Page 1

SAMLING AF MATERIALE FRA FORLØBET:

INNOVATIVE OG NYE MEDIER GR. 8: SALLY/ERIK/LARS/LINE BRUUN

UGE 40: HVAD ER CROSSMEDIA?________________________ Bud på definationen af Cross Media vs. Transmedia: Cross Media: Det samme indhold spredt ud over flere medier. Transmedia: Det samme brand spredt ud over flere medier, men med forskelligt indhold de forskellige steder. Eks. En karakter fra et tv show, der er på twitter. _______________________________________________________________________________ Hvorfor skal man benytte sig af Cross Media?: For at skabe Involvering/Engagement hos sit publikum Som Markedsføring For at Tjene Penge For at være der hvor publikum er For at fastholde brugernes loyalitet til brandet Man får brugerinformation om folks adfærd For at sørge for involvering mellem sæsoner For at skabe synergi mellem kampagnen/projektets dele _______________________________________________________________________________ Et cross media produkt består af følgende: • Teknologi/Platform • Indhold/format • Brugeroplevelse Disse 3 ting skal hænge sammen i det produkt, vi skal lave. Teknologi/Platform: Helt konkret, hvilke platforme udkommer produktet på? Harry Potter = film, bøger, spil, apps, events osv osv Indhold/Format: Eks. Debatformat. Hvilken platform fungerer til det forskellige format? Brugeroplevelse: Learn back, deltagende, bidrage til brugerens opfattelse af et brand. _______________________________________________________________________________ Foredrag v. Erik Gravesen // DR Medier. Potentialevurdering (Der er kun potentiale for web indhold, hvis værten i slutningen af programmet ville kunne sige ”på dr.dk kan du nu…..”). Lav kun webindhold, hvis der er en grund til det! Man skal ikke bare gøre det for at gøre det. Det skal være tydeligt for seeren, hvad de får ud af at gå ind på dr.dk. Forpremierer på DR NU skaber buzz, som fungerer som reklame/teaser for programmet. Selvom man kunne tro, der falder TV seere fra, hvis de allerede en uge inden kan se det nyeste afsnit på DR NU, fungerer det i stedet som reklame, da disse web seere taler om, hvad de har set og dermed får flere mennesker til at tune ind, når programmet bliver sendt.

1


SAMLING AF MATERIALE FRA FORLØBET:

INNOVATIVE OG NYE MEDIER GR. 8: SALLY/ERIK/LARS/LINE BRUUN Tentpole vs. Tie-ins: En tentpole er det, hele crossmedia konceptet bliver holdt op på. Det er den medieoplevelse, der støtter andre relaterede medieoplevelser. Som eksempel kan nævnes Star Wars filmene. De er tentpole i hele Star Wars franchisen, som også inkluderer spil, tegneserier, figurer, udklædninger, t-shirts, forlystelse og meget mere. Tie-ins er de øvrige ting, en franchise kan indeholde ud over netop tentpolen. Nemlig de førnævnte t-shirts, spil og figurer. _______________________________________________________________________________ Sammenfatning af Henry Jenkins 7 core principles of transmedia storytelling #1: Spreadability vs. Drillability Spredability: Det gælder om at gøre sit produkt Spreadable (deleligt) på nettet. Dette kan naturligvis gøres ved at linke til produktet, men man kan også inkorporere “share” funktioner på sit website, så man med et enkelt klik kan dete indhold på facebook, twitter, reddit el. Lign. Drillability handler om mulighed for fordybelse. Fans kan bore (”drille”) ned i produktet og dermed finde yderligere indhold. Drillability er oftest noget, kangt færre brugere benytter sig af, men det optager til gengæld mere af deres tid og energi. Princip #2: Continuity vs. Multiplicity Her henviser Jenkins til, om der er én enkelt grundfortælling, der bygges videre på eller om der flere fortællinger i flere versioner og med flere/andre karakterer? Princip #3: Immersion vs. Extractability Immersion handler om muligheden for at træde ind i fortællingens verden. Et eksempel kunne være den Harry Potter forlystelsespark, der er ved at blive bygget nu. Extractability handler derimod om muligheden for at tage noget at fortællingens verden med videre i brugerens eget liv. Dette kan f.eks. være Harry Potter merchandise i form af figurer eller tøj. Princip #4: Worldbuilding Henry Jenkins refererer i sin tekste til en Hollywood-manuskriptforfatter: “When I first started, you would pitch a story, because without a good story, you didn't really have a film. Later, once sequels started to take off, you pitched a character, because a good character could support multiple stories, and now, you pitch a world, because a world can support multiple characters and multiple stories across multiple media.” Dette citat beskriver netop, hvorfor det kan være en god idé at arbejde med worldbuilding som en del af sin fortælling. Dette giver nemlig mulighed for at udvide sit produkt med flere karakterer og historier, der kan eksistere i denne verden.

2


SAMLING AF MATERIALE FRA FORLØBET:

INNOVATIVE OG NYE MEDIER GR. 8: SALLY/ERIK/LARS/LINE BRUUN Princip #5: Seriality Ikke nok med at en historie kan deles op I små snack-sized bidder (folks koncentrationsevne om et emne på nettet er begrænset til 2minutter og 40 sek), så kan disse dele nu også spredes ud over forskellige medieplatforme. Princip #6. Subjectivity Subjectivity omhandler, hvordan man kan fortælle historien og oplevelsen fra en af bikarakterenes synspunkter. Ikke nok med at dette kan bidrage til hovedhistorien og være interessant for fans at dykke ned i, så er det også smart at bruge bikarakterer, da disse ikke er så dyre at få til medvirke som hovedkaraktererne. Princip #7: Performance Dette er muligheden for selv at deltage og lege med som bruger. Graden af interaktion kan variere meget og kan være alt lige fra muligheden for at SMS-stemme (i X factor) til selv at producere og uploade fanvideoer eller til at lave mash ups af eksisterende materiale.

UGE 41:_____________________________________________ Mobile platforme og distributionsstrategi vat temaet for uge 41 og vi startede ugen med forelæsning v/ Anker Brink Lund, som er professor på CBS og var med til at grundlægge journalistuddannelsen på Syddansk Universitet. Brink Lund talte om mediebranchens tilstand og fremtid. Han var utroligt inspirerende og dækkede alle tænkelige områder og tog højde for diverse fremtidige trusler. Hans vigtigste pointer lød således:  Specialisér dig! Nu hvor der er så meget gratis information tilgængeligt, forventer folk at få ”generel” information uden at betale for det. Forstået på den måde, at information man ikke selv opsøger, er information man forventer bliver serveret gratis for én. Derfor var Brink Lunds råd til os at specialisere os og dække nicheområder. Nicheemner, det kunne f.eks. være fiskeri, taekwondo eller breakdancing, er man villig til selv at opsøge og dermed også investere i. Det er her guldet ligger i fremtiden!  Journalister er nogle lemminger, der alle løber i samme retning. Brink Lunds råd til os var at gå i en anden retning end alle andre. Ikke være bange for at prøve nye ting af. Dette giver håb om at vi ikke er dømt til at beskæftige os med boligprogrammer resten af vores arbejdsliv og for det er vi taknemmelige.  Mediebranchen er økonomisk hårdt truet. Især fordi at det stadig ikke er en god forretning for virksomheder at annoncere online. Hvad den fremtidige løsning bliver, kan være svært at afgøre, men det er bestemt værd at være opmærksom

3


SAMLING AF MATERIALE FRA FORLØBET:

INNOVATIVE OG NYE MEDIER GR. 8: SALLY/ERIK/LARS/LINE BRUUN på, hvis man på et tidspunkt skal ud og have finansieret en online medieplatform og evt. går rundt med en forestilling om det er er ”a piece of cake”. Derefter begyndte vi at arbejde med mobilen som medie, og gennemgik nogle cases på mobile strategier. Blandt de udvalgte cases var Arla, Ekstrabladet og DSB. Vi så på hvordan de benyttede de mobile platforme, hvilke apps de havde og i det hele taget hvordan de fremstiller sig selv online. Så gik vi selv i gang med at udvikle en mobil applikation (fiktivt naturligvis) med en redegørelse i form af rapport samt illustrationer. Vi valgte at designe en app til tvprogrammet ”Tattoo Salonen” på TV3. Med appen kunne man uploade et billede af sig selv og efterfølgende påføre sig selv en række tattoo-designs og dermed se hvordan man selv ville se ud med en tatovering. Appen kan sammenlignes med de velkendte apps ”Age Booth” og ”Fat Booth”, hvor man henholdsvis kan se sig selv som gammel eller tyk. Sidste punkt på dagsordenen for uge 41 var en præsentation v/ Jakob Stigler fra Go Viral. Go Viral er et firma der beskæftiger sig med videomarkedsføring og viral distribution. De kan garantere en kunde at få views på deres videoer og som udgangspunkt koster et view 1,5 kr. Jakob Stigler fortalte om hvilke fremgangsmåder Go Viral tager i brug og hvilke platforme de bevæger sig på i jagten på views til deres kunder. Han præsenterede en case: Volvo havde produceret en video, ”The Ballerina Stunt” med en linedanser, der balancerede på en wire mellem to Volvo-lastbiler og redder sit skind i sidste split-sekund inden de to trucks kører ind i to parallelle tunneler. Videoen fik en lidt sløv start, men pludselig spredte den sig på nettet som en steppebrand, godt hjulpet på vej af en række blogs. Viralt når det er bedst.

UGE 43: BRUGERINVOLVERING_________________________ DEN PERFEKTE STORM I uge 43 arbejdede vi med Peter Svarres ”Den perfekte Storm”, som primært omhandler brugerinvolveringsstrategier for virksomheder. Peter Svarre skriver om hvordan produkter i højere og højere grad er brugerskabt, og i takt med at økonomien digitaliseres, ender flere og flere virksomheder i den perfekte storms øje. Altså der hvor man kan sige der er allerbedst mulighed for brugerinvolvering.

4


SAMLING AF MATERIALE FRA FORLØBET:

INNOVATIVE OG NYE MEDIER GR. 8: SALLY/ERIK/LARS/LINE BRUUN I forbindelse med bogen, skulle gruppemedlemmerne individuelt lave en aflevering, hvor vi skriver om hvilke punkter vi tager med os, og finder væsentlige. Herunder udvalgte punkter: DEPORTALISERING Peter Svarre nævner i sin bog, hvordan han ville undersøge hvilken type digitalkamera, han burde anskaffe sig. Jeg synes det er enormt tankevækkende, at han på intet tidspunkt ville besøge fabrikantens egen hjemmeside, men i stedet forhøre sig både på de sociale medier og i forskellige andre fora. Jeg kan bestemt relatere til Peter Svarres fremgangsmåde i dette eksempel, og jeg synes, det er vigtigt, virksomhederne forholder sig til, at det nu også er kunderne, der skaber meget af kommunikationen og markedsføringen omkring virksomhedens produkter. TRANSPARENS Transparens som kommunikationsstrategi, er enormt spændende. Selvom der ligger en stor mentalbarriere i vejen for at være transparent, tror jeg virkelig, mange virksomheder ville have stor gavn af at være mere transparente i deres kommunikation. I en tid, hvor forbrugere er enormt kritiske, virker det meget mere troværdigt og autentisk, hvis virksomheden åbner sig selv for omverdenen og går i dialog med deres forbrugere. FOLK VIL GERNE FORTÆLLE HISTORIEN OM DERES IDENTITET I industrisamfundet lå en stor del af en persons identitet i vedkommendes arbejde. Man blev i høj grad forbundet med hvilken profession man havde. Det er naturligvis stadig tilfældet for det moderne menneske, men der er også opstået et enormt behov for at eksponere sig selv igennem sine holdninger, sin tøjstil, om man er sporty eller hipster etc. Her kommer virksomhederne ind i billedet, hvis de forstår at udnytte det rigtigt hvis man giver dem en mulighed for at stille deres identitet til frit skue på en måde som de synes godt om, så har man et sikkert hit. BRUGERSKABELSE OG SELVREALISERING Peter Svarre skriver naturligvis om brugerskabelse i forhold til konkrete produkter, men en ting som gjorde indtryk på mig, var hans beskrivelse af brugerskabelse i forhold til personlig selvrealisering. I løbet af ganske få skrevne sider, havde jeg fået en forklaring på hvorfor det overhovedet er, at vi beskæftiger os med crossmedia. Jeg er selv en del af det ”nye digitale samfund”, og det kom ikke bag på mig at man kan designe sine egne Nikessko og blande sin morgenmüsli online – men for mig var det en øjenåbner, som sætter tingene i perspektiv. Brugerne i dag tænker: ”produkter er værdifulde for mig, når de er skræddersyede til mig”, og det tegner et godt billede af HVORFOR brugerne netop stiller krav om, at vi involverer dem i vores produkter. _______________________________________________________________________________ OPLÆG V. PETER SVARRE: I forlængelse af bogen ”Den perfekte storm”, holdte Peter Svarre er oplæg. Vigtige pointers fra Peter Svarres oplæg: Hvis du skal kommunikere til din modtager i dag er du nødt til at være med på de sociale medier. Modtageren går ikke ind på din hjemmeside, men bruger sociale netværk i stedet. Udvikling i Mediebranchen

5


SAMLING AF MATERIALE FRA FORLØBET:

INNOVATIVE OG NYE MEDIER -

GR. 8: SALLY/ERIK/LARS/LINE BRUUN Al viden er digitaliseret Papiravisen er død Ikke-professionelle skaber i højere grad produkterne (Her kan eks. Nævnes

bloggere, som publicerer information i samme grad som journalister. Brugerinvolvering: Vælg den rette platform (Det handler om at sige: Hvad er det vi vil og hvad er det vi vil kommunikere og først derefter tænke over hvilken platform der er bedst til at brede dit budskab). Tal din målgruppes sprog, og vær interessant! En god måde at involvere brugerne er: Medskabelse af produkter - involver brugerne i dit produkt! _______________________________________________________________________________ CASESTUDIE: I forbindelse med casestudier, lavede gruppen mindre analyse af Pinterest:

PRIMÆRE KERNE FUNKTIONALITET(ER): Pinterest fungerer som en online opslagstavle, hvor du kan dele egne billeder og video, ting fundet på nettet, såvel som ’re-pinne’ andres opslag. Pinterest har flere forskellige kategorier som brugerne kan følge alt efter interesse – hobby, madlavning, akitektur m.m. Pinterest hænger samtidig sammen med sociale medier som eksempelvis Facebook, så vennegruppen kan se nye pins. UDBREDELSE, HVOR MANGE, DEMOGRAFI, HVEM? Pinterest har på verdensplan ca. 12 millioner brugere. I USA er det primært kvinder i alderen 35 – 44år der bruger Pinterest, nemlig 83% af amerikanske brugere i 2012. I storbritannien er 56% af alle brugere mænd og er ca. 10 år yngre end amerikanerne. DISTRIBUTION – VIRAL ELLER PÅ ANDEN VIS Pinterest bliver i høj grad distribueret via viral markedsføring. INVOLVERINGSGRAD (skabe – redaktion -redistribution/dele – bedømme – beskue/opleve) Du skaber dine egne boards og bliver derfor din egen redaktion/redaktør. Du kan skabe indhold ved at uploade dine egne fotos eller du kan redistribuere/dele andres pins. Der findes en ’like’-knap der gør det muligt at bedømme billeder. Pinterest er et site der inspirerer og gør det muligt at gemme på gode ideer. Sprog/spilleregler (forventninger til aktivitetsniveau) Hvis man vil skabe en profil der bliver fulgt af mange brugere, skal man bruge

6


SAMLING AF MATERIALE FRA FORLØBET:

INNOVATIVE OG NYE MEDIER GR. 8: SALLY/ERIK/LARS/LINE BRUUN forholdsvis meget tid på sitet. Det er ikke nok at re-pinne, men man skal være god til at hente nyt indhold fra andre sites. Pinterest bygger ikke på tekst og meninger, udbredt via statements. Man skaber sin profil via de billeder man pinner. _______________________________________________________________________________ STRATEGI FOR BRUGERINVOLVERING Vi har arbejdet en del med brugerinvolvering, har og bl.a. skulle vælge et tv-program, for at udvikle en brugerinvolveringsstrategi for denne. Vi valgte at arbejde med TV2’s ”Taxaquizzen”. For at lave en strategi, lagde vi vægt på følgende punkter (jf. Peter Svarre) -­‐ -­‐ -­‐

Gennemtænk og vælg de rigtige platforme (Der findes eks. Mange døde Facebooksider, fordi mange uden at tænke sig om, bare har oprettet en) Vær interessant og tal det rigtige sprog (her er det særligt vigtigt at kende sin målgruppe) Udnyt Second screen (det er normalt – eks. For tv-seeren, at sidde med en anden skærm (eks. Ipad, iphone eller lignende MENS denne ser et tv-program)

For kort at opsummere vores opgave om Taxaquizzen, skabte vi en ”live-udgave”, for at gøre brugerinvolveringen optimal. Målet var derudover at ramme en lidt yngre målgruppe. Vi skabte en app til programmet, som primært kunne bruges under programmet (second screen) – og som skulle være en motiverende faktor til rent faktisk at få seerne ud af døren, ned til taxaen, og derefter at deltage i programmet. En anden motivation for dette var ligeledes en pengepræmie.

OPLÆG V. MIKKEL DEMIB Vi havde besøg af Mikkel DeMib, som holde et oplæg om søgeoptimering. Han talte bl.a. om hvordan man via søgemaskiner kan fremme sin virksomhed, og hvad der gør at man kommer hurtigere ind på visse sider, end på andre. Herunder vigtigste pointers fra Mikkel DeMibs oplæg: -

Det handler om at påvirke søgemaskiner til at fremme din virksomhed Al arbejde med søgemaskiner centrerer sig om Keyword (ordsøgning) Management Være realistisk (Ikke alle fotografer kan ligge nummer 1 ved at søge på ”fotograf”) Find keywords der mere præcist beskriver det særlige DU tilbyder (eks. Portrætfotograf mv.) Spørg evt. andre hvad de ville søge på for at finde dit produkt Jo flere links der er til din side – jo mere populær er den så? De websider der i forvejen er mest populære popper hurtigst op, ved eks. ’ Googlesøgning.

7


SAMLING AF MATERIALE FRA FORLØBET:

INNOVATIVE OG NYE MEDIER GR. 8: SALLY/ERIK/LARS/LINE BRUUN Man kan selv påvirke populariteten ved selv at linke til den fra andre sider, ved at linke til artikler, eller få den omtalt på andre medier. Ved at være provokerende, humoristisk, nyskabende eller hjælpsom, får du ofte på en naturlige måde folk til at linke til din side. Gør dit budskab tydeligt og skriv dit navn mm. - og undgå for mange reklamer! _______________________________________________________________________________ -

Clay Shirky: Dernæst gennemgik vi de enkelte kapitler fra Clay Shirkys bog: Here Comes Everybodt: Everyone is a Media Oulet. Blandt andet talte vi om det at have en aftale med sine brugere. Det der hedder ”Promise-Tools-Bargain.” Promise er at have en uudtalt kontrakt med sine brugere. Man skal være relevant og interessant for at brugerne gider at bruge tid på éns produkt. Brugerne skal føle at de får indfriet nogle behov. man skal tro på at det her har en værdi for en selv og tro på at der er andre end mig, der vil være her. Tools: Hvilke specifikke værktøjer har man at gøre med som bruger? Det skal være let og brugervenligt. Det skal også være klart hvad meningen er med det hele og om det er momentalt eller noget der skal ”være her for evigt”. Bargain: Ligeledes skal det være klargjort hvilke regler der gælder og hvilke forventninger man som bruger skal/kan have. Der blev også brugt et konkret eksempel med Wikipedia, hvilket et af Clay Shirkys kapitler handler om. Vi gennemgik hvordan Wikipedia kan fungere så godt som det gør, den uhørt aktive brugerinvolvering og hvad der var drivkraften for brugerne. Dette medførte en længere snak om asfalt. _______________________________________________________________________________

8

Cross Media - Gruppe 8  
Cross Media - Gruppe 8  

Sammendrag af TVM0913 Gruppe 8 noter fra Crossmediaforløbet.

Advertisement