Page 1

Januar 2013

Et rusfritt være-, gjøre-, lærested

Edelstenen

Nyhetsbrev fra SAFIR

SASAFIR

Et halvår med fest Hyttekos i Nordmarka

Vi har rullet ut den røde løperen og invitert til fest. Vi har danset, sunget, skålt, spist kake og feiret SAFIRs 10 år. Vi har også gitt ut to bøker og pusset opp Det Grønne Hjørnet. ”Vår jubileumsfest i strålende vær med alle varianter av festkledde mennesker i nydelig sommervær ble bortimot et minne for livet”. Se side 4 og 5

Hva kjennetegner god kommunikasjon? Det var tema på seminaret på Studenterhytta, mellom all den gode maten og det hyggelige samværet. Se side 10

Dødskul kunst Kristin tilbake som leder Paradiset Katnosa Helseministeren på besøk

side 3 side 6 side 7 side 10


Side 2

GODT NYTT ÅR! Nå skriver vi 2013 og aktivitetene på det rusfrie være-, gjøre-, lærestedet vårt i Urtegata 50 er i full gang. I høst feiret SAFIR 10 års jubileum med brask og bram, og to flotte bøker som skildrer oss på hver sin måte ble lansert. I årets første utgave av Edelstenen kan du gjenoppleve jubileumsåret i bilder og lese om høstens og vinterens mange varierte aktiviteter. Nå går vi går inn i det nye året som vi gikk ut av det gamle, med Helseministeren på besøk. Lederbytte på SAFIR, nytt år og nye muligheter på den ene side, men på den annen side er mye ved det samme gamle. Jeg er tilbake fra fødselspermisjon og dermed ikke helt ny, de faste aktivitetene vil dere dra kjensel på og forhåpentligvis vil vi utforske noen nye muligheter sammen denne våren. act2 forumteater er i full gang, og Boligskolens første kurs blir Hjem til eget hjem som starter 20. februar.

Maten er halve føden

Fellesskap og tilhørighet er viktig. Å dele et måltid i trygge og gode omgivelser er også viktig. Av Kristina Jeg er så heldig å få være med som frivillig og lage lunsj på SAFIR hver onsdag sammen med tre-fire andre damer. Jeg har fått et veldig godt og nært forhold til onsdagene på SAFIR. Det er en egen god stemning i hele huset, en god karma. Du merker det med en gang du trår over dørstokken: trygghet, respekt, kjærlighet! Og så klemmene, da: SAFIR er et klemmehus! Når vi i tillegg kan ønske våre venner velkommen med god matlukt i huset, har vi oppnådd det i alle fall jeg synes er viktig. Kjøkkengjengen legger alt av sin erfaring fra kjøkken i matlagingen. Vi vil at hvert enkelt måltid skal være unikt, vi har som regel alt av råvarer tilgjengelig. SAFIR blir sponset med matvarer som snart går ut på dato, og det er for eksempel kjøtt og fisk av høy kvalitet. Kun det beste er godt nok for våre deltakere! Og med mye krydder og mye kjærlighet blir det god mat! Derfor er det så godt å høre etter måltidet at de fleste takker for maten, kommenterer at den var god! Dette setter vi i kjøkkengjengen så veldig stor pris på ,det skal alle vite! Ingenting for oss på kjøkkenet smaker så godt som tomme gryter!

En stor takk til alle dere som bidrar til å gjøre SAFIR til et sted som også helseministeren vil komme tilbake til igjen og igjen (og igjen!). Så med dette ønsker jeg alle alt godt for 2013! Vennlig hilsen Kristin

På hæl’n! Heidi viser ferdigheter under Idrett Mot Rus i sommer. SAFIR-gjengen koste seg med fotball, volleyball og sosialt lag.


Side 3

Dødskul kunst Kiste og begravelse på Høstutstillingen Av Cathrine Når jeg tenker museum tenker jeg mest bilder, malerier og det er greit nok. Men det som ventet oss på Høstutstillingen var noe helt annet. Allerede da vi kom inn ble jeg positivt overrasket over de helt sprø og absurde tingene som jeg først fikk øye på, og det ble bare bedre. Man kunne gå inn i en rekke helt forskjellige rom som var nokså spesielle med spennende saker som Mektige inntrykk på Astrup Fearnley var såkalt kunst du både kunne se og oppleve. Med oppleve mener jeg at vi faktisk fikk gå inn i et slags kjettingbur hvor jeg plutselig ble skremt av skrik og stemmer som virket til å dukke opp bak meg! Det var bare spennende og gøy da jeg så at det var høytalere og de andre i gruppa så ut til å synes det var kult også. Vi dreiv og spøkte litt med hverandre der inne. Jeg hadde kamera med meg, men visste ikke om jeg kom til å få bruk for det. Det måtte jeg jo, for jeg fikk lyst til å vise dette til flere. Spesielt moro var det i rommet der noen hadde planlagt og tilrettelagt for En fredag i november dro en gjeng fra SAFIR med vår sin egen begravelse med kiste. Det nybakte frivillige Wencke i spissen på utflukt til var dødskult å se de overraskende Tjuvholmen og det nye Astrup Fearnley museet. Jeg tingene han skulle ha med seg i vet ikke om kunst er penger eller om penger er kunst, graven. Da måtte jeg trekke på men her er det i alle fall rikelig med begge deler. Ved smilebåndet. Dette var både kult og inngangspartiet ble vi møtt av en kjempestor helt sprøtt! kvinneskikkelse inne i et glassbur kun iført Og hele veien hadde vi med oss nettingstrømmer og dertil tilbehør, og Terje ble egen guide. Så hvis man lurte på plutselig veldig opptatt av moderne kunst. noe så var det bare å spørre. Nyttig Vi gikk ned ei trapp og rett på et to kvadratmeter stort informasjon fikk vi også. Så dette var lerret klint inn med forskjelligfarget tyggegummi. Dont´t faktisk både gøy og lærerikt. Denne judge a book by it´s cover, het verket. En sjelsettende utstillingen var for å si det sånn opplevelse. Siri fant skulpturmannen i sitt liv, og selv dødskul, og jeg kunne at de andre gledet jeg meg stort over en stor kopp utmerket kaffe også ble fascinert. og et wienerbrød da det hele var over. Det var noe for enhver smak der, Store, mange og mektige inntrykk under to flotte og jeg føler virkelig at jeg kan arkitektoniske tak. Jeg ble kunstmett. Og dersom du i anbefale Høsttstillingen til de aller tilegg liker å smugtitte litt på kunstinteresserte, fleste. For å si det sånn, ta deg en smålekre damer, er du på riktig sted. tur, for du vil ikke angre på å ha sløst bort tiden selv om du ikke er spesielt Av Henrik opptatt av kunst engang.


SAFIR 10 år

Jubileumsmiddag IFØLGE MINE LÆREMESTRE BETYR SAFIR : AMBASSADØR : OG I DETTE NYDELIGE JUBILEUMSÅR: MENER JEG AT SAFIRS brukere : og ALLE ANDRE SOM HAR VÆRT VITNE TIL VÅRT ”LÆRINGS OG MESTRINGS ATELIÉ” : SOM SAFIR HAR BEVIST AT VI I FELLESSKAP ER : HAR BENYTTET SEG AV : UTENOMORDENTLIGE KVALITETER : FOR Å BERETTIGE VÅR EKSISTENS. JUBILEUMSMIDDAGEN ble ÅRETS GRANDIOSE markering : I et forhåndsbestilt ABNORMT godt VÆR : SOM BESØRGET at VI alle VAR I FESTSTEMNING. FRA MITT EGET STÅSTED ER ALLEREDE Onsdagslunsjene Stortrommedag : med SINE INNSLAG av GOURMETMAT. Derfor: VAR vår Jubileums-MIDDAG i strålende VÆR med alle VARIANTER av : Festkledde Mennesker : i : NYDELIG sommervær bortimot ET MINNE FOR LIVET. FOR DET BLIR LIV når GARTNERLØKKA : URTEGATA 50 : øverst i Platous gate ANNONSERER JUBILEUMSFEST. NOE SIKKERT ANTALL DELTAKERE ER IKKE MULIG Å OPPDRIVE, MEN JEG MENER AT VI VAR kanskje BORTIMOT 120-130 individer som BLE KLAR OVER HVA DET VIL SI Å TRYLLE FRAM DEN ABSOLUTTE UNIKE SAFIRSTEMNING FRA VÅRE GITTE FASILITETER. FRUKTPUNCH, musikk, SANG og glade festdeltakere ble AVLØST AV NY HERLIG Grillet MAT med massevis av tilbehør. En takk til oss alle berettiges. MATEN gikk ned på HØYKANT, og enda ble det nok til at TILFELDIG forbipasserende også fikk med seg en smakebit og et SMIL om MUNNVIKEN. Denne GLEDENS DAG vil STÅ SOM EN BAUTA OG SOM ET GODT MINNE FOR ALLE SOM HAR HATT ET FORHOLD TIL GARTNERLØKKA DE TI SISTE ÅR. Underskrevet av Den Norske Løven, Børge S. J

Det siste halve året har SAFIR feiret seg selv! 10 år er vi blitt, og i tillegg til å spise kake har vi laget boken ”VÆRE, GJØRE, LÆRE. En dokumentasjonsbok om SAFIR”. Hoveddelen i boken er intervjuer med deltakere og frivillige, og det er blitt forsøkt å sette ord på ”SAFIR-ånden” og hvorfor SAFIR er så viktig for så mange. Vi har også laget ”Brutalt Bra”, en liten bok med historier fra SAFIR. Begge bøkene fås kjøpt på SAFIR. Vi har hatt en herlig jubileumsfest for SAFIR-folket og alle våre venner (se saken på denne siden), og vi har hatt en offisiell markering med våre eiere, samarbeidspartnere og sponsorer. Nå gleder vi oss til 10 nye år!


SAFIR 10 år

Jubileumspuss på Det Grønne Hjørnet Av Tony Det er har vært mange personer som har bidratt på oppussingen og på dugnad. Vi har malt, pusset, kappet lister, sydd putetrekk og skrapet dør og karm. Vi har fått nye farger: Grønt på vegger, hvitt på alle lister og en dør og karm har fått orginalfargen fra 1888 tilbake! Dette har vært veldig hyggelig og morsomt. Har også lært masse nye ting. Det har tatt noe tid med å bli ferdig, mange har vært involvert, men dette er jo sånn SAFIR-ånden er: ting kan ta tid, men vi blir alltid ferdig! Grunnen til oppusningen er at SAFIR fyller 10 år og lokalet har blitt slitt igjennom de seks gode årene Det Grønne Hjørnet har vært åpen.

Jeg trives på SAFIR. Trivelige deltakere, frivillige og kolleger. Og mange kaffe- og sigarettpauser! Mine oppgaver på SAFIR er handle til lunsj, hente posten, holde det ryddig og rent, lage kaffe, gjør forefallende arbeid og er litt miljøarbeider (selv om jeg trenger litt trening i sistnevnte). Jeg trives med disse oppgavene Jeg har tidligere jobbet 6 måneder i rusomsorgen, på et sted der det var brukere som var mer involvert i aktiv rus. Jeg har merket meg at deltakerne på SAFIR er generelt mer positive og glade (og mye høfligere). Sturla (Sturla har arbeidspraksis på SAFIR, og har jobbet her siden slutten av oktober.)


Side 6

Ny dyktig kvinne i lederstolen Kristin Heger (bildet t.v) er tilbake som daglig leder på SAFIR etter to års permisjon. Elisabeth (sittende på bildet t.h) ble takket av med sang, roser og tårer før jul. Hun har satt spor etter seg de to årene hun har vikariert for Kristin, og slutter på SAFIR etter ti år som frivillig og ansatt. Lykke til videre Elisabeth! Kristin har hovedsakelig brukt de to årene i permisjon til å føde et barn og bo i København. Hun er en dyktig og idérik dame med høy latter. Velkommen tilbake, Kristin!

Snø i Rallarvegen! Av Unn Sykkelturen over Rallarvegen starter på 1000 meters høyde. Vi har lånt sykler på Haugastøl Turistsenter, og vi har en lang dag på sykkel før vi kommer frem til Finse 1222. Fremme på Finse er vi sultne og slitne. Der får vi rom og i restauranten en kjempegod fireretters middag. Det smakte fole godt! Morgenen etter kommer vi ned til spisesalen og spiser det vi vil ha av den velsmakende frokostbuffeen. Vi spiser og koser oss med frokosten og med rød og grønn smoothie. Vi er klare for andre dag på sykkel, slitne i rompa. Vi har ikke syklet langt før vi kommer borti snø på veien, og det var flere slike områder i år. Det var bare å gå av sykkelen og trille den over snøen. Det ble en sinke og en minnerik opplevelse med ”foto-shoot” i snøen! Vi kom omsider frem til det høyeste punktet på Rallarvegen, Fagervatn 1346 meter over havet, og tok oss ei velfortjent pause ute i sola der. Så bar det videre på sykkel helt til vi kom til den røde hytta ved vannet hvor vi spiste lunsj. Vi fiksa et punktert dekk, og hadde hatt en fin dag i sola. Fra Vatnahalsen er det nedover sikksakksvingene til vi kommer ned og der sykler vi på fin asfalt til Flåm. Vi leverte syklene og dro til Heimly Pensjonat og tok en dusj før vi dro ut for å spise middag og hadde pinsutdeling. Dagen etter våkna vi til tåke langt nedi fjellene. Mens vi tok ferga ut til Undredal kom sola og var med oss den dagen også. Undredal var et koselig lite sted. Vi var der en times tid før vi tok ferga tilbake til Flåm. I Flåm fikk vi kikka oss litt rundt og spist lunsj før vi tok Flåmsbanen. På togturen fikk vi se hvor vi hadde sykla dagen før. Toget stoppa ved Kjosfossen, hvor vi gikk ut for å se huldra danse. Da toget dro forbi Finse hadde jeg lyst å gå av for å spise middag der en gang til.


Side 7

Paradiset Katnosa Vi var kommet til et padle- og fiskeparadis med Fossekallen lekende og nysgjerrig i småstryk nedover elven. Av Liv J Vi var 11 personer som dro fra SAFIR i slutten av august på en todagers tur til Katnosa, et av Nordmarkas flotteste naturområder. Vi skulle bo i Damhytta som ligger ved Katnosdammen. Vi kjørte i tre biler. To rimelige overnattinger fikk vi fra Turistforeningen som eier Damhytta, riktignok mot en dugnad på noen timer. Men det tok Harald seg av. Han hadde vært på dugnad på en annen av turistforeningens hytter - i flere døgn! Fiskestenger hadde vi fått fra en sportsbutikk. Fisketillatelsen var ordnet, vi hadde fiskekort. Alt så til rette for to flotte døgn! Humøret var på topp da vi dro av gårde i strålende vær. Harald er kjent i skogen, og var vår guide. Vi hadde flere stopp på turen inn. Dette gjorde turen ekstra flott, med historier fra flotte naturområder, og gamle boplasser. Og med navn på områder som mange hadde hørt om, men aldri vært på. Alle stilte med matpakke, og halvveis i kjøringen hadde vi lunsjpause. Mest får å nyte omgivelsene. Der traff vi skogskara som setter ut fiskeyngel i vannene i marka, og vi fikk tips til gode fiskeplasser ved Katnosa. Vi var framme. Til en hytte med strøm, uten innlagt vann, vedfyring, utedo og utslagsvask. Hengekøya skulle opp i treet. Fiskestengene skulle ut og prøves raskt. Hva finnes det av sopp og bær? Hvor er badeplassen til morgenbadet? Hvor mange kanoer fins det? Vi var kommet til et padle- og fiskeparadis, med Fossekallen lekende og nysgjerrig i småstryk nedover elven! Badeplassen var flott så det ble både morgenbad og kveldsbad for noen av oss. Alle sov på hyggelige soverom bortsett fra Mariann som ville sove ute, og som sikkert sov best av alle. Hun laget seg en superseng i båtnaustet. Og Harald sov i telt. De to ble fiskemestere. Vi hadde store flotte måltider på det store flotte blåmalte kjøkkenet mens ovnen brant lystelig. Kveldene tilbrakte vi under en fantastisk stjernehimmel ved Katnosdammen rundt et stort sprakende flott bål. Fantastisk. Lykke Toppen av lykke, det er morgenbad i friskt vann, cirka 14 grader, kaffe på ovnen og kneip med gulost til frokost! Alt dette i naturskjønne omgivelser med mange flotte turglade mennesker. Padling på Katnosdammen, ørretfiske i elva og ikke minst bålkos på odden i solnedgangen! Tenk at vi bor i et land som gir oss slike muligheter! Vi følte oss privilegerte. Det var en superfin tur som vi håper kan gjenta seg. (Beate)


Side 8

SAFIR 10 år: Å gjøre en innsats Av Elizabeth Kloster Da SAFIR skulle etableres som frivilligsentral for 10 år siden ble jeg med på studietur til Danmark for å høste av andres inspirasjon og erfaringer. Første stopp på turen var et hotellprosjekt i København, ledet av en kvinne med lang rus- og prostitusjonserfaring og drevet som et arbeidstiltak for folk som av ulike grunner befant seg utenfor det ordinære arbeidslivet. Da vi i møte med lederen begynte å fortelle om planene for et frivillig prosjekt innenfor rusfeltet ble vi derimot avbrutt med et høylytt sukk – etterfulgt av hennes versjon av møtet med en frivillig mens hun selv var aktiv på gaten. Etter fri husk og oversatt til norsk så gikk det vel omtrent sånn; Jeg stod der, ikke sant, på jobb i høye heler og kort skjørt, og prøvde å få øyekontakt med bilene ikke sant…også var plutselig HUN der. I sort kåpe og lave sko, med en brosjyre og visittkort i hånden. Hun dro meg i armen og prøvde å få meg med til en kopp kaffe og en prat ikke sant – men jeg var jo på jobb. Tenk å avbryte meg i arbeidstiden for å skulle redde meg…! Det finnes mange måter å gjøre en innsats på, og kanskje enda flere forestillinger omkring hva som kjennetegner en ”frivillig” eller en ”rusmisbruker”. De bærer vi alle på i større eller mindre grad. Natthjemmet for kvinner i rus og prostitusjon har nylig tatt i bruk frivillige med brukererfaring på vaktene sine, for som en av de frivillige skriver på Bymisjonsbloggen, ”de hadde bruk for min kompetanse”. På SAFIR er det etter hvert blitt en del av hverdagen at folk med og uten rusavhengighet gjør en innsats sammen. Å tenke og gjøre ting på nytt er krevende, men også givende. Mye er det samme som før innenfor rusbehandling. I den nye stortingsmeldingen for ruspolitikk ”Se Meg” så vektlegges nok en gang betydningen av oppfølgning gjennom rusbehandlingen i form av tilgang til bolig, nettverk, aktivitet og arbeid – samtidig som det i hverdagens praksis fortsetter å være her det mangler tiltak. Se bare på innslaget på Puls i NRK med Torstein fra teatergruppa på SAFIR. Vi trenger mer kunnskap om, og forståelse for, hva som muliggjør (og hindrer) små og store endringer i livet når man har levd med rusmiddelavhengighet. Og da er det mitt håp at det arbeidet jeg nå er i gang med, i god dialog med folk på SAFIR, kan representere et lite bidrag til nettopp det.

Elizabeth Kloster er tidligere daglig leder på SAFIR. Hun holder for tiden på med et doktorgradsarbeid som vil utforske praksiser og forståelser forbundet med rusavhengiges deltakelse i frivillig arbeid. Hun er inspirert av frivillige prosjekters utvikling i og rundt rusfeltet, der innsatsen etter hvert gjøres av folk både med og uten rusmiddelavhengighet.


Side 9

Viktige Boligskolekurs Av Ronny Boligskolen har mange nyttige kurs innen boligsosiale tema. Ett eksempel på tema er sosiale rettigheter. Med et godt samarbeid med Gatejuristen har det latt seg gjøre for oss å ha gode kurs som er viktig for våre deltakere. Fra et rusa liv til et nyktert liv er veien lang og vanskelig, med mye krefter og innsats. Når man skal rydde opp i livet sitt er det ikke alltid enkelt. Etter en tid i behandling og på institusjon der en kanskje begynner å få litt tro på seg selv, er det ikke alltid like lett å komme på offentlige kontorer og kanskje få usikre eller negative svar på ting som man egentlig har rett på. Jeg har opplevd det selv, noe som jeg ble forvirra og ”litt forbanna” av. I verste fall kan det føre til at jeg putter i meg ting jeg senere angrer på. Sosiale rettigheter er noe som burde komme mer frem til folket, det er jo tross alt norske lover.

Tommel opp for boligforedrag Av Sylvia Det gikk utrolig bra på foredraget "Veien til egen bolig" på Husbanken! Jeg har aldri vært god på å skryte eller rose meg selv, men jeg er faktisk utrolig stolt av at jeg klarte å ordlegge meg så bra, klarte å se utover på folka i salen uten å bli nervøs, glemme noe eller bli flau! Alle virket engasjerte og jeg klarte å være meg selv og fortelle det hele på en naturlig og grei måte! Tror nok det hjalp godt at Caroline var med og startet med å si noen ord om SAFIR, boligskolen og temaene som tas opp der, blant annet startlån! Fikk masse ros etterpå og ville normalt blitt veldig flau, forlegen og lettere rød i pappen. I stedet takket jeg og følte at jeg faktisk fortjente rosen og snakket med dem og svarte på spørsmål som om jeg skulle ha gjort dette ofte! En utrolig deilig følelse av mestring, godt for selvtilliten! Vi fikk forresten en fantastisk lunsj og nydelige kaker før foredraget, så da romlet det heller ikke i magen under foredraget! Og en flott orkidé fikk jeg også i tillegg til stor applaus. Jeg var faktisk kjempestolt og syns ikke jeg kunne gjort det bedre!


Side 10

Hyttekos og god jobbing Minnerik tur til Studenterhytta Av Lars André Jeg hadde gledet meg et par dager, skulle på hyttetur med den fine gjengen på SAFIR. Møtte opp på trappa og var veldig gira på skogstur! Det var gøy å se at så mange hadde møtt opp for da skjønte jeg at dette hadde vært en vellykket tur tidligere år. Det var godt å tenke på, siden jeg skulle med min første hyttetur med SAFIR. Vi tok banen til Frognerseteren og tok endelig beina fatt. Det var god stemning. Vi blei flere grupper som rusla i hvert vårt tempo i retning Studenterhytta. Det var en fin-fin skogstur med mye godt humør, og det var akkurat passe lang strekning å gå. Da vi ankom hytta ble vi mottatt av noen hyggelige kvinner, våre frivillige, som hadde stelt i stand med pølser og hamburgere. Det var til og med laget en navnehilsen og en liten hjertesjokoladebit på til hver av oss på sengene. Det var en god start på hyttekosen! Siden det var seminar så skulle vi gjennom noen oppgaver også, og temaet var kommunikasjon. Det ble jeg glad for å høre for jeg har jobbet mye med det temaet i min rehabilitering. Eliann kom blant annet med noen påstander om kommunikasjonen på SAFIR som vi måtte si oss enig eller uenig i. Det var en fin måte å jobbe på. Veien videre gikk til spisestua, og en kjempegod viltsoppsuppe, indisk lammegryte og en deilig blåbærsorbet til dessert. Alle fikk blåfargede tunger og tenner, og det ble en morsom affære. Det var spesielt en av de frivillige som fikk usannsynlig latterkrampe! Hehe! Dama som er med å driver stedet spilte gitar og sang til oss etter desserten. Det var en fin avrunding på et fantastisk måltid! Noen var slitne og gikk tidlig til sengs, mens andre satt inne rundt peisen ut i de sene nattetimer… Etter en deilig frokost dagen etter gikk vi løs på siste arbeidsoppgave; en kreativ utfordring der vi i grupper skulle lage hver vår kollasj med utklipp fra aviser og blader som skulle symbolisere god kommunikasjon. Alle presenterte sine flotte plakater til slutt. Jeg syns det var en interessant øvelse, og jeg tror også de andre syntes det var en god opplevelse. Jeg visste at vi skulle spise kake på grunn av 10-årsjubileet til SAFIR, men plutselig begynte alle å synge bursdagssangen til meg og Eliann kom med presang! Det overrasket meg litt for jeg hadde jo egentlig hatt bursdag to uker tidligere. Så det satte jeg virkelig pris på, og vil igjen takke alle sammen for det! Og takk for en fantastisk tur. Minnerikt! Gleder meg allerede til neste tur med SAFIR-gjengen!


SAFIR-FAN: Han kom på julelunsj, kom tilbake til erfaringsmøte og nå vil han

komme tilbake igjen. Helseminister Jonas Gahr Støre er SAFIR-fan.

Støre ville høre våre erfaringer. Temaet for erfaringsmøtet var ”Hvordan takle en rusfri hverdag”, og gjennom bruk av forumteater og i en ramme av et boligskolekurs, fikk han innblikk i utfordringene som tidligere rusavhengige har med å holde seg rusfri. Stikkord som går igjen hos SAFIR-deltakere er trygg bolig, oppfølging fra rusbehandlingsinstitusjon, sosialt nettverk og sunne aktiviteter. Det ble en interessant seanse i stua på SAFIR, der Støre var aktiv med spørsmål og innspill. Lærerikt og betydningsfullt møte, sa han til slutt, før han rundet av med: Bare inviter meg – jeg kommer gjerne tilbake!

”Takk til brukere, frivillige og ansatte på SAFIR. To gode og lærerike morgentimer i dag på Grønland. Det gode møtet, samtale og skuespill om utfordring og mulighet i den rusfrie hverdagen, om bolig og aktivitet og hva vi kan få til sammen mellom det offentlige og det frivillige.” Støre på facebook

Hjelp til å bli boende I høst arrangerte Boligskolen seminar for Husbanken. Husbanken hadde invitert representanter fra kommuner i sitt Boligsosiale utviklingsprogram. Temaet for dagen var ”Hjelp til å bli boende”. Alle kan få tak over hodet, men det viktigste er å skaffe seg et hjem. Å skaffe seg et hjem og noe meningsfylt å fylle hverdagen med, gjør det lettere å mestre hverdagen som rusfri. Deltakerne fikk en omvisning på SAFIR før seminaret startet i Bymisjonssenteret. Smågodt prydet bordene og lysene var tent da David, Ronny Caroline fra Boligskolegruppa ønsket velkommen. - Det er slik vi har det på Boligskolekurs, uformelt og hjemmekoselig, forklarte gruppen til gjestene. I løpet av dagen fikk deltakerne oppleve foredrag act2 Forumteater og diskutere dagens tema i små grupper. Tony og David delte sine historier om hva deltakelse og det å få tillit har betydd for dem: Det å bli rusfri og komme i gang igjen, krever at man må ta tak i ting. Man må jobbe med å få tillit til seg selv og andre. Forumteater ga innblikk i hvordan det er å møte omgivelsene når livet ikke er på topp, og satte i gang gode refleksjoner og dialog. Gjestene fra kommunene var entusiastiske og inspirerte da de forlot Bymisjonssenteret etter mange inntrykk. Det ble en lærerik dag. En av programkommunene kommenterte at dette er en kompetanse som bør løftes fram flere steder. Sett temaet på agendaen for flere samlinger og seminarer!


Litt av hvert Ukentlig aktivitetsplan Mandager Kl. 1100-1400 Mandagskafé på Det

Grønne Hjørnet (DGH)

Tirsdager Kl. 1100-1400 Act2 Forumteater

Kl. 1300- 1500 Smågodt-aktiviteter

Onsdager Kl. 1030-1145 Reiki Kl. 1100-1200 Kl. 1200-1300 Kl. 1230-1300 Kl. 1300-1530 Kl. 1300-1500

En sydenbrun Peter fylte 50. Av Karin fikk han en elefant: ”Du er trofast, stødig og snill, akkurat som elefanten”, sa Karin. SAFIRs nyhetsbrev kommer ut to ganger i året, og er laget av medlemmer, ansatte og frivillige på SAFIR. Redigert av Thomas.

Formiddagskaffe (DGH) Onsdagslunsj Mini Quiz BO og LEV godt kurs Grublegruppe

Torsdager Kl. 1100-1400 Kreativt Treff (DGH) Kl. 1000-1400 Fredagsutflukt Fredag Kl. 1700-1900 Fredags-jam (DGH)

Lørdag Søndag

Kl. 1500-1800 Mat i Lag Kl. 1400-1700 Søndagsåpent

Noen aktiviteter går hver uke, andre med jevne mellomrom. Lille Trille hos PwC Lille Trille var på PWC-middag, lille Trille ble supermett og ble til store Trille som måtte ligge på T-banen for å komme seg hjem. Tusen takk til Ivar og PwC for et fantastisk måltid! Ligger rett ut med sting. Aldri vært så mett. (Susan)

Når det er fest på huset er det fint å ha Anne Kristine. Da blir det vakkert! Her pynter hun til Allsang i Parken, en musikalsk fest i bakgården.

SAFIR (Senter For Frivillig Innsats i Rusfeltet) er et rusfritt nettverkstilbud for mennesker med rusbakgrunn. Drives av Oslo Røde Kors og Stiftelsen Kirkens Bymisjon. SAFIR holder til på Gartnerløkka nettverkshus, og her kan man delta på boligsosiale kurs, forumteater og ulike sosiale aktiviteter. Stikk innom, lag en avtale eller kontakt oss for å få en oversikt over kurs og aktiviteter!

Besøksadresse: Urtegata 50, Grønland, 0187 Oslo Postadresse: P.b 9116-Grønland, 0133 Oslo Ansatte på SAFIR kontoret i 2013: Kristin, Tony, Eliann, Caroline og Thomas. E-post: post@safir-oslo.no - tlf: 22 67 03 00 /01

www.bymisjon.no/safir

Edelstenen  

Nyhetsbrev fra SAFIR (Senter For Frivillig Innsats i Rusfeltet). SAFIR er drevet av Kirkens Bymisjon og Oslo Røde Kors

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you