Page 1

ept! c n o c w u Nie

Safari onder canvas

ReizenNaarAfrika.be

by ProFlight


Treed in de voetsporen van de vroege ontdekkingsreizigers, ver weg van de begane paden, en ontwaak met een onvergetelijke zonsopgang en de geluiden van de bush. Doorkruis het échte Afrika en proef van de authenticiteit terwijl u, met professionele gidsen, op zoek gaat naar de Big Five in de mooiste natuurreservaten. Laat u, bij uw terugkeer, in de watten leggen door de kok wanneer u de warmte van het kampvuur opzoekt en luistert naar de fascinerende verhalen van uw gids onder een fonkelende sterrenhemel… In de 19de eeuw waren safari’s het exclusieve voorrecht van de Britse adel, die in stijl naar de wildernis trok en daar verbleef in luxueuze safaritenten te midden van de pure, ongerepte natuur. Met het oog op een nog intensere natuur-en safaribeleving heeft ReizenNaarAfrika.be met deze ‘mobile safari’s’ een reisformule opgediept die reeds bestaat sinds het begin van het safaritijdperk. Voor velen een ervaring die tot de verbeelding spreekt, maar die tot voor kort onbetaalbaar was. Trots kunnen wij dan ook stellen dat wij nu met onze ‘kampeersafari’s’ een uniek alternatief met een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding ontwikkeld hebben voor safari’s in lodges. Voor de meest recente en gedetailleerde informatie verwijzen wij graag naar onze website www.reizennaarafrika.be, waar u ons volledig reisaanbod terugvindt. Wij wensen u alvast veel plezier bij de voorbereiding van uw reis! Guy Bogaerts

2

Take a walk on the wild side…


Wat is een mobile safari? Een mobile safari of kampeersafari is ongetwijfeld de beste manier om Afrika van binnenuit te ontdekken. Per 4x4 wordt u van de ene prachtige kampeerplek naar de andere gebracht waar u steeds een aantal nachten slaapt in compacte maar comfortabele tenten, al dan niet afgewisseld met enkele overnachtingen in lodges. De reis is hierbij even belangrijk als de bestemming: over land reizen maakt dat u subtiele veranderingen in het landschap kunt waarnemen, de lokale bevolking ontmoet en vele dieren kunt spotten. In het dagelijks programma zijn er tal van activiteiten voorzien zoals safari’s per 4x4 en eventueel wandel- en boottochten. Tijdens uw volledige trip wordt u vergezeld door één en dezelfde ervaren natuurgids die u, met de nodige passie, alle geheimen van de bush zal toevertrouwen.

De ene mobile safari is de andere niet… Mobile safari’s bestaan in verschillende comfortniveau’s:

• Overland truck mobile safari’s spreken voornamelijk jongere reizigers aan die met een krap budget en in grote groep een lange trip willen maken met een minimum aan comfort. Het vervoer gebeurt per truck en van de deelnemers wordt verwacht dat ze, op publieke campsites, zelf de kleine iglo­tenten opzetten en actief meehelpen bij het koken en afwassen. Naar onze mening zijn deze safari’s te duur voor wat ze te bieden hebben en garanderen ze geen authentieke natuurervaring.

• Budget mobile safari’s kennen dezelfde opzet als de overland truck mobile safari’s, maar worden uitgevoerd met 4x4’s in plaats van met trucks. Om dezelfde reden hebben wij beslist ook deze safari’s niet in deze brochure te publiceren. • 'Adventure' mobile safari’s zijn de middenmoot onder de mobile safari’s. U reist met 4x4 voertuigen in kleine groep en logeert in iglotenten op private campsites. Er wordt van u verwacht dat u af en toe een handje toesteekt (semi-participation). • 'Comfort' mobile safari’s bieden grotere tenten en een raamplaats in de 4x4. Gedurende deze reizen wordt u volledig op uw wenken bediend en moet u enkel nog genieten (fully serviced). • 'First' mobile safari’s staan voor nog meer comfort. Iedere ruime tent heeft een eigen aangebouwde bushdouche en -toilet (behalve in Tanzania waar enkel een noodtoilet is voorzien in uw tent en een bushdouche en -toilet in het kamp voor uw privégezelschap). Het kamperen wordt afgewisseld met een aantal overnachtingen in lodges. • Luxe mobile safari’s brengen u terug naar lang vervlogen tijden, compleet met zilveren bestek en butlerservice. Omdat reizen in deze grandeur slechts is weggelegd voor de happy few, hebben wij ook deze reizen niet in ons aanbod opgenomen. Aarzel echter niet ons te contacteren indien deze optie toch uw voorkeur mocht wegdragen.

3


Onze mobile safari’s ReizenNaarAfrika.be opteerde heel specifiek om te focussen op de 'adventure', 'comfort' en 'first' mobile safari’s. Uit eigen ervaring weten wij namelijk dat deze slechts een kleine impact hebben op de omgeving en over de beste prijs/kwaliteitsverhouding beschikken.

'Adventure' mobile safari

'Comfort' mobile safari

'First' mobile safari

Deze categorie is de middenmoot onder de mobile safari’s. Met speciaal uitgeruste 4x4 voertuigen brengen professionele gidsen - die zijn geselecteerd op basis van hun natuurkennis, veilige rijstijl en vlotte omgang - u in beperkte groep naar de mooiste private campsites. De programma’s zijn zo uitgestippeld dat er voldoende tijd is om de bestemming op een rustige manier te ontdekken, te fotograferen en te genieten van de natuur en stilte rondom u. Eenieder beschikt over een comfortabele zitplaats in het voertuig doch een ‘raamplaats’ kan niet altijd continu gegarandeerd worden. U logeert in comfortabele iglotenten - die net geen stahoogte hebben - op degelijke matrasjes in propere slaapzakken. Handdoeken dient u zelf mee te brengen. Voor het volledige reisgezelschap (maximum 12 deelnemers) is één bushdouche en -toilet voorzien. Er wordt van u verwacht dat u af en toe een handje toesteekt (semi-participation).

Gedurende deze reis wordt u volledig op uw wenken bediend en moet u enkel nog genieten (fully serviced). Een apart team zorgt er namelijk voor dat uw bedje gespreid is wanneer u in het kamp arri­ veert en bereidt heerlijke maaltijden terwijl u van een gin & tonic nipt aan het kampvuur. De ruim 2 meter hoge tenten zijn uitgerust met stabiele veldbedden met matras en schoon beddengoed. Ook handdoeken zijn voorhanden. Per 6 personen beschikt u over een bushdouche en -toilet. In de 4x4 geniet iedereen van een plaats aan het raam.

De 'first' mobile safari staat voor nog meer comfort. Iedere ruime tent heeft een eigen aangebouwde bushdouche en -toilet (behalve in Tanzania waar enkel een noodtoilet is voorzien in uw tent en een bushdouche en -toilet in het kamp voor uw privégezelschap). Het kamperen wordt afgewisseld met een aantal overnachtingen in lodges.

In internationaal gezelschap of privé? Afhankelijk van het gekozen programma kunt u in internationaal gezelschap op vaste afreisdata of met een privégids onder familie of vrienden op flexibele data reizen. Een mobile safari op privé­basis is aanbevolen voor de meest fervente fotografen of voor zij die over andere specifieke interesses beschikken of gewoonweg niet gestoord willen worden door medereizigers.

4


Het safarilexicon Big Five > De ‘Big Five’ of ‘Grote Vijf’ staan voor de vijf Afrikaanse diersoorten die jagers als moeilijkste prooi beschouwen: de leeuw, de olifant, het luipaard, de neushoorn en de buffel. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, slaat de term dus niet op de vijf grootste of gevaarlijkste dieren. Het nijlpaard is bijvoorbeeld groter dan de leeuw en een stuk gevaarlijker dan de buffel. Bushdouche > De, met canvas omheinde, bushdouche bestaat uit een warmwaterreservoir waaraan een douchekop is bevestigd. Bushtoilet > Afhankelijk van de gekozen reisformule is het, met tentdoek afgescheiden, bushtoilet een diepe, smalle put in de grond (long drop loo) of een doorspoeltoilet (flush toilet). Bush walk > Een bush walk is een, met gids begeleide, wandeling door de wildernis waarbij vooral aandacht wordt besteed aan kleinere dieren en vogels, die vanuit een voertuig moeilijker te aanschouwen zijn, en ook langer stilgestaan wordt bij het landschap en de vegetatie. Campsite > In Botswana kan gekampeerd worden op public campsites, die uitgebaat worden door de staat, of op private campsites die bij de Hospitality and Tourism Association of Botswana (HATAB) zijn aangesloten. In Tanzania heeft u de keuze tussen public of zogenaamde special campsites, die beiden beheerd worden door Tanzania National Parks (TANAPA). Het spreekt voor zich dat de private of special campsites garant staan voor de meest exclusieve natuurbeleving, ver weg van hekken of andere toeristen.

Fly camping > Deze vorm van reizen, waarbij u meestal te voet een uitstap maakt vanuit een vast safarikamp waar u één of twee nachten in zeer eenvoudige accommodatie verblijft, is niet te verwarren met mobile safari’s. Game drive > Letterlijk vertaald is een ‘game drive’ een ‘wildrit’, maar in het Nederlands staat dit beter bekend als safari per 4x4.

Mokoro

Mokoro > Een mokoro is een uitgeholde kano waarmee op de kristalheldere kanalen van de Okavangodelta de lokale fauna en flora verkend wordt. Semi-participation of fully serviced > Bij mobile safari’s wordt een onderscheid gemaakt tussen semi-participation en fully serviced safari’s. Tijdens de semi-participation safari’s (onze 'adventure' mobile safari’s) wordt gevraagd dat u zelf uw tent opstelt en helpt bij de afwas. In geval van een fully serviced safari (onze 'comfort' en 'first' mobile safari’s) is het kamp reeds opgebouwd bij uw aankomst en dient u enkel nog te genieten.

Bushtoilet

Messtent

Shelter of messtent > Naargelang de gekozen reisformule eet u onder een shelter (canvas afdak) of in een messtent (ruime, gesloten safaritent).

Shelter

Bushdouche 5


In het hart van zuidelijk Afrika ligt Botswana, Afrika’s best bewaarde geheim en hét safariland bij uitstek. Wild is er

Botswana

in overvloed en de reiziger die het onontdekte Afrika wilt ontdekken, kan van alles vinden in Botswana… ’s Werelds grootste inlandse delta die bestaat uit een netwerk van kanalen, moerassen en rietlanden, de duizenden olifanten in het Chobe National Park, de uitgestrekte Makgadikgadi zoutpannen en de verlaten Kahalariwoestijn. Alsof al dat schoons nog niet genoeg is, bevinden zich over de grens ook nog de indrukwekkende Victoria-watervallen. Met een derde van de oppervlakte onder wildlife management heeft Botswana resoluut de kaart getrokken van exclusief kwaliteits- en ecotoerisme in plaats van massatoerisme wat maakt dat u deze ongerepte natuur quasi helemaal alleen voor u zelf heeft.

6 6


De Victoria-watervallen

Het Moremi Game Reserve

Op de grens van Zambia en Zimbabwe, te midden van een tropisch woud, zijn de Victoria-watervallen gelegen waar de woeste Zambezirivier zich met een oorverdovend geraas van 100 meter hoogte over een breedte van maar liefst 1.700 meter naar beneden stort. Maar liefst 550 miljoen kubieke meter water per minuut verdwijnt op die manier in een diepe kloof.

Het was in 1963 dat de weduwe van de BaTawana leider Moremi III dit gebied, dat later uitgebreid werd tot de huidige 5.000 km², uitriep tot Moremi Game Reserve. Voor het eerst in de geschiedenis van zuidelijk Afrika stond een Afrikaanse gemeenschap vrijwillig territorium af ter bescherming van de unieke fauna en flora. Het Moremi Game Reserve beslaat ongeveer een vijfde van de Okavangodelta en is één van de beste plekken ter wereld om wild te spotten. De grootste troef van dit wildreservaat is wellicht het feit dat zowel safari’s op het land per 4x4 als op het water per motorboot of mokoro kunnen georganiseerd worden.

Het Chobe National Park Het, meer dan 10.000 km² grote, Chobe National Park in het noordwesten van Botswana is het derde grootste park van Botswana met één van Afrika’s dichtste concentraties wild. Het park is ingedeeld in 4 ecosystemen: het weelderig begroeide Serondelagebied bij de Choberivier, het droge Savutekanaal, de waterrijke Linyantiregio en het warme, droge binnenland tussen deze drie ­gebieden. De belangrijkste diersoorten komen in dit park voor: giraffen, olifanten, zebra’s, impala’s, tsessebes, roan- en sabelantilopen, wildebeesten, koedoes, buffels, waterbokken, wrattenzwijnen, elanden en roofdieren zoals leeuwen, hyena’s en jakhalzen evenals de bedreigde cheetahs en wilde honden bevolken dit gebied. In het bijzonder is Chobe National Park gekend voor zijn gigantische rondtrekkende kuddes olifanten waarvan de totale populatie op 120.000 dikhuiden geschat wordt.

De Makgadikgadi Pans & het Nxai Pan National Park Stel u voor: een oppervlakte zo groot als Portugal, grotendeels onbewoond. Het verlaten, vlakke, kleurloze terrein lijkt eindeloos tot het samensmelt met de melkblauwe horizon. Dit is het 12.000 km² grote Makgadikgadi, deel van het Kalaharibekken en één van de bekendste zoutpannen ter wereld. Gedurende het merendeel van het jaar is dit solitair gebied extreem droog. Het is slechts in het regenseizoen dat de zoutpannen zich met water vullen en onder andere zebra’s en gnoes de grasvlaktes opzoeken. Het zijn echter de honderdduizenden flamingo’s die dan de show stelen.

De Okavangodelta

De Kalahari (half)woestijn

De Okavangodelta is ongetwijfeld één van de meest bijzondere natuurgebieden ter wereld. Dit enorme watergebied dat bestaat uit een systeem van rivierarmen en stromen doorspekt met beboste eilanden, graslanden en savanne en omgeven door riet en papyrus wordt gevoed door de 1.600 km lange Okavangorivier die ontspringt in de Angolese hooglanden en uitmondt in het zand van de Kalahari waardoor 15.000 km² van de woestijn van water wordt voorzien. Omdat het water erg langzaam door de delta stroomt en er ongeveer een half jaar over doet om vanuit Angola naar de zuidelijkste punt van de delta bij Maun te komen, is de Okavangodelta het enige gebied in de regio dat in het droge seizoen over het hoogste waterpeil beschikt. De dierenwereld is werkelijk overweldigend met naast de klassieke hoofdrolspelers ook een grote verscheidenheid aan waterminnende dieren zoals nijlpaarden, krokodillen, slangen, schildpadden, hagedissen, vissen en talloze vogel- en insectsoorten.

De Kalahari strekt zich over 900.000 km² en maar liefst 7 landen uit. Het grootste deel van de Kalahari is gelegen in Botswana waar het 70% van de landoppervlakte bedekt. De naam komt van het Tswana woord ‘Kgalagadi’ dat ‘grote dorst’ betekent. Eigenlijk is de Kalahari eerder een halfwoestijn dan een woestijn die verrassend groen is dankzij het beetje regen dat er ieder jaar valt. Op sommige momenten is het landschap zelfs bedekt met bloemen en gras. Na het regenseizoen trekt deze begroeiing een grote verscheidenheid aan dieren waaronder leeuwen, talloze antiloopsoorten en de alomtegenwoordige stokstaartjes aan. Ook de Bosjesmannen/San leven nog steeds als jagers/verzamelaars in dit gebied volgens meer dan 20.000 jaar oude tradities.

7


'Adventure' Hoe kampeert u?

Hoe reist u?

Over het reisgezelschap

Gedurende onze 'adventure' mobile safari’s in Botswana helpt u een handje wanneer het kamp wordt opgezet op de private campsites. Op een boogscheut van de tent van de gids en kok worden in een cirkel rond het kampvuur de slaaptenten en gedeelde shelter, bushdouche en (long drop) bushtoilet opgesteld. U slaapt in comfortabele koepeltenten van 2,1 meter bij 2,1 meter en 1,75 meter hoogte die voorzien zijn van degelijke matrasjes, propere slaapzakken en kussens. Handdoeken dient u zelf mee te brengen. Wanneer de avond valt, wordt de trailer omgevormd tot keukeneiland en bereidt de kok de heerlijkste bush gerechten op het kampvuur. Achteraf wordt bij de afwas het groepsgevoel versterkt.

In speciaal ontworpen 4x4 Land Rovers met 12 comfortabele zitplaatsen doorkruist u Botswana. Afhankelijk van het aantal deelnemers, heeft u continu of beurtelings een raamplaats. De open voor- en zijkanten en het oprolbaar canvas dak zorgen er echter voor dat u van een perfect uitzicht geniet vanuit elke positie. Op die manier kunt u helpen bij het spotten van wild, de dieren fotograferen of filmen of gewoon heerlijk genieten van de prachtige natuur. De Land Rovers beschikken tevens over een ingebouwde koelkast en 220 volt oplaadmogelijk­heden voor foto- en videomateriaal.

Afhankelijk van de gekozen data, sluit u aan bij een internationale groep met maximum 12 deelnemers of reist u in privégezelschap. De minimumleeftijd voor deze mobile safari’s is 12 jaar op voorwaarde dat de tent gedeeld wordt met een volwassene of jongere van minstens 16 jaar. Als u met kinderen reist, raden wij u ten stelligste aan om te opteren voor een privégids omdat deze reisformule u meer flexibiliteit en privacy biedt.

8


'Adventure' programma's In het spoor van de buffel - 12 dagen

In het spoor van de visarend - 15 dagen

In het spoor van het luipaard - 21 dagen

1 Vlucht Brussel - Johannesburg 2 Vlucht Johannesburg - Maun Na de middag transfer naar uw hotel. 3 Maun - Moremi Game Reserve Kennismaking met uw gids en (eventuele) medereizigers. 4 Moremi Game Reserve Game drive in de vroege ochtend en late namiddag. 5 Moremi Game Reserve Vandaag verhuist het kamp binnen Moremi. 6 Moremi Game Reserve - Savute 7 Savute - Chobe National Park 8 Chobe National Park Game drive in de vroege ochtend en late namiddag. 9 Chobe National Park - Livingstone Per ferry steekt u de Zambezirivier over en rijdt u naar Livingstone, gelegen aan de Zambiaanse zijde van de Victoriawatervallen. ’s Middags bezoek aan de watervallen. Transfer naar uw hotel. 10 Livingstone 11 Vlucht Livingstone/Victoria Falls - Johannesburg - Brussel Na het ontbijt transfer naar de luchthaven. 12 Brussel

1 Vlucht Brussel - Johannesburg 2 Vlucht Johannesburg - Maun Na de middag transfer naar uw hotel. 3 Maun - Okavangodelta Kennismaking met uw gids en (eventuele) medereizigers. Van Maun gaat u naar de Okavangodelta. Daar gaat u per motorboot en mokoro verder naar een eilandje. 4 Okavangodelta Excursies per mokoro en begeleide wandelingen. 5 Okavangodelta - Maun Terug naar Maun per mokoro, boot en 4x4. Optioneel (ca. € 100/pers., min. 3 pers.) keert u per klein vliegtuigje terug met een panoramisch zicht over de delta. 6 Maun - Moremi Game Reserve 7 Moremi Game Reserve Game drive in de vroege ochtend en late namiddag. 8 Moremi Game Reserve Vandaag verhuist het kamp binnen Moremi. 9 Moremi Game Reserve - Savute 10 Savute - Chobe National Park 11 Chobe National Park Game drive in de vroege ochtend en late namiddag. 12 Chobe National Park - Livingstone Per ferry steekt u de Zambezirivier over en rijdt u naar Livingstone, gelegen aan de Zambiaanse zijde van de Victoria-watervallen. ’s Middags bezoek aan de watervallen. Transfer naar uw hotel. 13 Livingstone 14 Vlucht Livingstone/Victoria Falls - Johannesburg - Brussel Na het ontbijt transfer naar de luchthaven. 15 Brussel

1 Vlucht Brussel - Johannesburg 2 Vlucht Johannesburg - Maun Na de middag transfer naar uw hotel. 3 Maun - Hainaveld Kennismaking met uw gids en (eventuele) medereizigers. Van Maun rijdt u naar een wildboerderij. ‘s Middags maakt u een door Bosjesmannen/San begeleide natuurwandeling. 4 Hainaveld - Central Kalahari Game Reserve 5 Central Kalahari Game Reserve : safari naar Passarge Valley. 6 Central Kalahari Game Reserve : safari naar Deception Valley. 7 Central Kalahari Game Reserve : game drives. 8 Central Kalahari Game Reserve - Maun 9 Maun - Okavangodelta Van Maun gaat u naar de Okavangodelta. Daar gaat u per motorboot en mokoro verder naar een eilandje. 10 Okavangodelta : excursies per mokoro en begeleide wandelingen. 11 Okavangodelta - Maun Terug naar Maun per mokoro, boot en 4x4. Optioneel (ca. € 100/pers., min. 3 pers.) keert u per klein vliegtuigje terug met een panoramisch zicht over de delta. 12 Maun - Moremi Game Reserve 13 Moremi Game Reserve Game drive in de vroege ochtend en late namiddag. 14 Moremi Game Reserve Vandaag verhuist het kamp binnen Moremi. 15 Moremi Game Reserve - Savute 16 Savute - Chobe National Park 17 Chobe National Park Game drive in de vroege ochtend en late namiddag. 18 Chobe National Park - Livingstone Per ferry steekt u de Zambezirivier over en rijdt u naar Livingstone, gelegen aan de Zambiaanse zijde van de Victoria-watervallen. ’s Middags bezoek aan de watervallen. Transfer naar uw hotel. 19 Livingstone 20 Vlucht Livingstone/Victoria Falls - Johannesburg - Brussel Na het ontbijt transfer naar de luchthaven. 21 Brussel 9


'Comfort' Hoe kampeert u? Tijdens onze 'comfort' mobile safari’s in Botswana dient u enkel nog te genieten. Wanneer u na een spannende rit aankomt op de private campsite staat het kamp klaar compleet met slaaptenten, centrale shelter en gedeelde bushdouche en (flush) bushtoilet per 3 tenten. Ook het koken kunt u volledig aan de staff overlaten. U overnacht in ruime koepeltenten van 3 meter bij 3 meter en 2,25 meter hoogte die uitgerust zijn met kampeerbed, matras, dekbed, lakens, kussens met sloop en handdoeken.

Hoe reist u? De aangepaste 4x4 Land Cruisers beschikken over 12 individuele zitplaatsen waarvan er slechts 8 worden gebruikt teneinde iedereen continu een raamplaats te garanderen. De open voor- en zijkanten en het oprolbaar canvas dak geven u een echt buiten­ gevoel en maken dat u een 360° panorama heeft over de omgeving. De Land Cruisers bieden 12 volt oplaadmogelijkheden voor fotoen videomateriaal.

Over het reisgezelschap Afhankelijk van de gekozen data, sluit u aan bij een internationale groep met maximum 9 deelnemers of reist u in privégezelschap. De minimumleeftijd voor deze mobile safari’s is 12 jaar op voorwaarde dat de tent gedeeld wordt met een volwassene of jongere van minstens 16 jaar. Als u met kinderen reist, raden wij u ten stelligste aan om te opteren voor een privégids omdat deze reisformule u meer flexibiliteit en privacy biedt.

10


'Comfort' programma's Hoogtepunten van Botswana - 13 dagen

Het beste van Botswana - 18 dagen

1 2 3 4 5 6 7

1 Vlucht Brussel - Johannesburg 2 Vlucht Johannesburg - Victoria Falls Na de middag transfer naar uw hotel in Victoria Falls, gelegen aan de Zimbabwaanse zijde van de Victoria-watervallen. 3 Victoria Falls - Nata Sanctuary Kennismaking met uw gids en (eventuele) medereizigers. 4 Nata Sanctuary - Nxai Pan National Park 5 Nxai Pan National Park Game drive in de vroege ochtend en late namiddag. 6 Nxai Pan National Park - Maun Terug naar Maun waar u logeert in een hotel. 7 Maun - Xakanaxa (Moremi) 8 Xakanaxa (Moremi) Game drives en excursies per motorboot. 9 Xakanaxa (Moremi) - Khwai (Moremi) Vandaag verhuist het kamp binnen Moremi. 10 Khwai (Moremi) Game drive in de vroege ochtend en late namiddag. 11 Khwai (Moremi) - Savute (Chobe) 12 Savute (Chobe) Game drives en mogelijkheid tot bezoek aan rotsschilderingen van de Bosjesmannen/San. 13 Savute (Chobe) - Serondela (Chobe) 14 Serondela (Chobe) Game drives en optionele boottocht op de Choberivier. 15 Serondela (Chobe) - Victoria Falls Transfer naar uw hotel in Victoria Falls, gelegen aan de Zimbabwaanse zijde van de Victoria-watervallen. 16 Victoria Falls 17 Vlucht Victoria Falls - Johannesburg - Brussel Na het ontbijt transfer naar de luchthaven. 18 Brussel

Vlucht Brussel - Johannesburg Vlucht Johannesburg - Xakanaxa (Moremi) Panoramische vlucht per klein vliegtuigje naar Xakanaxa in het Moremi Game Reserve. Kennismaking met uw gids en (eventuele) medereizigers. Xakanaxa (Moremi) Game drives en excursies per motorboot. Xakanaxa (Moremi) - Khwai (Moremi) Vandaag verhuist het kamp binnen Moremi. Khwai (Moremi) Game drive in de vroege ochtend en late namiddag. Khwai (Moremi) - Savute (Chobe) Savute (Chobe) Game drives en mogelijkheid tot bezoek aan rotsschilderingen van de Bosjesmannen/San. 8 Savute (Chobe) - Serondela (Chobe) 9 Serondela (Chobe) Game drives en optionele boottocht op de Choberivier. 10 Serondela (Chobe) - Victoria Falls Transfer naar uw hotel in Victoria Falls, gelegen aan de Zimbabwaanse zijde van de Victoria-watervallen. 11 Victoria Falls 12 Vlucht Victoria Falls - Johannesburg - Brussel Na het ontbijt transfer naar de luchthaven. 13 Brussel

11


'First'

'First' programma

Hoe kampeert u?

Van delta tot Victoria Falls - 13 dagen

Bij onze 'first' mobile safari’s in Botswana wordt u werkelijk op uw wenken bediend. Een apart team is op de been om te zorgen dat het u aan niets ontbreekt. Op de private campsites worden de slaaptenten van 3 meter bij 3 meter en 2,25 meter hoogte met eigen aangrenzende bushdouche en -toilet voor u opgesteld en voorzien van stretcher, opgerold beddengoed en handdoeken. Dankzij de all-inclusive formule kunt u in de centrale messtent terecht voor drie maaltijden per dag en gratis lokale dranken (bier, wijn, koffie/thee, frisdranken en mineraal water).

Hoe reist u? De speciaal ontworpen 4x4 Land Rovers tellen 12 zitplaatsen waarvan enkel de 8 raamplaatsen worden gebruikt. De open voor- en zijkanten en het oprolbaar canvas dak laten u echt deel

worden van de unieke omgeving. De Land Rovers hebben een ingebouwde koelkast en bieden eveneens 220 volt oplaadmogelijkheden voor foto- en videomateriaal.

Over het reisgezelschap Afhankelijk van de gekozen data, sluit u aan bij een internationale groep met maximum 8 deelnemers of reist u in privégezelschap. De minimumleeftijd voor deze mobile safari’s is 12 jaar op voorwaarde dat de tent gedeeld wordt met een volwassene of jongere van minstens 16 jaar. Als u met kinderen reist, raden wij u ten stelligste aan om te opteren voor een privégids omdat deze reisformule u meer flexibiliteit en privacy biedt

1 Vlucht Brussel - Johannesburg 2 Vlucht Johannesburg - Maun - Moremi Game Reserve Na de middag panoramische vlucht per klein vliegtuigje vanuit Maun naar uw lodge in het Moremi Game Reserve. 3 Moremi Game Reserve Excursies per motorboot of mokoro en begeleide wandelingen. 4 Moremi Game Reserve Vandaag vliegt u naar Khwai (Moremi Game Reserve), het startpunt van deze kampeersafari. Kennismaking met uw gids en (eventuele) medereizigers. Excursie per mokoro. 5 Moremi Game Reserve Game drive in de vroege ochtend en late namiddag. 6 Moremi Game Reserve - Savute 7 Savute Game drive in de vroege ochtend en late namiddag. 8 Savute - Chobe National Park Boottocht op de Choberivier. 9 Chobe National Park Game drive in de vroege ochtend en late namiddag. 10 Chobe National Park - Victoria Falls Transfer naar uw lodge in Victoria Falls, gelegen aan de Zimbabwaanse zijde van de Victoria-watervallen. 11 Victoria Falls 12 Vlucht Victoria Falls - Johannesburg - Brussel Na het ontbijt transfer naar de luchthaven. 13 Brussel Afhankelijk van de gekozen vertrekdatum kan de rondreis ook in omgekeerde volgorde worden uitgevoerd.

12


Gezegend met schitterende meren, weidse valleien, uitgestrekte savannegraslanden, statige bergen en spierwitte stranden, biedt Tanzania de natuur-, strand- en safariliefhebber een ultieme vakantie. De namen van de natuurparken in Tanzania zoals Ngorongoro Conservation Area en Serengeti National Park klinken als een klok. Alhoewel de laatste jaren druk bezocht, is het toch mogelijk - mits een degelijke keuze van de kampeerplekken en een uitstekende privÊchauffeur/ gids - het massatoerisme te ontlopen en een topsafari te beleven. De aandacht in onze programma’s gaat dan ook niet

Tanzania

enkel uit naar die wereldvermaarde namen, maar eveneens naar enkele minder gekende parken, die echter niet moeten onderdoen voor hun grotere broers qua safaribeleving, zoals Tarangire National Park, Lake Manyara, Lake Eyasi, Lake Natron en Kilimanjaro National Park. Ook de kust van Tanzania is ongerept gebleven. Hier kunt u een prachtige strandvakantie doorbrengen ver van de grote resorts. Zowel op het Tanzaniaanse vasteland als in Zanzibar kunt u overnachten in kleine charmelodges pal op het strand!

13


Tarangire National Park

Serengeti National Park

Lake Natron

Het weelderig begroeide Tarangire National Park omvat een reeks verschillende habitats, van graslanden en wouden in het noorden tot lage heuvels en moeraslanden in het zuiden. Door deze spectaculaire decors loopt echter één immer groene constante: de Tarangirerivier. Tarangire National Park is vooral gekend voor de grote kuddes olifanten en de indrukwekkende baobabs, die duizenden jaren oud kunnen worden en prachtige silhouetten opleveren bij zonsondergang.

Het Serengeti National Park, Tanzania’s oudste en grootste nationaal park, is één van de bekendste wildreservaten op aarde. En met reden: de Serengeti vormt ieder jaar opnieuw het schouwtoneel van ’s werelds grootste en meest ontzagwekkende wildmigratie met de hoogste concentratie zoogdieren ter wereld. Tot 2,5 miljoen dieren bevolken de Serengetivlakte tijdens de migratie, maar zelfs wanneer de migrerende kuddes zich aan de andere kant van de Mararivier bevinden, blijft de Serengeti een geweldig wildparadijs. De naam Serengeti komt van de vlakke graslanden die de oostelijke zijde van het park bedekken en door de Masai ‘siringet’ of ‘eindeloze vlakte’ genoemd worden. Net zoals de Kalahari behoren de eindeloze vlakten van de Serengeti tot het archetypische beeld van de Afrikaanse savanne en spreken ze tot de verbeelding van eenieder die een bezoek wilt brengen aan het oude continent.

Voor woestijnliefhebbers is het landschap rond Lake Natron een droom: zeer droog, desolaat en bizar mooi met de grandioze piek van Ol Doinyo Lengai op de achtergrond. Deze, nog actieve, vulkaan is de oorzaak van de extreme alkaliteit (het tegenovergestelde van zuur) van het meer die een veelhoekig lappendeken van wit-roze sodakristallen creëert op het grootste deel van het wateroppervlak in het droge seizoen en het meer tot één van ’s werelds belangrijkste flamingobroedplaatsen maakt.

Ngorongoro Conservation Area De spectaculaire, 8288 km² grote, Ngorongoro Conservation Area beslaat de vulkanische hooglanden tussen de Great Rift Valley en de Serengetivlakte. De reusachtige krater met een diameter van 20 kilometer is prominent in het landschap aanwezig. Op zoek gaan naar wilde dieren tegen de magische blauwpaarse achtergrond van de 600 meter hoge kraterwand is een unieke ervaring en levert ­fantastische foto-opportuniteiten op! In de krater zijn de gras­ landen, moerassen, meren en wouden een ware speeltuin voor de Big Five en de thuis van vele vogelsoorten.

14

Lake Eyasi Het diepe Lake Eyasi is één van de sodameren die in de Great Rift Valley gelegen zijn. In de droge bossen rond de oevers wonen de Hadzabes, Tanzania’s laatste jager/verzamelaars die grote gelijkenissen vertonen met de Bosjesmannen/San in de Kalahari. Een bezoek aan deze authentieke stam, die leeft van de pluk en traditionele jacht met pijl en boog, is de moeite meer dan waard. Ook de Datoga en Mbulu volkeren bewonen dit gebied die, net zoals de Masai, een herdersbestaan leiden.

Kilimanjaro De, met ijs bedekte, slapende vulkaan die Mount Kilimanjaro ­eigenlijk is, heeft een onweerstaanbare fascinatie uitgeoefend sinds de Europeanen halverwege de 19de eeuw de berg ‘ontdekten’. Boven de omliggende vlakten rijst de berg, die vaak omgeven is door wolken, tot een piek van 5891 meter. Kilimanjaro, een nationaal park en werelderfgoedsite sinds 1989, is Afrika’s hoogste berg en ’s werelds grootste losstaand massief. Het is een buitengewoon mooie berg zowel van veraf als van dichtbij; een waar natuurmonument op de grens van Kenia en Tanzania.


'First'

'First' programma

Hoe kampeert u?

Tanzania off the beaten track - 10 dagen

Ook in Tanzania beleeft u, tijdens onze 'first' mobile safari’s, Afrika tot in de diepste vezels. Zonder daarbij natuurlijk het comfort uit het oog te verliezen! Op uw private campsite staan slaaptenten, van minstens 3 meter bij 3 meter groot en 2,20 meter hoog, met rechtopstaande wanden klaar uitgerust met veldbedden, matrassen, dekens, kussens, handdoeken en draagbaar noodtoilet. Exclusief voor uw gezelschap zijn in het kamp ook een centrale messtent en bushdouche en -toilet voorzien.

1 2 3 4 5

Hoe reist u?

Januari-maart 6 Ngorongoro Conservation Area - Serengeti National Park (Ndutu sector) 7 Serengeti National Park (Ndutu sector) Game drive in de vroege ochtend en late namiddag. 8 Serengeti National Park (Ndutu sector) Game drive in de vroege ochtend en late namiddag. 9 Serengeti National Park (Ndutu sector) - Arusha - Brussel Vlucht per klein vliegtuigje naar Arusha waar u de beschikking heeft over een dagkamer. Transfer naar de internationale luchthaven. 10 Brussel

De, voor safaridoeleinden omgebouwde, 4x4 Land Cruisers met opklapbaar dak, grote ramen en ingebouwde koelkast beschikken over 4 of 6 raamplaatsen. Het voertuig wordt gekozen in functie van de grootte van het reisgezelschap om iedereen een raamplaats te garanderen.

Over het reisgezelschap In Tanzania worden deze mobile safari’s enkel in privégezelschap georganiseerd voor maximum 12 deelnemers (maximum 6 personen per voertuig). Tanzania leent zich uitstekend voor families met kinderen daar het vervoer gebeurt met gesloten voertuigen, de bestemming meer te bieden heeft dan enkel safari’s, het kamperen gecombineerd kan worden met overnachtingen in lodges of aan het strand en de reis op maat kan uitgewerkt worden. De minimumleeftijd voor deze mobile safari’s is 8 jaar op voorwaarde dat de tent gedeeld wordt met één of twee volwassene(n) of jongere(n) van minstens 16 jaar. In Tanzania is het eveneens mogelijk om naast een derde bed ook een tweede aanpalende tweepersoonstent te voorzien. In Tanzania zijn geen vertrekken geprogrammeerd, maar kunt u dagelijks afreizen.

Vlucht Brussel - Arusha In de late avond transfer naar uw hotel. Arusha - Tarangire National Park Tarangire National Park Game drive in de vroege ochtend en late namiddag. Tarangire National Park - Ngorongoro Conservation Area Picknick aan Lake Manyara. Transfer naar uw hotel nabij de Ngorongorokrater. Ngorongoro Conservation Area Game drive in de Ngorongorokrater.

Juni-juli 6 Ngorongoro Conservation Area - Serengeti National Park (westelijke corridor) 7 Serengeti National Park (westelijke corridor) Game drive in de vroege ochtend en late namiddag. 8 Serengeti National Park (westelijke corridor) Game drive in de vroege ochtend en late namiddag. 9 Serengeti National Park (westelijke corridor) - Arusha - Brussel Vlucht per klein vliegtuigje naar Arusha waar u de beschikking heeft over een dagkamer. Transfer naar de internationale luchthaven. 10 Brussel Augustus-oktober 6 Ngorongoro Conservation Area - Serengeti National Park (centrale sector) 7 Serengeti National Park (centrale sector) - Serengeti National Park (noordelijke Marasector) 8 Serengeti National Park (noordelijke Marasector) Game drive in de vroege ochtend en late namiddag. 9 Serengeti National Park (noordelijke Marasector) - Arusha - Brussel Vlucht per klein vliegtuigje naar Arusha waar u de beschikking heeft over een dagkamer. Transfer naar de internationale luchthaven. 10 Brussel November-december 6 Ngorongoro Conservation Area - Serengeti National Park (centrale sector) 7 Serengeti National Park (centrale sector) Game drive in de vroege ochtend en late namiddag. 8 Serengeti National Park (centrale sector) Game drive in de vroege ochtend en late namiddag. 9 Serengeti National Park (centrale sector) - Arusha - Brussel Vlucht per klein vliegtuigje naar Arusha waar u de beschikking heeft over een dagkamer. Transfer naar de internationale luchthaven. 10 Brussel

15


Namibië wordt terecht ook wel het land van de contrasten genoemd. ’s Werelds hoogste zandduinen nabij Sossusvlei,

Namibia

de op twee na grootste (Fish River) canyon, de Etosha zoutpan, de groene Caprivi-strip en de kust met een rijk maritiem leven maken van dit land zoveel meer dan enkel een (half)woestijn. Met slechts 2 miljoen inwoners, en een oppervlakte zo groot als Frankrijk en Duitsland samen, is dit één van de dunst bevolkte landen ter wereld. Het woord ‘leegte’ werd hier uitgevonden; nergens anders krijgt u zoveel ruimte voor uzelf met niks anders dan pure natuur om u heen.

16 16


Etosha National Park

Damaraland

Namib Naukluft Park

In het uitgestrekte droge noorden van Namibië ligt het Etosha National Park, één van de meest geliefde wildreservaten van zuidelijk Afrika. Het, 22.270 km² grote, nationaal park - waar zebra’s en springbokken de eindeloze horizon vullen en bedreigde zwarte neushoorns, leeuwen, olifanten en grote aantallen antilopen zich rond de waterpoelen verzamelen - biedt excellente safarimogelijkheden. Etosha - dat ‘plaats van het droge water’ betekent - omsluit een 5.000 km² grote, vlakke, verdorde, zilverwitte zoutpan die afsteekt tegen de halfdroge savannegraslanden en doornstruiken. Enkel na een goed regenseizoen bevat de pan enkele dagen water; ruim voldoende om de groei van de blauwgroene algen te stimuleren die duizenden flamingo’s aantrekken.

In het fascinerende Damaraland volgen de geologische en archeologische hoogtepunten elkaar in sneltempo op: Namibië’s hoogste berg, de typerende Spitzkoppe, de verbrande berg, een versteend woud, de monumentale Vingerklip, basaltzuilen en het grootste openluchtmuseum van Afrika met prehistorische rotsschilderingen van de Bosjesmannen/San bij Twyfelfontein zijn stuk voor stuk in dit schitterende gebied gelegen.

De Namib is ’s werelds oudste woestijn. Dat planten en dieren veel tijd hebben gehad om zich aan de zware klimatologische omstandigheden aan te passen, valt duidelijk te merken. Met een oppervlakte van ruim 50.000 km² is dit het grootste wildreservaat van Afrika en het op drie na grootste ter wereld. Het bekendste deel van het park is echter de regio rond Sesriem waar u de woestijn vindt zoals in een prentenboek met gigantische duinenreeksen tot 385 meter hoog. Te midden van deze duinen bevinden zich de belangrijkste trekpleisters: het als een reusachtig amfitheater ogende rode zandgebergte van Sossusvlei en de mysterieuze kleipan van Deadvlei met uit het zand omhoogstekende afgestorven bomen. Ook de 1 kilometer lange en 30 meter diepe Sesriem Canyon is vlakbij gelegen.

Swakopmund Swakopmund, de Rivièra van Namibië, is Duitser dan Duits en wordt door de Namibiërs ook wel smalend het ‘zuidelijkste Noordzeestrand ter wereld’ genoemd. Het aangename, Beiers aandoend, kustplaatsje geniet inderdaad van een heerlijk koel klimaat en vormt een welkome afwisseling met de hitte van het binnenland.

Etosha National Park

Damaraland (Himba)

Damaraland (Twyfelfontein)

Namib Naukluft Park (Deadvlei)

17


'First'

'First' programma

Hoe kampeert u?

Namibië off the beaten track - 14 dagen

Ook bij onze 'first' mobile safari’s in Namibië is naast een natuurgids ook een kampcrew in de weer die achter de schermen zorgt voor de opbouw van het kamp en de bereiding van de maaltijden. Op de private campsites logeert u in ruime luxueuze Meru tenten van 6 meter bij 3,5 meter en 2,20 meter hoogte uitgerust met comfortabele bedden, 20 cm dikke schuimmatrassen, dekbedden, dekens, linnen, kussens en 2 safaristoelen. De eigen aangrenzende badkamer van 2 meter bij 3,5 meter en 2,20 meter hoogte beschikt over een bushdouche, flush bushtoilet, wasbak, spiegel, handdoeken, shampoo, zeep, bodylotion en een insectwerend middel. In de centrale messtent worden drie maaltijden per dag opgediend. Tijdens het diner is ZuidAfrikaanse huiswijn inbegrepen; mineraal water wordt de hele dag gratis verstrekt.

1 Vlucht Brussel - Windhoek 2 Windhoek Transfer naar uw hotel. ’s Avonds kennismaking met uw gids en (eventuele) medereizigers. 3 Windhoek - Otjiwarongo Bezoek aan het Cheetah Conservation Fund. Transfer naar uw lodge nabij Otjiwarongo. 4 Otjiwarongo - Etosha National Park 5 Etosha National Park Game drive in de vroege ochtend en late namiddag. 6 Etosha National Park Vandaag slaapt u in een lodge in het Etosha National Park. 7 Etosha National Park - Damaraland Bezoek aan een Himbadorp. Wandeling bij zonsondergang. 8 Damaraland ’s Ochtends bezoek aan de prehistorische rotsschilderingen bij Twyfelfontein, de Organ Pipes (basaltzuilen) en de Burnt Mountain (de Verbrande Berg). In de namiddag rit op zoek naar de woestijnolifant. 9 Damaraland - Swakopmund 10 Swakopmund ’s Ochtends cruise op de Atlantische Oceaan. 11 Swakopmund - Namib Naukluft Park 12 Namib Naukluft Park Bezoek aan Sossusvlei, Deadvlei en Sesriem Canyon. 13 Namib Naukluft Park - Windhoek Transfer naar de luchthaven. 14 Brussel

Hoe reist u? De aangepaste 4x4 Land Rovers tellen 8 zitplaatsen waarvan 6 raamplaatsen. Het opklapbaar dak en de schuiframen maken echter dat u vanaf iedere zitplaats een panoramisch uitzicht geniet. De Land Rovers hebben een ingebouwde koelkast en bieden eveneens oplaadmogelijkheden voor foto- en video­ materiaal.

Over het reisgezelschap Afhankelijk van de gekozen data, sluit u aan bij een internationale groep met maximum 8 deelnemers of reist u in privégezelschap. De minimumleeftijd voor deze mobile safari’s is 12 jaar op voorwaarde dat de tent gedeeld wordt met een volwassene of jongere van minstens 16 jaar. Als u met kinderen reist, raden wij u ten stelligste aan om te opteren voor een privégids omdat deze reisformule u meer flexibiliteit en privacy biedt.

18


Botswana 'Adventure' mobile safari’s

Reisduur

'Comfort' mobile safari’s

Tanzania

Namibië

'First' mobile safari’s

'First' mobile safari’s

'First' mobile safari’s

In het spoor van de buffel

In het spoor van de visarend

In het spoor van het luipaard

Hoogtepunten van Botswana

Het beste van Botswana

Van delta tot Victoria Falls

Tanzania off the beaten track

Namibia off the beaten track

12 dagen/9 nachten

15 dagen/12 nachten

21 dagen/18 nachten

13 dagen/10 nachten

18 dagen/15 nachten

13 dagen/10 nachten

10 dagen/8 nachten

14 dagen/11 nachten

> Waarvan nachten mobile safari

6

9

15

8

11

6

5

6

> Waarvan nachten in een lodge

3

3

3

2

4

4

3

5

Maun Livingstone

Maun Livingstone

Maun Livingstone

Maun Victoria Falls

Victoria Falls Victoria Falls

Maun Victoria Falls

Arusha Arusha

Windhoek Windhoek

◊ Moremi Game Reserve ◊ Savute ◊ Chobe National Park ◊ Victoria-watervallen

◊ Okavangodelta ◊ Moremi Game Reserve ◊ Savute ◊ Chobe National Park ◊ Victoria-watervallen

◊ Central Kalahari Game Reserve ◊ Okavangodelta ◊ Moremi Game Reserve ◊ Savute ◊ Chobe National Park ◊ Victoria-watervallen

◊ Moremi Game Reserve ◊ Savute ◊ Chobe National Park ◊ Victoria-watervallen

◊ Nxai Pan National Park ◊ Moremi Game Reserve ◊ Savute ◊ Chobe National Park ◊ Victoria-watervallen

◊ Moremi Game Reserve ◊ Savute ◊ Chobe National Park ◊ Victoria-watervallen

◊ Tarangire National Park ◊ Ngorongoro Conservation Area ◊ Serengeti National Park

◊ Cheetah Conservation Fund ◊ Etosha National Park ◊ Damaraland ◊ Swakopmund ◊ Namib Naukluft Park

4x4 Land Rover

Route Hoogtepunten

Voertuig > Type

4x4 Land Rover

4x4 Land Cruiser

4x4 Land Rover

4x4 Land Cruiser

> Aantal personen per voertuig

12

8

8

4 of 6

8

> Aantal raamplaatsen

9

8

8

4 of 6

6

> Specificaties

Open zijkanten en oprolbaar canvas dak

Open zijkanten en oprolbaar canvas dak

Open zijkanten oprolbaar canvas dak

Opklapbaar dak en schuiframen

Opklapbaar dak en schuiframen

> Uitrusting

Koelkast en 220 volt oplaadmogelijkheden

Koelkast en 12 volt oplaadmogelijkheden

Koelkast en 220 volt oplaadmogelijkheden

Koelkast

Koelkast en oplaadmogelijkheden

Campsites

Private

Private

Private

Private

Private Tent met rechte wanden

Tent > Soort > Afmetingen > Uitrusting

> Aantal personen per tent

Koepeltent

Koepeltent

Koepeltent

Tent met rechte wanden

2,1 x 2,1 x 1,75 m

3 x 3 x 2,25 m

3 x 3 x 2,25 m

3,5 x 3 x 2,20 m

6 x 3,5 x 2,20 m

Matras Slaapzak en kussen

Kampeerbed met matras Bedlinnen Handdoeken

Kampeerbed met matras Bedlinnen Handdoeken

Kampeerbed met matras Bedlinnen Handdoeken

Kampeerbed met matras Bedlinnen Handdoeken

1-2

1-2

1-2

1-3 (max. 6 personen per familietent)

1-2

Kamp > Shelter of messtent > Bushdouche > Bushtoilet Semi-participation of fully serviced Reisgezelschap

Shelter

Shelter

Messtent

Messtent

Messtent

Per 12 personen

Per 6 personen

Per tent

Exclusief voor uw privégezelschap

Long drop bush toilet per 12 personen

Flush toilet per 6 personen

Per tent

Chemisch toilet in elke tent en bushtoilet exclusief voor uw privégezelschap

Per tent: bushdouche, flush bushtoilet, wasbak en spiegel

Semi-participation

Fully serviced

Fully serviced

Fully serviced

Fully serviced

In groep of in privégezelschap

In groep of in privégezelschap

In privégezelschap

In groep of in privégezelschap

In groep of in privégezelschap

Groepsgrootte > Minimum aantal personen

2

2

2

1

2

> Maximum aantal personen

12

9

8

12 (max. 6 per voertuig)

8

Minimumleeftijd (op voorwaarde dat de tent gedeeld wordt met iemand die min. 16 jaar is)

12

12

12

8

12

> Hoofdbagage (enkel zachte reistassen)

12 kg

12 kg

15 kg

15 kg

12 kg

> Handbagage

5 kg

5 kg

5 kg

5 kg

5 kg

Bagage

19


Reizen naar Afrika Proflight bvba A. Van de Wielelei 287 B-2100 Antwerpen Tel. +32 (0)3 360 60 40 Fax +32 (0)3 326 41 70 info@proflight.be

www.reizennaarafrika.be

ReizenNaarAfrika.be

by ProFlight

Proflight - Kamperen in Afrika 2012  

Travel brochure about camping in Africa

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you