Page 1

SALEMS FÖRSAMLING 2013 JANUARI Januaribön UR PSALMBOKEN

SÖNDAGAR I JANUARI MÅNAD

01 06 13 20 27

NYÅRSDAGEN BÖNDAG FÖR FRED I VÄRLDEN RUBRIK: I Jesu namn. PSALTARPSALM: 121. TRETTONDEDAG JUL - EPIFANIA RUBRIK: Guds härlighet i Kristus. PSALTARPSALM: 72:10–15. FÖRSTA SÖNDAGEN EFTER TRETTONDEDAGEN RUBRIK: Jesu dop. PSALTARPSALM: 89:20–29. ANDRA SÖNDAGEN EFTER TRETTONDEDAGEN RUBRIK: 19:2–7. PSALTARPSALM: 145:8–13. SEPTUAGESIMA RUBRIK: Nåd och tjänst. PSALTARPSALM: 25:4–11.

FOTO: ANNA BJÖRKDAHL

Från evighet till evighet är du, Gud. Vi lämnar det som ligger bakom oss och sträcker oss i förtröstan mot framtiden. Vi ber om fred på jorden, fred med varandra och med hela din skapelse. I Jesu namn. Amen.


INLEDNING I JANUARI

FRÅN PRÄST CARLA SVENINGSSON

FOTO: IKON BILDBANK

En vinterhälsning

E

tt nytt år har börjat och vi har önskat varandra att allt ska vara gott. I Peru finns det folk som med olika ritualer försöker påverka det nya året. Jag tror att de flesta inte menar allvar med detta, men det är uppenbart att önskan är stark. Jag har en kompis som berättade om en del av traditionerna. Hennes familj hade flera lyckans ritualer vid midnatt på årets sista dag. Jag tyckte att det mest var roliga tokerier och skrattade mycket när hon berättade. Jag tänkte att om det inte gick som de hade önskat hade de i alla fall upplevt en rolig stund tillsammans fylld av hopp och glädje. Årets början är en tid laddad med önskan om hopp, lycka och löften. Nyårslöften handlar just om hoppet att det nya året blir bättre än det förra. Ofta upptäcker man efter ett par månader att avsikten man hade när man gjorde sina nyårslöften förblev just goda intentioner. Alla vet att vid nyår händer egentligen inget annat än att dagens datum skrivs på ett nytt sätt, men ändå väljer vi att betrakta dagen som en brytpunkt, där ett nytt liv ska börja. Livets brytpunkter är utsiktspunkter där vi pustar ut efter en etapp på vår livsresa, vänder oss om och ser bakåt för att utvärdera: var är jag på väg någonstans? Vi ser framåt för att välja väg och sätta upp ett mål. Därför är nyårsdagen en sådan brytpunkt. Gud, som håller tillvaron i sin hand, bär både det gångna året och de kommande i sin kärlek. Vår uppgift är att ta plats i detta Guds ständigt pågående verk, med våra gåvor och förutsättningar. Vi ska kämpa med Kristus den goda kampen för en ny värld där rättfärdighet och kärlek bor. Vår relation till Gud påverkas inte av brytpunkter, men vårt sätt att leva och ta plats i relationen påverkas av vår utveckling och mognad. Vi kan fråga oss själva: åt vilket håll är jag på väg i gemenskapen med Gud? Utmaningen i dag när det nya året börjar blir ett nyårslöfte: att vi tänker igenom vår relation till Gud och försöker se vilka möjligheter till utveckling som finns. I samråd med andra kan vi söka en möjlighet att komma framåt på denna väg. Viktigast för våra löften är att komma ihåg att grunden för Gudsrelationen är Guds löften till oss. Gott nytt år och Gud välsigne oss alla!

Hallgrimskyrkan i Reykjavik.

Hamnen i Reykjavik. Hälsningar

Carla Sveningsson


VI BER FÖR VÅRA MEDLEMMAR

Må Guds ljus vara vårt ljus, må Guds kärlek vara vår kärlek, må Guds väg vara vår väg. Hänt fram till 18 december DÖPTA Oscar Kristian Juhani Hemminki Alma Lundqvist Hampus Johansson Nils Lindbom Leah Larsson Aidan Miles Troy Wagenius Erik Seltman VIGDA Henrik Johansson och Carina Olsson

FOTO: IKON BILDBANK

AVLIDNA Bertil Bredby Laila Berg Alva Nilsson

Gilla oss på Facebook! facebook.com/SalemsForsamling

Välkommen till Bibelfrukost! MED ANNIKA & RAUNI

I

januari startar en ny bibelstudiegrupp för dig som är nyfiken på kristen tro. Vid tolv tillfällen leder präst Annika Boltenstern gruppen, och efter påsk leder diakoniassistent Rauni Viberg Lundin gruppen den sista tisdagen i varje månad. Du behöver inte vara med vid varje tillfälle eftersom Bibelfrukostarna är fristående.

Annika Boltenstern

NÄR? Tisdagar klockan 8.00-8.45. FOTO: ANNA BJÖRKDAHL

Start tisdag 29/1. Fler datum meddelas vid detta tillfälle. PLATS? Säby församlingshem. KOSTNAD? Gratis. Vi bjuder på kaffe och smörgås. FRÅGOR? Annika Boltenstern, tel, 08-532 555 80.

Rauni Viberg Lundin


SPANING PÅ KYRKOÅRET

Trettondagen & tjugondagen

AV LINNÉA MALMBORG

P

å trettondagen den 6 januari, tretton dagar efter juldagen, firas uppenbarelsen av Jesus som Guds son. I många andra länder heter dagen Epifania som betyder uppenbarelse. Östlig kristendom firar i stället trettondagen till minne av Kristi dop. Trettondagen firas även för att det var dagen då de tre vise männen kom till stallet för att hylla Jesus med guld, rökelse och myrra. Namnsdag denna dag har därför Kasper, Melker och Baltsar. Stjärngossarna, som numera figurerar i Luciatågen, var i äldre tid medverkande i de Trettondagsdramer som spelades. Samtidigt som trettondagen avslutar julfirandet inleder den också den så kallade epifaniatiden som varar under högst sex söndagar fram till fastan. Tjugondag Knut firas i Norden den trettonde januari, tjugo dagar efter jul, och är själva slutet av julen i Sverige. Namnet Knut tillkom till minne av den helgonförklarade danske prinsen Knut Lavard som fick sin egen minnesdag dagen efter Trettondagen, Knutdagen. Denna flyttades på 1600-talet fram en vecka till just den 13 januari. De så kallade Knutsgillena uppkom när julen skulle firas ut och all julmat ätas upp. Talesättet Knut driver julen ut följde också med och dagen associeras i modern tid med julgransplundring. God helg!

FRÅGOR I JANUARI: VAD TYCKER DU OM JANUARI? HUR PIGGAR DU UPP DIG I VINTERMÖRKRET? EMMA BJÖRKMYR, 18 ÅR: – Januari är en härlig månad! Vecka 1 och 2 brukar jag vara i fjällen och åka skidor, vilket jag tycker är ett superbra sätt att starta det nya året. Det är i januari man tar nya tag! IRMA VAN DEL POEL, 15 ÅR: – Januari är en fin start på ett nytt år, det är hög mysfaktor med all snö och mörka kvällar. När det är lite extra mörkt och kallt brukar jag tända levande ljus, dricka te och äta överblivet julgodis.


KALENDERN DET HÄR HÄNDER I JANUARI

01 Nyårsdagen

03 06 Trettondagen

08 09 10 13 Tjugondagen

15

TISDAG 1 JANUARI 11.00 Säby kyrka HÖGMÄSSA Med Martin Reberg. Kyrkfika. TORSDAG 3 JANUARI INGEN KVÄLLSMÄSSA SÖNDAG 6 JANUARI 11.00 OBS: Salems kyrka HÖGMÄSSA Med Carla Sveningsson. Barnkören framför sitt julspel. Grötlunch serveras i kyrkskolan efter mässan. TISDAG 8 JANUARI 13.00–13.30 Säby församlingshem LUNCHMÄSSA Enklare mässa på lunchtid. ONSDAG 9 JANUARI Säby församlingshem FÖRSAMLINGSHEMMET STÄNGT På grund av fortbildning för personalen. TORSDAG 10 JANUARI 19.00 Säby kyrka KVÄLLSMÄSSA Stillsam mässa med nattvard. SÖNDAG 13 JANUARI 11.00 Säby kyrka EKUMENISK GUDSTJÄNST Med Gustaf Öbrink och Eva Larsen, pastor i Skogsängskyrkan. Kyrkkaffe. TISDAG 15 JANUARI 10.15 Säby församlingshem PILGRIMSVANDRING Stavgång i lugnt tempo. Vi avslutar med fika i kyrkans café. Start och mål vid Säby kyrka. TISDAG 15 JANUARI 13.00–13.30 Säby kyrka LUNCHMÄSSA Enklare mässa på lunchtid.


15 17

TISDAG 15 JANUARI 13.30 Säby församlingshem OASENGRUPPEN Vi samtalar om livet, vardagen och Bibeln över en kopp kaffe. Med Martin Reberg. TORSDAG 17 JANUARI 13.15 Säby kyrka SYFÖRENING Välkommen att sy och sticka med oss. Präst Martin Reberg är med och delar några ord. TORSDAG 17 JANUARI 19.00 Säby kyrka KVÄLLSMÄSSA Stillsam mässa med nattvard. Med Carla Sveningsson.

20

SÖNDAG 20 JANUARI 11.00 Säby kyrka HÖGMÄSSA Med Annika Boltenstern. Kyrkkaffe. SÖNDAG 20 JANUARI 18.00 Säby kyrka PSALMHAPPENING Musikgudstjänst med psalmer som tolkas utifrån Frälsarkransens pärlor. Under ledning av Kerstin Ytterberg.

22

TISDAG 22 JANUARI 10.15 Säby församlingshem PILGRIMSVANDRING Stavgång i lugnt tempo. Vi avslutar med fika i församlingshemmet. TISDAG 22 JANUARI 13.00–13.30 Säby kyrka LUNCHMÄSSA Enklare mässa på lunchtid. TISDAG 22 JANUARI 13.30 Säby församlingshem OASENGRUPPEN Vi samtalar om livet, vardagen och Bibeln över en kopp kaffe. Med Martin Reberg.

24

TORSDAG 24 JANUARI 11.00 Säby kyrka TORSDAGSTRÄFF – »MUSIK, BILDER OCH BERÄTTELSER FRÅN FÄRÖARNA” Vi bjuder in musikern Heri Eysturlid som talar om sitt Färöarna. Musik, bilder och berättelser. Efteråt serveras soppa för 50 kronor.


24 27 29

TORSDAG 24 JANUARI 19.00 Säby kyrka KVÄLLSMÄSSA Stillsam mässa med nattvard. Med Carla Sveningsson. SÖNDAG 27 JANUARI 11.00 Säby kyrka HÖGMÄSSA Med söndagsskola. Barnkören sjunger. Med Martin Reberg. Kyrkkaffe. TISDAG 29 JANUARI 08.00–08.45 Säby församlingshem BIBELFRUKOST Med Annika Boltenstern. För dig som är nyfiken på kristen tro. Varmt välkommen att delta. TISDAG 29 JANUARI 10.15 Säby församlingshem PILGRIMSVANDRING Stavgång i lugnt tempo. Vi avslutar med fika i församlingshemmet. TISDAG 29 JANUARI 13.00–13.30 Säby kyrka LUNCHMÄSSA Enklare mässa på lunchtid. TISDAG 29 JANUARI 13.30 Säby församlingshem OASENGRUPPEN Vi samtalar om livet, vardagen och Bibeln.

31

TORSDAG 31 JANUARI 13.15 Säby kyrka SYFÖRENING Välkommen att sy och sticka med oss. Präst Martin Reberg är med och delar några ord. TORSDAG 31 JANUARI 19.00 Säby kyrka KVÄLLSMÄSSA Stillsam mässa med nattvard.

»» »»

VARJE HELGFRI VARDAG 13.00 Säby kyrka LUNCHBÖN Enkel och kort lunchbön/tidegärd. ALLA DAGAR 21.00–06.00 Svenska kyrkan JOURHAVANDE PRÄST Behöver du en präst att prata med? Till jourhavande präst kan alla ringa. Slå 112 och begär jourhavande präst. Prästen är anonym och har tystnadsplikt.


FÖR BARN I JANUARI

»»

»» »» 27

MÅNDAGAR 9.00–14.00 ONSDAGAR 9.00–12.00 FREDAGAR 9.00–12.30 TERMINSSTART 14 JANUARI Säby församlingshem, plan 2 ÖPPNA FÖRSKOLAN JUVELEN Ta med din lilla juvel och möt andra barn och föräldrar. Vi sjunger, leker och fikar tillsammans. Ingen anmälan behövs, det är bara att dyka upp. För barn mellan 0 och 5 år. Kontakt: Ann-Marie Andersson & Birgit Claesson, 08-534 404 80. TISDAGAR & TORSDAGAR 9.00–11.00 TERMINSSTART 15 & 17 JANUARI Säby församlingshem, plan 2 KYRKANS BARNTIMMAR För barn mellan 3 och 5 år. En förskoleverksamhet med kristen profil, där vi bland annat sjunger, läser ur Barnens Bibel, leker, skapar och har en fruktstund. Vi träffas en gång i veckan två timmar per gång. Anmälan behövs! Kontakt: Ann-Marie Andersson & Birgit Claesson, 08-534 404 80. ONSDAGAR 16.00 (Barnkör) TORSDAGAR 15.45 (Diskantkör) Säby församlingshem BARNKÖR & DISKANTKÖR Vi har körer för alla barn. Anmälan till: Kerstin Ytterberg, 070-618 39 17. SÖNDAG 27 JANUARI 11.00–12.00 Säby kyrka SÖNDAGSSKOLA En stund med Bibelberättelser, sång och lek. Föräldern deltar i gudstjänst eller fikar i vårt kafé.

UNGDOMAR I JANUARI

»»

DATUM EJ KLART 18.00–24.30 Säby församlingshem FREDAGSMYS För ungdomar mellan 14 och 25 år. Kom och var med i vår gemenskap på fredagarna. Kontakta Katarina Eriksson, 08-532 560 72, för info om terminsstart.


HEJ PÅ ER, ANN-MARIE & BIRGIT, LEDARE FÖR ÖPPNA FÖRSKOLAN OCH KYRKIS TEXT & FOTO Linnéa Malmborg

A

nn-Marie & Birgit, hur är läget? - Det är fint. Vi har haft en väldigt bra hösttermin. På öppna förskolan har vi alltid mycket folk, ofta är det nästan fullt. Det är en fin plats för föräldrar att träffa andra vuxna att prata med. Vad får ni för respons från föräldrar som kommer? - Vi får ofta höra att vi har en sådan bra atmosfär här uppe och att barnen leker så fint med varandra. Föräldrar säger ofta att vi har så ljusa och fina lokaler och en god stämning. Vad är viktigt för er i barnverksamheten? - Vi vill vara en öppen verksamhet där alla känner sig välkomna och att de nya som kommer känner att de kan knyta kontakter. Många som kommer till oss får nya vänner som de umgås med även privat. Hur ofta kommer folk? - Vi har flera som kommer alla dagar då vi har öppet, måndag, onsdag och fredag. Andra kanske kommer en gång i veckan eller en gång i månaden. Många trivs så bra att de kommer tillbaka. Under en vanlig vecka har vi ungefär 30 föräldrar och 65 barn som kommer till oss. Och så har ni fått lite omstajlat... - Ja, vi har fått möjligheten att köpa lite nya möbler och inredning. Det har blivit jättefint! Bland annat har vi fått en ny amningshörna och kommer till våren att få nya stolar och bord eftersom de gamla är så slitna. Många har kommenterat att vi fått det så fint! Vad hoppas ni på inför 2013? - Att få fortsätta med samma uppskattade koncept. Att ha sångstunder nere i kyrkan en gång i månaden, något som har blivit väldigt uppskattat under 2012. Tack för att ni gör ett sådant bra jobb och hoppas att barnverksamheten får ett fint 2013!

Birgit Claesson och Ann-Marie Andersson framför en av de nya fina möblerna i barnverksamhetens lokaler. Skogens väktare har full koll på alla barnen.

Sir Väs har slingrat sig in i djungelhörnan.


AKTUELLT I JANUARI

BOKA ETT SAMTAL

Någon att prata med Behöver du någon att prata med? Hos oss har du alltid möjlighet att boka in ett enskilt samtal hos någon präst. Ring Gustaf Öbrink, 070-491 04 51, Annika Boltenstern, 070-618 39 81 eller Martin Reberg, 070-618 39 61. Behöver du diakonal hjälp kan du kontakta vår diakoniassistent Rauni Viberg Lundin, 070-618 39 16. Vi har självklart tystnadsplikt.

Namnändring. Stavgångarna blir nu pilgrimsvandrare. Foto: Linnéa Malmborg.

STAVA MED OSS

Stavgång = pilgrimsvandring! Tisdagsförmiddagens stavgång kommer till 2013 att byta namn till pilgrimsvandring. Upplägget är exakt det samma men vi ser fördelar i att byta namn, för att betona innehållet i stället för motionssättet. Vi promenerar i lugnt tempo, får några ord av präst Martin Reberg och avslutar med fika i Säby församlingshem. Varmt välkommen att delta!

PÅ ANNORLUNDA VIS

Psalmhappening Missa inte söndag 20 januari klockan 18.00 i Säby kyrka. Då blir det musikgudstjänst med psalmer som tolkas utifrån Frälsarkransens pärlor. Under ledning av Kerstin Ytterberg. Fler psalmhappenings utlovas under våren, håll utkik i kalendern.

Frälsarkransen inspirerar till psalmer. Foto: Mikael M Johansson

TIDNINGEN ÄR SNART HÄR

Pax, blir namnet...

...på församlingstidningen som förväntas komma ut under 2013 års första vintermånader. Informatören Linnéa Wiberg Malmborg jobbar febrilt med att färdigställa tidningen och tar tacksamt emot tips och idéer på intressanta personer eller saker att skriva om. Ring 070-618 31 65 eller e-posta linnea.malmborg@svenskakyrkan.se.


HALLÅ, DÄR

... OSKAR BURMAN, EN AV LEDARNA PÅ FREDAGSMYS. INTERVJUAS AV LINNÉA MALMBORG:

O

skar, roligt att få höra lite om dig och Fredagsmys. Berätta vad

det är! – En plats dit ungdomar mellan 14 och 25 år kan komma och bara vara. Vi håller till i Säby kyrka. Aktiviteterna kan alla vara med på, även de som inte är kyrkvana. Kyrkan är en skön plats att vara på där det är lugn och frid! Vad händer under Fredags­ FOTO: ANNA BJÖRKDAHL mys? – Då träffas vi och hänger i kyrkan, ser film, har tävlingar, spelar musik och annat. Ibland bjuder vi in en föreläsare. Vi har också en enkel, kort, frivillig andakt som hålls av någon i planeringsgruppen under kvällen. Runt 20–30 pers kommer på fredagarna, ibland fler. Vi har en grupp på Facebook som man kan bjudas in till om man vill ha information om vad som händer på fredagarna. Vilka har hand om Fredagsmys? – Vi har en planeringsgrupp som träffas varje vecka. Jag tror att det är väldigt viktigt att ungdomarna själva planerar och genomför Fredagsmys. Daniel (Öhrvall, församlingspedagog) vill att ungdomarna ska ta ansvar för så mycket som möjligt själva. Han är med och styr oss i rätt riktning och bromsar när det behövs... Hur blev du själv engagerad i kyrkan? – Det började med att jag konfirmerade mig och var sedan fadder för konfirmanderna under två år. Jag var med att starta Fredagsmys tillsammans med Daniel och Agnes. Därefter har jag gått flera ledarutbidningar inom stiftet. Hur skulle du själv vilja att Fredagsmys utvecklades? – Jag skulle vilja ha in lite mer religiösa inslag än vad det är i dag. Jag skulle också vilja att ännu fler kom på fredagarna. Vad vill du säga till dem som vill komma till Fredagsmys? – Bara kom! Jag säger som någon skrev på vår Facebooksida: “Kom till Fredagsmys, ni har ändå inget bättre för er!” Tack Oskar för ditt stora engagemang i församlingen! NAMN: Oskar Burman. ÅLDER: 17 år. GÖR: Ledare Fredagsmys. Studerar på Rönninge gymnasium. BOR: Salem. FAMILJ: Mamma, pappa, storebror. INTRESSEN: Kyrkan, tennis, gitarr. Har spelat tennis i 13 år och är nu även tränare.

»Bön inför nya året«

UR BÖNBOKEN - TRADITION & LIV

d

Låt oss inte blicka tillbaka i vrede eller skåda framåt i fruktan, utan se oss omkring, här och nu, i vaksamhet.


ÖGONBLICK FRÅN MÅNADEN SOM GÅTT

läger er på

k

mand onfir

säby

köre

n in acti o

n

invig

ning

av ky rksko

lan

terminsavslutn ing på öppna förskola n

Vi fick ett vykort... FRÅN KERSTIN

Hej församlingen! FOTO: KERSTIN YTTERBERG

En snöig hälsning från Kerstin Ytterberg


NEDSLAG I FÖRSAMLINGEN

Ylva trivs med att serva församlingens Gunvor visar upp dagens broderiprojekt. besökare i cafét. Text & foto: Linnéa Malmborg

Operaröst som gör skillnad LINNÉA HÄNGER MED YLVA LINDSTRÖM

Y

lva är i färd med att plocka fram frukt och bullar i församlingshemmets café. – Det är väl lite husmor över min tjänst, säger hon och skrattar. Sedan 2011 har Ylva Lindström varit vikarierande vaktmästare i Salems församling med bland annat ansvar för cafét. Ett vikariat som tar slut 15 januari. Hon började här under sin kantorsutbildning som praktikant hos Kerstin Ytterberg. – Församlingen har ett bra rykte i stiftet, så det kändes bra att de placerade mig här. Praktiken övergick till extrajobb i vaktmästeriet och sommarvikariat med uppgifter som städning, inköp av livsmedel och tjänstgöring under dop, vigslar och högmässor. Vad är roligast på jobbet? – Ingen specifik uppgift, utan de dagar då jag känner att jag gör ett bra jobb som glatt andra. Till exempel om en vigsel blir väldigt fin. Roliga är också de dagar då vi går ur våra vanliga yrkesroller, som när jag sjöng opera i barnkörens musikal eller var med i julspelet som sågs av sammanlagt 390 barn. Ylva tycker att kontakten med församlingsborna är en väldigt rolig del av jobbet. Hon ser att det finns hur många möjligheter som helst i verksamheten och i församlingen i stort. En sak är säker: – Jag kommer att sakna församlingen! Ylva som herde i 2012 års julspel. En succéroll!

Namn: Ylva Lindström. Ålder: 32 år. Bor: Södertälje. Intressen: Opera (går en operakurs på Stockholms operastudio), scenkonst, hantverk, natur.


MÅNADENS FRÅGA»»» KANSLIET SVARAR PÅ DINA FRÅGOR FRÅGA: Hur stor är kyrkoavgiften och vad används pengarna till?

SVAR: Svenska kyrkans verksamhet bekostas av med-

lemsavgiften, den s k kyrkoavgiften. Avgiften beror på din egen inkomst och vilken församling du tillhör. Ett genomsnitt i Sverige är 2013 cirka 1 procent av den kommunala beskattningsbara inkomsten. Vart tar då pengarna vägen? Jo, den största delen går till den församling där du bor, för att de ska kunna erbjuda gemenskap och stöd i glädje och sorg, i vardag och högtid. Utöver kyrkoavgiften tillkommer den obligatoriska begravningsavgiften som är ungefär 0,25 procent av inkomsten. Alla som döps blir medlemmar i Svenska kyrkan. Såväl barn och tonåringar som vuxna kan döpas. Du som är döpt i ett annat kristet trossamfund är välkommen som medlem i Svenska kyrkan. Det går bra att ansöka om medlemskap hos den församling där du bor. Det gäller både om du vill bli medlem för första gången eller om du tidigare varit medlem. Detta är några exempel på vad varje medlem bidrar med: • •

• • • •

Vård och underhåll av kyrkobyggnader. Diakonalt arbete i Sverige och utomlands: krisberedskap, hembesök, familjerådgivning, mötesplatser för ensamma, samtal med sjuka och sörjande, arbete för fred och försoning, arbete med äldre, sjukhuskyrkan, arbete med hemlösa och annat. Kyrkans verksamheter med gudstjänster, konserter, studiegrupper, mötesplatser, körer och allt annat som händer i kyrkan. Ett brett kulturellt arbete. Möjligheten att hålla dop, vigslar och begravningar. Omsorg om barn och unga genom besök i förskola och skola, konfirmation, öppna förskolan. Och mycket annat...

Stort tack för att du är med och bidrar till allt detta!

Från tryckpressen: folder GÖR REKLAM FÖR OSS!

Foldern om Salems församling är nu äntligen klar! Med sin grund i församlingens visionsarbete under rubriken ”Om du visste vad Gud har att ge” ska foldern ge en glimt av vad Gud och kyrkan har att ge. Hämta den i Säby kyrka och ge gärna bort till bekanta. Hör av dig om du vill att vi skickar en eller flera foldrar till dig.


FOTO:: ANNA BJÖRKDAHL

Tankar inför nya året AV MARTIN REBERG

»Se, jag gör allting nytt« Orden ”Se jag gör allting nytt” är hämtade från Uppenbarelseboken och vittnar om hur Gud kan göra allting nytt för den som lägger sitt liv i hans händer. Egentligen behöver vi inte göra så stor sak av mirakel –för den som räknar med Gud sker mirakel hela tiden. Men vi ser ofta likt gudsmannen Mose: ”Gud på ryggen” eftersom vi inte uppmärksammar när han går förbi. Kristet liv handlar därför mycket om att vara uppmärksam på Guds närvaro i vardagens alla detaljer, och i tacksamhet ta emot det liv vi redan har. Då kan allt vi tar för självklart få ett nytt skimmer. ”Se jag gör allting nytt”. Med önskan om ett gott nytt år! Martin Reberg, präst

KOLLEKTER I JANUARI GÅR TILL...

1/1 Kristna Fredsrörelsen & Liv- och fredsinstitutet 6/1 Svenska kyrkans internationella arbete 13/1 Flyktingarbete i Strängnäs stift 20/1 Svenska Bibelsällskapet 27/1 Hela Människan Vad är Kristna Fredsrörelsen? Svar: En ickevåldsrörelse som utifrån evangeliets budskap om Guds rike vill verka för rättvisa och fred, allmän och total nedrustning samt ett samhälle utan våld. Detta görs bland annat genom kurser i ickevåld och konflikthantering, religionsdialog mot fördomar och främlingsfientlighet, stöd av lokalt fredsarbete genom att skicka fredsobservatörer till Guatemala, Mexico och Colombia och stöd till människorättsförsvarare i Palestina, Västsahara och Sudan.


HÖR AV DIG! ADRESS Salems församling Emanuel Birkes väg 1 144 30 Rönninge (Du hittar oss mitt emot Salems centrum) E-POST salems.forsamling@svenskakyrkan.se HEMSIDA www.svenskakyrkan.se/salem FACEBOOKSIDA www.facebook.com/SalemsForsamling SÄBY KYRKA & FÖRSAMLINGSHEM Öppet: Måndag–torsdag 9.00–16.00, Fredag 9.00–15.00 SALEMS KYRKA Öppet vid kyrkliga handlingar och efter överenskommelse. KANSLI/BOKNINGAR Carin Olofsson 08-532 560 72 PRÄSTER Gustaf Öbrink (kh) 070-491 04 51 Martin Reberg 070-618 39 61 Carla Sveningsson 070-618 39 13 Annika Boltenstern 070-618 39 81 BARNVERKSAMHET Ann-Marie Andersson 08-534 404 80 Birgit Claesson 08-534 404 80 MUSIKER Brita Nilsson 070-618 39 15 Kerstin Ytterberg 070-618 39 17 DIAKONI Rauni Viberg Lundin 070-618 39 16 FÖRSAMLINGSPEDAGOGER Eva Björkdahl 070-618 38 58 Daniel Öhrvall 070-618 39 18 (f. led.) Katarina Eriksson 08-532 560 72 (vik.) EKONOMI/FASTIGHET Annette De Giorgio 070-618 39 19 INFORMATÖR Linnéa Wiberg Malmborg 070-618 31 65 KYRKOGÅRDSFÖRESTÅNDARE Sören Lindblom 08-532 545 56 VAKTMÄSTERI Haide Abramsson 08-532 560 73 Tobias Wallner 08-532 560 73 Andreas Bisse 08-532 560 73 Ylva Lindström 08-532 560 73

Församlingsblad januari  

Salems församlingsblad januari månad

Församlingsblad januari  

Salems församlingsblad januari månad

Advertisement