Page 1

“joves i futur professional”


Sumari Editorial

3

4

Taula rodona amb l’FP

El futur professional dels joves

9

16

El minireportatge

Nous escenaris de col·laboració entre escola i empresa

curs 2013-2014

L’entrevista

amb Melcior Arcarons director general de l’FP del Departament d’Ensenyament

22

24

Fotos dels grups

Memòria del curs 2013-2014

La crònica

12nes Jornades Professionals i Tecnològiques 8a edició dels premis SIT

24

Revista anuari Salesians Sant Vicenç C/Rafael Casanova 132 08620 - Sant Vicenç dels Horts tfn. 936 562 058 salesians.santvicenc@salesians.cat santvicenc.salesians.cat


Editorial

Construïm futur professional per als joves

L

es dades econòmiques més recents continuen situant la taxa d’atur dels joves catalans menors de 25 anys en un 49,53% (idescat any 2014), també sabem que el 50,47% que treballa ho fa en condicions molt precàries. Aquesta situació de desocupació o de precarietat en l’ocupació que afecta els joves comporta –a banda de les conseqüents repercussions econòmiques que els dificulten el seu procés d’independització– conseqüències de caire psicològic, ja que no només els impossibilita per poder desenvolupar un projecte personal sinó que també els afebleix la seva autoestima. Les dades apunten també que com més elevat és el nivell d’estudis dels joves més disminueix l’atur i la precarietat laboral. Això confirma que la formació és l’estratègia principal per reaccionar davant l’adversa situació actual i que, per tant, és l’única alternativa per fugir de la desesperança, de la desil·lusió i de la impotència que ens acompanya quan pensem en què serà dels nostres fills i alumnes. Així doncs, si la formació és el que ha d’obrir la porta dels joves al seu futur professional, no podem oblidar que, per continuar fent-se pas, un altre ingredient clau ha de ser la intensificació de la flexibilitat tant a nivell laboral, com geogràfic, horari o funcional: cal que els joves s’adaptin activament i creativament per desenvolupar diferents tasques professionals en diferents indrets i en diferents condicions.

Si als joves els cal assumir que ells són el motor de canvi per poder construir tant un futur personal com un futur per a la societat, els adults no podem ignorar que el nostre compromís amb el seu futur és fonamental. Comprometre’ns amb ells i recolzar-los en la seva transició cap a la vida adulta i cap al món laboral ha de ser per a nosaltres la prioritat. Salesians Sant Vicenç dels Horts vol orientar i acompanyar els joves en aquest camí, oferint-los itineraris formatius perllongats, integrals i personalitzats, on s’alterni la formació acadèmica amb el treball de qualitat i qualificat en empreses. Pensem que aquest escenari ofereix una doble vessant formativa i laboral que permetrà als joves aprendre unes bones competències professionals. Volem treballar per tal que el 2014 sigui l’any de la inflexió. Diuen que serà l’any de l’inici de la recuperació econòmica, imaginem que si això és així, segur que serà lent, ho sabem, però per primera vegada en molts anys, sembla –només sembla– que l’horitzó comença a aclarir-se i des de la nostra escola volem aportar el nostre esforç en la construcció d’un nou model formatiu, el de la Formació Professional Dual, que pensem que ofereix un futur més esperançat als nostres joves.

Núria Mollà | Titular

3


Memòria del curs 2013-2014

El curs que estem finalitzant, com cada any, ens ha portat nous projectes que implicaran canvis positius en l’aprenentatge dels nostres alumnes. Eva Aguiló | Directora

4


GEP (Grup Experimental Plurilingüe)

U

n d’aquests nous projectes neix, tot just iniciar el curs, quan el Departament d’Ensenyament ens va fer la proposta de formar part d’una de les cinquanta escoles pertanyents al GRUP EXPERIMENTAL D’ESCOLES PLURILINGÜES. Ha estat un repte important ja que ha suposat formar professors i organitzar més classes amb exposició a la llengua anglesa, però és un projecte molt engrescador i així s’ho han pres els professors Olga Claret, professora de música, Joan Oliva, professor de ciències i Òscar Ardèvol, professor d’anglès i llatí quan van iniciar les seves activitats amb els alumnes.

Participar en aquest projecte ha de permetre als nostres alumnes, en un futur immediat, dominar tant la llengua catalana com la castellana, millorar l’aprenentatge de la llengua anglesa de manera que un percentatge important d’ells pugui assolir, en acabar els estudis de Secundària Obligatòria el nivell B1 i en acabar els estudis de Post-obligatòria el nivell B2 (associat a un First Certificate). A més, el plurilingüisme té com a finalitat que els joves s’iniciïn en el coneixement d’altres llengües, bé siguin com a opció curricular (francès) com per difusió de llengües pròpies d’alumnes de l’escola, produint d’aquesta manera una riquesa personal i col·lectiva. >>

5


Memòria del curs 2013-2014

>>

Per tal d’impulsar l’ús de les llengües estrangeres, Salesians Sant Vicenç dels Horts i International House han signat un conveni de col·laboració per tal de donar classes extraescolars d’anglès i preparar els alumnes per als exàmens de KET (nivell A2), PET (nivell B1) i FIRST (nivell B2). El conveni amb IH, ha facilitat a tots els alumnes de Salesians Sant Vicenç dels Horts poder presentar-se a aquests exàmens, tant a nivell econòmic com de desplaçament ja que poden fer-los a la pròpia escola.

FP

Un altre projecte, que feia més d’un any que estava en fase embrionària però que aquest curs s’ha pogut consolidar ha estat la posada en marxa de la FP DUAL (formació remunerada en l’empresa) en els cicles formatius de grau mitjà de Mecanització i de grau superior d’Automatització i Robòtica industrial i d’Administració i Finances. Una formació on es recupera la figura de l’aprenent, tot garantint una formació professional que millori la qualificació i el desenvolupament personal i professional dels joves.

6

Els alumnes i professors que estan participant directament en aquests projectes, així com molts altres que han participat en diferents activitats de l’escola, són el reflex del model de persona que es forma a Salesians Sant Vicenç dels Horts. Persones amb empenta i motivació, que aposten per una educació de qualitat amb l’objectiu d’aportar a la societat bons professionals i millors ciutadans.

DesTAPa la teva solidaritat

En sintonia amb aquest objectiu que ara dèiem, cal fer esment d’aque-lles activitats curricu-lars, tutorials i pas-torals que han ajudat als alumnes a desenvolupar aquelles competències i capacitats que millor els defineixen. Així doncs, en funció de l‘edat i del moment, cada etapa ha estat treballat tant l’itinerari de la recerca del sentit com el de la justícia i la solidaritat. Un exemple d’aquest treball

Alumnes del projecte Mart XXI


Alumnes a l’estand de Jardineria Sant Vicenç SAS a la Fira d’Empreses Simulades

ha estat la Campanya de Nadal “desTAPa la teva solidaritat” que, gràcies als alumnes i a les seves famílies, ha estat tot un èxit. Hem recollit taps de plàstic, més de 1.500 quilos, que equivalen a uns 500€, els quals sumats als 300€ recollits per la venda de piles solidàries, fan un total de 800€ que es destinaran a la Fundació Magone, entitat sense ànim de lucre, dels Salesians de Catalunya. Aquests diners serviran per donar suport a projectes d’acció social adreçats als infants i joves en risc d’exclusió social.

Participació Pel que fa a l’aspecte més professionalitzador, cal remarcar les relacions que l’escola ha fomentat amb el món universitari i l’empresarial. És en aquest àmbit on alumnes de quart d’ESO han format part del Projecte Aprenents i del Projecte Mart XXI promogut per l’Ajuntament i la UPC de Castelldefels. Alumnes de batxillerat han pogut ser presents a la xerrada “La revolución del móvil: pequeños dispositivos con gran impacto” impartida per la doctora Núria Oliver, professora de la UPC de Castelldefels, gràcies a la videoconferència. També són ells els que ens han sorprès amb els vídeos que han gravat tot recitant a Joan Vinyoli i a Julio Cortázar en el centenari dels seus naixements. Els alumnes de formació professional han participat en taules rodones sobre el món empresarial, en jornades tècniques on diferents empreses sobretot del món de l’automoció i de la mecànica han mostrat als alumnes tecnologies actuals que s’utilitzen el món de la indústria; en la Fira d’empreses simulades a la Fira de Barcelona amb la seva empresa fictícia Jardineria Sant Vicenç SAS, on els alumnes han establert relacions comercials, tot desenvolupant habilitats socials i comunicatives amb alumnes d’altres empreses simulades. És també en aquest entorn, en què l’aprenentatge i la professió es troben, on ha nascut el curs d’oficis, gràcies a la

col·laboració i subvenció de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts. Aquest curs, de característiques similars a les d’un PQPI, orientat a alumnes que no tenen l’ESO i que volen accedir a un cicle formatiu de grau mitjà, ha permès treballar a uns dotze nois, els continguts instrumentals bàsics per tal de preparar-se la prova d’accés i fer un tast dels oficis de mecanització i d’instal·lacions elèctriques per tal que els ajudi a orientar-se laboralment. Cal tenir present, també, a aquells alumnes que d’una manera o una altra han destacat en algun aspecte: •

L’alumne Miguel Ángel Pérez d’Administració i Finances ha fet part de les seves pràctiques en empresa a Dublin (Irlanda).

Miguel Ángel Pérez a Dublin (Irlanda)

>>

7


Memòria del curs 2013-2014

>>

L’ex-alumna Núria Bou, titulada en Grau Superior d’Administració i Finances s’ha format i treballat en una formació professional dual de comerç a Alemanya, gràcies a la col·laboració que l’escola té amb IDEA (Instituto Dual España Alemania).

L’alumna Elena Domínguez de 1r de Batxillerat que ha quedat finalista en el concurs de traducció de francès de la UPF.

Elena Domíguez al concurs de traducció de l’upf

realitzar a la facultat de Física de la Universitat de Barcelona, als CATskills de carrosseria i d’automatització, als premis SIT de la Inspectoria Salesiana, al premi ISA (organització encarregada de desenvolupar estàndards d’automatització i robòtica a nivell mundial) ... El curs arriba a la fi amb la Cloenda de les 12nes Jornades Professionals i Tecnològiques, on els joves, l’empresa, l’escola i l’administració pública han debatut sobre el futur professional dels joves.

Alumnes destacats • L’alumne Andreu Salcedo Bosch que ha quedat dins del 3% millor de la a les Proves Cangur seva categoria en les Proves Cangur

de Matemàtiques convocades per la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM). En concret ha quedat en el lloc 71 de 2.772 participants del nivell 4.

8

Els alumnes presentats a “The Fonix, concurs interescolar de Catalunya”, al certamen literari de Sant Jordi, al concurs literari Narcís Lunes, als Jocs Florals de Catalunya, als treballs de recerca de batxillerat EduRecerca, a les Olimpíades de Física que es va

Cal doncs acabar agraint la feina feta per totes les persones de la comunitat educativa, professors, pares i alumnes, que fan possible aquest gran projecte que és Salesians Sant Vicenç dels Horts. A tots i totes, enhorabona i moltes gràcies. Irene Gómez guanyadora del concurs literari Narcís Lunes i finalista dels Jocs Florals de Catalunya


Taula rodona amb l’FP

El futur professional dels joves Des de fa temps sentim a parlar dels greus efectes de la crisi, tan econòmica com de valors; l’atur, la precarietat, la por, la incertesa... En aquest context ens preguntem quin futur els espera a les noves generacions, als nostres joves? Laia Torras | professora

9


Taula rodona | El futur professional dels joves

L

a formació professional es dota d’una rellevància especialment important en el moment actual, tant si l’analitzem des del prisma de les persones com des del prisma social i econòmic. Aquesta formació professional permet desenvolupar la vocació de molts joves però alhora els forneix de competències per realitzar una professió i així accedir a un adequat nivell de vida. Un entorn, a més a més, canviant i en què els elements com ara el coneixement, la tecnologia

10


entre els protagonistes reals de la història, professors i alumnes reflexionen al voltant d’una taula sobre aquesta problemàtica i intenten cercar els ets i uts a aquesta realitat que per a ells és molt propera, busquen respostes a la gran pregunta: Quin és el futur professional dels joves?

el futur professional dels joves és complicat però alhora esperançador Carme Soto, Coordinadora de FP Grau Superior i CAS, assenyala que “el futur professional dels joves és complicat però alhora esperançador perquè aquell alumne que ve d’un cicle adquireix un ofici, es transforma en especialista o tècnic i va tancant etapes cada any o cada dos anys enlloc de quatre o cinc anys vista, com per exemple passa a les Universitats, ajuda a inserir-te al mercat laboral, a més a més també ajuda el fet que la Indústria que tenim al Baix Llobregat molts cops requereix més de tècnics que no pas de personal format en estudis superiors”. Els alumnes per la seva part, veuen aquesta inserció al món laboral difícil però no impossible, i tots coincideixen en el fet que la formació és molt important, Sergi Belmonte, alumne del cicle d’Instal·lacions elèctriques i automàtiques, afegeix que “cada cop les empreses busquen gent més qualificada”. Per tant, la importància de la formació és un dels eixos que implica en el mateix camí a professors i a alumnes. Però, com ha de ser aquesta formació?

o la innovació són fonamentals i exigeixen una formació inicial força especialitzada i a la vegada una gran capacitat d’aprenentatge que permeti allargar aquesta formació durant tota la vida. És per tot això que decidim debatre-ho

La formació professional s’està reformulant any rere any, però estem a les portes d’un dels canvis més importants dels darrers anys, la formació dual. En comparació amb la formació professional tradicional, la modalitat dual representa un increment notable de les hores de pràctica laboral, que en alguns casos poden arribar fins a les 1.000 hores de pràctiques en empresa. A més, l’alumne gaudeix d’una integració total a la plantilla com a aprenent, en un entorn real que li

11


Taula rodona | El futur professional dels joves

permet alternar tasques de formació amb la feina assignada. Tot plegat supervisat per uns tutors designats tant per l’empresa com pel centre, que s’encarreguen de coordinar i avaluar les activitats que realitzen els joves en cadascun dels àmbits. Un tipus de formació que neix amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats del mercat laboral, aquesta formació aposta per augmentar la col·laboració entre l’escola i les empreses, en el procés formatiu dels alumnes. La idea és que l’alumne rebi part de la formació en els tallers de la nostra escola. L’altra part l’obtingui mitjançant les activitats formatives i productives en l’empresa.

es tracta de recuperar l’antiga figura de l’aprenent En aquest cas, Salesians Sant Vicenç dels Horts, aposta per aquest tipus de formació, hi veu en aquest tipus de sistema un altre bri esperançador en el futur professional dels joves. En aquest sentit, Néstor Martínez, Cap de Departament Elèctric, assenyala que “el futur pinta bé perquè l’alumne encara pot fer més hores a l’empresa, la formació ha de passar per compaginar les hores de classe amb les hores a l’empresa”. Xavi Somoza, Cap d’Estudis de Formació Professional, va més enllà i apunta que “d’alguna manera es tracta de recuperar l’antiga figura de l’aprenent”. L’Erik Stalker, és un alumne d’Automatització i robòtica industrial, que ha estat seleccionat perquè el curs vinent posi en pràctica la FP Dual, veu la selecció amb entusiasme i amb ganes i com una oportunitat d’aprendre encara més. Ivan Carmona, un altre alumne de Mecanització, que ha estat seleccionat per la FP Dual, en té una altra opinió, diu que “és una bona eina per a l’aprenentatge i per agafar experiència però em fa por el fet de no poder combinar tantes hores amb l’empresa amb les meves despeses personals perquè necessito treballar remuneradament i encara no està

12

clar que la FP Dual m’asseguri un salari”. Però, en aquest sentit Xavi Somoza apunta que “una de les diferències entre la FP Dual i les FCT, és que amb el nou sistema l’alumne serà contractat per l’empresa, per tant tindrà nòmina i un sou”. El futur professional dels joves passa per unir el món de l’empresa i el món de l’escola. Néstor Martínez, afegeix que “la idea de la FP Dual és molt bona perquè des de l’escola mai no podrem tenir les mateixes tecnologies que tenen a l’empresa perquè són caríssimes”. Aquesta formació professional està estretament lligada amb l’aprenentatge de la llengua anglesa en tots els cicles, un anglès instrumental que afavoreixi el treball amb les empreses que formen part del món multinacional, per tal d’adaptar-se als nous temps. Els alumnes creuen que és crucial pel seu aprenentatge i en aquest sentit, Carme Pérez, Cap del Departament Administratiu, apunta que “una gran quantitat del material de formació de l’alumnat és en anglès i les empreses cada cop reclamen més treballadors amb un bon nivell d’aquest idioma, per tant és vital adaptar-se als nous temps”. El compromís de les empreses

escola i empresa tenen molt camí a recórrer, cal canviar el xip i pensar en com formar aquests aprenents a l’empresa Aquest nou sistema representa una oportunitat per a l’empresa perquè pot recuperar el model d’aprenent adaptat als nous temps garantint una formació professional que millori la qualificació i el desenvolupament personal dels joves; disposar de personal qualificat adaptat a les seves necessitats i format en el seus processos i cultura empresarial. Com apunta Xavi Somoza “escola i empresa tenen molt camí a recórrer, cal canviar el xip i pensar en com formar aquests aprenents a


El que hauria de fer una empresa és vetllar per agafar gent jove perquè pugui aprendre del treballador amb experiència l’empresa”. A l’hora l’empresa cal que vegi aquesta nova formació com una oportunitat i cal que valori diverses coses com “una cartera de futurs treballadors però també un tema de responsabilitat social de cara als estudiants de formació professional”. L’empresa juga un paper clau en tot aquest procés, tal i com apunta, Luisma Martínez, Cap de Departament Metall, “a més a més l’empresa també haurà d’avaluar el procés d’aprenentatge de l’alumne, no només avaluarà l’escola sinó el tutor de l’empresa que li dirà si és apte o no apte o si té aquelles capacitats o no les té, per tant per part de l’empresa cal un compromís ferm. Cada cop és més clar que FP i empresa han d’anar de la mà, és un dels punts clau”.

Els alumnes veuen cada cop més important la implicació de les empreses en el seu procés de formació, i animen al món empresarial a apostar per aquest nou sistema. Jordi Campmany, alumne de 2n de CFGM de Gestió administrativa, assenyala que “el que hauria de fer una empresa és vetllar per agafar gent jove perquè pugui aprendre del treballador amb experiència” i fins i tot, en aquest sentit Sergi Belmonte afegeix “inclús que el treballador amb experiència aprengui del jove, perquè aquest aprenentatge hauria de ser complementari”. És per això, que gent que fa anys que està treballant en el món de l’empresa vénen a l’escola a aprendre alguna unitat formativa, o vénen a reciclarse, perquè la formació d’alguna manera és per tota la vida.

13


Taula rodona | El futur professional dels joves

Un altre apropament al món de l’empresa. Les jornades tecnològiques. Salesians Sant Vicenç dels Horts creu en la importància de tendir cada cop més a unir empresa i escola, és per això que organitza “Les jornades tecnològiques”. Una altra manera d’apropar el món laboral a l’escola a partir de xerrades, conferències, tallers, demostracions, etc. La idea com assenyala Xavi Somoza és que “durant una setmana hi hagi el màxim d’activitats possibles que gent d’empresa vingui o bé a fer una xerrada tècnica o bé a presentar un projecte d’empresa o bé a presentar algun producte o simplement a fer demostracions.”

14

A vegades es parla de tecnologies que els alumnes només han vist en un power point o en un llibre, i el fet que l’empresa vingui a fer un taller-demostració, dota l’aprenentatge de realitat i ajuda a comprendre millor als alumnes allò que estan estudiant de manera teòrica. Les jornades tecnològiques d’alguna manera ajuden a complementar aquest ensenyament més competencial. Els estudis de FP Els estudis de formació professional tenen l’objectiu de proporcionar la formació necessària per adquirir la competència professional i el coneixement propis de cada sector. D’alguna manera la FP el que fa és garantir un itinerari a llarg termini que no et tanca portes. Potser, temps enrere la FP estava estigmatitzada, es creia que era més important estudiar una carrera universitària que fer uns estudis professionalitzadors, però aquesta visió tancada de la FP amb el temps ha anat canviant i els estudis de formació professional tenen més prestigi que anys enrere ja que s’han superat molts prejudicis. Xavi Somoza, en aquest sentit apunta que “Abans la FP tenia l’estigma que era una feina molt bruta que acabaries treballant ràpid i malament, en canvi ara el fet que l’alumne pugui seguir un itinerari, és a dir; entrar fent un grau mig, cursar el curs pont, fer un grau superior i entrar a la


Cadascú ha de buscar la forma que més li agradi per arribar a allà on ell vol

Universitat, fa que la FP no sigui un camí tancat, sinó que és una opció molt vàlida per a determinats tipus de joves”. A més a més, la FP també ajuda a orientar a certs alumnes que no tenen la seva vocació massa clara, sense que tinguin la sensació d’haver perdut el temps, en aquest sentit Miguel Peinado, Coordinador de FP Grau Mig, afegeix que “els camins dels cicles són itineraris flexibles perquè són famílies afins, molts alumnes fan el cicle de comerç i quan acaben se’ls obre la possibilitat de fer uns altres estudis afins, se’ls obre la possibilitat d’estudiar administratiu, turisme, hosteleria, educació infantil... per tant, sempre estan a temps de redreçar la seva orientació però alhora també van obtenint títols”. Laura

Segura, estudiant de grau mig de comerç, explica la seva experiència “vaig acabar l’ESO i vaig començar Batxillerat, però em costava molt i el vaig deixar i llavors vaig decidir fer el cicle de grau mig de comerç perquè era d’un any, per després poder fer el curs pont i accedir d’aquesta manera a un cicle de grau superior. Jo, en aquest sentit tenia clara la meva orientació però vaig canviar la manera d’accedir-hi, a més a més el cicle de comerç m’ha agradat força i sumo un títol més”. Sergi Belmonte com alumne conclou que “cadascú ha de buscar la forma que més li agradi per arribar a allà on ell vol”.

Xavi Somoza | Cap d’Estudis de Formació Professional

Néstor Martínez | Cap de Departament Elèctric

Carme Pérez | Cap de Departament Administratiu Luisma Martínez | Cap de Departament Metall

Miguel Peinado | Coordinador de FP Grau Mig

Carme Soto | Coordinadora de FP Grau Superior i CAS

Mar Muro | Servei Psicopedagògic FP

Sergi Belmonte | 2n de CFGM d’Instal·lacions elèctriques

i automàtiques

Ivan Carmona | 1r de CFGM de Mecanització

Erik Stalker | 2n de CFGS d’Automatització i robòtica industrial

Míriam Moreno | 2n de CFGS d’Administració i finances

Laura Lechado | CFGM de Cormerç

Jordi Capmany | 2n de CFGM de Gestió administrativa

CFGM = cicle formatiu de grau mig

CFGS = cicle formatiu de grau superior

15


L’entrevista

qui és?

M

elcior Arcarons és director general de formació professional i ensenyaments de règim especial al Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. És llicenciat en Filosofia i Lletres, i té una àmplia experiència en la docència i direcció de centres de Formació Professional. Arcarons ha estat membre de la comissió permanent del Consell de la Formació Professional de Barcelona i consultor de FP de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC), des d’on va impulsar el conveni entre aquesta institució i el Consell de Cambres de Comerç. Ja abans d’exercir com a director general de l’FP, va col·laborar amb Ensenyament en la definició de les bases per a l’avaluació de la formació professional reglada, i en la confecció de les proves per a l’obtenció dels títols de tècnic i tècnic superior de cicles de formació professional. els decrets que se’n derivin, permetran donar-li aquest prestigi? Històricament, a l’Estat Espanyol, els estudis de Formació Professional no se’ls ha donat Sincerament, no ho crec. Al contrari: La el prestigi que, en canvi, sí tenen en d’altres LOMCE reprodueix alguns dels defectes de països. Tenint en compte que el curs vinent la Llei General d’Educació, de 1970. Aquesta el sistema educatiu es veurà reformat per llei establia que al final de l’Educació General una nova llei d’educació que és la LOMCE. Bàsica els alumnes que haguessin superat Creu que aquesta nova llei d’educació i l’etapa obtindrien el Graduat escolar i podrien

Lleis d’Educació

16


cursar estudis de batxillerat o bé de formació hi ha moltes iniciatives innovadores que professional. En canvi, els alumnes que no emanen dels centres docents. L’aplicació assolissin els objectius de l’EGB només de metodologies basades en l’aprenentatge podrien cursar estudis d’FP. Així, durant servei, en metodologies de simulació, en el les dues dècades de vigència d’aquella llei, treball per projectes o el treball per resolució l’FP va quedar vinculada al fracàs escolar. de problemes són un bon exemple. I encara Ara la LOMCE fa una cosa semblant amb la hi ha un bon marge per a la innovació buscant formació professional bàsica (FPB). sinèrgies entre centre docent i empresa. A més, estableix la promoció Tot automàtica des de l’FPB al allò que grau mitjà, i del grau mitjà al La implantació de la FP DUAL afavoreixi la grau superior. A més, elimina a Catalunya està suposant un bona inserció el títol de batxiller com a canvi en el sistema educatiu laboral dels requisit d’accés al grau de la Formació Professional alumnes superior. En conjunt no crec catalana. contribuirà al que contribueixi al prestigi de Ens podria indicar quins prestigi de l’FP. Aquest prestigi l’hauran són els principals avantatges l’FP de cultivar els centres docents d’aquest nou model? amb qualitat formativa, innovació metodològica i proximitat amb les empreses. El principal avantatge és que estableix un Tot allò que afavoreixi la bona inserció laboral terreny per a la col·laboració formativa entre dels alumnes contribuirà al prestigi de l’FP. centre i empresa.

FP DUAL

Què cal tenir en compte per aconseguir que les escoles de FP siguin motors d’Innovació professional i pedagògica, com fan escoles d’altres comunitats autònomes com ara les del País Basc o Navarra? Crec que a Catalunya hi ha un ampli conjunt de centres que impulsen experiències d’innovació en formació professional. La regulació de mesures de flexibilització en l’àmbit de l’FP ha contribuït a donar oportunitats. L’establiment de serveis d’assessorament a persones adultes, el procediment de reconeixement acadèmic dels aprenentatges adquirits en la vida activa, la possibilitat d’oferir ensenyaments de formació professional de forma no presencial o de forma semipresencial, l’establiment d’adaptacions curriculars que permeten atendre necessitats formatives distintes de les inicialment pensades obren un terreny de joc a la innovació. Més recentment, des de 2012 la introducció del model dual encara aporta més ocasions per a la innovació en el model formatiu aplicable. No obstant,

La introducció, a partir de la LOGSE, de la formació pràctica en centres de treball (FCT), amb caràcter obligatori, va donar un gran impuls a la formació professional. Però ara, la FCT ja no és un revulsiu per a l’FP. Està ja metabolitzada. Ara cal donar un nou pas en la col·laboració entre centres i empreses. L’FP dual reconeix un nou rol formatiu a l’empresa. No es tracta ara ja d’enviar alumnes al final del seu procés d’aprenentatge perquè apliquin allò que prèviament han après i practicat en el centre docent. Ara es tracta que puguin desenvolupar una activitat en l’empresa i aquesta activitat pot ser alhora productiva i formativa i tingui valor curricular. Centres i empreses han d’acordar un repartiment de la càrrega formativa. Això permet a l’empresa intervenir en la configuració del pla formatiu, dóna ocasió per enfortir les aliances entre el centre docent i el seu entorn empresarial i, en definitiva, millora la formació i l’ocupabilitat dels joves. Però és clar que l’FP dual requereix un canvi de cultura tant en l’empresa com en els centres. Si el canvi es produeix, l’FP esdevindrà el

17


L’entrevista

dispositiu ordinari de reclutament de nous treballadors per a moltes empreses. Ara no ho és, o no ho és prou, perquè els empresaris busquen gent que a més de titulació tingui experiència. L’FP dual els pot proporcionar

l’FP dual requereix un canvi de cultura tant en l’empresa com en els centres. Si el canvi es produeix, l’FP esdevindrà el dispositiu ordinari de reclutament de nous treballadors per a moltes empreses joves que tindran les dues coses. Com podem convèncer al petit empresari, en un moment de crisi com l’actual, dels avantatges de la Formació DUAL? Calen tres coses: 1. Que vegin la seva participació en la formació com una inversió, no com una despesa. 2. Que pensin que és una ocasió per cultivar i detectar el talent, i que això els pot assegurar un dispositiu de

18

provisió de nous treballadors. 3. Que recordin que l’objecció més freqüent que el món empresarial fa a les actuals pràctiques (la FCT obligatòria dels cicles) és que és curta. Referint-se a aquest tema, molts empresaris diuen: “M’envieu alumnes i quan ja els tinc instruïts i comencen a ser útils les pràctiques s’acaben!”. L’FP dual permet un recorregut més llarg de l’alumne en l’empresa. Quin hauria de ser el compromís de l’empresa en la participació de la FP Dual? L’empresa assumeix diversos compromisos. Es tracta de facilitar un aprenentatge en el lloc de treball. En primer lloc acull l’alumne mitjançant un contracte laboral o una beca de formació. En qualsevol dels dos casos el dóna d’alta a la Seguretat Social i el retribueix. A més, proporciona un tutor que instrueix, supervisa i valora l’alumne. Programa unes activitats que són útils per a l’empresa però que, sobretot, són formatives per a l’alumne.


Mobilitat Europea En els darrers anys, molts dels nostres joves, quan acaben els estudis, veuen la necessitat de marxar alguna temporada a l’estranger per acabar de formar-se. Creu que els alumnes formats en les nostres escoles de Formació Professional tenen el nivell d’anglès adequat per a sortir-se’n amb èxit en aquestes estades formatives? El coneixement d’idiomes i en particular de l’anglès, és un repte en el qual s’hi estan dedicant molts esforços per tal d’assolir els nivells desitjats. És per això que a Catalunya s’ha introduït l’anglès en el currículum de l’FP i s’han creat grups de treball multidisciplinaris

on professors d’anglès i professors de les àrees tecnològiques elaboren materials en anglès per a ser treballats i emprats a les aules i en els mòduls professionals dels cursos. Quines estratègies podem adoptar les escoles per tal d’incentivar l’ús de la llengua anglesa en estudis tant professionalitzadors? L’exposició a la llengua és la millor manera d’incentivar i millorar-ne el seu coneixement. Utilitzar l’anglès en les activitats lectives en qualsevol dels mòduls

La gran novetat del nou programa és que inclou la possibilitat de realitzar també formació en un altre centre d’Europa i reconèixer aquesta formació utilitzant el sistema ECVET1 19


L’entrevista

en el món en què els joves hauran de viure, la millor garantia de desenvolupament personal és tenir la millor qualificació que cadascú pugui obtenir professionals pot ser una bona estratègia. Això implica la participació dels centres en projectes de mobilitat i l’elaboració en el marc del projecte Educatiu del Centre d’un pla d’internacionalització que permeti la participació de professorat i alumnat en projectes internacionals i de mobilitat a Europa Existeix o es preveu que existeixi algun programa en la Formació Professional, semblant als Erasmus universitaris per tal que aquests joves puguin fer part de la seva formació en escoles europees? La Comissió Europea acaba de presentar el nou programa Erasmus+ que pren el relleu al PAP (Programa d’Aprenentatge Permanent) i que té com a objectiu principal atendre les necessitats d’aprenentatge i formació dels joves en formació professional i en l’educació superior, inclòs l’alumnat de cicles formatius de grau superior. Les accions destinades a afavorir la mobilitat formativa dels professors i dels joves són l’eix principal del programa i on hi ha destinats una gran part dels recursos disponibles. Poder fer part de la formació pràctica en una empresa a l’estranger ja és una realitat a Catalunya des de fa molts anys. En els darreres 2 anys més de 1.500 alumnes d’FP han gaudit de beques per fer l’FCT a través de les convocatòries del Departament d’Ensenyament i el suport de programes europeus. La gran novetat del

20

nou programa és que inclou la possibilitat de realitzar també formació en un altre centre d’Europa i reconèixer aquesta formació utilitzant el sistema ECVET (1Sistema Europeu de Transferència de Crèdit par a l’Educació i la Formació Profesionals), en l’experimentació del qual, Catalunya i el Departament d’Ensenyament n’ha estat pionera. Properament regularem l’ús de la metodologia ECVET per part dels centres. Aquest serà un altre terreny obert a la innovació.

Consell per als joves

I ja per acabar, que li diria a un jove que acaba l’ESO o uns estudis de postobligatòria per tal de motivar-lo a seguir formant-se? Li diria que té una enorme varietat d’oportunitats de formar-se. Només en la formació professional hi ha més de 120 titulacions disponibles. A més té els ensenyaments d’Arts plàstiques i disseny, els Ensenyaments esportius, de règim especial, els ensenyaments d’idiomes, a més d’una gamma molt àmplia d’estudis superiors de grau universitari o equivalents. Cal que cadascú pensi quins són els estudis per als quals està millor dotat. Aquells que li permetran ser un bon professional. Perquè en el món en què els joves hauran de viure, la millor garantia de desenvolupament personal és tenir la millor qualificació que cadascú pugui obtenir.


“La meva passió: ”

els joves

empreses col·laboradores:

Junts construïm futur per als joves

21


El minireportatge

Nous escenaris de col·laboració entre escola i empresa L’FP dual obre una nova situació tant en l’àmbit educatiu com en l’empresarial. Però per què? Aquesta situació neix de l’interès de les escoles? És una estratègia de l’administració? O és una tàctica de gestió de recursos humans que surt a compte a les empreses? Laia Torras i Joan Alsina | professors

L’

interès o la inquietud per la FP Dual a Catalunya neix des de la motivació de posar la Formació Professional en el lloc que es mereix. A partir d’aquesta inquietud, el Departament d’Ensenyament es fixa en altres models de formació professional que es desenvolupen en diferents països europeus com, per exemple, Holanda, Anglaterra, Alemanya o Àustria i intenten adaptar aquest model a la realitat socioeconòmica del país. L’objectiu de l’FP Dual a Catalunya seria tornar a crear la figura de l’aprenent, però la diferència és que l’aprenent de l’actualitat ja està format, aprèn una base tècnica a l’escola i l’aplica a l’empresa.

Situemnos...

Una mica d’Història... Salesians Sant Vicenç dels Horts, com a escola emprenedora i referent en el terreny de la formació professional, va creure convenient, des del primer moment, incloure en el sistema de formació actual, el model de l’FP Dual per tal que els alumnes poguessin tenir una formació remunerada molt més real i propera a l’entorn productiu i laboral. Fou a finals del curs 2011-2012, quan una empresa del sector del metall, assessorada per consultors alemanys, ens va plantejar, per primer cop, la possibilitat d’iniciar-nos en el model de formació alemany. Aquest va

22

ser el punt d’inflexió per als Salesians Sant Vicenç dels Horts. Es va iniciar una primera fase de contactes amb diferents escoles i entitats que ja s’havien iniciat en el model Dual, i també es va demanar formar part del grup d’escoles pioneres del Departament d’Ensenyament. Començava així, la segona fase del procés: posar-se en contacte amb les empreses i indústries de Sant Vicenç dels Horts i de la rodalia per presentar el nou format de la formació dual. Calia cercar empreses que creguessin en el projecte i poguessin contractar i formar alumnes a les seves instal·lacions. Calia explicar-los que l’objectiu era treballar plegats, alumnes, escola i empresa, per tal que les tres parts sortissin beneficiades. I la feina va donar els seus fruits: actualment hi ha un grup d’empreses que han signat conveni amb l’escola per implantar aquest nou sistema formatiu: AMES, GESTAMP, SEDAL, SANJO, AJUNTAMENT SANT VICENÇ DELS HORTS, INYSER SA, ALMIRALL i FAURECIA AUTOMOTIVE ESPAÑA. A totes elles els hem preguntat per què han decidit col·laborar amb l’escola i quin benefici hi veuen per a l’empresa. Aquestes són algunes de les seves opinions: >>


Dani Fernández Fernández, Human Resources Manager de GESTAMP «Gestamp Abrera és una Empresa que sempre ha cregut i participat en les “clàssiques” formacions, en què els nostres professionals es bolquen en aportar coneixement pràctic, però és evident que això no és suficient. Quan la persona comença a assimilar algun coneixement ha de finalitzar les pràctiques, i tornem-hi. Els formadors, malgrat la seva bona voluntat, es cansen d’haver de començar de zero novament cada poc temps. La formació Dual ha de permetre ampliar el coneixement que des de l’empresa es pot traslladar als estudiants. Un cop finalitzada la seva etapa de formació seran, sens dubte, millors professionals des del primer moment que s’estableixi una relació laboral. Gestamp té presència a tot Espanya, per aquest motiu buscàvem una escola que fos capaç de donar-nos resposta en la gran majoria de les nostres plantes. Salesians ha estat la millor opció i sempre ha demostrat estar interessada en guiar-nos en aquest nou procés de formació dual.» Francisco López, responsable del Departament de Personal i RRHH de SANJO «El projecte de formació Dual que ens ha proposat Salesians de Sant Vicenç ens ha semblat interessant. Considerem que és una fórmula molt efectiva que permetrà conjugar la realitat del món laboral i la formació que s’imparteix en els centres educatius tot forjant professionals que s’hauran enriquit en totes les fases de l’aprenentatge fins a aconseguir la seva plena qualificació professional. Comptar amb estudiants de Salesians és un aval per a les empreses ja que compten amb joves que no només tenen un alt nivell acadèmic sinó que també s’han vist afavorits amb “valors” que els ajudaran en la seva inserció a la societat i a l’empresa.

Pel que fa als beneficis de col·laborar en el projecte de formació Dual, cal destacar que la simbiosi d’aquesta col·laboració entre les empreses i els estudiants és una molt bona oportunitat per conèixer-se i, ens facilita disposar de candidats formats i ajustats per a futures necessitats.» Anna Esteller, Recruiter Manager (RRHH) a AMES «AMES és una empresa que sempre ha estat molt compromesa amb la formació. Des de fa molts anys col·laborem amb els Salesians de Sant Vicenç dels Horts pels valors humans que transmeten en la formació dels joves. El resultat ha estat molt positiu. Bastants dels nostres treballadors han començat com a estudiants en pràctiques i sempre hem intentat col·laborar perquè poguessin aprendre el màxim possible, tant coneixements tècnics com actituds i valors davant l’empresa. En la nostra societat actual, estem convençuts que l’empresa pot ser un valuós agent de formació, participant activament en l’important repte que suposa l’educació de persones. Per això considerem que l’FP Dual és un pas endavant en aquesta tasca.» Per a totes les parts implicades en aquest nou escenari de col·laboració, l’FP dual suposa un canvi total, potser, un dels més importants que hi ha hagut mai en el terreny de la formació professional. El repte, ara, és encaixar aquest nou model en el caràcter propi i la manera de fer dels Salesians Sant Vicenç dels Horts, ja que són molts els alumnes que passaran bona part de la seva jornada a l’empresa i necessitaran més que mai l’acompanyament i seguiment dels tutors i professors de l’escola per tal que el projecte sigui vertaderament educatiu i formativament exitós.

23


La crònica

Salesians Sant Vicenç ha acollit aquest any l’acte de cloenda de les 12nes Jornades Professionals i Tecnològiques i la 8a edició dels Premis SIT

24


El passat dimarts 22 d’abril, l’auditori de Salesians Sant Vicenç es va omplir fins la darrera fila per assistir a l’acte de cloenda de les  12nes Jornades Professionals i Tecnològiques i el lliurament dels Premis SIT (Salesians Illa tecnològica), en què Oriol Junqueras,  César Molins,  Eva Aguiló  i  Salva Díaz  van protagonitzar un interessant debat entorn del tema “joves i futur professional”. Joan Alsina | professor

E

ls convidats i espectadors que van presenciar l’acte se sorprenien i alguns aprofitaven per fotografiar l’espectacular escenari decorat amb un TUK-TUK (un vehicle que és l’habitual mitjà de transport dels taxistes a l’Índia) que han elaborat  els alumnes de Grau Mitjà de Carrosseria. A més del TUKTUK, uns quants pneumàtics, uns cubs negres, uns llums de fons que canviaven de color i una gran pantalla en què s’hi projectava l’esdeveniment en directe, acabaven de completar una posada en escena impressionant.

Fetes les presentacions i donada la benvinguda, es va procedir al debat. Per una banda, Salva Díaz,  jove emprenedor que actualment treballa a Menshen Iber SL i està acabant la seva formació a distància amb Salesians Sant Vicenç, va destacar la importància d’aprendre llengües estrangeres i d’analitzar les necessitats del mercat alhora d’afrontar la incorporació al món laboral. També va encoratjar els joves que estan començant a decidir el seu camí professional a no tenir por: “No tingueu por d’equivocarvos. És important que els errors, que tots en cometem, els transformem en lliçons”, “No hi >>

25


La crònica

>> ha un camí acadèmic o professional correcte i un d’equivocat, cadascú ha d’anar decidint, i en allò que decideixis cal esforçar-s’hi i posar-hi ganes”. Al seu torn, Cèsar Molins, director general de l’empresa metal·lúrgica AMES SA, va aclarir que les empreses no tenen la responsabilitat de crear llocs de treball per als joves, sinó que “la responsabilitat de les empreses és obrir-se mercat, créixer, i llavors, com a conseqüència, crearem ocupació, llocs de treball per als joves”. També va subratllar que el teixit empresarial de Catalunya cal que cooperi, que “tots som Catalunya SA” i que serà aquest teixit “allò que ens permetrà tirar endavant”, millorar la taxa d’atur i sortir de la crisi. Però per això, segons Molins, “cal que els joves que van a buscar feina tinguin clar que més important que el currículum -que és important- és estar disposat a treballar, i dir ‘què puc fer?’, ‘en què puc ajudar?’, ‘és igual,

26

el que sigui, que jo ho aprenc’. I no que la primera pregunta que faci en l’entrevista de feina sigui ‘quan tindré vacances?’ o ‘quant cobraré?’.” Per altra banda, Cèsar Molins valorava positivament l’FP DUAL, que, tot i l’enrenou que suposa per a l’empresa, és una gran oportunitat per a totes les parts. Eva Aguiló, directora acadèmica de Salesians Sant Vicenç, expressava, en aquest sentit, la necessitat que “el sistema educatiu ens doni la suficient  flexibilitat  a l’hora de dissenyar itineraris formatius, en funció del sector professional i de la zona on es trobin localitzades les empreses, per tal d’oferir als joves una formació que respongui a les necessitats reals d’aquestes empreses”. I afegia “A mi m’agradaria arribar a tenir un escenari com el del País Basc. Per això crec imprescindible que l’Administració local sigui coherent i facilitadora, que cregui i confii


en l’experiència de les empreses i de les escoles, i entengui que tots treballem per a un mateix bé comú.” Oriol Junqueras, alcalde Sant Vicenç dels Horts i  president d’ERC, va tancar el debat fent un reflexió sobre diversos aspectes que, segons ell, els joves i també les escoles i les empreses cal que tinguin en compte. Per exemple que “el  sistema educatiu  del nostre país és alhora un èxit i un desastre” perquè per una banda “estem destacant a nivell mundial en publicacions científiques i recerca”, però per l’altra, “hi ha un alt índex de fracàs escolar, el qual suposa una gran despesa pública, entre altres coses”. Seguint aquest fil, Junqueras va comentar que la situació social de les properes generacions serà molt dura perquè, demogràficament, avui el nombre de treballadors que cotitzen és molt superior al dels pensionistes però en el futur la situació es revertirà. “Hi ha pocs recursos, i els que s’inverteixen en una cosa es deixen d’invertir en una altra” per això, segons l’alcalde, és bo que els joves entenguin la necessitat de de formar-se, no només en la flexibilitat i la diversificació “que sembla que està de moda parlar de flexibilitat”, sinó en l’especialització i en àmbits no necessàriament pràctics, que permeten un sa desenvolupament mental: “el Llatí permet connexions neuronals semblants a les que es desenvolupen en la realització de determinades operacions matemàtiques”.

tots treballem per a un mateix bé comú Junqueras també va parlar d’immigració, però no com a problema social, com se sol fer, sinó com a doble oportunitat: “Una persona que com a llengua familiar té la llengua del país amb el qual una empresa vol establir una relació comercial, és un fitxatge interessant per a aquella empresa”. I, per altra banda, la immigració és una oportunitat pels joves del nostre municipi, ja que “A Sant

Vicenç hi ha força famílies d’origen xinès i pakistanès. Els uns parlen xinès, i els altres urdú, que és la mateixa llengua que l’hindi, llengua majoritària de l’Índia, però que s’escriu en un altre alfabet. Doncs, els qui tingueu amics d’origen xinès o pakistanès teniu l’oportunitat d’aprendre dues llengües que són les de dos dels països amb els quals

Europa manté més relacions comercials. Penseu que els xinesos parlen molt poc el’anglès”, assenyalava Oriol Junqueras. El debat va acabar amb un llarg i agraït aplaudiment dels assistents que va donar pas a la 8a edició del lliurament dels Premis SIT (Salesians Illa Tecnològica). En primer lloc van ser guardonades les següents empreses: Reconeixement a l’empresa SEAT per la seva col·laboració en la donació de material per al departament de carrosseria i per l’ajuda donada a l’escola en la posada en marxa de la FP Dual.   Reconeixement a l’empresa CEMENTOS MOLINS S.A. per la seva col·laboració en la realització de les pràctiques a l’empresa de l’alumnat, pel suport donat a l’escola i en la formació dels seus treballadors.

>>

27


La crònica

Reconeixement a l’empresa CONSULTING I GESTIÓ per la seva col·laboració en la realització de les pràctiques a l’empresa de l’alumnat de grau mitjà i la seva implicació en la formació dels alumnes.   Reconeixement a l’empresa AMES S.A per la seva col·laboració en la realització de les pràctiques a l’empresa  de l’alumnat i per acollir, en la modalitat d’FP Dual alumnes de les especialitats de Mecanització, Automatització i Robòtica Industrial, i Administració i Finances.   Reconeixement a l’empresa  AKZO NOBEL INDUSTRIAL PAINTS  per la seva col·laboració en la realització de les pràctiques a l’empresa de l’alumnat dels nostres centres.   Reconeixement a l’empresa  BLANC I NEGRE  per la seva col·laboració amb els nostres centres durant molts anys, acollint als alumnes amb més dificultats d’inserció laboral en l’àmbit del Comerç, encarregantse de la seva formació com a tècnics en Comerç però també de la seva formació integral com a persones.   Reconeixement a l’empresa SUNCO ENERGY, S.L.  per haver confiat plenament en els estudiants de l’EUSS quan els sorgeix una oportunitat d’oferir pràctiques en la seva empresa.   Reconocimiento al  HOTEL MAS MONZÓN  por su colaboración con instituciones sociales, con la escuela en la realización de las prácticas en empresa del alumnado, por su participación en los actos que realiza el centro: jornadas técnicas, celebraciones, charlas educativas, y tantas otras colaboraciones.   Reconeixement a l’empresa ESKO IBERIA S.L. per la seva col·laboració en la realització de les pràctiques a l’empresa de l’alumnat, i per la incorporació en plantilla d’alumnes dels nostres centres.

>>

28

Reconeixement a l’empresa ESTAMP S.A.U. per la seva col·laboració en la realització de les pràctiques a l’empresa de l’alumnat, i la col·laboració en la formació en FP Dual, així com per la incorporació en plantilla d’alumnes dels nostres centres.

Posteriorment va ser el torn dels alumnes dels nostres centres, tant de secundària i d’FP, com  de l’Escola Universitària. Els afortunats van ser: El premi per al millor  Treball de Síntesi de Grau Mitjà ha estat per:  “Manipulació de peces de forn”  de  José Valverde García,  Alejandro Sospedra de Miguel, alumnes de CFGM d’Instal·lacions elèctriques i automàtiques de Salesians Sarrià.  Tutors: Josep M. Serra Garcia i José Oriol Argany i Moya


Reconeixment a les empreses

El premi per al millor Treball de Síntesi de Grau Superior ha estat per:

El premi al millor  Treball de Recerca de Batxillerat ha estat per:

“Cèl·lula de fabricació flexible (estació 4)” de Jordi González Martín, Oriol Llorens Ruiz, alumnes de CFGS de Sistemes de Regulació i Control Automàtics de Salesians de Sant Vicenç. Tutor/a: Carme Soto Rodríguez.

“Viure en temps de crisi” de Carla Barceló Sàbat, Judit Pastor Costa, alumnes de Batxillerat de Ciències i Tecnologia, i Batxillerat d’Humanitats i Ciències Socials de Salesians de Sant Vicenç. Tutor/a: Carles Bel Pérez

>>

29


La crònica Alumnes premiats i els seus tutors

>>

El premi en l’àmbit del compromís social dels estudis d’enginyeries tècniques industrials ha estat per “LABVAL: Laboratori virtual de valoracions àcid-base” de  Joan Morral Ventura, alumne del Grau d’enginyeria Industrial de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià.  Tutor/a:  Miquel Àngel Amer Boixareu Núria Mollà, directora titular de Salesians Sant Vicenç va cloure l’acte amb unes breus paraules d’agraïment a tots els que havien fet possible l’acte, especialment a les empreses i entitats que han signat o signaran properament convenis de col·laboració amb Salesians Sant Vicenç, com  AMES, GESTAMP, SEDAL, SANJO, AJUNTAMENT SVH, INYSER SA, ALMIRALL i FAURECIA AUTOMOTIVE ESPAÑA SA. “També sabem, pel que anem rebent de vosaltres, que ben aviat en sereu moltes més, així  que a totes moltes gràcies per la vostra  valentia  i  compromís” agraïa Núria Mollà, donant pas, tot seguit, als assistents

30

a participar d’un deliciós refrigeri servit pels mateixos alumnes d’FP de l’escola. Al voltant dels croissants i les begudes, els comentaris eren elogiosos i positius; es repartien enhorabones per als premiats, per als organitzadors, per als alumnes de Carrosseria que havien elaborat el Tuk-tuk i per a la reeixida posada en escena. I qui més qui menys continuava el debat obert pels contertulians. Debat que caldrà mantenir viu en els propers anys per no perdre de vista que del futur professional dels joves d’avui en depèn el benestar, l’estabilitat i la sostenibilitat de la nostra societat de demà. A Salesians, seguim mirant el futur amb esperança.


Fotos dels grups curs 2013-2014 31


1r A

B

C

32


2n A

B

C

33


3r A

B

C

34


4t A

B

C

35


1r

A

B

36


2n

A

B

37


Carrosseria

1r

2n

CF Grau MitjĂ 38


Instal·lacions elèctriques i automàtiques

1r

2n

CF Grau Mitjà 39


Comerç

1r

CF Grau Mitjà 40


Gestió administrativa

1r

2n

CF Grau Mitjà 41


Mecanització

1r

2n

CF Grau Mitjà 42


CAS

Curs d’Oficis

43


Automatitzaci贸 i rob貌tica industrial

1r

2n

CF Grau Superior 44


Administraci贸 i finances

1r

2n

CF Grau Superior 45


Comunitat Educativa

46


47


santvicenc.salesians.cat

Revista Salesians Sant Vicenç dels Horts - Curs 2013/14  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you