllor Cigarretter ska inte få stå framme på hyllorna i butiker i England och Wales från och med 2011 för stormarknader och 2013 för mindre affärer, föreslår den brittiska regeringen. Syftet är att minska på rökandet. Däremot kommer man inte att genomföra tidigare planer på att förbjuda cigarrettautomater: dessa ska man istället bara kunna handla i genom att man först köper poletter, som inte kommer att säljas till personer under 18 år. Liknande planer finns för Skottland, medan Nordirland inte bestämt sig för hur man ska göra. Kritikerna menar att detta bara kommer att öka försäljningen av illegal tobak.


10 Ny ordförande i Di Luca Björn Hermansson är ny styrelseordförande i Di Luca & Di Luca, företaget bakom varumärket Zeta. Han har en lång karriär i dagligvarubranschen bakom sig, bland annat från Arvid Nordqvist, Hemglass, Dagab och Kraft. Idag arbetar han på Movement Select. Nya V&S-vd:n lovar att bolaget blir kvar i sverige "Det kommer aldrig att hända." Så säger Isabelle Ducellier, nytillträdd vd för Pernod Ricards svenska dotterbolag, om möjligheten att Pernod Ricard lägger ned Vin & Sprits svenska verksamhet och flyttar den utomlands. Till E24 säger hon att den lokala produktionen är fundamentet i koncernens verksamhet. Som exempel nämner hon dessutom att man redan tidigare gjort samma sak med Jameson-whiskeyn och Havana Club. Arla skapar ostdisk på nätet Arla fortsätter utforska Internets möjligheter som marknadsföringskanal, och lanserar nu en virtuell ostdisk. På arla.se/ ost finns bland annat "Ostnavigatorn" ett interaktivt verktyg där konsumenterna kan få mer information och tips om alla de ostsorter som Arla har i sitt sortiment. Guide på sajten är ostexperten Gerhard Regouw. Norskt priskrig rullar vidare - nu med kalkon Det norska kriget mellan Coop och Rema 1000 skördar nya offer - denna gång i form av kalkoner. Efter förra priskriget, där man krigade sig ned till 7,90 NOK för 400 gram köttfärs, är det nu kalkonen som rasat. Men bara på orten Namsos, där kalkonpriset rasslat ned till 7,90 NOK per kilo, enligt VG. Tine spetsar yoghurten med glögg Norska mejerikoncernen Tine lanserar ett fyrpack med yoghurt som man kallar Julens Smaker. I paketet finns fyra bägare med smakerna fikon, ingefära, rom/russin och glögg.

20.2008 • TORSDAG 18 DECEMBER

5 000 gånger för höga dioxinhalter i fodret Halterna av dioxin i det foder som förgiftade det irländska fläskköttet kan ha varit uppemot 5 000 gånger för höga, men ingen vet: vid tester i Storbritannien gick mätvärdena över testskalan. Skandalen med det irländska fläskkött som innehöll uppemot 200 gånger för höga halter dioxin har spårats tillbaka till foder från företaget Millstream Recycling, vilket förorenats med rökgaser och därefter sålts till ett stort antal uppfödare. Nu visar det sig att den föroreningen kan ha varit mycket häftigare än vad någon någonsin kunnat föreställa sig: vid tester som utfördes vid brittiska Central Science Laboratory (CSL) i York fick man testvärden som var så höga att de inte gick att mäta, eftersom de sköt över mätskalan.

L A D N A K S T T KÖ D N A L R I I

TESTINSTRUMENT FICK RENGÖRAS

Minst 5 000 gånger högre halter än EU-gränsen rörde det sig i alla fall om, och efter mätningarna fick testinstrumenten rengöras minutiöst innan de överhuvudtaget gick att använda igen. "Vi förväntade oss inte att det skulle vara någonstans i närheten av den nivå som vi hittade. Det mättade detektorn", berättar chefen för CSL:s arbetslag för miljögifter, Martin Rose, för Sunday Times, och berättar att testmaskinen slog i botten när man matade in proverna i den. Efter att ha analyserat proverna igen genom att helt enkelt spä ut dem och försöka räkna ut vad de ursprungliga proverna kunnat haft för koncentration, kom man fram till att det rörde sig om minst 5 000 gånger för höga halter. Nu reses förstås nya frågor kring hur det kunnat gå så illa, och Millstream Recycling som redan avslöjats sakna tillstånd för att hantera den olja som föreorenat fodret - har än mer att svara på. Jonathan Newton

Vågar man äta julbord? Julen är förmodligen den tid på året då vi äter mest fläskkött, samtidigt som det är omöjligt att veta var det kommer ifrån. Men svenska Livsmedelsverket har inget riktigt svar på frågan om man vågar äta julbord i år. Skinka, prinskorv, köttbullar, sylta och andra fläskköttsbaserade läckerheter hör ju julen till. Ofta i form av julbord på restaurang, där man inte har en aning om var fläskköttet kommer ifrån, och där ofta inte ens personalen som arbetar där kan svara på frågan om det är irländskt eller inte. Men svenska Livsmedelsverket kan inte svara på om man ska våga äta julbord i år. ”Man får fråga om ursprunget, och om de inte kan svara får man välja själv om man vill äta eller inte”, förklarar Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket. ”Det är naturligtvis upp till var och en. Men det är väldigt låga halter av dioxin i sammanhanget, även om det inte ska finnas i livsmedel. Enstaka intag av de halterna har ju ingen akut toxikologisk effekt, men på sikt ska halterna inte finnas där”, säger hon. Jonathan Newton

Puré från Hipp återkallas Ett parti med fruktmos med banan och persika från tyska Hipp återkallas. Partiet har batchnummer L35655 och bäst före-datum 31 december 2008, uppger Livsmedelsverket. Anledningen till återkallelsen är att produkten misstänks innehålla bakterien Clostridium Botulinum, som kan orsaka matförgiftning.

EU hjälper fläskproducenter EU ska köpa upp och lagra upp till 30 000 ton irländskt fläsk i upp till ett halvår för att hjälpa de uppfödare som drabbats av det sammanbrott i efterfrågan på irländskt fläsk och därmed priserna - som följt på dioxinskandalen. Det fläsk som EU nu ska köpa upp är sådant som inte är förgiftat med dioxin, och ska lagras tills det kan säljas när priserna återhämtat sig. Exakt hur mycket detta kommer att kosta är oklart.


Första kullen klar vid McDonald's-högskolan På måndagen diplomerades den första kullen av McDonald's-chefer som genomgått företagets egen skräddarsydda utbildning vid Lunds Universitet. Tolv chefer har genomgått utbildningen, som motsvarar ett års heltidsstudier. Utbildningen, som skräddarsytts för McDonald's av Lunds Universitet och Institutionen för Service Management vid Campus Helsingborg. De tolv studenterna har läst under två år, parallellt med sina vanliga arbeten på McDonald's. För att bli antagen till utbildningen ska man ha tagit sig genom McDonald's alla egna utbildningar. Därmed hamnar ribban ganska högt, och endast den som avancerat till restaurangchef kan komma ifråga. Utbildningen ska nu utvärderas, men ambitionen är att den ska permanentas och utgöra ytterligare ett steg i koncernens interna utbildningsprogram. En av studenterna på kursen är Svenska McDonald's utbildningschef Jan Fraggstedt, som alltså samtidigt är ansvarig för utbildningen. Han säger till Restauratören att han är nöjd med utbildningen: "Först och främst har jag fått en bredare förståelse för företagsekonomi, organisation och företagsstyrning", säger han. Samarbetet mellan McDonald's och Lunds Universitet betecknas som unikt. Någon så omfattande utbildning har man aldrig tidigare gjort i samarbete med ett enskilt företag. Kostnaden för en skräddarsydd utbildning varierar, men kan ligga mellan 10.000 och 15.000 SEK per student och termin avseende heltidsstudier. Stellan Löfving

Viktigaste hälsotrenderna 2009 Maghälsan är den viktigaste hälsotrenden inför 2009. Det slår hälsoexperten Julian Mellentin fast i New Nutrition Business senaste rapport 10 Key Trends in Food, Nutririon and Health. Julian Mellentin och hans förlag har följt utvecklingen inom livsmedel och functional foods sedan 1995 och byggt upp en ansenlig kunskap på området. Varje år har nyckeltrender identifierats och så gör man nu även inför 2009. De tio viktigaste trenderna enligt Mellentin är följande: 1: Maghälsa. 2: Känn nyttan: det konsumenter vill ha i en lågkonjunktur. 3: Viktkontroll. 4: Energi: Nya marknader väntar på att bli upptäckta. 5: Naturligt nyttiga och fria-från: det alla vill ha. 6: Frukt: Framtiden för functional foods. 7: Barnhälsa: Gör föräldrarnas liv enklare. 8: Hälsosamma snacks för ego-generationen. 9: Ultralojala konsumenter: Nischer som hjälper varumärken att klara krisen. 10: Förpackningsutveckling ger premiumpriser.

Kupongklipparens ansikte förändras Den typiske kupongklipparen antas ofta vara en prisjagande pensionär, ensamstående förälder eller möjligen student. Men bilden av rabattjägarna ändras, och från USA rapporteras nu om att helt nya grupper allt oftare utnyttjar kedjornas erbjudanden. Dessutom har rabattjakten hittat ett nytt forum: Internet, där speciella kupong- och rabattsajter upplever en kraftig renässans.

www.salt.se

11

20.2008 • TORSDAG 18 DECEMBER

Glassfabrik i konkurs efter svikna löften Anrika glasstillverkaren Lejonet och Björnen har försatts i konkurs sedan man byggt en ny fabrik för att möta aviserad efterfrågan från tre stora dagligvarukedjor - som sedan inte infriades. ”Ica, Hemköp och Coop gav oss prognoser om inköp på 25 miljoner kronor om året. För att klara den volymen byggde vi en ny fabrik i Gamlestan i Göteborg”, säger vd Susann Gustafsson till Dagens Industri. Kedjorna köpte emellertid bara glass för två miljoner SEK under första halvåret i år, varför fabriken blev alldeles för dyr.

SIA Glass distribuerar Almondys tårtor SIA Glass tar över försäljning och disttribution av Almondys tårtor i Sverige från och med 16 januari. Sju personer nyanställs i samband med övertagandet. ”Vi har haft ett mycket bra samarbete med Ancrona AB i många år, men behövde en ny samarbetspartner för att ta nästa kliv på tillväxtkurvan. Vi valde SIA Glass för deras starka säljkår och välkända varumärke, men också för att det fnns en rad gemensamma nämnare i våra varumärken och företagskulturen”, säger Almondys vd Marius Jerndahl. Everfresh säljer till hela Coop Fruktimportören Everfresh blir ensam leverantör till samtliga Coop-butiker i Sverige. Sedan tidigare levererar man till Coop Sverige och flera föreningar, men nu får man alltså sälja till alla butiker. ”Genom att samla våra inköp hos en leverantör får vi bättre inköpsvillkor. Det är ett viktigt steg i det utökade samarbetet inom den svenska konsumentkooperationen och ett viktigt steg i vår strävan att minska våra inköpskostnader”, säger Jörgen Månsson, vd för Cilab, Coop Inköp & Logistik AB. Campbell ska sälja Kockens kryddor Campbell Soup ska börja sälja Kockens kryddor till dagligvarubutiker och storkök. Kockens AB, som bildades när Lyckeby Stärkelsens dotterbolag Culinar köpte verksamheten från Unilever tidigare i år, har letat efter en partner som kan hjälpa til lmed försäljningen sedan bolaget bildades. ” Vi är övertygade om att Campbell Soups professionella säljorganisationer kan genomföra våra planer och ambitioner på fältet när vi skall utveckla Kockens kryddor”, säger Kockens vd Klas Ralvert.


Returadress: Foodwire AB Box 1011 444 26 Stenungsund

20.2008 • TORSDAG 18 DECEMBER

Ingen kalkon i juletid

…om du är stygger, så får du gå Så läser vi om Annas Pepparkakor som testar nya och innovativa vägar att marknadsföra sina spröda små godsaker, nämligen via SMS. Det gamla skämtet om att faxa över en tårta får plötsligt en ny innebörd. Nu finns plötsligt möjligheten att man peppar med en kaka (oj, nu ringer Arne Hegerfors igen) via SMS. Och att man får smulor i örat när man ska svara. Fast att få ett slags elektroniskt presentkort på en låda med 300 gram pepparkakor i mobilen, hur skulle man uppfatta det? Visserligen är Annas nu i belgisk ägo, men det är väl fortfarande svenskar som jobbar i bolaget, och de känner garanterat till det gamla talesättet om att man blir snäll av pepparkakor. Annas fiffiga marknadsavdelning har för övrigt gjort talesättet till sin slogan, och sedan en tid pryder texten "man blir snäll av Annas" företagets förpackningar. Och då blir ju risken faktiskt uppenbar att man kan uppfatta pepparkakshälsningen som en uppmaning att bli lite snällare. "Är du snäller, så kan du få, men är du stygger så får du gå." Fast tvärtom, då.

Svenskarna betraktar sig i många avseende som ett framstående folk. Men det finns områden där vi ligger efter. Långt efter. Kalkonätning, till exempel. Svenskarnas konsumtion av kalkon uppgår till 0,9 kg per person och år. Det kan jämföras med amerikanerna som strycker i sig 7,6 kg var, eller en genomsnittlig EU-medborgare som klockar in på 3,5 kg. Och även i Norge är kalkonen mer populär. Här är det inte längre nara en jul- och helgrätt - här äts kalkon till middag i genomsnitt 16 gånger per år, vilket är en ökning med 60 procent på tio år. En förklaring tros vara ökande utbud. ”Vi har betydligt fler kalkonprodukter att välja på i butikshyllorna än för bara några år sedan. Det gäller både färsk kalkonfilé och förädlade produkter som korv och biffar”, säger Åse Kringlebotn som är direktör för det norska Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt. Renskuren kalkonfilé betraktas som något av det mest hälsosamma man kan äta bland norrmännen, strax efter kycklingfilé. Det visar undersökningar som gjorts i Norge, och samma undersökningar visar också att unga, särskilt kvinnor, vill ha mer kalkon i butikerna. Gärna av just kalkonfilé, tycker kvinnorna, medan männen är mer intresserade av marinerade produkter. Var tredje norrman har ätit kalkonfile, och varannan har smakat kalkonkorv.

Det låter förstås imponerande, men satt i perspektiv visar siffrorna ändå att kalkonen fortfarande faktiskt är mest en helgrätt. För när norrmännen tillfrågas om hur många som ätit en helstekt kalkon, blir siffran hela 95 procent. smyger sig på

Även i Sverige smyger sig kalkonen lite försynt på, även om vi är långt efter norrmännen. Allt fler svenskar köper dock en kalkon till exempelvis nyårsfirandet. Och vad är viktigt att tänka på när man tillagar den i våra ögon enorma fågeln? Det är faktiskt inte helt enkelt, och det beror på faktorer som vi redan berört. Kalkonköttet är mycket fettfattigt, och därför är det väldigt lätt att köttet blir torrt. För att undvika detta är det viktigt att använda en stektermometer, och ta ut fågeln en stund innan den nått angiven temperatur, som brukar sättas till 68 grader. Vad beror det då egentligen på att norrmännen äter så mycket mer kalkon? En viktig förklaring är att det finns en marknadsledare som lyckats driva utvecklingen och leverera innovativa produkter. Norska Nortura, vars fågelverksamhet förr gick

sist i salt

Psst! Har du hört att...

under namnet Prior, har satsat mycket resurser på just kalkon. Såpass mycket att man faktiskt i ett läge var mycket nära att ta över Spiras havererade kalkonslakteri i Skara. Spira, som då ägde Kronfågel, hade lagt ned kycklingslakteriet i Skara och vill där satsa på kalkon istället. Stora resurser lades på projektet men resultatet kan inte beskrivas som annat än ett fiasko. Försöken att avyttra verksamheten - en process där Prior var en av spekulanterna slutade också i princip med ett misslyckande. Idag är Guldfågelns systerbolag Ingelsta i princip den enda aktören av någon storlek på den svenska marknaden. Stellan Löfving

Kalkonfakta Vi avslutar med att hämta några intressanta kalkonfakta från Svensk Fågels webbplats: • Namnet kalkonfilm eller kalkonrulle härstammar från det faktum att kalkoner inte kan flyga – det vill säga de lyfter inte. • Varje år benådar USAs president en kalkon. Ceremonin sägs ha introducerats av Harry Truman 1947. Vid en ceremoni kring Thanksgiving Day fick kalkonerna Pumpkin och Pecan löftet att de överlever storhelgerna och får spendera resten av sina liv på Disney World. • Astronauterna Neil Armstrong och Edwin ”Buzz” Aldrin åt stekt kalkon med alla traditionella tillbehör när de landade på månen 1969. • Glöm inte att kroka tag i kalkonens önskeben så att du får en extra lyckosam jul!

20.2008 Den oberoende affärstidningen för nordisk  

Det var kanske ingen som trodde något annat. men nu är det i alla fall klart: Fazer får köpa Lantmännens färskbrödsverksamhet. Lantmännen bl...

20.2008 Den oberoende affärstidningen för nordisk  

Det var kanske ingen som trodde något annat. men nu är det i alla fall klart: Fazer får köpa Lantmännens färskbrödsverksamhet. Lantmännen bl...

Advertisement