Page 1

PORTFOLIO

Sae Yoko Adipurnomo 13 Mei 2012 Bouwkunde Hogeschool van Amsterdam


INLEIDING Elk verslag heeft een doel om te bereiken. Mijn portfolio heeft ook een doel. Het doel van het maken van deze portfolio is om een bewijs te geven wie ik ben, wat ik wil en wat ik kan. Mijn portfolio bestaat uit mijn visie, motivatie en inspiratie. Mijn cv zit er ook in. Wat het belangrijkste is, is dat al mijn werkstukken die ik heb gedaan er in staan. Ook wat mijn doel is en wat ik wil bereiken in de toekomst. Deze portfolio betekent voor mij een reflectie van wat ik allemaal heb gedaan zo dat ik mij doel kan bereiken. In de portfolio kan ik het proces van mijn studie goed zien, vanaf het begin tot waar ik nu ben. Het geeft mijn meer beeld wat ik daarna ga doen.


INHOUDSOPGAVE CV (personalia, opleidingen, werkervaring, overige ervaring) Motivatie, inspiratie en visie Zijn, willen, kunnen en doen Voor de opleiding Architectuur en Stedenbouw Bouwtechniek en restauratie/renovatie Training schetsen Constructie Planvorming en Regelgeving Integraal Ontwerpen Esstentie van Bouwtechniek Sketchup en Renders


CURRICULUM VITAE Personalia Naam : Sae Yoko Adipurnomo

Adres : Boomsteeg 4, 1012 BE Amsterdam Telefoon : 0651212906 Email : sae_yoko@yahoo.com Geboortedatum : 21 juli 1992 Geboorteplaats : Sleman, Indonesië Nationaliteit : Nederlands en Indonesich

Opleidingen

2010-2014 HBO, Bouwkunde op de Hogeschool van Amsterdam 2004-2010 Middelbare school Stella Duce 1 te Indonesië 1996-2004 Bassischool Kanisius Kumendaman te Indonesië

Werkervaring

2012-Heden Bediening in Cafe de Jaren 2011-Heden Kinderen oppassen 2011 Bediening in een Indonesische restaurant 2010-2011 Bejaarden verzorgen 2007-2010 Dans optreden

Overige ervaring

2004-2007 Bestuur van middelbare school vereniging

Talenkennis

Indonesisch (Moedertaal) Nederlands mondelling en schriftelijk goed (Certificaat Nederlands als Vreemde Taal PMT en PTHO) Engels mondelling en schriftelijk goed Javaans mondelling en schriftelijk goed

Computerkennis

Microsoft Office (Word, Excel, powerpoint) Mac iWork Photos editing (Corel Draw, Adobe Photoshop CS2) Architectuur programma’s (Autocad, Sketchup,Render ) INdesign


Motivatie, inspiratie en visie Voor mijn opleiding die ik nu volg, bouwkunde, ben ik zeer gemotiveerd in. Ik ben gemotiveerd van intern, maar ook extern. Intern, ben ik gemotiveerd omdat ik van creatieve dingen en wiskunde hou. Extern gezien word ik door mijn ouders , vrienden en vriendinnen gemotiveerd. Dat motiveerd mij het meest. Daarnaast wordt ik altijd gemotiveerd als ik goede en mooie gebouwen zie. Als inspiratie heb ik een persoon in Indonesie gekozen. Hij is best een beroemd architect in Indonesie. Mijn huis in Indonesie heeft hij ontworpen. Mijn vader houdt ook heel erg van architectuur. Thuis gingen wij vaak samen naar architectuur boeken kijken. Dat soort dingen inspireert mij. Ik ben ook geinspireerd door een natuurrampen die in Indonesie gebuert. Bijvoorbeeld aardbeving en overstroming. Ik wil straks in de toekomst veel gebouwen maken die sterk en natuur vriendelijk zijn. Aangezien op mijn inspiratie en motivatie formuleer ik mijn visie. Mijn visie is om een architect te worden die gebouwen met goede kwaliteit maken en die vriendelijk zijn met de natuur

Zijn, wil, kunnen en doen Na alle opdrachten die ik gedaan heb met STUDIELOOPBAAN BEGELEIDING ken ik mij zelf beter. Ik weet nu meer wie ik ben. Ik weet nu wat mijn sterke kanten zijn maar ook mijn zwakke kanten. Mijn persoonlijke eigenschappen zijn optimistisch, doorzetter, bescheiden, en betrouwbaar. Dat zijn kwaliteiten die ik al heb en die ik er mee door moet ontwikkelen.


VOOR DE OPLEIDING

Voor dat ik begonnen ben met de opleiding was ik al veel bezig met tekenen. Mijn vader gaf mij toen een idee om gebouwen proberen te tekenen. Ik ging niet meteen het hele gebouw tekenen, maar ik begon eerst met de kleine de gedeelten van het gebouw te tekenen. Ik kocht toen een klein schetsboek en heeft het vol getekend voor dat ik naar Nederland ging. Maar ik wist toen nog niet wat perspectief is en hoe ik perspectief kan tekenen. Dus ik teken maar wat ik zie.


Architectuur en stedenbouw Het concept van het huis is een residentie huis voor een kunstenaar. Wij hebben voor een schilder gekozen. In 10 jaar tijd komen vier verschillende kunstenaars uit 4 verschillende landen verspreid over de hele wereld. Zij gaan per persoon 2,5 jaar in dit huis wonen en ze zijn allemaal jonge mensen. Ze komen uit Europa, Amerika, AziĂŤ en Afrika. Geografisch gezien lijken de locaties op een S vorm wat terug te vinden is in het ontwerp. Ik vond het een heel interessante project. Het project was heel vrij omdat er niet zo veel eisen zijn, maar ook wel best moeilijk, omdat wij nieuwe termen gebruiken die ik nog nooit had gehoord. Het leukste was om te bedenken hoe de vorm er uit gaat zien en wat voor materialen ik ging gebruiken voor het huis. Het moeilijkste was het delen van de oppervlakte per ruimte die er moeten zijn.


Bouwtechniek en restauratie/renovatie

Wij hebben van de gemeente van Amsterdam als opdracht gekregen om een aantal pilotprojecten uit te voeren. Wij moeten opzoek naar een mooi historisch hoekgrachtenpand, en dat als onderwerp nemen.


Toen ik deze opdracht kreeg was ik helemaal enthousiast. Ik vind oude gebouwen heel erg mooi en ook tekenen op papier heel erg leuk. Het was best veel werk om een gevel uit te tekenen op een A1 papier. Maar aan het eind was ik wel tevreden met mijn tekeningen. Ik leerde ook om te onderzoeken wat er allemaal zit achter de mooie gevel die ik zie. Daarna moesten wij een ander materiaal toepassen in de gevel. Bedenken en tekenen hoe de detail er uit gaat zien met een nieuwe materiaal was zeker een leuke uitdaging en het was goed gelukt.


Training schets (Muziek Gebouw Aan het IJ)

Aan het begin van de training moesten wij oefeningen doen met perspectief en een voorwerp na tekenen. Daarna begonnen wij pas met het schetsen van een gebouw. Het opdracht is om de Muziek gebouw aan het IJ helemaal te schetsen. De perspectief van het gebouw, de gevels, de plattegronden, de doorsnedes en de isometrie van de detail. Ik vind het heel leuk om te schetsen en ook interessant om een detail te tekenen van een fragment die je ziet. Je moet dan bedenken hoe de detail in elkaar zit, wat voor materialen er zijn en hoe ze elkaar ontsluiten.


Constructie De derde kwartaal ging over de constructie van een gebouw. Over gewichten, sterkte, en belasting. In deze kwartaal moesten wij heel veel berekenen. Het ging wel goed omdat ik sinds mijn basisschool al veel van wiskunde houdt. In mijn middelbare school was ik ook goed in natuurkunde. Dus met het berekenen had ik geen moeite mee.


Planvorming en regelgeving

Het opdracht is om een grote appartement te ontwerpen met een afmeting van 60 x 60 x 60 m. Het moeilijkste was het puzzelen van verschillende typewoningen met een bepaalde ontsluitingen in een gebouw en met een bepaalde oppervlakte.


Integraal Ontwerpen

Een FlexApp is een prachtig duurzaam systeem die ruimte geeft aan wat mensen willen. De bewoners zijn volledig vrij in het gebruik van de ruimte. Wat voor type woningen zij willen maken is ook hun eigen keuze.


Essentie van Bouwtechniek

Onze opdracht was om het gebouw een andere uitstraling te geven. Uiteindelijk is het gelukt om de nieuwe uitstraling te bereiken. Wij hebben de detailering zo goed moegelijk gemaakt dat wij alle punten die wij willen in de nieuwe uitstraling duidelijk kunnen zien.


Sketchup en renders


Dank u!

Portofolio  
Portofolio  

Bouwkunde, HvA

Advertisement