Issuu on Google+

A narrow floor plate and careful programming around the perimeter result in ample natural daylight and views for all patient rooms and inpatient areas. On-site respite gardens invite patients, visitors and staff to connect with nature. The Sechelt Hospital is one of the few hospitals to have operable windows in all clinical and inpatient areas. A climate-specific landscape plan eliminates potable water for irrigation. Meadow grass and native bulb and seed mix cover much of the grounds instead of manicured lawns. The meadows are allowed to grow long and require little water. Part of the roof area is vegetated with sedum tiles, integrated with fleece mats to eliminate the need for irrigation. Infiltration gardens planted with strong native species are used to move stormwater through the site.

INSPIRED BY THE FIRST NATIONS TRADITION OF CEDAR BENT-BOXES USED TO HOLD SACRED ITEMS, THE HOSPITAL’S CURVED CORNERS ECHO THE BENDING OF THE CEDAR [1]. VIEW TO THE LIGHT-FILLED LOBBY WHICH HAS THE NEW MAIN ENTRANCE, AND CONNECTS THE NEW AND EXISTING PORTIONS OF THE HOSPITAL [2].

6

5 4

2

3 7

1

Ground floor 1 Existing building 2 Entrance 3 Imaging and Radiography

4 Ambulance vestibule 5 Trauma 6 Exam room

7 Staff corridor

4

3 2

1

Second floor 1 Existing building 2 Inpatient rooms

3 Stepdown room 4 ICU room

2 SPRING 2016 | BC FOCUS

15


Bc focus digital spring 2016