Sabmes55

Page 1

w om w s.c wbme sa

SABMés Abril 2017

SABMés revista gratüita de SAB

www.sabmes.com Num 55 - Abril 2017

La revista gratüita d’informació general de Sant Andreu de la Barca!

Entrevista

isabel clara simó Comunicacions

Un bus comunicarà Sant Andreu i Castellbisbal

L’estat de la ciutat.

Els instituts ens informen

Pag

1


SABMés revista gratüita de SAB www.sabmes.com Num 55 Abril 2017

isabel clara simó

PREMI D’HONOR DE LES LLETRES CATALANES 2017 Isabel-Clara Simó (Alcoi, 1943) és la darrera guanyadora del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Ens rep al seu pis de Barcelona i, tot just entrar, hi trobem una estanteria que recull bona part de la seva trajectòria literària, ‘La Salvatge’, ‘És quan miro que hi veig clar’ o el seu darrer llibre ‘Jonàs’ (Edicions 62, 2016). Creu de Sant Jordi el 1999, aquesta escriptora i periodista ha dirigit la revista ‘Canigó’ i ara escriu articles a ‘El Punt Avui’. Parlem de la seva trajectòria, de literatura, del País Valencià, del procés independentista i, fins i tot, trobem una escletxa perquè es reconegui assídua als capítol repetits de la sèrie ‘The Big Bang Theory’.

és un culebrot, si només fa pensar és un totxo filosòfic. Però, si aconsegueixes les dues coses, encara que sigui en un lector determinat, aquesta novel•la és bona. Com han evolucionat els seus llibres? El que sé és que cada llibre intento que sigui diferent dels altres i que cada pàgina sigui una miqueta millor que l’anterior, perquè tota la vida ets un aprenent d’escriptor.

Premi d’honor de les lletres catalanes. Què se sent al estar a la mateixa llista que Rodoreda, Espriu o Carné? Prefereixo no pensar-ho que estic en aquesta mateixa llista. És un premi important. Crec que han influït diverses coses. Ha influït que sóc vella, sinó no tens prou trajectòria perquè et donin aquestes coses. Ha influït que sóc dona, perquè tenen un dèficit de dones important, i ha influït que sóc valenciana, perquè ara toca perifèria. També alguna cosa que dec haver fet ben feta en literatura. Quina és la intenció de la seva obra literària? Cada llibre té una intenció diferent. Jo crec que la literatura no serveix per res, és una obra d’art. No és una guia de viatges, ni una guia ètica, ni una guia per presumir davant dels amics, no és ornamental. En el meu cas, pot ser bo o dolent, intento que no tingui una intenció utilitària. Sempre dic que qui vulgui utilitat vagi a la ferreteria. Ara bé, una novel•la ha de Pag fer sentir i ha de fer pensar. Si només fa sentir

2

Ha cercat expressament intentar tocar els diferents pals de la literatura? És una cosa racional i buscada. És més, el fet de ser dona et fa adonar que bona part de la crítica pensa que hi ha una secció femenina i que escrivim només des dels ulls de dona. En canvi, la mare fundadora de la secta de les dones escriptores, Virginia Woolf, deia: “Sigueu dones masculines i homes femenins a l’hora d’escriure”. Però les dones encara som mirades amb la suspicàcia de que parlarem de temes interiors, casolans, de l’amor, de vestidets. Això tindria un contrast brutal si es molestessin a llegir-nos. Es reconeix com a materialista, és important això a l’hora d’escriure? Jo, ideològicament, són una persona materialista, racional. És la meva formació i la meva manera de veure el món. No sóc religiosa, ni de fantasies esotèriques, ni creacionista. He intentat ser racional tota la vida, tothom tenim un punt d’irracionalitat, però crec molt en la raó i per tant sóc materialista. Les coses han de ser demostrables, no pot ser que creguis en l’atzar, en passar les mans o determinades pràctiques que no entren dins el meu concepte de la vida.


SABMés revista gratüita de SAB www.sabmes.com Num 55 - Abril 2017

“La literatura no serveix per res”

I es reflecteix en la seva obra? Jo crec que sí. Tinc lectors que em diuen que jo dic que mai utilitzo la novel•la com un pamflet per convèncer a ningú. Això és cert, però si rasques, la feminista hi és. Si rasques la revolucionària, la d’esquerres hi és. Jo crec que si rasques al fons del llibre, els autors som com un llimac que deixa una baba transparent, però que hi és. Però això està fora del meu control.

L’amor és un tema important en les teves novel•les? Jo diria que no és un tema central en cap novel•la. Si que surten escenes d’amor, però a mi m’interessa més el desamor. M’interessa més la impossibilitat de comunicar-nos, més que no l’enamorament entusiàstic. Això és poc literari. Igual que les novel•les felices no són literàries. Les novel•les han de ser desgraciades. Jo m’acuso de ser una mica bestiota. L’amor, directament, és massa feliç, poc novel•lesc. Hi ha connexions entre el seu pensament polític i la seva novel•la? Jo crec que no. Hi ha gent que ho fa i en té dret, però jo prefereixo reflexionar sobre l’aventura humana. Creu que el fet de ser dona ha ajudat a que se t’hagi criticat per “escriure per tietes”? Això m’ho va dir un amic, que deia que la imatge que jo donava al mandarinat de la cultura barcelonina era de que escrivia per tietes, però que això ho deien perquè no m’havien llegit. He rebut crítiques molt ferotges perquè m’hagin donat el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Deien que si no hi havia un autor millor. Sempre home, és clar. Això és un atavisme que ens costarà molt de trencar a les dones. Més encara perquè hi ha dones que continuen escrivint com a donetes i això ens fa molt mal. Igual que hi ha homes que escriuen només d’aventures i no té cap significat ni voluntat, només per passar l’estona. La comercialització ha fet molt mal a la literatura.

Creu que no es fa una lectura prou fonda de les obres fetes per dones catalanes? N’estic convençuda, en carn pròpia. Perquè és tant important Joan Fuster? Fuster ha estat l’intel•lectual pal de paller de tota la renovació cultural valenciana. Tots l’adoràvem, era el nostre far, un home d’una intel•ligència brillant. Si arriba a ser francès, estaria llegit a totes les escoles del món. Text: Xavier Puig I Sedano / Clack

Pag

3


l’estat de la ciutat conferència anual de l’alcalde

SABMés revista gratüita de SAB www.sabmes.com Num 55 Abril 2017

L’alcalde de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca, ha defensat una administració resolutiva, àgil i pròxima als ciutadans i ha assegurat que el futur del municipi ha d’anar de la mà de les noves tecnologies.

Llorca ha fet aquestes declaracions durant la conferència anual que pronuncia sobre l’estat de la ciutat, que ha tingut com a escenari el Teatre Núria Espert.

L’alcalde ha reconegut que la “situació econòmica millora” però ha advertit que “no podem abaixar la guàrdia i hem de posar unes bases sòlides per a la reconstrucció de la societat”. Llorca ha recordat que durant el darrer any 300 famílies s’han adreçat per primera Pag vegada a l’Ajuntament perquè no podien 4 pagar els rebuts dels subministraments

bàsics i ha recordat que el consistori ha hagut d’invertir un milió d’euros per mantenir serveis que corresponen a d’altres administracions.

L’alcalde ha defensat un ajuntament “àgil, pròxim i proper” i ha assegurat que “per poder fer-ho les noves tecnologies han de jugar un paper fonamental”, que ha recordat que ja es fan servir “amb el servei de watsapp directe amb l’alcalde, que cada mes fa servir un centenar de persones”.

“El govern té idees, projectes i força per treballar però ho volem fer de la mà dels ciutadans perquè junts podem construir la ciutat que està cridada a ser la locomotora del Baix Llobregat Nord”, ha dit Llorca.


Una línea de autobús comunicará Sant Andreu de la Barca y Castellbisbal SABMés revista gratüita de SAB

www.sabmes.com Num 55 - Abril 2017

Comunicará con la estación de Renfe cios a los ciudadanos de los dos municipios” y prestará servicio a la zona industrial y ha recordado que unos de los beneficiados

serán los estudiantes de la Universidad Autònoma de Barcelona (UAB), que podrán acUna nueva línea de autobús comunicará a partir del mes de mayo Sant Andreu de la Bar- ceder a la estación de Renfe de Castellbisbal, por donde pasa el tren que va a Bellaterra. ca con Castellbisbal, dando de esta manera El autobús también prestará servicio a la respuesta a una antigua petición ciudadana. zona industrial, facilitando de esta manera el El nuevo servicio tendrá parada en las estaacceso de los trabajadores y aportando una ciones de transporte público, facilitando de alternativa al transporte privado para sus esta manera la intermodalidad, y prestará desplazamientos. servicio a la zona industrial. “El objetivo es ofrecer una alternativa al veLa Generalitat ha dado finalmente el visto hículo privado”, ha dicho Eva Prim, que recubueno a la nueva línea de autobús este mes erda que durante las próximas semanas los de marzo, un trámite imprescindible para su dos ayuntamientos definirán el itinerario del puesta en marcha. El presupuesto anual del autobús y la instalación de las paradas, que servicio es de 60.000 euros, que pagarán a partes iguales los dos ayuntamientos implica- está previsto que comience a funcionar en el mes de mayo. dos y el gobierno autonómico. Para poder viajar en el nuevo autobús se El alcalde de Sant Andreu de la Barca, Enric podrá utilizar la T10 integrada de una zona. Llorca, ha destacado que “la puesta en marcha de la nueva línea permitirá acercar servi-

Pag

5


SABMés revista gratüita de SAB www.sabmes.com Num 55 Abril 2017

Jornada de la diversitat Una trentena d’entitats prenen part de la iniciativa

L

’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca va organitzar el 19 de març la primera edició de la Jornada de la Diversitat, una festa amb la que va voler mostrar les tradicions, costums, gastronomia i folklore de les diferents cultures que integren el municipi.

L

a Jornada de la Diversitat neix amb l’objectiu principal de generar un espai de suport a la difusió i acollida a projectes o entitats d’àmbits d’actuació com la solidaritat, la cultura, l’acollida i suport a les persones.

L

’esplanada del mercat setmanal va acollirir durant tot el matí diversos actes de caràcter lúdic i festiu, un espai que les entitats locals van aprofitar per fer difusió de la seva activitat, informar a la ciutadania dels seus projectes i activitats i de les accions que duen a terme habitualment.

Pag

6

U

na trentena d’entitats de diversos àmbits van participar de la jornada, que va tenir també

una mostra gastronòmica, actuacions folklòriques i la difusió d’informació sobre projectes de solidaritat i cooperació.

L E

a jornada es va completarar amb tallers per als infants assistents i inflables.

l regidor de Participació Ciutadana, Juan Pablo Beas, va destacar que “la diversitat és cultura i amb aquesta mostra ens volem acostar a les diferents cultures que conformen l’ànima de Sant Andreu de la Barca”.

L

es entitats participants van representar cultures com ara la del Marroc, Perú o Colòmbia però també d’altres més pròximes com l’andalusa o la catalana.


SABMés revista gratüita de SAB www.sabmes.com Num 55 - Abril 2017

Pag

7


Handbol

SABMés revista gratüita de SAB www.sabmes.com Num 55 Abril 2017

El Club Handbol Sant Andreu de la Barca participa a la Jornada de la Diversitat

El Club Handbol Sant Andreu de la Barca va participar el passat 19 de març a la primera edició de la Jornada de la Diversitat organitzada per l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca, on les entitats tant culturals com esportives del municipi van poder mostrar les seves activitats a la ciutadania. Per part del Club es va organitzar un espai dirigit a nens i nenes, amb la finalitat de realitzar una introducció de l’handbol en un entorn diferent, ja que la Federació Catalana d’Handbol va cedir un inflable de grans dimensions que simulava una pista de mini handbol.

Pag

8

Durant tot el matí una trentena de nens i nenes d’edats molt diferents van aproparse a l’activitat del Club Handbol Sant Andreu de la Barca i van rebre de la mà dels monitors del Club un tast d’aquest esport. D’altra banda, l’entitat d’handbol va instal•lar una carpa per fer difusió sobre els futurs projectes esportius i explicar les noves accions socials. També van avançar que durant el mes de maig presentaran un nou projecte per integrar més el Club a la vida social del municipi. Fotos: Club de Handbol


HoqueY

SABMés revista gratüita de SAB

www.sabmes.com Num 55 - Abril 2017

un mes de marzo con buenos resultados

el encuentro con el resultado de 0-0, un gran partido y fin de semana que les ayuda a la preparación para el European Hockey Mamis que se disputa el próximo mes de Mayo en Terrassa y en el cual participaran Les Noies de la Barca. Por parte de los Papis este mes trajo los primeros puntos para casa al empatar contra DCulers (equipo de papis) que pertenece al FC Barcelona por 1-1 en les Instalaciones de Montjuïc.

Este mes pasado de Marzo las Mamis han disputado el Interclub Mamis de Athletic Terrassa con un mejor buen sabor de boca en cuanto a resultados, en este interclubs llegó su primera victoria, que seguramente no será la última.

Se enfrentó contra las mamis de Sant Cugat QGates con las que empataron a 0, después jugaron contra las Mamis del Real Club Polo de Barcelona partido que perdió 0-2 y por último se enfrentaron a las Mamis del Linia22HC , encuentro en el que lograron su primera victoria por 0-2. El Domingo fue el equipo invitado por parte del Club Iluro HC de Mataró, que celebraba el día Women Hockey , Un Torneo que disputaron todas las categorías de Hockey Femenino y las Mamis, Les Noies de la Barca disputaron

Otra grata noticia es que los Prebenjamines y Benjamines siguen jugando divirtiéndose y ganando sus partidos en las diferentes competicones que disputan. El Infantil está disputando su campeonato de Hockey Sala y luchando por la llegar a semifinales. Tras dos años de sequía, el Senior consiguió la victoria contra el Egara Hc.

Pag

9


V Clasica del club ciclista Sant Andreu Crónica en primera persona

SABMés revista gratüita de SAB www.sabmes.com Num 55 Abril 2017

Alrededor de 50 ciclistas disputabamos la V edicion de la Clasica. Este año contaba con 2 grupos, el B, formado por 16 ciclistas, y el A en el que ibamos el resto hasta completar las algo mas de 50 unidades. El grupo B salia a las 7:30, y el grupo A, con algun retraso, alrededor de las 8:35, a un ritmo algo tranquilo, de inicio. Aunque todo era un espejismo, pues una vez enfilada la carretera de gelida, el ritmo va en aumento, y solo Isma y su fantastica camara, ponia una nota de tranquilidad mientras nos grababa en ruta, una vez acababa la exposicion a su camara....vuelta a un ritmo constante.

El Lider tiraba del grupo, Jorge a ratos, incluso Antu se ha puesto un rato a marcar ritmo. Un poco antes de Sant Sadurni me he puesto en cabeza con el lider y he tirado del grupo, pero en cuanto hemos pasado la ultima rotonda de Sant Sadurni, el lider ha vuelto a marcar un ritmo alto, que ha provocado las primeras escaramuzas. Veo pasar delante a Ivan, Sereno, y algunos de los chicos de Olesa (los de UCO, muy activos toda la mañana), incluso Puchini y Francisco intentan ganar posiciones. En este momento el grupo A, se ha roto, y ya he perdido nocion de que pasaba detras, yo cerraba siempre el primer grupo, y digo cerrar, por mi mania de ir el ultimo del Pag grupo. Pasamos varias poblaciones, 10 San Quintin de Mediona, Sant Joan

de Mediona, y ya se aproxima la LLacuna, la primera llegada puntuable. El grupo cabezero sigue siendo bastante numeroso, y comienza a percibirse cierto nerviosismo... a lo lejos se ven ciclistas del grupo B, lo que provoca una aceleracion mas...asi que decido avanzar posiciones en el grupo, pero cuando decido hacerlo veo ya saltar a Pedro, y eso provoca una batalla en la que solo vale pedalear, pasamos a nuestros compañeros del grupo B, a los que a duras penas consigues saludar por el esfuerzo.... paso al lider, a Antu, a Jorge. A pocos metros veo casas, que intuyo que son La Llacuna y a lo lejos veo llegar a Pedro, Ivan, Isma, Kisco, Sereno, Arnau, yo, y tras de mi Jorge, que cierra el grupo que logra puntos. Se para....se comenta la batalla, y se reagrupa.


SABMés revista gratüita de SAB www.sabmes.com Num 55 - Abril 2017

Poco a poco van llegando unidades, pero somos tan numerosos que es dificil saber si falta alguien o no, yo hecho de menos a Jose, y alguien comenta que faltan algunas unidades mas, se espera un rato, pero al ver que no llegan, se decide continuar. Salimos de La Llacuna, y se comenta que viene un terreno con constantes toboganes, y asi es, carretera sinuosa y muy rapida en la que el ritmo es acorde. Empezamos una sinuosa bajada, en la que la nieve nos acompaña en el arcen, lo que me hace pensar en posibles caidas. El grupo cabezero integrado por Isma, Pedro, Jorge,

Kisco, Isma, lider, Raul, Arnau y Antu, se escapa en la bajada, y yo me quedo en tierra de nadie, solo, asi que decido hacer una bajada tranquila, aunque ya veo llegar a un segundo grupo. Ivan, Ruben, y algunos de la UCO, me pasan, y yo decido intentar no perder mucho tiempo. De repente un giro a la izquierda, y una autentica pared aparece antes nuestros ojos, ruido de cambios subiendo piñones...y llegada a un terreno mas favorable para mi. Nada mas comenzar la ascension a Montagut, sobrepaso a Ivan y a Ruben, y a lo lejos distingo a Raul, y algo mas lejos a Antu, prosigo la ascension, y alcanzo a Raul, al que nada mas sobrepasar le sorprende una caida (no la he visto, pero la he odio perfectamente), le pregunto como esta, y

como me contesta maldiciendo la caida, veo que esta bien, y sigo la ascension. Alcanzo a Antu, y me cuesta pasarlo, veo una señal que marca 19%, pero no voy a mentir, me he enfrentado a desniveles muchisimo mas duros con lo que lo que no bajo mi ritmito, comodo para mi. Veo que hago hueco con Antu, y continuo, a lo lejos ya veo al Lider, y algo mas lejos a Isma, al los que decido alcanzar. Llego a rueda del lider, que me avisa que siga a ritmo, lo sobrepaso y continuo mi subida, alcanzo a Isma, y cuando lo paso, veo que me coge rueda. A pocos metros veo a Arnau, y algo mas lejos a Pedro, y me digo a mi mismo, “podria dejarme a Isma, y alcanzar a Arnau”, pero luego me digo...”no se que queda”, con lo que decido ser conservador. Isma me coge muy bien la rueda, y le hago una subida constante, hasta que en algun tramo

Pag

11


V Clasica del club ciclista Sant Andreu CrĂłnica en primera persona

SABMĂŠs revista gratĂźita de SAB www.sabmes.com Num 55 Abril 2017

con lo que se descarta algo mas grave, no obstante deciden recortar por seguridad y en prevision que cuando se enfrien tengan mas molestias. El grupo prosigue, a la ultima cota puntuable, Font Rubi, el ritmo es bueno, el Lider se encarga de ello, la carretera sinuosa, y al ver el cartel de 7 kilometros a Font Rubi, imagino que pronto empezaran las hositilidades. La carretera va subiendo, pero no es hasta que se da un giro a la derecha, que marca 3,5 kilometros a Font Rubi, que no se empieza a incrementar el ritmo por parte del lider. Pese al incremento de ritmo, veo que no es demoledor, y veo que alguno de UCO salta, asi que decido probar suerte y salto yo

me pasa y se me escapa un poco, al igual que Arnau, se han guardado algun cartucho,que yo hecho en falta, pues la llegada a cima es bastante rapida, y mi ataque deberia haber sido en la rampa anterior, no esperar a un tramo rapido, que no se me dan bien. LLego a cima, y veo a Jorge exultante, grandisima subida, que acaba con Kisco, primero, Jorge, Pedro, Arnau, Isma, yo, Lider, Pascual, Dani, Antu, Sereno y Puchini, detras, cerrando el grupo de elegidos para puntuar. Se comenta la durisima subida, pero se decide ir bajando al restaurante para ir agilizando, asi que vamos bajando a ritmo tranquilo y comentando impresiones. Llegada al resturante, y poco a poco van llegando unidades, hasta que la final nos llega la nota negra del dia, la caida de Antu, Victor y tambien, pero veo que saltan muchas ruedas a la mia, Sereno, Pedro, Dani....e intuyo que Francisco. Al menos tranquiliza verlos llegar, queda poco para cima, y efectivamente, enseguida se ven unas casas que marcan el final de cota, nuevamente he esperado mucho en mover grupo, Pedro, Sereno, Isma, Dani, yo, Kisco, Arnau y Pascual cierran el grupo que coge puntos. Tras coronar algunos decidimos no parar para no llegar demasiado tarde...asi que iniciamos vuelta. A los pocos kilometros, en la bajada, nos alcanza un grupo e iniciamos una vuelta, en la que parecia que todo era puntuable, ritmo muy rapido. Pag Sereno, Pedro, Ruben, Raul, se encargaban

12


SABMés revista gratüita de SAB www.sabmes.com Num 55 - Abril 2017

de que el ritmo no bajara, incluso Ruben (iron man), hacia alguna escapada en llano a ritmo muy fuerte. Llegada a Sant Sadurni, escapada de Pedro, con Jorge, y otro ciclista, que obliga al grupo a poner ritmo de persecucion, tiro un poco del mismo, pues veo que Lider a veces baja un poco el ritmo, y a lo lejos veo que Jorge ha perdido rueda de los 2 escapados, y mi idea es alcanzarlo. Unos cuantos relevos en el grupo y Jorge es alcanzado un poco antes de Gelida. Llegada a Gelida, bajada de ritmo del grupo, y Sereno se escapa jugandose el tipo entre coches y motos, el grupo baja un poco el ritmo lider, tirando la mayoria de veces del grupo cabecero, obviamente mencion especial al pues un coche molesta. podio, Pedro, Isma y Kisco (su posicion ya dice todo de su estado de forma). Jorge muy activo toda la mañana, Sereno, Isma y Puchini, en todos los frentes posibles, y si hemos llegado “pronto”, mucha “culpa” la tiene Sereno y su ritmo de vuelta Y Emma.... que voy a decir de ella, si mirais su ruta en strava, la cantidad de tiempos pulverizados da muestra de su salida, y esta falta de kilometros este año, asi que en cuanto se ponga a ello...algunos deberemos hacerle una foto...por que eso es lo que veremos. Enhorabuena a todos, y nos vemos pedaleando.... (Perdonar si olvide a alguien, eramos muchos A la salida de Gelida, ritmo de persecucion que me encargo de poner, pero a lo lejos veo y solo narro de lo que me acuerdo, y lo ocurrido a mi vista) a Pedro y al otro ciclista que han aflojado para ser alcanzados, bajada de ritmo general, Por Adielo Sánchez que unicamente es truncada nuevamente por Sereno, en la ultima subidita previa a Martorell, salto, pego un palo y me pongo en cabeza nuevamente, hasta que a poco de llegar a Martorell, pierdo un poco de rueda con Puchini y me quedo algo atras, contacto nuevamente justo en la entrada de Martorell. Subida al congost, y vuelta a casa. No voy a acabar esta cronica, narrada desde mi punto de vista, de ciertas cosas a remarcar. Ruben (el castigador) muy combativo, Raul Pag presente en todos los inicios de guerra, El

13


Páginas especiales

L’Ajuntament posa en marxa un procés participatiu per decidir l’ús de dos equipaments Es farà on line durant un mes i el resultat es farà públic durant la Fira de la Primavera

M

és de 200 persones han participat ja al procés participatiu obert per l’Ajuntament per decidir el futur de la Casa Estrada, que antigament va acollir una llar d’infants, i de la Masia de Can Sunyer, que recentment ha comprat el consistori. Aquest és el segon procés de participació ciutadana que es posa en marxa a la ciutat, ja que al mes de febrer gairebé un miler de joves va participar a la campanya que es va fer per definir el programa d’activitats per aquest col•lectiu promogudes per l’Ajuntament.

L’alcalde de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca, ha dit que “volem saber l’opinió dels veïns per poder actuar en conseqüència” i ha recordat que “la Casa Estrada està en perfecte estat de conservació però la Masia de Can Sunyer l’hem de rehabilitar”. Les obres, ha dit l’alcalde, tindran en compte l’ús final de l’equipament. Amb la finalitat de saber l’opinió dels veïns s’ha posat en marxa una plataforma virtual a la que es pot accedir des de la pàgina web municipal (www.sabarca.cat).

Després d’identificar-se amb el seu document els ciutadans podran donar la seva opinió sobre quina mena d’equipament volen que s’hi ubiqui a cada un dels edificis entre sis opcions: cultural, juvenil, associacionisme, coworking, assistencial o d’altres. El regidor de Participació Ciutadana i Cultura de l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca, Juan Pablo Beas, ha apuntat que “amb la finalitat que tota la població pugui participar, també la gent que no té internet a casa, traslladarem la votació al carrer”.

D’aquesta manera, durant el mes d’abril els responsables municipals sortiran al carrer tres cops per recollir l’opinió dels veïns. El procés participatiu s’allargarà durant un mes i els resultats es donaran a conèixer durant la Fira de la Primavera, prevista pel darrer cap de setmana del mes de maig. Beas ha assenyalat que “els processos de participació es succeiran a la ciutat” i ha recordat que “treballem en la creació d’una web específica que presentarem en breu”.


Fira de la Primavera

26, 27 i 28 de maig de 2017


SABMés revista gratüita de SAB www.sabmes.com Num 55 Abril 2017

Web serie

El corazon de vega comentario en una red social, llevó a la búsqueda de profesionales para dar vida a unos personajes que únicamente residían en las hojas de un libro. Adaptamos escenas, inventamos nuevos personajes, cambios algunos existentes. Pero… ¿quién los interpretaría?

¿Pero qué es el Steampunk?” pregunté cuando escuché esa palabra por primera vez. La respuesta fue una fusión entre futuro, siglo XIX, engranajes, tubos y vapor, junto con dos títulos: ‘La Liga de los hombres extraodinarios’ y ‘Wild Wild West’. Y así empezó, como un óvulo fecundado, la gestación ‘El Corazón de Vega’. Había una historia, de una chica que debía encontrar a su padre, de un grupo de cazarecompensas, de secretos, de oscuros pasados y de ganas de venganza. Estaba claro que se podía elaborar un buen

¿Tendríamos suficiente poder de convocatoria para hacer un casting? Nos llegaron pocos correos solicitando información, algo nada alentador.

relato. Y así fue. Pag No obstante, aquella historia daba 16 más de sí. Y lo que fue un simple

‘¿Qué vais a hacer un cásting y no me he enterado?’ nos dijo un miembro de la organización. ‘Yo no tengo experiencia como actriz, pero me parece interesante’, y una pelirroja vestida de corsario que andaba por allí, nos robó el corazón. Un malagueño, con acento mejicano nos advirtió que él nunca le decía que no a un trabajo’. ‘Si queréis hago la prueba de todos los personajes’ nos propuso uno de los aspirantes, aunque ya sabíamos que iba a salir y que personaje le íbamos a dar.


SABMés revista gratüita de SAB www.sabmes.com Num 55 - Abril 2017

Aún así había una pieza que nos faltaba, y no la encontramos hasta días después, durante el primer ensayo general que hicimos, y como si nos conociésemos de toda la vida, encajó a la perfección. Cuando nos dimos cuenta, habíamos pasado de una familia biparental, a ser una trupe con ganas de hacer muchas cosas. Poco tiempo después habíamos contactado con cámaras, técnicos de sonido que engrosaron nuestras filas. ¡Hasta un virtuoso músico nos compuso el tema principal! Y nos pusimos manos a la obra, y todos los engranajes de la maquinaria que habíamos

SABMés

De MEDIASAB Producciones Audiovisuales

Quieres colaborar con ¿SABMés?

creado, empezaron a girar. ¿Dónde lo hacemos? ¿Cómo los vestimos? Había problemas, y nada de dinero para solucionarlos por la vía rápida. Por lo que armados con ingenio y, por qué no, con algo de rostro, solucionamos las vicisitudes que amenazaban con ralentizar ‘El Corazón de Vega’.Finalmente, terminamos la mitad del camino. Hemos podido mostrar al mundo una parte del producto que hemos creado, y durante el mes de mayo, si los hados nos son favorables, toda esta gran familia, podrá gritar al mundo que no hace falta dinero para cumplir un sueño, que se pueden hacer cosas realmente interesantes y contribuir a la cultura, tan desprestigiada, por desgracia, en nuestro tiempo. Manteneos atentos, dentro de poco tiempo ‘El corazón de Vega’ empezará a latir. Simón Bellido

SABMés ofrece la posibilidad a todas las entidades socioculturales y/o deportivas de Sant Andreu de la Barca la posibilidad de dar a conocer sus actividades, para ello solo tienen que enviarnos un email con la información que crean que es de interés a sabmes@santandreutv.com

SAB més, revista digital mensual. Bonaventura Pedemonte, 17 08740 Sant Andreu de la Barca Tel: 658815467 sabmes@santandreutv.com Fotografía: Sant Andreu TV, Manel Gómez Agencias Dep.Legal: B-32588/2012 SABMés no se responsabiliza de las opiniones vertidas por sus colaboradores. SABMés es un magazine editado en Sant Andreu de la Barca © Todos los derechos reservados. Queda expresamente prohibida la reproducción, la distribución y la comunicación pública, incluida su modalidad de puesta a disposición, de la totalidad o parte de los contenidos de esta publicación con fines comerciales, se autoriza la descarga para fines privados asimismo permitimos la distribución a través de blogs, y/o redes sociales en cualquier soporte y por cualquier medio técnico. Para fines comerciales es preciso la autorización por escrito de SABMés. Pag

17


L’institut Sant Andreu L’institut Sant Andreu es mou. Aquest últim mes s’han fet sortides a diferents nivells , s’ha participat en concursos i s’ha treballat els valors amb xerrades externes i amb la pràctica de l’esport Xerrades de sexualitat a 2n i 3r d’ESO

permet facilitar al nostre alumnat una aproximació apassionant al coneixement, Aquest mes, des del programa on deixen de ser passius de la Salut i Escola, l’infermer José informació i es converteixen en Antonio Zafra ha vingut a l’Institut subjectes actius per als quals Sant Andreu a fer unes xerrades la curiositat es converteix en de sexualitat als alumnes de 2n el motor principal de les seves i 3r d’ESO. Hem de pensar que accions. l’adolescència és una etapa de creixement físic i emocional que planteja nous temes vinculats a la cura de la salut, entre els quals la sexualitat, un procés dinàmic i complex que comença quan naixem, es manifesta de diferents maneres al llarg de la nostra vida i involucra també els sentiments, les emocions i tot el procés de conformació de la identitat dels adolescents.

Nanotecnologia 3r ESO L’alumnat de 3r d’ESO, dins de l’assignatura de ciències naturals, està realitzant un dels reptes del concurs de pòsters NanoEduca. A aquest programa l’alumnat crea vídeos i pòsters on es responen a preguntes que posen de manifest les aplicacions de les nanotecnologies o la seva presència futura, i els nostres alumnes ho fan treballant les superfícies súper hidrofòbiques. La nanotecnologia requereix treballar de forma interdisciplinar i aquest concurs

del centre. Actualment tenim tres línies i ofertem 86 places a 1r d’ESO. Cal recordar que l’Àngel Guimerà és l’únic centre adscrit per nosaltres i ocupa al voltant del 70% de les places disponibles. La resta de places poden ser ocupades per alumnat de qualsevol altre centre de la població.

Visita unitat canina 1r ESO El 10 de març ens va visitar la unitat canina de l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca. La unitat canina del nostre poble és un referent a Espanya des de la seva posada en marxa l’any 2011. Els alumnes de 1r d’ESO han pogut comprovar com “un gos policia fa la mateixa tasca que un agent”, ja que els gossos policia estan sotmesos a un procés de formació i no són d’una raça determinada. Fan una tasca preventiva visitant escoles i fent inspeccions; també han demostrat que són capaços de descobrir droga i diners a maletes o substàncies tòxiques i explosius a l’interior de vehicles. Valorem de forma positiva aquesta activitat amb els nostres alumnes.

Portes obertes a l’Institut El dilluns 13 de març es va celebrar la Jornada de portes obertes a l’Institut Sant Andreu. Van assistir-hi aproximadament cent famílies, a les quals se’ls va explicar les característiques i funcionament

Proves Cangur 2017 L’Institut Sant Andreu ha participat a les Proves Cangur 2017 amb l’objectiu de potenciar l’aprenentatge de les matemàtiques. Les proves cangur són una activitat matemàtica impulsada per la societat internacional Le Kangourou sans Frontières per estimular i motivar una àmplia majoria de l’alumnat i que a Catalunya organitza la Societat Catalana de Matemàtiques. Aquest curs les Proves Cangur es van passar a tot l’alumnat del centre el dia 16 de març del 2017 (data internacional fixada per l’associació Le Kangourou sans frontières). Imatges i Text: Institut Sant Andreu


Penya barcelonista de Sant Andreu “La nostra Penya, la de tots els barcelonistes de Sant Andreu de la Barca, sempre s’ha identificat i participat en totes les festivitats de caire popular que es celebren a la nostra ciutat i en una d’elles tan significativa com ho és la Diada de Sant Jordi, en la que a la Plaça de la Font de la Roda, s’hi munten paradetes representatives de diverses entitats, hi ha xocolatada per a tothom, es ballen sardanes i es reparteixen roses, la nostra Penya, també hi és present en aquesta festa tan nostra i catalana com ho és el dia del Llibre i de la Rosa.

el servei de Bus al Camp Nou, la compra d’entrades amb un descompte, activitats solidàries del Fòrum Solidari d’entitats o excursions entre d’altres. Això dòna valor a la Penya, perquè demostra que no és una simple entitat que emet els partits del futbol, sino que va més enllà, d’acord amb el que proposa el Barça amb el projecte segle XXI de Penyes. No cal dir, que el stand de la nostra Penya també serveix per captar nous santandreuencs barcelonistes.

La Penya participa a la diada de Sant Jordi des de l’any 2003 amb un stand informatiu i divulgatiu i en alguna ocasió com anécdota curiosa i amb motiu de la pluja la nostra entitat va montar el seu stand al Pavelló esportiu del col•legi Josep Pla.

La Penya, com ambaixadora del Barça a la nostra ciutat, té un stand decorat sempre amb una senyera i amb una bandera del Barça i en aquest oferim revistes, llibres (des de fa un parell d’anys els socis ens aporten llibres per repartir-los), punts de llibre, bolígrafs, pins, posters a tots els visitants que s’apropen a la nostra paradeta. També expliquem totes les activitats que fem al llarg de l’any com

Per finalitzar, el dia de Sant Jordi serà especial per la Penya perquè coincideix amb l’anomenat clàssic, és a dir, el partit contra el nostre etern rival, el Real Madrid. Sempre des de l’esportivat , el bon joc, i l’ajuda del nostre patró intentarem guanyar aquest partit. Des d’aquí animem als santandreuencs barcelonistes a que ens facin costat i ens coneguin. Som una Penya molt activa i estimada tant pel FCB com a la nostra Federació, la Federació de Penyes Barcelonistes del Baix Llobregat. Força Barça i endavant Penya!” Text: Joan Planas Fotos: José Manuel Pérez


L’institut Montserrat Roig L’alumnat de 3r d’ESO de l’INS. Montserrat Roig ha començat a treballar en petits grups l’elaboració d’un conte il•lustrat infantil a les meves classes de llengua castellana. Aquest projecte va néixer amb la intenció de fomentar la creativitat dels alumnes, doncs escriure una història breu pensant en nens i nenes d’infantil o primària suposa tot un repte, així com el fet que aquesta narració s’hagi d’il•lustrar amb dibuixos fets pels propis alumnes. A més a més, heu de saber que l’elecció de la narració breu com a tipologia textual no va ser casual perquè tenia la voluntat de continuar amb l’esperit de la I Ruta Literària de finals del curs passat, la qual posava en valor diversos autors de la talla de Miguel de Cervantes, William Shakespeare o Ramón Llull.

Doncs bé, ara que ja portem quasi dos mesos treballant en diferents sessions pràctiques a l’aula,

CONTES INFANTILS SOLIDARIS el treball colaboratiu entre

els alumnes comença a donar els primers fruïts amb el lliurament dels primers contes. Per motivar l’alumnat i per facilitar-li el descobriment de les seves habilitats vaig iniciar el projecte amb la presentació de diferents webs professionals

d’il•lustradors/es de reconegut prestigi a nivell mundial, vaig portar a l’aula la Mai Martín, professora de Belles Arts, pintora, i amb gran experiència en tallers de manga i còmic, que va poder ensenyar com crear personatges als

nostres alumnes. A més a més, durant aquest temps, van publicar les bases per participar a la VI Edició del Concurs Escolar Saló del Còmic i la Jiahuí Wang, una de les meves alumnes del grup de 3rD, es va animar a participar amb un còmic molt ben executat que va anomenar “La máquina


la vaig presentar I aquest projecte va créixer explicant els alumnes amb la il•lusió del treball que, un cop en equip, i aprofitant acabats els que com a professor responsable de la formació contes, els podrien anar del centre estava fent a explicar als dues formacions alhora receptors –Servei Comunitari i TIL (Tractament Integrat de les posant en pràctica la llengua oral, la llengües)- vaig encoratjar teatralització de les seves els meus alumnes històries. perquè aprofitessin el seu coneixement de Finalment, em faltava les diferents llengües introduir la solidaritat emprades al centre pels com a valor fonamental seus propis companys perquè els meus alumnes i la tasca esdevingué comprovessin com de llavors una seqüència valuosa pot esdevenir la TIL, on l’objectiu era seva feina a l’aula i, en convertir els contes en textos plurilingües. Quant aquest sentit, vaig pensar en la possibilitat de a la vessant de servei publicar una Antologia de comunitari d’aquest Contes Solidaris com a projecte, la metodologia recull dels millors treballs de l’aprenentatge i servei voladora”.

de cada classe i posar-los a la venda amb preu simbòlic per recaptar diners per l’estudi del càncer infantil a l’Hospital Sant Joan de Déu. Com podeu veure, es tracta d’una empresa molt ambiciosa que no sé si finalment es podrà assolir, però, en definitiva, penso que el més valuós és recórrer el camí amb els meus alumnes dia a dia a l’aula. Ara toca corregir i avaluar els treballs dels nois i noies, maquetar totes les produccions i fer la difusió per diferents editorials a veure si tenim sort. M’acomiado de tots vosaltres amb els meus millors desitjos i espero que si arribem al final del trajecte us agradi el resultat. David Tello


SABMés revista gratüita de SAB www.sabmes.com Num 55 Abril 2017

Pag

22


SABMés revista gratüita de SAB www.sabmes.com Num 55 - Abril 2017

Pag

23


10 años de Ley de Igualdad

E

sta primavera se han cumplido 10 años de la Ley Orgánica de Igualdad Efectiva de Mujeres y Hombres, una legislación pionera en España.

Aún recuerdo el largo proceso para poner en funcionamiento esta ley de la mano del ejecutivo de José Luís Rodríguez Zapatero, con una amplia participación de organizaciones feministas, sindicatos y partidos… y también con muchos ataques de parte de quienes aseguraban que era un exceso, que atacaba a los hombres, etc. Finalmente, en 2007 vieron la luz avances tan novedosos en España como la obligatoriedad de hacer planes de igualdad en grandes empresas, el equilibrio de género (40-60%) en las listas electorales, el permiso de paternidad de 13 dias, la transversalidad de la perspectiva de género, las definiciones de discriminación directa o indirecta, etc.

Sin embargo, no puede valorarse toda la efectividad de esta ley sin antes observar la acción institucional y política durante esta década, en la que ha habido muchísimos cambios: diferentes gobiernos, fuerzas políticas distintas, responsables políticos y niveles ministeriales cambiantes, etc. Su aplicación, en este sentido ha tenido altibajos: en 10 años ha habido una reducción de hasta la mitad del presupuesto destinado a promover la igualdad por parte del Gobierno de España, y una falta de recursos para asegurar el cumplimiento de medidas como los Planes de igualdad en empresas de más de 250 trabajadores, entre otras. En cierta manera puede que haga falta readaptar la Ley para, como indicó en su día una Ministra de Igualdad de un país nórdico, pasar de las recomendaciones y principios rectores a medidas obligatorias con instituciones, presupuestos concretos y sanciones en casos de incumplimiento. En definitiva, una Ley como la de Igualdad contiene bases y herramientas para avanzar. Y esta sin duda nos ha permitido avanzar. Pero si no existe la suficiente voluntad política para aplicar todo lo propuesta jamás conseguiremos cumplir los objetivos que una sociedad aún desigualdad nos exige. Rubén Castro Torres Experto en violencia de género por la UNEDDESDE LA OPOSICIÓN

Sònia Aranda Portavoz Partido popular SAB

El pasado día 29 de Marzo se hizo público el acuerdo entre el partido de gobierno, PSC con Ciudadanos para que estos últimos entraran a formar parte del equipo gobierno. Después de casi dos años del inicio de esta legislatura (mayo 2015)

se toma esta decisión a cambio de los traspasos pertinentes de concejalías a las dos nuevas incorporaciones y afianzar la gobernabilidad de la ciudad. Hasta la fecha, la relación de nuestro grupo Municipal con el equipo de goberno ha sido desde una oposición responsable, mediante una crítica positiva y de entendimiento en aquellos aspectos en los que los beneficiad@s fuesen los vecin@s de Sant Andreu. Desde la oposición, de forma responsable, crítica y con la posibilidad de aportar nuestro punto de vista, establecer nuestras prioridades en los presupuestos anua

Pàgines especials

les que siempre han sido recibidas de forma positiva desde el equipo de gobierno. El Partido Popular de Sant Andreu de la Barca, ha podido colaborar en diferentes proyectos y nuestras aportaciones siempre han sido bien acogidas, tal y como hemos ido comprobando: en el mantenimiento de los servicios sociales, en el aumento de los beneficios para los mayores de 65 años en el impuesto de basuras, en el fomento del empleo con planes de ocupación propios, en incentivar la contratación mediante ayudas al empresario y al emprendedor, estableciendo prioridad en el desarrollo de proyectos como es la conexión con Renfe a través del Bus a Castellbisbal, en la implantación del Parque de Barras ( Street Work Out ) en el Parque Central para nuestros jóvenes, etc. Desde el PP Sant Andreu esperamos que ante esta nueva situación de gobernabilidad de nuestro Ayuntamiento, donde evidentemente el actual equipo de gobierno obtiene una mayoría suficiente, se siga teniendo en cuenta las aportaciones, las peticiones y las críticas en positivo, que desde nuestro grupo siempre hemos realizado, pensando en el conjunto de los ciudadanos y como muchas veces hemos hecho, anteponiendo la finalidad a las siglas. El Partido Popular de Sant Andreu de la Barca, ha estado, está y estará al servicio de tod@s nuestr@s vecin@s, y queremos aprovechar para desearos una Feliz Semana Santa, en la que podáis disfrutar además de unos días de vacaciones, de la familia, amigos, unos días de reencuentro, en definitiva días para disfrutar de la vida y de nuestro pueblo.Un govern plural es va comentar a la roda de premsa, l’acord és programàtic, que vol dir que continuarem treballant perquè es compleixi el nostre programa electoral, juntament amb el del PSC. El passat dimecres 29 de març, el nostre grup municipal va firmar davant els mitjans de comunicació l’entrada al govern local. És a dir, ara l’executiu està format per una coalició entre dos grups municipals.

La nostra política sempre ha estat negociar, arribar a acords en allò que ens uneix i no separar-nos amb allò que ens separa. Significa que quan negocies sempre has de cedir en alguns aspectes, sempre per l’interès general dels santandreuencs i santandreuenques. En aquest acord de govern, hem prioritzat tres eixos fonamentals: Ocupació, serveis socials i transparència.

Veient la trajectòria durant aquests darrers dos anys des que vam començar la legislatura, Sant Andreu de la Barca ha patit un progrés de millora per als veïns i veïnes i per la ciutat. Però fa falta més, i per això, vam decidir prendre aquesta decisió tan important. Com

de l’equip de govern, a la participació de la ciutadania en el Procés Consultiu per veure la utilitat i l’ús que se li pot donar a la Casa Estrada i Masia Can Sunyer.

Aquests són els 3 objectius prioritaris per al desenvolupament de Sant Andreu de la Barca per al futur.1 Les responsabilitats que hem adquirit han estat aquestes: Saray Cantero serà la responsable dels departaments d’ensenyament i igualtat i jo portaré Noves tecnologies, transparència i protecció civil.

Aquest procés de vot es fa mitjançant aquesta web https://ajuntamentsab.typeform.com/to/raUIL6 o des de la pàgina de l’ajuntament. També instal•larem carpes al municipi per la gent que no disposi de connexió a internet o des d’un dispositiu electrònic. Vam inaugurar la primera carpa el passat 7 d’abril, el regidor de participació ciutadana Juan Pablo Beas i jo, com a regidor de noves tecnologies.

També volem donar èmfasi, des

Xavier Pla Gómez Regidor de C’s a l’ajuntament de Sant Andreu de la Barca Facebook: Ciutadans Sant Andreu de la Barca Twitter: @CsSABarca Email: santandreu.barca@ciudadanos-cs.org