Page 1

s

Gud

frid

EN HÄLSNING FRÅN SALEMS FÖRSAMLING #1 2014 SOMMAR

4

VINN

Irmas

DOP-TING MED SYMBOLIK

Livet FRID OM GUDS RIKA GÅVA SID 14

FINA PRINT !

s

FOTOGENIQUE

anna ser ögonblicken

MEDMÄNSKLIG

rauni om sin långa väntan

I NY KOSTYM

kyrkskolan visar upp sig


# 1 2014

Tema: Livet + lite foto!

10

3 ledare ALDRIG FÖR SENT »JAG VAR INBJUDEN TILL GULDBAGGEGALAN MEN GICK INTE.« – LENNART BÅNG

4 hänt & nytt HANNA M FL 6 hallå BLICK FÖR ÖGONBLICKEN 9 krönika VAD GÖR DU HÄR? 10 mötet MED RÄTT ATT PLÅTA 14 tema LEVA LIVET 16 hallå BÖRJAN PÅ NÅGOT NYTT 18 spaning SYMBOLISK GÅVA 20 krönika BEVARA DITT HJÄRTA 21 frågelådan OM FADDRAR & DOP 22 på byn I NY SKRUD 26 hänt & nytt CECILIA 27 illustration FLYGA DRAKE

16 s

gud

LINA OM ATT BLI DÖPT SOM VUXEN

frid

22

28 prao SIKTAR MOT KRAGEN »VI HAR JOBBAT MED KYRKSKOLAN I TVÅ ÅR!«

33 hänt & nytt INFO, INFO! 34 kalender VAD HÄNDER?

e-post salem.frid@svenskakyrkan.se adress Frid, Salems församling, Emanuel Birkes väg 1, 144 30 Rönninge telefon 08-532 560 72 hemsida svenskakyrkan.se/salem/frid redaktör & formgivare Linnéa Wiberg Malmborg tryck Trydells omslagsfoto Linnéa Wiberg Malmborg upplaga 8 000 exemplar ansvarig utgivare Hanna Nyberg


a? ska var .se yrkan n k a k tt r a aky l du sve nsk @ g Hur vil r e b e artin.r Mejla m

»Aldrig för sent« MARTIN REBERG OM GUDS KÄRLEK

N

emot dig med öppna armar. Det är alltså aldrig för sent att komma hem till Gud. I en splittrad tid förkroppsligar Kristus den kärlek vi mer än något annat behöver. En tålmodig, osjälvisk, fridfull och utgivande kärlek som aldrig upphör att gälla oss. En tro som skänker kraft att leva och mod att dö. Så vill din kyrka i Salem vara.

ÄR JAG MÖTER MÄNNISKOR inför dop,

vigsel eller begravning ursäktar sig många för att de sällan går i kyrkan. Som en slags bikt inför prästen för att man endast kommer i samband med familjehögtider och möjligtvis vid någon storhelg som jul och advent. Svenska kyrkan i Salem sprudlar av verksamheter de flesta dagar i veckan, beredd att ta emot den som kommer innanför dörrarna, oavsett vilka vi är, hur ofta vi varit här och vad vi har för ärende. Tillsammans med dig och mig vill kyrkan vara Kristi kropp i världen. Inte endast två gånger om året utan som en del av vardagen.

M

EN KYRKAN TRÄNGER SIG inte på.

Sann kärlek kan bara tas emot i ett frivilligt hjärta. Vi står inte likt försäljare med foten i dörren och försöker övertala någon som inte vill. För Kärleken är inte i första hand att vi älskar Gud, utan att Gud älskar oss. Oavsett tro, tvivel, förmåga eller oförmåga att ge kärleken den tid vi så väl behöver. Det finns en Gud där ute som längtar efter dig med en aldrig avtagande intensitet. Han finns i kyrkan och hans namn är Jesus Kristus. Och enda skälet till att han fortsätter att vänta på just dig är att han älskar dig. S

MEN KONTAKTEN MED KYRKAN liknar för en del

förhållandet till en gammal ensam förälder eller vän som vi någonstans längtar efter att få dela livet med, men som vi av olika anledningar inte tar oss tid att hälsa på. Många har fullt upp med sitt och upplever att de inte hinner med vare sig sina barn, sina gamla föräldrar eller sig själva och allra minst Gud och kyrkan. Och de gånger vi verkligen får till ett möte får vi dåligt samvete för att det var så länge sen sist. Ungefär som att vår Herre skulle bli sur och tänka: ”Jaha, det är så dags att komma nu!” Gud lider med vår bortvändhet eftersom han vet att mötet med honom är livsavgörande. Men han tröttnar aldrig, utan står tålmodigt i köksfönstret och blickar ut för att få syn på just dig. Och när han ser att du är på ingång springer han med bultande hjärta för att öppna porten och ta

PRÄST

SVÅRLÄST? Har du eller någon du känner svårt att läsa Frid? Nu planerar vi att få den inläst som taltidning på CD-skiva. Vi behöver veta vem som vill ha den! Mejla, ring eller kom in och prata med oss om du vill ha Frid som taltidning. Lämna namn och adress så kommer den att skickas gratis hem i brevlådan framöver!

na Björk dahl

3

Foto: An

Knepigt att läsa Frid?

Martin Reberg


ds

Gu

frid en hälsning

Från salems

Välkommen!

ar #1 2014 somm Församling

NYA KYRKOHERDEN HANNA NYBERG

4

Vinn

Irmas

Fina print!

Livet a sid 14 s rika gåv

s

Dop-ting med symbolik

que Fotogeni nblicken

anna ser ögo

sklig meDmän långa väntan

rauni om sin

stym sig i ny kovisa r upp

kyrkskolan

Frid om gud

Livet är som en chokladask! Mama always said life was like a box of chocolates. You never know what you're gonna get. På en parkbänk bredvid en okänd dam filosoferar Forrest Gump (i filmen med samma namn) över livets oväntade innehåll. Livet är stort, varierat och innehållsrikt. Frid tar sig an temat. Livets gång blir tydlig nu när församlingens egen Lennart Bång inte längre finns bland oss. Jag fick möjligheten att intervjua Lennart i höstas. Att höra honom bubbla över av entusiasm kring stillbilder, kameratyper och grafiska ateljén blir ett minne som jag delar med mig av på sidan 10. Lennart gick bort i februari i år.

Var kommer du ifrån? – Jag har arbetat som präst i fem olika församlingar. Jag kommer senast från Katarina församling på Söder. Hur kommer det sig att du sökte dig till Salem? – Jag längtade tillbaka till miljön lite utanför staden. Jag tycker mycket om församlingsvisionen: ”Kom med och se”; att livets frågor och vår tro är något vi upplever, upptäcker och utvecklar tillsammans. Vad kommer du att ta med dig från Katarina församling? – I Katarina har vi arbetat mycket med att skapa en guds­tjänst som ger glädje, mening och gemenskap. Jag har också arbetat mycket med vuxnas väg till tro; män­ niskor som inte har haft någon relation till kyrkan men blivit nyfikna av en eller annan anledning och velat veta mer och vara med i gemenskapen. Det har ibland lett till dop och konfirmation. I Katarina har vi också haft en stor öppenhet för olika människor och olika uttryck, att det är allas kyrka, och gjort upp med en del av de traditioner som inte längre hjälper människors tro utan stjälper den. Vad har du för förhoppningar nu? – Jag har en vision om att vi tar vara på namnet och gör Salems församling till en fridens och fredens församling; att vi ska vara peacemakers, som Jesus pratar om. Såna som gör fred, på livets alla områden. Det skulle vara fantastiskt.

2014 jubilerar församlingen dubbelt upp! Mer om det i nästa nummer som blir en jubileumsutgåva. Tills dess önskar jag en skön sommar! Linnéa Malmborg, redaktör

Foto: Linda Karlsson

93

dop har vi gjort i Salems församling under 2013. Välkommen att boka du med!

4


»Jesus, jag hälsar dig välkommen in i mitt hjärta och in i mitt liv. Jag vill lita på dig och följa dig. Du är min Herre och Gud. I Jesu namn, Amen.« Hjärtats bön för dig som vill tro

Hej kansliet, Vinn smarrig choklad! RÄTTVIST. I Säby församlingshem finns en liten Fair Trade-shop där du kan köpa rättvisa godsaker­– choklad, kaffe, te och annat smarrigt. Skicka ett mejl så är du med i utlottningen av Eguales mörka choklad – en storsäljare: salem.frid@svenskakyrkan.se Du kan också skicka ett vykort.

– Du kan ringa till vår expedition, 08-532 560 72. Våra telefontider är: ­Måndag– fredag (utom onsdag): 10.00–12.00 & 13.00–15.00 Onsdag: 10.00–12.00. Du kan också skicka ett mejl till salems.forsamling@svenskakyrkan.se så hör vi av oss till dig så snart vi kan.

Vad händer när jag bokat? – Vi letar reda på en ledig doptid som passar er. Våra ordinarie doptider finns på lördagar varje hel timme, klockan 14, 15, 16 och 17. Ni får reda på vilken präst och vilken musiker som kommer att vara med vid dopet. De får information om att ni bokat dopet och kommer att kontakta er i god tid för att gå igenom praktiska saker och önskemål. När ni bokat dopet skickar vi er en skriftlig bokningsbekräftelse samt lite information om dopet.

Grubblaren illustration: Daniel

Hur gör jag för att boka ett dop till mig själv eller mitt barn?

Öhrvall

Bäst är att i tid lära sig förlåta först de andra sist sig själv

Finns möjlighet att hyra lokal för dopkaffe?

Bäst är att för sent lära sig döma men om men när: sist de andra först sig själv

– Ja! Intill Salems kyrka finns vackra Kyrkskolan som har tre olika uthyrningssalar, en stor sal med plats för 80 personer och två små med plats för 40 personer vardera.

Stig Dagerman

Vad kostar det? – Själva dopet kostar ingenting. Vi tillhandahåller kyrka, präst, musiker och vaktmästare. Vill du hyra lokal så kostar det 600 kronor.

5


Blick för ögonblicken För Anna är fotografering det allra bästa sättet att ­spara sina minnen. Med sin Canon och sin Iphone är hon alltid redo att fånga ögonblick. Stora som små. text

& foto: Anna Björkdahl & Linnéa Malmborg

H

ej Anna, hur länge har du fotat?

– Sedan jag var tolv år. Jag kommer ihåg att familjen köpte sin första kamera då. 3,2 megapixlar, det var grejer!

Varför började du?

– Jag och min kompis var helt besatta av en hemsida som hette Stallet. Det började med att jag fotade hästar och hundar, sedan gick det över till annat. Bra bilder var ett krav för att hålla sitt stall känt, så det fick mig att hela tiden förbättras. Berätta om din utbildning!

– Jag gick media med inriktning mot foto på Tumba gymnasium, vilket nu har ändrats till en estetisk linje. Där blandades foto, grafisk form och medieproduktion med vanliga ämnen. Jag hade verkligen världens bästa lärare i mediaämnena. Vad var roligast under utbildningen?

– När jag började var det foto, men under tiden fick jag mersmak för grafiskt och bildretusch. Varför är det så roligt att fota?

– Friheten att kunna uttrycka sig på flera sätt än bara text. Det är det bästa sättet att spara sina minnen på. Människor är absolut roligast och mest intressanta att fota. Ingen är lik den andra och ett uttryck kan ändras på en sekund. Vad är svårast med att fota?

– Att få folk att se avslappnade och naturliga ut. Även att hitta rätt ljus, vädret är ju omöjligt att bestämma över. Berätta om några fotouppdrag!

– Det roligaste jag har gjort var att fota Katarinas och Kenneths bröllop, det var en ära. Det går

inte att fota dåliga bröllopsbilder, känslan som du vill skapa finns ju redan där. Berätta om ditt intresse för bildredigering!

– Det började med enklare retusch av porträtt, sen lärde jag mig mer och mer. Det var som en helt ny värld. Det är läskigt hur mycket man kan göra nuförtiden, både på gott och ont. Hur mycket tid lägger du ned på att redigera?

– Det beror på vad bilden är till för, allt från två minuter till två timmar. Man kanske inte lägger lika mycket tid på en bild till Facebook som något man lämnar in som ett arbete. Hur planerar du dina bilder?

– Exempelvis inför ett reportagefoto så planerar jag mest var jag ska fota, samt vilken utrustning jag behöver. Sedan kan det vara bra att tänka på vädret, om man fotar utomhus så kan det alltid vara bra med en plan B. Hur tänker du när du fotar?

– Det är en svår fråga, själv tycker jag inte att jag tänker så mycket. Men jag märker när jag hjälper någon att ”just ja, så där brukar jag göra.” Fotar du mycket med mobilen?

– Jag fotar allt med mobilen, hela tiden. Jag brukar få ångest när jag tänker på att jag någon gång måste rensa bland alla dessa tusentals bilder. Vad skulle du vilja arbeta med?

– Just nu handlar det om att få upp suget och ambitionerna jag hade förut, men jag skulle gärna jobba med bröllops- eller modefotografering. Utbildningar som lockar är bildretusch på Fotoskolan Sthlm eller grafisk design i Dalarna. S


ANNA MARIANNE BJÖRKDAHL bor: Märsta. ålder: 20 år. aktuell: Som Frids fotograf. Har precis flyttat hemifrån. gör: Jobbar på Max Arlanda. intressen: Hästar och fotografering.

fotar helst: Människor.

favoritfotograf: Ingen speciell, är konstigt nog inte så insatt i kända fotografer eller utställningar. Kollar hellre på bilder i modereportage eller bloggar.

kamera: Canon EOS 7D.

FOTOGENIQUE. Anna Björkdahl har fotat sedan hon var tolv. Nu är hon Frids egen husfotograf.

s

fototips!


STEG FÖR STEG. Anna ger Frids läsare sina bästa nybörjartips!

Annas fantastiska fototips! Typiska nybörjarmissar är att fota med blixt. Det menar Anna som skippar blixt­en vad eller var hon än fotar. Här delar hon med sig av fler fototips:

KÄNSLA: Tänk utanför din comfortzone, vad har du inte gjort. Prova att fota utan blixt, ställ dig i skuggan och skippa den där blombusken. Även om det kanske inte känns rätt för stunden lär man sig bäst av att prova sig fram. Var dessutom inte så teknikfixerad, enklast är att lära sig fotogrunderna innan man fördjupar sig i teknik.

LJUS: Undvik helst blixt och direkt sol­ljus. Prova att ställa dig i skuggan, det ger ett mycket mjukare ljus och personen slipper kisa. Om du verkligen vill fota i solljus så placera hellre solen bakom motivet.

BAKGRUND: Tänk på vad du har i bak­ grunden. En stökig bakgrund drar upp­ märksamheten från motivet. Om du vill ha blommor eller träd i bakgrunden så ställ gärna motivet en bit ifrån. Det gör att motivet blir skarpare än bakgrunden.

PERSPEKTIV: Om du ska fota människor så gör det hellre lite ovanifrån. Det ger en mer smickrande bild. När du fotar t ex mat eller blommor, så prova att zooma in och fota detaljer. Ett inzoomat kronblad ger oftast en mer intressant bild än en vanlig blombukett.


................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. PRÄST CECILIA HOLMBERG OM ATT DELA VÅRA SÅR ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. så här jag ser på kyrkans liv, den del av kyrkans I STOD VID KASSAN PÅ Hornbach, min ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. liv som jag är stolt över och som jag envist håller man skulle till att betala. Jag kände ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. fast vid, trots så mycket. Som en Alexandra som mig plötsligt alldeles yr i huvudet och ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. dyker upp som från ingenstans, beredd att dela satte mig snabbt ner på huk och böjde ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. tankar och känslor kring livet som det är. En plats ner huvudet. Som från ingenstans kände jag i ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. och en gemenskap som bara finns där, trofast. Jag samma ögonblick en liten hand på min rygg och ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ser det i samtalen föräldrar emellan på kyrkans en barnröst som frågade: ”Vad gör du här?” Jag ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. öppna förskola, i grupperna där man delar tankar vände ansiktet mot rösten och tittade in i ett par ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. och känslor i förlusten av sin kära, när ungdomar bruna ögon, en flickas. Hon hade axellångt hår, ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. blommar ut på konfirmandläger – sedda, respekröd t-shirt och shorts. Det var sommar. Bara för ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. terade, givna en ny chans i ett nytt sammanhang. en timma sedan hade vi varit med om en krock, på................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. körda från sidan av en bilist. Det hade inte handlat ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. AG SER DET I KVINNAN som sover ljudligt i om några höga farter och vi hade lugnt gjort upp ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ett hörn av kyrkan under en så kallad Stilla med varandra. Vår bil hade blivit rejält intryckt ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. dag som bjuder till en stunds vila från alla vid passagerarsidan, på vänster sida, men den gick ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. måsten så att man att köra. Lätt skakade hade vi åkt vidare mot vårt ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ärende, då vi hade ett möte att passa på Hornbach. orkar några steg till. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. Jag ser det när röster ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. MEN KROCKEN HADE BERÖRT mig mer än jag kanske höjs i körsången ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. eller i engagemanget velat förstå och nu satt jag där på huk, ansikte ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. .................................................................................................................... ................................................................................................................................................................................................. för kyrkans............................................................................ intermot ansikte med en liten flicka. ”Jag blev lite ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. nationella arbete. snurrig i huvudet så jag behövde sätta mig ner”, ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. Vi kör på i våra liv svarade jag flickan. Sedan såg jag att hon hade ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. men det händer hela ett plåster på sitt ena knä. ”Har du ramlat?”, ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. tiden det där, små frågade jag. ”Ja, på mitt dagis”, svarade hon och ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. och stora krockar, letade sedan fram flera små rispor på sina ben ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. plåster på knäna, och förklarade för mig hur hon fått dem. Efter ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. rispor och sårskoren stunds delande av varandras ”sårskorpor” ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. por i själen… Vi undrade jag var hennes mamma var någonstans. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. behöver dela ”Hon är hemma”, svarade flickan. Jag reste mig ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. våra sår med upp och tittade efter hennes pappa. Fick ögon................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. varandra. Sätta kontakt med en man vid en kassa längre bort och ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. vi nickade och log mot varandra. ”Vad heter du?” oss på huk, ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ansikte mot frågade jag. ”Alexandra”, svarade flickan. ”Jag ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ansikte, och ge ska gå nu, Alexandra.””Okej, hej då!” När vi ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. rum för frågan: gick ut hörde min man att Alexandra, skuttande ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ”Vad gör du till sin pappa, hade sagt: ”Jag träffade en kompis ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. här?” S bara!” Så kände jag med, tänkte jag. Det är nog ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ..................................... ........................................................................................................................................................... ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. Vi vill vara en församling öppen för alla. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. Här är du välkommen vem du än är! ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. 9 ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................................................................

»Vad gör du här?«

V

J

:

Fot o

g

alm bor

Lin néa M


E AV INN ÅNG M TILL ART B N ch ju o nart LEN n terv

e n na i ed L . Den ring m n 2013 n. te afe ha r s d g ö e o n h l fot des e frå 4 av g jor ri 201 givand lia b d u u ­r e p I feb r fått m tru att rid, if us ha a h l d i i s r F nart ikeln. V . n e L art nnart cera Le

Bång, Lennart Bång

Med rätt att plåta Nära ett halvt sekel har han ägnat åt politik och fotografering. Frid träffade Lennart Bång för att prata kyrka, trickfilm och Guldbaggen.

Linnéa Malmborg

text:

foto:

Anna Björkdahl fotade på biograf Murgrönan i Salem

M

AN SKA SLUTA NÄR det är som roli-

gast, säger Lennart Bång och tar plats vid ett kafébord. I nästan 40 år har Lennart varit kyrkan trogen. Som förtroendevald har han lagt ned otaliga timmar på sammanträden, möten och diskussioner kring församlingen och dess framtid. Men nu får det vara bra. För några år sedan träffade han en överenskommelse med sig själv: det året då han fyller 70 ska han inte ställa upp i ytterligare mandatperioder. – Jag har länge funderat på varför jag har fortsatt. För mig handlar det om att jag velat lämna ifrån mig ett bättre hantverk än det jag fick. Nu känns det så. HISTORIEN TAR SIN BÖRJAN när Säby kyrka var

ny. Den trevande inledningen i kyrkogårds- och fastig­hetsnämnden efterföljdes av några klättersteg högre upp på listan, under en period då fler och fler i hans eget parti Socialdemokraterna

flyttade från Salem. Därefter har han tagit plats i såväl kyrkofullmäktige som kyrkoråd. Allt sedan Bertil Andreasson var kyrkoherde har Bång haft en självklar roll i församlingen. – Från början ville jag vara med och se till att församlingspengarna gick till någonting vettigt. Sedan har engagemanget växt till att jag vill att hela verksamheten ska må bra och frodas. Vad har drivit dig?

– Den öppna folkkyrkan och låga trösklar in är två ledord. Jag har drivits av att kyrkan inte ska vara obligatorisk utan att människor ska vilja vara med.

I

LENNARTS HJÄRTA HAR kyrkan en självklar

plats. Kyrkan har alltid funnits där som en viktig plats för andakt. – För mig handlar kyrkan om kontakt både bakåt och framåt i generationerna. Särskilt Musik i sommarkväll har betytt mycket. Levande musik är en konstform som är väldigt fin. Vi har ju så


KYRKAN I FOKUS. Lennart Bång har trots heltidsarbete som fotograf engagerat sig starkt i församlingen som förtroendevald. Han har även engagerat sig i politiken i Salems kommun där han suttit i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, kultur- och fritidsnämnden och socialnämnden.


mycket gratis med vår vackra kyrka nere vid Bornsjön. Det är en viss stämning bara man går in i kyrkan. En upplevelse i sig, fortsätter han. Vad har varit roligast?

– När jag under en treårsperiod på 90-talet satt i Kyrkomötet, i en tid då kyrkans skiljande från staten var i sitt första skede. Mötet då vi hemställde till regeringen om delning från staten och införandet av en ny kyrkolag var minnesvärt. Mest minns han diskussionerna under de varma sommarkvällarna i Sigtuna. – Vi pratade om allt från fotboll till tro. Jag fick en fin inblick i svenska kyrkan mycket tack vare en präst som satte in mig i många trosfrågor, sådant jag har kunnat ta med mig i arbetet här. Lennart ser ut att minnas åren med stor glädje, men han medger att sitta

länge som förtroendevald i kyrkan oundvikligen innebär konflikter, stridig­ heter och svåra tider. Han framhåller att det inom kyrkopolitiken ändå är ett mindre avstånd mellan grupperingarna än i partipolitiken. Han gör en liknelse: – Om ett kyrktak läcker så är det ett gemensamt projekt att det ska tätas, vilken nomineringsgrupp man än tillhör.

U

NDER ALLA ÅR INOM kyrko-

och kommunalpolitik har Lennart arbetat heltid som fotograf på Sveriges Television. Den nästan halvt sekel långa karriären på SVT inledde han på filmlaboratoriet där han framkallade film. Efter ett par år övergick han till att fotografera undertexter: maskinskrivna repliker fotades med high contrast-kamera, framkallades och trycktes fram bild för bild

under sändning. Lennart berättar skrattandes om den gången då en dam från Lidingö utan kunskaper i finska språket skulle sända en finsk film. – När slutet kom var tio texter kvar på rullen som hon var tvungen att trycka fram. Sedan fick hon inte göra fler finska texter... Tydligen levererade inte översättarna alltid i tid. Lennart nämner en julafton då han satt kvar till klockan två på natten innan texterna till de sista programmen hade plåtats klart. Den tidskrävande tekniken fortgick under flera år. Men efter nyårsafton 1970, när allt havererade, eftersom ett program saknade texter och inte kunde sändas, togs en fiffig mackapär fram som kunde ladda textkort automatiskt. EFTER FEM ÅR KOM ERBJUDANDET

som präglade resten av Lennarts år på SVT innan pensionen 2008. Han blev trickfilmare inom undervisningsfilm och barnprogram. Genomskinliga ark med figurer och BLICK FÖR BILD. Lennart har ägnat otaliga timmar åt att fota Tummar och andra barnprogramsfigurer.


bakgrunder fotades efter tecknarens manus. Varje program tog flera veckor att fota. – Antingen byter man ark eller flyttar figur eller bakgrund mellan varje foto, beroende på hur tecknaren har löst det, förklarar han utförligt. Han namedroppar några av de

»Jag var inbjuden till Guldbaggegalan men gick inte.« figurer han filmat: Lillfilur, Albin, Pelle Svanslös, Bill och hemliga Mollan, Kalle Stropp och Grodan boll och Pippi Pelikan. Och så en hel del åt Inger och Lasse Sandberg. – Vinjetten till Tummen och hans mamma är min, säger han med stolthet i rösten. Specialfilmstudion, eller tricken som den också kallades, var en del av den grafiska ateljén. Där målades alla textskyltar och vinjetter; varenda bokstav tecknades med pensel eller penna. Här fanns boktryckare som

RAR RARITET. Lennarts troföljare sedan många år – Hasselbladaren.

tryckte rulltexter på papper som forslades ned i studion till för- och eftertexter. Vid fikapauserna tog diskussioner om formgivning vid mellan de kreativa kollegorna. – Det var runt kaffebordet jag kom in i den grafiska svängen, säger han. Precis som med kyrkan menar han att det är svårt att vistas i en miljö i många år utan att engagera sig. Den kreativa miljön kom att påverka honom starkt.

L

ENNART HAR ÄVEN STÅTT för

plåtningen av flera framgångsrika långfilmer. Den ena, Min mamma hade 14 barn, av Lars Lennart Forsberg, handlade om Lars uppväxt. Filmen fotades med kamera i rörelse över en mängd stillbilder och år 2000 fick filmen en Guldbagge för bästa dokumentär. – Jag var inbjuden till galan men gick inte, det var Lars pris att ta emot. Nya tider innebär ny teknik. Efter 42 år har en hel del hänt inom filmtekniken. Det är svårt att låta bli att fråga om hur datorernas intåg påverkade arbetet i specialfilmstudion.

13

– Jo, det kan jag tala om för dig. Vi var 23 anställda på grafiska ateljén. Idag finns inte en enda kvar. EFTER ATT HA ARBETAT som ledamot av

klubbstyrelsen på den lokala fackklubben ett tag kom han tillbaka till en studio bokstavligen i ruiner. Tricken fanns inte kvar. I stället blev hans arbetsuppgifter att packa ned alla lampor och redskap då hela studion sålts till Egypten. Efter det fick han den tidskrävande uppgiften att fota alla möbler i rekvisitaförrådet. Efter 2 400 bilder, och när jobbet nästan var klart, kom SVT fram till att man inte hade råd att ha kvar förrådet varefter möblerna såldes eller kastades på tippen. – Men bilderna finns väl kvar i något arkiv, säger Lennart och skrattar utan att låta nedslagen. Sista uppdraget blev att plåta den så kallade dagisväggen, en vägg med porträttbilder på alla som arbetar på Aktuellt och Rapport. Cirkeln blev på något sätt sluten eftersom just porträttfotograf var något som Lennart velat bli ända sedan han var liten grabb. S


och spela sommarens solmelodi! Barfota går vi i gräset, lyssnar ill fåglarnas sång. Löven som spelar i träden gladde nog Adam n gång. Nu är det härligt att leva! Nu är det tid för musik. Nu vill i sjunga och spela sommarens solmelodi! Bäcken som porlar i kogen, regnet som slår mot vårt tak; det är musik som kan få n sorgsen människa glad. Nu är det härligt att leva! Nu är det tid ör musik. Nu vill vi sjunga och spela sommarens solmelodi! Gud av oss livet som gåva, skapade växter och djur. Herren vår Gud ill vi lova för sommarens dofter och ljud. Nu är det härligt att eva! Nu är det tid för musik. nu vill vi sjunga och spela sommaens solmelodi! Nu är det härligt att leva! Nu är det tid för musik. Nu vill vi sjunga och spela sommarens solmelodi! Barfota går vi gräset, lyssnar till fåglarnas sång. Löven som spelar i träden ladde nog Adam en gång. Nu är det härligt att leva! Nu är det id för musik. Nu vill vi sjunga och spela sommarens solmelodi! Bäcken som porlar i skogen, regnet som slår mot vårt tak; det är musik som kan få en sorgsen människa glad. Nu är det härligt tt leva! Nu är det tid för musik. Nu vill vi sjunga och spela sommarens solmelodi! Gud gav oss livet som gåva, skapade växter och djur. Herren vår Gud vill vi lova för sommarens dofter och jud. Nu är det härligt att leva! Nu är det tid för musik. nu vill vi junga och spela sommarens solmelodi! Nu är det härligt att leva! Nu är det tid för musik. Nu vill vi sjunga och spela sommarens olmelodi! Barfota går vi i gräset, lyssnar till fåglarnas sång. Löven som spelar i träden gladde nog Adam en gång. Nu är det härligt att leva! Nu är det tid för musik. Nu vill vi sjunga och spela ommarens solmelodi! Bäcken som porlar i skogen, regnet som lår mot vårt tak; det är musik som kan få en sorgsen människa lad. Nu är det härligt att leva! Nu är det tid för musik. Nu vill vi junga och spela sommarens solmelodi! Gud gav oss livet som åva, skapade växter och djur. Herren vår Gud vill vi lova för sommarens dofter och ljud. Nu är det härligt att leva! Nu är det tid ör musik. nu vill vi sjunga och spela sommarens solmelodi! Nu r det härligt att leva! Nu är det tid för musik. Nu vill vi sjunga och spela sommarens solmelodi! Barfota går vi i gräset, lyssnar ill fåglarnas sång. Löven i temasidorna träden gladde nog Adam I förra numretsom av Fridspelar ägnade vi n gång. Nu är detåt härligt att leva! Nu är dettur.tid för musik. Nu vill döden. Denna gång är det livets Men i sjunga och spela sommarens solmelodi! Bäcken som porlar det visade sig vara svårare än väntat. Ty livet svårtvårt att fånga flykten. skogen, regnet somtycks slårvara mot tak; i det är musik som kan få n sorgsen människa glad.text Nu är Malmborg det härligt att leva! Nu är det tid : Linnéa ör musik. Nu vill vi sjunga och spela solmelodi! Gud psalm: Nu är det härligt att sommarens leva (nr 753) av oss livet som gåva, skapade växter och djur. Herren vår Gud ill vi lova för sommarens dofter och ljud. Nu är det härligt att eva! Nu är det tid för musik. nu vill vi sjunga och spela sommaens solmelodi! Nu är det härligt att leva! Nu är det tid för musik. Nu vill vi sjunga och spela sommarens solmelodi! Barfota går vi gräset, lyssnar till fåglarnas sång. Löven som spelar i träden ladde nog Adam en gång. Nu är det härligt att leva! Nu är det id för musik. Nu vill vi sjunga och spela sommarens solmelodi!

Leva livet!


s

Kantor K ersti favoritpsalm ns !

»Nu är det härligt att leva! Nu är det tid för musik. Nu vill vi sjunga och spela sommarens solmelodi! Barfota går vi i gräset, lyssnar till fåglarnas sång. Löven som spelar i träden gladde nog Adam en gång. Nu är det härligt att leva! Nu är det tid för musik. Nu vill vi sjunga och spela sommarens solmelodi! Bäcken som porlar i skogen, regnet som slår mot vårt tak; det är musik som kan få en sorgsen människa glad. Nu är det härligt att leva! Nu är det tid för musik. Nu vill vi sjunga och spela sommarens solmelodi! Gud gav oss livet som gåva, skapade växter och djur. Herren vår Gud vill vi lova för sommarens dofter och ljud. Nu är det härligt att leva! Nu är det tid för musik. Nu vill vi sjunga och spela sommarens solmelodi!«

L

IVET! SÅ SA IBLAND

en vän med ett slags melankoliskt suck­ ande. Det lilla ordet liksom innefattade det mesta som livet erbjuder av sorg och lycka, oro och längtan. Och allt däremellan. En innebörd just så varierad som li­ vet ju är med alla sina känslotill­ stånd. För något svart eller vitt projekt tycks det inte vara, i livet ryms alla nyanser av samtliga kulörer som existerar. Vad är då det liv vi fått som gåva? På jakt efter ett enkelt svar finner jag Wikipedias: Liv är den egenskap som delas av alla organismer. Inga omskrivningar, inga krusiduller. Organismer på jorden har alla ett liv, en del med ett rikt inre sådant, andra mer som sladdriga amöbor. Jag slår upp Bibeln där Första Mosebok innehåller en beskriv­ ning av själva tillkomsten av liv: ”Då formade Herren Gud människan av jord från marken och blåste in liv genom hennes näsborrar så att hon blev en levande varelse” (1 Mos 2:7). Ett Guds andetag får människan att tänka, andas och känna. ALLTSÅ. VI KAN TA REDA på vad

liv är och vi kan ha en tro på vem som skapat det. Fine so far. Men vad är då meningen med det hele? Frågan kan ha tusen och åter tusen svar: kärlek säger någon, skapande säger en

annan, ett tillfälligt stopp i väntan på slutdestinationen säger en tredje. Var och en äger sin egen mening. Att finna en universell lösning verkar inte möjligt. Vi får svårt att själva resonera oss fram till ett svar. ”Det förblir en återvändsgränd att enbart med tanken som instrument närma sig eller lösa det mysterium som är livet i dess helhet, inkluderan­ de insikten om dess inbyggda grundhot; ändligheten”, skriver religionspsykologen Owe Wik­ ström i Att älska livet mer än dess mening. Han citerar en Dosto­ jevskij-dialog mellan bröderna Karamazov: ”Ska man älska livet mer än meningen med det”. Sva­ ret som ges är: ”Absolut, kärleken måste gå före logiken”.

E

N FREKVENT ÅTERKOMMANDE definition av ett

meningsfullt liv tycks för många vara att äga lyckan. Något som kan utvecklas till ett ständigt jagande efter vind. Wik­ ström resonerar kring hur vi kan leva utan att ständigt söka lyck­ an: ”Lyckan förblir en bieffekt. Ju mer man söker lyckan, desto mer tycks den glida undan”. Begreppet nöjd får en helt annan innebörd! I tv-serien Jakten på lyckan försöker journalisten Hanna Hellquist söka svar. Hon träffar skratterapeuter, lyckogurus och forskare. Enligt Hellquist handlar lycka för många om att bli tillfreds med sin situation,

15

att uppnå balans och inre lugn för att bli mer mottaglig för de intensiva lycko-ögonblicken: ”När livet inte handlar om att överleva längre, då fokuserar man på att det ska bli bättre och bättre. Det är för att vi har så pass hög levnadsstandard i Sve­ rige som strävandet efter lycka blir ett massprojekt”, säger hon i en DN-intervju. DENNA STRÄVAN EFTER per­

fektion verkar på sina håll ge upphov till stress. Lyckan blir en slags pres­tationsångest och så även vårt sökande efter mening. Men kan skyldigheten att skapa vår egen mening bli överväl­ digande kravfyllt? Kan livet bli som ett enda jagande efter vind? Säg det. Jag googlar mig till att det faktiskt kan vara så, och då inte bara hos livspusselfixerade mitt-i-livet-människor som ofta tar störst plats i diskussionerna. I Bibeln hittar jag lugnande ord. Ordet livet får en annan betydelse. Utan oro, utan krav: ”Jag är uppståndelsen och livet, den som tror på mig skall leva om han än dör”, säger Jesus själv i evangeliet (Joh 11:25). På ett annat ställe får vi höra: ”Gud har gett oss evigt liv, och det livet finns i hans son. Den som har hans son har livet (1 Joh 11). Så mitt i alla dessa funderingar om livet säger jag som min vän. Livet! Kort och gott. Och försöker få någon slags rätsida på vad det egentligen är. S


NYA VYER. Dopet som vuxen var väldigt starkt och betydelsfullt för Lina.

»En början på något nytt i livet«

Många tror att dop bara är något för små bebisar. Men det är aldrig för sent. Dopet är för alla! Lina Thorell valde att döpa sig som 30-plussare. text: Lina Thorell/Linnéa Malmborg foto: Kristofer Olsson fotade i New York


LINA THORELL ålder: 34 år. bor: Södermalm. gör: Online Content Manager på Tele2.

H

ej Lina! När döptes du?

Hur länge har du funderat på dop?

– Jag döptes den 14 maj 2013 av Hanna Nyberg i Katarina kyrka.

– När jag blev tillfrågad om att bli gudmor/ fadder till min bästa väns son så tänkte jag att jag kanske skulle döpa mig innan eftersom man måste vara döpt för att bli det. Men det var inte helt självklart. Jag ville inte bara gå och döpa mig för sakens skull utan jag ville att det skulle vara genomtänkt och kännas helt rätt. På ett sätt så kändes det ju som att jag svek min familjs icketro som ju är en del av min identitet. Det kändes nästan overkligt och främmande att jag skulle döpa mig. Men å andra sidan så kändes det efter nästan två terminer av samtal och diskussioner med mina katekumenatvänner helt rätt när väl dopdagen kom.

Hur gick det till rent praktiskt?

– Jag och Hanna pratade igenom hur jag ville ha det och jag valde ut några psalmer. På själva dopdagen var det bara jag, Hanna, en musiker och min sambo Kristofer som var med. Jag ville ha det enkelt och bjöd inte in vänner och familj då dopet kändes väldigt privat för mig. Det var en ceremoni mellan mig och Gud. Jag såg det som en symbolisk handling, en början på något nytt i mitt liv. Jag hade tagit med mig eget dopvatten från Kristofers familjs sommarställe i Höga Kusten. Det kändes extra fint att knyta an till naturen och ett ställe som ligger mig varmt om hjärtat. Förutom tre psalmer som jag hade valt så läste även Kristofer en text som han skrivit speciellt till mitt dop. För mig var dopet väldigt starkt, jag kände mig berörd under hela ceremonin och det var nära till tårar för oss alla som var med. Vi var liksom i en egen speciell bubbla där det skedde något magiskt, så kändes det. Efter­åt fick jag ett dopljus och ett dopbevis. Kristofer som blev min fadder fick ett fadderbevis. Sedan gick jag och Kristofer ut och åt på restaurang och firade! Jag fick även ett fint halsband och en Bibel av Kristofer så det hela blev lite festligt, precis som ett barndop!

Vad innebär dopet för dig?

– För mig innebär dopet att jag väljer att ingå i en slags världsomspännande gemenskap, både mänsklig och andlig. Jag har inget behov av att kalla mig kristen och vill inte heller sätta in mig i ett sådant fack. För mig är Gud större än alla religioner men nu hände det sig så att just kristendomen ligger mig närmast kulturellt sett. För mig innehåller kristendomen så många delar som hjälper mig att se världen på ett bättre och annorlunda vis och så mycket djup att det kommer ta hela livet att utforska. Berätta om ditt engagemang i kyrkan!

– Jag är ingen flitig mässbesökare men däremot är jag just nu hjälpledare i en annan katekumenatgrupp som startade i höstas. Vi ses varannan vecka i Katarina församling. Det är väldigt skoj, dels för att jag fortsätter mitt sökande och fördjupar min egen tro, dels för att jag får lära känna nya människor och ta del av katekumenatet från ett annat perspektiv än som deltagare.

Hade du någon undervisning innan?

– Jag gick i en så kallad katekumenatgrupp sedan hösten 2012. Dopet skedde i slutet av andra terminen 2013. Det kallas även för Vuxen väg till tro och är en slags konfirmation för vuxna. Hur kommer det sig att du döpte dig?

– Jag hade inte döpt mig om jag inte hade gått katekumenatet. Den undervisningen betydde väldigt mycket för mig. Jag är inte uppvuxen i en troende familj, så för mig har kyrkan och kristendomen aldrig haft någon större plats i mitt liv. Jag är alltså inte barndöpt. Det var nästan lite tabu med kristendom och det var snarare något man skämtade om. Men jag har alltid varit nyfiken på religion och andlighet, och alltid undrat vad som egentligen pågår där bakom kyrkportarna.

Berätta om konfirmationen!

– Vi konfirmerades tillsammans i vår katekumenatgrupp i slutet av andra terminen. Hanna konfirmerade oss och vi planerade gudstjänsten tillsammans. Det kändes väldigt fint att konfirmeras tillsammans med dem man lärt känna under året. Vi hade skrivit våra egna trosbekännelser som vi läste upp under ceremonin. Efteråt fick vi konfirmationsbevis och firade med tårta! S

17


foto:

text:

Linnéa Malmborg Linnéa, Ikon, Anna, Istock

Jag döper dig i Faderns, Sonens och den Helige Andes namn. Vi har hört orden. Men vad betyder symbolerna i dopet? Frid ger några av svaren.

Gåva utan krav

S

åren varierat, men dess grundtanke har bestått: att vi genom dopet genomgår en helig handling instiftad av Jesus själv. Någon åldersgräns för dopet finns inte

UTFORMNINGEN AV DOPET har under

vajande i vinden. Nygjorda jordgubbstårtor. Stolta föräldrar nervösa för om deras lilla bebis ska klara av ceremonin utan att brista ut i tårar. Bilden av ett dop är ljus, glädjefull och alldeles ljuvlig. Men den urgamla symboliken kring vattnet, dopfunten, ljuset och klänningen är kanske inte självklar för alla. Vad betyder de? Dopet är ett av den kristna kyrkans sakrament där Gud genom jordiska medel ger människan del av det himmelska livet. Själva funktionen av dopet är en rening från arvssynden och ett upptagande i kyrkans gemenskap. Vi gör idag samma sak som Jesus själv uppmanade sina lärjungar för två tusen år sedan i dopbefallningen: ”Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andes namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er alla dagar till tidens slut.” (Matteusevangeliet 28:18–20).

OMMARBLOMSTER. SVENSK flagga

F

finns en viss ordning att följa men utformningen kan variera. Det ursprungliga, nedsänkandet av hela personen i vatten, submersio, symboliserar Jesu död och uppståndelse på ett tydligt sätt. Därefter tillkom immersio, då den döpte överröses med vatten i stående eller sittande ställning. Vid den tredje formen, affusio, som infördes vid medeltidens slut gjutes dopvattnet över huvudet. Den trefaldiga vattenösningen som prästen gör syftar till treenigheten. Den fjärde formen, aspersio, då dopvattnet stänks på personen, är sällsynt eftersom den anses otillfredsställande ur symbolisk synpunkt. Dopet beskrivs som en gåva som ges från Gud utan några krav. Vi behöver inte prestera något eller vara på ett speciellt sätt för att ta emot dopet. Dopet innebär att få leva i förlåtelse och att få vara välsignad. S

ÖR SJÄLVA DOPGUDSTJÄNSTEN

i Svenska kyrkan men vanligast är att döpa spädbarn. Bekräftelsen på dopet sker i konfirmationen då man har möjlighet att säga ja till den tro man döptes in i. Som tonåring eller vuxen har man alla möjligheter att bli döpt och konfirmerad. Det är aldrig för sent!

I kyrkans tradition finns ett rikt liturgiskt symbolspråk. Grundtanken är att det förkunnar Guds mysterium som är oåtkomligt för orden. Symbolspråket bygger på det vi ser och gör och är sådant som bilder och tecken i kyrkorummet, färger, kyrkobyggnadens utformning, rörelser, gester, ting, kläder och annat. Liturgin är ett språk som vi använder när vi i gudstjänsten talar med Gud och varandra, och det är något som Gud använder när han talar med oss.

SYMBOLSPRÅK


Från församlingens Instagramkonto. Gillasiffrorna är modifierade!


NYBLOMMAT. Frids egen Victoria plåtade körsbärsblommorna i Kungsan.

Må du bevara ditt hjärta text:

Hanna Nyberg

foto:

F

RAMFÖR ALLT SOM SKA bevaras, må du bevara

ditt hjärta, ty därur utgår livet (Ordspråksbo­ ken 4:23, 1917 års översättning). Jag hittade den Bibelversen som tonåring och har tyckt om den sedan dess. Den har hjälpt mig att hitta riktning och fokus. Vad är det egentligen som är viktigt? Det är hjärtat – i Bibeln symbolen för vårt sanna jag. Hjärtat pumpar runt det syresatta blodet många gånger i minuten och hjälper oss att leva. Det är i hjärtats jag som livets centrum finns. Inte för att jag är livets centrum, utan för att det är genom mitt jag som jag har möjlighet att ta emot och upptäcka livet. Ju öppnare och sannare mitt jag är, desto mer öppnar sig livet för mig. Jag tror att det är så. LIVET ÄR SOM DET ÄR, ibland ser vi dess gåva,

ibland är vi upptagna med annat. Andra gånger är det fullt av mörker och vi skulle vilja reklamera det, byta med någon annan, som verkar ha det bättre. I livets uppgift ingår att försonas, att accep­ tera de villkor som är mina, och efter det att hitta tacksamheten i det som är mitt livs glädje. Vi lever liv som oupphörligt förnyas. Livets omständigheter förändras och vi förändras, det går inte att hålla fast och kontrollera. Mitt i det som händer finns vi – och Gud tillsammans med oss. Livets Gud lever med oss, i varje andetag, så länge vi lever. Livets

Victoria Wocalewski

Gud öppnar det liv som aldrig dör för oss – där vi kanske inte ens behöver våra andetag. Gud låter liv bli till, på nytt och på nytt, i naturen och i våra liv. Det är inte alltid vi kan lita på livet i den form vi ser det, det är lite som vädret, det växlar. Vi kan lita på Livets Gud som går vid vår sida, oavsett väderlek.

J

AG ÄR GLAD ÖVER Salems församling och alla

människor som på olika sätt bidrar till ge­ menskap. Vi är kyrka tillsammans. Under året ska vi formulera vårt styrdokument – även församlingar har sådana. Också där vill jag söka hjärtat, livets plats, och låta det få prägla vad vi är och vad vi gör som kyrka. Var gärna med och bidra, till exempel genom att mejla mig och berätta om vad kyrkan betytt för dig och vad du drömmer om för kyrka i framtiden. Vi ber med psalm 767: Möt mig nu som den jag är. Håll mitt hjärta nära dig. Gör mig till den jag ska bli och lev i mig.

Hanna Nyberg

Kyrkoherde i Salems församling hanna.nyberg@svenskakyrkan.se

20


................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. Vad har dopfaddrarna ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. egentligen för ansvar? ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. Denna gång svarar ................................................................................................................................................................................................. I DOPGUDSTJÄNSTEN BRUKAR någon av ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. kyrkoherde Hanna Nyberg dopfaddrarna bära in barnet som ska döpas, ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. på frågor om dopet. ................................................................................................................................................................................................. och en annan av faddrarna kanske tänder och ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. Mejla din fråga till ................................................................................................................................................................................................. håller dopljuset. Jag brukar i mitt tal till fad­ ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. salem.frid@svenskakyrkan.se ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. drarna säga att de ska fortsätta med det: bära ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. barnet och visa på ljuset. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. I gudstjänsten bär de ofta konkret barnet ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. längs mittgången och håller det i famnen ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. medan vi hör de viktiga orden. Fortsätt sym­ ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. Måste föräldrarna vara döpta ................................................................................................................................................................................................. boliskt att bära barnet när det behöver stöd, ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. närhet och trygghet, fortsätt gå tillsammans. ................................................................................................................................................................................................. eller kristna för att få döpa sitt ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. Visa att du finns där och delar det viktiga i ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. barn? ................................................................................................................................................................................................. livet. Fortsätt tända ljus och visa barnet på det ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ljusa – berätta om Gud, visa kärlek, upptäck ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. DOPET ÄR EN GÅVA som räcks till alla, både allt det vackra tillsammans. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. till barn och föräldrar! Vill någon döpa sitt ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. barn, så varför inte passa på att själv ta emot Det formella ansvaret en dopfadder har är att ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. samma gåva? Det är ett utmärkt tillfälle, om ”ansvara för barnets kristna fostran”, därför ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. till exempel bara en av föräldrarna är döpt, att ska en fadder vara döpt själv och kunna leda ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. få döpas tillsammans med sitt barn. vidare på trons väg. Det finns inte något ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. juridiskt ansvar, vilket vissa ibland tror, så som ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. Det formella kravet är att dopfaddrarna är att ta hand om barnet ifall det skulle hända ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. döpta, och ofta brukar föräldrarna vara det. föräldrarna något. När man får den ärofyllda ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. Det går bra att döpas också som vuxen. Vare frågan att vara fadder åt någons barn kan det ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. sig någon döps som barn eller vuxen behöver vara bra att prata med föräldrarna om vad det ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. den nydöpta få hjälp att växa i sitt dop, i sin ska innebära. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. Gudsrelation och i den kristna gemenskapen, ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. och den hjälpen kan faddrar och församling Kyrkan finns alltid som ett stöd på trons väg, ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................. erbjuda. i öppna förskolan, gudstjänster, samtal och an­ ............... ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. nat. Det finns många bra bönböcker och biblar ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. Hanna Nyberg för barn, så som dopfadder går det att be och ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. berätta för barnet med hjälp av dem. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. Även när någon döps som vuxen kan det kän­ ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. nas fint att få ha en dopfadder, någon som har ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. levt längre som kristen och kan ge vägledning ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. och stöd. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. Lycka till i ditt uppdrag! ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. Hanna Nyberg ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ps. Vuxna är ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. varmt välkom na ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. .............................. .................................................................................................................................................................. att döpa sig! ds ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................................................................

Frågelådan

Foto: Linnéa Malmborg


Kyrkskolan i ny skrud Salems gamla kyrkskola har fått nytt liv. Under två år har den fräschats upp till näst intill oigenkännlighet. Följ med på visning!

text:

Linnéa Malmborg

K

YRKSKOLAN STÅR OCH lyser i

ny skrud. Äntligen är renoveringen färdig! Projektet som har pågått i två år har nått fram till sitt slutmål – en ljus och fräsch kyrkskola. Huset som byggdes 1907, och ursprungligen användes som folkskola, var rejält nedgånget när beslutet om upprustningen togs. Någonting var tvunget att göras. – Vi är så nöjda med resultatet, säger Mats Röhr som med Arne Närström ingår i församlingens fastighetsutskott. – Efterfrågan på att hyra lokal i samband med dop, vigsel och begravning var väldigt stort och nu kan man bättre tillmötesgå församlingsmedlemmarnas önskan om fina lokaler, fortsätter han glatt. med församlingens ekonom och fastighetsansvarig Annette De Giorgio varit projektledare och ägnat otaliga timmar åt planering och inköp av allt från stolar och dörrar till gardiner.

Anna Björkdahl & Linnéa Malmborg

– Vi har jobbat med detta en dag i veckan i två år. Oerhört mycket jobb men det har varit sanslöst kul, säger Arne som visar runt i de vackra lokalerna. – Ja, och så har man vaknat en del på nätterna och kommit på idéer, säger Annette och skrattar.

F

ÖR TVÅ ÅR SEDAN GICK startskot-

tet med att måla om hela huset utvändigt. Sedan blev det lite rörelse i diskussionerna kring insidan av huset och den oanvända förrådsskolsalen renoverades. På grund av krav på att tillhandahålla borgerliga begravningslokaler smög sig tanken in att även iordningställa den stora salen. Därefter tillkom den andra samlingssalen på vänstra sidan som används vid bland annat dop- och begravningskaffe. Projektet har växt till att omfatta hela uthyrningsdelen med hallar, två fullt utrustade kök och tillgänglighetsanpassade toaletter. Nu står tre färdiga salar i all sin prakt med namn efter helgon: S:t Botvid, S:t Erik och S:t Alban. 22

KYRKSKOLAN byggår: 1907. renoverad: 2012–2013. area: 360 kvadratmeter. antal salar: Tre + ateljén. kapacitet: 180 personer uppdelat på tre salar. plats: Bredvid Salems kyrka. användning: Dop-, vigsel- och begravningskaffe. Församlingens verksamheter. Viss extern uthyrning. Möteslokal vid sammanträden mm. TRIO MED DRIV. Mats Röhr, Annette De Giorgio och Arne Närström har gått in för renoveringen med liv och lust.

s

DUON MATS OCH ARNE har tillsammans

foto:


Tydligt är att trion och hantverkarna velat behålla husets gamla charm och känsla. Allt är i minsta detalj genomtänkt. Dörrhandtag, färger, lampknappar, stolar och belysning. Ja, till och med toapappersrullehållarna. – Vi har tänkt kvalitet i samtliga materialval och inköp. Funktionalitet, utseende och detaljer har varit våra ledord, säger Mats och pekar på lamporna i hallen där sladdarna är infällda i väggen. Ett av alla exempel på fördelen med att projektledarna har diskuterat alla lösningar tillsammans med hantverkarna på plats. Trions vision är att kyrkskolan nu ska användas ännu flitigare än tidigare. Här vill de att fler ska kunna ha fika eller lunch efter att de varit i kyrkan. – Vi vill helt enkelt ha ännu mer aktivitet i lokalerna, säger Arne och nämner att han ser att man även skulle kunna använda dem till vigsel- och begravningslokal för de som inte vill vara i kyrkan men ändå ha en ceremoni med präst. EN PALETT AV AKTIVITETER. Så beskriver de sin tan-

ke om vad lokalerna ska användas till. Uthyrning till församlingsmedlemmar, sammanträdeslokal för kyrkoråd och kyrkofullmäktige och annan inomkyrklig verksamhet, viss extern uthyrning,

I NY FINKOSTYM. Kyrkskolan står och kråmar sig i sin nya solgula kulör.

dop-, vigsel- och begravningssamtal med prästen, sommarkyrkan med dess utställningar, ungdoms­ verksamhet och mycket annat. Framför allt är de eniga om att kyrkskolan och intilliggande Salems kyrka ska vara öppen för besök. Den som vill besöka kyrkan och tända ett ljus ska kunna göra det. I nuläget är kyrkan öppen enbart vid kyrkliga handlingar. – Drömmen är att vi ska kunna hålla öppet så ofta som möjligt, helst alla dagar i veckan, säger Mats.

P

Å VÄNDPLANEN STANNAR dagligen många

bilar. Någon vill besöka kyrkan och tror att den är öppen, en annan besöker en grav, en tredje vill se huset de en gång gick i skolan i. Många vill bara gå slingan runt kyrkan för att se den vackra utsikten ut mot Bornsjön och njuta av det vackra läget. – Det vore fantastiskt att ha kyrkan och kyrkskolan öppen för den som vill tända ett ljus, njuta av en kopp kaffe eller låna toaletten, säger Mats och nämner idén om en pilgrimsvandringsled från kyrkan till S:t Botvids källa en bit ifrån som präst Martin Reberg föreslagit. Många idéer och förslag finns och Mats, Arne och Annette ser nu många nya möjligheter med den förvandlade kyrkskolan. S


Hallå, hallå NYA PRÄSTEN CECILIA HOLMBERG En välbekant person börjar nu som präst i Salems församling. Cecilia Holmberg har sedan flera år bott i trakten och har dessutom tidigare jobbat i församlingen i åtta år. Gabrielle Andersson har ställt några frågor till henne: Foto: Sara Holmber g

Vad lockar dig till Salem? – Jag tycker mycket om församlingen, människ­ orna och de båda kyrkorna med sina olika ka­ raktärer. Jag uppskattar bland annat Säby kyrka med sitt diakonala läge i Salems centrum. Vad ser du fram emot i den nya tjänsten? – Att dela liv, tro och resurser med barn, vuxna, ungdomar, ledsna, glada, starka, trötta... Jag ser fram emot att skapa, skratta, gråta, utmanas, utmana, prata, lyssna... söka ord och uttryck tillsammans med medarbetare, ideella, församlingsbor och Gud. Förutom kärlek och respekt är tillsammans ett viktigt ledord för mig i mitt arbete. Jag blir lycklig när vi vågar se varandra och visa varandra tillit. När olika kompetenser, personligheter och erfarenheter får bli till en helhet, bli till en blomsteräng, typ. Vad tar du med dig? – Jag har varit präst i tjugo år nu. Alla möten med olika människor och livssituationer har vävts ihop med min egen livsväv. Jag är rik på mänskligt liv och bär med mig ”att det blir inte

alltid som man tänkt sig men det är bara att älska på, skapa på”. Så av mina erfarenheter, från tidigare församlingsår och från mitt eget liv, tar jag med mig barmhärtighet, vänlighet, tålamod, tillit och vikten av att tro varandra om gott och enkelhet, bland annat. Berätta lite om dig själv! – Jag är en vanlig mänsklig människa som hunnit traska omkring på jordens yta i 48 år. Jag tycker om att bara få finnas till, dansa ibland, ta en cykeltur till en sjö för ett dopp, fika, plinka på pianot och sjunga lite, umgås i all enkelhet, skratta. Jag har haft tunga tider och lättare. Jag är lite som du.

................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. Vinn Irmas illustration! ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. »Fri som en fågel ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. Irma Van Den Poel har gjort den vackra illust­ ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. {drake!} i vinden flyger ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. rationen här intill. Irma är körsångare och ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. aktiv i församlingens ungdomsarbete och går jag runt som jag vill. ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. på bildlinjen på Tumba gym................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. Vart jag än rör mig ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. nasium. Nu har du chansen att ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. vinna en signerad print av ili världen är det i dig ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. lustrationen Flyga drake i stor ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. jag finns till.« ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. storlek. Skicka ett mejl till ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. salem.frid@svenskakyrkan. ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. ur Livets ande, le mot mig se för att vinna. Märk mejlet ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. med Flyga drake. Lycka till! av Christina Lövestam ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................................

n

26


HOPPFÖRMEDLARE. Raunis längtan efter Gud har lett henne ända till diakonvigning i Strängnäs domkyrka. Äntligen färdig!

RAUNI HELENA MARGARETA STRÖMBÄCK ålder: 50 år. bor: Rönninge. yrke: Diakon. familj: Vuxen son och dotter, och dotter som fyller 14 år i år. Gift med Kalle. intressen: Strosa i skogen, måla och läsa. längtar efter: Att få bada i en sjö. Och att få läsa det jag vill (och inte bara det jag måste)...


Rauni siktar mot kragen En förlängning av det Jesus ville när han var här på jorden. Så beskriver Rauni sitt drömyrke. Snart är hon vigd diakon och har rätt att bära det välkända attributet – kragen. text

& foto: Linnéa Malmborg

Å

Efter att ha provat att vara kyrkkaffevärd en sommar övergick arbetsträningen till vaktmästeriet tio timmar per vecka. Sakta, sakta kände hon att helandet påbörjades inom henne, ljusa stunder infann sig allt oftare. – Det var ett första steg för mig att orka vara bland människor. Eftersom jag fort blev trött och inte hade något bra närminne var det en bra plats att vara på då jag kunde dra mig undan i kyrkorummet när det blev för mycket.

H, JAG LÄNGTAR EFTER att få vara tillbaka

på jobbet, säger Rauni och sätter sig ned i Säby församlingshem. Här känner hon sig hemma, precis som hon önskar att alla andra också ska känna. I ett års tid har Rauni lagt ned all sin kraft för att ta reda på hur kyrkan ska bli ännu mer välkomnande, hur människor ska känna sig sedda och hur hon själv ska kunna bekräfta andra. Tuffa studier resulterar nu i själva kröningen – att bli vigd till diakon.

F

VI BACKAR TILLBAKA I KALENDERN till sommaren för

RAM TILLS DÅ HADE kontakten med

åtta år sedan. Den nybakade socionomstudenten Rauni hade precis fått sitt drömjobb som kurator inom barn- och ungdomspsykiatrin. Sakta kom något smygande som gjort sig påmint redan under studietiden – den stora tröttheten. Utmattnings­ depressionen slog till i full kraft och flera års psykiatrisk rehabilitering och återhämtning väntade. – Jag var inte så bra på att ta hand om mig själv, konstaterar Rauni där hon slagit sig ned i Oasenrummet med telefonen i högsta hugg i väntan på att en behövande ska ringa. Under sin återhämtningsperiod började yngsta dottern sjunga i församlingens barnkör. En ny dörr öppnades i Raunis liv, i kyrkan kände hon plötsligt hoppet tändas på nytt. När det var dags att börja arbetsträna kom tankarna på församlingen. Skulle det finnas en plats för henne där?

kyrkan varit sporadisk med dop, konfirmation och vigsel, och en och annan julotta. Men någonting hade börjat gro i hennes hjärta. Hon gick med i en Alpha-grupp (Bibelsamtalsgrupp) för att ta reda på om kristen tro kunde vara något för henne. – Jag hade en längtan inom mig efter Gud, säger Rauni och minns tillbaka. Bibelgrupp, målarkurser och retreater avlöste varandra, och Rauni kände sig mer och mer hemma i kyrkan. Vid det här laget hade hon också fått inblick i diakonen Marits arbete och upplevde att hon blev mer och mer nyfiken. – Jag kände ”vilket härligt jobb diakonen har, tänk att få möta folk på detta sätt och inge hopp till människor”, säger Rauni som började känna en lust att lära sig mer om diakonens arbete.

29


Vad var det som lockade?

– Bara att känna lust till att göra något var en ny känsla hos mig när jag led av utmattning. Känslan gav mig hopp om att jag en dag skulle bli frisk. För mig var det som att Gud talade till mig, fortsätter hon. Diakonens arbete blev alltmer intressant, och tankar om att utbilda sig till diakon kom farande. I den vevan slutade plötsligt diakonen och Rauni,

»Alla är kallade till en uppgift på jorden, ingen uppgift är viktigare än den andra.« peppad av sina nyvunna kolleger, fick ta över tjänsten som diakoniassistent på halvtid. Vid sidan av arbetet påbörjade hon dessutom Svenska kyrkans grundkurs på halvfart för att få mer kunskaper om Svenska kyrkan och kristen tro. Resan mot diakonkragen hade börjat. En lång process väntar den som vill bli diakon. Första steget var för Rauni att samtala med stiftsdiakonen som beskrev processen. Rauni kämpade med arbete och studier när den årliga rekryteringskonferensen gick av stapeln: det första steget till att bli antagen till diakonutbildningen.

T

RE DAGAR PÅ STJÄRNHOLMS

stiftsgård blev det med andra blivande präster, diakoner, pedagoger och musiker, och intervjuer med domprosten, domkapitlet och biskopen. Alla gick igenom ett psykologiskt test och djupintervjuer. Nervösa veckor stundade tills biskopen bjöd in till ett möte där han berättade om hon var antagen för fortsatt prövning. Vad hände efter det?

– Glädjande besked, jag var antagen. Därefter gjorde jag fyra veckors gruppraktik i Örebro. Vid handledarens sida

fick jag inblick i församlingsarbetet. Praktikrapport och utvärdering vägdes samman för att ge klartecken för nästa steg – antagningskonferensen. Nu väntade intervjuer med frågor om min egen tro och varför jag ville bli diakon. Därefter stundade nervösa veckor inför ytterligare ett möte med biskopen. Rauni hade kommit så långt att hon var diakonkandidat. Under veckor av kurser, så kallad PKV, fick hon på hösten 2012 lära sig mer om det diakonala arbetet, kyrkohistoria och pedagogik. Under sextio dagar gjorde hon sedan praktik i två församlingar.

D

AGEN VAR NU KOMMEN för att

återigen träffa domkapitlet och biskopen som skulle berätta om hon fick söka diakonutbildningen. Hon hade nått fram till målet. En lycklig Rauni stegade ut från stiftskansliet i Strängnäs redo att skicka sina ansökningar till Ersta Sköndal högskola. I augusti 2013 började hon den två terminer långa utbildningen med ämnen som själavård, sorgebearbetning, Bibeloch kyrkokunskap, religion och samhälle, etik, religionspsykologi, pedagogik och diakonik. Hur klarade du av pressen?

– Under hela den här tiden har jag lagt processen i Guds hand. För att inte gå sönder av nervositet har jag tänkt att om det är meningen att jag ska bli diakon så kommer jag att bli antagen. TIDEN I SKOLBÄNKEN HAR

enligt Rauni varit fantastiskt stimulerande men samtidigt krävande. Med tre parallella kurser, två tentor i månaden och mängder av litteratur har utmaningen varit stor för henne att inte bli stressad. Nu är hon redo att lämna studierna och ta vid där hon slutade för ett år sedan. Trots lång väg till


målet och tuffa studieveckor har hon hela tiden känt sig säkrare och säkrare på sitt mål. Telefonen på bordet ringer. Rauni ursäktar sig och smyger ut i kafét för att ta hand om en behövande. Med sig har hon ett slutet kuvert. – De behövande människorna är många, säger hon väl inne på rummet igen.

»Det är ett verkligt förtroende att människor vill berätta om sina liv inför mig.« Efter examen vid Ersta Sköndal högskola, avger hon sina löften vid en ceremoni i Strängnäs domkyrka. Efter handpåläggning och välsignelse blir hon vigd till diakon. Ett uppdrag på livstid. När man blir vigd till diakon eller präst är man vigd så länge man lever. Hur känner du inför vigningen?

– Det har varit en lång längtan, säger Rauni och jämför vigningen med att ingå ett äktenskap – relaDIAKONENS tionen UPPDRAG blir inte annorlunda, däremot får den ”En diakon skall en annan dimension. Relauppsöka, hjälpa tionen med Gud får ett annat och stödja dem djup när man lovat saker för som är i kroppslig och själslig nöd, ge tid och evighet. kristen fostran och undervisning i tron, i församling och samhälle vara ett barmhärtighetens tecken och i allt tjäna Kristus i sin nästa. En diakon skall leva som Kristi tjänare, och hjälpa människor att gestalta Guds kärlek. Diakonen skall försvara människors rätt, stå på de förtrycktas sida och uppmuntra och frigöra Guds folk till det som är gott, så att Guds kärlek blir synlig i världen.”

(Ur vigningsordning­ en för diakoner)

O

– En förlängning av det Jesus ville när han var här på jorden, beskriver Rauni. Att föra ut evangeliet i handling. Och viktigast är mötet med människor. Där kan jag se en stor skillnad mellan att vara kurator och diakon. Som diakon kan jag alltid luta mig tillbaka på Gud. I mötet är jag aldrig ensam eftersom han är med mig i rummet. Det ger kraft att veta.

RDET KALLELSE DYKER UPP

under samtalets gång. Ett ord som ofta förknippas med just präst- och diakonämbetet. Rauni poängterar att kallelse är något alla kan ha oavsett yrke. – Alla är kallade till en uppgift på jorden, ingen uppgift är viktigare än den andra. Det handlar om en längtan att göra det som man känner att man är ämnad att göra, något som betyder något för andra, vare sig det handlar om att vara sjuksköterska eller byggnadsingenjör.

Vad är viktigast i ditt arbete?

– Att bekräfta människor och förmedla hopp. Att tappa hoppet är något som är väldigt vanligt bland de som söker upp diakonen. Som diakoniassistent har jag träffat många människor där livet på ett eller annat sätt är bekymmersamt. Ekonomin kan vara körd i botten, en anhörig kan ha gått bort, någon kan ha förlorat arbetet eller ligger i skilsmässa. Det är ett verkligt förtroende att människor vill berätta om sina liv för mig. Jag kan inte ha svar på allt, men jag kan finnas där och ge det stöd jag kan. Det känns otroligt stort att vara med i människors liv på det här sättet. Vad får du mer göra?

– Förutom samtal får jag ofta rycka ut med Lyxfällan light: att hjälpa till att fylla i blanketter, ringa elbolag för att få hjälp med avbetalningsplaner och följa med till socialtjänsten. Jag vill alltid se till att ge hjälp-till-självhjälp, att stötta och pusha.

Vad innebär det att vara diakon egentligen?

31


utsändningsorden och andra viktiga delar av mässan. Mässan vill hon se som en fest för hela församlingen. – För mig är det viktigt att inspirera och engagera människor att vara delaktiga i gudstjänsten. Vad blir skillnaden från diakoni­ assistenttjänsten?

E

– Ingen jätteskillnad. Förutom vissa detaljer i medverkan i gudstjänsten samt att jag förväntas ha koll på den sociala utsattheten i kommunen, kunna lagar och ha ett övergripande ansvar att utreda diakonin i församlingen.

N LITEN DETALJ TROR Rauni dock kommer

att förenkla tillvaron – kragen. – Eftersom jag bor i samma församling kan det vara svårt att se skillnaden mellan när jag är i tjänst och när jag är ledig. Med kragen kan jag visa skillnaden vilket kan förenkla både för mig själv och för andra. Hur är det då att arbeta med människor när man har en utmattningsdepression i bagaget?

Vis av erfarenhet vet Rauni hur viktigt det Vad ingår mer?

– Ungdomsverksamheten med Fredagsmys är en viktig del. Så också Bibelsamtalsgruppen Beta vidare och Bibelfrukost. Jag arrangerar också anhörigträffar tillsammans med kommunens anhörigkonsulent och frukostmöten med andra som också arbetar socialt i kommunen. DIAKONACCESSOAR ESSUTOM ÄR Diakonerna i Svenska kyrkan känns igen på sina diakonemblen som är i form av ett kors. Det är omslutet av en cirkel och i mitten av korset finns en duva med en olivkvist i näbben – hoppet om liv.

DIAKONOUTFIT Diakonerna har liksom präster och biskopar skjorta med ett vitt ”frimärke” under hakan. Diakonernas skjorta är grön.

D

HON resurs för

barnkörverksamheten som kantor Kerstin Ytterberg leder. – Det är omöjligt för körledaren att vara kurator. Sång och musik kan framkalla olika typer av känslor för barnen som alla har olika saker i bagaget. Då är det viktigt att det finns någon som kan ta hand om den som mår dåligt. Som nybakad diakon kommer Rauni att vara ännu mer delaktig i gudstjänstlivet än tidigare: be förbön, duka nattvardsbordet, dela ut nattvard, läsa tackbön, läsa

» Att vara diakon innebär att föra ut evangeliet i handling. För mig känns det väldigt stort.« är med återhämtning. Därför har hon lärt sig tekniken att vänta med att lämna ett svar när någon frågar henne om en tjänst. Egen själavård och handledning ingår i tjänsten. Eget böneliv och retreater är energikickar i vardagen. – Det är så stor risk att man ger ut och ger ut och glömmer bort att fylla på. Jag är noga med att ibland också stänga av omvärlden. Vad drömmer du om som diakon?

– En diakonkollega i församlingen! Och ett diakonalt förhållningssätt i församlingen som tydligt säger att alla är lika viktiga. Det är också viktigt att vi tar tillvara på människors gåvor och erbjuder ideella uppdrag. Att bli tagen i bruk kan vara otroligt själavårdande. Under samtalets gång är det omöjligt att missa Raunis entusiasm inför sin roll som diakon. En roll hon har längtat efter att få axla. – Att vara diakon innebär att föra ut evangeliet i handling. För mig känns det väldigt stort, säger Rauni och ler. S 32


................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. dop har vi gjort i Salems försam................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ling under 2013. Nyhet för i år är ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. att vi har massor med doptider ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. Vi pushar lite extra för vår fina ................................................................................................................................................................................................. på lördagar, och dessutom ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. folder Om du visste vad Gud har enbart enskilda dop. Välkommen ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. att ge. I den ger vi ett smakprov att boka dop! ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. på vår vision som vi arbetar ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. intensivt med under 2014. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ”Om du visste vad Gud har att ge...”, ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. sa Jesus till den samariska kvinnan ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. när de möttes vid brunnen. Hon sa: ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ”Herre, ge mig det”, och hennes liv ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. AGNES STRÖMSTEDT, ................................................................................................................................................................................................. förändrades (ur Johannesevange................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. deltagare i ungdomskören & ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. liet, kapitel 4). ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ledare på Fredagsmys: ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. – Här känner jag mig sedd och här ................................................................................................................................................................................................. Kom till Salems församling och ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. finner jag lugnet. Att sjunga i kör ................................................................................................................................................................................................. se vad Gud har att ge! Vi vill vara ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. är roligt och här träffar jag många ................................................................................................................................................................................................. ELSIE LINDHOLM, en kyrka öppen för alla. Här finns ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. likasinnade. ................................................................................................................................................................................................. deltagare i gudstjänster och möjlighet att mötas, samtala och ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ställa frågor. Här finns plats för Oasenträffen: ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. IRMA VAN DEN POEL, människor som vill vara del av ett – En söndag utan att ha varit i ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. deltagare i ungdomskören & större sammanhang. kyrkan är ingen söndag för mig. Jesus ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ledare på Fredagsmys: ger förlåtelse, glädje, trygghet och ro. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. Vad är din egen berättelse? – Här finns gemenskap. Det är Jag känner Guds gemenskap i hög-............................................................................ .................................................................................................................... ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. Välkommen att dela med dig: skönt att umgås i en trygg miljö och mässan och andra samlingar där jag ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. salem.frid@svenskakyrkan.se här kan jag fördjupa min barnatro. träffar vänner med samma intressen. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................................................................

»Alla har sin egen tro, sin egen berättelse«

xxx

3 röster från

församlingen:

t!

ge Missa in

t! issa inge

M

PSSSSST! Vill du hålla dig uppdat-

erad kring vad som händer i församlingen? Anmäl dig då till våra utskick av det lilla församlingsbladet. Sex gånger om året får du gratis hem det i brevlådan. Mejla salem.frid@svenskakyrkan.se eller ring 08-532 560 72.

»Att leva är att vänta« Ahmen Sefrioudi


Kalender HÖGMÄSSA Söndagar 11.00 Salems kyrka Se vår hemsida eller församlingsblad för aktuell info. Kyrkkaffe varje gång.

»SOMMARJAZZ« Söndag 8 juni 19.15 Kristian Fredmark trio, tillsammans med ungdomskören och kören Cantate, ger oss en blandad konsert med jazzton. Medverkande: Carl-Fredrik Orrje, piano, Robert Erlandsson, bas, Kristian Fredmark, trummor och Kerstin Ytterberg, körledare.

KVÄLLSMÄSSA Torsdagar 19.00 (utom 19 juni) Säby kyrka Stilla mässa med nattvard. För dig som vill ha en lugn stund mitt i veckan.

»KLARINETT OCH HARPA« Söndag 15 juni 19.15 Gränsöverskridande möten med Clara Heinemann, harpa och Lotta Pettersson Van den Poel, klarinett, som bjuder på Mozart, Piazzolla, Keith Jarrett och mycket mer.

KVÄLLSMÄSSA EXTRA Torsdag 19 juni 19.00 OBS: Salems kyrka Kvällsmässa med gästande kör. Nordiska folktoner och svenska och danska sommarsånger framförs av den prisbelönta kören Lille Muko från Köpenhamn.

»HOVETS HEMLIGHETER« Söndag 22 juni 19.15 Följ med i ett program med spännande berättelser, europeisk musik från 1600-talet samt en och annan hemlighet. Med Karin Frölén, sångerska och berättare, och Suzanne Persson, teorb, luta och barockgitarr.

TURISTANDAKT Torsdagarna i juli 13.00 Salems kyrka Ta tid mitt i sommaren och kom till vår turistandakt nere vid vackra Salems kyrka. Orgelvisning efteråt.

»THANK YOU FOR THE MUSIC« Söndag 29 juni 19.15 Blandat program med musikal, pop och visor. Med Carin Danielsson, sång och Kerstin Ytterberg, piano.

MIDSOMMARGUDSTJÄNST Midsommardagen 21 juni 11.00 Gudstjänst i Vällinge kapell. Medtag egen kaffekorg så fikar vi tillsammans!

»DRÖMMANDE HYLLNINGAR« Söndag 6 juli 19.15 Det blir musik av bland annat Giulio Regondi och Mario Castelnuovo-Tedesco, framförd på gitarr av Rasmus Vamos Fecher.

gudstjänster

Musik MUSIK I SOMMARKVÄLL Söndagskvällar 19.15 Salems kyrka Njut av vacker musik i vacker miljö. Efteråt serveras fika!

»SOMMARORGEL« Söndag 13 juli 19.15 En resa från Bach till Koch. Martin Olsson spelar sommarinspirerad musik på orgel. Det blir stycken av bland andra Peterson-Berger, KargElert, Alfvén och Von Koch.

siken! sommarmu te in sa is M

34

svenskakyrkan.se/sa

lem

»PILGRIM« Söndag 20 juli 19.15 Med tenornyckelharpa, turkisk långhalsluta och stark stämsång spelar folkmusikduon Anda pilgrimsmusik från katolsk medeltid till lutherskt 1800-tal. Anda består av Anders Peev och Mattias Ristholm. »RAKT I HJÄRTAT« Söndag 27 juli 19.15 Med tangomusik välkomnar Gaianeh Pilossian, violin, Anja Strautmanis, cello och Amanda Elvin, violin, oss till en stunds svalka och hetta en lat sommardag. Det blir bland annat musik av Astor Piazzolla och modern svensk tango av Johan Ullén. »ROMANTISK MUSIK I SOMMARKVÄLLEN« Söndag 3 augusti 19.15 Far och son Ruthberg låter oss höra romantisk musik i sommarkvällen. Med Jacob Ruthberg, violin och Torsten Ruthberg, orgel/piano. »NÄR DAGEN BÖRJAR SVALNA« Söndag 10 augusti 19.15 Det blir både jazz och visor när jazzsångerskan Monica Borrfors och pianisten Gösta Nilsson framför en konsert på temat relationer. »FEELING GOOD« Söndag 17 augusti 19.15 Åke Lännerholm, trombon, Jenny Holmgren, sång och Michael Ottosson, keyboard. En lugn afton med personliga favoriter från Bach till musikal, film och estrad. »SHORT STORIES« Söndag 24 augusti 19.15 Nordiska Saxofonkvartetten ger oss korta berättelser med klassisk musik, musik i folkton och filmmusik.


gemenskap SOMMARÖPPET I SÄBY Onsdagar 13.00–15.00 Juni, juli, augusti Säby församlingshem Under sommaren renoveras Säby församlingshem vilket begränsar öppettiderna. Varje onsdag under sommaren öppnar vi upp en del av Säby församlingshem för några timmars gemenskap. Vi håller en enkel andakt, bjuder på kaffe och anordnar aktiviteter för stora som små. Om vädret tillåter är vi utomhus. SOMMARKYRKA Tisdagar och torsdagar i juli 11.00–16.00 Salems kyrka Kom till Salems kyrka och lär dig mer om dess historia. Drop-in-guidning av kyrkan tisdag och torsdag. Kaffeservering och konstutställning med lokala konstnärer. Torsdagar: 13.00 Turistgudstjänst med orgelvisning. 14.00 Kyrkogårdsvandring. BOTVIDSVANDRINGEN Söndag 27 juli 17.00 Vi träffas vid Salems kyrka för information om Botvid sen och vandring till Botvids källa. Kaffe i Nedre Söderby och vandring tillbaka till Salems kyrka där Musik i sommarkväll väntar. VÄLLINGEDAGEN Söndag 3 augusti 11.00–15.00 Vällinge kapell 11.00 Gudstjänst. Kyrkkaffe på slottet. 13.00 Visning av Vällinge kapell och slott. 14.00 Rundvandring i området. Hemvärnsmuséet är öppet 12.00–15.00. Vällingedagen är ett samarbete med Hemvärnets stridsskola och Hembygdsföreningen.

barn & familj SALEMS FÖRSAMLINGS ÖPPNA FÖRSKOLAN JUVELEN 2–18 juni Måndag–fredag 9.00–12.00 Se undantag i öppettiderna på facebook.com/Salemjuvelen Ta med din lilla juvel och möt andra barn och föräldrar. Vi sjung­er, delar veckans tanke, leker och fikar. Ingen anmälan behövs, det är bara att dyka upp. För barn mellan 0 och 5 år. Onsdag 13 augusti har öppna förskolan Juvelen terminsstart!

stöd & hjälp SAMTAL & DIAKONI Behöver du någon att prata­med? Hos oss har du alltid möjlighet att boka in ett enskilt samtal med någon av prästerna.

kyrkliga handlingar DOP Lördagar Välkommen att ringa kansliet för att boka dop. VIGSEL Lördagar Välkommen att ringa kansliet för att boka vigsel. BEGRAVNING Onsdagar och fredagar

öppettider SÄBY KYRKA & FÖRSAMLINGSHEM Öppet i sommar: Onsdagar 13.00–15.00. Torsdagar i samband med kvällsmässan 19.00. SALEMS KYRKA Öppet vid kyrkliga handlingar och enligt överenskommelse. Specialöppet i juli – se Sommarkyrka i kalendern.

35

kontakt ADRESS Salems församling Emanuel Birkes väg 1 144 30 Rönninge TELEFON Växel: 08-532 560 72 Telefontider: Måndag–fredag 10.00–12.00, 13.00–15.00 (utom onsdagar) Onsdagar 10.00–12.00 E-POST salem.frid@svenskakyrkan.se HEMSIDA www.svenskakyrkan.se/salem FACEBOOK www.facebook.com/SalemsForsamling KANSLI/BOKNINGAR Carin Olofsson 08-532 560 72 gilla KYRKOHERDE oss! Hanna Nyberg 08-532 560 71 PRÄSTER Cecilia Holmberg 08-532 560 72 Gustaf Öbrink 08-532 555 80 Martin Reberg 08-532 560 79 BARNVERKSAMHET Ann-Marie Andersson 08-534 404 80 Birgit Claesson 08-520 229 70 MUSIKER Brita Nilsson 08-534 505 80 Kerstin Ytterberg 08-520 229 79 DIAKON Rauni Strömbäck 070-618 39 16 PEDAGOGER Eva Björkdahl 08-527 221 90 Daniel Öhrvall 08-520 229 71 INFORMATÖRER Linnéa Wiberg Malmborg 08-527 221 92 Gabrielle Andersson (vik.) 08-520 229 78 EKONOMI/FASTIGHET Annette De Giorgio 08-520 229 76 KYRKOGÅRD Sören Lindblom 08-532 545 56 VAKTMÄSTERI 08-532 560 73

h

»CLASSIC TRIO« Söndag 31 augusti 19.15 Sven Åberg, traverso, Nils-Erik Sparf, violin och Bo Fåhraeus, violoncell, gästar Salems kyrka och spelar musik av bland andra Mozart och familjen Bach.


Kylskåpspoesi poesi: foto:

Gabriella Skarin Anna Björkdahl

»Målar himmel av sand klättrar längs repstege«

svenskakyrkan.se/salem 08-532 560 72

Frid #1 2014  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you