Page 1


SALMA HASSABELNABY Contact 38 Abd Elhakim Elrefaei st Nasr City Cairo, Egypt

INTERESTS Travelling & Exploring Cities’ Architecture Cities visited: Alexandria Luxor Aswan Rome Milan Vienna Barcelona Porto Prague Stuttgart Schaffhausen

+20 100 4533 101 Reading salma.hassabelnaby@outlook.com Photography EDUCATION

Skills

Studying Architecture & Urban Design in the German University in Cairo Studied the 6th semester in GUC Berlin Bachelor project done in University of Stuttgart (8th Semester)

Programs -Autocad -Revit -Rhino -Grasshopper -InDesign -Photoshop

Experience ÖKOPLAN Engineering Consultations - Summer 2013, for two weeks - Summer 2014, for one month

Languages -Arabic -English -Deutsch

German University in Cairo -Winter Semester 2015/2016, Junior TA for CAD CAM III, Rhino

Physical Model Making


Contents 01

Art Museum in Berlin

02

Cairo Courtyard Houses

03

Maspero Urban Revitalization

04

New Capital Exhibitions Complex

05

Photography


Historical Art in a Contemporary Envelope


Concept Emergence of Form from the Urban Context The design is based primarily on the urban fabric surrounding it. All the lines used to create the form itself have been extracted from the context. The form has enabled the creation of two different squares; each square serving an entrance. This is where people could gather; public spaces, or where outdoor exhibitions could take place. The different angles of the form provide enclosure for those two squares. The two squares are linked externally by a path that smoothly guides the people from one side of the building to the other. The design is massive and dominant with a few openings accurately frame the desired views from the interior. On the other hand. exhibition halls are completely isolated from the exterior, like closed blocks, to avoid distraction and allow the visitor to focus in indulge in the art itself. The mass is treated as a whole; using grey concrete panels for the facades and white smooth walls in the interior, again to focus the view on the art inside. The circulation space is created through irregular subtractions each facing or leading to a focal point, such as the openings that frame certain images on the outside.


Development of Form & Emergence of Space

The form started as a simple extrusion of the irregular site. After looking closely at the context it was clear that there where two important zones in the site; one facing the bridge crossing the Spree river and the other facing an open space.

Just as the outside of the building was created through extractions taken from the surrounding context so was the inside; extractions were made to create the circulation space on the inside to enhance the flow of the visitors from the outside to the inside of the building or to face some outside images that were important for the visitor to see while inside.

Hence, two corresponding zones where extracted from the mass; one creating a square where the bridge meets the site and the other at the existing open space to extend it and also to invite the people to into the gallery.

Then another extraction was made in the mass opposite to the first extraction in order to complement the curve of the s-bahn. Also, a ramp going down to the basement was added at that extraction to contrast the s-bahn bridge.

Finally, looking at the mass with its many irregular angles, some angles had to be adjusted, such as the ones created when the second extrusions was made, to avoid any tricky angles inside or outside, until reaching the final form.


Framing The location of the site was especially unique as it’s opposite to the Museum island and is only separated from the Bode Museum by a thin line “The Spree River”. This made the museum act as an extension to and a part of the museum island and had a major role in shaping the new museum inside and out. The openings in the facade are all carefully placed in order to complement the beautiful scenery around the museum and make the visitor see the outside while inside. All openings are placed to frame specific views, such as the one shown here that is carefully crafted and placed to specifically frame the beautiful dome of the Bode Museum.


Cairo Courtyard Houses

Islamic Architecture in a Modern Implementation


Concept Connecting With the Urban Context The design of the plot was based on solid/void relation; solid being the building & void being the public spaces. Buildings were arranged in the plot in a certain way allowing for the creation of public spaces in between the buildings. Passages are added between the buildings all leading to the public spaces. Public spaces play an important role in the design of the plot. There's a main axis connecting the plot to the adjacent plots that ends up in the public space in each of the two plots. There's also a main public on the main axis and two other open space within the plot that are more private, mainly for residents. The arrangement of the buildings within the plot offer a variety of options for residents; varying from small studio apartments, to duplex apartments targeting different groups of people. There are 3 different courtyard house typologies offering different quality apartments. There are also student dorms facing the GUC campus. Some mixed use activities are integrated in the ground floor of the buildings along the main axis and the main street.


PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

C

C

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT


PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT


Skirting Tiles 20 cm Tiles 2 cm Mortar 2 cm Sand 4 cm Water proofing 2 cm Thermal insulation 5 cm O.C. slab 5 cm R.C. slab 10 cm Plaster 1 cm

Skirting 10 cm Tiles 2 cm Mortar 2 cm Sand 4 cm R.C. slab 15 cm Plaster 1 cm

Skirting Tiles 10 cm Tiles 2 cm Mortar 2 cm Sand 4 cm O.C. slab 10 cm Water proofing 2 cm O.C.slab 15 cm Compact soil

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

Skirting 10 cm Tiles 2 cm Mortar 2 cm Sand 4 cm R.C. slab 15 cm Plaster 1 cm


Skirting Tiles 20 cm Tiles 2 cm Mortar 2 cm Sand 4 cm Water proofing 2 cm Thermal insulation 5 cm O.C. slab 5 cm R.C. slab 10 cm Plaster 1 cm

Skirting 10 cm Tiles 2 cm Mortar 2 cm Sand 4 cm R.C. slab 15 cm Plaster 1 cm

Skirting 10 cm Tiles 2 cm Mortar 2 cm Sand 4 cm R.C. slab 15 cm Plaster 1 cm

Skirting Tiles 10 cm Tiles 2 cm Mortar 2 cm Sand 4 cm O.C. slab 10 cm Water proofing 2 cm O.C.slab 15 cm Compact soil

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT


3

Maspero Urban Revitalization

Learning From The Informal


Existing SIte Maspero Triangle (Boula' Abou Al 'Ela) Maspero is considered a hot spot in Cairo when it comes to dealing with informal settlements; located in the heart of cairo overlooking the nile, heads have always turned to it when talking about solving the informal settlements problem in Egypt, but there has always been a conflict of interest between what the inhabitants want and what the government wants when thinking about the future of this are. Developers look at it as “Manhattan in Cairo� they want to turn it into a business center and don’t think about the future of the residents or the historical value of the land, such as Abo Al Ela Mosque. This resulted in the protests of the inhabitants and even cutting off roads when the state tried to kick them out, hence the failure of the redesign of Maspero. The site suffers from lack of connectivity, seggregation, lack of street hierarchy, bad condition of buildings & unplanned mixed use activities.


SITE ANALYSIS

Existing Site


Proposed Design

Master Plan Scale 1:1000


Concept Diagrams

Extension Extension Extension of Existing Extension ofExtension of Existing Grid Existing of Existing Grid ofGrid Existing Grid Grid

Isometirc Isometirc Isometirc of Site Isometirc ofIsometirc of Site Site of Site of Site

Main Pedestrian Main Main Pedestrian Main Pedestrian Axis Main Pedestrian Axis Pedestrian AxisAxis Axis

Open Spaces Open Open Spaces Open Spaces Open Spaces Spaces

Public Buildings Public Public Public Buildings Buildings Public Buildings Buildings

Redistribution/Concentration Redistribution/Concentration Redistribution/Concentration Redistribution/Concentration Redistribution/Concentration of Functions of of Functions Functions of Functions of Functions

Urban Design Urban Urban Urban Design Concept Design Urban Design Concept Diagrams Concept Design Concept Diagrams Diagrams Concept Diagrams Diagrams


Urban Framework URBAN ANALYSIS

Urban Framework Scale 1:2500


Riverfront Revitalization


STEPS OF EXECUTION

Project Phasing

1400New NewInhabitants Inhabitants 2500

2,500 New Inhabitants

2,200 Relocated Inhabitants

1100Relocated RelocatedInhabitants Inhabitants 2200

2500 New Inhabitants 1300 New Inhabitants 2200 Relocated Inhabitants 3000 Relocated Inhabitants

2300 1300New NewInhabitants Inhabitants

2,300 New Inhabitants

1,100 Relocated Inhabitants

1100 Inhabitants 2300Relocates Relocated Inhabitants

2300 New Inhabitants 3200 New Inhabitants 1100 Relocates Inhabitants 2500 Relocated Inhabitants


2900 1300New NewInhabitants Inhabitants

1,300 New Inhabitants

3,000 Relocated Inhabitants

2500 3000Relocated RelocatedInhabitants Inhabitants

2800 3200New NewInhabitants Inhabitants

2,800 New Inhabitants

17,700 Inhabitants (+3,000)

17,700 Inhabitants (+3000) 2500 Relocated Inhabitants

2900 New Inhabitants

2800 New Inhabitants

2500 Relocated Inhabitants

17,700 Inhabitants (+3000)


Plan

concept Flexibility & Extendability As inhabitants of informal settlements like to build their own homes, the proposed design offers flexibility by only building the structure; slabs, columns, cores & shafts, and having a 8x8 grid, then assigning each family one grid unit or two, depending on the number of the family members and allowing them to design their own units themselves. Another important aspect that affected the design was that families of informal settlements tend reproduce more than educated citizens, thus they tend to build extensions to their homes in order to fit the new number of family members, which in turn eventually leads to informality. Therefore, the block was design with potential for expansion; having one grid unit of empty space next to most units, especially the one grid-unit units. This allows the residents to expand their units when needed, yet regulating such expansion to keep the neighborhood from turning informal. In addition, the courtyard is used for lighting and ventilation purposes, and adds a quality to the building block by becoming used as a common gathering space for the inhabitants

Sample Plan Scale 1:200

Indication Plan

Sample Isoemtric

Riverfront Revitalization Diagrm

Sample Typology Plans Scale 1:200

Sample Plan Scale 1:200

Sample Plan Scale 1:200

Sample Typology Plans Scale 1:200

Sample Typology Plans Scale 1:200

River


Sturcure

UnitsUnits

Units

Units Extensions

nsions Extensions

Extensions Final Result

Final Result Result

nts iagram Diagram

Elevation Collage Scale 1:200

Elevation Tool Box

ElevationElevation Collage Elevation Collage Collage Scale 1:200 ScaleScale 1:2001:200

ElevationElevation ToolElevation BoxTool Box Tool Box Final Result

Arrangements Diagram

Arrangements Diagram

Elevation Tool Box


4

New Capital Exhibitions Complex

Shaping The Cultural Spine


Concept Redirecting People Flow The exhibitions complex lies in the heart of the administrative district on the culture spine. It acts as an urban catalyst for the park & helps increase the flow of people in the north-south direction vitalizing the north zone in the district. Hense, the shape of the mass aims to achieve such a goal. It consists of 3 masses; the first one takes the flow from the museums to the market & hosts semi-open exhibition sspaces that display locally produced artifacts. The second mass takes the flow from the spine to the park & directs them to the library where there is a temporary exhibition space. The last one taked the flow onto the roof of the building, where people can view the park & the surrounding buildings, or go into the building through the main circulation core. Moreover, the building hosts different exhibition spaces; a closed space for light installations, semi-open spaces & an outdoor space thats was created by the shifting of the masses.


LECTURES HALL

SEMIOPEN CLOSED EXHIBITON HALL SPACE EXHIBITION (LIGHT INSTALLATIONS)

MARKET

LIBRARY

MAIN CIRCULATION SPACE

MUSEUM

MUSEUM

SEMIOPEN EXHIBITON SPACE

SEMIOPEN EXHIBITON SPACE

OPEN OUTDOOR EXHIBITION SEMIOPEN EXHIBITON SPACE


5

Photography

Selected Works


38 Abd Elhakim Elrefaei st Nasr City Cairo, Egypt +20 100 4533 101 salma.hassabelnaby@outlook.com

Architecture & Urban Design Portfolio  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you