Page 24

Stó:lo Resource Centre 2013

The Stó:lo Resource Centre (SRC) achieved LEED Gold certification in July 2013; one of the first LEED certified building in the central Fraser Valley, British Columbia.

A GOLD STANDARD in Energy and Environmental Design The Stó:lo Resource Centre awarded Gold Certification. Highlighted here are LEED achievements in six categories: Sustainable sites Water efficiency Energy and atmosphere Materials and ressources Indoor environmental quality Innovation and design TOTAL

6/14 4/5 7/17 7/14 11/15 5/5 40/70

Project Team Project Management Stó:lo Nation CONSTRUCTION MANAGER Preview Builders architect Patrick Stewart Architects STRUCTURAL ENGINEER Krahn Engineering MECHANICAL ENGINEER Stantec Consultants CIVIL ENGINEER Omega & Associates Engineering COMMISSIONING AUTHORITY Inland Technical LANDSCAPE DESIGNER Craven/Huston/Powers/Architects SURVEY Turnbridge & Turnbridge ELECTRICAL ENGINEER Murphy Design Services BUILDING ENVELOPE CSA Building Services ENVIRONMENTAL Scott Resources Services LEED CONSULTANT Lighthouse Sustainable Building Centre

e 40

sabMag - SPRING 2014

The SRC built by Stó:lo Nation, is a 24,800 square foot three-storey office building located in the heart of S’ólh Téméxw (‘Our World; Our Land’), on the Coqualeetza grounds in Chilliwack, British Columbia (previous site of the Coqualeetza Residential School). Achieving LEED recognition involved twelve professional engineering and design firms, most from the Chilliwack and the Fraser Valley. As a result, the SRC is a technologically advanced, energy efficient and environmentally friendly building – providing for a healthier work place and natural environment. When designing the Centre, the vision was to develop functional and beautiful working spaces that would allow for interaction of business, culture, education, and community services delivered by local Aboriginal organizations. The building features a library, Elder’s room, video conferencing boardrooms, language lab, archives, temperature controlled artifact storage and display gallery, and multimedia classrooms. The Centre incorporated a stormwater management plan that helps keep rain and other surface water from leaving the site and more importantly helps filter all surface water before infiltration back into the ground. Three key design elements that helped the SRC accomplish this goal are the construction of the bio-swales, the use of permeable pavement and the extensive botanical gardens. The building was designed to minimize water usage by 45% through the installation of water-efficient fixtures such as dual-flush toilets and low flow faucets and showers. As part of the waste reduction strategy 95% of the demolition, land-clearing and construction waste was diverted from landfill. For the occupants, easily accessible dedicated areas for the collection and storage of materials for recycling is centrally located within the building.

Leedcanadabuildingsreview2013