Page 1

SALLANDCENTRAAL Wekelijks nieuws uit eigen regio

www.sallandcentraal.nl • week 48 • dinsdag 29 november 2011

Engelse traditie in Luttenberg

Dat Rabobank vertrekt uit kleine kernen is begrijpelijk

Het buitengebied van Luttenberg vormde afgelopen zaterdag weer de locatie voor de jaarlijkse slipjacht van Jachtvereniging Soestdijk. Tientallen ruiters volgden samen met een roedel jachthonden een door vrijwilligers uitgezet geurspoor. Tientallen geïnteresseerden maakten er een leuke middag van door de ruiters te volgen. De slipjacht, een van oudsher Engelse traditie, staat dan ook altijd garant voor mooie plaatjes, zoals je op de foto van Stefan Kemper kunt zien.

Wildbreien: ‘het is een beetje een kunstvorm’

3

Theo Ibes’ belevenissen in ‘De Speeltuin’

7

Eindejaarsshow bij Keukenland Wijhe

21

Computerreparaties voor een vaste prijs

39,99 Exclusief materiaal en back-up

PC-CREATIEF COMPUTERS

Heino Raalte

T 0572-391246 T 0572-354144

heino@schilderwerkenlenferink.nl raalte@schilderwerkenlenferink.nl

w w w . s ch i l d e r w e r k e n l e n f e r i n k . n l

Heino Raalte Hattem Heerde


Ik ben echt niet bang op zo’n stoere schommel van Foreco! • Speeltoestellen • Poorten • Afrasteringen • Tuinbanken & picknick sets • Tuinschermen • Tuinhout Elke werkdag van 7.30-17.00 uur en zaterdag van 8.00-13.00 uur geopend. Dalmsholterweg 5 7722 KJ Dalfsen 0529-431548 www.thewoodshop.nl

Wordt vervolgd...

Vacature Top 5 vrijwilligerswerk

Hulp bij oud papiercontainer (556)

Aanpakken en inpakken van oud papier in de container bij een basisschool in Raalte.

Gastvrouw of gastheer Inloophuis Raalte (486)

Gastvrij ontvangen, een spelletje doen en/of een praatje maken met bezoekers.

Klantvriendelijke hulp voor Kringloopwinkel in Raalte (559) Verkoop, informatie geven aan klanten, aanbod van goederen presenteren.

Ben je muzikaal? (562)

Ondersteuning bij muziekrepetities van de Melodies. Er wordt gespeeld vanaf een aangepast notenschrift.

Tijd voor een praatje en rondritje (568)

U komt wekelijks enkele uurtjes om een cliënt (Hartkamp) te bezoeken en af en toe mee te nemen om een rondritje te maken.

Geopend op: di. 10.00 - 12.30 uur wo. 10.00 - 12.30 uur do. 14.00 - 16.30 uur Tel. 0572-365343 Passage 3, Kulturhus Raalte De uitvoering van het Vrijwilligerssteunpunt is in handen van Landstede Welzijn Raalte.

Vrijwilligerssteunpunt Raalte www.vrijwilligerswerkraalte.nl

Een uitdagende baan? vanzelfsprekend Nijhof

Een uitdagende baan? vanzelfsprekend Nijhof

OPRUIMING

Naast innovatieve technieken is het leveren van service en kwaliteit al 45 jaar de motor achter Nijhof installatietechniek. Voor ons betekent aandacht voor duurzaamheid meer dan alleen het toepassen van energiebesparende technieken. Wij willen voorzien in de energiebehoefte van de huidige én de toekomstige generatie. Als totaalinstallateur inmiddels een vooraanstaande positie als adviseur opgebouwd in woningNaast innovatieve technieken is het leveren van service en kwaliteit al 45hebben jaar de wij motor bouw- en utiliteitsprojecten voor diverse opdrachtgevers. achter Nijhof installatietechniek. Voor ons betekent aandacht voor duurzaamheid meer dan alleen het toepassen van energiebesparende technieken. Wij willen voorzien in de energiebehoefte van de huidige én de toekomstige generatie. Als totaalinstallateur Om ons team te versterken zijn wij op zoek naar een: hebben wij inmiddels een vooraanstaande positie als adviseur opgebouwd in woningbouw- en utiliteitsprojecten voor diverse opdrachtgevers.

WINTERCOLLECTIE 20... 30...

ervaren projectleider ervaren projectleider Om ons team te versterken zijn wij op zoek naar een:

@ElferinkSchoen

Je geeft leiding aan enkele medewerkers en zorgt voor de werkvoorbereiding van gecompliceerde systemen, installaties of producten. Naaste de planning en voortgangscontrole van diverse projecten ben je verantwoordelijk voor de financiële controle. Verder onderhoud je contacten met opdrachtgevers.

Je taken:

Zo vanzelfsprekend, de juiste temperatuur bij u th

Je geeft leiding aan enkele medewerkers en zorgt voor de werkvoorbereiding van Wij zoeken: gecompliceerde systemen, installaties of producten. Naaste de planning en voortJe bent gemotiveerd en enthousiast. Je hebt ervaring in een soortgelijke functie en gangscontrole van diverse projecten ben je verantwoordelijk voor de financiële hebt een goede commerciële instelling. Je denkt en werkt op HTS-niveau en je hebt controle. Verder onderhoud je contacten met opdrachtgevers. praktijkervaring in de installatietechniek. Vanzelfsprekend heb je technisch inzicht.

Zo vanzelfsprekend, Wij bieden: de juiste temperatuur bij u thuis!

Het is de gewoonste zaak van de wereld dat alles bij u thuis goed functionee u stil bij de stroomvoorziening tijdens het internetten? U verwacht toch oo Je bent gemotiveerd en enthousiast. Je hebt ervaring in een soortgelijke functie en installatietechniek is een flexibele organisatie. Nijhof De werksfeer is collegiaal met melk mentaliteit. uit de koelkast en warme een waterstralen hebt een goede commerciële instelling. Je denkt en werkt op HTS-niveau enenthousiaste je hebt medewerkers en een no-nonsens Je ontvangt passend uit de douche? Nijhof installatietechniek vindt het ook vanzelfsprekend dat u hierover ni praktijkervaring in de installatietechniek. Vanzelfsprekend heb je technisch inzicht. salaris na te denken, dat is de taak van een specialist. Wij zijn expert in het ad Het is de gewoonste zaak van de wereld dat alles bij u thuis goed functioneert. Staat Wij bieden: Geïnteresseerd? ontwerpen, aanleggen en onderhouden van de complete gas-, water-, s u stil bij de stroomvoorziening tijdens het internetten? U verwacht toch ook Nijhof installatietechniek is een flexibele organisatie. De werksfeer is collegiaal met Stuur je sollicititatief brief gericht aan koude Angelique Nijhof,ventilatie- en electrotechnische installaties bij u thuis. Zo b verwarmings-, melk mentaliteit. uit de koelkast en warme een waterstralen uit de douche? enthousiaste medewerkers en een no-nonsens Je ontvangt passend e-mail a.nijhof@nijhof-broekland.nl. schone was voor u vanzelfsprekend! Nijhof installatietechniek vindt het ook vanzelfsprekend dat u hierover niet hoeft salaris na te denken, dat is de taak van een specialist. Wij zijn expert in het adviseren, Geïnteresseerd? ontwerpen, aanleggen en onderhouden van de complete gas-, water-, sanitair-, Stuur je sollicititatief brief gericht aan Angelique Nijhof,ventilatie- en electrotechnische installaties bij u thuis. Zo blijft een verwarmings-, e-mail a.nijhof@nijhof-broekland.nl. uw installatiewerk in vertrouwde handen schone was voor u vanzelfsprekend!

Wij zoeken:

* Vraag in de winkel naar de voorwaarden

40...

Je taken:

uw installatiewerk in vertrouwde handen Van Dongenstraat 39 8107 AE Broekland T 0570-531888 E info@nijhof-broekland.nl I www.nijhof-broekland.nl

Van Dongenstraat 39 8107 AE Broekland T 0570-531888 E info@nijhof-broekland.nl I www.nijhof-broekland.nl

uw installatiewerk in vertrouwde handen

Nijhof installatietechniek Van Dongenstraat 39 8107 AE Broeklan T 0570-531888 E info@nijhof-broekland.nl I www.nijhof-broekland


SALLANDCENTRAAL Wildbreien, oftewel yarn bombing, kent ook Sallandse beoefenaars

Lady Knit: ‘Ik zie het een beetje als een kunstvorm’

Wildbreien is gekozen tot het mooiste nieuwe woord van 2011. Het is het breien van fleurige lappen die vervolgens om of aan lantaarnpalen, straatmeubilair, bomen of andere voorwerpen in de openbare ruimte worden geknoopt om het straatbeeld op te fleuren. Ook Salland huisvest enkele van deze brei-activisten. Een van hen is ‘R’ uit Heeten, oftewel Lady Knit. Wel plaatst ze meteen een kanttekening bij het gebruik van het woord wildbreien. “Ik haak eigenlijk, ha ha! Zelf heb ik het dan ook liever over yarn bombing, dat is de internationale aanduiding voor wildbreien.” Niet dat ze bang is voor repercussies van de overheid, maar een beetje geheimzinnigheid komt alleen maar de charme van het ‘yarn bombing’ ten goede. Vandaar dat we niet haar echte naam gebruiken. “Maar in mijn omgeving weten best wel veel mensen dat ik aan yarn bombing doe. Ik plaats wel eens foto’s op mijn Facebook en dan krijg ik altijd leuke reacties.”

Bus Waar we haar werken gezien kunnen hebben? “Meestal in de buurt van Heeten. Daar heb ik wel eens wat werkjes aan de brug gehangen of aan een hek. En als je hier in de buurt in een bus zit en wat breiwerk ziet hangen, is het waarschijnlijk ook van mij.” Ze kan er verder niet mee zitten dat het werk meestal naar verloop van tijd wordt weggehaald. “Dan hang ik er later wel weer wat neer, ha ha!”

kantie in Denemarken kwam ik er een boek over tegen. Dat heb ik vervolgens gekocht. Het sprak me heel erg aan. En toen ik weer thuis was, ben ik ook meteen begonnen. Daarmee was ik één van de eersten. Wat de kick is? Het hele gebeuren.

Het haken en je werk dan ergens neerhangen. Ik doe dat meestal gewoon bij daglicht. Ja, soms komen er dan wel eens mensen voorbij gefietst. Meestal hebben ze het niet eens in de gaten. Maar het is altijd leuk als je later de reacties van mensen ziet. ‘Wat is dat nou weer?’. Ik zie het ook een beetje als een kunstvorm. Ja, ik ben altijd wel redelijk creatief geweest.” Lady Knit houdt het bij bescheiden lapjes haakwerk. Sommige yarn bombers pakken hun projecten ambitieuzer aan. Ze laat een foto zien van een motor die volledig is ingepakt in breiwerk. “En anderen maken brei- of haakwerken voor volledig boomstammen. Dat soort dingen vind ik echt fantastisch, maar daar heb ik helaas het geduld niet voor.” Het lijkt haar dan ook leuk om in contact te komen met andere yarn bombers uit het Sallandse. “Om samen grotere projecten te doen. Met z’n tweeën is het altijd leuker dan in je eentje!”

3

Carinova T 0900 86 62 (lokaal tarief) I www.carinova.nl

Carinova bij u in de buurt Bathmen • Het maatschappelijk werk heeft tot 1 januari 2012 in Bathmen geen spreekuur. Mensen uit Bathmen zijn van harte welkom in gez.h.centrum de Kuip in Colmschate • Looweg 33a Uitleen hulpmiddelen: Apotheek Bathmen: ma t/m vr 8.00 – 17.30 uur (beperkt assortiment) Broekland • Kulturhus, Bouwhuisplein 11 Inloopspreekuur consultatiebureau (0-4 jr.): 2de do v/d maand 9.00 – 9.30 uur Heeten • Drogisterij Simons, Holterweg 12 Uitleen hulpmiddelen: winkeltijden (alleen krukken) Heino • Marktstraat 27 Spreekuur Maatschappelijk Werk: ma/do 9.00 – 10.00 uur Inloopspreekuur consultatiebureau (0-19 jr.): do 9.00 – 9.30 uur Uitleen hulpmiddelen: ma t/m vr 13.30 – 14.00 uur Holten • Kulturhus, gebouw De Boschkamp Tuinstraat 2 Uitleen hulpmiddelen: ma/wo/vr 16.30 – 17.30 uur • Woon- zorgcentrum De Diessenplas Vrijheidslaan 1 T. (0548) 36 25 0 E. diessenplas@carinova.nl Lemelerveld • Ds. C. Keersstraat 1 Spreekuur Maatschappelijk Werk: do 9.00 – 10.00 uur Inloopspreekuur consultatiebureau (0-4 jr.): ma 12.00 – 12.30 uur Uitleen hulpmiddelen: Apotheek Lemelerveld, Vilstersestraat 33, ma t/m vr 8.00 – 12.30 uur en 13.00 – 17.30 uur en za 12.00 – 13.00 uur (alleen krukken)

Waarschijnlijk is yarn bombing ontstaan in 2005 in Houston (Texas). Hier begon de groep ‘Knitta Please’ met het ophangen van halve breiwerkjes door de stad. Weggooien zou immers zonde zijn. Tevens wilden de activisten/straatkunstenaars de stad een stukje warmte teruggeven. In de loop der jaren kreeg het fenomeen navolging in andere steden en landen. In 2011 maakte ook Nederland er kennis mee. Het is een activiteit voor mannen én vrouwen. Sommige yarn bombers hebben feministische motieven, voor hen staat het voor een vrouwelijke vorm van graffiti, anderen doen het gewoon voor de lol. Met het Deventer collectief Knitted Landscape heeft Nederland enkele prominente yarn bombers. Lady Knit laat een foto zien van een ruw rotsstrand. Een van de keien is door de leden van Knitted Landscape helemaal ingepakt in een breiwerk. Het levert een surrealistisch plaatje op. Lady Knit begon al in 2010 met yarn bombing. “Tijdens een va-

Lettele • Bathmenseweg 27, tel: (0570) 55 14 85 Uitleen hulpmiddelen: ma t/m vr na telefonische afspraak (alleen krukken) Mariënheem • Veenhorst 1 (De Veenhorst) Inloopspreekuur consultatiebureau (0-4 jr.): 3de do v/d maand 9.00 – 9.30 uur Nieuw Heeten • Bathmenerweg 5 (Timmermanshuis) Inloopspreekuur (0-4 jr.): 3de vr v/d maand 8.45 – 9.15 uur

Tweede editie van Heinose Winterfair

Het centrum van Heino vormt op vrijdag 9 december de locatie voor de tweede editie van de Heinose Winterfair. De combinatie van kerstmarkt en de wintermarkt van de HWV moet zorgen voor echte oudhollandse (en winterse) taferelen in het Kerkhuus, op het 14 Aprilplein, en de Hof van Rakhorst. Aanvang is om 16.00 uur.

CARINOVA ‘Vertrouwd Dichtbij’

Het geheel wordt uiteraard aangekleed met lichtjes en vuurkorven. De stands bieden voor elk wat wils, kerstbomen en andere kerstartikelen maar ook andersoortige waren. Naast particuliere standhouders presenteren ook bedrijven en winkeliers zich aan het publiek. Verder zijn er proeverijen, staat de erwtensoep en glühwein klaar en zijn er aaibare ezels in de Hof van Rakhorst. Daar mogen de kinderen een broodje bakken of een kerstversiering maken onder leiding van de scouting. Om 19.00 uur presenteert de Welkoop een grote vuurwerkshow

op het weiland bij het European Care Hotel. Dit jaar zal het plaatselijke gezelligheidskoor de Pompedoers tussen 19.30 en 20.30 uur een kort kerstconcert verzorgen in de hervormde kerk. Daarbij is er een primeur! Ook de ‘vrouwen van’ zullen hun steentje bijdragen. Dit alles in het kader van het 10-jarig bestaan van de Pompedoers. Wil je nog een kraam huren of verdere informatie, dan kun je je wenden tot Annelies Borgers, tel. 0572-392665, e-mail ­paborgers@hotmail.com.

Olst • Woon- zorgcentrum Het Averbergen Averbergen 1 T. (0570) 50 03 00 E. hetaverbergen@carinova.nl • Averbergen 3c Uitleen hulpmiddelen: ma t/m vr 9.00 – 11.00 uur • Averbergen 9 Spreekuur Maatschappelijk Werk: ma/wo 8.30 – 9.30 uur Jeugdhulpteam: jhtolstwijhe@carinova.nl, www.carinova.nl Inloopspreekuur consultatiebureau (0-19 jr.): di 9.15 – 9.45 uur • Woon- zorgcentrum St. Willibrord Boskamp 21 T. (0570) 56 13 77 E. sintwillibrord@carinova.nl Raalte • Arkelstein 2 Spreekuur Maatschappelijk Werk: ma t/m vr 9.00 – 10.00 uur • Monumentstraat 55a Inloopspreekuur consultatiebureau (0-19 jr.): do 13.00 – 13.30 uur • Kaagstraat 10a Uitleen hulpmiddelen: ma t/m vr 9.00 – 17.00 uur • Verpleeghuis De Hartkamp Logopedist, ergotherapeut en fysiotherapeut: ook op afspraak aan huis! Jan van Arkelstraat 15 Kleinschalig wonen: Jan van Arkel en De Braak T. (0572) 35 82 83 E. dehartkamp@carinova.nl Wijhe • Slotpark 25 Spreekuur Maatschappelijk Werk: ma 16.00 – 17.00 uur, wo 9.00 – 10.00 uur Inloopspreekuur consultatiebureau (0-19 jr.): do 9.15 – 9.45 uur Uitleen hulpmiddelen: Apotheek Wijhe, Langstraat 74 ma t/m vr 8.30 – 17.30 uur (alleen krukken)


3 JAAR

0% RENTE

207 € 9.840

Nu vanaf

VOORDEEL TOT

Te koop: kerstbomen

Iedere eerste woensdag van de maand

gratis juridischen conflictoplossend inloopspreekuur

€ 3.270!

van 19.00 – 20.30 uur

A SLECHTS 20% BIJTELLING

groot en klein

Kulturhus - Passage 1 - 8102 EW Raalte

Gem. verbr. Peugeot 207 (afh. van type motor) l/100 km: 3,6-7,1; km/l: 27,8-14,1; CO2: 98-155 gr/km. © 2011 Paramount Pictures and Columbia Pictures. All Rights Reserved.

Algemeen juridisch advies Personen- en familierecht Mediation

AUTO PALACE RAALTE Aakstraat 12 Tel.: 088 003 55 65 www.autopalace.peugeot.nl

Algemeen juridisch advies Arbeidsrecht Strafrecht

Ook blauwsparren, zelf uitzoeken op het land.

Grandjean Hoksbergen advocatuur & advocatuur mediation

RekenvoorContantAanbetaling / Totaal KredietLooptijd in DebetJaarlijks kostenMaandTotaal te betalen beeld prijs inruil bedrag maanden rentevoet percentage bedrag bedrag Peugeot 207 € 9.840,00 € 3.400,00 € 6.440,00 36 0,0% 0,0% € 179 € 6.440,00 Peugeot 207 € 9.840,00 € 2.850,00 € 6.990,00 36 0,0% 0,0% € 194 € 6.990,00 Financiering verstrekt door Peugeot Finance, handelsnaam van PSA Finance Nederland B.V (registratienummer AFM 12007744). Meer info en voorwaarden via www.peugeot.nl. Actie geldig tot en met 31 december 2011, actiemaximum op de 207 is € 7.000. Afgebeeld model kan afwijken van de werkelijkheid. *De genoemde consumentenadviesprijs is incl. btw, bpm en bpm-toeslag, en excl. kosten rijklaarmaken, verwijderingsbijdrage en leges. Ook is hierin de extra inruilpremie en de maximale Green by Peugeot-premie, bij inruil van een auto ouder dan 1995, verwerkt. Actie geldig van 20 oktober tot en met 31 december 2011. Wijzigingen voorbehouden.

t 038 7114091 f 038 7114093 www.grandjeanadvocatuur.nl info@grandjeanadvocatuur.nl postbus 3 8130 AA Wijhe

Fam. Heuven 06 22429343 Hogebroeksweg 33 Grens Heino, Raalte

t 026 3510010 f 026 3707576 www.hoksbergenadvocatuur.nl info@hoksbergenadvocatuur.nl

Slagroomschnitte (uit eigen bakkerij)



van 5.99 voor





 



 

 





  



 



  







 





   





  

Erve Strunk



 



9.99 12.

99



 

Hertog Jan krat

2.

99

C1000 Raalte Centrum

Domineeskamp 6 8102 CC Raalte www.c1000.nl/c1000-raalte-centrum

Openingstijden

Maandag t/m woensdag Donderdag en vrijdag Zaterdag

08.00 - 20.00 uur 08.00 - 21.00 uur 08.00 - 20.00 uur


5

SALLANDCENTRAAL

De mening van Salland

Elke week is er wel een item op Salland Centraal, de site dat de tongen los maakt en waarbij onder de lezers een kleine of flinke discussie ontstaat. Op pagina 5 lichten we telkens zo’n artikel uit.

Beaphar: ‘Geen verband tussen ons en rioolproblemen’ Beaphar houdt zich keurig aan de milieuvergunningen. En de concentratie giftige stoffen die bij het bedrijf in het riool gevonden zijn, is niet hoger dan wat er vrij komt bij het wassen van twee honden met vlooienshampoo. Dat schrijft het bedrijf in reactie op de commotie rondom het gif in het Raalter riool. De rioolzuivering van het waterschap aan de Hondemotswetering in Raalte zou niet meer functioneren door insecticiden die van de diergeneesmiddelenproduct afkomen. Raalte en Waterschap schoten anderhalve week geleden met grof geschut, belegden een persconferentie en gunden RTV Oost een live-registratie daarvan. Volgens de advocaat van Beaphar werkt de gemeente niet met de huidige milieuvergunning, maar met de versie die nog ter inzage ligt en dus nog niet in werking is. En de verhoogde concentraties insecticiden kunnen de rioolzuivering nooit plat gelegd hebben. Zelfs bij een concentratie die 2,5 keer hoger ligt, ondervindt de zuiveringsinstallatie van het Waterschap geen remmende werking. Dat zijn cijfers uit onafhankelijk onderzoek van ingenieursbureau Tauw, zo stelt Beaphar. Beaphar en zijn medewerkers zijn zeer ontdaan door alle ophef die is ontstaan naar aanleiding van de persconferentie van de Gemeente Raalte en het Waterschap Groot Salland afgelopen zaterdag. “Het milieu en in het bijzonder de veiligheid van mens en dier staan bij ons hoog in het vaandel. Beaphar heeft daarin een solide reputatie opgebouwd in de afgelopen 70 jaar. Dat de verdachtmakingen van gemeente en waterschap

dat binnen enkele dagen teniet kunnen doen, betreuren wij ten zeerste”, aldus directeur Daan Aa. “De productiewijze is in de afgelopen jaren niet gewijzigd. Er hebben zich nimmer eerder problemen met de waterzuivering en de riolering voorgedaan. Bovendien is de productie de afgelopen weken, in verband met het seizoen, op een zeer laag peil geweest. Op het moment dat de productie hoger was, is er geen probleem met de zuivering geweest. Als medicijnen producerend bedrijf zijn we verplicht het gehele productieproces nauwlettend te registreren. Door het terugrekenen van voorraden en productie is ook vast komen te staan dat er zich geen incidentele lozing kan hebben voorgedaan. Ook daardoor lijkt ons het verband tussen Beaphar en de werking van de rioolwaterzuivering te ontbreken.” Beaphar stelt dat ze zich én aan wet- en regelgeving én aan de aan haar verleende milieuvergunning houdt. De gemeente Raalte heeft deze vorig jaar nog gecontroleerd en goedgekeurd. Foto: Leden van Sportvisserij Oost Nederland hebben afgelopen maandag de Hondemotswetering leeggevist. De vissen zijn elders weer uitgezet. Dit om verdere vissterfte te voorkomen.

Niet zo handig van de gemeente, met een vergunning schermen die nog niet eens in werking is. Dat kun je bij de Flierefluiter wel doen, maar niet bij Beaphar... JOS Laat de onderste steen maar boven komen. Wat Beaphar nu doet, is niet meer en niet minder dan de tegenaanval kiezen met zwakke argumenten. Het bedrijf kiest er wel gelijk voor om een advocaat in de handen te nemen dus zo zeker zijn ze er zelf ook niet van. Misschien is het wel een bedrijfsongevalletje geweest en er op een bepaald moment veel te veel in het riool gelopen. Maar als het gevonden gif overeenkomt met gebruik bij Beaphar is voor mij de zaak rond en controles van een jaar terug zeggen natuurlijk helemaal niets over bepaalde momenten. ERIK Erik, jij praat net of jij het allemaal wel weet, ben je erbij geweest dan? Je kunt beter je mond houden als je niet zeker bent van je zaak. Als Beaphar hier niet schuldig aan is, dan is het een grove fout van de gemeente en de

112 deze week Salland Centraal, de site plaatst dagelijks politienieuws in de rubriek 112. In de rubriek 112 Deze Week presenteren we de meest opvallende en/of best gelezen berichten.

Gewapende overval in Bentinckstraat In Raalte heeft donderdagavond een gewapende overval in een woning aan de Bentinckstraat plaatsgevonden. Drie of vier mannen, waarvan tenminste één met een Noord Afrikaans uiterlijk, zouden de overval hebben gepleegd. De politie is met een grootschalig on-

derzoek gestart. Bij de overval raakte een 50-jarige man gewond. Het slachtoffer liep verschillende verwondingen op, daarvoor is hij ter behandeling naar het ziekenhuis vervoerd. De man was alleen thuis tijdens de overval en heeft de nodige klappen van de overvallers gekregen. Zijn verzet, maakte wel dat de overvallers er vandoor gingen. Ze zijn vermoedelijk lopend vertrokken, maar in welke richting is onbekend.

rioolwaterzuivering om zo hoog van de toren te blazen en de schuldige aan te wijzen. JAN Jan, kwestie van lezen er staat in mijn reactie nergens dat ik het weet. Maar als Beaphar wel de schuldige blijkt te zijn wat is het dan volgens jou? Ik neem aan dat het waterschap monsters heeft genomen van de zuivering en bij Beaphar. Als de uitslag bekend wordt is er voor mij persoonlijk veel duidelijk. In de reactie van Beaphar wordt melding gemaakt van monsters achteraf dus niet van toen het bij de zuivering misging. Dan is het zwak te constateren dat je niet verantwoordelijk bent zonder een degelijke onderbouwing. Overigens is wel of niet verantwoordelijk iets anders dan strafbare feiten of niet. ERIK @ERIK Misschien is het wel een bedrijfsongevalletje geweest? De gemeente Raalte is wel vaker de fout ingegaan met rioleringen (lees: de gemeente Raalte en aannemer Temmink uit Oldenzaal hebben de strijdbijl begraven) Dus zo gek is het niet dat ze fout zitten! Misschien ben je ook vergeten dat de Gemeente Raalte ‘De Gouden Eikel’ in bezit heeft. KANARIE(PIET) Met de moderne laboratoriumtechnieken is exact aan te tonen om welk(e) insecticide(s) het gaat. Als daarbij de monstername ook adequaat en op diverse punten heeft plaatsgevonden is aan de hand van de monstername en de laboratoriumuitslagen te bepalen of het aannemelijk is dat de gevonden insecticides en de weg die het heeft afgelegd in de richting wijst van Beaphar. Leg dit naast de lijst van gebruikte insecticides die Beaphar in haar producten gebruikt en je kunt daaruit conclusies trekken. De tijd zal het leren, maar deze muis heeft nog een lange staart. KAREL Haha dit gaat de gemeente weer geld kosten, kassa voor Beaphar.

GAIT

60 procent denkt dat glasvezel er komt Zestig procent van de deelnemers aan de poll op Salland Centraal verwacht dat het glasvezel er wel komt. 29 procent denkt van niet, 11 procent had geen mening. Nieuw Heeten heeft als eerste Sallandse dorp de benodigde dertig procent aanmeldingen voor glasvezel binnen. De aanmeldingen binnen Lierderholthuis en Heino blijven ver achter. Acht procent (195 woningen) van de Heinose huishoudens heeft zich aangemeld en in Lierderholthuis zelfs nog maar vijf procent (6 woningen). Laag Zuthem zit op 16 procent; Broekland op 15 procent; Wijhe op 13 procent; Heeten, Mariënheem, Olst/Boskamp en Raalte op 11 procent en Luttenberg en Wesepe op 10 procent. Op www.sallandopglasvezel.nl worden de nieuwe standen wekelijks bijgehouden. De stelling van deze week handelt over de Rabobank Salland. Deze bank heeft aangekondigd eind 2012 haar kantoren in Heino, Heeten, Olst en Wijhe te sluiten. Ook de vestigingen in Bathmen en Keizerslanden (Deventer) gaan dicht. De reden voor het besluit is dat de kantoren niet rendabel zijn. “Er komen gemiddeld tien mensen per dag in deze vestigingen”, licht directeur particulieren Ronald Treijtel toe. Om toch dicht bij de klanten te blijven, gaat de Rabobank investeren in een andere vorm van dienstverlening. In de dorpen waar de Rabobank vertrekt, komen automaten (geld-, sealbag en afstortautomaten). Natuurlijk willen de meeste mensen dat de kantoren behouden blijven voor de kleine kernen, de Rabobank Salland waarschijnlijk zelf ook het liefst. Maar inderdaad is een gemiddelde score van tien bezoekers per dag niet hoog. Heb jij begrip voor de beslissing? De stelling van deze week luidt: ‘Dat Rabobank vertrekt uit kleine kernen is begrijpelijk’.

De uitslag 60% 29% 11% www.sallandcentraal.nl

De meest opvallende en/of best gelezen berichten uit de rubriek 112 op sallandcentraal.nl!

Twee doden in Olst bij oldtimerrally Twee deelnemers aan de STAR Rally zijn afgelopen zaterdag omgekomen bij een ongeval bij een onbewaakte spoorwegovergang op de Oude Allee bij Olst. Hun auto belandde onder een trein. Het gaat om een 55-jarige man uit Leiden en een 54-jarige man uit Eindhoven. Het ongeval gebeurde zaterdagmorgen kort voor het middaguur. De oldtimerrally is afgelast.

Deelnemers kwamen na de rally tezamen in hotel Tivoli in Raalte. Dat zou een pleisterplek zijn voor de rally. Het treinverkeer tussen Deventer en Zwolle heeft een flink deel van de dag stil gelegen. Mede ook vanwege een uitgebreid sporenonderzoek naar de toedracht van het ongeval. De STAR Rally was zaterdag met 69 deelnemers om 09.00 uur vertrokken vanaf hotel Van der Valk in Apeldoorn. Onderweg kregen deelnemers kaartleesopdrachten. De route tussen de controlepunten was vrij te kiezen. Deelnemers reden allen andere oldtimers.

Mariabeeld van sokkel gestolen Het Mariabeeld dat op de kruising van de Schoonhetenseweg en de Heesweg tussen Raalte en Schoonheten stond is onlangs gestolen. De buurt vermoedt dat uitgaanspubliek achter de diefstal zit. Buurtbewoners roepen mensen die het beeld vinden op om het beeld terug te brengen. Het beeldje is wit met blauw en stond in een ruitvormige kast, dat in zijn geheel is weggenomen.


1e en 2e kerstdag

1 december extra koopavond

32 halen

Feestelijk kerst keuze diner Met kleine amuses van de chef tussendoor

3 gangen € 35,= p.p. ✷✷✷

4 gangen € 40,= p.p.

betalen

✷✷✷

5 gangen € 45,= p.p.

geldig van 26 nov. t/m 3 december 2011

✷✷✷ Vanaf 15.00 uur doorlopend Tafel reserveren gewenst! Tel. (0572) 36 37 38

Kroonplein 2 - 8151 AZ Lemelerveld tel. 0572-371260 www.fashion2day.nu - info@fashion2day.nu webshop: www.fashion2day-online.eu

Kerkstraat 2, 8102 EA Raalte, tel. (0572) 36 37 38

Kijk ook op www.hoteldezwaan.com

FORMIDO STROOIT MET KORTING

TOT 25%!!!

% 5 2 G N I T KOR naar keuze ikel t r a 1 op /m t g i d l ge er b m e c e za. 3 d

KOR T op 1

Knip uit en profiteer!

20% KOR T

ING

op 1 a geld r tikel n a ig t/ m 3 ar keuz dece e mbe r

Heesweg 17a Raalte - Telefoon: 0572 - 35 36 47

20%

www.formido.nl

ING

ar tik el na ar ke geld uze za. 3 ig t/m dece mbe r

% 5 1

G

IN T R KO

e euz ar k a n kel ar ti dig t/m er 1 p o gel cemb de za. 3

*Alleen geldig bij Formido Raalte Vraag naar de voorwaarden in de winkel


7

SALLANDCENTRAAL Luttenbergse huisarts schrijft boek over zijn leven en ervaringen

Theo Ibes’ belevenissen in ‘De Speeltuin’ Betrekkelijk Kritisch is Theo Ibes in zijn boek ook. Vooral in de richting van de overheid en in de richting van collega medici. Ten aanzien van de overheid legt hij aan de hand van praktijkvoorbeelden uit hoe die manipuleert met informatie. “Toen ik op een bijeenkomst gevraagd werd mijn kijk te geven op de risico’s van kernenergie, maakte ik duidelijk hoe betrekkelijk sommige opgeklopte en aangedikte risico’s in werkelijkheid waren. De organisatoren van die bijeenkomst hebben me daarna nooit meer gevraagd.”

Theo Ibes overhandigde één van de eerste exemplaren van zijn boek aan de Stöppelkaters In het jaar 1962 vestigde zich Theo Ibes als huisarts in Luttenberg. Goed een blauwe maandag afgestudeerd, en komende uit de grote stad Nijmegen, moest hij in dat Raalter kerkdorp zijn plek vinden. Over zijn leven, zijn keuze om arts te worden, zijn belevenissen met zijn patiënten, zijn ervaringen in zowel de lokale als provinciale politiek, en zijn recente ziekte, schreef hij een lijvig boek. ‘De Speeltuin van het leven’ gaf hij dat als titel mee. Met als onderkop ‘Het ontstaan van de onsterfelijke mens’. In zijn boek neemt Ibes de lezer onder meer mee naar zijn begintijd als arts in Luttenberg. Theo was klein van postuur, en om zich zelfverzekerd te voelen, ging hij op judo. In die sport behaalde hij de zwarte band. “Dat was bij mijn patiënten niet bekend”, herinnert hij zich. “Ook niet bij die ene man, die boos werd op een beslissing. Ik was van mening dat hij niet ziek was en gewoon aan het werk kon. Hij dacht mij wel even een lesje te kunnen leren. Dacht… Want binnen twee tellen lag hij gevloerd.”

Nadat het kortstondige conflict was afgewerkt trok de man huiswaarts. Zijn mond-tot-mondreclame over dat voorval bezorgde de jonge arts in Luttenberg het nodige respect. Patiënten waren daarna wel zo wijs om hun kwaadheid voor zich te houden, als dat al voor kwam. Nog meer bekendheid kreeg de huisarts toen hij een plek had verworven in de politiek. Als raadslid voor de KVP, later CDA, en vooral als arts, kwam hij op voor de jongeren. Die deden hun eerste seksuele ervaringen op, maar velen ontbrak

één dak

alles onder • verf

• behang • raamdecoratie • gordijnstoffen • tapijt

Munstersestraat 4, 8102 CB Raalte, Tel.: 0572 - 35 15 75

het aan de nodige kennis op dat gebied, en wisten niet altijd wat de gevolgen waren. Ibes zag vooral onder zijn vrouwelijke patiënten wat de gevolgen waren. “Daarom was ik voorstander van het vrij(er) verkrijgen van voorbehoedsmiddelen zoals het condoom en de pil”, vertelt hij. “Want veel ouders waren niet zo ruimdenkend dat ze hun jonge kinderen die middelen gaven. In de tijd dat dat speelde bevond Raalte zich nog in de fase dat gemengd zwemmen en zelfs gezamenlijk zonnen op de zonneweide van het open lucht zwembad verboden was.” Dat er veel weerstand bestond tegen zijn voorstel mag duidelijk zijn. Toch liet Ibes niet na om vanuit zijn vak te blijven knokken voor vooruitgang op dat gebied. Een flinke steun in de rug kreeg hij van de Raalter carnavalsvereniging De Stöppelkaters. Die prees de inzet van de Luttenbergse arts, en verleende hem de allereerste Stöppelkater van het Jaar (in 1970). Nadat Ibes nog maar kort geleden zelf ziek werd, en hij als arts ineens in de rol van patiënt terecht kwam, kon hij zelf ervaren hoe collega’s en specialisten omgingen met hun patiënten. Met hun aanpak en redenatie is hij het lang niet altijd eens. En in veel gevallen is hij daarover als huisarts zeer kritisch. “Sommige collega’s die afgestudeerd zijn in de jaren na mij, mijden risico’s om te voorkomen dat ze ook maar op de en of andere wijze financieel aansprakelijk gesteld (kunnen) worden.” Het boek bevat ruim 200 pagina’s. Het is rijk geïllustreerd met foto’s uit de eigen collectie van de auteur, en aangevuld met foto’s die door derden beschikbaar zijn gesteld. De uitgave is gestoken in een stevig gelamineerd omslag en is gebonden. De winkelprijs bedraagt 19,95 Euro. Het boek is te koop bij de Bruna in Raalte en Coop Compact Tingen in Luttenberg.

Onsterfelijk Tijdens zijn ziekte komt hij ook in aanraking met de bekende levensvragen. “Ik heb geconcludeerd dat de mens onsterfelijk is. Ik wijs in het boek ook het onsterfelijke onderdeel van het menselijk brein aan.”

Column:

Jan en Piet

Jan en Piet zijn twee kibbelende buurmannen die graag gevraagd en vooral ook ongevraagd hun mening geven over politieke en maatschappelijke zaken...

Groene Jackassers Greenpeace kan tevreden zijn. De gemeente Olst-Wijhe staat op de nominatie om een kernafvalopslag te huisvesten en onze milieuridders trokken naar Wijhe om daar protestborden op te hangen. De gemeente Olst-Wijhe kwaad. ‘Onnodig onrust zaaien’, zo omschreef een gemeentelijke woordvoerder het. Het onderzoek naar de mogelijkheden loopt immers nog tot 2015 en de gemeente is er zelf ook allesbehalve enthousiast over. De protestactie van Greenpeace is dus nogal prematuur en tekent de manier waarop onze milieuridders rollen. Problemen overdrijven, zoveel mogelijk tamtam maken en er met een walgelijk vrome moreel superieure rotkop actie tegen gaan voeren. Het is thrillseeken verpakt als groen activisme. Want laten we eerlijk zijn, het begon allemaal met Jackassje spelen op het water. Het enige verschil met de stuntpiloten van dat MTV-programma is dat die in elk geval eerlijk waren over hun bedoelingen: adrenalinekicks, drank, drugs en vrouwen. Want laat u zich niks wijsmaken, de eerste Greenpeace-activisten gedroegen zich als hedonistische rocksterren. De dames gleden van hun kruk af als ze alle avonturen hoorden waarbij er weer een walvis was gered van de Japanners. En in de rest van de tijd een beetje rondvaren in speedbootjes, wat een leven. En ik denk niet dat er heel veel is veranderd. Ach, zolang je jezelf maar wijs kunt blijven maken dat je het allemaal voor het milieu doet… En dat er af en toe onschuldige mensenlevens in gevaar komen door je acties? Ach, collateral damage… Greenpeace was ook betrokken bij de verdraaiing van de feiten omtrent het zogenaamde gifschip Probo Koala. De giftige lading van dat schip zou in 2006 tien doden en duizenden gewonden hebben veroorzaakt in Ivoorkust. Helemaal niks van waar. Geen doden en ook geen gewonden. Volledig uit de duim gezogen. En dat zogenaamde gif bleek ook niet zo heel giftig. Maar Greenpeace melkte het heerlijk uit: Arme Afrikaantjes die dood gingen door het onverantwoordelijke gedrag van het bedrijfsleven, de grote milieuvervuilende satan. Als u me niet gelooft, journalist Jaffe Vink heeft een boek geschreven over de hele affaire: ‘Het Gifschip’. Het moge duidelijk zijn, ik heb niks met het ‘jong, snel en wild’activisme van Greenpeace. Het verbaast me ook niks dat de groene thrillseekers zich tot nu toe niet hebben laten horen in het Raalter gifschandaal (ja, ook ik weet hoe je dingen opklopt). Afgelopen maandag hebben vrijwilligers van Sportvisserij OostNederland de Hondemotswetering leeggevist. Landelijk nieuws was het. Want die arme diertjes zouden dood kunnen gaan aan het gif in het water en werden dus voor de zekerheid overgeplaatst. Suf een beetje rondvaren op bootjes zonder speedbootmotor, dat is niet sexy, dat doet het vast niet goed in de kroeg. Piet

Champagneproeverij bij De Olsterhof De Olsterhof presenteert zondag 4 december tijdens de koopzondag in Olst een champagneproeverij. Dinie Mekkering van Slijterij de Dom zal in het Petit Café van de Olsterhof zes verschillende champagnes en/of mousserende wijnen ontkurken. De bezoekers mogen deze proeven en krijgen tekst en uitleg over de verschillen tussen een echte champagne

en een mousserende wijn. Voor de proeverij is geen opgave nodig en deelname is gratis. Ook Santé, She Fashion en Oosterhoff Meubelen zullen hun deuren van 11.00 tot 17.00 uur openen voor het publiek. Meer informatie op www.olsterhof.nl


4. 2.

99 99

4. 3.

49 99

Lay’s chips VAKANTIE AANBIEDING! KOM MEE NAAR BUITEN ALLEMAAL! naturel, paprika, cheese onion of Grolsch bier limited pizzaservies pepperoni Spaar voor een kleurrijk van 2 zakken à 200 gram

krat 24 flesjes à 330 ml

Coop mandarijnen e

lke Bij e an a ¤ 5,- appen h sc bood vangt u t geel groen onof el. egà 2 net zvoor 1 2 doosjes 10 stuks

2 GRATIS Zespri kiwi’s

kleinverpakking 500 gram 2.59

kilo 5.98

kilo 7.98

2.00 59

: 2 zakken Galia meloen, ijsbergsla Cantaloupe meloen, scharreleieren M per krop gele meloen of 500 gram Piel zaterdag 21 augustus 2010 voor de Sapo meloen s: u sparen ekunt 58 Tot en met dooofsjsla fantastische Mepal 2 schalen couverts. per stuk

8.

99

1.

3. Calve partysauzen filetrollade culinair kipribs Texas maximaal 4 per klant

1. 1. 4. 2. liter 1.13

1. 49 4. 3. kilo 3.98

25 2.00 79 49

De Mepal schalen zijn gemaakt van een hoogwaardige kunststof Melamine.

shoarma 500 gram reepjesvlees

hamburgers 500 gram van puur rundvlees voordeelpak 8 stuks

4 voor 99

7.

kilovoordeelpak

6.49

Coop gourmet 99 of fondue 49

99

99

9.98

Smiths of Nibb-it chipskilo 2.98 boerentijgerbrood kleinverpakking 500 gram 2.59

Hamka’s, Bugles, Sticks of Rings kilo 5.98 kilo schaal 3 ezakken à ca. 120 gram

Markant schepijs 2alleGRATIS soorten Zespri kiwi’s scharreleieren M 27 bak 1000 ml

wit of bruin

volkorenbrood heel brood kilo 7.98

Winter

Galia meloen, grof of fijn ijsbergsla Cantaloupe meloen, 39 : per krop n e heel k k a 3 zgele meloen ofbrood

3. 1. Daily Chef pannekoeken Piel de Sapo meloen 58

groen of geel 2 doosjes 500 gram à 10 stuks

voordeel!

1. 1. 99 2. 1. 49

3.

2.00 49 25 79 49 s: 2 doosje

2 pak voor

per stuk

998.99 99

Grolsch bier pijpjes

Smiths of Nibb-it chipskilo 2.98 boerentijgerbrood

Queens pangafilet volkorenbrood heel brood

Hamka’s, vers uitBugles, eigenSticks ovenof Rings 3 zakken à ca. 120 gram

wit of bruin

Markant schepijs pistolets alle soorten krat 27 bak ml eof bruin wit1000

3. 2

of koolvisfilet 2 zakken à 600 gram Alte Wein Tradition, 38 Tradition rouge of Rosé de Fruits 3 flessen à 1000 ml

grof of fijn

1.

heel39 brood

GRATIS* Sun 6. 40vaatwastabletten Markant chips 49 1. 4 stuks

:

3 zakken

99 2. 2.00 00 99 99 MET T: NKAAR KLANTE

3 zak voor

:

pakken pangafilet 2 Queens

5. 1.99

wit e of bruin

MET : NKAART

KLANTE

1.

MET : NKAART

6.

KLANTE

00 €150 en de eindjaarsklapper00 van 29

*=50% korting net kilo op de1totaalprijs

2.

00

MET : NKAART

: 2 pakken

€1000,001.

KLANTE

5. 99 5.

MET KAART:

N KLANTE

5. 5.00

of koolvisfilet 2 zakken à 600 gram Alte Wein Tradition, 2 GRATIS* 4 stuks Pin bij uw eigen Coop en maak 38 Tradition rouge of Sun vaatwastabletten 40 bijvoorbeeld all in 1 en classic Rosé de Fruits broccoli kans op een Coop bon t.w.v. 2Clementines pakken à 26/38 stuks 3 flessen à 1000 ml 500 gram mandarijnen pistolets

MET T: NKAAR

KLANTE

1.99 5.00

bijvoorbeeld all in 1 en classic 2 pakken à 26/38 stuks vers uit eigen oven

Herenstraat 20 - 8102 CP Raalte - Tel: 0572 - 351266

kilo 4.17

DAGTOCHTEN

Stamppottocht € 33,00 p.p. Woensdag 14 december 2011 Ga met ons mee naar de prachtige kasteelrijke omgeving van Diepenheim en geniet van de gezellige sfeer voor Kerst. Inclusief rondrit met gids, stamppotbuffet met dessert en 1 4.64 consumptie,liter glühwein.

49 Kaarsjesavond in de Orchideeën Hoeve - Luttelgeest Spaar voor een Do. 22 december 2011 € 59,00 p.p. KOM MEE NAAR Clementines broccoli kleurrijk servies van Bezoek aan de sfeervol met kaarsen verlichte tuinen. gram 6 weken lang 500iedere week mandarijnen Met live muziek. Incl. entree, luxe 3-gangen diner, BUITEN ALLEMAAL! net 1 kilo 2 consumpties, orchidee. *=50% korting op de totaalprijs

1. 99 1.

dus 3 1. 2.49 KOM MEE NAAR

29 prijzen

kilo 4.17

79 79 liter 4.64

lke Bij e an a Spaar voor n ¤ 5, een appe h Tot en met zaterdag 21 augustus 2010 kunt u sparen c s d kleurrijk servies van u o t o b ang voor fantastische Mepal schalen of sla couverts. ontv gel. Coop ook voor • bezorgen van al uw boodschappen e z 1 De Mepal schalen zijn gemaakt van een hoogwaardige

CONCERTVERVOER

BU ITEN ALLEMAAL! André Rieu - Gelredome Arnhem e kilo 1.58 2011 Za. 17 december k l • kerstpakketten • belegde Bij e an • iets te vieren gebak kunststof Melamine. broodjes a ¤ 5,- appen Alleen vervoer en met zaterdag 21 augustus 2010 kunt u sparen sch •Tothapjes service en gourmet • koelaanhangerverhuur bood vangt u voor fantastische Mepal schalen of sla couverts. ont gel. 1 ze DeNieuwe Mepal schalen zijn gemaaktvoor van een hoogwaardige site onze bezorgservice: kilo 1.58 KERSTMARKTEN Nu ook uitgebreid kunststof Melamine.assortiment glutenvrij www.coopcompact-tingen.nl Nu met www.bezorgservicetingen.nl mobiel pinnen! tel. 0572-301213 Data: zat. 10 en 17, do. 15 december Nieuwe site voor onze bezorgservice: 0572-301213 www.coopcompact-tingen.nl Nu met mobiel pinnen!

www.bezorgservicetingen.nl tel. 0572-301213

0572-301213

NIEUWE BARBECUE SITE

Coop •compact Tingen b.v Luttenberg Tingen Tingen • Luttenberg

www.bbqservicetingen.nl

Inclusief kopje koffie of thee Münster Osnabrück Düsseldorf

€ 20,00 p.p. alt u géén Bij ons beta osten! gsk reserverin

€ 22,00 p.p. € 22,00 p.p. € 25,00 p.p.

2-daagse kerstmarkt Aken & Valkenburg / Maastricht Vertrek do. 8 december € 99,00 p.p. www.bbqservicetingen.nl

NIEUWE BARBECUE SITE

Butzelaarstraat 21 • 8105ap te luttenberg

Opstapplaatsen Nijverdal, Raalte, Heeten, Deventer, Dalfsen, Zutphen

Alleaanbiedingen aanbiedingeninindeze dezeadvertentie advertentiezijn zijnbestemd bestemdvoor voorthuisgebruik, thuisgebruik,dus dusniet nietvoor voorhandelsdoeleinden. handelsdoeleinden. Alle De aanbiedingen zijn geldig zaterdag 17 juli 2010. Week 2832 De aanbiedingen zijn geldig t/m t/m zaterdag 14 augustus 2010. Week De aanbiedingen zijn geldig t/m zaterdag 3 december 2011. Week 48.

Spitsstraat 14 | Postbus 4 | 8100 AA Raalte | T 0572 - 35 35 35 F 0572 - 35 83 45 | I www.tcr-tours.nl | E info@tcr-tours.nl

Prijs-en enassortimentswijzigingen, assortimentswijzigingen,zetfouten zetfoutenen enuitverkochte uitverkochteartikelen artikelenvoorbehouden. voorbehouden. PrijsAlleaanbiedingen aanbiedingeninindeze dezeadvertentie advertentiezijn zijnbestemd bestemdvoor voorthuisgebruik, thuisgebruik,dus dusniet nietvoor voorhandelsdoeleinden. handelsdoeleinden. Alle De zijn geldig zaterdag 17 juli 2010. Week 2832 De aanbiedingen zijn geldig t/m t/m zaterdag 14zetfouten augustus 2010. Prijsenaanbiedingen assortimentswijzigingen, zetfouten enWeek uitverkochte artikelenvoorbehouden. voorbehouden. Prijsen assortimentswijzigingen, en uitverkochte artikelen


Nieuw tenue voor nieuw handbalteam SDOL

Marc Lobbert verlengt contract met VV Heino

Volgend jaar nieuwe kleedkamers Rohda

Marc Lobbert en VV Heino gaan na dit seizoen nog minstens één jaar met elkaar door. Het contract tussen de trainer van het eerste elftal en de voetbalvereniging is namelijk recentelijk verlengd met een jaar. Spelersgroep, begeleiding en technische commissie zijn erg positief over de samenwerking. Marc Lobbert staat sinds het begin van dit seizoen aan het roer van de Tweede Klasser. Momenteel staat Heino op de tweede plek op de ranglijst.

Het SCAS-gebouw op het terrein van Rohda Raalte, bestaande uit vier kleedkamers, een vergaderruimte, een balkon en een bar, moet medio 2012 af zijn. Vorige week maandagavond werd het ontwerpplan voor het gebouw van de Sport en Cultuur Academie Salland gepresenteerd tijdens de Algemene Ledenvergadering van Rohda Raalte. De werkzaamheden beginnen begin 2012. De nieuwe kleedkamers worden achter het hoofdveld gebouwd, in de hoek tussen veld 1, 3, 4 en 6. Het gebouw op sportpark Tijenraan wordt eigendom van Rohda Raalte, maar zal ook door de SCAS gebruikt worden.

Gerard Marsman voorzitter Technische Commissie Rohda

SDOL heeft dit jaar een nieuw handbalteam opgericht, namelijk dames 3. Bouwtechnisch adviesbureau Idplus uit Luttenberg voorzag het nieuwe team van nieuwe sponsorkleding. Op de foto zie je de dames in hun nieuwe tenue, met Peter Boksebeld en zijn vrouw Marjo aan de zijkant.

Gerard Marsman volgt Henk Vleems op als voorzitter van de Technische Commissie van Rohda Raalte. Marsman werd maandagavond tijdens de Algemene Ledenvergadering, ondanks dat hij zelf niet aanwezig was, onder luid applaus verwelkomd als bestuurslid. Vleems treedt af aangezien zijn zoon Rick Vleems in de selectie van het eerste elftal van Rohda zit. Het voormalige bestuurslid wil eventuele belangenverstrengeling voorkomen. Op de vergadering werden penningmeester Tom Wichink Kruit en Niek Klomp, voorzitter van de jeugdcommissie, herkozen.

Dammen In Salland

DamRa en DOS verzorgen samen een damrubiek in Salland Centraal, met daarin aandacht voor clubwederwaardigheden en voor de damsport zelf.

Hartholt Olie doorbreekt negatieve spiraal Afgelopen zaterdag speelde Hartholt Olie de zesde wedstrijd in de landelijke 2 klasse B. De tegenstander was het derde team van Witte van Moort uit het dambolwerk Westerhaar. In een volle zaal, omdat hun eerste team uitkomend in de ereklasse en hun tweede, uitkomend in de hoofdklasse ook thuis speelden in dezelfde zaal.

Na een stroef begin waarin wij op twee borden een schijf achter stonden, konden wij toch de score openen om na ruim twee uur spelen op een comfortabele 1-7 voorsprong te staan. Na de schijf achter kon Berend van Lenthe door een fout van zijn tegenstander de rollen weer omdraaien en door een schijf voor kon hij de partij alsnog naar zich toe trekken. Henk Smit die ook

een schijf achter stond, sleepte toch nog een punt uit het vuur. Na een stroeve overwinning van Michel Holterman op oud teamgenoot Willem Fokkert werden de twee wedstrijdpunten binnen gesleept en liepen wij door na een eindstand van 4-16. De volgende ronde zijn wij vrij waardoor de volgende wedstrijd pas volgend jaar is.

LIVE VOETBAL Zondag 4 december De voetbalcompetities van de KNVB zijn weer in volle gang. En dat is spannend! Iedere week weer staan er vele mensen langs de lijn hun keel schor te schreeuwen. Zo volgen zij de verrichtingen van hùn club! Salland Centraal volgt al die clubs tegelijk! Iedere zondag LIVE vanaf onze velden. Alle uitslagen en alle goals! Hier zijn de wedstrijden voor dit weekeinde. Succes allen!

9

SPORT

SALLANDCENTRAAL

Hoofdklasse C Tweede Klasse J Tweede Klasse J Tweede Klasse J Derde Klasse B Vierde Klasse H Vierde Klasse H Vierde Klasse H Vijfde Klasse H Vijfde Klasse H Vijfde Klasse H

14.00 uur 14.00 uur 14.00 uur 14.00 uur 14.00 uur 14.00 uur 14.00 uur 14.00 uur 14.00 uur 14.00 uur 14.00 uur

MSC Wijhe ’92 Heino Heeten EMMS Haarle Colmschate DAVO Ulu Spor SDOL Broekland

Met de jeugd zijn wij naar Dedemsvaart geweest. Door ziekte en andere verplichtingen gingen er helaas maar twee spelers mee. Alex Kijk in de Vegte verbaasde zichzelf maar vooral zijn leider door in een redelijk sterk veld met goed en rustig spel de eindoverwinning op te eisen. Aanstaande zaterdag is de volgende wedstrijd in Wapenveld.

Voor alle voetbaluitslagen én doelpuntenmakers van afgelopen weekeinde kijk je snel op www.sallandcentraal.nl

Joost Leerkes Bas Jansen Erik Westendorp Michiel van der Vlies Jelle Mulder Sander Alferink Roy Schreur Teije ten Den Mohammed Kifeta Eli Nahuis

16 26 36 46

10 21

31

41

7 17

27

37

47

wit

2 12 22

32

42

8 18

28

38

48

zwart

3 13 23

33

43

9 19

29

39

49

4

14 24

34

44

10 20

30

40

50

5 15

25

35

45

LIVE GOALS IN SALLAND

Topscorers - Rohda - Markelo - Columbia - Vaassen - Lemelerveld - Turkse Kracht - Overwetering - Raalte - Nieuw Heeten - Mariënheem - Holten

6

1

(Lettele) 11 (Heino) 10 (Haarle) 10 (SDOL) 9 (Wijhe ‘92) 8 (Mariënheem) 8 (Wesepe) 7 (Rohda Raalte) 7 (Overwetering) 7 (Haarle) 7

Onze gegevens zijn mogelijk niet volledig. Bij deze een oproep: houd ons op de hoogte van de namen van de doelpuntmakers!

Iedere zondag LIVE goals vanaf de Sallandse velden

GOAL.SALLANDCENTRAAL.NL


Opritverklikker, beter dan ‘volluk!’ za 03-12:

Waar gebeurd........................ ........................................ ........................................... ............................. ........................................ ......................... ................................. .. ........ .... 112 .. ..... .. ......... .. .. ..... ...... .. ....ti. ......... .. .. ......... ........... .. ............... .... .... .... ......! E.. ............... ....... ... ... ......... ......(..) .. ... .... Z.... .. ...... ... ....... .......... ..... ... ......... ....... ........ .... .. ... ........... (.. ......... .. ...). G... ......, .... .......... E........ .... .. ............ .. .y...... ........... ........ ... .. ..... .... ......... .. ........ ... ....... .......

Het grote De Leeren Lampe SinterkLaaS­ feeSt mmv Beethoven en Resident DJ’s

...................... | ....@.................. .............. 11 | 7722 KJ ....... | T... 06 - 22 55 05 97

draadloze opritverklikkers

www.deleerenlampe.nl


11

SALLANDCENTRAAL

BINNENKORT IN HET

Leerlingen Esmoreit maken kennis met De Bergklanken

Gewoon Carolien

Gewapende overval in Raalte

Basisschool Esmoreit en Muziekvereniging De Bergklanken hebben de handen ineen geslagen. De Muziekvereniging die nu tijdelijk in de oude gymzaal repeteert, kreeg maandag alle leerlingen van de school vanaf groep 5 op bezoek. De kinderen kregen uitleg over de vereniging en alle instrumenten, van trompetten, bugels en bassen tot blokfluiten, saxofoons en trommels. Daarna mochten de leerlingen alle instrumenten uitproberen. Daar werd enthousiast gebruik van gemaakt. De buren hebben er dan ook volop van kunnen genieten. Aan het eind van de demonstratie lieten de aanwezige leden van de Bergklanken horen hoe samen een mooi stukje muziek gemaakt kan worden.

Gebraden Ambacht bij Coop Compact Tingen Coop Compact Tingen in Luttenberg heeft het assortiment magnetronmaaltijden en direct klaar vlees uitgebreid met de menu’s en producten van Gebraden Ambacht. De maaltijden van dit nieuwe Deventer bedrijf worden op ambachtelijke wijze bereid. Het gaat om echte streekproducten. De magnetronmaaltijden zijn in vier minuten klaar, de vleesproducten in twee minuten. Aan het realiseren van deze magnetronmaaltijden is een jarenlange ontwikkeling vooraf gegaan. De provincie Overijssel heeft de ontwikkeling van dit concept ondersteund. Gebraden Ambacht biedt op dit moment onder andere: schnitzel, karbonade met bloemkool, speklap met broccoli, hamlap met witlof, schnitzel met roerbakgroenten, een shoarmaschotel en speklap met zuurkool. Uiteraard met gebakken of gekookte aardappelen. Er zijn geen toevoegingen en het vlees is glutenvrij.

Kerstbuffet bij Oortwijn Zalencentrum Oortwijn in Heino presenteert op Eerste en Tweede Kerstdag een speciaal culinair Kerstbuffet. Nieuwe uitbater Henk Lunsing wil de bezoekers graag kennis laten maken met zijn culinaire kunsten. Aanvang is beide dagen om 17.00 uur. Reserveren is gewenst. Voor meer informatie: telefoon 0572391302, info@oortwijnheino.nl of www.oortwijnheino.nl.

Gewapende overval in Raalte. Ja, in Raalte. Dat is dichtbij. Wat verschrikkelijk voor de betrokken mensen. Ik wens ze alle goeds. Ik krijg de ochtend na de gewapende overval verschillende mailtjes hierover binnen en mag veel mensen ontmoeten die vlakbij waren of een reactie ervaren. De buurtbewoners zijn angstig, kunnen moeilijk in slaap komen, in vele buurten gaan mensen buurtsurveillance regelen. Zelfs mensen die veel vertrouwen in het leven hebben, sluiten de deuren sneller, kijken vaker achterom en laten zich even meer leiden door angst.

minder ziektes, minder stress, voelt je gelukkiger, waardoor dit weer een invloed heeft op je werk, je gezin, de school, enzovoort. Het is nodig dat er in Raalte en omstreken meer mogelijkheden komen om ‘gewoon’ vanuit de huiskamer met meer mensen tegelijk in stilte te zijn. Zo kunnen we vanuit onszelf een betere, fijnere wereld maken. Heb je een dergelijk initiatief of wil je het opzetten, breng me gerust op de hoogte.

Ik denk aan ‘stadsverlichting’, een initiatief van Kris en Tijn Touber. Deze mensen organiseren al jaren in hun huiskamer bijeenkomsten waar de aanwezigen de stilteplek in zichzelf vinden, samen ongeveer een uur stil zijn waardoor ze ontvankelijk worden voor hulp en inspiratie. Zij stoppen even met rennen, geven even geen aandacht aan het denken en nemen tijd voor henzelf. Mensen die samen stil zijn(mediteren) hebben een meetbaar positief effect op hun omgeving. In steden waar regelmatig wordt gemediteerd, is er minder geweld, minder rechtszaken, echtscheidingen en verkeersongevallen. Regelmatig stil zijn is ook goed voor jezelf. Je versterkt door regelmatig te mediteren je immuunsysteem, dus

Misschien mag ik je helpen de stilteplek in jezelf vinden? www.carolienjonkman.nl info@carolienjonkman.nl.

Na ruim 20 jaar is het tijd voor verNieuwiNg!

AGENDA Vr 2-12 Do 8-12 Vr 9-12 Do 15-12 Vr 16-12 Za 17-12 Zo 18-12

Thrillertheater Hitchcock, Toneel Natalie Naartman, Cabaret Montezuma’s Revenge, Muziek Ivo Niehe, Cabaret / Show Schudden, Cabaret New Valley Singers, Muziek Carel Kraayenhof Tango Emsemble, Muziek

Knapenveldsweg 3 | 8102 RR | Raalte 0572 361 361 | www.hoftheater.nl

CULTUUR IN SALLAND AGENDA Vr 9-12

Filmavond Filmhuis Raalte Za 10-12 Piepschuim - Opgenomen Podium Heino Za 10-12 Middelbare meiden Holstohus Theater, Olst Za 10-12 Deep Purple Coverband Stormbringer Oortwijn Heino Nieuwsgierig gewordeN? op zaterdag 3 december 2011 Nodig ik u uit om de verNieuwde kapsaloN te bekijkeN tusseN 15.30 eN 18.0 0 uur oNder Het geNot vaN eeN Hapje eN eeN draNkje. tot daN! Het team vaN Het scHaartje

Wo 14-12 BBKK Kerst in Beeld Cultuurhuus Braakhekke, Bathmen Za 17-12 The Dutch Eagles Capellenborg Theater, Wijhe Za 17-12 Film: Sonny Boy Cultuurhuus Braakhekke, Bathmen Za 17-12 Film: A Christmas Carol Cultuurhuus Braakhekke, Bathmen

gerdieN kleiN HorsmaN

kerkweg 12 a | 7448 ad Haarle | t. 0548 - 595 281 www.HetscHaartje.Nl

www.cultuurpleinsalland.nl


Magererunderlappen runderlappen Magere kilo € 7,50 kilo € 7,50

Gehaktbal m/z ui 8 stuks € 5,00

Gehaktbal m/z ui 8 stuks € 5,00

Op uur. 13:00 uur. tot 13:00 08:30 tot van 08:30 geopend van winkel geopend onze winkel is onze april is 30 april Op 30 ZetZet- en en drukfouten drukfouten voorbehouden. voorbehouden. Aanbiedingen Aanbiedingen geldig geldig van van 26 26 april april t/m t/m 1 1 mei mei 2010. 2010.

Op 30 april is onze winkel geopend van 08:30 tot 13:00 uur.

Zet- en drukfouten voorbehouden. Aanbiedingen geldig van 26 april t/m 1 mei 2010


13

SALLANDCENTRAAL

Eindejaarsfeesten Mariënheem uitgebreid met Kerstshow PB Mariënheem, ’t As-Spel en de Heemspelers presenteren onder de naam ‘Eindejaarsfeesten’ weer een uitgebreid programma rondom de komende Kerstdagen en de jaarwisseling. In totaal helpen circa honderd vrijwilligers mee. De Eindejaarsfeesten bestaan uit een Kerstshow, een dartstoernooi, de playbackshow, een feest in nieuwjaarsnacht en de nieuwjaarsreceptie. Nieuw onderdeel van de Eindejaarsfeesten is de Kerstshow op vrijdagavond 23 december in 't As-Spel. Initiatiefnemer Andre Holtmaat, liep al langere tijd rond met het idee om een nieuw en andersoortig element toe te voegen aan de Eindejaarsfeesten. Samen met leden van de toneelvereniging de Heemspelers heeft hij een onderscheidende Kerstshow uitgewerkt. Hieraan wordt medewerking verleend door Vocalgroup Voices, toneelvereniging de Heemspelers en solist Thomas Bril. In de ‘Kerstshow’ zullen bekende populaire liedjes worden gebracht en natuurlijk zal een aantal kerstliedjes niet ontbreken. De presentatie is in handen van Martin Hutten. ‘t Asspel zal voor de Kerstshow binnen en buiten sfeervol aangekleed wor-

den en er zijn onder andere warme dranken verkrijgbaar. Er is plaats voor ruim vierhonderd zittende bezoekers. De zaal is geopend vanaf 19.30 uur. Het programma start om 20.30 uur en duurt tot circa 22.30 uur. Toegangskaarten voor de Kerstshow kosten 7,50 euro en zijn telefonisch te reserveren op 06-23654669. Voorverkoop vindt ook plaats in gemeenschapscentrum de Schalm in Mariënheem op zondag 4 december van 10.30 tot 12.30 uur en van 17.00 tot 19.00 uur. Op dinsdag 6 december is hier nogmaals een voorverkoop gepland tussen 20.00 en 22.00. Kaarten kosten 10 euro aan de kassa. Toegang is er vanaf 16 jaar en ouder. De Eindejaarsfeesten in Mariënheem kennen nog een aantal

andere onderdelen. Op Tweede Kerstdag 26 december vindt het Darttoernooi ‘Mariënheem Open’ plaats. De organisatie is in handen van de Dartclub. Zowel de recreatieve als wedstrijddarter mag meedoen. Opgave kan op de site www marienheemopen.nl. De deelname-

kosten bedragen 10 euro. Het prijzengeld bedraagt circa 2.000 euro. Op donderdag 29 december vindt de Playbackshow plaats georganiseerd door het actiecomité van de Voetbalvereniging. Circa 25 jeugden seniorenacts zullen zich aan het publiek presenteren.

Oudejaarsavond zaterdag 31 december is ‘t As-Spel traditiegetrouw geopend van 22.30 tot 03.30 uur om samen het oude jaar uit en het nieuwe jaar in te gaan. Jong en oud, iedereen is welkom. De Eindejaarsfeesten worden op Nieuwjaarsdag afgesloten met de Nieuwjaarsreceptie, aanvang 14.30, uur georganiseerd door Plaatselijk Belang. Iedere Mariënhemer is hiervoor uitgenodigd. Programmaonderdelen zijn onder meer de presentatie van het jaaroverzicht gemaakt door leden van het Omnihuus, de kennisquiz voor verenigingen in Mariënheem en optredens van de winnaars van de playbackshow. Voorafgaand aan de Nieuwjaarsreceptie vindt bij 't As-Spel de traditionele Bas Hutten Nieuwjaarsduik plaats, georganiseerd door de naamgever van dit evenement. Voor bezoek aan de Playbackshow wordt een bescheiden entree gevraagd. Oudejaarsavond en Nieuwjaarsdag is er vrij toegang.

Frank Satink wint Popprijs Overijssel Rabobank weg uit

Sallandse kernen

Rabobank Salland sluit eind 2012 haar kantoren in Heino, Heeten, Olst en Wijhe. Ook de vestigingen in Bathmen en Keizerslanden (Deventer) gaan dicht. De reden voor het besluit is dat de kantoren niet rendabel zijn. “Er komen gemiddeld tien mensen per dag in deze vestigingen”, licht directeur particulieren Ronald Treijtel toe. De Rabobankklanten in de plaatsen waar de kantoren sluiten zijn dit weekend per brief op de hoogte gebracht.

Oud-Heinoër Frank Satink heeft de eerste Popprijs van Overijssel gewonnen. Deze werd uitgereikt tijdens de tweede Netwerkmeeting Popmuziek Overijssel. Satink won de juryprijs, de publieksprijs ging naar de band Stefany June. Frank is samen met Rob Telgenkamp eigenaar van het evenementenbureau Ev’Hands in Nijverdal. Ev’Hands is de organisator van het jaarlijks terugkerende Dauwpop. Daarnaast programmeert het bureau voor festivals, zoals de Zwarte Cross, Ribs & Blues en Stöppelhaene. Ook verzorgt Ev’Hands de programmering voor clubs en poppodia. Zo maken De Lantaarn in Hellendoorn, Metropool in Hengelo, Lucky in Rijssen en De Kelder

in Amersfoort gebruik van de diensten van Ev’Hands. Naast programmering wordt het bedrijf ook regelmatig ingehuurd voor site-productie, horeca en de financiële logistiek op festivals. Retropop in Emmen, Bevrijdingsfestival Wageningen en Fusion of Dance in Zwolle zijn enkele festivals die Ev’Hands hebben ingeschakeld als partner.

Satink is tevens mede oprichter van het platenlabel en boekingskantoor Goomah Music. Bij dit label staan bands als The Horse Company, Tommy Ebben & the Small Town Villains, Cuban Heels, I Kissed Charles en Are You A Lion onder contract. Het muziekbedrijf werkt samen met 8 Ball Music en Excelsior Recordings. In 2010 ging Goomah Music samen met Ev’Hands. Sindsdien is ook platenlabel Cool Buzz overgenomen en sinds de zomer van 2011 is muziekplatform Let’s Get Lost in oprichting.

Gratis inpakservice bij Kulturhus Raalte Het Carmel College Salland, De Landstede en het ROV bieden gedurende de decembermaand alle bezoekers van het Raalter centrum een gratis inpakservice. De leerlingen van Carmel en Landstede zijn op verschillende dagen aanwezig

in het Raalter kulturhus om cadeautjes in te pakken: in de aanloop naar Sinterklaas op woensdag 30 november van 10.00 tot 17.00 uur; op donderdag 1 en vrijdag 2 december van 10.00 tot 20.30 uur en zaterdag 3 december van 10.00

tot 17.00 uur. De inpakservice is in de aanloop naar Kerstmis aanwezig van maandag 19 tot en met vrijdag 23 december (maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 17.00 uur en op vrijdag van 10.00 tot 22.30 uur).

Om toch dicht bij de klanten te blijven, gaat de Rabobank investeren in een andere vorm van dienstverlening. In de dorpen waar de Rabobank vertrekt, komen automaten (geld-, sealbag en afstortautomaten). Ook komt er, met uitzondering van Heeten en Keizerslanden, een spreekkamer voor inloopuren. Daarnaast komen er ‘thuisadviseurs’ die bij mensen op verzoek thuis langs gaan. De panden van de Rabobank worden op den duur verkocht. “Wij willen niet verkopen aan de hoogste

bieder. Wij zien ons pand liever gebruikt worden door de maatschappij in de vorm van multifunctionele accommodaties”, zegt Treijtel. Om die reden wordt er in Heino gekeken naar de huisvesting van het Dorpshuus en ook in de overige dorpen wordt gekeken naar een maatschappelijke invulling. Eind 2012 verhuist Rabobank Salland naar de Hanzeweg in Deventer, van waaruit het grootste gedeelte van de werknemers gaat werken. De kantoren in Raalte, Colmschate en Deventer blijven wel geopend.

Promodagen bij EG Computer Specialisten EG Computer Specialisten in Lemelerveld presenteert op vrijdag 2 en zaterdag 3 december twee promodagen. De klanten kunnen zich ter plekke op de hoogte stellen van de allerlaatste ontwikkelingen op ICT- en multimediagebied. In de showroom van EG Computer Specialisten is de nieuwe generatie televisies te zien. Hiermee is het mogelijk om op de tv ‘Uitzending gemist’ en ‘Youtube’ te bekijken. Verder kunnen de bezoekers alles te weten komen over de meest recente producten van onder andere Canon, Brother, Samsung, MSI, Asus en vele andere merken Medewerkers van MSI presenteren de gaming-roadshow, waarbij

jong en oud zich kan uitleven op een echte race-simulator. De notebooks van MSI gaan geen spel uit de weg. Met krachtige videokaarten en processoren is dit de musthave voor een doorgewinterde gamer. Daarnaast is ook het nieuwste op tabletgebied te zien. Bovendien is het mogelijk om je zelf met behulp van een Canonprinter te laten vereeuwigen in Harry Potter kostuum.


Gazon- en zitmaaiers • Kettingzagen en bosmaaiers • Versnipperaars en kloofmachines • Veegmachines, H.d. reinigers en stofzuigers • Skelters en trampolines • Speeltafels en speelgoed • Hout en ijzeren inrijpoorten • Sierhekwerk en tuinverlichting • Infrarood sauna’s en spa baden • en nog veel meer roekland.nl

w

lan d

an-b m e nd g g ekla and o u r 38 B oekl .br raat man-br t w s n w n Donge brugge 3 10 19 ek

Dealer van o.a. John Deere, Stiga, Dolmar, Echo, etc

va info@ 70) 5 ail el. (05 T E-m

Wij zien u graa

ro B ijpt, n g i Een wi nkel waar u niet mis gr oo k vo or die rvoe de

rs

TULP KEUKENS PAKT 3 DAGEN UIT BOSCH INBOUWAPPARATEN

GRATIS

*

• VAATWASSER • KOOKPLAAT • KOELKAST • • AFZUIGKAP • COMBI OVEN •

donderdag DONDERDAG

Vrijdag VRIJDAG

zaterdag ZATERDAG

NOVEMBER december

NOVEMBER december

NOVEMBER december

2 19 3 17 1 18

Amersfoort Amsterdam

Brabantsestraat 6 T (033) - 464 05 88

Rotterdam

Alexandrium III T (010) - 220 56 33

Drachten

Goes

Heerhugowaard

Veendam

Veenendaal

Velserbroek

Villa Arena Dr. M.L. Kingsingel 44 Nobelweg 2-26 T (020) - 567 54 20 T (0512) - 54 11 44 T (0113) - 21 62 30

Son

Ekkersrijt 4022 T (0499) - 32 31 50

Transportweg 3 Groeneveldselaan 35a T (0598) - 63 23 63 T (0318) - 52 99 44

J.J.P. Oudweg 4 T (072) - 576 03 33

Zeilmakerstraat 10 T (023) - 539 06 81

Rijssen

Ambachtsstraat 2 T (0548) - 53 06 00

Woerden

Jaap Bijzerweg 25 T (0348) - 46 25 00

ZIE VOOR OPENINGSTIJDEN WWW.TULPKEUKENS.NL * Actie is geldig bij aankoop van een nieuwe Tulp Keuken vanaf €7.000,- netto verkoopprijs. Actievoorwaarden op verkooppunt onder nummer T14.11.2011

VRAAG NÚ GRATIS ONS KEUKENMAGAZINE AAN OP WWW.TULPKEUKENS.NL


15

SALLANDCENTRAAL

Oriental Döner Kebap opent deuren nieuwe vestiging in Heino

Thriller van Hitchcock in het HOFtheater

In de film Oriental Döner Kebap maakt binnenkort zijn opwachting in een Nederlandse film. In de film Shouf Shouf Zombibi, een zombiparodie/versie van Shouf Shouf Habibi. De film komt naar verwachting medio februari 2012 in de bioscoop.

Heino heeft sinds vrijdag een Kebapzaak. Ali Ihsa Aksu heeft afgelopen vrijdag de kebapzaak Oriental Döner Kebap aan de Munnikenhof in Heino geopend. “Ik heb er zeker zin aan,” vertelde Aksu woensdag. “Ik was er al anderhalf jaar mee bezig en mensen vroegen me vaak wanneer het nou eindelijk klaar was.” Aksu heeft aardig wat vertraging opgelopen bij het openen van zijn zaak wegens bezwaren over een afvoerpijp en een lichtbak aan de voorgevel. Maar dat is allemaal ver-

holpen. Het is voor Aksu de derde vestiging van Oriental Döner Kebap. Na Zwolle en Kampen is Heino aan de beurt. “De reden dat we hier zijn gekomen is dat er in onze zaak in

Kebap met een b of met een p? De kenners verschillen nog wel eens van mening. Moet de laatste letter van het woord kebap nou een b of een p zijn. “Dat ligt eraan,” stelt Aksu. “Als het woord eindigt op een b heb je te maken met de Arabische variant, als het eindigt op een p spreek je van de Turkse variant. Onze kebap eindigt op een p.”

Zwolle veel mensen uit Raalte, Dalfsen, Lemelerveld en Heino komen. We konden toen dit pand huren, op een mooi centraal punt.” De kaart van Oriental Döner Kebap bestaat vooral uit dönergerechten. “Alles is gerelateerd aan döner kebap. Dat betekent draaiend gegrild vlees. Het döner kebapbroodje is ons hoofdproduct, maar ook de kapsalon komt op de kaart,” vertelt Aksu. In de zomermaanden wil de uitbater van de Heinose kebapzaak ook een terras openen. “Een Duits bierterras met statafels en steigerhouten meubelen.” Oriental Döner Kebap is zeven dagen per week geopend. Elke dag vanaf 10.00 uur. Van zondag tot en met donderdag tot 23.30 uur, op vrijdag en zaterdag tot en met 02.00 uur. Deze week houdt Oriental een speciale actie. Het broodje kebap kost nu geen 4 euro, maar 1,99 euro.

Het Thriller Theater brengt op vrijdag 2 december de voorstelling ‘The 39 steps’ op het Hoftheaterpodium. Deze voorstelling is gebaseerd op de gelijknamige film van Alfred Hitchcock. Het is de eerste toneelvoorstelling van de trilogie van Hitchcock films die het Thriller Theater de aankomende jaren op het toneel zal laten zien. In ‘39 steps’ wordt de onschuldige Richard Hannay beschuldigd van moord. Hij slaat op de vlucht voor de politie en probeert ondertussen de echte moordenaar te vinden. Een spannende, maar ook hilarische voorstelling waarbij vier acteurs tientallen rollen voor hun rekening nemen. In 2005 verscheen 39 steps al in

Londen en de voorstelling ging in 2008 in première op Broadway in Amerika. Sindsdien zijn de komische bewerkingen van Alfred Hitchcock een hit in vele landen. De Nederlandse bewerking mocht rekenen op lovende recensies. Aanvang is om 20.15 uur. Kaarten kosten 21 euro. Voor meer informatie zie www.hoftheater.nl.

Advertorial

Alcoholgebruik in het verkeer op slot! Alcohol en verkeer gaan niet samen. Hoewel een overgrote meerderheid van de Nederlandse automobilisten nuchter achter het stuur zit, maakt een kleine groep zware overtreders het verkeer onnodig onveilig. Daarom wordt per 1 december 2011 het Alcoholslotprogramma (ASP) ingevoerd. Deze maakt het mogelijk om zware alcoholovertreders harder aan te pakken. De kosten zijn volledig voor rekening van de overtreder. Veilig verkeer is niet vanzelfsprekend. Gemiddeld vallen er elke dag twee doden op de Nederlandse wegen en komen er 45 gewonden in een ziekenhuis terecht. Trieste cijfers met grote gevolgen voor slachtoffers en nabestaanden. Vaak blijkt dat er alcohol in het spel was. De meeste Nederlandse automobilisten houden zich aan de wettelijke alcohollimiet, maar een kleine groep pleegt herhaald zware overtredingen. Daarom wil het kabinet, naast de reeds bestaande maatregelen voor alcomobilisten, het alcoholslot invoeren. Hiermee kan die kleine groep zware overtreders gericht worden aangepakt. Dat kan jaarlijks vijf á zes doden en vijftig á zestig ziekenhuisgewonden schelen. Hoe werkt het alcoholslot? Het alcoholslot werkt als een

startonderbreker. Een bestuurder kan zijn auto pas starten als uit de blaastest blijkt dat hij helemaal nuchter is. Om fraude te voorkomen moet de bestuurder onderweg op willekeurige momenten een hertest doen. Ook moeten mensen met een alcoholslot om de zes weken de ‘blaasgegevens’ laten uitlezen. Daaruit blijkt of iemand heeft geleerd nuchter in de auto te stappen. Is dit niet het geval? Dan volgen er sancties. Voor wie is het alcoholslotprogramma bedoeld? Wie wordt betrapt met een promillage van 1,3 of hoger krijgt voor minstens twee jaar een alcoholslot in de auto (beginnende bestuurders al vanaf 1,0 promille). Mensen die al eerder zijn gepakt kunnen het al vanaf 0,8 promille opgelegd krijgen (beginnende bestuurders vanaf 0,5 promille). In die periode krijgt de

bestuurder – naast een alcoholslot in de auto – verplichte begeleiding om te leren een scheiding te maken tussen alcoholgebruik en autorijden. De kosten van het alcoholslot en het begeleidende programma zijn volledig voor de overtreder. Het ASP is een nieuwe maatregel om het rijden onder invloed terug te dringen. Andere maatregelen zijn de Educatieve Maatregel Alcohol en

verkeer (EMA) en de Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (LEMA). Per 1 december 2011 kunnen naast beginnende bestuurders ook ervaren bestuurders een LEMA opgelegd krijgen. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu blijft de komende jaren inzetten op de aanpak van rijden onder invloed. Want elk verkeersslachtoffer is er één te veel.

Meer weten over het alcoholslotprogramma? Kijk dan op www.rijksoverheid.nl/alcoholslotprogramma of www.cbr.nl


Groen en duurzaam vanzelfsprekend Nijhof

Mini vlinderorchidee Orchidee

Dankzij de modernste technieken dragen wij zorg voor het milieu Het is de gewoonste zaak van de wereld dat wij gaan voor duurzaamheid bij u thuis. Nijhof installatietechniek vindt het vanzelfsprekend dat u hierover niet hoeft na te denken, dat is de taak van een specialist. Wij zijn expert op het gebied van duurzaamheid zoals zonne-energie, warmtepompen en energiezuinige CV-installaties bij u thuis.

Geldig van G 24-11 et/ldmig van 01-12 t/m 30-11. OP 07-12. OP =OP =OP

Dendrobium compactum Phalaenopsis mini Dancing flora 2 bloemtakken.Diverse kleuren. Diverse kleuren. Potmaat 14 cm. Potmaat 6 cm.Incl. Per sierpot. stuk Per stuk

van 7,99Dvoor van 19,95Cvoor

Vanaf vrijdag 2 december weer volop kerstbomen te koop (alle maten)!

4, 12, 99

49

SALLANDSE OUTDOOR KERSTSHOW 9, 10 EN 11 GroenRijk Raalte GroenRij • Oude k Raalte Zwolsestraat • Oude8a ZwolsestraatDECEMBER 8a • www.groenrijk.nl • www.groenrijk.nl 0572-357636 0572-357636

Zo vanzelfsprekend, de juiste temperatuur bij u th

Het is de gewoonste zaak van de wereld dat alles bij u thuis goed functionee u stil bij de stroomvoorziening tijdens het internetten? U verwacht toch oo melk uit de koelkast en warme waterstralen uit de douche? Nijhof installatietechniek vindt het ook vanzelfsprekend dat u hierover ni na te denken, dat is de taak van een specialist. Wij zijn expert in het ad ontwerpen, aanleggen en onderhouden van de complete gas-, water-, s verwarmings-, ventilatie- en electrotechnische installaties bij u thuis. Zo b schone was voor u vanzelfsprekend!

uw installatiewerk in vertrouwde handen Van Dongenstraat 39 8107 AE Broekland T 0570-531888 E info@nijhof-broekland.nl I www.nijhof-broekland.nl

uw installatiewerk in vertrouwde handen

Nijhof installatietechniek Van Dongenstraat 39 8107 AE Broeklan T 0570-531888 E info@nijhof-broekland.nl I www.nijhof-broekland

Oortwijn_HoezoHeino-235x175_Kerstbuffet_2011.indd 1

23-11-2011 9:40:26


WONEN 17

SALLANDCENTRAAL

WONEN in Salland C ol u m n Voor deze editie heeft Rob Kreileman een speciale Sinterklaascolumn geschreven over de verschillende dakvormen. De een is natuurlijk wat gebruiksvriendelijker voor de Sint dan de ander…

Idplus Bouwdesign & Bouwadvies brengt rugzak vol ervaring mee

‘Ik doe het op mijn eigen manier’

Op de hoge, hoge daken... Er zijn vele soorten daken, soms met pannen of van riet. Dat weet de makelaar, maar ook Sint en Piet! Als eerste nemen wij het PLATTE-DAK, Daarop lopen Sint en Piet met groot gemak. Op garages en kantoren zie je ze vaak, Dus voor het paard geen zware taak. Het ZADEL-DAK is voor Americo een hele prestatie, En voor Sint (die vast in ’t zadel zit) een hele sensatie. Oppassen dat zij niet belanden in de goot, Want het dak van zo’n 2-onder 1 kap is wel heel groot. Op ’t PYRAMIDE-DAK wordt het hard werken voor het paard, Want van zo’n punt glijd je snel naar benee in grote vaart. Americo is zeer behendig en niets is hem te dol, En Sint aait hem dan ook maar eens goed over de bol. Nu het ZAAG-DAK, dan gaat het paard wat traag, Dat gaat op en neer en krijgt Sint last van zijn maag. Om en om zijn er ramen in verwerkt voor veel licht, Vaak zie je dit op fabrieken voor een helder zicht. Er is ook nog een LESSENAARS-DAK, ha, dat wordt glijden zegt Piet, Want er is geen aanduiding van een snelheidslimiet. In de nieuwbouw kom je ze veelvuldig tegen, Wel moeilijk te begaan voor Piet met sneeuw of regen. Je hebt daken in alle soorten en maten, Zelfs over een SCHILD-DAK lopen, kan Sint niet laten. Hij houdt veel van die monumentale huizen in dit land, In de zomer zit hij toch liever in Spanje op ’t strand. Bij het MANSARDE-DAK denkt Piet dat hij al snel bij de schoorsteen is, Eerst steil omhoog, en daarna ’n stuk vals plat, ’t is niet mis Vroeger lieten ze vaak van die daken bouwen, Ja zei Piet, je hebt mensen die daar van houden. ’n GEBROKEN-DAK is weer eens wat anders zegt de Sint blij, Ik hou wel van afwisseling als ik op Americo rij. Het paard springt van dak naar dak zonder een stop, Maar ho zegt Sint, dit dak heeft ’n stuk plat bovenop. Och kijk een KEGEL-DAK dat is zo’n apart model zegt Piet, Zo’n toren hoort toch bij een kasteel …….. niet? Een kegel-spel vind ik meer iets voor een kind, Kom op Piet, naar het volgende dak zei Sint. Het is voor Americo en de Sint een grote kunst, Om te lopen over een TENT-DAK, ja dat wordt een stunt. Op theaters zie je vaak zo’n dak gebouwd, Die slaan wij over Piet, daarover niet gerouwd. Dit was dan een kleine greep uit het assortiment, Het zijn allemaal daken die U vast wel kent. De makelaar wenst U veel gezellige dagen, Onder de meest vreemde en mooie daken. Rob Kreileman, vennoot Vrielink Makelaars

Peter Boksebeld is Idplus Bouwdesign & Bouwadvies. Je leest het goed, niet de eigenaar van of de man achter, maar ís. “Ik kan mijn bedrijf nooit aan een ander verkopen”, vertelt de Luttenberger. “Dan verkoop ik mezelf.” Zijn persoonlijkheid is immers wat Idplus tot Idplus maakt. Enthousiast, ambitieus, creatief en joviaal, zo mogen we hem rustig omschrijven. “Ik doe het op mijn eigen manier”, vertelt hij. Peter beschikt over een enorme rugzak met ervaring en kennis. “In mijn ontwerpen is zelfs al nagedacht over de installatietechniek. Ik ontwerp met de hamer in de hand, om het zo maar te zeggen. Dat wat ik teken, moet immers uiteindelijk wel met de handen gebeuren.” Peter richt zich met name op particulieren en bedrijven, maar werkt ook samen met diverse regionale bouwbedrijven. Zijn portefeuille bevat een breed scala aan klussen. Van kleine uitbouw tot de realisatie van een enorme bedrijfshal, van duurzame woning tot Afrikaans buitenhuis. In Idplus heeft hij zijn uitlaatklep gevonden. Terug naar de basis, terug naar het persoonlijke contact. “Ik denk er niet over om uit te breiden”, zegt hij. “Ook al zou dat best kunnen. Ik wil dit in mijn eentje blijven doen. Kortere lijnen bestaan er niet!” Die gedachtenwijze komt voort uit zijn ervaringen bij zijn vorige werkgever, een groot bouwbedrijf waar hij als stageloper begon. “Ik heb daar ontzettend veel kansen gekregen”, vertelt hij. “Zo heb ik enorm veel kennis en ervaring op kunnen doen. Op een gegeven moment kreeg ik de vraag om het tekenbureau te ontwikkelen tot een zelfstandig functionerende tak. Natuurlijk, wilde ik dat,

maar daarvoor moest ik ook cijfers kunnen beoordelen en een marketingplan kunnen schrijven. Daarom heb ik ook een HBO-opleiding technische bedrijfskunde gevolgd. We hadden de prachtigste klussen, hele grote opdrachten. Uiteindelijk werkte ik samen met achttien collega’s.” Maar na verloop van tijd begon Peter zich minder gelukkig te voelen binnen de stroeve mechanismen van het grote bedrijf. “En vier jaar geleden wilde het echt niet meer. Toen heb ik met mijn vrouw en kinderen een gesprek gevoerd. Wat vonden zij dat ik moest doen? Enkele dagen later had ik ontslag genomen en was Idplus een feit. Ik werd meteen gevraagd om mee te helpen met de realisatie van de sporthal in Luttenberg. Met GBV, oftewel gezond boerenverstand, heb ik geholpen om het project beter uitvoerbaar te maken. Ja, ik werk nu in mijn eentje en sommige mensen zeggen wel eens dat ik een stapje terug heb gedaan, maar zo zie ik dat niet.

Spelen Peter is een geanimeerde prater. Hij onderstreept zijn woorden met enthousiaste armbewegingen. En op de momenten dat zijn betoog bijna volledig serieus dreigt te worden, maakt hij snel een humoristische opmerking. “Och, als ik eenmaal aan het praten ben…”, lacht ie. “Het kost me echt heel veel moeite om altijd maar serieus te blijven. Laatst was ik bij een klant op bezoek. Toen ik weg wilde hing er een jochie aan mijn been. (Op dat moment doet hij op theatrale wijze voor hoe moeilijk het lopen ging, redactie.) Of ik nog wel een keertje terug kwam om te spelen. Toen had ik midden onder het gesprek ook een grapje gemaakt met dat jochie. En dat soort dingen gebeurt dan. Sommige mensen zeggen dat ik een olijke kop heb en dat het daar aan ligt, het zal wel. Ik probeer gewoon laagdrempelig te zijn. En als een klus afketst omdat ik zo nodig een grapje moet maken, dan is dat maar zo. Voor zover ik weet is dat nog nooit gebeurd trouwens, maar ik ben wie ik ben, ik kan niemand anders zijn!”

Lef Een tip aan de mensen met bouwplannen? “Bezuinig niet op het voortraject”, stelt Peter. “Daar kun je het verdienen. Met een goede tekening in je hand kun je veel beter offertes vergelijken, je houdt grip op de uitwerking en beperkt de faalkosten. Mijn ontwerpen zijn in principe uitvoeringsgereed. Ik haat het om te pochen, maar laatst sprak ik een aannemer die een wel heel scherpe offerte had uitgebracht op een ontwerp van mij. Ik vond dat getuigen van lef en vertelde hem dat ook. ‘Dat durven we omdat jij de tekening hebt gemaakt’, zei ie. Dat zijn geweldige complimenten. Maar daarvoor moet je wel elke dag met je neus de literatuur in. Je moet up-todate blijven en ook je materiaalkennis is heel belangrijk.” Ik doe nu wat me gelukkig maakt. En dan maakt het mij niet uit of het nu om een verbouwinkje of een volledig nieuw kantoorpand gaat.” Al zijn ervaring zit dus ook verwerkt in zijn tekeningen, maar een prachtig ontwerp begint met een luisterend oor. “Ik tast mensen af”, zegt hij. “Vaak hoor je ze van tevoren zeggen: ‘doe maar wat, ik heb zelf niet zulke goede ideeën. En dan vertellen ze je later ‘Wat heb je een prachtig ontwerp gemaakt’. Maar dan is dat ontwerp helemaal niet van mij. Ik heb dan gewoon goed geluisterd. Uiteindelijk heeft iedereen goede ideeën. Ik help ze alleen te ordenen. Daar slaat mijn bedrijfsnaam ook op. Het ‘Idee’ is van de klant, ik ben de plus. Het begint allemaal met vertrouwen. Vertrouwen doet bouwen, zeggen ze wel eens. En ik durf rustig te zeggen dat ik dat vertrouwen in die vier jaar dat ik bezig ben nog nooit heb geschaad.” Idplus is gevestigd aan de Lemelerweg 4 in Luttenberg, mob: 06-10942644. Meer informatie vind je op de website www.idplus-bouwadvies.nl.


Begin 2012 goed en bezoek daarom voor het einde van dit jaar nog één van onze showrooms!!

Wonen doe je samen! ? I I d n a l l a S n e ist lann

Genieten van de zekerheid van een betrouwbaar, r gepassioneerd bedrijf? Welkom bij Woonr,

Bouwnnpink van Bladeren & L

groep oep Salland. Wij hebben onze krachten gebundeld om u te verzekeren van kwaliteit en service. Onze ze nuchtere samenwerking zorgt ervoor dat u zeker bent van deskundig advies en producten produc te-

. Ha ureau Alferink 1 uw overige woonwensen... Salland bestaat uit getalenteerde woonexperts! .2 TekenbldeWoongroep s r E p 3. Joo of Schilderwerken 4. Koolhenland Wijhe 5. Keuk man Verf & Wand 6. Hoek o 7. Haarcerwechel 8. Oost s Wooninspiratie ! n e m 9. Rientie a s e j e o d n e n o w , d n a l l a S p e o r g Woon

gen scherpe prijzen. U weet vooraf waar u aan toe bent, want wij kennen die juiste partner voor al

Hoekman Verf & Wand. Hoekman Verf & Wand omschrijft zichzelf als een speciaalzaak. Dat betekent dat ze niet probeert om duizend-en-één dingen goed te doen, maar zich op enkele terreinen wil onderscheiden. Ze is specialist op het gebied van verf, f behang, raamdecoratie, gordijnstoffen en f, tapijt. t.

Installatie ontmoet innovatie en inspiratie bij Joop Elders in Raalte. Op het industrieterrein van Raalte kunt u niet om de moderne showroom van Joop Elders heen. Eén aanspreekpunt voor totaalinstallatie en sanitair. De ruimtes in uw huis worden optimaal benut en volgens een volledig plan ingericht.

Oosterwechel Houten Vloeren. O Ontdek de vloeren van Oosterwechel. U bent verze verzekerd van vakwerk en kwaliteit. Uw wensen worden in eigen huis gerealiseerd want de productie van hout tot vloerdelen gebeurt in Raalte. Ook het oliën en op kleur maken van het hout doen de Raalter houtexperts zelf. De vloer wordt vervolgens ook bij u thuis gelegd.

Hannink, Van V Bladeren & List, adviseurs in financiële zaken. Bent u van plan een nieuw ‘thuis’ te kopen? open? Er is vaak meer mogelijk dan u van tevoren en had verwacht. Bespreek uw plannen voor de (ver)bouw er)bouw en financiële zekerheid met Hannink Van an Bladeren en List.

Alferink Bouwkundig Teken- en Adviesbureau. Alferink Bouwkundig Teken- en Adviesbureau voorziet u, zoals de naam al doet vermoeden, graag van professioneel bouwkundig advies op maat. Zowel bij nieuw- als verbouwplannen verwerkt Alferink uw woonwensen tot een werkbare bouwtekening.

Koolhof Schilderwerken BV. V Uw gevel V. g kenmerkt uw woning, nietwaar? Koolhof adviseert u graag over de uitstraling van uw woning. Het He gerenommeerde his Het moderne schildersbedrijf kent een lange historie. management biedt een complete dienstverlening. d De vriendelijke vakmensen verzorgen uw totaalafbouw, het glaswerk en het totaalonderhoud van uw woning.

Keukenland kenland en Tuinmeubelcentrum Wijhe. Laat u verrassen errassen door de mogelijkheden in de ruim opgezette tte showroom . Landelijke, eigentijdse keukens richt u in met de meest moderne apparatuur. Culinaire ulinaire weldaad… Want u droomt zo weg bij Keukenland enland Wijhe aan de IJssel.

Haarco de sfeermakers uit Raalte. Bezig met een nieuwbouwwoning of een facelift van de bestaande woning? Haarco is hét adres om te starten in de zoektocht naar de juiste woninginrichting. Je vindt er een uitgebreid assortiment tapijt, gordijnen, behang, raamdecoraties en pvc-vloeren van meerdere bekende en erkende leveranciers.

www.woongroepsalland.nl

Rienties Wooninspiratie. Binnenlopend Binnen bij Rienties waant u zich in een gezellig thuis. t Comfortabele meubels, bijzondere schilderijen en accessoires karakteriseren de woonwinkel nabij het Raalter centrum. De collectie is compleet, complee inspirerend en betaalbaar. Woonstijlen van PTMD, Richmond en Riverdale laten uw zintuigen zi genieten.


December feestmaand bij

Welkoop Raalte Ca r b i d

Bestel uw vuurwerk t/m 18 december op raalteplaza.nl en win een professionele vuurwerkshow t.w.v. â‚Ź 7.500,Een gespecialiseerd team komt op oudejaarsavond bij u in de straat een professionele vuurwerkshow geven.

Ook leveren wij melkbussen

Laagste prijs in de regio

wij ons n e b b e h r a ja Dit enorm k r e w r u u v t n assortime ken in ij k s n e e m o K uitgebreid. shop. k r e w r u u v e w onze nieu via Kijk en bestel za.nl www.raaltepla bij Welkoop en Raalte of kijk inkel. bestel in de w

n e t t e k k a p t Kers

ssen? a r r e v d n a m ie r l of zomaa e e n o s etten r e k p k a w p t u s r u e k t n Wilt e assortim ig ld e w e g n e e n e erpakking. v e Wij hebb ll o v r e fe s in n en cadeaubonne

20% korting*

op onze collectie najaars/ winterkleding * Geldig t/m 3 december 2011. Zie actievoorwaarden in de winkel

Raalte

Openingstijden: Maandag t/m vrijdag 9.00 - 21.00 uur zaterdag 8.00 - 18.00 uur

Heesweg 13 Raalte - Tel. (0572) 35 51 52 Gratis parkeren in onze ruime parkeer garage (lift aanwezig)


Van ontwerp tot oplevering

NU BESCHIKBAAR VRIJE KAVELS IN DEELPLAN DE TERPEN Kavelgrootte: 545-846 m2 Prijs: vanaf  195.400 tot  253.400 Voor beschikbaarheid zie:

Hellendoornseweg 4 6106 AJ Mariënheem Tel. : 0572-351227 Fax : 0572-355621

www.franciscushof.nl of bel:

038 - 850 47 71

www.hoogeslagbouw.nl

Inspiratie... Innovatie... Installatie... Achterover leunen en zeker weten dat alles perfect geregeld wordt...

Boeierstraat 2

Raalte

0572 36 11 11

www.joopelders.nl

Bij Joop Elders geniet u van maximale zekerheid. Eén aanspreekpunt voor al uw wensen en eisen op het gebied van totaalinstallaties en sanitair. Expert als het gaat over de toepassingsmogelijkheden van duurzame energie. Gepassioneerd verzorgen we ons werk in uw woning of bedrijf(spand). Sanitair. Electra. CV. Gas. Water. Riool. Daken. Luchtbehandeling. Ventilatie. Airco. Wat wij beloven, maken we waar. En een stapje meer.


WONEN

SALLANDCENTRAAL Showroomcollectie grotendeels vernieuwd; extra aandacht voor nieuwe trends

Eindejaarsshow bij Keukenland Wijhe

Keukenland en Tuinmeubelcentrum Wijhe houdt van donderdag 22 december tot en met zaterdag 7 januari de jaarlijkse Eindejaarshow. Deze staat grotendeels in het teken van de nieuwe keukencollectie. Op dit moment wordt met man en macht gewerkt om een aanzienlijk deel van de showroommodellen te vervangen. “De collectie wordt natuurlijk constant aangepast, maar deze keer gaan we echt rigoureus te werk”, vertelt Fred de Roos namens Keukenland. “Normaal gaat het om enkele keukens per jaar, nu om de helft van de collectie. We willen laten zien dat we ook in deze minder zekere economische tijden niet stil blijven staan.” Het is inmiddels al weer de zeventiende editie van de Eindejaarsshow. De gehele zaak wordt extra sfeervol aangekleed en de bezoekers kunnen kijken naar diverse demonstraties, maar bovenal vormt de show een uitgelezen mogelijkheid om kennis te maken met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van koken en

Persoonlijk Keukenland Wijhe biedt nu ook op maat gemaakte keukens van eigen hand aan. Hiertoe werkt Keukenland samen met Inch Interiors. Het maatwerk gaat veel verder dan keukens alleen, het gaat ook om onder andere handgemaakte (wijn)kasten, TV-meubels, thuiswerkplekken, en wandsystemen. “We kennen geen beperkingen als het gaat om materiaal en stijl”, vertelt Henri. “De enige voorwaarde die we stellen is dat het ontwerp technisch haalbaar moet zijn!”

keuken(inrichting). Tevens gelden er diverse speciale aanbiedingen. Een hapje en een drankje staan klaar. “We organiseren de show al zolang we bestaan”, vertelt Fred. “De eindejaarstijd is een ideale tijd om ons aan het publiek te presenteren. Veel mensen zijn vrij en gebruiken die tijd om zich te oriënteren op een nieuwe keuken of andere grote aankopen.” Wat trends betreft, signaleert Fred een toename van het gebruik van granieten en betonnen keukenbladen in de landelijke keukens. “Hout, graniet en beton leveren prachtige combinaties op”, vertelt Fred. “Beton had altijd als nadeel dat het vlekgevoelig is. Dankzij het gebruik van speciaal bewerkt beton is dat euvel nu echter grotendeels verholpen.” Extra aandacht gaat uit naar PITT Cooking. Het gaat om branders die geïntegreerd zijn in het dragende werkblad. Het levert praktisch voordeel op bij het dagelijkse onderhoud van de kookplaat en bovendien kan de gebruiker de beschikbare ruimte

op de kookplaat optimaal benutten. Meer informatie op www.pittcooking.nl. “Een nieuwe ontwikkeling op dat gebied is i-Cooking”, vertelt verkoopadviseur Henri Zomer. “Dat werkt eigenlijk hetzelfde als PITT Cooking, maar dan met inductie. Met de gedefinieerde sets van drie en vier kookvelden kun je eenvoudig je eigen kookplaat samenstellen. Het systeem is te bestellen voor RVS werkbladen, maar ook voor inbouw in overige werkbladmate-

rialen als natuursteen, composiet, kunststof en beton.” Verder presenteert Keukenland Wijhe de duurzame keuken van Green Tec. Het keukenblad is gemaakt van gerecyclede vezelplaten en de rest van de materialen komt van grondstoffen die de natuur snel kan aanmaken. “Bovendien wegen deze keukens zo’n dertig procent minder dan de standaardkeukens, waardoor het vervoer ook weer een stukje vriendelijker is”, voegt Fred toe.

21

Keurmerk Keukenland Wijhe laat zich constant toetsen. De keukenzaak beschikt al jaren over het keurmerk Comfortabel Wonen. Dit is onlangs opnieuw behaald. Het gaat om een consumentenkeurmerk waarbij de aangesloten zaken worden getoetst op kwaliteit en klantvriendelijkheid. “We zijn ontzettend trots te mogen melden dat we heel goede cijfers hadden. Het laagste cijfer was een 7,6. Natuurlijk zijn er ook verbeterpunten. We denken dan aan de website en de showroominrichting. Met dat laatste zijn we inmiddels begonnen. In 2012 starten we met de website. Die willen we nog klantgerichter maken.” Ook nieuw zijn de i-Bake ovens. “Deze ovens zijn te bedienen als een i-Pad”, vertelt Fred. “Vandaar dat we er ook een speciale actie aan gekoppeld hebben. Als je tijdens de eindejaarsshow zo’n oven aanschaft, krijg je een i-Pad cadeau.” Andere trends waaraan aandacht besteed wordt, zijn de speciale wijnkasten (zowel decoratief, als klimaatgecontroleerd) en de kookeilanden (vaak in combinatie met kastenwanden). “Keukens worden immers steeds groter”, legt Fred uit. “Dat maakt deel uit van de trend om de woonkamer en de keuken te integreren. De keuken vormt tegenwoordig nog meer dan vroeger het centrum van het huis.” Keukenland en Tuinmeubelcentrum Wijhe is te vinden aan de Wengelerafweg 6 in Wijhe (aan de rand van bedrijventerrein de Enk), tel: 0570-522032. Meer info op www.keukenland.nl of www.tuinmeubelcentrumwijhe. nl. Keukenland is inmiddels ook te volgen op Twitter, Facebook en YouTube.

Maestro De bezoekers van de Eindejaarsshow kunnen tevens kennis maken met het ‘Maestro’-keukenaudiosysteem van Harman Kardon en Verburg Audio. Dit systeem is speciaal ontworpen voor een totale integratie met het keukenontwerp. Het resultaat? Een volwaardig hifi stereo geluid en het enige wat zichtbaar is, is een smaakvol vormgegeven glazen display met een full colour scherm, ingebouwd en al. Het Maestro systeem biedt de mogelijkheid om muziek te luisteren via radio, CD, iPod, mp3 en mobiele telefoons. De luidsprekers zijn onzichtbaar in de achterzijde van de keukendeurtjes waarbij de deuren als membraam van de speakers worden gebruikt. Twee subwoofers voor de lage tonen worden achter de plinten weggewerkt.

Kachelplaats.nl warmte komt van binnen


DEVENTER

DEVENTER

DEVENTER

hEETEN

KIEVIT 34 Vraagprijs € 214.500,- k.k

ZwolSEwEg 272 Vraagprijs € 299.000,- k.k.

RoZENgaaRDERwEg 49 Vraagprijs € 109.000,- k.k

JohaNNalaaN 18 Vraagprijs € 294.500,- k.k.

Hoekwoning in kindvriendelijke buurt. Kamers: 5, Perceelgrootte: 250 m²

Hoekwoning aan de rand van het centrum. Kamers: 5 Perceelgrootte: 435 m²

Tussenwoning nabij centrum en NS-station. Kamers: 5, Perceelgrootte: 79 m²

Vrijstaand woonhuis met garage voorzien van nieuwe uitbouw Kamers: 5, Perceelgrootte: 374 m²

hEINo

lETTElE

MaRIENhEEM

DEN Nul

DaVENSChoT 18 Vraagprijs € 199.500,- k.k

oERDIJK 176 Vraagprijs € 349.000,- k.k

hEllENDooRNSEwEg 21a Vraagprijs € 349.000,- k.k

EIKENwEg 11 Vraagprijs € 179.000,- k.k

Tussenwoning in kindvriendelijke buurt. Kamers: 5, Perceelgrootte: 179 m²

Vrijstaande woning, nabij landgoed De Oostermaat. Kamers: 5, Perceelgrootte: 814 m²

Vrijstaand woonhuis met garage, carport en prieel. Kamers: 6 Perceelgrootte: 765 m²

Tussenwoning in het centrum van Den Nul. Kamers: 4 Perceelgrootte: 193 m²

olST

RaalTE

RaalTE

BRugSTRaaT 35a Vraagprijs € 227.500,- k.k

MaRKTSTRaaT 30 Vraagprijs € 349.000,- k.k

Hoekwoning met carport Kamers: 4, Perceelgrootte: 236 m²

Helft van dubbel woonhuis op loopafstand van centrum Kamers: 4, Perceelgrootte: 195 m²

Ruim appartement in het centrum van Raalte Kamers: 3

RaalTE

RaalTE

KoRNET VaN lIMBuRg STIRuMSTRaaT 85 Vraagprijs € 189.000,- k.k

wij helpen u bij de aan- en verkoop van uw huis en alles wat daarbij komt kijken

wESEPE

wIJhE

REIgER 56 Vraagprijs € 349.000,- k.k

ZwolSESTRaaT 30 Vraagprijs € 272.500,- k.k

RaalTERwEg 6 Vraagprijs € 850.000,- k.k

gRuTTo 16 Vraagprijs € 259.000,- k.k

Vrijstaand woonhuis met garage en uitzicht over landerijen. Kamers: 5, Perceelgrootte: 772 m²

2-onder-1-kapwoning nabij centrum en station.. Kamers: 5, Perceelgrootte: 443 m²

Vrijstaand woonhuis met garage, kantoor en bedrijfshal Kamers: 7, Perceelgrootte: 4524 m²

Helft van dubbel woonhuis met aangebouwde garage. Kamers: 5 Perceelgrootte: 307 m²

Kijk voor de complete beschrijvingen van de getoonde woningen en het complete woningaanbod op onze website Schalkhaar 0570-623447 RAALTE 0572-352066 www.ruitenbeeksimons.nl hypotheken - verzekeringen - makelaardij Salland Centraal december 2011.indd 1

28-11-11 09:58


STRAK WERK! TOTAALAANNEMER, MAAR OOK AANDACHT VOOR DE PARTICULIER

TJALKSTRAAT 9 -11 8102 HG RAALTE 0572 35 71 64 WWW.KLINK-NIJLAND.NL Idplus maakt van elke IDEE een Dikke Plus

Combidak

legt de lat hoog! Idplus BouwdesIgn & BouwadvIes B.v.

✔ adviseren ✔ adviseren ✔ Bouwkundig ✔ Begeleiden ontwerpen ✔ directie Idplus Bouwdesign ✔ Technisch voeren uitwerken B.V. & Bouwadvies Woning- en Utiliteitbouw van verbouw tot en met nieuwbouw

Comfortabel wonen en een plezierige werkomgeving, het begint met een solide dak boven je hoofd. Duurzaam, onderhoudsarm en goed geïsoleerd. Voor nieuwbouw en renovatie zoekt u daarom een betrouwbare en vakbekwame partner, die met u meedenkt en kwaliteit levert. Combidak verzorgt uw totaaloplossing op maat, van advies tot en met uitvoer.

Een dynamische onderneming met 30 jaar ervaring in de utiliteits- en woningbouw

gedreven nuchter vakkundig De ervaring leert dat de chemie tussen de opdrachtgever en idplus na het 1e gesprek niet meer te stoppen valt en smaakt naar meer. Wilt u dit zelf ook eens proeven?

Maakt graag van uw Id een PLus

Combidak legt de lat hoog!

Handelsweg 37 | 8152 BN Lemelerveld | T. 0572 - 331504 | www.combidak.nl

Ing. PETER BOKsEBElD luTTEnBERg M. 06 - 10 94 26 44 WWW.IDPlus-BOuWaDvIEs.nl E. InfO@IDPlus-BOuWaDvIEs.nl


• Beveiligen van woningen en bedrijven • Hang- & sluitwerk • Reparaties • Traliewerken

wen

NIEUWBOUW | VERBOUW | ONDERHOUD | TIMMERWERK | METSELWERK | TEGELWERK

! l e o v e g g i l i e Een v

• Beveiligen van woningen en bedrijven • Hang- & sluitwerk • Reparaties • Traliewerken

l! Bromhaar 5 Nieuw-heeten 0572-321400 voe06-51633257

Een

ge

ilig g vewww.inbraakbeveiligingwijnbergen.nl info@inbraakbeveiligingwijnbergen.nl

Bromhaar 5 Nieuw-heeten 06-51633257 0572-321400

www.inbraakbeveiligingwijnbergen.nl info@inbraakbeveiligingwijnbergen.nl

! l e o v e g g i il e v n Ee Bromhaar 5 Nieuw-heeten 06-51633257 0572-321400

www.inbraakbeveiligingwijnbergen.nl info@inbraakbeveiligingwijnbergen.nl

KaRVEELSTRaaT 8 | 8102 GX RaaLTE | T: 0572 - 38 12 21 E: INfO@BKH-RaaLTE.NL | WWW.BKH-RaaLTE.NL

die doet het

2

10

SINTAANBIEDINGEN BIJ EP:

Extra 50,- Pathé huurtegoed

M

C

Maximaal wasresultaat

ENERGIE

A+++ 11

INCH

TV

INHOUD

oktober 20

Scan de code en bestel direct INTERNET

8KG

1799,-

TV

40 LED TV 3D

TOEREN

1400

1424,-*

(Afgebeeld model Lavamat 75489FL)

*Na 75,– refund via Samsung

Interactieve home entertainment

De gemiddelde jaarlijkse energiekosten zijn: € 19,-.

Geniet van 3D-weergave op deze zeer stijlvolle LED TV. Met de Smart Hub stapt u in de wereld van entertainment en benut u alle mogelijkheden van het internet via uw TV. Verbind uw TV draadloos met al uw compatible apparatuur via AllShare. Zo heeft u toegang tot al uw muziek, films en foto’s. (Afgebeeld model UE40D7000)

TV

U kunt ook heel eenvoudig bestellen via de EP:Webshop op www.ep.nl

Deze wasmachine met een ruim vulgewicht van 8 kg is zeer energiezuinig, ook als u kleine hoeveelheden wast. De ProTex softtrommel biedt optimale zachtheid aan uw wasgoed. Met de speciale ProSteam stoomprogramma’s kan uw kleding zeer eenvoudig ontkreukt of opgefrist worden. De koolborstelloze Silent Motor, de ruime keuze aan wasprogramma’s en startuitstel zorgen voor jaren wasgemak.

949,-

Scan de code en bestel direct

849,-

Jan Oosterwechel

Beeld & Geluid - Telecom - Multimedia - Wassen & Drogen - Koelen & Vriezen Huishoudelijke apparatuur - Inbouwapparatuur Wilt u op de hoogte blijven van onze aanbiedingen? Meldt u dan aan voor onze nieuwsbrief op www.ep.nl

Herenstraat 10 - 8102 CP Raalte - Telefoon: (0572) 39 21 80 - Fax: (0572) 39 21 81


WONEN

SALLANDCENTRAAL

25

Ambachtelijke kwaliteit staat bij klusbedrijf van Ilja Stindt voorop

Stindt Timmer- en Onderhoudsbedrijf in Olst is al weer een paar maanden operationeel. Nieuwbakken ZZP-er Ilja Stindt heeft vertrouwen in de toekomst. “Ik heb met mijn bedrijf een vliegende start gemaakt, dus wat wil ik nog meer?”

“Mijn eerste opdracht was gelijk een grote”, vertelt Ilja. “De renovatie van de buitenkant van een twee-onder-een-kapwoning. Het werk is bijna af, het resultaat is naar volle tevredenheid van de opdrachtgever. Het leuke is dat voorbijgangers die me aan het werk zien me benaderen voor andere klussen. Ik heb al meerdere nieuwe opdrachten binnen. Dat stemt me wel optimistisch voor de toekomst. Nadelen ben ik nog niet tegengekomen. Wel zitten er enkele kanten aan het ondernemerschap die ik minder leuk vind, zoals de hele administratieve rompslomp, maar dat hoort er nu eenmaal ook bij.” Ilja heeft bijna achttien jaar lang bij diverse aannemers in het westen van het land gewerkt. “Het langst ben ik machinaal houtbewerker/chef werkplaats geweest.

Nijboer sluit Green Deal met Amsterdam ArenA De Amsterdam Arena heeft op vrijdag 11 november, de dag van de Duurzaamheid, Green Deals gesloten met 36 bedrijven waaronder Nijboer Interieur & Design uit Mariënheem. Met deze Green Deals committeren partijen zich om concrete afspraken op te stellen om samen de duurzame ambitie van de Amsterdam ArenA te verwezenlijken. In 2010 stelde de Amsterdam ArenA een vijfjarenplan op om het stadion te verduurzamen. Zo zal de organisatie in 2015 geen gram CO2 meer uitstoten, minder afval produceren en het waterverbruik verminderen. Om haar ambities te bereiken, betrekt de Amsterdam

Nijboer Interieur & Design zullen afspraken worden gemaakt over zaken die betrekking hebben op het gehele interieur van de Amsterdam ArenA zoals gebruik van duurzame materialen. In 2012 staan strategische meetings gepland, die in het laatste kwartaal van 2012 worden afgesloten in het dan opleverde nieuwe duurzame Hoofdgebouw van de Amsterdam ArenA zelf.

ArenA haar partnerorganisaties hierbij. De ondertekening vond plaats in het bijzijn van onder andere voormalig Minister President J.P. Balkenende. In de komende drie maanden zullen voor iedere Green Deal concrete Voor meer informatie zie de webafspraken worden opgesteld. Met site www.­nijboer.nl.

Ik heb ook twee jaar in de buitendienst onderhoudswerk gedaan aan woningen en kleine bedrijfsgebouwen. Het klantcontact vond ik daarbij erg leuk en ook de afwisseling en relatieve vrijheid. Ik fantaseerde toen al over een eigen zaak, eigen baas zijn. Tot afgelopen zomer heb ik een jaar als assistent-manager gewerkt bij de technische dienst van een groot wellness resort op de Veluwe. Dat was ook leuk om te doen maar wel iets anders dan ik gewend was en ik verlangde terug naar mijn oude werkzaamheden. Zo besloot ik mijn oude vak weer op te pakken maar nu als zelfstandig ondernemer.” Natuurlijk is het bedrijf van Ilja niet het enige timmer, onderhouds- en klusbedrijf in de regio. Maar volgens Ilja voegt hij wel

Stindt Timmer- en Onderhoudsbedrijf in Olst is gevestigd aan de Ds. K. Terpstrastraat 22 in Olst, tel: 0570-866212, mob: 0641693508. Meer informatie op www.stindt.nl.

Nieuwe showroom voor Wessels Tapijt Wessels Tapijt op de Eikelhof is momenteel bezig met de bouw van een nieuwe showroom op het bedrijventerrein aan de Boxbergerweg in Wesepe (nabij de nieuwe rotonde met de N348). Volgens de planning zal het pand begin volgend jaar opgeleverd worden door de aannemer. “Dan hebben we nog een of twee maanden nodig voor de inrichting voordat het pand officieel geopend kan worden”, vertelt Ronald Wessels. Het huidige pand op de Eikelhof wordt gesloopt. Er komt een bouwkavel met 2000 vierkante meter vrij die nog te koop is. Het nieuwe pand bestaat uit twee bouwlagen van elk 500 vierkante meter verkoopvloeroppervlakte. De begane grond biedt plaats aan het huidige assortiment, tapijt, gordijnen, pvc-vloeren, laminaat, parket, binnen en buitenzonweringen en overige artikelen. Op de eerste verdieping komt alles wat te

Stimulans blijft Even leek het er op dat de verhoogde NHG-grens eind 2011 een rigoureus einde zou kennen. Maar de markt is met de schrik vrijgekomen. Op aandringen van de Kamer heroverwogen de ministers Donner en De Jager hun beslissing, met als resultaat dat NHGgrens voorlopig gehandhaafd blijft op € 350.000 en stapsgewijs wordt teruggebracht. Goed nieuws, want hierdoor valt 80% van de hypotheken binnen het bereik van de Nationale Hypotheek Garantie.Extra stimulans voor de woningmarkt blijft nodig. En van de hogere NHG-limiet wordt zoveel gebruik gemaakt dat de ministers het onverantwoord vonden om de grens in een keer terug te brengen naar het

zeer zeker iets toe. “Een paar van mijn vroegere leermeesters, die inmiddels al lang van hun pensioen genieten, waren mensen van de oude stempel als het gaat om ouderwetse degelijkheid en de liefde voor het vak. Geen mensen van ‘grote stappen, snel thuis’. Ik denk dat ik dat van hen heb overgenomen. Wat ik ook doe, ambachtelijke kwaliteit staat voorop. En doordat ik de bedrijfskosten laag kan houden en dus concurrerende tarieven hanteer, ontstaat er voor de klant een bijzonder aantrekkelijke prijs/kwaliteitsverhouding.”

maken heeft met het thema slapen. Naast bedden zijn er onder andere kasten, nachtkastjes, matrassen, dekbedden en dekbedovertrekken te vinden. “In het pand is tevens magazijnruimte voor opslag en er is nog een ruimte van 100 tot 300 vierkante meter te huur”, vertelt Ronald. “Tot deze tijd geven we stevige kortingen op de artikelen die we bij onze huidige vestiging op de Eikelhof op voorraad hebben.”

Bert Liefers Erkend Hypothecair Planner oude niveau. Tot juli 2012 blijft de grens bij het kopen van een nieuwe woning gehandhaafd op € 350.00. Daarna wordt hij geleidelijk teruggebracht. Eerst naar € 320.000, in de zomer van 2013 nog een stapje lager naar € 290.000 en pas medio 2014 zal de NHG-grens terug zijn op het niveau van € 265.000. Deze grens geldt overigens nu al als maximum wanneer u de hypotheek wilt oversluiten of wilt verhogen. Op dit moment voorziet de extra vangnetfunctie van de NHG in een grote behoefte. Raakt u werkeloos, arbeidsongeschikt, of kunt u door andere omstandigheden tijdelijk de woonlasten niet opbrengen? De Nationale Hypotheek Garantie biedt

uitkomst! Voor u, omdat u in de woning kunt blijven wonen. En voor de bank. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen zorgt er namelijk voor dat de restschuld wordt afgelost. Voorwaarde is wel dat u meewerkt om de schuld zo laag mogelijk te houden. Waar bij het verkrijgen van een hypotheek onder de NHG minder vaak aan wordt gedacht, is de mogelijkheid om meer te lenen voor energiebesparende maatregelen. Niet alleen verhogen deze maatregelen uw woongenot en verlagen zij de energierekening, voor het treffen van energiebesparende investeringen kunt u bovendien € 6.500 meer lenen dan

u normaal zou mogen op basis van uw inkomen. Maatregelen, zoals het plaatsen van een HR-ketel en isolatieglas én het aanbrengen van isolatie in daken en vloeren komen hiervoor in aanmerking. Wilt u meer weten over de zekerheden en mogelijkheden die de NHG u biedt? Wij leggen het u graag uit! Want ook als u al een hypotheek heeft, kan het aantrekkelijk zijn de mogelijkheden te onderzoeken. Het vervangen van een raam wordt bijvoorbeeld al aangemerkt als woningverbetering. Door uw hypotheek over te sluiten met NHG kunt u deze ‘verbouwing’ financieren én profiteren van een lagere rente.

Brugstraat 8 8102 ES Raalte T (0572) 355 806 www.finenzoraalte.nl


Heeft u ook bouwplannen? Wij verzorgen:

s s s

Bouwaanvragen Bouwtekeningen Schetsontwerpen

s s

Bouwbegeleiding Bouwtechnisch advies

(VER)BOUWPLANNEN? Maak dan een vrijblijvende afspraak bij

BOUWBEDRIJF VOSMAN! Specialist in particuliere woningbouw. Wij begeleiden u van optie kavel tot oplevering woning!

Nieuwbouw kantoor en magazijn “Azerty” te Raalte Gevelaanpassing “Brasserie Zwakenberg” te Raalte Bellinckhof 1 1 Bellinckhof 8103 HWHW Raalte 8103 Raalte Tel.Tel. 0572 - 380 108108 0572 - 380 FaxFax 0572 - 380 277277 0572 - 380 E-mail: lobbert@home.nl E-mail: lobbert@home.nl

Wij ontwerpen en bouwen uw woning geheel volgens uw wensen. Of vraag de standaard documentatie aan!

Zompstraat 14, 8102 HX Raalte Telefoon: 0572 - 351 343 Fax: 0572 - 355 108 info@bouwbedrijfvosman.nl

w w w.bouwbedrijfvosman.nl

Uw expert in vloer-, raam- en wanddecoratie

Uw expert in vloer-, raam- en wanddecoratie

Marktstraat 23 » 8102 HC Raalte »T (0572) 353 485 » E info@haarco.nl » I www.haarco.nl advertentie kwart.indd 1

20-01-2011 14:41:21


CADEAUS

10 �50 Kerst-tegoedbon ter waarde van

Kerst-tegoedbon ter waarde van

LA0005000

LA0001000

g t/m Geldi .12. 03 1 201

g t/m Geldi .12. 03 1 201

� 1)

2)

CADEAU g t/m Geldi .12. 3 0 2011

125 �500 Kerst-tegoedbon ter waarde van

g t/m Geldi .12. 3 0 2011

2)

CADEAU

VANAF EEN WAARDE VAN 500 � OP MEER DAN 400 MERKEN

99 01.12.-23.12.2011 VOOR UW XXXL MEUBELWARENHUIZEN

XXXL ONTBIJTAANBIEDING Boerenontbijt ei met spek, kwarkkaas, worst, kaas, boter, meergranenbroodje, twee broodjes, een kan koffie, thee of chocolademelk en een jus d’orange 0,2 l

17-DELIG

1

PER

KERSTBOOM

99

KERSTBALLEN-BOX

XXXL RESTAURANTAANBIEDING

3

90

XXXL RESTAURANTAANBIEDING Een stuk lauwwarme chocoladecake met een kop koffie

Ovenaardappels ,kalkoenragout’ met zure room en champignonsaus

Voorbeeldfoto. Zolang de voorraad strekt. Geldig van do. 01.12 t/m zat. 03.12.2011.

NU NIEUW IN SALZBERGENHOLSTERFELD

Kerstballen-box, 17-delig, kunststof kerstballen, diverse kleuren, ca. 5 cm ø 83710007

4,99

9

VANAF EEN WAARDE VAN 1500 � OP MEER DAN 400 MERKEN

XXXL CADEAU-IDEE Vergelijkbaar met afbeelding

XXXL KERSTBOMEN-VERKOOP

VANAF

Kerst-tegoedbon ter waarde van

LA0050000

� CADEAU 2)

VANAF EEN WAARDE VAN 250 � OP MEER DAN 400 MERKEN

2

90

Voorbeeldfoto. Zolang de voorraad strekt. Geldig van do. 01.12 t/m zat. 03.12.2011.

XXXLutz Salzbergen-Holsterfeld | Afrit Rheine-Nord | Holsterfeld 35-37 | D-48499 Salzbergen-Holsterfeld | Tel. 0049 (0) 5971-8691-0 | Openingstijden: ma.–wo. 10.00–19.00 uur, do.–vr. 10.00 –20.00 uur, za. 9.30 –18.00 uur | salzbergen@xxxlutz.de SPECIALE OPENINGSTIJDEN TIJDENS DE ADVENTSWEKEN. ZIE INTERNET WWW.XXXLMOEBELHAEUSER.DE Alle prijzen zijn afhaalprijzen. Zolang de voorraad strekt. Zonder decoratie. Drukfouten voorbehouden. De XXXL Meubelwarenhuizen, filialen van de BDSK Handels GmbH, Mergentheimer Straße 59, D-97084 Würzburg. Geldig t/m 03.12.2011. I48-1-M

Voorbeeldfoto. Zolang de voorraad strekt. Geldig van do. 01.12 t/m zat. 03.12.2011.

XXXLutz Nordhorn | Denekamper Straße 185 | D-48529 Nordhorn | Tel. 0049 (0) 5921-7807-0 | Openingstijden: ma.–wo. 9.30–19.00 uur, do.–vr. 9.30–20.00 uur, za. 9.00–18.00 uur | nordhorn@xxxlutz.de SPECIALE OPENINGSTIJDEN TIJDENS DE ADVENTSWEKEN. ZIE INTERNET WWW.XXXLMOEBELHAEUSER.DE

1

90 © XXXLutz Marken GmbH

LA0012500

CADEAU

OP KERSTARTIKELEN BIJ EEN WAARDE VANAF �30

DE XXXL MEUBELWARENHUIZEN. DIE MET DE RODE STOEL.

1) Geldig uitsluitend bij nieuwe opdrachten en kerstartikelen vanaf een aankoopwaarde van € 30,-. Uitgesloten zijn onze aanbiedingen in onze actuele brochures en advertenties, die ook online op www.xxxlmoebelhaeuser.de zijn gepubliceerd. Niet geldig voor reeds gedane opdrachten, evenals niet op tegoedbon aankopen, artikelen op de huwelijks-, doop- en babytafels, artikelen van de afdeling Wohnen Exklusiv, tuinmeubelen en baby- en kinderafdeling, evenals producten van de merken Depot, Leonardo, Seltmann Weiden en Villeroy & Boch. Tegoedbonnen kunnen niet contant uitbetaald worden. Per aankoop en klant één tegoedbon inwisselbaar. Bij gebruikmaking zijn geen verdere kortingen mogelijk. Incl. kassakorting. Alle kortingen hebben betrekking op de afhaalprijs. Geldig t/m 03.12.2011. 2) Specifieke voorwaarden en geselecteerde leveranciers vindt u online op www.xxxlmoebelhaeuser.de/aktionsbedingungen. Per aankoop en klant slechts één tegoedbon inwisselbaar. Niet te combineren met andere kortingsacties. Geldig t/m 03.12.2011.

42-11-11-INS-1S E1-Geschenke-2911-RUG-nl.indd 1

24.11.11 17:51


                 





    

 

 



 









  



 

 

 



   



 

 









  









 



  

     



 

 



 





    



 



 







 

 



   





 



 C1000 C1000  Raalte Noord Raalte Centrum Kwartel 2

Domineeskamp 6

 8103 EB Raalte 8102 CC Raalte  www.c1000.nl/c1000-raalte-noord www.c1000.nl/c1000-raalte-centrum  

Openingstijden

Maandag t/m woensdag Donderdag en vrijdag Zaterdag

 





  













 



 











   



 









 

  

08.00 - 20.00 uur 08.00 - 21.00 uur 08.00 - 20.00 uur

Actie geldig van woensdag 30 november t/m dinsdag 6 december 2011






SALLANDCENTRAAL Uitgaan Tivoli in teken van Fleetwood Mac Taveerne Tivoli staat zaterdagavond 3 december in het teken van Fleetwood Mac. De formatie Mirage brengt een tribute aan de legendarische pop/rockband. Fleetwood Mac begon ooit als stevige bluesrockband, maar verlegde in de loop der jaren de focus steeds meer naar echte pop. Daarbij was een hoofdrol weggelegd voor zangeressen Stevie Nicks en Christine McVie. Mirage laat popklassiekers als ‘Dreams’, ‘Rhiannon’, ‘Songbird’, “Tusk”, ‘Chain’, ‘Don’ t Stop’ en ‘You Can Go Your Own Way’ de revue passeren. Mirage bestaat uit muzikanten die hun sporen reeds ruimschoots verdiend hebben in bands als ‘Wild Romance’ en ‘Girls Wanna Have Fun’. Aanvang is om 21.30 uur. Sinterklaas naar Boskamp Sinterklaas en zijn Pieten brengen op zaterdag 3 december een bezoek aan Boskamp. De Sint is zo druk, dat hij helaas niet eerder ingehaald kon worden. Net als voorgaande jaren houdt de activiteitencommissie Boskamp een groot feest ter ere van de verjaardag van Sinterklaas. Om 14.45 uur is iedereen welkom op het schoolplein van de St. Aloysiusschool. Na de intocht gaat het feest verder in Partycentrum IJsseldijk. Rond 16.30 uur wordt de middag afgesloten. Kaartmiddagen bij VV Heino De supportsvereniging van VV Heino houdt ook deze winterstop weer enkele kaartmiddagen in de kantine. Onder het genot van een hapje en een drankje kun je op zes zaterdagmiddagen kaarten. De data zijn 17 december, 14, 21 en 28 februari en 4 en 11 februari. De kaartmiddagen beginnen allemaal om 13.30 uur, behalve die van 17 december, die begint om 13.00 uur. Daarna kun je wel mooi in de kantine blijven hangen, want nadien staat de oudejaars-

Woensdag 30 november Heeten, bibliotheek 14.00 uur Sintfeest Heino, VV Heino 19.30 uur Infoavond Voetbal School Salland Heino, bibliotheek 14.00 uur Sintfeest Raalte, Bibliotheek 14.30 uur Sinterklaasfilm Raalte, Natuurlijk Huus 19.30 uur Lezing van imker Albert Müller Donderdag 1 december Broekland, De Hoppe 15.00 uur Inloopbijeenkomst Ramelerwaterafleiding Raalte, Centrum 18.00 - 21.00 uur Koopavond Vrijdag 2 december Heeten, Manege 18.00 uur Dressuurwedstrijd paarden

borrel op het programma. Inschrijven kan vanaf een half uur voor aanvang van de kaartmiddagen. Sintfeest in bibliotheken Het wordt woensdag 30 november een gezellige boel in de bibliotheken van Heino en Heeten. Van 14.00 tot 16.00 uur wordt hier namelijk een ‘Sintfeest gehouden. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar kunnen spelletjes doen en er wordt een verhaal voorgelezen. De toegang is gratis. Sinterklaas kan zelf helaas niet aanwezig zijn, maar er komen Zwarte Pieten langs.

Kerst Kerstconcert in Broekland Het koor Viva Voce uit Raalte bestaat volgend jaar 30 jaar. Ter ere hiervan verzorg het koor op zondag 11 december een speciaal kerstconcert in de H. Marcellinus in Broekland. Hieraan wordt ook medewerking verleend door het Apeldoornse koor De Stem. Aanvang om 15.00 uur. Viva Voce begon in 1982 als jongerenkoor van de Heilige Kruisverheffing te Raalte. Het koor zingt diverse liederen, van licht klassiek tot modern. De Stem uit Apeldoorn zingt zowel klassieke liederen van Mozart, Schubert en Beethoven als operette-, opera- en musicalliederen. Ook popsongs ontbreken niet op de repertoirelijst van het koor. De entree is gratis. Vrije giften zijn van harte welkom. www.vivavoceraalte.nl. Kerstmarkt bij Ivoor Ivoor in Raalte presenteert op woensdag 7 december een kerstmarkt. Van 15.00 tot 20.00 uur is iedereen welkom aan de Raarhoeksweg 34d. De bezoekers kunnen onder andere kunstwerken kopen die zijn gemaakt in atelier Aventurijn. Voor kinderen bestaat de mogelijkheid om gratis geschminkt te worden. Aan de Kerstmarkt wordt meegewerkt door de participanten van Ivoor: Zozijn, Landstede, Trias Jeugdhulp en KOOS.

Raalte, HOFtheater 20.15 uur Het Thriller Theater Zaterdag 3 december Boskamp, St. Aloysiusschool 14.45 uur Intocht Sinterklaas

Uw eigen nieuws

Organiseert u een feestje, activ iteit of evenement? Bent u op zoek na ar iets of iemand? Vertel het anderen via Salland Centraal! Sluitingstijd: vrijdagmiddag om 12.00 uur. Workshops in teken van komende feestdagen Landstede welzijn Lemelerveld presenteert in december twee workshops die in het teken staan van de komende feestdagen. Woensdag 7 december staat de workshop ‘feestelijke gerechten’ op het programma. De deelnemers krijgen tips voor een geslaagd diner of buffet. De workshop duurt van 19.30 tot (ongeveer) 22.30 uur. Een week later kun je een kerststuk maken onder leiding van Diny Laarman. Deze workshop begint om 19.30 uur en duurt tot 22.00 uur. Opgave voor de workshops is mogelijk bij Willem Kip (alleen op donderdag tussen 9.00 en 15.00 uur), tel: 0572-372299 of bij Gerda Koenjer, telefoon 0572-372391 of per mail wkip@landstede.nl of gerda@heinkoenjer.nl. Kerstconcert Joya in Wesepe Koor Joya geeft op zondag 18 december een kerstconcert in de Nicolaaskerk in Wesepe. Naast de traditionele kerstliederen zingt Joya verschillende meerstemmige nummers. Ook het koor Ardente uit Olst/Boskamp verleent medewerking aan het kerstconcert. Zij zingt samen met Joya, maar brengt ook eigen nummers ten gehore. Aanvang is om 18.30 uur. De toegang is gratis, maar een vrije gift na afloop bij de uitgang, wordt zeer op prijs gesteld. Jubileumconcert van The Swinkling Stars Kerstkoor The Swinkling Stars bestaat dit jaar tien jaar. Om in de kerkstemming te komen, geeft het koor op zondag 18 december een

Dinsdag 6 december Heino, Bibliotheek 20.00 uur Cultureel Café Heino Lemelerveld, Tuincentrum TTA 19.30 uur Kerstworkshops (wel opgave)

Heeten, Manege 8.00 uur Dressuurwedstrijd paarden

Woensdag 7 december Heino, Kantine VV Heino Co Adriaanse

Luttenberg, Elckerlyc 20.30 uur Stijldansavond

Lemelerveld, Tuincentrum TTA 19.30 uur Kerstworkshops (wel opgave)

Raalte, Taveerne Tivoli 21.30 uur Tribute tot Fleetwood Mac Zondag 4 december Heeten, Manege 8.30 uur Springwedstrijd paarden

prikbord 29

Lemelerveld, Mozaïek 19.30 uur Workshop feestelijke gerechten Olst, Hooiberg 20.30 uur Open training Dynamictennis

Raalte, CRT Raalte 9.30 uur Veldrijwedstrijden

Raalte, Ivoor 15.00 uur Kerstmarkt

Raalte, HOFtheater 10.00 uur Joop van den Enk Crossloop

Donderdag 8 december Raalte, HOFtheater 20.15 uur Nathalie Baartman

kerstconcert in de RK kerk in Mariënheem. Hieraan wordt ook medewerking verleend door het orkest van St Caecilia uit Raalte. Toegangskaarten kosten 5 euro, dat is inclusief een drankje na afloop bij De Bagatelle. Kaarten zijn verkrijgbaar op www.theswinklingstars.nl, bij Annie Schulten, Restaurant de Bagatelle of voor aanvang van het concert bij de kerk. Het concert begint om 15.00 uur.

Informatief/ educatief Weerbaarheidstraining voor groep 5 en 6 Landstede Welzijn Olst-Wijhe start op maandag 6 februari opnieuw met een weerbaarheidstraining voor kinderen uit groep 5 en 6 van het basisonderwijs. Dit keer worden de lessen in de speelzaal van de St. Jozefschool in Wijhe gegeven. De lessen voor jongens en meiden uit groep 5 duren van 15.45 tot 16.45 uur. De lessen voor kinderen uit groep 6 zijn van 17.00 tot 18.00 uur. De training bestaat uit acht lessen van een uur, een ouderavond en een individueel oudereindgesprek. De eigen bijdrage voor de gehele training is 75 euro. Voor meer informatie en/of opgave kun je contact opnemen met Landstede Welzijn Olst-Wijhe. Bellen kan naar 0570-562529 of mail naar welzijnolstwijhe@landstede.nl. Kijk voor andere activiteiten of meer info op www.landstede.nl/welzijn. Lezing over quilts in Holstohus ‘t NUT houdt op donderdag 15 december een lezing over antieke Nederlandse quilts en hun geschie-

denis. De lezing in het Holstohus in Olst wordt verzorgd door An Moonen en begint om 20.00 uur. Moonen is textiel-deskundige en voormalig conservator textiel van het Nederlands Openlucht Museum te Arnhem. Deze avond zal zij laten zien hoe antieke Nederlandse Quilts eruit zien en hoe ze werden ze gemaakt. De entree bedraagt 6 euro voor NUTleden, niet-leden betalen 7,50 euro. Opgeven kan tot 10 december bij Martijn Gielbert via 0570-565958 of m.gielbert@kpnplanet.nl. Voetreflexologie leren in één dag Monique Mensink, workshopleidster van de Bond van Europese Reflexologen, verzorgt op zaterdag 3 december een workshop voetreflexologie in Wijhe. In deze praktisch gerichte cursus maak je kennis met een eeuwenoude eenvoudige natuurgeneeswijze die er vanuit gaat dat het gehele lichaam gereflecteerd wordt op de voeten. In één dag leer je hoe je een verkorte behandeling kunt geven aan een van je familieleden of vrienden voor een heerlijke ontspanning of het ervaren van meer balans. Deelname kost 85 euro, inclusief een cursusboekje en een certificaat. Voor meer informatie en/of inschrijving kun je contact opnemen met Monique Mensink, tel: 0570-523513 of monique.mensink@live.nl.

Diversen Van der Most verkoopt speculaas voor Thijn Bakkerij Van der Most, met vestigingen in Lemelerveld, Raalte en Dalfsen, verkoopt zeshonderd speculaasbrokken voor Stichting Dappere Thijn. De brokken worden voor 5 euro verkocht en de hele opbrengst, 3.000 euro, komt ten goede aan de stichting. De speculaasbrokken worden huis-aan-huis verkocht. Meer informatie is op www.dapperethijn. nl en op www.bakkerijvandermost.nl te vinden.

UIT

in salland

Vrijdag 9 december Heino, Centrum 16.00 uur Heinose Winterfair Olst, Galerie van der Plas 20.00 uur Whisky Nosing & Tasting Raalte, HOFtheater 20.15 uur Montezuma’s Revenge Raalte, Kulturhus, 20.00 uur Filmhuis met ‘Black Venus’ Zaterdag 10 december Heeten, Manege 13.00 uur Springwedstrijd pony’s

Lemelerveld, WH Zwart Hal 20.00 uur Kerstsamenzangavond Lettele, Korenmolen De Leeuw 10.00 uur Kerstmarkt Middel, Autobedrijf Voskes 17.00 uur Kerstmarkt Raalte, HOFtheater 20.15 uur Roalter Jongs Raalte, Plaskerk, 19.30 uur, Adventconcert Slavisch Byzantijns Koor Raalte, De Leeren Lampe 22.30 uur Amnesia


Bestel uw Sint, Kerst en Oud en Nieuw specials via onze website en maak kans op een luxe visbuffet + champagne op 31 december!

www.vistraiteur-roescher.nl

4 Hollandse haringen (in stukjes) + roggebrood + Amsterdams zuur + uien!

Aanbiedingen ook geldig op onze markten dinsdag-Raalte Noord, donderdag-Heeten, vrijdag-Heino, zaterdagRaalte centrum maandag gesloten Aanbiedingen geldig Koestraat in week 48- 2011

Per set €

7,50

ONTZORG UW WONING KIES VOOR KWALITEIT

PROFITEER OOK VAN ONS WINTERTARIEF!

18 Raalte Tel. (0572) 35 22 07

TIJDELIJKE WOONRUIMTE NODIG?

onderhoudsarme producten in

Luxe chalets per direct beschikbaar op 5 sterren Vakantiepark de Luttenberg te Luttenberg (Ov.). Gunstig gelegen in de driehoek Raalte, Ommen en Nijverdal. Meer info; 0572–301405 of www.luttenberg.nl

aluminium en kunststof:

Ook: Seizoenplaatsen - koopchalets op eigen kavel

Wij bieden een totaalpakket van

• Kozijnen, ramen en deuren • Schuifpuien

15 AR IE JA ANT R A G + GRAT 2-JA

ARL

KEU

• Dakkapellen en dakramen

Vakmansch • Terrasoverkappingen Vakmanschap service Vakmanschap && service Vakmanschap & service • Luifels Vakmanschap & service • Horren en raamdecoratie • Geïntegreerde balkonhekken

IS

IJKS

RING

E

• Zonweringen en rolluiken • Gevelbekledingen • Dakgoten

Timmerwerk | Schilderwerk | Beglazingswerk | Woning– en Bedrijfsonderhoud

Timmerwerk | Schilderwerk | Beglazin

Ilja Stindt | Olst-Wijhe | 06-41693508 | info@stindt.nl | www.stindt.nl Timmerwerk | Schilderwerk | Beglazingswerk | Woning– en Bedrijfsond

Vakmanschap & Bs Timmerwerk | Schilderwerk |Ilja Beglazingswerk | Woning– en Stindt | Olst-Wijhe | 06-41693

Ilja Stindt | Olst-Wijhe | 06-41693508 | info@stindt.nl | www.stind Vakmanschap & service

Timmerwerk | Schilderwerk | Beglazingswerk | Woning– en Bedrijfsonderhoud Ilja Stindt | Olst-Wijhe | 06-41693508 | info@stindt.nl | w

Timmerwerk | Schilderwerk | Beglazingswerk | W Ilja Stindt | Olst-Wijhe | 06-41693508 | info@stindt.nl | www.stindt.nl

www.schipperkozijnen.nl Showroom 038 465 56 22 Ceintuurbaan 24 in Zwolle Ook in Amstelveen, Gouda, Groningen en Opmeer

Timmerwerk | Schilderwerk | Beglazingswerk | Woning– en Bedrijfsonderhoud Ilja Stindt | Olst-Wijhe | 06-41693508 | info@ Ilja Stindt | Olst-Wijhe | 06-41693508 | info@stindt.nl | www.stindt.nl

verzekerde garantie

RAALTE PLAZA C R O S S SALLANDS

1 2 3 4 5 6 7 8 9 LOPEN CIRCUIT HOOFDSPONSOREN

EK:

nú bi r naa j opd r de v oorw r KM cht aarde 1 a n)

C O S LO P R S

g- r2atKM s insp 5 KM - 10 iKM ectie & ond SCHRIJF JE ONLINE IN: erhou d SALLANDSCROSSCIRCUIT.NL

Jeugdcompetie tot en met 15 jaar Competitie voor Dames 40+

O

RAALTE

JOOP VAN DEN ENK LOOP

OOK IN EDITIE 2011 - 2012 Digitaletijdregistratie op alle crosslopen! SPONSOREN

Concept en Realisatie: BEWEGERS: voor Creatieve Communicatie

Loopkalender 2011 - 2012 · Den Alerdinckloop Laag Zuthem zaterdag 19 november 2011 · Joop van den Enk Loop Raalte zondag 4 december 2011 · Run2DayCrossloop Ommen zaterdag 10 december 2011 · COOPcrossloop Luttenberg zondag 18 december 2011 · Kerstcrossloop Nieuw Heeten maandag 26 december 2011 · Rabobank Veldloop Heino zaterdag 7 januari 2012 · Midwintercross Heeten zondag 8 januari 2012 · Raalte Plaza JSC Prestatieloop Broekland zondag 15 januari 2012 · Schalmloop Mariënheem zondag 22 januari 2012 · Ten Broeke Crossloop Lemelerveld zondag 29 januari 2012 LOOP ALLE WEDSTRIJDEN EN MAAK KANS OP EEN WAARDEBON VAN

€500,- VAN KOKKIEBIKES


31

SALLANDCENTRAAL

Eervolle vermelding voor Stefan Kemper

Metamorfose Hairstyling Mariël in Raalte gereed

van Knöldert

Tassen “Ja, ik val hier wat op met mien mooie moatpak”, veronderschulden een zakenkennis zich toen ik ‘m in de Beurs van Berlage teeng kwaame tijdens een congres. En det deud e. Hij zag d’r duur uut terwijl de rest van de congresgangers sjofel volk was. Ik komme niet alle daang in Amsterdam en al hillemoal niet in de Beurs van Berlage. Dus ik had d’r vöarof goed oaver noa edacht. Wat zol de dresscode weane? Dus leup ik doar met een roze bluusie rond. As d’r noe ien gelegenheid was woarop ik det cadeau van de wichter an konne, dan was het noe wel, in Amsterdam. Mar det veul teeng. Het waren ollemoal grieze doe’m. Doar stunn wie dan, een te duur moatpak en een roze blouze en wieders ollemoal armoedzaaiers in Makro-pakken, Trekpleisteraftershave en Schoenenreusschoene. Zelfs congres-sprekkert Maarten van Rossum höaren bie de meute. Hij had zien speech in een stoffige tasse efrommeld, die noast ‘m op de grond lag. Wat doe ie an noar belangrieke geböartenissen? Ik was ooit op het NK-wielrennen en kwam doar een hoofdvertegenwoordiger teeng. De dresscode was casual. Hij leup d’r bie op zien zundags. De twidde dag was de dresscode op zien zundags, leup de vertegenwoordiger casual rond. Kort vöar de ponymarkt in Heeten twitterde de burgemeester van Roalte – en van Heeten – det hij het zo muuilijk vund wat e an mos noar zo’n gelegenheid. Kun ie noagoan, al niet mear weten wat ie an mut noar de ponymarkt. En overall met strontvlekken d’r in toch? En een grote borstzak vöar de portefeuille. Want een veehandelaar noar de ponymarkt met een tassie, det kan niet. Een Maarten van Rossumtasse in de beurs van Berlage kan ok niet. En mien learen schoeltasse uut de joaren tachtig zal ok wel uut de mode weane. Mar twee wekken terugge zag ik op het station een vrouw met een tasse bie zich asof ze een winkelmaandtie uut de supermarkt met enömm had. Det ze d’r thuus wat knallerig doek ömme hen e frutseld had. En doarmee stund ze dan trots op de trein te wachten. Sindsdien let ik op de tassen en tassies die vrouwen bie zich hebt. Ik snappen het andere geslacht altied al wat minder makkelijk. Mar noe ben ik de droad hillemoal kwiet. Wat bezielt het vrouwvolk? Wat slept ze ollemoal met? En wrum hebt ze ollemoal dezelfde soart andere tassen bie zich? Denne van Knöldert

Fotograaf Stefan Kemper heeft tijdens de eindejaarsbijeenkomst van het Dutch Institute of Professional Photography (DIPP), dé beroepsorganisatie binnen de portret-, bruids- , reclame- en bedrijfsfotografie, een eervolle vermelding gekregen. Hij kreeg deze in de categorie portret/huwelijk waarin hij de vierde plaats wist te behalen. De jury, bestaande uit een drietal gerenommeerde fotografen uit Nederland, roemde Kemper. Stefan Kemper is supertrots op

zijn vierde plaats. “Aangezien het niveau erg hoog is; de organisatie bestaat uit een grote groep vooraanstaande fotografen die allen de

fijne kneepjes van het vak kennen, is het een prestatie dat je in de prijzen valt.” Het DIPP is een actieve beroepsorganisatie voor professionele fotografen die werkzaam zijn in de portret-, bruids-, reclame- en bedrijfsfotografie. Doel is om de fotografie op een hoger niveau te tillen.

RTL4 op bezoek bij Welkoop Raalte LifestyleXperience, het tv-programma van RTL4, was onlangs op bezoek bij Welkoop Raalte. Het programma houdt de kijker op de hoogte van alle trends op het gebied van lifestyle, wonen en gezondheid. Linda Kamphuis, medewerkster van Welkoop Raalte leidde de cameraploeg en presentator rond door de winkel. De opnames wor-

den zondag 4 december (14.20 uur) uitgezonden op RTL4. Zaterdag 10 december volgt de herhaling bij RTL5 (aanvang 15.25 uur).

“Van alle 230 BoerenBond- en Welkoop-winkels is onze winkel uitgekozen om de cameraploeg te ontvangen en het algemene verhaal namens de organisatie te houden. Daar zijn we zeer trots op”, geeft bedrijfsleider Harrie Overgoor aan.

Bijna vierhonderd inschrijvingen voor Joop van den Enk-loop Al bijna vierhonderd hardlopers hebben zich opgegeven voor de Joop van den Enk-loop, die zondag 4 december zal plaatsvinden in Raalte. Voor de loop zelf hebben al tweehonderd lopers zich opgegeven. Ongeveer datzelfde aantal jeugdigen heeft zich ingeschreven voor de ‘Rohda-cross’ en de ‘Scholierenloop’. De start is op het Hofterrein. De Joop van den Enk-loop is dit jaar een ‘3-in-1-evenement’. De lange afstanden tellen mee voor het Raalte Plaza Sallands Cross Circuit. Daarnaast houdt Rohda Raalte voor het eerst een Rohda Crossloop van 750 meter, 1,5 en 3 kilometer en kan er ook gelopen worden voor de Raalte Kampioenschappen Scholierencross van

1,5 en 3 kilometer. Deze Scholierenloop wordt gehouden door AV Salland in samenwerking met de gemeente Raalte. “Het is een prachtig voorbeeld van een samenwerkingsverband van diverse partijen uit Raalte die elkaar gevonden hebben in de ambitie om de jeugd in beweging te krijgen”, licht Joop van den Enk toe. De Joop van den

2-12 Dag van afschaffing slavernij

Enk-loop start om 10.00 uur met de 1,2 kilometer. De 2,1 kilometer start een kwartier later. Om 10.45 uur gaat de 5,5 kilometer van start en een uur later, om 11.45 starten de lopers aan de 11 kilometer. Deelname kost 1 euro voor de 1,2 kilometer, 2 euro voor de 2,1 kilometer en 5 euro voor deelname aan de 5,5 en 11 kilometer. De opbrengst van de loop gaat naar Stichting Dappere Thijn. Er worden sportsokken en andere sportartikelen verkocht. Inschrijven en meer informatie: www.sallandscrosscircuit.nl

Zoek de tien verschillen. De oplossing staat zaterdag om 12.00 uur op www.sallandcentraal.nl

Waar ze normaal gesproken klanten aan een metamorfose onderwerpt, is Mariël ditmaal zelf onderwerp van een metamorfose geweest. Kapsalon Hairstyling Mariël in Raalte wel te verstaan. Gedurende een zeven weken durende verbouwing is de hele salon grondig gerestyled. Hiermee worden een efficiëntere bedrijfsvoering en klantencomfort voor de komende jaren gewaarborgd. Blikbanger is de relaxruimte, waar men tijdens het wassen kan kiezen voor een shihatsu stoelmassage. De eerste 250 afspraken maken kans op een jaar lang gratis knippen.

Colofon is een wekelijkse uitgave van SALLANDCENTRAAL Salland Centraal De Krant BV, en verschijnt in een oplage van 26.000 exemplaren in: Boerhaar, Boskamp, Broekland, Den Nul, Elshof, Haarle, Heeten, Heino, Herxen, Laag Zuthem, Lemele, Lemelerveld, Lettele, Lierderholthuis, Luttenberg, Mariënheem, Middel, Nieuw Heeten, Olst, Raalte, Welsum, Wesepe en Wijhe Kantooradres: Boeierstraat 10C, 8102 HS Raalte Telefoon 0572 - 364864 info@sallandcentraal.nl www.sallandcentraal.nl Redactie: redactie@sallandcentraal.nl Wouter Groote Schaarsberg (06 5200 3506), Peter Ruiter Ties van der Heide, Remco Lanting, Harrie Kiekebosch Advertenties: adverteren@sallandcentraal.nl Peter Holtmaat 06 5463 8577 Maureen Kodden 06 2239 7208 Ellen van Lohuizen 06 5179 1050 Francis Duteweerd 06 8350 0501 Vormgeving: Impression Vormgeving Marott Graphic Design, Raalte Josine Willemsen Druk: Janssen/Pers Gennep Bezorgklachten: klantenservice@sallandcentraal.nl

Salland Centraal De Krant BV behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht. Je mag dus niets overnemen van deze uitgave en/ Nomineer het Nomine of website, zonder toestemming familiebedrijf van familiebedrijf va gekregen het jaar 2010te hebben. Salland Centraal De Krant BV is lid van: Ga naar www.familiebedrijfoostnederland.nl

www.familiebedrij


Vrielink Makelaars: Uw makelaar in Salland! Ceintuurbaan 57 € 129.950 k.k.

DEVENTER

OPEN HUIS

De Pas 79 € 189.000 k.k.

OLST

Kortricklaan 31 € 197.000 k.k.

OLST

IN PRIJS VERLAAGD

zaterdag 17 december 11.00 uur en 13.00 uur

ruime hoekwoning in kindvriendelijke wijk

ruime hoekwoning met tuin op zuiden

Prins Bernhardstraat 6a € 198.000 k.k.

Joke Smitlaan 40 € 289.000 k.k.

Rijksstraatweg 69 € 275.000 k.k.

OLST

OLST

NIEUW

nieuwbouw appartement in karakteristiek pand

stijlvolle 2-onder-1 kap woning

Lageweg 8 € 375.000 k.k.

Achter de Hoven 2 € 222.000 k.k.

RAALTE

OLST (Den Nul)

NIEUW

vrijstaand woonhuis met 2 garages WIJHE

Marga Klompélaan 7

OLST

ONLANGS VERKOCHT

slaapkamer en badkamer op begane grond Rijksstraatweg 104

OLST (Den Nul)

vrijstaande bungalow nabij centrum

Gratis van uw huis

waardebepaling

JA

ik wil graag een vrijblijvende, maar deskundige waardepaling van Vrielink Makelaars ik wil graag een vrijblijvend en betrouwbaar advies voor mijn hypotheek en verzekeringen

Naam Knip de bon uit en stuur deze op naar Vrielink Makelaars Antwoordnummer 1043 7400 VE Deventer Neem contact op met ons kantoor onder telefoonnummer 0570- 591007 of stuur een mail naar info@vrielinkmakelaars.nl

ONLANGS AANGEKO

CHT

Oranjelaan 77 7431 AB Diepenveen T 0570-591007

Adres Postcode Woonplaats Telefoon Emailadres

info@vrielinkmakelaars.nl www.vrielinkmakelaars.nl

Oranjelaan 77 7431 AB Diepenveen tel: 0570-591007 info@vrielinkmakelaars.nl

www.vrielinkmakelaars.nl

Salland Centraal 48-11  

Salland Centraal, de weekkrant, de krant, sallandcentraal, week 48 2011, jaar 2011, 48-11