Page 1

Koulutettu OSTEOPAATTI Pasi Virtanen • Kiropraktiset hoidot - tehokasta hoitoa - tekninen hieronta • Perusteellinen hoito ja tutkimus selkä-, niska- ja nivelkipuihin, päänsärkyyn, käsien puutumiseen ym. • 4 v. kansainvälistä tasoa oleva koulutus • Sosiaali- ja terveysministeriön rekisteröimä

Helsingintie 17, SALO - P. 0400 780 097

27.-29.10. SYYSLOMA ÄHTÄRISSÄ Paketti sisältää: Majoitus 2vrk hotelli Mesikämmenessä kahden hengen huoneessa, aamiaiset 2kpl, päivälliset 2kpl, lounas 1kpl, kylpylän käyttö aukioloaikoina, kuntosalin käyttö, käynti Pirkanpohjan taidekeskuksessa ja lelujen nostalgiaa- museossa ähtärissä, Pandatalo -käynti, eläinpuistokierros ja farmi, käynti Keskisen kyläkaupassa, sekä kuljetukset. ilmoittautumiset 30.9. mennessä. matkan hinta, kun huoneessa majoittuu 2 henkeä 275 €/hlö. kun huoneessa majoittuu 1hlö, on lisämaksu 60 € 23.-27.12. JOULU PÄRNUSSA, HEDON SPA&HOTEL ........................................................... 480 € Sis. aamiainen laivalla, joulupäivällinen, puolihoitopäivälliset, neljän yön majoitus uudella puolella, saunojen ja uima-allasosaston käyttö, bussikuljetukset, sekä laivamatkat. Lisämaksusta 1h:n huone +186 €, juomapaketti 17 €, sis. 2 lasia viiniä ja konjakin. ILMOITTAUTUMISET 22.10 MENNESSÄ!

monitoimityökalu

Vain

www.matkaheino.fi

Pasi Heino 044 020 3117 - matkaheino@gmail.com

AJANVARAUS MYÖS ILTAISIN JA VIIKONLOPPUISIN

9,90

-33%

HÄMEENTIE 37, SALO (02) 77 511

N:o 37 Torstaina 12. syyskuuta 2019 www.salonjokilaakso.net

Jakelu 32.000 kpl alueella Salo - Somero - Kemiönsaari - Paimio

SYYSHERKKUJA JOKAISEEN MAKUUN

SUOMAL AINEN

SUOMAL AINEN

Jyväbroiler

Broilerin iso fileesuikale

Atria

3

700 g (8,93/kg)

Boltsi

Kaura-siemenpyörykkä

Perinteinen Karjalanpaisti

330–350 g (11,29–11,97/kg)

230 g (10,83/kg)

249

6

95

25

Koff Crisp Rainbow

Alkoholiton olut

SUOMAL AINEN

Maustetut jogurtit

6 x 0,33 l, 1,98 l (2,72/l) (sis. 5,39 + pantit 0,90)

Vesimeloni

150 g (1,67/kg)

025

189

629

kg

FOOD MARKET HERKUN TUOTTEITA SAAT NYT MYÖS PRISMASTA.

Avoinna: ma–la 8–21, su 9–21 HALIKKO Prismantie 2, puh. 075 3030 1500 (0,088 €/min.)

lounaslista Me la tamme, nauti sinä.

TORSTAI

SMETANASILAKAT L,G LIHAPULLAT KERMAKASTIKKEESSA L,G

PERJANTAI

BROILERKIUSAUS L,G LIHAJUURESPATA L,G

VIIKONLOPpu la–su

MAANANTAI

LINDSTRÖMIN PIHVIT L,G LOHIKIUSAUS L,G

tiistai

ROSEPIPPURIHÄRKÄ L,G BROILERLASAGNE VL

KESKIVIIKKO

GULASSI L,G, LIHAPULLAT KERMAKASTIK. L,G BBQ-BROILER L,G JUUSTOKERMAPERUNAT L,G, BROILERIN SIIVET L,G MAKARONILAATIKKO L TORTILLAA JA KANATÄYTETTÄ, HODARIT

KOTIRUOKA ON PARHAIMMILLAAN, KUN SITÄ EI TaRVITSE TEHDÄ ITSE. LOUNAS KelLO 15 asti.

Louna as sisält een yy:

kotiruo kalou pizzat, nas, salaattip ruokaju öytä, o kahvi t mat ja ai tee.

pidätämme oikeuden muutoksiin.

Lounaan hinta ark. 10.90 Viikonloppu 12.50


2 | Torstaina 12. syyskuuta 2019 "Kotinurkissa yrittäminen on vähän leppoisampaa" s. 8-9

Taitokeskus avasi uusituissa tiloissa s. 18

OLEMME MYÖS SOMESSA

Facebook “f” Logo

C MYK / .ai

Facebook “f” Logo

C MYK / .ai

Katja Taimela ja Mikko Lundén kuulivat kuljetusyrittäjiä työmatkalla eduskuntaan Pekka Mäenpää

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry järjesti viime viikolla kansanedustajille mahdollisuuden saada kyyti työpaikalleen eduskuntaan. Salolaisedustajat Katja Taimela ja Mikko Lundén ottivat tarjouksen ilomielin vastaan ja reissasivat kummiyrittäjänsä kyydissä moottoritietä aamuvarhaisella syysistuntokauden avaukseen. - Olen ollut jo useamman kerran mukana. Tämän parempaa lobbaustilaisuutta ei voi olla. Ehdimme jutella matkan aikana intensiivisesti asiasta ja asian vierestä, Pasi Orannan kanssa Helsinkiin matkannut Taimela sanoo. SKAL on maanteiden tavaraliikenteen ja logistisia palveluja tarjoavien yritysten edunvalvontajärjestö, johon kuuluu noin 4 800 kuljetusyritystä ympäri Suomea. Länsi-Suomen Kuljetusyrittäjien toimitusjohtaja Tero Siitonen kertoo, että SKAL on vaatinut miljardin euron vuotuista lisäpanostusta tiestön ylläpitoon ja kehittämiseen.

- Alan haasteena on myös työvoiman saatavuuden turvaaminen ja polttoainekysymys. Alalle kouluttaminen on kallista ja polttoaineverotus vaatii uudistamista, Siitonen sanoo. SKALin mukaan tehokkain keino alentaa päästöjä on lisätä uusiutuvan dieselin osuutta maanteiden tavaraliikenteessä. Uusiutuvan dieselin käytön lisäys pitää mahdollistaa ottamalla käyttöön ammattidiesel, jolloin sen fossiilista dieseliä korkeampi hinta ei alenna kilpailukykyä. Tuore kansanedustaja Mikko Lundén kuunteli aamukahvilla kuljetusyrittäjien kertomuksia tiestön heikosta kunnosta ja talvikunnossapidon haasteista. -Jos ammattilaiset sanovat, että tiestö on huonossa kunnossa, niin minä kyllä uskon heitä, Lundén sanoo. Pian jälleen edessä olevasta talvikunnossapidosta riitti keskusteltavaa ja salolaiset kuljetusyrittäjät toivoivat parempaa valvontaa tiestön kunnossapidosta talvella vastaaville tahoille.

Kuljetusyrittäjä Pasi Oranta (vas.), Tero Siitonen SKALista, kansanedustajat Mikko Lundén, Katja Taimela ja Esko Kiviranta sekä kuljetusyrittäjät Henrik Hannonen ja Petri Nurminen keskustelivat ajankohtaisista asioista varhain aamulla Piihovilla. Kuljetusalan tilanne on Varsinais-Suomessa tällä hetkellä suhteellisen hyvä, sillä alueen taloustilanne ja elintarvike-

puolen tasainen volyymi pitävät pyörät pyörimässä. - Pula työntekijöistä jatkuu edelleen. Meidän alallam-

TEHOA JA TYYLIÄ

- 110 €

Huawei Mate 20 Lite

189 €

me on paljon ilta- ja yötyötä ja pitkä taloudellinen nousu on tuonut työpaikkoja muille aloille ja sinne on siirtynyt

VIISI KAMERAA

- 80 €

- 100 €

norm. 299 € PITKÄKESTOINEN JA PIKALADATTAVA AKKU.

- 40 €

Doro 7070 4G

149 € norm. 189 €

ISOT NÄPPÄIMET ja selkeä näyttö. Pehmeäpintaisesta ulkokuoresta saa pitävän otteen. Avunpyyntöpainike GPS-paikannuksella.

139 € norm. 199 €

Sony XB41 langaton kaiutin

VAIN TÄMÄN V

IIKON

KANNETTAVA Bluetooth-kaiutin tuuttaa ilmoille muhkean Extra Bass -potkun, kolmiulotteinen Live Sound -tilaääni ympäröi sinut ja upeat valotehosteet vievät tunnelmat seuraavalle tasolle!

499 €

LANGATON LATAUS,

5,99” QHD+ -näyttö sekä puhdas Android One. Viisi 12 MP kameraa ZEISS-linsseillä.

VAIN DNA NETTIKAUPASTA

Samsung Galaxy Tab A 10.1 2019

199 €

- 200 €

599 € norm. 799 €

norm. 279 €

Philips 55" 4K UHD LED Smart TV 55PUS6704/12

MONIPUOLINEN tabletti koko perheelle. 10,1 tuuman näyttö on omiaan elokuville, peleille, uutisille ja ruokaohjeille. Jopa kahdeksan käyttäjäprofiilia.

ELOKUVATASOINEN KUVA JA ÄÄNI. Huipputerävä 4K UHD -kuvanlaatu. Siirry Philips Smart TV:llä suosikkisovellukseesi, kuten Yle Areenaan, YouTubeen tai Netflixiin. Kotiinkuljetus sisältyy hintaan.

- 10 € - 60 €

Nokia 9 PureView

norm. 599 €

Neljä tekoälykameraa, 6,3” FullView-näyttö ja huippuluokan tehot.

HELPPOKÄYTTÖINEN

kavereita. Toisaalta tätä hommaa tehdään paikallisesti eikä sitä voi ulkoistaa mihinkään muualle, Siitonen sanoo. Sauvolainen kuljetusyrittäjä Petri Nurminen muistutti kansanedustajia myös siitä tosiasiasta, että lainsäätäjä on mahdollistanut kuljetuskaluston kasvamisen uusin mittoihin. - Koska kaluston mitat ja massat ovat muuttuneet, tiestö pitää saada siihen kuntoon. että ylipäätään päästään kulkemaan. Latu pitää olla sellainen, että sitä pystyy ajamaan. Kansanedustajat Katja Taimela ja Esko Kiviranta pohtivat kuljetusyrittäjien kanssa raskaan liikenteen aikaperusteisen tienkäyttömaksun eli vinjetin käyttöönottoa Suomessa. Monessa maassa käytössä oleva maksu on EU:n rikkomusmenettelyssä ja siksi edellinen hallitus ei vienyt asiaa päätettäväksi asti. - Haluan olla optimistinen. Meidän on lainsäätäjinä syytä keksiä ratkaisuja, koska mekin maksamme ulkomailla tienkäyttömaksuja, Taimela sanoo.

15 € norm. 25 €

Samsung MicroSD EVO+ 64 Gt -muistikortti + SD-adapteri VEDENKESTÄVÄ muistikortti puhelimelle ja tabletille. Luku- ja kirjoitusnopeudet huippuluokkaa ja kortti sopii täydellisesti 4K UHD -videoiden tallennukseen. Mukana myös SD-adapteri, jolla liität muistikortin kameraan tai läppäriin.

dna.fi/pinkitpäivät |  DNA Kauppa  |  0800 550 044 DNA Asiakasetuhinta: DNA:n puhelinliittymäasiakkaana voit saada valittujen puhelinten myyntihinnasta ylimääräisen alennuksen. DNA-puhelinliittymäsi tulee olla otettu käyttöön vähintään yhtä kuukautta ennen etuhintaisen puhelimen ostoa. Voit ostaa vuoden sisällä korkeintaan yhden etuhintaisen puhelimen. Alennuksen suuruus vaihtelee puhelinkohtaisesti. Koroton ja kuluton DNA Maksuaika: Voit ostaa puhelimet ja tabletit esim. 36 kk maksuajalla vaikka et olisikaan DNA:n liittymäasiakas. Korko 0 % ja kulut 0 €. Laitteiden värit ja saatavuus vaihtelevat myymälöittäin. DNA Vaihtohyvitys: Hyvitämme nykyisistä, toimivista ja ehjistä matkapuhelimista ja tableteista vaihdossa uuteen puhelimeen tai tablettiin 1–700 €. Vaihtohyvitys ei voi ylittää uuden laitteen hintaa. Kysy lisää DNA Kaupan myyjältä, kun tuot laitteesi vaihtoon. Pidennetty 3 vuoden DNA Takuu: Ostamaasi puhelimeen tai tablettiin 36 kk takuu mikäli valmistajan myöntämä takuu on lyhyempi. Takuu kattaa laitteen valmistusviat, kun laitetta on käytetty asianmukaisesti ja ohjeiden mukaan. Pidennetty 3 vuoden DNA Takuu on voimassa 20.10.2015 ja tämän jälkeen DNA:lta ostetuille matkapuhelimille ja tableteille. Hinnat voimassa 15.9.2019 asti. Laitteiden värit ja saatavuus vaihtelevat myymälöittäin. Tuotteita on rajoitetut erät. Ei jälleenmyyjille.


Torstaina 12. syyskuuta 2019 |

Juttuvinkit ja palautteet Viikon Piristykseen!

OLEMME MYÖS SOMESSA Facebook “f” Logo

C MYK / .ai

Facebook “f” Logo

C MYK / .ai

3

Ensi viikolla

SENIORIT

www.salonjokilaakso.net toimitus@salonjokilaakso.net (02) 7272 991

Meripirtin Kerho – miehet jotka osaavat mitä vaan Elina Koskinen

Särkisalon kulttuuripappilan nyt jo edesmennyt emäntä Lilja Kinnunen-Riipinen ei koskaan lakannut ihastelemasta ja hämmästelemästä sitä avuliaisuutta ja osaavuutta, mitä Meripirtin Kerhon miehet edustivat hänen ohjatessaan Kärsimysnäytelmää Särkisalon kirkkomaalle. Mitä tahansa Lilja tarvitsi tai toivoi, se toteutettiin. - Kyllä pari meidän jäsenistämme oli sekä Liljan oikea että vasen käsi, naurahtaa kerhon pitkäaikainen puheenjohtaja Seppo Willgrén. Monessa mukana olevat kerholaiset ovat miehiä paikallaan muutenkin. Miten pienessä Särkisalon kylässä voi olla niin aktiivinen ja toimelias yhdistys? - Meripirtin Kerho on miesten kerho, johon kuitenkin nainen on antanut alkusysäyksen. Sotien jälkeen miesten palatessa rintamalta Saara

Te e m a

KYLÄSSÄ KYLISSÄ

Sandell -niminen rouva totesi, että kotirintaman naisilla oli omat yhdistyksensä: Martat, ompeluseurat ja muut vastaavat. Hän kehotti painokkaasti miehiä kokoontumaan jonkin hyvän harrastuksen parissa ja niinpä loppuvuonna 1949 pidettiin perustamiskokous ja ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Toivo Kalervo. Yhdistyksellä on tänä vuonna siis 70-vuotisjuhlat. Kerholla on kokouksia kerran kuukaudessa perjantaiiltaisin ja kokoukset pidetään Särkisalon Meripirtissä. Kerho oli alun perin talossa vuokralaisena, sittemmin omistajana. - Villa Tallbacka päätyi kerhon omistukseen testamenttilahjoituksena ja kun Meripirtin pihalla on vielä museoksi kunnostettu vanha viljamakasiini, niin yksistään taloista ja niiden ympäristöstä huolehtiminen on aikaa vievää puuhaa. Tämä on työllistävä yhdistys, mutta jäseniä meillä on noin 80 ja kokouksiin osallistuu aktiivisesti 4050 henkeä. Se on todella paljon, kun ajatellaan että Särkisalossa on alle 700 asukasta. Meripirtin Kerho on koti-

seutuyhdistys, ja sen tarkoituksena on muun muassa paikkakuntatuntemuksen edistäminen, esi-isien tapojen elvyttäminen ja kotiseutututkimus. Kerho järjestää erilaisia tapahtumia ja on mukana melkein kaikessa, mitä Särkisalossa tapahtuu. - Särkisalopäivät ja Muinaistulet ovat perinteisiä tapahtumia, samoin Nelly Tallbackan aikoinaan aloittama Juhannussalko Villa Tallbackan pihalla. Meille on tärkeää, että tapahtumissa on ohjelmaa koko perheelle ja lapsilla on ollut kovasti hauskaa, kun he ovat päässeet koristelemaan juhannussalkoa. Olemme ajatelleet, että aktiivinen toiminta kylässä voi tuoda meille jopa uusia asukkaita. Seppo korostaa useaan otteeseen, miten tärkeää yhdessä tekeminen on. - Kukaan ei saa mitään aikaiseksi yksin. Kun meillä oli Meripirtin maalaustalkoot, niin osallistujia oli 23 eikä enempää olisi suteineen joukkoon oikein mahtunutkaan. Ison talon maalaus kesti kaksi (!) tuntia. Kerhon jäsenillä pitää olla jokin yhteys Särkisaloon, eikä jäseneksi muutenkaan pääse

n a p s Ma-La 9.50 € Su 10.90 € Ke Viikon Lounaslista Leikkaa lista talteen!

Lounasbuffet: Ma-Pe 10.30-15 Päivän leike: Ma-La 10.30-20 Torstai: 12.09. Hernekeitto M, G Kinkku-Ananas Pannupizza L Kespan pannupihvit, sipulikastike L Pannukakkua, hilloa sekä kermavaahtoa L Päivän leike: Pekonileike

Perjantai: 13.09. Pinaattikeitto L, G Kebabkiusaus L, G Naudan Palapaisti L, G Ananasrahka L, G Päivän leike: Metsästäjänleike

La 10.30-16 Su 12-19.45

Maanantai: 16.09. Kermainen lohikeitto L, G Pippurinen porsaanlihakastike L, G Pyttipannu L, paistettu kananmuna L,G Suklaakiisseli L, G Päivän leike: Cheddarleike

Lauantai: 14.09. Kukkakaalikeitto L, G Porsaan kassler, BBQ –kastike L, G Kespan lihapullat L Puolukkapiirakka L Päivän leike: Hawaijinleike

Tiistai: 17.09. Siskonmakkarakeitto L, G Makkarastroganoff L, G Porsaan ulkofilee, Hoisin-kastikkeella L Jäätelö ja hillo L, G Päivän leike: Floridanleike

Su 12-16

Sunnuntai: 15.09. Kanttarellikeitto L, G Pekoni-härkäkastike L, G AurinkokuivattutomaattiFeta-täytetty mureke L Jäätelö ja hillo L, G Päivän leike: Grillileike

Keskiviikko: 18.09. Pekoni-sipulikeitto L, G Broilerinrintaa tuorejuustokastikkeessa L, G Paistettu kampela L, munakastike L Mangorahka L, G Päivän leike: Pekonileike

ta! s e fe u b a a k o u r a t s a k Mau pöytä sekä kahvi tai

mat, runsas salaatti

Talon leivät, juo Lounaaseen kuuluu

tee

Kespa Kahvila-Ravintola Koskikatu 1, 24240 SALO Ma-Pe 6-21, La-Su 8-21 P. 040 654 8145 Keittolounas buffetista 7,90 € (sis. salaatin ja jälkiruoan).

ihan noin vain. - Kerhoon tulijoitten pitää selvitä tentistä eli studeerauksesta, jossa esitellään omaa työhistoriaa ja paikallistuntemusta. Tässä yhteydessä mainittakoon, että kerhon protokollat kirjoitetaan paikallismurteella. - Me pidetään yllä iloista ilmettä ja unohdetaan murheet, sanoo Seppo, ja todiste hyvästä huumorista löytyy miesten vessan seinästä: ”Elä luul ittestäs liikka, ota askel likemppäs!”

- Olemme ajatelleet, että aktiivinen toiminta kylässä voi tuoda meille jopa uusia asukkaita, Meripirtin Kerhon puheenjohtaja Seppo Willgrén sanoo.


4 | Torstaina 12. syyskuuta 2019

Toimivat asut syksyyn • Ihanat tunikat ja puserot • Hyvänmalliset housut alk. 54,Nuorekasta, naisellista ...ripaus erilaista. Koot: XS-XXXL Vilhonkatu 1, Salo ark. 9.30-17, la 9.30-14 P. 040 566 9317 modaliisa.fi

MATTOPESUSTA Syyskuun ajan pesulaamme tuoduista matoista

- 30 %

www.mattopesu.net MATTOPESUN AMMATTILAINEN

Ilmainen nouto ja palautus jos mattoja on 2 kpl tai enemmän.

Perämiehenk. 18 p. 02 727 4999 ma-pe 7-16

Kutsu Hyvät ystävät ja yhteistyökumppanit! Täyttäessäni 60 vuotta torstaina 26.9. haluan kutsua Teidät kahville Salon kaupungintalolle, Tehdaskatu 2, klo 13-16 välisenä aikana. Tervetuloa! Juhani Nummentalo Salon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Ilmoittautumiset arkisin klo 9-14 Mari Vali, 044 778 2045, pe 20.9. mennessä. Ei kukkia, ei lahjoja. Mahdolliset huomionosoitukset tilille FI63 5410 0220 0798 60.

”Kaikesta voi selvitä - myös peliongelmasta!”

KÄRSITKÖ RAHAPELIONGELMASTA? Kokemuksella on merkitystä. Hae pelaajien vertaisryhmään. Salon vertaisryhmä alkaa 7.10. klo 17-19 Salon SYTY, Helsingintie 6

Ilmoittaudu ryhmään verkkolomakkeella.

http://bit.ly/vertaisryhma

Jos sinulla on kysyttävää, jätä ohjaajalle soittopyyntö numeroon 044 720 2501

Pelirajaton.fi

Salon Nappi uuden kynnyksellä Reija Palttala

Salon Nappi -käsityöliike on ollut kaupungin katukuvassa jo vuodesta 1970 lähtien. Liike on etsimässä jatkajaa toiminnalleen, kun nykyinen yrittäjä Vuokko Rautarinta on siirtymässä eläkkeelle. Rautarinta aloitti tilausompelijana vuonna 1982. Hän oli aluksi Salon Napin asiakkaana sen 18 vuoden ajan, jonka hän työskenteli tilausompelijana samaisessa liikkeessä. Vuonna 2000 Rautarinta aloitti Salon Napin kauppiasyrittäjänä aiemman tilausompelutyön sijaan. Aiemmat yrittäjät Salon Napissa ovat olleet Meeri Kanerva, joka pyöritti yritystä 22 vuoden ajan sekä Sari Salomaa, joka jatkoi sen jälkeen 8 vuotta. Vuokko Rautarinta on ehtinyt toimia käsityöliikkeen yrittäjänä ja myyjänä parisenkymmentä vuotta, ja yrittäjänä kaiken kaikkiaan reilun 37 vuotta. Ompelu on säilynyt harrastuksena. – Halusin enemmän asiakkaiden pariin ja tämä on just mun alaani. En ole koskaan ajatellut yrittämistä ja yrittäjyyttä siinä pääasiallisena, vaan olen pyrkinyt aina tekemään työn mahdollisimman hyvin ja asiakaslähtöisesti. Se on ollut se mun juttu, Rautarinta kertoo. Aikoinaan Rautarinnan työskennellessä isossa kangaskaupassa myymäläpäällikkö ei aina suhtautunut myötämielisesti asiakkaiden toiveisiin. – Silloin ajattelin, että jonakin päivänä mulla on oma liike ja tilaan kaikkea, mitä asiakkaat haluavat, Rautarinta sanoo nauraen. Yrittämään ei hänen ole tarvinnut lähteä niin sanotusti kylmiltään. - Kaikki sukulaiseni ovat yrittäjiä. En ajattele yrittämistä minään lokerona, vaan se on vain työn tekemistä, toteaa Rautarinta. Salon Nappi -käsityöliike omaa kattavan valikoiman käsityötarvikkeita. Selviä suosittuja myyntiartikkeleita on mahdollista mainita myös.

Vuokko Rautarinta on siirtymässä eläkkeelle Salon Napin yrittäjänä, mutta nauttii edelleen työstään. Sanna Järvelä on tullut liikkeeseen ostamaan vähän hienompia nappeja hevosvaljakkoajon kisa-asusteisiin. – Jos ihan myynnillisesti ajatellaan, niin koriste- ynnä muut nauhat ovat tällä hetkellä ykkösmyyntiartikkeli, tai olleet vuosikaudet. Aina on olemassa trendit, välillä

– Olen halunnut panostaa siihen, että juuri ompelutarvikkeita löytyy. Vaatetus on mun juttu, mutta kaikki muukin on pyritty ottamaan valikoimassa huomioon, Rauta-

"Joku asiantuntija sanoi lomista puhuttaessa, että ellei ihminen koe työtään raskaaksi, ja töihin on kiva mennä, ei loma ole mikään välttämättömyys." tehdään kukkaroita ja tyynyjä, välillä tilkkutöitä tai nukkekoteja. Nyt keppihevoset on kova juttu. Ja vaatetus on tietysti aina. Myös esimerkiksi kansalaisopistojen kurssit, tai se mitä kouluissa tehdään, vaikuttavat kysyntään, Rautarinta mainitsee. Kaupassa on lisäksi myynnissä appeja, helmiä, paljetteja, lankoja ja ompelutarvikkeita.

rinta sanoo. Suurimmaksi osaksi liikkeessä käy juuri käsitöiden harrastajia ja käsityöammattilaisia. Toisinaan myös muut löytävät kaupan runsaiden valikoimien ääreen. Sanna Järvelä on tullut liikkeeseen ostamaan nimenomaan nappeja, vaikka ei kertomansa mukaan ole käsityöihminen lainkaan. Sen sijaan hän kertoo osallistuvan-

sa piakkoin järjestettävään hevosvaljakkoajon suomenmestaruus -kisoihin ja on tullut ostamaan ajopukineisiin kullanvärisiä nappeja. – Aiemmin on ollut hopeanharmaa asu, mutta nyt SMluokan kunniaksi vaihdetaan tällaiseen astetta fiinimpään. Itselläni on paljon tuttuja käsityöihmisiä, ja heistä tosi moni on suositellut Salon Nappi -liikettä ja sanonut, että täältä löytyy ihan mitä vain. Nappivalikoima on täällä valtava, Järvelä kertoo. Vaatteiden ompeluun on liikkeessä paljon myös kaavoja eri lehdistä, joista myynnissä on Vogue, Butterick, ja McCalls. – Butterickista löytyy liikkeen varastosta kaikki Euroopassa myynnissä olevat kaavat, Rautarinta mainitsee. Harrastamaankin yrittäjä ehtii, vaikka tekeekin myös työtä harrastuksenaan. – Olen intohimoinen käsitöiden tekijä. Ja kirjat ja lukeminen myös. Sitten tykkään leipomisesta, se on mulle rentoutumista, sellainen pääntyhjentämiskeino. Käsitöitä en koskaan ajatellut ammatiksi, mutta sitten se vain tuli sellaiseksi, sanoo Rautarinta. – Myynnillisesti on ollut hurjia eroja eri vuosissa. Mutta hauskaa tämä on ollut aina. Tämä on niin kivaa, ettei varsinaisesti työltä tunnu. Lomaa en ole pitänyt koskaan. Joku asiantuntija sanoi lomista puhuttaessa, että ellei ihminen koe työtään raskaaksi, ja töihin on kiva mennä, ei loma ole mikään välttämättömyys. Itse en ole koskaan sitä tarvinnut, Rautarinta sanoo. Salon Nappi -yritykseen on käynyt 2,5 vuoden ajan tutustumassa monta potentiaalista uutta yrittäjää, mutta vielä ei jatkajaa ole valittu, eikä liike ole toistaiseksi vaihtanut omistajaa. Liikkeessä Rautarinnan aika kuluu edelleen työskennellen, vaikka hän tavallaan eläkkeellä jo onkin. - Ei suunnitelmia tässä iässä. Suunnitelmat on pitänyt tehdä viiskyt vuotta sitten, nyt vain kattellaan, Rautarinta sanoo rennosti nauraen.

Mathilda Design madaltaa kynnystä tutustua designiin Salonjokilaakso

Mathilda Design järjestetään kolmatta kertaa historiallisessa Mathildedalin ruukkikylässä. Lauantaina syyskuun 21. päivänä pidettävä matalan kynnyksen design-tapahtuma kokoaa yhteen yhteensä yksitoista niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin tunnettua eri alojen osaajaa. He ovat saaneet valita itselleen mieleiset osat vanhoista, yli satavuotiaan käsi- ja taideteollisen alan puolestapuhujan, Taito

Varsinais-Suomen toimipisteistä käytöstä poistetuista kangaspuista, niiden osista ja työvälineistä. Tapahtuman järjestää Mathildan Marina yhteistyössä Taito Varsinais-Suomen kanssa. Kangaspuut valikoituivat uuden designin alkujuureksi, sillä kudonta on vuoden 2019 käsityötekniikka – ja se on paljon muutakin kuin räsymattoja ja seinävaatteita. – Taito uudistaa nyt vahvasti toimintakonseptiaan. Neuvonnan ja kädentaito-

alan kurssien lisäksi haluamme nostaa esille rentoa yhdessäoloa ja käsityön kepeyttä. Supersuosittuja ovat nyt esimerkiksi makrameet, sisustushimmelit ja luova minikudonta. Kannustamme samalla eettiseen kuluttamiseen, Taito VarsinaisSuomen toiminnanjohtaja Tiina Aalto toteaa. – Haluamme tarttua uusiin juttuihin, joten Mathilda Design sopii meille loistavasti. Pyrimme olemaan aktiivisesti mukana paikallisissa tapahtumissa ja tukemaan

käsityöyrittäjien elinvoimaisuutta, Aalto sanoo. Kangaspuiden osista syntyneet design-tuotteet ovat esillä Kauppakeskus Plazassa 13.-19. syyskuuta. Mathilda Design huipentuu lauantaina 21. syyskuuta designmarkkinoihin Mathildedalin Ruukkitehtaiden Kankirautavarastossa ja Mathildan Marinassa pidettävään hyväntekeväisyyshuutokauppaan, jonka tuotto lahjoitetaan lyhentämättömänä Itämeren suojeluun.


Torstaina 12. syyskuuta 2019 |

Tarjoukset voimassa TO–SU 12.-15.9.2019, ellei toisin mainita. Ei jälleenmyyjille.

PALVELEMME LAUANTAISIN KLO 20 ASTI!

Kulta Katriina

10.JAUHETUT KAHVIT 450-500 g 5,00-5,56/kg ei erikoissekoitukset rajoitus 1 erä/talous

Kivikylän

-27-37%

PORSAAN ULKOFILE n. 800 g -1,2 kg

5 naturel

4

99

PKT

Ilman Plussa-korttia 3,45-3,99/pkt (6,90-8,87/kg)

KG

Pepsi, Pepsi Max tai Hartwall Jaffa

VIRVOITUSJUOMA 24 x 0,33 l 1,08/l

Fazer Sininen

sis. pantit 2,40 rajoitus 2 erää/talous

MAITOSUKLAALEVY 200 g, Remix

MAKEISPUSSIT 325-350 g ja Tutti Frutti

10.-

MAKEISPUSSIT 300-350 g

24 PACK

4,76-8,33/kg, rajoitus 1 erä/talous

6

KPL

95

Ilman Plussa-korttia 13,99-14,49/24-pack (1,461,53/l) sis. pantit 2,40

-22-29%

Ilman Plussa-korttia 2,15-2,35/kpl (6,43-10,75/kg)

Atria

TAKUUMUREA NAUDAN ULKOFILEE TAI ENTRECOTE

15

palana

ERÄ TUORE KOKONAINEN KIRJOLOHI kasvatettu Suomi tai Ruotsi rajoitus 2 kalaa/talous

6

95

99

KG

KG

VALINNAN MUKAAN

Lotus Soft Embo

Libero

WC-PAPERI 40 rl

TEIPPI- ja HOUSUVAIPAT 30–88 kpl/pkt 0,09-0,27/kpl

2

Heimon Gourmet

ISOT KATKARAVUT 100-200 kpl/450 g

9

MSC, pakaste, 22,11/kg

95 PS

-16%

Ilman Plussa-korttia 11,85 ps (26,33/kg)

www.k-citymarket.fi

10

-26-29%

PKT

Hätälä

KYLMÄSAVU- TAI GRAAVILOHISIIVU 500 g 27,90/kg

13

valkoinen 0,31/rl ja Lotus Emilia

tarjous ei koske Libero Touch eikä Valuepack-tuotteita. rajoitus 2 erää/talous

15

95

-33%

jopa

KAUPAN PÄÄLLE kahden paketin ostajalle kurahanskat (arvo n. 14,00) Rajoitettu erä.

PKT

17

valkoinen 0,51/rl

YHTEISHINTAAN

90

-23%

Ilman Plussa-korttia WC-paperi 16,40/säkki ja talouspaperi 6,99/pkt

Ilman Plussa-korttia 11,55-11,99/pkt

95

TALOUSPAPERI 12 rl

SALO

Puh. 010 537 9200

Aukioloajat arkisin 8–21, lauantaisin 8–20, sunnuntaisin 12–18. Puhelun hinta 01053-alkuisiin numeroihin 8,35 snt/puh + 12,09 snt/min (sis. alv. 24%)

KAUPAN PÄÄLLE säkkiparin ostajalle Lotus Aloe kostea wc-paperi 42 kpl/pkt. Rajoitettu erä.

Tuotteita reilut, mutta rajoitetut erät. Vain kotitalouksille.

5


6 | Torstaina 12. syyskuuta 2019

SALON SEURAKUNTA TERVETULOA KIRKKOON Sunnuntaina 15.9. • Halikon kirkossa suomalais-japanilainen messu klo 10; nimikkolähetti Daniel Nummela, Rosendahl, Keinänen. Lounas ja kiitosjuhla seurakuntatalossa. • Kiikalan kirkossa messu klo 10; Koivunen, Koivisto. • Kuusjoen kirkossa sanajumalanpalvelus klo 17; Toivoniemi, Laakkonen. • Perniön kirkossa messu klo 10; Alaranta, Rainio-Alaranta. • Perttelin kirkossa messu klo 10; Laaksonen, Toivoniemi, Laakkonen, kirkkokuoro. • Salon kirkossa messu klo 17; Rosendahl, Suutela-Kuisma. • Särkisalon kirkossa messu klo 13; Alaranta, Koivisto. • Uskelan kirkossa messu klo 10; Kiiski, Airaksinen, SuutelaKuisma. Juhla 80- ja 85-vuotiaille jatkuu seurakuntatalossa. – Messu radioidaan taajuudella 88,2. Lasten syyskirkko to 12.9. klo 9.00, 9.45 ja 10.30 Mahlakankareen seurakuntakodissa. Mukana kirkkonuket Klaara ja Pekka. Leipäkirkko la 14.9. klo 11 Ollikan seurakuntakodissa. Sanajumalanpalvelus ja kahvit. Lahjoituksena saatuja elintarvikkeita myös tarjolla. Nuorten messu la 14.9. klo 15 Salon kirkossa, mukana isostoiminnassa olevia nuoria.

VIIKKOTOIMINTAA to 12.9. – ke 18.9. • Halikko: Aamurukous to klo 7.35 Vaskion kirkossa. – Raamattu- ja rukouspiiri to klo 18 Halikon seurakuntatalossa. – Lähetyskirppis la klo 11–14 os. Kirkkorinne 5. – Pyhäkoulu su klo 10 Angelniemen seurakuntatalossa. – Naisten piiri ma klo 15 Halikon seurakuntatalossa. – Vaskion lähetyspiiri ti klo 18 Eeva ja Markku Mänkärillä, Turilantie 139, vierailijana pastori Timo Järvilahti. – Saunailta ke klo 17.30–20 KesäAngelassa, Angelantie 77. • Kiikala, seurakuntatalossa: Tuoli- ja tasapainoliikunta ma klo 11–12. – Varttikirkko ke klo 9.15. – Kirkkokuoron harjoitukset ke klo 18. • Kisko: Eläkeläisten iltapäiväkerho ti klo 13 seurakuntatalossa, Muistiyhdistyksestä vieraita kertomassa Muistikummitoiminnasta. • Kuusjoki, seurakuntatalossa: Kaiken kansan aamukahvit pe klo 10. Aiheena: Ystävyys ja aihetoiveita syksyn tapaamisiin. – Omaishoitajien kokoontuminen ma klo 13. Vieraana Anita Sjöholm-Nikkanen Salon maistraatista, aiheena edunvalvontavaltuutukset sekä Milka Leppiniemi Salon omaishoitajat ry:stä kertoo hoitotahdosta. • Muurla, seurakuntakodissa: Käsityöpiiri to klo 13. – Keskustelu- ja rukouspiiri ma klo 18.30. • Perniö: Lähetyspiiri to klo 13 seurakuntatalossa. – Iltaperhekerho to klo 17–19 Pappilan päiväkerhotiloissa. – Äijäklupi ke klo 18 leirikeskus Reilan rantasaunalla, mukana Johannes Alaranta. • Pertteli: Ystäväpiiri ti klo 11.30 seurakuntatalon kahviossa. • Salo-Uskela: IkäArvokas-kerho to klo 13–15 Paunalan seurakuntakodissa ja Arvonkamari ma klo 10 Ollikan seurakuntakodissa; kohtaamispaikka yli 65-vuotiaille. – Siioninvirsiseurat to klo 18 Salon kirkon sivusalissa. – Pyhäkoulu su klo 15.30 Ollikan seurakuntakodissa. – Lähetyskahvio Kaffemuki ma klo 13–15.30 Salon kirkon sivusalissa. Klo 14 fysioterapeutti ja sielunhoitaja Helena Mutikaisen aiheena Armon ja rauhan sylihoitoa. – Raamattupiiri ma klo 15.30 seurakuntatalossa. – Naisten raamattupiiri ma klo 18.30 seurakuntatalossa. – Toimintatiistai ti klo 13 seurakuntatalossa. Leppoisaa yhdessäoloa, keskustelua, kädentaitoja, laulua ja virkistymistä kahvikupin äärellä. Ohjelmassa mukana mm. laulutrio Kirmaijaa, Kirsti Mesikämmen, Marja-Liisa Pitkänen ja Jaana Virtanen. – Siionin Kannel-seurat ti klo 18 Salotossa, kahvi klo 17.30. Mukana kanttori Pirjo Lahti. – Inkeriläisten piiri ke klo 12 seurakuntatalossa. – Käsityöpiiri Siskon Kamari ke klo 12 Ollikan seurakuntakodissa. – Raamattupiiri ke klo 13 Salon kirkon sivusalissa. • Suomusjärvi, Kitulan seurakuntakeskus: Käsityöpiiri ma klo 13. – Aamulenkki ke klo 9 seurakuntakeskukselta, mukana diakoniatyöntekijä Sari Rämö. • Särkisalo: Kanttori Riitta Koivisto laulattaa to klo 13 Särkisalokodissa. – Pyhäkoulu su klo 10 Kulttuuripappilassa. • Inkerin lukupiiri ti klo 10 Salo-Uskelan seurakuntatalon kansainvälisessä tilassa, Kirkkokatu 6. • Käsityöpiiri kansainvälisen työn hyväksi ke klo 11 seurakuntatalon kansainvälisessä tilassa. • Rauhanyhdistyksen seurat la klo 18 Perttelin seurakuntatalossa ja su klo 14 Salon kirkossa. • Yhteiskristillinen Ollikkala-ilta ti klo 18.30 Ollikan seurakuntakodissa, Hämeenojankatu 19.

www.salonseurakunta.fi salonseurakunta@evl.fi vaihde (02) 774 51

Anna Perho Perttelissä Toimittaja-kirjailija Anna Perho on vieraana Pyhä Perttelissä -tilaisuudessa su 22.9. Perttelin seurakuntatalossa, Mikolantie 5. Hänellä on aiheenaan ”Vähemmän säätöä, enemmän elämää – näkökulmia fiksuun ajankäyttöön”. Meillä on aikaa enemmän kuin koskaan, mutta silti sellainen fiilis, että on kiireempi kuin koskaan ennen. Pyhän vietto alkaa lounaalla klo 12. Ruokailuun pitää ilmoittautua etukäteen Suvi Laaksoselle 040 586 3820 tai Aki Toivoniemelle 040 359 0526.

Syksyn ensimmäinen Keidas-ilta

Vieraita Japanista Nimikkolähetti Daniel Nummela tuo Saloon su 15.9. seitsemän japanilaista vierasta Awajin seurakunnasta. Awajin seurakunta sai kirkkonsa rakentamiseen tukea myös Salosta ja japanilaiset haluavat vierailullaan kiittää tuesta. Daniel saarnaa klo 10 Halikon kirkon suomalaisjapanilaisessa messussa. Halikon seurakuntatalossa yhteisessä kiitosjuhlassa on klo 11.30 tarjolla lähetyslounas (10 €, lapset 5 €) ja arvontaa Kansanlähetyksen Japanintyön tukemiseksi. Suomalaista pianomusiikkia esittää Henni Isojunno.

Wanhan Wirren Woimaa Tervetuloa laulamaan vanhoja virsiä vuoden 1938 virsikirjasta su 15.9. klo 14 Kiskon kirkkoon, Kirkonkyläntie 31. Mukana veisaamassa ovat Salon Veteraanikuoro, Kiskon ja Muurlan kirkkokuorot, HannaLeena Keinänen, Sanna Räisänen ja Martti Santakari. Tilaisuus on osa Virsivuosi 2019 -sarjaa.

Sunnuntaiveisut Loppuivatko Salon kirkon kesäveisut kesken? Olisiko mukava laulaa syksymmälläkin? Kanttorit laulattavat useimpina sunnuntaipäivinä klo 16.30 Salon kirkossa virsiä ja muita lauluja puolen tunnin ajan. Sen jälkeen voi kätevästi jäädä klo 17 alkavaan messuun laulamaan lisää. Ensimmäisen kerran lauletaan su 15.9. Kaisa-kanttorin seurassa. JUTTUSEURAA & KAHVIA • Olohuone Salotto ti–pe klo 10–14 os. Kirkkokatu 5. – Juttukammari keskiviikkoisin klo 15–17, avoin keskusteluryhmä kuntoutujille, jotka kaipaavat vertaistukea. • Onnelan olohuone & kahvila maanantaisin klo 12–15 Kiikalan seurakuntatalossa, Kirkkotie 4. Itsetehtyjä leipomuksia, kahvia ja teetä. Mukavaa juttuseuraa, pientä ohjelmaa ja arvontaa. • Yhteiskammarin kahvio keskiviikkoisin klo 13.30–15.30 Perttelin seurakuntatalossa, Mikolantie 5. Kahvion tuotto Kirkon Ulkomaanavun Naistenpankille.

Salo, minne mennään? kysytään Keidasillassa ke 18.9. Salon kirkossa, Kirkkokatu 7. Luvassa on paneelikeskustelu, jossa ovat mukana Saija Karnisto-Toivonen, Taisto Tulonen, Päivi Vigg, Timo Hukka, Kaisa Rauma ja Rami Laaksonen. Seurakuntatalosta Salon kirkkoon siirtyneet Keidas-illat alkavat tarjoilun ja gospellaulujen parissa klo 18 ja ohjelmaosuus on vuorossa 18.30. Iltojen ajaksi on järjestetty lastenhoito Kirkkokadun toiselle puolelle seurakuntatalon päiväkerhotiloihin.

Oppia arkiruoanlaittoon Miten käytettävissä olevista aineksista saadaan helppoa ja maistuvaa arkiruokaa? Sitä opetellaan laittamalla yhdessä lounasta Perniön seurakuntatalossa, Lupajantie 9. Mukaan mahtuu kymmenen kokkaajaa. Ohjaajina ovat emännät Tarja ja Emma. Kokkauspäivät syksyllä: ke 16.10. ja 30.10. sekä ke 13.11. ja 27.11. klo 10–13. Lastenhoitokin onnistuu tarvittaessa. Ilmoittautumiset 9.10. mennessä Anne Kössille 044 774 5386 tai Hanna Hannulalle 044 735 8624.

Miesomaishoitajille kokkausopastusta Miesomaishoitajille on tarjolla opastusta perusruokien valmistukseen ja muuhunkin kodinhoitoon kerhossa, jonka Salon omaishoitajat ry ja Salon seurakunta aloittivat viime keväänä. Kokkausta ohjaa emäntä Taina Koski Salon seurakunnasta, ja apuna on omaishoitoyhdistyksen vapaaehtoisia. Hoidettaville järjestetään omaa ohjelmaa kerhon ajaksi. Kerho kokoontuu ti 17.9., 15.10. ja 12.11. klo 17–19 Mahlakankareen seurakuntakodissa, Koivulankuja 2. Ilmoittautumiset viimeistään kerhopäivää edeltävänä perjantaina (syyskuun kerralle viim. 13.9.) Taina Koskelle puh. 044 774 5263, taina.koski@evl.fi.

Koululaisille kerhoja NUORET Tule mukaan! Nuorten toiminta löytyy osoitteesta www.salonseurakunta.fi/nuoret. KASTETUT Alex Ville Juhani Lehtinen Alina Eerika Leppämäki Adalmina Aili Kaarina Pallaskorpi Noel Eero Tapani Salminen Tilda Tuulia Toivonen

Kouluikäisille suunnattujen kerhojen syyskausi alkaa viikolla 39. Tiedot kerhoista tulevat osoitteeseen www.salonseurakunta.fi/koululaiset sitä mukaa, kun ne varmistuvat. Kerhoista jaetaan tietoa myös koulujen kautta. AVIOLIITTOON VIHITYT Jussi Petteri Pekanpoika Isotalo ja Sara Tuuli Anniina Suvitie Aleksander Sadala ja Heli Maaret Ijäs Lassi Veikko Samuli Uitto ja Minttu Marika Nurmi

HAUTAAN SIUNATUT Pär Karl Troberg 90 v. Matti Jalmari Grönroos 85 v. Heikki Elias Veikkolin 84 v. Mikko Mikael Jokinen 82 v. Sulo Olavi Auranen 81 v. Terttu Helena Saarinen 81 v. Eino Arvo Jääskeläinen 78 v. Toivo Risto Lötjönen 75 v. Valto Uolevi Lehto 73 v. Ari Sakari Alifrosti 63 v. Serguei Anachkine 60 v. Voitto Olavi Salonen 55 v.


Torstaina 12. syyskuuta 2019 |

”Ai, teillä on kissoja veneessä?” Maritta Määttänen

Lipastin perheen Kapu-koira on rodultaan espanjanvesikoira ja on seilannut merellä purjeveneen kyydissä kolmena kesänä. Sarika Lipasti kertoo 2-vuotiaan Kapun, viralliselta nimeltään Terrafina Captain Fantastic, totutelleen purjeveneessä oloon jo pienestä pennusta saakka. - Kapun ollessa 8-viikkoinen ylitimme Kihdin selän. Kapu oli niin pieni, että pelastusliivi hädin tuskin pysyi päällä. Pisin reissu, missä Kapu on ollut mukana, on koko Ahvenanmaan kiertäminen viime vuonna, Sarika kertoo. Purjeveneeseen meneminen ei ole ollut Kapulle aina itsestään selvää. - Pentuna Kapu ei oikein tykännyt mennä veneeseen. Se ei suostunut kävelemään laituria pitkin, vaan se piti kantaa veneeseen. Edelleenkin ensimmäinen päivä menee Kapulla siihen, että se etsii paikkaansa, missä olla. Sitten se tottuu taas veneessä oloon, Sarika kuvailee. Lipastien vanha ja erikoinen purjevene kiinnittää aina huomiota, on se sitten satamassa tai saaristossa seilaamassa. Sarikan rakkaus mereen on syventynyt purjeveneilyn parissa vietettyjen vuosien myötä. - Purjeveneemme on puinen, malliltaan Ljungströmskryssare ja se on rakennettu 40-luvulla Ruotsissa. Vene on harvinaisuus ja se on ainoa laatuaan Suomessa. Meri on ollut minulle aina rakas. Innostus purjeveneilyyn syntyi ystävien kautta. Tuli haave, että olisipa ihanaa, jos olisi oma vene. Löysimme tämän veneen vuonna 2011. Meillä

ei ollut aiempaa kokemusta purjehtimisesta, eikä veneilystäkään. Olemme opetelleet alusta alkaen purjehtimisen taidot. Kapu käyttäytyy rauhallisesti purjeveneessä ollessaan. Satamassa koira saattaa istua veneen kannella tuntikausia. Lämpimällä säällä se nauttii myös uimisesta. Purjehtiessa Kapu makoilee useimmiten veneen sitloorassa. - Kotona Kapu on haukkuherkkä ja puolustaa reviiriään, mutta veneellä se ei hauku. Useimmissa satamissa Kapu pääsisi helpostikin hyppäämään veneestä laiturille, muttei tee sitä. Maarianhaminassa naapuriveneen nainen sanoi, että hänestä on ollut niin hauska seurata, kun ihmiset kävelevät laiturilla ja katsovat venettä. Ja Kapu katselee laiturilla olevia ihmisiä, Sarika kertoo. Venereissuilla koiraa harvinaisempi lemmikki on kissa. Tuula Suominen kertoo 10-vuotiaan Helmin ja 2-vuotiaan Lumikin olevan pyhä birma -rotuisia kissoja, jotka ovat mukana perheen kaikilla purjehdusreissuilla. - Kissat kannetaan sylissä tai ne kävelevät talutushihnassa veneeseen. Helmi on kävellyt ihan vapaanakin laituria pitkin ja se tunnistaa oman veneen satamassa, Tuula sanoo. Suomisten tämänhetkinen purjevene on Grand Soleil 37, jolla perhe on seilannut pitkiäkin matkoja. Helmi oli alle vuoden ikäinen ollessaan ensi kerran merellä. Kissavessa mahdollistaa pitkienkin merireissujen tekemisen. - Helmi on käynyt kanssamme Tanskassa, Latviassa, Virossa ja Ruotsissa. Pisimmillään se on viettänyt 5-6

7

www.taxidata.fi

TAPAHTUMIA MUISTIVIIKOLLA Ti 17.9. klo 12-14 Turuntie 21, Salo. KOKO KANSAN AIVOTREENIT Tietoa muistista, muistinhuollosta sekä aivopähkinöitä purtavaksi. Kahvitarjoilu

Helmi-kissa oli alle vuoden ikäinen ollessaan ensi kerran merellä. - Helmi on käynyt kanssamme Tanskassa, Latviassa, Virossa ja Ruotsissa. Pisimmillään se on viettänyt 5-6 viikkoa veneessä. Nuorempi Lumikki on ollut mukanamme Ruotsissa ja Virossa. Purjehdimme menneenä kesänä yli 2000 merimailia, olimme muun muassa Öölannissa, Tuula Suominen kertoo. viikkoa veneessä. Nuorempi Lumikki on ollut mukanamme Ruotsissa ja Virossa. Purjehdimme menneenä kesänä yli 2000 merimailia, olimme muun muassa Öölannissa, Tuula kertoo. Lumikki on sopeutunut merellä oloon hyvin, vaikka ensimmäisenä kesänä se tulikin kovassa merenkäynnissä huonovointiseksi. - Helmi on pärjännyt aina hyvin, vaikka pentuna olikin vilkas. Salon Pursiseuran saaressa se oli pujahtanut kerran raollaan olevasta luukusta

ulos. Tulimme luontopolulta ja veneen ulkopuolella oli kuolleena myyrä, jonka Helmi oli tuonut näytille. Helmi halusi todistaa, että se on hyvä saalistaja. Onneksi se on sen verran arkajalka, että pysyy veneen lähellä. Helmille aivan suurinta herkkua on ahvenfileet, nimenomaan fileet. Ne se vie miltei suoraan kädestä, kun ei meinaa malttaa odottaa. Lumikki on koiramainen kissa. Se saattaa kävellä saaressa kolmen kilometrin lenkin kanssamme. Merimatkan aikana molemmat kissat nukkuvat tyytyväisinä veneen takahytissä. - Öisin Lumikki nukkuu tiiviisti minun vieressäni. Helmi nukkuu salongin sohvalla. Kissat herättävät aina ihmetystä ja ihmiset kommentoivat ”ai, teillä on kissoja veneessä?”. Helmillä ja Lumikilla on omat passit ja kaikki rokotukset kunnossa, kun menemme ulkomaille. Niitä ei ole kyllä kertaakaan vielä kysytty, Tuula sanoo.

Ti 17.9. klo 16-18 Turuntie 21, Salo. ASKARRUTTAAKO MUISTI TAI MUISTISAIRAUS Tietoa, ohjausta ja neuvontaa mm. etuusasioissa ja elämästä muistisairauden kanssa sekä tietoa miten edistää omaa aivoterveyttään. Ke 18.9. Muistikummituokio Salossa klo 13-15, Helsingintie 6. Tuokiossa käydään läpi muistisairaan kohtaamista ja perustietoja sairaudesta. Me kaikki voimme tehdä muistiystävällisiä tekoja, tule mukaan kuulemaan lisää aiheesta. Pe 20.9. Muistikummituokio Somerolla klo 13- 14.30 Someron Kirjastolla, Kiiruntie 2.

Ke 18.9. Infopiste Kuninkaantien apteekki klo 10-14 To 19.9. Muistikahvila klo 10-11.30, Turuntie 21, Salo Pe 20.9. Muistikahvila klo 10-11.30, Heikintie 5, Somero. Pe 20.9. Infopöytä Hyvinvointipiste Linjuri klo 13-16 Kaikille avoimia ja maksuttomia tapahtumia. TERVETULOA! Tietoa-ohjausta ja neuvontaa p. 044 333 7853

OLEMME MYÖS SOMESSA!

HAUTAKIVET Kaikki varastossa olevat HAUTAKIVET -30%

Salon Seudun Kivihuolto Oy Avoinna arkisin 8.00–16.00. Muina aikoina sopimuksen mukaan. Perniöntie 1967 B, Perniö, puh. 044 7352 354 www.salonseudunkivihuolto.fi

SEURAKUNNAT Sarika Lipasti sanoo perheen Kapu-koiran käyttäytyvän rauhallisesti purjeveneessä ollessaan. Satamassa koira saattaa istua veneen kannella tuntikausia. Lämpimällä säällä se nauttii myös uimisesta. Purjehtiessa Kapu makoilee useinmiten veneen sitloorassa.

† HENÓTÊS-seurakunta Rummunlyöjänkatu 7, Salo Su 15.9. klo 18 evank. Aimo Piirainen, laulaja-evankelista Tenho Nyman Ke 18.9. klo 18 Mika Pesonen

Tervetuloa! www.Henotes.com

Rummunlyöjänkatu 13 pelastusarmeija.fi

• To 12.9. klo 12-14

Avoimet ovet: kahvitarjoilu, keskusteluseuraa, leipää saa mukaan • Su 15.9. klo 16 Ilosanomaa • Ti 17.9. klo 14 Naisten kahvi ja keskustelu


8 | Torstaina 12. syyskuuta 2019

SUOMEN AURINKORATKAISUT OY

Pieni siideripuoti OSTA TILALTA vataan huhtikuussa. La 14.9. klo 10-15 Myynnissäaukioloajat arkemmat tuoretta karitsanlihaa, lampaantaljoja, paulanpuutarha.fi villalankoja, Uusitalontie 18

Tervetuloa! juureksia

Aurinkosähköjärjestelmät kotitalouksille, yrityksille ja maatiloille

PYYDÄ ILMAINEN KARTOITUS KOHTEESTASI

3.3KW 3-VAIHEJÄRJESTELMÄ

25360 Pertteli

hinnat alkaen asennettuna

www.lehtonen-suominen.net

SIIDERIÄ, OMENOITA JA MEHUA! www.paulanpuutarha.fi

5.6KW 3-VAIHEJÄRJESTELMÄ hinnat alkaen asennettuna

6990€

Tarjolla myös tehokkaat mustat 300W saksalaiset yksikidepaneelit.

www.suomen-aurinkoratkaisut.fi

p. 040 139 3718

Avoinna Osta tilalta -päivänä klo 11-14

TERVETULOA

4990€

Karitsanlihaa, taljoja ja villalankoja paikalliselta Karitsan lihaa, tuottajalta

Leipyölin tilalle 4 klo 12 - 15 15.9.

taljoja ja villalankoja paikalliselta Peppi Laine 040 900 2957tuottajalta. www.mikkolantila.com

Olemme avoinna 14.9. klo 11-14

¢ Lihakeittoa ¢ Kahvila syksyisin herkuin ¢ Uusi erä lihaa myynnissä

Peppi Laine 040 900 2957 www.mikkolantila.com

Leipyölintie 218, 25500 Perniö p. 050-338 2768 www.leipyoli.com

Yritysrypäs Perniön Ylönk Maaseutuyrittäjät viljelevät yleensä maata tai kasvattavat karjaa. - Me kasvatetaan vaan lapsia ja kissoja, nauraa Taija Jokilehto, Jellow Factory Oy:n toimitusjohtaja, ja vieressä hymyilee hänen puolisonsa Jonas Jokilehto, joka esittäytyy yrityksen joka-paikanhöyläksi. Nimensä yritys sai Jokilehtojen vanhimman tyttären Jolian todettua, että hänen vanhempansa tekevät vain keltaisia tuotteita: omenamehua ja sinappia, ja myyvät jäätelöä keltaisista kioskeista. Taija ja Jonas ostivat vuonna 2011 Ylönkylän vanhan koulun, jossa Jonaksen vanhemmat siinä vaiheessa asuivat. Talo on rakennettu alun perin vuonna 1930 ja tilaa on ulkorakennuksineen yhdelle perheelle aika paljon. Jonaksen haaveissa tosin siintää ns. Spede-halli kaikilla herkuilla, eli tila, jossa olisi mahdollisuus tehdä melkein mitä vaan, sillä Jokilehdot ovat ennen kaikkea käsityöläisiä. - Olemme molemmat valmistuneet vaatetusalan muotoilijoiksi, Jonas on erikoistunut miesten pukuihin ja onpa yksi hänen luomuksensa nähty Linnan juhlissakin. Minä

ELISAN HUIMAT TARJOUKSET SAMSUNG GALAXY A10

99

159 €

tai 2,74 €/kk 36 kk hinta 98,64 €

SÄÄSTÄ

t u t e t i o Raj ! erät

Te e m a

KYLÄSSÄ KYLISSÄ tilille. Pari kesää sitten vierailimme Jonaksen vanhempien luona Strömmassa ja katsellessamme mökkiläisten katkeamatonta autojonoa saimme idean jäätelökioskin perustamisesta sinne. Vuorovetten kioski avasi luukkunsa vuonna 2017. Vuotta myöhemmin hankittiin Viettelysten vaunu, joka oli ensin Salossa ja tänä kesänä se siirrettiin Mathildedaliin. Yrityksen toistaiseksi viimeisin osanen tuli mukaan kuvioihin viimesyksynä. - Meille tarjottiin ostettavaksi uudempia mehustuslaitteita, mutta olemme tyytyväisiä näihin nykyisiin. Siinä vähän kuin sivutuotteena tuli sitten Antsun Sinappi, jota nyt valmistetaan Perniön keskustassa olevissa tiloissa. Totesimme että sinapin sesonkiajat ovat joulu ja juhannus, joten se oli täydellinen lisä näihin yrityksen aiempiin osa-alueisiin vuoden kierrossa. Pian sitten nähdään, miten vuoden kierto näiden kaikkien osa-alueiden kanssa sujuu. Jokilehtojen nuorimmai-

NOKIA 8.1

HONOR 7S

279€

89€

109 €

tai 2,46 €/kk 36 kk hinta 88,56 €

SÄÄSTÄ

20

Nämä huipputarjoukset voimassa vain perjantaina 13.9. Pidä kiirettä!

Odotukset ylittävä ja pienikokoinen puhelin huokeaan hintaan.

399 €

SÄÄSTÄ

120

tai 7,74 €/kk 36 kk hinta 278,64 €

379

399

SÄÄSTÄ

539   €

160 €

SAMSUNG GALAXY S10e

599€

799 €

499 €

tai 11,08 €/kk 36 kk hinta 398,88 €

SÄÄSTÄ

100 €

449€

79€

89   €

SÄÄSTÄ

€ 200

SÄÄSTÄ

10

tai 2,18 €/kk 36 kk hinta 78,48 €

Langattomat in-ear kuulokkeet.

499 €

SÄÄSTÄ

50 €

Muut tarjoukset voimassa 16.9. asti ellei toisin mainita. VERKOSTA elisa.fi/ale

SOITTAMALLA 0800 93 93 93

MYYMÄLÄSTÄ elisa.fi/myymälät

EDULLISESTI ENEMMÄN

KOROTON JA KULUTON MAKSUAIKA

REILU VAIHTOETU

EDULLISUUSLUPAUS

Rapatessa roiskuu, mutta pölyn ja veden kestävä kestosuosikki kestää kovempaakin menoa.

APPLE IPAD WIFI + 4G 32 GT

JBL TUNE 120TWS

tai 16,62 €/kk 36 kk hinta 598,32 €

Lippulaivapuhelimen ominaisuudet pienessä koossa.

Suosikkiomena erittäin kesäiseen hintaan.

Aina uusin Android. Saat Android-kokemuksen, joka vain paranee ajan myötä. Lyömätön katseluelämys.

HUAWEI P20 PRO 128 GT

APPLE IPHONE 7 32 GT

tai 10,52 €/kk 36 kk hinta 378,72 €

Hintatietoisen valinta! Tästä löytyy kaikki tarpeellinen - ja edulliseen hintaan!

60 €

olen taas vuosien varrella keskittynyt teatteripuvustuksiin ja verhoiluhommia olemme tehneet yhdessä, kertoo Taija. Jokilehdoilla oli vuosien ajan farkkukauppa Salon keskustassa, mutta Perniöön asettumisen jälkeen alkoi kyteä ajatus yritystoiminnasta omassa pihapiirissä. - Tonttimme on iso, mutta kuitenkin rajallinen, joten mitään kovin laaja-alaista viljelystä ei voitu ajatella ja mehiläisiäkään emme halunneet ruveta tarhaamaan. Koska meillä on omasta takaa paljon omenapuita, pohdimme mehustamon perustamista, mutta totesimme että samalla kylällä ei kahdelle mehustamolle riitä asiakkaita. Vastauksena haaveisiimme luimme vuonna 2016 Perniönseudun Lehdestä, että kylän mehustamolaitteet ovat myynnissä ja entiselle yrittäjälle oli tärkeää, että laitteet jäivät Perniöön ja asiakaspuristukset jatkuivat. Siitä sai alkunsa Mäntylinnan Mehustamo. Jäätelöä Jokilehdot eivät tee itse, ainakaan vielä, mutta he ihastuivat Pappagallo-jäätelöön jo opiskeluaikanaan Turussa. - Meillä oli tapana käydä ostamassa viiden pallon yhteisannos jäätelöbaarista niinä päivinä kun opintotuki tuli

Elina Koskinen

3 VUODEN TAKUU: PUHELIMET JA TABLETIT

tai 12,46 €/kk 36 kk hinta 448,56 €

Tehoa ja toimivuutta – missä ikinä oletkin!


Torstaina 12. syyskuuta 2019 |

ylässä sen, Junius-pojan unelmien kesätyö on sinappikauppias. Hän onkin pitänyt omaa kojua Strömman jäätelökioskin kupeessa ja on hyvin perehtynyt erilaisiin makuvaihtoehtoihin. Jokilehtojen kissat ovat oma lukunsa ja osa perhettä. Kissoista kolme pyörii pihapiirissä ja yksi, Mimosa, on ns. nomadi, kulkee omia polkujaan. Junius on ristinyt kissansa Kingi Äijä Tyyppi Jokilehdoksi, hieman testosteronia naisvaltaiseen huusholliin. Erikoisin tapaus on vaihto-oppilaaksi kutsuttu Toffee, Josafiina-tyttären kissa, joka päätti muuttaa naapuriin. Naapurista oli saman värinen kissa kadonnut, ja siellä pääteltiin ilahtuneina kissan palanneen takaisin. Tosin kissa oli reissussa kutistunut ja päälle päätteeksi lähtenyt kollina ja palannut narttuna... Jokilehtojen työpäivät ja -viikot venyvät välillä todella pitkiksi eikä yrittäjän elämässä paljon vapaapäiviä tunneta. - Tämä on kuitenkin meille sopivin ja onnellisin elämäntapa: haluamme päättää itse, luoda ja kehittää uutta. Kotinurkissa yrittäminen on vähän leppoisampaa; työmatkaetu on mahtava ja välillä voi hengähtää vaikka rapsuttelemalla toimistokissoja.

Taija ja Jonas Jokilehto pyörittävät usean yrityksen rypästään omassa pihapiirissään Ylönkylässä.

Maatalouden ja pienkiinteistöjen Maatalouden ja polttoöljyt pienkiinteistöjen polttoöljyt Soita tilauksesi nytnyt 02-7347 400 Soita tilauksesi 02-7347 400

JUTTUVINKIT

toimitus@salonjokilaakso.net

Luotettava maaseutukohteiden välittäjä Luotettava maaseutukohteiden välittäjä yhteistyössä Metsänhoitoyhdistysten yhteistyössä Metsänhoitoyhdistysten kanssa kanssa Metsätila Hevonkroppa 6,3 ha, Salo, Kiikalan Saari Metsää, peltoa, vanhat rakennukset, Salo, Tieksmäki Puusto 1ha. 151Luhdantie, m³. Lähtöhinta 50 800 €. Tarj. menn. Yht.12,4 Pommitie. Hp.40 000 17.9. €. Tarj. 11.9. Metsätila 6,3ha, ha,Somero, Salo, Kiikalan MetsätilaHevonkroppa Metsäpalsta 5,7 Pyöli Saari Puusto 1 151 m³. Lähtöhinta €. Tarj. 17.9. menn. Rankametsää. Lähtöhinta 17 50 000800 €. Tarj. 24.9. menn. Metsätila ha, Somero, Pyöli Someron Metsäpalsta yhteismetsän5,7 osuudet 16 kpl haamutilan mukana Rankametsää. 000€/osuus. €. Tarj. 24.9. menn. Hintapyyntö 64Lähtöhinta 000 € eli 417000 Someron osuudet 16 kpl haamutilan mukana Tarj. 24.9.yhteismetsän mennessä Hintapyyntö 64 000 € eli 4 000 €/osuus. Tarj. 24.9. menn. Metsätilat 24,5 ha Kannisto ja Perkko, Salo, Perälä (Nurkkila) Metsätilat 24,5 ha Kannisto ja Perkko, Salo, Perälä (Nurkkila) Puusto 3 630 m³. Lähtöhinta 105 000 €. Tarj. 25.9. menn. Puusto 3 630 m³. Lähtöhinta 105 000 €. Tarj. 25.9. menn. Rantatontti3,5 3,5ha ha metsäpalstalla, metsäpalstalla, Kiskon Kiskon Kirkkojärvi Kirkkojärvi Rantatontti Rantayleiskaava.Hintapyyntö Hintapyyntö 35 35 000 000 €. €. Tarj. Tarj.26.9. 26.9. menn. menn. Rantayleiskaava. Salo,Kiskon KiskonKajala, Kajala, Iso-Kiskon Iso-Kiskon rantakaavatontteja rantakaavatontteja Salo, Hintapyyntö30 30000-59 000-59 000 000 €/tarj. €/tarj. Sovi Sovi esittely. esittely. Hintapyyntö Kaikkien kohteiden www.metsatilat.fi Kaikkien kohteidenlisätiedot: lisätiedot: ZZZPHWVDWLODW¿ Maaon hyvä hyväkysyntä. kysyntä.Tilan Tilanmyyntiaikeissa myyntiaikeissa Maa- ja ja metsätiloilla metsätiloilla on kannattaa alanammattilaiseen. ammattilaiseen. kannattaa olla olla yhteydessä yhteydessä alan

Länsi-Suomen Metsätilat Länsi-Suomen Oy LKV

Turuntie 22 B 19, 24240 Salo Rauno Hakala, LKV, p. Turuntie 0400 12422 832 Antti Rantanen, B 19, 24240 Salo LKV, p. 040 529 0668 Rauno Hakala, LKV, p. 0400 124 832 Antti Rantanen, LKV, p. 040 529 0668 HWXQLPLVXNXQLPL#PHWVDWLODW¿

TURBO EDITION EI JÄTÄ KETÄÄN KYLMÄKSI. ETUSI JOPA 3 700 €.

TEHOA JA TYYLIÄ Hyvin varustellut C-HR ja Corolla Turbo Edition -mallit ovat sekä ulkonäöltään että kyvykkyydeltään valioyksilöitä. Saat nyt: C-HR TURBO EDITION WINTER PACK 0 € KOKONAISETUSI JOPA 3 700 €

9

COROLLA TURBO EDITION WINTER PACK 490 € KOKONAISETUSI JOPA 3 000 €

Toyota YARIS 1,5 Dual VVT-i Toyota COROLLA Sedan Active 5ov Multid S(18.1) -18 1,8 Hybrid Active Plus -19 5 tkm 18.800€ 6 tkm 29.400€

Toyota AVENSIS 1,6 D-4D Active Touring Sports -15 57 tkm 19.900€

Toyota AVENSIS 1,8 Valvematic Toyota VERSO 1,8 Valvematic Active Wagon (MY14.C -14 Sol Edition Multid S 7p -10 72 tkm 20.300€ 165 tkm 14.800€

Toyota PROACE L1H1 2,0 D 120 -16 53 tkm 22.400€

Toyota COROLLA 1,6 Valvematic Citroen C4 CACTUS BlueHDi Toyota AURIS Touring Sports -17 100 Shine 50 Anniversary Edt A (17 -15 1,8 Hybrid Active -16 71 tkm 22.700€ 123 tkm 10.500€ 55 tkm 22.500€

Winter Pack sisältää talvirenkaat kevytmetallivantein, tavaratilan suojapohjan ja kumimatot.

COROLLA Touring Sports 1.2T Turbo Edition kokonaishinta 25 991,35 € 1.2T Turbo Edition Multidrive S kokonaishinta 27 999,64 € C-HR 1.2T Turbo Edition kokonaishinta 24 597,21 € (sis. toim.kulut 600 €). Takuu 3 vuotta/100 000 km, korin puhkiruostumattomuustakuu 12 vuotta. C-HRmalliston WLTP CO2-päästöt 110-154 g/km ja yhdistetty kulutus 4,9-6,8 l/100 km. Uuden Corolla -malliston WLTP CO2-päästöt 101-149 g/km ja yhdistetty kulutus 4,5-6,6 l/100 km. Turbo Edition -tarjous koskee varastossa olevia autoja, uusia asiakastilauksia (vain yksityistilauksia) ja on voimassa rajoitetun ajan. Winter Pack -tarjous koskee Corolla Hatchback ja Touring Sports: 1.2T bensiini ja 2.0 Hybrid sekä rajoitettua erää C-HR Turbo Edition -malleja ja on voimassa toistaiseksi. Kuvan autot erikoisvarustein.

Renault KADJAR Energy TCe Audi A6 Avant Bsn 3,0 V6 TDI Honda HR-V 1,5 130 Bose -16 160 Q S tronic -15 Executive CVT 41.800€ 11 tkm 57 tkm 19.900€ 67 tkm Myllyojankatu 11, Salo Myynti ma-ti 9.00-18.00 ke-pe 9.00-17.00 Huolto la 10.00-14.00

p. 0403 066 280 p. 0403 066 275

-18 29.500€


10 | Torstaina 12. syyskuuta 2019

SYYSTARJOUS! KAIKKIIN OPEL HENKILÖ- JA HYÖTYAJONEUVOIHIN:

Korko 0 % Talvirengaspaketti 299 € Takuu 3 vuotta *

allit m l e p O t Suositu rusteilla nyt huippuva hintaan! erikois

! O OH Astra:

Insignia:

200HV AUTOMAATTI

LUOKKANSA PARHAITEN VARUSTELTU

Insignia Sports Tourer 38 512 €

Astra Sports Tourer 23 999 €

Insignia Innovation Plus 1.6 Turbo Start/Stop A6 200hv

Grandland X Innovation Plus 130hv Turbo Automaatti

Astra Innovation Plus 105hv Turbo

ilman käsirahaa 389 €/kk**

ilman käsirahaa 369 €/kk***

ilman käsirahaa 259 €/kk*

36 258 € 33 990 € 22 999 €

Astra: CO2-päästöt 132-156 g/km. Astra Innovation Plus 105hv T 22.999 € (sis.autovero 2528,31€+tk 600€). Insignia Innovation Plus 1.6 T S/S A6 200hv CO2-päästöt 166 g/k, 36 258,41 € (sis. tk 600 € ja autovero 7448,41 €). Grandland X CO2-päästöt 136-167 g/km. Grandland X Innovation Plus 130hv Turbo A8 CO2-päästöt 163 g/km, 33.990,62 € (sis. tk 600 € ja autovero 6650,62 €). RAHOITUSESIM. 0 %: *22.999 € **36.258,41 € ***33.990 €, perust.kulu 249 €, käsit.maksu 12 €/kk, luottoaika 60 kk, käsiraha 0 €, kk-erä *259,42 € **389,24 € ***369,45 €, suur. viim. erä *8652 € **14.250 € ***13.150 €, luottokust. 969 €, KSL:n muk. tod. vuosikorko *1,22 % **0,77 % ***0,82 %. Edellyttää hyväksytyn luottopäätöksen ja kaskovakuutuksen. Rahoitusyhtiö: Santander Consumer Finance Oy. Voimassa uusiin yksityishenkilöiden tekemiin tilaus- ja kauppasopimuksiin rajoitetun ajan. Kuvien autot erikoisvarustein. Ei voi yhdistää muihin tarjouksiin, koskee rajoitettua erää autoja. Takuu 3 vuotta/90tkm.

SALO, Örninkatu 3-5 Automyynti 075 3040 5110 Huolto 075 3040 5130 Varaosat 075 3040 5140 www.ppauto.fi

ma-ti 9-18 | ke-pe 9-17 | la 10-14 ma-pe 7-17 ma-pe 7.30-17


Torstaina 12. syyskuuta 2019 |

Mahtavat syysedut uuteen Ford Fiestaan

FORD TAKUU VUOTTA tai 100 000 km

Rahoituskorko 0 % ilman kuluja!*

Esim. Ford Fiesta Titanium

1.0 EcoBoost Automaatti 100hv

20.996 €

tai ilman käsirahaa *

229 €/kk

ENSIESITTELYSSÄ 11.–14.9.

FORD TAKUU VUOTTA tai 100 000 km

Uusi Ford Ranger 4WD

Fiesta-mallisto alk.

15.985 €*

ENSIESITTELYSSÄ 11.–14.9.

FORD TAKUU VUOTTA tai 150 000 km

Uusi Ford Transit

Kuljetusten jättiläinen

Menee minne haluat, tekee mitä tahdot Tehokkaampi, ty ylikkäämpi ja varustellumpi kuin koskaan ennen. Uutena moottorina on 2.0 Ford EcoBlue -dieselmoottori (170 hv tai 213 hv) ja vaihteistoina M6-manuaali tai erinomaisen ajomukavuuden varmistava A10-automaattivaihteisto.

Kaikkien aikojen paras Transit on täällä. Uudistunut Transit on nyt entistä älykkäämpi, tehokkaampi ja suorituskykyisempi. Valittavana etu-, taka- ja nelivetomallit. Ford EcoBlue -dieselmallien lisäksi saatavissa ovat mHEV-diesel-kevythybridit.

Koe ja aja uutuusmallit Ford-liikkeessä!

Vakiona mm. LED-päiväajovalot • Parkkitutkat edessä ja takana • Vakionopeudensäädin • Lämmitettävä tuulilasi • Bluetooth • llmastointi • Etusumuvalot • Polttoainekäyttöinen lisälämmitin, ajastin ja kaukosäädin • Kuormatilassa sivuseinien verhoilu ja lattiasuoja • 130 hv/360 Nm, 170 hv/390 Nm, 185 hv/415 Nm • Kuormatilaa jopa 15,1 m3

ford.fi/hyotyajoneuvot

ford.fi/hyotyajoneuvot

Vetopaino 3500 kg, kantavuus jopa 1105 kg, vääntö jopa 500 Nm, kahluusyvyys 800 mm, kuormalavan pituus on jopa 1847 mm. Mallistossa myös uusi Ranger Raptor.

Ford Fiesta -mallisto alk. 15.984,67 € (autoveroton hinta 13.760 € + arvioitu autovero CO2-päästöillä 129 g/km 1.624,67 € + 600 € toimituskulut). Ford Fiesta -malliston CO2-päästöt 124–152 g/km ja EU-keskikulutus 4,8–7,0 l/100 km (uusi mittaustapa WLTP). *Ford Credit -esimerkkilaskelma / Ford Fiesta 1.0 EcoBoost 100hv Automaatti. Auton hinta toimituskuluineen yhteensä 20.995,72 €. Käsiraha 0 €, luoton perustamiskulu 0 €. Laina-aika 60 kk, viimeinen suurempi erä 7450 €, korko 0 %, käsittelymaksu 0 €/kk, kk-erä 229,59 €. Luottokustannus 0 €, luottokust. 0 €, tod. vuosikorko 0 %. Edellyttää hyväksytyn luottopäätöksen ja kaskovakuutuksen. Luoton myöntäjä Ford Credit, Äyritie 24, 01510 VANTAA. Ei yhdistettävissä muihin etuihin ja kampanjoihin. Edut koskevat uusia tilaussopimuksia 30.9.2019 asti. Kuvien autot erikoisvarustein. Uusi Ford Ranger alkaen 34.299,67 € (autoveroton hinta 30.810 € + arvioitu autovero 2.889,67 € WLTP CO2 -päästöillä 222 g/km + toimituskulut 600 €). Uuden Ford Ranger -malliston CO2-päästöt 222–245 g/km, WLTP-yhdistetty kulutus 8,5–9,5 l/100 km. Ford Liikkumisturva 0 € / 5 vuotta. Ford Liikkumisturva on lisäpalvelu säännöllisesti Ford-merkkihuollossa huolletuille Ford-ajoneuvoille. Liikkumisturva auttaa, jos matka katkeaa yllättävän vian vuoksi. Palvelu kattaa myös liikennevahingot. Uusi Ford Transit -mallisto: Van-pakettiauto, Alustat pakettiautona, Kombi M1, Linja-auto, Kevytkuorma-autot. Uusi Ford Transit Van -mallisto alk. 38.127,60 € (autoveroton hinta 33.880 € + arvioitu autovero CO2-päästöillä 222 g/km 3.647,60 € + 600 € toimituskulut). Uusi Ford Transit Van -malliston CO2-päästöt 215–297 g/km ja EU-keskikulutus 8,2–11,3 l/100 km. Ford Liikkumisturva yrityksille 0 € / 5 vuotta. Ford Liikkumisturva on lisäpalvelu säännöllisesti Ford-merkkihuollossa huolletuille Ford-ajoneuvoille. Liikkumisturva auttaa, jos matka katkeaa yllättävän vian vuoksi, kattaa myös liikennevahingot.

SALO, Örninkatu 3-5 Automyynti 075 3040 5110 Huolto 075 3040 5130 Varaosat 075 3040 5140 www.ford-ppauto.fi

ma-ti 9-18 | ke-pe 9-17 | la 10-14 ma-pe 7-17 ma-pe 7.30-17

11


12 | Torstaina 12. syyskuuta 2019

Rakkaus hevosiin vetää talleille Maritta Määttänen

Sisarukset Ava (12) ja Isla (10) Urpo käyvät Salon urheilupuistossa sijaitsevilla Caballos Talleilla miltei viikon jokaisena päivänä. Ava on harrastanut hevosten parissa viiden vuoden ajan. - Aloitin näillä samoilla talleilla. Hevoset ovat siitä kivoja, että niitä voi hoitaa. Niiden kanssa voi tehdä kaikenlaista, ratsastaa ja kisata esteillä ja muissa lajeissa. Haasteellista on saada hevonen tekemään sitä, mitä pyydän, Ava sanoo. Avalla ja Islalla on lauantaisin ratsastustunnit ja myös arkisin he käyvät talleilla. - Lauantaisin olemme täällä noin 4-5 tuntia, Ava ja Isla kertovat yhdessä. Islalla on vastaus valmiina, kun kysytään toivehevosen ominaisuuksia. - Toivoisin sellaisen reippaan ja herkän hevosen itselleni. Hevosten luonteissa on paljon eroa, Isla sanoo. Ratsastuksenohjaaja Sanna Eeva on harrastanut ratsastusta 25 vuotta. Hän ohjaa ratsastustunteja Caballos Talleilla itsenäisenä yrittäjänä. - Olen tehnyt tätä ammatikseni nyt noin yhdeksän vuotta. Tällä hetkellä ratsastusta harrastavista puolet on lap-

sia ja puolet aikuisia, Sanna sanoo. Sanna kertoo, että aikuisharrastajia tulee kaiken aikaa takaisin rakastamansa lajin pariin. Välissä on saattanut olla useampikin vuosi. Suhtautuminen omaan ratsastukseen on usein muuttunut tietoisemmaksi olemiseksi hevosen selässä. - Aikuisharrastajille on tärkeää kehotietoinen ratsastaminen. Siinä keskitytään asennon ja apujen käyttöön. Jossain määrin se on melko pikkutarkkaakin tekemistä, ”miten minun tulee olla, että saan yhteyden hevoseen”. Aikuiset myös fiilistelevät, tavoittelevat tunnetta. On upeaa, kun hevonen liikkuu kauniisti ja vastaa apuihin, Sanna kuvailee. Uusiksi hevosharrastajiksi haluaville lapsille ja nuorille Sanna suosittelee liittymistä ryhmään, jotta hevostallit tulevat ohjatusti tutuiksi. Caballoksen talleilla ollaan kaavailemassa hevoskerhotoiminnan aloittamista. - Pyrimme järjestämään pieniä askareita, jotta tallin arki tulee tutuksi, mutta tallitöillä ei ole mahdollista päästä ilmaiseksi ratsastustunnille. Ahkeruus ja sitoutuneisuus kuitenkin pannaan merkille

ja palkitaan tavalla tai toisella muutaman kerran vuodessa. Hevosharrastus on paljon muutakin, kuin pelkkää ratsastamista. Hevosista oppii tietämään paljon, kun niiden kanssa on. Oppii esimerkiksi näkemään, miten hevonen elehtii kommunikoi elehtimällä, Sanna sanoo. Sanna haluaa korostaa turvallisuusasioiden tärkeyttä. - Hevonen on iso ja nopea eläin. Meillä esimerkiksi hevosten karsinoihin tai tarhoihin ei saa mennä ilman tallihenkilökunnan lupaa. Hevoset arvostavat rauhallista elinympäristöä, jolloin niiden käytös on levollista. Tallin säännöt voivat tuntua lapsista ja nuorista joskus tiukoilta ja tylsiltä, mutta pyrimme aina siihen, että hevoset voivat hyvin ja harrastajat säästyvät kolhuilta. Ratsastamaan haluavalle järjestyy lainakypärä tarvittaessa. Lisäksi tarvitaan kannalliset kengät, tähän käy esimerkiksi tavalliset saappaat, Sanna sanoo. Sari Murtola avasi Caballos Tallien ovet uutena yrittäjänä Salossa elokuun alussa. Hän on kuitenkin aloittanut yrittäjänuransa jo vuonna 1987, ollessaan 18-vuotias. - Asun Nauvossa, mutta Salo on minulle tuttu paikka, sillä

DRIVE-IN

RENKAANVAIHTO

isäni on kotoisin Kuusjoelta. Olen aloittanut ratsastamisen 5-vuotiaana. Valmistuin ratsastuksenohjaajaksi yrittäjälinjalta Ypäjältä, Sari kertoo.

Sari kehuu lähellä Salon keskustaa sijaitsevia tallitiloja ja sen ympäristöä. - Paikkanahan tämä on aivan huippu. Hevosille on hy-

vät tilat ja alueella on ollut jo aiemminkin kilpailutoimintaa. Kenttien pohjia ja koko aluetta pidetään kaiken aikaa hyvässä kunnossa Salon Ratsastusseuran ja yritykseni yhteistyöllä. Minulle on tärkeää, että hevoset voivat hyvin. Tallissa on tällä hetkellä 17 hevosta. Aloitamme tässä kuussa myös ponikerhon, Sari kertoo.

Ava (vas.) ja Isla Urpo käyvät Salossa Caballos Talleilla miltei viikon jokaisena päivänä. Arki-iltaisin tytöt tekevät tallitöitä ja lauantaisin on vuorossa ratsastustunnit.

4 | 5 ja 6 pvän täysihoito + lennot

Kaupunkilomaristeilyt

T E S I L L A V R TU RENGASRA

Huipputarjous!

. 0 9.- 15. 9 K K I I V A I S T

T A A K N E R ! A T S O T S A R

A V N A A R SUO SI RENKAITTE STAMAAN EET A K R A T E L TU NGASPAIN E R A J O T N KU 9.-21.9. lle

n ostaja a j r a s s a g n re tto aiden allelai

renk

0€

Olemme avoinna ma-pe 8-17, la 9-14 Myllyojankatu 24, SALO, 02 - 777 1717

RENGASTURKU.FI

ale -50% 2. matkustaja

Italian, Ranskan ja Espanjan upeat kaupungit!

Kun sinulla on muutama päivä aikaa ja haluat päästä rentoutumaan eurooppalaiseen tunnelmaan, tämä on sinun juttusi! Huolehdimme kaikista järjestelyistä ja sinun tehtäväsi on nauttia olostasi; onpa sitten suunnitelmissasi koluta kulttuuriaarteet, shoppailla sydämesi kyllyydestä - tai vain ottaa lokoisasti.

4 päivän risteilyt | alk. 795,Savona | Barcelona | Marseille | Savona Lähdöt 2020: 2.4. • 14.4. • 21.4. • 7.5. • 8.10. • 15.10. • 22.10 • 5.11. 5 päivän risteilyt | alk. 895,Savona | meripäivä | Barcelona | Marseille | Savona Lähdöt 2020: 5.4. • 17.4. • 29.4. • 3.5. • 10.5. • 11.10. • 18.10. • 25.10. 6 päivän risteilyt | alk. 1125,Savona | Barcelona | Mallorca | meripäivä | Marseille | Savona lähdöt 2020: 9.4 ja 24.4. Hintaan sisältyy

Asiantuntijaopas

 Meno-paluulennot  5 päivän risteilyllä, lähtö 17.4.  Kuljetukset (m/p) satamaan € / hlö. Alkaen hinnoissa on huomi Kaikki ateriat (aamiainen, oitu ale -50%, 2. matkustaja. Tarjous lounas sekä illallinen) 27.9.19 asti, paikkatilanteen mukaan  Verot, satamamaksut ja tipit Vastuullinen matkanjärjestäjä Costa Cruises.  Lisämaksusta juomapaketit

010 231 6550 | loistoristeily.fi myynti@loistoristeilyt.fi


Torstaina 12. syyskuuta 2019 |

Syksyn Parhaat

Synttärit 13.-15.9.2019

PERJANTAINA: HOVIMUUSIKKO ILKKA klo 16 ja 18 LAUANTAINA: SUSANNA LAINE klo 11-16 MISS SALO 2019 klo 12 ja 14 VILPAS VIKINGS klo 13.30 CHILIN SyöNTIKISA klo 13 SALOJAZZ INFOPISTE klo 12-15 PLAZAN BINGO klo 15 ANTONION SyNTTÄRIT klo 20-23

SUNNUNTAINA: KENGURUMEININKI klo 13 ja 15 MATCH SHOw alkaen klo 12 SALOJAZZ MUSISOI klo 12.15 ja 14 KAKKUKAHVIT alkaen klo 12 EKSOOTTISET LEMMIKIT klo 12-15 KAVERIKOIRAT alkaen klo 12 Tutustu tapahtumaan lisää

www.kauppakeskusplaza.fi arkisin: s-market 7-21 erikoisliikkeet 9-20

lauantaisin: s-market 7-18 erikoisliikkeet 9-18

sunnuntaisin: s-market ja sokos 12-18 erikoisliikkeet 12-16

katso liikekohtaiset aukioloajat netissä www.kauppakeskusplaza.fi

kauppakeskus Plaza Vilhonkatu 8, 24100 salO www.kauppakeskusplaza.fi facebook.com/kauppakeskusplaza

13


14 | Torstaina 12. syyskuuta 2019

Tarjoushinnat voimassa 17.9. saakka tai niin kauan kun tuotteita riittää. VETOLAMPPU 1 W

Emax KAASULÄMMITIN Ä

Ripusta tämä mihin haluat ja nykäisyn avulla LED voidaan sytyttää tai sammuttaa

Kätevä kaasulla toimiva lämmitin kylmeneviin päiviin Polttoaineena käytetään propaania, butaania tai nestekaasua Lämmitysteho 1,5–4,1 kW Mitat 42 x 72 x 31 cm Paino 11,5 kg 38-4458

Värilämpötila viileä valkoinen Virtalähde 3 x AAA Mitat 16 x 5,5 cm Värilajitelma 90-00605 Norm. 2,99/kpl

SYNTTÄRITARJOUS!

9

99

SYNTTÄRITARJOUS!

69

90

5 kpl

Woodlander LED-OTSAVALO Kompaktin koon ja päätyyn sijoitetun magneetin ansiosta lamppu soveltuu moneen käyttöön 120 lumenin valoteho ja 60 metrin kantama Paloaika jopa 1,5 tuntia Paino 46 g (Ilman paristoa) Ei sisällä paristoa (1 x AA) Suojaluokka IPX4 90-00453

SYNTTÄRITARJOUS!

499

(9,99)

JBL T160BT Langattomat BLUETOOTH-NAPPIKUULOKKEET Langattomat JBL-nappikuulokkeet 6 tunnin akunkestolla synttärihintaan JBL Pure Bass -ääni Uudelleenlataus 2 tunnissa Kolmen näppäimen ohjaus mikrofonilla 95-01170

SYNTTÄRITARJOUS!

Laatua järkihintaan

Suunniteltu monipuoliseen kalastamiseen ja huolettomaan vesillä liikkumiseen, turvallisuudesta tinkimättä Made in Finland Takuu 2 vuotta CE-hyväksytty Koot S–XXL 55-03073–77 Norm. 799,00

24

4,98/l /l

ABS-kuori, kaksi kuorikokoa Miellyttävä, irrotettava ja pestävä sisus Säädettävä ilmastointi Leukahihnassa DD-lukitus ECE 22/05 -hyväksytty Paino 1380 g +/-50 g Väri mattamusta/oranssi Koot XS–XXL 40-07996–03

Laadukas kuivapuku synttärihintaan!

S! SYNTTÄRITARJOUS!

SYNTTÄRITARJOUS!

Kanta-asiakkaille

Kanta-asiakkaille

Motox Marine 2T TCW-III 1 l kaupan päälle! (59-00185, arvo 5,99)

Motocrosskypärä harrasteja juniorikuljettajille

(24,90)

Ursuit MTX Fishing KUIVAPUKU

90

Yoko Scramble CROSSIKYPÄRÄ

1990

Motox Marine 2T TCW-III KAKSITAHTIMOOTTORIÖLJY 5 L Suojaa moottoria kovissakin lämpötiloissa ja pitää sen puhtaana NMMA TC-W3, SAE J 1536 M/F-3 59-00184

(79,90) (7 ,

699,00

SALO • Savenvalajankatu 3 Avoinna arkisin 9–20 • lauantaisin 9–18 • sunnuntaisin 10–17 www.motonet.fi

149

00

SYNTTÄRITARJOUS! 100% Accuri Tresse e -ajolasit kaupan päälle! 90) (40-06148, arvo 59,90)

skylä Hämeenlinna • Joensuu • Jyvä Espoo • Helsinki • Hyvinkää • • Kuopio vola Kou • a Kotk • kola Kok • Kaarina • Kajaani • Kerava • Loimaa • Mikkeli • Oulu • Pori Lahti • Lappeenranta • Lohja i • Salo • Savonlinna • Seinäjok i niem Porvoo • Rauma • Rova aa Vant • a Vaas • u Turk • io Tampere • Torn www.motonet.fi Tuotteita rajoitetusti. Tarjoukset voimassa 17.9.2019 saakka. Ei ennakkovarauksia.


Torstaina 12. syyskuuta 2019 |

Minna Lahti

15

Salon tori muuttuu leffateatteriksi perjantaina Salonjokilaakso

Salon torilla pääsee katsomaan perjantai-iltana elokuvaa ulkoilmakatsomosta käsin. Bio-Salon yrittäjä Jari Mäkilä kertoo, että torilla esitetään puoli yhdeksän alkaen Aku Louhimiehen ohjaama elokuva Levottomat. - Tuomme torille projekto-

rin, josta elokuva heijastetaan torille tuodun kuorma-auton valkoiseen kylkeen, Mäkilä kertoo. Elokuvanäytöstä pääsee seuraamaan torin penkeiltä, joista löytyy istumapaikat noin 170 hengelle. Seisomapaikkoja löytyy koko torin leveydeltä. - Tilaisuus on maksuton. Juhlistamme näytöksellä

päättyvää Bio-Salon 80-vuotisjuhlavuotta. Viikonlopuksi on luvassa säätiedotuksen mukaan epävakaista säätä. Tapahtumalla on säävaraus. Kaatosateessa elokuvaa ei katsota. - Toivotaan hyvää keliä ja paljon ihmisiä katsomaan leffaa, Mäkilä sanoo.

Lauantaina Plazassa nähdään Miss Salo 2019 -kilpailu sekä muotinäytökset klo 12 ja 14.

Plazan synttäreillä ohjelmaa koko perheelle Salonjokilaakso

Kauppakeskus Plazassa vietetään synttäreitä perjantaista sunnuntaihin koko perheelle suunnattujen ohjelmien kera. Plazan synttärit päräyttää perjantaina käyntiin Radio Suomipopin Aamulypsystä tuttu Hovimuusikko Ilkka klo 16 ja 18. Illan juontaa Arto Lepistö. Lauantaina Plazassa pääsee pelaamaan SuperBingoa, jossa pääpalkintona on 300 euron Plaza-lahjakortti. - Esiintymislavalla nähdään Fashion Teamin kanssa yhteistyössä järjestetty Miss Salo 2019 -kilpailu ja muotinäytökset klo 12 ja 14. Vilpas Vikingsin kauden liigapelaajat esitellään lavalla klo 13.30.

Antonion järjestämä perinteinen ChiliWings-haastekisa käydään yhdyssillalla klo 13. Päivän juontaa mm. Puoli seitsemän -ohjelmasta tuttu Susanna Laine, kauppakeskusjohtaja Anni Rasilainen kertoo. Sunnuntaina Plaza tarjoaa synttäreiden kunniaksi kakkukahvit 1200 ensimmäiselle asiakkaalle klo 12 alkaen. Hauska Kengurumeininki ilahduttaa perheen pienimpiä energianpurkumusiikilla klo 13 ja 15. Salon 4h-yhdistys esittelee eksoottisia eläimiä klo 12-15, ja Kiekkohait -11 aloittava juniorijääkiekkojoukkue järjestää Match Shown eli leikkimielisen koiranäyttelyn Plazan kattota-

santeella. Myös Salon Karvatassujen kaverikoiria pääsee tervehtimään päivän aikana. SaloJazz esittää jazzklassikoita sekä groove- ja soulpoimintoja laulaja Hanna-Mari Riihimäen ja kitaristi Henri Marjamäen johdolla klo 12.15 ja 14. SaloJazzilla on Plazassa myös info- ja lipunmyyntipiste sekä lauantaina että sunnuntaina klo 12-15. Päivän juontaa Salkkuna. Synttäriviikolla Plazassa alkaa myös ainutlaatuinen Terhi Saarisen upea Barbie-näyttely. Näyttely on esillä Plazan 2. kerroksessa 11.-29.9. Kaikki näyttelyssä esillä olevat luomukset ovat täysin uniikkeja ja käsityönä tehtyjä.

Bio-Salon Levottomat-elokuvan ulkoilmanäytös jatkaa Iltatorien ja Taiteiden Yän iltapainotteista ohjelmatarjontaa Salon torilla.

*

*

1 KK

4

KK VAHINKOTURVA

TAATTU TYYTYVÄISYYS

* LASTEN SILMÄLASIT MAKSUTTA KAIKILLE ALLE 14-VUOTIAILLE

* AINA TOISET SILMÄLASIT

-50 %

*

6

KK KOROTON JA KULUTON MAKSU

* Tutustu tarkempiin tietoihin jatkuvista eduistamme www.optikkosalo.fi

TILAA NÄKÖISLEHTI SÄHKÖPOSTIISI tilaus@salonjokilaakso.net tai nettisivujemme kautta osoitteesta www.salonjokilaakso.net Turuntie 14, Salo | (02) 727 2800 | info@optikkosalo.fi | www.optikkosalo.fi Palvelemme ma-pe 9.00-17.30, la 9.00-14.00


KAIKKIEN AIKOJEN SEIKKAILU

KAIKKIEN AIKOJEN SEIKKAILU

16 | Torstaina 12. syyskuuta 2019 VAPAA-AIKA

Lauantai 14.9. klo 19.00

Pasi Kaunisto & Veli-Matti Friman

©2019 Disney/Pixar

©2019 Disney/Pixar

Tanssilippu: 15 € | sis. kahvilipun Kysy hotellimajoitusta tanssien jälkeen tai viihdeviikonlopun muita lomavaihtoehtoja! Lehmirannantie 12, Salo | puh. (02)727 5200 | www.lehmiranta.fi

BIO-SALO

Helsingintie 11 p. 02-731 2690

VA

BIO-KU

ilä

J. Mäk

C I N E M A

Molempien salien äänentoisto uusittu! Suomen ekat DOLBY-kaiuttimet! Olen suomalainen Downton Abbey ©2019 Disney/Pixar

©2019 Disney/Pixar

Pe-Su 17.15 (Su myös 15.00) Ma, Ke-To 18.30 Ti 14.30 ©2019 Disney/Pixar

Se: Toinen luku

Pe 17.45 La-Su 15.30 ja 17.45 Ma-Ti 19.00

Fast & Furious

Once...Hollywood

Megakauhua! Pe-La 19.30 Ti 18.30

Vielä Pe-La 20.00 Viimeiset!

Lisänäytös!! Ma 16.00 ja vain 6,00 €!!

La 13.00 ja 15.00 Su 13.00 Ma 16.30

La-Su 13.30 To 16.00

Ke-To 18.00 Väliajalla kahvit!

Ooppera: La Boheme

Angry Birds 2

©2019 Disney/Pixar

©2019 Disney/Pixar

Toy Story 4

* Ilmainen ulkoilmanäytös LEVOTTOMAT torilla PE klo 20.30 (säävaraus) * AfterSchool Ma FAST&FURIOUS klo 16.00 ja TOY STORY klo 16.30. Vain 6€! * PäiväNäytös Ti OLEN SUOMALAINEN. Kaffeet klo 14.00 ja elokuva 14.30 Info & Lippuvaraukset www.biosalo.fi • Seuraa meitä myös Facebook & Instagram 1 NÄYTÖS VAIN VAIN 1 NÄYTÖS

©2019 Disney/Pixar

ELOKUVATEATTERI LUMO ©2019 Disney/Pixar

©2019 Disney/Pixar

Ohjelmisto ajalle PE 13.-TO 19.9. Pe................17.00 La ................14.30 Su................13.30 Ti .................17.00 Ke ...............16.30

7 Dub

Pe-La ...........19.00 Su................17.15 Ma, Ke-To ....18.00

16 2D/Dub

7 La ................15.00

12 ©2019 Disney/Pixar

Pe-La ...........17.15 Su................15.30 Ti .................19.00 Ke ...............14.00 7,50 €

Savipajankatu 2B, Liikekeskus Valuri, Salo P. 040 701 2657 www.lumoleffat.fi

Syyskuussa liikutaan kaikkialla Suomessa

Ohjelmassa su 15.9. klo 11 ja 13 sauvakävely ja frisbeegolf klo 12 ja 14 juoksulenkki ja jumppa Pihalla lapsille erilaisia Tupurin majalla 15.9.2019 pelejä ja leikkejä klo 11-15 Hiihtomajantie 11, Salo

Salonjokilaakson saa

MYÖS MAINOSKIELTOTALOUKSIIN Salo-Suorajakelun jakelualueella.

Salonjokilaakso kiitos! EI MAINOKSIA SANOMALEHTIEN LIITTO

Reija Paltttala

Salon Taiteilijaseuran taidelainaamon kuukauden taiteilijana on parhaillaan suomusjärveläinen Helena Tuura, jonka sarjakuvallinen Helenan hetket ja retket -näyttely on nähtävissä 28. syyskuuta saakka Bizarren toisen kerroksen näyttelytilassa. Näyttely on ensimmäinen, jossa Tuura on käyttänyt taiteessaan sarjakuvan ilmaisukieltä. Vaikka kuvissa ei ole tekstejä, voi niissä nähdä ja tulkita monenlaisia tarinoita. – Olin vuonna 2011 täydennyskoulutuksessa taideakatemiassa Turussa, ja siellä työstettiin omakuvallisia menetelmiä maalauksen, piirustuksen, performanssin ja myös sarjakuvan keinoin. Kuitenkin vasta vuosien jälkeisessä tilanteessa ajattelin, että päivitämpä faceen piirtämällä tällaisen tekemäni jutun. Siitä näyttelyn idea oikeastaan lähti liikkeelle, Helena kertoo. Omakuvallisia teoksia Tuura on tehnyt jo kauan, nyt ne saivat toisenlaisen tekniikan myötä uuden muodon ja merkityksen. – Teen taidetta paljon itsestäni, kuvitan tavallaan elämääni, tunteita – miltä minusta tuntuu, kuka minä olen. Sieltä se lähtee. Ystävät ja muut ovat painostaneet, että nyt pitäisi tehdä myös jokin kirja sarjakuvista, joita olen tehnyt. Vein kuvat nyt ainakin tuonne näyttelyyn. Juuri nyt ei ole muuta projektia, mutta kevätpuolella tulee sitten laajempi Vuoden omakuvat -näyttely Lahteen, Helena kertoo näyttelyn lähtökohdista ja tulevista suunnitelmista. Näyttelyn kuvat ovat monelta osin myös hauskoja. Silti prosessi, joka johti uudenlaiseen ilmaisuun, kulki mielen kriisin kautta. Samanaikaisesti epäonninen sattuma jalan murtuessa ennen hiihtoreissulle lähtöä pakotti neljän kuukauden odotteluun liikkumisessa. - Näissä kuvissani olen löytänyt myös hauskemman puolen, vihdoinkin. Maalauksissani on puolestaan hyvin syvällinen, ja synkkäkin

Su................13.00 ©2019 Disney/Pixar Ke ...............16.00

7 Pe................19.30 La .....16.30, 19.30 Su.....15.00, 17.45 ©2019 Disney/Pixar Ti-To ............18.30

Sarjakuvallisesta ilmaisusta uudenlaisia omakuvia

Soita ja kysy lisää! P. 02 7272 993

MENOVINKIT • Palvelukeskus Ilolansalossa Pe 13.9. klo 10.30 Bingo. Pe 13.9. klo 14.30 Evergreen-jazzorkesteri. Ti 17.9. klo 13 Laulukööri. Ke 18.9. klo 17.30 Hoitotahto muistisairaan kohdalla. Pe 20.9. klo 14.30 UE -ikivihreitä ja gospelia. Tilaisuudet kaikille avoimia. • Teijon elokuvakesä 2019: • 7.9.-17.11. Mariella Rauhala. • 7.9.-17.11. Marjo Yli-Antola: Maalauksia. • Kulttuuritalo KIVA, Salo la 14.9. klo 19 Andalusian Swingband: muiste lemme Hannu Ruotsalaisen jazzaikaa! kapellimestari Antti Sarpila. Liput: Kello ja kulta Jokinen, Plaza ja Liivi-lehti, Vilhonk. 1 (kirjastoa vastapäätä). • Koko perheen Steissi järjestetään la 14.9. klo 11.15. Nuorten keskus Steissi, Metka-kahvila ja skeittihalli Tunneli ovat avoinna kaikenikäisille. Ohjelmassa kilpailuja, kiipeilyä, kädentaitoja, bingoa, pelailua, skeittausta, sirkustelua ym.

Helena Tuura kertoo löytäneensä sarjakuvien tekemisen kautta taiteeseensa aivan uuden puolen.

Sarjakuvanäyttelyn omakuvissa on vahva piirrosjälki, josta voi löytää paljon yksityiskohtia. puoli. Sarjankuvien tekeminen pelasti mieleni. Yleensä kuvat taiteeseeni ilmestyvät päähäni, mutta sitten tulikin tilanne, täysi pudotus, kun mitään ei syntynyt. Ajattelin, että enhän voi vain istua – jotenkin täältä on päästävä ylös. Silloin otin kynän käteeni ja aloin jatkamaan sarjakuvajuttua, jota olin tehnyt jo aiemmin. Ja siitä tekemisestä on tullut sellaista, että itsekin nauran piirtäessäni, Helena kuvailee käännekohtaa luovassa työssään.

Sarjakuvissa piirustuksellinen ote on vahvana, mutta samalla kuvista löytyy keveyttä. Yksityiskohdat antavat mahdollisuuden myös monille tulkintatavoille. – Minussa on se tarkka puoli, ja nyt saan sarjakuvissa laittaa kaikkea pientä sinne. Maaalauksissa yritin aikoinaan päästä siitä tarkkuudesta pois, ja olen päässytkin. Tämä on kepeämpi polku, ja näissä kuvissa voi vähän pilkatakin itseään. Näiden sarjakuvien jälkeen on lähtenyt

uudestaan liikkeelle myös omakuvien maalauspuoli, ja olen löytänyt uuden välineenkin, öljypastelliliidut, Helena luonnehtii. Tuura on taideopinnoissaan ja töissään työskennellyt useilla tekniikoilla ja myös monentyyppisissä ympäristöissä. Viimeisimmän koulutuksensa, soveltavan taiteen, lopputyön hän teki naisvangin kanssa vankilaympäristössä vuonna 2016. Omakuvallisessa projektissa oli painottuneesti vuorovaikutukseen ja yhdenvertaisuuteen pohjautuva lähtökohta. Myös omassa ilmaisussaan Tuura on käynyt läpi monia vaiheita. – Taideopinnoissani 1990-luvulla lähdin liikkeelle ihmishahmojen maalaamisesta, josta vuosien mittaan tekemiseni muuttui hyvin abstraktiksi, pelkkää väriä vain. Kunnes sekin kausi loppui. Piirrostöiden kautta menin ihmiseen takaisin taas. Ympyrä ikään kuin sulkeutui. Siirryin maalaamaan rasvaliiduilla. Ja sen jakson loputtua tuli tämä hirveä pudotus. Taiteilijan työväline on mieli, ja jos mielessä tapahtuu pudotus, menee työkykykin sen myötä. Tulee tunne, ettei ole mitään, eikä kannata edes yrittää. Mutta toisaalta juuri silloin kun on näitä vaikeita aikoja, syntyvät ne kaikkein syvimmät jutut, Helena kuvaa muutoksen syklejä. Helenan hetket ja retket -sarjakuvanäyttelyn kuvien aiheet liikkuvat arjessa ja monissa tunnistettavissa tilanteissa. Avajaisissa kuultu palaute kertoi sekin taiteilijalle sarjakuvien tavoittaneen kosketuspintaa katsojien mielessä. – Jännä, että sellaiset vähän vanhemmat ihmiset, ja erityisesti naiset kommentoivat naurun ja hymyn kera, että toi on niin tuttua, noinhan se juuri menee. Siinä taiteen hyvää tekevä voima tuli todistettua – myös itselleni. Eikä väärää tulkintaa ole, kaikki tulkinnat ja kaikki vastaanotot ovat yhtä arvokkaita, Helena tiivistää iloisen huojentuneena.

Taiteiden Yässä riitti vilinää

TEATTEREITA

• Teatteri PROvinssin päänäyttämö Salorankatu 5-7, ovi 3: La 14.9. klo 19

The Greatest Movies of all time, Netta Skog Elokuvamusiikkia digiharmonikalla. Su 29.9.klo 15 Mambo Italiano, Milana Misic, Amadeus Lundberg, Tomi Metsäketo. Suurmusikaali Tohtori Zivago: la 28.9.2019 klo 17, to 3.10. klo 19, su 6.10. klo 15, to 10.10. klo 19, pe 11.10. klo 19, su 13.10. klo 15, ke 16.10. klo 15, to 17.10. klo 19, pe 25.10. klo 19, ke 30.10. klo 19, su 3.11. klo 15, ke 6.11. klo 15, to 7.11. klo 19, ke 13.11. klo 15, to 14.11. klo 19, la 16.11. klo 17, to 21.11. klo 19, la 23.11. klo 17.

MUSEOITA

• Salon elektroniikkamuseon Made in Salo – puhelin- ja monitorinäyttely sekä televisio- ja radionäyttelyt avoinna to-pe klo 11-17, la klo 11-15, Salorankatu 5-7, ovi 3, www.salomus.fi, www.eliaskokoelmat.fi, puh. näyttelyn info 02-778 4896, tutkija 02-778 4885.

Viime torstaina järjestetty Taiteiden Yä tarjosi monenlaista ohjelmaa ympäri kaupunkia. Helsingintien tapahtuma-alueella tanssittiin vielä iltahämärässä.


Torstaina 12. syyskuuta 2019 |

17

VAPAA-AIKA

LP Viesti ja Vilpas tositoimiin viikonloppuna Salohallissa Liigajoukkueiden tuoreet vahvistukset ”antavat näyttönsä” salolaisyleisölle SJL/Jarmo Laakso

Salolaisilla koripallon ja lentopallon ystävillä on viikonloppuna hieno tilaisuus nähdä kaupungin liigajoukkueet Vilpas ja LP Viesti tositoimissa. Salohallissa pelataan perjantaina ja lauantaina koripallon Hanhivaara-turnaus ja lauantai-sunnuntaina lentopallon OP Lounaismaa -turnaus. Samaan viikonloppuun puolivahingossa osuneet harjoitusturnaukset saatiin sovitettu Salohallin parketille seurojen hyvällä yhteistyöllä. Hanhivaara-turnauksessa kotiyleisölle esittäytyy myös Vilppaan uusi valmentaja Ville Tuominen, joka on ollut tuttu näky Salohallissa aiemmin BC Nokian korisliigajoukkueen valmentajana. Tuominen kehuu paluutaan Korisliigaan onnistuneeksi ratkaisuksi. Salossa on hyvä ilmapiiri ja Vilppaan organisaatiossa ympärillä on hyviä ihmisiä. - Täällä puitteet ovat loistavat, maan parhaat ja kokeneet pelaajat näyttävät harjoituksissa hyvää esimerkkiä tekemisestä. Turnaus näyttää suuntaa mihin olemme menossa, kun vastaan asettuu liigajoukkueita, Tuominen sanoo. Hän arvioi Vilppaan uusimpia täsmähankintoja monipuolisiksi pelaajiksi. Laitapelaaja Tim Colemania hän pitää monipuolisena ja fyy-

LP Viestin ja Vilppaan vahvistukset Salojokilaakson yhteispotretissa. Katarina Pilepic (vas.), Nette Peit, Anu Ennok, DJ Laster, Tim Coleman, Jamuni McNaece, PeU-Basketin pelaaja Trenton Thompson, Reggie Dillarde sekä Kayla Haneline.

2019 sisenä pelaajana. Coleman osaa todella tehdä koreja ja on joukkueen sisällä pidetty pelaaja. - Dj Laster on ollut minulle yllätys. Hän on suoraan yliopistosta tuleva pelaaja, joka tuo uhkaa hyökkäykseen läheltä ja kaukaa. Arvoitus sitten on, miten hän sopeutuu eurooppalaiseen pelityyliin, Tuominen miettii. Jo varhaisessa vaiheessa

kesällä varmistui Reggie Dillardin jääminen Saloon. Hän tuli alkujaan PeU-Basketin vahvistukseksi, mutta totuttiin näkemään viime kauden viimeisissä otteluissa Vilppaan paidassa. Hän osoittautui pyyteettömäksi harjoittelijaksi ja pelaajaksi. - Jamuni McNaece on oma lukunsa. Kun hän on kentällä, ilmassa pelkkää kättä ja jalkaa. Sellainen pelaaja, jota ei

ole ennen täällä nähty. Potentiaalia on vaikka mihin, mutta hänellä ollut ollut hieman vaivoja, Tuominen sanoo. McNaece on harjoituksissa esiintynyt hieman varoen, mutta omaa myös 208-senttiseksi pelaajaksi kovan ponnistuksen. Miehen pelialue onkin korin yläpuolella. LP Viesti on muuttunut viime kaudesta melkoisesti. Valmentaja Tomi Lemminkäisen

Kuvat: Esko Anttikoski / www.wanhasuutari.fi

Sarafina Sahiti

1.

170 cm

Eerika Henttinen

Linda Heinonen

7.

176 cm

2.

170 cm

Marina Virtanen

Vilma Randelin

8.

175 cm

3.

165 cm

Laura Virtanen

Sini Heikkilä

9.

177 cm

4.

171 cm

Maria Pakkonen

Miss Salo 2019

Milla Kordelin

11.

177 cm

5.

178 cm

Helmi Tuominen

mukaan joukkue on lyhyempi kuin viime kaudella, mutta ulottuvuus on jopa parempi. Joukkueen ulkomaalaisvahvistuksista kaksi tuli suoraan

kotimaan liigasta ja yksi on paluumuuttaja, kun Anu Ennok palasi Euroopassa vietettyjen kausien jälkeen takaisin Saloon. LP Kangaslasta Saloon saapuivat Viron maajoukkueen Nette Peit sekä pitkä amerikkalainen keskipelaaja Kayla Haneline. Hakkuriksi LP Viesti sai kroaattipelaaja Katarina Pilepicin. - Uudet pelaajat ovat kovakuntoisia. Tulevathan Ennok ja Peit EM-kisoista. Haneline on mielestäni paremmassa kunnossa kuin viime vuonna Kangasalle tullessaan, Lemminkäinen iloitsee. Ainoastaan kroaatti Pilepic on kunnoltaan vielä hieman arvoitus. Hänestä ei ole valmennusjohdon mukaan viime kausina otettu kaikkea potentiaalia irti. Pilepic on kuitenkin kovakätinen ja LP Viestin kuntokuurin jälkeen varmasti isossa roolissa joukkueen menestyksessä. Viikonlopun turnaukset alkavat perjantaina koripalloturnauksella ja jatkuvat lauantaiaamuna LP Viestin turnauksella. Lauantai iltapäivällä pelataan koripalloturnauksen loput ottelut ja lentopallo jatkuu sunnuntaiaamuna.

SuNNUNTAINA 15.9.2019 klo 15.00 VPK:n talo, Asemakatu 3, Salo Liput 20 €

TOIVO KÄRJEN JA REINO HELISMAAN luontoaiheista musiikkia tangoprinsessa MIA LEIVON ja tenoriluutnantti RAIMO SALON esittämänä. Säestäjänä harmonikkataiteilija MIKA TARKKONEN. Konsertin kesto n. 75 min. jonka jälkeen väliaika. Väliajalla buffetti. Väliajan jälkeen esitetään dokumentti "Rata", kesto n. 45 min. Lipunmyynti perjantaisin 23.8. alk. Prismassa ja Citymarketissa klo 15-18. Tiedustelut Jorma Peltonen 040 053 3807, Esko Orrenmaa 050 590 9528

6. 177 cm

Johanna 12. 11. Jokiniemi 180 cm

Miss Salo 2019 ja kaksi perintöprinsessaa kruunataan Plazassa lauantaina 14.9.2019.

Voit äänestää 29.8.-12.9. välisenä aikana suosikkiasi Kauppakeskus Plazan toisen kerroksen äänestyspisteessä tai internetissä osoitteessa www.salonjokilaakso.net.

SALON SEUDUN RINTAMAVETERAANIT RY

Tulot veteraanien toiminnan tukemiseksi. Buffetti-tulot VPK:n naisten hyväksi.

TURNAUS SALOHALLISSA 14.-15.9. LAUANTAI 14.9. 09.00 ......... LP VIESTI - LP-VAMPULA 10.30 .......... SOLLENTUNA - LP KANGASALA 12.15 ............ LP-VAMPULA - SOLLENTUNA 13.45........... LP VIESTI - LP KANGASALA SUNNUNTAI 15.9. 11.00........... LP VIESTI - SOLLENTUNA 12.30........... LP-VAMPULA - LP KANGASALA 15.00 .......... PRONSSIOTTELU LIPUT 17.00........... FINAALI RAVINTOLAT PALVELEVAT KOKO TURNAUKSEN AJAN!

10€/PÄIVÄ

Menossa mukana


18 | Torstaina 12. syyskuuta 2019 SUDOKU KESKIVAIKEA

2

1

6

Taitokeskuksen uudistuneet tilat miellyttävät käsityöharrastajia

7

7

6

3

8

5

5

4

Reija Palttala

4

7

3

3

8

1

7

4

6

7

9

9

3

6 9 8

2 8

2 © Bulls

VAIKEA

3 9

6

9

8

7

4 2

4

6

8 3 3

2

7

9

5

4

7

5

6

2 5 6

3 © Bulls

VIIME VIIKON RATKAISUT KESKIVAIKEA

VAIKEA

1

7

5

9

4

6

8

3

2

5

8

4

7

3

9

2

1

8

2

6

7

3

1

4

9

5

7

1

3

6

2

4

8

9

5

3

9

4

8

5

2

7

6

1

6

9

2

8

5

1

4

7

3 9

6

9

1

8

4

6

5

2

7

3

8

2

7

1

4

6

3

5

5

4

7

2

9

3

1

8

6

9

3

6

5

8

2

7

4

1

6

3

2

1

8

7

5

4

9

1

4

5

3

9

7

6

8

2

7

5

9

6

1

4

3

2

8

3

6

1

4

7

5

9

2

8

2

8

3

5

7

9

6

1

4

4

5

9

2

6

8

1

3

7

4

6

1

3

2

8

9

5

7

2

7

8

9

1

3

5

6

© Bulls

Toimituksen käynti/postiosoite Turuntie 15, 24240 SALO Puh. (02) 7272 993 Avoinna ma-pe 9.00-16.00

Ilmoitusaineistot osoitteeseen ilmoitus@salonjokilaakso.net Päätoimittaja Pekka Mäenpää

Ilmestymispäivä Jakelupäivä Sivunvalmistus Painopaikka Painos Jättijakelu 6-7 krt vuodessa

Aineistopäivä ilmestymisviikon maanantai. Menovinkki- ja urheiluseurapalstoille edeltävä perjantai klo 12.

(02) 7272 991

Ilmoitus- ja sivunvalmistus Kimmo Lehto (02) 7272 992

4 © Bulls

Jakelu

torstai keskiviikko Salonjokilaakso Salon Lehtitehdas 32 000 kpl 41 000 kpl

Salo-Suorajakelu Oy, MK Trans & Logistics Oy, Posti

Lehden tilaus postitse kotiin 60€/vuosi. Jakeluhäiriöilmoitukset Salo-Suorajakelu Oy p. 040 0533 090 (ark. 9.00-16.00) Ilmoitusmyynti Katja Pölönen (02) 7272 994 Laura Leivo (02) 7272 996 Sähköposti toimitus@salonjokilaakso.net ilmoitus@salonjokilaakso.net etunimi.sukunimi@salonjokilaakso.net Sanomalehtien liiton jäsen ISSN 1456-5285

Taitokeskuksen uudistuneet tilat aukesivat avajaistunnelmin viime perjantaina. Taitokeskuksen toiminnanjohtaja Tiina Aalto kertoi tyytyväisenä uudistuksista ja keskeisistä toiminta-ajatuksista. – Toiminnan konsepti on nyt muuttunut. Kutomon ja studion tilat on laitettu kompaktisti yhteen tilaan, ompelimo uutena toiseen, ja Taito Shopissa löytyy nyt laajempaa tuotevalikoimaa. Ajatuksena on, että tänne voi tulla tekemään itse erilaisia käsitöitä, ja jos ei halua itse tehdä, voi täältä myös ostaa juttuja, jotka ovat eettisesti, ekologisesti ja kotimaassa tehtyjä. Eli halutaan tuoda esiin käsillä tekemistä ja eettistä kuluttamista, Aalto kuvailee. Keskuksessa järjestetään useita käsillä tekemisen kursseja monenlaisin työtekniikoin. Syyskaudella on mahdollista osallistua vaikkapa luovan kudonnan kurssille, makramee unisiepparin valmistukseen, verkkopunontaan, risutöiden perusteisiin tai pellavamassavalaisimen valmistuksen kurssille. Ohjaajina työskentelevät Taitokeskuksen omat työntekijät, joista Satu Nyberg on jo vuosia toiminut keskuksen varsinaisena neuvojana. Kutomoon voi tulla joko itsenäisesti kutomaan kangaspuilla tai osallistua kurssille kutomaan ryhmässä. Aulassa sijaitsevien kangaspuiden vieressä on juttelemassa avajaisiin käymään tullut Taina Härmä. Hän on aiemmin käynyt Taitokeskuksessa muutaman kerran, mutta ei vielä ole osallistunut keskuksen kursseille. – Tämä uusi tila on oikein kiva, kun on ompelimoa, myymälää, kursseja ja hyvät tilat. Olen käynyt täällä myyjäisissä ja katsomassa kun kaveri on kutonut. Pidän kaikesta, mitä ihmiset tekevät käsillään, siitä saa ideoita ja inspiraatiota – luovuus kiinnostaa. Itse ostan paljon sukkalankoja kutomiseen, tykkään ommella, kutoa, tehdä kaikkea käsillä. Keittiöhommat sujuu, hillojen tekemiset ja muut. Valmiita tuotteita ei tule juurikaan ostettua. Arvostan juuri käsillä tekemistä, Härmä kertoo. Avajaisvieraana oli myös Turun taitokeskuksen Taito Shopissa työskennellyt Elina Koistinen. Tekstiili- ja vaatetusartesaaniksi pari vuotta sitten valmistuneena hänellä on kehitteillä myös oma vapaan kudonnan tekniikkaan pohjautuva mallisto, joista hän oli tuonut joitakin esimerkkejä näytille avajaistilaisuuteen. Täysin uutena Salon Taitokeskuksesta löytyy Taitokeskuksen yhteistyökumppani-

Salon Taitokeskuksen uudistuneiden tilojen avajaisissa omasta yhteydestään Taitokeskukseen kertoivat avajaipuheessa Taito Varsinais-Suomen jäsen ja Aboa Vetus & Ars Nova- museon johtaja Johanna Lehto Vahtera (vas.), Salon Taitokeskuksen toiminnanjohtaja Tiina Aalto, Salon ammattiopiston tekstiilialan opettaja Kaisa Kopisto sekä Sinisen talon omistajaa edustava Jaakko Halkilahti. na ompelimo Oliina, joka valmistaa vaatteita ja muita tuotteita tilaustöinä ja erityisesti kierrätysmateriaaleista. Oliinan oman brändin lisäksi myynnissä on myös Hoppu Designin tuotteita. Kahdeksan vuotta yrittäjänä työskennelleellä ompelija ja suunnittelija Jenny Sainiolla on nyt uudet tilat, mutta paljon vanhoja tuttuja asiakkaita, jotka hän toivottaa uusien asiakkaiden ohella tervetulleiksi Sinisessä talossa sijaitseviin tiloihin. – Hyvin pitkälle tehdään sitä mitä asiakas toivoo. Suunnittelijana itselleni on tärkeää, että materiaalit on jossain määrin ekologisia. Tässä toiminnassa on hyvin vahva eettinen pohja, ettei kuormiteta maapalloa jatkuvasti uusilla tuotteilla. Tuotteet tehdäänkin ”on demand”, eli en tee tuotteita varastoon. Laidasta laitaan on nytkin tilauksia, takkia, paitaa, housua, jakkua – sekä asiakkaiden omista kankaista että näistä ompe-

limon retrokankaista, Sainio kertoo. Camilla Tuomarmäki ja Pirjo Vahtera ovat Oliinan tuttuja asiakkaita ja kertovat molemmat olevansa käsityöihmisiä. Neulominen, virkkaus ja ompelu sujuu, vaatteita ja muitakin käsitöitä tehdään sekä itselle että muille. - Nyt ollaan menossa Salon kansalaisopiston kurssille, jossa kudotaan pirtapuilla huiveja. Mutta kolme vielä tarvittaisiin kurssille mukaan, että se toteutuisi, Tuomarmäki kertoo. Taitokeskuksen ja Sinisen talon avajaisissa sai tuntumaa ja tunnelmia niin menneisyydestä, nykyhetkestä kuin tulevaisuuden visioistakin. Avajaispuheenvuoroissa Turusta kutsuttu Taito Varsinais-Suomen hallituksen jäsen ja Aboa Vetus & Ars Nova -museon johtajana työskentelevä Johanna Lehto-Vahtera kertoi yhteistyön mahdollisuuksista ja muisteli oman uransa alkujuuria, jotka juon-

tuvat juurikin Sinisen talon kutomoon ja vuoteen 1978, jolloin rakennuksessa sijaitsi Salon kotiteollisuuskoulu. Samaan tapaan myös tekstiili-alan opettajana Salon ammattiopistossa työskentelevällä Kaisa Kopistolta löytyy lämpimiä muistoja Sinisestä talosta, jossa sijaitsi hänen ensimmäinen työpaikkansa. Sinisen talon omistajaa, Uskelan maamiesseuraa edustava Jaakko Halkilahti toi puolestaan puheessaan esiin sekä Sinisen talon historiaa ja vaiheita että Taitokeskuksen tulevaisuuden näkymiä, joissa uusille suunnitelmillekin on edelleen tilaa. Tiina Aallon vireä toiminnanjohtajuus antanee hyvää pontta uudistuksille. Spontaanina ehdotuksena hän heitti ilmoille ajatuksen puutarhakahvilasta ja terassista, jossa voisi viihtyä kurssien ja toiminnan lomassa. – Mielestäni tämä on yksi kaupungin hienoimpia tontteja, aivan keskustassa. Ja pihapiirin istutukset, kukkaset ja puutarharyhmät ovat sellaisia, että joskus päätalossa toivottavasti toimii jonkinlainen kahvila-ravintolasysteemi, joka olisi auki varsinkin kesäaikaan. Haluaisin tulla tänne terassille istumaan ja kuuntelemaan hyvää livemusaa. Sellainen sopivan strömssöö, ei liian hieno, ei mikään museo, vaan sellainen kutsuva, toiminnanjohtaja Tiina Aalto visioi talon tulevaisuutta.

Taitokeskuksessa aloitti Ompelimo Oliina, jonka yrittäjä Jenny Sainio sai ompelimoonsa vieraaksi tutun asiakkaansa Camilla Tuomarmäen, joka harrastaa niin neulomista, virkkausta kuin ompeluakin.


Torstaina 12. syyskuuta 2019 |

PIKKULAARI • • • •

Rivi-ilmoitus Työsuoritus pikkuilmoitus

Kauppa käy halvalla ja nopeasti.

(max. 240 merkkiä)

40x20 mm

Rivi-ilmoitukset seuraavaan pikkulaariin ko. viikon maanantaihin klo 16.00 mennessä. Täytä alla oleva ruudukko, yksi merkki/ruutu (myös sananväli on merkki), puhelinnumeron mahduttava myös ruudukkoon. ”Onnittele häntä” Tuo ilmoituksesi toimistollemme, os. Turuntie 15, (Koskisen Kulma, 2. krs) Salo. Huom! Meillä käy vain käteinen. Kuvallinen Muista ruksata oikea ilmoitusosasto pikkuilmoitus 40x40 mm

PIKKULAARIN OSASTOT:

10€

19

Työsuoritus

25€ 30€ 40€

Hinnat sis. alv. Merkkimäärä tilan mukaan. Työsuoritukset myös laskulla.

 MYYDÄÄN  OSTETAAN  HALUTAAN VUOKRATA  VUOKRATTAVANA  SEKALAISTA 10€/kerta  KIRPPUTOREJA 10€/kerta  LAHJOITETAAN (maksuton)  KADONNUT, LÖYDETTY (maksuton)

Akupunktio • Hieronta Triggerpistehoito

yli 23 vuoden kokemuksella • parvekkeet • kaiteet • ovet • terassit • terassirungot

0400 745 181

Vilhonkatu 23, Salo (Hyvinvointikeidas) www.santtu10.fi P. 045 143 4988

Nimi:

Osoite:

Puh.

Toisto yksityishenkilöille veloituksetta: mikäli ilmoitus ei tehoa kerralla, soita numeroon (02) 7272 996. Toisto voimassa 1kk julkaisuajankohdasta. Toistotarjous ei koske sekalaista- ja kirpputori-palstoja, liiketoimintaan rinnastettavaa toimintaa, eikä myöskään työsuoritus- ja kuvallisia pikkuilmoituksia.

PIKKULAARI Myydään Siisti hoitopeti ja kaksi paperirullaa (hierontaan yms.) h. 50 €. P. 044 532 7938. Sähköviallinen sirkkeli uudella terällä h. 50 €. Hoover -linko h. 20 €. Normalo – kangaspuut h. 200 €. P. 040 769 4787. Continental kitkarenkaat 215/60-16 Ford, 5-pult. Vanteilla, erittäin hyväkuntoiset. H. 200 €. P. 0400 800 205. Omakotitalo Suomusjärvellä, 3 h+k n. 90 m2. Erillinen pihasauna ja autosuoja, puustoinen tontti 4 100 m2. Hp. 106 000 €/tarjous. Esittely 15.9. klo 1617, Aronkuja 3. P. 040 570 6223. Sairaalasänky h. 500 €. P. 050 542 8064. Kuivaa koivu- ja sekaklapia edullisesti. Nopeat toimitukset. P. 0400 534 758.

Mustikkaa vielä saatavana, 5 kg h. 50 e. Ensi viikolla puolukkaa. P. 040 581 4196. Männynkuorikatetta sekä kuivaa koivuklapia. Kotiinkuljetus. P. 041 443 2763. Valaisimia, varjostimia, varjostinkehikoita, valaisimien lasikupuja ym. P. 050 530 8647.

Vuokrattavana Siisti kt-kaksio hissitalosta 2 h+ak+s+parv. Vap. 1.10., torille matkaa 500 m. P. 046 946 0817. Vuokrataan rivitalosta 2 h+kk+s 57,5 m2, asunto on heti vapaa. V. 400 e/kk + vesi+sähkö, yhteydenotot arkisin 8-15 p. 02 733 8426.

Pahkavuoressa siisti, valoisa 3 h+k+kh+wc+vh+lasitettu parveke 76 m2 3. krs. Yhtiössä suuret korjaukset tehty. Mh. 74 200 €. Oikotie.fi kohde 15063739. Tied. P. 045 279 0011.

Halutaan vuokrata

Citroen Xsara Picasso 1,8 B. Vm. 2001. Kats. 01/2020. AJ. 300 tkm. Huoltokirja, ajonopeudensäädin. HP. 650 €. P. 0400 534 641.

Omakotitalo Salosta 1-15 km keskustasta sair. eläk. avioparille. V. 300-500 €. P. 044 955 4274.

Yksiö tai kaksio Salosta P. 050 342 3963.

Eläkeläismiehet haluaa vuokrata omakotitalon, ei keskustasta, remonttitaidot on kuin myös oma kulkupeli. Mielellään rauhallinen sijainti. Lisätiedot soittamalla p. 040 878 2618.

Ostetaan

Ensi viikolla vietettävällä Muistiviikolla kannustetaan kaikkia tekemään muistiystävällisiä tekoja. Maailman Alzheimer-päivää vietetään ensi viikon lauantaina 21. syyskuuta. - Muistiystävälliset teot voivat olla esimerkiksi arvostavia kohtaamisia, ikärajat ylittäviä yhteisiä hetkiä tai avustavia tekoja arjessa. Ne voivat olla pieniä tai isoja, kertaluontoisia tai jatkuvaa toimintaa. Nii-

den pohjalta rakentuu muistiystävällinen yhteiskunta, jossa jokaisen on hyvä elää, Marika Lindholm salon Muistiyhdistyksestä sanoo. Myös Salon Muistiyhdistys ry kannustaa muistiystävällisiin tekoihin ja palkitsee paikallisen muistiystävällisen teon. - Muistiystävällisin teon voi tehdä tulemalla mukaan muistikummiksi. Se onnistuu tunnin mittaisessa muistikummituokiossa omalla paikkakunnalla tai verkossa pidet-

tävässä webinaarissa. Muistikummituokiossa tuleva muistikummi oppii ja oivaltaa muistisairauksista viisi tärkeää asiaa. Tämän jälkeen muistikummi voi helposti tehdä muistiystävällisiä tekoja arjessaan. Muistikummituokiot ovat maksuttomia ja niiden tiedot löytyvät sivustolta www.muistikummit.fi. Salossa järjestetään Muistikummituokio keskiviikkona 18. syyskuuta klo 13 Sytyn tiloissa ja Somerolla perjantaina 20. syyskuuta klo 13 Some-

MUSIKAALISSA FREDDIENÄ HUIKEA MIKAEL SAARI

KIRPPISPÄIVÄT 2019 syksy Joka kerta klo 11-15 (myyjät 10.30) 15.9. Liikkeelle tapahtuma + pihakirppis 13.10. Hernekeitto+räiskäleet + pihakirppis 17.11. Autotallikirppis 15.12. Joulumyyjäiset: laatikoita + leivonnaisia Paikkavuokra 5 € kerta

PAIKKOJA AVOINNA

Henkilö- tai pakettiauto, asuntovaunu, -auto, mopo, mönkijä, mp, peräkärry ym. kaikenkuntoiset. halikonvaihtoautot@gmail.com. P. 040 5230 105.

ASIAKASNEUVOTTELIJA

Työaika: 8-40 h/vko Kiinteä tuntipalkka +tuloslisät+päiväbonus+lounasetu Tutustu ja hae heti!

www.

Sekalaista

MEILLÄ MYYNNISSÄ

TYYLIKKÄITÄ VAIHTOAUTOJA Autot ovat tarkistettuja, huollettuja ja katsastettuja.

ron Kirjastossa. Päivää aikaisemmin eli ensi tiistaina 17. syyskuuta Muistiyhdistyksen tiloissa pidetään klo 12 koko kansan aivotreenit ja iltapäivällä klo 16 alkaen annetaan ohjausta ja neuvontaa muun muassa etuusasioissa ja elämästä muistisairauden kanssa. Perjantaina 20. syyskuuta Muistiyhdistys on tavattavissa Hyvinvointipiste Linjurissa klo 13-16.

HUOLLAMME AUTOSI

AMMATTITAIDOLLA, MYÖS SÄHKÖHUOLLOT JA DIAGNOSTIIKKA!

Skoda Fabia.................7.900 € Toyota Avensis Verso ..3.450 € ME TEEMME mm. jakopään vaihdot, latureiden ja starttien vaihdot, pakoputkien vaihdot, määräaikaishuollot, kausihuollot, vaihteistohuollot sekä katsastuspalvelu. TARVITTAESSA Huollot SIJAISAUTO ALK. 69€/h Peugeot 307 SW...........2.600 € Nissan Primera.............2.450 € KÄYTTÖÖSI!

VIIMEISET KESÄRENKAAT EDULLISESTI Renkaat suoraan hyllystä.

Liput: www.ticketmaster.fi & lippukaupat | p. 0600 10 800 Halikon Prisma | myynti@musiikkiteatteri.fi | p. 044 346 6713 www.musiikkiteatteri.fi

SARJAT ALKAEN 180€!

somero-autocenter.com

Someron Autocenter

P. 045 667 2920 Joensuuntie 55, Somero

KYSY AUTORAHOITUSTAMME!

VUOKRATTAVANA kokonaisuutena tai lohkottuna tarpeidesi mukaan 20-270 m2. Pääkadun varrelta Helsingintie 32.

Kulttuuritalo Kiva LA 19.10. klo 19

.fi

Vuodesta 1987. Lisätietoja p. 045 1615160

TOIMITILAA

musikaali

Järjestäjä: Salon Vilpas ry. Varaa myyntipaikka: salonvilpas.fi tai 0500 - 975 662, toimistovilpas@gmail.com

H-/p-auto, kaikki merkit huomioidaan, vähän ajetut, myös katsastamattomat. Soita ja tarjoa, käteiskauppa P. 045 104 3618.

Muistiviikolla Salossa tehdään muistiystävällisiä tekoja Salonjokilaakso

Tupurin majalla (Hiihtomajantie 11, SALO)

Myyntipaikkoja ulkona ja sisällä. Voit myös myydä suoraan autosta.

Huollata kattosi ennen talvea. Kattojen pesut/puhdistukset, vuotojen korjaukset + kaikki muu talorakentaminen. Myös kosteusmittaukset ja märkätilojen remontit. P. 045 226 4065.

Hyväkuntoiset purjeveneen muotit, varttitonnari (n. 40 jalkaa). 2 kpl soutuveneen muotteja. Lähes lahjoitushintaan. Tied. P. 0400 534 993.

Vilppaan KIRPPIS

KORJAAMO/ HALLITILAA

60-230 m2, Riikinkuja 1. Öljynerotuskaivot, vapaa korkeus 6m, lattialämmitys, nosto-ovet 3x4,5m.

Vuokrattavien kohteiden hinnat sovittavissa tai voit tehdä oman tarjouksen.

Takatalo Yhtiöt P. 0440 533 985 timo.takatalo@takatalo.fi


20 | Torstaina 12. syyskuuta 2019

PYÖRÄ

ALE SALOSSA

Kaikki polkupyörät & tarvikkeet alennetuin hinnoin liikkeessämme!

ON ALKANUT! Pyöräkeidas

Helsingintie 32B 24100 SALO www.suomengolftalo.fi

ALE SALOSSA

Kaikki golfvälineet alennetuin hinnoin liikkeessämme!

SUORAAN MAAHANTUOJALTA - MIKSI MAKSAISIT LIIKAA?

- Suihkusekoittaja - Käsisuihku ja säädettävä seinäteline uihkulle - 5 mm karkaistut lasit - Kromatut alumiinikehykset - Kuulalaakeroidut lasiovet - Säädettävät jalat, mukana viemäriputki - Helppo kasata ja kytkeä

199 €

www.kone-glans.fi HÖYRYSUIHKUKAAPPIPOREALLAS -YHDISTELMÄ A2027C

PESUALLASSETTI GLANSPOWER MD-1805

SUIHKUKAAPPI GLANSPOWER NS-8025 EASY SPRING

Luksusta kylpyhuoneeseen!

- Allas valumarmoria - Allaskaappi lujaa MDF:ää - Allaskaappi 605x450x850 mm - Peilikaappi 600x150x600 mm - Säädettävät jalat - Paketti sisältää sekoittajahanan

- Koko 1500x850x2190mm - Käsi- ja kattosuihku - Hierontasuuttimet - Jalkahieronta - Radio - Ylä- ja taustavalo - Höyrytoiminto - Poresuuttimet

PESUALLASSETTI GLANSPOWER MD-Z600A

Kokovaihtoehdot: - 800x800x1950 mm - 900x900x1950 mm

- Allas valumarmoria - Allaskaappi lujaa MDF:ää - Allaskaappi 615x480x850 mm - Peilikaappi 600x150x60 0mm - Säädettävät jalat - Paketti sisältää sekoittajahanan

- Koko 1570x1570x660 mm - Hierontasuuttimet - Vesiputous-toiminto - Käsisuihku - Sekoittajahana - Niskatyynyt - Tarvikehylly

225 €

995 €

SUIHKUKAAPPI GLANSPOWER A7080XL

- Runko tukevaa satiini/hopea alumiinia - Vahvat 5 mm lasit - Pohja saniteettiakryyliä, sisältää viemäriputken - Laakeroidut liukuovet kahvoin - Altaassa säädetävät jalat

POREAMME GLANSPOWER A061 MODERN

- 6 kpl hierontasuuttimia - Käsi- ja kattosuihku - Selkähieronta - Kuulalaakeroidut liukuovet - Radio, valo, istuin ym.

Kokovaihtoehdot: - 800x800x1950 mm - 900x900x1950 mm

499 €

Kokovaihtoehdot: - 800x800x2130mm - 900x900x2130mm - 1000x1000x2130mm

- Hierontasuuttimet - Vesiputous-toiminto - Käsisuihku, sekoittajahana - Niskatyyny ja LED-valo

795 €

519 € 529 €

TILAA HELPOSTI NETISTÄ WWW.KONE-GLANS.FI 

1495 €

POREAMME GLANSPOWER A050 DREAM

Upea valkoinen pesuallasetti

GLANSPOWER A3009 BELLINO SUIHKUNURKKAUS

169 €

GOLF

ON ALKANUT!

PALJON POISTOHINTAISIA ASUJA JA -JALKINEITA

295 €

Helsingintie 32B 24100 SALO

JOENSUUNKATU 10, 24100 SALO

 040 300 1050

 MYYMÄLÄ AVOINNA MA-TO 09-17, PE 09-18, LA 09-14

Kokovaihtoehdot: - 1500x800x580mm - 1700x800x580mm

845 €

Profile for Salonjokilaakso lehti

Salonjokilaakso vko 37 12.9.2019  

Viikon 37 Salonjokilaakso vuodelta 2019.

Salonjokilaakso vko 37 12.9.2019  

Viikon 37 Salonjokilaakso vuodelta 2019.