Page 1

DESIGN PORTFOLIO SABRINA NAGEL

UNIVERSITY OF MARYLAND


THE PURPLE LINE:

LYTTONSVILLE

Urban Design Studio VII-ARCH700-Professor Karl DuPuy Lyttonsville, Maryland

As a group, students evaluated a given site that is to be a stop on the new purple line metro and created a cohesive community in the surrounding area. The Lyttonsville stop is home to steep topography and a lack of community with scattered light industry. The new proposal creates a sense of place atop a plinth off of Brookville Road, which houses retail and apartment complexes as well as a public plaza that overlooks the metro rail and public park. Additional density is created with the inclusion of garden apartments and town homes as well as a community college campus across Brookville Road that houses academic buildings and workshop spaces along the road. Those living in the community maintain easy access to the station itself located below the public plaza of the plinth. Ultimately this new gateway to the community allows for a more walkable and pedestrian friendly neighborhood in addition to the encouragement of mixed use housing to promote an interactive and economically sustainable environment.

PROCESS DRAWINGS


STATION PERSPECTIVE PROPOSED DENSITY

ACHIEVEMENTS 1/4 M ILE RA DIU S

RESIDENTIAL: 10 PEOPLE PER ACRE (LIGHT INDUSTRY AREA)

PROPOSED INFRASTRUCTURE RESIDENTIAL : 1,618,815 SQ FT

ESTABLISH TRANSIT ORIENTED DESIGN PROMOTE PEDESTRIAN ACTIVITY AND INTERACTION DEVELOP COHESIVE CORRIDOR PUBLIC SPACES ALONG CORRIDOR ENCOURAGE MIXED USE ALONG CORRIDORS GREEN CORRIDORS AND URBAN FORESTS IDENTIFYING GATEWAY TO TOWN

INSTITUTIONAL : 838,678 SQ FT RETAIL: 274,853 SQ FT

LANDUSE KEY T LY LL

EXISTING PLAN

E PL

MIXED-USE

VI NS

MULTI-FAMILIY

TO

SINGLE FAMILY

(TWO- FOUR-PERSON APARTMENT)

ER D

RETAIL

ILL

INSTITUTIONAL

O

TT

LY

RD

O

O KV

GREEN SPACE

E

LL

VI

NS

BR

EXISTING PLAN

LYTTONSVILLE STATION

SITE PLAN DESIGN: GROUP SITE PLAN GRAPHIC: CHRIS REYES

DESIGN: GROUP GRAPHIC: LONNA BABU


SHIFTING CONNECTIONS:

COMMUNITY CENTER AT KALORAMA GARDEN

Integrated Design Studio-ARCH600-Professor Jamie Tilghman Kalorama Garden, Washington D.C.

Kalorama Garden is one of four sites in Washington D.C. that provides a community garden for the surrounding residents. ITs unique topographical nature as well as its contrasting urban enclosure provides an opportunity to further the buildig-landscape relationship. The site is widely used by the surrounding community for recreational purposes, so it is imperative that the integrity of this public space be maintained. This building design explores the theme of being a secondary element to the park itself; a discovery rather than an arrival. Through the use of three prominent six foot terraces to promote the act of shifting and site division and allocation, this new community center provides unique views as well as interior and exterior spatial experiences. The Community Center provides office and meeting spaces for local organizations and restaurant owners towards the west end and a large event space for these groups to discuss changes and improvements regarding the park and garden towards the east end. The space acts as a dynamic cafe for the remainder of the year. The building consists of three main, hierarchical masses of concrete construction (with a steel frame and channel glass integrated into the largest mass) and two glazed circuation corridors protected by steel louvers.


SgC 8-15% slope

UxB 0-8% slope

SgD 15-40% slope

ORIENTATION/TERRACE ZONES

VOLUMETRIC SHIFT

BUILDING FORM/LAYERS OF CIRCULATION

RO AD LUM CO

W

VEGETATION/SITING

BIA

TRE ET N

SOIL TYPOLOGY

NW

S 19TH

TOPOGRAPHY

PROCESS SITE DRAWINGS


45 DEGREES MARCH 21, 4PM

64 DEGREES JUNE 22, 12PM

DAYLIGHT

GREEN ROOF AND STORMWATER MANAGEMENT

PRIVATE

PUBLIC EAST

WEST BIRD’S EYE: SITE SHADING

SOUTH


EAST ELEVATION

SITE

LIMESTONE

WHITE PAINTED CONCRETE

STRUCTURAL GLAZING

PERMEABLE STONE PAVERS

STEEL

EXTERIOR/ STRUCTURE

CHANNEL GLASS

EVENT SPACE

LEVEL ONE + TWO PLAN

LEVEL THREE PLAN

TRANSLUCENT LAMINATED ANNEALED GLASS

CERAMIC TILE


SOUTH ELEVATION

TERRACE ENTRY


SOUTH SECTION PERSPECTIVE

CIRCULATION CORRIDOR/CAFE

EVENT SPACE


1

2

3

4

5

6

7

8

9

10 COMPACT FLUORESCENT PENDENT LIGHTS COMPACT FLUORESCENT CUSTOM SCONCES COMPACT FLUORESCENT DOWNLIGHTS 11

12 13

LIGHTING PLAN

14

12” CONCRETE WALL

15

16

17

18

5”X5” TUBE STEEL COLUMN 8” TUBE STEEL GIRDER 12” CONCRETE WALL

8”x8” TUBE STEEL COLUMN

28” DEEP STEEL TRUSS, TOP CHORD CANTILEVER

19

8” TUBE STEEL BEAM

16’

20 16’

21

1. 28” DEEP STEEL TRUSS 2. STEEL DECK 3. 8” CONCRETE SLAB AND CURB 4. RUBBERIZED ASPHALT WATERPROOF MEMBRANE/DRAINAGE LAYER 5. RIGID INSULATION 6. ROOT BARRIER 7. SOIL AND PLANTS 8. CONCRETE PAVER 9. STAINLESS STEEL 10. SEALANT JOINT 11. CHANNEL GLASS WITH CURTAIN WALL FRAME 12. 8” X 8” CIRCULAR STEEL TUBE BRACKETS 13. SILL FLASHING 14. STRUCTURAL GLAZING 15. METAL FITTED PLANKS 16. THICK LAMINATED ANNEALED GLASS SGG STADIP 17. NEOPRENE COATING 18. ALUMINUM FRAME 19. RIGID INSULATION 20. 12” CONCRETE RETAINING WALL 21. REBAR 22. 6” CONCRETE FLOOR SLAB

32’

FRAMING PLAN

Loading 512 sqft

16’

4’

52’

Mechanical 512 sqft

22 Staff 480 sqft W.C. 192 sqft Office 160 sqft

W.C. 128 sqft W.C. 128 sqft

Pantry 320 sqft

Office 224 sqft Office 224 sqft

Kitchen 624 sqft Event Space 6,320 sqft

Meeting 528 sqft

Circulation 1,360 sqft Circulation 1,020 sqft

WALL SECTION AT EAST FACING VESTIBULE

EGRESS PLAN

W.C. 192 sqft


BREAKING THE WALL:

LIBRARY AND MARKET NEAR SANT’AMBROGIO

Topical Design Studio VI-ARCH601-Professor Carlo Achilli Florence, Italy

LIBRARY PERSPECTIVE

The area of the Sant’ Ambrogio Market in Florence, ITaly provides an opportunity in which two piazza designs may speak to one another in order to foster a lively, engaging community. In teams of two, students designed a market as well as a library for the community, and these structures organize their respective piazza spaces. The history of the city is taken into account, especially in regards to the fortress wall that was eventually broken in order to interact with surrounding cities. The ultimate design includes a series of market stalls in the northern piazza as well as the library in the southern piazza, which inform the spaces by acting as perimeter buildings to two sides. The area in which the library is located formerly housed an enclosing wall on all sides, but this wall, like the fortress wall of Florence, is broken in order to connect the two spaces and the surrounding community. The push and pull of the libary bays allow for both private and collaborative spaces, and are emulated in the market design in solid and void space with these same dimensions. The terra cotta tile is reminiscent of the terra cotta roof tile seen throughout the neighborhoods of Florence, while the glazed facades allow for a visual porosity, which promotes the collaborative nature of interior spaces.

DESIGN: TEAM SITE AND BUILDING PLANS: TEAM


LIBRARY SECTION PERSPECTIVE

LIBRARY SECTION/ELEVATION

3m

3m

6m

6m

MARKET SECTION/ELEVATION

12m

12m


MARKET PERSPECTIVE: LONNA BABU

LIBRARY AND MARKET PARTI

PROCESS SKETCHES


ENGAGING THE LEVEE:

THE WETLANDS AND SUSTAINABLE RESEARCH CENTER

Design Studio Iv-ARCH403-Professor Jamie Tilghman Lazaretto Point, Baltimore MD

Students were first tasked with the development of a cohesive master plan on a particular waterfront site in Baltimore, MD. Given Lazaretto Point’s high susceptibility to sea level rise, a ten-foot high levee system spans the area where the phenomenon would pose a major threat. Additionally, the existing piers are redeveloped and the residential grid is continued based on the community of the Canton Park Area further north. A series of sloped terraces connect from the top of the levee system to the wetlands below. The Wetland and Sustainable Research Center sets out to further create this connection between the surrounding community and habitats through maker spaces and a major exhibition space in which the public may become educated in regards to the immediate wildlife as well as aspects of the wetlands and participate in experiments that include topics such as wetland cleansing strategies. The building reflects the terraced language of the site, creating a seamless path from the wetlands to the levee itself via an inhabitable green roof. Additional organic levees are incoporated to further protect the first floor of the building from water inundation as well.

LEVEE PARTI

BUILDING PARTI


SECTION 1

NORTH SECTION

3.3’ SEA LEVEL RISE WITHOUT ADDITIONAL LEVEES

9.8’ STORM SURGE WITHOUT ADDITIONAL LEVEES AERIAL


WEST ELEVATION

FIRST FLOOR

STEEL FRAME STRUCTURAL GRID

LL ES HA FIC E/ R U T RY LEC E RA ALL AC LIB SM / SP S N OM TIO LO IBI RO S H BB EX AS S Y/ CL CE CO SPA ER M K M MA ER CI AL OF

SECOND FLOOR


WEST SECTION

WEATHER TREATED PLYWOOD PLANKS

EHIBITION SPACE

CONCRETE

MAKER SPACE

STEEL STRUCTURE


BRIDGING THE GAP:

APARTMENTS AT LOGAN CIRCLE

Design Studio III-ARCH402-Professor Eli Northen 1409 14th St NW, Washington D.C.

After designing typical apartment plans for a single bedroom and studio unit, students designed a five floor apartment complex at the site of 1409 14th Street NW. The unit designs were created without site context, posing a challenge to then manipulate the designs in order to form a cohesive complex that was conducive to the site in Washington D.C. The commercial floor blends retail and residential aspects that can also be seen in the surrounding urban context at a larger scale. The residents of the apartments as well as the surrounding community may merge to use the fitness center as well as the cafe located on the ground floor. Residents of the complex are also connected by a courtyard surrounding the residential corridors on the interior portion of the building. The communal space on each floor provides views towards the Washington Monument and maintains the same language as the commercial floor, as these are spaces in which communities interact and converge.


RESIDENTIAL COMMUNAL SPACE

MASSING PARTI


FIRST FLOOR

SECOND/FOURTH FLOOR

THIRD/FIFTH FLOOR

WEST ELEVATION

WEST SECTION


TYPICAL SINGLE BEDROOM

EXTERIOR WALLS

INTERIOR COURTYARD

NORTH ELEVATION

NORTH SECTION

TYPICAL STUDIO

LOUVERS

GLAZING

SOUTH ELEVATION

WHITE CONCRETE


ARTWORK:

DRAWINGS AND PAINTINGS

NYC: FEDERAL HALL NATIONAL MEMORIAL GRAPHITE


LOVELY LANE UNITED METHODIST CHURCH WATERCOLOR

DISNEY CASTLE ACRYLIC PAINT


BEACH ACRYLIC PAINT


PEABODY LIBRARY DETAIL GRAPHITE

STILL LIVES CHARCOAL

VACANT BALLROOM NYC GRAPHITE


CANINE STUDIES GRAPHITE

HAND AND CLOTH CHARCOAL


STUDY ABROAD FLORENCE SPRING 2017

BELL TOWER PIENZA, ITALY

SCULPTURE: PALAZZO VECCHIO FLORENCE, ITALY

SANTA MARIA NOVELLA FLORENCE, ITALY

PIAZZALE MICHELANGELO FLORENCE, ITALY


PIAZZA DI SANTA CROCE FLORENCE, ITALY

PIAZZA DELLA SIGNORIA FLORENCE, ITALY

DETAIL: PIAZZA DELLA SIGNORIA FLORENCE, ITALY


CASA TRIAS: PARK GUELL BARCELONA, SPAIN

ST. PAUL’S CATHEDRAL COLUMN DETAIL LONDON, ENGLAND

PANTHEON ROME, ITALY

FOUNTAIN: PARC DE LA CIUTADELLA BARCELONA, SPAIN

FONDAZIONE PRADA MILAN, ITALY


2061 SHOREHAM WAY MERRICK, NY 11566 SABRINA.NAGEL4494@GMAIL.COM (516)754-1325

Design Portfolio  

Undergraduate/Graduate Design Works

Design Portfolio  

Undergraduate/Graduate Design Works

Advertisement