Page 1

deventercentraal

Wekelijks nieuws uit eigen regio

www.deventercentraal.nl • week 17 • woensdag 23 april 2014

deventerS nieuwSpOll

Ik blijf op Koningsdag in Deventer eenS OneenS Stem Op www.deventercentraal.nl

100.000 euro Hart voor Salland verdeeld!

Scholieren herdenken oorlogsslachtoffers

3

alles over Koningsdag 2014 deventer

12

In de Deventer Schouwburg werd dinsdag 15 april het bedrag van 100.000 euro verdeeld over de winnaars van de actie Hart voor Salland. 205 verenigingen en stichtingen deden mee aan de actie die dit jaar door de Rabobank Salland voor het eerst werd gehouden. De 100.000 euro werd door de Rabobank beschikbaar gesteld en verdeeld over de deelnemers op basis van stemmen van leden van de bank. Op pagina 11 kun je lezen welke organisaties mooie cheques mochten ontvangen. Foto: Vincent Nijhof

Pagina 17,18 & 19

GLAS Groep Groe Dé specialist in alle beglazingen

BEL ONS voor een vrijblijvende offerte

o.a. isolatieglas, HR++ hardglazen deuren figuurglas en spiegels www.glas-groep.nl 0570 - 63 17 17

01_vp.indd 1

22-04-14 11:01


Deventer Centraal_wk17 - Base Edition.indd 2

18-04-14 14:20


3

Deventercentraal

Scholieren herdenken slachtoffers bij Twentolmonument

In verband met de aanstaande meivakantie hebben groep 7 en 8 van basisschool Mikado en de Venen afgelopen week de oorlogsslachtoffers herdacht. Dit gebeurde op het Twentolplein waar een monument staat voor zeven verzetsstrijders die op de dag van de bevrijding van Deventer, 10 april 1945, sneuvelden. De leerlingen werden vergezeld door het 4 mei Comité en wethouders Margriet de Jager en Jos Pierey. Voorafgaand aan de herdenking, hadden de kinderen op school les gekregen over vrijheid. Hierbij werd natuurlijk veelal gesproken over de oorlogstijd en de bevrijding van ons land in 1945. Er werden ook gedichten gemaakt, welke werden voorgedragen bij het monument. Onder aanvoering van doedelzakgezelschap The Highland Regiment Pipes & Drums liepen de kinderen vanaf hun school naar het Twentolplein tussen de Snipperlingsdijk en de Verlengde Kazernestraat. Eenmaal daar werden de klassen welkom geheten door het 4 mei Comité.Twee leerlingen droegen een gedicht voor dat in het teken stond van vrijheid. Na een korte speech van een van de leerkrachten, volgde twee minuten stilte. The Highland Regiment speelde vervolgens het Wilhelmus.

De scholieren hadden ieder een witte tulp meegenomen die bij het monument werden gelegd, waarna een tweede gedicht werd voorgedragen. Na de plechtigheid deelden de kinderen kaartjes uit aan alle aanwezigen, waarmee de vrijheid symbolisch werd doorgegeven. Wethouders De Jager en Pierey stonden vervolgens nog even stil bij het Twentolmonument.

Twentol-drama Het Twentolmonument staat ter nagedachtenis aan het Twentol-drama in Deventer. Dit is de gebeurtenis in de Tweede Wereldoorlog waarbij op 10 april 1945 zeven verzetsstrijders in Deventer om het leven kwamen. De verzetsbeweging in Deventer bestond voor een groot deel uit jonge studenten van de toenmalige Koloniale Landbouwschool. Acht van deze verzetsmensen hadden zich

in het magazijn met olieproducten van de Twentol Smeerolie-Industrie verschanst met als doel één van de bruggen over het Overijssels Kanaal, die ter hoogte van de huidige noordelijke brug over de Prins Bernhardsluis lag, te verdedigen. Er werd verondersteld dat de Canadezen die zouden gebruiken voor de bevrijding van Deventer. Achteraf is gebleken dat de Canadezen helemaal niet van plan waren om langs die zijde Deventer binnen te vallen. In de nacht van 9 op 10 april ontstond er een vuurgevecht tussen de verzetsstrijders in het magazijn en een groep Duitse soldaten bij de brug, waarbij er een hevige brand met sterke rookontwikkeling in het magazijn ontstond. Twee van de verzetsstrijders kwamen in de vuurzee om het leven, één wist er te ontsnappen en is gevlucht en vijf zijn er in de morgen door de soldaten afgevoerd. Op dezelfde dag, slechts een half uur voor de bevrijding van Deventer, zijn deze vijf op het terrein achter het slachthuis aan de Snipperlingsdijk in Deventer gefusilleerd.

Glazen aanbouw station in gebruik De glazen aanbouw van het Centraal Station in Deventer is sinds vorige week opengesteld. Reizigers kunnen voortaan via het nieuwe gedeelte op het derde perron komen. De tijdelijke trap en lift die hier voorheen voor werden gebruikt, zijn weggehaald. Nu de aanbouw gebruiksklaar is, is er ook weer een plekje voor de AKO. De AKO komt weer op haar vertrouwde plaats te zitten. Waar de boekenwinkel nu wegens de verbouwing op het perron tussen spoor 3 en 4 zit, zal het op termijn weer naar beneden verhuizen. De winkelruimte ligt onder het nieuwe perron en heeft een mooie glazen wand gekregen. Het nieuwe perron is volgens de huidige planning pas halverwege juni helemaal klaar. In het weekend van 14 en 15 juni gaat het huidige tijdelijke derde perron eruit en wordt er een geheel nieuw perron aangelegd.

03_Herdenking.indd 1

Door deze werkzaamheden is er in die tijd beperkt treinverkeer mogelijk.

Werkzaamheden Naast het plaatsen van een nieuwe perron, staat er meer te gebeuren rondom het Centraal Station. Zo is het startsein inmiddels gegeven voor de uitbreiding van de ondergrondse fietsenstalling, welke media 2016 moet worden afgerond. Daarnaast zal het Stationsplein worden heringericht en krijgt ook het busplein een opknapbeurt. Deze moet hierdoor veiliger en overzichtelijker worden.

22-04-14 11:01


Deventer Centraal_wk17 - Base Edition.indd 4

18-04-14 14:20


Deventercentraal

de MeNING VAN deVeNter

Elke week is er wel een item op Deventer Centraal, de site dat de tongen los maakt en waarbij onder de lezers een kleine of flinke discussie ontstaat. Op pagina 5 lichten we telkens zo’n artikel uit.

Veentunnel vanaf 24 april eenrichtingsverkeer

De weg door de Veentunnel is vanaf 24 april een eenrichtingsweg. Auto’s kunnen de Veentunnel alleen gebruiken vanaf de Snipperlingsdijk richting de Rielerweg. Fietsers en bromfietsers kunnen de tunnel wel in beide richtingen gebruiken. De Veenweg is vanwege de aanpassingen op 23 april afgesloten. Er wordt een omleidingsroute ingesteld. Nu de verbreding van de Amstellaan klaar is, heeft het doorgaande verkeer een goede alternatieve route.

voor de bewoners van de Rivierenwijk, omdat er geen auto’s meer uit de Veentunnel komen. Dit verhoogt de verkeersveiligheid.

Verkeersveiligheid Wanneer er eenrichtingsverkeer in de Veentunnel geldt, rijden er minder auto’s over de Veenweg en wordt de kruising met de Rielerweg minder druk. Ook verbetert de aansluiting op de Snipperlingsdijk

Er komt een veilige oversteek op de Veenweg bij de speeltuin ‘De Driehoek’, zodra de Veentunnel een eenrichtingsweg is. Daarmee komt een wens van bewoners van Voorstad Oost in vervulling.

Veilige oversteek

Zal mij benieuwen waar en hoe dat eenrichtingsverkeer, gezien vanaf de kant van de Bringreverweg, wordt aangegeven. Je komt wel heel erg in kleine weggetjes terecht als je nietsvermoedend iets te ver doorrijdt !! Zeker voor vrachtverkeer en bestelwagens geen pretje, en ook niet voor de bewoners van die straatjes. HENKIE

112 deze week Deventer Centraal, de site plaatst dagelijks politienieuws in de rubriek 112. In de rubriek 112 Deze Week presenteren we de meest opvallende en/of best gelezen berichten.

Motorrijder breekt rib bij aanrijding Holtweg Een 63-jarige motorrijder uit Apeldoorn is zondag bij een verkeersongeval op de Holtweg in Wilp gewond geraakt. De man botste rond 16.30 uur door onbekende oorzaak met zijn motor tegen de achterzijde van een personenauto die werd bestuurd door een 26-jarige man uit Deventer. De motorrijder raakte hierbij gewond. Hij is met onder meer een

05_Poll.indd 5

Doorgaand verkeer

De gemeente wil bevorderen dat er meer doorgaand verkeer over het Hanzetracé gaat rijden. Eenrichtingsverkeer in de Veentunnel en

de verbreding van de Amstellaan dragen daar aan bij. In de loop van 2014 wordt ook de aansluiting van de Ceintuurbaan op de Brinkgreverweg verbeterd.

Ik vind het helemaal niks dit.. Moet ik voor een wedstrijd van mn cluppie helemaal omrijden.. belachelijk RICK Superfijn dit! Als fietser voel je je altijd in het nauw in deze tunnel. Met die FIETSER auto›s aan weerskanten is de weg echt veel te smal! Gelukkig, wordt het eindelijk wat veiliger en rustiger daar. Heb al jaren last van al het verkeer wat daar langs m›n huis raast VEILIG Tja dat wordt net als RICK ook voor mij omrijden naar de Horst. Maar aan de andere kant was de situatie ook wel onveilig voor kinderen en fietsers. Goede zaak dus JAN

Poll: Ik blijf op Koningsdag in Deventer

5

Aanstaande zaterdag is het zo ver: De eerste Koningsdag voor Willem-Alexander. Een dag die de Nederlanders samen moet brengen en één groot feest moet laten losbarsten. Aan het aantal activiteiten in het land zal het in ieder geval niet liggen. Alle steden en dorpen kleuren oranje en hebben weer hun eigen festiviteiten. Van rommelmarktjes tot enorme muziekfeesten. De poll van deze week staat in het teken van Koningsdag. Want met al die verschillende activiteiten, is het nog wel eens lastig kiezen waar het feestje dit jaar gevierd gaat worden. Vandaar dan ook de stelling: Ik blijf op Koningsdag in Deventer. In Deventer staat onder andere de Kindervrijmarkt op het programma en Diepenveen loopt weer uit voor haar jaarlijkse braderie. Op pagina 12 en 13 vind je overigens het volledige overzicht van de plaatselijke activiteiten. Ondanks de vele festiviteiten in onze eigen gemeente, trekt menig Deventenaar een dag voor de verjaardag van onze koning juist naar een andere plek in het land. En wat doe jij? Trotseer jij de overvolle treinen voor een festiviteit buiten onze gemeentegrenzen? Of zoek je de feestvreugde liever dichterbij? Laat het ons weten op www.deventercentraal.nl.

Lening Go Ahead Eagles Afgelopen week stond de poll op onze site in het teken van Go Ahead Eagles. Dit maal niet op sportief gebied, maar met het oog op de financiën. De club had namelijk om een lening van 11 miljoen euro aangeklopt bij de gemeente. Over de lening blijken de stemmers flink verdeeld. Met de stelling ‘De gemeente moet Go Ahead Eagles 11 miljoen lenen’ was een piepkleine meerderheid (53%) het oneens.

De uitslag

RICK & JAN als jullie nu goed lezen, kun je vanaf de Snipperlingsdijk in het vervolg nog wel onder de brug door. Alleen vanaf de andere kant niet. Om bij de Adelaarshorst te komen heb je dus geen probleem. Alleen de terugweg moet je omrijden ;) ANDERE KANT

47% 53% www.deventercentraal.nl

De meest opvallende en/of best gelezen berichten uit de rubriek 112 op deventercentraal.nl!

gebroken rib per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De verkeersongevallendienst van de politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de aanrijding.

binnenstad van Deventer. De man werd, na een match met de DNAsporen die na de diefstal in februari werden aangetroffen, aangehouden op de Gashavenstraat. Na verhoor is de verdachte in vrijheid gesteld. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Man (44) gepakt voor diefstal uit kerk Een 44-jarige man zonder vaste woonplaats is donderdag aangehouden voor de diefstal van een kroonluchter en koperen leidingen uit een de Nieuw Apostolische Kerk aan de Muntengang in de

Deventenaar met auto vol gestolen koper gepakt Een 31-jarige Deventenaar is woensdagmiddag in IJsselmuiden aangehouden voor diefstal van koper. Samen met een 37-jarige man uit Kampen werd hij betrapt met een auto vol koperkabels, een grote

knipschaar en een metaalzaag. Het tweetal is ingesloten. Tegen hen is een onderzoek gestart.

Man (32) opgepakt voor hennepkweek in Deventer Een 32-jarige man is donderdagmiddag in een woning aan de Davostraat in Deventer aangehouden voor hennepkweek. In het huis werden 160 hennepplanten en een complete groei-installatie aangetroffen. Alles werd in beslag genomen en vernietigd. Een deel van de kweek (ruim 320 planten) was door hem zelf al geruimd. De man is ingesloten. Tegen hem

wordt proces-verbaal maakt.

opge-

Kleine stijging Halt-straffen in Deventer In de gemeente Deventer steeg afgelopen jaar (2013) het aantal jongeren dat een straf kreeg opgelegd bij Bureau Halt. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Waar in 2012 nog 68 jongeren uit de gemeente een Halt-straf kregen, waren dat er in 2013 vier meer. Dit houdt een kleine stijging van 6% in.

22-04-14 11:02


Deventercentraal

Medewerkers Sallcon ontdekken Sportcarrousel Zo’n 150 medewerkers van Sallcon hebben vorige week een sportieve dag gehad. In de Sportcarrousel konden ze acht verschillende sporten uitproberen. En dat deden ze met veel plezier. Eén van de acht sporten konden ze eigenlijk niet écht uitproberen. Zwemmen op locatie gaat namelijk een beetje lastig. Maar

om te inventariseren of de deelnemers watervrees hadden, zwemmen leuk vinden, of een zwemdiploma hadden, zijn bij dat onderdeel een aantal vragen gesteld. De warming up was een lekker pittige openingsdans. Daarmee werden de spieren goed los gemaakt. In vier groepen draaiden de deelnemers vervolgens een rondje door de car-

6

rousel en maakten elke tien minuten kennis met een andere sport: Atletiek, wielrennen, voetbal, gymnastiek, tafeltennis, judo, en korfbal. Een sporttechnisch team (dat bestaat uit een aantal professionele coaches, vrijwilligers van de deelnemende sportverenigingen en studenten van Saxion Fysiotherapie) begeleidde de deelnemers tijdens het sporten.

De Sportcarrousel is bedoeld om mensen met een beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt kennis te laten maken met sporten en te laten zien hoe leuk sporten is. En dat er in Deventer heel veel mogelijkheden zijn om een sport(vereniging) te vinden die bij je past.

Samen vitaal Directeur Jeroen Kroese is bereid om in de vitaliteit van zijn werknemers te investeren: “Dit vertaalt zich gelijk positief naar de medewerkers,

het kapitaal van onze organisatie! Als werkgever is het van groot belang om samen met de medewerkers de ‘vitaliteitsbalans’ op de werkvloer te vinden. Deze werkwijze heeft zijn weerslag op onder meer het werkplezier en het verzuim van de medewerkers. En daar plukken ook de relaties van Sallcon de vruchten van.” De samenwerking van Sallcon met de Deventer Sportploeg en de sportverenigingen maakt het begrip vitaliteit concreet.

Turkse Kracht doet zichzelf tekort tegen Hoonhorst Turkse Kracht heeft de strijd om het kampioenschap in de 4e klasse H nog enigszins spannend weten te houden. De ploeg van Coskun Karademir wist niet verder te komen dan een 1-1 gelijke stand tegen middenmoter Hoonhorst. In de eerste helft bevond het spel zich vooral op de helft van Hoonhorst. De thuisploeg kreeg veel kansen, maar de doelman van Hoonhorst keepte een sublieme

wedstrijd. In de tweede helft kwamen de bezoekers zwaar onverdiend op een 0-1 voorsprong. Turkse Kracht had moeite om de vele kansen te benutten. Hierdoor leek het er een lange tijd op dat Hoonhorst er met de volle buit vandoor zou gaan. Toch kwam Turkse Kracht terug. Vanuit een corner maakten de Turken de dik verdiende gelijkmaker. Na de goal van Turkse Kracht werd

Hoonhorst alleen nog maar verder naar achteren gedrukt. De nummer koploper van de 4e klasse H miste echter de scherpte voor de goal. De topschutters van Turkse Kracht, die dit seizoen al heel wat doelpunten achter hun naam hebben staan, stelden hun trainer dit maal teleur. De eindstand bleef dan ook steken op een 1-1. Turkse Kracht blijft door deze remise wel koploper in de 4e klasse H. Het

verschil met de grootste concurrent IJsselstreek bedraagt nu zes punten. Turkse Kracht hoeft nog maar drie wedstrijden te voetballen. FC RDC (6e), DAVO (8e) en Dalfsen (13e) zijn de aankomende tegenstanders. Wint Turkse Kracht aankomende zondag van stadsgenoot FC RDC, dan kunnen de Turken zich opmaken voor een groots officieus kampioensfeest. Op doelsaldo zal IJsselstreek namelijk niet meer gevaarlijk worden. Turkse Kracht kent een

doelsaldo van maar liefst +39, IJsselstreek daarentegen staat op +3. Hoonhorst staat in de middenmoot, maar moet nog wel uitkijken voor nacompetitie. De ploeg staat nu op een negende plaats en heeft één punt voorsprong op de plek die nacompetitie betekent. Het programma tot het eind van de competitie voor Hoonhorst is redelijk zwaar: SV Broekland (12e), SV Zwolle (3e) en DAVO (8e) zijn de resterende tegenstanders.

UD werkt samen met LifeCare Koninklijke UD is een samenwerking aangegaan met LifeCare. De Deventer voetbalvereniging wil daarmee leiders, trainers en andere leden van de club de mogelijkheid bieden om deel te nemen aan trainingen op het gebied van hulpverlening en gezondheid. Steeds meer bedrijven kiezen er voor goed opgeleide medewerkers op de werkvloer te hebben. Maar ook verenigingen vinden het belangrijk dat er voldoende vrijwilligers rondlopen die weten hoe ze moeten handelen indien noodzakelijk. Esther van der Weele, binnen Koninklijke UD verantwoordelijk voor de veiligheid en EHBO, vertelt: “UD is een vereniging met zorg voor haar leden maar ook voor onze gasten. Als club hebben we een bepaalde verantwoordelijkheid, maar ook aansprakelijkheid in dit soort zaken. Hiermee willen we ons onderscheiden.” De Koninklijken hebben torenhoge ambities. “Wij willen in 2018 de beste sportvereniging van Deventer

06_Sportcarrousel.indd 1

zijn”, vertelt Van der Weele. Om dit te bereiken kan volgens haar de samenwerking met LifeCare helpen. “Op het Schootsveld is een AED aanwezig, daarom willen we ook dat zoveel mogelijk leden weten hoe ze deze moeten bedienen. Daarnaast krijgen leiders en trainers een training aangeboden hoe om te gaan met sportblessures en andere letsel. Voor het opleiden van de mensen en ook op ander gebied van hulpverlening en gezondheid zijn we met LifeCare een samenwerking aangegaan.” Ook voor LifeCare is de samenwerking een mooie manier te laten zien specifieke trainingen te kunnen verzorgen, zoals bij Koninklijke UD voor leiders en trainers.

22-04-14 11:02


DEVENTERCENTRAAL

7

EAGLES CENTRAAL

Adelaars op een internationale eindronde Verdeeldheid over lening aan Eagles

Door Pim Bokhove Woensdag duurt het nog exact 50 dagen totdat het WK voetbal in Brazilië van start gaat. 32 verschillende landen zullen met 736 verschillende spelers afreizen naar het land van de ‘Goddelijke Kanaries’. De kans dat Go Ahead Eagles een speler had afgedragen, was erg aannemelijk geweest. Go Ahead Eagles-doelman Stephan Andersen speelde namelijk negen van de tien WK-kwalificatieduels van Denemarken in de basis en zat in de Deense selectie van het WK 2010 en het EK 2012. Echter heeft de Deense formatie van Morten Olsen zich net niet weten te kwalificeren voor de eindronde (het werd 2e achter Italië), waardoor Andersen het toernooi thuis moet volgen. Toch is de kans erg groot dat een andere voormalig Eagle wél zijn kunsten gaat vertonen in het land van de samba. Bovendien zou Andersen niet de eerste speler van Go Ahead Eagles zijn die een land zou vertegenwoordigen op een eindronde.

Arntz Van de 11 spelers die namens Go Ahead Eagles voor Oranje speelden, was Leo Halle degene die het vaakst mocht opdraven (15 interlands), gevolgd door Kees van Kooten (8 interlands). Toch was er maar één speler van die 11 die uitkwam op een eindronde. Een dag voordat Antonín Panenka Tsjecho-Slowakije door middel van zijn beroemde penalty naar de eindzege van het EK 1976 had gestift, mocht Eagle Peter Arntz meedoen in de troostfinale tegen Joegoslavië. Moest hij het in de halve finale nog doen met een plekje op de bank naast bondscoach George Knobel, in de troostfinale mocht Arntz wel starten in de basiself. Door blessures van grootheden als Johan Cruijff, van Willem Hanegem en Johan Neeskens kreeg de 23-jarige Arntz de kans om zichzelf te manifesteren. Ook Kees Kist en Wim Meutstege kregen van de bondscoach de mogelijkheid om zich aan de wereld te laten zien. Zij waren stand-by en laatstgenoemde moest zelfs zijn zeilkamp in Friesland vroegtijdig verlaten om zich op tijd te melden in Zagreb. Oranje won het duel met 3-2 na verlenging, mede door twee treffers van ex-Eagle Ruud Geels, waardoor de derde plek een feit was. Hoewel de uitschakeling in de halve finale als een enorme teleurstelling voelde, was de gewonnen troostfinale toch nog een doekje tegen het bloeden. “Het was een van mijn beste interlands, misschien wel de beste”, zei Geels tientallen jaren na het behalen van de derde plek tegenover het NRC.

Rufai Een andere Peter die als speler van Go Ahead Eagles de kleuren van zijn land op een eindtoernooi verdedigde was Peter Rufai. Johan Boskamp was begin jaren ’90 trainer bij KSK Beveren en besloot de Nigeriaanse doelman Rufai van Lokeren naar Beveren over te hevelen. Echt succesvol was dit verbond niet. Daarom ging hij het in 1993 proberen bij Go Ahead Eagles. Ook zijn verblijf in Deventer werd waarschijnlijk niet zoals hij gedacht had. Hoewel hij het met 5 ‘clean sheets’ in 12 duels onder de lat bij Go Ahead Eagles helemaal niet slecht deed, kende hij met de ‘Super Eagles’ datzelfde jaar nog betere tijden. Super Eagles? Nee, dat is geen aanmoediging voor de plaatselijke trots maar de bijnaam van de Nigeriaanse voetbalequipe. In 1994 won Nigeria namelijk voor de tweede keer in de historie de Afrika Cup door Zambia met 2-1 te verslaan in de finale. Bovendien plaatste Nigeria zich datzelfde jaar voor het eerst in de geschiedenis voor het WK Voetbal. Met aanvoerder Peter Rufai op doel werd Bulgarije in het eerste duel van de mat geveegd met 3-0. In de tweede wedstrijd kwamen de Nigerianen weliswaar op voorsprong tegen Argentinië, maar uiteindelijk trok Argentinië (met Diego Maradona, Diego Simeone en Gabriel Batistuta) aan het langste eind: 2-1. Toch eindigde Nigeria als nummer één in groep D door Griekenland met 0-2 huiswaarts te sturen. Uiteindelijk schakelde Italië, de latere finalist, Nigeria uit in de tweede ronde.

Ghoochannejhad Reza Ghoochannejhad speelde twee periodes voor de Eagles. In 2006/2007 speelde hij op huurbasis in de Adelaarshorst, drie seizoenen later deed hij dat op amateurbasis. Tegenwoordig is de Iraniër alles behalve een amateur. Sinds 2012 is hij namelijk international. Hij speelde nog niet mee op een eindtoernooi, maar de kans dat hij deze zomer met Iran naar Brazilië gaat is zeer aannemelijk. Vorig jaar juni trof Iran Zuid-Korea in de WK-kwalificatie. Ghoochannejhad scoorde de eerste en tevens laatste goal van de wedstrijd, waardoor het land voor het eerst sinds 2006 weer naar het WK mochten. In acht WK-kwalificatieduels maakte Iran slechts acht doelpunten, maar toch haalde het 16 punten. Drie van die acht doelpunten werden gemaakt door Ghoochannejhad, die overigens op een vervelende manier vertrok uit Deventer. Volgens toenmalig voorzitter Edwin Mulder had Go Ahead Eagles al een mondeling akkoord bereikt met de Iraniër, maar Cambuur Leeuwarden bleek daadkrachtiger te zijn. Transfervrij sloten de geel-blauwen Ghoochannejhad in de armen, die ontkende dat er een akkoord was. Vandaag de dag vecht de in Friesland opgegroeide aanvaller tegen degradatie uit het Championship. In Oost-Londen speelt hij voor Charlton Athletic, dat momenteel één plekje boven ‘de streep’ staat (21e). Op 16 juni om 21:00 speelt Iran zijn eerste wedstrijd op het WK tegen Nigeria. Wie weet scoort Ghoochanejhad die avond en denkt hij eventjes terug aan de Adelaarshorst, het stadion waar hij de kans kreeg zich voor het eerst te bewijzen in het profvoetbal.

Deventer Belang en Jij bent Deventer voor, CU en BIP tegen Hoewel Deventer Belang, Jij bent Deventer, ChristenUnie en de Basis Inkomen Partij allen niet deelnemen aan de huidige coalitieonderhandelingen, hebben ze wel een idee over de aanvraag van een lening van 11 miljoen door Go Ahead Eagles. Deventer Belang en Jij bent Deventer zouden het geld graag beschikbaar stellen voor de renovatie van de Adelaarshorst. De ChristenUnie en BIP kijken daar toch anders tegenaan.

goede waarborgen. Maar gezien de voorbeelden in andere gemeentes zal dat niet het probleem zijn.” De uitbreiding van het stadion ziet Van Schijndel als noodzaak. “Deventer permanent op de kaart in een sterke regio. Dat kunnen we voor elkaar krijgen en behouden als GAE met haar nuchtere zuinigheid en inventiviteit deze noodzakelijke uitbreiding kan realiseren.” Van Schijndel sluit af met een knipoog: “Over vier jaar GAE een regelmatig bewoner van het linker rijtje en wij natuurlijk wel in de gemeenteraad.”

Deventer Belang Deventer Belang heeft geen principiële bezwaren tegen een lening van 11 miljoen euro door de gemeente aan Go Ahead Eagles. “Om verder te kunnen binnen het betaald voetbal moet GAE haar stadion structureel aanpakken. Hiervoor is een lening van 11 miljoen nodig. Heel pragmatisch gezien is een lening tegen marktconforme rente tarieven een win-win situatie voor beide partijen; GAE krijgt haar nieuwe stadion en de gemeente (dus de gemeenschap) verdient eraan”, stelt Margriet de Jager. “Er moet daarbij ook worden gekeken naar de mogelijkheid om als gemeente garant te staan voor de lening”, vertelt De Jager. “Ten tweede moet er een solide business case zijn, waar uit blijkt dat Go Ahead in staat is om de lening terug te betalen. Ook bij eventuele degradatie naar de Jupiler League. Dit doen we alleen als een garantstelling niet voldoende blijkt te zijn en wanneer er een heldere businesscase ligt waaruit blijkt dat er geen onacceptabele risico’s zijn voor de gemeente.”

ChristenUnie De ChristenUnie is het niet eens met Deventer Belang en Jij bent Deventer. “Go Ahead Eagles is een commercieel bedrijf en zal door de gemeente op die manier moeten worden behandeld. De regels die de gemeente heeft om andere bedrijven al dan niet een lening te verstrekken zijn wat ons betreft hier van toepassing. Dat betekent dat er wat ons betreft geen lening wordt verstrekt”, aldus fractievoorzitter Henrike Nijman-Visscher. De partij is met name benieuwd wat de achtergrond is van de aanvraag van een lening van 11 miljoen euro door de club. “Bij eerdere discussies is altijd gezegd dat Go Ahead een financieel gezonde club is. Ik ben enorm benieuwd wat de achtergrond is van deze aanvraag”, stelt Nijman-Visscher.

Jij bent Deventer Ook Jij bent Deventer vindt dat de gemeente Go Ahead Eagles het gevraagde bedrag van 11 miljoen euro lenen. Marien van Schijndel: “Ook al is het ons niet gegeven om in de gemeenteraad plaats te nemen. Over GAE hebben we een duidelijk standpunt: Geven die lening, mits het niet in strijd is met Europese regels en met

BIP Ook de Basis Inkomen Partij stelt dat zij een lening aan Go Ahead Eagles niet zou hebben goedgekeurd. “Go Ahead is een bedrijf en moet dus in eerste instantie de banken bezoeken voor het afsluiten van een lening. Of dit gebeurd is, is niet duidelijk en wat de uitkomst daar van was ook niet”, stelt Rob Peeters. De partij ziet nog wel een andere oplossing. “Wat naar ons idee wel een mogelijkheid zou kunnen zijn, is dat de gemeente onder bepaalde voorwaarden garant zou kunnen staan voor een lening of krediet dat dan wel bij een bank afgesloten zou moeten worden.”

Arntz (links) en Rufai (rechts). Foto’s verkregen via @NietTeKraken.

07_EAGELSsport•.indd 16

22-04-14 12:10


Uitzicht op een huis begint met

inzicht in je mogelijkheden.

Eten bij Pa & Ma staat voor gastvrijheid, de

Een altijd welkom gevoel waar je een fijne

warmte en huiselijkheid waar je altijd graag

avond uit gaat beleven, maar net zo gemak-

naar terugkeert. Het thuisgevoel zonder

kelijk binnenstapt na een rondje gefietst te

drempel, waar niets moet, maar wel mag.

hebben of met je wandelschoenen aan.

Spanjaardsdijk 68 | 0570 62 22 28 | etenbijpaenma.nl

Hypotheekinloopavond* kantoren Keizerstraat en Colmschate Een huis kopen en weten wat jij maximaal kunt lenen? Loop vrijblijvend bij ons binnen: kantoor Keizerstraat 24 april of kantoor Colmschate 25 april. Voor dit gesprek betaal je geen advieskosten. Neem je meest recente salarisstrook mee.

Zet die eerste stap en loop binnen tussen 18.00 en 20.00 uur Samen sterker * Er is deze avond ook een makelaar aanwezig.

www.salland.rabobank.nl

Naam:

Plaats:

E-mail:

Tel.

Spanjaardsdijk 68 | 0570 62 22 28 | etenbijpaenma.nl

Deze actie is geldig in de maanden mei en juni, op basis van reservering o.v.v. ‘Kennismakingsactie krant’ en ingevuld formulier:

Problemen met uw loszittende prothese? Overweeg dan een

klikgebit!

Of een nieuwe volledige prothese zonder implantaten. U bent van harte welkom:

iedere maandag t /m donderdag tussen 8.00 uur tot 16.30 uur voor een vrijblijvend advies gesprek.

- Gratis reinigingsset bij iedere nieuwe prothese

- Gratis volledige prothese*

WORD BEZORGER IN JE EIGEN WIJK!

Wij bespreken uw persoonlijke wensen en geven voorlichting en advies, ook over vergoedingen. *Bel ons en vraag naar de voorwaarden. Tel.: 0570 - 63 90 93

Én verdien je eigen zakcenten!!! Dat kan... Bezorg deze krant eens per week huis-aan-huis!

- Reparatie van uw gebitsprothese:

Lijkt dit je wat en ben je 13 jaar of ouder? Bezoek dan onze website om je aan te melden: www.directverspreidingen.nl

Gebitsprotheses kunt u dagelijks bij ons laten repareren en zijn klaar terwijl u wacht. Open van maandag t/m vrijdag van 8.00 uur tot 16.30 uur. De koffie staat altijd klaar!

Mailen of bellen mag natuurlijk ook! info@directverspreidingen.nl 055 - 534 17 98

Bel ons, of kom binnen voor meer info, geheel vrijblijvend! Munsterstraat 26 7418 EV DEVENTER Tel.: 0570 - 639093

Deventer Centraal_wk17 - Base Edition.indd 8

22-04-14 09:11


DEVENTERCENTRAAL

ZAKELIJK CENTRAAL

9

Crêpes & Smoothies geopend

Nieuw afhaalconcept moet basis vormen voor Wajongers

Crêpes & Smoothies heeft in de Walstraat haar deuren geopend. Een nieuw concept in een mooi ingericht pand waar alle zintuigen geprikkeld worden. Dampende, geurende crêpes aan de ene kant van de bar en het geluid van appels of ananassen die door de sapcentrifuge gaan en het ronddraaien van blenders met vruchten en vers sap aan de andere kant. De producten worden klaargemaakt door tien enthousiaste jongeren die uit het speciaal onderwijs komen. “Deze jongeren kunnen echt heel veel. Je moet ze alleen een kans geven”, stelt eigenaar Tjeerd van Dixhoorn. Eén van de drijfveren voor Van Dixhoorn om een eigen onderneming op te starten, was het zichtbaar maken van talenten van de groep jongeren. “Het zijn allemaal Wajongers die thuis zaten. Ik heb veel gewerkt met jongeren uit het speciaal onderwijs en wist dus dat er kwaliteit en talent in deze groep zit”, vertelt de kersverse eigenaar. De initiatiefnemer ging op zoek naar een gat in de markt die hij met de groep Wajongers kon invullen. Dat werd het bereiden en verkopen van crêpes en smoothies. “Het zijn producten die deze jongeren met een beetje oefening zelf kunnen maken. In het begin gaat het wel eens mis, maar dat is nu juist zo belangrijk aan dit concept. Het is een leerproces.” Het is dan ook de bedoeling van Tjeerd dat de jongeren op den

duur werk kunnen krijgen in andere horecagelegenheden. “Het zou geweldig zijn als ze met de kennis en ervaring die ze hier meekrijgen, straks mee kunnen draaien op de arbeidsmarkt.” De officiële opening is inmiddels achter de rug en de reacties zijn positief. “We hebben leuke reacties gekregen en met name de verse appelsap en aardbeien-smoothy zijn erg enthousiast ontvangen”, blikt Van Dixhoorn terug. Hij hoopt met zijn afhaalconcept een extra stukje dynamiek toe te voegen aan de karakteristieke Walstraat. “We willen dat de klanten die beleving voelen. Daarom is het ook voor iedereen zichtbaar hoe alles wordt bereid.” Om zijn concept te financieren heeft de trotse eigenaar hulp gekregen van Qredits. Dit is een

landelijke kredietorganisatie die op non-profit basis startende ondernemers helpt bij een succesvolle start. Met een Microkrediet gaf Qredits de mogelijkheid om Crêpes & Smoothies daadwerkelijk te laten starten. Daarnaast

probeert Tjeerd middels crowdfunding financiële ruimte te creëren. Wie zelf eens wil proeven en ervaren bij Crêpes & Smoothies kan dat van dinsdag tot en met zaterdag doen. Op dinsdag en woensdag is de zaak

Curves Deventer Centrum groeit uit ‘oude’ locatie Curves Deventer Centrum gaat wegens haar flinke groei verhuizen naar een ruimere locatie. Op 22 april verplaatst Curves zich van de Boxbergerweg 107 naar de Diepenveenseweg 159. Ook de openingstijden gaan verruimd worden. Daarnaast staat er op 23 en 25 april een open huis op het programma bij beide locaties – Diepenveenseweg en Piet van Donkplein – in Deventer. De groei van Curves Deventer Centrum is volgens eigenaren Mary, John en Rianne Lenselink te danken aan de kracht van Curves. “Je krijgt continue ondersteuning van jouw persoonlijke coach. Bij Curves maken we vrouwen sterker. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk sterker via sport en een gezond voedingspatroon.”

Open Huis Curves Deventer houdt op beide locaties een open huis op woensdag 23 april van 09.00 tot 13.00 uur en vrijdag 25 april van 09.00 tot 13.00 uur. Wie interesse heeft, kan zich tijdens deze dagen melden. Je wordt dan welkom geheten door het team en je kunt je

gratis inschrijven.

CurvesSmart

Vanaf mei is er op beide locaties de mogelijkheid om jouw doelen te behalen met behulp van het CurvesSmart persoonlijke coachingsysteem. Het is een technologie van Curves dat een op precisie gebaseerde workout aanbiedt met continue feedback en voortgangsrapporten zodat leden gemotiveerd blijven tijdens de training. “Wij zijn zeer verheugd deze nieuwe technologie aan te kunnen bieden vanaf mei 2014 bij onze beide clubs. Nadat er

door een Curves medewerker een persoonlijk trainingsprofiel is opgesteld van het lid, krijgt zij een CurvesSmart ID Tag. De Tag wordt elektronisch herkend door de monitor op ieder apparaat waardoor haar persoonlijk trainingsprofiel automatisch wordt geactiveerd, en instructies worden vastgesteld voor haar persoonlijke training.”

Gebaseerd op de training stelt het systeem een voortgangsrapport op waardoor leden direct een overzicht krijgen van hun sterke en zwakke punten. “We verwachten dat onze leden dolblij zul-

aan de Walstraat 37 van 10.30 tot 19.00 uur geopend en op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 19.00 uur. Op donderdag wordt rekening gehouden met de koopavond, en zijn de deuren van 10.30 tot 21.30 uur open.

len zijn met hoe deze geweldige workout kan helpen om gestelde doelen nog sneller te behalen.” Ontdekken wat Curves voor jou kan betekenen? Breng dan een bezoekje tijdens het open huis op het Piet van Donkplein 1 naast kunstijsbaan De Scheg (tel. 0570517074) of op de nieuwe locatie aan de Diepenveenseweg 159 te Deventer (tel. 0570-210277). Voor meer informatie kun je een bezoekje brengen aan de website www.curvesdeventeroost.nl of www.curvesdeventercentrum.nl

De Boemel gezelligste café van Deventer Café De Boemel gaat als enige café uit Deventer in de verkiezing voor ‘Gezelligste Café van Nederland’. Het café aan de Brink plaatste zich met 201 stemmen voor de provinciale en landelijke ronde. Er deden nog vier horecagelegenheden mee uit Deventer, maar allemaal haalden zij niet de grens van 50 stemmen om door te mogen.

Zondag 13 april was de laatste dag dat er gestemd kon worden om de gemeentewinnaar te kiezen. Er werd gekeken naar het aantal stemmen en het gemiddelde cijfer. Omdat er minimaal 50 stemmen nodig waren om überhaupt door te gaan naar de landelijke verkiezing, maakten Café Vrienden van

09_Zakelijk.indd 19

Vroeger, De Heeren op de Brink, Café de Alm en Danscafé Persee geen schijn van kans.

Vrienden van Vroeger haalde nog 28 stemmen, maar de andere drie moesten het doen met slechts 6, 3 en 1 stem. De Boemel haalde een gemiddeld cijfer van 9,48. Joerie Bekking , bedrijfsleider van De Boemel, is erg blij met deze voorlopige eerst plaats. “Wij hebben ook al de leukste barman (Rick Schoolen) van Nederland

Uitslag gemeente Deventer 1. Café De Boemel 2. Café Vrienden van Vroeger 3. De Heeren op de Brink 4. Café De Alm 5. Danscafé Persee

in dienst. Als daar deze titel ook nog eens bij komt zou dat een kroon op ons werk zijn. Wij werken elke week weer heel hard met zijn allen om iedereen een mooie avond te laten beleven waar gezelligheid de boventoon voert.”

Bekking wil iedereen dan ook oproepen om te gaan stemmen viawww.gezelligstecafe.nl : “Het kost maar een minuutje van je tijd en wij zetten niet alleen De Boe-

mel, maar ook Deventer weer op de kaart. Deventer is ook een uitgaansstad en middels deze verkiezing kunnen wij dat ook weer aan de rest van Nederland laten zien.”

De finaleronde vindt plaats van 21 april tot en met 11 mei 2014. Gedurende drie weken strijden alle gemeentewinnaars om de provincietitel en natuurlijk om de felbegeerde landelijke overwinning.

Cijfer 9,48 9,61 9,37 10,0 10,0

Stemmen 201 28 6 3 1

22-04-14 11:02


10

DEVENTERCENTRAAL

Jouw eigen nieuws

Meer weten over een bericht op dit prikbord? Ga naar www.deventercentraal.nl/ en type na de / de prikbordcode in. Deze code vind je na elk bericht op dit prikbord. Bijvoorbeeld: www.deventercentraal.nl/40018 Daar vind je het volledige artikel met meer informatie, contactgegev ens en tijden. Organiseer je een feestje, activiteit of evenement? Vertel het anderen via Deventer Centraal! Mail voor vrijdagmiddag 12.00 uur naar redactie@deventerc entraal.nl

SPORT & BEWEGEN Koningsspelen in de Scheg Ruim 1800 leerlingen van basisscholen in Deventer nemen op vrijdag 25 april deel aan het ochtendprogramma van de Koningsspelen bij Sport- en Belevingscentrum De Scheg. Het sportprogramma vanaf 13.30 uur is voor iedereen. Artikelcode: 20137 Opening buitenbaden Borgelerbad De buitenbaden van het Borgelerbad in Deventer gaan op zondag 27 april 2014 weer open voor alle vaste bezoekers, zonaanbidders en recreatieve buitenzwemmers. Tijdens de openingsdag is de entree van 12.00 tot 17.00 uur voor iedereen gratis. Artikelcode: 20137 Veel extra teams schoolvoetbaltoernooi Het Salland Zorgverzekeringen Schoolvoetbaltoernooi van Deventer heeft op 28 en 29 april extra veel deelnemers. Toevoeging van de jongste leeftijdsgroep (6-7 jaar) leidde tot 27 extra teams. Op de finaledag neemt ex-betaaldvoetbal scheidsrechter Ernst Waanders (80) uit Deventer afscheid van het toernooi als scheidsrechter. Hij floot er sinds zestig jaar. Artikelcode: 20100 Lina Lenselink naar NK turnen Nadat FAME SVOD turnsters Kyra Kouthoofd, Kim Scholte van Mast, Kim Temmink (balk) en Iris Coppiens (brug) zich in Duiven hadden weten te plaatsen voor het NK turnen, was het nu de beurt aan instapturnster Lina Lenselink. In alle vroegte begon Lina in het Groningse Uithuizen aan haar meerkamp onder aanmoediging van haar fans. Artikelcode: 20102

wenkuil hebben zaterdag hun diploma in ontvangst mogen nemen. De hele week (7 tot en met 11 april) werden de leerlingen door hun docent getoetst op de beheersing van verschillende instrumenten. Artikelcode: 20103 Expositie met luchten in Kenniscentrum Oncologie In het Kenniscentrum Oncologie, centrum voor mensen met een oncologische aandoening en hun naasten, is van begin april tot september 2014 een expositie te zien van schilderijen van Hanneke Luttikhuis. De expositie is te bezoeken op werkdagen van 9.00 tot 16.00 uur en is vrij toegankelijk. Tot nader orde is het centrum op dinsdag gesloten. Artikelcode: 20153 Tentoonstelling van overleden Hans Bosman In de grote zaal van het Kunstenlab is een overzicht te zien van het werk van de in 2012 overleden kunstenaar Hans Bosman. De tentoonstelling beslaat de periode vanaf het moment dat hij fulltime is gaan schilderen tot aan het laatste schilderij van een bokser dat onaf op zijn ezel in het atelier is achtergebleven. Naast zijn succesvolle kunstenaarschap was Hans Bosman een inspirator en samenwerkingspartner. Deze bijzondere rol wordt in de tentoonstelling belicht. De tentoonstelling wordt geopend op zondag 27 april om 16.00 uur door Loes Enklaar. Artikelcode: 20157

Wandeling om de lente ‘anders te beleven’ Vanuit Diepenveen wordt zondag 27 april een lentewandeling gehouden. De wandeling start om 10.00 uur en duurt ongeveer twee uur. Het vertrekpunt is op de parkeerplaats van Geb en Gaia bij Nieuw Rande, Schapezandweg 3 te Diepenveen. Samen met Corrie Kamerling, wandelcoach bij Zelf en Zijn, kun je de lente anders beleven door op een andere manier naar de natuurlijke omgeving te leren kijken. Artikelcode: 20158

KUNST & CULTUUR

OVERIG

Leerlingen Leeuwenkuil behalen diploma Ruim 80 muziekleerlingen van de Leeu-

10_prikbord.indd 1

Deze ‘natuurlijke keizersnede’ is geen natuurlijke manier van bevallen, maar wordt in de volksmond zo genoemd. Op de operatietafel, kort voordat het baby’tje geboren wordt, laat men de ouders via een vensterdoek zien hoe hun baby ter wereld komt. De baby wordt daarna gezien door de kinderarts en dan zo snel als mogelijk is bij moeder op haar borst gelegd. Als de moeder kiest voor borstvoeding kan het kindje daarna ook al aangelegd worden. Artikelcode: 20104 Volop activiteiten bij de Ulebelt Er is veel te beleven in de meivakantie bij de Ulebelt. Allereerst zijn er jonge geitjes te bewonderen, die nu naar buiten mogen. Verder organiseert De Ulebelt creatieve workshops, met tekenen en knutselen. Op 27, 28 en 29 april zijn er acht workshops Creatief Tekenen, begeleid door Jolanda Hilgers. Jolanda laat kinderen inspiratie uit de natuur halen en op papier zetten, met verschillende materialen en tekentechnieken. De workshops voor verschillende leeftijdscategorieën bestaan

uit bijeenkomsten van circa 1,5 a 2 uur, waarbij elementen uit de natuur gekoppeld worden aan een tekenopdracht. Bij mooi weer is het buiten tekenen en bij wat fris weer lekker binnen. Precieze data en tijden staan op de website www.ulebelt. nl, kosten bedragen 8,50-11,50 per kind, inclusief drinken en materiaal. Aanmelden via kan via info@natuurlijktekenen.nl Artikelcode: 20155 Lezing en tribunaal: ‘Europa: Use It or Lose it?’ Op welke terreinen voel je als burger de invloed van Brussel op het dagelijks leven? Zijn het de kromme komkommers in de schappen die symbool staan voor de wildgroei aan regelgeving? Naar aanleiding van de komende Europese Verkiezingen houdt Stadium Generale Saxion in samenwerking met de Gemeente Deventer op 13 mei aanstaande een gesprek over de grootste mythes die rondom Brussel bestaan. Aanwezigen eten gezamenlijk een broodje Europese Eenheidsworst en debatteren ten slotte in een Tribunaal met experts, studenten en politici over de stelling: Het EU-lidmaatschap is slecht voor Nederland. Kortom: Europese Unie: Use It or Lose It? Artikelcode: 20156

OPEN DAGEN Open dag Shamanic Practice Calyxes Negen maanden na de start van Shamanic Practice Calyxes houden Gerrit Breider en Sara een eerste open dag. Op zondag 27 april zijn belangstellenden van 10.00 uur tot 17.00 uur welkom in het BCD Het Pakhuis aan de Raamstraat in Deventer. Zondag 1 juni volgt een tweede kennismakingsdag die Gerrit en Sara zelf Open Ervaringsdag noemen. Tijdens de dagen krijgen deelnemers informatie over hen beiden, hun werk en wat hun begeleiding kan betekenen. Deelname aan de Open Ervaringsdag geldt voor de gehele dag en is alleen mogelijk na voorafgaande aanmelding. De open ervaringsdag kent dus geen open inloop. Artikelcode: 20154

Brillenwedstrijd bij Deventer Brillencentrale De Deventer Brillencentrale houdt ook dit jaar weer een brillenwedstrijd onder de eerstejaars van De Boerhaave. De leerlingen hebben allemaal flink hun best gedaan om een zo mooi mogelijke bril te ontwerpen. De winnaar is diegene met het meeste aantal stemmen. En die stemmen, die kan jij uitbrengen. Artikelcode: 20144

geboren moet worden, voortaan de mogelijkheid hun baby direct na de geboorte te zien én huid-op-huid contact te hebben.

Deventer herdenkt ook slachtoffers Indië en Azië Voorafgaand aan de landelijke dodenherdenking op zondag 4 mei vindt bij het Indië Monument Deventer op het Grote Kerkhof om 19.00 uur een herdenking plaats, ter nagedachtenis aan de Deventer oorlogsslachtoffers in het voormalige Nederlands-Indië en Zuidoost Azië in de jaren 1942-1950. Artikelcode: 20140

Zet jouw activiteit centraal op ‘de digitale agenda van Deventer’

deventercentraal.nl / redactie@deventercentraal.nl

Ziekenhuis introduceert ‘ natuurlijke keizersnede’ Het Deventer Ziekenhuis biedt moeders van wie het kindje via een keizersnede

22-04-14 11:03


11

Deventercentraal

Succesvolle finaleavond Hart voor Salland

Rabobank verdeelt 100.000 euro in Deventer In een druk bezochte schouwburg werd dinsdag 15 april aan de 205 verenigingen en stichtingen bekend gemaakt wat de resultaten waren van de actie Hart voor Salland, een nieuwe actie die dit jaar voor het eerst door Rabobank Salland is ingezet. De bank stelde dit jaar 100.000 euro beschikbaar om te verdelen. Tijdens een afwisselend programma maakte Ed den Besten, directievoorzitter van Rabobank Salland de waarde van één stem bekend. Dat de leden van Rabobank Salland betrokken zijn bij de verenigingen en stichtingen bleek wel uit de 26.031 stemmen die door ruim 5.400 leden (24%) werden uitgebracht. Omdat Rabobank Salland dit jaar voor deze actie 100.000 euro uit het coöperatief dividend beschikbaar stelde, betekent dit dat een stem 3,85 euro waard is. De presentatie van de avond was in handen van Alex Kühne, directeur Deventer Schouwburg. In de categorieën Sport, Cultuur en Maatschappij werden de stemmen bekend gemaakt. Kühne leidde de 350 aanwezigen door de drie categorieën afgewisseld met optredens van de A en C-selectie van SVS- Gymnastiek & Jazzdance uit Schalkhaar, een van de deelnemers aan Hart voor Salland. Wethouders uit de drie gemeenten van het werkgebied Rabobank Salland overhandigden na een kort interview de cheques. Iedere categorie werd afgesloten met een overzicht van de resultaten van alle deelnemers uit de categorie. De verenigingen met een maatschappelijk karakter hebben de meeste stemmen gekregen.

De resultaten per categorie: Cultuur Ans Otterloo, wethouder gemeente Olst-Wijhe, mocht aan de verenigingen met de meeste stemmen in de categorie ‘Cultuur’ de cheques overhandigen namens de Rabobank. Binnen deze categorie vielen

11_HartvanSalland.indd 1

37 verenigingen en 4408 stemmen. De drie organisaties met de meeste stemmen waren: Fanfare St. Caecilia Heeten (375 stemmen, 1.443,75 euro), Ribs & Blues Raalte (245 stemmen, 943,25 euro) en Schalkhaar Life (227 stemmen, 873,95 euro).

veel bestuurders doen besluiten om in 2015 weer aan de actie Hart voor Salland mee te doen. Hiervoor kunnen zij zich vanaf 1 december 2014 aanmelden. Alle resultaten zijn te vinden op de website van de bank www. salland.rabobank.nl.

Actie Hart voor Salland

Hart voor Salland houdt in dat de leden van Rabobank Salland (ruim 23.000) één keer per jaar kunnen stemmen op hun favoriete vereni-

gingen of stichtingen in Salland die aan deze actie deelnemen. Het is aan de verenigingen en stichtingen om hun achterban enthousiast te maken om op hen te stemmen en hier veel bekendheid aan te geven. De verenigingen kunnen dit doen onder meer met de promotiematerialen die de bank ter beschikking stelt, maar ook zelf acties bedenken. Hoe meer stemmen een vereniging of stichting ontvangt, hoe groter de

donatie van Rabobank Salland aan de organisatie. Het is dus niet meer de bank die de bijdrage bepaalt, maar het zijn de leden van de Rabobank die invloed hebben op de financiële bijdrage. In 2014 konden van 18 tot en met 28 maart de leden van de Rabobank vijf stemmen uitbrengen waarvan maximaal twee stemmen op een en dezelfde vereniging. Hierdoor is verdeling van het aantal stemmen over meerdere verenigingen gewaarborgd.

Sport Voor de categorie Sport nodigde Alex Kühne Wout Wagenmans, wethouder gemeente Raalte, op het podium uit. Hij mocht aan drie van de 85 deelnemers de cheques overhandigen. In totaal werden 8.661 stemmen uitgebracht. De drie organisaties met de meeste stemmen waren CRT Raalte Wieler- en Fietsvereniging (355 stemmen, 1.366,75 euro), Sallands Crosscircuit (353 stemmen, 1.359,05 euro) en Handbalvereniging Kwiek (303 stemmen, 1.166,55 euro). Maatschappij Margriet de Jager, wethouder gemeente Deventer, overhandigde de cheques in de categorie Maatschappij. Deze categorie kende 83 deelnemers en 12.962 stemmen. De drie organisaties met de meeste stemmen waren: Speeltuin Blekkerhoek Raalte (770 stemmen, 2.964,50 euro), Voedselbank Deventer (700 stemmen, 2.695 euro) en Zonnebloem Raalte (563 stemmen, 2.167,55 euro). Na afloop waren in de stadsfoyer, waar ook de overige organisaties hun cheques ontvingen, veel positieve reacties te horen. Ook zochten verschillende bestuurders elkaar op om acties te bespreken die zij hadden ondernomen om zoveel mogelijk stemmen te verwerven. Deze tips en een mooie cheque heeft al

22-04-14 11:03


12

Deventercentraal

Programma Koningsdag en K Een koninklijke reis door de tijd

Van Waterloodag naar Koningsdag Komende zaterdag is het zover: de allereerste Koningsdag. We eren dan onze koning Willem-Alexander. Ook in Deventer wordt een flink aantal ‘koningsactiviteiten’ gehouden. We zijn allemaal opgegroeid met deze nationale feestdag, maar we weten niet allemaal dat de Slag bij Waterloo aan de grondslag van Koningsdag ligt. En waar komt het idee van Koningsdag eigenlijk vandaan?

De eerste nationale feestdag

We gaan terug naar de negentiende eeuw. Op 18 juni 1815 werd in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden het leger van generaal Napoleon Bonaparte verslagen. Iets wat ook wel bekend staat als de Slag bij Waterloo. Vanaf dat moment was 18 juni een vaderlandse feestdag: Waterloodag. Op deze dag wordt

het einde van de Franse bezetting herdacht. Het is echter nooit een vrije dag geweest. Eind negentiende eeuw vervaagde de herinnering aan de slag en werd de dag nauwelijks meer gevierd. Iets wat sowieso al nauwelijks in het noorden van Nederland gebeurde.

Oranjefeiten: • Juliana was de eerste koningin die aanwezig was bij de activiteiten op Koninginnedag. • Vanaf de jaren vijftig wordt Koninginnedag live op televisie uitgezonden. • Koningsdag is in september 2013 opgenomen in de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. • Niet alleen in Nederland wordt Koningsdag gevierd, ook de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten kleuren eind april oranje.

Het begon allemaal in Utrecht In Nederland is er echter altijd een nationale feestdag gebleven. Op 31 augustus 1885 werd de eerste ‘Prinsessedag’ gehouden, vernoemd naar de -toen nog- 5-jarige prinses Wilhelmina. De dag was een idee van J.W. Gerlach, hoofdredacteur van het Utrechtsch Provinciaal en Stedelijk Dagblad. Het doel van de dag was de nationale eenheid te bedrukken. Koningsdag is dus ooit begonnen in Utrecht: daar werd ook de eerste editie gehouden. Nadat de dag erg succesvol bleek in Utrecht, namen andere plaatsen in Nederland de dag over. Na de dood van koning Willem III in 1890 werd Prinsessedag in het jaar daarop opgevolgd door ‘Koninginnedag’. Wilhelmina was rond deze tijd nog geen 18 jaar, dus haar moeder, koningin Emma, volgde Willem III op. In 1898 was het eindelijk zover en kon Wilhelmina koningin worden. Vanaf dat moment was er dus een link tussen haar en

Koninginnedag en werd de dag dan ook op haar verjaardag gevierd: 31 augustus.

het weer vaak niet geschikt voor grote evenementen buiten.

Koninginnedag was nog steeds een gewone werkdag, maar in de loop der jaren kregen steeds meer mensen een vrije dag, waardoor de nationale feestdag kon uitgroeien tot een wettelijke vrije dag.

Koninginnedag wordt Koningsdag Koninginnedag moet de komende tijd plaatsmaken voor Koningsdag. In 2013 kondigde koningin Beatrix aan afstand te doen van de troon. Dat jaar werd voorlopig voor de laatste keer Koninginnedag gevierd. Niet alleen de naam van de nationale feestdag is veranderd, ook de datum van de dag is anders. Koningsdag wordt op 27 april gevierd, de verjaardag van Koning Willem-Alexander. Omdat 27 april dit jaar op een zondag valt, wordt de eerste Koningsdag een dag eerder gevierd: op zaterdag 26 april.

In 1980 nam de oudste dochter van Juliana het ‘koninginnestokje’ over: koningin Beatrix. Beatrix is geboren op 31 januari, maar om haar moeder te eren besloot zij de datum van Koninginnedag niet te veranderen. Een praktisch punt speelde ook mee: op 31 januari is

Vanaf 2013 vinden op de laatste vrijdag voor Koningsdag de ‘Koningsspelen’ plaats. Dat is een sportdag voor scholen waarbij de school zelf mag bepalen hoe de dag wordt ingevuld. Aan het begin van de dag wordt op elke dag een ‘Koningsontbijt’ geserveerd.

Eindelijk een vrije dag Na vijftig jaar vond koningin Wilhelmina het welletjes en deed in 1948 afstand van de troon. Haar enige kind nam het over: Juliana. Koningin Juliana is geboren op 30 april en dus werd dit de nieuwe datum van de nationale feestdag.

Volop gezelligheid tijdens Koninsgdag in Diepenveen

Op Koningsdag zijn er ‘s ochtends meerdere activiteiten in Diepenveen. Zoals gebruikelijk is de aubade om 09.00 uur. Dit jaar vindt deze voor het eerst tegenover het Dorpsplein bij het Hof van Salland plaats. Daarna volgt een voorstelling voor de onderbouw leerlingen in het Hof van Salland. De voorstelling begint om 09.45 uur en duurt ongeveer drie kwartier. Vanaf 10.00 uur tot 16.30 uur kan iedereen weer snuffelen op de Oranje Braderie. De braderie strekt zich uit over de onlangs gerenoveerde Dorpsstraat, Oranjelaan, Slingerbos, Schapenzandweg en Langs de Wetering. In een groot aantal kramen worden de meest uiteenlopende waren te kust en te keur uitgestald. Op de diverse terrassen kun je genieten van een kopje koffie, een drankje of iets te eten. En om de feeststemming te verhogen wordt op meerdere podia muziek gemaakt. Zo hebben Zonnig en het Hof van Salland een dj ingehuurd om sfeer te scheppen. En is het Tracé 37 ook dit jaar weer gelukt de band Back 2 Back te contracteren. Zij staan voor Albert Heijn. Daarnaast organiseert de Oranjevereninging vele activiteiten en optredens op en rond het ‘Oranjeplein’.

Kleedjesmarkt bij de Vijf-er op Koningsdag Op het schoolplein van de nieuwbouwlocatie van basisschool de Vijf-er wordt op Koninsdag van 9:30 tot 12:00 uur een kleedjesmarkt gehouden. Tot op heden was de jeugd in deze wijk aangewezen op activiteiten in het centrum of bij het

12_13_Koningsspelen.indd 12

activiteitenterrein de Kuip, maar nu kan Koningsdag dus ook gevierd worden in de Vijfhoek. Voor dit jaar is er gekozen voor een kleine opzet met alleen een kleedjesmarkt, maar de komende jaren hoopt de organisatie uit te breiden met een braderie en kinderspelen.

Kinderen tot 12 jaar kunnen zich nog opgeven voor de kleedjesmarkt totdat het maximum van 100 deelnemers is behaald. Opgeven kan door een mail te sturen naar koningsdagdevijf-er@hotmail.com of door een persoonlijk bericht te sturen via de Facebookpagina Koningsdag de Vijf-er.

22-04-14 11:04


13

Deventercentraal

n Kozakkendag in Deventer Op zaterdag 26 april, Koningsdag, is het exact 200 jaar geleden dat Deventer door de Kozakken werd bevrijd van de Franse overheersers. Thema van Koningsdag dit jaar in Deventer is dan ook de viering van dit jubileum, onderdeel ook van ‘200 jaar Koninkrijk’. Op deze pagina is het programma rondom de feestdag te vinden.

Vrijdag 25 april de gelegenheid (lintjesregen) Grote Kerk - 10.00 uur Jaarlijkse uitreiking van de Koninklijke onderscheidingen door burgemeester A. Heidema. Kozakken in deventer 1814 – 2014 Bergkerk - 19.30 uur Historische lezingen door Clemens Hogenstijn en Jos Paardekooper, vertoning van de documentaire ‘Stormvogels van de Tsaar’, voordracht van Kozakken-poëzie. De Bergkerk is open vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis. Voor meer info: www.kozakkenindeventer.nl Koningsnacht in deventer horeca Horeca binnenstad - vanaf 21.00 uur Speciale editie van Deventer Muziek Totaal aan de vooravond van Koningsdag. Live muziek in de horeca van de binnenstad van Deventer. Voor meer info: www.deventermuziektotaal.nl Welle Village Kings Night Wellepad (aan de IJssel) - 18.00 uur Mini festival op het Wellepad met o.a. Don Diablo, De Sluwe Vos, Giocatori, Victim of House. Toegang: € 8,00. Afterparty vanaf 23.00 uur in Brink 20! Voor meer info: www.wellevillage.com

theater- en muziekspektakel Kozakken in deventer Worpplantsoen - 14.00 én 16.00 uur Theatergroep Gajes (o.m. bekend van Deventer op Stelten) en projectkoor onder leiding van Karel Tadema verbeelden de bevrijding van Deventer door de Kozakken in een uniek eenmalig theater- en muziekspektakel. Er zijn twee voorstellingen: 14.00 en 16.00 uur, de toegang is gratis. Voor meer info: www.kozakkenindeventer.nl Het programma in het Worpplantsoen begint al om 13.00 uur met een optreden van de Deventer band NoBitch in de Muziekkoepel. Aansluitend treedt het Wereldkoor op. Na de eerste voorstelling‘Kozakken in Deventer’is er weer live-muziek in de koepel, en na afloop verzorgt NoBitch de muzikale afterparty. Voor meer info: www.muziekkoepelneringbogel.nl des Konings trio Burgerweeshuis - 13.30 – 20.00 uur Festival Des Konings Trio is een mooie jaarlijkse traditie om van een vrije dag een hele leuke dag te maken. Met van 13.30 uur tot 20.00 uur roots, (garage)rock ’n roll, america en veel gezelligheid in de mooie binnentuin. Ook het schoolplein tegenover het Burgerweeshuis wordt bij het festival betrokken. Optredens o.m. van: Traumahelikopter, Afterpartees, The Baboons, Automatic Sam, Blue Grass Boogiemen. De toegang is gratis! Voor meer info: www.burgerweeshuis.nl Koningsdag @ de Heks Café de Heks Brink 63 - 20.30 uur In aansluiting op Des Konings Trio op feestelijk buitenpodium voor café De Heks optredens van Midnight Motel en Orange Maplewood. Toegang grtais. Voor meer info: www.deheks.nl jubileumconcert Kozakken in deventer 1814 – 2014

Zaterdag 26 april Kindervrijmarkt Keizerstraat, Brink, Zandpoort 8.00 – 15.00 uur Jaarlijkse Kindervrijmarkt in de binnenstad van Deventer. Deelname alleen mogelijk door kinderen t/m 12 jaar! Vanaf 6.00 uur kan een plekje worden ingenomen op de volgende locaties: Keizerstraat, Brink en Zandpoort. Deelnemers ouder dan 12 jaar of commerciële deelnemers worden niet toegelaten of verwijderd. Er is geen reguliere warenmarkt. Oranjereceptie Bergkerk - 10.30 uur Feestelijke Oranjereceptie in de Bergkerk door Gemeente Deventer en de Deventer Oranje Vereniging. Met toespraken van burgemeester A. Heidema en voorzitter van de Deventer Oranje Vereniging H. Webers.

Bergkerk - 20.00 uur Absoluut hoogtepunt van Koningsdag en Kozakkendag in Deventer. Bijzonder jubileumconcert door het Oeral Kozakkenkoor onder leiding van Gregor Bak (o.m. bekend van NCRV-tv) en met medewerking van het Oekraiense (!) topensemble Uzory. Mix van stemmige orthodoxe Russische muziek en stevige ontroerende Kozakken-liederen. De toegang is € 15,00. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij de kassa van de Deventer Schouwburg of via www.deventerschouwburg.nl Voor meer informatie: www.kozakkenindeventer.nl

Koningsdag Deventer 2014 is activiteit van de Deventer Oranje Vereniging, i.s.m. Historische Vereniging Deventer, Werkgroep Kozakken in Deventer 1814-2014, Muziekkoepel Worpplantsoen, Burgerweeshuis, e.a. Voor meer informatie: www.koningsdagindeventer.nl Voor informatie over activiteiten in Diepenveen en Bathmen: www.oranjecomitediepenveen.nl • www.oranjecommissiebathmen.nl Voor informatie over Bathmen Spant de Kroon (29 mei t/m 1 juni): www.bathmenspantdekroon.nl

Koningsdag deventer 2014 is mede mogelijk gemaakt door:

deventercentraal 12_13_Koningsspelen.indd 13

22-04-14 11:05


14

Deventercentraal

Nieuw bij Paul Roescher!

The

Artisan Gratis ontwerp van uw Artisan keuken

Reserveer uw ontwerper op 055-3601747 Neem de maten van uw keuken mee, onze ontwerper maakt gratis een mooi ontwerp!

on! i t i d e d e Limit 9,-! 9 9 9 t e e ompl c l a a m r No

5995,-

Verkrijgbaar in 3 houttinten

5 JAAR GARANTIE

Burgerweeshuis haalt De Dijk naar de Lebuïnus De Lebuïnuskerk stroomt zaterdag 20 september weer vol voor De Dijk. Poppodium Burgerweeshuis mag hier voor de vierde keer de band neerzetten voor een bijzonder optreden. De Dijk werd opgericht in 1981 en is bekend van nummers Als ze er niet is, Ik kan het niet alleen, Mag het licht uit en Bloedend hart. De typerende, doorleefde stem van Huub van der Lubbe in combinatie met de fantastische muzikanten zorgen ervoor dat De Dijk nog steeds tot de Nederlandse top behoort. Na een pauze van een jaar is

14_15_Shirma.indd 14

de band weer bezig met het echte werk en dat is als De Dijk op het podium staan. Op zaterdagavond 20 september doen ze dat voor de vierde keer in de Lebuïnuskerk, omdat het daar zo bijzonder is. Alle voorgaande concerten van De Dijk waren binnen rap tempo uitverkocht, het Deventerse poppodium verwacht ook dit jaar weer een stormloop op tickets.

Komische toneelklassieker over vreemdgaan In de grote zaal van de Deventer Schouwburg staat op vrijdag 25 april om 20.00 uur de voorstelling ‘Liefde half om half’ op het programma. Deze komische toneelklassieker over vreemdgaan en alle capriolen en smoezen die daarbij horen, is geregisseerd door Deventenaar Job Gosschalk. De klassieker van Alan Ayckbourn is opnieuw op de planken gebracht. Dit keer geregisseerd door de van oorsprong Devente-

naar Job Gosschalk. Deze messcherpe relatiekomedie, laat je gegarandeerd lachen om de hysterische capriolen rondom overspel. ‘Liefde half om half’ gaat over drie stelletjes. Bij twee stellen loop de relatie niet lekker en wordt er stiekem buiten de deur gesnoept. De vreemd-gangers gebruiken hun vrienden, het derde koppel, als alibi voor hun escapades. Het wordt steeds ongemakkelijker als de niet-vreemdgaande partners bei-

den het alibi-stelletje uitnodigen voor een dinertje. Twee diners op twee verschillende avonden. Dit levert natuurlijk de nodige ongemakkelijke maar ook hilarische scenes op. Zal het bedrog uitkomen? Onder de bezoekers van deze voorstelling wordt een exclusieve Meet & Greet met dokter Simon (Rick Engelkes) verloot. De winnaar wordt op donderdag 24 april bekend gemaakt.

Tickets zijn verkrijgbaar via de website van het Burgerweeshuis: www.burgerweeshuis.nl

22-04-14 11:06


15

Deventercentraal

oakedition

Gemaakt door de ontwerpers van Paul Roescher Kom naar een van onze megastores om deze prachtige opstelling zelf te bekijken! Introductie The Artisan oak edition! Eikenhout planken in verschillende diktes, robuuste zaagslag en een topontwerp van onze keukenarchitecten! Deze combinatie maakt het de keuken van uw dromen!

Eiken beleving van de ambachtsman!

Deze nieuwe serie van interieurbouwkwaliteit is gemaakt met liefde voor hout! Stoer vergrijsd eikenhouten planken die in verschillende diktes samengesteld worden tot één front. De zaagslag geeft de extra robuuste uitstraling. Nergens vindt u deze ultieme beleving van het ambachtswerk! En bij Roescher wéér lager in prijs dan waar ook! Profiteer van de introductieaanbieding en bespaar tot wel €4000!

Artisan light oak keuken met composiet werkblad. Compleet inclusief: • A+ koeler • luxe afzuiging • A+AA vaatwasser • RVS spoelbak uit 1 stuk • Softclose op laden en deuren • A-klasse Engels fornuis met 3 ovens en 5 kookzones

Met Megastores in: Rijssen: (7463 PH) Plaagslagen 2 Tel. (0548) 540 340 Apeldoorn: (7317 AN) Vlijtseweg 196 Tel. (055) 360 1747

2275 t.w.v. € s i u n r Incl. fo

Inclusief Fornuis pluspakket!

PAUL ROESCHER K E U K E N

B A D

V L O E R

H A A R D

Open: di. t ⁄m vrij. 9-18 uur (zat. -16.30 uur). Donderdag is koopavond. Zondagen, 2e paasdag en koningsdag 26 april zijn wij gesloten. Combi-voordeel geldt niet op het Budget-Trendline assortiment.

‘Souldiva’ Shirma Rouse hoofdact Deventer Jazz Festival Shirma Rouse, zo’n beetje de bekendste souldiva van Nederland, vervangt Sabrina Starke tijdens het Deventer Jazz Festival op zaterdag 10 mei in de Deventer Schouwburg. Vanwege een aanbieding voor televisieopnames in het buitenland heeft singersongwriter Starke haar optreden afgezegd. Voormalig achtergrondzangeres Shirma Rouse werd nationaal bekend door haar optreden in The Voice of Holland in 2013. Sindsdien is zij uitgegroeid tot een vaste waarde als jazz- en soulzangeres bij diverse festivals en televisieprogramma’s. Naast Shirma Rouse treden weer een groot aantal nationale en internationale namen op. Onder andere Sven Hammond Soul, The Ploctones en Michiel Borstlap prijken op de line-up van het grootste indoor jazzfestival van de regio Salland. In de aanloop naar het Deventer Jazz Festival werd een traject uitgestippeld voor studenten van ArtEZ hogeschool voor de kunsten uit Arnhem, Enschede en Zwolle. Jazz- en popcoördinatoren uit de drie steden selecteren muzikanten die bands gaan vormen. Door het volgen van een workshop en een optreden bij Taste of Jazz op 20 april worden de bands klaargestoomd voor een optreden op het Deventer Jazz Festival in de ArtEZ foyer.

Lokaal talent

Ook lokaal talent krijgt de ruimte tijdens het Deventer Jazz Festival.

14_15_Shirma.indd 15

Veelbelovende jazz- en poptalenten van kunstencentrum De Leeuwenkuil en het Muziekhuis Deventer

doen podiumervaring op in twee series. Daarnaast vormen oud-leerlingen van beide muziekscholen

samen met oud jazzdocent Johan Vermuyen de ‘Junior Jazz College formatie’. Tenslotte reikt de orga-

nisatie een ‘New Generation jazzaward’ uit aan het meest onderscheidende talent.

22-04-14 11:06


16

Deventercentraal

Lentemarkt van Winkelhart van Colmschate

De gezamenlijke winkeliers van het Winkelhart van Colmschate houden op zondag 27 april, de dag na Koningsdag, een gezellige lentemarkt. Diverse kramen van eigen winkeliers, maar ook kramen van externe handelaren zorgen voor een leuk en fleurig geheel. Daarnaast is er livemuziek en zijn er attracties voor de kinderen. Op de lentemarkt zijn onder andere kramen van Buitink sport 2000, Riesewijk fietsen, Shoeby, Qinn en slager Vrielink te vinden. Ook Indomas, AMI kappers, Cool Jay,

parfumerie MOOI, Outlet Colmschate, Etos, Schoenenreus en Albert Heijn staan met een kraampje op de markt. Zij zorgen voor leuke aanbiedingen of voor verras-

sende producten op hun kraam. Daarnaast zijn er ook stands van andere handelaren. Een greep uit de producten die door hen worden aangeboden: Aardbeien, bloemen, lederwaren, steigerhouten kinderstoeltjes, tuinpoppen, kinderklompjes, horloges, baby- en kindershirts, slabbers, schoenen en nog veel, veel meer.

Livemuziek De muziek wordt verzorgd door Het Stijlorkest uit Deventer. Zij zijn geen onbekende op de Flora; het orkest verzorgde al eerder de muzikale omlijsting op de Flora tijdens de kerstmarkt en vorig jaar ook al op de lentemarkt. Daarnaast zijn er die middag nog enkele demonstraties vanuit Moovz Deventer. De kinderen doen in drie groepjes verschillende dansen.

Attracties Uiteraard zijn er voor de kinderen ook tal van leuke dingen te beleven. Er is een springkussen, een ballenbak, een zweefmolen, een schminkstand en er kan lekker worden geknutseld. Nieuwsgierig geworden naar de lentemarkt? Kom dan langs tussen 12.00 en 17.00 uur op de Flora.

Speeddate voor 55-plussers moet taboe doorbreken Twee jaar geleden begonnen Evelien en Saskia onder de noemer ‘Samen Wille’ met het opzetten van hun eerste speeddate voor 55-plussers in Twente. Tijdens de proef op Valentijnsdag, de dag van de liefde, bleek dat deze vorm enorm inspeelde op de behoeftes van ouderen zonder partner. Hoewel het speeddaten voor deze doelgroep in het begin nogal een taboe was, bleek dit toch steeds meer te worden doorbroken. Op 4 juni doet de speeddate voor 55-plussers ook Deventer aan. Evelien en Saskia hebben er zin in, maar weten ook dat het lastig is in een andere regio. “Je moet telkens weer dat taboe doorbreken.” De twee dames weten uit ervaring dat de behoefte aan een partner bij veel alleenstaande 55-plussers aanwezig is. “Ze zijn regelmatig eenzaam. Dat wil niet zeggen dat ze niet sociaal actief zijn, bijvoorbeeld met vrienden en familie. Maar echt die persoon waar ze altijd op kunnen terugvallen wordt gemist”, vertelt Evelien. De instelling is dan ook anders dan bij mensen van 20 tot 30 jaar. “Deze

doelgroep stapt er heel anders in. Twintigers denken: ‘Wil ik hier kinderen mee?’, terwijl deze groep denkt: ‘kan ik hier nog een leuke tijd mee hebben’. Ze zoeken echt een maatje.” Voor de ouderen is het in het begin lastig om daadwerkelijk de stap te maken om deel te nemen aan een speeddate. “Het is echt een drempel”, aldus Saskia. “Daarnaast heb je

ook te maken met mensen die hun vorige partner zijn verloren. Het kan zijn dat ze dan een schuldgevoel overhouden aan zo’n date. Maar wij proberen dat taboe juist te doorbreken.” Er komen dan ook regelmatig 55-plussers op een date waarvan de partner inderdaad is overleden.

Nieuw seizoen Spelen op de Brink Het nieuwe seizoen van Spelen op de Brink gaat zondag 27 april feestelijk van start. Tussen 14:00 en 16:00 uur kunnen kinderen tussen de 3 en 10 jaar weer op het afgezette deel van de Brink spelen met oud en modern speelgoed. Vanwege de seizoensstart is er deze zondag een optreden van het clownsduo Toeke & Polle met een zingende zaag en krijgen alle aanwezige kinderen tussen het spelen door een gratis ijsje van Talamini. Lekker buiten spelen, midden op de Brink, in het hart van de stad Deventer. Een enthousiaste groep vrijwilligers stalt tot en met september iedere woensdag- en zondagmiddag van

16_Lentemarkt.indd 1

14:00 tot 16:00 uur oud-Hollands en modern speelgoed uit. Hoge bi’s, hoepels, vliegende Hollanders, diabolo’s en nog veel meer speelgoed staat klaar voor kinderen tussen de

3 en 10 jaar. Het speelgebied is afgezet met kettingen zodat de kinderen veilig kunnen spelen. Groot)ouders voelen zich weer jong wanneer ze hun kroost uitleggen hoe je moet stelten lopen, tollen of hoelahoepen. Als volwassene ben je waarschijnlijk eerder moe. Geen probleem. Rondom Spelen op de Brink zijn tal van terrasjes waar je kunt neerstrijken voor een drankje met zicht op de spelende kinderen. De vrijwilligers van Spelen op de

“Maar dat hoeft niet alleen maar een obstakel te zijn. We maken ook mee dat twee mensen elkaar vinden die beiden in die situatie zitten. Dat schept namelijk een band en wederzijds begrip.” Voorafgaand aan de speeddate wordt er door de dames goed gekeken naar

de wensen van de deelnemers. Zo proberen ze de juiste mensen tegenover elkaar te zetten. In een paar minuten, onder het genot van een hapje en een drankje, kunnen de dates elkaar leren kennen. Vervolgens kunnen ze bij de organisatie doorgeven of ze de ander wel of niet leuk vinden. Alleen bij een wederzijdse match geven Evelien en Saskia de contactgegevens door aan de deelnemers. “Daarna kunnen ze zelf bepalen of ze de ander willen bellen of een mailtje sturen.” Op 4 juni wordt de speeddate voor 55- tot 65-jarigen gehouden in de business lounge van Go Ahead Eagles. Opgeven kan via info@samenwille.nl of 06 - 3960 8828. Kijk op www.samenwille.nl voor meer informatie over de organisatie.

Brink houden een oogje in het zeil. Het is evenwel niet de bedoeling dat je de kinderen zonder toezicht achterlaat. Meedoen aan Spelen op de Brink is gratis. Bij slecht weer (regen, te warm of te koud) of bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld bij grote evenementen zoals Deventer Op Stelten en de boekenmarkt, gaat Spelen op de Brink niet door. Wanneer het in oktober nog een beetje mooi weer is blijft, kun je ook dan nog spelen op de Brink.

22-04-14 11:06


Deventer Nu Veel enthousiasme over Kunstproject Deventer Raamwerk De komende drie maanden staat kunstenaar Loes ten Anscher ieder weekend in een buurt of dorp om vingerafdrukken te verzamelen voor het kunstproject Deventer Raamwerk. 2300 Deventenaren krijgen daarvoor een uitnodiging. De uitnodigingen worden in etappes verzonden, per wijk of buurt. Let de komende maanden dus goed op uw brievenbus! Ongeveer 10 dagen voordat de Deventer Raamwerk-karavaan in een buurt staat, krijgen de

mensen uit een buurt of dorp een uitnodiging. Zie de haltplaatsen op het kaartje.

Zaterdag 12 april gaf de kunstenaar op de Brink de aftrap voor het project. “Het was meteen gezellig druk”, blikt Loes ten Anscher terug. “Iedere genodigde mag iemand meenemen. Het viel me op dat veel mensen daar gebruik van maakten. Zoals een meisje van 4, die trots haar oudere zus van 8 had gevraagd. Ontzettend leuk!”

Reisschema Komend weekend en het weekend erop staat Ten Anscher in Colmschate Noord en de Vijfhoek: Zaterdag 19 april: Winkelcentrum Andriessenplein van 11.00 tot 17.00 Maandag 21 april (tweede paasdag): milieucentrum De Ulebelt van 11.00 tot 17.00 Zondag 27 april: milieucentrum De Ulebelt van 11.00 tot 17.00

Deventer Raamwerk 2300 Deventenaren kunnen hun vingerafdruk schenken aan beeldend kunstenaar Loes ten Anscher en haar kunstproject Deventer Raamwerk. Zij maakt daar 2300 aluminium raamwerken van voor het nieuwe Stadhuiskwartier.

Meer weten? Kijk voor meer informatie op www.deventerraamwerk.nl of op www.facebook.com/deventerraamwerk.

Scan om valse identiteitsbewijzen te onderscheppen

Zilveren Legpenning voor mevrouw F.D. Schoemaker-Denneboom

Sinds vrijdag kan de gemeente identiteitsbewijzen scannen op echtheid. Binnen enkele seconden is te zien of een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart vals is of dat er iets mee aan de hand is. De controle gebeurt als iemand zich voor het eerst inschrijft in de gemeente en als er twijfel bestaat over een identiteitsbewijs. Deventer bindt met de documentenscan de strijd aan met identiteitsfraude.

Mevrouw F.D. Schoemaker-Denneboom ontving zaterdag 12 april uit handen van burgemeester Andries Heidema de Zilveren Legpenning van de ge-

Medewerkers bij Publiekszaken controleerden documenten tot nu toe met het blote oog en op grond van ervaring. Met de geavanceerde

opsporingstechniek is die controle veel nauwkeuriger.

Aangifte bij politie

meente. Mevrouw Schoemaker-Dennebook kreeg deze onderscheiding vanwege haar inzet, betrokkenheid en vrijwillige verdiensten in Bathmen.

Als de gemeente een vals identiteitsbewijs aantreft, wordt de politie ingeschakeld en aangifte gedaan van valsheid in geschrifte.

Ook pasfoto gescand De scanner controleert het identiteitsbewijs op echtheid en vergelijkt de pasfoto met een camerabeeld van het gezicht.

Publicatie Structuurvisie Leegstand Postcode Adres 7400

Status ter inzage

Nummer Verzendatum 12117 23 april

Voordelig resultaat jaarrekening 2013

Melding Wet Milieubeheer Postcode 7437Ak 7437PR 7428MC

Adres Stationsstraat 5 Bathmen Boersenk 4 Bathmen Oxersteeg 17 Deventer

Status besluit genomen melding ontvangen melding ontvangen

U kunt de publicaties inzien via de website www.deventer.nl/bekendmakingen of in het gemeentelijk informatiecentrum in de bibliotheek (Brink 70). Op de website vindt u alle bekend-

1

Nummer 12080 12121 12120

Ontvangstdatum 14 maart 14 april 14 april

makingen van deze week. Op een plattegrond kunt u alle lopende vergunningsaanvragen in uw buurt zien. U kunt er ook zoeken op bijvoorbeeld postcode, datum, straatnaam.

Het college heeft de jaarrekening en het jaarverslag 2013 voorlopig vastgesteld en aangeboden aan de gemeenteraad. Het financiële jaar wordt met € 2,1 miljoen voordelig afgesloten.

Het voordeel gaat terug naar de algemene middelen. De jaarrekening en het jaarverslag zijn binnenkort voor het eerst digitaal te raadplegen met een nieuwe (web)app.

Volg ons https:/www.facebook.com /GemeenteDeventer

https:/twitter.com /DeventerGem

Deventer Nu NIEUWS VAN DE GEMEENTE DEVENTER - 22 APRIL 2014

Deventer Centraal_wk17 - Base Edition.indd 17

18-04-14 16:02


WijDeventer, voor en door bewoners!

Actie Zuid aan zet om tuinen te vergroenen

Bij WijDeventer gaan bewoners zelf aan de slag met hun ideeën. Gemeente en instellingen kunnen het initiatief ondersteunen met deskundigheid en een financiële bijdrage. Bewoners (het wijkteam of dorpenplatform) beslissen zelf over de verdeling van het wijkbudget. Partners in WijDeventer zijn naast de bewoners o.a. de gemeente, Raster Groep, (thuis)zorgorganisaties, Politie, woningcorporaties en Cambio.

Een trend die de laatste jaren steeds meer is waar te nemen, is de verharding/verstening van tuinen en openbare ruimtes. Steeds meer mensen kiezen er voor om de tuin (grotendeels) te bestraten. Meestal met de achterliggende gedachte om zo een onderhoudsvrije tuin te creëren. Dit is een misverstand aangezien een onderhoudsvrije tuin niet bestaat en een groene tuin ook mogelijk is zonder veel tijd aan onderhoud te besteden. Bovendien heeft een versteende tuin een aantal nadelen. Een versteende tuin geeft meestal een saaie indruk. Daarnaast heeft een verharde tuin ook niets te bieden aan planten en dieren zoals egels, fluitende vogels en mooie en lekker ruikende planten, struiken en bomen. Tenslotte zorgt een verharde tuin

Gezocht nieuwe vervoersmaatjes in Borgele/Platvoet Wilt u ook graag wat voor een ander betekenen en bent u in het bezit van een auto? Wordt dan ons nieuwe vervoersmaatje. Vervoersmaatje is een laagdrempelige voorziening in Borgele/Platvoet voor mensen die af en toe afhankelijk zijn van vervoer doordat zij niet meer zo mobiel zijn en zelf geen groot netwerk hebben waar zij een beroep op kunnen doen. U wordt als vervoersmaatje gekoppeld aan ie-

mand bij u in de buurt. Wanneer het klikt, bepaalt u samen wanneer u beschikbaar bent om af en toe voor iemand te rijden. Uiteraard krijgt u de gemaakte benzinekosten vergoed. Heeft u interesse, of wilt u meer informatie, neemt u dan contact op met Jetske Schimmel van Rastergroep. Bereikbaar op maandag en dinsdag op telefoonnummer: 06 10757824 of per mail: j.schimmel@rastergroep.nl

Opening Fietscrossbaantje in de Deltabuurt Eindelijk was het dan zo ver, het crossbaantje aan de Kilstraat werd geopend. Op woensdag 2 april werd dit samen met een aantal kinderen, ouders, de opbouwwerker en de wijkenbeheerder van de gemeente feestelijk gevierd. Vincent en Michael begonnen in september 2013 met het indienen van hun plan. Ze maakten een tekening samen met hun moeders, vroegen de omwonenden om goedkeuring en dienden een aanvraag in bij WijDeventer. Deze werd door het wijkteam goedgekeurd en al snel werd met de aanleg gestart. Veel kinderen uit de buurt weten het crossbaantje al te vinden. Er wordt nog

een kleine aanpassing gedaan aan het crossbaantje in verband met de veiligheid.

voor problemen, bijvoorbeeld hitte tijdens een warme zomerperiode en wateroverlast in tijden van (grote) neerslag. Voldoende redenen om uw tuin te gaan vergroenen en zo een bijdrage te leveren aan een mooiere en gezondere leefomgeving. Heeft u een (grotendeels) versteende tuin en heeft u interesse om deze te ‘vergroenen’, maar weet u niet hoe? In dat geval kunt u contact opnemen met bewoner Martijn Nijboer. Hij biedt zich aan om een kosteloos advies te geven om uw tuin te vergroenen. De eerste 10 bewoners die zich aanmelden krijgen een heester of boompje wanneer zij, na afloop van het uitgebrachte advies, tot actie overgaan. U kunt contact opnemen met Martijn Nijboer door een email te sturen naar: nijboer80@hotmail.com.

Advies over groen Noordenbergstraat Een aantal bewoners van de Noordenbergstraat hebben begin april van een deskundige groenadviseur tips gekregen om het groen in hun straat goed te onderhouden. De afgelopen jaren hebben een groot aantal bewoners in deze straat bijgedragen aan het vergroenen van hun

straat. Ook deze keer sloten weer enkele nieuwe bewoners aan om zich te laten “besmetten” met het groenvirus. De straat zal de komende maand ook nog een keer een gezamenlijke werkochtend houden om alles bij te werken en wellicht nog enkele nieuwe elementen toe te voegen.

Vincent en Michael doen de officiële opening (foto: WijDeventer)

Inloop buurttuin Zandweerd Op donderdag 3 april was er voor de Zandweerd een inloop voor de inrichting van een buurttuin. De tuin ligt nu nog bijna verscholen tegen Sint Jurriën aan, maar het is de bedoeling om er een tuin ván en voor de buurt van te maken. Natuurlijk in samenspel met de bewoners van Sint Jurri-

en, maar ook met de bezoekers van de dagbesteding van Interakt Contour en Philladelphia. De inloop is goed bezocht en er zijn heel veel ideeën binnengekomen. Deze ideeën worden zoveel mogelijk verwerkt in een ontwerp, dat binnenkort weer teruggekoppeld wordt aan de buurt.

Impressie van de adviesronde in de Noordenbergstraat (foto: Egbertine Spijker)

Sfeerimpressie van ‘het beste idee van Colmschate/Vijfhoek’, georganiseerd door het Tijdens de inloop konden bewoners hun ideeën voor de inrichting van de buurttuin inbrengen (foto:

jongerenwijkteam. Kinderen en jongeren uit konden deze avond hun ideeën laten zien die ze hebben

WijDeventer)

voor hun straat, buurt of wijk (foto: WijDeventer)

Meer weten over WijDeventer? Kijk op www.wijdeventer.nl.

2

Deventer Nu NIEUWS VAN DE GEMEENTE DEVENTER - 22 APRIL 2014

Deventer Centraal_wk17 - Base Edition.indd 18

18-04-14 16:02


Vergaderingen Gemeenteraad Wanneer en hoe vergadert de raad? 1. De Raadstafel: allerlei vormen van gesprek, dialoog en debat. 2. De Raadsvergadering: politiek debat en besluitvorming 3. Het Forum Deventer: ontmoeting en gesprek De vergaderingen van de gemeenteraad zijn op woensdagavond in De Lindeboom in Schalkhaar. De gemeenteraad komt eens in de drie weken bijeen voor de officiële raadsvergadering. In deze raadsvergadering debatteren de raadsleden over allerlei onderwerpen en neemt de raad besluiten. Op de agenda staan onderwerpen die niet eerder zijn besproken aan de raadstafel (hamerstukken) en onderwerpen die al wel eerder zijn besproken aan de raadstafel (debat). Ook kunnen raadsleden een spoeddebat of interpellatiedebat aanvragen. Deze vergaderingen zijn openbaar en u bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

gaan. De belangrijkste momenten hiervoor zijn de Raadstafel en het Forum. De Raadstafel is de plek waar raadsleden zich een beeld vormen over een bepaald onderwerp (door een oriënterend gesprek of vrije gedachtewisseling met inwoners, instellingen of wethouder) maar ook voor meningvormend debat. De meeste onderwerpen waarover de raad zich moet uitspreken, worden eerst geagendeerd voor bespreking aan de Raadstafel. Aan de Raadstafel worden geen besluiten genomen door de raad. Het Forum heeft een informatief en informeel karakter. Binnen het programma kan ruimte worden ingepland voor inwoners die initiatieven, handtekeningen of petities aanbieden, een gesprek van raadsleden met organisaties en inwoners en presentaties aan de raad. Ook de mondelinge vragen door de raadsleden aan het college worden in het Forum gesteld.

Meepraten?

Als u in gesprek wilt met de raad kunt u zich daarvoor aanmelden bij de raadsgriffie, telefoon 0570 69 32 30 of mail naar griffie@deventer.nl.

De gemeenteraad vindt het heel belangrijk om in de voorbereiding op de besluiten de mening van inwoners, instellingen en bedrijven te horen. Er zijn daarom verschillende mogelijkheden om met de raad in gesprek te

Op 23 april vindt het eerste Forum plaats. In de Vooruitblik vindt u het programma voor deze bijeenkomst en de agenda van de Raadstafel.

VOORUITBLIK

Het programma van het Forum is als volgt:

FORUM 23 april Aanvang: 19.00 uur

Raadsleden in gesprek over Voortbestaan Spel aan Huis

19.00 – 19.25 uur

Inwoners, instanties en bedrijven schrijven over

Programma Nationale Herdenking 4 mei 14.30 19.00

19.00 uur 19.45 uur 19.55 uur 20.00 uur 20.02 uur 20.03 uur 20.10 uur 20.20 uur 20.30 uur 20.35 uur 20.40 uur 20.45 uur

Dansvoorstelling over Anne Frank in Schouwburg ‘Onder de hemel is men thuis’ Voordracht van verhalen in het kader van 100 jaar Etty Hillesum. Twentolmonument, Verzetsmonument en Etty Hillesum monument Herdenking Deventer oorlogsslachtoffers voormalig Nederlands-Indië en Zuidoost Azië in 1942-1950 bij Indië monument Aanvang gezamenlijke herdenking Grote Kerkhof Burgemeester Heidema en de plaatsvervangend voorzitter van de Gemeenteraad, leggen een krans namens de Gemeente Deventer 2 minuten stilte Taptoe-signaal door Rik Pijnappels Het Wilhelmus en Canadees Volkslied door 4-mei koor Deventer i.s.m. orkest Eendracht onder leiding van Wiebren Buma Toespraak burgemeester Andries Heidema Kransleggingen Stadsdichter Herman Posthumus Meyjes Lied door het jonge Deventer talent Lise Low Bloemlegging door bezoekers onder begeleiding van Highland Regiment Pipes and Drums Afsluiting

U bent na afloop van harte welkom in de Lebuïnuskerk voor een nagesprek en gezamenlijke koffie. Meer informatie en het complete programma leest u op www.4meideventer.nl

3

allerlei onderwerpen brieven aan de gemeenteraad. Soms neemt de raad deze brieven voor kennisgeving aan, in andere gevallen kan het aanleiding geven voor bijvoorbeeld een gesprek met de briefschrijver(s). Zo ook in dit eerste Forum. Drie stagiaires bij Spel aan Huis, opvoedondersteuning van Raster, maken zich zorgen over het stopzetten van Spel aan Huis. Eind maart hebben zij brieven hierover gestuurd aan de raad. In het Forum leggen zij uit wat Spel aan Huis is en wat hun zorgen zijn. Raadsleden kunnen vragen stellen aan de stagiaires. Tot slot vraagt de voorzitter of en wie uit de raad een vervolgactie wil ondernemen. 19.00 – 19.25 uur

Presentatie Rekenkamercommissie

De Rekenkamer biedt de plaatsvervangend voorzitter van de raad het eerste exemplaar van het evaluatieonderzoek. De onderzoeker presenteert de resultaten en de raadsleden kunnen hierover vragen stellen.

MEER INFORMATIE

Vergaderstukken digitaal beschikbaar

De volledige agenda en de voorstellen zijn te vinden op internet: deventer. notudoc.nl of via de app Politiek Archief (iPad). Als u hier vragen over heeft, neem dan contact op met de raadsgriffie via griffie@deventer.nl.

Meer informatie over de onderwerpen op de agenda, de zalen en de aanvangstijden per onderwerp, vindt u op internet: http://deventer. notudoc.nl

RAADSTAFEL

20.00-22.00 Nieuwe Wmo en Sociale wijkteams Raadsmededeling over Centrale toegang en inkoop Wmo 20.00-21.00 Raadsmededeling Meerjarenbegroting 2014-2016 DRTV (S) 21.30-22.00 Raadsmededeling pilot loonkostensubsidie 21.00-21.45

Raadsmededeling Nota “Vaart in de Haven” (S) 20.00-20.45 Raadsmededeling Parkeerinformatiesysteem (S)

Spreekrecht Bij een onderwerp op de agenda van de Raadstafel kunt u meestal inspreken. Of dit mogelijk is wordt aangegeven met een (S) achter het onderwerp. De spreektijd bedraagt maximaal 5 minuten per persoon, tenzij de voorzitter anders bepaalt. Als u gebruik wilt maken van spreekrecht kunt u zich hiervoor aanmelden bij de griffie: griffie@deventer.nl, of 0570 693230. De vergaderingen zijn openbaar en u bent dan ook van harte welkom deze bij te wonen. De bijeenkomsten hebben plaats in de Lindeboom, Lindeboomsweg 1 in Schalkhaar.

19.30 – 20.00 uur

Bestuurlijke Actualiteit Gemeenteraad stelt vragen aan het college over actuele zaken.

Bereikbaarheid Voor de actuele verkeerssituatie of informatie over hinder of afsluiting i.v.m. wegwerkzaamheden of evenementen: http://deventerbinnenbereik.deventer.nl.

COLOFON

INFORMATIE PUBLIEKSZAKEN

Gemeente Deventer, Postbus 5000, 7400 GC, Tel.:14 0570, fax 69 3337, e-mail:gemeente@deventer.nl, www.deventer.nl. Redactie: team Communicatie, e-mail:communicatie@deventer.nl Klachten over bezorging tel.: 0900-4245726

Openingstijden: www.deventer.nl Afspraak maken: www.deventer.nl/afspraak Gemeentezaken digitaal regelen: www.deventer.nl/digitaal Geen internet?  14 0570 of  de gemeentegids

Deventer Nu NIEUWS VAN DE GEMEENTE DEVENTER - 22 APRIL 2014

Deventer Centraal_wk17 - Base Edition.indd 19

18-04-14 16:02


Denk aan je toekomst, maak van afval geschiedenis!

Krijgt u de inzameldagen al op uw pc, tablet of mobiel?

Uw GFT wordt omgeze t in compost en g roene energie!

Seizoenstip

Zo houdt u uw groene container schoon en fris

gen op een tijdstip naar keuze. De app is gemaakt

voor

smartphones

en

zowel

beschikbaar voor het Android- als het

Het zomerseizoen komt er weer aan. Warm

iOS-besturingssysteem. De app kunt u

weer kan zorgen voor een vervelende geur

installeren via de buttons op www.circulus.nl

uit de groene container. Zo scheidt u

of ga direct naar de App Store of Google

komende maanden uw groente-, fruit- en

Play. Gebruik als zoekterm ‘Afvalvrij’, anders

tuinafval (GFT) en voorkomt u ongewenste

heeft u de kans dat u een afvalkalender-app

geurtjes:

voor een andere gemeente in Nederland

• Zorg ervoor dat het GFT niet te

installeert.

nat is. Laat gemaaid gras bijvoorbeeld een dagje drogen en laat etensresten

Zo gebruikt u de kalender en app De digitale afvalkalender 1 Ga naar www.circulus.nl/deventer

De gemeente Deventer en Circulus bieden u handige hulpmiddelen voor het scheiden van uw afval. Zo vindt u op onze digitale afvalkalender alle inzameldagen die voor u gelden. En via onze handige app krijgt u zelfs automatisch een seintje wanneer een inzameling plaatsvindt. Hierdoor vergeet u nooit meer uw container, zak, doos of kratje aan de weg te zetten!

uitlekken in het gootsteenbakje. • Laat de deksel van de container een stukje open staan door een blokje hout of latje tussen de deksel en de container te leggen. • Maak de container regelmatig schoon met water en zeep.

2 Klik op de knop ‘Afvalkalender’ links in het scherm De Afvalvrij-app

• Zet de container niet in de zon. • Het

gebruik

van

composteerbare

1 Ga naar de App Store of Google Play

GFT-zakken voorkomt dat er GFT in de

2 Zoek op ‘Afvalvrij’

container

3 Selecteer de app ‘Afvalvrij’ van Opzet

zakken zijn te koop bij de supermarkt.

achterblijft.

Deze

speciale

BV

Veel mensen doen steeds meer dingen

u gelden. U kunt het overzicht als PDF-

digitaal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bank-

bestand downloaden en eventueel printen.

Of klik op de button

papier en gooi deze in de container die

zaken, winkelen of het boeken van vakanties.

Ook kunt u de inzameldagen in uw digitale

‘Download app’

als eerste geleegd wordt (dus eventueel

De meeste mensen vinden het dan ook

agenda

op www.circulus.nl

ook de grijze container).

handig

iCal-functie. De digitale kalender is met

(rechts in het

huishoudelijk afval via de PC, tablet of

name geschikt voor PC en tablet en is te

scherm)

smartphone te bekijken. De gemeente en

vinden via www.circulus.nl.

Circulus

om

de

bieden

inzameldagen

hiervoor

van

digitale

het

zetten

met

de

zogenaamde

• Verpak vlees- en visresten in kranten-

hulpApp

middelen. Wellicht ook iets voor u?

Samenwerken Samen werken met resultaat Circulus en Berkel Milieu werken samen met 8 gemeenten aan een afvalvrije regio en een

Sinds kort is er ook de gratis Afvalvrij-app.

schone leefomgeving. Hoe we dat doen en

Afvalkalender

Op deze app is te zien op welke dag Circulus

wat de resultaten zijn, leest u in ons online

Met onze digitale afvalkalender krijgt u een

en Sallcon bij u langskomen. Ook kunt u voor

jaarverslag over 2013. U vindt het verslag op

online overzicht van de inzameldata die voor

iedere inzameling een pushbericht ontvan-

www.afvalvrijjaarverslag.nl.

Nieuw tarief 0900 9552

Winnen met E-goed

Het tarief van het Servicenummer van Circulus, 0900 9552, is verlaagd. U betaalt

De gemeente Deventer en Circulus doen

E-goed staat voor gebruikte elektrische en

lever ze in! Dat kan gratis bij de kringloop-

voortaan alleen nog uw gebruikelijke bel-

mee met de Wecycle-actie na Konings-

elektronische apparaten: alles met een batterij

winkel van Het GOED, Harderwijkerstraat

kosten. Het extra informatietarief van

dag. Wie vanaf maandag 28 april E-goed

of stekker wat niet meer wordt gebruikt. Ook

25 in Deventer.

0,10 per minuut is vervallen. Hiermee wil

(gebruikte

en

oude spaarlampen horen hierbij. Door E-goed

spaarlampen) inlevert bij Het GOED,

apart in te leveren, worden alle producten op

elektrische

apparaten

maakt kans op een leuke prijs. Voor de

een milieuverantwoorde manier verwerkt en

eerste honderd inleveraars ligt er een

kunnen materialen hergebruikt worden.

spannend jeugdboek klaar. Ook worden er 500 kanskaarten uitgedeeld met kans

Lever in!

E-goed over?

Circulus u nog beter van dienst zijn. De kosten van het Servicenummer komen overeen met het bellen naar een gewoon vast nummer. Wat u precies betaalt, hangt af van het abonnement dat u bij uw tele-

op een leuk uitje voor het hele gezin. De

Heeft u elektronisch speelgoed of een oude

actie duurt tot en met 16 mei, maar

föhn, mixer of radio over, bijvoorbeeld van de

Circulus is er voor al uw vragen en opmer-

er geldt op=op.

vrijmarkt? Gooi deze spullen niet weg, maar

kingen over afvalscheiding en -inzameling.

combedrijf heeft. Het Servicenummer van

Het nummer is op werkdagen bereikbaar

Inzameling met feestdagen Er staan weer een aantal feestdagen voor de deur. Op officiële feestdagen zoals Koningsdag, Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag zamelen Circulus en Sallcon geen huishoudelijk afval in. In plaats daarvan gelden er inhaaldagen. De gewijzigde inzameldagen vindt u op uw digitale afvalkalender en de Afvalvrij-app. Ook de milieustraten en het servicenummer van Circulus zijn op officiële feestdagen gesloten. Kijk voor meer informatie op www.circulus.nl.

Meer weten over afvalscheiding? Kijk op www.circulus.nl en www.afvalvrij.nl. Of bel het servicenummer van Circulus: 0900 9552.

Meer weten over het scheiden van afval: www.afvalvrij.nl A F VA LV R I J . N L I S E E N S A M E N W E R K I N G T U S S E N A F VA L B E H E E R B E D R I J V E N C I R C U L U S E N B E R K E L M I L I E U E N D E G E M E E N T E N A P E L D O O R N , B R O N C K H O R S T, B R U M M E N , D E V E N T E R , D O E S B U R G , E P E , L O C H E M E N Z U T P H E N

Deventer Centraal_wk17 - Base Edition.indd 20

18-04-14 14:20


21

DEVENTERCENTRAAL

STRAATPRAAT

Wat te doen op Koningsdag? tekende Koningsdag staat voor de deur. Een uits trekken gelegenheid om er eens lekker op uit te alles te en een feestje te vieren. Er is altijd van r door al die doen op deze nationale feestdag, maa te maken. mogelijkheden is de keuze soms lastig ingetjes, Ga je naar de braderie voor leuke hebbed zijn voor of slaap je lekker uit om ’s avonds fit te in Deeen goed feestje. Wij vroegen de mensen dag die in venter wat hun plannen waren voor de wat ze het teken staat van de Oranjes, maar ook vinden van onze koning.

Wat vinden de mensen uit Deventer...

■ Rommelmarkt Jaap (38) heeft nog niet definitief besloten wat hij gaat doen. “Ik moet nog even kijken wat ik precies ga doen. Waarschijnlijk ga ik Apeldoorn even in, daar heb je vaak een rommelmarkt. Dat vind ik altijd wel leuk om even te bekijken”, vertelt hij. “Ook pak ik vrijdagavond Kingsnight even mee.” Jaap is wel blij met onze nieuwe koning en koningin. “Laatst zag ik een fragment over een verstandelijk gehandicapte man die de koningin een knuffel gaf. Dat zie ik niet zomaar gebeuren bij Barack Obama. Onze koning en koningin staan echt tussen de mensen.”

H a r t vo o r J e u g d Hart voor Jeugd is een stichting met als doel het zonder winstoogmerk realiseren van een optimaal jeugdklimaat door samenwerking, verbinding en kennisdeling tussen jeugd, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Wekelijks schrijft een jongere of een initiatiefneemster speciaal voor Deventer Centraal. Vandaag het verhaal van Denise die epilepsie heeft.

Leven met epilepsie

■ Tilburg Amke (24) trekt dit jaar met Koningsdag naar het zuiden des lands. “Ik ga dit jaar naar Tilburg, daar studeer ik namelijk.” Voor Kingsnight heeft ze weer andere plannen. “Misschien ga ik dan naar Enschede voor een mooi feestje. Maar dat moet ik allemaal nog even goed bekijken.” Ondanks de leuke activiteiten, vraagt Amke zich af of ze de dag zou missen wanneer deze er niet was. “Het is wel leuk dat er een speciale dag is voor de koning, maar als hij er niet was had ik het denk ik niet gemist.”

■ Zwolle “Het is altijd goed om de koning of koningin te eren”, vindt Arjan (20). Hij is dan ook van plan een mooi feestje te bouwen. “Ik ga dit jaar zeker Koningsdag vieren. Daarvoor ga ik naar Zwolle. Ik woon zelf namelijk in Kampen, dus dat is nog een keer te bereizen.” Arjan is positief over het huidige koningskoppel. “We hebben een goede koning met veel uitstraling. En hij heeft daarbij ook nog een mooie en leuke vrouw aan zijn zijde.”

Epilepsie. wat is dat nou eigenlijk? Eerlijk gezegd wist ik dat ook niet op mijn elfde, toen ik te horen kreeg dat ik epilepsie had. Na 3 keer dezelfde spreekbeurt en vele bezoekjes aan de neuroloog werd het steeds wat duidelijker: ik kon niet alles wat gezonde mensen wel konden. Ik moet oppassen met zwemmen en uitgaan is elke keer weer een verrassing, zou het goed gaan of kan ik weer opgehaald worden? Ik was een stuk sneller moe en mijn leren ging achteruit. Ik kan me niet zo heel lang concentreren en aangezien ik mezelf best wel grappig vind en veel binnenpretjes heb wil dat nog wel eens een probleem zijn. Maar hoe ervaar ik het nou eigenlijk? Ik voel me niet veel anders dan andere mensen. Ik ga uit, ik ga naar een normale school, ik heb hele leuke gewone vrienden, ik heb een lief vriendje, ik doe alles wat anderen ook doen. Ik voel me niet anders door het feit dat ik epilepsie heb. Alleen soms als het op uitjes aankomt kan ik niet mee omdat ik te moe ben bijvoorbeeld. Gelukkig hou ik van films dus kan ik de hele dag films kijken.

■ HardFest

Eric (19) gaat met Koningsdag helemaal los. “Dit jaar gaan we met studentenvereniging A.S.V. Taste uit Enschede naar HardFest.” HardFest is een hardstylefestival bij de Universiteit Twente. “Met Koningsnacht ga ik denk ik Enschede in.” Eric vond het wel eens tijd dat Beatrix werd opgevolgd. “Ik ben wel blij met onze koning. Het is een leuk, nieuw en verfrissend gezicht.”

■ Amsterdam Zoals ieder jaar trekken er ook mensen massaal naar onze hoofdstad. Zo ook Niels (18). “Ik denk dat ik dit jaar naar Amsterdam toega. Het is daar altijd druk en gezellig.” Niels komt zelf uit Schalkhaar en moet dus nog wel een reisje maken. “Ik moet nog even kijken hoe we daar komen.” Over Willem Alexander heeft hij niet echt een uitgesproken mening. “Met de koning zelf ben ik niet zo bezig, ik volg het koningshuis niet echt.”

Op school heb ik een persoonlijke begeleider, zij helpt mij met dingen waarmee ik moeite heb. Het tempo dat wordt aangehouden op school bijvoorbeeld, ik kan niet alles onthouden of overal meekomen. Daar heb ik soms wel moeite mee. Ik ben van de basisschool gegaan met een HAVO- advies en nu zie ik mezelf niveau 2 doen. Natuurlijk ligt dat niet alleen aan mijn epilepsie maar het heeft wel een grote rol gespeeld en ik baal er ook wel van. Maar inmiddels ben ik eraan gewend en heb ik niet eens meer door dat ik epilepsie heb. Maar als ik een aanval krijg, word ik wel weer flink op de feiten gedrukt. Momenteel gaat het heel goed met mij en mijn epilepsie. Ik vind het niet meer zo erg als vroeger, het is niet zo dat ik het iemand anders gun, maar zelf kan ik er wel mee leven. Wil je reageren op het verhaal van Denise? Of wil jij je verhaal ook kwijt? Laat een bericht achter op ons forum www.hartvoorjeugd.com, open zelf een nieuwe discussie daar of neem contact op met ons via contact@hartvoorjeugd. com (Marion). Wie weet staat jouw verhaal hier binnenkort!

21_straatpraat.indd 14

22-04-14 11:07


INKOOP OUD IJZER SCHROOT & METALEN Op weg naar Antoon Hinderiks in Raalte

• Wij betalen u altijd de hoogste dagprijs. Onze prijzen zijn gekoppeld aan de LME • Wij zijn een partner voor zowel bedrijfsmatige als particuliere klanten. • Wij beschikken over een 70 tons weegbrug en een 3 tons weeg plateau. Ook plaatsen wij gratis een container voor uw oud ijzer en metalen wij beschikken ook over vrachtauto’s met laad en los kranen om, het oud ijzer en metaal eventueel bij u op te kunnen halen.

Wij betalen contant Wij zijn gevestigd aan de kanaaldijk oz 3a Raalte, en aan de Heesweg 20 Raalte telefoon 0572-356640 auto tel 0653212182 antoonhinderiks@planet.nl Openingstijden Maandag t/m Vrijdag: van 07:00 t/m 19:00 uur Zaterdag: van 07:00 t/m 13:00 Buiten openingstijden op afspraak.

Metaalrecycling

ADVERTEREN IN

DEVENTER CENTRAAL

www.antoonhinderiks.nl

DEVENTERCENTRAAL DAGELIJKS NIEUWS UIT DE REGIO

BEL OF MAIL NAAR: Paul Kusters Media-advies en adverteren M: 06-40431836 E: p.kusters@deventercentraal.nl Carla Kappert Administratie en adverteren M: 06-22722221 E: c.kappert@deventercentraal.nl Nick Prins Media-advies en adverteren M: 06-17537763 E: n.prins@deventercentraal.nl

www.deventercentraal.nl Deventer Centraal_wk17 - Base Edition.indd 22

DOWNLOAD NU DE DEVENTER CENTRAAL APP Gratis te downloaden via de appstore van Apple en de playstore van Android.

www.deventercentraal.nl 18-04-14 15:50


23

DEVENTERCENTRAAL

Foto van de Week Het moest er natuurlijk een keer van komen. Na tal van mooie foto’s van schitterende plekjes in Deventer, was het volgens Stef Tijhaar nu tijd om dé trots van onze Koekstad eens vanuit een bijzonder perspectief in beeld te brengen: De Grote of Lebuïnuskerk.

van Knöldert

Met een hoogte van ruim 62 meter vormt de Lebuïnuskerk het belangrijkste onderdeel van de Deventer skyline. Niet voor niets behoort deze gotische hallenkerk tot de top 100 van de Nederlandse UNESCOmonumenten. Vanuit de kleine stadsstraatjes is de imposante toren extra indrukwekkend.

Relatie Ik zat in een coupé van een trein die pas oaver tien minuten weg zol goane. Gin geroas dus van het spoar, een heerlijke stilte, met hier en doar een gesprek op wachtkamerniveau.

Colofon DEVENTERCENTRAAL

Gesprekken in de wachtkamer van de dokter bent altied erg lastig. Ie weet zeker det iederiene meelustert. En vake wul ie het niet he’mm oaver wrum of ie doar zit. Want ja, die schimmelnagel, oe alcoholprobleem of oe oaverwerktheid, kom doar mar iens ömme. Dus as d’r in de wachtkamer iene zeg van ‘ha die Knöldert, ieje ok hier’, dan begin het liefst oaver het wear. Zo niet die twee jongens van een joar of 16 die in die coupé zaten van de trein die pas oaver tien minuten weg zol goane. “Nee, het gaat niet zo goed met mijn relatie. Ik ben zo fucking druk, dus daarom is het nu even niet zo leuk. En dan loopt ze daar de hele tijd over te zeiken…” Ik kan oe verklappen det ok die leste paar gesprekken in de coupé stille vielen. Ie zaa’ng meansen ongemakkelijk schoe’m van ‘det goat wie hier toch niet ollemoal met lusteren?’, terwijl anderen zich zo ömmedreijen det ze oaren goed op het gesprek haa’n of’esteld. “En dan doet ze altijd of zijn slimmer is dan ik. Dat zij wel in de gaten heeft hoe die dingen gaan en dat ik daar niks van snap. Mooi kut, maar ik word er ook wel een keertje moe van. En dan gaat ze er met vriendinnen en zo over praten. Kut man. Vriendinnen zijn daar toch niet voor? Die weten toch niet hoe dat tussen ons is? Naïef toch van haar, dat ze zo makkelijk over dat soort zaken met anderen praat?” In de coupé knikken een heleboel reizigers instemmend. Op hun vöarhoofd zag ik ‘en ieje dan?’

is een wekelijkse uitgave van Salland Centraal BV,

De Koning Willem

en verschijnt in een oplage van 46.500 exemplaren in:

Nieuwspuzzel

Deventer, Bathmen, Diepenveen, Schalkhaar, Lettele en Okkenbroek.

Heb jij het nieuws goed in de gaten gehouden? Test met deze puzzel of je op de hoogte bent! Vul de antwoorden in en stuur de oplossing naar redactie@deventercentraal.nl Onder de goede inzendingen verloten we een waardebon van spellenwinkel Koning Willem t.w.v. €15,-!

2. 3. 4. 5. 6. 7.

Van welke overleden kunstenaar (achternaam) is in het Kunstenlab en tentoonstelling te zien? Welk café is het gezelligste café van Deventer? Wie (achternaam) is dit jaar de hoofdact van het Jazz Festival? Welke reservekeeper (achternaam) vertrekt na dit seizoen bij Eagles? Wat wil stichting Niet Te Kraken graag in de Adelaarshorst? Welke Deventenaar (voornaam) mocht het seizoen van pretpark Hellendoorn openen? Welke stichting uit Deventer kreeg 2695 euro van Hart voor Salland?

(Boei 10), 8102 HS Raalte

VRAGEN: 1.

Kantooradres: Boeierstraat 10

Telefoon 0572 – 364864

1

info@deventercentraal.nl www.deventercentraal.nl

2

Redactie: redactie@deventercentraal.nl

3

Bas Tijhaar (06-23176218)

4

Advertenties: adverteren@deventercentraal.nl

5

Paul Kusters 06-40431836

6

Carla Kappert 06-22722221

7

Nick Prins 06-17537763

Vanaf de kante...

55-plussers speeddaten in Deventer

Door: Jeroen Krul Facebook.com/KrulArtDesign

Vormgeving: Telstar Uitgeverij Druk:

“Straks als ik weer tijd heb, wordt het wel weer gezellig. Maar waarom twijfelt ze nu zo makkelijk aan onze relatie. Twee weken geleden was het nog leuk en nu dat gezeur de hele tijd.”

Janssen/Pers Gennep

“Dit zijn de momenten waarop een relatie laat zien wat ie waard is. Maar ik moet het iedere keer oplossen. Het is al eens een keer eerder een dag uitgeweest…”

Deventer Centraal BV behoudt

En toen kwam het hoge woard d’r uut: “weer het hele weekend geen seks gehad. Kut man.” En toen bleus de conducteur de trein weg en verstomden de gesprekken.

Bezorgklachten: klantenservice@deventercentraal.nl

zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht. Je mag dus niets overnemen van deze uitgave en/ of website, zonder toestemming gekregen te hebben.

Denne van Knöldert

23_colofon.indd 19

22-04-14 11:07


Hanzeweg 25-27, Deventer tegenover de Sligro

ONDERSTAANDE BONNEN GELDIG T/M 31-12-2014 tegen inlevering van deze bon

ONS BESTE WASPROGRAMMA

van € 9,95 voor € 7,50 altijd gratis stofzuigen in onze overdekte stofzuighal

tegen inlevering van deze bon

ONS BESTE WASPROGRAMMA

van € 9,95 voor € 7,50 altijd gratis stofzuigen in onze overdekte stofzuighal

tegen inlevering van deze bon

ONS BESTE WASPROGRAMMA

van € 9,95 voor € 7,50 altijd gratis stofzuigen in onze overdekte stofzuighal

tegen inlevering van deze bon

GRATIS BANDENZWART BIJ ELK GEKOZEN WASPROGRAMMA altijd gratis stofzuigen in onze overdekte stofzuighal

Deventer Centraal_wk17 - Base Edition.indd 24

18-04-14 14:21

Deventer Centraal, Week 17, 2014  

Deventer Centraal, Krant, Week 17, 2014