__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

S A B I S – M AT & M ÖT E N S E DA N 1 874

NR 2 – HÖST/VINTER 2016/2017

SABIS.SE

EN PLATS FÖR HARMONI

! g n o s ä s i t t ä

Njut av Krusenberg Herrgårds Spa. Sid 12.

r t Ä

Ät rätt och gott med vår säsongskalender. Sid 6.

SALUHALLAR SKA GE BÄTTRE LUNCHUPPLEVELSE

PINFÄRSKA NYHETER DIREKT FRÅN STENUGNEN

EN HISTORISK FLIRT med spanska förtecken. Sid 18.

BONDENS VAL

SABIS KONCEPT FÖR EN HÅLLBAR FRAMTID


FOTO: DANIEL ROOS

INNEHÅLL MAT & MÖTEN – en kundtidning med 2 utgivningar per år

Madeleine Brehmer och Caroline Cederblad

VÄRDERINGAR GÅR FÖRST Att driva ett familjeföretag som funnits i 141 år är en ära, en glädje och en utmaning. Häromdagen fick jag frågan vad vår största gärning är sedan vi tog över företaget, min syster och jag. Svaret var enkelt. Att ta fram och implementera våra grundvärderingar. I en tid när det råder arbetskraftsbrist i restaurang- hotell och butiksbranschen måste man vara tydlig med vad företaget står för. ALLTID NÖJD KUND. ANSVAR. RESPEKT. Tre rader som sammanfattar vårt familjeföretag Sabis. Vi har ett kundlöfte, en vision och tydliga mål. Men om vi måste välja, syrran och jag, så vinner grundvärderingarna. De är som en inre kompass för oss, våra

02

ledare och alla våra kundproffs. Att jobba med sina värderingar är just nu lite inne. Skönt då att vi jobbat med våra sedan 2010 och fortsätter med dem framåt. För värderingar tar tid! Tid att lära sig, arbeta med och få in djupt i företagskulturen. För att skapa en kultur och en anda, måste man först vara väldigt konkret och tydlig. Det är som yin och yang, mjukt och hårt, man behöver båda två. Bra kultur och värderingar ger god framgång! I det här numret av Mat & Möten ger vi dig tips på goda matupplevelser och hur du tar ditt möte till nya nivåer. Vi hoppas att Du upplever vår passion för mat och möten i denna tidning och nästa gång vi möts! Madeleine Brehmer, vVD & Caroline Cederblad, VD

Julens gröna 3 Culinary Olympics 4 I säsong – Ät rätt. Ät gott. 6 Saluhallar 8 Krusenberg Herrgård 10 Krusenberg Spa 12 Äpplenas hemvist 13 FågelbroHus 14 Smådalarö Gård 16 Långvikens Krydderi 18 SDG Live 19 Julbord 20 Sabis Gullmarsplan 22 Fältöverstens stenugnsbageri 13 Näringslivets Hus 24 Wenner-Gren Center 25 Stockholms godaste jul 26 Jobba på Sabis 27 Mattrender 28 Anläggningsfakta 31 REDAKTIONSRÅD Madeleine Brehmer, vVD Michael Lerner, Affärsområdeschef Hotell & Möten Cecilia Burlin Åhnberg, Marknadsansvarig Hotell & Möten Har du några frågor tveka inte att kontakta oss via e-post: marknad@sabis.se

GRAFISK PROFIL OCH IDÉ Great Minds GRAFISK PRODUKTION Perfect Storm Media Productions FOTO Omslag: Great Minds Där inget annat anges: Maria Öhman TRYCK Ineko, Stockholm Klimatpåverkan för papper, produktion och distribution kompenserar Ineko för genom utsläppsrätter från Naturskyddsföreningen.


SABIS RECEPT

a l l e b a t r o p d Baka d a l l a s s l å k d med rö

INGREDIENSER 2st Portabella Rapsolja 100gram Smör 200gram Rödkål Bladpersilja 1st Apelsin Kryddnejlika Hasselnötter GÖR SÅ HÄR: 1. Lägg portabellan på en plåt och rippla rapsolja ovanpå svampen. Salta och peppra. 2. Baka av i ugnen på 200 grader i 15 minuter. 3. Under tiden skivar du rödkål tunt och blandar med skuren apelsin, persilja. Krydda med salt, peppar och kryddnejlika. 4. Bryn smör i en panna och värm rödkålsalladen försiktigt. Lägg portabellan i botten och toppa med krossade hasselnötter.

BlåbärscBOhTTeENesecake

SMÖRDEGSKRISP

MED RAWFOOD

MED SPIRABLÅMÖGELOST, FIKON OCH MASSERAD GRÖNKÅL

INGREDIENSER Dadlar Russin Tranbär Mandel Äpplemust 3st ägg 1dl socker 200gram färskost 3dl vispgrädde

INGREDIENSER 1pkt smördeg 1 ägg 100g blåmögelost 100g grönkål 1 apelsin 1 fikon 100g valnötter

FOTO: ANDERS KARLSSON

GÖR SÅ HÄR: 1. Knäck ägget och pensla smördegen. 2. Smula över blåmögelosten. 3. Baka i ugn på 210grader i ca 10 min tills smördegen fått lagom härlig färg. 4. Dra av grönkålsbladen från sin stam. Pressa över apelsinen och salta. 5. Massera i en minut tills grönkål blir lagom mjuk. 6. Lägg på grönkål på den varma smördegen, dela fikonet och strö över valnötter.

GÖR SÅ HÄR: med mandel. Häll i äpple1. Mixa den torkade frukten formbar konsistens. och musten och mixa till bra i . Vispa grädde och rör ner 2. Vispa äggula med socker g och vänd ner i fluffi igt rikt n vita ägg pa Vis äggulasmeten. smeten. . i botten på en plastad form 3. Tryck ut rawfood smeten i bären så inte alla ck Try en. bär blå i lägg Häll i smeten och r natten. hamnar på toppen. Frys öve

03


FOTO: ULF WIDELL

TÄVLA MED MAT. EN WIN-WIN. Den 25 oktober försvarades Sveriges färger och det guld som team Sabis kammade hem vid Culinary Olympics 2012, i tyska Erfurt. I år tävlade Team Sabis för fjärde gången och bärgade ett individuellt guld och en finalplats och slutade totalt på en fjärdeplats i klassen ”Community Catering”. TEXT: GREAT MINDS

C

ulinary Olympics, i folkmun mer känt som ”Matlagnings OS”, infaller precis som namnet antyder vart fjärde år. Första gången tävlingen gick av stapeln var år 1900 i Frankfurt, då med fyra nationer som gjorde upp bland grytor och kastruller. Idag är tävlingen och konkurrensen betydligt större. Antalet klasser och deltagare betydligt fler. I Team Sabis ingår representanter från sex av företagets restauranger fördelat på fem kockar och en lagledare. – Vissa menar att man inte kan tävla i matlagning men vi ser bara positivt på det. Även om det innebär

04

enormt mycket jobb och tid för oss ser vi hur det får positiva effekter både för våra medarbetare, oss som företag men också i slutändan för våra matgäster. Tävlingen är en kreativ utmaning som ger utrymme för våra medarbetare att växa och skapar en bra lagkänsla inom företaget. Den ger erfarenheter som totalt sett höjer kompetensen för alla våra restauranger i både hur de drivs, hur maten lagas och presenteras. Allt detta får ett litet lyft varje gång vi är med och tävlar. Dessutom kommer delar av menyn lagas på utvalda restauranger framöver, vilket blir en kul event för våra lunchgäster, säger Marcus Ekman, lagledare.


Meny

THE ARCHIPELAGO OF STOCKHOLM Svenska klassiska rätter i modern tolkning och med skärgårdens råvaror som bas. SOPPA Ängamat – Skördat från skärgårdens ängar och land Soppa på grönsaker med ängsörter, bönor och jordärtskocka.

HUVUDRÄTTER Kåldolmar – med smak från skogen Vegetarisk tolkning med korngryn, svamp och lagrad ost. Serveras med lingon, grönkålschips och lökcrème.

”I ÅR VALDE MAN ATT SATSA PÅ KLASSISKA RÄTTER, INSPIRERADE AV DEN SVENSKA SKÄRGÅRDEN.”

Gubbröra – Skärgårdsfiskarens favorit Gös och gäddkorv serverad med friterad rågbrödspanerad ansjovis, pocherat ägg, örtpuré, gurksallad, bakad potatis och smör med smak av Ejderns orökta kaviar. Lamm i dill – Från hagarna i Roslagen Långkokt lägg i dillsås och lammstek med sötsur dillmajonnäs serverade med ört- och smörkokta morötter och potatisstomp med lagrad ost.

SMAKEN AV SVENSK SKÄRGÅRD

Lagets uppgift är att konceptualisera, organisera och genomföra en kulinarisk lunch under ett specifikt tema. I år ”En typisk nationell rätt från ditt land”. Råvarorna får endast kosta 5 Euro per person. Menyn ska lagas på fem timmar och därefter serveras till 150 personer under kort tid. Domarbedömningen sker på hela utförandet där bland annat ledarskap, förberedelser, hygien och hanteringen av gästflöde ingår. I år valde man att satsa på klassiska rätter, inspirerade av den svenska skärgården, tillredda och presenterade på ett nytt fräscht sätt.

TILLBEHÖR Till fisken: Ljummen gurk- och rädissallad med sjökorall, fänkål, citron och brynt smör. Bakad potatis och smör med smak av Ejderns orökta kaviar. Till köttet: Ört- och smörkokta morötter. Potatisstomp med lagrad ost, örter och sommarlök.

DESSERT Nyponsoppa – Vildvuxet och handplockat i havsbandet Nyponmousse och gelé på en mandelbiskvi-kaka med vanilj- och gräddbavaroise. Inkokt nypon, kanderad mandel och citronmaräng.

TIDIGARE MEDALJER
 2004 var Sabis första tävling, här vann man brons i totalen och ett individuellt silver för lagets fina prestation. 2008 blev Sabis åter uttagna och denna gång var man 0,11 poäng från det totala guldet. Ett silver i totalen och ett individuellt guld blev facit denna gång. 2012 Sabis tog guld och totalsegrade med högst poäng av alla internationella lag. Det första och hittills enda svenska lag som vunnit denna gren i Culinary Olympics.

RÅKOST Havtornsdressad grönkål Krispig kålrabbi med rödbeta och vinbär Trädgårdssallad med gulbeta, rättika, selleri och sockerärtor samt rostade pumpakärnor Grönsallad med spetskål, äpple och persilja Körvelvinägrett Smörrostad dinkel

TEAM SABIS 2016 BESTÅR AV: Jens Paulsson, Chrisovalandis Karipidis, Verena Kemena, Fred Wilhelmson och Andreas Österberg, lagledare Marcus Ekman samt lagledarassistent Roger Carlsson.

05


BONDENS VAL

g n o s ä S I – ÄT RÄTT. ÄT GOTT. TEXT: GREAT MINDS

P

å Sabis är råvaran alltid i fokus. Anledningen till det är lika självklar som enkel och ligger till grund i allt det vi gör. Och har gjort sen 1874. Ju bättre råvara desto godare mat på tallriken. Vad som också är av stor betydelse är hur råvaran framställs. Om vi föder upp djur, odlar och brukar våra marker på rätt sätt får vi inte bara en högklassig, välsmakande mer näringsrik råvara utan också en mer hållbar framtid. Det är därför vi hela tiden strävar efter att hitta våra råvaror nära, från småskaliga producenter med en minimal miljöpåverkan.

06

För att göra det lätt för dig, som kund eller gäst, att göra ett medvetet val, samlar vi vår satsning under Bondens Val. Förutom att du får en råvara som bonden själv skulle välja, från svenska, småskaliga, miljöcertifierade gårdar får du oftast en vara i säsong. Just nu, under hösten väljer t ex bonden gärna frukt och grönt i allmänhet och rotfrukter i synnerhet. Även svamp är i säsong och hösten lockar onekligen till att servera mustiga grytor och matiga gratänger. BÄSTA SKALDJUREN Lika självklart som att vi väljer ut Bondens Val i säsong är att vi höjer andra råvaror som har sin bästa tid. Nu, under månaderna som slutar på ”R” (september, oktober, november

och december) är t ex skaldjuren som allra bäst. Även här handlar det om att arbeta för långsiktighet och ett hållbart fiske. Vi vill ju fortsätta servera förstklassiga råvaror i många generationer till. Därför serverar vi MSC-märkt* fisk och skaldjur samt följer Världsnaturfondens lista för att undvika överfiske av vissa arter. Visst är det bra - om du väljer råvaror i säsong får du inte bara godare, bättre mat - chansen är också att du gör ett bra miljöval!

VÅR BUTIK SAMT ALLA HOTELL ÄR SVANEN-MÄRKTA.


SÄSONGENS VINER

SABIS SÄSONGSKALENDER: VINTER

S NG

Höst- och vinterviner

Den kyliga säsongen har gjort sitt intåg. Sommarkläderna och grillen är undanstuvade och vi nordbor gör oss redo för några månader inomhus medan vindarna viner runt knuten. För mig personligen så är det tiden för mustiga, långsamt tillagade köttgrytor och stekar, umgänge runt köksbordet med familj och vänner och med ett gott rödvin i glaset.

KALENDE

R:

Vinter

SÄSO

På Sabis eftersträvar vi att servera svensk frukt & grönt i säsong. December, januari & februari: Gulbeta Gul lök Jordärtskocka Morot Palsternacka Polkabeta Rotselleri Rödlök Äpple

Här vill jag slå ett slag för serveringstemperaturen just för röda viner. Undvik gärna att servera vinerna för varma, vilket så lätt händer eftersom många av oss förvarar våra konsumtionsviner i rumstemperatur. Måttstocken är egentligen ca 17–18 °C för ett kraftigare rött vin. Många tycker att det känns för svalt, men håll vinet i alla fall under 20 °C för att få rätt balans med upplevelsen av syra och tanniner. Ett gott råd är att sätta in flaskan i kylen 30 minuter innan den ska öppnas – då kommer den ner i rätt temperaturintervall vid avnjutandet. För vita viner är det bra att istället ta fram det ur kylen 30 minuter innan middagen för att det inte ska vara alltför kallt.

På Sabis efters trävar vi att serv era svensk frukt & grönt i säsong. DE CE M BE R, JA NUAR I & FE BR UA RI

Gulbeta Gul lök Jordärtskocka Morot

Palsternacka POSITIVA EFFEKTER Rödlök Polkabeta ple Potatis ger också Äp Ett målmedvetet och aktivt arbete resultat. Rotselleri Idag är majoriteten av våra restauranger KRAVmärkta. Vår butik samt alla hotell är Svanen-märkta. Och Sabis är en av Sveriges största inköpare av ekologiska råvaror inom hela restaurangbranschen. Rent konkret betyder detta, förutom att du som gäst äter bättre och godare mat, att vi minskar användningen av kemiska bekämpningsmedel och handelsgödsel samt att jordbruksmark ställs om till ekologisk produktion. Det ger i sin tur ökad biologisk mångfald, minskad förorening av grundvatten och vattendrag och en minskad energianvändning. Det handlar om att göra ett val för att kunna erbjuda och servera bra och god mat. Se gärna filmen om vårt miljöarbete på sabis.se.

Vinvalet för den kalla säsongen faller lätt på kraftiga, kryddiga och värmande röda viner med bra fyllighet och djup – gärna i stora generösa glas så att karaktären

får rejält spelrum för alla sinnen. Ett favoritvin som återkommer i vinhyllan med jämna mellanrum är Mas Janeil Le Petit Pas, varunummer 79687, 95 kr. Egendomen ligger i Frankrike strax utanför staden Maury och ägs av François Lurton. Kombinationen av perfekt mikroklimat, mineralrik jordmån med skiffer, krita och gamla vinstockar ger utmärkta förutsättningar att skapa härliga röda viner. Vinet har en intensiv doft av mörka bär och kryddor, och smakprofilen bjuder på björnbär, vanilj, fat och kryddighet – mycket vin för pengarna! Druvorna är Grenache, Syrah, Carignan och Mourvèdre. Vill man gå upp en nivå så förflyttar man sig till Italien och Chianti Classicoområdet. Här hittar vi Ser Lapo Riserva 2013, varunummer 2208, 149 kr från producenten Mazzei. Druvan är 100 % Sangiovese som sig bör i området, och vinet har fått jäsa och macerera på rostfria ståltankar för att sedan tillbringa 12 månader på 225-liters franska ekfat, varav hälften varit nya. Detta ger oss ett vin med en tät, mörkfruktig doftprofil med toner av mocka och cederträ och med en tydlig närvaro av fat. Smakmässigt bjuder det på moreller, fat, lakrits, lite läder och mörk choklad – ett härligt höstvin! Som en liten söt karamell som avslutning på en god middag så finns Alambre Moscatel de Setúbal 2010, varunummer 8117, 69 kr/halvflaska som ett mycket bra och prisvärt alternativ. God bara som den är, eller tillsammans med choklad, torkad frukt och nötter. Den bjuder på en härlig intensiv sötma med knäckighet, russin, bränt socker och muscovadosocker i smaken. Ett litet glas räcker länge, och den passar fantastiskt bra med julens smaker.

FOTO: DANIEL ROOS

* MSC = Marine Stewardship Council. Miljömärkning och certifiering av fisk och skaldjur. Läs mer på sabis.se.

Med värmande hösthälsningar /Anders

För den vinintresserade kommer vi att börja skicka spännande vin- och dryckestips då och då. Det går bra att anmäla sig med ett mail till anders.karlsson@sabis.se så dyker det upp i din mailbox inom en snar framtid.

07


FOTO: SABIS

FOTO: ANDERS KARLSSON

SABIS RESTAURANGER

SALUHALLAR SKA GE BÄTTRE LUNCHUPPLEVELSE

FOTO: JENNIE KUMLIN

FOTO: ANDERS KARLSSON

När Sabis restauranger Sabis Haga samt Näringslivets Hus slog upp portarna efter sommaren gjorde man det med ett helt nytt koncept. Vi satsar nu allt mer på vårt ”Saluhalls-koncept” för restauranger.

08


FOTO: ANDERS KARLSSON

SABIS RESTAURANGER

FOTO: DANIEL ROOS

Henrik Thomasson är affärsområdeschef för Sabis Restauranger.

”DET GER GÄSTEN EN TREVLIG OCH INSPIRERANDE MILJÖ MED MYCKET MATGLÄDJE.”

V

i satsar nu allt mer på vårt ”Saluhalls-koncept” för restauranger. Tanken är att gästen går runt i en saluhall och botaniserar och väljer sin lunch. Konceptet finns idag både som buffé och bistro. Två saluhallsrestauranger finns sedan tidigare, på Octapharmas huvudkontor i Stockholm samt hos Martin & Serveras kontor i Årsta. – Satsningen grundar sig i att vi ser att det gör oss bättre på ett flertal punkter. Bättre för miljön med minskat svinn, gästen upplever ökad valfrihet och inte minst ger det gästen en trevlig och inspirerande miljö med mycket matglädje. Sammantaget blir detta bra för gästen, för oss och för

vår uppdragsgivare säger Henrik Thomasson, affärsområdeschef för Sabis Restauranger. Med satsningen fortsätter vi vår resa mot att ge Stockholms bästa kundupplevelser inom mat och möten och stärka vår position som den ledande aktören inom högkvalitativa företagsrestauranger. Totalt driver vi idag 27 restauranger i Stockholmsområdet. – Med saluhallskonceptet knyter vi ihop vår historia och arv med köttbodar och grönsaksbodar med dagens verksamhet. Vi drar också nytta av våra butiker, som är starkt förknippade med färskvaror och matglädje, säger Madeleine Brehmer,

vice VD och affärutvecklingsansvarig på Sabis. Vi anpassar alltid konceptet efter den lokala marknaden och våra kunders behov. Det vi har gemensamt på alla restauranger är att vi lagar all mat från grunden, av bra råvaror där merparten är utvalda genom Bondens Val*, avslutar Madeleine. * I Bondens Val-rätter är huvudråvarorna alltid svenska** och innehåller antingen en närproducerad, ekologisk, miljö- eller klimatcertifierad råvara. Konceptet Bondens Val bidrar till långsiktigt hållbart svenskt jordbruk. (**Fisk behöver inte vara svensk men är alltid miljöcertifierad eller grönlistad.)

09


KRUSENBERG HERRGÅRD www.krusenbergherrgard.se Antal bäddar: 75 • Antal rum: 60 Konferenslokaler: 12 Aktiviteter: Allt från vinprovning och historiska guidningar till bastubad, massage och spabehandlingar. Avstånd Stockholm C: 50 km Avstånd Uppsala: 15 km

KRUSENBERG HERRGÅRD Ett stycke historia vid Mälarens strand Vid Mälarens strand, i slutet av den långa allén, ligger historiska Krusenberg Herrgård. Den gulmålade herrgårdsbyggnaden stod färdig 1802 och är uppbyggd på grunden av ett kalkstenslott från 1640-talet som tidigare stod på platsen. Det ursprungliga stenslottet ritades av Nicodemus Tessin den äldre på uppdrag av adelsmannen och krigskommisarien Johan Cruus. Idag kommer du till hotellet för att mötas eller koppla av i en enastående vacker miljö där gårdens historia hela tiden gör sig påmind. Kanske var det därför Dagens Nyheter beskrev sin vistelse på herrgården som ”att kliva in i ett avsnitt av Downton Abbey”. HISTORISKT GODS

Privat väljer många av våra gäster att komma hit för en weekend eller fira någon av livets viktigaste högtider. Oavsett skäl är du alltid lika välkommen och vi lovar att skämma bort dig med vällagad och närproducerad mat samt utmärkt service i en underbar miljö. När du rör dig i och kring herrgården, promenerar, joggar eller cyklar du i enastående vacker natur

10

längs Mälarens vatten och historiens vingslag gör sig ständigt påminda. Genom åren har godset tillhört familjer som Cruus af Edeby, Lilliehök, Horn, Bielke, af Ugglas m fl. Herrgården har även fått en plats i den svenska konsthistorien i och med att Gustaf Cederström målade den andra versionen av sitt livsverk, Karl XII:s Likfärd, här. Originalet finns på Nationalmuseum i Stockholm, men i stora salongen på herr-


FOTO: ANNETTE KONGSMARK

krusenberg herrgård

gården finns en reproduktion av verket. Kul kuriosa är att hotellets nuvarande ägares gammelmorfar stod modell på tavlan. Krusenberg Herrgård har en mycket väldokumenterad historia fylld med, för sin tid, spännande händelser och vi kan varmt rekommendera att ta del av den vid ditt besök på herrgården. SPÖKLIGT BESKYDD

Det sägs att en av de många prominenta kvinnorna ur herrgårdens historia alltjämt dröjer sig kvar. Det är Vita Frun, beskriven som en oerhört skygg, florstunn och vacker varelse. Vem hon var eller vad som gjort att hon dröjer sig kvar vet vi inte. Men under ett besök av mediet Terry Evans framkom att hon som gårdens skyddsande håller ett vakande öga på de gamla husen och alla som gästar vackra Krusenberg Herrgård. Hon ger sig med jämna mellanrum till känna i skymningstid, dock visar hon sig bara för kvinnor. Kanske får du göra hennes bekantskap i ”Vita Fruns rum”…

ATT SE OCH GÖRA

Hit kommer du för att koppla av och konferera i en inspirerande miljö med mängder av aktiviteter, t ex spa, golf, tennis, båttur eller varför inte en vinprovning? I vår närhet finns utflyktsmål som naturreservatet Fredrikslund med populära Butiken på Landet, Botaniska Trädgården i Uppsala – den storstilade barockträdgården med Uppsalas egen regnskog – och Sigtuna, där en rundtur bjuder på en promenad i en av landets äldsta städer där bland annat Elsa Beskow satt karaktär på miljön. På vår hemsida hittar du alltid tips på aktiviteter, aktuella erbjudanden och weekendpaket. Självklart kan vi också skräddarsy din vistelse efter dina önskemål. Kontakta oss så skapar vi just din perfekta hotellvistelse.

Webb: krusenbergherrgard.se • Telefon: 018-18 03 00

11


KRUSENBERG SPA YOGA/MINDFULNESS – NÄR DET PASSAR ER

harmoni EN PLATS FÖR

Välkommen till Krusenberg Spa som ligger precis vid Mälarens strand. Här finns två vedeldade bastur och ett spa med behandlingsrum och relaxdel, båda med en storslagen utsikt över Mälaren.

H

uset är byggt och inrett med tanke på harmoni och helhet. En plats där våra gäster kan njuta av bastubad och avkopplande behandlingar i en vacker och behaglig miljö. SPA-delen drivs av Helene Levin som har lång erfarenhet inom friskvård, spa och hälsa och som arbetar med fokus på helheten och balansen mellan kropp, själ och sinne. Hon är utbildad och diplomerad SPA-terapeut och arbetar även med zonterapi, massage och yoga. Förutom att erbjuda

12

härliga spa-behandlingar och massage kan vi även erbjuda yogapass, meditation och avslappning för grupper. – Hos oss är det mycket populärt att ta med sig sin kära eller några vänner för att njuta av en behandling tillsammans, ni kan vara mellan 2-8 personer samtidigt. Varmt välkomna! HELENE LEVIN

Krusenberg Spa

Hos oss bestämmer ni själva när ni vill ha ert mindfullness- eller yogapass. I vackra Sjöporten med utsikt över Mälaren börjar ni eller avslutar er dag på bästa sätt. Minimum 2 personer. Yoga och Mindfulness innebär enkla, mjuka yogaövningar, meditation och reflektion kring attityder som gör att du bättre utnyttjar dina resurser fullt ut och klarar av pressen i privat- och yrkesliv. Du lär dig att med enkla verktyg minska din stress och fokusera på det som är väsentligt, din egen andning är viktig. Du kommer bort från oro och lönlöst grubblande och ökar istället din förmåga att vara närvarande. Du mår bättre, sover bättre och fungerar bättre. Som resultat av all vetenskaplig forskning börjar mindfulness och yoga nu sprida sig. Exempel på positiva effekter: – Minskad stress – Sänkt blodtryck – Bättre sömn, stärkt immunförsvar – Ökad uppmärksamhets- och koncentrationsförmåga – Ökad rörlighet i bl.a. rygg, axlar och nacke – Ökad delaktighet och förbättrad kommunikation bland medarbetare – Ökad kreativitet

SPAERBJUDANDE

PÅ KRUSENBERG HERRGÅRD FÖR DIG OCH DINA VÄNNER Krusenberg Spas rekommenderade behandlingar för 2–8 personer. Fot- och face de lux (nedan) passar utmärkt för sällskap eller parbehandlingar. Här sitter ni tillsammans i vår vackra sparelax i Sjöporten med utsikt över vattnet. Ni har också tillgång till omklädning och vedeldad bastu precis intill. Kombinera gärna med en god måltid på herrgården. Fot de lux 50 min 595 kr per person En fotkur utöver det vanliga tillsammans med en eller flera vänner. Ljuvlig fotkur med fotbad,fotpeeling och fotmassage. Myrraolja till naglar och nagelband samt handmassage. För 2–8 personer. Face de lux 50 min 595 kr per person En ansiktskur utöver det vanliga. Du får en närande ansiktskur med rengöring, mask, ansiktskräm efter hudtyp och skön ansiktsmassage. För 2–8 personer. Kombo Fot- och Face de lux 995 kr per person Kombinera gärna våra populära behandlingar Fot- och face de lux (se ovan). Behandlingen är då 90 minuter lång. Boka på www.krusenbergherrgard.se


RECEPT

KRUSENBERG HERRGÅRD – ÄPPLENAS HEMVIST

V

isste du att i den stora parken på Krusenberg Herrgård finns det över hundratalet äppelträd i 47 olika sorter? På höstarna anordnas äppelweekends där du får lära dig allt om våra äppelsorter, provsmaka och även plocka med dig äpplen hem. Menyn under dessa helger är helt baserad på äpplen och vår egen knäckpaj är vansinnigt populär!

Krusenbergs knäckpaj

GÖR SÅ HÄR: 1. Skala, kärna och klyfta äpplena. 2. Blanda ingredienserna till knäcksmeten. 3. Lägg äpplena i en smord form. 4. Häll över knäcksmeten och baka av i 175 grade ri ca 40 minuter eller tills täcket har blivit krispigt. Servera med en riktig vaniljsås eller lättvispad kesella.

FOTO: PA TRIK

INGREDIENSER 100 g smält smör 1 ägg 2 dl socker 0,5 dl farinsocker 2,5 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 500 g äpplen

CEDERMAN

För 4 personer.

13


FÅGELBROHUS www.fagelbrohus.se Antal bäddar: 103 • Antal rum: 72 Konferenslokaler: 9 • Grupprum: 6 Aktiviteter: Allt från vinprovning, spabehandlingar och gym till ribturer, teambuilding och golf. Avstånd Stockholm C: 35 km

FÅGELBROHUS

FOTO: JENNIE KUMLIN

Country Club-känsla i skärgårdsmiljö Känn dig som hemma på FågelbroHus alla dagar i veckan. Här kan du ha ett inspirerande arbetsmöte eller njuta av din ledighet. Oavsett syfte, vågar vi lova många fantastiska stunder här på Fågelbrolandet!

O

avsett om ni är här som konferenssällskap eller privat har ni skärgården ända in på knuten och uppfriskande utomhusaktiviteter följs med fördel upp av en mysig stund vid brasan, i biljardsalongen eller kanske lite avkoppling i biblioteket?   Vår, sommar, höst som vinter, hos oss är hela året bröllopens tid. Vi har nyligen färdigställt en romantisk bröllopssvit där ni vaknar upp er första morgon som herr och fru. FågelbroHus är helt enkelt som gjort för bröllop och fest. Vackra byggnader i en fantastisk miljö med stora festlokaler. Avskilt med en privat känsla men ändå nära Stockholm. HÄLSOSAMT OCH STÄRKANDE I SKÄRGÅR’N

För privatpersoner tipsar vi extra om att boka in en weekend hos oss. Du bor i ett av våra fina dubbelrum, 14

så länge den högklassiga 18-hålsbanan håller öppet spelar ni en runda golf, kopplar av i bastun eller kanske utomhusjacuzzin och avslutar dagen med en trevlig middag. Givetvis har du fri tillgång till bastu, tennisbana, boule och möjlighet till slagträning. Om andan faller på kan du också nyttja vårt fina nybyggda gym med både konditionsmaskiner och fria vikter. Passa också på att boka en spabehandling i vår fina spasvit.   Våra weekendpaket, som fokuserar på avkoppling och ny energi för kropp och själ är nu bokningsbara hela året. Prova en romantisk weekend med bubbel i dubbel bemärkelse, eller en lyxig weekend med femrätters middag och dryckespaket.   Succén med fredagsmys på FågelbroHus håller i sig. Många tycker att det inte finns något bättre än att


FOTON: JENNIE KUMLIN

fågelbrohus

”OAVSETT OM NI ÄR HÄR SOM KONFERENSSÄLLSKAP ELLER PRIVAT HAR NI SKÄRGÅRDEN ÄNDA IN PÅ KNUTEN OCH UPPFRISKANDE UTOMHUSAKTIVITETER FÖLJS MED FÖRDEL UPP AV EN MYSIG STUND VID BRASAN, I BILJARDSALONGEN ELLER KANSKE LITE AVKOPPLING I BIBLIOTEKET?”

förlänga helgen med en mysig övernattning hos oss. Vi välkomnar er med mousserande vin och svenska tapas, så kan ni varva ner efter en lång arbetsvecka. På kvällen serveras en trerätters middag i någon av våra matsalar. ATT SE OCH GÖRA

Värmdö och Fågelbrolandet är lättillgängligt med såväl bil, båt och buss cirka 40 minuter från Stockholm. Väl ute njuter du av det bästa skärgården har att erbjuda. Passa på att utnyttja vårt perfekta läge precis intill golfbanan för en härlig golfrunda eller kanske ett pass med våra Golf Pros? Vi samarbetar med Fågelbro Golf & Country Club som har förmånen att ha

Marlene Hedblom och Toni Lundahl som sina Pros. En uppsjö av utflyktsmål, fantastiska bad och mängder av aktivitetsmöjligheter gör att det finns något för alla åldrar och intressen. Och skärgårdsmiljön insups lika bra från vattnet som från land. Boka in en båttur eller varför inte uppleva Fågelbrolandet till häst?   Självklart kan vi skräddarsy din vistelse efter just dina önskemål. Kontakta oss så skapar vi just din perfekta hotellvistelse. Varmt välkommen till FågelbroHus!

Webb: fagelbrohus.se • Telefon: 08-517 419 00

15


FOTO: GREAT MINDS

SMÅDALARÖ GÅRD www.smadalarogard.se Antal bäddar: 84 Antal rum: 56 st + 6 st på vårt exklusiva minihotell Gits Hus Konferenslokaler: 10 Aktiviteter: Allt från vedeldad sjöbastu och utomhusjacuzzi till golf, båtturer och otaliga möjligheter både till land och havs. Avstånd Stockholm C: 45 km

NÄRPRODUCERAT

Grunden till Smådalarö Gård Dalarö var under 1700-talet fortfarande hemmahamn för Östersjöflottan. Här låg skeppen för bunkring och under långa tider fanns också flera handelsskepp liggande på redden vid Dalaröbryggan. Överallt fanns det salttorra strupar som behövde öl och brännvin för att släcka törsten.

S

keppen hade också sina egna bakugnar vilket innebar att försäljningen av mjöl var stor vid Dalarö handelsbod. Dit kom även många skärgårdsbor som bytte till sig varor som de själva inte kunde producera på öarna. Deras små jordplättar gav inte mycket avkastning och därför var byteshandeln livlig. Man bytte till sig mjöl, öl, brännvin och annat mot den fisk man fångat i de rika vattnen. Carl Christian Gyldener och Niclas Sandell skrev år 1745 tillsammans på ett arrendekontrakt, som gjorde dem till arrendatorer av den stora egendomen Smådalarö Gård. Gården omfattade hela dåvarande Dalaröhalvön, samt en stor del av ö-världen omkring Jungfrufjärden. Men viktigast av allt var krogarna. Gyldeners idé var enkel. Med de fyra lönsamma krogarna som hörde till gården fanns det stora möjligheter att tjäna pengar för-

16

utsatt att varorna man sålde tillverkades på den egna gården. Under åren 1745-1750 uppförde Gyldener en mindre industri runt Smådalarö Gård. De viktigaste enheterna var bränneriet för brännvinsframställning och den nyuppförda kvarnen som levererade mjöl av spannmål. Kvarnen spelade även en social roll då den blev en naturlig samlingsplats för traktens människor. Här kunde man få höra de senaste nyheterna och pinfärskt skvaller.   NY ÄGARE NYTT ARV

1802 köpte Carl Petter Blom loss hela den stora skärgårdsfastigheten Smådalarö Gård från Tyresö. Då gick gården in i ytterligare en ny blomstringstid och 1810 stod den vackra stenbyggnaden som idag är Smådalarö Gård klar. Huvudbyggnaden använde han


FOTO: JENNIE KUMLIN

FOTO: KRISTOFER SAMUELSSON

FOTO: ELIN BRYNGELSON

FOTO: KRISTOFER SAMUELSSON

smådalarö gård

till fester och middagsbjudningar för gäster. Bodde gjorde han i ett hus intill. Kapten Blom deltog i slaget vid Svensksund under Gustaf III:s krig mot Ryssland och var även under en period anställd vid Västindiska kompaniet.   Hans äventyr på världshaven och hans sedermera avslappnade livstil med festligheter och avkoppling i skärgårdsparadiset genomsyrar än idag Smådalarö Gård som nu är öppet för alla att avnjuta. Varför inte njuta på Kapten Bloms vis och checka in i vår svit med samma namn?   Du kan också välja att koppla av med en tur i vårt joggingspår eller i våra skidspår om vintern, med bad i vedeldad bastu, golf, fiske eller tennis. En nyhet är också att man kan spela både paintball och beach volley hos oss! Herrgårdens huvudbyggnad har sedan 1810 kompletterats med hotellflygel, matsal och orangeri. På tomten, invid vattnet, finns numera också två bastubyggnader och ett stenkast från herrgårdsbyggnaden ligger Gits Hus – en separat exklusiv hotellbyggnad som tidigare fungerat som sommarbostad för revydrottningen Git Gay. Många av våra gäster kommer hit för en golfupplevelse på vår egen 9-hålsbana vars unika design gör den både lättåtkomlig och spännande med en havsnära inramning.

  Oavsett om du kommer hit med båt eller bil, om du stannar över natten eller bara över dagen, kan du njuta av vällagad mat, ofta med skärgårdstema, i en ombonad och hemtrevlig miljö. Den bländande utsikten mot havet förhöjer dessutom garanterat upplevelsen. Under förra året renoverade vi hela konferensavdelningen och restaurangavdelningen och i sommar möter du åter igen en pulserande skärgårdskrog med konserter under konceptet ”SDG Live”. ATT SE OCH GÖRA

Förutom aktiviteterna vi erbjuder på hotellet finns det mycket att se och göra runt omkring Smådalarö Gård. Askfatshamnen, 10 minuter från Smådalarö Gård, erbjuder vattensport som kitesurfing, paddleboard, kajaker och mycket mer. Schweizerbadet och Årsta havsbad är också utmärkta badplatser. Från Dalarö hamn kan du åka på Vraksafari – en guidad båttur på ca 1,5 timme. På vår hemsida hittar du alltid tips på aktiviteter, aktuella erbjudanden och weekendpaket. Självklart kan vi också skräddarsy din vistelse efter dina önskemål. Kontakta oss så skapar vi just din perfekta hotellvistelse.

Webb: smadalarogard.se • Telefon: 08-501 551 00

17


LÅNGVIKENS KRYDDERI

En historisk flört - MED SPANSKA FÖRTECKEN TEXT: GREAT MINDS Sjömannen och äventyraren, Karl Ivar ”Jeppe” Lindfors släkt har levt i skärgården sedan medeltiden.

S

FOTO: SCANPIX

jöfart och hav har alltid fascinerat människan och även den mest inbitne landkrabban uppskattar en spännande historia upplevd till sjöss. Stormar, sjöslag, havsvidunder och exotiska hamnar fascinerar helt enkelt och ett liv till sjöss skapar onekligen en rik källa till spännande berättelser. En som upplevde många äventyr under ett antal varv runt jorden och mer än 40 år till sjöss var Jeppe Lindfors, eller Karl-Ivar som han egentligen hette, på Möja. Men just den här gången handlar det dock om ett pågående äventyr, som han startade efter han gått i land

18

och som lever kvar som ett fint arv efter honom. Väl i land, på ålderns höst, träffade han den betydligt yngre Joakim Kihlberg och tillsammans började de bränna sprit ute på den populära skärgårdsön. Allt under lagliga former naturligtvis. Som grannar startade de upp det idag uppskattade Långvikens Krydderi som har en rad produkter på systembolaget och också ligger bakom Kaptenens Droppar – Smådalarö Gårds alldeles egen snaps. Allt började med den spanska körveln som växer vilt kring bränneriet som kom att bli smaksättaren till den första flaskan - Möja Taffel. Idag drivs bränneriet fortfarande småskaligt, traditionellt och varsamt där smakerna kommer av örter från den egna gården. Med smak av skärgården helt enkelt. Historiskt sett var skärgården fylld av små brännerier som puttrade runt om på kobbar och skär och självklart har även Möja sitt arv som nu bevaras längst upp på öns nordöstra spets. ETT ARV AV FEST & NÖJE Smådalarö var också känt för just sina brännerier och krogar och när sjökapten Carl Peter Blom efter en framgångsrik karriär lät uppföra Smådalarö Gård blev den snabbt känd som en plats för fest och nöje. Hit ut kom Stockholms jetset med häst och vagn för fest och avkoppling i skärgårdsmiljö. Man kan nog med säkerhet säga att de också såg fram

emot kaptenens berättelser om hans år på världshaven och de actionfyllda uppdrag han utfört i kronans tjänst. Lika säker kan man nog vara på att Kapten Blom skulle vara mäkta stolt över att han idag har sitt eget brännvin, sina egna droppar, framställda här ute i hans älskade skärgård.

ALLT BÖRJADE MED DEN SPANSKA KÖRVELN SOM VÄXER VILT KRING BRÄNNERIET

HOTELLCHEF ÅSE SINNBY PÅ SMÅDALARÖ GÅRD: –Kaptenens Droppar, är en flirt med gårdens historia, Kapten Blom som 1810 uppförde Smådalarö Gård och de brännerier som en gång fick Smådalarö att blomstra. Det är en klassisk Aquavit med en liten förstärkning av apelsin. Att vi kan servera vår egen snaps, tillverkad i skärgården, i den nya krogen är mycket uppskattat av våra gäster. Både avseende smak och historien bakom. Som sagt, alla uppskattar en bra historia och skulle den om Kaptenens Droppar, eller sjökapten Blom inte falla i smaken kan man alltid ge sig ut till Möja och besöka bränneriet, där finns det en hel del historier. Både om brännvinet och om Jeppe.


SDG LIVE

SDG LIVE!

SUCCÉN ÅTERUPPSTOD S

mådalarö Gård erbjöd för andra sommaren i rad SDG live! En intim musikupplevelse som förra sommaren lockade stor publik ut till hotellet och den nyöppnade skärgårdskrogen. Stjärnor ur den svenska musikeliten kunde under fem veckor bjuda hotellets och krogens gäster på förstklassig underhållning i en härlig, modern skärgårdsmiljö. Vi startade den 6 juli med Meja som också bjöd på en konstutställning som stannade hela sommaren och ända in på hösten. Jazzikonen Rigmor Gustafsson avslutade konsertsommaren den 5 augusti. – Vi ville erbjuda skärgårdsgäster, hotellgäster, sommarboende, bofasta och båtfolk en härlig upplevelse och årets upplaga av artister passade verkligen perfekt! Att uppleva musiken och artisten så nära, tillsammans med riktigt god mat och dryck är verkligen något extra. Miljön i den nya krogen, med vackra Hemviken utanför fönstret gav det hela en magisk inramning, berättar Åse Sinnby, hotellchef på Smådalarö Gård. SDG live! återkommer även under sommaren 2017 så varmt välkomna tillbaka!

ARTISTERNA SOM SPELADE UNDER SOMMAREN PÅ SDG LIVE! Meja Wille Craaford Lisa Miskovsky Timo Räisänen Rigmor Gustafsson

19


FÅGELBROHUS

ALTERNATIVT JULBORD MED SMAKSENSATIONER FRÅN SKOG OCH HAV SÖKER NI NÅGOT ANNAT än det traditionella julborFOTO: JENNIE KUMLIN

r ö f d r Julbo r e k a m s a l l a

FOTO: ADOBE STOCK

JULTIDER

KRUSENBERG HERRGÅRD

TRADITIONELLT OCH LYXIGT JULBORD – NU ÄVEN MED CATERING! DET FINNS INGA GENVÄGAR till ett klassiskt julbord. Allt ska vara

hemlagat – från chokladtryffeln till sillen och det småvarma. Vi lagar allt från grunden med såväl ekologiska som närproducerade råvaror, du kommer uppleva att maten är tillagad med ett stort mått av kärlek. Maten är så klart inte allt. Miljön, stämningen och sällskapet är minst lika viktigt. De vackra, historiska matsalarna gör sitt till, liksom de traditionella juldekorationerna. Den genuina miljön hos oss på herrgården ger en underbar inramning. Vid ankomsten serveras kaffe och julinspirerat bakverk. När kvällen nalkas bjuder vi på glögg och pepparkakor innan ni avnjuter vårt traditionella hemlagade julbord. Ni övernattar i något av våra dubbelrum och på morgonen nästa dag avnjuter ni en generös frukostbuffé. Nytt för i år är att vi erbjuder vårt härliga julbord för avhämtning. Gör det bekvämt för dig och hämta allt som hör julbordet till hos oss! PRIS CATERING: Stora julbordet: 450 kr Lilla julbordet: 350 kr Se innehåll på krusenbergherrgard.se Min. antal 10 personer. PRIS JULBORD: från 695 kr/person, barn 2-6 år 75 kr, 7-12 år 195 kr. Boka på tel 018-18 03 00. PAKET: Julbord med övernattning inklusive glögg, julbord, del i dubbelrum och frukostbuffé 1 745 kr/person. Julbordskonferens med övernattning inklusive glögg, julbord, del i dubbelrum och frukostbuffé samt konferenslokal i 2 tim. 2 050 kr/person. Catering beställer du på tel 018-18 03 00. (Gäller 27/11-20/12)

det? På FågelbroHus välkomnar vi dig i vinterskrud med tända brasor och rykande gluwein. Vi frestar med en förrättsbuffé med olika kötträtter av vilt och korvar, till varmrätt serverar vi t ex en smaksensation på älg med härliga såser på svamp, havtorn och lingon. Till detta njuter du mustiga viner tillsammans med Rindöost, knäckebröd, havtorn och olika marmelader. Som avslutning serveras en härlig dessert med lingon eller hjortron. Vi kan också erbjuda vinprovning med vår sommelier eller ölprovning med Wermdö Bryggeri för ert sällskap. PRIS: Julens alternativa julbord 595 kr/person, barn 2-6 år 95 kr, 7-12 år 195 kr. Boka på tel 08-571 419 00. PAKET: Julbord med övernattning inklusive gluwein, alternativt julbord, del i dubbelrum och frukostbuffé 1 695 kr/person. Julbordskonferens med övernattning inklusive gluwein, alternativt julbord, del i dubbelrum och frukostbuffé samt konferenslokal i 2 tim 1 695 kr/person. (Gäller 25/11-21/12)


LYXIGT SKÄRGÅRDSBORD VI PRESENTERAR I ÅR julens skärgårdsbord med fisk

JULTIDER

FOTO: JENNIE KUMLIN

SMÅDALARÖ GÅRD

och skaldjur i modern tappning på Smådalarö Gård. Ni inleder er kväll hos oss med glögg framför brasan. Ni fortsätter sedan till vår nya restaurang som står uppdukad med havets läckerheter som skaldjur på platå som ni får serverat till bords följt av en tur till sill, lax- och strömmingsbuffén där det moderna möter det traditionella. Till detta erbjuder vi vår egenkryddade snaps, ”Kaptenens Droppar”, framtagen av Möja bränneri. För dig som inte kan tänka dig en jul utan julskinkan finns den givetvis också att njuta av på bordet. Självklart avslutar ni kvällen vid vårt härliga gottebord. PRIS: Julens skärgårdsbord 995 kr/person, barn 2-6 år 150 kr, 7-12 år 350 kr. Boka på tel 08-501 551 00. FOTO: JENNIE KUMLIN

PAKET: Julbord med övernattning inklusive glögg, skärgårdsbord, del i dubbelrum och frukostbuffé. 1 995 kr/person. Julbordskonferens med övernattning inklusive glögg, skärgårdsbord, del i dubbelrum och frukostbuffé samt konferenslokal i 2 tim. 2 030 kr/person med del i dubbelrum. 2 230 kr/person i enkelrum.

FOTO: JENNIE KUMLIN

(Gäller 25/11-21/12)

WENNER-GREN CENTER

JULFEST MED UTSIKT! AVNJUT NÅGON AV VÅRA härliga julmenyer med kollegorna

NÄRINGSLIVETS HUS

KLASSISKT JULBORD MITT I STAN! HOS NYRENOVERADE Näringslivets Hus, på Storga-

tan i hjärtat av Östermalm, erbjuder vi på eftermiddagar och vardagskvällar en enklare jultallrik eller ett klassiskt svenskt julbord med allt som hör julen till. Vi lagar alltid all mat från grunden och dukar exklusivt för ert sällskap. Ett tips är att samlas på ett mysigt glöggmingel vid den stora julgranen i ljusgården innan ni avnjuter er jultallrik i någon av våra vackra stallar. PRIS: Klassisk jultallrik 240 kr/person. Dryck och kaffe tillkommer. Minimum 10 personer. Klassiskt julbord 475 kr/person. I priset ingår kökets hemkryddade alkoholfria glögg och pepparkakor samt alkoholfri dryck och kaffe. Minimum 50 personer. Serveras i vår nyrenoverade restaurang Rydberg vardagar efter kl 15.00. Dryckespaket som tillägg: Stora dryckespaketet 250 kr/person. Lilla dryckespaketet 150 kr/person. (Gäller 5/12-22/12) Se menyer på sabismoten.se och boka på tel 08-522 061 00 eller bokningen@sabis.se

eller vännerna med en fantastisk vy över Stockholm. Landmärket Wenner-Gren Center erbjuder en unik miljö i centralt läge. Du kan välja att ha din julfest i festvåningen på plan 24 eller i restaurang Retro’s sköna atmosfär på bottenvåningen. Oavsett vilket alternativ du väljer är all vår mat lagad från grunden på väl utvalda råvaror. PRIS: Meny 1 med dignande förrättsbord samt serverad varmrätt och dessert med spännande julsmaker 655 kr/person. Meny 2 med en klassisk bordsserverad trerätters meny med spännande julsmaker 595 kr/person. Dryckespaket som tillägg 365 kr/kuvert. Lokalhyra tillkommer med 6 000 kr för grupper under 35 personer. Min 15 personer, max 80 personer. Se menyer på sabismoten.se och boka på tel 08-522 061 00 eller bokningen@sabis.se (Gäller 25/11-17/12)


SABIS GULLMARSPLAN

MODERN BUTIK MÖTER MODERN KONSUMENT TEXT: GREAT MINDS

HUR BYGGER MAN EN MATBUTIK ANPASSAD EFTER EN MODERN, MEDVETEN OCH MYCKET MATINTRESSERAD KONSUMENT MED LITE TID?

S

FOTO: PATRIK CEDERMAN

abis Hemköpsbutik på Gullmarsplan är numera den moderna butiken byggd för den moderna konsumenten. Efter noggrann planering och projektering tog arbetet med att modernisera den gamla butiken fart under slutet av februari, berättar butikschef Magnus Tellman.

22

DEN MODERNA KONSUMENTEN Den nya butiken skulle inte bara möta kundernas behov av ett utökat sortiment utan också upplevelsen i butik skulle förbättras. I kombination med ett bättre planerat kundvarv, ett större fokus på färdigmat samt färskvaror och ekologiskt utbud blev responsen omedelbar. – Många har också följt hela processen med stort intresse och varit med och tyckt till och vi har verkligen ansträngt oss för att skapa en så god kundupplevelse som möjligt. Nu

”BUTIKENS UTBUD AV EKOLOGISKT OCH NÄRPRODUCERAT VÄXER HELA TIDEN” kan vi verkligen ge både våra gamla, och de nya kunderna som upptäcker oss en bra och inspirerande butiksupplevelse med ett brett och modernt sortiment, berättar Magnus. Ekologiskt och närproducerat är i efterfrågan och butikens utbud av dessa varor växer hela tiden. Den medvetna butikskunden ställer också krav på ett tydligt och bra miljöengagemang genom hela butiken. Därför fanns ett starkt fokus på dessa frågor när man upphandlade inredningen. – Kylar, frysar och annan elektronik är idag mycket energisnålare och miljövänligare än tidigare och vi tror att just kring miljön är det verkligen principen ”många bäckar små” som gör den stora skillnaden. Vi som butik, men även Sabis som företag,

har ett väldigt tydligt uttalat miljöarbete som jag tror uppskattas av våra kunder. LYCKAT RESULTAT En enkel och smidig vardag är också något efterfrågas av den moderna konsumenten och i den nya butiken har man valt att bemöta detta genom en satsa ordentligt på färdigmat, ett effektivare kundvarv och självutcheckningskassor för att ge möjligheten för ett så snabbt och enkelt besök som möjligt. Satsningen på den moderna butiken har visat sig mycket uppskattad och resultatet har inte låtit vänta på sig. Kundantalet ökar stadigt vecka efter vecka, och snittköpet lika så. Framförallt under helgen. – Våra kunder, gamla som nya, har uppskattat allt detta otroligt mycket, och det syns i vår försäljning och utvecklingen av kundtillströmningen. Många av våra kunder handlar nu hela sin kundkorg hos oss, tidigare var vi mer en kompleteringsbutik för många. avslutar Magnus.

Magnus Tellman, butikschef


FOTO: PATRIK CEDERMAN

STENUGNSBAGERIET

PINFÄRSKA NYHETER

Direkt från stenugnen

”Man känner sig aldrig så rik som när man plockar ut ett färskt bröd ur ugnen.” Så lär TV:s egen mysfarbror Ernst ha sagt vid något tillfälle. Vi tar en pratstund med Bagar-Magnus i det nya stenugnsbageriet på Sabis Fältöversten för att se hur det är med rikedomarna. TEXT: GREAT MINDS

V

ad är det nya bageriet på Sabis Fältlöversten egentligen och vad har det att erbjuda kunderna? – Vi är ett stenugns- och surdegsbageri som också erbjuder en klassisk kondisavdelning med hemgjorda chokladpraliner och bakverk. Vi kalljäser allt bröd, vilket betyder att det får stå och mogna i kylen över natten så att det blir så smakrikt som möjligt. Allt görs för hand enligt gammal god hantverkstradition och allt vi säljer bakas här i butiken. Hur skiljer sig en stenugn från en vanlig bakugn – varför blir brödet bättre? – Stenarna i en stenugn gör att värmeöverföringen till brödet blir mer direkt och intensiv medan en vanlig ugn faller mycket i temperatur. Detta innebär i sin tur en kraftig, härligt frasig brödskorpa och ett saftigt bröd – precis de egenskaper ett riktigt bra bröd ska ha. Kan man baka alla typer av bröd i en stenugn, eller är det bara matbröd? – Man kan baka allt, men det är framför allt till matbröd den används och också där du ser den stora skillnaden mot en traditionell ugn. Hur ofta bakar ni varje dag - när hittar man det färskaste brödet? – Det mesta brödet bakas mellan 06.00 och 10.00 sedan kompleteringsbakar vi lite under eftermiddag och kväll.

Inom kort kommer vi få upp ett bakschema i butiken där våra kunder kan se när just deras favoritbröd bakas och på så sätt kan de få absolut pinfärskt bröd om så önskas. Det perfekta brödet ska ju leda till den den perfekta mackan. Hur ser den ut och vad dricker du till? – En levainfranska med brieost, avocado och soltorkad tomat. Till det dricker jag en krämig Cappucino eller en kall ljus öl. Mums! Slutligen, som bagarmästare - har du något enkelt tips för att lyckas med brödbaket hemma i köket? – Allt sitter i degen. Se till att ha en degblandare som är ganska robust och blanda degen väl, minst 10-15 min. Satsa på ett riktigt bakmjöl typ vetemjöl special eller Manitoba Cream med hög proteinhalt. NAMN: Magnus Knutsson TITEL: Bagerichef FAVORITBRÖD: Levain (ljust vetesurdegsbröd)

23


FOTO: JENNIE KUMLIN

möten i city

NÄRINGSLIVETS HUS

MÖTESPLATSEN MITT I STAN mitt i city, ett stenkast från Östermalmstorg, erbjuder vi ett stort urval av toppmoderna konferensmöjligheter i hjärtat av svenskt näringsliv. Under sommaren renoverades restaurangen i modern saluhallsstil och även gästmatsalen och mingelytorna har fått ett rejält ansiktslyft! Vi kan även erbjuda ett nytt krogkoncept för våra konferensgäster i vår nyrenoverade gästmatsal Lindström. Här serveras alla våra konferensgrupper till bords med en soppa som amuse, hembakt bröd samt en huvudrätt til�lagad på säsongens råvaror, här finns också möjlighet till chambre separee. Gästmatsalen lämpar sig också bra för events och fester. Vår största konferenslokal, Industrisalen, rymmer 250 personer. Är man ännu fler kan man använda hela foajén för en aktivare konferens. Vi har också stor erfarenhet av säkerhetsklassade möten. Självklart serveras du frukost, fika, lunch och middag direkt från Sabis prisbelönta kök. Vi är lika noggranna med mat som service och 24

ett möte på Näringslivets Hus ger alla möjligheter till ett gott resultat. Självklart skräddarsyr vi efter dina önskemål lokal, teknik, mat och dryck.   Näringslivets Hus erbjuder också Kaffe & Deli, en coffeeshop med ett brett utbud av god och fräsch frukost, lunch och fika. När vädret tillåter avnjuter du din mat- och fikastund på uteserveringen längs Storgatan. Du tar dig lätt till oss med tunnelbana eller buss till Östermalmstorg.

 FAKTA

Möten: 2–250 personer Webb: sabismoten.se Bokning: 08-522 061 00 eller bokningen@sabis.se


möten i city

WGC

24 SPEKTAKULÄR FESTVÅNING I WENNER-GREN CENTER 1962, i norra änden av Sveavägen, stod det numera karaktäristiska landmärket klart. Med en unik historia, K-märkta originaldetaljer och arkitektoniska höjdpunkter såsom den återkommande rombformen, är Wenner-Gren Center en spektakulär mötesplats. Sabis Hotell & Möten har restaurerat anläggningen och både renoverat orginalinredning och tillfört moderna element. Manhattans ”Mad Men” möter 2000-talets Stockholm! Den unika miljön med vidsträckt utsikt över

Stockholm i samtliga väderstreck ger karaktär till möten, events och fester. Vi erbjuder allt från cocktailparty i baren på 24:e våningen, till det effektiva citynära mötet för ända upp till 180 personer. Våra kundproffs och prisbelönta kök ser till att sätta pricken över i:et. Har du varit här glömmer du det inte!

 FAKTA

Möten: 2–180 personer Webb: sabismoten.se Bokning: 08-522 061 00 eller bokningen@sabis.se

FRUKOSTMÖTEN En tydlig trend är att man satsar på kortare, effektiva möten från företagens sida. Vårt frukostmöteskoncept för stora grupper blir mer och mer populärt – man träffas för en god frukost på stående fot som sedan följs av någon timme eller två med information, föreläsare eller seminarie, varefter deltagarna försvinner tillbaka till sina ordinarie sysslor. Vår hörsal Axel Wenner-Gren, som tar upp till 180 personer lämpar sig utmärkt för det ändamålet och för mindre grupper upp till 50 personer så kan man använda Biblioteket på 24:e våningen med morgonutsikt över Brunnsviken. Möten: 2–180 personer Webb: sabismoten.se Bokning: 08-522 061 00 eller bokningen@sabis.se

25


JULTIDER SABIS JULKAMPANJ

STOCKHOLMS GODASTE UL Sabis samlar under varje jul in pengar till förmån för Stockholm Stadsmissions viktiga arbete. Det gör vi på olika sätt i våra butiker, restauranger och hotell. Varje krona som ni, våra kunder, bidrar med dubbleras av oss på Sabis. På vissa av våra varor går också en del av intäkten oavkortat vidare.

S

abis har sedan 1874 verkat för att vara Stockholmarnas matföretag. Ett företag som sätter service och kvalitet i första rummet och som drivs av en tydlig passion för mat – i råvaran, til�lagningen och serveringen. Med vår långa historia och närvaro i huvudstaden känner vi starkt för den. Genom vårt engagemang som partnerföretag till Stockholms Stadsmission bidrar vi till att göra staden lite mänskligare och varmare för alla. STARTSKOTTET Sabis julkampanj 2011 – ”Vår godaste jul. Någonsin.” blev startskottet för ett löpande samarbete

STOCKHOLMS STADSMISSION

ÅRETS GODASTE JUL 2016 Även i år samlar vi in pengar i vår julkampanj och allt som samlas in genom våra olika aktiviteter, litet som stort, dubblar Sabis.

Julklappstips!

PRESENTKORT PÅ VÅRA HOTELL Herrgårdsweekend, lördag-söndag.

är en ideell förening som arbetar för att göra Stockholm till en mänskligare stad för alla. Föreningen startade 1853 utifrån en kristen värdegrund, men är idag en politiskt och religiöst oberoende organisation.

2 595 kr/rum (2 personer), varav 100 kr går till Stockholms Stadsmission. I paketet ingår eftermiddagskaffe, trerättersmiddag, övernattning och frukostbuffé.

Stockholms Stadsmission har ett 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll, som ställer krav på att minst 75 % av intäkterna går till ändamålet. Under 2013 gick 90 % av Stadsmissionens intäkter direkt till ändamålet, övriga 10 % användes för administration och insamling.

Presentkorten kan du köpa på hotellens hemsidor fagelbrohus.se, smadalarogard.se och krusenbergherrgard.se ända fram till julafton, du får ett presentkort direkt via mail.

insamlat 2015: 507 130 kr

26

med en organisation som också har en mycket lång relation till Stockholm och dess invånare. Vi på Sabis tackar våra generösa kunder, matgäster och medarbetare som varje jul bidrar med pengar och engagemang.

Gäller i första kvartalet 2017 (ej under temahelger).


FOTON: FIVE SWEDEN

å p a b b o J Sabis FAMILJEFÖRETAG GRUNDAT 1874 Sabis står för ”Slagteriaktiebolaget i Stockholm” och grundades 1874. Vi driver tre affärsområden inom mat & möten: butiker, restauranger och hotell & möten.

Varje dag möter vi ca 15 000 kunder och hjälper dem med mat och service. På Sabis är vi ca 750 medarbetare som tillsammans säljer varor och tjänster för närmare en miljard kronor per år.

SABIS GRUNDVÄRDERINGAR • Alltid nöjd kund • Ansvar • Respekt Sabis har tre grundvärderingar som genomsyrar hela vår verksamhet och vägleder oss i hur vi ska agera och fatta beslut varje dag. Grundvärderingarna har tagits fram tillsammans med Sabis medarbetare. Värderingarna kommuniceras aktivt och skapar en gemenskap, delaktighet och trygghet inom Sabis – alla vet vad som gäller!

SABIS VISION STOCKHOLMS BÄSTA KUNDUPPLEVELSER INOM MAT OCH MÖTEN! KUNDLÖFTE Kunden ska alltid uppleva det här: Du ska alltid känna dig sedd och välkommen. Du ska alltid känna att du kan lita på oss. Du ska alltid känna att vi bidrar med glädje.

LEDARE INOM SABIS LEDER MED GLÄDJE Ledarskapet är präglat av mod, omtanke, nyfikenhet, glädje och personligt ansvar. För kunder, medarbetare, kollegor, verksamhet och resultat.

DET BÄSTA MED ATT JOBBA PÅ SABIS ENLIGT VÅRA MEDARBETARE Platt organisation Korta beslutsvägar Värderingsstyrt Välkomnande Hög kvalitet Familjärt Härliga kollegor Matglädje Hjälpsamhet

Utvecklande Varierande Gemenskap Kul på jobbet Lagkänsla Jobbar mot gemensamma mål Medarbetarna är viktiga Känner sig sedda

Våra ledare har förmåga att: • Vara förebild • Visa vägen • Involvera & Engagera

VILL DU JOBBA PÅ SABIS? Vi söker alltid efter nya talangfulla medarbetare till Sabis med olika erfarenheter och personligheter. Läs om våra lediga tjänster på sabis.se/jobb

• Leverera resultat 27


MATTRENDER

MATTRENDER 2017 FRÅN POKEBOWLS TILL ALGER – 17 MATTRENDER FÖR 2017

Nytt år och nya möjligheter! Med eller utan nyårslöfte, kanske funderar du på att se över vad du äter? Mat & Möten spanar på de största mattrenderna för 2017. BRÄNT ÄR DET NYA SVARTA!

Kockarna sätter mer färg och yta på pizza och grillat, som gärna får ha lite bränd yta. Kol är inne att tillsätta i drycker, som smaksättare och i hudvårdsprodukter.

Farm utanför New York, som lagar mat från gårdens egen skörd. På Stedsans i Köpenhamn odlar man grönsaker i stora odlingar på taket, vilket fått människor att vallfärda dit och deras Instagram flödar av inspirerande bilder.

FAMILY STYLE DINNER

POKEBOWLS

Nu tas trenderna Sharing och Smårätter vidare till nästa steg. Family style dinner innebär en stor central servering och många skålar och tillbehör.

RAW & SUPERFOODS

Rawfoodtrenden fortsätter! Tillsammans med Superfoods, mat som sägs tillföra en extra hälsoeffekt, ser vi den överallt – i bollar, sallader och nu även i vanliga rätter som görs raw.

PALEO-DIETEN

Paleo är en förkortning för paleolitisk kost och paleoliticum är den äldre stenåldern. Det betyder alltså mat vi människor åt när vi jagade och samlade. Betoning ligger på att äta det ursprungliga som naturen har skapat och att maten är så ren och oprocessad som möjligt. I paleo äter man kött (gärna vilt), inälvsmat, fisk, ägg, grönsaker, rotfrukter, frukter, bär, nötter, smör eller ghee (koncentrerat smör), olivolja, koksolja.

RÅPRESSAD JUICE OCH SMOOTHIES

Det pressas och centrifugeras som aldrig förr! Vi adderar gärna superfoods som ingefära och gojibär i juicen för en extra energi- eller hälsokick och ”råsaft” är numera ett begrepp som varje Svensson känner till!

ZERO WASTE

Trenden att ta tillvara allt och minimera svinn fortsätter starkt. Det som förr handlade om att ta tillvara köttets alla styckdetaljer har nu spridit sig till alla livsmedel. Klimatcertifiering blir allt viktigare och sopor mäts och minimeras. Till och med trendiga barer slopar dekorationer för att spara på miljön.

ROOFTOP FARMING

Rooftop farming är så närodlat det kan bli. En av föregångarna är Dan Barber på Blue Hill

28

Vad får man om man korsar sushi med sallad? Svaret är Pokebowls! Det har alltså inget med spelet att göra utan Poke är ursprungligen en hawaiiansk fisksallad. En pokebowl är en salladsskål med råa grönsaker och råa kuber av fisk.

VETE- OCH GLUTENFRITT

En viktig mattrend är att efterfrågan på veteoch glutenfritt ökar stort i Sverige och utlandet. Debatten om glutenintolerans fortsätter och kritikerna menar att många självdiagnosticerar sig, utan att egentligen vara intoleranta. Många pratar även om gluten-light, det vill säga att man undviker det men inte helt utesluter det ur sin kost.

TE OCH INFUSIONER

Te är inte längre bara te utan en dryck som ofta ersätter juice, kaffe alkohol eller en hel måltid eller funktion. Vi ser allt fler teer som inte är te, det vill säga infusioner såsom myntate, ingefärste, örtte, lakritste.

SJÖGRÄS OCH ALGER

I Japan har alger länge haft en roll på tallriken. Nu kliver havets vegetabilier in och blir allt vanligare som tillbehör eller huvudråvara i Norden. Förutom den ofta häftiga smaken har alger fler hälsofördelar, bland annat är de rika på proteiner, fettsyror och mineraler. Det svenska forskningsprojektet Seafarm testar odling i större skala för att se hur alger kan användas både i kost och som energikälla. Vi ser med spänning fram emot resultaten.

SOPPOR OCH BULJONGER

Det slurplas mer än någonsin nu när soppoch buljongtrenden ökar. Soppor och buljonger har många fördelar som tilltalar den moderna konsumenten. Det går snabbt all laga eller beställa. Det är (ofta) hälsosamt. Det är

klimatsmart då man ofta tar tillvara på mat genom att koka soppa eller buljong av den. Trots värmen i Kalifornien är soppor, buljonger, gärna med lyxiga nudlar och raw råvaror i, en mycket tydlig trend och det passar väl utmärkt in i vårt kyliga Nordiska klimat.

TORRLÄGGNING

Efter åratal av skräck för vätskebrist kommer nu mottrenden – torrläggning. Glöm vattenindustrins mantra ”drick innan du är törstig”. Mats Rundgren på Karolinska Institutet säger: ”Generellt skulle man kunna tro att törst är det bästa måttet på hur mycket man ska dricka, men så är det inte riktigt. Visst är törst en kraftfull drivkraft när man verkligen lider av vattenbrist, men studier har visat att vi sällan blir törstiga av rent fysiologiska skäl”.

GRÖNT ÄR SKÖNT

Trenden med mer grönsaker på tallriken fortsätter starkt. Vi ser också mer frukt i maten igen. Det har aldrig lanserats så många kokböcker med fokus på grönt som nu. Kändiskockarna ”kommer ut” som gröna förkämpar och hävdar att man får samma smakextas av en blomkål som av en biff. Samtidigt ser vi en ökning av pikanta kryddor, som kanske behövs för att piffa upp det gröna. Termer som ”feg-vego” och köttfri måndag är numera vardagsmat.

KYCKLING I TOPP!

Kyckling är svenskarnas favoriträtt nr 1! Food & Friends studie över de svenska matvanorna visar att kyckling för första gången ligger i topp både på vardagsmiddag och helgmiddag. Till och med spagetti och köttfärssås får se sig slagen av fjäderfäna. Vi förstår varför – lättlagat, nyttigt och klimatsmart.

FILIPPINSK MAT

Är nya Thai-maten. Det filippinska köket är syrligt, sött och salt. Dess kulinariska grund kommer från de spanska, kinesiska och malaysiska köken. Filippinsk mat innehåller ofta vitlök, fläsk och vinäger.

INSEKTER PÅ FRAMMARCH

Det har under ett par år talats om att insekter kommer bli allt vanligare i maten. När den danska stjärnkrogen Noma serverade mousse på mallarver och myrkräm bryter man normer på bredare front. Ännu har dock inte Livsmedelsverket godkänt insekter som livsmedel. Men troligast är att vi på sikt ersätter vissa mjöl, frön och gryner med malda insekter, snarare än att ersätta chipsen med friterade skalbaggar.


SABISKRYSSET TÄVLA OCH VINN! Skicka in lösningarna i de blå rutorna via www.sabis.se/korsord senast den 31 mars 2017. Vinnaren får en lunch på Krusenberg Herrgård med efterföljande fotbehandling i Krusenberg Spa för två personer. Lycka till! ÄR UTAN KOLSYRA GEVÄRS- TON TYP KÄRLEKSPAR

SERVE- KAN KOM- AVSE RAS I MA FRÅN DESSA MESKATT TIDER SIER 83

DJINN

Bild: 8x5 rutor 0723_jul.jpg

GRUND I FREKVENSGÅNG FORTFARANDE UNCLE SAM

MÄSTERSKAP INOM RIKET KORT TID PÅ LUCKAN VID UTSÅLT

FINA MICHAEL JACKSON

ÄR MISSROBOTGYN- TURKISK TILLNANDE YAPRAK VERKAD POPMISS

TOMTELÄSKEN MORGONDRAKE

SÄKER

SKÅL FÖR VISS RIT SÄCKIG

GRODDKORN ALLTJÄMT

PLATS FÖR ÅK TRAFIKPLATS FIRAR DUBBELT PÅ JULAFTON

VITROCK FÖRSTÄRKTA

INSÄTTNING AV NY BÅRD

FYR VID ÅLANDS HAV

VÄV AV VATTRAD YTA RYGG

ODUGLINGAR ÄSSJA

ONT OM TID BLI BESTÖRT

ANSTÄNDIGT

LÄTT BETT KÖTTDISK

HAMMARLUND I BILRADIO BIBELDEL

KARGT

ERFARA

VIKINGABY

MATFISK

ÖN ÅTER SE ÖVER

FLOCK I SÁPMI STÖTA

FEJKAD

FÖREMÅL KNYCKA HINDRET

GÖR DET KATT VID RISK

INGALUNDA

KALLE ANKA

NERAR

ÄR VISSA FORMAR

LJUDFILER ÄR LIKA BLÅBÄR

VASALOPPSMÅL

FART-

UNDER- HÅLLARE SÖKA UTBASU-

IDROTTAR

BJUDER PÅ AUKTION GILLER

PENDYLERNA

VÄNTAR PÅ TUREN COBAINGRUPP

Bild: 8x5 rutor 0723.jpg

MAKAK

ÄR OFTAST SMAL NUMERA SPILLRA

PUGILIST FRÅN FÖRR

TEAM NUMMER ETT OXUDDE 0723

FROTTERAR

FÖRST

KAN MAN VILA PÅ

BRÅDSKA TÄT SAMLING

VITAMIN TAR LUGN DET MED

TAND

29


SABISNYTT GRÖN EL, SVANAR OCH MYCKET MER • Sabis är sedan 2011 till 100% försörjda med vindkraftsproducerad el från våra egna vindkraftverk. En grön investering som betalar sig varje dag! • Sedan 2010 är våra hotell FågelbroHus, Krusenberg Herrgård och Smådalarö Gård Svanenmärkta. • I december 2010 Svanenmärktes vår första personalmats-restaurang, då som en av de få i landet. Vad det betyder för den daglige matgästen är att de bidrar till en positiv miljösatsning samtidigt som en allt större del av den mat du äter kommer från närliggande gårdar och är eko- och/eller kravmärkt. • Vi arbetar med tydliga miljömål för en rad olika områden, t ex användning av engångsmaterial, portionsförpackningar samt disk- och rengöringsmedel. • Vi mäter allt svinn och jobbar aktivt för att göra våra gäster medvetna och inte ska slänga mat i onödan. Tack för att du hjälper oss, tillsammans gör vi skillnad!

VÅRT EKOLOGISKA KVITTO Under 2015 köpte Sabis restauranger in: • Drygt 29 ton KRAV-märkt kaffe. • Cirka 120 000 liter KRAV-märkt mjölk. • Drygt 125 000 KRAV-märkta ägg. • Mer än 530 000 KRAV-märkta bananer. Dessa och många fler medvetna val gör oss till en av Sveriges största inköpare av ekologiska livsmedel. Idag är mer än 20 stycken av våra restauranger KRAV-märkta och ett flertal också märkta med miljö-symbolen Svanen. Rent konkret betyder detta, förutom att du som gäst äter bättre och godare mat, att vi minskat användningen av kemiska bekämpningsmedel med 700 kg och handelsgödsel med mer än 9,5 ton. Det innebär också att 27 500 hektar jordbruksmark ställts om till ekologisk produktion. Det gör skillnad!

Positiva effekter • En ökad biologisk mångfald, dvs fler insekter, fåglar och andra djur intill gårdarna. • Mindre risk för föroreningar av grundvatten och vattendrag. • Minskad energianvändning för framställning av handelsgödsel.

SABIS STÄDAR STOCKHOLMS STRÄNDER Sabis är huvudsponsor till Städa Sverige. Genom samarbetet har vi gjort en insats för Stockholms alla stränder. Sponsringen är en del av företagets totala miljösatsning och aktiva arbete med socialt ansvar. Miljöprojekt utförs av Städa Sverige på 100-tals kuststränder där 3 000 säckar med skräp hamnar på återvinningsstationer i stället för i haven. – När vi fick höra att sponsorn för strandstädning hade dragit sig ur beslöt vi oss för att hjälpa till. Som ett Stockholmsföretag känns det naturligt att hjälpa till att städa alla stränder runt vår stad, där våra kunder badar och umgås. Förutom att det är en bra insats för invånare och sommargäster gör det stor skillnad för miljön och det kretslopp varifrån vi hämtar många av våra råvaror. Det handlar om ett långsiktigt och hållbart kvalitetstänk, säger, Madeleine Brehmer, vice vd på Sabis. Städa Sverige är en av idrottsrörelsen helägd ideell organisation där ungdomar jobbar för miljön och projekten finansieras av näringsliv, kommuner eller andra organisationer. I över tjugo år har Städa Sverige engagerat ungdomsidrotten med att förbättra den svenska miljön. Mest välkänd är städningen längs Sveriges vägar med ca 1 300 ton upplockat skräp per år.

Se Sabis miljöfilm på sabis.se

INVESTERA I EKO-OLJA! Vår egna, mycket populära olivolja finns nu också som ekologiskt alternativ. Det är en kallpressad jungfruolja på oliver från grekiska Sparta som ger oljan sin mycket fina karaktär med en gräsig underton i smaken. Jungfruolja innebär att det är oljan från den första pressningen och kallpressning sker genom endast tryck vilket ger oljan absolut högsta kvalitet. Den gör sig utmärkt som smaksättare direkt i salladen eller på pastan men går självklart också att steka i. Dessutom är den snygg på bordet! Du hittar oljan i vår butik Sabis Fältöversten, på våra hotell och i utvalda restauranger.

Sabis Hotell & Mötens bokning från vänster: Mats Alderbrant, Cecilia Hagtorn, Louise Engwall Edholm, Maria Rustum och Ann Billström.

VARMT VÄLKOMMEN TILL OSS PÅ BOKNINGEN!

Oss kontaktar du för att boka konferens på någon av våra fem anläggningar. Välkommen att höra av dig på bokningen@sabis.se eller 08-522 061 00.

MAT & MÖTEN trycks på FSC©-certifierat papper. I FSC©-certifierade skogar ställs bland annat krav på att urbefolkningens rättigheter respekteras och att skogens naturvärden bevaras. Märkningen visar att varan innehåller trä från FSC©-certifierad skog. Hela kedjan från skog till produkt kontrolleras av oberoende certifieringsorgan. Läs mer: www.fsc-sverige.org

30


D

S

G

U

ÅR

KR

EN

BE

RG HER

R

KRUSENBERG HERRGÅRD

WENNER-GREN CENTER

Krusenberg 436, 755 98 Uppsala www.krusenbergherrgard.se

Sveavägen 166, 113 46 Stockholm www.sabismoten.se

Antal bäddar: 75 • Antal rum: 60 Konferenslokaler: 12 Aktiviteter: Allt från vinprovning och historiska guidningar till bastubad, massage och spabehandlingar. Avstånd Stockholm C: 50 km Avstånd Uppsala: 15 km

Konferenslokaler: 7 • Grupprum: 4 2 festvåningslokaler Aktiviteter: Vinprovning, Segway, Mindfulness. Avstånd Stockholm C: 3 km Avstånd Stockholm Arlanda: 34 km

SMÅDALARÖ GÅRD

NÄRINGSLIVETS HUS

137 70 Dalarö www.smadalarogard.se

Storgatan 19, Box 5501, 114 85 Stockholm www.sabismoten.se

Antal bäddar: 84 • Antal rum: 56 + 6 st på vårt exklusiva minihotell Gits Hus Konferenslokaler: 10 Aktiviteter: Allt från vedeldad sjöbastu och utomhusjacuzzi till golf, båtturer och otaliga möjligheter både till land och havs. Avstånd Stockholm C: 45 km

Konferenslokaler: 13 • Grupprum: 6 4 festvåningslokaler Aktiviteter: Alla typer av provningar med mat & dryck. Avstånd Stockholm C: 2 km Avstånd Stockholm Arlanda: 36 km

FÅGELBROHUS Fågelbrovägen 20, 139 60 Värmdö www.fagelbrohus.se Antal bäddar: 103 • Antal rum: 72 Konferenslokaler: 9 • Grupprum: 6 Aktiviteter: Allt från vinprovning, spabehandlingar och gym till ribturer, teambuilding och golf. Avstånd Stockholm C: 35 km

Våra restauranger och butiker hittar du på www.sabis.se

KONTAKTA BOKNINGEN 08-522 061 00 • bokningen@sabis.se

31


FOTO: KRISTOFFER SAMUELSSON

Var äter du middag ikväll? NU GER VI DIG 10% PÅ MATEN EFTER KLOCKAN 15. Vi vill gärna se dig hos oss på Slagteriaktiebolaget Fältöversten. Därför ger vi dig 10% rabatt på middagsmaten fram till 31 mars 2017. På menyn hittar du prisvärda klassiker blandat med fräscha, moderna anrättningar. Självklart hittar du också alltid vegetariska alternativ. Visa upp erbjudandet i tidningen när du beställer.

Varmt välkommen! BOKA BORD PÅ SLAGTERIAKTIEBOLAGET.SE ERBJUDANDET GÄLLER PER PERSON OCH ÄR GILTIGT T O M 31 MARS 2017. ERBJUDANDET KAN INTE KOMBINERAS MED ANDRA ERBJUDANDEN.

Profile for Sabis AB

Sabis Mat & Möten nr 2 2016/2017  

Sabis kundtidning. Här kan du läsa om våra butiker, restauranger, hotell och mötesplatser. Recept och erbjudanden. Musik och underhållning....

Sabis Mat & Möten nr 2 2016/2017  

Sabis kundtidning. Här kan du läsa om våra butiker, restauranger, hotell och mötesplatser. Recept och erbjudanden. Musik och underhållning....

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded