Page 1

Over alt ellers har dramatiske hendeler funnet sted. Det som det står om nå, er om det bhutanesiske folket og vår religion skal overleve. Vi er virkelig den siste skanse for buddhismen i Himalaya.” Druk Gyalpo / Kong Jigme Singye Wangchuck

22.3. – 8.4. 2013

De kaller landet sitt Paradis:

Bhutan og Sikkim - det siste Shangri-La

Reiseleder: Gunnar Skjolden

Bhutan, Tordendragens rike, ligger godt g jemt i hjertet av Himalaya. Det grenser mot Tibet i nord, Sikkim i vest og India i sør. Her er snødekte fjelltopper i nord - der isbreene smelter og lager store elver som strømmer nedover fjellsidene og vanner de grønne, frodige dalførene og passerer g jennom tropisk jungel ved den indiske grensen. Bhutan er verdens eneste buddhistiske kongedømme - et land fullt av kontraster.

Landet er på størrelse med Sveits, men langt mer sparsommelig befolket. Det har en helt egen sjarme – magi, vil mange si. Fjellene er vakre, fjerne, opphøyede – i den grad man ser dem, skogen er tettvokst, og folket vennlig. Luften er krystallklar, arkitekturen egenartet, religionen særegen, kunsten fremragende. Her er ingen tiggere, svært lite tyveri, så og si

ingen vold og kriminalitet. Landet har aldri vært kolonisert, og folket er svært stolte av kulturen sin. Tidspunktet for turen faller sammen med den store årlige religiøse festivalen, Paro Tsechu. Høytiden foregår over flere dager, med det avsluttende klimaks når verdens største thanka (religiøst billedteppe) rulles ned langs veggen av Paros gamle kloster i det solen står opp.

Festivalen samler folk fra alle deler av landet. Det er en unik opplevelse vi får dele med bhutaneserne, med mulighet for å møte folk fra alle kanter av landet, se de farverike folkedraktene og oppleve festen på nært hold. Religiøse festivaler i Bhutan er høytid, men også fest og moro, med sang, musikk og dans. Er vi heldige, får vi oppleve nasjonalsporten, bueskyting, på nært hold. Bhutan har deltatt i denne grenen i de olympiske leker.


Bhutan og Sikkim - det siste Shangri-La

Mens kongen av Bhutan er mer opptatt av

«brutto nasjonal lykke» enn av den evige kamp for materiell velstand og bruttonasjonalprodukt, og vokter landets politiske, økonomiske og kulturelle selvstendighet med ørneblikk og nidkjærhet, er Sikkim, et annet gammelt kongerike litt lenger vest i Himalayas sørskråninger, nesten totalt integrert i India. Her møtes buddhistiske fjellfolk og hinduer fra lavere strøk på en myldrende kulturell og økonomisk arena. Og mens Himalaya, snøens bolig, virker ganske fjern i de skogkledte skråningene i Bhutan, er Kanchenjunga, verdens tredje høyeste fjell, alltid innenfor

Les mer på www.sabra.no

synsfeltet i sentrale deler av Sikkim. Beymul Denjong kaller fjellfolkene landet sitt, Den skjulte dal med ris-marker. På kulturelitens språk betyr Sikkim Det lykkelige hus. «Urbefolkningen» lepchaene kaller regionen Nye-mae-el. Det betyr Paradis...

Adkomst er ikke så enkelt. Bare Bhutans eget flyselskap har trafikk dit, noen dager i uken. Vi har valgt å fly ut og hjem via Kolkata. Det gir litt tid til akklimatisering på vei ut, og en kjapp pust i bakken på vei hjem. Litt komplisert, men det beste vi kunne finne.

Vi er blant de få som får oppleve dette. Bhutan

For mange er dette reisen til Shangri-La, et

har klare grenser for hvor mange turister som slipper inn – og det koster. Innkvarteringen er grei: Både i Bhutan og i Sikkim på gode lodger og små hoteller. Maten er nærmest hjemmelaget. Hyggefaktoren er høy. Og fjellfolkene gjør et dypt inntrykk.

nærmest mytisk land gjemt dypt inn blant fjellene. Det er vår, og rhododendrontrær og magnolia står i blomst. I liene ligger tepper av vårprimula. Tempelklokker klinger. Eventyret kan begynne...

Dagsprogram Dag 1 – fredag 22. mars Fly Oslo – Doha

Avreise fra Oslo kl. 15.00 med Qatar Airways direkte til Doha der vi ankommer ved midnatt. Visum og overnatting er inkludert.

Dag 2 – lørdag 23. mars

Sightseeing i Doha, fly til Kolkata

Vi har formiddagen på oss til å oppdage dynamiske og ekspanderende Doha, hovedstad i emiratet Qatar, og så en pust i bakken før vi sjekker inn for direktefly med Qatar Airways med avgang kl. 19.00 til Kolkata, der vi ankommer litt over midnatt, kl. 02.15.

Dag 3 – søndag 24. mars Kolkata

Lang og lat morgen før vi begynner å utforske Kolkata. Kolkata var hovedstad i britisk India fra 1772 til 1911 og har praktbygg som viser tilbake til denne ærerike historien. Vi skal se Victoria Memorial som hyller kolonifortiden. Men vis skal også høre historier om dagens vanskelige virkelighet, og besøke Moder Theresas grav og et barnehjem. Alt vi har hørt om Kolkata er sant, men midt i dette vil vi finne at dette er en veldig fascinerende by.

Dag 4 – mandag 25. mars Kolkata

Vi fortsetter å utforske sprell levende Kolkata. En bokbasar for høyskolestudenter gir oss et inntrykk av bengalernes kulturelle orientering, vi ser blomstermarkedet ved Howra-broen. Vi ser gudebildemakerne i Kumar Toli. Og byens flotte jain-tempel, som tilhører byens innflytelsesrike handelsmenn.

Dag 5 – tirsdag 26. mars Fly Kolkata – Paro

Litt ut på morgenen flyr vi Druk Airs moderne fly til Paro (2280 moh), en vakker innflyvning, og etter enkle innreiseformaliteter og dype drag av frisk fjelluft, drar vi ut på landeveien i det vakre vårlandskapet. Hvilket kultursjokk! Glem Kolkatas støy og mylder – i Bhutan hersker en


22.3 - 8.4.2013

Les mer på www.sabra.no Dag 10 – søndag 31. mars

Gangtey – Thimpu (160 km)

Vi besøker Gangtey-klosteret, et viktig buddhistisk senter med mange munker. Så fortsetter turen mot vest, og vi når fram til Thimpu (2320 moh) til sen lunsj. Utpå ettermiddagen begynner vi med å gjøre oss kjent med byen, kanskje kongehusets minnehall er et passende sted å starte.

Dag 11 – mandag 1. april Thimpu

stillhet som er til å ta og føle på. Luften er ren og klar. Og så: Stillheten brytes av toner fra tibetanske lurer og cymbaler, en tsechu er på gang, klosterhøytid i byens festning, Paro Dzong. Et lokalt mylder av folk i sin fineste stas, vannkjemmet og nyfriserte. Det kan bli vanskelig å bryte opp fra festlighetene og komme seg i hus på hotellet.

Dag 6 – onsdag 27. mars Paro

Opp før soloppgang – dette er dagen da den store thanka, en kjempemessig brodert buddhistisk ”ikon”, et mirakel av et bildeteppe, rulles ut på klosterveggen, presis i solrenningen. Dette er høytidens klimaks – og årets høydepunkt i Paro-dalen, lagt til vårens vakreste tid. Et høydepunkt i enhver reiseglads minne, gled dere!! Vi skal se museet i Paro, i et gammelt festningstårn. Vi skal klatre i åsene, til fots eller med hest, til Taktsang-klosteret, ”Tiger-hiet”. Klosteret er tilegnet helgenen Guru Padma-­ sambhava som ifølge historien kom flyvende på en gravid tiger fra det nordlige Pakistan og landet på dette stedet. Han innførte buddhismen i Bhutan – og Tibet, og klosteret er et viktig valfartssted. Taktsang brant ned for noen år siden, men er i ferd med å gjenreises. Et utrolig sted! Men vi skal heller ikke glemme høytiden: Dagsprogrammet bestemmes med et blikk på høydepunkter under tempelfesten Det vil være store danseopptrinn og et spennende folkeliv.

Dag 7 – torsdag 28. mars

Paro – landeveien til Punakha (145km)

Dagen byr på en lang, men utrolig vakker etappe videre. Vi passerer først Thimpu, den snodige hovedstaden i Bhutan. Vi skal bli bedre kjent med byen senere, men når å forundre oss over trafikkpolitiets ”ballett” i rundkjøringen mens vi spiser lunsj. Utpå ettermiddagen når vi, ad svingende veier, Dochu La-passet på 3.050 meter over havet. ”Lovet være Gud”, roper bhutaneserne, skoger av bønneflagg blafrer i vinden og i godt vær har vi en fantastisk utsikt mot Himalaya. På sen ettermiddag når vi fram til den gamle hovedstad, Punakha (1250 moh).

Dag 8 – fredag 29. mars Punakha

Vi utforsker Punakha, Bhutans tradisjonelle vinterhovedstad, med en flott, sterk dzong, der Bhutans åndelige overhode, Jie Khempo residerer med sitt hoff av munker vinterstid. Litt utenfor byen, på fine åpne jorder, ligger en liten helligdom viet minnet om den ”gale munken”, Drukpa Kinely. Fin vandretur ut til helligdommen, mange historier å fortelle. Vi besøker også den mektige festningen Wangdi Phodrang med en fantastisk beliggenhet høyt over stedet der elver møtes.

Dag 9 – lørdag 30. mars

Punakha – Gangtey (90 km)

Dagens rute går videre østover – ingen ende på svingene. Vi passerer igjen den imponerende Wangdi Phodrang-festningen. Videre mot øst innen vi ut på dagen tar av mot syd, og kjører gjennom store skoger av mini-bambus ned i Gangtey-dalen (2830 moh). Så vakker! En vid åpen dal med slake skråninger som åpner seg mot uendeligheten. Skoger, klostre, beitemarker, gårder. Her overvintrer store flokker av svarthalsede traner som kommer inn fra Tibet – vi får se om de fremdeles er her eller om vårtrekket allerede har funnet sted. Her bor vi meget enkelt i «Villa Gjennomtrekk», men hva det mangler på komfort, tar de igjen på hygge og stemning. Kos til tusen når de fyrer opp i ”svarten”, så den står og hopper på sine jernføtter.

Thimpu er en storby, en hovedstad, som ikke har trafikklys, kun tre rundkjøringer, og politi-boksene er dekorert med drager. Byen består for det meste av handelsmenn og statsansatte, og noen bønder. Vi skal se deler av byens dzong, Bhutans politiske og religiøse sentrum, vi skal prøve å se landets nasjonaldyr, takin, kanskje blir det folkloreoppvisning, før vi forsetter runden til nasjonalbiblioteket, Kunst – og håndverksinstituttet, en papirfabrikk, en gullsmed og andre håndverksteder i byen. Thimpu er en fascinerende og levende by.

Dag 12 – tirsdag 2. april

Thimpu – Puntsholing (195 km)

Tilbake mot Paro og derfra nedover og atter nedover bakke, utallige svinger, inn i åslandskapet Dooars, som markerer det naturlige grenseland mellom Bhutan og Himalayas fjellverden og det indiske slettelandet. Underveis skimter vi festninger som ble bygget for å beskytte handelsmenn og deres varer på det som dengang var en viktig handelsvei mot Tibet. På sen ettermiddag når vi Puntsholing (300 moh) og grenseporten mot India – en helt annen verden, fjernt fra Himalayas ro og rene luft.

Dag 13 – onsdag 3. april

Puntscholing – grensepassering til India – Darjeeling (225 km)

Innreiseformalitetene til India går rimelig greit, og vi oppdager at denne delen av Vest-Bengal er utrolig vakker. Byene er små, det er flere mennesker på veiene enn i Bhutan, men ikke altfor mange – og landskapet er endeløse bølgende teplantasjer. Vi passerer Siliguri og kommer inn i darjeeling-teens hjemland. Darjeeling ligger på 2134 m over havet og var britenes sommerresidens i kolonitiden.


Les mer på www.sabra.no

Fremdeles merkes kolonistemningen, og befolkningen er en salig blanding av bengalere, nepalesere, tibetanere og andre fjellfolk. Byenes pulserende liv føles ikke minst på bytorvet, Chaurastha, der en gammel musikkpaviljong er sentrum for et broget liv, og i den travle butikkgaten The Mall.

Dag 14 – torsdag 4. april Darjeeling

Vi har hele dagen til å utforske Darjeeling, den magiske tordenkiles land. Vi vil lære mer om te, og besøker Happy Valley Tea Estate. Himalayan Mountaineering Institute ble tidligere ledet av avdøde Tenzing Norgay, Darjeelings mest berømte sønn, han som var den første til å bestige Mt. Everest sammen med Sir Edmund Hillary. Instituttets museum dokumenterer fjellklatringens historie i Hamalaya fra den spede begynnelse i 1857 og viser utstyret som Tenzing og Hillary brukte i 1953. Her er himalaya-sortbjørn, sibir-tiger, rød panda og relativt vellykkede forsøk på oppdrett av snøleopard. På ettermiddagen blir det tur med ”dukketoget” til Ghoom. Med en sporvidde på bare 60 cm går sporet i elegante sløyfer og hårnål-svinger fra lavlandet opp til Darjeeling og videre til Ghoom på 2438 moh. De små vognene trekkes og skyves av fresende og dampende lokomotiver – som de har gjort i hundre og tredve år, siden 1881. Det er fasinerende å se, et imponerende stykke ingeniørkunst som nå står på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Dag 15 – fredag 5. april

Darjeeling – Gangtok (116 km)

Vi tørner ut før daggry og bestiger Tiger Hill (2590 moh) for å se Himalaya i soloppgang, i godvær kan vi se Mt. Everest og det storslåtte Kanchenjunga-massivet. Etter en styrkende frokost tar vi landeveien fatt, og utpå dagen

krysser vi grensen til Sikkim, og når fram til det gamle fyrstedømmes hovedstad Gangtok (1547 moh). Gangtok må være verdens meste bakkede hovedstad. Intet er flatt. Men i bakkene gjør vi stadig nye oppdagelser. Aller høyest ligger Ganesh Tok utkikkspunkt, med et strålende utsyn mot Himalaya i tidlig morgensol, om morgenen er klar. I den tidligere fyrstens palass ligger et spennende buddhistisk kloster, her er et interessant senter for tibetanske studier, og litt lenger ned ligger et håndverkssenter og en botanisk have. Og på kvelden er det marked!

Dag 16 – lørdag 6. april

Gangtok – Kalimpong (100 km)

Vi begynner dagen med en landsbyvandring, kommer nær innpå folk og kultur, får lukte på vanilje og kardemomme og andre eksotiske planter. Kalimpong (1250 moh) var også en ”hillstation” for briter som flyktet fra varmen i Calcutta i kolonitiden, og er fremdeles en viktig skoleby: Barn av velstående familier over hele Sør-Asia går på pensjonatskoler her. Byen har også et buddhistisk kloster og farverike blostergartnerier.

Pris per person Kr. 38.800,Tillegg for enkeltrom Kr. 6.500,Prisen inkluderer »»Flyreise Oslo – Doha – Kolkata

– Doha – Oslo med Qatar Airlines (tillegg for avreise fra andre steder i Norge), samt Druk Air på strekningen Kolkata – Paro og Jet Airways eller tilsvarende på strekningen Bagdogra – Kolkata »»Flyskatt pr. 04.07.12 (kan økes av flyselskapene) »»Del i dobbeltrom på rundreisen iflg. program, og helpensjon »»Alle utflukter iflg. program »»Lokale guider og norsk reiseleder

Prisen inkluderer ikke »»Avbestillingsforsikring ved sykdom før avreise samt reiseforsikring

»»Drikkepenger til guider og sjåfører og andre personlige utgifter

»»Visum til Bhutan og India, for tiden ca kr. 700, - ordnes av Sabra Tours og lokale partnere, faktureres etter de respektive lands satser

Formiddagens bussetappe tar oss ganske brutalt ned i lavlandets mylder og varme, og det er en liten times flytur fra Bagdogra (120 moh) til Kolkata, der vi har et par rom til vask og skift og bagasje på et hotell nær flyplassen. Middag og en liten hvil.

Prisen er basert på kjente skatter, avgifter og valutakurser pr. 5. august 2012 og minimum 12 deltakere i gruppen. I tilfelle færre påmeldte forbeholder vi oss retten til å heve prisen eller i verste fall å kansellere turen. I så fall vil beskjed bli gitt senest 30 dager før avreise. Vi tar også forbehold om nødvendige endringer av reiserute, tider, hoteller, etc, både før avreise og etter at turen har startet. Dette er noe av en ekspedisjon, men med meget god standard.

Dag 18 – mandag 8. april

Forvent ingen luksus. Hotellene er mer som

Dag 17 – søndag 7. april

Kalimpong – Bagdogra (95 km) – fly til Kolkata

Hjemreise

Avreise fra hotellet kort over midnatt og flyavgang med Qatar Airlines straks over midnatt, med mellomlanding i Doha før vi ankommer Oslo kl. kl. 14.25.

pensjonater, men med bad og toalett til hvert rom (ikke i Farmhouse i Gangtey 8. april, det er som ”på hytta” i gamle dager). Maten er enkel og hjemmelaget, velsmakende og ren. Antrekk: Sporty. Dette er en tur med genser og joggesko.

Veiene i Himalayas sydskråninger er en historie for seg. Prøv ikke å telle svinger – de er utallige! Gjennomsnittsfart 30 km/t eller så, vanligvis i minibusser. En svir å krysse VestBengal 12. april, der kan sjåføren gi på litt. Tro oss, han gjør det! Hoteller:

»»Naksel Resort, Paro »»Meri Punsum Resort eller Damchen Resort, Punakha

»»Dewachen Resort eller Phunchosoling Farm House, Gangtey

»»Phuntso Pelri, Thimpu »»Lhaki Hotel, Phunsoling »»Elgin, Darjeeling »»Denzong Residency, Gangtok »»Himalayan Hotel, Kalimpong »»Peerless Inn, Kolkata For spørsmål eller flere opplysninger om turen, ta kontakt med Gunnar Skjolden 24 14 94 00 gunnar.skjolden@sabra.no

Sitatet av Kong Jigme Singye Wangchuck er gjengitt fra Barbara Crosette: «So Close to Heaven. The Vanishing Kingdoms of the Himalayas», New York 1995. Kong Jigme Singye Wangchuck ble i 2006 / 2008 avløst av sin sønn King Jigme Khesar Namgyal Wangchuck. Tittelen Druk Gyalpo betyr Dragekongen

Vi tar forbehold om evt. trykkfeil.

Temareise Bhutan 2013  

Reiseleder Gunnar Skjolden

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you