Page 1

15.2 – 2.3 2013

–Eventyr i Stillehavet og Inkarikets siste skanse!

Galapagos og Ecuador Reiseleder: Jon Espeland

Galapagos! – muligens det mest eksotiske sted på kloden? I alle fall det mest særegne fugle- og dyreliv du finner på jorden! I dette lille øyriket i Stillehavet, hundre mil utenfor kysten av Ecuador, lever dyre- og fuglearter som ikke finnes noe annet sted i verden. Da Charles Darwin kom hit i september 1835, trodde han knapt hva han så! Og i dag, 177 år senere, er de 19 øyene i Galapagos nasjonalpark et naturreservat som vernes og forvaltes av den ecuadorianske stat på vegne av menneskeheten. Turismen er begrenset og tilpasset dyrelivet. Turene dit ikke av de billigste, men opplevelsen er unik!

Vertslandet Ecuador er et av de mest indianske i Latin-Amerika! Her holder quichua-indianerne på sine eldgamle og fargerike tradisjoner. Natur og folkeliv i Ecuador gjør besøket til en festreise! Markedsplasser byr på kunsthåndverk av høy kvalitet og snøkledde vulkaner langs reiseruten skinner som perler i et usedvanlig vakkert landskap! Med rette blir Ecuador kalt et skattkammer av vakker natur, behagelig klima, bevisst økologi, hjertevarme mennesker, ekte kultur og tilrettelagt turisme! Hovedstaden Quito var Inkarikets siste skanse og falt i spanjolenes hender lenge etter at hovedstaden Cuzco i dagens Peru måtte gi tapt for overmakten!


Dagsprogram Fredag 15. februar

Flyreise Norge – Ecuador

Vi bruker flyselskapet KLM på denne turen. Avreise fra Gardermoen kl 0630, til Amsterdam kl 0835. Videre til Ecuador kl 1005 med ankomst kl 1600 lokal tid (minus 6 timer). Her venter bussen som kjører oss de ca 40 km inn til hovedstaden Quito, hvor vi sjekker inn på Hotel Mercure Alameda. Etter en lang flytur, og mat på flyet, er det godt å gå tidlig til ro i kveld. Dessuten ligger Quito på 2 900 m, og det er godt å få en god natts søvn til akklimatisering.

Lørdag 16. februar

Quito – Otavalo – Peguche

Etter frokost går turen nordover med kurs for indianermarkedet i Otavalo. På lørdager er hele byen en yrende markedsplass, omtalt som Sør-Amerikas største og mest fargerike! Herfra går turen til landsbyen Peguche hvor indianerne er særlig kjent for ypperlig kvalitet på tepper og tekstiler som veves i de vakreste farger og mønstre. På et lokalt tekstilverksted får vi informasjon om råvarer, produksjon og farging. Videre til landsbyen San Antonio de Ibarra hvor de er spesialister i treskjæring. Ecuador er blant landene i den tredje verden som har best kvalitet på sine husflidprodukter, og mange har kjøpt med seg fine minner fra Ecuador! Kveldens overnatting blir på Hacienda Pinsaqui, en gammel og ærverdig herskapsgård, hvor vi avslutter dagen med felles middag. (Full pensjon)

Søndag 17. februar

Otavalo – Cotacachi – Quito

I dag starter vi med et besøk til et av naturens mange underverker i Ecuador. Vulkanen Cuicocha er utdødd for lenge siden, og er i dag en attraksjon med en vakker kratersjø. Vi tar en kort båttur og nyter den vakre utsikten, før turen går videre til landsbyen Cotacachi som er senter for lærprodukter. Her blir det anledning til å kjøpe skinnprodukter (jakker, vesker etc.) av god kvalitet til en billig penge! Etter lunsj går turen tilbake til Quito og Hotel Mercure Alameda hvor vi bodde første natten. Vi legger veien om byen Cayambe og smaker på stedets berømte biscochos, en slags lokale

småkaker. Felles middag om kvelden på restaurant La Ronda med oppvisning av typiske folkedanser fra Ecuador. (Full pensjon)

Mandag 18. februar

Sightseeing i Quito og Ekvator-monumentet

Hovedstaden Quito kalles Ecuadors urbane juvel og ligger vakkert til i et dalføre mellom grønne, skogkledde åser og ruvende fjell! Byen ble i sin tid innlemmet i Inkariket og ble etter hvert den nest viktigste byen i det mektige imperiet. Dessverre ble alt jevnet med jorden, og de spanske erobrerne etterlot ingen minnesmerker fra inkatiden. Gamlebyen med palasser, torv og kirker fra kolonitiden, hører med til Unescos verdensarv. Vi gjør oss kjent i Quito, og har lagt inn byvandring og besøk til aktuelle severdigheter. På en liten fjelltopp midt inne i byen skuer Jomfruen av Quito majestetisk nordover mot gamlebyen. Bak henne, mot sør, er det store drabantbyer hvor de fleste av Quitos innbyggere bor. Ecuador har fått sitt navn fra ekvatorlinjen som krysser landet noen km nord for Quito. Etter lunsj blir det besøk på ekvatormonumentet «La Mitad del Mundo» (betyr: Halve Verden) og det stedlige museet. Overnatting på Hotel Mercure Alameda og middag på en lokal restaurant. (Full pensjon)

Tirsdag 19. februar

Fridag i Quito eller frivillig tur til tåkeskogen i Mindo

I dag står valget mellom en fridag i Quito eller en dagstur til et av naturens eventyr. Kryss av i påmeldingsskjemaet dersom du har lyst til å bli med til tåkeskogen i Mindo. Turen går først over åskanten ovenfor hovedstaden Quito, deretter går det nedover mot tropisk regnskog i vest. Det er en opplevelse å se hvordan vegetasjonen forandrer seg fra semiørken til frodig og fortettet jungelvegetasjon i løpet av noen få mil. I tåkeskogen er det et fugleliv helt utenom det vanlige! I dette lille området lever det over 400 arter, og blant dem et oppkomme av fargerike, bittesmå, små og mellomstore kolibrier! Det føles nesten uvirkelig å befinne seg i et yrende fugleliv, med kolibrier på alle kanter! En artig naturopplevelse! Etter et eksotisk opphold og en deilig lunsj i tåkesko-

gen (inkludert i prisen for utflukten), går turen tilbake til Hotel Mercure Alameda i Quito. Utflukten koster kr 475,- pr. person. (Frokost inkludert)

Onsdag 20. februar

Quito – varme kilder i Papallacta

I dag skal vi få med oss enda flere av naturens underverker i dette mektige fjellandet. Vi reiser møt øst og dypere inn i Andesfjellene. Først går turen til nasjonalparken ved vulkanen Antisana. Vi spiser medbrakt lunsj i det fri, før vi fortsetter til de varme kildene i Papallacta. Her, på 3 300 meter over havet, er naturlig varme kilder anlagt i tiltalende bassenger i tilknytning til det lokale SPA-hotellet. Vi sjekker inn på Hotel Termas Papallacta, og tilbringer ettermiddagen og kvelden i det vakre anlegget. (Full pensjon)

Torsdag 21. februar

Papallacta – Puerto Ayora på Galapagos

I dag starter eventyrreisen til Galápagos! Fra hotellet tar det ca en time til flyplassen hvor vi flyr mot Stillehavet og drøyt 1000 km mot vest over åpent hav, før det sagnomsuste øyriket dukker opp i flyvinduet. Øyene har steget opp av havet gjennom vulkansk aktivitet og er hjemsted for dyre- og fuglearter som ikke finnes noe annet sted i verden! Flyet vårt lander på øya Baltra. Herfra tar vi buss (15 min) til Itabaca-stredet og båt (10 min) over til øya Santa Cruz som blir base for vår Galápagosekspedisjon. Så blir det buss (45 min) til havnebyen Puerto Ayora hvor vi skal bo på Hotel Mainao. Vi bruker et relativt enkelt hotell inne i selve byen for å få ned kostnadene på oppholdet på Galapagos! Overnatting på Galapagos er etter vårt syn grovt overpriset. Hotellet har ingen luksus, men er en grei base for store opplevelser i en unik verden! Hotellbasert overnatting gir samlet sett flere og bedre opplevelser enn det man får fra cruisebåter på Galapagos. Underveis stopper vi på Rancho Primicias ved landsbyen Bella Vista hvor de store landskilpaddene lever vilt i sitt naturlige miljø! Å gå i mellom de beitende kjempene og fotografere dem ute i skogen gir en følelse av uvirkelighet! Ettersom øya er


Les mer på www.sabra.no

oppstått ved vulkansk aktivitet, finnes det en del kratre og lavatunneler. Vi besøker de berømte tvilling-kraterne og en lavatunnel før vi ankommer hotellet. Santa Cruz’ høyeste topp er nesten 900 m.o.h. og oppe i høyden er det tåke og nedbør nesten året rundt, i stor kontrast til kystområdene på øya som er preget av tørr lavastein og kaktusvegetasjon. I det fruktbare høylandet anla den norske immigranten Thorvald Kastdalen sin farm «Miramar». I dag driver hans barnebarn Maria og Thorbaldo Kastdalen kjøtt- og melkeproduksjon på farmen, og er nå de eneste direkte etterkommerne av norske emigranter som drømte om et sorgløst liv på Galapagos da de ankom i mellomkrigsårene! Det blir lunsj underveis og middag på hotellet om kvelden. (Full pensjon)

Fredag 22. februar

Båttur til øya Floreana

I dag skal vi om bord i yacht og seile til øya Floreana (også kalt Santa María), som på en klar dag så vidt kan skimtes i horisonten mot sør. Mest kjent på Floreana er Post Office Bay med tønnen hvor de gamle hvalfangerne postla sine brev, som ble formidlet videre av tilfeldig forbipasserende båter. Floreana har en myteomspunnet historie. Den har vært både straffekoloni og hjemsted for tyske nybyggere. Boken «Det siste paradis» av Margaret Wittmer (Aschehoug 1960) gir en festlig bakgrunn for besøket på Floreana. Vi går i land i den vesle havnen Puerto Velazco Ibarra. Herfra fraktes vi med en såkalt chiva-buss opp i høylandet på øya, hvor vi besøker Cueva de los Piratas (pirat-hulen) og ser en ny rase av de store landskilpaddene. Dagens lunsj blir i havneområdet, før vi drar til Punta Luz del Día hvor det blir mulighet til å snorkle og se havskilpadder og flere ulike fiskeslag. Fra en småbåt kjører vi nær inntil land ved Devil’s Crown som er hjemsted for blåfotsuler, fregattfugler, pelikaner og lavamåker. Så blir det ny anledning til å snorkle ved Punta Champion hvor det også er et rikt maritimt liv med ulike fiskeslag, koraller, sjøløver, havskilpadder og rødpigmenterte marine iguaner. Ca kl 1500 vender vi nesen nordover igjen, og regner med å være tilbake i

Puerto Ayora ca kl 1700. Middag på hotellet om kvelden. (Full pensjon)

Lørdag 23. februar

Darwin-senteret og Skilpaddebukta

Etter frokost går turen til Charles Darwin Research Senter som dokumenterer flora og fauna som ikke finnes noe annet sted på kloden! Særlig kjempeskilpaddene er en opplevelse. De kan veie opp til 250 kilo og bli 150 år gamle! De stod i fare for å bli utryddet på grunn av stor beskatning fra hvalfangere (!) og andre sjøfarende, men er nå reddet takket være forskningssenteret. Den største attraksjonen på senteret er «lonesome George» (ensomme Jørgen) som er den siste gjenlevende av sin rase! Forskningsstasjonen er senter for naturforsking i nasjonalparken og forvalter naturreservatet sammen med myndighetene. Turisttrafikken i hele Galapagos er strengt regulert, og senteret overvåker stedene som blir besøkt for å påse at dyrelivet ikke skades eller påføres for stor belastning! Like vest for Puerto Ayora finner vi den vakre stranden Turtle Bay (Skilpaddebukta). Etter lunsj tar vi en guidet spasertur til det vakre området. Det er ca 45 min. å gå fra hotellet langs en vakker anlagt sti gjennom den karakteristiske kaktusskogen. Stranda er tilholdssted for pelikaner, blåfotsule og andre fugler. Sjøiguaner gresser fredelig på tang og sjøgress eller varmer seg i sola. Fredelige havskilpadder dukker stadig opp og trekker pusten. Den svarte lavasteinen langs bukta gir oss en uvirkelig følelse av nærmest å være på en annen planet! Og selve bukta med sandstranda er en utsøkt idyll! Vi nyter livet i de eksotiske omgivelsene og koser oss med bading og soling. Vi har hele ettermiddagen til disposisjon og det er lett å finne veien tilbake til hotellet på egen hånd. Husk badetøy! Håndkle får dere låne på hotellet. Om kvelden samles vi til middag på hotellet. (Full pensjon)

Søndag 24. februar

Båttur til Isla Plaza Sur

I dag går turen først med buss til nordspissen av Santa Cruz, hvor vi går om bord i en båt som tar oss til Isla Plaza Sur. Moloen hvor vi

skal gå i land pleier være dekket av sjøløver som aller høfligst lar oss komme på besøk! Dette er en av øyene med størst tetthet av disse fredelige dyrene som er svært tamme og aldeles harmløse! De deler sitt territorium på øya med forhistoriske landiguaner som sitter tålmodig under de karakteristiske kaktustrærne og venter på at blader skal falle ned! Iguanene får all sin næring og fuktighet fra kaktusblader fulle av stikkende torner! Øya huser også ulike fuglesorter. Det som imponerer mest, er fraværet av frykt. Dyr og fugler har ikke hatt naturlige fiender og oppfatter mennesket som fredelige besøkende og viser ingen tegn til å ville rømme unna! Vi er i eventyrland! Noen av de mest særpregede fuglene på Galapagos er blåfotsule og fregattfugler. De blå føttene ser ut som de skulle være laget kunstig av plastikk, men er merkelig nok like ekte som fuglene selv! Fregattfuglene blåser seg opp som røde kjempeballonger i parringstiden og lever av fisk som de stjeler fra sjøfugl som er på vei hjem med dagens fangst. Dersom de ikke gir fisken fra seg frivillig, går de ikke av veien får å klippe av hodet på stakkaren, – deretter blir det naturlig nok en enkel sak å tilrane seg fisken! Derav navnet fregattfugl, – de angriper målrettet og effektivt som en militær fregatt og blir med rette kalt luftens pirater! Lunsj om bord og middag på hotellet om kvelden. Vi tar et forbehold om dagens tur muligens byttes ut med øya Seymor eller Bartolomé. Særlige forhold og restriksjoner gjør at vi først nærmere avreise får endelig tillatelse til hvilken av disse øyene vi kan besøke. (Full pensjon).

!

NB: Dersom vær eller andre forhold skulle tilsi det, kan det forekomme endringer av rekkefølge og innhold i programmet på Galapagos.

Mandag 25. februar Galapagos - Quito

Så er vi kommet til siste dag på vår Galapagosekspedisjon. Etter en tidlig frokost går turen til flyplassen hvor det bærer tilbake til fastlandet. Flyturen tar et par timer og det er


enkel servering om bord. Vel framme på flyplassen utenfor Quito, venter bussen for å ta oss sørover til Lasso, ca 30 km nord for byen Latacunga. Her skal vi sjekke inn på Hostería La Cienega, et av de eldste storgodsene i landet, der staselige bygninger fra kolonitiden minner oss om store landeiere som ekspropierte sin jord fra indianerne og gjorde dem til slaver i eget hus! Hovedbygningen på godset er omgjort til hotell og har losjert mange kjente personligheter. Vi kjenner bokstavelig talt kolonihistoriens sus på stedet. Om kvelden samles vi til felles middag i staselige omgivelser! (Frokost, flymat, middag)

Riobamba (2750 m), hvor vi sjekker inn og spiser middag på Hostería Abraspungo, like utenfor byen. (Full pensjon)

Torsdag 28. februar

Riobamba – Guamote – Guayaquil

Vi befinner oss nå i den såkalte «vulkanruten» som fikk sitt navn av den tyske oppdagelses­ reisende Alexander von Humboldt. Andes­ fjellene deler seg i to kjeder og turen videre sørover går mellom det østlige og vestlige løp med mektige vulkaner på begge sider! Den flotteste av dem alle er Cotopaxi med sine 5 987 meter og evig snø på toppen! Vi starter dagen med en tur inn i Cotopaxi nasjonalpark og får en vakker naturopplevelse ved foten av den mektige vulkanen. Herfra går turen videre sørover til den vesle byen Baños som ligger ved foten av vulkanen Tungurahua (5 016m). Denne vakre byen ligger som en perle i en majestetisk natur omgitt av ruvende, snødekte vulkaner! Overnatting på Hotel Floresta. Det blir lunsj underveis og middag på hotellet. (Full pensjon)

I dag går turen mot vest mot storbyen Guayaquil som er Ecuadors største by med over 2 mill. innbyggere. Første stopp blir indianerlandsbyen Guamote hvor det er markedsdag på torsdagen, og vi kan ikke reise forbi uten å få med oss litt av atmosfæren og folkelivet! Dagens lunsj blir ved ankomst til Guayaquil som ligger ved den mektige floden Guayas. Den travle havnebyen utgjør grunnmuren i landets økonomi, og er langt viktigere, økonomisk sett, enn hovedstaden Quito. Byen har gjennomgått en svært positiv utvikling siden år 2000, og er forvandlet fra en farlig og kriminell havneby, til en innbydende storby med omfattende restaurering og byfornyelse i sentrum. Gatekriminaliteten er fjernet med omfattende og systematiske grep fra politi og myndigheter. Etter en kort sving innom Gran Hotel Guayaquil hvor vi skal bo, tar vi en tur til fots i denne trivelige byen! Elvepromenaden «Malecon 2000» (Waterfront) regnes for å være den flotteste i Latin-Amerika. De eldste bydelene Las Peñas og Santa Ana er satt tilbake i opprinnelig stand med midler fra Unesco, og er omgjort fra slum til innbydende og pittoreske lokalmiljø. Om kvelden blir det avskjedsmiddag på hotellet siden dette er siste kvelden vi er samlet. (Full pensjon).

Onsdag 27. februar

Fredag 1. mars

Det er ikke bare Hardanger som har en foss som heter «brudesløret»! En søsterfoss finnes i Ecuador, i dalføret nedenfor Baños. Fossen er ikke av de største, men like fullt et vakkert skue! Et hakk større er «Pailón del Diablo» som regnes blant verdens 10 mest imponerende fossefall! Dagens program starter med en tur langs «fosseruten» før vi kjører videre sørover mot vulkanen Chimborazo (6310 m) som er landets høyeste fjell. Hvis vulkanen er skyfri, er den et imponerende syn. Den store, snødekte vulkanen er både vakker og majestetisk! Det blir lunsj underveis, og besøk i Chimborazo najonalpark. I kveldingen ankommer vi byen

I dag har vi ikke satt opp felles program. Dagen er til egen disposisjon. Det er god anledning til shopping, og reiseleder er behjelpelig med gode råd og tips for dem som er interessert i museer eller andre severdigheter. Det blir også tilbud om felles lunsj. Ca kl 1600 står hjemreisen for tur. Vi drar til flyplassen og letter med KLM kl 2000. Fra Guayaquil går turen østover mot Amsterdam. (Frokost og flymat)

Tirsdag 26. februar

Vulkanen Cotopaxi – Baños de Agua Santa

Baños – Chimborazo – Riobamba

Fridag i Guayaquil – Amsterdam

Lørdag 2. mars

Klokken 1320 lander vi i Amsterdam før turen går videre til Norge med ankomst Gardermoen kl 1610.

Pris per person Kr 32 450,-

+ flyavgifter ca kr 3 410,-

Prisen inkluderer »»Flyreise Oslo - Ecuador - Galapagos tur/retur »»Overnatting med frokost i dobbeltrom på turistklassehoteller

»»Program og transport iflg. programmet. »»Måltider som oppgitt i programmet »»Norsk reiseleder på hele turen + lokale guider (engelsktalende)

»»Nasjonalparkavgift til Galapagos, usd 110,(forbehold om endring i 2013)

Tilleggskostnader »»Enkeltromstillegg: kr 4 570,»»Flyavgifter pr. i dag kr 3 410,- (kan endres) »»Tips til guider og sjåfører underveis (ca kr 350,-)

»»Drikke til inkluderte måltider »»Dagstur 19. feb, kr 475,- v/min. 15 deltagere Praktiske opplysninger

Alle påmeldte får tilsendt praktiske opplysninger. Visum til Ecuador er ikke nødvendig for skandinaviske turister. Vaksiner er ikke lovpålagt, men vi anbefaler å være oppdatert på difteri/stivkrampe, polio og hepatitt A og B (Twinrix). Ta kontakt med ditt lokale helsekontor i god tid før turen!

Hoteller

Vi bor på følgende turisthoteller:

»»Quito: Hotel Gran Mercure Alameda

Tel: 00 593 2 25 62 345 www.mercure.com »»Otavalo: Hostería Hacienda Pinsaqui Tel: +593 6 2946 116 / 117 www.haciendapinsaqui.com »»Papallacta: Hotel Termas Papallacta Tel: +593 22 568 989 www.termaspapallacta.com »»Galapagos: Hotel Mainao Tel: +593 52 526 485 / 524 128 www.hotelmainao.com »»Latacunga: Hostería La Cienega Tel: +593 2 254 9126 / 254 1337 www.hosterialacienega.com »»Baños: La Floresta Hotel Tel: +593 32 741 824 www.laflorestahotel.com »»Riobamba: Hosteria Abraspungo Tel: +593 32 944 299 www.abraspungo.com.ec »»Guayaquil: Gran Hotel Guayaquil Tel: +593 4 232 9690 www.grandhotelguayaquil.com (Forbehold om eventuelt bytte til tilsvarende hoteller. Oppdaterte opplysninger gis før avreise.)

Reiseleder

Jon Espeland har lang erfaring som reiseleder i Sabra Tours. Han har bodd flere år i LatinAmerika, har reist mye i flere land i regionen og kjenner kontinentet godt. Han snakker flytende spansk og vil legge til rette for gode og minnerike opplevelser!

For spørsmål eller opplysninger om turen ta kontakt med Sabra Tours eller Jon Espeland, tel 38 12 56 60, jon@sabra.no Vi tar forbehold om evt. trykkfeil.

Besøksadr: Biskop Gunnerus´ gate 2, Oslo Postadr: Box 723, 4666 Kristiansand S

Bankgiro: 8150 15 80651 Org. nr. 966 681 454

Telefon: (+47) 24 14 94 00 Fax. (+47) 24 14 94 10

Epost: post@sabratours.no Web: www.sabra.no

Temareise Galapagos Ecuador, februar 2013  

Galapagos! – muligens det mest eksotiske sted på kloden? I alle fall det mest særegne fugle- og dyreliv du finner på jorden! I dette lille ø...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you