Page 1

REVISTA DE L’ESCOLA DR. CARLES SALICRÚ – NÚM. 75 - CURS 2013-14

Un viatge per l’escola!!

1


EDITORIAL Després d’un any ja tornem a estar aquí! Com veieu, aquest curs, la Pissarra s’ha fet esperar. A partir d’ara es publicarà de forma anual mantenint el seu tarannà de sempre i amb petites novetats que anireu descobrint de mica en mica. Ja estem a final de curs i ens agradaria mirar enrere i fer una valoració d’aquest primer any en el qual hem estat al capdavant de l’escola. Ha estat un curs de canvis, reptes, aprenentatges, correccions, alegries..., en fi, un curs on hem après infinitat de coses i que ens ha ensenyat a veure l’escola des d’una nova perspectiva. Tota la feina feta aquest any escolar no hauria estat possible sense el GRAN equip de mestres que forma la nostra escola, el Salicrú (sense oblidar aquells/es mestres que en el seu pas pel Salicrú han deixat una petita empremta). La il·lusió, la vocació i la professionalitat que han demostrat dia rere dia han ajudat als vostres fills i filles a construir nous coneixements, a créixer com a persones, a tenir reptes i il·lusions de futur, fent-los més competents i responsables. Un altre component molt important de la nostra escola i que sense ell no seríem aquí, sou els pares, mares i familiars dels nostres alumnes. L’AMPA, com a representant de pares i mares de l’escola, ha fet i està fent una tasca importantíssima de gestió, assessorament, participació i implicació en la vida escolar. I per acabar, ens agradaria expressar la satisfacció que ha estat per nosaltres portar la direcció del Salicrú al llarg d’aquest primer curs i desitgem continuar amb la tasca començada amb tot el vostre suport i confiança com fins ara.

ÍNDEX Editorial- Índex Salicròniques Ed. Infantil Cicle Inicial Cicle Mitjà

2 3 12 18 20

Cicle Superior Ed. Especial - Aula d’Acollida Ed. Musical Ed. Física Anglès

17 i 22 23 24 25 26

Bústia Oberta Entrevistem a... Salicrú Nyam Nyam Què feiem? Parlen els pares

27 28 29 30 31

2


SALICRÒNIQUES ESTRENEM EQUIP DIRECTIU Aquest curs l’engeguem amb un nou Equip Directiu: - Anna Codina, Directora. - Laura Pagès, Cap d’Estudis. - Pepa Castellví, Secretària. Molta sort en el nou projecte que comenceu!

CASTANYADA Enguany hem celebrat la Castanyada d’una manera diferent! Hem viscut la festa fent activitats durant una setmana. Petits i grans hem compartit vivències: anar a comprar al mercat els ingredients per fer panellets i bombons per als petitons, exposicions i tastets de fruits de la tardor i tallers diversos com contes de por, carbasses, màscares, ambientació de l’escola,... Els petits vam anar al castanyer que hi ha prop de l’escola a buscar castanyes. Allà vam trobar la castanyera que ens va explicar la seva història! El dimecres a la tarda ens vàrem reunir tots al pati per ensenyar-nos les danses i cançons que havíem estat preparant amb la mestra de música, i per menjar les castanyes que ens va torrar l’AMPA. Boníssimes!

3


NADAL Aquest curs, com a novetat, l'escola va obrir a les famílies la tradicional Cantada de Nadal i en lloc de fer-la a l'escola vam anar a la Fàbrica Llobet. Tots plegats vam passar molts nervis dalt de l’escenari però va ser fantàstic. Tant a les famílies com als alumnes i també als mestres els va agradar molt. Una bona experiència que repetirem el proper curs.

VISITA A L’AJUNTAMENT Els alumnes de 3r. van visitar l’Ajuntament per entrevistar l’alcaldessa de Calella, la Sra. Montserrat Candini. L’entrevista la podeu llegir a l’aportació que fan els alumnes a la pàgina 20 de la revista. OSTRES...QUINS NERVIS! ARA EM TOCA A MI FER LA PREGUNTA!!!!!!!VAM FER-

NOS UNA FOTO TOTS PLEGATS AL SEU DESPATX!

NAIXEMENT AL SALICRÚ Sembla mentida però a l’escola uns ocells han fet niu a l’estació meteorològica i han nascut 5 cries de cuereta. Hem deixat de mirar la temperatura per tal de no molestar-los. Benvinguts a l’escola!!

4


SETMANA MATEMÀTICA Aquest curs la Setmana Matemàtica va irrompre amb força a les aules del Salicrú. Els nens i nenes d'Infantil van passar-ho molt bé fent una gimcana matemàtica en la que van resoldre enigmes fins a trobar les peces d'un gran Tàngram. Els nens i nenes de Primària frisaven cada dia per resoldre problemes matemàtics i enigmes. Els guanyadors i guanyadores de la Setmana Matemàtica d'aquest curs han estat: Marcel Ferrando (1r A)

Alexandr Castellà (1r B)

Aina Juhé (2n A)

Raquel Villegas (2n B)

Noa De Sola (3r A)

Janna Rosales (3r A)

Genís Membrives (3r B)

Cheng Lin (4t A)

Cinta Matas (4t A)

Arnau Fors (4t B)

Jordina Sistac (5eA)

Doae Boussaba (5è B)

Salma Taheri (5è B)

Irene Pamias (6è)

Aleix Ferrando (6è)

VOLEM PLEGATS L’equip de “Volem plegats” continua treballant en la Integració i Cohesió Social de les famílies nouvingudes. Les parelles lingüístiques continuen funcionant gràcies a les famílies implicades que s’estan esforçant molt. Algunes de les propostes, tant a curt com a llarg termini, són les següents: • • •

Mantenir i augmentar, si és possible, el nombre de parelles lingüístiques. Facilitar i proporcionar recursos i estratègies bàsiques per fer un bon acompanyament escolar a casa. Promoure i impulsar un taller d’alfabetització digital per al proper curs, amb l’objectiu d’apropar les famílies a les noves tecnologies i les seves potencialitats.

5


CARNAVAL Aquest any Sa Majestat el Rei Carnestoltes ens ha convidat a un fantàstic viatge per diferents països del món. Tot fent gresca i xerinol·la hem visitat Mèxic, Grècia, Estats Units, Hawai, Brasil, Àfrica, Índia i Egipte.

PREGÓ Bon dia! Ei xavals, petits i grans, després d’un llarg camí ja estic aquí. Sabeu qui sóc? Sóc en Carnestoltes, el rei dels Pocasoltes! He arribat al Salicrú fent gresca i xerinola, no vegis tu com mola! En aquesta escola he trobat feina durant una setmana per fer el que em doni la gana! Cantar, ballar i dibuixar només per començar perquè ens escoltin des del carrer que ens ho volem passar molt bé! Amb mi ha començat un gran disbarat. Ja he tornat amb la diversió al costat i l’avorriment ben enterrat, prepareu-vos pel meu regnat!

TESTAMENT Hola mainada! Tots junts hem fet la volta al món passant per molts països i continents: Mèxic, Grècia, Estats Units, Hawaï, Àfrica, Índia i Egipte. Ha estat un tema ben original el que us ha inspirat el vostre carnaval. Ara ens hem d’acomiadar però, sobretot, no podeu plorar! Les meves ordres heu obeït i us estic molt agraït. La sardina podreu socarrimar i menjarvos-la amb un tros de pa. Ara en Pere em cremarà, però a mi em fa pessigolles! No us entristiu, nois i noies! perquè com cada any he de morir i l’any que ve tornar cap aquí. Nens i nenes del Salicrú! ja sé que per vosaltres és molt dur, però ara he de marxar i no us vull veure plorar. Adéu, fins l’any que ve, que carregat de regals apareixeré.

6


7


PRIMAVERA CULTURAL: SANT JORDI Durant la setmana de Sant Jordi els nenes i nenes d’Educació Infantil i Cicle Inicial van fer diverses activitats relacionades amb la Diada: -Van participar en el tradicional Concurs de dibuix basat en la llegenda de Sant Jordi. -Tots els personatges de la llegenda de Sant Jordi van arribar a l’escola i tots els nens i nenes els van rebre amb molta il·lusió i algun plor. -Van anar a veure les paradetes de roses i llibres a la Plaça de l’Església. I van poder gaudir de La llegenda de St. Clowndi organitzada per l’AMPA de l’escola amb els seus Saliclowns. -Vam fer “conta contes”, manualitats, …. -Per acabar la setmana vam celebrar la gran “Festa de la Primavera”. Els alumnes del Cicle Mitjà i Superior van celebrar el 7è concurs literari de Sant Jordi. Les classes van treballar les següents tipologies textuals: 3r.: endevinalles i cal·ligrames 5è.: faules 4t.: rondalles 6è.: poemes El dia de Sant Jordi, al menjador de l’escola, es van lliurar els premis del concurs.

8


ESPAI LITERARI

Còmic realitzat per Irene Pamias (6è)

9


PARTICIPACIÓ DE L’ESCOLA EN EL “X CERTAMEN NACIONAL INFANTIL I JUVENIL DE LECTURA EN VEU ALTA”. El passat 18 de març la nostra escola va participar per primera vegada en el X Certamen Nacional Infantil i Juvenil de Lectura en Veu Alta. Durant unes setmanes, tots els alumnes de Cicle Mitjà i Cicle Superior van estar llegint i practicant la lectura en veu alta davant els companys i companyes del seu grup. Els mateixos alumnes van triar uns representants de cada classe: la Irene Pamias, L’Eva Llamas, l’Eloi Lloret i l’Àlex Rayo de 6è; l’Ester Boquer i la Jordina Sistac de 5è A; en David Ballester i en Tomàs Porras de 5è B; en Pau Pamias i l’Aleix Fors de 4t A; l’Àlex Rodriguez i la Khimi Pazmiño de 4t B, la Janna Rosales i la Farah EL Maati de 3r A i en Genís Membribes i en Marc Picallo de 3r B. A tots ells moltes felicitats per haver estat els escollits. Uns dies després, els mestres els van escoltar per decidir quin alumne/a de cada cicle participaria en el Certamen. Els finalistes van ser la Irene Pamias de 6è i en Pau Pamias de 4t A. El dia del Certamen, tant la Irene com en Pau van llegir amb molta seguretat i solvència i van oferir una molt bona participació en representació del Salicrú. Un jurat va escollir d’entre tots i totes les participants (9 nois/es de CM i 14 nois/es de CS) un noi/a de cada categoria que van passar a la següent fase del Certamen. Les escollides van ser de l’escola la Roureda de Tordera i de l’escola la Minerva de Calella. http://www.certamendelecturaenveualta.cat/

VOLTA CICLISTA Aquest any s’ha celebrat la 94ª edició de la Volta Ciclista a Catalunya amb inici a Calella. Per aquest motiu l’Ajuntament va organitzar un concurs de murals sobre la Volta Ciclista i Calella, fets per alumnes de 5è de Primària de tots els centres educatius de la població. Quina alegria vam tenir quan la Laura ens va explicar que un dels grups del Salicrú havia quedat en segon lloc!!! Moltes felicitats nois i noies, a tots els grups, vàreu fer una feina genial!

10


ANÈCDOTES …a 6è… Dues infermeres del CAP fan la xerrada a 6è sobre hàbits saludables. Parlant dels problemes derivats de les males postures, una nena explica la seva experiència: -Jo vaig tenir una “contracció” durant dos dies aquí (assenyalant l’espatlla). - Espero que vulguis dir “contractura” –respongué la infermera una mica espantada. ...a P4... La mestra de P4 va explicar als seus alumnes que a la classe els visitaria l’inspector, el Sr. Amadeu. En el moment que aquest va entrar a l’aula, un dels alumnes va dir: -“Aquest és el Sr. Marrameu??”. ...a P5... A la classe de P5 estaven treballant els rodolins. I mira si són fins que un alumne va dir el seu: - “Hoy me he tomado todo el cola-cado”. ...a 5è... Un alumne de 5è, en veure un company, li diu tot sorprès... - “Encara vas amb carrosses?” (referint-se a les crosses). ...el dia del concert de Nadal... Quan vam obrir les portes al començar el concert, la fàbrica Llobet Guri va esdevenir per uns moments el primer dia de rebaixes del Corte Inglés. ...a P5... Els nens havien d’escriure paraules quan un d’ells escriu “cullo”. La mestra li pregunta: -Què volies dir? El nen contesta: -Color Un company que seguia la conversa li diu: -Escriu-la amb una L, que si no dirà una paraulota (colló). Qüestió de paral·leles Així reben la Paqui i l’Adriana als familiars dels seus alumnes quan els vénen a buscar. Trobeu les diferències???

11


UN DIA QUALSEVOL A P3… Arribo al matí ben content/a a l’escola. Allà m’esperen la Maite, l’Andrea, la Montse i tots els meus companys/es. Trec l’esmorzar, la jaqueta, la motxilla, la carpeta i ho poso tot al seu lloc. Intento posar-me la bata sense ajuda i vaig a seure al meu lloc. Tots/es cap a la rotllana i poso l’estoreta sobre el

o el

que tenim al terra.

Comencem, doncs, a fer els càrrecs. “ Bon dia , bon dia al dematí la lluna s’amaga i el sol deixa sortir….” Dic bon dia a tots els meus companys/es i miro qui ha vingut a l’escola o qui s’ha quedat a casa. Compto amb l’ajuda de tots/es quants nens i nenes som a l’escola i quants a casa. I ara......”Dilluns, dimarts, dimecres, dijous, divendres, dissabte, diumenge, set són....” Quan sóc el pastoret/a miro quin dia som avui i què farem. (Psico, Piscina, joc simbòlic, música....) i també surto al pati a mirar quin temps fa avui. Vaig a seure a la cadira i escolto amb atenció la feina que he de fer. ...Mmmmmmmm quina gana que tinc. És hora d’esmorzar. Per taules, m’aixeco a poc a poc a buscar l’esmorzar i paro la taula, tovalló i bosseta. “Nyam, nyam bon profit, Moltes gràcies igualment.....” M’ho acabo tot i faig un

per anar al pati a jugar amb els meus amics/gues.

Sona el timbre i faig la fila per entrar a la meva classe. Ara toca pipis, aigua i rentar mans i cara. Per practicar la psicomotricitat fina fem racons per taules. Ens agrada molt la plastilina, les pinces de la roba, els clauets.... Que bé que ens ho passem!! Ui.... ja és hora de dinar, ens preparem els que anem a casa i els que ens quedem al menjador. Són les 3 de la tarda, la porta és oberta i busco el meu lloc per seure. Quan ja hi som tots/es ens diem bona tarda cantant una cançó. “ Bona tarda, bona tarda, ja hem dinat, ja hem dinat, tenim la panxa plena, tenim la panxa plena de tant menjar, de tant menjar....” I ara sí, estem preparats per començar a treballar: música, protagonista, racons de joc, plàstica, psico..... Ja és hora de marxar....em trec la bata, la penjo al penjador i agafo la meva jaqueta i motxilla, tot posant-li la carpeta a dins. Els nens/es que se’n van amb l’autocar es preparen perquè els vinguin a buscar els companys/es més grans de l’escola. I la resta ens esperem a la cadira i així veurem quan s’obri la porta un gran somriure de les persones que més ens estimen. (si voleu veure les nostres fotografies aneu a la pàgina 16 )

12


LA SETMANA CULTURAL EXPLICADA PELS ALUMNES DE P4 !! La classe dels Vaixells i Cavallets de Mar hem celebrat la Setmana Cultural i ens ho hem passat super bé!!! Voleu que us ho expliquem??? Doncs allà va...

Vam començar fent un dibuix de Sant Jordi per participar en un concurs .

El dia de Sant Jordi vam anar amb el carrilet a veure les parades que hi havien al nostre poble i ens vam donar una gran sorpresa, els pares ens esperaven per representar-nos La Llegenda de Sant Jordi. Vam riure mooooolt!

Les nostres famílies també hi van participar i sabeu com? Van venir a les nostres classes a llegir-nos contes.

I per acabar la setmana vam recitar el nostre poema i cançó de Sant Jordi a totes les nostres famílies. I com que ho vam fer molt bé, elles ens van convidar a un super berenar !!!! Ummmmm estava tot boníssim !!!!! LA CLASSE DELS VAIXELLS I CAVALLETS DE MAR !!

13


ELS MURRIS HAN ARRIBAT A

P5

Fa uns mesos els nens i nenes de la classe dels Gegants i Dofins vam tenir una gran sorpresa: la visita dels MURRIS! Sabeu qui són? Ara us els presentem!

Els MURRIS tenen 6 anys, viuen tots a la mateixa ciutat i són molt trempats, espavilats, curiosos i educats. Han vingut al Salicrú per ajudar-nos a aprendre a llegir i escriure. Tenen molts contes, jocs i activitats per compartir! Sabeu com es posen en contacte amb nosaltres? Doncs cada vegada que ens volen dir alguna cosa ens enganxen aquest rètol a la classe.

Quan el veiem, agafem una capsa màgica que ens van portar, bufem ben fort i s’obre! A dins sempre hi descobrim sorpreses que ens agraden moltíssim! També ens porten contes i làmines i a partir d’elles estem aprenent i recordant el so de totes les lletres.

14


Hem petat bombolles de colors com fa l’Anna en un somni. Va ser m olt di vertit! Tots havíem de fer el so de la “P”

Hem menjat fruita amb xocolata ....mmmmmmmm! Hem tocat la gralla “tutututut”, hem après embarbussaments amb la lletra R.....

També hem practicat la lletra lligada en unes pissarretes molt

xules

que

ens

van

portar.....

Quantes coses estem aprenent amb els Murris! I quantes coses ens queden per aprendre!! Aquest és el nostre “Racó del Murris”

Esperem que us hagi agradat. Nosaltres estem encantats amb els nostres nous amics! 15


ELS SOLS DE P3 A

ELS DIMONIS DE P3B

16


17


En el tercer trimestre els nens i nenes de primer curs hem treballat la recepta. I com podem fer una bona recepta? Bé, és important tenir clar quins són els ingredients i estris que necessitarem, i descriure ordenadament els passos que seguirem. D’aquesta manera obtindrem bons resultats. Els Gats i els Cocodrils vam decidir fer una pizza. Ens va sortir mmm… per llepar-se els dits!

1

2

3 4

1r B

6

5

1r A

18


Aconseguir ciutadans lectors ha de ser un dels objectius primordials de qualsevol centre educatiu. Per als alumnes, aquest hàbit representarà un dels aprenentatges amb més transcendència i projecció futura. El desenvolupament d’aquesta habilitat no té comparació amb cap altra que des del centre docent se’ls pugui transmetre. A mitjà i llarg termini, l’hàbit lector modelarà el tarannà cultural de la seva persona. Per això des de la nostra escola treballem en molts projectes per impulsar el gust per la lectura. Al llarg del curs hem anat llegint molts llibres de forma individual, col·lectiva,... També hem escoltat llibres llegits per la mestra i ens els hem pogut emportar a casa per compartir amb la família un plaer que ens porta a diferents mons amb el simple gest de passar la pàgina. A partir d’aquí ha sorgit la idea de fer un mural on hi ha un petit recull dels nostres llibres preferits. Amb aquesta activitat que us presentem, l’alumnat fa un treball molt complert i atractiu per treballar la lectoescriptura: – – – –

Tria d’un llibre de la biblioteca de l’aula. Lectura comprensiva. Esquema mental per poder resumir el que ha llegit. Escriptura i il·lustració del conte.

Els llibres estan servits. Només cal que en traspasseu la portada. Bona lectura!!!

Alumnes de 2nB (Classe dels surfistes) Alumnes 2nA (Classe dels herois i heroïnes)

19


UNA ENTREVISTA A L'ALCALDESSA Algunes de les preguntes que li vàrem fer durant l'entrevista: Els de 3r: QUÈ HAS ESTUDIAT PER ARRIBAR A SER ALCALDESSA? Alcaldessa: Jo vaig estudiar Art dramàtic. Després, anys més tard, vaig començar Periodisme. Van ser els meus companys qui em van animar a presentar-me. Els de 3r: QUANTS VOTS VA NECESSITAR PER SORTIR COM ALCALDESSA? Alcaldessa: Dels 10.600 votants que hi ha a Calella, em van votar 3.600 persones. Els de 3r: QUANTS DINERS RECULL L’AJUNTAMENT DELS IMPOSTOS DE TOTS I TOTES LES CIUTDADANES DE CALELLA? Alcaldessa: Per aquest any, hi havia un pressupost de 19 milions d’euros. Els de 3r: QUIN HA ESTAT L’IMPOST MÉS CAR QUE S’HA PAGAT O ES PAGARÀ AQUEST ANY 2014? Alcaldessa: La neteja és el servei que més car li surt a l’Ajuntament. Ens gastem aproximadament 4 milions d’euros a l’any. Els de 3r: QUANTS REGIDORS I REGIDORES TÉ L’AJUNTAMENT DE CALELLA? Alcaldessa: L’Ajuntament de Calella té 17 regidors: 8 CIU, 5 PSC, 2 ERC i 2 PP. Els de 3r: QUAN FEU EL PLE DE L’AJUNTAMENT, QUANTES PERSONES PODEN ENTRAR A ESCOLTAR? Alcaldessa: L’aforament de la sala de plens és de 30 persones, però quan el tema que es tracta és molt important, poden haver-n’hi moltes més, fins i tot s’omplen els passadissos. Els de 3r: Ara es parla sobre que hi ha polítics corruptes. Quina opinió en tens? Alcaldessa: S’ha de castigar a tots, els polítics i també treballadors de qualsevol professió que injustament prenen els diners. Els de 3r: QUANTS VOTS VAN FER FALTA PER PORTAR A TERME LA CONSTRUCCIÓ DE LA NOVA ESCOLA SALICRÚ? Alcaldessa: 10 vots a favor, 2 abstencions i 5 en contra. Els de 3r: QUÈ ÉS EL QUE MÉS T’AGRADA DE SER ALCALDESSA? I EL QUÉ MENYS? Alcaldessa:El que més m'agrada és posar en marxa un projecte i veure’l realitzat. El que menys m'agrada ...o el què em fa molta pena, és veure com embruten els carrers els gossos...la gent incívica que no té cura d'ells. Els de 3r: PENSES PRESENTAR-TE COM ALCALDESSA A LES PROPERES ELECCIONS MUNICIPALS? Alcaldessa: Sí, em presentaré perquè em fa molta il·lusió!

VISITA DELS ALUMNES DE 3r A L’AJUNTAMENT

ELS ALUMNES DE TERCER DE L’ESCOLA SALICRÚ HAN ESTAT REBUTS PER L’ALCALDESSA DE CALELLA, LA SRA. MONTSERRAT CANDINI. VAN REUNIR-SE A LA SALA DE PLENS ON VAN FER-LI UNA ENTREVISTA. L’ALCALDESSA VA FER UNES RECOMANACIONS ALS ALUMNES SOBRE EL TEMA DEL GOSSOS I DE COM ENBRUTEN ELS CARRERS I LA QÜESTIÓ DELS XICLETS I DEL QUÈ COSTA A CADA CALELLENC LA NETEJA DELS CARRERS D'AQUESTS XICLETS. VAM AL·LUCINAR! HO PENSAREM DOS VEGADES AIXÒ DE LLENÇAR-LOS AL TERRA! ELS XICLETS A LA PAPERERA.

20


EXCURSIÓ AL MUSEU DE LA CIÈNCIA I LA TÈCNICA DE TERRASSA Els alumnes de 4t vam visitar el Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa amb l’objectiu de conèixer de forma més propera les propietats del so, les aplicacions i utilitats de les palanques i altres invents importants de la història.

MÀSCARES DE TARDOR A 4T MÁSCARES FETES AMB FULLES D’ARBRE D’ARBRE TROBADES AL TERRA TERRA

21


PRESENTACIÓ DE LLIBRES Durant aquest curs els alumnes de cinquè hem anat presentant de manera oral els llibres que hem anat llegint. Hem compartit les nostres vivències literàries, hem comentat anècdotes i històries de cada un dels llibres, recomanant-nos les millors novel·les, poemes,... i convertint-nos en experts en l’art de parlar de llibres. Hem après a parlar en públic, a escoltar-nos, a avaluar-nos entre nosaltres i a fer-nos venir ganes de llegir. Aquí teniu alguns exemples d’aquests moments:

22


Aula d’Educació Especial Qui fa què?? A l’escola hi ha nens/es que necessiten el suport d’uns pictogrames per entendre el llenguatge oral i escrit i poder-se comunicar amb els altres. Les imatges els ajuden a entendre el que està passant i a poder-se expressar. Al llarg del curs hem començat a treballar les oracions. Saps qui fa cada acció?

EN SUMEET MENJA CROISSANTS. L’ALEIX ESCRIU A LA LLIBRETA. LA JUDIT LLEGEIX UN CONTE.

EN

CARLES ES POSA LA JAQUETA.

Aula d’Acollida Em dic Santiago Moreno, tinc 6 anys i faig 1r. Sóc d’Andalusia però fa uns mesos que visc a Catalunya, a Calella. El que més m’agrada de venir a l’escola és jugar i fer activitats amb l’ordinador.

Em dic Fatoumata Tukara, tinc 12 anys i faig 6è. Sóc de Gàmbia però fa un any que visc a Catalunya, a Calella. El que més m’agrada de venir al Salicrú és estar amb els meus amics i fer dictats.

Em dic Ibrahima Sy, tinc 9 anys i faig 3r. Sóc de Senegal però fa poc més d’un any que visc a Calella. El que més m’agrada de venir al Salicrú és fer activitats amb l’ordinador, sortir al pati a jugar a futbol i aprendre a parlar en català.

Em dic Goundo Tukara, tinc 9 anys i faig 3r. Sóc de Gàmbia que està a Àfrica. Ara fa un any que visc a Catalunya, a Calella. Vinc a l’escola Salicrú i el que més m’agrada és jugar amb els meus amics i aprendre a llegir.

Em dic Vasile Durnoiu, tinc 10 anys i faig 4t. Sóc de Romania i fa poc que visc a Catalunya, a Calella. El que més m’agrada de venir a l’escola és estar amb els meus amics d’Aula d’Acollida i fer activitats amb els nens i nenes d’Infantil.

23


24


L’EDUCACIÓ FÍSICA DEL SALI… QUINA PASSADA!!! Una de les unitats de programació que fem a Cicle Superior és el KIN-BALL, un esport alternatiu amb unes característiques molt especials amb les quals es desenvolupen molts valors com la cooperació, el respecte i el joc net, exigint un treball en equip que elimina l’ individualisme. És un esport original tant en el seu funcionament com en el material utilitzat. Els/Les alumnes de 6è han estat investigant i buscant de quina manera es juga a aquest esport diferent i curiós i han descobert que...  Hi participen 3 equips mixtos de 8 jugadors (4 juguen a la pista) diferenciats pel color dels petos.  El camp és quadrat i de 20x20 metres.  El Kin-ball es basa en una estratègia de servei i recepció.  Es necessita una pilota d’1,22 m de diàmetre i d’1 kg de pes.  Per fer el servei, 3 membres de l’equip han de tenir contacte amb la pilota (com si fessin de trípode) i el 4t la colpeja amb els braços dient “OMNIKIN” i el color d’un dels altres equips. Té 5 segons per fer-ho.  L’equip anomenat ha de recepcionar la pilota abans que toqui al terra i colpejar la pilota de la manera abans explicada.  Quan l’equip cridat no aconsegueix recepcionar la pilota abans que toqui al terra, comet una falta.  El sistema de puntuació assegura que tots els equips puntuen, ja que si un equip comet una falta, els altres dos reben un punt. https://www.youtube.com/watch?v=iK5DW7SCKfw http://www.b105kinball.com/media/

25


Pupils of P5 are studying how to express their emotions in English. It’s important for children to be able to recognize and name feelings. These young children are usually able to understand six basic feelings:

Happy, Sad, Angry, Surprised, Sick and Bored. They work with different materials like flashcards, pictures of themselves and puppets (puppets are a great way to teach young children about emotions).

Martí and Joel are very HAPPY

Ekelly and Tristán are ANGRY

Anna and Gael are SAD

Iliana and Jan are SICK

Jana and Claudia are SURPRISED

Arun and Brandon are BORED

26


BÚSTIA OBERTA

TRENTA-DOS ANYS AL SALICRÚ

M’han demanat que fes aquest escrit per la Pissarra i em fa il·lusió mirar enrere des de la distància que donen aquests cinc mesos de jubilació. He estat 40 anys fent de mestra, d’aquests, 32 al Salicrú. No sé si sabré resumir

les

experiències viscudes essent fidel als records i sense caure en la nostàlgia. Fa molts i molts anys, en l’època en la qual tot estava per fer i tot era possible, com deia el poeta, vaig arribar al Salicrú. Era pels anys 80. Allà dalt, als afores, hi havia una petita escola amb pocs mitjans i una dotzena de mestres que amb molta energia i il·lusió intentàvem ensenyar el millor que sabíem i fer feliços els infants i adolescents que ens havien confiat (a l’escola hi estaven fins els catorze anys). Difícil era arribar a l’escola per un camí sense asfaltar ple de sots i fang. Quan plovia, un autèntic ralli! I els diumenges... treball voluntari de pares i mestres per fer l’escola més segura i agradable: tanques, pintura, jardins,... En aquesta trentena d’anys, sortosament, han anat canviant i millorant moltes coses. Tot i que ara l’edifici també s’ha fet vell, el Salicrú, però, es manté jove i compta amb un bon equip de persones que treballen per atendre els alumnes i donar-los una educació de qualitat. Malgrat les turbulències polítiques i socials que patim avui en dia, tot i que a vegades sembli que el món vagi a l’inrevés i les coses es posin difícils, mentre hi hagi nens amb ullets vius i curiosos que ocupin cada curs les aules de l’escola, segur que l’esperit del SALI es mantindrà viu! He tingut la sort de treballar en una de les millors feines que hi ha, veient créixer a centenars de personetes i envoltada de companys fantàstics. Si ara comencés, sens dubte, repetiria la història. Molts records a tots i espero venir-vos a visitar aviat al nou Salicrú, a la fàbrica Llobet.

Mercè Ramionet

27


ENTREVISTA A MARINA, COL·LABORADORA D’UNA ONG La Marina Borràs ha col·laborat durant un mes (juliol-agost de 2013 ) amb una ONG 1. Amb quina ONG vas col·laborar? Amb SETEM 2. Com vas conèixer aquesta ONG? A través d’Internet 3. A què es dedica l’ ONG amb qui vas col·laborar? A conscienciar a la gent d‘aquí que el funcionament que té la societat actual no és justa a tots els països. Abans de comprar un producte ens hauríem de fixar en les condicions de treball dels treballadors que l’han elaborat. 4. Quant de temps hi vas estar? Un mes, 3 setmanes treballant amb ells i la resta coneixent el país. 5. Amb qui hi vas anar? Vam anar-hi 10 persones de Catalunya a qui no coneixia abans. 6. A quin país vas viatjar? A l’Equador 7. L’ONG amb qui vas col·laborar, a quin tipus de persones ajuda, nens, adults, gent més gran? Als nens, perquè l’Associació que vam conèixer a l’Equador el que vol és que mentre els pares estan ocupats, els nens i nenes no s’hagin de quedar sols al carrer o a casa seva ja que els pares treballen moltes hores. 8. Què és el que et va fer decidir marxar cap allà? Ja fa anys que volia anar a Llatinoamèrica per col·laborar amb algun projecte. Un avantatge és que allà es parla castellà i això em facilitava la feina. 9. On vas viure durant tot aquest temps? Durant la primera setmana al centre de Riobamba amb una família que tenia 3 fills i eren econòmicament estables. La resta de dies vaig viure en un barri de Riobamba amb una família més pobra. 10. Després d’aquesta experiència, què has après? Que és veritat que hi ha diferències injustes entre els països i que des d’ara intentaré col·laborar per fer un món millor. Per exemple compraré productes que hagin estat fabricats per empreses que respectin els seus treballadors. 11.

Com és la vida allà? Explica’ns alguna curiositat. Parlen en castellà habitualment però amb paraules que no tenen el mateix ús i vesteixen d’una manera concreta: amb faldilles llargues, barrets i mantes de colors. El menjar bàsic és l’arròs, les patates i el pollastre.

12. Vas apadrinar algun nen o nena? No, l’objectiu de l’ONG no és apadrinar nens. 13. Vas fer algun amic o amiga? Sí, i tant, els companys catalans amb qui vaig viatjar cap allà doncs ens anem trobant i les famílies amb qui vaig viure, ens escrivim sovint. També tinc contacte amb els monitors equatorians amb qui vaig treballar. 14. Explica’ns alguna anècdota que t’hagi passat. L’idioma que parlen els natius es diu “quichua” i és molt diferent al castellà. Una anècdota va ser que els autocars amb què vam viatjar des de Quito fins Riobamba eren molt vells i treien fum per les rodes. Vam trigar 8 hores en arribar quan amb un autocar normal trigaries entre dues i tres hores.

Alumnes de 6è

28


SALICRÚ NYAM-NYAM! MAGDALENES AMB FORMA DE MUSSOL Ingredients: 125 grs d’ous (aproximadament són dos ous de mida gran o tres de mitjans) 175 grs de sucre 60 ml de llet 190 ml d’oli de gira-sol 210 grs de farina 5 grs de llevat tipus Royal Canyella Decoració: Nocilla o Nutella Galetes Oreo Lacasitos Preparació: 1. Barregem els ous amb el sucre. 2. Afegim la llet i l’oli. Ho barregem durant uns minuts. 3. A continuació afegim l’impulsor (llevat), la canyella i la farina. Barregem fins que quedi una massa uniforme. 4. Distribuïm la massa a dins les càpsules per fer madalenes i les enfornem a 210ºC uns 14 o 16 minuts aproximadament. 5. Quan estiguin fetes les deixem refredar. Si han sortit altes tallem la part superior per tal d’anivellarles. 6. Distribuïm per damunt una quantitat generosa de Nocilla o Nutella i fem dues puntetes que seran la part superior de la cara del mussol. 7. Per fer els ulls dels mussols obrim unes galetes Oreo i posem uns Lacasitos damunt les galetes. Amb un altre Lacasito farem el bec del mussol.

PINGÜINS AMB FORMATGE Ingredients: Olives negres sense pinyol Rodanxes de pastanaga Formatge blanc per untar Escuradents Preparació: 1. Tallar les pastanagues a rodanxes. 2. Treure un triangle de cada rodanxa que introduïrem en la meitat de les olives fent-lo servir de bec. 3. Fer un tall llarg a la resta d'olives i farcir amb el formatge d'untar. 4. Muntar els pingüins amb ajuda dels escuradents: la rodanxa de pastanaga seran les potes, damunt posar l'oliva farcida de formatge, que serà el cos. I el cap serà l'oliva amb el bec. Bon profit!!!

29


QUÈ FÈIEM? 20 anys enrere..., desembre, març i juny de l’any 1994 (nº17,18 i 19)... - Estrenàvem nou Equip Directiu format per: • Fco. Javier Madrid (Director) • Mercè Ramionet (Cap d’Estudis) • Anna Mª Antón (Secretària) ...i en “Sebas” com a nou Conserge. - A l’escola fèiem tallers de Processar i Dissenyar, Guix i Gravat, Cinefòrum, Jocs Esportius, Dansa, Medi

Ambient... -

-

-

-

S’entrevistava a “lo Jaume”, ex-director, mestre de 7è d’EGB, a la Toñi una mestra de l’escola i als monitors de menjador, en “Quisu” (actual pare dels alumnes de l’escola en Cesc –P5- i en Jan -3r-) i la Míriam. S’obria una nova secció a la Pissarra, “Parlem-ne”, per donar cabuda a les opinions dels alumnes de l’escola. Els mestres començaven a “posar-se al dia” amb les Noves Tecnologies. Els alumnes podien aprendre mecanografia a l’escola. Els alumnes de 7è van fer una sessió d’Astronomia a les pistes de l’escola. Van quedar a les 19h. per observar amb telescopi Saturn i la Lluna. Tot una experiència! L’escola disposava d’equips de voleibol, bàsquet, futbol sala i atletisme que ens representaven i participaven als Jocs Escolars de l’Alt Maresme. Els de 6è i 7è van marxar quatre dies de colònies al Delta de l’Ebre. S’ho van passar d’allò més bé! Entrava en vigor la LOGSE.

10 anys enrere..., desembre, març i juny de l’any 2004 (nº45, 46 i 47)... -

-

L’escola Dr. Carles Salicrú celebrava els seus trenta anys! A l’entrada de l’escola es posaven uns nous cartells que aconsellaven hàbits per millorar les entrades i sortides del centre. S’estrenaven les emblemàtiques cortines verdes de l’edifici. L’Ajuntament facilitava l’accés a l’escola a peu amb una vorera. S’estrenava cuinera nova, “La Lucy”. S’obria per primer cop l’Aula d’Acollida. Els alumnes de CI van marxar de colònies al Corredor, els de CM a Juneda i els de CS a Esterri d’Àneu. El Cicle Mitjà visitava el Fòrum 2004. A la secció “Parlen els pares” ja es comentava el desig d’un nou edifici per a la nostra escola. A l’estiu s’iniciaven les obres de la teulada nova i el pati interior.

30


Una invitació des de l’AMPA... Quan entres a col·laborar amb l’AMPA veus fins a quin punt aquesta associació intervé en el dia a dia de l’escola, i te n’adones de la seva enorme potencialitat en la millora de l’educació dels nostres fills i filles. És per això que aquestes ratlles volen ser una invitació a tots els pares i mares a col·laborar-hi i un agraïment. Un agraïment a tots els pares i mares que, any rere any, dediquen part del seu temps a gestionar els serveis que s’hi realitzen: l’acollida els matins; el menjador, una interessant i variada oferta d’activitats extraescolars; la venda de llibres i equipament; el cobrament de les excursions, el servei de piscina,... Un agraïment a tots els voluntaris que fan possible que l’AMPA estigui present en les diferents manifestacions culturals i solidàries de Calella, buscant ser pont entre l’escola i la societat (el grup de ball de bastons, els saliclowns, la presència a la Fira de Calella, a la Marató de TV3, a la Fira de Sant Jordi...) i a les diferents festes tradicionals dins l’escola (El Pasqual per la Festa Major; les castanyes de la castanyada; el Patge Reial; les orles de P5 i 6è, la festa de final de curs... )

Un agraïment als més de 10 voluntaris de les parelles lingüístiques que, amb la seva dedicació i esforç, realitzen una important labor de cohesió social de les famílies nouvingudes, ensenyant i parlant en català amb més d’una vintena de mares estrangeres. Volem també fer una menció especial a les nostres dues àvies, la Guillermina i la Rosa que, amb la seva il·lusió, valentia i entusiasme, superant difícils situacions personals, ens ajuden en aquesta bonica tasca, tant gratificant pels que tenim la sort de col·laborar-hi. Estudis científics demostren que la participació de les famílies és clau per l’èxit educatiu de l’alumnat. Nosaltres estem convençuts i, per això, us volem invitar a col·laborar amb nosaltres, a enriquir l’AMPA amb tota la diversitat de les famílies que en formem part, i a poder, entre tots, tirar endavant moltes idees i projectes que tenim sobre la taula (espai de lectura, pares delegats de curs, intel·ligència emocional, formació de pares...) Estem il·lusionats. Us hi esperem!

31


32

La pissarra nº 75 2013 2014  
Advertisement