Page 1

«Sør-amerikansk struts (nandu) på verdens største saltsjø, Uyuni i Bolivia»

9.11 – 23.11 2013

Santa Cruz ~ Sucre ~ Potosi ~ Uyuni ~ La Paz ~ Tiwanaco ~ Titicacasjøen

Bolivia – en festreise bakenfor Andesfjellene! Reiseleder: Jon Espeland

Bli med på tur til Bolivia, bakenfor Andesfjellene og dypt inne på det latinamerikanske kontinentet! Vi lander i Bolivias nest største by, Santa Cruz som ligger i lavlandet i utkanten av de mektige Amazonas-skogene. Her opprettet jesuittene sine misjonsstasjoner på 1600-tallet og utviklet en rik barokkmusikk-tradisjon med indiansk særpreg som blomstret i jungelen i flere hundre år. Bolivias dramatiske og tragiske kolonihistorie, kaster fortsatt lange skygger inn i vår tid. Landet ble røvet fra indianerne og overtatt av spanjolene. Sølvforekomstene som ble oppdaget i

Potosi gjorde byen til verdens rikeste! Ordet «potosí» er gått inn i det spanske språket som uttrykk for kjempeformue. I høylandet, mot grensen til Chile, ligger verdens største saltsjø, Uyuni. Et imponerende skue, - og vårt hotell der er faktisk bygget av saltblokker! Via hovedstaden La Paz, skal vi også besøke Tiwanako, inkakulturens vugge, samt Soløya i Titicacasjøen hvor inkakulturen har etterlatt seg et av sine eldste minnesmerker. Det blir garantert en eksotisk tur og så absolutt utenom det vanlige!


Bolivia

Les mer på www.sabra.no

Reiseleder: Jon Espeland Jon Espeland har lang erfaring som reiseleder i Sabra Tours. Han har bodd og arbeidet mange år i Sør-Amerika, har reist mye i Bolivia og flere andre land i regionen og kjenner kontinentet godt. Han snakker flytende spansk og vil legge til rette for gode og minnerike opplevelser! Sabra Tours Jon Espeland

24 14 94 00 413 04 882

Dagsprogram

Dag 1 - Lørdag 9. november Flyreise Norge – Lima, Peru.

Avreise fra Oslo kl 06:25 med KLM til Amsterdam, hvor vi lander kl 08:25 og reiser videre kl 12:25. Denne etappen ender i Lima i Peru kl 19:10 (minus 6 timer) hvor vi overnatter før vi reiser videre til Bolivia. Det er vanskelig å finne direkte forbindelse fra Norge til Bolivia på samme dag uten at reiseruten blir for lang og komplisert. Overnatting på Hotel El Tambo i Lima. (Flymat)

Dag 2 - Søndag 10. november Flyreise Lima – Santa Cruz

Etter frokost reiser vi videre til Bolivia kl 10:20 for å fly med LAN (seriøst og godt flyselskap!) til Santa Cruz, som er nest største by i Bolivia og ligger inn mot Amazonas-beltet øst i landet. Byen er et økonomisk vekstområde med store områder kultivert til jord- og skogbruk. Den ligger på 415 m.o.h. og er utgangspunktet for vårt bolivianske eventyr! Ankomst Santa Cruz kl 15:20 lokal tid (pluss 1 time fra Lima) og transport til Hotel Camino Real. Middag på hotellet om kvelden. (Halv pensjon)

Dag 3 - Mandag 11. november Santa Cruz

I dag skal vi bli kjent med Santa Cruz. Vi starter på 24. september-plassen med katedralen Basílica San Lorenzo. Vi får også med oss historisk museum og Arte Campo hvor de selger boliviansk kunsthåndverk. Etter å ha blitt kjent med det urbane Santa Cruz, går turen videre til Biocentro Guembe hvor vi skal spise lunsj og besøke det vakre anlegget med sommerfuglpark, fuglepark og naturlige bassenger (ta med badetøy!). Om kvelden spiser vi en typisk boliviansk middag på en lokal restaurant. Overnatting på Hotel Camino Real. (Full pensjon)

Dag 4 - Tirsdag 12. november Santa Cruz - Concepción

Saltsjøen i Uyuni

I dag skal vi reise inn i området som kalles «Misiones» med bakgrunn fra jesuittmisjonærene på 1600-tallet. De satte dype spor i området og utviklet en rik kultur sammen med den lokale indianerbefolkningen. Første stopp er San Javier hvor kirken fra 1691 ble restaurert av ev sveitsisk arkitekt i 1987. Den fremstår i dag som et smykke av en kirke i vakker barokkstil. Her får vi oppleve en minikonsert av lokale indianske musikere som spiller typisk indianerbarokk, en arv fra jesuittene. Vi spiser lunsj før vi reiser vider til Concepción hvor vi skal overnatte på byens beste hotell, Gran

Hotel Concepción. Middag på en lokal restaurant. (Full pensjon)

Dag 5 - Onsdag 13. november Concepción - Santa Cruz

Etter frokost besøker vi også her byens kirke som er fra 1700-tallet og restaurert i 1982. Denne kirken regnes som et arkitektonisk mesterverk og er muligens den aller flotteste som jesuittene etterlot seg! Vi skal også innom noen av de små kunst-verkstedene som er levevei for mange av innbyggerne, og besøke stedets museum. Det blir lunsj på en lokal restaurant før vi returnerer til Santa Cruz for overnatting og middag på Hotel Camino Real. (Full pensjon)

Dag 6 - Torsdag 14. november Santa Cruz - Sucre

Fra flyplassen i Santa Cruz flyr vi til byen Sucre som står på UNESCO’s liste over «World Patrimony». Ettersom Sucre var scene for Bolivias frigjøring, er byen fortsatt konstitu­ sjonell hovedstad, og høyesterett har sete i Sucre. Vi sjekker inn på Hotel Parador Santa María og spiser lunsj på en av byens bedre restauranter. Om ettermiddagen skal vi bli bedre kjent med byen som kalles «Bolivias hvite hode» pga. de hvitkalkede husene. I «Casa de la Libertad» erklærte general Sucre Bolivias uavhengighet i 1825, og byens universitet, grunnlagt i 1673, er det nest eldste i Sør-Amerika. Vi har flere interessante besøk på programmet og avslutter dagen med middag med typisk dans og musikk fra denne regionen. (Full pensjon)

Dag 7 - Fredag 15. november Sucre - Potosi

5 km utenfor Sucre ligger Palacio de la Glorieta, et slott som vitner om den enorme velstanden i området på 1800-tallet. Vi besøker slottet før vi reiser videre til sølvbyen Potosí hvor vi skal bo på Hotel Coloso. Når vi nærmer oss Potosí stiger det mektige «Cerro Rico» – Sølvfjellet


9.11 - 23.11.2013

Les mer på www.sabra.no

Monolitten i Tiwanako – frem i horisonten og fører oss fem hundre år tilbake i tiden da byen bugnet av sølv som brakte rikdom og velstand til de spanske makthaverne. Potosi var med sine sølvforekomster faktisk med å danne grunnlaget for moderne pengehusholdning i Europa! Siden Potosi ligger på 4000 m over havet, tar vi det rolig de første timene. Dagens lunsj blir på en lokal restaurant og middag på hotellet. (Full pensjon)

Dag 8 - Lørdag 16. november Potosi - Uyuni

I formiddag gjør vi oss kjent i Potosi. Sølvfjellet i Potosi skjulte verdens største kjente sølvåre. Her tvang spanjolene indianske slaver til å jobbe for seg. Flere millioner slaver (etter hvert også afrikanere og asiatere) satte livet til for spanskekongens sølvtørst i Potosi. Vi går inn i en av gruvesjaktene og besøker også «Casa Real de la Moneda», Det kgl. Myntverk som ble bygget i 1542 og i dag er et innholdsrikt museum. Bl.a. får vi se originale myntpresser i tre som ble betjent av afrikanske slaver. Hvis tiden strekker til, besøker vi også Santa Teresa-klosteret og får et møte med nonnene som fortsatt bor og lever her. Etter lunsj går turen videre til saltsjøen i Uyuni. Her blir det innlosjering og middag på Hotel Luna Salada. Hotellet er bygd i saltblokker, og er en eksotisk opplevelse. (Full pensjon)

Dag 9 - Søndag 17. november Saltsjøen i Uyuni

Vi befinner oss nå ved verdens største saltsjø, hele 10 600 km2 stor og et mektig syn! Etter frokost drar vi inn til landsbyen Colchani som er senter for utvinning og salg av salt. Herfra kjører vi ut på selve saltsajøen og besøker «Ojos de Agua». Vi får se hvordan saltblokker tas ut og besøker saltmuseet. Videre skal vi innom «Isla Pescado», en øy i salthavet hvor verdens

Barokkirken i Concepción høyeste kaktuser vokser. Det blir lunsj på øya, og de som har lyst blir med på en liten fottur. Deretter retur til vårt hotell for middag og ny overnatting. (Full pensjon)

Dag 10 - Mandag 18. november Uyuni – La Paz

I dag blir det ekstra god tid til frokost med avreise fra hotellet ca kl 1200 til Uyuni flyplass for å fly til hovedstaden La Paz. Vi ankommer flyplassen i La Paz på høysletta ovenfor byen. Transport ned til sentrum og Apart Hotel Ritz. Vi innlosjeres på hotellet, og reiseleder tilbyr samlet middag (ikke inkludert) på en av byens bedre restauranter for dem som har lyst om kvelden. (Frokost)

Dag 11 - Tirsdag 19. november La Paz

Det er tid for å utforske Bolivias politiske hovedstad. Ingen andre hovedsteder i Sør-Amerika har så stort innslag av indianere i sine tradisjonelle drakter. Byen er fargerik og omgitt av majestetiske, snødekte fjell. Millionbyen klatrer opp fjellsidene, og på sletten ovenfor ligger tvillingbyen El Alto, som før var en bydel i La Paz, men som nå er egen millionby. Vi besøker severdigheter i La Paz, er innom heksemarkedet og Månedalen, og skuer ut over byen fra utsiktspunktet Killi Killi. Det blir lunsj på en lokal restaurant og tilbud om middag (ikke inkludert) om kvelden. (Halv pensjon)

Dag 12 - Onsdag 20. november Til Tiwanako og Copacabana

Etter frokost går turen til inkakulturens vugge i Tiwanako (Tihuanaco) som selvsagt også står på kulturarvlisten til UNESCO. Vi kjører opp på høysletten Altiplano og fortsetter en times tid før vi er fremme ved inkabyen som langt tilbake lå ved bredden av Titicacasjøen da den var

vesentlig større enn i dag. Ved besøk på stedet og et lokalt museum får vi et godt inntrykk av tidlig inkahistorie. Spesielt kjent er Solporten og monolitten Ponce. Vi spiser lunsj på en lokal restaurant og fortsetter til Copacabana (som har fått en strand i Rio oppkalt etter seg!), en vakker by som ligger ved bredden av Titicaca­ sjøen. Her overnatter vi på et forholdsvis enkelt hotell, Hotel Estelar del Titicaca, og reiseleder legger til rette for felles middag (ikke inkludert) om kvelden. (Halv pensjon)

Dag 13 - Torsdag 21. november Copacabana - La Paz

Ute i Titicacsjøen ligger Soløya med det gamle Pilcocaina-templet fra inkatiden. Soløya var et av inkakulturens viktigste sentre, og mye mystikk omgir denne øya en times båttur ut fra Copacabana. Vi besøker øya og spiser lunsj der ute, før vi returnerer til land og videre tilbake til La Paz og Apart Hotel Ritz. Siden dette er siste dagen før hjemreise, blir det avskjedsmiddag på hotellet. (Full pensjon)

Dag 14 - Fredag 22. november Flyreise La Paz - Lima - Norge

I dag blir det tidlig transport til flyplassen for avreise til Lima med flyselskapet LAN. Vi ankommer Lima om formiddagen, og må vente til kvelden før KLM letter med kurs for Amsterdam kl 21:15. Reiseleder legger til rette for tur inn til Lima sentrum (ikke inkludert), evt. til museum, kjøpesenter el. lign. for dem som ikke ønsker å vente på flyplassen. Det er dessverre ikke mulig å få til bedre forbindelse fra La Paz til Lima. (Flymat)

Dag 15 - Lørdag 23. november Ankomst Norge

Ankomst Amsterdam kl 15:30, og videre til Oslo kl 17:05 med ankomst Gardermoen kl 18:50.


Pris per person Kr 31 590,- + flyavgifter La Paz by night Visum

Det er ikke nødvendig for norske turister å søke visum verken til Peru eller Bolivia. NB: Husk pass som er gyldig 6 mnd etter hjemkomst! Vi anbefaler også å ta med en fotokopi av passet og oppbevare dette atskilt fra passet.

Vaksiner

Vaksiner er ikke lovpålagt, men vi anbefaler Gulfeber, samt å være oppdatert på difteri/stivkrampe, polio og hepatitt B (Twinrix). Ta kontakt med ditt lokale helsekontor i god tid før turen!

Reiseapotek

Ta med et lite reiseapotek i tillegg til evt. faste medisiner. Vi anbefaler tabletter mot reisesyke og hodepine, yoghurttabletter (regulerer fordøyelsen), kulltabletter og immodium (mot diaré), solkrem med høy faktor og leppepomade. Ta med en vekkerklokke for sikkerhets skyld og en liten lommelykt. Håndhygiene er viktig. Ta gjerne med gel eller spray til hånddesinfeksjon.

Valuta

Du bør ta med en del US-dollar i kontanter. De fleste kredittkort er gangbare og det er tilgang til minibanker for kontantuttak. Den bolivianske myntenhet heter «Bolivianos» og kan veksles mot US-dollar på hoteller og vekslehus. Kursen ligger på ca. 6,90 bol. pr. US-dollar.

Shopping

Bolivia har et rikt utvalg av indiansk kunsthåndverk. Du får kjøpt håndstrikkede gensere og vevde tepper i lama- og alpakkaull, gull- og sølvarbeider, keramikk, hånddekorert lær og ellers typiske souvenir-artikler – til meget hyggelige priser!

Høyden

Første del av denne turen vil foregå i lavlandet og moderate høyder. Santa Cruz ligger på 415 m og Sucre på 2800 m. I Potosi vil vi merke den tynne luften. Hos noen kan det gi forbigående hodepine, kvalme og en følelse av ikke å få nok oksygen. «Høydesyken» kan motvirkes med tabletter og druesukker som fås kjøpt lokalt. Ved behov tilbyr vi dessuten oksygen fra flaske under oppholdet i høyden. Det er mulig å forebygge høydesyke med legemiddelet Diamox. Dette må du i så fall få av legen før du reiser. Men den beste høydemedisin er å ta det med ro, drikke mye væske, gå sakte og unngå stress. Dersom du har hjerteproblemer bør du kontakte lege før du bestemmer deg for turen. Erfaringsmessig er det ikke noe problem med høyt blodtrykk i høyden.

Klima og klær

Klimaet i Bolivia veksler med høyden. November er «vår»-måned og tørketid. Santa Cruz har dagtemperaturer på mellom 20 og 30 ºC. I Sucre er klimaet friskt og behagelig med ca 20 ºC om dagene. I Potosi, Uyuni og La Paz er det vanligvis god solvarme om dagen, men kaldt om kveldene. Ta med lett bomullstøy, genser og vindtett anorakk. De fleste blir overrasket over temperaturen om kvelden og nattene i høylandet. Folk er vant til å ha det kaldt inne, og hotellrommene kan oppleves kalde. Derfor anbefaler vi godt og varmt undertøy og nattøy. Litt penere tøy til middager kan være greit. Husk dessuten gode tursko, gjerne joggesko. En lett regnjakke eller paraply kan være fornuftig å ha på lur, selv om vi forventer pent vær. Regntiden er fra januar til mars. Husk også badetøy (basseng på noen hoteller) og en liten tursekk.

Mat

På hoteller og restauranter som er med i programmet kan du trygt spise det du får servert. Vær likevel varsom med råkostsalater! Vær også forsiktig med å kjøpe mat på «gaten». Ellers gjelder de samme forsiktighetsregler som i Syd-Europa: • Drikk ikke ukokt vann • All frukt må skrelles • Prøv å unngå mat som ikke er kokt eller stekt.

Strøm

Bolivia bruker 220 V / 50 Hz. De fleste norske apparater med originale stikkontakter kan brukes.

Tipsing

Det forventes at hver deltager gir tips til lokale guider, hjelpere og sjåfører. Dette utgjør totalt kr 400,- pr. deltager. Vi samler inn dette en av de første dagene, slik at reiseleder fordeler tips underveis.

Bagasje

Fri bagasje på flyet er 1 kolli av inntil 23 kg. Husk bagasjeplass til ting du kjøper med deg fra Bolivia.

(Mobil)telefon

Mobiltelefonnettet i Bolivia fungerer bare med norske apparater med såkalt triband (900/1800/1900).

Sikkerhet

Bolivia regnes som et trygt land for turister å reise i, men det finnes selvsagt en og annen lommetyv som ser seg om etter uforsiktige turister. Det er derfor lurt å unngå store folkemengder, og vi anbefaler våre deltagere ikke å bære kontanter, pass og verdipapirer i ytterlommene, men i en egnet lomme/veske innenfor klærne.

Tillegg for enkeltrom Kr 2 950,Prisen inkluderer

»» Flyreise t/r Oslo - Bolivia »» Del i dobbeltrom i gode hoteller »» Måltider som oppgitt i programmet »» Transport og inngangsbilletter ifølge programmet »» Engelsktalende lokale guider »» Norsk reiseleder

Prisen inkluderer ikke

»» Tilslutning innenriks i Norge »» Flyskatt, p. t. kr 3610,- (KLM) og 488,- (LAN) (NB: Kan endres) »» Innenriks flyplassavgift, bol 15,(ca usd 2,50) pr. flyvning »» Utreiseskatt fra Bolivia (flyplassavgift), usd 25,»» Drikke til lunsj og middager »» Tips i Bolivia, kr 400,-

Utreisested: KLM flyr fra flere byer i SørNorge. Kryss av i påmeldingsskjema hvis du ønsker utreise fra en av disse. Forbehold om endring av flytider. Ta kontakt med oss om evt. tidendringer hvis du selv skal bestille tilslutning.

Hoteller:

Vi benytter følgende turisthoteller med god standard: Lima: Hotel El Tambo www.eltamboperu.com

Santa Cruz: Hotel Camino Real www.caminoreal.com.bo

Concepción: Gran Hotel Concepción www.granhotelconcepcion.com.bo Sucre: Hotel Parador Santa Maria www.parador.com.bo Potosi: Hotel Coloso www.potosi.com

Uyuni: Luna Salada Hotel www.lunasaladahotel.com.bo La Paz: Apart Hotel Ritz www.ritzbolivia.com

Copcabana: Hotel Estelar del Titicaca www.titicacabolivia.com

Reiseleder:

Jon Espeland mob. 413 04 882 // jon@sabra.no Sabra Tours, telefon 24 14 94 00

Bolivia - en festreise bakenfor Andesfjellene  

Temareise til Bolivia i november

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you