Page 1

14 |

Column

Er was eens‌

Sabine van Wylick

Nieuwsgierig geworden door de kop van

seren ons. Ze worden al eeuwen lang ver-

deze column? Dat zou heel goed kunnen,

teld. En weer doorverteld. Beleef de kracht

want deze woorden herkennen wij als het

van het verhaal!

begin van een verhaal. En verhalen interes-

Bekijk video

We hebben het nu alweer achter ons, maar nog nooit eerder is er zoveel ophef ontstaan over Sinterklaas en Zwarte Piet. Terwijl het verhaal van deze figuren al zijn oorsprong vond in 1850. Maar het leeft als nooit tevoren! Hoe komt het toch dat verhalen door de tijd heen zo enorm populair zijn gebleven? Het grote voordeel van een verhaal is dat het blijft hangen en je er een levendige voorstelling van kunt maken. Verhalen zijn een enorm krachtig middel om een boodschap over te brengen. Storytelling Met die wetenschap is het eigenlijk gek dat er nog maar zo weinig bedrijven zijn, die verhalen inzetten in hun marketing en communicatie, storytelling genaamd. Storytelling is het vertellen van het verhaal van je bedrijf, van het ontstaan van je product of dienst, misschien wel door een heel toevallige gebeurtenis. Zo werd Flipje uit Tiel wel een heel bekend poppetje dat werd ingezet voor het verhaal van jamfabriek De Betuwe. En in onze eigen provincie weten we waarschijnlijk allemaal dat OcĂŠ ooit is begonnen met de vervaardiging van boterkleursel.


Dat verhaal wordt nog steeds verteld. Uw corporate story kent talloze toepassingen: denk aan rondleidingen, bedrijfsbrochure of bedrijfsfilm, maar ook in uw reclame-uitingen kunt u uw verhaal kwijt. Alfa Bier In mijn zoektocht naar Limburgse voorbeelden kwam ik een filmpje tegen waarin Harry Meens, algemeen directeur van de Alfa Brouwerij uit Schinnen, vertelt over zijn tante Wies (scan deze pagina en bekijk het filmpje!). Dit prachtige voorbeeld van storytelling wekte mijn nieuwsgierigheid. Het typische familiebedrijf groeit nog steeds, ondanks een lastige biermarkt. Met intussen de vijfde generatie Meens in het bedrijf en zo’n 25 fte aan personeel brouwen ze jaarlijks 130.000 hectoliter bier. Dat gaat tegenwoordig ook naar China, waar ze het Nederlandse bier dat met bronwater is bereid, graag consumeren. “Wij richten ons op de bovenkant van de markt met een speciaal pils”, vertelt Harry Meens. “Wij onderscheiden ons vooral door de smaak van ons bier en het aparte aroma. Bovendien zijn wij het enige bedrijf in Nederland dat bier maakt van zuiver bronwater. Dit maakt Alfa echt uniek.” Harry Meens: “Wij hadden eigenlijk helemaal niet zo in de gaten dat het verhaal van tante Wies zo bijzonder werd gevonden door de buitenwereld.”

15 |

Tante Wies Bij Alfa speelt mond-tot-mondreclame een belangrijke rol. “Voor ons zijn onze ambassa-

deurs ons belangrijkste marketinginstrument. We trekken vooral mensen naar ons proeflokaal waar we ze het Alfa-verhaal vertellen en vooral laten proeven. Stuk voor stuk gaan ze als ambassadeur naar huis.” In dat verhaal speelt ook tante Wies een rol. “Mijn tante Wies woonde op de brouwerij en samen proefden we iedere ochtend voor het ontbijt een glas van ons bier. Zij had daar een enorm goede smaak voor ontwikkeld. Meestal was het goed, maar soms was ze niet tevreden en dan pasten we de samenstelling aan. Een paar jaar geleden is ze op 96-jarige leeftijd overleden. Wij hadden eigenlijk helemaal niet zo in de gaten dat het verhaal van tante Wies zo bijzonder werd gevonden door de buitenwereld. Toen we ons de kracht ervan realiseerden, kreeg het een heel eigen dynamiek. Ik denk dat dat vooral komt omdat het verhaal echt is. Ik zou dan ook bedrijven die een verhaal willen gaan inzetten, adviseren om dichtbij jezelf te blijven. Het waarheidsgehalte moet wel hoog zijn, dan ben je authentiek en kom je geloofwaardig over”, vindt Meens. In iedere organisatie zit wel een verhaal. Maar bezint eer ge begint. Ga eens op zoek naar het verhaal van uw bedrijf. Geloof erin en neem al uw medewerkers en daarna de buitenwereld, erin mee. Gegarandeerd een happy end! Sabine van Wylick

Column 3 er was eens  

Column van Sabine van Wylick in Change Limburg Magazine.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you