Page 1

deventercentraal

Wekelijks nieuws uit eigen regio

www.deventercentraal.nl • week 15 • dinsdag 8 april 2014

Schalkhaar klaar voor paasvuur!

deventerS nieuwSpOll

De voorgestelde coalitie is goed voor Deventer eenS OneenS Stem Op www.deventercentraal.nl

Het kan nu niet meer mis gaan

7

discussie na coalitievoorstel

22

De organisatie van het paasvuur in Schalkhaar is er helemaal klaar voor. Met een groep enthousiaste vrijwilligers wordt er volop gebouwd aan een mooie berg hout. Aanhangers rijden af en aan met ladingen snoeihout. Het enige dat de pret nog kan bederven is het weer, want een lange droge periode kan afgelasting betekenen. Ook in Bathmen, Loo en Lettele staan er paasvuren op de planning. Op pagina 8 en 9 kun je alles lezen over de verschillende paasvuren in de regio.

Pagina 19, 20 & 21

GLAS Groep Groe Dé specialist in alle beglazingen

BEL ONS voor een vrijblijvende offerte

o.a. isolatieglas, HR++ hardglazen deuren figuurglas en spiegels www.glas-groep.nl 0570 - 63 17 17

01_vp.indd 1

07-04-14 15:43


¿Spaans leren? Doe mee met de cursus Spaans van Fuentes!

• Start: 6 mei a.s. (18:45 en 20:15) • Prijs: € 140,- (incl. lesmateriaal) • Docenten: native speakers • Veel spreken! • Locatie: Aventus Deventer (centrum)

¡Hasta pronto! • Info en inschrijven via www.fuentes.nl

MENU CENTRAAL

Bourgondisch genieten bij Gasterij De Kruidentuin in Mariënheem Kom Bourgondisch genieten in onze Gasterij in Mariënheem en geniet van gerechten zoals “Oale boer’n hap” of “Het Kapiteinsmaal”. Een begrip in Salland en de wijde regio er om heen. Bij Gasterij De Kruidentuin in Mariënheem bent u van harte welkom voor een heerlijk diner of een perfect verzorgd feest. Sfeervol en Bourgondisch.

Voorgerecht: Asperges met een tartaar van huisgemarineerde zalm en een kopje romige aspergesoep. Hoofdgerecht: Van de houtskoolgrill: Malse Kalfs Rib-Eye op roergebakken asperges Nagerecht: ”Rondje de Kruidentuin” Hangop van Griekse Yoghurt met bloemenhoning, Caramelparfait, Creme brulee, Sinaasappel mascarpone met sinaasappelcompôte.

f 1 glas Inclusie ijn w asperge

UIN.NL T N E D I DEKRU WWW.

INFO: R E 38 of E 2 M 1 5 R 3 O O 2 V 57 uin.nl veren: 0

Reser dekruident t 30 april 2014 info@ l tot en me n 1 apri a v 3-gang g i d l Ge en

m

u en

€ 25,per persoon

Gasterij De Kruidentuin - Hellendoornseweg 1 8106 AH Marienheem

Bouwmensen DeVenTeR RAALTe ZuTPHen & BouwBeDRijf VosmAn LeVeRen oPnieuw een VAkmAn Af. Wie mocht zich de beste “Skills Hero” 2014 van Nederland noemen? Talentvolle jongeren in MBO techniekopleidingen gingen vrijdag 21 maart op het Deltion in Zwolle de strijd met elkaar aangegaan. Voor het onderdeel bouwtimmeren heeft Stefan Heerink namens Bouwmensen, de bouwopleiding in regio Deventer-Raalte - Zutphen en Aventus deelgenomen. Vier dagen per week werkt hij bij bouwbedrijf Vosman uit Raalte op de bouwplaats waar hij in de dagelijkse praktijk de echte kneepjes van het timmer vak leert van zijn leermeester.

deel bouw timmeren moest onder grote tijdsdruk een complexe kapconstructie vervaardigd worden. Tijdens de prijsuitreiking bleek Jasper Luft van het ROC van Twente nét een paar punten meer gescoord te hebben en hij zich Nederlands kampioen bouw timmeren 2014 mocht noemen. Beiden zijn uitgenodigd door Skills Netherlands om Nederland te vertegenwoordigen op de Euro Skills. Dit grootse evenement vind plaats van 2 tot 5 oktober in het Franse Lille. De voorbereidingen voor de Euro Skills zullen binnenkort van start gaan. Zijn ouders, Bouwmensen Deventer, Aventus én bouwbedrijf Vosman uit Raalte, waar Stefan het praktijkdeel van zijn opleiding volgt, zijn maar wat trots op “hun” zilveren timmerman!

De 1e jaars leerling allround timmeren Stefan Heerink uit Heeten behaalde een verdienstelijke tweede plaats tijdens de Skills Heroes. Bij het onder-

Stefan Heerink (links) met Jasper Luft (midden)

Deventer Centraal_wk15 - Base Edition.indd 2

07-04-14 13:29


3

Deventercentraal

Daan en Sanne populairste namen in Deventer

De populairste naam die afgelopen jaar aan jongens in de gemeente Deventer werd gegeven is Daan. Meisjes kregen in Deventer het vaakst de voornaam Sanne. De top drie voor jongens wordt compleet met op twee ‘Tim’ en op drie ‘Bram’. De op één en twee na populairste meisjesnamen waren respectievelijk Iris en Fleur.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Meertens Instituut in 2013. Het instituut doet onderzoek en documentatie van Nederlandse taal en cultuur. Op www.meertens.knaw.nl/nvb/ topnamen kun je per gemeente en provincie bekijken welke namen in welk jaar het vaakst werden gegeven aan pasgeboren baby’s. In Deventer is de top 10 voor jongens- en de top 10 voor meisjesnamen hieronder te vinden. Het getal achter de naam is het aantal keer dat deze in 2013 werd gegeven in de gemeente.

Jongens 1 Daan 2 Tim 3 Bram 4 Sem 5 Thomas 6 Luuk 7 Thijs 8 Gijs 9 Milan 10 Sven

123 112 111 107 106 103 102 102 102 98

Meisjes 1 Sanne 2 Iris 3 Fleur 4 Emma 5 Lisa 6 Anne 7 Sophie 8 Roos 9 Maud 10 Lotte

98 95 91 90 88 86 85 83 82 81

Sharona van Engelen eerste ‘KerMiss Deventer’ De 17-jarige Sharona van Engelen uit Deventer is de winnares van de eerste ‘KerMiss Deventer’ verkiezing. In aanloop naar de Deventer Paaskermis - die op vrijdag 11 april start op het Platvoet Evenemententerrein aan de Roland Holstlaan - vond deze unieke Miss verkiezing plaats. Sharona wordt als KerMiss Deventer dit jaar hét gezicht van de Paaskermis én de Zomerkermis. Het is voor de winnares voor het eerst dat ze als favoriet uit een missverkiezing naar voren komt. “Ik heb wel eens vaker meegedaan aan zo’n verkiezing, maar dit is de eerste keer dat ik gewonnen heb”, vertelt Sharona. De rol is haar op het lijf geschreven, want ze is veel met haar uiterlijk bezig. “Ik vind het leuk om me bezig te houden met kleding en

mode.” Sharona wordt als ‘KerMiss Deventer’ het boegbeeld en een belangrijke ambassadrice voor de kermis en de stad. Tijdens de kermis is zij op het terrein aanwezig om bepaalde elementen, zoals de opening, te ondersteunen en kun je haar vinden bij divers entertainment. Sharona is blij met de overwinning. “Ik vind het een eer dat ik als KerMiss Deventer de stad en de kermis op een positieve manier mag vertegenwoordigen”, stelt ze. Sharona zal ook het nodige werk verrichten buiten het kermisterrein. Onder meer aan ouderen in bejaardentehuizen en kinderen die in het ziekenhuis liggen brengt ze een bezoekje. “De maatschappelijke functie vind ik erg leuk om te vervullen door tijdens de kermis een bezoek te brengen aan deze mensen voor wie het plezier op het kermisterrein niet

mogelijk is. Ik kijk dan ook vooral uit naar deze momenten.” Overigens hoorde de winnares via anderen over de verkiezing, waarna ze besloot mee te doen. “Ik hou ervan om mensen op te vrolijken. Zelf ben ik eigenlijk ook altijd vrolijk”, beschrijft ze een eigenschap die nog wel eens van pas kan komen. De KerMiss Deventer moet er natuurlijk piekfijn uitzien. Zo wordt ze tijdens de kermis gekleed door Vero Moda en het kapsel wordt verzorgd door AMI Kappers. Beide zaken ondersteunen belangeloos de maatschappelijke functie van de eerste KerMiss Deventer. Wil je de 17-jarige schoonheid nu in het ‘echt’ zien? Dan kun je natuurlijk een bezoekje brengen aan de kermis in de hoop dat je haar tegen het lijf loopt!

Fietsroute Stationsstraat aangepast na klachten De gemeente past de verkeerssituatie voor fietsers op de Stationsstraat deze week aan, na overleg met de Fietsersbond. Afgelopen week bleek dat de nieuwe situatie nog niet voor alle weggebruikers duidelijk is. Om de verkeerssituatie voor fietsers duidelijker te maken, worden markeringen aangebracht en komen er nieuwe borden bij. Een deel van het fietspad langs het Rijsterborgherpark is tijdens de werkzaamheden tweerichtingsverkeer. Ook op het fietspad komt een duidelijker markering.

Ruimte voor de fiets

De tijdelijke situatie is nodig vanwege de uitbreiding van de fietsenstalling onder het stationsplein. Onder het stationsplein is straks ruimte voor 3.500 fietsen. De stalling krijgt een betere in- en uitgang, zodat reizigers makkelijker met hun fiets de stalling in kunnen en gratis dicht bij het station hun fiets kunnen parkeren. De werkzaamheden duren tot medio 2016.

03_KerMiss.indd 1

07-04-14 15:42


GRATIS CARAVANTRAINING! Zaterdag 10 mei 2014 Op zaterdag 10 mei 2014 organiseert Veilig Verkeer Nederland, afd. Deventer, in samenwerking met de gemeente Deventer en caravancentrum Berkenbosch een GRATIS caravantraining en caravancontrole. Onder toezicht van ervaren rij-instructeurs wordt u geïnstrueerd hoe u veilig met een combinatie van auto met caravan aan het verkeer kunt deelnemen. Hieraan volgend kunt u de caravan, zonder kosten, laten controleren; op rijtechnische gebreken, zoals remmen, banden, schokbrekers, gas en elektra. Tevens wordt de caravan gewogen en de verlichting en papieren gecontroleerd. Opgave/aanmelding verplicht!

Opgave en informatie bij: Jan Elzink, tel. 06-19252338 of via e-mail: janelzink@gmail.com

INKOOP OUD IJZER SCHROOT & METALEN Op weg naar Antoon Hinderiks in Raalte

• Wij betalen u altijd de hoogste dagprijs. Onze prijzen zijn gekoppeld aan de LME • Wij zijn een partner voor zowel bedrijfsmatige als particuliere klanten. • Wij beschikken over een 70 tons weegbrug en een 3 tons weeg plateau. Ook plaatsen wij gratis een container voor uw oud ijzer en metalen wij beschikken ook over vrachtauto’s met laad en los kranen om, het oud ijzer en metaal eventueel bij u op te kunnen halen.

Wij betalen contant Wij zijn gevestigd aan de kanaaldijk oz 3a Raalte, en aan de Heesweg 20 Raalte telefoon 0572-356640 auto tel 0653212182 antoonhinderiks@planet.nl Openingstijden Maandag t/m Vrijdag: van 07:00 t/m 19:00 uur Zaterdag: van 07:00 t/m 13:00 Buiten openingstijden op afspraak.

Metaalrecycling

Deventer Centraal_wk15 - Base Edition.indd 4

WORD BEZORGER IN JE EIGEN WIJK! Én verdien je eigen zakcenten!!! Dat kan... Bezorg deze krant eens per week huis-aan-huis! Lijkt dit je wat en ben je 13 jaar of ouder? Bezoek dan onze website om je aan te melden: www.directverspreidingen.nl Mailen of bellen mag natuurlijk ook! info@directverspreidingen.nl 055 - 534 17 98

www.antoonhinderiks.nl

07-04-14 17:18


5

Deventercentraal

de MeNING VAN deVeNter

Elke week is er wel een item op Deventer Centraal, de site dat de tongen los maakt en waarbij onder de lezers een kleine of flinke discussie ontstaat. Op pagina 5 lichten we telkens zo’n artikel uit.

Meldpunt Discriminatie heeft het druk

Poll: De voorgestelde coalitie is goed voor Deventer

Afgelopen week liet informateur Joke Mengerink weten dat zij een coalitie tussen Gemeentebelang, PvdA, D66 en CDA als beste optie zag. Dit kwam voort uit gesprekken met alle partijen. Maar er valt nog wel wat te discussiëren over dit voorstel. Voor ons reden om hier onze wekelijkse stelling aan te hangen. De stelling op onze website luidt: De voorgestelde coalitie is goed voor Deventer. Natuurlijk is er bij iedere mogelijke coalitie ruimte voor discussie. Nooit zal de informateur iedereen tevreden kunnen stellen. Maar met het huidige voorstel is wel iets bijzonders aan de hand. De partijen die de grote winnaar Gemeentebelang vergezellen leden namelijk allemaal verlies tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. De winnaars waren Gemeentebelang (van 4 naar 7 zetels), SP (van 2 naar 4), ChristenUnie (van 1 naar 2) en DeventerNu (van 0 naar 1). Dat een partij met slechts een zetel niet in de coalitie komt, is niet verrassend. Maar met name de verdubbeling van het aantal zetels van de SP had een goede reden kunnen zijn om deze partij mee te nemen in de coalitieonderhandelingen.

Illustratie: Jeroen Krul Dat de uitlatingen van Geert Wilders over Marokkanen veel heeft losgemaakt, is ook in Deventer te merken. De fractie van de PvdA deed al aangifte tegen de leider van de PVV, en uit navraag blijkt ook dat het Meldpunt Discriminatie in Deventer het druk kreeg na de uitspraak. «We hebben wel twintig meldingen gehad», reageert het meldpunt. Wilders vroeg zijn achterban tijdens een toespraak of zij meer of minder Marokkanen in Nederland wilden. Na een gezamenlijke ‘minder, minder, minder’ uit de zaal, zei de PVV-er kalm: “Dan gaan we dat regelen.”

De uitspraak riep een enorme discussie op. Velen spraken er schande van en er volgden meer dan 5000 aangiftes door heel Nederland. Van Marokkanen, maar ook van Nederlanders en andere bevolkingsgroepen.

Ik keur de uitlatingen van Geert niet goed, maar het woordje discriminatie wordt zo snel gebruikt door mensen die gewoon graag in een slachtofferrol willen zitten.. Zat is eeuwig zoned RICK

112 deze week Deventer Centraal, de site plaatst dagelijks politienieuws in de rubriek 112. In de rubriek 112 Deze Week presenteren we de meest opvallende en/of best gelezen berichten.

Schalkhaarder gestoken in moskee in Almere Een 23-jarige man uit Schalkhaar is donderdagmiddag in Almere in zijn hand en schouder gestoken. Dit gebeurde tegen 16.00 uur in een moskee. Hij had ruzie met een 32-jarige man uit Almere, die de Schalkhaarder daarop met een steekvoorwerp te lijf ging. Het slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis waar hij die avond na behandeling

05_Poll.indd 5

werd ontslagen. De verdachte werd aangehouden en zit nog vast. Het steekwapen is in beslag genomen.

Auto’s en 50 mille ingenomen bij verkeerscontrole De verkeerspolitie heeft donderdag tijdens een grote verkeerscontrole aan de Zutphenseweg voor 2000 euro aan openstaande boetes geïnd. Daarnaast werden door de belastingdienst 11 auto›s afgevoerd en 50.000 euro in beslag genomen. Ook werd iemand aangehouden in verband met drugs.

Die Wilders draait ten minste nergens omheen. Hij zegt wat hij denkt en waait niet met alle winden mee net als die andere politici! CHANTAL Goed dat mensen aangifte zijn gaan doen en melding hebben gemaakt bij het meldpunt! Wilders is dit keer te ver gegaan en dat moeten we met z›n allen laten merken! JOHAN Ik kan gewoon niet begrijpen dat iemand als Geert Wilders een groot deel van het Nederlandse volk vertegenwoordigd. Mensen, meld het wanneer je je gediscrimineerd voelt door deze man! AHMED @CHANTAL Hij kan wel zeggen wat hij denkt, maar als datgene wat hij denkt om van te gruwelen is kan hij beter z›n mond houden...

Op pagina 22 van deze krant kun je verder lezen over dit onderwerp.

Crisis Afgelopen week stond de poll in het teken van de financiële crisis. Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet bleek dat de crisis bij steeds meer mensen goed merkbaar wordt. Met die informatie vroegen wij wie nu daadwerkelijk flink last heeft van de crisis. De stemmers bleken verdeeld: 46% had flink last van de crisis, 54% niet.

De uitslag 46%

RR

54% www.deventercentraal.nl

De meest opvallende en/of best gelezen berichten uit de rubriek 112 op deventercentraal.nl! Van 7.00 tot 15.00 controleerden de verkeerspolitie samen met de RDW, belastingdienst en financiële recherche.

Jeugdig trio steelt bijna twintig potjes koffie De politie in Zutphen heeft woensdag mede dankzij getuigen drie tieners uit Deventer aangehouden voor de diefstal van een stylingkam en zo›n twintig potjes oploskoffie. Ze hadden de diefstal gepleegd in een supermarkt, waarop ze werden betrapt door de winkelier. Vervolgens nam het trio de benen. In een speeltuintje verderop werd het drietal aangetroffen. Ze deden alsof ze van niks wisten, maar een

getuige vond een gloednieuwe stylingkam in een tas in de bosjes. Deze zat nog in de verpakking. Na die vondst werden de tieners meegenomen voor verhoor. Tegen de avond kwam buurtbewoner op het bureau met een tas vol potjes oploskoffie. De jeugdige dieven gaven toe dat ze deze hadden gestolen. De ouders van de tieners zijn op de hoogte gesteld. De politie maakt proces-verbaal op.

Met alcohol en rijontzegging achter het stuur Een 46-jarige automobilist uit Deventer is donderdagmorgen op de Johannes Bosboomstraat aange-

houden omdat hij een rijontzegging had. Bij zijn staandehouding bleek ook nog eens dat hij onder invloed van alcohol was. Toen dat bekend werd, zette hij het op een lopen. De man werd bijgehaald en kon worden ingerekend, waarbij hij zich hevig verzette. Op het politiebureau weigerde hij mee te werken aan een ademanalyse en beledigde en bedreigde hij de betrokken politiemensen. In afwachting van zijn verhoor is de man ingesloten. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

07-04-14 15:42


6

Deventercentraal

Deventer Kano Vereniging opent haar deuren De Deventer Kano Vereniging (DKV) houdt op zaterdag 19 april een open dag met allerei kano-activiteiten. Van 12.00 tot 16.00 uur is iedereen van harte welkom bij het clubhuis van DKV aan de IJssel in Deventer. Kanoën is een veelzijdige sport met verschillende disciplines zoals zeekajakken, toervaren, wedstrijdvaren, wildwatervaren en kanopolo. Op de open dag kun je hier alles over leren. Houd je van water en ben je sportief? Wil je zelf in een kano of kajak stappen en het water op gaan? Heb je vragen over de introductietraining? Nieuwsgierig naar hoe een reddingsactie op zee verloopt? Altijd al eens live een wedstrijd kanopolo willen zien? Kom dan naar de open dag van DKV. In en om het clubhuis van de DKV aan de Gashavenstraat 9 in Deventer hoor, zie en ervaar je alles wat met kanoën te maken heeft. Stap zelf in de kano en vaar een proefrondje in de haven, onder deskundige begeleiding van de leden. Als het goed gaat, word je niet nat, maar neem voor de zekerheid droge kleren mee. Verder kun je deelnemen aan droogpolo en rondkijken in het botenhuis met kantine, kleedruimten en sportzaal. DKV is een actieve vereniging met ruim 150 leden. Veel van deze leden vertellen tijdens de open dag over hun ervaringen aan de hand van foto’s en video’s. Ook zijn er

eniging, tochten, trainingen en de Opendag vind je op: www.deventerkanovereniging.nl. Als je op 19

april niet naar de Opendag kunt komen, kan je ook via de website, per email (kees.vaandrager@home.

nl) of via Facebook vragen stellen, belangstelling tonen of je aanmelden voor de basiscursus.

demonstraties en zullen vaar- en reddingstechnieken worden gedemonstreerd, zoals de kunst van het eskimoteren (met de boot omslaan en weer boven komen). Tijdens de open dag worden ook tweedehands kano’s, peddels, zwemvesten en andere accessoires aangeboden. Kanoën is niet moeilijk, maar moet je wel leren. Voor beginners biedt DKV de cursus ‘Basisvaardigheden kanosport’. Deze training wordt gegeven in Deventer en start op dinsdag 6 mei (vanaf 18 jaar) en op vrijdag 9 mei (10 tot 18 jaar). In zes lessen leer je in- en uitstappen in een kano, diverse peddelslagen en hoe je veilig op de IJssel kunt varen. De kosten voor de basistraining en een jaar lidmaatschap bedragen tot 18 jaar 85 euro en vanaf 18 jaar 130 euro. De vereniging verzorgt de boten, peddels, zwemvesten en de deskundige begeleiding. Leden kunnen altijd gebruik maken van de boten en peddels van de vereniging. Meer informatie over de kanover-

Colmschate wint mager van Koninklijke UD SV Colmschate heeft niet kunnen domineren in de ‘burenruzie’ met Koninklijke UD. Op voorhand leek het erop dat de ploeg van Decheiver over de Koninklijken heen zou walsen, maar de nummer laatst in de derde klasse B toonde zich een ware tegenstander. De geel-zwarten trokken wel aan het langste eind, de eindstand was namelijk 2-0. Al vroeg in de wedstrijd liet UD zien over voetballende kwaliteiten te beschikken. De ploeg van Balster loerde voornamelijk op de counter en zocht de juiste momenten om druk te zetten. Colmschate had enorme moeite om hier doorheen te spelen, maar zocht wel direct naar de vroege openingstreffer. Na een kwartier spelen was het Bas Janssen die de score opende in de

derby. De laatste man van Colmschate zag een corner verlengd worden. De bal werd vervolgens via een klutssituatie in de voeten van Janssen gelegd. De speler bedacht zich geen moment en schoot in de verre hoek. De thuisploeg speelde enorm slordig. Veel voorzetten kwamen niet aan en het opbouwen van achteruit lukte ook niet altijd even goed.

Hierdoor werd de wedstrijd rommelig en hadden beide partijen niet veel kansen.

duurde het lang voor die goal viel en bleef de wedstrijd spannend.

einde maakte. Almir Gorter gaf een weergaloze voorzet op de spits van Colmschate die gemakkelijk kon binnenkoppen.

Colmschate nam aan het einde van de eerste helft steeds meer initiatief waardoor UD zich alleen maar kon concentreren op het verdedigen. Maar een paar flinke mogelijkheden zorgden niet voor het tweede doelpunt. Hierdoor gingen de jarenlange rivalen met een 1-0 ruststand aan de thee.

Vooral in minuut 85 zat het publiek op de Achterhoek op het puntje van haar stoel. Axel Overmeen kreeg de bal op de helft van Colmschate aangespeeld. De spits van UD begon aan een solo en omspeelde de gehele achterhoede van Colmschate. De voormalig Colmschate-speler kwam oog in oog met Raymond Locht die met een katachtige reactie zijn team op een voorsprong wist te houden.

Omdat SV Colmschate geen fouten heeft gemaakt in de strijd om de bovenste plaatsen blijft de promovendus knap op een vierde plek staan. Koninklijke UD kan dit seizoen beter maar snel vergeten. De ploeg staat op de laatste plek en het verschil met nummer twaalf, Eerbeekse Boys, is een straatlengte.

Na de rust nam Colmschate het heft weer in handen. Al snel wilde de ploeg uitlopen tot een veilige marge van twee doelpunten. Echter

Nog geen vijf minuten later lag de bal wel in de goal, maar dan aan de andere kant. Het was Alex van Binsbergen die aan alle onzekerheid een

Volgende week speelt SV Colmschate uit tegen Albatross. UD mag het thuis gaan proberen tegen Eerbeekse Boys.

Roeisloepen met kraan uit het water getakeld Sloeproeivereniging Daventre Portu liet vrijdag en zaterdag haar drie roeisloepen met een kraan uit het water takelen op de Pothoofdkade om toch naar de eerste wedstrijd van het seizoen te kunnen gaan. Vanwege de werkzaamheden rondom Ruimte voor de Rivier is de jachthaven gesloten en daarmee ook de trailerhelling buiten gebruik. De vereniging vond in samenwerking met Waterschap Groot Salland een creatieve oplossing in het gebruik van een heuse kraan. De kraan stond op vrijdagavond om 19.00 uur en zaterdagavond 20.00 uur klaar op de Pothoofdkade om de drie sloepen in- en uit het water te takelen. De sloepen werden vervolgens in banden gelegd en op de trailer gehesen. Het verkeer ondervond geen overlast van de hijswerkzaamheden. De vereniging verschijnt bij de aftrap van het wedstrijdseizoen met maar liefst vier teams aan de start bij Vechten op de Vecht in Weesp. Herenteams Freya en Hel verdedigen de eer in de hoofd- en tweede klasse. Damesteam Idunn komt uit

06_Kanovereniging.indd 1

in de damesheat, tweede klasse. Een herenteam met (ex-)mariniers, dat sinds kort traint bij Daventre Portu, roeit zijn allereerste wedstrijd. In 2015 roeien zij samen met andere mariniersteams uit heel Nederland 350 kilometer over Het Kanaal naar Engeland. Dit om de 350ste verjaardag van het Korps Mariniers te vieren. Hiermee zamelen zij geld in voor mariniers die door missies, namens de Nederlandse samenleving, in de problemen zijn gekomen en tevens de nabestaanden van collega’s die hen zijn ontvallen.

07-04-14 15:42


DEVENTERCENTRAAL

7

EAGLES CENTRAAL

Deventer maakt zich op voor nog een jaar Eredivisie De spanning in slotfase liep behoorlijk op. Antonia kon de laatste minuten in de catacomben doorbrengen. Hij kreeg rood na een duw in het gezicht van Te Wierik. Maar Heracles kon hier niet meer van profiteren.

Veilig Door de overwinning heeft Go Ahead Eagles zich zo goed als veilig gespeeld. De Deventenaren staan met 37 punten op een keurige elfde plaats, 7 punten boven de nacompetitiestreep. Het moet wel heel raar lopen wil de ploeg van Foeke Booy nog onder deze streep belanden. De spelers wachtte dan ook een warm onthaal na de belangrijke overwinning in Almelo. Toen de bus aankwam in Deventer stond een flink aantal supporters luidkeels zingend de selectie op te wachten. Eagles heeft nog maar eens bewezen een aanwinst te zijn voor de Eredivisie.

Twitter Op Twitter barstte het feest los. Lees hier een kleine selectie:

Foto: Johan Wolff Go Ahead Eagles, en eigenlijk heel Deventer, kan zich opmaken voor nog een jaar voetbal op het hoogste niveau in Nederland. De rood-gelen deden afgelopen week enorm geode zaken voor de strijd om lijfsbehoud door NAC én Heracles te verslaan. Na het duel met Heracles barstte het feest los onder iedereen die de Eagles een warm hart toedraagt.

De wedstrijd

Heracles en Eagles speelden wat ongelukkig. Na een half uur voetballen kreeg Heracles een aardige kans. Maar het goede schot van Rienstra na een afgeslagen voorzet kon worden gered door Andersen. Zes minuten later was het wel raak voor de Heraclieden. Rosheuvel was het eindstation na een goede omschakeling die werd ingeleid door een slechte terugspeelbal van Vriends. Vijf minuten voor de rust kreeg Antonia dé kans op de gelijkmaker. Hij brak razendsnel uit en wist pasveer met een listig balletje te passeren. Maar de bal belandde op de paal. In de tweede helft was het lange tijd de thuisploeg die het spel maakte. Pas in de 66e minuut kreeg Eagles haar eerste kans van het tweede bedrijf. Een goed aangesneden vrije trap van Van der Linden belandde op het hoofd van Kolder, maar hij wist deze vrije kopkans niet te benutten. Twee minuten la-

ter was daar dan toch de gelijkmaker. Türüc ging op de rand van de zestien de één-twee aan met Kolder. Laatstgenoemde kaatste de bal keurig in de diepte en zette Türüc vrij voor Pasveer. Hij plaatste de bal beheerst in de hoek. Een kwartier voor tijd zette clubtopscorer Falkenburg zijn ploeg op een 1-2 voorsprong. Na een goede solo van Türüc op het middenveld stuurde hij Antonia met een perfecte steekpass de diepte in. Antonia stoomde af op Pasveer, die uit zijn doel kwam. Falkenburg was echter goed meegelopen en dat had Antonia gezien. Hij legde de bal breed en de Utrecht-huurling kon binnen prikken. In de 84e minuut kon Antonia de wedstrijd op slot gooien. Maar hij kon een lange solo vanaf de middenlijn niet afronden op het moment dat hij oog in oog met Pasveer kwam te staan.

Adelaarshorst: gevreesd stadion

‘Welkom in de hel van Deventer’ Door: Pim Bokhove “In de Vetkampstraat ben je eigenlijk niet in Overijssel. Het is eigenlijk gewoon Port Vale, of Leeds. Stadionlampen die hun licht werpen over alle straten in de buurt en fijne bakstenen muurtjes. Het is van vroeger, het is van de kruidenier op de hoek, van de Opel Kadett en van de Thunderbirds.” Zo romantiseerde NOS-presentator Tom Egbers stadion de Adelaarshorst en zijn omgeving aan het begin van dit seizoen.

Zo nu en dan verwelkomt de Bside de uitspelende ploeg met de tekst: ‘Welkom in de hel van Deventer!’ En terecht kun je wel stellen. Waar Heracles de enige ploeg in de Eredivisie is die meer punten

07_EAGELSsport.indd 16

uit (20) dan thuis (16) weet te behalen, behoort Go Ahead Eagles tot de top-3 clubs in de Eredivisie die procentueel gezien de meeste punten in eigen huis behaalt. Van de 34 punten die Go Ahead

Eagles dit seizoen verzamelde in de Eredivisie, pakte het er 26 in thuisduels. Dat betekent dat iets meer dan 76% van de behaalde punten behaald zijn in de eigen Adelaarshorst. Alleen Cambuur Leeuwarden (29 van de 35 punten, ruim 82%) en FC Utrecht (28 van de 35 punten, 80%) pakten procentueel gezien meer punten in eigen huis dan Go Ahead Eagles. Seizoen 2013/2014 is het 29e seizoen waarin Go Ahead Eagles uitkomt op Eredivisie-niveau. Tot dusverre werd er in eigen huis

zeven keer gewonnen, vijf keer gelijkgespeeld en drie keer verloren. Vijf keer eerder gebeurde het dat Go Ahead maar drie thuisnederlagen in één seizoen leed; slechts vier keer werd twee of minder keer verloren in eigen huis. Go Ahead Eagles heeft nu al evenveel punten behaald als in de laatste twee Eredivisie-seizoenen bij elkaar. In 1994-1995 en 1995-1996 leverden de 34 thuiswedstrijden respectievelijk 17 en 9 punten op, in de huidige jaargang alleen al werden 26 punten bijgeschreven.

Alleen SC Heerenveen en Roda JC mogen nog een bezoekje brengen aan het ‘meest Engelse stadion van Nederland’, zoals veel mensen het onderkomen liefkozend aanduiden. Indien de volle 6 punten behaald worden door de Deventenaren, zal het totaal aantal punten in de Adelaarshorst op 32 punten komen te staan. In dat geval voegt Foeke Booy zich bij een illuster rijtje. Alleen František Fadrhonc (seizoenen 1966-1969), Barry Hughes (1970-1971) en Nico van Zoghel (1985-1985) haalden 32 punten of meer in eigen huis.

07-04-14 17:19


8

Deventercentraal

Paasvuren in de regio

Volop voorbereidingen voor Het paasfeest staat weer voor de deur. Naast het zoeken en vinden van chocolade-eitjes wordt er in verschillende dorpen in het oosten van Nederland traditiegetrouw het paasvuur ontstoken. Vorig jaar mocht een aantal bulten niet in brand worden gezet wegens de aanhoudende droogte, maar dit jaar proberen de organisaties in Schalkhaar, Lettele, Loo en Bathmen het gewoon opnieuw. In de drie dorpen moet op Eerste Paasdag (20 april) een flinke berg hout zijn verzameld om een goed vuurtje te kunnen stoken.

Paasvuur Lettele Paasvuur Schalkhaar

Paasvuur Loo

Paasvuur Bathmen

Lettele kijkt uit naar ontsteking enorme paasbult

‘We hopen dat het nog gaat regenen’ Lettele is één van de dorpen in de gemeente Deventer dat steevast een feest maakt van het jaarlijkse paasvuur. Op 20 april moet de flinke stapel hout weer in rook opgaan, en de organisatie kijkt vol vertrouwen uit naar Eerste Paasdag. “We hopen nog wel dat het wat gaat regenen. Dan is de kans kleiner dat het wordt afgelast wegens aanhoudende droogte”, blikt organisatielid Irene Kleine Koerkamp vooruit. Vorig jaar ging het paasvuur in Lettele op de valreep toch nog door. Waar de gemeente eerst een algeheel verbod op vreugdevuren aankondigde gezien de droogte, kwam een dag voor het feest het nieuws naar buiten dat de paasbult alsnog mocht worden aangestoken. Voor

zo’n scenario vreest Kleine Koerkamp dit jaar niet. “We hebben goede gesprekken met de gemeente gehad. Er wordt nu per locatie gekeken naar de veiligheid. Aangezien ons paasvuur ver van woningen en dergelijk afligt, verwacht ik geen problemen.” Het vuur in Lettele trekt jaarlijks zo’n 600 tot 700 man. Eén daarvan mag de bult om 21.00 uur officieel aansteken: de Lettelenaar van het jaar. Dit keer is dat Ben Verwolde, die tijdens de kermis deze titel kreeg toegewezen. “Ben heeft zich jarenlang onder andere ingezet voor het plaatselijke zwembad en het dorpsarchief. En dat doet hij nog steeds. Daarnaast is hij gewoon heel erg betrokken met alles wat in ons dorp gebeurt”, ligt Kleine Koerkamp de keuze toe.

Na de officiële ontsteking van het van het paasvuur mogen de kinderen van groep 8 van basisschool Sancta Maria hun fakkels van alle kanten in de bult gooien, zodat het vuur zich goed verspreidt. Voorafgaand aan de ‘brandstichting’ is er om 20.30 uur voor alle kinderen nog een lampionoptocht vanuit de kern van Lettele naar de plek van het paasvuur. Een dweilorkest loopt mee voor de muzikale begeleiding. De verkoop van lampionnen start om 20.00 uur op het Kerkplein. Naast de berg hout is er ook een tent met livemuziek van de band Fools Gold. Die berg hout kan overigens nog altijd vergroot worden: De komende twee zaterdagen kun je vanaf 9.00 tot 12.00 uur en 13.00 tot 16.00 uur hout afleveren.

Loo op schema: ‘Er ligt al meer hout dan vorig jaar’ Ook in Loo, bij Bathmen, zijn de voorbereidingen voor een succesvol paasvuur in volle gang. Waar de organisatie Jong Actief Loo vorig jaar de boel nog moest afblazen, probeert de vereniging het dit jaar gewoon weer. “We kregen vorig jaar op het laatste moment net als de anderen nog wel toestemming, maar organisatorisch konden we het toen niet meer regelen”, stelt organisatielid Elina Baarslag. Aan hout hebben ze dit jaar in ieder geval geen gebrek. Er ligt al flink wat snoeihout verspreid in het weiland waar straks een grote bult moet oprijzen. “Voor mijn gevoel ligt er al iets meer dan vorig jaar”, meent Elina. Maar er kan natuurlijk nog altijd meer bij. Daarom kun je nog dagelijks hout afleveren bij het perceel aan de Arkelsteijnweg. Op 20 april moet de bult in de brand. De ontsteking wordt tussen 20.30 en 21.00 uur verzorgd door de jongste en oudste leerling van de Loo-school. Ze worden daarin begeleid door iemand van de organisatie om alles veilig te laten verlopen. De kinderen komen met

08_09_SpreadPaasvuur.indd 8

lampionnen vanaf hun school bij de locatie van het paasvuur aankomen. Dit alles met de nodige muziek van een dweilorkest. De organisatie verwacht ongeveer honderd aanwezigen. “Dat is dan wel op het piekmoment”, vertelt Elina. “Dus wanneer alle kinderen aankomen. Daarna zal het op den duur wel wat rustiger worden en blijft er een groep over die er in de tent nog een mooi feestje van maakt.” Met de ervaring van de afgelopen jaren hoopt Elina wel dat het nog wat vochtiger wordt de komende tijd. “Het weer moet eigenlijk niet zo blijven als nu. Dan is de kans aanwezig dat het weer niet door mag gaan.”

07-04-14 15:47


9

Deventercentraal

traditioneel vreugdevuur Schalkhaar verrast: Bieden op brandstichting

Na lange tijd van afwezigheid wordt er sinds een paar jaar ook in Schalkhaar weer hard gewerkt om een paasvuur op poten te zetten. Ook dit jaar heeft een groep dorpelingen de koppen bij elkaar gestoken en staat er een vreugdevuur op de agenda. De locatie is een nieuwe: De plek waar voorheen volkstuintjes zaten, ter hoogte van de manege aan de Oerdijk. En dit jaar heeft de organisatie nog een ander nieuwtje: Je kunt bieden op het ontsteken van de paasbult.

Rond een uur of 21.00 mag de berg hout daadwerkelijk in de brand. De organisatie verwacht dat hier zo’n 300 tot 350 man op af komt. “Daar zouden we in ieder geval tevreden mee zijn.” Om alles op een veilige manier te laten verlopen is

er een EHBO-post en beveiliging aanwezig. Vorig jaar kwam de toezegging voor het ontsteken van het paasvuur voor Schalkhaar te laat. Maar de berg hout die er toen lag ging nog wel in vlammen op, op 10 mei. Nu hoopt de organisatie

op een ander verloop van zaken. “Maar we hebben er vertrouwen in. We hebben prima gesprekken gehad met de gemeente en brandweer.” Ook in Schalkhaar kun je nog hout brengen. Op zaterdag zitten de vrijwilligers klaar om de

aanhangers te ontvangen. Hier is wel een bijdrage van vijf euro aan gekoppeld. Het hout bij je thuis laten ophalen kan ook. De organisatie is te bereiken via paasvuurschalkhaar2014@gmail. com.

Waar bij de meeste paasvuren iemand wordt aangewezen om de boel in brand te zetten, komt die eer nu toe aan degene die het hoogste of meest ludieke bod neerlegt. “We wouden eens een keer wat anders”, verklaart Rob Slinkman, één van de organisatoren. Dus voor wie nog een leuk verjaardagscadeau zoekt: stuur een mailtje naar de organisatie met jouw bod. Ook in Schalkhaar gaat het vreugdevuur gepaard met een hapje en een drankje en een lekker muziekje. Dat alles in een grote tent die op gepaste afstand van het vuur wordt geplaatst. Vanaf 19.00 uur kun je hier op Eerste Paasdag al terecht.

Flinke ‘Paasboake’ van Dortherhoek Buurtvereniging ‘Dortherhook’ is eveneens druk in de weer met de opbouw van een grote ‘Paasboake’ net buiten de bebouwde kom van Bathmen, richting Gorssel. In het weiland op de hoek van de kruising tussen de Gorsselseweg en de Oxersteeg krijgt de bult al behoorlijk vorm. Traditiegetrouw wordt er bij dit paasvuur aan de rand van Bathmen weer de bekende fakkeloptocht gehouden voor de kinderen. Ze kunnen een fakkel kopen bij de ingang van het terrein, waar ook de optocht zal starten rond 20.30 uur. Aansluitend wordt vervolgens het paasvuur ontstoken met de fakkels. Na het ontsteken van het paasvuur

zal KraaktHelder optreden in de naastgelegen tent samen met DJ Kevin van de Bonke. Hoewel er al een mooie berg hout op het terrein ligt, kan er nog meer bij. Zaterdag 12 en vrijdag 18 april kun je van 9.00 tot 16.00 uur nog snoeihout aanleveren. Op zaterdag 19 april kan dat nog tot 12.00 uur. Het is de bedoeling dat telkens wanner je hout brengt, ook een fooi in de fooienpot doneert. Normaliter is dit een euro voor een kleine aanhanger en drie euro voor een grote. “Voor hele grote vrachten verwachten wij dus ook een nog hoger bedrag”, stelt de organisatie, waarvan altijd toezichthouders aanwezig zijn op het terrein.

Brandweer toetst paasvuren afzonderlijk op veiligheid

Vanaf dit jaar beoordeelt de brandweer paasvuren in de gemeente Deventer afzonderlijk op brandgevaar voor de omgeving. Eerder werden bij de droogtecodes rood en oranje nergens in de gemeente vergunningen voor paasvuren afgegeven. In de nieuwe situatie blijven de codes een belangrijke graadmeter, maar wordt per locatie bekeken of de situatie veilig genoeg is om een paasvuur te kunnen aansteken. Zo kan het zijn dat een paasvuur midden in een weiland geen brandgevaar voor de omgeving

08_09_SpreadPaasvuur.indd 9

geeft. De brandweer kan voor deze plek dan toch toestemming geven, ook al is code oranje van kracht.

Bij code rood blijft gelden: geen paasvuren in Deventer.

Gemeente en brandweer hebben deze afspraken gemaakt met de organisatoren van grote paasvuren in de gemeente. De brandweer geeft tijdig aan welke code van toepassing is voor een locatie, zodat organisatoren iedereen op tijd kunnen informeren over het wel

of niet doorgaan van het paasvuur. Afgelopen jaar zag het er lange tijd naar uit dat de organisaties van de paasvuren rondom Deventer een hoop werk voor niets hadden gedaan.

De gemeente stelde namelijk een algeheel verbod in op het ontsteken van de vreugdevuren aangezien er sprake was van aanhou-

dende droogte. Maar de avond voor Eerste Paasdag gaf de gemeente toch groen licht. In Lettele en Bathmen ging de berg de volgende avond zoals gepland in vlammen op. In Schalkhaar werd het ritueel verplaatst naar 10 mei en ook in Loo kon de organisatie niet meer alles op tijd regelen om het feest op de geplande dag door te laten gaan.

07-04-14 15:47


UIT& THUIS

>> 1E EDITIE: I, APRIL, ME JUNI 2014 <<

SALLAND | VECHTDAL | IJSSELDELTA

Speciale uitgave i.s.m. de IJsseldelta Combinatie

SAIL KAMPEN

18 - 21 APRIL 2014 KAMPEN

SALLAND ASPERGELAND

IJsseldelta

Vechtdal Overijsse l

Ontwerp: Beeldprikkels Foto: Freddy Schinkel

27 APRIL - 24 JUNI 2014 SALLAND

Salland

VISTAFETTE 31 MEI 2014 VECHTDAL

VERDEROP IN DEZE EDITIE...

Vistafette

Deventer Centraal_wk15 - Base Edition.indd 10

De officiële start van het Hengelsport-

Sail Kampen

seizoen 2014 is in Oost-Nederland

SAIL KAMPEN is een unieke belevenis en ideaal Paasuitje voor het hele

Salland Aspergeland

gekoppeld aan een nieuw evenement:

De lente komt er aan en daarmee

de Vechtdal Vistafette. Kom op zater-

gezin. Schepen bezichtigen zoals

ook de start van het asperge-

dag 31 mei tussen 10.00 en 18.00 uur

het Russische fregat ‘de Shtandart’

seizoen 2014 in Salland! Kom

naar het Vechtdal om hart en hengel

en tal van demonstraties, stunt-

genieten van de Sallandse as-

op te halen! Gekoppeld aan de Vis-

shows, theater- en kunstvormen,

perges tijdens de Aspergemani-

tafette wordt geprobeerd een nieuw

kermis, horecagelegenheden, een

festatie of een aspergefietsroute.

Nationaal Record te vestigen onder

SAILbraderie, topartiesten en enter-

Lees meer over alle asperge

leiding van Olympisch Judokampioen

tainment. Dit eerste lustrum belooft

activiteiten op blz. 5

en fanatiek hengelaar Mark Huizinga.

een extra groot spektakel te worden.

www.sallandnatuurlijkgastvrij.nl

www.vechtdaloverijssel.nl

Bron: Sail Kampen

www.ontdekdeijsseldelta.nl

07-04-14 16:25


Nieuwe lente, nieuwe buren? Het centrum van Ommen ondergaat een ware metamorfose. Niet alleen worden er winkels en horecabedrijven gebouwd, ook komen er nieuwe appartementen. Eén van de eerste locaties waar appartementen worden gebouwd is de ‘Kop van de Varsenerstraat’. Een mooie plek aan de rand van het centrum met blijvend vrij uitzicht. Hier komt het kleinschalige gebouw ‘De Driesprong’, een apotheek op de begane grond en daarboven (slechts) vijf prachtige appartementen, die van alle denkbare luxe zijn voorzien. Omdat de aannemer snel wil starten met de bouw, gelden er op dit moment spectaculaire aanbiedingen. Neem contact op met de makelaars van Sallands Goed om meer te vernemen. T. 0529-455 055

Eén van de eerste locaties waar appartementen worden gebouwd is de ‘Kop van de Varsenerstraat’, bij het centrum met blijvend vrij uitzicht.

Unieke appartementen op de oever van de Vecht

Ligging ‘de Driesprong’ bij centrum Ommen

In de volgende fase wordt gestart met de unieke appartementen op de oever van de Vecht. Wilt u nu al meer weten? Kijk dan op: Hanzestad-Ommen.nl U kunt zich ook reeds aanmelden voor een woning. U wordt door ons benaderd wanneer de verkoop start.

Bekijk alle impressies van dit mooie gebouw op: www.Driesprong-Ommen.nl

COLOFON De ‘Uit en Thuis’ biedt inwoners van deze regio’s een compleet overzicht van wat er in hun regio, en net daarbuiten,

Hét adres voor:

Hét adres voor: Lunch Lunch Diner Trouwfeesten en partijen à la Carte Vergaderingen Trouwfeesten en partijen

• • • • • Vergaderingen

Gratis parkeren en Gratis parkeren gratis en Wifi.

Speciale

SAIL KAMPEN

verschijnt in de genoemde regio’s.

SALLAND ASPERGELAND

verspreid bij de weekbladen van de IJsseldelta Combinatie: Deventer Centraal, De Brug, De Stadskoerier, De Swollenaer, De Toren,Salland Centraal en Vechtdal Centraal. De totale oplage bedraagt 263.000 exemplaren.

Kerstdag

| IJSSELDELTA SALLAND | VECHTDAL uitgave i.s.m. de IJsseldelta Combinatie

allemaal te doen is. De Uit & Thuis is een gezamenlijke uitgave van de IJsseldelta Combinatie en Vechtdal Marketing, IJsseldelta Marketing, Salland Marketing, Brug Media en Salland Centraal en

De Uit & Thuis verschijnt in 2014 vier maal per jaar en wordt als aparte bijlage

Gastvrij en Gezellig Gastvrij en Gezellig 1e 1e en en 2e 2e

UIT& THUIS

>> E: 1E EDITI I, APRIL, ME 14 JUNI 20 <<

18 - 21 APRIL 2014 KAMPEN IJsseldelta

27 APRIL - 24 JUNI 2014 SALLAND

Freddy Schinkel Ontwerp: Beeldprikkels Foto:

Interieurimpressie

Hanzestad

Vechtdal Overijsse l

Salland

VISTAFETTE 31 MEI 2014 VECHTDAL

VERDEROP IN DEZE EDITIE...

Vistafette

Salland Aspergeland

De lente komt er aan en daarmee ook de start van het aspergeseizoen 2014 in Salland! Kom

genieten van de Sallandse as-

perges tijdens de Aspergemani-

festatie of een aspergefietsroute. Lees meer over alle asperge activiteiten op blz. 5

www.sallandnatuurlijkgastvrij.nl

Sail Kampen

De officiële start van het Hengelsportseizoen 2014 is in Oost-Nederland gekoppeld aan een nieuw evenement: de Vechtdal Vistafette. Kom op zater-

SAIL KAMPEN is een unieke beleve-

nis en ideaal Paasuitje voor het hele gezin. Schepen bezichtigen zoals het Russische fregat ‘de Shtandart’ en tal van demonstraties, stunt-

uur dag 31 mei tussen 10.00 en 18.00 naar het Vechtdal om hart en hengel op te halen! Gekoppeld aan de Vistafette wordt geprobeerd een nieuw

Nationaal Record te vestigen onder leiding van Olympisch Judokampioen en fanatiek hengelaar Mark Huizinga. www.vechtdaloverijssel.nl

shows, theater- en kunstvormen,

kermis, horecagelegenheden, een SAILbraderie, topartiesten en enter-

tainment. Dit eerste lustrum belooft Bron: Sail Kampen

Evenementenorganisatoren die hun evenement willen promoten in de evenementenagenda’s van de volgende

evenement aanleveren via www.ontdekdeijsseldelta.nl, www.sallandnatuurlijkgastvrij.nl

edities van de Uit & Thuis kunnen hun

of www.vechtdaloverijssel.nl

een extra groot spektakel te worden. www.ontdekdeijsseldelta.nl

Geniet van een Authentiek Hollands Kerstbrunch Wolvenbuffet met live cooking.

Buffet

12.00 uur

Wolvenbuffet

€ 21,50 voor 50 2 uur onbeperkt

32.

eten & drinken per volwassene €

14.

(exclusief buitenlands gedistilleerde drankjes)

gratis Wifi.

(reserveren gewenst)

95

per kind

et verse Deze prijzen zijn gebaseerdMop 3 uur eten & drinken*. streek-

Voor meer informatie over adverteren:

(*excl. buitenlands gedestilleerde dranken)

producten

Onze openingstijden: Voor openingstijden: Woensdag t/m zondag Bezoek onze website 11.00 uur - 21.00 uur

de Hongerige Wolf Restaurant - Zalen

et: om ons te bereiken,Buff volg tijdens openingsdagen vanaf 17:00 uur de borden “Stegeren” vrijdag en zaterdag 17:00 en 19:30 uur zondag 15:00 uur en 17:30 uur

Coevorderweg 27B - 7737 PE Stegeren (gemeente Ommen) - 0529-45 75 25 - www.hongerige-wolf.nl

Deventer Centraal_wk15 - Base Edition.indd 11

Bianca Schutte en Elske Koukoulas

Harry Dunnewind

verkoop@brugmedia.nl 038-3370052

h.dunnewind@nucentraal.nl 06-42909933

07-04-14 16:25


Meer t bekijk oips: websitne ze &app

IJsseldelta UIT&THUIS Recreatiekrant voor de regio

vervolg voorzijde Sail Kampen SailVaren over de IJssel is een unieke mogelijkheid om voor een klein bedrag mee te varen en te genieten van het schitterende decor van de eeuwenoude Hanzestad Kampen. Op vrijdagavond presenteren alle schepen zich met volle zeilen, sfeervolle verlichting en vuurwerk tijdens de Vlootschouw. Kijk voor het actuele en volledige programma op www.sailkampen.nl

optredens. Met op Hemelvaartsdag de internationaal beroemde coverband ABBA CZ en een reünieoptreden van The Firestones. www.sleepbootdagen.com

25 apr

Koningsnacht Zwolle, Binnenstad

26 apr

Koningsdag Diverse plaatsen

1 mei

Luiemotte Genemuiden, Centrum

3 mei

Mattenschippersrace Zwartsluis

5 mei

Bevrijdingsfestival Zwolle, Park de Wezenlanden

9 mei

Moederdagconcert Jan Vayne en Harm Hoeve Hasselt, Ichtuskerk

10 mei

Molen- & Gemalendag Diverse plaatsen

15 mei

Wandelvierdaagse Zwartsluis

17 mei

Wildness Festival Zwolle, Wijthemerplas

24 mei

IJsseldeltadag Polder Mastenbroek, Diverse (agrarische) bedrijven

24 mei

Omloop van de IJsseldelta Route: Zwolle, Mastenbroek, Kampereiland, IJsselmuiden, Genemuiden, Kampen, Wilsum.

25 mei

Parkpret Zwolle, Park Eekhout

28 mei

Rhythm & Blues Festival Zwolle, Grote Kerkplein

29 mei

HESZ Open Zwolle, IJsselhallen

Beleef de IJsseldeltadag Het thema van de IJsseldeltadag is dit jaar 650 jaar polder Mastenbroek. Dan openen verschillende (agrarische) bedrijven hun deuren. Bij elk bedrijf zijn verschillende activiteiten te doen. Van weidevogelsafari tot trekker rijden en van koe schilderen tot kanoën. Voor jong en oud is er iets leuks te beleven, met voor de kinderen ponyrijden, schminken, met de dieren knuffelen en een springkussen. Zin in een dagje uit in de IJsseldelta? Kom naar de IJsseldeltadag en kijk gauw op www.ijsseldeltadag.nl voor het complete programma.

Zwolle Unlimited Eind mei gonzen de Zwolse straten van spannend straattheater, swingende en verstilde concerten, wonderschone vertellingen, culinaire hotspots, sport, kinderactiviteiten en gezelligheid. Zwolle Unlimited wordt gehouden als afsluiting van het theaterseizoen en markeert de overgang naar de zomer. Het festival bundelt de kleinschalige culturele en kunstzinnige pareltjes van de stad en daalt van 30 mei tot en met 1 juni als confetti over de binnenstad neer. Kijk voor meer informatie op www.zwolleunlimited.nl

IJsseldelta – ‘Nederland in het klein’

Zwartsluis sleept je mee! Het sfeervolle Zwartsluis biedt van 29 t/m 31 mei weer volop ruimte aan de Nationale Sleepbootdagen. Een Hemelvaartsweekend met aan de kades afgemeerd ruim 200 sleepboten en opduwers. Fraaie, gerestaureerde boten in ruste, maar ook schepen die nog dagelijks volop in bedrijf zijn. Absolute publiektrekker is de authentieke stoomsleper Pieter Boele. Het evenement wordt omlijst door tal van activiteiten en muzikale

De regio IJsseldelta bestaat uit een unieke combinatie van drie historische Hanzesteden, eeuwenoude rivieren en de afwisselende natuur van het Nationaal Landschap IJsseldelta. Ontdek de Hanzesteden Kampen, Zwolle en Hasselt met bruisende evenementen en schatten aan cultuurhistorie, maar ook Tapijtstad Genemuiden en watersportparadijs Zwartsluis liggen in de IJsseldelta. Naast de cultuur en historie in de Hanzesteden bieden de IJssel en het Zwarte Water tal van mogelijkheden voor de watersporter. Maar in de IJsseldelta kun je ook heerlijk uitwaaien, fietsen over kronkelende dijkjes en eindeloos ver kijken in de oudste polder van Nederland. We noemen de IJsseldelta daarom ook wel Nederland in het klein! www.ontdekdeijsseldelta.nl

Agenda Kijk voor een compleet en actueel overzicht van alle evenementen op www.ontdekdeijsseldelta.nl en op de IJsseldelta-app via www.ijsseldelta-app.nl. Onder voorbehoud van wijzigingen. 11t/m 13 apr 13 apr

Het WaterEvent Blokzijl, Havenkom Mudrun Fun Foam Fest Zwolle, Binnenstad

18t/m Sail Kampen 21apr Kampen, Langs de IJssel

ontdekdeijsseldelta

Deventer Centraal_wk15 - Base Edition.indd 12

21 apr

Sailbraderie De Heugte Kampen, Brunnepe

23/24 25 apr

Kievitsbloemexcursie Hasselt, Oude Stadhuis

25 /26 apr

Kingdance Zwolle, Parkeerterrein IJsselhallen

@ontdekdeijsseldelta

www.ontdekdeijsseldelta.nl

29 t/m 31 mei

Sleepbootdagen Zwartsluis

30 t/m 1 jun

Zwolle Unlimited Zwolle, Binnenstad

7 jun

Full Colour Festival Hasselt, Van Stolkspark

7 jun

Stoomdag Mastenbroek, d’Olde Mesiene

7 jun

Klinkerfestival Zwolle, Binnenstad

14 jun

Zwolse Halve Marathon Zwolle, Binnenstad

21 jun

RTL viert de Zomer Concert Zwolle, Park de Wezenlanden

21 jun

OBN Dweildag Hasselt, Binnenstad

Langlopend & exposities 2 t/m 11 mei

Kermis Zwolle, Turfmarkt

t/m 15 jun

Expositie Aan het Water Kampen, Stedelijk Museum

t/m 17 aug

Tentoonstelling Meer Macht Zwolle, Museum De Fundatie

t/m 31 12/’15

Expositie: blijft bij de tijd! Zwartsluis, Museum Schoonewelle

e! Scan m

07-04-14 16:25


15000m2 ACTION, FOOD & FUN!

KARTPLAZA.NL

ACTIONWORLD NIJVERDAL INDOOR KARTING MAGIC MTV BOWLING LASERGAMES PAINTBALL VIRTUAL SPORTS & FUN CENTRE KLIM & ADVENTUREPARK

Knip de bon uit en lever deze op 1e of 2e paasdag in en 1 ouder mag GRATIS klimmen of LaserGamen.

ADVERTEREN IN

DEVENTER CENTRAAL

KORTIN GSBON

2 UUR KLIM M

OF 1 S EN LASER PEL GAME

1 OUDER GR ATIS!

Niet geldig i.c.m. andere acties en/of kortingen.

DEVENTERCENTRAAL DAGELIJKS NIEUWS UIT DE REGIO

BEL OF MAIL NAAR: Paul Kusters Media-advies en adverteren M: 06-40431836 E: p.kusters@deventercentraal.nl Carla Kappert Administratie en adverteren M: 06-22722221 E: c.kappert@deventercentraal.nl

www.deventercentraal.nl Deventer Centraal_wk15 - Base Edition.indd 13

DOWNLOAD NU DE DEVENTER CENTRAAL APP Gratis te downloaden via de appstore van Apple en de playstore van Android.

www.deventercentraal.nl 07-04-14 16:25


Meer t bekijk ips : o websitnze & app e

UIT&THUIS

3 mei 7 jun

Salland Aspergeland!

17/18 mei

Colmpop festival Deventer, Colmschate

16 t/m 18mei

Smaak van Deventer Deventer, centrum

Recreatiekrant voor de regio

Sallandse Aspergemanifestatie! Zondag 27 april van 12-17 uur op Landgoed Den Alerdinck in Laag-Zuthem (bij Heino/Raalte). Er zijn allerlei prachtige producten om je huis én tuin in te richten. Én je vindt er natuurlijk alles over de aspergeteelt! Asperge Smaakfietsroute voor het hele gezin! Stap op de pedalen en combineer een fietstocht door Salland met het genieten van Sallandse asperges! Open dag bij de aspergeboerderijen! Je bent van harte welkom op de open dag bij de Sallandse aspergetelers. Je kan er van alles bekijken: de oogst en natuurlijk het proeven van de Sallandse asperge! www.sallandaspergeland.nl

Leontien Ladies Ride De gezelligste fietstocht van heel Nederland, alleen voor dames, 22 juni. IJsseltheaterfietstocht Geniet op de fiets van het prachtige landschap langs de IJssel en de diverse theatervoorstellingen onderweg, 24-25 mei. Kunstfietsroute Okkenbroek Een prachtige fietstocht in het buitengebied van Deventer met op verrassende locaties allerlei kunstuitingen, 13-15 juni. Zie www.sallandnatuurlijkgastvrij.nl voor diverse fietsroutes.

Kleurrijk Hellendoorn

Bathmen Spant de Kroon Nederland viert 200 jaar Koninkrijk en Bathmen viert 200 jaar Oranjevereniging. Bathmen gaat vier dagen lang 200 jaar terug in de tijd. De bevrijding van de troepen van Napoleon wordt overgedaan. Historische kampementen worden opgebouwd en veldslagen nagespeeld. Samen eten en drinken op de Brink tijdens de ‘grote Schranspartij’. De Ouverture van 1812 van Tsjaikovski klinkt mét kanonschoten! Het openluchtspel biedt historisch theater en natuurlijk ontbreken de optocht en de traditionele dauwtrap-fietstocht niet. En dan wordt ook nog de kroon gespannen …. het bruist in Bathmen! www.bathmenspantdekroon.nl

Verrassende locaties als decor voor toegankelijke kunst. Ongeveer 60 kunstenaars op ca 20 bijzondere locaties vormen het hart van Kleurrijk Hellendoorn. Het kunst-, poëzie- en muziekevenement wordt op zaterdag 31 mei en zondag 1 juni voor de vijfde keer gehouden in het dorp Hellendoorn en omgeving. Letterlijk in de kerk en in de kroeg, maar ook in het park, een oude boerenschuur, een praktijkruimte en een kantoor en vanzelfsprekend in ateliers en galerietjes, kan iedereen beeldende kunst in alle mogelijke vormen bewonderen en kennismaken met de kunstenaars. Geniet niet alleen van beeldende kunst maar ook van poëzie en muziek. Solisten, groepen en koortjes zullen op verschillende locaties optreden en dichters en verhalenvertellers geven acte de présence op plekken waar dat normaal gesproken niet gebruikelijk is. Alle locaties zijn zowel zaterdag als zondag van 12.00 tot 17.00 uur open. www.kleurrijkhellendoorn.nl

Salland Fietsland Salland is een geweldig gebied om op de fiets te verkennen vanwege het prachtige afwisselende landschap met de uiterwaarden langs de IJssel, de bossen en de heide op de Sallandse Heuvelrug en het coulisselandschap met de gezellige dorpen. Maak kennis met Salland tijdens de volgende fietsevenementen:

Agenda Kijk voor een compleet en actueel overzicht van alle evenementen op www.sallandnatuurlijkgastvrij.nl en de Salland app www.sallandapp.nl 18 apr 20 / 21 apr 21 apr

25/26 apr

Goede Vrijdagmarkt Deventer, centrum

Slag om Hellendoorn Hellendoorn, centrum

4 mei

Open Dag IJssellinie Olst, landgoed de Haere Sallandse aspergefietstocht Raalte

24 mei

Brocante aan de IJssel Deventer, centrum

24 mei

Shantyfestival Nijverdal, centrum

24/25 mei

IJsseltheaterfietstocht Olst - Wijhe

29 t/m 1 juni

Bathmen Spant de Kroon Bathmen

29 mei

Dauwpop Hellendoorn, Luttenbergerweg

29 mei

Dauwwandelen op de Holterberg Holten, Natuurdiorama

29 mei

Dauwtrapfietstocht Luttenberg, museum de Laarman

31 t/m 1 jun

Kleurrijk Hellendoorn Hellendoorn

1 jun

Autorodeo Luttenberg Luttenberg, Bergweg 1

6&7 jun

Hellendoorn Open Air Hellendoorn, centrum

7 t/m 9 jun

Ribs & Blues Raalte Raalte, centrum

7 t/m 15 jun

Zomerkermis Deventer, centrum

9 jun

Straattheater festival Nijverdal, centrum

13 t/m 15 jun

Kunstfietsroute Okkenbroek Okkenbroek

14&15 jun

Sallandse Heuveltocht Haarle, sporthal

18 t/m 23 jun

Folkloristisch Salland Festival Raalte, centrum

20 t/m 22 jun

Midzomerfestival Holten, centrum

21 jun

Leontien Ladies Run Raalte, centrum

22 jun

Leontien Ladies Ride Raalte, centrum

Langlopend & exposities

Voorjaarstuinen Salland Gemeente Raalte

27 apr

Sallandse Aspergemanifestatie Laag Zuthem, landgoed Den Alerdinck

27 apr 24 jun

Salland Aspergeland www.sallandaspergeland.nl

Historisch Festival Raalte Raalte, manege de Hoogeweg

27 apr

Voorjaarsfietstocht Heino Heino, Zalencentrum Oortwijn

t/m 9 jun

Tentoonstelling Jan Voerman Heino/Wijhe, Kasteel het Nijenhuis

SallandNatuurlijkGastvrij

Deventer Centraal_wk15 - Base Edition.indd 14

@SallandTourist

www.sallandnatuurlijkgastvrij.nl

me! Scan

07-04-14 16:25


BROCANTIEK ‘t SCHUURTJE

2e Paasdag OPEN HUIS Van 10:00 tot 17:00 uur

Op deze dag kortingen tot wel 50%

LENTE KORTING BIJ TRAVELBAGS!

Verder gedurende de rest van de maand april 20% KORTING op de gehele collectie.

Graag tot ziens

www.brocantiekhetschuurtje.nl Zuiderzeestraatweg 532 | 8091 CV Wezep | tel. nr. 038 3764983

RM FASHION KLEEDT U VOOR DE ZOMER!

MANNENMODE VAN MEDIUM TOT XXXXXXXXL!

pantalons (korte) broeken t-shirts polo’s blouses overhemden (zomer)jassen colberts

(trouw) kostuums riemen stropdassen leren jassen truien vesten sweatshirts

MANNENMODE VAN MEDIUM TOT XXXXXXXXL!

Geerstraat 27 Kampen, tel. 038-3326743 en Geerstraat 40 Kampen, tel. 038-3334800, www.rmfashion.nl

UIT& THUIS

>> IE: 1E EDIT EI, RI AP L, M 14 JUNI 20 <<

Gratis stroopwafel!*

Speciaal voor u ambachtelijk gemaakt! Vraag erom bij de Koffiebar, het Snoep- of Theehuis!

TA SALLAND | VECHTDAL | IJSSELDEL Combinatie a

Speciale uitgave i.s.m. de IJsseldelt

*Zolang de voorraad strekt

www.dolfijnenhuis.nl

BIJ BESTEDING VAN €100,- ONTVANGT U TEGEN INLEVERING VAN DEZE BON

€15,KORTING

BIJ BESTEDING VAN €50,ONTVANGT U TEGEN INLEVERING VAN DEZE BON

€7

,50

KORTING

DEZE ACTIE IS GELDIG T/M ZATERDAG 19 APRIL

ZWOLLE

MELKMARKT 16, T 038-820 09 95

HARDENBERG

FORTUINSTRAAT 7, T 0523-270 356

Gezellig varen door Weerribben en Wieden Het gehele jaar door varen wij met groepen (familie - personeelsfeestjes e.d.) Tiptop verzorgd met bv. een broodmaaltijd of een compleet koud-warm buffet. In juli en augustus doen wij ook individuele rondvaarten (met of zonder buffet). Graag tot ziens aan boord!

de volgende uitgave van de recreatiekrant is

week 26

SAIL KAMPEN

18 - 21 APRIL 2014 KAMPEN

ELAND SALLAND ASPERG D

IJsseldelta

IJsseldelta VISTAFETTE

Freddy Schinkel Ontwerp: Beeldprikkels Foto:

27 APRIL - 24 JUNI 2014 SALLAN

Meer bekijk otips: websitne ze &app

Vechtdal Overijsse l

Salland

31 MEI 2014 VECHTDAL

Rederij Jan Timmerman Maurititsstraat 21, 8356 EN Blokzijl Tel. 0527-29 17 11

info@rederij-timmerman.nl www.rederij-timmerman.nl

VERDEROP IN DEZE EDITIE...

UIT&THUIS Bij ons krijgt uw meubel een tweede leven! Recreatiekrant voor de regio

Vistafette

25 apr

Koningsnacht Zwolle, Binnenstad

26 apr

Koningsdag Diverse plaatsen

Sail Kampen

De officiële start van het Hengelsportseizoen 2014 is in Oost-Nederland gekoppeld aan een nieuw evenement: de Vechtdal Vistafette. Kom op zater-

SAIL KAMPEN is een unieke beleve-

laat ons uw meubels herstofferen, goed voor het milieu en uw portomonnee! Luiemotte 1 optredens. Met op Hemelvaartsdag de interna-

vervolg voorzijde Sail Kampen

Salland Aspergeland

De lente komt er aan en daarmee ook de start van het aspergeseizoen 2014 in Salland! Kom

genieten van de Sallandse as-

SailVaren over de IJssel is een unieke mogelijktijdens de Aspergemaniperges festatie of een aspergefietsroute. heid om voor een klein bedrag mee te varen en te Lees meer over alle asperge activiteiten op blz. 5 genieten van het schitterende decortuurlijkgastvrij. van denl eeuwww.sallandna wenoude Hanzestad Kampen. Op vrijdagavond presenteren alle schepen zich met volle zeilen, sfeervolle verlichting en vuurwerk tijdens de Vlootschouw. Kijk voor het actuele en volledige programma op www.sailkampen.nl

nis en ideaal Paasuitje voor het hele gezin. Schepen bezichtigen zoals het Russische fregat ‘de Shtandart’ en tal van demonstraties, stunt-

mei

uur dag 31 mei tussen 10.00 en 18.00 naar het Vechtdal om hart en hengel op te halen! Gekoppeld aan de Vistafette wordt geprobeerd een nieuw

tionaal beroemde coverband ABBA CZ en een reünieoptreden van The Firestones. Nationaal Record te vestigen onder leiding van Olympisch Judokampioen www.sleepbootdagen.com en fanatiek hengelaar Mark Huizinga. www.vechtdaloverijssel.nl

shows, theater- en kunstvormen,

Bron: Sail Kampen

3 mei www.ontdekdeijsseldelta.nl

Gespecialiseerd in het stofferen van: Meubels

Auto-interieurs CArAvAns

sCheepsinterieurs

Zwolle Unlimited Eind mei gonzen de Zwolse straten van spannend straattheater, swingende en verstilde concerten, wonderschone vertellingen, culinaire hotspots, sport, kinderactiviteiten en gezelligheid. Zwolle Unlimited wordt gehouden als afsluiting van het theaterseizoen en markeert de overgang naar de zomer. Het festival bundelt de kleinschalige culturele en kunstzinnige pareltjes van de stad en daalt van 30 mei tot en met 1 juni als confetti over de binnenstad neer. Kijk voor meer informatie op www.zwolleunlimited.nl

IJsseldelta – ‘Nederland in het klein’

Deventer Centraal_wk15 - Base Edition.indd

De regio IJsseldelta bestaat uit een unieke combinatie van drie historische Hanzesteden, eeuwenoude rivieren en de afwisselende natuur van het Nationaal Landschap IJsseldelta. Ontdek de Hanzesteden Kampen, Zwolle en Hasselt met bruisende evenementen en schatten aan cultuur15 historie, maar ook Tapijtstad Genemuiden en wa-

Mattenschippersrace Zwartsluis

5 mei

Bevrijdingsfestival Zwolle, Park de Wezenlanden

9 mei

Moederdagconcert Jan Vayne en Harm Hoeve Hasselt, Ichtuskerk

10 mei

Molen- & Gemalendag Diverse plaatsen

15 mei

Wandelvierdaagse Zwartsluis

17 mei

Wildness Festival Zwolle, Wijthemerplas

Beleef de IJsseldeltadag Het thema van de IJsseldeltadag is dit jaar 650 jaar polder Mastenbroek. Dan openen verschillende (agrarische) bedrijven hun deuren. Bij elk bedrijf zijn verschillende activiteiten te doen. Van weidevogelsafari tot trekker rijden en van koe schilderen tot kanoën. Voor jong en oud is er iets leuks te beleven, met voor de kinderen ponyrijden, schminken, met de dieren knuffelen en een springkussen. Zin in een dagje uit in de IJsseldelta? Kom naar de IJsseldeltadag en kijk gauw op www.ijsseldeltadag.nl voor het complete programma.

Genemuiden, Centrum

kermis, horecagelegenheden, een SAILbraderie, topartiesten en entertainment. Dit eerste lustrum belooft een extra groot spektakel te worden.

24 mei

24 mei

25 mei

Netl de Wildste Tuin is het nieuwste familiepark met speeltuin, wilde tuinen, stranden, avontuurlijk speellandschap, strandpaviljoen, sport- en spelfaciliteiten en nog veel meer.

IJsseldeltadag

Polder Mastenbroek, Diverse (agrarische) bedrijven Th. a Kempisstraat 115-119 Omloop van de IJsseldelta 8021 BL Zwolle Route: Zwolle, Mastenbroek, Kampereiland, IJsselmuiden, Genemuiden, Tel: 038 -Kampen, 453Wilsum. 49 80 Parkpret info@heyman.nl Zwolle, Park Eekhout www.heyman.nl

28 mei

Rhythm & Blues Festival Zwolle, Grote Kerkplein

29 mei

HESZ Open Zwolle, IJsselhallen

29 t/m 31 mei

Sleepbootdagen Zwartsluis

30 t/m 1 jun

Zwolle Unlimited Zwolle, Binnenstad

Netl de Wildste Tuin, Leemringweg 19, 8317 RD Kraggenburg, www.netl.nl

07-04-14 16:25


Meer bekijk tips: o webs nze ite &app

UIT&THUIS Recreatiekrant voor de regio

Kunsten op straat

Vistafette

Vrijdag 30 mei is het even gedaan met de rust in Dalfsen. Van 18.30 uur tot 21.30 uur vindt hier namelijk het Festival Kunsten Op Straat plaats. Kunsten Op Straat is een reizend straattheaterfestival waar het publiek geniet van professionele nationaal en internationaal theatervoorstellingen. Een zomer lang is heel Overijssel omgebouwd tot een buitentheater. Het evenement komt vrijdag 30 mei naar Dalfsen, voor meer informatie over alle locaties en programma’s kijk dan op www.kunstenopstraat.nl.

De officiële start van het Hengelsportseizoen 2014 is in Oost-Nederland gekoppeld aan een nieuw evenement: de Vechtdal Vistafette. Kom op zaterdag 31 mei tussen 10.00 en 18.00 uur naar het Vechtdal om hart en hengel op te halen! Gekoppeld aan de Vistafette wordt geprobeerd een nieuw Nationaal Record te vestigen onder leiding van Olympisch Judokampioen en fanatiek hengelaar Mark Huizinga. We gaan voor een plekje in het Guinness Book of Records. Het doel is om tussen 14.00 en 15.00 uur te meten hoeveel vissers op dat moment zitten te hengelen aan de Overijsselse Vecht. www.vechtdaloverijssel.nl.

Summerfair Kom het Pinksterweekend (6 t/m 9 juni) naar de Summerfair op Landgoed ’t Laer in Ommen. Tijdens dit weekend staan er ca.110 exposanten. Zo zijn er o.a. authentiek met de hand gemaakte meubelen, stijlvolle accessoires, kunst & antiek, brocante, glas- en servieswerk cadeaus, groenen bloeiproducten, etc. Proef de geur van het groen, smaak de sfeer van het oude en geniet van talloze cadeau-ideeën, nieuwe inzichten en natuurlijk de trends van morgen! www.evenementenhal.nl/hardenberg.

26 apr

Koningsdagactiviteiten Hardenberg, centrum

26 apr

Oranjeconcert Lemelerveld, Willem Hendrik Zwart Hal

27 apr

Oldtimer en Solex Toertocht Dalfsen, Evenemententerrein

27 apr

Oranjefair Dalfsen, Evenemententerrein

30 apr

Kindervlooienmarkt Hardenberg, centrum

2 mei

Discozemmen Ommen, Zwembad Carrousel

3 mei

Rabobank Klepper(klim)tocht Hardenberg, Sportpark de Boshoek

3&4 mei 9 mei

Hardenberg Vrieling Cityrun Hardenberg, centrum

17 mei

Marslanden Fit & Marslanden Got Talent Hardenberg, Boesemeer

17&18 mei

Roerige Reestdagen! Reestdal

17&18 mei

Bierwandelweekend Ommen

Hardenberg Buiten Op 2e Paasdag, 21 april van 10.30 tot 16.00 uur heet de Stichting Hardenberg Buiten iedereen hartelijk welkom op de Hardenberg Buiten dag. Eerstehands natuurervaring: ruiken, voelen, proeven. Dat is wat kinderen nodig hebben, niet een computer of smartphone. Het is een gezellige buitenactiviteitendag voor het hele gezin, op de Oldemeijer in de boswachterij Hardenberg. Met activiteiten als nestkast timmeren, broodjes bakken, bushcraft, rolstoel basketbal, eieren zoeken en dansen met de paashaas. Uiteraard worden er weer diverse workouts, clinics en demonstraties gegeven. Alles rond de thema’s natuur, cultuur, duurzaamheid en gezondheid. Want: ‘Buiten is gezond!’ Kijk voor meer informatie op www.hardenbergbuiten.nl.

Agenda Kijk voor een compleet en actueel overzicht van alle evenementen op www.vechtdaloverijssel.nl en op de Vechtdal app www.vechtdalapp.nl. Onder voorbehoud van wijzigingen.

12 apr

Grensheuvelentocht Hardenberg, Sportpark de Boshoek

21 apr

Hardenberg Buiten Hardenberg, Oldemeijer

12 apr

Open Golfdag Ommen, Golfclub Hooge Graven

25 apr

Wielerronde van Hardenberg Hardenberg, centrum

13 apr

Krishnamurti Arrangement Ommen, Natuur Informatie Centrum

vechtdaloverijssel

Deventer Centraal_wk15 - Base Edition.indd 16

@VechtdalTIP

24 mei

Laat Trompet en Orgel saam Lemelerveld, Willem Hendrik Zwart Hal

30 mei

Kunsten op Straat Dalfsen, centrum

31 mei

Vechtdal Vistafette Vechtdal, rondom de Vecht

7 mei

Pinkstermarkt Hardenberg, centrum

9 jun

Dedemsvaart Natuurlijk! Dedemsvaart, centrum

9 jun

Rommelmarkt de Boshoek Hardenberg, Sportpark de Boshoek

9 jun

Vechtkanjerloop Ommen, Hardenberg en Dalfsen

14 jun

Open tuin & Buurtevenement: Tuin-Kunst-Techniek Balkbrug, De Kruidenhoeve

14 jun

Brocante route Ommen Ommen, centrum

KCK Vechtdal Wandelvierdaagse Van 25 juni t/m 28 juni 2014 wordt voor de zesde keer de KCK Vechtdal Wandelvierdaagse georganiseerd. Elke dag wordt er vanuit een andere plaats gestart. De deelnemers hebben de keuze uit een route van 15, 25 of 40 kilometer. In het Vechtdal zijn vele overnachtingsmogelijkheden, speciaal voor de Wandelvierdaagse hebben accommodaties arrangementen samengesteld. Zo wordt deelname aan de Wandelvierdaagse een complete vakantie! Kijk voor meer informatie op www.vechtdalwandelvierdaagse.nl.

25 t/m Oranjefeesten Dalfsen 27 apr Dalfsen, Evenemententerrein

www.vechtdaloverijssel.nl

Kunst om Dalfsen Dalfsen, centrum

Langlopend & exposities t/m 28 sep

Beeldentuin Witharen Zomerexpositie Witharen, Beeldentuin

t/m 24 sep

Van 2 naar 17 miljoen – 200 jaar koninkrijk Ommen, Tinnenfiguren museum

28 apr 2 nov

Kleppertoer Hardenberg, Historische vereniging

23&25 30 mei 1 jun

Atelier in Bedrijf Oud-Avereest, diverse ateliers

me! Scan

07-04-14 16:25


Deventer Centraal_wk15 - Base Edition.indd 17

07-04-14 16:25


18

DEVENTERCENTRAAL

Jouw eigen nieuws

Meer weten over een bericht op dit prikbord? Ga naar www.deventercentraal.nl/ en type na de / de prikbordcode in. Deze code vind je na elk bericht op dit prikbord. Bijvoorbeeld: www.deventercentraal.nl/40018 Daar vind je het volledige artikel met meer informatie, contactgegev ens en tijden. Organiseer je een feestje, activiteit of evenement? Vertel het anderen via Deventer Centraal! Mail voor vrijdagmiddag 12.00 uur naar redactie@deventerc entraal.nl

BEURZEN Kleding- en speelgoedbeurs De Zandweerd Zaterdag 12 april is er tussen 10:00 en 12:00 uur een tweedehands kinderspeelgoed en zwangerschapskledingbeurs bij Wijk- en speeltuinvereniging de Zandweerd. Dit jaar wordt er ook weer speelgoed verkocht. De Wijk- en speeltuinvereniging verzorgt de verkoop van de spullen. Artikelcode: 19907 Hobbybeurs in Bathmen Zondag 13 april 2014 vindt er een hobbybeurs plaats bij Cultuurhuus Braakhekke aan de Schoolstraat 6a in Bathmen. Je bent van harte welkom van 11:00 tot 16:00 uur. De entree is gratis. Een aantal van de aanwezige hobby’s zijn: handdoek creaties, sieraden, glasfusen, zeepkettingen, geschilderde stenen. Kom langs voor cadeautjes, hobby ideeën of gewoon voor de gezelligheid. Artikelcode: 19867

LEZINGEN & INFORMATIE Lezing over leven en sterven Wat gebeurt er met de ziel na het sterven? Hoe ziet de wereld achter de sluier van de dood eruit? Op dinsdag 15 april geeft Willem Glaudemans bij Yarden Steenbrugge een lezing over zijn ‘Boek van het Eeuwige leven - Een cursus in sterven’. Daarbij neemt hij de deelnemers mee op zielenreis. Het vertrekpunt: Diepenveen. Artikelcode: 19906 Lezing over Zenboeddhisme Het Humanistisch Café Deventer verzorgt op zondag 13 april een lezing door Jaap Gruppelaar over het werk en activiteiten van de 16e eeuwse humanist D.V. Coornhert (1522-1590). Dirck Volckertszoon Coornhert (1522-1590) was in zijn tijd een belangrijk humanist en politicus. Coornhert was een medestander van Willem van Oranje en heeft zich zijn leven lang ingezet voor tolerantie, religievrede en (volledige) godsdienstvrijheid. Coornhert was uitdrukkelijk ‘partijloos’ en meende dat de religieuze geschillen slechts om bijzaken draaiden. Hij haalde zich de haat van alle partijen op de hals en moest vele malen naar het buitenland vluchten. In zijn Zedekunst, dat is wellevenkunst, de eerste ethiek geschreven in een landstaal, werkt hij zijn ‘perfectisme’ uit, dit in de gedachte dat de mens, als hij maar zijn best doet, al bij zijn leven zalig kan worden. Artikelcode: 19877 Infomiddag Leger des Heils Het Leger des Heils organiseert op donderdag 10 april een informatiemiddag over nalatenschappen in Deventer. Tijdens deze middag wordt uitgelegd wat het Leger des Heils allemaal doet, wat de mogelijkheden zijn om een goed doel in je testament op te nemen en de mogelijkheid om fiscaal vriendelijk te schenken. Iedereen die meer wil weten over nalaten aan een goed doel is, van harte

18_prikbord.indd 1

welkom. Ook voor mensen die het Leger een warm hart toedragen of al donateur van het Leger zijn, is deze middag interessant. Artikelcode: 19910 Ouders enthousiast over mediaopvoeding Donderdag 13 maart hielden Pactum en Lindenhout, twee organisaties voor jeugd- en opvoedhulp, in het kader van de Week van Zorg en Welzijn een informatieavond over mediaopvoeding. In kindcentrum Kei13 in Deventer kwamen zo’n 30 ouders bijeen voor een kijkje in de digitale wereld van hun kind. De avond begon met een quiz. Vragen als “Hoeveel procent van de 11-jarigen heeft een mobiele telefoon?”, “Verandert het puberbrein door mediagebruik?” en “Wat is grooming?” zetten de ouders direct aan het denken. Artikelcode: 19909

ALGEMEEN

Veel publiek bij open dag crematorium Zondagmorgen 11.00 uur gingen de deuren open bij het Crematorium Yarden Steenbruggen Diepenveen. Dit in het kader van ‘honderd jaar cremeren’ in Nederland: De eerste crematie was in 1914. Nu kon je tijdens de opendag met een kijkje achter de schermen zien hoe alles in zijn werk gaat. Personeel van het crematorium gaf aan de bezoekers informatie over het verzorgen van overledenen, rouwvervoer, de crematie zelf en alle rituelen rondom een afscheid. Artikelcode: 19894

Brink. Het is een initiatief van mensen uit kerken en uit het Meester Geertshuis. Zij willen contacten leggen met mensen in de stad, door samen een schilderij te maken op de wand van de zwerfkerk (een caravan). Dit onder het genot van een kop soep of een kop koffie. Iedereen is welkom. Artikelcode: 19868 Eierdoppen knutselen en eieren versieren Ouderwets knutselen met verf, glitter, pailletjes, kralen, draadjes, veren en glitterstenen. Het kan op zaterdag 12 april bij Kinderatelier de Ezel in Diepenveen. Knutselen is vooral fijn en leuk om te doen, maar knutselen stimuleert ook de creatieve ontwikkeling van kinderen. Het vergroot hun ruimtelijke oriëntatie en de motorische vaardigheden worden verfijnd. Kinderen worden uitgenodigd om nieuwe dingen uit te proberen, door te zetten en vindingrijk te zijn. Artikelcode: 19866 Martin Fondse treedt op met topmuzikanten Martin Fondse staat met Tania Kross, Eric Vloeimans en het Matangi Quartet op woensdag 23 april in de Deventer Schouw-

burg. Martin Fondse brengt samen met deze artiesten een nieuw theaterconcert op de planken: Rosefire. Martin Fondse, winnaar van de Edison Jazzprijs 2012, gaat opnieuw de samenwerking aan met trompettist Eric Vloeimans en het Matangi strijkkwartet. Mezzosopraan Tania Kroos zingt de liederen. Het hart van Rosefire wordt gevormd door nieuwe composities en liederen, waarbij de teksten komen van verschillende nationale en internationale dichters. Rosefire is een lofdicht op de vrouw en haar liefde, geestdrift en scheppende kracht. Artikelcode: 19913 Fremdkörper: een tragische solovoorstelling In Theater Bouwkunde staat op vrijdag 18 april de voorstelling Fremdkörper van Karina Holla op de agenda. De voorstelling gaat over een fascinerend verhaal uit het voormalige Oost Duitsland. Hoe doe je dat, overleven als weduwe in Duitsland, geteisterd door het nazisme en de tweede wereldoorlog. Een arme vrouw, wiens man is overleden aan de gevolgen van kanker, neemt zijn identiteit en beroep aan. Artikelcode: 19915

Workshop uiterlijke verzorging kankerpatiënten Om patiënten met kanker nog beter te verzorgen, is er op 22 april weer een workshop uiterlijke verzorging van de stichting Look Good…Feel Better. Kanker en de behandelingen daarvan hebben vaak grote gevolgen voor het uiterlijk. De workshops uiterlijke verzorging van de stichting Look Good…Feel Better helpen patiënten om de uiterlijke gevolgen van bijvoorbeeld chemotherapie en bestraling te verminderen. En een goed verzorgd uiterlijk geeft ook hen meer zelfvertrouwen. Artikelcode: 19876

KUNST & CULTUUR Jesus Christ Superstar in Lettele Op zaterdag 12 april 19.00 uur met Palmpasen is er in de H. Nicolaaskerk te Lettele een bijzondere vastenviering. De viering staat in het teken van het lijdensverhaal van Jezus. Vele jaren hebben Ber en Annet te Riele gezorgd voor prachtige uitvoeringen van de vieringen met Palmpasen en Goede Vrijdag. De vieringen zijn door wijlen Ber te Riele opgebouwd rond de liedjes uit de musical Jesus Christ Superstar (JCS-viering). Artikelcode: 19879

Zet jouw activiteit centraal op ‘de digitale agenda van Deventer’

deventercentraal.nl / redactie@deventercentraal.nl

Zwerfkerk op de Brink De zwerfkerk staat donderdag 10 april van 11.30 tot 14.00 uur weer op de

07-04-14 15:41


Deventer Nu Maak uw eigen boomtuintje Je ziet ze steeds meer: minituintjes rond de bomen in de straat, aangelegd door bewoners met groene vingers om de straat een stuk fleuriger te maken. Wilt u ook meer kleur en geur in uw straat of woonwijk? Dan is dit uw kans: De gemeente verstrekt gratis planten, zaden en praktische tips.

Fleurig en levendig U kunt nu zelf deze stukjes grond in uw straat opvrolijken. Bijvoorbeeld door er bloemen of struikjes te planten. Dit maakt de straat verzorgd, kleurrijk en levendig. Vlinders en vogels zoeken er voedsel en onkruid krijgt minder kans.

uw buren? Dan kunt u zich tot 11 mei aanmelden bij Het Groenbedrijf: hetgroenbedrijf.nl. Daar kunt u kiezen uit verschillende soorten planten en zaden. Het Groenbedrijf bezorgt vanaf 19 mei gratis planten of zaden bij u thuis met instructies voor planten en onderhoud. U kunt ook een e-mail sturen: boomtuintjes@hetgroenbedrijf.nl.

Gratis planten en zaden De gemeente biedt u gratis planten en zaden aan. Die zijn gekweekt door zorgkwekerij Het Nieuwe Veld uit Diepenveen. Dit is een sociale onderneming waar ze op traditionele, duurzame manier vaste planten en kruiden kweken.

Aan de slag Wilt u ook een boomtuintje in uw straat of wijk planten en onderhouden? Alleen of samen met

Goede Vrijdagmarkt in Deventer Betere fietsverbindingen voor elektrische fiets

Op 18 april is de jaarlijkse Goede Vrijdag markt, een van de oudste, grootste en gezelligste jaarmarkten van Oost-Nederland. De markt trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers uit Deventer en de regio. Voor kinderen is er een draaimolen

en een ‘Paasboerderij’ met jonge dieren. De marktkooplieden staan van 9 tot 16 uur op de Zandpoort, op de Brink en in de Keizerstraat. Vanaf donderdag 17 april na de winkelsluiting zijn de toegangswegen naar de Brink afgesloten.

Drank en Horecavergunning Postcode Adres 7411 LX Lamme van Dieseplein 7416WK Vetkampstraat

Status Nummer Verzenddatum Ontwerpvergunning 4 27 maart Ontwerpbesluit 1b 4 april

Melding Wet Milieubeheer Postcode 7437 SG 7412 CJ 7416 SG 7437 PP 7433 PD 7433 RD 7418 BW 7434 RT 7434 RP

Adres Veenweg 8 Lange Zandstraat 72 Weg door Zuid-Salland ong. Blankenadijk 1 Schooldijk 3 Biesterveldsweg 5 Bergenvaardersstraat 28 Spanjaardsdijk 86 Breebroeksweg 15

Postcode Adres 7435 PM Okkenbroekerveldweg 4

1

partners de fietsverbindingen verder ontwikkelen. De Stedendriehoek vraagt enthousiaste bedrijven en organisaties daarvoor contact op te nemen met de projectleider via r.hendriksen@lochem.nl.

Met een elektrische fiets ga je sneller en leg je vaker grotere afstanden af. De huidige fietspaden zijn hier niet altijd op ingericht. De steden en de dorpen liggen dichtbij elkaar en dat maakt de regio bij uitstek geschikt voor deze fietsverbindingen.

Meedoen

Status melding ontvangen melding ontvangen melding ontvangen melding ontvangen melding ontvangen melding ontvangen melding ontvangen melding ontvangen melding ontvangen

Nummer 11970 11971 11973 11974 11975 11976 11978 11979 12004

Status melding akkoord

Nummer Verzenddatum 12008 3/3/14

U kunt de publicaties inzien via de website www.deventer.nl/bekendmakingen of in het gemeentelijk informatiecentrum in de bibliotheek (Brink 70). Op de website vindt u alle bekend-

Mooie routes van Deventer naar Apeldoorn en Zutphen, speciaal voor de elektrische fiets. De regio Stedendriehoek wil tussen en naar de steden Apeldoorn, Deventer en Zutphen fietsverbindingen aanleggen die geschikt zijn voor elektrische fietsen.

Ontvangstdatum 3/21/14 3/24/14 3/24/14 3/20/14 3/20/14 3/19/14 3/28/14 3/5/14 3/26/14

makingen van deze week. Op een plattegrond kunt u alle lopende vergunningsaanvragen in uw buurt zien. U kunt er ook zoeken op bijvoorbeeld postcode, datum, straatnaam.

Het komende jaar gaat de Stedendriehoek met

Teruggave afvalstoffenheffing 2013 vertraagd Op de definitieve aanslag afvalstoffenheffing 2013 staat dat de eventuele teruggave binnen twee maanden op uw rekening staat. Wij zijn gestart met het terugbeta-

len. In een aantal gevallen blijkt dat helaas meer tijd te kosten. Als u recht heeft op een teruggave, staat het bedrag uiterlijk eind april op uw bankrekening.

Volg ons https:/www.facebook.com /GemeenteDeventer

https:/twitter.com /DeventerGem

Deventer Nu NIEUWS VAN DE GEMEENTE DEVENTER - 8 APRIL 2014

Deventer Centraal_wk15 - Base Edition.indd 19

07-04-14 13:29


WijDeventer, voor en door bewoners! Bij WijDeventer gaan bewoners zelf aan de slag met hun ideeën. Gemeente en instellingen kunnen het initiatief ondersteunen met deskundigheid en een financiële bijdrage. Bewoners (het wijkteam of dorpenplatform) beslissen zelf over de verdeling van het wijkbudget. Partners in WijDeventer zijn naast de bewoners o.a. de gemeente, Raster Groep, (thuis)zorgorganisaties, Politie, woningcorporaties en Cambio.

Beste idee van Colmschate en de Vijfhoek Het Jongerenwijkteam van Colmschate en de Vijfhoek organiseert op dinsdag 15 april het ‘Beste idee van Colmschate/Vijfhoek. Kinderen en jongeren uit Colmschate en de Vijfhoek kunnen deze avond hun ideeën laten zien die ze hebben voor hun straat, buurt of wijk. Deze leuke avond is aan het Andriessenplein 2, de plek waar een wijkgebouw gepland is. Vanaf 19:00 uur zijn alle wijkbewoners van harte welkom. Onder het genot van een kopje koffie kunnen ze de ideeën bekijken. Naast de ideeën zijn er ook een aantal acts en laten we ideeën zien die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd. Ben je tussen de 0 en 23 jaar dan kan je jou idee indienen! Meer informatie staat op www.facebook.com/JWTColmschatevijfhoek of vraag de leden van het Jongerenwijkteam of de jongerenwerkers van Raster en Youth for Christ (The Mall). Kun je het zelf nog niet? Vraag je ouders!

Als idee ingediend bij WijDeventer: het plaatsen van een bankje aan de Siemelinksweg bij de Grote Ratelaar. Leuk voor de ontmoeting van wandelaars (met hond) (foto: WijDeventer)

Nieuw fietspad langs Looweg Het fietspad dat is aangelegd langs de Looweg tussen Loo en Bathmen is op zaterdag 22 maart feestelijk geopend. Een mooie afronding van een lang traject. Door de volhardendheid van de taakgroep is het fietspad er gekomen. Voor

het fietspad zijn een aantal boompjes gerooid en deze moeten ook weer terug geplant worden. De kinderen uit Loo hebben de handen uit de mouwen gestoken en in het bosje naast school een aantal berkenboompjes geplant. Bewoners zorgen samen met Cambio voor een opgeruimd Theo Boschplein’ (foto: WijDeventer )

Het fietspad wordt officieel in gebruik genomen (foto: WijDeventer)

Kinderen planten berkenboompjes in bosje naast de school in Loo (foto: WijDeventer)

Meer weten over WijDeventer? Kijk op www.wijdeventer.nl.

2

Deventer Nu NIEUWS VAN DE GEMEENTE DEVENTER - 8 APRIL 2014

Deventer Centraal_wk15 - Base Edition.indd 20

07-04-14 13:29


Vergaderingen Gemeenteraad Wanneer en hoe vergadert de raad? De vergaderingen van de gemeenteraad zijn op woensdagavond in De Lindeboom in Schalkhaar. De gemeenteraad komt eens in de drie weken bijeen voor de officiële raadsvergadering. In deze raadsvergadering debatteren de raadsleden over allerlei onderwerpen en neemt de raad besluiten. Op de agenda staan hamerstukken (onderwerpen die niet eerder zijn besproken aan de raadstafel) en debatstukken (onderwerpen die al wel eerder zijn besproken aan de raadstafel). Ook kunnen raadsleden een spoeddebat of interpellatiedebat aanvragen.

Meepraten? De gemeenteraad vindt het heel belangrijk om in de voorbereiding op de besluiten de mening van inwoners, instellingen en bedrijven te horen. Er zijn verschillende mogelijkheden om met de raad in gesprek te gaan. De belangrijkste daarvan zijn de Raadstafel en het Forum. U kunt zich daarvoor aanmelden bij de raadsgriffie, telefoon 0570 69 32 30 of mail naar griffie@deventer.nl.

De Gemeenteraad

Vanaf 9 april vergadert de gemeenteraad op een andere locatie en op een manier dan u gewend was in de tweewekelijkse Politieke Markt en de aansluitende raadsvergadering. De nieuwe gemeenteraad komt voortaan bijeen in de Lindenboom in Schalkhaar voor de volgende bijeenkomsten: 1. De Raadstafel: allerlei vormen van gesprek, dialoog en debat. 2. De Raadsvergadering: politiek debat en besluitvorming

3. Het Forum Deventer: ontmoeting en gesprek De vergaderingen zijn openbaar en u bent dan ook van harte welkom deze bij te wonen. De bijeenkomsten hebben plaats in de Lindenboom, Lindenboomsweg 1 in Schalkhaar. De komende weken informeren we u op deze pagina’s uitgebreid over het nieuwe vergadermodel. De eerste bijeenkomsten zijn de Raadstafel en de raadsvergadering op 9 april. De onderwerpen op deze agenda’s vindt u hieronder in de Vooruitblik.

Voortgang nieuw college Gemeentebelang, PvdA, D66 en CDA gaan de mogelijkheden voor het vormen van een nieuw college verkennen. Informateur Joke Mengerink heeft dat geadviseerd. Leidend voor dit advies zijn de wens tot vernieuwing en het urgentiebesef voor de gemeentelijke opgaven (zorg, jeugdzorg, werk en inkomen en de bezuinigingen). Dit vereist bestuurlijke en politieke stabiliteit en ervaring, die is bij deze vier partijen duidelijk aanwezig. Mevrouw Mengerink heeft de afgelopen week op verzoek van Gemeentebelang met alle fracties gesprekken gevoerd. Ook is gesproken met de burgemeester. De gesprekken zijn open en in goede sfeer verlopen. De gesprekken hebben geleid tot het eindadvies van de informateur. Vernieuwing, een “frisse wind”, werd in veel gesprekken prominent naar

voren gebracht. “Als we van de burger verandering vragen, moeten we daar zelf het voorbeeld in geven”. Dat betekent een open relatie en communicatie met samenleving en gemeenteraad met ruimte voor dialoog. De informateur heeft er vertrouwen in dat Gemeentebelang, PvdA, D66 en CDA een stevig college van vier wethouders kunnen vormen. In de gemeenteraad ontstaat een brede middencoalitie met een nadrukkelijk wens tot bestuurlijke vernieuwing. De informateur heeft enkele aanbevelingen gedaan voor de volgende fase van de coalitievorming. Vanuit alle fracties is aangedrongen op voortvarendheid.

VOORUITBLIK Raadstafel 9 april Aanvang: 19.00 uur Op de agenda van de raadstafel staan de volgende onderwerpen: - 19.00 - 20.25 uur Introductie op drie decentralisaties in samenhang (S) - 20.30 – 21.30 uur Onderdoorgang bij het spoor in de Oostriklaan (S) - 20.30 – 21.30 uur Dorpsvisie Schalkhaar (S) Meer informatie over de onderwerpen op de agenda, de zalen en de aanvangstijden per onderwerp, vindt u op internet: http://deventer. notudoc.nl.

Spreekrecht Bij een onderwerp op de agenda van de Raadstafel kunt u meestal inspreken. Of dit mogelijk is wordt aangegeven met een (S) achter het

MEER INFORMATIE

Vergaderstukken digitaal beschikbaar

De volledige agenda en de voorstellen zijn te vinden op internet: deventer.notudoc.nl of via de app Politiek Archief (iPad). Als u hier vragen over heeft, neem dan contact op met de raadsgriffie via griffie@deventer.nl.

onderwerp. De spreektijd bedraagt maximaal 5 minuten per persoon. Als u gebruik wilt maken van spreekrecht kunt u zich hiervoor aanmelden bij de griffie: griffie@deventer.nl, of 0570 693230.

Raadsvergadering 9 april Aanvang 21:30 uur De raad besluit over*: - Verantwoording fractiebijdragen 2013 - Benoeming leden bestuurscommissie van Toezicht en Advies Etty Hillesum Lyceum *Deze onderwerpen staan geagendeerd als hamerstuk. Dat wil zeggen dat er niet meer over gesproken wordt, alleen een stemverklaring is toegestaan. De raad debatteert en besluit over: - Benoemingen vanuit de raad - Benoeming en beëdiging opvolgers

Contact met de raad Naast het bezoeken van een Politieke Markt of een raadsvergadering, kunt u ook een brief schrijven aan de gemeenteraad. Indien u een brief stuurt aan de raad is het een officiële ingezonden brief en daarmee openbaar. Als u dat niet wenselijk vindt, bel dan even voor advies naar de raadsgriffie (mail: griffie@deventer.nl, telefoon: 0570 69 32 30). De raad van de gemeente Deventer Postbus 5000 7400 GC Deventer Ook kunt u rechtstreeks contact opnemen met de fracties. De gegevens vindt u op internet: gemeenteraad.deventer.nl. Hier vindt u ook informatie over inspraakvormen als het burgerinitiatief of gesprek met de raad.

Bereikbaarheid Voor de actuele verkeerssituatie of informatie over hinder of afsluiting i.v.m. wegwerkzaamheden of evenementen: http://deventerbinnenbereik.deventer.nl.

3

COLOFON

INFORMATIE PUBLIEKSZAKEN

Gemeente Deventer, Postbus 5000, 7400 GC, Tel.:14 0570, fax 69 3337, e-mail:gemeente@deventer.nl, www.deventer.nl. Redactie: team Communicatie, e-mail:communicatie@deventer.nl Klachten over bezorging tel.: 0900-4245726

Openingstijden: www.deventer.nl Afspraak maken: www.deventer.nl/afspraak Gemeentezaken digitaal regelen: www.deventer.nl/digitaal Geen internet?  14 0570 of  de gemeentegids

Deventer Nu NIEUWS VAN DE GEMEENTE DEVENTER - 8 APRIL 2014

Deventer Centraal_wk15 - Base Edition.indd 21

07-04-14 13:29


Deventercentraal

Informateur: Coalitie met GB, PvdA, D66 en CDA

Gemeentebelang wil samen met PvdA, D66 en CDA het nieuwe college van B & W gaan vormen. Informateur Joke Mengerink bracht dat donderdagavond in de Lindeboom naar buiten. Mengerink presenteerde na gesprekken met alle partijen haar bevindingen. De genoemde coalitie had volgens de meeste kans van slagen.

reacties zullen worden meegenomen in de formatie en daarin een plaats krijgen”, schrijft de partij.

Kritiek Natuurlijk was er bij ieder voorstel van de informateur wel kritiek geweest. Nu is met name de SP veront-

waardigd. Zo vroeg Eugene Kelder zich af of deze coalitie wel recht doet aan de verkiezingsuitslag, aangezien alle partijen – op Gemeentebelang na – verlies hadden geleden. Ook op de website van de SP, dat met een verdubbeling van 2 naar 4 zetels een behoorlijke zege boekte, is

het onbegrip over de keuze te lezen. “Voor de Deventer kiezer gaat het er op lijken dat ze daarmee met een kat in de zak zit opgescheept, en wellicht Gemeentebelangen ook wel, dat zo graag een frisse wind door de Deventer politiek wil laten waaien.” Ook Marien van Schijndel van Jij bent

22

Deventer, dat geen zetel wist te behalen, is kritisch. “De grote winnaar Gemeentebelang, wil verder onderhandelen met drie verliezers van de afgelopen periode. Weinig overtuigend. Had er dan minimaal één winnaar, de Christenunie bijvoorbeeld, bij aan laten schuiven.”

“Leidend voor dit advies zijn de wens voor vernieuwing en het urgentiebesef voor de gemeentelijke opgaven (zorg, jeugdzorg, werk en inkomen en de bezuinigingen). Dit vereist bestuurlijke en politieke stabiliteit en ervaring, wat bij deze vier partijen duidelijk aanwezig is”, meent Mengerink. Vernieuwing, een ‘frisse wind’, werd in veel gesprekken prominent naar voren gebracht. Gemeentebelang heeft 7 zetels. De PvdA (6), D66 (5) en CDA (3) maken het totaal van de coalitie op 21 zetels. Opvallend is dat al deze drie partijen een zetel in moesten leveren ten opzichte van vier jaar geleden. Die andere winnaars, waaronder de SP, werden dus niet in de coalitie opgenomen.Gemeentebelang neemt het advies van de informateur over en stelt voor om de formatie te laten leiden door een externe deskundige. Mevrouw Lidy Klein Holkenborg heeft aangegeven deze taak op zich te willen nemen. Het is de bedoeling om nog deze week het eerste gesprek te voeren. Tijdens de gesprekken met de informateur hebben partijen aangegeven dat ze graag willen blijven meedenken over bestuurlijke vernieuwingen. “Gemeentebelang wil graag gebruik maken van de kennis, kunde en ervaring van alle raadsfracties om samen belangrijke stappen te zetten naar een open en interactief bestuur. Een toekomst, waarin de samenleving nadrukkelijk wordt betrokken. Gemeentebelang heeft direct na de verkiezingen een oproep gedaan aan alle inwoners, (belangen)verenigingen en bedrijven om mee te denken. De vele

SP: ‘Kat in de zak voor de burger?’ “Voor de Deventer kiezer gaat het er op lijken dat ze met een kat in de zak zit opgescheept, en wellicht Gemeentebelangen ook wel, dat zo graag een frisse wind door de Deventer politiek wil laten waaien.” Zo start de SP haar analyse op de bevindingen van informateur Mengerink. Dat Gemeentebelang in het College is wat de SP betreft terecht en ook onvermijdelijk. “Zij werden door de kiezer tot grootste partij gemaakt, en de kiezer moet je altijd serieus nemen.” Ook was deze zege verdiend, vond de SP: “omdat ze de laatste vier jaar goede oppositie voerden.” Maar de SP stoort zich aan de overige coalitiepartijen. “In dit College zitten verder alleen maar verliezers van de verkiezingen. Iedereen is blijkbaar vergeten dat er nog een partij was die een flinke winst heeft gemaakt”, doelt de SP op zichzelf. “De verklaring van de informateur dat de uitslag van de verkiezingen in Deventer ´een herkenbare vertaling´ moeten krijgen is blijkbaar

22_Coalitie.indd 1

gestrand op de verslaving aan het pluche, de machtspelletjes en de eigen belangetjes van een aantal partijen in de nieuwe gemeenteraad.” De SP is uiteraard teleurgesteld dat ze haar winst niet in Collegedeelname heeft kunnen omzetten. “Aan ons heeft het niet gelegen. We zitten echter niet bij de pakken neer en willen de komende vier jaar laten zien dat de kiezer onze stem waard was. We zullen het nieuwe College met keiharde, maar constructieve oppositie om de oren slaan. We blijven opkomen voor een 100% sociaal Deventer. Het nieuwe College kan haar borst natmaken”, besluit de partij strijdvaardig.

‘Geen frisse wind met deze coalitie’

Marien van Schijndel (Jij Bent Deventer) stelt dat er met de geopperde coalitie geen frisse wind zal gaan waaien door Deventer de komende vier jaar. “De grote winnaar Gemeentebelang wil verder onderhandelen met drie verliezers van de afgelopen periode. Weinig overtuigend. Had er dan minimaal één winnaar, de Christenunie bijvoorbeeld, bij aan laten schuiven.” Van Schijndel noemt de voorgestelde coalitie kleurloos. “Gemeentebelang gaat in het midden zitten. Dat was te verwachten, tamelijk kleurloos, en ze zal met die houding vooral op de Deventer winkel passen. Het is ook te constateren uit de manier waarop de formatie wordt ingegaan. Partijen

moeten hun poppetjes in het eerste gesprek naar voren schuiven, in plaats van dat dat een resultante is van de inhoud die je met elkaar afspreekt.” Ondanks dat Jij bent Deventer geen zetel wist te behalen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, kijkt de partij positief vooruit. “Wij hebben

de verkiezingsuitslag geëvalueerd. Er zat niemand teleurgesteld of gekneusd bij, maar optimistisch. We zijn een proces begonnen met een vliegende start, maar dat heeft meer tijd nodig heeft om zich te zetten in de Deventer samenleving. Dat we het nu niet gered hebben is natuurlijk jammer, maar we gaan gewoon door met bouwen. We zijn ook door de nodige stemmers aangesproken, die hoopten dat we doorgaan. Ook buitenparlementair kun je met politiek bezig zijn. Daar wachten wij beslist geen vier jaar mee.”

BIP: ‘De coalitie haalt de eindstreep niet’ De Basis Inkomen Partij is duidelijk niet enthousiast over de keuze van de informateur om coalitiegesprekken te starten tussen Gemeentebelang, PvdA, D66 en CDA. “Dit is dus waar de BIP al voor gewaarschuwd had, dat ondanks de verliezen van de partijen deze het toch weer voor het zeggen krijgen”, stelt lijsttrekker Rob Peeters. Niet alleen in de informateur, maar ook in de stemmers is de partij teleurgesteld. “Men heeft nog

steeds niet in de gaten dat ondanks dat men zegt dat de crisis voorbij is, het alleen nog maar slechter wordt in dit land en iedereen roept ‘daar moeten we wat aan doen’ maar niemand die iets doet.” Een stem op de BIP was volgens de partij belangrijk. “De burgers hebben niet voor de BIP gekozen en dat zal ons straks lelijk opbreken. Mensen wanneer gaan jullie ogen eens open en accepteren jullie de veranderingen zoals het basisinkomen en het feit dat alle partijen roepen

dat ze werkgelegenheid creëren die er helemaal niet is”, aldus Peeters. De partij wil ondanks dat er geen zetel werd behaald, wel graag haar kiezers bedanken, en besluit: “De BIP gaat gewoon door en ook wij zien dat deze coalitie in Deventer de eindstreep niet haalt. In ieder geval groeit ons ledental nog steeds en op dit moment zijn er 17 afdelingen. Op zondag 27 april hebben we weer een landelijke partijdag waarop iedereen met elkaar kan kennismaken.”

07-04-14 15:41


23

Deventercentraal

Jubileumconcert Oeral Kozakkenkoor op Koningsdag

Op Koningsdag, zaterdag 26 april, is het exact 200 jaar geleden dat Deventer door de Kozakken werd bevrijd van de Franse overheersers. Dit bijzondere jubileum wordt onder meer gevierd door een eenmalig jubileumconcert door het Oeral Kozakkenkoor onder leiding van Gregor Bak. Het Oeral Kozakkenkoor brengt op

Koningsdag een mix van stemmige orthodoxe Russische muziek en stevige en ontroerende Kozakkenliederen. Het Oekraïense topensemble Uzory begeleidt het koor op authentieke Oekraïense instrumenten.

Uzory zal ook twee adembenemende muzikale intermezzi verzorgen. De muzikale leiding is in handen van niemand minder dan Gregor Bak, onder meer bekend van het NCRV muziekprogramma C-Majeur.

Kaartverkoop van start

Wie het unieke jubileumconcert wil

Kindervrijmarkt: feestelijk hart van Koningsdag Het feestelijke hart van Koningsdag in de binnenstad van Deventer is ook dit jaar de Kindervrijmarkt. Hier kunnen kinderen tot twaalf jaar aan deelnemen. Het innemen van een plekje kan al in de vroege uurtjes. Vanaf 6.00 uur

23_Koningsspelen.indd 1

kun je op de Kindervrijmarkt een plaats bemachtigen. Het is niet mogelijk vooraf een plek te reserveren. De Kindervrijmarkt duurt dit jaar tot 15.00 uur. Op de Keizerstraat, Brink en Zandpoorts vindt de markt plaats. Commerciële verkoop is niet toegestaan. Er is dit jaar bovendien

extra toezicht op deelname door personen ouder dan twaalf jaar. De warenmarkt blijft op deze zaterdag uit. Koningsdag in Deventer biedt ook dit jaar een vol programma, en begint al op vrijdagavond 25 april. Voor het volledige programma zie: www.koningsdagindeventer.nl.

meemaken, kan nu kaarten voor 15 euro per persoon kopen via de kassa van de Deventer Schouwburg.

Het Jubileumconcert vindt plaats in de Bergkerk, Bergkerkplein 1 en begint om 20.00 uur.

De kassa is van maandag t/m vrijdag open van 13.00 – 17.00 uur, telefoon 0570-683500. Kaarten kunnen ook besteld worden via www. deventerschouwburg.nl.

De avond duurt tot ongeveer 22.00 uur, inclusief pauze. De kerk is open vanaf 19.15 uur. Voor meer informatie: www.kozakkenindeventer.nl.

Mooie verhalen van Youp van ’t Hek en Thomas Verbogt In Theater Bouwkunde staan zaterdagavond 12 april Youp van ’t Hek en Thomas Verbogt op de planken. Ze verzorgen de voorstelling ‘Mooie Verhalen’. Een klein intiem theater en twee mannen op het toneel. Na afloop tref je ze wellicht nog even aan de bar: de schrijver Thomas Verbogt en de cabaretier Youp van ’t Hek. Ze zijn al jaren goede vrienden en houden allebei van mooie verhalen, die ze verzinnen, meemaken of een combinatie van die twee. Vorig jaar gaven ze drie voorleesvoorstellingen in kleine theaters en die waren, door de bijzondere combinatie van de weemoedige Thomas en de wat hardere Youp, een dusdanig succes dat ze besloten een korte, felle tournee te maken. Waarover hun verhalen gaan? Het wonderlijke alledaagse, ons zinloze geploeter tussen droom en daad, het aardse gekrakeel dat leidt tot hilarische melancholie. Slechts drie weken zijn ze onderweg met hun programma onder de toepasselijke titel: Mooie Verhalen. Een niet te missen avond voor de echte liefhebbers van taal zoals taal bedoeld

is. De voorstelling begint om 20.30 uur. Een kaartje kost 16 euro, maar met een aantal pasjes kun je eventueel 1,50 euro korting krijgen. Voor meer informatie zie www.theaterbouwkunde.nl.

07-04-14 15:40


24

Deventercentraal

Wraak van Salland op weg naar finale in LL Bad Shoes, Tricklebolt en We All Kissed Beth Cooper staan vrijdag 11 april in de finale van de Wraak van Salland. De vierde finaleplaats wordt begin deze week bekend gemaakt. Bad Shoes won de halve finale in Ommen, Tricklebolt werd door een deskundige jury in Luttenberg tot winnaar van de halve finale gekozen. En We All Kissed Beth Cooper won in Wesepe de derde finaleplaats. Er staan vier bands in de finale. Wie de wildcard krijgt, beslist de organisatie achter de Wraak, de naam was nog niet bekend bij het ter perse gaan van deze krant. Maar op www.deventercentraal.nl wordt je natuurlijk zo snel mogelijk op de hoogte gehouden. Als je de bands al vast een beetje beter wil leren kennen, kijk dan op dewraakvansalland.nl, daar staan ze allemaal gepresenteerd. De finale van De Wraak van Salland wordt vrijdag gehouden in de Leeren Lampe. Daar treedt ook De Nieuwe Stempel op, winnaar van de eerste Wraak-ronde in 2012. DJ Mellow komt plaatjes draaien. De zaal gaat open om 15.00 uur. En dan is De Wraak van 2014 nog niet afgelopen. Want op zaterdag is er in het Hoftheater de Muzikantendag voor alle deelnemers. Onder andere Tim Knol komt vertellen hoe je met je bandje naar grote hoogtes kunt stijgen. Ert zijn ook workshops. Niet alleen deelnemende bands zijn welkom trouwens. Iedereen kan er gratis naar toe. Vanaf 15.00 uur.

Kleurrijke expositie feestelijk geopend Cliënten exposeren in foyer Deventer Schouwburg

Met het onthullen van een kunstwerk heeft Margriet de Jager op vrijdagmiddag 4 april de expositie van InteraktContour officieel geopend. Cliënten met niet aangeboren hersenletsel exposeren hun kunstwerken tot en met 13 juli 2014 in de foyer van de Deventer Schouwburg. De aanwezigen waren blij verrast over de verscheidenheid en de eigenheid van de kleurrijke kunstwer-

ken. In de werken staat het thema ‘theater’ centraal. Op het activiteitencentrum Tamarinde hebben clienten vele uren doelgericht aan deze expositie gewerkt. De match tussen InteraktContour en de Schouwburg is tot stand gekomen op de Deventer Beursvloer. De beursvloer brengt maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven bij elkaar. InteraktContour is er voor mensen

die last hebben van de gevolgen van hersenletsel, na bijvoorbeeld een beroerte, ongeluk of hersentumor. Hersenletsel verandert hun leven en dat van hun naasten; terug naar werk of school lukt vaak niet en thuis is alles anders. Toch is er altijd iets mogelijk. Dáár richt InteraktContour zich op, met gespecialiseerde zorg en ondersteuning. De cliënten van InteraktContour en hun naasten boeken resultaten op het gebied van leven, wonen en werken.

Gezellige paasmarkt bij De Verborgen Kracht Stichting De Verborgen Kracht houdt samen met de door haar opgevangen jongeren met een psychiatrische stoornis een paasmarkt op goede vrijdag. Op de markt staan de jongeren achter de kraampjes met spullen die zij zelf gemaakt hebben. Naast de kraampjes, zijn er ook veel verschillende activiteiten voor kinderen. Er is bijvoorbeeld een speelgelegenheid en de kids kunnen helpen met de verzorging van de dieren op de boerderij. Daarnaas is er een speurtocht naar ‘het gouden ei’. De paasmarkt wordt gehouden op

18 april tussen 12.30 en 17.00 uur. De leuke activiteiten zijn te vinden op de Spanjaardsdijk 79 in Lettele. De toegang is gratis.

Stichting Verborgen Kracht Stichting Verborgen Kracht vangt jongeren op met een psychiatrische stoornis. Zo ondersteunt de stichting het leefklimaat van het gezin van een kind met een psychiatrische stoornis. Naast de intensieve begeleiding van de stichting, kan het gezin zelf ook ontspannen. De jongeren kunnen een dag verblijven op de logeerboerderij, maar ook een nacht of zelfs een hele vakantie.

Training voor het rijden met een caravan Om schade te voorkomen tijdens het rijden met een caravan, biedt de gemeente Deventer in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland en Caravancentrum Berkenbosch een gratis training aan. Tijdens deze training oefen je met het rijden met een caravan achter de auto. De training vindt plaats op zaterdag 10 mei op het gemeentelijk evenemententerrein aan de Roland Holtslaan in Deventer. Hier wordt aandacht besteed aan het

24_Wraak.indd 1

veilig rijden met een caravan. Deelnemers kunnen diezelfde dag hun mobiele huisje ook kosteloos laten wegen en controleren op paieren, verlichting, remmen, banden, elektra en gaslekkage. Om deel te nemen aan de training dien je je van te voren op te geven. Dit kan bij Jan Elzink van de VVN afdeling Deventer per mail: janelzink@gmail.com of telefonisch: 0619252338. Het aantal plaatsen is beperkt, dus vol is vol.

07-04-14 15:40


DEVENTERCENTRAAL

ZAKELIJK CENTRAAL

25

Jong, getalenteerd & ambitieus

Van tekenen met oma naar freelance illustrator “Mijn oma heeft mij geleerd hoe ik Donald Duck moest tekenen en zo is het balletje gaan rollen.” Zo is volgens Jeroen Krul (20) uit Deventer zijn passie voor tekenen en kunst ontstaan. Inmiddels timmert hij hard aan de weg voor een succesvolle toekomst in de wereld van de illustraties. Zijn wekelijkse cartoon in deze krant draagt daar ook aan bij. “Mijn droom is om als freelancer veel toffe opdrachten te mogen doen voor onder andere kranten, kinderboeken en bedrijven.” Jeroen is ambitieus, maar doet er alles aan om deze ambities werkelijkheid te laten worden. Op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU) nam hij deel aan een vooropleiding. Inmiddels volgt hij op diezelfde school de opleiding ‘Illustratie’. De keuze voor een studie aan de HKU was nog niet zo eenvoudig gemaakt voor de 20-jarige Deventenaar. “Op de middelbare school vond ik vakken als geschiedenis en maatschappijwetenschappen erg interessant.” Toch was het gevoel voor kunst het sterkst. “Ik merkte dat daar toch echt mijn passie lag. Toen wist ik dat ik daarmee verder

moest gaan.” Terwijl hij nog op de middelbare school zat, zette Jeroen voorzichtig zijn eigen ‘merk’ op. Onder de noemer ‘Krul Art & Design’ creëerde hij zijn een Facebookpagina en liet zijn volgers regelmatig genieten van afwisselend werk. “De ene keer is het vrij werk, de andere keer illustraties die in opdracht zijn gemaakt of projecten van mijn opleiding.” Een kijkje op de pagina leert je dat Jeroen van vele markten thuis is. Van portretten en logo’s tot tatoeage-ontwerpen, cover-art voor muziek en vrij werk naar vraag. Achter zijn creativiteit, ligt een diepere interesse. “Ik ben altijd benieuwd naar wat mensen bezig-

houdt. Vervolgens wil ik met illustraties een mening visualiseren en de kijker aan het denken zetten.” De cartoon is hier een uitstekende manier voor. Die tekeningen maakt hij nog met de hand, maar de digitalisering kent ook in het illustratievak zijn weerslag. “Ik werk het liefst analoog, dus met potlood en papier, maar het digitale wordt steeds populairder en toegankelijker. Vandaar dat ik mij ook in digitaal werk ben gaan verdiepen.” In de toekomst moet Krul Art & Design in combinatie met zijn opleiding aan de HKU voor Jeroen een mooie ontwikkeling doorgaan. “Ik weet nog niet zeker hoe alles gaat lopen, maar ik weet wel dat ik er altijd vol voor ga!”, besluit hij strijdvaardig. Nieuwsgierig geworden naar het werk van Jeroen Krul? Neem dan een kijkje op facebook.com/ KrulArtDesign en natuurlijk op de

laatste pagina van deze krant. Zijn cartoons voor Deventer Centraal zijn overigens ook op onze site terug te vinden in het dossier ‘Vanaf

de kante’. Benieuwd of Jeroen voor jou van waarde kan zijn? Vraag het hem via krulartdesign@gemail. com of 0631324953.

Droom wordt werkelijkheid aan Spanjaardsdijk

Nieuw restaurant ‘Eten bij Pa & Ma’ bijna open Al sinds zijn veertiende werkt hij in de horeca en droomt hij van een eigen restaurant. Over amper drie weken is het moment daar en gaat de jongensdroom van Ferdi Klein Boonschate in vervulling; Hij opent zijn eigen restaurant aan de Spanjaardsdijk in Schalkhaar. Onder de naam ‘Eten bij Pa & Ma’ is een oude boerderij omgetoverd tot een schitterende eetgelegenheid. Het menu en de sfeer moeten de naam eer aan doen. “We willen iedereen het huiselijke gevoel geven. Dus echt alsof je bij pa en ma aanschuift”, vertelt de trotste eigenaar. De passie van Klein Boonschate lag al op jonge leeftijd in de horeca. Als veertienjarige rolde hij het wereldje binnen als afwasser. “Vervolgens

ben ik doorgestroomd naar de keuken. Dat was geweldig, maar op een bepaald moment wilde ik ook graag de andere kant meemaken. Het

contact met de gasten.” En zo kwam hij in de bediening terecht. Ook zijn opleiding koppelde Klein Boonschate aan de horeca. Hij rondde de

Hoge Hotelschool succesvol af. Nu is het tijd om een droom te laten uitkomen. Twee jaar geleden werd het concept in de steigers gezet en vervolgens ging Klein Boonschate op zoek naar een geschikte locatie. “Toen ik hier naar binnen liep, moest ik wel echt door de inrichting heen kijken”, vertelt hij over het pand aan de Spanjaardsdijk 68. “Maar ik zag wel direct de moge-

lijkheden. Die waren geweldig.” De locatie is ook uniek te noemen. In de landelijke omgeving is het restaurant ideaal te combineren met wandel- en fietstochten. Voor de opening op 30 april is het restaurant op het moment aan een flinke metamorfose onderhevig. “De open keuken moet nog gebruiksklaar worden gemaakt en er moeten nog wat muren gesausd. Daarna gaan we de boel aankleden.” Ook boven wordt nog hard gewerkt om een mooie locatie voor private dining, bijeenkomsten en groepen te creëren. De serre daarentegen is al zo goed als klaar en valt flink op vanaf de weg. “Daar kun je lekker borrelen of een kopje koffie drinken”, aldus Klein Boonschate. Het gevoel is voor de jonge ondernemer heel belangrijk. “Het is echt dorps en informeel. Op de kaart vind je dan ook gerechten als stamppot en vlees als karbonade en slavink, wat op een restaurantwaardige manier wordt geserveerd. Dat oer-Hollandse willen we uitstralen. Dat moet ook het concept blijven, want daar kan ik mijn gevoel in kwijt.” De prijzen zijn natuurlijk ook niet geheel onbelangrijk. “Je kunt hier al voor 27,50 van een voor-, hoofden nagerecht genieten. Dus het is echt betaalbaar.” Daarnaast is er een openingsactie. Wanneer je in mei of juni komt dineren met pa en/of ma (of oma en opa) mag een persoon aan tafel een gerecht uitkiezen die je cadeau krijgt. Nieuwsgierig geworden? Neem dan eens een kijkje op www.etenbijpaenma.nl.

25_ZakelijkCentraal.indd 19

07-04-14 15:40


26

DEVENTERCENTRAAL

STRAATPRAAT

Schieten op overvallers? een Op vrijdag 28 maart schoot de vrouw van overvallers juwelier in het Brabantse Deurne twee de winkel dood. De mannen kwamen bewapend r te binnen om er met een flinke buit vandoo gaan. Het liep anders. t de Met veel stof tot discussie als gevolg. Moe rvallers vrouw vervolgd worden? Hebben de ove gen het de hun verdiende loon gekregen? Wij vroe mensen in Deventer.

Wat vinden de mensen uit Deventer...

■ Duidelijke grens “Je moet een grens stellen in zelfverdediging en die moet heel duidelijk zijn”, zegt Willemien (72). “Anders gaat straks iedereen die zich bedreigd voelt schieten. En dag gooien ze het op zelfverdediging.” Willemien vindt het vooral voor beide partijen heel erg. “Dat maakt de zaak zeer gecompliceerd. Daarom vind ik de uitspraken van het OM ook wel verdacht. Ze menen al direct dat de vrouw onschuldig is.”

H a r t vo o r J e u g d

■ Straffen “Doordat er doden zijn gevallen, moet de eigenaresse gestraft worden”, meent Justin (17). Hij vindt het idee achter het handelen van de vrouw niet verkeerd, maar de uiteindelijke manier waarop wel. “De actie vind ik wel goed, maar ze had de mannen in het been moeten raken.” Aangezien de overvallers van Marokkaanse afkomst waren, wordt er ook al snel naar Geert Wilders gekeken. “Maar of Wilders hiermee in de kaart wordt gespeeld weet ik niet”, stelt Justin. “Ik denk dat hij altijd wel iets zoekt om allochtonen te benadelen en zwart te maken.”

■ Meer wapens Sierk (54) vindt de situatie erg lastig. “Ik denk dat het OM zich hier heel goed over moet buigen. Ze hadden van mij dan ook wel wat voorzichtiger mogen handelen. Ze zeiden bijvoorbeeld al vrij snel dat de vrouw onschuldig was zonder grondig onderzoek te doen. Dat is niet slim.” Als de vrouw als onschuldig wordt verklaard, kan dit volgens Sierk een behoorlijk effect hebben. “Ik denk dat dan meer winkeliers de stap nemen om een wapen aan te schaffen.”

■ Niet schuldig Bouke (19) vindt dat de vrouw van de juwelier niet schuldig moet worden verklaard. “Maar als het vaker gebeurd moet je wel straffen”, stelt ze. “Ergens heeft de eigenaresse wel een punt dat ze geschoten heeft. Maar het ligt helemaal aan de situatie op dat moment. Dat moet verder onderzocht worden.” De koppeling met de uitspraken van Geert Wilders wil Bouke niet maken. “Dit moet je daar los van zien. Het is gewoon vervelend dat het nu net Marokkanen zijn.”

■ Protest gaat te ver “De vrouw heeft naar mijn idee buitenproportioneel gehandeld”, oordeelt Coby (77). “Tuurlijk beschermt zij zichzelf en haar man. Maar dat daar twee doden bij vallen gaat te ver.” Toch bekijkt Coby het ook van de andere kant. “Je loopt natuurlijk een bepaalt risico als overvaller, dus het is ook wel hun eigen schuld.” De protesten die werden gehouden om op te roepen tot vervolging van de vrouw zijn volgens haar niet goed te praten. “Dat gaat veel te ver. De familie van de eigenaresse kun je dat niet aandoen en op die manier speel je Wilders ook in de kaart.”

Hart voor Jeugd is een stichting met als doel het zonder winstoogmerk realiseren van een optimaal jeugdklimaat door samenwerking, verbinding en kennisdeling tussen jeugd, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.Wekelijks schrijft een jongere of een initiatiefneemster speciaal voor Deventer Centraal over een onderwerp dat wordt besproken op het forum www.hartvoorjeugd.com. Deze week het verhaal van Jella (11) die bijna niet kan wachten om naar de middelbare school te gaan.

“Naar de middelbare” Toen ik naar groep acht ging was het best wel raar, want dan ga je eigenlijk al bijna naar een andere school. In groep zeven ging ik al op een paar scholen kijken. Aan de ene kant heb ik wel zin om naar de middelbare te gaan, maar soms denk ook wel aan het huiswerk dat ik krijg. Maar dat komt vast wel goed. Ik ga gelukkig wel met bijna al mijn vriendinnen naar dezelfde school en hetzelfde niveau. Ik ga zelf naar Vrije School Zutphen en dat is nog al een eind fietsen. Dan is het fijn om met een hele groep te fietsen. Ik heb deze school gekozen omdat er veel creatieve lessen zijn en ook omdat er periode-onderwijs is. Periode-onderwijs is dat je bijvoorbeeld drie weken geschiedenis krijgt, en aan het eind van de periode komt er dan een proefwerk. Ik zit nu op de Vrije School Kleine Johannes en daar is er ook periode-onderwijs. Later wil ik iets met toneel gaan doen, en op de Vrije School Zutphen is er ook een toneelperiode. Ik zit nu nog bijna drie maanden op de basisschool, en het laatste wat ik eigenlijk nog echt wil doen is op kamp gaan met de hele klas! Herken je jezelf in dit verhaal of heb jij zelf een verhaal wat je kwijt wil? Of je nu een ouder, opa of tiener bent: laat het ons weten via contact@hartvoorjeugd.com We kunnen nieuwe columnschrijvers gebruiken. Wil je schrijven over je ervaringen op school, je bijzondere hobby, je nieuwe werk of bijbaan, je fantastische vrienden, je eerste vakantie in het buitenland of heb je andere leuke ideeën? Mail ons je verhaal in maximaal 400 woorden en wie weet lees jij je eigen column terug in deze krant.

26_straatpraat.indd 14

07-04-14 15:38


DEVENTERCENTRAAL

Foto van de Week

Vrijwel iedereen is bekend met dit gebouw in Deventer. Het kantoorgebouw draagt de naam l’Arc en Ciel, wat vanuit het Frans vertaald ‘de regenboog’ betekent. En of die naam passend is, daar hoef je niet lang over te twijfelen.

van Knöldert

Door het zonnige weer van de afgelopen week was het opvallende gebouw voor Stef Tijhaar een mooie plek om zijn fotoserie voort te zetten. Waar hij de laatste weken vooral natuurlijk schoon in beeld bracht, was het nu tijd voor een architectonisch hoogstandje.

Handhaving Ik kreeg lest een brieve in de busse det mien vergunning vöar buten een vuurtie te stokken verlopen was. As ik verlenging wolle, kon ik een neejen aanvroang. Ik ben zo begoane met de gemeente die als mar minder van ons geld mut uutgee’m, det ik mee helpe denken. En hier hebbe wie wat bie kop.

Colofon DEVENTERCENTRAAL

D’r is d’r bliekbaar an de gemeente ientie bezig met controlearen of een vergunning vöar ontheffing van het verbod op vuurties te stokken verlopen is. Zollen ze andere vergunningen ok op hun verloopdatum controlearen. Of ie ontheffing hebt vöar het verbod op oe hond ongelijnd uutloaten. En of ie ontheffing hebt vöar het verbod op reclamebörden vöar oe winkel te zetten. ‘Verborgen werkloosheid’ heetten det vrogger in communistische landen. Direct met stoppen. Schelt zo een paar salarissen. Op de controle, mar ok op de vergunning kan nog flink bezundigd wönn. Ie kriegt vöar vief joar recht tut snoeiholt in de fik stekken, ie mut det iedere kear det ie det doet een dag vöarof melden en dan is het goed. De anvroag wördt niet controleard, de brand zelf ok niet. Ik heb d’r de ofgelopen vief joar tenminsten nooit iene van de gemeente vöar an huus ehad. As iederiene de vergunning krig, wat is dan eigenlijk het probleem met die vuurties? Ie kriegt toestemming via het ‘aanvraagformulier ontheffing van het verbod voor verbranden van afvalstoffen buiten inrichtingen of anderszins vuur stoken’. As ie det gin rare zinne vindt, dan werk ie an de gemeente. De gemeente verbiedt dus iets en gif doarnoa iederiene die det wul ontheffing, a 90 euro per ontheffing. Communisten nuumt det verplichte winkelnering. Hier werk ie dan bie ‘team vergunningen en handhaving’. Hoe controleart ze? Op werkdaang, as ambtenaren werkt. Mar dan stekke wie gin vuurtie. En in het weekend, met een vliegtuugie. Dan kan milieuoaverlast het bezwoar van vuurtie stokken niet weane. Want íen kear een vuurtie, of iedere zundag zo’n rust verstorend vliegtuugie in de lucht... Golden tip die ik kreeg: vuurtie stokken met slecht wear. Dan bent de ambtenaren binnen en het vliegtuugie an de grond. Mar ik denk det ik een makkelijker oplossing hebbe: vuurtie stokken niet verbieden. Want det is nergens vöar neudig. Behalve dan öm de verborgen werkloosheid teeng te goane. Denne van Knöldert.

27_colofon.indd 19

27

is een wekelijkse uitgave

De Koning Willem

van Salland Centraal BV, en verschijnt in een oplage

Nieuwspuzzel

van 46.500 exemplaren in: Deventer, Bathmen, Diepenveen,

Heb jij het nieuws goed in de gaten gehouden? Test met deze puzzel of je op de hoogte bent! Vul de antwoorden in en stuur de oplossing naar redactie@deventercentraal.nl Onder de goede inzendingen verloten we een waardebon van spellenwinkel Koning Willem t.w.v. €15,-!

VRAGEN: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

In wat voor een gebouw werd donderdag een Schalkhaarder gestoken? Welk aannemersbedrijf in Deventer werd afgelopen week failliet verklaard? Wie (voornaam) is benoemd tot KerMiss Deventer? Op welke plek staat Go Ahead Eagles momenteel? Welke jongensnaam is voor pasgeborenen in Deventer het populairst? Wie (achternaam) maakte tegen Heracles de winnende goal voor Eagles? Waar werd vorig jaar het paasvuur op 10 mei ontstoken?

Schalkhaar, Lettele en Okkenbroek. Kantooradres: Boeierstraat 10 (Boei 10),

1

8102 HS Raalte Telefoon 0572 – 364864 info@deventercentraal.nl

2

www.deventercentraal.nl 3

Redactie: redactie@deventercentraal.nl

4

Bas Tijhaar (06-23176218)

5

Advertenties: adverteren@deventercentraal.nl

6

Paul Kusters 06-40431836

7

Carla Kappert 06-22722221

Vanaf de kante...

Door: Jeroen Krul Facebook.com/KrulArtDesign

Paasvuur veiliger dan ooit

Vormgeving: Telstar Uitgeverij Druk: Janssen/Pers Gennep Bezorgklachten: klantenservice@deventercentraal.nl Deventer Centraal BV behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht. Je mag dus niets overnemen van deze uitgave en/ of website, zonder toestemming gekregen te hebben.

07-04-14 15:38


Deventer Centraal_wk15 - Base Edition.indd 28

07-04-14 13:29

Deventer Centraal, Week 15, 2014  

Deventer Centraal, krant, week 15, 2014

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you