__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Goda utsikter för härliga upplevelser

Våra bästa utflyktsmål

NATUR KULTUR SPA MAT BAD HERRGÅRD LEK CAMPING


Välkommen till Sagolika Sunne

Triss i utflykter

Kanske stämmer det att Selma Lagerlöf fick inspiration till Gösta Berlings

Vad vill du göra på din utflykt? Uppleva storslagen natur eller massor av kultur? Bege dig ut på upptäcktsfärd i Sunne. Det finns mycket att välja på.

saga när hon stod på toppen av Tossebergsklätten och blickade ut över det vidunderliga landskapet. Kanske får du också massor av inspiration när du besöker sagans land och tar del av våra historier och äventyr. Prova!

Mårbacka Så som Selma Lagerlöfs Mårbacka ser ut idag har det gjort sedan 1923. Vad sägs om att besöka hennes hem och få en spännande guidning med berättelser från en svunnen tid?

Mårbacka

Tossebergsklätten reser sig 343 meter över havet och du tar dig dit på en två kilometer lång ”serpentinväg” som stiger över 200m. I caféet kan du njuta av en god fika eller något svalkande under sommaren.

Tossebergsklätten

Sillegården, som ligger vid sjön Fryken, byggdes upp 1915 av Ida Sahlström och blev ett konstens och matens hem. Här kan du njuta av värmländsk kokkonst med tradition och lokal smak. Sillegården


Foto: Per Hardestam och Håkan Larsson

Mystiskt, magiskt och vackert Västanå Teater har ett speciellt sätt att uttrycka sig med hjälp av folkloreinspirerad dans, musik och dräkter. Tillsammans med den fantasifulla berättartekniken skapas något som är mystiskt, magiskt och vackert. Sedan starten med Nils Holgersson 1999 har en rad succéer avlöst varandra i Berättarladan. Vackra, tänkvärda, förunderliga, färgsprakande föreställningar med inspiration från folklig musik, dans och berättarkonst.

Njut på Selma SPA+

Ulvsby herrgård är vackert belägen vid sjön Fryken. Under många år var herrgården känd som Länsmansgården efter att ha benämnts så i Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga.

Föreställningarna Charlotte Löwensköld och Löwensköldska Ringen, två av många succéer på Västanå Teater.

Västanå teater

Broby Gästgivaregård ligger mitt i charmiga Sunne. Med anor ur Gösta Berlings saga är Broby en klassisk gästgivaregård med boende i hemtrevliga miljöer.

Utmana dina sinnen med fler kulturpärlor

Kostymutställningen i Berättarladan visar upp ett hundratal av de fantastiska kostymer Inger Hallström Stinnerboms skapat. Kostymutställning i Berättarladan

Sagolik Sömn

The Alma Löv Museum of experimental and unexpected Art är ett minst sagt annorlunda museum som överraskar dig varje gång. The Alma Löv Museum

Selma SPA+ är en av Nordens största SPA-anläggningar med ett fyrtiotal olika behandlingar på programmet. Här kan du växla ner och njuta av allt som hotellet erbjuder. Under hela vistelsen har du fri tillgång till passen på dagsprogrammet, gymmet, bubbelpooler, pool inne och ute, ång- och torrbastu. Restaurangen serverar en stor härlig frukostbuffé, en spännande lunchbuffé och en trerätters gourmetmiddag. Selma SPA+

Prostgården har anor från 1500-talet. Idag ett jättemysigt B&B invid sjön Fryken. Njut av trädgården, utsikten och grönsakerna från växthuset.


Schäslonger och spöken hemma hos Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf föddes och växte upp på Mårbacka. När hon var 23 år for hon till Stockholm för att utbilda sig. Under den tiden dog hennes far och Selmas bror Johan som tog över gården klarade inte av att driva den utan blev tvungen att sälja. Det var Selma som förde gården tillbaka i släkten tack vare de pengar hon tjänat på sina böcker. Så som Mårbacka ser ut idag har det gjort sedan 1923 och du kan besöka hennes hem och få en spännande guidning med berättelser från en svunnen tid. Här finns också en underbar trädgård med köksträdgård, kryddträdgård och fruktträdgård, ett uppskattat café med hembakat bröd, butik med böcker, konsthantverk och souvenirer. Varje år visas en ny utställning i Mårbackas lada om Selma Lagerlöf.

I sitt testamente skrev Selma Lagerlöf att Mårbacka skulle bevaras som en minnesgård, och visas för allmänheten.

På den här schäslongen vilade Selma efter ett hårt arbetspass vid sin Adler.

Hur är det då med spökerierna? Jo då, det finns ett antal uppgifter från besökare att de upplevt en ”närvaro” när de vandrat genom huset, särskilt i Selmas vardagsrum. Ibland under hösten arrangeras spökvandringar på Mårbacka. Gå den. Om du vågar.

Mårbacka

Missa inte:

att gå en guidad tur och uppleva mer. Kanske ett spöke?


ns rne

Ba

ne

eg

un S t e

Bad, burgare & glass i stora lass Ett våghalsigt äventyr Sunne Sommarland är ett givet besöksmål för små och stora badälskare. Både våghalsar och mer försiktiga hittar massor av kul utmaningar. Varför inte utmana dina vänner i wipe out-banan? Det är alltid 25 grader i bassängerna, lite kallare i Fryken bredvid. Här finns också äventyrsgolfbana, bowling, kiosk och restaurang.

Sunne Sommarland

Blommor I Rottneros Park hittar du de stora nordiska skulptörerna i en underbar omgivning fylld av blommor och växter. Idéträdgårdarna ger dig

Rottneros Park

skulpturer spännande tips om trädgårdsliv, formgivning, konst och massor av odlarglädje. Och barnen kan stoja runt i Nils Holgerssons lekpark.

Mormors Glasscafé i Lysvik är en pärla för dig som gillar glass i stora lass. Om du sitter ute och har hunden med dig får den nog också en kula. Mormors Glasscafé

Diner 45 i Stöpafors utanför Sunne serverar hamburgare och shakes i nostalgisk 50-talsmiljö.

Diner 45

Sunne Camping är en 4-stjärnig camping som ligger alldeles bredvid Sunne Sommarland och Fryken. Sunne Camping och Sommarland


Den lilla mysiga skidanläggningen Ski Sunne är en trivsam och komplett skidanläggning som bjuder på härlig skidåkning för hela familjen. Det finns nio nedfarter och den längsta är 1800 meter. Värmestuga, restaurang, reception och skiduthyrning ligger bara 25 meter från backen. I närheten finns också ett vandrarhem, stugor och camping.

Aktiv semester på cykel och till fots Det finns gott om utmaningar i de nio nedfarterna

I Sunne finns flera trevliga vandringsleder i olika längd och svårighetsgrad. Lederna ger dig en fantastisk upplevelse där du kan avnjuta Sunnes och Värmlands vackra natur. Föredrar du cykel så finns både cykelleder och vackra rundturer. Du kan hyra cykel på plats.

Ski Sunne

Foto: Jeppe Blomgren

Följ Sagolika Sunne på Facebook och Instagram. #sagolikasunne


sagolikasunne.se #sagolikasunne

Profile for Sagolika Sunne

Turistbroschyr Sunne, svenska  

Turistbroschyr Sunne, svenska  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded