Page 1

När träden valde kung Små sagor, sägner och ramsor om träd och buskar

Per Gustavsson Mia Einarsdotter Ingvar Svanberg


När träden valde kung Små sagor, sägner och ramsor om träd och buskar


När träden valde kung Små sagor, sägner och ramsor om träd och buskar berättade av Per Gustavsson illustrerade av Mia Einarsdotter efterord av Ingvar Svanberg

3


Sagomuseet Märta Ljungbergsvägen 1 341 35 Ljungby © Per Gustavsson, Mia Einarsdotter, Ingvar Svanberg Formgivning Steve Anderson Tack till Stiftelsen Längmanska kulturfonden! ISBN 978-91-633-7328-2

4


Innehåll 7

Berättelser förklarar världen – en liten inledning

8

Hur träden fick grenar

9

När träden valde kung

10

Varför aspen darrar

12

Nyponbuskens vackra blommor

13

Varför enen alltid får vila sig

14

Varför granen är grön hela året

15

Den första julgranen

16

Granen och björken tävlar i skönhet

18

Hur dvärgbjörken blev liten och hängbjörken fick sitt utseende

19

Klok-Ingjerds björk

20

Tallsådden på Ugerup

22

Hemligheten som tallen fick höra

23

Varför eken inte fäller sina löv

24

Hugg långa armar, för så har Tora!

26

Hur alens ved blev röd och vargen blev till

27

Hur människan miste sin förmåga att skåda in i framtiden

28

När idegranen skapades

29

Hur brakveden blev en liten buske

30

Varför pilen har torra kvistar

31

När hasseln skyddade Jungfru Maria

32

Hyllemor i fläderbusken

33

Husvilla är vi!

34

Rör ej mitt hus! 5


36

Ollonsvinen som dödade en gårdfarihandlare

38

Apostlabokarna

39

Hur kastanjen kom till Sverige

40

När linden blir 100 år gammal

41

Surt, sa räven om rönnbären

42

Den förvandlade lönnen

43

Stjärnan inom dig

44 Folkliga berättelser om träd och buskar Ingvar Svanberg 51

Källor och kommentarer

6


Berättelser förklarar världen – en liten inledning nder årtusenden har människor berättat historier för varandra. Berättelserna har roat, U väckt glädje och skapat gemenskap. Att berätta har också varit ett sätt att förklara och förstå den ofta gåtfulla värld man levde i. Det finns en rik folklig diktning som förklarar hur världen formats och hur djur, blommor och träd skapats. I den här boken återberättar jag i huvud-sak sagor om hur just träd och buskar fått karakteristisk form och särskilda egenskaper. De här berättelserna kallar vi ursprungssagor. I många av sagorna möter vi både Gud Fader, Vår Herre Jesus Kristus och även djävulen. Dessa sagor kan vi också föra till kategorin legendsagor. Det finns också många korta berättelser, som berättar hur just ett särskilt träd fått sitt utseende. En sådan historia som berättas med anspråk på att detta verkligen har hänt kallas sägen. Förklaringen är dock inte unik för just detta träd, utan är knuten till många skilda träd runt omkring i vårt land. Jag har tagit med en del sådana vandringssägner i den här boken, eftersom de tydligt visar hur människor i allmogesamhället tolkade världen. Ett vanligt motiv är att ett träd växer upp på en grav och berättar att den döde varit orättvist anklagad för trolldom eller brott. Ett annat är att en människa förbjudits att berätta sanningen för någon människa och istället berättar det för ett träd. I båda fallen handlar det om att en historia gärna skapas kring något ovanligt, såsom ett träd som växer på ett särskilt ställe eller är ovanligt format. Det finns också många sägner om nerhuggna vårdträd som vållat olycka. Den som är intresserad av att läsa mer om ovanliga träd hittar förslag på böcker under avsnittet Källor och kommentarer. En annan form av folklig diktning som finns med i boken är ordspråk, rim och ramsor och utsagor om vad träden sa på den tiden då de kunde tala.

7


Hur träden fick grenar

F

ör mycket länge sedan hade träden inga grenar utan bara långa stammar. Det var på den tiden när aposteln Petrus var liten. Liksom alla andra barn gick han i skogen och vaktade djur. Han kunde vara borta hemifrån flera veckor i sträck. Då fick han en så stor matpåse med sig, att maten räckte i en hel månad. Petrus tyckte att det var besvärligt att bära den stora påsen på ryggen hela tiden. Han slog in pinnar i träden och hängde påsen på dem. Men redan som liten var det något speciellt med Petrus. Andens kraft var stor i allt han gjorde. Nu började de där pinnarna växa och blev till grenar som sköt skott. Sedan dess har träden grenar.

Vad är det? Jag fröjdar dig om våren, jag svalkar dig om sommarn, jag föder dig om hösten, jag värmer dig om vintern. Vad är det som alltid går runt ett träd och aldrig blir trött? Tio slags träd Eke, böge, alle, fere, grane, salle, hylle, pille, vie, aspe de ble tie.

8


När träden valde kung recis som människorna har också träden försökt överträffa varandra och skryta. Aspen var P från början det största trädet på jorden. Då hon märkte att hon var högre än alla andra träd i skogen blev hon mycket stolt och tyckte att hon var förmer än andra träd. När Gud såg hennes högmod, gjorde han henne mindre och lät eken bli det största trädet. Från den dagen står aspen och darrar av förskräckelse. Almen förhävde sig på sommaren över granen och tyckte han var grannast. Men när vintern kom var det granen som fick yvas, eftersom den stod evigt grön. En gång kom träden överens om att de skulle välja sig en kung. Alla tänkte först på eken, som inte bara är det största utan också det starkaste av alla träd i skogen. Men även om eken är ståtlig så faller den ändå till slut för yxan. Till slut blev de överens om att välja törnebusken till kung. Den har så vassa taggar och kan bättre än något annat träd och någon annan buske försvara sig mot människan.

9


Varför darrar aspen? Hur kom kastanjen till Sverige? Vem är trädens kung? Det finns en rik folklig diktning som förklarar hur vår värld formats. I den här boken har sagoberättaren Per Gustavsson samlat sagor och sägner som svarar på frågorna om hur träd och buskar har skapats och fått sina egenskaper. Konstnären Mia Einarsdotter har gjort de vackra illustrationerna. I en avslutande uppsats skriver etnobiologen Ingvar Svanberg om träd och buskars betydelse i människors liv och lyfter fram muntliga berättelser som en både viktigt och fascinerande källa till kunskap om detta. Den här boken vänder sig både till barn och vuxna. Det är en bok att läsa tillsammans, en bok att ta med sig ut i naturen när man tittar på träd och buskar. Sagomuseet i Ljungby har tidigare utgivet författarnas När svanarna flög ikapp. Små sagor och ramsor om djur.

När träden valde kung  

Små sagor, sägner och ramsor om träd och buskar Per Gustavsson Mia Einarsdotter Ingvar Svanberg

När träden valde kung  

Små sagor, sägner och ramsor om träd och buskar Per Gustavsson Mia Einarsdotter Ingvar Svanberg

Advertisement