Page 12

12 | Torstaina 8. maaliskuuta

SORA- JA HIEKKATUOTTEET KIVIASEMALTA Laajassa valikoimassamme mm. rantahiekka, salaojaja hiekoitussora, maneesi- ja ratsastuskenttähiekka, täytesora ja täytehiekka (myös seulottuna).

Toimipisteet: LAHNAJÄRVI, TUOHITTU, JOUTNA Huom! Tuotteet vaihtelevat toimipisteittäin

TOIMITUKSET MYÖS ILTAISIN JA VIIKONLOPPUISIN WWW.KIVIASEMA.FI 040 503 5988

MOSAIIKKIPAJA

TESSERAE

MOSAIIKKIKURSSEJA

Tervetuloa tekemään pääsiäiskoristeita mosaiikista VARAA PAIKKASI!

Tuire p. 040 4828 300 tuire.liljestrom@seutuposti.fi Salonkatu 8, 24100 Salo MA-TO 9-15 tai sopimuksen mukaan

Päiväkodin Päiviä muistettiin ruusulla Jarmo Laakso

Pienille lapsille päiväkoti on toinen "koti". Siksi viihtyminen, turvallisuus ja riittävä määrä virikkeitä ovat lapsille ja vanhemmille isoa asia. Näistä ja monista muista syistä Salossa toimivaa Montessori-päiväkoti Aurinkoleijonaa on kiitelty vuosien aikana. Halikon Yrittäjäyhdistyksellä on pitkä perinne, että hallituksen miespuoliset jäsenet jakavat naistenpäivän ruusun naispuoliselle jäsenyrittäjälle. Tämänvuotisen ruusun sai Montessori-päiväkoti Aurinkoleijona Oy:n yrittäjä Päivi Isopuro. - Päivi on luotsannut yritystään menestyksellisesti ja tänä vuonna on päiväkodin 20-vuotisjuhlavuosi. Aurinkoleijonalla on takana toiminnan vahva kasvu ja suotuisaa kehitystä myös edessä, toteaa Veikko Virta Halikon Yrittäjistä. Virran mukaan yhdistys on Halikon pienyrityksien etuja ajava liittymä, jonka johtokunta on tällä hetkellä naisvaltaista. Sitä kautta on hyvät suhteet myös naisyrittäjiin ja toimintaan tulee hyviä ehdotuksia … myös nyt jaetun ruusun tiimoilta.

Halikon Yrittäjien Veikko Virta kävi luovuttamassa yhdistyksen vuotuisen naistenpäivän yrittäjäruusun Montessori-päiväkoti Aurinkoleijonan yrittäjä Päivi Isopurolle. Päivi Isopuro on palkittu yrittäjänä myös vuoden 2011 yrittäjänaisena Salossa ja Halikon yrittäjäpalkinnolla Halikossa vuonna 2015. Samana vuonna hänelle myönnettiin myös pronssinen Halikkomitali. Montessori-päiväkoti Aurinkoleijona perustettiin elokuun alussa 1998. Nyt sen toimipisteet ovat Halikon lisäksi Salossa ja lapsia on yhteensä 82. Aurinkoleijona on Varsinais-Suomen ainoa Montes-

sori-päiväkoti. Päiväkodin perustivat äiti ja tytär Annikka ja Päivi Isopuro. - Juhlavuotta vietetään avoimin ovin tämän viikon lauantaina ja suunnitelmissa on toukokuussa toteutettava vanhojen asiakkaiden tervehtimistilaisuus. Lapsille toteutunee konserttitapahtuma, johon myös vanhemmat saavat osallistua, Isopuro miettii. Sivuostoillaan Isopuro kertoo päiväkodin perustamisen historiasta.

- Opiskelin sosionomiksi ja pääsin opiskelijavaihdon kautta työharjoitteluun Saksaan Hampuriin Montessoripäiväkotiin. Näin siellä sen toimintaa ja innostuin valtavasti siitä ilmapiiristä ja miten lapset tekivät päivittäisiä askareitaan. Kun tuli aika perustaa oma yritys oli selvää, että kysymykseen tuli Montessori-päiväkoti. Keskeiset ajatukset montessoripedagogiikassa on että lapset ovat luonnollisesti tiedonhaluisia ja päiväkotia pidetään yllä teemalla ”auta minua tekemään itse”. - Lapset tekevät päivittäin normaalin asumisen kaltasia toimia, kuten perunan kuorimista ja tiskaamista. Pääasiassa tietysti leikin sävyttämänä, eli tiskauskin vain leikkitiskeillä, Isopuro kuvailee. Montessoripedagogiikka on saanut nimensä italialaisen lääkärin Maria Montessorin mukaan. Pääperiaatteena lasten ohjauksessa on vähemmän pakkoa, kilpailua ja yhdenmukaistamista. Toiminta on yksilön huomioimista, jossa jokaista lasta autetaan löytämään omat voimavaransa ja kehittämään niitä.

Veturitalli mukana suuressa taidenäyttelyssä verkossa Salonjokilaakso

Suomalaisten museoiden taidekokoelmia avataan enenevässä määrin nähtäväksi verkossa. Asiaa helpottaa se, että Suomen museoliitto ja Kuvasto ovat löytäneet ratkaisun taideteosten verkkonäyttämisen ongelmaan: tekijänoikeuskysymyksiin ja -korvauksiin. Taidekokoelmat verkkoon -sopimuksen on allekirjoittanut muun muassa Taidemuseo Veturitalli. Suomen museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä kertoo, että mukana olevien museoiden kokoelmissa on yli 400 000 taideteosta. - Vain pieni osa pääsee esille, joten sopimuksella voidaan avata valtava määrä taidetta nähtäville. Viime vuonna sopimukseen liittyneillä 17 museoilla on verkossa esillä yli 1 200 teosta lähes 1 000 taiteilijalta. Tämä on epäilemättä suurin vuonna 2017 avattu taidenäyttely. Tänä vuonna aiomme moninkertaistaa nämä luvut, Levä kertoo.

Taiteen esillä olo museossa ei välttämättä merkitse sitä, että teosta on mahdollista nähdä. Näkemistä estävät pitkät välimatkat, muut liikkumisen esteet ja ajankäytön haasteet. Lisäksi joillekin museovierailun taloudellinen kynnys saattaa olla liian korkea. - Kokoelmateosten saavutettavuuden näkökulmasta digitalisaatio on ratkaissut kaikki perinteiset ongelmat. Verkossa oleviin teoksiin ei liity välimatka- ja liikkumisongelmia, eikä niiden katsomiseen taloudellisia kynnyksiä. Taideteosten verkkonäkyvyyden suurimpana esteenä olivatkin tekijänoikeuskysymykset. Nyt ongelma on ratkaistu Taidekokoelmat verkkoon -sopimuksella.

Salonjokilaakso vko 10 2018  

Viikon 10 Salonjokilaakso vuodelta 2018.

Salonjokilaakso vko 10 2018  

Viikon 10 Salonjokilaakso vuodelta 2018.