__MAIN_TEXT__

Page 1

Petits i Grans COL·LEGI SAGRADA FAMÍLIA (Sabadell)

INTERCICLES NATALICIS

COMUNIONS ORLES

Juny 2017 núm. 78

GRADUACIONS PREMIS MES A MES…


sumari INFANTIL

5

INTERCICLES

PRIMÀRIA

SECUNDÀRIA

31

I VIATGES

34

COMUNIONS

CONGREGACIÓ

BATXILLERAT

39

GRADUACIÓ

ESPORTS

PREMIS

45

/ CULTURALS


Benvolgudes famílies, Enguany ens hem proposat com a escola potenciar activitats entre alumnes de l’escola de diferents edats, activitats intercicles, donant resposta al lema Arrisca't, Surt, Comparteix. Comptem amb la sort de tenir alumnes de P3 a 2n de Batxillerat, de 3 anys als 18. Com a claustre, recordem perfectament quan vam iniciar aquesta aventura del Batxillerat que ens va fer por com seria la convivència dels alumnes amb edats tan dispars. Ara, 10 anys més tard, podem assegurar que aquest fet és riquesa. Veureu que totes les activitats que hem proposat han estat un èxit. Els alumnes grans han gaudit “fent de Mestres” per una estona i els petits han estat orgullosos de conèixer i rebre els ensenyaments dels alumnes més veterans. Paciència, escolta activa, empatia, valoració de la feina i l’esforç dels altres… són valors fonamentals que hem treballat en aquestes experiències. Les escoles han de ser espais on es formin les persones amb consciència i valors. Hi ha d’haver una ètica de mínims i a partir d’aquí i de forma transversal , transmetre els continguts. Si ara ens fan preguntes concretes sobre el que vam estudiar de petits en aquella matèria o en aquell curs determinat, probablement ho haurem oblidat, però el que segur que recordem és allò que vam aprendre dels companys, del grup, del personal de l’escola, tots aquests valors els portem dins i no tenen preu. Estem convençuts que tant alumnes grans com petits recordaran aquestes trobades intercicles. Ara que s’acosta l’estiu, us encoratgem pares que gaudiu amb els vostres fills. Recordeu les paraules de la Mare Janer que ens conviden a Estimar i Acompanyar sempre i en tot. Estimeu-los, doneu-los aquella qualitat de temps que en el dia a dia és impossible de donar. Necessitem temps d’abraçades, temps de silenci, temps per escoltar el propi cor i el cor d’aquells qui més estimem i tenim al nostre costat. Heu deixat mai que els vostres fills escoltin el vostre cor? Heu escoltat mai el seu? Esperem de tot cor que gaudiu intensament i amb plena consciència d’uns dies de vacances amb els vostres fills. Bon estiu! Blanca Urzaiz Ester Castro


ACTIVITATS INTERCICLES Enguany hem volgut dedicar el monogràfic d‛aquest trimestre de Petits i grans a una activitat que sovint duem a terme a l‛escola i que creiem que és de gran importància en el creixement dels infants: les activitats intercicles. Aquestes activitats fomenten la cooperació entre infants de diverses edats, faciliten l’autonomia amb l’assoliment progressiu de seguretat afectiva i potencien experiències emocionals que ajuden a créixer descobrint l’empatia, la solidaritat i la tolerància, tots ells valors claus a la nostra escola. Així, a tall d’exemple, trobareu com els alumnes de Cinquè de Primària preparen unes activitats per ser compartides i ensenyades al petits d’Infantil: els grans se senten molt responsables, els alumnes de diferents edats interactuen, el menuts veuen que en no gaire temps podran fer coses molt maques i de nens majors i entre tots ells es coneixen i surten de l’àmbit tancat de les aules. A més, trobareu també les seccions habituals de les Comunions, els discursos de Graduació dels nostres alumnes més grans –aquesta vegada amb un apartat d’agraïments als seus professors-, els natalicis de l’escola, els Premis atorgats a l’escola i/o els nostres alumnes i, no podem oblidar-nos-en, els nostres Patrocinadors –que tant ens ajuden a tirar aquesta publicació endavant...! La Comissió de Revista de Petits i Grans

4


Els alumnes de

1r visiten els de P4

Els menuts de primària van anar a explicar contes a les classes de P4 i per fer-ho es van haver de preparar bé. Primer, van formar els grups, cinc a cada classe. Després, cada grup va triar el conte que volia representar i es van distribuir els personatges entre els diferents components de cada grup. Els nens de 1rA es van decantar per Aladín, El llibre de la Selva, Peter Pan i Rapunzel; els de 1rB, La Blancaneus, Els quatre porquets, El Flautista d'Hàmelin, La Caputxeta Vermella i Les Tres Cabretes i el llop, i els de 1rC, La llegenda de Sant Jordi, Haensel i Gretel, La rateta presumida, El petit príncep i Els 3 porquets! A continuació, van dedicar algunes estones a preparar tant els diàlegs com la posada en escena, elaborant algun detall relacionat amb el personatge. Abans de l'estrena van representar els diferents contes per als companys de la classe. Finalment, va arribar el dia de presentar-se i interpretar els contes als nens i nenes de P4. Ha estat una activitat molt interessant i gratificant, ja que els nens han gaudit i han viscut amb molt d'entusiasme la preparació dels contes. Han portat a terme un treball de grup en què s'han hagut d'escoltar els uns als altres, posar-se d'acord i posteriorment enfrontar-se a un públic més petit! Tot un exercici d'expressió oral!!

En demanar-los l'opinió de com ho havien viscut, la valoració general dels nens ha estat positiva i, tot i que més d'un ha reconegut que havia passat vergonya, tots s'hi han esforçat i ho han fet molt bé.

5


Els nens de P4 s’han volgut expressar!

P4A: * A mi m’ha agradat molt l’obra del Llibre de la selva i m’ha agradat molt el Mowgli quan era petit. * A mi m’ha agradat més el de la Rapunzel, perquè tenia els cabells molt llargs. * Doncs a mi m’ha agradat molt el Baloo, perquè feia riure quan ballava. * A mi la Rapunzel, perquè portava un vestit molt bonic. * A mi m’ha agradat més el conte del Peter Pan, perquè sortia el meu germà. * Doncs a mi el d’Aladdin, perquè el meu germà era l’Aladdin, i era molt maco quan es volia casar amb la princesa. * A mi m’ha agradat molt l’espasa del Peter Pan, perquè era molt forta!

P4B:

* Ens han agradat molt tots els personatges dels

contes: la princesa de Sant Jordi, la bruixa de Hansel i Gretel, el llop dins l'olla dels porquets, el drac, la rateta presumida, el petit príncep! * Els nens de 2n parlaven molt bé, el que deien era llarg i ben fet. Segur que cada dia s'entrenaven.

6


* Ens han agradat els narradors perquè començava el conte i ells l'explicaven i el que ells deien, després ho feien tots els personatges. * Ens han agradat les disfresses i les sabates, que creiem que les han fet ells en un taller. * La cançó de La rateta presumida la van pensar els nens i es van entrenar per poder-la cantar.

P4C: * M’ha agradat molt veure el teatre. * Ha sigut molt maco aquest espectacle. * El que més m’ha agradat és el conte d’Els tres porquets. * En el conte d’Els tres porquets hi sortien 4 porquets perquè ens han explicat que hi havia més nens. La nena gran ha dit que els sobraven persones al grup i han posat més porcs i també han posat un caçador. * M’ha agradat molt el conte de La Blancaneus. * Alguns contes eren en català i uns altres en castellà. * Els contes eren una mica diferents a com nosaltres els coneixíem. * Gairebé tots els contes tenien un llop; El Flautista d’Hàmelin i la Blancaneus, no.

7


2n visiten els deP5!

Els alumnes de

Per a l’activitat Intercicle, els nens de 2n de Primària vam preparar un Taller per fer als nens de P-5! El Taller consistia a ensenyar-los a construir un molinet! Molt contents, primer vam haver de pensar i preparar el material necessari. Després, les mestres ens van explicar el procés i nosaltres el vam haver d’entendre i practicar-lo! Cadascú de nosaltres va ser el mestre d’un nen de P-5! Ens van dir que això era APADRINAR un nen. Que divertit!! Per fi va arribar el dia!! Molt contents i emocionats, vam anar cada 2n a un P5 i primer els vam presentar l’activitat! Van estar molt callats i atents i nosaltres ens vam sentir molt importants!! Aquí ens podeu veure fent de “padrins”!!! Tots a treballar!!!

8


Els de P5 també diuen la seva opinió! P5A -Us ha agradat fer el molinet amb els nens grans de 2n? *Sí! -Què és el que més us ha agradat? *Fer coses amb els nens grans. *Fer un molinet. *Que els grans ens ajudin. *Sortir al pati amb el molinet. -Us agradaria repetir? *Sí! -Què voleu que els diguem, als nens grans? *Que moltes gràcies! *Que ens ensenyin la seva classe. *Que ho volem tornar a fer un dia. *Que ens ensenyin més coses!

9


P5B *Va ser molt i molt maco. *Em va agradar molt estar amb un nen de segon. *Va quedar molt bonic. *Els nens de segon ens van ajudar. *La meva germana em va fer un cor. *El meu nen de segon es deia Pau. *M’ho vaig passar bomba. *El meu nen em va fer un camp de futbol. *Em va agradar molt sortir al pati i cantar la cançó del molinet. *A mi m’ha agradat quan girava el molinet.

P5C - Què us ha semblat, que vinguessin? *Maquíssim! He estat amb la meva germana! * I jo amb el meu germà! * Jo amb el meu veí! - Així que fer una activitat a l’escola amb germans i altres amics més grans us ha agradat? * Sí!! * Jo no coneixia ningú, però ara ja sé com es diu el que m'ha ajudat. - Què heu après? * A fer un molinet de vent amb paper. * A pintar dos nens alhora en el mateix full, he, he, he! * A tenir ajudants. - Què és el que us ha agradat més? * La foto a la terrassa. * Quedar-me el molinet. * Que ens visiti segon!!! És maco!!

10


Finalment, aquí teniu el resultat!! Per acabar el Taller, vam sortir al pati i vam cantar la cançó de “Roda, roda, molinet!”, i va ser molt bonic veure com tots giraven! Els nens estaven molt contents i nosaltres molt orgullosos.

HA ESTAT UNA GRAN EXPERIÈNCIA!! ENS HO HEM PASSAT GENIAL!!

11


Els alumnes de

3r visiten P3

Els alumnes de tercer de primària hem preparat uns jocs en anglès per als nens i nenes de P3. Els jocs han estat els següents: 1- Simon says.... 2- Monkey, monkey 3- Knock at the door 4- In/out Ens vam organitzar per grups, vam escollir una de les dinàmiques i a continuació vam escriure les normes i les instruccions de com s'havia de jugar.

Després de practicar-ho entre nosaltres i observar que el que havíem fet era correcte, vam buscar un dia per baixar a la pista i dur-los a terme. Simon says…. 1.- Listen and follow the instructions. 2.- If we say “ Simon says”…. jump, you have to jump. 3.- If we don’t say “Simon says”, you don’t have to do the action. 4.- If you do it, you have to sit down on the floor.

12


Monkey, monkey 1.- Make a circle. 2.- One boy or girl is the monkey. 3.- The monkey says colours, numbers from 1 to 10 or animals. 4.- If you don’t say the vocabulary and say the word MONKEY, you have to run and catch him/her. 5.- You are going to win if you sit down on the floor.

13


Knock at the door 1.- Make a line up. 2.- On boy or girl counts: 1, 2, 3, 4 knock at the door, 1, 2, 3, 4. 3.- The rest of the group should run and when they listen 4, they have to stop. 4.- If you move, you start again.

In /Out 1.- Put the circle on the floor. 2.- Listen to us. 3.- If we say IN, you jump inside the circle. 4.- If you say OUT, you jump outside the circle. 5.- If you don’t do it, you must sit down on the floor.

14


Per acabar, vam cantar tots junts la cançó de Head and shoulders, knees and toes.

Així ho han viscut els nens i les nenes de P3. Vam sortir al pati on ens esperaven els nens i nenes de tercer i vam escoltar l’explicació de tots els jocs. Al principi va ser una mica difícil, perquè no hi havíem jugat mai. Però els nens i nenes de tercer ens van ajudar molt i vam poder passar-nos-ho molt bé! -

Han sigut molt divertits aquests jocs!

-

Parlen molt anglès els nens grans, eeeh...!

-

(saltant) One, two, three, four, knock at the door!

-

Anem a jugar!

Al final vam cantar tots junts una cançó molt maca i vam acomiadar els nens i nenes grans amb un superaplaudiment! Moltes gràcies, estem molt contents!

15


Els alumnes de

4t visiten els de 1r

Els alumnes de 4t han estat preparant jocs per als més petits de primària, han visitat els nens i nenes de 1r. Durant més d’una setmana, els alumnes de 4t han estat confeccionant jocs en grups cooperatius. Cada grup havia d’elaborar un joc, escriure les instruccions i el material que es necessitava, i assegurar-se que sabien explicar-lo perquè altres nens i nenes poguessin jugar-hi.

Després d’haver escrit i preparat el joc han anat a ensenyar-lo als alumnes de 1r i han jugat moltíssim. S’ho han passat molt bé; això sí, molts han coincidit en una cosa: Que difícil és ser mestre!

16


Els nens i nenes de 1r van rebre amb alegria els nens de 4t. Aquests els havien promès una sessió de jocs i el resultat final va superar amb escreix les expectatives que s'havien format. Van gaudir d'una tarda de jocs d'allò mÊs completa, amb mocadors, globus... i fins i tot alguna medalla per als guanyadors.

17


ED. INFANTIL I 5è – LA CASTANYA

A la classe de música, els alumnes de 5è de Primària també van voler gaudir d’una activitat intercicle. Van aprendre a tocar amb la flauta tres cançons relacionades amb la Castanyada: el Marrameu, Les castanyes i La castanyera. Durant la setmana de la Castanyada, cada 5è va anar a 3 classes d’Educació Infantil a tocar les cançons i els més petits les van cantar i ballar a la classe.

Els petits ja sabien que els nens de 5è els farien una visita perquè les mestres els havien explicat una mica què farien i el perquè de la trobada, però un cop van arribar els grans, els petits es van quedar bocabadats i els va encantar l’activitat. El dia de la festa de la Castanyada, van sortir tots els alumnes d’Educació Infantil i de 5è curs a la pista per cantar i ballar tots junts.

S’ho van passar molt bé!

18


Zeit teilen Etwas zusammenbewegen

Divendres 5 de maig, els alumnes de sisè de Primària van tenir l’oportunitat de participar a l’activitat intercicle amb els alumnes de 3r d’ESO. Els alumnes més grans actualment estan cursant l’assignatura optativa d’Alemany i amb l’objectiu de compartir la llengua amb els alumnes més petits, es van preparar una activitat relacionada amb el vocabulari dels colors. Per començar amb l’activitat, els alumnes es van presentar en Alemany i a continuació van introduir els colors en aquesta llengua: van treballar la pronúncia i la seva identificació. Per reforçar els continguts treballats, a través del joc Memory, els alumnes es van agrupar i seguint les instruccions dels alumnes de la ESO van gaudir una estona i es van familiaritzar amb la nova llengua.

19 9


“A nosaltres ens ha agradat molt aquesta activitat ja que era diferent al que acostumem a fer. A més a més, l’han fet alumnes de 3rESO, que fan alemany com a optativa. Ens ho vam passar molt bé!” Eudald Freixenet i Mar Torres 6A

“Em va agradar perquè van fer jocs molt divertits i amb la nena que ens va tocar per fer l'activitat, la Júlia, ens ho vam passar molt bé perquè va fer que l'activitat fos més dinàmica i a partir del joc.” Marc Gómez 6B “Em va agradar perquè fa quatre anys vaig anar a Alemanya i vaig aprendre moltes coses. Tot i així no vaig poder aprendre els colors i vaig tenir

l'oportunitat d'aprendre'ls amb aquesta

activitat preparada pels nostres companys de 3r d’ESO.” Júlia Teruel 6B

“ Els alumnes de 3r de la ESO es van preparar l’activitat amb il·lusió i van venir contents i amb energies. Haurien de continuar fent aquests tipus d’activitats: hem gaudit molt de l’Alemany”. Jean Arcas, Oriol Balart, Núria González y Gerard Luna 6C

20 9


Die Farben auf Deutsch Els colors en alemany Was haben unsere Deutsch 3.ESO-Gymnasiasten nach der Erfahrung gesagt? Què han dit els nostres alumnes de 3r d’ESO després de l’experiència? ·Am Anfang war es ein bisschen kompliziert, aber es ist uns gut gegangen. Primer, va ser una mica complicat, però va funcionar molt bé (Sílvia Fernández). ·Es war eine unvergessliche Lehrerfahrung. Va ser una experiencia didáctica inoblidable (Carla Campillo). ·Das war sehr lustig! Die Kinder haben viel gelernt. Va ser molt divertit! Els nens van aprendre molt (Núria Alejandre). ·Es war eine sehr positive Erfahrung! Va ser una experiencia molt positiva! (Judit Prats). ·Die Kinder haben die Farben gelernt. Els nens van aprendre els colors (Carla Cervera).

· Wir sind mit der Erfahrung sehr zufrieden. Estem molt contents amb l’activitat (Àlex Figueruelo, Santi Atienza, Gerard Sensada und Jordi Garcia). ·Es war eine interessante Aufgabe und anders als andere. Va ser una activitat interessant i diferent de les altres (Carla Figueruelo und Marina Reinal). ·Die Kinder waren wirklich artig und wir haben uns amüsiert Els nens es van portar molt bé i nosaltres ens vam divertir molt (Ada Ruiz, Clara Rocabert, Júlia Balbàs und Júlia Tarragó).

21


We are the students of First of ESO and we are going to explain the activity that we did with the kids of Third of Primary. Firstly, we invented a fantastic animal and we wrote a description of it explaining the different parts of its body and the general features of our creature. Then, on the 23rd of May we went to the Primary School to play the following game: We gathered in groups of four and while one of us was describing the animal,the youngest kids had to listen to us and draw it as accurately as they could. Most of their drawings were very similar to ours. They are true artists! In conclusion, we all had a wonderful time and we would like to repeat this kind of activity next year because it is a fun way to learn English.

Som estudiants de 1r d’ESO i us volem explicar l’activitat que vam fer amb els nens de 3r de primària. Primer, ens vam inventar un animal fantàstic i en vam escriure una descripció explicant les diferents parts del seu cos i les característiques generals de la nostra criatura. Després, el 23 de maig vam anar a l’edifici de primària per a jugar al següent joc: vam fer grups de quatre i, mentre un de nosaltres descrivia l’animal, els nens havien d’escoltar-nos i dibuixar-ho amb tanta precisió com poguessin. Molts dels seus dibuixos eren molt semblants als nostres. Són uns veritables artistes! En conclusió, tots nosaltres vam passar una estona meravellosa i ens agradaria tornar a repetir aquest tipus d’activitat el proper curs perquè és una manera divertida d’aprendre anglès.

22


Gala Formigón: “ Em va agradar perquè tenien molta imaginació i el joc el van saber explicar molt bé”. Alba Guerrero: “Em va agradar perquè tenien molta creativitat a l’hora de fer les descripcions d’aquests animals. Marçal Fernández: “Em va agradar perquè els animals que vam dibuixar van quedar divertits.”

23


Arnau Roman: “Vaig gaudir molt fent l’activitat i la vaig trobar molt divertida”. Arnau Turró: “ Em va agradar l’activitat perquè ens va ensenyar animals inventats”. NIl Rodríguez: “ Em va fer il·lusió que vinguessin alumnes de 1r. ESO a explicar un joc en anglès. Vaig comprovar que tenen molta creativitat”.

24


Els alumnes de 5è, el passat dia 3 de maig, vam assistir a un espectacle de teatre en anglès realitzat pels alumnes de segon d’ESO del nostre col·legi.

Ens va agradar molt, ja que representaven diferents versions de contes populars. Per exemple: Beauty and the Beast, The three little Pigs, The Wolf and the seven little Goats....

25


La nostra opinió és que ha estat una experiència molt positiva, ja que vam poder treballar la llengua anglesa d’una forma divertida i diferent. Ens van fer riure i passar una molt bona estona. Hi van dedicar força hores de preparació i treball perquè tot sortís correctament.

Valorem la il·lusió i l’entusiasme a l’hora de portar-ho a terme i els hi agraïm que ens hagin transmès les ganes per continuar aprenent anglès.

26


This year the two groups of Second of ESO have prepared a play to be performed in front of the students of fifth of Primary. Each of the groups chose a traditional tale and translated it into English: the Beauty and the Beast, Jack and the Beanstalk, Hansel and Gretel, Cinderella... We had been rehearsing for two weeks before the day of the show. We worked really hard and some of the groups made their own costumes. We were all very nervous and excited, but we really enjoyed the experience! Marta Cruz Erik García Pol Guarch Paula Macías Maria Muñoz Natàlia Revilla Jan Rodríguez Marc Ruiz Helena Sánchez Pau Torra

27

Aquest any els dos grups de 2n d’ESO han preparat una obra de teatre per a ser representada als estudiants de 5è de primària. Cada grup ha escollit un conte tradicional i traduït a l’anglès: La bella i la bèstia, Jack i la mongetera, Hansel i Gretel, Ventafocs..., Van estar assajant durant dos setmanes abans del dia de l’espectacle. Van treballar realment dur i un dels grups va fer-se les seves disfresses. Estàvem molt nerviosos i emocionats, però vam gaudir de l’experiència.


“GRANS I PETITS MULTIPLICANT EMOCIONS” Els alumnes de 4t d’ESO són motiu de festa i tradició per als més petits de l’escola. Quan arriba la tardor, els alumnes de 4t prenen part del pati dels arbres. Les finestres i portes que donen a l’exterior s’omplen de cares menudes i curioses. Superada la sorpresa de veure’ls arribar amb fusta, cubells d’aigua i estris varis, ho veuen clar quan el foc cala a les castanyeres, i els grans s’afanen a comptar-les dins les paperines. La castanyada ha arribat a Safa. Mentre alguns les couen, d’altres pinten castanyes a l’hora que canten al pobre marrameu. I a última hora, l’olor a castanyes torrades es passeja pels passadissos i les classes, i els alumnes en gaudeixen tots plegats.

“Feia molt de temps que esperàvem aquest dia, teníem moltes ganes de preparar el consell del Bull i el Carnaval per als més petits de l'escola. Vam poder pintar la cara al nens, veure i palpar la il·lusió i les ganes que tenien al veure arribar el Carnestoltes. Va valdre molt la pena tot l'esforç fet durant setmanes, al veure l'alegria del nens amb allò que fèiem. Nosaltres alhora ens vam sentir molt orgullosos del treball que havíem fet en aconseguir, un any més, fer-los gaudir de la il·lusió del Carnaval.” Itzel Montoliu 4t B

Passada la Quaresma, torna la disbauxa amb el Consell del Bull. Els alumnes de 4t assagen el ball del Carnestoltes amb molt il·lusió. La comitiva festiva presentarà el Rei Carnestoltes, un personatge estrambòtic i una mica burleta, amb un espectacle de ball i alegria davant dels més petits. Comença una setmana diferent, on tot es capgira per treure’ns un somriure. Per a ells és una experiència molt enriquidora i divertida, perquè la il·lusió dels infants és contagiosa. Mantenir-la viva és tasca de tots

“Quan ens van preguntar qui volia participar al Consell del Bull, la majoria de nosaltres no vam dubtar a apuntar-nos-hi. Volíem que tots els nens, sobretot els més petits, gaudissin com nosaltres gaudíem el dia de Carnestoltes. Esperem que els haguem transmès la nostra il·lusió, i que guardin bons records d'aquest dia.” Marc Garcia 4t A Ens va agradar molt anar a compartir aquesta experiència, totalment voluntària, que consistia a preparar un “teatre” per als més petits. Va ser molt divertit i sacrificat, però vam gaudir molt i els petits, més. Val la pena l’esforç quan els veus la cara d’alegria i felicitat. Gerard Sobregrau 4t B

28


El passat 30 de maig vam anar a les classes de

4t

de

primària a dibuixar, en aquest cas, rostres humans. Quan ens van comunicar la notícia, com a alumnes del

batxillerat artístic

,

ens vam sentir gratificades de poder mostrar els nostres coneixements d’art a aquests nens i nenes que tot just s’iniciaven en l’àmbit. La nostra labor aquell dia va ser ensenyar-los una part del nostre temari de dibuix durant aquest primer curs, concretament la construcció facial de personatges. Vam dividir la classe en 3 fases: Primer, vam començar parlant de les proporcions del rostres; després, vam passar a les diverses formes que aquest pot tenir, i finalment, vam relacionar aquests conceptes amb els sentiments i els colors anímics. La veritat és que, fent aquest tipus d’activitats en què inverteixes el rol de professor-alume, aprens a valorar el treball diari d’aquests, ja que no és gens fàcil mantenir el complet control de la situació durant els 45 minuts que va durar la classe. També ens agradaria agrair des d’aquí als alumnes de 4t de primària que van rebre els nostres consells el seu respecte i la seva atenció: gràcies a ells, la nostra inexperiència no va dificultar l’evolució de la classe. Finalment donar-los també l’enhorabona pel meravellós treball que van efectuar. Estan fets tots uns artistes!

Anna Moya, artista, B1D

29


4t B:

Marina Martín: Molt divertida i vaig aprendre molt. Berta Fité: Vam gaudir-ne molt. Xavier Castro: Vam aprendre a dibuixar millor. Ariadna Puig: Ho van explicar molt bé i va ser molt divertit.

4t C:

Nerea de la Hoz: Va ser una experiència molt divertida. Carla Martín: M'han vingut ganes de dibuixar. Pau Roman: Molt entretingut Emma Sales: Hem après coses noves molt interessants.

4t A:

Elena Cobo: Vaig aprendre molt, perquè jo no sabia dibuixar i em va fer molta il·lusió que ens n'ensenyessin. Yago Rossell: Al principi em va semblar una activitat avorrida, però després m'ho vaig passar molt bé. Júlia Martín: Em va encantar dibuixar cares; em semblava que seria més difícil. Oriol Sanz: Molt divertit des del principi; vaig aprendre molt i ho ensenyaré als meus pares.

30


RUTA PER ITÀLIA Els alumnes de 4t d’Eso van gaudir d’una ruta molt especial pel seu viatge de fi de curs. Una experiència única per tot el que es viu. Quan ara pensen en aquells dies, troben a la seva memòria molts records, anècdotes i experiències. Ho fan amb un somriure als llavis. I tot en un marc únic, inspirador, ple de cultura i d’art: Verona, Venècia i Florència. Van entendre de la grandesa de Venècia amb un gelat a les mans, contemplant la imponent Plaça Sant Marc, protegint-se amb ulleres de sol dels reflexos d’or de les seves tessel·les. Potser el perfeccionisme de Miquel Àngel s’aprecia millor parlant amb els professors sobre les proporcions del David. Comprendre per què som llatins i hereus de la seva cultura a partir d’una sobretaula amb amics. Posar una imatge al Renaixement treballat a classe o riure tots plegats per entendre el valor de l’amistat i l’altruisme de què parlen a classe de Religió.

Per a mi aquest viatge ha estat una experiència inoblidable i moooolt divertida, ja que vam gaudir d’aquest magnífic país amb visites ben guiades i amb la millor companyia: els amics! El repetiria milions de cops! Anna Puig 4t B


RESSENYA DEL VIATGE A ROMA El viatge a Roma serà una experiència que perdurarà durant molt de temps als nostres records i que tots enyorarem amb un somriure a les nostres cares. M’agradaria dir que serà un moment que recordarem tota la vida, no obstant, ara és el moment en el qual ens separem definitivament, el moment en què les nostres vides agafen camins separats, camins que són marcats pels nostres estudis i que, tot i així, faran que coneguem gent nova i que sense voler-ho faran que ens separem d’altres persones. Això sí, a dia d’avui, tots mantenim aquell somriure amb només sentir la paraula clau: Roma. El nostre viatge va començar com qualsevol altre, amb un grup d’estudiants qualsevol de segon de batxillerat, d’una escola qualsevol... El que nosaltres no sabíem és que, finalment, no seria un viatge corrent, sinó que va ser EL VIATGE. La diferència? Les persones que ho han fet possible: separats érem persones normals i quotidianes, simples turistes visitant la capital italiana; però tots junts vam crear una unió, un sentiment, que va fer que ens coneguéssim millor i passéssim increïbles moments junts, no només els alumnes, sinó també els professors que van fer que tot agafés un sentit. És a dir, la importància d’aquest viatge ha estat la companyia, ni el destí, ni els dies... sinó la companyia (vinga va, reconeguem-ho, el menjar també va ajudar... No serà per pizzes, pastes... i en concret pels famosos “gelato” que ens va descobrir l’Albert). No obstant, Roma no ha estat només riures, tertúlies i menjar; vam arribar a fer unes caminades... Mare meva! Que si el Vaticà, que si el Colosseu, que si Fòrum Romà... Hi havia moments que no sabíem si ens estaven mostrant la ciutat o preparant-nos per a una marató en secret! Els dies passaven i ens anàvem omplint de l’art i la història de la ciutat eterna; això sí, cada cop es notava més el cansament, les llargues nits de riures compartits amb els companys d’habitació, les visites... Encara que per a nosaltres sempre quedava energia per sortir de festa... Bé... Millor deixem-ho... Per molt que a la teoria repetim la mítica frase “I do what I want”... A la pràctica no va ser així... i una nit de festa es va convertir en una nit més d’històries a les tantes del matí i de riures compartits. Roma és coneguda com la ciutat eterna, i és que aquest viatge realment serà etern. Núria Rodríguez Martínez, B2C Social

33


PRIMERES COMUNIONS Quan arriba el temps Pasqual, l’Església es vesteix de festa i celebra que Jesús Ressuscitat és present entre nosaltres; aquesta presència es fa visible en les diverses celebracions que tenen lloc a les parròquies de la nostra ciutat, com els Sagraments del Baptisme, del Matrimoni, de la 1a Comunió, de la Confirmació. Totes aquestes celebracions tenen en comú que reuneixen les famílies, els dona l’oportunitat de retrobar-se amb la fe, de recordar moments pels quals també hem passat i han quedat en la nostra memòria. La nostra escola també participa de la festa pasqual amb la celebració de la Primera Comunió. Al llarg de quatre dissabtes del mes de maig, 50 alumnes han participat per primera vegada a la Taula de Jesús de manera plena. Fer la Primera Comunió significa un compromís, dels infants i de les famílies que acompanyen els seus fills, de preparar-se, de conèixer una mica més aquest amic especial que és Jesús, la família cristiana que és l’església, de participar en les eucaristies familiars mensuals. És un camí que dura dos anys i que té com a finalitat poder participar de manera plena en la Taula de Jesús. I com diu l’acció de gràcies de la celebració: Jesús, estem contents d’haver participat en la teva Taula i et demanem que els nostres amics i familiars que encara no t’han conegut tinguin un dia la sort de viure el que nosaltres vivim Avui. GRÀCIES, JESÚS.

34


Campanya de solidaritat Les campanyes de solidaritat dels Centres Sagrada Família d’Urgell tenen com a finalitat ajudar les missions que la Congregació té a diferents llocs del món. La Campanya d’aquest curs ens porta novament a un lloc entranyable per a tots els que formem part d’aquesta gran família janeriana, Cervera. Allà s’hi realitza un Casal d’estiu per a infants en risc d’exclusió social. Enguany la nostra comunitat educativa ha arribat a recaptar un total de 7.813,90 €. Enhorabona a tothom i gràcies per la vostra col·laboració!

35


gener

+a+ Membres de la Colla Vella van venir a l’escola per com es explicar-nos prepara la festa de Sant Antoni Abat. Els alumnes de P5 van fer tallers relacionats amb el món del cavall; per exemple guarnir un cavall amb la muntura de fa 130 anys amb picarols i la sella.

febrer Els alumnes de Jazz van fer una magnífica actuació a la primera ronda del concurs comarcal del Consell Esportiu. Els dos grups participants van quedar tercers. Enhorabona!


març Els alumnes de segon de batxillerat van assessorar els alumnes de quart d'ESO en una sessió d'intercanvi entre etapes. Van explicar la seva experiència als diferents itineraris i van donar una resposta propera i vivencial als seus dubtes.

abril Ens va visitar l’escriptora Ma Carme Roca, autora del llibre “Les formigues s’han refredat”. Els nens i les nenes de segon van poder fer-li preguntes molt interessants.


maig Els alumnes de 3r d’ESO de totes les escoles de la Sagrada Família ens vam trobar a la Seu d’Urgell en la trobada anual intercol·legial. Mitjançant una gimcana, vam poder conèixer els indrets on Anna Maria Janer ha deixat una empremta en aquesta ciutat.

juny

+a+ Els alumnes de 5è van visitar l’obrador de la panificadora Valero. Van poder observar el procés d’elaboració del pa i van experimentar el treball del forner artesanal.


DISCURSOS DE GRADUACIÓ DEL BATXILLERAT

Bona nit a tothom!

Plegats hem viscut el pas dels nostres fills de nens a adolescents, dibuixant la seva pròpia personalitat esdevenint persones tolerants i compromeses i això ha estat gràcies a la tasca de professors, direcció, tutors, pares i vosaltres, els alumnes que heu estat receptius. I ara ens preguntem què ens depara el futur........ Gemma Sostres, exalumna i mare de l’Èdgar Torras Quina il·lusió pensar en el futur... Perquè tots vosaltres sou el futur!!! Recordeu que el futur es construeix dia a dia. A les vostres mans està escollir el vostre camí, però no patiu si us equivoqueu, de les errades també se n´aprèn; el més important és aixecar-se i seguir avançant, no defallir. Segur que hi ha mil maneres d´aconseguir els vostres objectius, perquè tots disposem de les eines per superar els obstacles que us anireu trobant: Empatia, talent, creativitat, il·lusió, humor ... I sobretot no perdeu mai la “curiositat”: mireu el mon amb els ulls d’un nen, la curiositat i les ganes d’aprendre us han d’acompanyar sempre, doncs són eines que us ajudaran a fer front a la incertesa i als canvis.

Ara fa més de quaranta anys, tres nenes de Sant Quirze, es trobaven en aquesta escola, i després de tot aquest temps, seguim aquí, la Gemma, la Rosa Maria, i jo.

I en aquest camí que és la vida, trieu bons companys de viatge: amics, parella i família.

Avui però, per acomiadar-nos, si més no com a pares, perquè potser tornarem com a avis... Volem agrair-vos tot aquest temps, agrair tant a l’escola com als nostres fills, el camí fet plegats, amb més encerts que desencerts, i que ha fet possible a la fi, compartir aquesta nit tan especial per a vosaltres, però no menys especial per a nosaltres els pares, o per als vostres professors. D´alguna manera, avui tots passem pàgina.

I amb tots aquest ingredients de ben segur que el vostre viatge serà gratificant i molt molt feliç. US DESITGEM EL MILLOR!!!!! QUE SIGUEU MOLT FELIÇOS!! Rosa Mª Ollé, exalumna i mare del Marc Juan Tots els que estem aquí dalt aquesta nit hem volgut omplir una capsa amb els nostres records i experiències que mai oblidarem, així que… QUE COMENCI LA NOSTRA HISTÒRIA!

I amb una tendresa immensa, voldríem recordar per un instant al Josep Maria, a la Montse Sallés... Gràcies també a ells, mai els oblidarem. Rosa Maria Solé, exalumna i mare de la Maria Vaíllo

Nosaltres tres parlarem en nom de la biocenosi científica, del biòtop B2B; és a dir, dels científics, aquesta gran pinya que ha arribat a ser un ecosistema plenament estable. Han estat dos anys molt intensos, però gràcies que hem portat una relació de simbiosi hem assolit la nostra meta.

Aquesta nit ens serveix per recordar tantes coses... Professors que hem compartit amb els nostres fills i d’altres que han vingut de nous. Aquest edifici, que per a nosaltres era només un poliesportiu, s’ha convertit en una gran escola.

39


per demostrar-nos que tot és relativament senzill, fins que perds una dent... o, ens quedem fora del bus.

La idea principal del text, ai… del nostre discurs, és agrair a tots els nostres mestres per ensenyar-nos la seva filosofia professional i de vida.

Gràcies per fer que tinguem un esperit crític, i no acceptar mai del tot el que ens diuen fins que ho analitzem. Tu ens has ensenyat a sobreviure amb 5 conceptes claus, cosa que serà rellevant per nosaltres i el nostre futur.

Tothom diria que començar a les 8 del matí un dilluns amb filosofia fa que se’t treguin les ganes de sortir de la cova. Però gràcies a tu, Mercè, que baixes del món de les idees i ens treus les cadenes, veiem per fi els raigs de sol o, almenys, els que entren per la finestra.

Científic

Has fet de nosaltres uns grans deixebles de l’acadèmia Ríos, per tot això: “Merci, Mercè.” Ah, i per cert! Mentre fèiem el discurs, hem anat subratllant els conceptes claus.

Ts, Ts, Ts, vinga-va-nois, que després del comiat farem un Kahoot! Mari Llum, tu ens has ensenyat a plantar cara a la vida i als barris xungos de Roma: Doing whatever we want. Gràcies per fer de les classes d’anglès, una manera d’aprendre gaudint. Trobarem molt a faltar les movies i les songs. I parlant de songs... cada cop que escoltem els Beatles, endevina en qui pensem? Esperem fer amb tu postureo máximo com al Circo Massimo després, eh! També trobarem molt a faltar els speakings amb el James: James, we want to thank you for everything you have done for us, thank you for all the super original games we played with you. We had a lot of fun with you, and we’ve learnt a lot too. We will really miss you!

Cal dir que la puntualitat mai ha estat el nostre punt fort, és més, com diria la Mari Llum… “Encara que arrenquem una mica tard, som un grup molt maco i un cop arrencat treballem molt bé!” Bé, ho intentem... Moltes vegades, aquest intent ha estat gràcies a l’Anna, ja que en les seves famoses xerrades ha mostrat més preocupació per nosaltres que nosaltres mateixos. Parlant de l’Anna, què seria de les classes de Geo sense les nostres preguntes tan intel·lectuals?

Ah, per cert, quan acabarem Titanic? Nosaltres la portem aquí.

Malgrat viure en el nostre propi núvol, finalment hem aconseguit baixar-ne, veure la realitat i situar-nos en el mapa per acabar el curs de la millor manera possible.

Jo tinc una idea: ja que no veiem pel·li, podríem anar d’excursió al riu Ripoll amb tu, Rosa, a buscar un bon pastís bacterià per degustar a la classe!

I és que potser la geografia, igual que fer els comentaris de les fonts, no és tan fàcil com pensàvem. Així com tampoc ho és jugar al monopoli de les energies al Museu del gas o bé intentar dissimular la son a les 8h del matí.

Eh, Eh, Eh que he vist passar un cobai blanc i de pèl arrissat, plenament recessiu. -Molt bé, és un fet, “aixíns de clar”, no hauràs vist el Viçenç, per casualitat?

Els socials, com a grans matemàtics, volem agrair l’Albert tota la paciència que ha tingut amb nosaltres, ja que crec que la gran majoria no som gaire experts en aquesta assignatura.

Rosa, gràcies per obrir-nos al món micro i macroscòpic amb tanta passió i fer-nos sentir tan bufons com els microorganismes.

No se’ns donen bé els números, però tampoc les calculadores; a part que acostumem a sumar -2 + 3 a la calculadora, també necessitem classes avançades per a l’ús d’aquesta, així que l’Albert ha dedicat fins a 15 minuts per ensenyar a calcular logaritmes amb aquella tecla mai

Albert, que tens una mica de guix? O... és gelat? Però bé, res és del tot important, d’això no ens vindrà, oi? Gràcies

40


vista coneguda com log. Vull anunciar que per fi els socials hem aconseguit entendre que x=0 és la línia vertical i no horitzontal: ha costat un any, però crec que ho hem aconseguit. Finalment, Albert, cal dir que has aconseguit moltes coses durant aquest any, però sento dir-te que la teva lluita contra la puntualitat ha fracassat. El Social tampoc hagués estat el Social sense la insistència i dedicació del nostre antic tutor. El Josep sempre va estar atent de tot allò que tant ens amoïnava com allò que ens il·lusionava, i sabem que encara que et portem força feina i alguna vegada t’hem tret de polleguera, Josep has de reconèixer que encara ens aprecies. I és que, perquè sempre hi hem de dir la nostra i com pels sorolls emesos practicant fonètica, sempre has tingut la gran paciència de seguir amb la lliçó, però en casos extrems, hem sigut víctimes dels ja coneguts, clars i merescuts "desterraments" al final de la classe. En qualsevol cas, podem dir que ningú com el social ha aconseguit dominar de millor manera la llengua catalana. Josep: Tant ens agrada practicar-la, que és per això que som tant xerraires.

Doncs bé, els tecnos som un grup de 10... mmm de 10 "indescriptibles" que passen la meitat del temps que estan junts fent coses esbojarrades. Des que vam entrar ara ja fa dos anys, hem vist de tot en aquesta classe: apostes, desertors, teories de tota mena, experiments que són la bomba... Dit tot això, sembla que siguem poc aplicats, però al ser un grup petit ens ha ajudat a millorar com a estudiants i companys. I per tot això ens hem convertit en el que som, Tecnolocos. Evidentment això no hauria estat possible sense tots els professors que ens han ensenyat tantíssimes coses.

Per si no fos poc, al llarg d’aquests dos anys hem tingut tres professors que ens han intentat transmetre la seva il·lusió per l’economia. Cadascun d’ells molt diferent, però al cap i a la fi ens ha sabut treure la nostra part més emprenedora i negociadora.

Assun: Com no començar amb la que per nosaltres ha estat la "mama" del grup des que va prendre la tasca de tutora del nostre grup a primer? Què dir d'una persona que ha estat tan bona amb nosaltres? Està clar que ens fem grans, però el seu tendre tracte no es va fer molest per ningú; de fet, ens va encantar que en entrar al batxillerat algú ens fes sentir en un ambient de confiança i tranquil·litat. Encara que de vegades féssim que et desesperessis, volem donar-te les gràcies per tot el que has fet per nosaltres.

Es podria dir que els debats del Robert, juntament amb els humanistes, o els exercicis de l’Òscar ens han servit d’alguna cosa més que per aprovar l’assignatura. I és que al final, hem entès que les petites accions fetes com calen i quan calen són les que més compten. Val nois, un moment... Hem de reconèixer que amb els dossiers de sociologia hem patit. Aquells que ens ocupaven mil hores i els que ens han fet pensar i reflexionar sobre coses mai plantejades.

Carles: El Carles ha sigut el nostre professor de Dibuix Tècnic durant dos anys, i en aquest punt el veiem com un mes del grup. Amb ell hem fet broma, hem escoltat música dels anys 50, hem conegut la Peggy i hem estudiat el catàleg de rectes des de la primera setmana de curs. Però no hem d’oblidar que és el nostre professor i que gràcies a ell hem après molt més que dibuix: hem après sobre la vida. Així que gràcies, Carles.

Qui oblidarà la Barbie Superstar, la princesa de la presó o la tassa de cafè? Això sí, t'agraïm a tu, Mercè, les ganes que has posat en aquesta assignatura i, encara que futures generacions no ho agrairan, no deixis de fer dossiers, són útils. Finalment vull destacar o, més ben dit, aconsellar, que el Doraemon no és el que sembla, ja m'enteneu.

Anna: Amb l'Anna hem compartit moltes hores a la setmana, hem fet broma, ens hem trencat el cap amb la sele del 2004, hem superat que els dimecres volíem que fossin divendres... mil i una coses que han fet que li agafem la

Social

41


Els artistes, aquestes persones, bohèmies, que no vivim al mateix passadís que tots, que ens passem la meitat del dia pujant i baixant escales, de classe en classe, no som un grup més aviat extens, però cada un de nosaltres, amb la nostra personalitat, ens complementem i, gràcies a això, no passem desapercebuts.

confiança que li tenim i que ens han donat un fantàstic any a les seves classes. Perquè sembla que no, però amb la química també et pots riure i és per això que et volem donar les gracies: per ser, a més d’una gran profe, una més dels tecnos. Jordi: El Tolo és un dels professors de batxillerat que més anys ens ha tingut i a molts de nosaltres ens ha vist créixer des de ben petits. Les seves classes aquests dos últims anys ens han ajudat, tot i la seva veu intensa, a descansar de tot l’estrès que portàvem a sobre. Et volem donar les gràcies, perquè ens has ensenyat valors, vídeos i curiositats que ens han fet pensar, i també la famosa piràmide de Maslow que, si et som sincers, encara no l’hem entès. Però sobretot, ens has fet reflexionar, reflexionar sobre nosaltres mateixos i la nostra vida. Així que gràcies, Jordi.

Moltes persones pensen que ser de l’artístic és fàcil, que ens passem les classes sense fer res o fent dibuixets, però no saben tota la feina i esforç que hi ha darrere de cada una. Cada professor, a cada assignatura, ens ensenya a treure el màxim potencial que tenim a dins nostre, cada un des del seu àmbit i amb el seu punt de vista cap a nosaltres. Aquest any, ha estat decisiu perquè tanquem una etapa molt important de la nostra vida, hem arribat a formar una gran classe, juntament amb els “tecnos”, i creant la classe dels “tecnoartis”. Cada un de nosaltres aporta quelcom diferent que ens ajuda a créixer i formar-nos com a persones.

Ramon: Un dels professors que ens ha marcat més és el Ramon. Alguns només el van conèixer a batxillerat, però altres també el vam conèixer com a tutor. És d'aquells professors que sempre està disposat a ajudar-te sense rebre res a canvi, excepte quan havíem de fer de professors, perquè volia que aprenguéssim a solucionar els problemes per nosaltres mateixos.

Només ens queda donar les gràcies a cada professor que ens ha acompanyat aquests dos anys.

DIBUIX ARTÍSTIC / DISSENY / CULTURA AUDIOVISUAL 9 hores a 1r i 8 hores a 2n a la setmana hem estat amb tu, Xell. T’hem tingut a tres assignatures molt diferents i a cada una ens ha aportat tots els coneixements que necessitem saber per a assolir el batxillerat.

També volem donar les gràcies a la Blanca i l'Adrià que, tot i que els hem tingut menys, van tractar-nos molt bé.

A Dibuix, ens has ensenyat a perfeccionar la nostra tècnica i innovar amb altres estils que no coneixíem. Hem après a jugar amb el clarobscur i a donar-li noves tonalitats a la nostra vida.

Tecnològic

A primer, a Cultura Audiovisual, ens vas donar una visió diferent del món audiovisual i així com podem aportar el nostre criteri en aquest àmbit, juntament amb Disseny, on hem après les diferents branques que aquest ens pot aportar i hem pogut apropar-nos a la feina d’un dissenyador, creant un packaging, un logotip, o una peça de roba, entre altres. Per tot això et volem donar les gràcies, per haver estat amb nosaltres aquests dos anys i haver participat en el nostre desenvolupament artístic.

42


pare per nosaltres. Tampoc oblidarem mai aquelles sortides veient pedres i més pedres. Ah, i aquella pedra que deies que era diferent però que tots veiem exactament igual que les altres. En aquests anys hem estudiat personatges tan importants com Horaci, Ovidi, Tit Livi, August, Pompeu, Octavi, Cèsar... Tot i així, Dani, tu sempre seràs el nostre imperator.

HISTÒRIA DE L’ART Montse, gràcies a tu, sembla que Història de l’Art cobri vida. Les teves classes per a nosaltres han estat més que una simple assignatura, ens has aconsellat no només acadèmicament, sinó també personalment. Has estat al nostre costat quan ens sentíem perduts i et donem les gràcies.

No podemos olvidarnos de las clases de castellano y de todas esas faltas que tenemos que tatuarnos en la frente, de los negativos, de las frases quilométricas que ni nos caben en la hoja… Y tranquilo, que aprobaremos la sele: hemos aprendido a buscar sinónimos, como “aprecio y estima” y a analizar verbos: te queremos (1ª persona del plural, presente (y futuro) de indicativo).

A més a més, aconsegueixes que 57 obres semblin poques i no siguin uns simples conceptes que entrin a la selectivitat sinó que has fet que els gaudim i que ens els estudiem amb gust. Com Allan Poe deia: “Si se me pidiera que definiera en pocas palabras el término arte, lo llamaría la reproducción de lo que los sentimientos perciben en la naturaleza a través del velo del alma.”

Per cert Marillum, Wie geht’s du? Has de saber com valorem l’esforç que tu has posat a ensenyar-nos i fer-nos estimar una nova llengua, l’alemany. Ens has dedicat temps i has tingut molta paciència amb nosaltres, sobretot amb la de vegades que ens has hagut de repetir les coses, i sempre t’estarem agraïts per això. Com tu dius, no és una llengua fàcil i no totes les classes poden fer-se divertides, però en la gran majoria ens ho hem passat genial gràcies al teu enginy i hem rigut molt amb les

El món necessita d’artistes, si no, qui ens faria vibrar? El món necessita d’aquells que estimen l’art, si no, qui ens el faria sentir? Gràcies per fer-nos vibrar cada dia i deixar-nos compartir amb tu la passió per l’art. Artistes Discurs Humanistes Us en recordeu de nosaltres? Fem una mica de memòria. Som els humanistes, els que estem tot el dia tancats al zulo. Tot i així, tenim certs avantatges: una poketele, hores de solàrium, bufet lliure... Corren rumors sobre la feina que fem en la nostra modalitat, així que potser en podem desmentir-ne alguns: què vol dir que no fem mai res? A veure qui és capaç de llegir-se la quantitat de llibres que llegim nosaltres o de traduir un vers de l’Eneida, o saber diferenciar Plèusicles de Palestrió o Pirgopolinices, els personatges de Miles Gloriosus? Què, creieu que això és fàcil? A més a més, hem de recordar cada dia d’agafar el diccionari de llatí, que pesa com un mort... Per cert, Dani, avui sí que l’hem portat. Què podem dir de tu? Mater tua mala burra est. Tranquils, que no és un insult. Només informem que la teva mare menja pomes. Aquesta és una de les moltes coses que més ens han marcat durant aquests dos anys.

cançons, des de les dels Beatles fins a les del disc de l’Arbeitesbuch, com ara la famosa del papier. No podrem oblidar com de còmodes ens vas fer sentir el primer dia, amb la pilota de la bola del món fent-nos interactuar entre nosaltres. Mil gràcies, Marillum, per obrir-nos una nova porta del món.

Com no recordar-se també dels exàmens de pronoms i verbs, de les fitxes de gramàtica, de les anècdotes i les xerrades, perquè en moltes ocasions has sigut com un

I Ferran, tu en aquests dos anys ens has acompanyat en un viatge al passat, fins arribar a l’actualitat, fent-nos

43


Final dels discursos

entendre per què ara mateix la situació és la que és, comprenent que tot el que fem té conseqüències. Tot i ser un temari molt extens i, matisem, molt dens, fent els dossiers i deixant-nos-hi la meitat de la tinta del bolígraf, ens has ajudat a agafar un bon hàbit i ens has obligat a haver d’organitzar-nos. Després d’estudiar la gran quantitat de personatges que s’han anat succeint al llarg de la història, estem orgullosos que els personatges més importants de la nostra estiguin aquí, ajudant-nos a avançar.

Ja han passat dos anys i sembla que va ser ahir quan vam iniciar aquesta etapa. Durant tot aquest temps hem conegut gent nova i fins i tot alguns han trobat l’amor. Tot i que tenim interessos, gustos i fites molt diferents, començant per la modalitat de batxillerat que hem escollit, hem aconseguit convertir un grup pràcticament nou i desconegut en un grup de companys, amics i, fins i tot, en molts casos, una família. Parlem en nom de tots quan diem que probablement han estat els anys més durs, però a la vegada els més especials de la nostra vida.

Literatura ha sigut una assignatura nova per a nosaltres i ens ha agradat tant que ens hem quedat amb ganes de més. Ens ha permès conèixer diferents gèneres literaris, com el teatre amb Aigües encantades, la novel·la amb El violí d’Auschwitz i la poesia amb Vent d’Aram. L’autor d’aquesta última obra, Joan Vinyoli, que tota bona experiència era conseqüència d’una que no ho era tant, i que per tant, hem de viure al màxim tots els aspectes positius i de màxim benestar que ens atorga la vida; per part nostra, crec que ens n’hem sortit prou bé. Totes les hores d’estudi, d’angoixa i de treball no són comparables amb els riures i moments especials que hem viscut tots junts. Gràcies, Josep, per fer-nos estimar encara més les lletres i apreciar les obres d’art literàries.

Pd: Mercè, Albert, Mari Llum, no us preocupeu, que avui recuperarem aquella nit que ens van robar a Roma (però el mòbil de la Núria, no... XD).

Humanístic

Alumnes de 2n Batxillerat

I nois, no tinguem por del que ens depara la vida en un futur, segur que després de tot el que hem après ens en podrem sortir de qualsevol situació. Perquè pares, cosins, germans, amics… esteu davant dels futurs metges, periodistes, dissenyadors, enginyers, i més d’un professor; gràcies a tot el que ens heu marcat. Gràcies per aquests dos anys que mai oblidarem, la vostra empremta sempre quedarà amb nosaltres.

44


UN MUNT DE PREMIS L’escola ha participat en diversos certàmens i concursos. En molts d’ells els nostres alumnes han obtingut premis, motiu d’alegria per a tothom. Lliga escolar del consell esportiu de Sabadell Futbol sala Benjami A segon classificat Futbol sala Juvenil B segon classificat Volei infantil segon classificat

23è Concurs Cultural de jocs esportius escolars 3a classificada BERTA MOMBLONA MONRABAL (2n A) PINTURA-DIBUIX PREBENJAMÍ 1a classificada CARLA BELMAR CLIVILLÉ (2n B) PERSONATGE PREBENJAMÍ 2n classificat ROGER ESTREMS PUIG (2n B) PERSONATGE PREBENJAMÍ 3a classificada MAR PALASÍ AZNAR (1r C) PERSONATGE PREBENJAMÍ 3a classificada MARTINA VALERA MARTÍNEZ PERSONATGE BENJAMÍ (4t B) 1a classificada JÚLIA TERUEL FERRER PERSONATGE ALEVÍ (6è B) 3a classificada JUDIT CASAS OLIVER (6è B) PERSONATGE ALEVÍ

45


1a classificada MARTA MUÑOZ IGLESIAS (3r ESO B) REDACCIÓ CADET 1r classificat QUIM BUERA MASIP (2n ESO B) FOTOGRAFIA INFANTIL-CADET 2a classificada MARTA VINYES GONZÁLEZ FOTOGRAFIA INFANTIL-CADET (1r ESO B) 3a classificada ANNA GONZÁLEZ MIQUEL FOTOGRAFIA INFANTIL-CADET (4t ESO A) 1a classificada ABRIL BATALLA IVORRA (2n ESO A) VíDEO INFANTIL-CADET Diploma a l’escola amb més participació de treballs presentats al concurs

XXXVII Concurs literari Joan Oliver , Pere quart Sofia Atienza Reig, categoria A Accèssit poesia (6è B) Marc Fernández Sequero, categoria A Accèssit prosa (5è A) Martí Casajuana Castro, categoria A 1r premi prosa (5è A) Arnau Moya Vila, categoria B Accèssit prosa (1r ESO A) Maria Mercadé Rueda, categoria B Accèsit poesia (1r ESO A) Marc Pérez Rodado, categoria C Accèssit prosa (B2B)

46


Premis excel·lència SAGRAT COR 3r classificat, Oriol de Miguel Ribas de 4t d'ESO

Proves Cangur (Societat Catalana de les Matemàtiques) 2a classificada Marta Moreno Serra de 3r d'ESO

Concurs de dansa (18 de febrer) al Pavelló nord 3a posició de les alumnes de jazz de 5è i 6è (categoria primària) 3a posició de les alumnes d'ESO i Batxillerat (categoria secundària) Concurs de dansa (6 de maig) al Pavelló nord 1a posició de les alumnes de 5è i 6è (categoria primària) 2a posició de les alumnes d'ESO i Batxillerat (categoria secundària)

47


1r A Guanyador:La Rínxols d’Or. Olivia Martín. Finalistes: La Rínxols d’Or. Maria Casáis. Finalistes: La Rínxols d’Or. Arlet Cabacas 1r B Guanyador:La Rínxols d’Or. Paula Calderón Finalistes: La Rínxols d’Or. Sergi Mases. Finalistes: La Rínxols d’Or. Eric Puig. 1r C Guanyador: La Rínxols d’Or. Mar Palasí. Finalistes: La Rínxols d’Or. Daniela Ledesma. Finalistes: La Rínxols d’Or. Quique Rodríguez. 2n A Guanyador:Les set cabretes i el llop. Biel Tranche. Finalistes: Les set cabretes i el llop. Ariadna Berrocal. Finalistes: Les set cabretes i el llop. Arnau Vivancos. 2n B Guanyador: Les set cabretes i el llop. Berta Nieta. Finalistes: Les set cabretes i el llop. Diana Molina. Finalistes: Les set cabretes i el llop. Pol Martín. 2n C Guanyador:Les set cabretes i el llop. Aleix Milan. Finalistes: Les set cabretes i el llop. Mariona Tena. Finalistes: Les set cabretes i el llop. Mariona Pozo. 3r A Guanyador:La caputxeta blava. Pseudònim: 3r A és el millor. Laia Martí. Finalistes: El nen enrabiat. Pseudònim: Electro. Pol Bellosta. Finalistes: La caputxeta vermella vers el llop. Pseudònim: Lluna. Gala Formigón. 3r B Guanyador:La caputxeta negra. Pseudònim: DJ13. Nora Garcia Finalistes: El llop i la caputxeta es defensen de l’àvia. Pseudònim: John Cena. Hugo Carreras. Finalistes: El llop i la caputxeta. Pseudònim: Junior. Àlex Calvo. 3r C Guanyador:La caputxeta verda i groga. Pseudònim: Cigronet. Adriana Parreño. Finalistes: L’àvia ferotge. Pseudònim: Macanna. Carla Sugranyes. Finalistes: L’àvia Mari Pili .Pseudònim: Juliona. Júlia Bellavista. 4t A Guanyador: Els tres porquets “versió llop”. Pseudònim: Nexuzz. Marc López. Finalistes: Sant Jordi (Versió drac). Pseudònim: XLR-8. Joel Martínez. Finalistes: El flautista d’Hamelín. Pseudònim: Sunny. Laura Bros. 4t B Guanyador: La Blancaneus sense son. Pseudònim: Fantasma de l’escola. Marc Capillas. Finalistes: La reina i la Blancaneus. Pseudònim: I love you. Martina Valera. Finalistes: La Blancaneus i la família Juste. Pseudònim: Top secret. Lucía Juste 4t C Guanyador: La Blancaneus i els set nans. Pseudònim: El català. Adrià Fortuño. Finalistes: La Blancaneus i les emocions. Pseudònim: La lluna i els estels. Carla Martí. Finalistes: Els set nans. Pseudònim: Clau de sol reviu. Albert Casáis. 5è A Guanyador: L’Andreu i el planeta de la clau de fa. Pseudònim: Masuir. Mariona Sugranyes. Finalistes: El codi 11111. Pseudònim: Black Canren Widow. Marc Fernàndez. Finalistes: Em Trip i em Trap. Pseudònim: Sacnalbasac. Anna Casablancas. 5è B Guanyador: Una festa tancada a l’ascensor. Pseudònim: Ailatan. Natàlia Ramos. Finalistes: La reflexió. Pseudònim: Maricoco. Mariona Corzo. Finalistes: Els somnis es podem fer realitat. Pseudònim: Karem 3319. Pere Sendra. 5è C Guanyador: Sentiments. Pseudònim: Pluma. Ariadna Pascual. Finalistes: La Wendy. Pseudònim: Plumer. Marina Gómez. Finalistes: Enganxada al mòbil. Pseudònim: Wisly. Martina Calvet. 6è A Guanyador:Una eruga molt especial. Pseudònim: Mr Wonderful. Carla Torres. Finalistes: Els dies internacionals de les lletres. Pseudònim: Baldufa. Mar Torres. Finalistes: Deu somnis ben somniats. Pseudònim: Hàmster entremaliat. Avril Celada. 6è B Guanyador: El meu amic del bosc. Pseudònim: Twin. Èlia Parreño. Finalistes: La meva vida. Pseudònim: Destructor metal. Toni Saez. Finalistes: De rebel a mestra. Pseudònim: Entremaliada. Mariona Miquel. 6è C Guanyador: Un dia entre llibres. Pseudònim: La bruixa dels quatre llibres. Adriana Miquel. Finalistes: No és el principi ni tampoc el final. Pseudònim: Caillou. Oriol Garcia. Finalistes: Agraeix tot el que tens. Pseudònim: Aluap_888. Paula Formigón.

48


CURS 1r ESOA

1r ESOB

2n ESOA 2n ESOB

3r ESOA

ANGLÈS 3r ESOB

4t ESOA

4t ESOB B1A B1B

B1C

B1D

TÍTOL Un fantasma pacífic L’ILLA DE RUCA EL FINAL D’UNA AGONIA ABDOUL’S DIARY UNA HISTÒRIA DE LA 1a GUERRA MUNDIAL UN SANT JORDI MODERN UN TESORO ESCONDIDO TEMPS DEL PASSAT UN SENTIMENT ESPECIAL LES PARAULES SALVEN LA GRAN AVENTURA AMB ULLS DE JOVE EDITORIAL TRASTOCACLÀSSICS THE UNKNOW ISLAND EL SECRETO DE WILSON DE VUELTA A CASA MIGUEL EL CONQUISTADOR LOVE LETTERS HYPSAKOO EL MEU PETIT DIARI EL SENTIT DE LA VIDA LLIBRES QUE ET CANVIEN LA CENSURA DE LLIBRES MI ÚLTIMO SUSPIRO LA MOSCA I LA JULIETA L’ODISSEA VULL UNA VIDA UN CANTO PERDIDO PREJUDICIS FUM DEL PRESENT EL PRIMER COP QUE EL VAIG VEURE EL SUSPIRO MAS LARGO DECIDÍ NO CALLAR ALONSO QUIJANO LLIURA AL MÓN DE L’AMENAÇA DELS ZOMBIES UN 1950 CON ROMEO Y JULIETA LA BELLA DORMENT DEL 2017 THE SHADOW LA ODISEA EXPLICADA POR MÍ MÁS ALLÁ DE NUNCA JAMÁS

49

PSEUDÒNIM S/PS ARCO IRIS VENTADA DE REALITAT AKE 2.0 BOLET

NOM SERGIO ELVIRA LAURA LAPIEDRA AZAHAR GUERRERO PAU RASET MARTA VINYES

GIRL POWER EAGLE MAIG YOLO MILITAR LOS 100 -A GOMET BLAU

ANNA CASAJUANA GERARD ATIENZA ABRIL BATALLA XAVIER LÓPEZ MARC GIRBAU GEORGINA SEIJAS JÚLIA BOIXADER HELENA SÀNCHEZ

STUART COPODENIEVE POZUENCA LEGO

POL GUARCH RICARDO GARCÍA LAURA CARRALERO JOAN RIBERA

BLUE LOS SUEÑOS DE OLIVER TWIST MERCÈ RODOREDA CRS ORERREH PERSEU FUCKING TRUSCULUS EDGAR ALLAN POE AEREN PEP-IN CANNIBAL CORPSE COMPTACONTES SALVADOR ESPRIU EL SOLDAT DE L’HIVERN

BERTA ANTOLÍ JÚLIA TARRAGÓ

CHLOÉ CLETUS ZOMBI

NÚRIA AGUILERA EMMA LÓPEZ BRUNA RIBERA

BULLETPROOF

MARINA TORRES

JMS

JUDIT MOLTÓ

BARRY ALLEN 9,94

JOSEP MATA LAURA HERNÁNDEZ

HEIHEI

MARIA RIBAS

AINA FURNELL CLARA ROCABERT TERESA SAEZ POL GUEVARA MARC ANDREU ÀLEX MAÑAS NEREA GONZÁLEZ MARC LLORENS MAYRA AGUDELO PAU BLESA ENRIC MACIÀ MIREIA FERNÁNDEZ


INSTAL·LACIONS: AIGUA LLUM GAS CLIMATITZACIÓ MOF Subministraments Ind. S.L.

Carrer Nadal, 84

08204 SABADELL

TLF: 608 445 999

FAX: 93 710 83 65

lluismof@telefonica.net

93 712 41 49

e Graells

FRANILURO PAPER S.L. Venda a l’engròs d’articles de papereria i escriptori, arts gràfiques i objectes de regal

Carrasco i Formiguera 18 B 08302 Mataró Tlf 93 757 45 05 Fax 93 798 99 60


Autocars Sant Martí S.A Juan De La Cierva Nº50 08210 Barberà del Vallès Barcelona Spain 93.692.19.35 93.691.00.50 autocars@santmarti.es

Carrer Àngel Guimerà, 2-4 3a plta. Tlfs. 93 726 07 90 – 00 Fax 93 727 13 90

fingracen@ fingracen.com 08201 Sabadell


RC - Menjars Col·lectius Telf. 93 447 08 78 Arístides Maillol, 3 1º-1ª 08028 Barcelona

www.rc-servicios.blogspot.com.es/ ecastillon@rcservicios.es


25


Bon Estiu !


Som una empresa familiar dedicada a realitzar qualsevol tipus de Transaccions Immobiliàries a Sabadell i Comarca, i ho venim fent des de 1970. Milers de clients avalen la nostra eficàcia i experiència. Posem a la vostra disposició el nostre equip tècnic i professional i, sobretot… humà, amb una àmplia experiència en el sector immobiliari, que ens permet aconseguir el lema de la nostra empresa: Fer el difícil... Fàcil • • • • • • • •

Compra i venda d'immobles Lloguer d'immobles Traspassos d'immobles amb negocis Administració de lloguers mensuals Peritatges - Valoracions Tramitació de cèdules d'habitabilitat Tramitació de certificats de qualificació energètica Projectes d'arquitectura i decoració


El 18 de febrer, la nostra escola es va engalanar per donar a conèixer el millor del nostre projecte. Tota la comunitat educativa s’hi va bolcar preparant una jornada plena d’activitats. Va ser tot un èxit ja que molta gent va venir a interessar-se en nosaltres.


BONES VACANCES!

Profile for safa_sabadell

Revista juny 2017  

Revista juny 2017  

Advertisement