Page 1

EN HÄLSNING FRÅN SALEMS FÖRSAMLING #1 VÅR 2019

TEMA

BÖN

KRISTINE & HANS OM BÖN: – Jag skulle verkligen vilja radera bilden av bön som att sitta med böjt huvud och be. Jag skulle mer säga att det handlar om att rikta sig mot Gud.


6

FEM RÖSTER om bön.

12

#1

PILGRIM Vandra med gud.

TEMA BÖN

3 LEDARE VÅGA TESTA BÖN

Om hjärtats samtal

4 VÄLKOMMEN HÄNT & NYTT

15

6 FEM RÖSTER OM BÖN DISKA MED GUD

Hans och Kristine om att rikta sig mot Gud,

12 PILGRIM

­­Vandra med Gud

15 REPOTAGE DISKA MED GUD

Hans och Kristine om att rikta sig mot Gud.

20 BOKTIPS 21 TACK, HJÄLP, FÖRLÅT 22 FRÄLSARKRANSEN

25

Ett redskap för bön

25 LÅT INTE PÅSKEN PASSERA FÖRBI!

27 10 SKÄL

LÅT INTE PÅSKEN PASSERA FÖRBI

Att vara medlem

28 BETRAKTELSE

Spaljén – Som bär upp min bön!

29 VI BER FÖR 30 KALENDER e-post salem.frid@svenskakyrkan.se adress Frid,

Salems församling, Emanuel Birkes väg 1, 144 30 Rönninge telefon 070-618 39 19 hemsida svenskakyrkan.se/salem/frid redaktion Carin Traumer, Jennie Wall layout Anna Björkdahl omslag Anna Björkdahl ansvarig utgivare Jennie Wall tryck Östertälje tryckeri upplaga 7600 exemplar

2


Frid • ledare

» Kanske tror vi att bön är något krångligare och svårare än vad den egentligen är. « JENNIE OM BÖN

V

i tror inte på samma Gud, men snälla: be för mig, jag behöver det” sa han och såg mig rakt in i ögonen. ”Jag ska be” svarade jag, och så kramade vi om varandra.   Trots att det gått mer än 20 år så minns jag fortfarande den där sista gången vi sågs, innan våra liv tog olika vägar. För ett kort slag hade våra liv flätats samman, han muslim och jag kristen. Visst hade vi olika bakgrund och traditioner, men vi var ändå närmare varandra än många andra.   Kanske just för att vi delade det andliga språket och tron på något större, utanför oss själva. För att vi trodde på bönens kraft oavsett religiös tillhörighet. Ingen av mina sekulära vänner skulle ha bett mig om samma sak.   För den som inte själv har en tro möts inte sällan de religiösa uttrycken med skepticism. Det gör mig lite ledsen, för det finns något stort och fint i att både få be för andra och att veta att någon ber för mig. Någon vänder sig till den starkaste kraft som finns i universum med önskan om något för just mitt liv.

Ibland kallar vi bön för hjärtats samtal med Gud och för den som är troende är bönen helt grundläggande som en del av gudsrelationen. På samma sätt som vi kan prata med familj och vänner, så blir bönen ett sätt att prata med Gud.   Med det finns också något självläkande i att uttala det som hjärtat är fullt av. Ibland behöver vi rikta våra känslor någonstans, då kan bönen vara ett sätt. Andra gånger behöver vi uttala det som kanske varit svårt att sätta ord på, bönen kan då hjälpa. Jag tror att vi människor behöver bönen. Den finns som ett inbyggt verktyg i varje människa för att kunna tolka sitt eget och andras liv utifrån ett djupare perspektiv. Oavsett om du är en van bedjare eller inte ber så hoppas jag att du tar dig tid för bön. De allra flesta mår bra av det.   Men framför allt finns en oerhörd kraft i bönen. Det finns faktiskt forskningsresultat som visar det. Exempelvis kan böner i vår närhet ha en avslappnande inverkan på oss trots att vi själva är ovetande om att någon ber för oss.   Som kyrkoherde är ett av mina uppdrag att be för församlingen. Det gör jag, varje dag. Förhoppningsvis kan du, där du nu befinner dig, känna min och resten av församlingens böner som en bärande kraft i just ditt liv.

Kanske syftar uttryck som ”jag ska tänka på dig, eller att ”hålla tummarna” för något egentligen till samma sak, men de känns inte alls lika dramatiska.   Att tända ljus kan också upplevas mer naturligt för den som inte är van vid bön, trots att tändandet av ljus förknippats med bön i kyrkan. Jag funderar över varför vi egenlitgen är så rädda för begreppet bön?   Kanske tror vi att bön är något krångligare och svårare än vad den egentligen är. Att man måste be enligt en mall eller på rätt sätt. Men det finns många sätt att be på. Man behöver inte använda rätt ord eller särskilda formuleringar Alla kan be när som helst, hur som helst och om vad som helst.

Må guds Goda ande leda dig på alla dina vägar, Amen.

Jennie Wall KYRKOHERDE

3


Frid • hänt & nytt

Välkommen, HEJ JOHAN! Vad är det bästa med att vara präst? Jag tycker att det allra finaste med att vara präst är alla möten med människor i olika åldrar, att med hjälp av kyrkans rika tradition och Bibelns ord få tala tro, förmedla hopp och upprättelse. Hur kommer det sig att du sökte dig till Salems församling? Jag kände till Salems kommun som en kommun med både värnande om historia och tradition men samtidigt nytänkande och engagemang på många områden, inte minst inom kulturen. Församlingen kände jag till att den skulle ha ett rikt gudstjänstliv och många aktiva församlingsbor. Spännande att få tjänstgöra där tänkte jag.

Foto: Anna Björkdahl

Har du något favoritbibelord eller någon favoritpsalm? Ja och de varierar. En psalm som är lite av en doldis men som jag tycker mycket om nu är nummer 166 ”Sorlet har dött”, som handlar om hur vi gärna håller fast vid de förklarade ögonblicken, men att Kristus går före oss, också in i det som kan vara jobbigt och svårt. Favoritbibelord just nu är nog Hebreerbrevet 4:14. Att Kristus känner oss och vet vad det innebär att vara människa. Det lyfter och uppmuntrar tycker jag, samtidigt som det visar att tro och liv hänger samman.

CARIN OM TEMAT  » Kraften kommer från bönerna – En ordlek som pryder engångsmuggarna vi använder när vi delar ut kaffe. Men kraften i att be och att få sätta sin tillit till något högre är mer än en ordlek. Men vad är egentligen bön? I detta nummer av Frid får du ta del av flera personers berättelser om vad bön är för just dem. Kanske kan du bli inspirerad till att be på ett nytt sätt, eller om du inte är van vid att be kanske du blir inspirerad till att testa. På sida 22 kan du läsa om frälsarkransen, ett redskap för bön. Solen börjar titta fram och det känns som våren snart är här och så även påsken. Visste du att påskriset från början är en påminnelse om hur Jesus gisslades? Församlingens nya präst, Johan, reder ut påskens händelser och symbolik på sidan 25.

Carin Traumer FRIDMEDARBETARE

:A

nn aB

jör kd a

hl

På tal om påsken händer det extra mycket i våra kyrkor under påskveckan. Utöver våra gudstjänster kan du i Säby kyrka uppleva påskens dramatisk med alla sinnen och ute i Salems kyrka bjuds det på långfredagskonsert med vacker musik av Salems kyrkokör och Knivsta kammarkör. Hela påskens program finner du på sida 26. Hoppas att du får en fridfull läsning och att du får njuta av vårsolen!

to Fo

4


O

NY BELYSNING I SÄBY KYRKA

VI BER FÖR

Belysningen i Säby kyrka har länge upplevts som svag och många kyrkobesökare har haft svårt att se vad som står i psalmböcker och agendor. Därför har Säby kyrka nu fått ny och starkare belysning. Lampor som dessutom gör att energiförbrukningen beräknas halveras – bra för både kyrkobesökare och miljö. Vi tackar Löfström Elinstallationer för det goda arbetet! Samtidigt som kyrkan fått ny belysning testar vi en ny möblering. Vi vill att alla ska kunna att ta nattvard och tända ljus i kyrkan och med den nya möbleringen hoppas vi att rummet blir mer tillgänglighetsanpassat så det blir enklare att ta sig fram och runt i kyrkan.

I maj 2018, trädde den nya dataskyddsförordningen (GDPR) i kraft. Dataskydds förordningen reglerar all form av behandling av information som direkt eller indirekt kan knytas till en person. I och med detta kan Salems församling inte längre skriv ut namn i tidningen utan godkännande. Till dess att eventuella rutiner för detta upprättats har vi därför valt att inte namnge de som döpts, vigts, begravts eller blivit medlemmar i församlingen.

BARNENS NYA PROCESSIONSKORS Söndagen den 27 januari invigdes barnens nya processionskors i Säby kyrka. Här kan du läsa skaparens, Simon Liljecrantz, förklaring till symboliken bakom korsets olika delar. Det översta huvudet har tolv (12) delar av guld. Symbolen för de tolv lärjungarna och lärjungaskapet. De som följde Jesus Kristus, tvivlade och trodde. Tolvtalet är en påminnelse till vår längtan att få vara efterföljare och förebilder på samma gång. De sju (7) stjärnorna nederst bildar det fullkomliga talet. Guds heliga tretal (3) plus skapelsens fyrtal (4). Likaså den sjunde heliga dagen, vår söndag, den Gud vek åt vilan. Vänster tvärbjälke har två trianglar, den upprätta silvertriangeln är treenighetens. Den tomma, ihåliga och upp-och-nedvända är ondskans triangel. Den vill visa på ondskans ihåliga tomhet. Där finns även ICHTHYS-fisken, symbolen och koden för Jesus som använts i 2000 år. Höger tvärbjälkes tre punkter står för Faderns, Sonens och den heliga Anden. Likaså det tre lager, blyfyllda fundament, som korset står i. En symbol för det fundament världen är byggd av. Guds bottenplatta (universum), Kristus mänskliga länk (jorden) och Anden utan gränser (himlen).

5


Frid • 5 röster

Bob Hansson

» Att be är att öka hållbarheten « Det finns en mängd forskningsresultat som tyder på att bönen hjälper. Herbert Benson har i en rad experiment på Harvard visat att empatiska tankar och böner har en helande inverkan på organismer bredvid en själv. Försökspersoner uppvisade fysisk avslappning när någon i ett annat rum (som de själva var ovetande om) bad för dem.   Läkaren Larry Dossey har i sin bok Läkande sår initierat hundratals studier som visar att böner har positiva effekter på tillfrisknande. Inte bara på människor. I ett känt experiment lyckades sex försökspersoner öka (och sedan även minska) tillväxten i bakteriekulturer. I en serie av 21 experiment på möss visade 19 av dem signifikanta resultat på att böner fick råttornas återhämtning att gå fortare.   Det är naturligtvis lite absurt, att en människa sitter och ber för att en råtta ska bli frisk. Det är ännu mer absurt att det faktiskt verkar hjälpa.   Och det är helt fantastiskt absurt att man kan öka hållbarheten på filmjölk genom att sitta bredvid och be för den. Inte minst med tanke på att det är mycket lättare att ställa in den i kylskåpet.   Men det mest absurda kanske är att vi inte provar att be oftare, både för oss själva och andra.   Så ikväll, be för någon som behöver det. Någon i smärta eller oro, gör vad människor i tusentals år gjort, sätt dig själv åt sidan och be för någon som behöver det.   Du behöver såklart inte sitta på knä bredvid din säng om du inte vill. Tänd ett ljus när du bajsar och be mellan ploppen. Be precis innan du går ut ur bilen. Be på tunnelbanan. Gå in i en kyrka. Gå in på en restaurang och fråga om du får låna deras toalett för att be lite. Föreslå en bönepaus på jobbet. Om de ifrågasätter, hävda att du ska be för företagets bokslut. Stå på dig! Be med händerna mjukt knutna i fickan på bussen. Kanske är det en dålig idé om du är en busschaufför och behöver händerna på ratten. Slå då på mikrofonen och be högt och tydligt för passagerarnas välgång.   Om det är tisdag, be för själva tisdagen, att den ska vara nöjd med sig själv när den går och lägger sig. Knussla inte. Skriv ner böner på små lappar, bli ficktjuvens motsats, lägg till istället för att ta bort, smussla ner dem i främlingars väskor.

Skriv korta böner på Flashback. Be för din gamla mamma, dina barn, dina stressade grannar, be för din ännu mer stressade chef och din väns sedan länge orörda kropp.   Be om händer, leenden och frid. Be om framgång, skönsång och blomsterfång. Be om världsfred för ett främmande barnbarn i taget.   Be för det hos grannarna inställda skyttevärnskriget. Be för deserterade soldater, paralyserade socialarbetare, be för de sköterskor som trotsar schemat och sitter kvar hos dem som behöver det.   Be för flyktingarna och för dem som skräms av dem. Be för dem som skäms och dem som ber om en tjänst. Be för att varje uttröttad pensionsförvaltare idag ska orka hålla ögonen öppna. Be för att diverse presidenter ska komma ihåg att ta djupa andetag.   Be för att vi alla ska orka. Be så att du nästan storknar. Gå in på H&M och fråga personalen om du möjligen får låna en provhytt för att be lite. Nästan som vanligt men den här gången kan du prova en bön istället för ett par jeans. Förvandla provhytten till en bönehytt. Tänd ett medhavt ljus.   Be för dem som sydde jeansen du den här dagen lät hänga kvar på galgen. Be för att nästa människa som i denna provhytt möter sin egen spegelbild förvånat ska spricka upp i ett leende.   Det spelar ingen roll hur du gör det. Bara att du gör det.Fan, gör det med en gång, innan du läser vidare. Knäpp händerna och sätt igång.   Oj, tänker jag nu, vilken bra idé. Nu ska jag bara för att jag skrev så faktiskt be för Nadia som har en dröm om att få sluta jobba som skådespelare och bli logoped istället. Jag ska be för att Ida förstår att hon är värd sin egen snällhet.   Jag ska be för att Johan dricker lite mindre och mediterar lite mer. Jag ska be för att Kalle snart älskar någon som älskar tillbaks, be för Povel att hans frihet består, för att landstingen får den budget de verkligen behöver.   Och såklart be för att i alla fall en av alla som läser den här boken, just efter den här radens slut, ska trotsa varje känsla av fånighet och uppfinna en stunds bön åt sig själv. Och därmed eventuellt öka hållbarheten. På filmjölk. På relationerna. På oss. Ur poeten och författaren Bob Hanssons bok ”Tankar för dagen” 6


Frid • 5 röster

Elsie Lindholm Pensionär

BÖN SOM ETT SAMTAL MED GUD För mig är bön naturligt, det är ett samtal med Gud. Jag har en frikyrklig uppväxt och när jag var liten lärde min mamma mig ”Gud som haver” och bordsbönen. Jag är uppvuxen på landet och på ena sidan hade vi hästar och på andra sidan fanns det skog. När jag stod där i naturen upplevde jag att det finns en Gud.

Silvias bönbok. Min favoritbön är Franciskusbönen (läs den på sida 9). Jag har faktiskt bett barnabönen tillsammans med kungen. Jag var i Göteborg och kungen var på båtmässan så jag gick dit för att få möta honom. Alla journalister hade block och penna och det brukar jag också ha med mig så jag tog upp mitt block och smälte in med journalisterna. En journalist frågade om kungens tro och då bad han barnabönen. Jag stod bredvid och kungen vidrörde min jacka så den har jag vårdat ömt sedan dess.

För det mesta ber jag på kvällen innan jag ska sova. Då ber jag för vänner, präster, kyrkan och tackar för att jag får vara frisk. På morgonen ber jag tackböner för att jag får gå upp. Jag ber både egna böner och böner som finns i bönböcker så som Victorias eller

7


Frid • 5 röster

Anneli Amilon Präst

BÖN SOM KROPP OCH GESTALTANDE För mig har bönen alltid funnits som en naturlig del i vardagen, trots att jag inte kommer från en ”religiös” familj. Som liten flicka lärde mig min mormor Ragni att be ”Gud som haver" och jag kan faktiskt inte minnas en enda dag ur mitt liv då jag inte bett eller samtalat med Gud.

let för perspektivet att hela vårt jag är en bön. Kroppen är ett tempel för den inre berättelsen, även den som ännu inte fått ord. Skrattet, glädjen, gråten, rädslan, sorgen, oron, längtan, kärleken, förälskelsen, hatet, ilskan, skammen, allt det som jag bär på behöver få ta gestalt, bli synliggjort, få bli kropp.

När min dotter Nike var liten så ritade hon under en period bara sk ”huvudfotingar”- ett stort huvud med armar och ben, men figuren saknar kropp. Ibland när jag befinner mig i olika sammanhang också i kyrkan, kan jag känna att jag befinner mig i ett ”huvudfotingland”. Att få säga adjö till ”huvudfotingen”-att inte bara se sig själv som hjärna och intellekt öppnar istäl-

​ är jag dansar min bön svarar det upp mot en N längtan inom mig efter en andlighet som kan kännas i hela kroppen, där stegen i sin enkelhet uttrycker tankar, känslor och handlingar som leder från en synlig verklighet till en upplevelse av helhet och helighet, att vara en del av alltet, en känsla av att dansa med hela universum. foto:

8

Vitaliismulskyi /AdobeStock


Frid • 5 röster

Victoria Syrisk ortodox

BÖNEKITET Inom syrisk-ortodox tradition används ofta olja, ljus och rökelse vid bön. Oljan är en symbol för den sista smörjelsen, ljuset tänds för att sprida ljus och godhet medan rökelsen ska hjälpa till att sprida bönen. För mig är bön helande, som en befrielse och som ett skydd. Det är på samma sätt som Fader, Sonen och den heliga Anden. Fadern står för den helande kraften,

Sonen för befrielsen och den heliga Anden för skyddet. Jag tycker det är en fin gåva att ge bort sådant som kan användas vid bön för att visa att man bryr sig och tänker på personen. Som detta bönekit med heligt vatten från Jordanfloden, olja från Heliga gravens kyrka samt jord och rökelse från Jerusalem.

9


Frid • 5 röster

Johanna Barne Studerande

BÖN FÖR GLÄDJE, RO OCH TACKSAMHET Bön för mig är ett sätt att klara av livet. Jag brukar starta dagarna med att be varje morgon innan jag går upp. Då ber jag för en bra dag och kanske om något speciellt ska hända den dagen. Genom bönen får jag styrka, känner mig lugnare och det blir en bättre start på dagen. Oftast ber jag med hjälp av min frälsarkrans, som jag alltid har med mig. Frälsarkransen gör att det blir lättare för mig att fokusera på bönen. Med hjälp av de olika pärlorna ber jag för olika saker.

Ibland om glädje, ro eller tacksamhet. Jag ber både för mig själv och för andra. Att be för andra är ett sätt att känna att jag kan hjälpa när jag kanske inte kan göra det fysiskt. När jag känner att jag inte är tillräcklig lämnar jag över det till Gud. Jag lyfter fram dem inför Gud och litar på att Gud kan hjälpa dem. Dessutom går jag ofta på söndagsmässorna och där får jag också stilla mig i bön och förbön.

10


Frid • 5 röster

Sadat Sidiqi Muslimernas förening i Nacka.

EN MUSLIMSK BÖN Bön för mig är två saker, en påminnelse om godhet och en trygghet om att allt jag ber om hörs av min Herre. Som troende muslim instrueras jag att be fem gånger om dagen. Gud säger i Quranen: "Bönen är alla troendes plikt, knuten till bestämda tider". En person vars dagliga rutin är att vända sig till Gud och be om vägledning fem gånger om dagen kan absolut inte skada sina medmänniskor. Det är via bönen jag får möjlighet att kom-

municera med min herre, skaparen av himlarna & jorden. En påminnelse om att vara en av de rättfärdiga människor som lever sina liv för att andra ska ha det tryggt och säkert. Utöver dessa obligatoriska böner finns det frivillig bön, min favorit. Speciellt när man vaknar mitt i natten, gör tvagning (Wadu) och börjar be. En perfekt tid att koncentrera sig på det man önskar av sin Herre, då är man också ensam och kan gråta och be om förlåtelse.

foto:

BillionPhotos.com /AdobeStock

11


Frid • tema

» Det brukar ta en stund, ibland flera kilometer, innan jag når den där djupare andningen där kroppen och själen börjar gå i takt med varandra. Det är först när jag är där, när jag hör mina egna tankar, som det verkliga samtalet på djupet med mig själv, med min medmänniska, och med Gud infinner sig. «

PILGRIM text:

VANDRA MED GUD

Ingemar Sörqvist & foto: Daniel Claesson

PILGRIMSVANDRINGEN – GÅR TILL HJÄRTAT. Jag tycker om uttrycket: ”att gå ner i varv”, bokstavlig talat, att gå, ner i varv. Det brukar ta en stund, ibland flera kilometer, innan jag når den där djupare andningen där kroppen och själen börjar gå i takt med varandra. Det är först när jag är där, när jag hör mina egna tankar, som det verkliga samtalet på djupet med mig själv, med min medmänniska, och med Gud infinner sig.

HJÄRTATS SAMTAL – MED MIN MEDMÄNNISKA. Under en pilgrimsvandring delar man ofta ett stycke väg, med någon som man inte träffat förut och inte känner sedan tidigare. Ordet ”pilgrim”, kommer från ett latinskt ord som betyder just ”främling”. Uttrycket: ”att ha främmande”, ”att ta emot främmande”, lär ha sina rötter ifrån den medeltida pilgrimsvandringens tid, och sedvänjan att ge rum/ logi, öppna sin dörr, till förbipasserande pilgrimer.   Det är förunderligt att många fina samtal äger rum så, med människor vi inte känner sedan tidigare, när vi delar ett stycke väg under en pilgrimsvandring. Vi bjuder in och öppnar hjärtats dörrar och delar det inre ”samtal som pågår”. Förunderligt ofta sker det, och inte sällan hörs orden:   – Precis så, har jag också tänkt! Man känner igen sig i den andre, känner igen ett inre landskap, och plötsligt befinner man sig i ett samtal som prövar, forskar, och söker sig allt djupare in mot hjärtats källsprång.   Jag kommer längre på min inre väg, tillsammans med en annan. Främlingens gåva är delandet. En djup samhörighet och gemenskap infinner sig, vi delar vandringen tillsammans. Både i det yttre, och inre landskapet.

HJÄRTATS SAMTAL – MED MIG SJÄLV. På en dörr i kyrkan finns en skylt: ”samtal pågår” – och jag brukar tänka, att det hänger en sådan skylt också på hjärtats dörr. Öppnar vi dörren lite och lyssnar… ja, samtal pågår.   Jag brukar tänka så om vandringen, den ger rum, tid och plats, att lyssna till hjärtats samtal. Vandringen ger tid och rum, att ställa frågorna, och att invänta svaren. En kollega berättade en gång att hon brukar boka in: MMS möten, i sin almanacka. Jag frågade henne försiktigt var MMS betydde? – ”Möte Med mig Själv” blev svaret, för att jag inte ska glömma bort att lyssna, till en ganska viktig person… i mitt liv. Pilgrimsvandringen, tänker jag är ett sådant möte, ett inbokat möte med mig själv, en avsatt tid och plats för ett möte med en ganska viktig person… i mitt liv.   Man talar ibland om pilgrimsvandringens yttre och inre vandring. Inre landskap och minnen, kanske barndomens landskap är det jag vandrar i, lika mycket som i den yttre miljön vandringsleden bju-​ der mig. Någon formulerade det så: ”Jag går ut, för att komma in”. Ofta är den längsta vandringen, den till det egna hjärtat.

HJÄRTATS SAMTAL – MED GUD. Det brukar ta en stund, ibland flera kilometer, innan jag når den där djupare andningen där kroppen och själen börjar gå i takt med varandra. Det är först när jag är där, när jag hör mina egna tankar, som det verkliga samtalet på djupet med mig själv, med min medmänniska, och med Gud infinner sig. Bönen, har kallats för: ”hjärtats samtal med Gud”.

12


13


Frid • tema

VILL DU VANDRA

MED GUD? 22/4 15.00 Pilgrimsvandringen startar i Salems kyrka 16.00 Avslutas med mässa i Säby kyrka

15/6 13.00 Pilgrimsvandringen startar i Botkyrka kyrka 17.00 Avslutas med mässa i Salems kyrka

Att vandra ut i naturens katedral, leder mig in i hjärtats bönekrypta. Vandringen, blir början till bön. Rörelsen blir till bön, varje steg till ett bönens ord. Jag påminns om bibelordet: Det är i dig, vi lever, rör oss, och är till. Vandringen i det lilla formatet, påminner om den stora vandring vi kallar livet.Vandringen andas, en djupare relation, ett Jag, och ett Du, förankrar mig här och nu, min vandring, och min stund på jorden. En psalm i den svenska psalmboken som jag ofta återkommer till, och som återspeglar detta är 762:   ”Bli stilla låt tystnaden föra dig nära. Närvaron finns där. En kraft som vill bära, ja, öppna det rum som står låst djupt inom dig. Barnet som bor där och stumt skriker: Hör mig! Du är en bön, Gud är din bön. Låt oron få sjunka som stenar mot botten. Hela ditt liv är ett samtal med honom som bär universum och bor i ditt hjärta. Han delar ditt liv både glädjen och smärtan. Du är en bön, Gud är din bön. Bli still, låt tystnaden föra dig nära. Närvaron finns där. En kraft som vill bära, ja, våga den tillit som bor djupt inom dig. Lyssna till rösten som kallar dig: Följ mig! Du är en bön, Jag är din bön.” PILGRIMSVANDRINGEN, GÅR TILL HJÄRTAT.

Ingemar Sörqvist

PRÄST, BOTKYRKA FÖRSAMLING.

P.s Den moderna pilgrimsrörelsens 7 nyckelord, vill vara till en hjälp att orientera i vår tids landskap, att hitta vägar till en fördjupad livsstil. De vill hjälpa oss ta ut kompassriktningen för vår livsväg. De 7 nyckelorden är: Frihet, Enkelhet, Tystnad, Bekymmerslöshet, Långsamhet, Andlighet och Delande. Många har pilgrimsvandrare har erfarit, att de blivit nycklar till ett fördjupat samtal. Nycklar till hjärtats dörr, och det samtal som pågår där. Hans-Erik Lindström, som formulerat nyckelorden skriver:   ”Vandringen ger uttryck för en längtan efter frihet i en alltför tidskomprimerad livssituation, enkelhet i en konsumistisk kultur, tystnad i en tillvaro präglad av bild- och ljudbrus, en dos av bekymmerslöshet där livspusslet slukar så mycket av vår energi, långsamhet i en tid av snabbhet och stress, andlighet i en kroppsfixerad tillvaro och delande i en tidsepok av självförverkligande och ytkontakter.” VI SES PÅ VÄGEN!

14


Frid • möter

Att diska med Gud text:

Carin Traumer & foto: Anna Björkdahl

Snön börjar långsamt försvinna, isen smälter och årets första plusgrader visar att våren börjar närma sig i det stillsamma bostadsområdet i   Rönninge. Frid pratar tro och bön med Hans och  Kristine Arapovic Lindetorp, två inspirerande  Rönningebor som suddar ut bilden av bön som knäppta händer och sänkt huvud. »

15


Frid • möter

r " Jag skulle verkligen vilja radera bilden av bön som att sitta med böjt huvud och be. Jag skulle mer säga att det handlar om att rikta sig mot Gud. Det är ett umgänge precis som att umgås med en person, och det kan vara att gå en promenad, spela musik eller att ta en kaffe. Jag tänker att i alla tillfällen där man riktar sig mot Gud är bön" Hans och Kristine Arapovic Lindetorp är för många välbekanta ansikten då de är kända för sång och musikengagemang i Rönninge. De leder bland annat den rönningebaserade kören Soulful. Dessutom har Hans under många år varit pianist på Rönninge Show Chorus stora julkonsert. Till vardags är Hans halvtidslärare på Kungliga Musikhögskolan och halvtidsforskare på Kungliga Tekniska Högskolan inom musikproduktion för interaktiva medier. Kristine är coach med konsultuppdrag inom ledarskaps- organisationsutveckling. Hon arbetar även deltid på Akademi för ledarskap och teologi, ALT. Tillsammans har de tre barn, Albin, 15, Sigrid, 13 och Ludvig, 10.

de utgå från att Gud finns för att se vad det skulle få för konsekvenser. Vad fick det för konsekvenser?   – För mig var det häpnadsväckande! När jag läste Bibeln kände jag mig tilltalad på ett sätt som jag aldrig hade gjort tidigare och jag kunde göra kopplingar till mitt eget liv. När jag bad fick jag tankar till mig om saker som jag inte hade fått tidigare och jag tänker att när det poppar upp en tanke som går i linje med Guds goda vilja behöver det inte vara Gud som talar, men det är stor chans att det är det, menar Hans. Vad är bön för er?   – Bön är ett samtal med Gud där man riktar sig både i medvetande och i tanke. Även om man inte är övertygad i sin tro så kan man be. Men att det finns en kraft eller att det finns något vi riktar oss till är ändå en grundpelare. Jag tror att det är skillnad mellan att skicka en tanke och att be. Det finns en reell konsekvens av bön och det kanske inte är exakt det vi förväntar oss men när vi ber så aktiverar vi någonting, säger Kristine.   Hans och Kristine ber tillsammans varje kväll innan de ska sova. De har det som rutin, lika tydligt som att de borstar tänderna varje morgon och kväll tar de en stund i bön. Bönen innehåller alltid en stund av tacksamhet där de nämner vad de är tacksamma för just nu och den innehåller alltid en omsorg och en förbön för vänner och familjemedlemmar.

Har ni alltid varit troende?   – Ja, vi växte upp i troende familjer där alla våra fyra föräldrar är troende så det var det naturliga valet på något sätt. Men i början av 2000-talet flyttade vi till London och i samband med det började vi fundera på om Gud verkligen var på riktigt eller om människor hittat på alltihop, säger Hans. Även Kristine minns tillbaka till den tiden och hur hon ifrågasatte väldigt mycket om Gud, kristna sammanhang, vad som står i Bibeln och om allt verkligen stämmer.   – Det var viktigt för mig att det inte skulle vara någon form av arv från uppväxten utan att det skulle finnas evidensbaserad erfarenhet som också kunde kopplas ihop med min logik. Att jag kunde se att det här är någonting som inte bara är historier utan att det finns en verklig erfarenhet i tron. Hans och Kristin berättar hur de valde att gå helhjärtat in i tron. De bestämde sig för att de skulle be varje morgon, läsa ett kapitel ur Bibeln varje dag och lovsjunga varje kväll. Trots sina tvivel började

Hur tar bönen form i ert vardagsliv?   – Vår diskmaskin har precis gått sönder så i morse hade jag en ganska lång stund där jag diskade och inför den här intervjun funderade jag

16


17


Frid โ€ข mรถter

18


r på vad bön är för mig. Då insåg jag att när jag står där och diskar så ber jag också. Det är inte så medvetet som till exempel en meditationsstund, det är inte alltid så storslaget som tusentals människor på en stor konferens som prisar Gud tillsammans, utan det kan vara otroligt vardagligt. Jag står och diskar och småpratar med Gud, säger Hans.

det större risk att jag tänker på allt som är kul och faktiskt inte riktar mig till Gud, säger Kristine.   Som tidigare nämnts leder Hans och Kristine en kör i Rönninge som heter Soulful. Kören övar i Skogsängskyrkan men har ingen religiös koppling. Tanken med kören är att musicera tillsammans och må bra genom energin i musiken. Men Hans och Kristine vill också inspirera människor till att leva livet fullt ut; att leva dynamiska och kreativa liv.

Hans och Kristin berättar om sin 15-åriga son, Albin, som har en neuromuskulär sjukdom, vilket innebär att musklerna inte får tillräckligt starka impulser från hjärnan och att han därför inte bygger muskler på samma sätt. För några veckor sedan genomgick Albin en steloperation av ryggen.   – Det är i sig ingen positiv erfarenhet att vara på sjukhus och att ens 15-åring blir stelopererad men det blev omslutet av en sådan godhet. När folk pratar om att de blir burna av bön, jag har aldrig upplevt det så pass starkt som under den veckan som Albin opererades. Trots omständigheterna så fanns det en sådan trygghet, godhet och glädje mitt i det tuffa. Och jag tänker att där Gud är närvarande där vänds jobbiga situationer till någonting som kan vara positivt, säger Kristin.

Ni har en kör i Rönninge och sysslar mycket med musik, hur tänker ni kring musiken som bön?   – Jag skulle verkligen vilja radera bilden av bön som att sitta med böjt huvud och be. Jag skulle mer säga att det handlar om att rikta sig mot Gud. Det är ett umgänge precis som att umgås med en person, och det kan vara att gå en promenad, spela musik eller att ta en kaffe. Jag tänker att i alla tillfällen där man riktar sig mot Gud är bön, förklarar Kristine.     – Det här med musik handlar om riktningen till Gud och jag kan absolut be i musik. Jag kan be och improvisera på piano och det kan vara bön, för jag riktar mig till Gud. Sedan skulle det mitt i en gudstjänst i en sjungen bön lika gärna inte kunna vara bön, för att jag egentligen bara håller på med musik och den är inte riktad. Så jag tänker att massa religiösa beteenden lika gärna inte kan vara bön medan vardagliga saker vi gör kan vara bön. Det handlar bara om vart vi riktar vår uppmärksamhet, fortsätter Hans.

  – Guds vilja är alltid god och vill alltid framåt, sen kommer den möta på motstånd när det finns sjukdomar, lögner, ångest eller all möjlig svärta. Men det handlar om att breda ut så mycket ljus, så mycket liv och så mycket kraft och hopp. Ja, alla de goda kvaliteterna. Som för Albin, då handlar det om att be om Guds välsignelse och liv in i hans situation. Man får fokusera på det goda Gud gör, menar Hans.   Efter operationen återhämtade sig Albin mycket snabbare än väntat. Läkaren hade sagt att han troligen skulle vara hemma 3–4 veckor men på mindre än två veckor var Albin tillbaka i skolan.

Har ni några tips till de som inte är vana vid att be men som vill börja?   – Jag skulle säga att det bara är att börja prata, ungefär som när du träffar en vanlig person. Jag tänker också att man tränar sig. En stor del av bön är lyssnande också och man tränar upp förmågan att höra och urskilja. Genom att be tränar man sig på att uppfatta Guds respons och ibland tror jag man kan uppfatta helt fel, men det är inte hela världen, säger Kristine.

Är det lättare att vara närmare Gud när ni går igenom en tuff period än om det är en lycklig period?   – Jag tror att en anledning till att man kan känna sig närmare Gud när det är svårt är för att man ägnar Gud mer uppmärksamhet då. Att prata med Gud kan för mig vara en livlina. Om jag vaknar och det känns som om det hänger en stor svart blöt trasa över tillvaron, då är min första tanke att vända mig till Gud. Men om jag istället vaknar och är jätteglad och allt går som på en räkmacka, då är

Intervjun avslutas med att Hans ber för mig och fotografen Anna, han tackar för dagen, för det fina vädret, för Guds omsorg om alla och han ber om välsignelse över våra liv. Ett fint avslut på ett trevligt och tänkvärt samtal.

19


BOKTIPS OM BÖN

Frid • tema

FÖLJ MED OCH SE ­ – JOHAN DAHLMAN Biskop Johans herdabrev är en liten lättläst bok där han berör sina tre ledord: be, bry dig och fira gudstjänst. Där finns många praktiska tips kring hur bönen kan vara en spaljé, som ger fäste, stöd och riktning till vår bön.

BÖNBOKEN – TRADITION OCH LIV En verklig guldgruva när det gäller stöd och utveckling i det personliga bönelivet. En bok att leva med, och ha till hands. Att kunna slå upp böner som passar i olika sammanhang. Nästan 1400 böner finns med. Ett tematiskt register som gör att det är lätt att hitta en bön som passar. Dessutom många tänkvärda texter kring högtider i kyrkoåret och i återkommande händelser i våra liv. En bok att ha som en omistlig följeslagare!

KÄNNETECKEN – ATT SÖKA GUDS NÄRVARO I EN KAOTISK TID

BÖNENS TRÄDGÅRD – MARTIN LÖNNEBO Ett fantastisk fin, poetisk och praktisk andaktsbok att ha som underlag för dagliga andakter under sju veckor. Det är Martin Lönnebo, han som skapade Frälsarkransen, som guidar oss i själens gröna rum och hjälper oss att upptäcka Guds närvaro och ömhet genom kända böner som Vår Fader och Jesusbönen.

BÖN OCH MEDVETEN NÄRVARO – TIM STEAD En ny och tänkvärd bok om en spännande koppling mellan vår kristna bönetradition och den metod för stresshantering som de senaste åren har blivit känd som Mindfullness – eller Medveten närvaro. Tim Stead menar att den kopplingen också kan förstärka vår upplevelse av bönen.

– MAGNUS MALM Här ger Malm många goda tankar kring hur vi kan praktisera regelbunden bön, mitt i vår splittrade och fragmentiserade tillvaro. Genom tre tecken, krubban, korset och ringen lyfter han fram en pedagogisk modell som har sina rötter i Ignatius av Ayolas andliga övningar. En praktisk och djupsinnig bok.

TANKAR FÖR DAGEN: MANUAL FÖR ETT SNÄLLARE LIV – BOB HANSSON Här har poeten Bob Hansson samlat ett antal betraktelser som han hållit i radions Tankar för dagen. Blandannat tar han i en betraktelse upp hur det finns en mängd forskningsresultat som visar på att bön faktiskt hjälper. Hur empatiska tankar och böner har en helande inverkan på organismer bredvid en själv. Med sitt kluriga, underfundiga sätt så ger han oss många värdefulla tankar, också om bön. Ta del av ett smakprov på sida 6.

Lennart Marklund PRÄST

20


Be så ska du få… Några kända och älskade böner. ”Gud som haver barnen kär, se till mig som liten är. Vart jag mig i världen vänder. står min lycka i Guds händer. Lyckan kommer, lyckan går, du förbliver Fader vår. Amen."

”Tack, hjälp, förlåt. Amen.”

”Herre, gör mig till ett redskap för Din fred. Låt mig bringa kärlek där hatet råder. Låt mig bringa förlåtelse där orätt har begåtts. Låt mig skapa endräkt där tvedräkt råder. Låt mig bringa sanning där villfarelse råder. Låt mig bringa tro där tvivlet råder. Låt mig bringa hopp där misströstan råder. Låt mig bringa ljus där mörkret råder. Låt mig bringa glädje där sorgen råder. O, Mästare låt mig inte så mycket söka att bli tröstad som att trösta, inte så mycket söka att bli förstådd som att förstå, inte så mycket söka att bli älskad som att älska. Ty det är genom att ge som man får. Det är genom att glömma sig själv som man finner sig själv. Det är genom att förlåta som man blir förlåten. Det är genom att dö som man uppstår till det eviga livet.” (Franciskusbönen)

”Jag är fin för du har skapat mig. Jag är dyrbar för du älskar mig. Skön är jag i dina ögon, en ädelsten i din hand. Därför kan det kvitta om någon säger att jag är värdelös och dum. I mitt hjärta viskar du sanningen: att jag är värd mer än guld. Jag är din ögonsten din, hemliga skatt. Du är glad att jag finns till. Jag vill tacka dig så länge jag lever och aldrig glömma vem jag är. Amen.” (Margareta Melin)

"Visa mig, Herre, din väg, och gör mig villig att vandra den." (Heliga Birgittas bön och en vanlig pilgrimsbön)

21

Alex Giacomini /Ikon

"Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden." (Sinnesrobönen)

foto:

Tack, Hjälp, Förlåt.


Frid • tema

De n inå pär t, t lem på ill de ors mi nn n vi ä kimra er om r när nde Ja att ytt lilla p gp vi ä re r ärl ärl r s olle an r kap r s ik an ad kala tar t et a s ill G bor nke ud t. D n i a s a en tt köp et a vb s n m ild. Fin shem g n li m a s r . ö f kr för 9 0

Doppärlan

oss att våga börja om på Den vita pärlan manar nåd ts löfte om obegränsad nytt. Den rymmer dope rig för sent. och förlåtelse. Det är ald

n Ökenpärla

tunder då tgångar, s eter är o m r ra e n symbolis ra svårigh em. runa pärla n. Men att accepte b d n a s besegra d n tt e De k a ö t o n e m som ett steg livet ter sig

shetspärlan

Bekymmerslö

livslust och r i lugnet närs ä D . t. ts la p st ets ra ga krav. Nju lå pärlan är liv tan att göra. Här finns in sb el m im h Den får vi vara u livsmod. Här 22

lan spär

Kom bort från stressen och ge dig själv en rofylld stund. Frälsarkransen vill vara som en god vän: Den ställer inte krav, den tränger sig inte på, den stänger ingen ute, den finns till hands när den behövs. Frälsarkransen bärs som ett armband och består av 18 pärlor i olika färger och former. Varje pärla har något viktigt att berätta och representerar en aspekt av livet.

t Gud e att d m r om inne ch so påm r med o nsens ä ra ärlan ne p om alltid Frälsark ch mål. gylle s Den någon . Den är sprung o finns över oss slut, ur r ch vaka början o

Frälsarkransen


tånd

elsep Den v ärlan ita pä rla ondsk an. Fö n står för rädsla godhe r hop p . t Morg Den vill frid et som öve ens seger över r onen v o inne ch lj är ko mme us. Natten r oro och n . Hä r flöd är över. ar ljus och li v.

Upps

Radbandet är tillverkat av Tara Projects i Indien enligt bestämmelserna för Fairtrade. Varje pärla är tillverkad för hand i en by i norra Indien och träs till armband hos Tara Projects i New Delhi. Mellan 40 och 50 familjer i byn får en stabil försörjning genom tillverkningen av pärlorna. Barnen slipper arbeta och går i stället i den skola som Tara Projects byggt med hjälp av intäkterna från Frälsarkransen.

adstystn en x e s d t. De stna ra. hälle iktiga ty bara va m a a na s och en v rlorn oder na om d onskrav ä m p t s i e n t i nad ker d påm resta tmär för att ar och p Tyst u s s stre kransen de tank i och Jäkt na finns av malan r o a l r g pä tän att s och

Nattens pärla

aste Den svarta pärlan står för livets tyngsta och mörk utstå man e stunder. Men, för att uppleva dagen måst natten. Gud är inte borta.

Hemligh

etspärlo

rna Tre små pärlorn ar som vi in te prata ymmer hjärta ts r nyans a v grönt med någon om innersta hemli gheter. talar om . Hemlig De h medmä nsklighe etspärlan med t. en

Kärle kspä rl

on lss nie a ara D FOTO: S

orna Alla li v oss. K rymmer kä ä gåva rlekspärlo rlek , de m . rna ä ä r två. nniskor v iä Att ä lska ä lskar och r livet d s stor e som äls a , flöd ka ande r 23


Frid • påsk


påsken passera förbi Låt inte

"Utsatthet och lidande är vardag för många människor därför talar de här texterna inte bara om historiska skeenden utan om livet och dess villkor även idag." "Julen varar än till påska" sjunger vi i sången Nu är det jul igen. Det är ju inte riktigt sant – som även sångtexten säger oss. För däremellan kommer fasta. Fastan är en förberedelsetid inför påsken. För påsken är egentligen den största händelsen i kyrkoåret. Många människor förbereder sig under fastan genom att avstå från något, till exempel sötsaker eller läsk.

foto:

Tomasz Mazur/AdobeStock

Själva ordet påsk kommer från det hebreiska Pesasch som betyder "passera förbi". Det anspelar på hur det israeliska folket befriades från fångenskapen i Egypten under ledning av Mose. Folket passerade genom Sävhavet från sina förföljare bland annat. Vi kan läsa om de här i Andra Moseboken. Den kristna påsken som vi i kyrkan firar hänger sen ihop med händelserna vi kan läsa om i evangelierna; hur Jesus firar just den judiska påskmåltiden tillsammans med sina lärjungar och hur då Judas en av lärjungarna lämnar salen för att senare komma tillbaka med en samling romerska soldater och förråda Jesus. Jesus blir fängslad, torterad och avrättad på ett kors men på den tredje dagen – mot alla odds – uppstår han igen från de döda och möter sina både häpna och förskrämda lärjungar.

Kring de här dagarna samlas egentligen hela det kristna budskapet om hur Gud genom Jesus kommer in i historien, blir människa, lider och dör i människans ställe, men återuppstår igen från de döda.   Utsatthet och lidande är vardag för många människor därför talar de här texterna inte bara om historiska skeenden utan om livet och dess villkor även idag. Men påsken handlar inte bara om lidande utan är framför allt en tid för glädje och fest. Som uppståndelsen förmedlar – ett trotsigt hopp. Därför har det också genom historiens lopp skapats många traditioner kring påsk firandet. Inte minst kring påskpynt. Visste du till exempel att påskriset från början var tänkt att vara en påminnelse om hur Jesus gisslades? Påskäggen, som vi också brukar förknippa med påsk, är en påminnelse om uppståndelsen. För kycklingarna tittar ut med liv ur ett, till synes, dött och sterilt äggskal, likt klippgraven Jesus begravdes i. Därför är det i påskpyntet både mycket kycklingar och ägg.   Jag hoppas att du får en fin påskhelg i år och välkommen till gudstjänsterna i Salems församling!

Johan Hansson

PRÄST

25


Sam Stadener

MÅNDAG 15 APRIL & TISDAG 16 APRIL

foto:

Påskveckan 13.00 Passionsandakt i Säby kyrka

ONSDAG 17 APRIL 13.00 Lunchmässa i Säby kyrka

TORSDAG 18 APRIL 11.00 Torsdagsträff: ”Påskens dramatik med alla sinnen” i Säby kyrka 13.00 Skärtorsdagsmässa i Säby kyrka 18.00 Skärtorsdagsmässa i Salems kyrka

FREDAG 19 APRIL 11.00 Långfredagsgudstjänst i Salems kyrka. Kyrkokören sjunger ledd av Tobias Lundmark 15.00 Långfredagskonsert: Fauré requiem. Salems kyrkokör och Knivsta kammarkör under ledning av dirigent Jakob Grubbström. Solister Grace Bermingham, Sopran och Anton Eriksson, baryton.

LÖRDAG 20 APRIL 23.00 Påsknattsmässa i Säby kyrka

SÖNDAG 21 APRIL 11.00 Högmässa i Salems kyrka. Barn- och diskantkören sjunger ledda av Roy Olofsson. Knytkalas och lotteri i Kyrkskolan efteråt

MÅNDAG 22 APRIL 11.00 Annandagsmässa i Salems kyrka 15.00 Pilgrimsvandring i Emmausvandrarnas fotspår med start i Salems kyrka. Avslutas med mässa och kyrkkaffe i Säby kyrka 16.00.

26


Frid • tio skäl

Tio skäl ATT TILLHÖRA SVENSKA KYRKAN Du är en viktig del av Svenska kyrkan. Ditt medlemskap gör det möjligt för oss att hjälpa människor i nöd, vara en god kraft att räkna med i samhället, föra traditioner vidare in i framtiden och mycket mer. Frid ger dig tio konkreta skäl att tillhöra Svenska kyrkan.

6

Barn- och ungdomsverksamhet Varje dag möter vi barn och ungdomar i våra olika verksamheter. Öppen förskola, kyrkis, söndagsskola, bibeläventyr i skolan, barn- och ungdomskör, konfirmationsgrupper och ungdomsgrupp är några exempel.

1

7

2

8

3

9

I Svenska kyrkan ryms hela livet Dop, konfirmation, vigsel och begravning. Som ett löfte om Guds närvaro i allt som sker vill Svenska kyrkan vara närvarande i livets alla skiftningar. Inom Svenska kyrkan finns lång erfarenhet av livet och döden, glädjen och sorgen. Gemenskap och delaktighet Kyrkan är en öppen och inkluderande gemenskap. I Säby församlingshem finns ett öppet café där kravlösa möten kan ske mellan folk i alla åldrar. Hit kommer du som du är och får leva i tro eller tvivel, tillsammans med andra. Samtal och själavård När livet sviktar och vi behöver prata med någon finns präst och diakon med tystnadsplikt till tjänst.

4

Kyrka och kulturarv för alla Tillhör du Svenska kyrkan bidrar du till att hålla våra kyrkor i gott skick, så att de bevaras till efterföljande generationer som en del av vår rika historia.

5

Solidaritet för alla Diakoni är del av kyrkans sociala arbete. Det kan gälla att som medföljare närvara vid samtal med myndigheter eller hjälp med att få mat på bordet. Det kan också handla om samtalsstöd när livet krisar. Svenska kyrkan arbetar utifrån att alla människor är lika mycket värda oavsett kön, ålder, sexuell läggning och trosuppfattning.

Musik I Salems församling finns körer för alla åldrar. Förutom den sång och musik som finns i gudstjänster, ordnas olika musikgudstjänster och konserter i kyrkorna. Levande traditioner Tillhör du Svenska kyrkan bidrar du till att upprätthålla gemensamma traditioner så som adventsfirande, julgudstjänster och påskfirande. Genom Svenska kyrkan i utlandet kan även utlandssvenskar träffas och fira svenska högtider och gudstjänster. En bättre värld Under samlingsnamnet Svenska kyrkans internationella arbete bidrar kyrkan med långsiktigt bistånd och snabba katastrofinsatser på många platser runtom i världen. Salems församling har en internationell grupp som ordnar med olika insamlingar under året och som lyfter de internationella frågorna i olika sammanhang. Vi arbetar också för ett aktivt miljöengagemang för att möta de klimathot som finns mot vår jord.

10

Stötta god verksamhet Även om inte du tar del av kyrkans arbete så kan du med din medlemsavgift hjälpa andra. Vi är tacksamma för din medlemsavgift.

Anmälan om inträde i Svenska kyrkan

Namn

Personnummer

Gatuadress

Postadress

Ort och datum

Telefon/E-post

Namnteckning

27

Bli me d Fyll i, lem! klipp u t och skicka Salem till s förs amlin Eman g u 144 30 R el Birkes vä g 1 önnin ge


Frid • betraktelse

SPALJEN – SOM BÄR UPP MIN BÖN!

foto:

Zingiber / AdobeStock

Jag tänker att bön å ena sidan är den mest naturliga sak i världen. Lika naturligt som jag andas, kan jag hela tiden samtala med Gud.

Å

andra sidan så är bön inte alls alltid så enkelt och naturligt. Och frågorna kring hur jag ska be och hur jag ska uttrycka mig, gör att jag verkligen känner att jag behöver hjälp. Hitta någonting att hålla mig till. Som kan hjälpa mig de gånger bönen inte bara flyter på.

B

O

M

ch här kommer spaljén in. Jag hämtar bilden av vår Biskop Johan, som skriver om den i sitt lilla herdabrev med rubriken Följ med och se! Han skriver där att bönen behöver bli en av livets självklara rutiner. En god vana jag regelmässigt följer, alldeles oavsett om jag för tillfället känner för det eller inte. Nu låter väl detta med bön i kombination med resonemang kring regler inte så lockande. Rutiner för tankar till lagar, och lagar i sin tur till straff. Och en sådan relation till Gud känns ju knappast befriande.

M

en värt är då att minnas att ordet regel (latinets regula) är besläktat med just ordet spaljé. Alltså den stödställning som hjälper den slingrande växten att utvecklas och växa som den ska. Växten stävar av naturen uppåt, behöver komma uppåt till ljuset, och med spaljéns hjälp gör den också det.

28

önen är det andliga livets spaljé. Den regelmässiga rutin med hjälp av vilken min alldeles naturliga längtan efter Gud – likt växtens längtan efter ljus – får fäste, stöd och riktning. Motivationen kommer så att säga inte utifrån – från någon auktoritet. Regeln motiveras av mina behov. ed bön är det därför som med tandborstning, skriver biskop Johan. Den bör inte föregås av djupsinniga analyser om huruvida jag för tillfället har tid eller inte; den är helt enkelt en hälsosam och nyttig rutin. Vill jag knapra morötter livet ut gör jag klokt i att regelbundet borsta mina tänder. Vill jag upprätthålla en levande relation till Gud gör jag klokt i att regelbundet be.

R

egelbundenheten är alltså den spaljé som gör att min bön kan få det nödvändiga stödet och riktningen jag så väl behöver. Som ytterligare ett stöd till att få uppleva att bönen är en spaljé, finns det många goda böcker om bön, som jag själv har haft god stöttning av. Läs mer om de på sida 15.

Lennart Marklund

PRÄST


Vi ber för HÄNT I SALEMS FÖRSAMLING 14 NOV –19 FEB 2019

VI TACKAR OCH BER FÖR DE 19 BARN SOM DÖPTS I VÅR FÖRSAMLING.

VI TACKAR OCH BER FÖR DE 21 PERSONER SOM GENOM DÖDEN LÄMNAT VÅR FÖRSAMLING.

Gud, tack för att du genom dopet visat att vi tillhör dig. Låt alla barn som växer upp få uppleva att du finns nära i glädjen, skrattet och leken men också i sorgen, gråten och ensamheten. Ge våra barn en uppgift i livets tjänst och kraft att utföra den. Hjälp våra barn att känna tryggheten hos dig genom livet. Amen.

Gud, tack för livet som du ger oss fyllt av arbete, lek och vila, glädje och sorg. Vi tackar dig för dem som lämnat detta livet, för allt vad de fick ge och ta emot, allt vi fick dela. Var oss nära i sorgen och saknaden. Hjälp oss att känna att det finns ett hopp och en tro på ett liv som aldrig dör. Lär oss att det finns en kärlek som lever vidare. Amen.

VI TACKAR OCH BER FÖR DE 1 PAR SOM INGÅTT ÄKTENSKAP.

VI BER OCKSÅ FÖR.. VÅRA 124 NYA MEDLEMMAR.

Gud, tack för kärlek och fördjupad samhörighet människor emellan. Var med alla nygifta på deras fortsatta vandring tillsammans. Låt dem få vara ett stöd för varandra. Hjälp dem att växa och mogna i sin kärlek, burna av din välsignelse. Amen.

De som är nyinflyttade i vår församling och de som nyligen valt att gå med i Svenska kyrkan. Vi ber för er med glädje och tackar för allt ni möjliggör med ert medlemskap.

29


Kalender öppettider

Kom gärna in och ta en kopp kaffe i vårt café. SALEMS KYRKA Öppet vid kyrkliga handlingar och enligt överenskommelse.

påsk Intresserad av vad som händer under påsk? Hela programmet hittar du på sida 26.

gudstjänster HÖGMÄSSA Söndagar 11.00 Säby kyrka. Kyrkkaffe serveras efteråt i församlingssalen. LUNCHMÄSSA Onsdagar 13.00 Säby kyrka. Enkel veckomässa med nattvard. KVÄLLSMÄSSA Torsdagar 18.00 Säby kyrka. Stilla mässa med nattvard. LUNCHBÖN Vardagar 13.00 Säby kyrka. En lugn stund mitt på dagen med bön, tystnad och ljuständning. GÖKOTTA Torsdag 30/5 08.00 Nedre Söderby. Vi firar traditionsenlig gökotta på Kristi himmels­ färds morgon. Präst: Johan Hansson.

Vill du vara med och sjunga? Kontakta Roy Olofsson om du är under 20 år, Tobias Lundmark om du är äldre.

eimgs

BARNKÖREN Onsdagar 16.00 För barn mellan 6 och 8 år. Mellis serveras från 15.00. DISKANTKÖREN Torsdagar 15.45 För barn mellan 9 och 13 år. Mellis serveras från 15.00.

BARNGUDSTJÄNST Fredagarna 15/3 & 17/5 09.30 En levande gudstjänst där barnen får vara delaktiga med sång och rörelser. Efteråt fikar vi tillsammans.

UNGDOMSKÖREN Torsdagar 17.45 För ungdomar mellan 13 och 20 år. KYRKOKÖREN Torsdagar 19.00 Blandad kör för vuxna.

SÖNDAGSSKOLA Jämna söndagar 11.00–12.00 En stund med bibelberättelser, pyssel och sång för barn 4–10 år. Som förälder deltar du i gudstjänsten eller tar en kopp kaffe i vårt café.

SÄBYKÖREN Torsdagar 14.30 För dig som är dagledig. foto: malin vad den poel

Tisdag den 26/3 är Säby kyrka och församlingshem stängt på grund av personaldag.

kör

ÖPPNA FÖRSKOLAN JUVELEN Måndag 09.00–12.30 Tisdag 09.00–12.30 Torsdag 09.00–12.30 Stängt 26/3 och 8/4–11/4. Ta med din lilla juvel och möt andra barn och föräldrar. Vi sjunger, leker och fikar tillsammans. Ingen anmälan behövs. För barn mellan 0 och 5 år. facebook.com/SalemJuvelen

foto: magnus aronson │ikon

SÄBY KYRKA & FÖRSAMLINGSHEM Måndag–torsdag 09.00–16.00 Fredag 09.00–15.00

barn & familj

gemenskap ungdomar

GATHERING OF GEEKS Jämna onsdagar 18.00–21.00 För dig i högstadiet och gymnasiet som gillar spel, lajv, fantasy och allt där omkring. FREDAGSMYS Udda fredagar 18.00–23.00 Gemenskap, samtal, film, fika. Kom, det blir kul! För ungdomar i åldern 13–25.

30

BIBELFRUKOST Tisdagar 08.00 Samtal om Bibeln och livet över en enkel frukost. TRO OCH LIV Tisdagar 13.30 Vi fikar och talar om livet och den kristna tron. SYFÖRENINGEN Tisdagar 09.00–13.00 Handarbete, samtal och fika. Symaskin finns att låna. Varmt välkommen till gemenskapen!


ADAM Första lördagen i månaden 09.00 En samtalsgrupp för män där vi över en frukost delar med oss av vardag, tankar och känslor.

kyrkliga handlingar DOP & VIGSEL Lördagar 10.30, 12.00, 14.00, 15.00 och 17.00 Välkommen att ringa församlingsexpeditionen för att boka dop eller vigsel.

EVA Första söndagen i månaden 09.00 För dig som är kvinna. Frukost och samtal om kvinnorna i Bibeln. Inspiration hämtar vi i Bibelns texter och boken 49 kvinnor i Bibeln av Eva Söderström.

BEGRAVNING Onsdagar 10.30, fredagar 10.00 och 12.30. Välkommen att ringa församlingsexpeditionen för att boka begravning.

TORSDAGSTRÄFFEN Jämna torsdagar 11.00 Lyssna till intressanta föredrag och dela värmande soppa i gemenskap. BORDSSAMTAL Jämna onsdagar 18.00–20.00 Bordssamtal kring stora ord och begrepp i kyrkans värld. RETREAT Lördag 30/3 09.00–16.00 Säby kyrka. En dag i tystnad, för att komma till vila och hämta kraft för själen. Anmälan till kansliet senast 25/3. Kostnad: 100 kronor.

stöd & hjälp SAMTAL Behöver du någon att prata­med? Hos oss har du alltid möjlighet att boka in ett enskilt samtal med någon av prästerna. Kontakta prästerna direkt.

KLÄDBYTARDAG Lördagen den 13/4 11.00–15.00 Säby kyrka. Lämna in kläder du inte längre har användning av, ta med dig lika många hem (eller köp för en symbolisk slant). Vi bjuder på fika. Välkommen!

ÖPPEN DIAKONIMOTTAGNING Torsdagar 15.00–17.00 Sakristian i Säby församlingshem. VIll du boka en annan tid, kontakta Rauni Strömbäck. JOURHAVANDE PRÄST Alla dagar 21.00–06.00 Jourhavande präst kan du tala med om du är ledsen, rädd, orolig eller känner dig ensam. Ring 112 och fråga efter Jourhavande präst. Den som svarar är präst inom Svenska kyrkan och har alltid tystnadsplikt. Jourhavande präst kan även kontaktas via digitalt brev eller chatt. Mer info finner du på www.svenskakyrkan.se/ jourhavandeprast

VÅRKONSERT Lördag 26/5 16.00 Salems kyrka. Barnkören och diskantkören firar våren med vacker sång under ledning av Roy Olofsson.

foto: magnus aronson │ikon

foto: gustaf hellsing │ikon

VÄLGÖRENGETSKONSERT Lördag 18/5 16.00 Säby kyrka. Musikelever musicerar till förmån för gatubarnen i Filippinerna. Körledare: Andera Andersson. Vi bjuder på fika.

ADRESS Salems församling Emanuel Birkes väg 1 144 30 Rönninge TELEFON Växel och bokning: 070-618 39 19 Måndag–fredag 09.00–12.00 E-POST salems.forsamling@svenskakyrkan.se PÅ WEBBEN www.svenskakyrkan.se/salem facebook.com/salemsforsamling instagram.com/salems.forsamling KYRKOHERDE Jennie Wall 070-491 04 51 PRÄSTER Johan Hansson 070-815 61 88 Lennart Marklund 070-618 39 81 Sofia Akampa 070-618 39 61

foto: shutterstock

kultur

kontakt

31

DIAKON Rauni Strömbäck 070-618 39 16 Ellinor Bager 070-618 31 52 MUSIKER Roy Olofsson 072-967 14 20 Tobias Lundmark 070-441 12 34 BARNVERKSAMHET Ann-Marie Andersson 072-967 13 04 Diana Westerberg 070-618 39 18 FÖRSAMLINGSPEDAGOGER Eva Björkdahl 070-618 38 58 Alexander Sandrén 070-618 31 65 EKONOMI Jenny Lund 070-618 39 15 KYRKOGÅRD Sören Lindblom 070-456 81 79 CHEF KANSLI/VAKTMÄSTERI Kent Berger 072-967 13 00 VAKTMÄSTERI Andreas Bisse 070-618 39 35 Nuran Khouri 072-967 13 03 Jenny Argenius 072-967 14 29


IRIS Productions/AdobeStock foto:

”Låt oron få sjunka som stenar mot botten Hela ditt liv är ett samtal med honom som bär universum och bor i ditt hjärta Han delar ditt liv, både glädjen och smärtan Du är en bön. Gud är din bön” - Psalm 762:2.

svenskakyrkan.se/salem 070-618 39 19

Profile for Salems församling

Frid #1 2019  

En hälsning från Salems församling. Tema: Bön.

Frid #1 2019  

En hälsning från Salems församling. Tema: Bön.

Advertisement