Page 1

SALLANDCENTRAAL Wekelijks nieuws uit eigen regio

www.sallandcentraal.nl • week 43 • dinsdag 23 oktober 2012

Donorweek:  Ik heb mijn keuze al gemaakt

Eens Oneens Geen mening

Waterzuivering maandag weer deels in gebruik 3

Wagenmans flink door het stof

Bierpullen, dirndls en lederhosen: Oktoberfest Bierpullen, meisjes in dirndls en kerels in lederhosen. Hier is duidelijk sprake van een Oktoberfeest. De Oktoberfeesten zijn hot. Waar ze een aantal jaar geleden alleen nog in Beieren te vinden waren, spreiden de Oktoberfeesten zich nu ook lekker uit tot in onze regio. Vorige week al in Heino, afgelopen weekend konden liefhebbers hun hart ophalen in Raalte (Leeren Lampe) en Heeten (Trefpunt). De feesten trekken altijd een volle bak. Foto: Alex Witteveen

Wij maken er echt werk van!

win schilterder KOrtin G

€50,0 Heino Raalte

T 0572-391246 T 0572-354144

heino@schilderwerkenlenferink.nl raalte@schilderwerkenlenferink.nl

w w w . s ch i l d e r w e r k e n l e n f e r i n k . n l

per m a per da n g

0

Afspraak = Afspraak ! Adres: Zompstraat 37 8102 HX Raalte 0572-365800 www.buwie.nl info@buwie.nl

Wij beschikken over een geavanceerde spuiterij voor al uw spuitwerkzaamheden aan keukens, deuren, meubels etc, etc. Vraag vrijblijvend een offerte voor al uw glas, schilder en spuitwerkzaamheden.

Top kwaliteit voor een betaalbare prijs

13


Wij kunnen uw tuinhout ook thuis bezorgen • Tuinhout • Speeltoestellen • Poorten • Tuinbanken & picknick sets • Afrasteringen • Tuinschermen Elke werkdag van 7.30-17.00 uur en zaterdag van 8.00-13.00 uur geopend. Dalmsholterweg 5 7722 KJ Dalfsen 0529-431548 www.thewoodshop.nl

Wordt vervolgd...

De smaak van het ondernemen al te pakken?

ok en Met k emer rn onde on a R m Beuk

Deel je passie tijdens het Rabobank Starterscafé op 29 oktober in de Leeren Lampe in Raalte. Ontvangst: 19.30 uur. Aanvang: 20.00 uur. Rabobank. Een bank met ideeën.

#sc2910 www.salland.rabobank.nl


3

SALLANDCENTRAAL

Waterzuivering maandag weer deels in gebruik

Foto: Arnold Roolvink "Het is heel gelukkig en heel bijzonder dat er niemand in de buurt van de explosie was en er is geen enkel persoonlijk letsel geweest." Dat zei de Raalter burgemeester Piet Zoon zondagmiddag tijdens een persconferentie in het gemeentehuis, over de explosie bij de waterzuivering aan de Hondemotsweg. Ook Dijkgraaf Herman Dijk spreekt uit dat er gelukkig geen gewonden vielen. De explosie heeft te maken met gas dat de zuiveringsinstallatie zelf produceert. Gistend riool produceert gas en dat kun je omzetten in elektriciteit. Met die stroom wordt een grote turbine van de zuiveringsinstallatie zelf aan de praat gehouden. En die turbine is ontploft. De ontploffing was zo groot dat er later op de dag materiaal op het erf van buren is teruggevonden.

De dijkgraaf heeft geen enkele reden aan te nemen dat er menselijk handelen aan de explosie ten grondslag ligt. Wel was er zondagmorgen een gasalarm afgegaan. Technische mensen waren zich aan het voorbereiden naar de zuiveringsinstallatie te gaan, maar voordat ze er waren, was de zaak al ontploft. Met vrachtwagens wordt het rioolwater naar andere zuiveringsinstallaties in de regio gebracht.

De rioolwaterzuivering Raalte is maandagmorgen weer gedeeltelijk in bedrijf gesteld. Dat werd mogelijk nadat de elektriciteitsvoorziening was hersteld en een aantal belangrijke onderdelen waren vervangen. Dit betekent overigens niet dat de situatie geheel onder controle is. In een nabezinktank van de installatie bevinden zich (puin)resten die hier na de explosie in terecht zijn gekomen. Op dit moment is nog niet duidelijk of om deze reden de tank langdurig buiten bedrijf blijft. Wanneer dit noodzakelijk blijkt zoekt het waterschap naar een oplossing om het zuiveringsproces in gang te houden.

Voor burgers worden er nog geen extra maatregelen getroffen. Want dat beetje riool kunnen de vrachtwagens wel aan. Anders was het geweest, als het zou gaan regenen. En dat doet het deze week niet. Dijkgraaf Dijk kan echter niet zeggen of dan de losse eindjes leiding weer aan elkaar geknoopt zijn. De ontploffing was groot genoeg om de technische installatie flink veel schade aan te brengen. Als het lang gaat duren voor de installatie weer volledig werkt en er gaat uiteindelijk toch weer regen vallen, dan kunnen altijd meer vrachtwagens ingezet worden om rioolwater naar andere

zuiveringsinstallaties te brengen. "En anders moeten we de overstort maar open zetten", aldus de dijkgraaf. Dan wordt het riool dus op de sloot geloosd. "Daarmee loopt de volksgezondheid geen gevaar", aldus Dijk. Volgens raadslid Jan Oostewechel - ook aanwezig op de persconferentie - heeft Salland echter een aantal opslaglocaties die eerst vol gepompt kunnen worden, zoals de kelder onder de Domineeskamp, in park Drostenkamp en ook zit er een in Heeten. Met dat soort kelders heeft Salland een buffer van twee dagen gecreĂŤerd voordat die overstorten open moeten.

StuytVriezen failliet, reconstructiewerk in Olst op zijn gat De aannemer die de reconstructie van de Ter Stegestraat en omgeving in Olst renoveert, is failliet. Daardoor komt het werk binnenkort stil te liggen, naar verwachting ongeveer een maand. Vorige week werd er nog gewerkt, maar dat werk wordt niet meer afgemaakt door de aannemer, verwacht gemeente Olst-Wijhe. Daarom werden er vorige week ook geen nieuwe straten meer opengebroken.

De gemeente Olst-Wijhe meldt op haar site dat het niet mogelijk is om als gemeente zelf de werkzaamheden op te pakken. De gemeente mag namelijk geen werkzaamheden op het werk uitvoeren die zijn gegund aan StuytVriezen. pms 661 De curator moet ook bepalen of Stuyprocess cyan tVriezen haar verplichtingen richting de gemeente (het werk afmaken) nog kan nakomen. Als dat niet het geval

pms 349 pms 361

is, zal de curator het werk vrij geven, oftewel het contract tussen StuytVriezen en gemeente ontbinden. Op dat moment is de gemeente weer vrij om voor het werk een andere aannemer te zoeken. Hoe lang het duurt totdat de werkzaamheden weer volledig hervat kunnen worden is op dit moment niet aan te geven. Olst-Wijhe verwacht dat het werk toch zeker een maand stil zal komen te liggen.


oktober woonmaand

OKTOBER

U een nieuwe woonkamer, wij een vernieuwde showroom. Door verbreding van ons assortiment hebben wij de ruimte nodig.

V-GROEF LAMINAAT

• Voor zwaar gebruik • van voor:

35.95

Alleen in oktober! Meer voor minder!

*

Bij alles wat u koopt betaalt u slechts

80 PROCENT*

PVC VLOEREN

• niet van echt hout te onderscheiden • van 95 voor:

54.

*

VERDUISTERINGSGORDIJNEN • van

dus 10 meter kopen = 8 METER BETALEN dus 20 meter kopen = 16 METER BETALEN dus 30 meter kopen = 24 METER BETALEN etc. etc.

VINYL • van

29.

95 voor:

49.

95

voor:

*

*

LAMINAAT F ALTIJD INCLUSIE

EN

ONDERVLOER, PLINT EN LEGGEN

GORDIJNEN, INBETWEENS EN ING BINNENZONWER F ALTIJD INCLUSIE METEN, MAKEN EN OPHANGEN

TAPIJT ALTIJD INCLUSIEF LEGGEN PVC- EN MARMOLEUM VLOEREN F ALTIJD INCLUSIE N EGALISEREN, LIJME EN LEGGEN

Alles in huis voor uw ‘thuis’ Vestiging Kampen

Vestiging Wezep

Vestiging Zwolle

Openingstijden ma. Alleen op afspraak di-vr. 09.00 - 18.00 uur za. 09.30 - 17.00 uur vr. koopavond tot 21.00 uur

Openingstijden ma. Gesloten di-vr. 10.00 - 18.00 uur za. 09.30 - 17.00 uur vr. koopavond tot 21.00 uur

Openingstijden ma. Gesloten di-vr. 09.00 - 18.00 uur za. 09.30 - 17.00 uur do. koopavond tot 21.00 uur

Ambachtsstraat 29 T (038) 333 37 70 (vlakbij Mac Donalds)

Engelandsweg 1 T 038 - 376 50 14 (vlakbij de Friki)

Wipstrikkerallee 35 T (038) 453 56 44

info@floorever.nl ROUTE: ZIE WWW.FLOOREVER.NL Volg ons op en

* Alle aanbiedingen zijn geldig 1 week na uitgifte, prijs- en zetfouten voorbehouden. Aanbiedingen gelden niet voor lopende orders. Acties uitgezonderd. Vraag naar onze vriendelijke voorwaarden. Niets uit deze uiting mag worden verveelvoudigd op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Floorever.


5

SALLANDCENTRAAL

De mening van Salland

Elke week is er wel een item op Salland Centraal, de site dat de tongen los maakt en waarbij onder de lezers een kleine of flinke discussie ontstaat. Op pagina 5 lichten we telkens zo’n artikel uit.

Grijze en groene containers driewekelijks opgehaald

Sallander wil niet voor identiteitsbewijs betalen Ongeveer 8 van de 10 Sallanders vinden dat een identiteitsbewijs gratis moet zijn. Dat maken wij op de uit de uitslag van de poll die vorige week op onze website stond. Wij legden de bezoekers van onze website de stelling ‘Een identiteitsbewijs moet gratis zijn’ voor. We vroegen dat naar aanleiding van het nieuws dat de maximum tarieven voor identiteitsbewijzen voor volgend jaar vastgesteld zijn. Gemeenten mogen in 2013 maximaal 50,35 euro voor een paspoort vragen. Een identiteitskaart mag vanaf 1 januari hoogstens 41,90 euro kosten. Voor jongeren onder de 14 jaar kost een ID-kaart vanaf 2013 maximaal 31,85 euro.

De afvalinzameling in de gemeente Raalte verandert vanaf 1 januari 2013. Vanaf dan wordt zowel de groene als de grijze container eens per drie weken door de Rova geleegd. Nu is dat nog eens per twee weken. Het kunststof afval wordt vanaf volgend jaar wel vaker opgehaald. Dat wordt nu nog eens per vier weken opgehaald, maar dat verandert in driewekelijks.

het legen van de GFT-container nog 5,61 euro per keer, dat wordt 2,40 euro. Het legen van de grijze container wordt wel duurder. Dat gaat 9,21 euro per keer kosten (nu kost dat nog 7,92 euro per keer).

Het jaarlijkse basistarief voor de containers gaat een tientje omhoog. Van 50 euro per huishouden naar

Een deel van de gemeenteraad gaat overigens niet zomaar akkoord met het stijgen van de kosten. Omdat

60 euro. Daarentegen gaat de prijs voor het legen van een container groen afval flink omlaag. Nu kost

lekker slim bezig gemeente Raalte met de prijzen verhoging, wordt er nog meer gedumpt langs de kanten. d. ruiter Mooie, makkelijke geldklopperij. Minder vaak leeg halen en toch het basistarief opschroeven. Arjan Pakkert Ben ik blij dat ik in gemeente Hellendoorn woon. Gewoon vast bedrag per jaar en je kunt zovaak ledeigen als je wil. Heb je de container vol dan gooi ik het bij de buren als hij niet vol is en andersom gat dat ook. Geen vuilniszakken langs de weg. Ik zie het regelmatig in Gem. Raalte. Theo

de kosten voor de inzameling bij Rova omlaag gaan (er wordt namelijk minder vaak ingezameld), wil een meerderheid van de gemeenteraad een verlaging van het basistarief. Voor het einde van eind volgende maand moet het college met een voorstel komen, zodat dat nog tijdens de bespreking van de begroting behandeld kan worden.

Of andersom, ik kan nu 4 weken met 1 container, maar 6 weken is niet haalbaar. Moet nu dus vaker de bak aan de weg zetten, dan niet alleen meer betalen aan het basistarief, maar ook nog eens meer ledigingen... Me Wij mogen meer betalen voor de grijze, terwijl er korting komt op de groene. Maar wij hebben niet eens een groene container in het buitengebied. Dat moet in de grijze container of zelf maar ergens buiten proberen kwijt te raken. Als je hem met 3 weken net niet vol hebt, moet je hem toch aan de weg zetten, want de volgende 3 weken duurt wel erg lang. geen groen

Wij redden het nu al amper met de grijze container 1x per 2 weken, groot gezin, luiers e.d. Hoe moet dat straks met 1x per 3 weken??? Zakken aan de weg? Kan toch niet de bedoeling zijn! Grote tuin, dus ook de groene container is veel te klein of moet de zomerdag vaker geleegd worden!! Moeder Hier in de straat staan de containers ook al met de klep geopend met 2 wekelijkse lediging. Wordt spannend waar de rest gelaten gaat worden van die extra week. Maar in theorie zal het waarschijnlijk wel kunnen. Totdat het in de praktijk uitgevoerd moet gaan worden. Dit wordt een toename afvaltoerisme. Handel

Aakstraat 15 - 8102 HH Raalte - tel:0572-362800 info@kruipertweewielers.nl

Aakstraat 15 - 8102 HH Raalte - tel:0572-362800 info@kruipertweewielers.nl

pms 661 www.kruipertweewielers.nl www.kruipertweewielers.nl pms 661

Aakstraat 15 - 8102 HH Raalte - tel:0572-362800 info@kruipertweewielers.nl

www.kruipertweewielers.nl Aakstraat 15 - 8102 HH Raalte - tel:0572-362800 info@kruipertweewielers.nl www.kruipertweewielers.nl Aakstraat 15 - 8102 HH Raalte - tel:0572-362800 info@kruipertweewielers.nl process cyan pms 661 pms 661 process Aakstraat 15 - 8102cyan HH Raalte - tel:0572-362800 info@kruipertweewielers.nl

www.kruipertweewielers.nl

Jongen met drugs Oplegger gestolen gepakt in Zaal Dijk van industrieterrein Een 18-jarige jongen is in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden in Zaal Dijk in Lemele omdat hij meer dan een gebruikershoeveelheid drugs bij zich had. De man was door eigen personeel eruit gehaald omdat hij zichtbaar onder invloed was.

Een oplegger vol staal is in de nacht van woensdag op donderdag van een bedrijfsterrein aan de Heesweg in Raalte door middel van een truck gestolen. Het betreft een oplegger van het merk Broshuis (type3aou-14-22l) met het kenteken OB-52-XY. Het staal was knalgeel gespoten.

De nieuwe poll op onze website, gaat over de nationale donorweek. Deze week wordt van mensen die nog geen keuze hebben gemaakt over eventueel donorschap gevraagd om dat wel te doen. Daarom staat deze week de volgende poll bij ons op de site: Donorweek: Ik heb mijn keuze al gemaakt.

83%

process cyan pms 661 pms 661

Salland Centraal, de site plaatst dagelijks politienieuws in de rubriek 112. In de rubriek 112 Deze Week presenteren we de meest opvallende en/of best gelezen berichten.

Overigens vindt de Sallander het gepraat over de tarieven allemaal maar ongein. Immers, 83 procent vindt dat een ID-bewijs gratis moet zijn. Ongeveer 16 procent van de stemmers op onze poll vindt het prima om te betalen voor een identiteitsbewijs. Van één procent van de deelnemers op onze site mochten we de mening niet weten.

De uitslag

process cyan

112 deze week

Hoewel de maximum tarieven voor identiteitsbewijzen wat stijgen, wordt het paspoort naar verhouding iets goedkoper voor volwassenen. Iemand van boven de 18 jaar die een paspoort aanvraagt, mag 10 jaar met het document doen.

16% 1% www.sallandcentraal.nl

process process cyan cyan

De meest opvallende en/of best gelezen berichten uit de rubriek 112 op sallandcentraal.nl!

Bouwmaterialen gestolen in Olst

Deventenaren slaan erop los in Lampe

Bij een bedrijfpms aan349 de Industrieweg in Olst is vorig weekend ingebroken. 349 Nadat via hetpms hek 361 toegang werd verpms 349 kregen tot het bedrijfsterrein werd pms 361 vervolgens het pand binnengedronpms 361 gen. Een aanhangwagen met zwaar bouwmateriaalpms werd 349 gestolen. De waarde van de buit is aanzienlijk. pmszoek 361 naar getuigen. De politie is op pms 349 Wie iets gehoord of gezien heeft op of rond de Industrieweg wordt verzocht pms 361 contact met de politie op te nemen.

Vier 18-jarige jongens uit Deventer hebben zaterdagnacht twee Raaltenaren mishandeld in De Leeren Lampe in Raalte. De jongens worden ervan verdacht eerst een 20-jarige man uit Raalte zonder aanleiding op zijn oog te hebben geslagen. Toen een andere 20-jarige plaatsgenoot vroeg wat er met hem gebeurd was, kwamen enkele verdachten ook de toiletruimte binnen en mishandelden eveneens het tweede slachtoffer.

pms 349 pms 361

Man rijdt in op agent bij vermoedelijke drugsdeal Een 23-jarige man uit Leeuwarden is vrijdagavond op de Weidelaan in Raalte aangehouden voor poging tot doodslag. Toen een politieman de Leeuwarder in zijn auto wilde te controleren, reed deze met snelheid achteruit. De politieman moest opzij springen om niet te worden overreden. Vermoedelijk stuitte de politie op een drugsdeal.


7

SALLANDCENTRAAL

Film “De legende van het Stenen Kruis” in première

Column:

Jan en Piet

Jan en Piet zijn twee kibbelende buurmannen die graag gevraagd en vooral ook ongevraagd hun mening geven over politieke en maatschappelijke zaken...

Opkopersregister Buurman, heb jij dat gevoel ook wel eens, dat je een idee van iemand hoort en dat je denk ‘dat zoiets nog niet bestaat!’? Nou, dat gevoel had ik dus afgelopen week. Ik moest vorige week verplicht mee winkelen met mijn vrouw en je weet hoe dat gaat. Vrouwen moeten altijd alles aanraken, ook al willen ze het niet kopen. En als een shirtje niet mooi opgevouwen ligt, dan moet dat ook nog eens opgevouwen worden, om vervolgens weer net zo slordig neer te gooien op het rek. En alle vrouwen krioelen door elkaar heen op zoek naar het laatste shirtje in hun maat. Wat doe je dan als man? Juist, je wacht keurig buiten voor de deur van de winkel bij de andere mannen. Ik kwam daar aan de praat met een zogenaamde digirechercheur van de politie Apeldoorn. Deze beste man vertelde met grote trots dat hij was voorgedragen voor een nationale politieprijs. Hij had namelijk een geweldig idee. ‘Nou, laat maar eens horen’, zei ik tegen hem. ‘Is het in normale mensentaal of in nullen en enen?’

Het stenen kruis op de Eikelhof is met enige geheimzinnigheid omgeven. Het is een zogenaamd ‘moordkruis’ ter herinnering aan een gebeurtenis in 1493 waarover vele verhalen gaan. De Videogroep OlstWijhe heeft met een groep spelers één van de legende-versies over het kruis in een korte film tot leven gebracht. Een oude boer, gespeeld door Johan te Broeke, vertelt het verhaal aan een interviewer, Rens den Hollander, waarbij in korte scènes terug wordt gegaan naar de dramatische belevenissen van toen. Hoe kwam het dat Berend Leukens (Rik Ganzeboer) zijn broer Johan (Bart de Groot) om het leven bracht? Het had te maken met het eigendom van de boerderij, maar er speelde ook iets met een

huishoudster en de ongewenste relatie tussen een zigeuner-violist en een boerendochter. Een soort “Goede tijden, slechte tijden” dus maar dan zo’n 500 jaar geleden. De film “De legende van het Ste-

nen Kruis” wordt op zondag 28 oktober tijdens de Vrijwilligersdag in het Holstohus op ieder half uur tussen 12.00 en 16.00 uur vertoond. De première is om 12.30 uur.

Gelukkig was hij geen ict’er en kon hij gewoon in het Nederlands vertellen wat voor wereldsveranderend idee hij had. ‘Een digitaal opkopersregister’. Opkopers van diefstalgevoelige artikelen zoals telefoons, laptops en autoradio’s noteren de gegevens van wie zij spullen kopen. Wanneer deze spullen gestolen blijken te zijn, dan krijgt de politie automatisch een melding. Vol trots vertelde de rechercheur verder. ‘Veel politiekorpsen hebben inmiddels belangstelling voor mijn idee en morgen mag ik naar Den Haag om het idee uit te leggen aan minister Opstelten.’

Afscheid nemen van de VVV’s

Mijn mond viel open van verbazing. Zoiets simpels bestond dus nog niet eens. ‘Vroeger moesten agenten langs de opkopers om grote stapels boeken op te halen en die moesten allemaal doorgeplozen om te zien of een artikel gestolen was. Dat kostte teveel tijd, dus de meeste agenten deden dit niet meer’, vervolgde de rechercheur.

De VVV-kantoren in Heino en Raalte zijn per 1 november gesloten. Dit betekent dat 31 oktober rond het middaguur de deuren van de winkels dan ook definitief dicht gaan.

Nog voordat ik uit kon brengen dat ik al wel had verwacht dat het puur door luihuid van agenten komt dat diefstallen nooit opgelost worden, kwam mijn vrouw er aan. Natuurlijk helemaal niets gekocht. Ik feliciteerde de agent met zijn nominatie en wenste hem veel succes met zijn idee.

Wie afscheid wil nemen van de medewerkers van de VVV kan dat op 31 oktober doen tijdens inloopbijeenkomsten. In Heino kan dat tussen 13.00 uur en 15.00 uur, in Raalte van 15.00 uur en 17.00 uur.

Freedom zoekt mannenstemmen De Zang- en Gospelgroep Freedom zoekt een paar mannenstemmen ter ondersteuning van de al aanwezige leden. Het koor biedt de mogelijkheid om, zonder het betalen van contributie, tot aan de kerst gezellig mee te zingen. Naast mannen zijn ook dames van harte welkom. Met de kerst heeft het koor drie optredens gepland staan, dus je doet het zeker niet voor niets. Lijkt je dit leuk? En wil je niet het hele jaar vastzitten? Dan is dit je kans. Het koor repeteert op woensdagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur in het Annahuis in Raalte. Geïnteresseerden kunnen gewoon een keertje mee repeteren.

Terwijl ik verder liep dacht ik terug aan het gesprek. Als je dus maar lui genoeg bent, dan komen de ideeën om het werk makkelijker te maken vanzelf wel. Buurman, ik zit nu al een week met mijn luie reed op de bank en heb nog steeds niets. Hoe lang zal de politie dan al wel niets hebben gedaan? Piet

Info Avonden Wonen bij Rabobank Salland in Deventer en Raalte Krijg ik als starter een hypotheek? Hoe krijg ik mijn huisverkocht? Sparen of aflossen? Dat zijn vragen waarmee je terecht kunt op de Info Avonden Wonen van Rabobank Salland. De eerstvolgende avonden zijn op donderdag 25 oktober (kantoor Singel 9 Deventer) en op vrijdag 26 oktober in Raalte (Domineeskamp). Op deze avonden kan je speeddaten met de adviseurs van de Rabobank, een notaris, makelaar, interieuradviseur en in Deventer ook met het Nieuwbouwhuis. Daarnaast worden er verschillende presentaties verzorgd. Om 18.30 en 19.30 start de presentatie ‘Starten op de woningmarkt’ en om 19.00 uur en 20.00 uur start de presentatie ‘Hoe verkoop ik mijn woning?’. De Financieel Adviseurs staan deze avond natuurlijk ook klaar om be-

zoekers in ongeveer 15 minuten een scan van hun huidige financiële situatie te geven. Samen met de adviseur kijkt de klant naar het inkomen, de groeiperspectieven, de gezinssituatie, eventuele leningen en spaargelden en wensen voor de toekomst. Aan de hand van dit overzicht wordt duidelijk hoeveel je bij de Rabobank kan lenen voor een hypotheek. Het is belangrijk dat je hiervoor je meest recente salarisstrook meeneemt (en die van je eventuele partner).


9 nieuwbouwkoopwoningen

Rozenstraat in Raalte... Het nieuwbouwproject Rozenstraat is gelegen in de wijk Blekkerhoek en maakt onderdeel uit van een omvangrijk herstructureringsproject in die wijk. De uitstraling van de woning is “Blekkerhoeks”, wat wil zeggen dat de woningen qua verschijningsvorm aansluiten bij de bestaande woningen in de wijk. Dit uit zich met name in de detaillering, een dak gedekt met rode pannen en daar waar mogelijk de toegang tot de woning in de zijgevel.

Prijzen: e 176.500 - e 212.500 v.o.n.

...echt Blekkerhoeks! Schalkhaar 0570-623447 RAALTE 0572-352066, www.ruitenbeeksimons.nl hypotheken - verzekeringen - makelaardij

Open Dag Zaterdag 27 oktober 10.00 - 15.00 uur

Crematorium Kranenburg Zwolle Zeer Milieuvriendelijk Het Crematorium Kranenburg voldoet nu op het gebied van het milieu aan de allerstrengste norm die wereldwijd wordt nagestreefd. Na een intensieve verbouwing die begin januari dit jaar is gestart is op een paar details na dit belangrijke prestigeproject gerealiseerd. Niet alleen is de crematieoven met de daaraan gekoppelde filterinstallatie vervangen. Ook is de gehele crematieruimte verbouwd en met name de ruimte waar de invoer van de overledene plaatsvindt. Deze ruimte ziet er nu een stuk vriendelijker en stijlvoller uit en biedt plaats aan een klein aantal nabestaanden die de overledene kunnen begeleiden naar de invoerruimte en de invoer desgewenst ook kunnen bijwonen. Er worden steeds hogere eigen gesteld aan de uitvaartplechtigheden en aan de uitvoering van de diverse plechtigheden. Daarom vinden er continu veranderingen plaats in het gebouw en in de tuinen rondom het gebouw. De toonkamer is verder uitgebreid met een grote keuze aan sierurnen, mini-urnen, medaillons en gedenkplaten. Ook is het assortiment zerken en monumenten voor de (bos)urnentuinen verder uitgebreid. Omdat steeds meer families kiezen om de urn bij te zetten is rondom het gebouw veel veranderd. De urnentuinen en de urnenmuren zijn verder uitgebreid en op diverse plaatsen is ruimte gecreëerd voor bijzondere monumenten. Ook is er een bosurnentuin van 2000 vierkante meter bijgekomen en een natuurgebied van 11000 vierkante meter wat alleen als verstrooigebied gebruikt wordt. Verspreid door de tuin zijn vele bankjes geplaatst.

Door op 27 oktober van 10.00 – 15.00 uur een bezoek te brengen op de open dag wordt aan een ieder de gelegenheid geboden na te denken op welke wijze men een invulling kan geven aan het gebeuren rond de uitvaart. Na afloop wordt in de koffiekamer een kop koffie aangeboden en kan nog even worden nagepraat. Ook kunt u zien hoe onze steenhouwer handmatig tekst in een steen aanbrengt, hoe een edelsmid een as-sierraad maakt, hoe een glasblazer een beetje as in een glassculptuur verwerkt, en hoe sierurnen gemaakt worden.

Directeur Bert Holthof in de nieuwe crematieruimte.

Kranenburg

Crematorium Kranenburg Kranenburgweg 9 8024 AC Zwolle Tel. (038) 4548948 info@crematoriumkranenburg.nl www.crematoriumkranenburg.nl


sport

SALLANDCENTRAAL

9

‘Goed voetbal laten zien en jongens ontwikkelen, dat zijn mijn doelstellingen’

Maatman erg tevreden over competitiestart Rohda Raalte Kick Maatman, trainer van Rohda Raalte, is ‘zeer tevreden’ over hoe het vlaggenschip van Rohda Raalte het seizoen in de Hoofdklasse C is begonnen. Na zeven speelronden staat de ploeg van trainer Kick Maatman op een knappe derde plek met vijftien punten. Alleen Be Quick 1887 (21 punten) en Alcides (18 punten) hebben tot nu toe meer punten binnengehaald dan de Raalte formatie. “Het is natuurlijk nog wel een beetje koffiedik kijken”, geeft de hoofdtrainer toe. “De top vier heeft namelijk nog niet tegen elkaar gespeeld. Dat gaat de komende weken gebeuren. Maar ik ben wel tevreden zoals het nu gaat.” De doelstelling van Rohda Raalte is om dit seizoen te eindigen in

Nieuwe groep Maatman kreeg deze zomer veel nieuwe gezichten in zijn elftal. Zo zag hij onder andere Sander Kok, Tim Haverkamp, Melvin Velthuis, Teije ten Den en Rik Witteveen vertrekken. Daarvoor terug kwamen jongens Boy Boeloerditi, Roy Supèr, Coen Zwollo, Rick Oosterwechel, Jasper Broekhuis, Danny Bosman, Lars Kampersman Leferink en Rik Jan de Groot. “De selectie was deze zomer vrij nieuwe. Zo hadden we ineens een compleet nieuwe voorhoede en waren we jongens als Melvin Velthuis en Teije ten Den kwijt. Maar we zaten al vrij snel weer op een hoog niveau. Na een aantal wedstrijden zag je iedereen gewoon groeien en werd de stijgende lijn ingezet. Je ziet het gewoon beter worden.”

de top 4 en een periodetitel in de wacht slepen om ook nog eens mee te doen aan de nacompetitie. “Vorig jaar hebben we die doelstelling voor de helft gehaald. We hebben een aanval gedaan op de top 4 en zijn gedeeld vierde geworden. Toen hebben we ook gezegd dat we beter willen presteren in de topwedstrijden tegen bijvoorbeeld Alcides en Be Quick 1887. Die aanval is ook geslaagd Helaas misten we de periodetitel op één doelpunt. Dat is jammer, maar daar komt ook een stukje geluk bij kijken. Dit jaar gaan we die gewaagde doelstelling proberen te herhalen. We hebben veel nieuwe jongens en de club heeft de lat hoog gelegd. Ik ben iets voorzichtiger, omdat het vooraf moeilijk in te schatten is hoe de nieuwe jongens gaan functioneren. Over een maand of twee hebben we alle tegenstanders gehad en dan kunnen we een concreet beeld vormen. Mijn doelstelling is dan ook goed voetbal laten zien. Dan maakt het niet uit of je derde of vijfde wordt.” Kritisch “Nu is het zaak om door te gaan op deze voet en van daaruit te verbeteren. Dan kun je ook meedoen in de top 4. Maar de ont-

Wijhe ’92-trainer Booij na dit seizoen weg

Hoewel Maatman tevreden is met de gang, heeft hij ook enkele kritische punten. “Ik vind dat de opbouw van achteruit wel wat beter kan. Ik hoor onze tegenstander vaak zeggen dat onze opbouw goed is, maar ik vind dat we nog kunnen verbeteren in de opbouw op de momenten dat wij vastgezet worden door de tegenstander. En voorin mag het qua samenspel ook nog wel iets beter.” Daarentegen roemt Maatman zijn ploeg op het organisatorische gedeelte. “In de voorbereiding hebben we op drie manieren gespeeld. Dat is erg snel opgepakt door de jongens. Wanneer er tijdens de wedstrijd ineens anders gespeeld moet worden, dan pakken de jongens dat direct op. Natuurlijk kan nog niet iedereen de wedstrijd even goed lezen, maar het gaat steeds beter. En natuur-

heeft hij zijn vak op professionele wijze uitgevoerd. Hiervan heeft Wijhe ’92 zeker van geprofiteerd. Wijhe’92 speelt al weer enkele jaren 2e klasse zondag KNVB. Het bestuur van Wijhe’92 heeft vertrouwen in een succesvolle afronding van dit seizoen en wenst Alex Booij veel succes bij het vinden van een nieuwe uitdaging.

Handbalvereniging Haarle heeft het contract met hoofdsponsor Auto Service Haarle met een jaar verlengt. De verlenging van het contract, met een optie voor nog een jaar, en het nieuwe handbalseizoen werden ingeluid met de presentatie van een gloednieuwe teamfoto van Dames 1. Het bestuur van de handbalvereniging is blij met het vertrouwen van de sponsor en blikt vol vertrouwen vooruit op het nieuwe seizoen van Dames 1. Voorzitter Rob Bijvank: “We hebben dit seizoen een goede mengeling van jonge meiden en meiden met veel ervaring. Er zit veel ambitie in dit team en er is een goede teamspirit. Als iederen gezond blijft en er vol voor blijft gaan kunnen we ver komen.” Trainer/

LIVE VOETBAL Zondag 28 oktober De voetbalcompetities zijn weer begonnen. Salland Centraal volgt alle regionale clubs tegelijk, iedere zondag live via de site en de app. Ook kun je meedoen aan de toto op de website www.voetbalpool. sallandcentraal.nl.

Hoofdklasse C Tweede Klasse J Tweede Klasse J Derde Klasse A Derde Klasse B Vierde Klasse B Vierde Klasse H Vijfde Klasse H Vijfde Klasse H Vijfde Klasse H Vijfde Klasse H Vijfde Klasse H Vijfde Klasse H

14.00 uur 14.30 uur 14.00 uur 14.00 uur 14.00 uur 14.00 uur 14.00 uur 14.00 uur 14.00 uur 14.00 uur 14.00 uur 14.00 uur 14.00 uur

lijk hebben wij langs de lijn ook mensen die zien dat er anders gespeeld moet worden en zij geven het dan ook aan.” Of Maatman volgend seizoen ook nog aan het roer staat bij Rohda Raalte zal de komende weken blij-

Hoofdsponsor HV Haarle verlengt met jaar

Het contract van de trainer van het eerste voetbalteam van Wijhe ’92 wordt aan het eind van dit seizoen beëindigd. Het bestuur heeft dit in goed overleg met trainer Alex Booij besloten. Met dit vertrek komt een eind aan de periode van 5 jaar dat Alex hoofdtrainer was van de selectie van Wijhe ’92. Alex was voor een lange periode betrokken bij de vereniging. Die betrokkenheid varieerde van jeugdtrainer tot speler van het eerste en later trainer van het tweede team en de jaren als verantwoordelijk voor de hoofdmacht. Uit de wijze van training en begeleiding blijkt zijn ervaring als professioneel voetballer. Ook als trainer

wikkeling van de individu staat centraal. Als de jongens zich individueel ontwikkelen, dan zie je dat terug in de teamprestatie op het veld. En de saamhorigheid is gewoon heel goed. Alle neuzen staan dezelfde kant op. We willen hetzelfde bereiken en dat is belangrijk.”

MSC Wijhe ’92 KOSC Dedemsvaart Overwetering Reutum USV Wesepe Nieuw Heeten Hoonhorst Raalte Gorssel Broekland

coach Guido Torenbeek beaamt dit. “Het is een hele nieuwe competitie en we kennen de meeste teams dus niet, maar we gaan voor de bovenste plaatsen.” De eerste twee wedstrijden van het seizoen zijn inmiddels gespeeld en gewonnen. Haarle versloeg Groessen en Ha-Stu. Hierdoor staan de dames momenteel op de eerste plaats in de eerste klasse Regio Oost.

Voor alle voetbaluitslagen én doelpuntenmakers van afgelopen weekeinde kijk je snel op www.sallandcentraal.nl

Jeroen van den Berg (Lemelerveld) Rob Grondhuis (Heeten) Bas Aarnink (Heeten) Sidki Aslan (Raalte) Aron Schiphorst (Broekland) Boy Boeloerditi (Rohda Raalte) Rob Grefelman (Lemelerveld) Gerben Wijnhout (SV Raalte)

Schrijf je in voor de handbaltoto In navolging van de voetbaltoto starten Salland Centraal en Intersport Schutte ook met een handbaltoto. Elke week maak je kans op een mooie prijs, beschikbaar gesteld door Intersport Schutte. Het enige wat je hoeft te doen om kans te maken op die prijs is van vijf wedstrijden te voorspellen welke ploeg er wint. Een gelijkspel kan natuurlijk ook. Schrijf je nu in via www.handbalpool. nucentraal.nl en maak kans op prijzen. De handbaltoto start in het weekend van 13 oktober.

LIVE GOALS IN SALLAND

Topscorers - Rohda Raalte - De Zweef - Heino - Heeten - Helios - Haarle - Lemelerveld - Epse - Dalfsen - Lettele - Holten - Mariënheem - SDOL

ken, wanneer hij in gesprek gaat met het bestuur. “Ik kan wel zeggen dat ik het erg goed naar mijn zin heb hier bij Rohda Raalte. Ik heb een leuke, goede spelersgroep, een fijne staf om mee werken en ik voel mij thuis bij de club.”

11 9 8 7 6 6 6 6

Onze gegevens zijn mogelijk niet volledig. Bij deze een oproep: houd ons op de hoogte van de namen van de doelpuntmakers!

Iedere zondag LIVE goals vanaf de Sallandse velden

GOAL.SALLANDCENTRAAL.NL


VERS & VOORDELIG DAT IS MIJN COOP

99

Bij besteding van €25,- of meer

Heineken bier krat 24 flesjes à 300 ml

Coop verse zalmfilet 2 pakken à 375 gram

7.

COOP NEPPELENBROEK IN LEMELERVELD EN COOPCOMPACT TINGEN IN LUTTENBERG FEESTEN MEE!

1+1 * * 50% korting op de totaalprijs

Coop sperziebonen 500 gram elders 1.79

7.

49

Varkenshaas kilo

maximaal 3 kilo per klant

1.

29 kilo 2.58

Molenbrood

licht meergranen, zonne of waldkorn heel brood, elders 2.09/ 2.19

1.

49

KIJK VOOR EXTRA VOORDEEL IN ONZE FOLDER!

RAALTE

MOLENHOF 10

LUTTENBERG

BUTZELAARSTRAAT 21

LEMELERVELD KROONPLEIN 18 COOP.NL

Prijs- en assortimentswijzigingen, zetfouten en uitverkochte artikelen voorbehouden. Alle aanbiedingen zijn bestemd voor thuisgebruik, dus niet voor handelsdoeleinden. Aanbiedingen geldig van maandag 22 t/m zaterdag 27 oktober 2012. week 43


sport

SALLANDCENTRAAL

11

Salland Cross Circuit ondersteunt Stichting Leergeld

Sallands Cross Circuit uitgebreid met Omni Mobilae Loop Het jaarlijkse Salland Cross Circuit wordt dit jaar uitgebreid met een extra cross, namelijk de Omni Mobilae Loop op zondag 25 november. Bijzonder aan de loop is dat er niet alleen aan de hardlopers is gedacht, maar ook aan de kinderen. Alle kids kunnen namelijk tijdens de wedstrijd meedoen aan diverse outdooractiviteiten bij Omni Mobilae in Raalte.

“Kinderen kunnen zich opgeven voor de outdooractiviteiten. Hier betalen zij 5 euro voor. De opbrengst hiervan gaat niet naar de Omni Mobilae of naar het Sallands Cross Circuit, maar komt volledig ten goede aan Stichting Leergeld Salland. Die stichting maakt het mogelijk dat kinderen van ouders die weinig geld hebben, iets leuks kunnen doen op het gebied van sport of cultuur”, vertelt André Duteweert namens de organisatie van het Sallands Cross Circuit. “Het is een soort van ‘Kids voor Kids’-idee.” De spectaculairste crosscompetitie van de regio gaat op zondag 18 november van start met de Joop van den Enk Crossloop in Raalte. Elf weken lang, tot eind januari, kan iedereen meelopen met de crosslopen die in de hele regio gehouden worden. Zo zijn er wedstrijden in Raalte, Laag Zuthem, Ommen, Luttenberg, Nieuw-Heeten, Heino, Heeten, Broekland, Mariënheem en Lemelerveld. De crosscompetitie heeft de afgelopen jaren een forse groei doorgemaakt, met afgelopen jaar als

Foto's: Johan Wolff

Kortingsactie met gemak Inschrijven kan voor iedere wedstrijd afzonderlijk. Nieuw dit jaar is dat inschrijven voor alle wedstrijden in 1 keer mogelijk is. In plaats van 55 euro betaal je dan slechts 44 euro. Je hoef je maar één keer in te schrijven en je ontvangt een startnummer die je kunt gebruiken bij alle elf wedstrijden. Meer informatie vind je op www. sallandscrossscircuit.nl.

Goed doel Dit jaar is het goede doel van het Sallands Cross Circuit de Stichting Leergeld Salland. Doel is om zoveel mogelijk geld op te halen. Stichting Roelof Dijkslag heeft al aangegeven geld te doneren via het Sallands Cross Circuit. Wil jij Stichting Leergeld Salland ook helpen als sponsor, ga dan naar www.sallandscrosscircuit.nl en mail de organisatie. hoogtepunt. Toen deden er maar liefst 5.000 hardlopers mee aan één of meerdere lopen. “Vorig jaar hadden we gewoon heel veel geluk met Koning Winter. Die kwam namelijk niet echt tijdens de crosscompetitie, waardoor alle wedstrijden door zijn gegaan. En wij hopen dit jaar op een evenaring van het deelnemersaantal. En ik denk dat dit ook moet lukken, aangezien er dit jaar een extra loop is. Maar we blijven natuur-

lijk afhankelijk van het weer.” Het Sallands Cross Circuit is een goed georganiseerd circuit waarin de Sallandse gemoedelijkheid prima wordt gecombineerd met het willen presteren. Er zijn diverse categorieën, zowel voor de jeugd als voor vrouwen en mannen. Het is een strak geplande competitie met elk weekend een loop en in één weekend zelfs twee crosslopen.

Afterparty De competitie wordt op vrijdagavond 15 februari officieel afgesloten met een heuse Afterparty in de Leeren Lampe in Raalte. Dit is het moment om gezellig met elkaar terug te kijken en om de kampioenen te huldigen. Dit jaar is er een speciale gast aanwezig op de Afterparty. Niemand minder dan voormalig Nederlands marathonloper Gerard Nijboer zal aanwezig zijn. Nijboer won onder andere Olympisch zilver en de Europese marathontitel. Bovendien heeft hij nog steeds het Nederlands Record op de 25 kilometer op zijn naam staan.

Een weekje Gran Canaria voor VV Heino 1 Het eerste elftal van VV Heino kan zich op gaan maken voor een teambuildingsweek op Gran Canaria. Hoofdtrainer Marc Lobbert liet via Twitter weten dat de reis naar het Canarische Eiland, van 2 tot en met 9 januari, inmiddels geboekt is. De teambuildingsweek moet, zoals de naam al doe vermoeden, iets extra’s creëren voor de spelers van Heino 1 om zodoende het elftal op alle fronten te verbeteren. Een belangrijk en opmerkelijk detail van het weekje weg: het wordt volledig uit eigen zak betaald. Een teambuildingsweek mogelijk gemaakt voor én door de spelersgroep. Gran Canaria is volgens Marc Lobbert een uitstekende bestemming. “Je bent verzekerd van goed weer.

Ik ben als trainer goed bekend op Gran Canaria en er is een prima voetbalaccommodatie aanwezig.

Ook het strand leent zich prima om activiteiten te ontplooien zoals beachsoccer, strandwandelingen en

Inschrijving Mondial Foods Cup gestart De inschrijving voor de jaarlijkse springwedstrijd Mondial Foods Cup is geopend. De vindt zoals gebruikelijk plaats in Manege ’t Ruiterkamp te Bathmen. De Mondial Foods Cup bestaat uit één springronde per selectiedag. De selectiewedstrijden vinden plaats op vrijdagavond 30 november, vrijdagavond 11 januari en vrijdagavond 8 februari. De finale wordt verreden tijdens het paardensportevenement ‘Bathmen te Paard 2012’. De toegang tot de selectiewedstrijden voor het publiek gratis. Kijk voor meer informatie en de mogelijkheden tot op-

geven op www.paardensportbathmen.nl Om deelnemers aan de MFC Cup zoveel mogelijk tevreden te stellen, tracht de organisatie het evenement elk jaar verder te verbeteren. Blijvend terugkerende succesfactoren zijn de soepel verlopende organisatie, de goede accommodatie met een uitstekende springbodem, de gezelligheid en de opzet waarbij men één selectiewedstrijd mag laten ‘vallen’. Uiteraard is het flinke prijzengeld van duizenden euro’s ook een belangrijke succesfactor.

beachvoetvolley.” Naast de sportieve activiteiten is het voor de groep ook mogelijk om zich op andere manieren te vermaken. “Het eiland biedt de mogelijkheid tot lekker ontspannen, een gezellige stapavond en ook het voeren van persoonlijke gesprekken met spelers in een andere omgeving. Met al deze activiteiten proberen wij de groep dicht bij elkaar te brengen en te houden.” De eerste voetbalwedstrijd is inmiddels al gepland. Op 5 januari zal Heino op het eiland aantreden tegen de topklasser Scheveningen. Marc verwacht een wedstrijd of twee te spelen tijdens het weekje weg. En er zal natuurlijk getraind worden. De groep brengt de week door in het centraal gelegen appartementencomplex Broncemar in Playa del Ingles, waar ook andere elftallen verblijven. De kosten voor de teambuildings-

week worden gedekt via een spaarsysteem binnen de ploeg en verschillende inzamelacties. Specifieke sponsoren die de trainingsweek willen ondersteunen, zijn nog niet gevonden. Wel is er de mogelijkheid om via een goud, zilver of brons pakket het team te ondersteunen. “Sponsoren zijn altijd welkom, maar het is in eerste instantie belangrijk dat deze week mogelijk wordt gemaakt door en voor spelers van VV Heino 1”, aldus Marc. Met het boeken van de trainingsweek, ziet de trainer ook dat het enorm begint te leven binnen de groep. “Je maakt niet elk seizoen een uitje naar Gran Canaria mee, dat zorgt voor een goede sfeer in de groep. Toch moeten we ons nu eerst richten op de competitie. De goede weg is reeds weer ingeslagen en wij hopen, mede door de trainingsweek, op een succesvol seizoen.”

Win kaarten voor GA Eagles – Dordrecht Salland Centraal geeft in samenwerking met Go Ahead Eagles drie setjes van twee kaarten weg voor de wedstrijd Go Ahead Eagles – FC Dordrecht op vrijdag 26 oktober. Het enige wat je hoeft te doen om kans te maken op kaarten is de volgende vraag goed beantwoorden. Bij welke club is Theo Bos nooit trainer geweest: A. FC Den Bosch B. Vitesse C. FC Eindhoven

Mail jouw antwoord voorzien van je volledige naam, adres, postcode en telefoonnummer naar redactie@ sallandcentraal.nl en wie weet zit jij op de tribune tijdens de wedstrijd.

Diverse aanbiedingen nieuwe etsen


ALFERINK - KADO in Heeten stopt er mee!

NU OF NOOIT

bijna alles voor de OP=OP helft van de prijs

van 2 oktober tot 31 januari.

OPHEFFINGSUITVERKOOP ALLES MOET WEG!!! Bezoek nu onze geheel vernieuwde webshop

WWW.EPJANOOSTERWECHEL.NL

Glasvezelnieuws van Reggefiber Zoals u wellicht hebt gemerkt, wordt er volop gebouwd aan het glasvezelnetwerk in de kernen van de gemeente Raalte en de gemeente Olst-Wijhe. Vanuit diverse kanten bereiken ons vragen die we graag willen toelichten in een tweewekelijks artikel in Salland Centraal. Actuele planning De graafwekzaamheden zijn in Olst, Wijhe, Den Nul, Boskamp en Wesepe nagenoeg afgerond. De focus in deze plaatsen ligt op het aansluiten van de woningen en het activeren van de diensten. In Raalte vindt u onze ploegen in de Schouw, de Deel, de Spinde, De Heerd en aan de Almelosestraat. In Heino vindt u ons onder andere in de Dorpstraat, Vogelzang, de Hoek, de Zwolseweg, De Spinde,Twarweakker, Vlasakker, Graanakker, Paalweg, Kastanje, Kruzebrink en Goudenregen. Ook daar zijn we inmiddels gestart met het aansluiten van de woningen en het activeren van de diensten. Veelgestelde vraag: Moet ik nieuwe kabels trekken zodra ik glasvezel heb? Dat hoeft niet. Op het glasvezelmodem kunnen de bestaande tv-, telefoon- en/of internetkabels worden aangesloten. Ook draadloos internet blijft uiteraard gewoon mogelijk. Let wel op dat u de juiste router hebt, dan profiteert u van de maximale snelheid. Voor digitale tv hebt u wel een nieuwe kabel nodig. Deze wordt meegeleverd met de decoder. Meer informatie Over glasvezel is veel te vertellen. Daarom bent u van harte welkom in onze glasvezelwinkels in Raalte en Wijhe. Wij beantwoorden graag uw vragen en kunnen u uitgebreid en onafhankelijk informeren. Adressen en openingstijden vindt u op www.eindelijkglasvezel.nl/salland. Wie ben ik?

Mijn naam is Henk Holtrigter, salesmanager bij Reggefiber en verantwoordelijk voor een goede communicatie tijdens de aanleg van het glasvezelnetwerk. Met deze column behandel ik graag iedere twee weken één van de meest gestelde vragen en de meest actuele planning. “Wat heb ik aan glasvezel? Hoe verlopen de aanlegwerkzaamheden? Wanneer word ik aangesloten? Waar kan ik mij aanmelden?” Deze en al uw andere vragen kunt u aan mij stellen. Mail uw vraag naar salland@reggefiber.nl onder vermelding van Vraag Henk.

Tot over twee weken.


13

SALLANDCENTRAAL

Wagenmans flink door het stof Een tik op zijn vingers, meer niet. Wethouder Wagenmans moest flink door het stof donderdagavond toen hij zich voor de gemeenteraad moest verantwoorden voor zijn manier van handelen in de asbestaffaire. Zijn positie als wethouder is echter geen moment in gevaar geweest, zelfs een motie van afkeuring haalde geen meerderheid in de gemeenteraad. Wagenmans kreeg nogal wat verwijten voor zijn kiezen van de gemeenteraad. “Er is gehannest en geklungeld,” vatte Egbert den Daas samen aan het begin van het debat. “Samen met de betrokken wethouder in dit dossier optrekken, de rest van het college niet inlichten, de gemeenteraad maandenlang niet inlichten en toen het stortgat werd ontdekt werd het verdoezeld. Hoe is het mogelijk dat een ervaren en gewiekst politicus zo handelt?” vroeg hij zich af. Hij betitelde het gedrag van Wagenmans als onprofessioneel. “Waar houdt zorgvuldigheid op en begint vriendjespolitiek?” Wagenmans lichtte de raad lang niet in over het aantreffen van ernstige en grootschalige bodemvervuiling op het door de gemeente aangekochte perceel van de on-

Ramon Beuk over smaak van ondernemen in Starterscafé

langs afgetreden wethouder Haarman. Wagenmans betoogde dat hij leerpunten uit het proces heeft getrokken. “Het eerste leerpunt is eerder vanuit de projectorganisatie opschalen.” Ook beloofde hij in het vervolg eerder informatie, zij het vertrouwelijk, aan de raad te verstrekken. Omdat de wethouder ‘ruiterlijk het boetekleed aantrok’ en vanaf september zeer correct gehandeld heeft, volgens de gemeenteraad, kwam hij er met een tik op de vingers vanaf. Even leek het er tijdens de avond op dat de stukken over de Zegge VII die geheim worden gehouden, door de gemeenteraad openbaar gemaakt zouden worden. Dat werd niet gedaan in belang van de gerechtelijke procedure die tegen Haarman loopt.

Afwachtend ten opzichte van koopzondagen

Rabobank Salland organiseert alweer de negende editie van het succesvolle Starterscafé. Op maandag 29 oktober om 19.30 uur in De Leeren Lampe in Raalte ontmoeten startende ondernemers uit Salland elkaar. De Rabobank zorgt voor een inspirerend programma. Starters krijgen de smaak van het ondernemen te pakken Het Starterscafé staat dit keer volledig in het teken van de smaak van het ondernemen. Een smaakvol programma met kok én ondernemer Ramon Beuk. Hij neemt starters mee in zijn passie voor koken en legt daarbij de link naar het ondernemerschap. Ramon is eigenaar van een evenementen- en vergadercentrum in Maarssen en is regelmatig als kok op televisie te zien. Hij heeft inmiddels negen boeken geschreven en geeft veel presentaties over zijn visie op 'Beleving'. Hij maakt hierbij de vertaalslag van eten bereiden naar

beleven, samenwerken, inspireren en motiveren, op ieder willekeurig vakgebied. Energiek, snel, humoristisch en inspirerend. Dat is Ramon Beuk. Startende ondernemers krijgen met zijn verhaal de smaak van het ondernemen te pakken in het Starterscafé. Natuurlijk is er voor de starters ook volop gelegenheid om kennis te delen en hun netwerk uit te breiden. Net gestart met ondernemen? Meld je aan Mis dit smaakvolle programma niet. Starters met een onderneming van maximaal 3 jaar oud kunnen zich aanmelden via www.salland.rabobank.nl.

Gewoon Carolien

Kinderen laten kiezen Een moeder schrijft mij naar aanleiding van een sessie over haar kindje; Mijn dochter kan niet slapen en huilt in bed omdat ze bang is. Ik ben dit niet van haar gewend. Ze zegt dat ze steeds droomt van een heks die haar op wil eten. Ze geeft aan bang te zijn om weer van de heksen te dromen als ze gaat slapen. Daar hebben we een gesprekje over. (Carolien; heksen staan symbool voor de onafhankelijke eigengereide vrouw die weet wat ze wil, het is belangrijk dat dit deel van een vrouw op een veilige, fijne manier integreert in de prinses die elke vrouw is). Ik vraag ;”waar wil je graag van dromen? Zij: ik wil van prinsessen dromen. “En wat doen die prinsessen? “Ze spelen met elkaar.” “En wat is er nog meer?” “Een prins.” “Ga maar liggen en denk maar aan de prinsessen, dan ga je daarvan dromen.” Eerder gaf ze aan, als je in bed gaat liggen en je doet je ogen dicht en je houdt je ogen dicht dan ga je slapen. Daar herinner ik haar aan. Omdat het niet voldoende gerust stelt, zet ik haar in de gouden zon. En ik maak met mijn hand de beweging om haar heen en over haar heen om de zon aan te geven.(Carolien; dit is o.a. een symbool voor bescherming). “Ik maak een zonnetje om je heen. Door het zonnetje kunnen geen boze dromen bij jou komen (de heks mag ook in het zonnetje). Het zonnetje is lekker warm. Voel je dat?” Mijn dochter begint te stralen en ik merk dat ze zich nu goed

ontspant. Ze vraagt zelfs niet of ik nog even boven blijf en ik hoor haar niet meer. Ze slaapt goed door. De volgende dag als ik haar ophaal van de BSO vraag ik of ze goed heeft geslapen. Ze zegt dat ze lekker heeft geslapen. “Waar heb je van gedroomd?” “Van de prinsessen.” “Wat deden ze?” “Ze plukten bloemetjes voor elkaar, de prins en de prinses. Toen gingen ze op het paard, net als sneeuwwitje.” Ach, wat mooi.... Deze moeder stelt haar dochter die gemakkelijk beelden kan maken en voelen wat het met haar doet, open vragen. Zo leert ze haar dochter wat zij nodig heeft om zichzelf veilig, prettig te voelen en lekker te slapen. Ze leert haar dochter voor zichzelf te zorgen op emotioneel en spiritueel vlak. Wat fijn is het dat we, als het kan, naar buiten kunnen laten komen wat al in het kind zit.

Gemeenten mogen in de toekomst vermoedelijk zelf gaan bepalen hoeveel koopzondagen er in een jaar gehouden worden. Dat staat in het conceptregeerakkoord van de VVD en de PvdA. In Salland wordt er vooral afwachtend op dat bericht gereageerd. Het college van B&W in Raalte reageert als volgt: “Het is nog te prematuur om te reageren op deze berichten, die nog niet zijn vastgelegd in een regeerakkoord. We houden dus de huidige koopzondagen gewoon aan.” Ook het ROV wacht nog even af. “Aangezien het nog slechts een concept/deel-regeerakkoord betreft, wachten wij eerst de definitieve politieke besluitvorming af. Mocht er een nieuw kabinet komen dat hiertoe besluit dan zullen wij een en ander in overleg met

gemeente en achterban beoordelen op mogelijke consequenties voor Raalte,” aldus Wim Tutert van het ROV. In Olst-Wijhe is de reactie niet veel anders. “Wij verlenen op aanvraag ontheffing voor koopzondagen op basis van de Winkeltijdenverordening van 2002. Aangezien de verzoeken blijven binnen de mogelijkheden (max 12 dagen), is er tot op heden geen aanleiding om overleg te voeren met het college over de uitbreiding van koopzondagen,” reageert de gemeente.

Aakstraat 15 - 8102 HH Raalte - tel:0572-362800 info@kruipertweewielers.nl

Aakstraat 15 - 8102 HH Raalte - tel:0572-362800 info@kruipertweewielers.nl

pms 661 www.kruipertweewielers.nl www.kruipertweewielers.nl pms 661

Aakstraat 15 - 8102 HH Raalte - tel:0572-362800 info@kruipertweewielers.nl

Hoe gaat het met jouw kinderen? Hoe praat jij met ze? Vertel gerust je verhaal via info@carolienjonkman.nl

www.kruipertweewielers.nl Aakstraat 15 - 8102 HH Raalte - tel:0572-362800 info@kruipertweewielers.nl www.kruipertweewielers.nl Aakstraat 15 - 8102 HH Raalte - tel:0572-362800 info@kruipertweewielers.nl process cyan pms 661 pms 661 process Aakstraat 15 - 8102cyan HH Raalte - tel:0572-362800 info@kruipertweewielers.nl

www.kruipertweewielers.nl process cyan

process cyan pms pms 661 661

process process cyan cyan


WIJ KNIPPEN WIJ KNIPPEN KRULLEN IN UWIN HAAR! KRULLEN

UW HAAR! HAIRSTYLING MARIèL

HAIRSTYLING MARIèL

Molenhof 1a 8102 EX Raalte Telefoon 0572 - 351169 info@hairstylingmariel.nl www.hairstylingmariel.nl

Molenhof 1a 8102 EX Raalte Telefoon 0572 - 351169 info@hairstylingmariel.nl www.hairstylingmariel.nl

Inmiddels een vaste rubriek in onze krant, de metamorfose. Ontstaan in 2010 op initiatief van Hairstyling Mariël en Stefan Kemper. Elke maand krijgt een inwoner van Salland een metamorfose aangeboden. Wil jij hier ook kans op maken? Stuur dan een mailtje, vergezeld van een goede recente foto en een telefoonnummer, naar maureen@sallandcentraal.nl

Tips van de professionals Hairstyling Mariël Trend voor de herfst/winter is Easy Chic! How to do; belangrijk is dat je haar zacht is, glanst en volume heeft. Misschien een moeilijke combinatie, maar goed

Herenstraat 7, 8102 CN Raalte Telefoon 0572 363922

te creëren met de KMS produkten (glansshampoo, conditioner en de volume spray). Verdeel de spray over je haar, föhn het ondersteboven voor meer volume. Maak met je vingers een middenscheiding en woel met je handen door het haar vanaf de wortel. Toupeer je haar lichtjes vanaf de punten voor een rommelig nonchalant effect! Mooi! by Hollewand Deze metamorfose gekozen voor de jurk! Het item dat symbool staat voor vrouwelijkheid en elegantie. De print straalt een romantische retro sfeer uit. Met een knalrood vestje maak je het vrolijk af, en geeft tevens een chique noot aan het geheel. Vergeet niet bij het geheel aan accessoires te denken… Een mooie rode tas, sieraden. Kortom: Let’s dress up!! Tamaris Plateauzolen lopen lekker en voelen stevig aan. Door de dikte van de zool, is de hakhoogte kleiner en kan je soepel en gemakkelijk op hoge hakken lopen.

kwaliteit voor oogzorg al meer dan 75 jaar! Marktstraat 18, 8102 CK Raalte

Fotostudio Stefan Kemper In de donkere dagen kun je moeilijker uit de hand fotograferen omdat je grote kans hebt op bewogen foto's , een statief mag in je uitrusting dan ook niet ontbreken.

‘Hartstikke leuk! Super om een keer mee te maken’

Lisette Koopman Woonplaats: Raalte Haar en Make-Up: Hairstyling Mariël Kleding: Mooi! by Hollewand Schoenen: Tamaris Bril: Boertie Optiek Foto’s: Fotostudio Stefan Kemper Fotolocatie: Rienties Wooninspiratie

Prijskaart

je

King Loui jurk € 79.95 King Loui vestje € 62.95 Schoenen: € 89,9 5 Bullagi tas € 74.9 5 Panty Yaya € 9.9 5 Ketting € 12.95 Ring € 9.95 Armband € 10.9 5


dé 50+ vrijwilligersmarkt waar uw talent een graag geziene gast is ! Van 18.00 uur tot 21.00 uur.

Info Avonden Wonen Voor woonvragen kunt u vrijblijvend binnenlopen op onze Info Avonden Wonen. Deze avonden kunt u speeddaten met onze adviseurs om een indicatie te krijgen van wat u kunt lenen voor een woning. Verder zijn een notaris, makelaar, interieuradviseur en in Deventer ook het Nieuwbouwhuis aanwezig. Daarnaast verzorgen wij verschillende presentaties voor u: Om 18.30 uur en 19.30 uur

Presentatie ‘Starten op de Woningmarkt’

Om 19.00 uur en 20.00 uur

Presentatie ‘Hoe verkoop ik mijn woning?

Je BenT nooiT

g n i r om passie en erva

Te delen

Bij uw bezoek maakt u kans op mooie prijzen waaronder een advies naar keuze ter waarde van 120 euro van interieuradviseur Karin Rodijk.

Donderdag 25 oktober, Singel 9, Deventer Vrijdag 26 oktober, Domineeskamp 3, Raalte Rabobank. Een bank met ideeën.

25 oktober 2012 de leeren lampe raalte van 19.00 - 22.00 uur

Van 18.00 uur tot 21.00 uur www.salland.rabobank.nl www.rabobank.nl/woonvragen

d u o Te


19

SALLANDCENTRAAL Advertorial

Open dag op zaterdag 27 oktober van 10.00 tot 15.00 uur

Crematorium Kranenburg Zwolle zeer milieuvriendelijk Het Crematorium Kranenburg voldoet nu op het gebied van het milieu aan de allerstrengste norm die wereldwijd wordt nagestreefd. Na een intensieve verbouwing die begin januari dit jaar is gestart is op een paar details na dit belangrijke prestigeproject gerealiseerd.

Directeur Bert Holthof in de nieuwe crematieruimte

Niet alleen is de crematieoven met de daaraan gekoppelde filterinstallatie vervangen. Ook is de gehele crematieruimte verbouwd en met name de ruimte waar de invoer van de overledene plaatsvindt. Deze ruimte ziet er nu een stuk vriendelijker en stijlvoller uit en biedt plaats aan een klein aantal nabestaanden die de overledene kunnen begeleiden naar de invoerruimte en de invoer desgewenst ook kunnen bijwonen. Open Dag Directeur Bert Holthof zegt: “door op 27 oktober een bezoek te brengen op de open dag wordt aan een ieder de gelegenheid geboden na te denken op welke wijze men een invulling kan geven aan het gebeuren rond de uitvaart. Na afloop wordt in de koffiekamer een kop koffie aangeboden en kan nog even worden nagepraat. Ook kunt

Hester van Oene wint fotowedstrijd Tijdens een mooi zomerweekend in augustus 2012 was Hester van Oene uit Lemelerveld samen met haar kinderen een paar dagen aan het Uitgeestermeer bij Uitgeest. Er waren veel mensen aan het vissen, waaronder ook zoonlief Melle. Toen hij ook wat gevangen had, was ook zijn temperatuur behoorlijk gestegen en een verkoelende duik in het meer leek hem wel een goed idee. Zijn jongere zusje en zijn moeder Hester durfden het water niet in, vanwege al die glibberige vissen in het water. Toen Hester zag dat hij echt een duik ging nemen, pakte zij snel de camera(die eigenlijk van haar schoonzus Lotte is) en maakte een prachtige zomerse foto. Doordat de camera een spiegelreflex is, met een telezoomlens, kon ze het moment van de duik

als het ware ‘bevriezen’ en zweeft haar zoontje dus in de lucht. Zulke foto’s maak je het best met een camera die snel genoeg is om bewegingen stil te zetten, zoals ook bij sportfoto’s. Melle is een echte waterrat, vertelt Hester,

als zij de prijs in ontvangst neemt bij De Fotograaf in Raalte. Hij heeft zwemdiploma A al en zal waarschijnlijk in het voorjaar opgaan voor B, tegelijk met zijn jongere zusje. Hester heeft de eerste prijs gewonnen met de foto van de duik van Melle, voor de fotowedstrijd van Salland Centraal en De Fotograaf met het thema: De zomer in je bol. En wint daarmee een waardebon voor een gratis fotoshoot voor maximaal 5 personen inclusief een mooie vergroting van De Fotograaf in Raalte.

Deelnemers SW4D maken kans op Wellnessprijzen met fotoactie

Handelsonderneming Welsum start met kledinginzameling

De deelnemers van de Sallandse Wandelvierdaagse maken met de Salland fotoactie kans op vitale prijzen namelijk: een arrangement Salland Relax voor 2 personen bij wellnessresort Thermen Bussloo en een verwenpakket van Rituals. Tijd voor wat ontspanning na al die fysieke arbeid. De winnaars worden bepaald door de organisatie van de SW4D en Salland verzekeringen. De prijzen worden uitgereikt door Toffe Peer op vrijdagmiddag 26 oktober bij de afsluiting van de vierdaagse (na de Kidsverloting).

Handelsonderneming Welsum start met de inzameling van gebruikte kleding en schoenen. De goederen kunnen worden ingeleverd bij Way To Go Campingshop aan de Overkampsweg in Raalte. Wie kleding inlevert, krijgt 20 cent per kilo. Ingezamelde goederen worden naar een sorteercentrum in het midden van het land gebracht. Daar worden ze gesorteerd op kwaliteit. Kleding die nog goed is, wordt weer aan geboden in arme landen. De goederen die kapot zijn, worden versneden tot poetslappen. Je vindt Way To Go Campingshop aan de Overkampsweg 30a.

Salland verzekeringen vindt een gezonde leefstijl erg belangrijk. Daar maakt zij zich als zorgverzekeraar hard voor. Maar Salland verzekeringen is ook benieuwd naar wat jij allemaal zelf doet om gezond te worden en te blijven. Ben jij gezond bezig? Doe mee aan de Salland fotoactie op de FaceBook-pagina van Salland Verzekeringen. Upload jouw gezondste foto op Facebook, verzamel de meeste stemmen en win mooie prijzen.

u zien hoe onze steenhouwer handmatig tekst in een steen aanbrengt, hoe een edelsmit een as-sierraad maakt, hoe een glasblazer een beetje as in een glassculptuur verwerkt, en hoe sierurnen gemaakt worden.” De open dag wordt gehouden op zaterdag 27 oktober van 10.00 – 15.00 uur aan de Kranenburgweg 9 in Zwolle. Tel. 038-4548948, www.crematoriumkranenburg.nl info@crematoriumkranenburg.nl

Bekendmaking Werkzaamheden N340 spoorwegovergang ZwolleMeppel (hmp 1.7) in de nacht van 4 op 5 november 2012 Provincie Overijssel vindt het belangrijk dat iedereen zich gemakkelijk, veilig en vlot kan verplaatsen. Daarom werkt de provincie op vele plaatsen aan de verbetering van de wegen in Overijssel. Om de veiligheid voor de weggebruikers te kunnen waarborgen zijn de werkzaamheden gestart voor levensduurverlengend onderhoud aan de N340. De asfalteringswerkzaamheden betreffen regulier onderhoud dat het wegennet periodiek nodig heeft met als doel een vlotte en veilige doorstroming voor de weggebruiker. Het gaat hier dus niet om werkzaamheden die te maken hebben met de opwaardering van de N340 tot een 100 km-weg, maar om onderhoud dat niet kan wachten totdat de werkzaamheden voor de opwaardering van start gaan. Planning In de nacht van zondag 4 november op maandag 5 november 2012, tussen 23.00 uur en 5.30 uur, worden werkzaamheden aan de asfaltdeklaag uitgevoerd ter plaatse van de spoorwegovergang aan de hoofdrijbaan van de N340 (Hessenweg). Omleiding N340 Er zal minimale hinder voor de omgeving zijn. Het verkeer wordt ter plaatse van de spoorwegovergang met behulp van verkeersbegeleiders omgeleid via de parallelwegen van de N340. De omleidingsroutes zijn te zien op bereikbaar.overijssel.nl.

Elektro Centrum viert jubileum Elektro Centrum in Lemelerveld bestaat op 27 oktober 25 jaar en dat wordt gevierd. Op 26 en 27 oktober zijn er maar liefst honderden acties en aanbiedingen. Deze aanbiedingen op allerlei gebieden zijn te vinden in een grote tent achter de winkel. “We hebben superscherpe prijzen voor bijvoorbeeld televisies, stofzuigers, koffiezetters en nog veel meer. Daarnaast zijn er in de winkel veel artikelen met een korting van wel 25 procent. Het is beslist de moeite waard een bezoekje te brengen tijdens de jubileumdagen”, zegt Gerco Slotman van Elektro Centrum. Naast de aanbiedingen kun je ook leuke prijzen winnen met ‘Kraak de kluis’, zijn er demonstraties, demostands en staat er een hapje en drankje voor de klanten klaar. Je kunt op vrijdag 26 oktober van 9.00 tot 21.00 uur en op zaterdag 22 oktober van 9.00 tot 16.00 uur terecht bij de winkel aan de Vilstersestraat 11 in Lemelerveld.

06 39 66 36 83

www.hondenschoon.nl


1 2 3 4 5 6 7 8 9... LOPEN

SALLANDS CROSSCIRCUIT HOOFDSPONSOREN

DIGITALE Competitie Jeugd t/m 12, 13 t/m 15

TIJDREGISTRATIE Categorieen: Dames t/m 39 / 40+ en Heren t/m 39 / 40+ /50+

1 KM - 2 KM - 5 KM - 10 KM SCHRIJF JE ONLINE IN: SALLANDSCROSSCIRCUIT.NL Loopkalender 2012 - 2013

· Joop van den Enk Crossloop Raalte zondag 18 november 2012 . Omni Mobilae Crossloop Raalte zondag 25 november 2012 · Den Alerdinckloop Laag Zuthem zaterdag 1 december 2012 · ACO van Elderen Crossloop Ommen zaterdag 8 december 2012 · COOP Crossloop Luttenberg zondag 16 december 2012 · Rabobank Kerstcrossloop Nieuw Heeten woensdag 26 december 2012

· Rabobank Veldloop Heino zaterdag 5 januari 2013 · Midwintercross Heeten zondag 6 januari 2013 · Raalter Plaza JSC Crossloop Broekland zondag 13 januari 2013 · Schalmloop Mariënheem zondag 20 januari 2013 · Ten Broeke Crossloop Lemelerveld zondag 27 januari 2013 Loop 10 van de 11 lopen en maak kans op: Raalter Plaza waardebonnen van €150,-, €250,- €350,* Lees de voorwaarden op: www.sallandscrosscircuit.nl

SPONSOREN: SCC

Concept en Advertentiecampagne: BEWEGERS.NL voor Creatieve Communicatie


21

SALLANDCENTRAAL

Feestweekend Mariënheem groot succes Jos Mooijweer, directeur van de IJsselacademie, zei het afgelopen vrijdagavond tijdens de presentatie van het boek ‘Het dorp dat er niet had moeten komen’: “Mariënheem is de kleinste kern waarover we een boek hebben uitgebracht. Het is verbluffend wat voor steun we mochten ontvangen uit de gemeenschap. Het is ook een boek dat er niet had kunnen komen, maar samen hebben we het gerealiseerd.”

Zijn woorden waren eigenlijk ook van toepassing op het daaropvolgende feestweekend dat werd georganiseerd ter ere van het 75-jarig bestaan van het dorp: “Dit was nooit mogelijk geweest zonder de steun van onze sponsoren”, vertelt Jos Neulen van PB Mariënheem, die ook zitting heeft in de speciale jubileumcommissie. “Het weekend had niet beter gekund. De belangstelling was ver boven verwachting.” Zondagmiddag is ’t As-spel afgeladen. Honderden inwoners van het dorp zijn aanwezig en ook verschillende oud-Mariënhemers brengen een bezoek aan de dorpsreünie. Paul Schutte, verantwoordelijk voor de horeca, sleept met vaten bier om aan de vraag te kunnen blijven voldoen. Ook tijdens de twee uitvoeringen van het jubileumtheaterspektakel ‘Mariënheem draait door’ zat de sporthal bomvol. Hetzelfde geldt voor de feestavond op zaterdagavond na afloop van de voorstelling. Zondagmiddag praten de aanwezigen vol enthousiasme over het theaterspektakel: “Niet te geloven hoeveel talent we hier hebben”, vertelt een van hen. “Het was superprofessioneel.” De bezoekers van het theaterspektakel kregen een 2,5 uur durende voorstelling voorgeschoteld vol met sketches, muziek, zang, dans en gedichten. Rode draad vormde een pierrot die gedichten overhandigde aan dorpsdichter Anton Olthof. Het duet van Lange Frans (Fara) en Thé Lau (Alfons Heetkamp)

Foto: Harrie Huisman

High/Voltage op eerste editie Rocktober Feest Luttenberg Gemeenschapscentrum Elckerlyc en de Luttenbergse motorclub Caveriders houden op zaterdag 27 oktober de eerste editie van het Rocktober Feest. De formatie High/Voltage brengt die avond een eerbetoon aan AC/DC. High/Voltage bestaat al sinds 1992. Dankzij haar intensieve tourschema heeft de Belgische band overal furore gemaakt. Zo werd hun versie van ‘Whole Lotta Rosie’ door het Franse Hard Rock Magazine uitgekozen om deel uit te maken van hun AC/DC tribute CD, begeleid door de volgende opmerking: ‘Deze band zou AC/DC kunnen vervangen zonder dat het publiek het in de gaten zou hebben.’ De setlist bestaat uit alle klassiekers van het grote Australische voorbeeld: van ‘Highway to Hell’ tot ‘Let There be Rock’, van ‘Whole Lotta Rosie’ tot ‘Hells Bells’, van ‘Thunderstruck’ tot ‘For Those About to Rock’. Ook minder bekende nummers zoals ‘Go Down’, ‘Gone Shootin’, ‘What’s next to the Moon’ of ‘Touch too Much’ komen voorbij. Met meer dan zeshonderd optredens in de afgelopen jaren, heeft de band dus een stevige reputatie kunnen opbouwen in Frankrijk, Duitsland, Nederland, Luxemburg, Zwitserland en België. Naast een rol als support-

act van Status Quo, zijn de mannen in 2008 zelfs twee weken op tour geweest in China. Sinds november 2009 beschikt de band over een nieuwe zanger: Wouter Kerkhofs. Niet alleen qua uiterlijk lijkt hij op een jonge versie van Brian Johnson, maar door zijn stem zou hij werkelijk voor Brian zelf door kunnen gaan. En

last but not least: niemand minder dan dé kloon van Angus, namelijk Vince Young (bekend van zijn rol als ‘Angus’ bij de wereldbekende AC/ DC-tribute Action In DC) gaat vol gas zorgen voor een waar spektakel. Aanvang is om 21.00 uur. De entree bedraagt 10 euro. Er is geen voorverkoop.

maakte de tongen los. De tekst handelde over twee markante Mariënhemers: Mans Bartels en Johan Elders. Het derde couplet werd opgedragen aan alle Mariënhemers die zich inzetten voor de gemeenschap. “Het was kippenvel voor iedereen”, stelt Jos. “En dat was niet het enige kippenvelmomentje. Ze bleven maar komen.” Hij wijst daarbij ook op Annemarie Baack die ‘You and Me’ van Joan Franka coverde. “Beter dan het origineel. De hele productie was van een zeer hoog niveau.” Naast de eerder genoemde programmaonderdelen, vond er in de kerk een goed bezochte tentoonstelling plaats over de geschiedenis van het dorp. Alhoewel vond: de tentoonstelling is ook komende maandag nog te bezichtigen. Verder was er ook een programma voor de jeugd uit het dorp. “Elk programmaonderdeel was een succes”, stelt Jos. “Ook van het jubileumboek zijn er inmiddels al meer dan vierhonderd over de balie gegaan. Ik ben er supertrots op dat we dit met elkaar hebben kunnen organiseren in twee jaar tijd. Het was een prachtig weekend.” Maar het is nog niet ten einde. Paul blijft maar vaten slepen. Nadat alle organisatoren van het feestweekend zijn gehuldigd en een welverdiend applaus hebben ontvangen, richt Gerard Nij Bijvank zich nog even tot het publiek: “Blijf een borrel drinken, blijf mooie herinneringen ophalen. Het is nog lang niet afgelopen!”

SLAM!FM met Daniel Lippens naar Leeren Lampe SLAM!FM on tour is op zaterdag 27 oktober te gast in De Leeren Lampe in Raalte. Achter de draaitafels staat SLAM!FM-DJ Daniel Lippens. Samen met Ivo van Breukelen maakt hij het radioprogramma ‘De Avondploeg’. SLAM!FM (Sound Lifestyle And More) is een commercieel, landelijk radiostation dat voornamelijk muziek gericht op jongeren uitzendt. De zender is te ontvangen via de ether op FM, internet en op kabel.

jongeren. Ook werd er op de playlists ruimte gemaakt voor rock- en popmuziek. Recentelijk is de zender in handen gekomen van Talpa. SLAM!FM is onder jongeren één van de populairste radiozenders.

De zender begon halverwege de jaren negentig met uitzenden onder de naam New Dance Radio. In 2000 kwam de zender in handen van het organisatiebureau ID&T, dat de naam omdoopte tot SLAM!FM. Een jaar later kreeg SLAM!FM alweer een nieuwe naam: ID&T Radio. Eind 2004 volgde een voorzichtige koerswijziging. Hoewel de zender zich aanvankelijk alleen richtte op dance, kwam er ook ruimte voor andere muziekstijlen: R&B en hiphop. Begin 2005 werd de naam SLAM!FM in ere hersteld.

Daniel Lippens maakt samen met Ivo van Breukelen het programma ‘De Avondploeg’ dat van maandag tot en met donderdag op SLAM!FM te horen is. Als DJ in de landelijke clubs en dancings draait hij een mix van verschillende stijlen, waarbij de dansvloer, in zijn eigen woorden, gegarandeerd wat krijgt te verduren. Het SLAM!FM promoteam is aanwezig om foto’s te maken van de bezoekers.

De zender kwam daarna in handen van Lex Harding en Ruud Hendriks. In 2007 introduceerden de nieuwe eigenaren SLAM!TV: televisie voor en door

Meer informatie is te vinden op de site www.deleerenlampe.nl. De Leeren Lampe is op zaterdagavond geopend van 22.30 tot 3.15 uur.

De Leeren Lampe is te vinden aan de Almelosestraat 2 in Raalte, tel: 0572-355855.


23

SALLANDCENTRAAL

Stöppelhaene optreden Nieuwe Stempel via stream te bekijken

De Nieuwe Stempel met Stöppelhaene gemist? Vrijdag zenden Groote Schaarsberg Audio Visueel en Salland Centraal het optreden alsnog uit. Vanaf 19.30 uur via internet te bekijken. Terugkijken gaat via een livestream, via de computer dus, niet via een voorgeprogrammeerd kanaal op je tv. Groote Schaarsberg Audio Visueel (GS-AV. nl) is verantwoordelijk voor de beelden die tijdens Stöppelhaene en Ribs&Blues op de grote schermen naast het podium ziet. Cameramensen registreren die beelden, op het terrein staat een HD-cameraregiewagen waar de beelden direct geregisseerd worden en live uitgezonden. Het gaat om die opnames, die GS-AV vrijdag gaat uitzenden. Als je dat live op grote schermen kunt brengen, kun je die beelden ook live streamen, bedachten Leo en Rene. “Dit betekent dat mensen over de hele wereld een evenement live kunnen bekijken. Slechts één enkele internetaansluiting met voldoende upload-capaciteit is nodig om dit mogelijk te maken. Voor situaties waarbij geen internetverbinding voorhanden is, kunnen we optioneel via een directe satelietverbinding streamen.” Livestreaming is interessant, omdat niet al-

I

I

www.hannink.nl info@hannink.nl 0570-52 43 44

0570-52 www.hannink.nl 43 44 I info@hannink.nl 43 44 43 44 I info@hannink.nl I www.hannink.nl I info@hannink.nl I 0570-52 I 0570-52

tijd iedereen in staat is een evenement bij te wonen. Denk bijvoorbeeld aan mensen die ver weg wonen of mensen die niet mobiel zijn. Of in het geval van de Sallandse Cabaretavond, omdat het gewoon uitverkocht is. GS-AV en Salland Centraal zoeken nu gezamenlijk mogelijkheden voor dergelijke liveuitzendingen. Denk aan sportwedstrijden, vergaderingen, congressen, Koninklijke onderscheidingen, Bevrijdingsdag, optochten… de mogelijkheden zijn ontelbaar. GS-AV is de partij van de content. Salland Centraal heeft met haar site een groot bereik, maar kan ook op locatie journalistieke uitzendingen als een talkshow maken. Ondernemers die interesse hebben kunnen meer info inwinnen via info@gs-av.nl. De livestream is via deze link te vinden: http://www.gs-av.nl/livestream.html

IVN Raalte houdt wandeling in het donker Het IVN Raalte houdt op zaterdag 27 oktober een wandeling in het donker. De wandeling staat in het teken van de Nacht van de Nacht. Hierin staat de schoonheid van de duisternis centraal. De wandeling start tussen 19.00 en 21.00 uur vanuit Zuivelboerderij de Knapenvelder. Gevraagd wordt om zoveel mogelijk op de fiets te komen via Kruispunt Bos en de Knapenveldsweg. Meedoen is gratis, maar wel op eigen risico. Een vrijwillige bijdrage is welkom. Voor meer informatie zie www.ivn.nl/raalte


DAGTOCHTEN Verrassingstocht Woe. 31 oktober 2012

KERSTMARKTEN € 65,00 p.p.

consumpties

Margriet Winter Fair - Jaarbeurs Utrecht

Vrij. 16 en woe. 21 november 2012 Vervoer en entree Alleen vervoer

€ 31,50 p.p. € 16,50 p.p.

Zo. 18 en do. 22 november 2012 Vervoer en entree Alleen vervoer

€ 29,50 p.p € 16,50 p.p.

Stamppottocht Woe. 28 november 2012

€ 33,00 p.p.

Inclusief mooie rondrit, stamppotmaaltijd met 1 consumptie.

CONCERTVERVOER

Data: Di. 11, zat. 15 en 22 december 2012. Münster € 22,00 p.p. Osnabrück € 22,00 p.p. Düsseldorf € 25,00 p.p. Kerst op Paleis Het Loo Di. 18 december 2012

€ 31,00 p.p.

Beleef de speciale sfeer tijdens de presentatie “Kerst op Het Loo” in Paleis Het Loo. traditiegetrouw de feestelijk gedekte tafels en kerstbomen te zien. Het Stallenplein wordt sfeervol aangekleed met een echte ijsbaan en gezellige kraampjes met hapjes en drankjes. Verblijf Paleis Het Loo van ca. 11.00 – 15.00 uur. Inclusief vervoer, entree, koffie met een Loo taartje.

géén u t l a a t e b Bij ons osten! k s g n i r e v r rese

Night of the Proms – Rotterdam Ahoy

Vrij. 23 en za. 24 november 2012 Alleen vervoer

€ 25,00 p.p.

André Rieu – Ziggo Dome Amsterdam

Vrij. 30 november 2012 Alleen vervoer

€ 22,00 p.p.

Mega Piraten Slot Festijn – Arnhem Gelredome

Za. 15 december 2012 Alleen vervoer vanaf

€ 13,00 p.p.

André Rieu – Rotterdam Ahoy

Za. 22 december 2012 Alleen vervoer

€ 25,00 p.p.

Opstapplaatsen Nijverdal • Raalte • Heeten Deventer • Dalfsen • Zutphen Spitsstraat 14 | Postbus 4 | 8100 AA Raalte | T 0572 - 35 35 35 | F 0572 - 35 83 45 | I www.tcr-tours.nl | E info@tcr-tours.nl


nuheino.nl 25

SALLANDCENTRAAL

Eerste stenen 'Ed en Wout' gelegd voor nieuwbouw 'De Haere' locatie acht woningen en 28 appartementen. Met het ontwerp wordt het dorpse karakter van Heino doorgezet. Dit is gedaan door de appartementen op de begane grond te beschouwen als grondgebonden woningen met een eigen voordeur aan het groene hof of aan de straat. Daarnaast hebben de appartementen op de begane grond een tuin met daarin een berging. De tuinen zorgen er tevens voor dat het appartementengebouw geen blinde gevels heeft aan de omliggende woonstraten. De woningen en appartementen zijn allen bestemd voor de verhuur aan personen met een leeftijd van 55 jaar of ouder. De woningen en appartementen komen in aanmerking voor huurtoeslag, met uitzondering van vier appartementen. Het heeft even geduurd, maar de eerste steen is inmiddels gelegd voor de realisatie van het wooncomplex op de locatie ‘De Haere’. Op een steenworp afstand van het centrum gaat de realisatie van het wooncomplex, nu de funderingen helemaal klaar zijn, de volgende fase in. Afgelopen woensdagmiddag legden Ed Penninks, directeur van Salland Wonen, en wethouder Wout Wagenmans de eerste stenen. Normaal gesproken gaat dit via een

mooie inscriptie, maar nu werd het simpel gehouden en mochten beide heren heel toepasselijk hun naam elk op een eigen baksteen schrijven. En daarmee werden de

eerste stenen dan ook daadwerkelijk vast gemetseld, zodat de bouw nu letterlijk van de grond komt en dus de lucht ingaat. SallandWonen realiseert op deze

Na afloop van de officiële feestelijke handelingen, kon men nog even gezellig met elkaar bijpraten over hoe het er nu voor staat met de bouw in Heino. Dit alles vond plaats onder het genot van een hapje en een drankje bij Zaal Oortwijn. De oplevering van het gebouw verschiet volgens planning nog altijd volgend jaar rond september.

Volop bekijks tijdens Hobby- en Verzamelmarkt voor en door 55-plussers Benieuwd naar de Hobby's van Heinoërs of wat zij in al die jaren allemaal bij elkaar hebben weten te verzamelen? Die vragen werden allemaal beantwoord tijdens de hobby- en verzamel markt die afgelopen vrijdagmiddag plaatsvond in het Wooldhuis. Op deze markt konden 55-plussers in het linkergedeelte van het

Care4Kids in de race voor 'Meer dan handen vrijwilligersprijs'

Care4Kids Event is aangemeld voor de “Meer dan handen vrijwilligersprijs”. Met de “Meer dan handen vrijwilligersprijs” worden inspirerende voorbeelden van vrijwilligerswerk in het zonnetje gezet én spreekt men de waardering uit voor al die vrijwilligers die het evenement mogelijk maken. Stemmen op Care4Kids kan nog steeds.

Tweede editie Bockbier avond voor het goede doel bij d'Olde Wettering Zaterdag 3 november staat café d'Olde Wettering in het teken van de tweede editie goede doelen Bockbier avond. Tijdens deze avond zal niet ‘gewoon’ Bockbier geproefd. Het proeven is gratis maar een vrije gift is welkom en 25 procent hiervan wordt gedoneerd aan de ijsbaan Ter Heijne in Heino.

Wooldhuis de hobby's en activiteiten van leeftijdsgenoten bekijken. De markt had een gezellig en informatief karakter met veel maar dan ook heel veel hobby’s. Allemaal met een eigen creatief, educatief, cultureel of actief karakter. Kortom een prima gelegenheid om bekend te raken met elkaars hobby en verzamelwerk.

Erwin Vloedgraven wint weekend bij Bandencentrum Heino

Vrijwilligers bezig met laatste loodjes renovatie RK kerk

Iedereen kon bij aankoop van twee zomerbanden bij Bandencentrum Heino kans maken op een weekendje weg. De winnaar is inmiddels bekend: Erwin Vloedgraven is de trotse winnaar en kan er nu met z’n zomerbanden opuit trekken met de reischeque van Vrij Uit.

De Rooms-Katholieke kerk staat nog steeds volledig op z´n kop. Een grote groep vrijwilligers is er druk in de weer met het onderhoud van de kerk, maar het begint steeds meer zijn vormen aan te ne-

men. De vloeren worden gelakt en wel op hun plaats gelegd, de banken worden gemonteerd en de tegels gelegd. “In de hele kerk wordt een nieuwe tegelvloer gelegd van in totaal 530 vierkante meter

en de plafonds zijn bekleed met hechthout. Eind oktober zullen de werkzaamheden klaar zijn.", aldus een enthousiaste vrijwilliger die bergen werk verzet om de kerk te renoveren.

Dolf Moed neemt kinderen mee op spannend Zee avontuur bij Podium Heino

Eerste Oktoberfeest Heino daverend succes

Wie zegt dat er in Heino geen spannende avonturen kunnen worden beleefd? Dolf Moed van Theaterfiets nam de ongeveer vijftig aanwezige kinderen afgelopen woensdagmiddag namelijk mee op een heel spannend avontuur bij Podium Heino. De familie voorstelling, speciaal voor kinderen van 4 tot en met 7 jaar, ‘Naar Zee’ vond namelijk plaats. De kinderen veranderden klokslag 15.00 uur allemaal in matrozen, ze belandden in een storm, ontmoetten een inktvis en nog veel meer! Dolf speelde de jonge Dolf, die net zo wilde worden als zijn vader: groot, sterk en stoer.

Zondagmiddag 14 oktober was het eerste Oktoberfeest in Heino. Dit feest, georganiseerd door Stichting Heino’s Feest en Oortwijn Heino, vond plaats op de parkeerplaats voor de Marskramer. De feesttent zelf was aangekleed in Beierse sferen en zelfs de tap was fraai afgewerkt met hout. Vrijwel alle heren waren gekleed in lederhose en de dames in dirndl. De tent was vol, de bezoekers stonden al op de banken en tafels te springen, dansten en zongen mee. Het leek wel alsof men jaren had gewacht op een

dergelijk feest in eigen dorp aangezien de sfeer van begin af aan grandioos was.

Dorien Kortstee 25 jaar werkzaam bij van de Worp

Dorien Kortstee was op 13 oktober precies 25 jaar werkzaam bij van de Worp. Zij is begonnen op 12 oktober 1987. Zij werd op deze feestelijke dag helemaal in het zonnetje gezet en mocht vele felicitaties in ontvangst nemen van klanten en collega’s vanachter een speciaal voor haar versierde kassa.


angst, rouw, relatieproblemen, stress...

wij helpen je verder OptiMent, onderdeel van Eleos, is er voor kinderen, jongeren en volwassenen met psychische klachten. Wie tijdig hulp zoekt, kan met een beperkt aantal gesprekken al geholpen worden. Kijk op www.optiment.eu of bel 088-126 30 00.

mensen tot groei en bloei brengen

NU OOK IN DE BUURT:

- Meeuwenlaan 6, Zwolle


27

Raalte

SALLANDCENTRAAL

gemeentenieuws De gemeente moet het aantal koopzondagen bepalen Gemeenten mogen in de toekomst vermoedelijk zelf gaan bepalen hoeveel koopzondagen er in een jaar gehouden worden. Dat staat in het conceptregeerakkoord van de VVD en de PvdA. Nu blijft nog even de vraag hoe de gemeenten in Salland om zullen gaan met dit beleid. Komen er meer koopzondagen? Of zullen er juist een aantal verdwijnen? Vooralsnog wordt er terughoudend gereageerd door onder andere de gemeente Raalte en Olst-Wijhe. Maar wat vindt de winkelende Sallander eigenlijk van de mogelijke verandering? En zien zij het aantal koopzondagen graag toenemen of juist niet? We vroegen het aan het winkelpubliek in het centrum van Raalte.

Elke zondag koopzondag “Ik vind het prima, want van mij mag het elke zondag wel koopzondag zijn”, zegt mevrouw Doove. “Op zondag heb je ruim de tijd om lekker te winkelen. Ik zie het meer als een dagje uit.” Ook denkt ze dat veel mensen in deze tijd doordeweeks te druk zijn om eens te gaan winkelen. “Velen werken doordeweeks en zijn op zaterdag druk met sporten en dergelijke. De zondag is dan dé dag om de winkels op te zoeken. En als je een rustdag wilt, dan blijf je toch lekker thuis.”

Gemeentelijke bekendmakingen MILIEU Wet milieubeheer

Bij het Team Vergunningen & Handhaving ligt sinds 18 oktober ter inzage: op grond van het Activiteitenbesluit: MARIËNHEEM

• De Heemen 12 Stichting ‘t Aspel

OMGEVINGSVERGUNNINGen HEETEN

• Dorpsplein 5 wijzigen gevel ter plaatse van geldautomaten HEINO

Ik gun het personeel een vrije dag Jolande Wessels vindt zowel een toename als een afname van het aantal koopzondagen geen probleem. “Het maakt mij eigenlijk weinig uit, aangezien ik zelden tot nooit gebruik maak van een koopzondag. Zelf heb ik, ondanks dat ik een drukke baan heb, voldoende tijd om doordeweeks of op zaterdag mijn aankopen te doen.” Wel ziet Jolande een mogelijk probleem voor winkelpersoneel als het aantal koopzondagen toeneemt. “Ik gun het personeel hun vrije dag. Die vrije dag wordt lastig te behouden bij een toename van koopzondagen.”

Zondag voor luxe-aankopen “Het nieuwe beleid lijkt mij ideaal”, zegt Aad van Wijngaarden. “En dan hoop ik op meer koopzondagen in Raalte. Doordeweeks heb ik weinig tijd, dus is de zondag voor mij de ideale dag om de wat grotere producten en luxe-aankopen te doen.” Daarbij denkt Aad dat de winkels uiteindelijk een grotere omzet kunnen generen bij een toename van het aantal koopzondagen. “Maar wat de winkeliers vinden maakt mij eigenlijk niet zoveel uit, ik winkel gewoon graag op zondag.”

• Zwolseweg 76 het in werking hebben van een inrichting NIEUW HEETEN

• Okkenbroekstraat 34 verbouwen boerderij tot 2e bedrijfswoning RAALTE

• Hogeweg 17 activiteit het in werking hebben van een inrichting

Verleende omgevingsvergunning met uitgebreide voorbereidingsprocedure HEETEN

• Spekschateweg 10 HEINO

• Marktplein 8 wijzigen gevel ter plaatse van geldautomaten

• Kleinjansweg 4 bouw kippenren

RAALTE

OPENBARE ORDE & VEILIGHEID

• Vos de Waelhof 3 en 5 samenvoegen twee appartementen tot één appartement RAALTE

• Blankena 20 bouw woning HEINO

Lisette de Vogel en Irma Hamelink, beide werkzaam in een winkel in het centrum van Raalte, zien het nieuwe beleid wel zitten, maar voelen niets voor een toename van het aantal koopzondagen. “In de winkel merk je dat er niet zozeer meer gekocht wordt in een week mét koopzondag”, zegt Irma. “Wat je wel ziet is dat er een verschuiving plaatsvindt. Op de dagen ervoor blijft het wat rustiger. Voor de winkelier heeft het dus weinig meerwaarde.” Lisette vervolgt: “Raalte heeft nu weinig koopzondagen. Het is prim a zo. Mensen kunnen naar de grotere steden als ze toch willen winkelen op zondag. Daarbij is het eigenlijk de enige vrije dag in de week voor winkelpersoneel, dat is ook belangrijk.”

Gemeente Raalte

LAAG ZUTHEM

• Van der Capellenweg 28 bouw dakopbouw

Het is prima zo

Dit is niet de officiële gemeentelijke publicatie. De gemeente is niet aansprakeijk voor eventuele fouten.

HEINO

• Dorpsstraat 77 vergroten/verbouwen woning HEINO

• De Cingel 29 uitbouw badkamer LUTTENBERG

• Lemelerweg 14 aanleg uitrit

Meldingsplichtige evenementen HEETEN

• Intocht Sinterklaas in Heeten op 18 november 2012 sporthal Heeten • Midwintercrossloop in Heeten op 6 januari 2013 bij en rondom sportpark Heeten RAALTE

• Nacht van de Nacht – IVN-avondwandeling in Raalte op 27 oktober, ‘t Reelaer • Joop van den Enk crossloop in Raalte op 18 november NIEUW HEETEN

• Intocht Sinterklaas in Nieuw Heeten op 25 november dorp Nieuw Heeten en Timmermanshuis • Beltetocht in Nieuw Heeten op 27 januari 2013 sportpark De Belte LUTTENBERG

RAALTE

• Slipjacht in Luttenberg op 24 november manege De Luttenberg en omgeving

RAALTE

RAALTE

• Heesweg 31 plaatsen geveldoek • Nieuwstraat 2a plaatsen dakkapel RAALTE

• Burg. Kerssemakersstraat 27a wijzigen voorgevel RAALTE

• Blankena 32 bouw woning met berging/carport RAALTE

• Passage 1 aanbrengen reclame uitingen RAALTE

• Venebrugge 19 bouw helft dubbele woning RAALTE

• Venebrugge 21 bouw helft dubbele woning

Wet op de Kansspelen • Vogelvereniging De Edelzangers op 18 januari 2013

VERKEER & VERVOER RAALTE

Sallandse Wandelvierdaagse Domineeskamp In verband met de intocht van de deelnemers aan de Sallandse wandelvierdaagse is op vrijdag 26 oktober een gedeelte van de Domineeskamp, gelegen tussen de Deventerstraat en de 2e uitweg van de parkeerplaats, afgesloten van 12.30 uur tot 17.30 uur. • Tot dinsdag 27 oktober 18.00 uur is het evenemententerrein Domineeskamp tussen de afscheidingspalen bij Salland Wonen en de afscheiding blauwe zone afgesloten voor alle verkeer. Dit geldt ook voor de vergunninghoudersplaatsen. • In verband met het plaatsen van de fietsenstalling op het evenemententerrein Domineeskamp zijn tot vrijdag 26 oktober 18.00 uur de eerste twee rijen van de parkeerplaatsen van de blauwe zone tegen de scheidingspalen afgesloten.

Geef het een kans Ook Trees Swartjes ziet het wel zitten dat gemeenten zelf de regie krijgen over het aantal koopzondagen. “Ik zou dan graag meer koopzondagen zien. Ik denk dat het een positief effect kan hebben. Wanneer er meer koopzondagen komen, trekt dit wellicht de mensen die online winkelen naar het centrum toe. Door tijdgebrek shoppen veel mensen via het internet, dat is nadelig voor de traditionele winkels. Als de deuren in het centrum vaker op zondag open gaan, maak je het voor deze groep mogelijk om toch even het centrum in te gaan. Dat komt ook de sfeer in de straten ten goede.” Toch snapt Trees dat de winkelier vaak iets minder positief tegenover meer koopzondagen staat. “Het is toch de enige echte vrije dag. Maar ik denk dat we het gewoon een kans moeten geven.”


SALLANDCENTRAAL Informatief Ondernemersavond in buurthuis Middel De Middelse ondernemersavond wordt op 24 oktober gehouden in het Buurthuis in Middel. Tijdens deze avond komen zaken als evaluatie van Burendag 2012 en mogelijke vereniging van de ondernemers in Middel aan de orde. Andere agendapunten kunnen van tevoren worden ingebracht. Zowel ondernemers in Middels als ondernemers die in Middel wonen maar elders een bedrijf hebben zijn welkom op deze bijeenkomst. De avond begint om 20.00 uur. Voor vragen mail naar Plaatselijk Belang Middel: pbmiddel@gmail.com Workshop voor 60-plussers op ’t Hamel Zorgboerderij ’t Hamel houdt op 25 oktober een workshop voor 60-plussers. Ditmaal gaan deelnemers van de workshop oude spullen pimpen onder leiding van Willy Braakman uit Heino. De workshop duurt van 10.30 uur tot 12.00 uur. Het pimpen van oude spullen heet ook wel Décopatch. Willy Braakman neemt zelf doosjes mee om te beplakken, maar als je zelf iets leuks in huis hebt dat je graag wilt pimpen, dan kun je dat meenemen. Deelname kost 2 euro. Opgeven kan bij zorgboerderij ’t Hamel, Hamelweg 12, 8131 RV Wijhe, tel. 06-45162099. Opgeven kan ook door een mail te sturen naar info@zorgboerderijhamel.nl of via de website kan ook. Jan Terlouw komt naar Raalte Jan Terlouw komt op zondag 4 november samen met zijn dochter Sanne naar het Hoftheater. Hij komt op uitnodiging van Leescafé Raalte. Jan Terlouw is vooral bekend als politicus en bestuurder. Voormalig partijleider van D66, minister van economische zaken en commissaris van de koningin in Gelderland. Hij studeerde natuurkunde en heeft succes als schrijver van spannende kinderboeken. Zijn dochter Sanne Terlouw is neerlandica en schrijfster. Ze won in 2000 de Libelle Romanprijs voor het boek ‘Het strijkkwartet’. Samen verzorgen ze de zondagmiddag in het kader van ‘Nederland Leest’. Aanvang is om

15.00 uur. Entree bedraagt 10 euro per persoon. Kaarten via www.hofinsalland.nl Nut en Genoegen houdt show in Raalte Hoenders, duiven, siervogels en konijnen. Ze zijn allemaal te bewonderen op de clubshow van kleindierenvereniging Nut en Genoegen Raalte, Heino en omstreken. De show wordt gehouden op 25, 26 en 27 oktober in de parkeerkelder van Raalte Plaza aan de Heesweg 13-19. Er zullen 240 dieren van de leden te bezichtigen zijn. Toegang op alle dagen is gratis. Voor meer informatie zie de website: www. nutengenoegenraalte.nl Infoavond over herinrichting dorpskern Lettele De taakgroep van Lettele houdt op maandag 29 oktober om 20.00 uur een informatieavond over de herinrichting van de dorpskern. De Taakgroep is nu zo ver de inwoners van Lettele, het uitgewerkte plan van de herinrichting deze avond te kunnen presenteren. In het definitieve plan zijn de ideeën en wensen, uitgebracht op de informatieavond, verwerkt. Ook is in de herinrichting opgenomen een onderdeel van het Meer Jaren Onderhoud Plan van de Gemeente. Naast de presentatie geeft Gerrit Nijland, wijkbeheerder, deze avond uitleg/informatie over het onderhoud aan de in deze herinrichting opgenomen wegen. De inwoners van Lettele zijn van harte uitgenodigd op de infoavond op maandag 29 oktober 2012 om 20.00 uur in zaal ‘De Koerkamp’. Meer informatie is verkrijgbaar bij Henk Haverkamp via 541486 of Herman Meijerink via 551244. Inloopspreekuur over huishoudelijke hulp Carinova Huishoudelijke Hulp houdt op woensdag 24 oktober en op dinsdag 13 november een inloopspreekuur voor cliënten, medewerkers en geïnteresseerden uit de gemeente Olst-Wijhe. Tijdens dit spreekuur kunnen zij binnenlopen met allerlei vragen die te maken hebben met huishoudelijke hulp. Op 24 oktober zijn de deuren van Zorgcentrum Het Weijtendaal in Wijhe geopend van 13.00

Uw eigen nieuws

prikbord 29

Organiseert u een feestje, activ iteit of evenement? Bent u op zoek na ar iets of iemand? Vertel het anderen via Salland Centraal! Sluitingstijd: vrijdagmiddag om 12.00 uur. tot 16.00 uur. Op 13 november kunnen geïnteresseerden tussen 9.00 en 12.00 uur binnenlopen bij Zorgcentrum Het Averbergen in Olst. Heidi van Gelder, relatiemanager gemeente Olst-Wijhe, ontvangt de bezoekers. Meer informatie over Carinova Huishoudelijke Hulp is te vinden op www.carinovahh.nl Heb je vragen of opmerkingen die niet kunnen wachten tot de inloopspreekuren? Neem dan contact op met Heidi van Gelder via 0900-8662 (kies optie 1). Don Bosco gaat weer aan de slag Jeugdvereniging Don Bosco uit Boskamp start op vrijdag 2 november weer met knutselavonden voor jongens vanaf groep 4 van de basisschool. De (vrijdag) avonden beginnen om 19.00 uur en duren tot 20.30 uur. De kosten bedragen 2 euro per avond. Opgave kan voor 29 oktober door na 17.00 uur te bellen met Frans Visser via 0570563021. Rommelmarkt bij Olde Manegepeerd `t Olde Manegepeerd houdt op 28 oktober weer zijn bekende rommelmarkt. De opbrengst is voor 42 manegepaarden die na een werkzaam leven in de maneges hier van hun rust genieten. Wie de paarden wil voeren mag wortels, appels of brood meenemen. Voor de bezoekers is er koffie. 't Olde Manegepeerd bevindt zich aan Beukenlaan 2 in Dalmsholte. De markt duurt van 10 tot 17 uur. Voor meer informatie zie: www.manegepeerd.nl, info@manegepeerd.nl of 0572330223 / 06-12874764 Rondneuzen in oude documenten en foto's De Historische Vereniging Raalte en Omstreken houdt zaterdag 27 oktober weer een gratis open dag in boerderij Strunk aan de Deventerstraat in Raalte. Zowel leden als niet-leden zijn daarbij

van ‘s morgens 10.00 uur tot ‘s middags 15.30 uur welkom. Zoals gebruikelijk kan er weer naar hartenlust onderzoek worden gedaan in het omvangrijke documentatiecentrum van de vereniging, waarbij een keuze gemaakt kan worden uit meer dan 800 titels, stuk voor stuk werken op het gebied van de plaatselijke en regionale geschiedenis. Verder beschikt de vereniging over een zeer uitgebreide verzameling digitale gegevens. De inhoud varieert van de gedigitaliseerde doop- en trouwboeken tot het bevolkingsregister van Raalte en Heino. Wandeling in het donker Het IVN Raalte houdt op zaterdag 27 oktober een wandeling in het donker. De wandeling staat in het teken van de Nacht van de Nacht. Hierin staat de schoonheid van de duisternis centraal. De wandeling start tussen 19.00 en 21.00 uur vanuit Zuivelboerderij de Knapenvelder. Gevraagd wordt om zoveel mogelijk op de fiets te komen via Kruispunt Bos en de Knapenveldsweg. Meedoen is gratis, maar wel op eigen risico. Een vrijwillige bijdrage is welkom. Kijk voor meer informatie op www.ivn.nl/raalte Knutselavonden Jeugdvereniging Don Bosco start op pms vrijdag 661 2 november weer met knutselavonden voor process cyan 4 van de jongens vanaf groep basisschool. De (vrijdag)avonden beginnen om 19.00 uur en

duren tot 20.30 uur. De kosten bedragen 2 euro per avond. Opgave kan voor 29 oktober door na 17.00 uur te bellen met Frans Visser via 0570-563021.

Sportief: Vier dagen strijd om Het Gouden IJzer De Nationale Dressuurwedstrijden om ‘Het Gouden IJzer' worden van woensdag 24 oktober tot en met zaterdag 27 oktober in de manege aan de Looweg te Luttenberg gehouden. De organisatie van dit grote evenement is in handen van paardensportvereniging De Heuvelruiters. Gezien het grote aantal inschrijvingen is deze wedstrijd zeer geliefd bij de dressuurliefhebbers. Vanuit het hele land zijn de inschrijvingen binnengestroomd. Voor meer informatie, het volledige programma en de startlijsten en -tijden kan met terecht op www.paardensportluttenberg.nl of op www.startlijsten.nl Lammert Haanstra geeft clinic in Heino HSV ’t Reelaer houdt op zaterdag 24 november in samenwerking met pensionstal De Kleinjanshoeve een clinic met de landelijk bekende longeerspecialist Lammert Haanstra. De clinic is voor iedereen gratis toegankelijk en bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte. Bij het laatste gedeelte worden drie of vier paarden gelongeerd door Haanstra. Onder de gasten worden drie exemplaren verloot van Haanstra’s boek 'Trainen tot een goed paard'. De Kleinjanshoeve ligt aan de Kleinjansweg 1, 8141 PN in Heino. De clinic start om 13.00 uur, vanaf 12.30 is er koffie. Bel voor inlichtingen met penningmeester Ingrid van ’t Klooster, 0572 390211 of voorzitter Lammie Horstman, 0572 392 109 of stuur een e-mail naar hsvreelaer@gmail.com

Aakstraat 15 - 8102 HH Raalte tel:0572-362800 info@kruipertweewielers.nl

pms 349

KLINKENDE MUNT WEKEN UIT in salland pms 361

Woensdag 24 oktober Raalte, Domineeskamp Proeverij op de markt in Raalte 09:30 uur

Middel, Buurthuis Ondernemersavond in Middel 20:00 uur

Heino, Sportpark De Kampen Keepersdag bij VV Heino 13:00 uur

Donderdag 25 oktober Raalte, Leeren Lampe Passie en Ervaring markt in De Leeren Lampe

Raalte, Carmel College Atletiekkampioenschap voor basisscholieren 14:00 uur

Wijhe, 't Hamel Workshop Decopatch 10:30 uur

Heino, NH Kerk Don Kozakkenkoor Serge Jaroff in NH-kerk in Heino 20:00 uur

Raalte, Bibliotheek Gratis computerhulp Bibliotheek Raalte 13:30 uur

Raalte, De Leeren Lampe Meidenverwendag 14:00 uur

Zaterdag 27 oktober Raalte, Boerderij Strunk Open dag De Historische Vereniging Raalte en Omstreken 10:00 uur * Olst-Wijhe, op de Honda IZY-serie Duursche Waarden Veldexcursie in de Duursche Waarden 14:00 uur

€40,-

Tot E 100,- kado* bij de Honda-dealer

kado

€80,-

Zwolle, Diverse locaties Lets get Lost festival 16:00 uur

kado* op de Honda HRX-serie

Lemelerveld, WHZ Hal Breukhoven en Curfs 20:00 uur

Zondag 28 oktober Middel, Buurthuis Najaarsfietstocht met lunch 09:30 uur

€100,kado

Olst, Holstohus VrijwilligersZONdag Olst * 12:00 uur op de Honda HRH/HRD-serie Dinsdag 30 oktober Heino, 14-Aprilplein Najaarsreis Ouderenbonden Heino: Friesland 08:30 uur *) Actie geldig van 1 april t/m 30 juni.

Woensdag 31 oktober Olst, Sporthal de Hooiberg Voetbaltoernooi Nederland - Turkije 14:00 uur Maandag 5 november Luttenberg, Café de Schoenmaker Presentatie boek De Neuze 21:00 uur


31

SALLANDCENTRAAL

Biogasinstallatie verkocht aan BKC Kalfsvleesbedrijf BKC uit Olst is de nieuwe eigenaar van de biogasinstallatie aan de Weseperweg bij Heeten. Dit heeft een woordvoerder van het bedrijf bevestigd.

van Knöldert

Verzekeringswerk “Ik ben mien tillefoon kwiet, dus vanof noe mut ie mie op een ander nummer bellen.” Het was een mail van een kammeroad. Tillefoon kwied. Had hij wear. Twee moand terugge haa’n ze ‘m ok al een fietse weg gegapt, bienoa onder zien konte vandan. Een goeje fietse nog wel, want het was een nieuwen, as vervanging vöar een eardere fietse die ze ok egapt hadden. Op een gegeven moment goa ie d’r ok wel wat an wennen as iene altied alles kwiet is. Dus ik antwoarden zien mail met ‘Alwear wat kwiet, foei wat heb ie d’r toch ok een pech met. Verder alles nog wel een bittie in de buurte?’ Ik kreeg per omgaande antwoord, mar die mail las ik niet zo goed. Want ik was al achter de computer vandan, op weg noar de koffie in de keuken. “D’r stund iets oaver de auto”, zeg ik in de keuken teeng mien vrouw.

De NTR zendt donderdag 25 oktober een aflevering uit over de in Olst geboren Marloes Coenen op Nederland 3. Coenen is wereldkampioen Mixed Martial Arts en in het programma Pavlov wordt gekeken naar hoe zij het in zich heeft om wereldkampioen te worden in deze zware vechtsport. Pavlov is een achtdelige serie waarin telkens een andere bekende Nederlander een vraag mag stellen die vervolgens wetenschappelijk onderzocht wordt. De uitzending begint om 21.00 uur.

pms 661 process cyan

Terugge bie de mail las ik det van die auto nog een kear. Het ging niet öm de auto, mar öm een automatisch antwoord van de mailbox wegens op vakantie weane. Óm eam te höaren hoe het met hem ging, heb ik mien kammeroad döarumme mar eaven ebeld. Mar ik vergat det te doene noar zien neeje nummer. En toch wönn de telefoon op epakt. Ik had de baas van een restaurant in Stockhom an de lijn. De telefoon was doar achter ebleem, onder een töafeltie terugge vunn döar een ober. Det was natuurlijk mooi nieuws, toen ik mien kammeroad doar op zien nieuwe nummer oaver opbellen. Dét nummer wönn döar zien vrouw anepakt, want mien moat was eam douchen. Ik zeg: ”Dus hij hef óe in elk geval al wear terugge ‘vunn?” Mar ik beseffen det ik doarmee het gesprek een heel verkearde kante op sturen. Uutleng leek mie zinloos, want niemand zol mie snappen. Dus nam ik het heft wear in handen met: “En ik weet ok woar de verloren tillefoon is. Gisteren toevallig uut etten ewest in Stockholm?” “Ja, en doarnoa bent wie direct verder erene noar Noorwegen, duzend kilometer verder.” Denne van Knöldert

pms 349 pms 361

Zondag begint de wintertijd

ken zijn geweest bij de vergister hoeven zich wat dat betreft geen zorgen te maken. Volgens een medewerker past de aankoop van de vergister binnen de strategie van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo kunnen bijvoorbeeld producten die van de eigen slachterij komen en de mest van boeren die aan BKC leveren, volgens het bedrijf in de vergister. Dat zijn spullen die uit de buurt komen en zo weer energie opleveren, ook voor deze regio, is de gedachte.

Colofon is een wekelijkse uitgave van SALLANDCENTRAAL Salland Centraal De Krant BV,

NTR maakt tv-uitzending over Marloes Coenen

“Wat? Is e de auto ok al kwiet?” “Ja, en zien vrouw ok, want die zat d’r nog in.” “Ja, det had ik al wel zien ankommen.” “Nou, nou, nou.” “Foei toch. Wat sneu.” “Heb ie ezene det ze bie de buren…” Oonze gesprekken met de koffie wördt wat korter, noe beide wichter het huus uut bent.

De biogasinstallatie ging enkele maanden geleden onder de naam BMEC failliet, nadat het twee jaar geleden al was overgenomen voor 3 miljoen euro. Wat volgde was een onduidelijke periode over de toekomst van de vergister. Het kwam in september tot een openbare veiling, maar de hoogste bieder (VP Minovia, 590.000 euro) kreeg toch niet de vergister toegewezen aangezien de banken niet akkoord gingen. BKC heeft bijna een miljoen euro betaald voor de installatie. Welke plannen BKC er mee heeft, wil het bedrijf nog niet kwijt. Wel zegt het bedrijf met meerdere partijen samen te willen werken. De varkenshouders die altijd betrok-

Proeverij op Raalter weekmarkt Op de weekmarkt van Raalte aanstaande woensdagmorgen wordt een uitgebreide proeverij gehouden. Vanaf ongeveer 09.30 uur wordt er gekookt door een echte chef de cuisine. Hij gaat met verse producten van de markt, aan de slag. Ook geeft hij uitleg hoe je deze gerechten vrij simpel kunt bereiden. De gerechtjes die hij ter plekke bereidt, kunnen gratis worden geproefd. Zoek de tien verschillen. De oplossing staat zaterdag om 12.00 uur op www.sallandcentraal.nl

en verschijnt in een oplage van 26.000 exemplaren in: Boerhaar, Boskamp, Broekland, Den Nul, Elshof, Haarle, Heeten, Heino, Herxen, Laag Zuthem, Lemele, Lemelerveld, Lettele, Lierderholthuis, Luttenberg, Mariënheem, Middel, Nieuw Heeten, Olst, Raalte, Welsum, Wesepe en Wijhe Kantooradres: Boeierstraat 10 (Boei 10), 8102 HS Raalte Telefoon 0572 - 364864 info@sallandcentraal.nl www.sallandcentraal.nl Redactie: redactie@sallandcentraal.nl Ties van der Heide (06-48107700), Peter Ruiter, Harrie Kiekebosch Advertenties: adverteren@sallandcentraal.nl Peter Holtmaat 06 5463 8577 Maureen Kodden 06 2239 7208 Ellen van Lohuizen 06 5179 1050 Vormgeving: Josine Willemsen Debby Grootentraast Mirjam Borger Druk: Janssen/Pers Gennep Bezorgklachten: klantenservice@sallandcentraal.nl Salland Centraal De Krant BV behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht. Je mag dus niets overnemen van deze uitgave en/ of website, zonder toestemming gekregen te hebben. Partner van: click a brick.nl De leukste kortingssite van jouw plaats

Nomineer het Nomine info@clickabrick.nl familiebedrijf van familiebedrijf va het jaar 2010 Salland Centraal De Krant BV is lid van: Ga naar www.familiebedrijfoostnederland.nl

www.familiebedrij


Salland Centraal 43-2012  

sallandcentraal, salland centraal, krant, weekkrant, week 43, jaar 2012