Page 1

Për takim të vërtetë liderësh

BDI kundër Ivanovit

Të mos dalim humbës në diasporë FAQE 2

FAQE 2

FAQE 4

Viti I • Numër 296 e premte, 11 mars 2011

u j e m t i v 1 www.kohaere.eu

Topi interesohet për krizën në Maqedoni

FAQE 2

Nikovski dha dorëheqje por nuk dihet nëse fushata anti-BE dhe antiSHBA do të vazhdojë të zbatohet nga njerëzit e VMRO-DPMNE-së. Stejt-departamenti rikujton Shkupin zyrtar se emri është problem i Maqedonisë e jo i ambasadorit Riker dhe SHBA-ve

POLITIKA millosheviqjane ndaj SHBA-ve

Punësimet "evropiane" në qeveri FAQE 5

Rreziku nga gripi ende prezent

FAQE 5

Qeveria në borxh parazgjedhor Të martën, qeveria përmes Ministrisë së Financave huazoi 27 milionë euro nga bankat, ndërsa vetëm para një jave ishin të huazuara 22 milionë euro. Ato, para sipas ekspertëve, tani do të shpenzohen për fushata të zgjedhjeve me të cilat shteti do të FAQE 6 blejë vota Adelina MARKU FAQE 3

FAQE 11

NATO!

FAQE 6

Deri më 10 mars (e enjte) përkrahje kanë dhënë

632.533 qytetarë, përkrahës të demokracisë

Karlos Slim më i pasuri në botë

Merrni pjesë në kampanjën masive me nënshkrimin tuaj, me thirrje në telefonin (02) 2550 318, duke u nënshkruar në peticionin elektronik në ueb faqen www.a1.com.mk dhe me përkrahje në

www.facebook.com/pages/i-jas-sum-a1


AKTUALE

2

e premte, 11 mars 2011

Presidenti shqiptar Topi dhe lideri i BDI-së Ahmeti nuk shohin rrezik nga ndonjë destabilizim të Ballkanit, apo për importim të krizës së Afrikës së Veriut në rajon. Topi ka takuar edhe ambasadorin Riker me të cilin janë dakorduar për inkurajimin e bisedimeve Prishtinë-Beograd

BDI KUNDËR IVANOVIT

Aida XHONI

P

residenti i Shqipërisë Bamir Topi, gjatë qëndrimit të tij në Shkup me rastin e përurimit të "Qendrës Përkujtimore të Holokaustit", realizoi të enjten takime me ambasadorin e SHBA-ve në Maqedoni, Filip Riker me kreun e BDI-së, Ali Ahmeti. Siç u njoftua zyrtarisht, Topi dhe Riker theks të veçantë gjatë takimit i kanë dhënë edhe fillimit të dialogut mes Serbisë dhe Kosovës në Bruksel. Që të dy thuhet kanë përshëndetur nisjen e bisedimeve Kosovë-Serbi si një hap në drejtim të duhur. Ata njëzëri konstatuan se pavarësia e Kosovës është një realitet i paprekshëm dhe i pandryshueshëm. Pas takimit me presidentin shqiptar, Ahmeti tha se janë prekur shumë tema në interes të bashkëpunimit të ndërsjellë midis Maqedonisë dhe Shqipërisë dhe situata politike në vend.

Topi interesohet për krizën në Maqedoni "Ishte një takim shumë i hapur. Biseduam për situatën në Maqedoni, Shqipëri, problemet me të cilat ballafaqohemi ne këtu. Gjithashtu edhe me problemet me të cilat ballafaqohet Shqipëria, me ç'rast

shkëmbyem mendime mbi funksionimin e institucioneve. Topi u interesua lidhur me zgjedhjet e parakohshme në Maqedoni, lidhur me Marrëveshjen e Ohrit, gjithashtu edhe për regjistrimin. Patëm një

takim, thjeshtë një informim reciprok", ka thënë Ahmeti. I pyetur nëse gjatë takimit është hapur edhe tema e situatës së sigurisë në Ballkan, pas krizave politike, Ahmeti tha se këto kriza nuk duhet të sjellin

HAPET QENDRA MEMORIALE E HOLOKAUSTIT Qendra memoriale e holokaustit në Shkup është hapur solemnisht të enjten për të qenë kujtim i vrasjes së 7150 hebrenjve maqedonas, respektivisht 98 për qind nga popullata hebraike që deri atëherë ka jetuar në Maqedoni. Të pranishëm në këtë ceremoni ishin edhe kryeministri izraelit Moshe Jalon, presidenti shqiptar Bamir Topi dhe ai i Malit të

Zi, Filip Vujanoviq. "Kjo është një arritje e rëndësishme e Maqedonisë, e cila është një nga shtetet e para që e finalizoi kthimin e pronave hebraike. Kjo iniciativë dha mundësi të rikujtojmë 7.148 hebrenj, të cilët më parë kishin jetuar këtu", theksoi Jalon. Kryeministri i Maqedonisë, Nikolla Gruevski, përpara qendrës memoriale e ndezi zjarrin e përjetshëm të hebrenjve.

Të mos dalim humbës në diasporë

Vendosja e dialogut politik dhe ndryshimet në Kodin zgjedhor në pjesën ku i jepet dhe rregullohet zgjedhja e deputetëve të diasporës janë dy çështje diskutabile dhe brengosëse për të cilët faktori ndërkombëtar në vend kërkon konsensus më të

gjerë politik. Por cili do të ishte efekti i saj në diasporë, për shqiptarët"? Angazhimi i faktorit politik shqiptarë në zgjedhjen e deputetëve të diasporës, sipas ekspertëve shqiptar, madje do ishte i kotë, pasi që do pësonin humbje në mozaikun zgje-

Paraqituni në numrat tonë kujdestarë: 076 337 146 marketing 076 337 120

dhor në vend. "Shqiptarët do të mund të fitonin jo 1, po 2 deputetë në diasporë kur dihet fare mirë struktura e mërgimtarëve shqiptarë. Por, nëse një deputet zgjidhet me 150 mijë vota të mërgimtarëve tonë, atëherë politika shqiptare humb", ka thënë Albert Musliu, analist politik. Ai sqaroi se nëse mërgimtarët votojnë në diasporë me automatizëm e humb të drejtën e votimit në vendlindje, ku një deputet zgjidhet edhe me 7 mijë vota. "Partitë politike shqiptare votimit të diasporës duhet t'i përkushtohen me seriozitetin më të madh që mos dalin humbës", ka thënë Musliu. Në të njëjtën vijë është edhe profesori i së drejtës kushtetuese Osman Kad-

riu, i cili ka marrë pjesë edhe në debatet e organizuara publike mbi propozim ndryshimet në Kodin Zgjedhor. "Për të pasur sukses duhet më shumë angazhim politik në njësit zgjedhore të diasporës. Se si do jetë mozaiku i votuesve shqiptarë të diasporës, kjo varet nga ajo se sa shteti do u jep atyre mundësin e votës", ka thënë nga ana tjetër, Osman Kadriu. Sipas tij. mundësia që të humbin në nivel vendor me votimin e diasporës nuk është diskutabile vetëm për shqiptarët por edhe për maqedonasit. Ndërkohë, lidhur me këtë çështje janë prononcuar edhe politikanët, ku sipas Roza Topuzovska, "Qeveria përgatitë falsifikim të zgjedhjeve më

Boton: “PLUS Produkcija” Shkup.

|

Menaxher: Semi MEHMETI;

shqetësime. "Nuk mendoj se këto janë kriza të cilat duhet të sjellin aq shqetësime tek komunitetet sepse janë situata që i krijojnë partitë politike për qëllime të caktuara. Ato nuk janë në ato përmasa shqetësuese që të shndërrohen në konflikte apo të një transportimi të Afrikës së Veriut në Ballkan", tha Ahmeti. Presidenti Topi zhvilloi takim edhe me zëvendëskryeministrin dhe Ministrin e Çështjeve Strategjike të Shtetit të Izraelit, Moshe Jalon. Në këtë takim Presidenti Topi vlerësoi nivelin shumë të mirë të marrëdhënieve mes Shqipërisë dhe Izraelit duke u shprehur se "Dy vendet tona dhe popujt tanë, me një histori të gjatë marrëdhëniesh miqësore, ofrojnë mundësi edhe më të mëdha për thellimin dhe forcimin e dialogut politik dhe bashkëpunimit dypalësh", tha ai. vetë faktin që Parlamenti diskuton për Kodin Zgjedhor pa partitë opozitare. "Andaj kërkoj që punët mos lëvizin duke treguar se kush i ka muskujt më të mëdhenj", ka thënë Roza Topuzovska deputete e Partisë Liberal Demokratike (PLD). "Asnjëher nuk pranuam diktatet nga rruga. Zgjedhjet duhet propozohen dhe bisedohen në tavolinë", ka thënë nga ana tjetër, deputetja e VMROsë Silvana Boneva. Ndryshe për tu bërë një mërgimtarë kandidat për deputet i nevojiten 1000 firma të mërgimtarëve, ndërsa në rast se ai tërhiqet nga posti i deputetit nuk shkon kandidati tjetër i renditur në listën e deputetëve që votohet me modelin e shumicës, por organizohen zgjedhje të reja. (D.J.)

Bashkimi Demokratik për Integrim (BDI), ka reaguar të enjten lidhur me e propozimin e presidentit Gjorgji Ivanov për guvernatorë të ri të Bankës Popullore, ku u emërua Dimitar Bogov. Sipas zv/kryeministrit Abdilaqim Ademi për t'u tejkaluar situata propozimi i presidentit Ivanov duhet të tërhiqet dhe se partia e tij këtë propozim nuk do ta përkrahë. "Në lidhje me propozimin e presidentit Ivanov për guvernator të ri të Bankës Popullore, BDI konsideron se deri te propozimi duhet të arrihet deri në konsultimet paraprake me të gjitha subjektet relevante në Maqedoni, duke inkuadruar këtu edhe subjektet politike parlamentare, subjektet që përfaqësojnë Maqedoninë edhe në sektorin financiar. Me që propozimi i presidentit Ivanov nuk ka kaluar nëpërmjet këtyre konsultimeve, BDI konsideron që propozimi do të duhet të tërhiqet dhe deri te propozimi i ri do të duhet të arrihet nëpërmjet konsultimeve paraprake, pasi në të kundërtën, ne si BDI nuk do të përkrahim zgjedhjen e guvernatorit të ri", ka thënë Ademi. Ai ka thënë se ka shumë shqiptarë që i plotësojnë kriteret për të qenë guvernatorë i Bankës Popullore dhe se në mesin e tyre është edhe Fatmir Besimi. Por, sipas zv/kryeministrit Ademi, deri më tani nuk është biseduar për emra konkret. (E.Z.)

Rr. Pero Nakov. Nr.60 Shkup, Maqedoni Kryeredaktor: Fami BAJRAMI;

Zv/kryeredaktor: Xhelal NEZIRI; Redaktorë: Bekim BUÇI, Bujar KURTAJ (Sport), Naser FERA (redaktor teknik) Tel. i redaksisë: (02) 3299-854, 3299-865, e-mail: info@kohaere.eu ; kohaere@gmail.com Marketing: (02) 3299 871; 3299-869, fax: 3299-870, marketing@kohaere.eu Xhirollogaria: 210060443440130, "Tutunska Banka" EDBMI 4030005568073 Misirkov” - Shkup, Distribuimi: Plus Produkcija; tel.: 2580-023, 2580-024 | Shtyp: Shtypshkronja “M


TEMA

e premte, 11 mars 2011

3

Politika millosheviqjane ndaj SHBA-ve Nikovski dha dorëheqje por nuk dihet nëse fushata anti-BE dhe anti-SHBA do të vazhdojë të zbatohet nga njerëzit e VMRO-DPMNE-së. Stejt-departamenti rikujton Shkupin zyrtar se emri është problem i Maqedonisë e jo i ambasadorit Riker dhe SHBA-ve

Elida ZYLBEARI

V

azhdojnë reaksionet ndaj qëndrimeve antiamerikane të këshilltarit të presidentit Risto Nikoski. Mesazhet e Departamentit të shtetit Amerikan si që transmeton Zëri i Amerikës janë se politika amerikane mbetet e pandryshuar dhe se Uashingtoni nuk dikton se si të arrihet zgjidhja për emrin. Këtë çështje duhet ta zgjidhin Maqedonia dhe Greqia, thonë nga Stejt Departamenti. "Politika amerikane është mjaft konzistente, e kjo është se i përket Maqedonisë dhe Greqisë t'i zgjidhin dallimet e tyre rreth çështjes së emrit. I nxitëm dy palët që të kërkojnë mundësi, se si të ecin përpara. Kjo nuk është situatë në të cilën një fiton, e tjetri humb. As ambasadori Riker, as kushdo qoftë përfaqësues tjetër zyrtar amerikan ndonjëherë ka tentuar të diktojë se si duhet këtë ta bëjnë", ka thënë zëdhënësi i Departamentit të Shtetit, Mark Toner për Zërin e Amerikës. Kabineti i presidentit Ivanov ishte i pakapshëm për prononcim. Edhe përkundër tentimeve të gazetës "Koha e Re"nuk arritëm të marrim përgjigje në pyetjen a do të kërkojë

SHBA-të të habitur nga fushata kundër tyre në Maqedoni S

presidenti dorëheqjen e ambasadorit Nikoski i cili përmes një kolumne kërkoi që ambasadori i ShBA-ve Riker të dëbohet dhe pohon se Amerika nuk është partnere strategjike e Maqedonisë. Nga ana tjetër, nga Qeveria janë distancuar sërish nga qëndrimet e ambasadorit Nikoski duke theksuar se qëndrimet individuale nuk mund të jenë qëndrime shtetërore. "Ne disa herë e kemi shprehur qëndrimin tonë se prioritet i Qeverisë mbetet anëtarësimi në NATO dhe Bashkimin Evropian si dhe se Amerika mbetet parter i jonë strategjik. Konstatimet e një individi nuk mund të ndërlidhen

DORËHIQET NIKOVSKI Risto Nikoski ka dhënë dorëheqje nga Këshilli për marrëdhënie ndërkombëtare i presidentit të shtetit. Dorëheqjen me shkrim e ka dorëzuar tek presidenti duke theksuar se nuk dëshiron që qëndrimet e tija personale ta dëmtojnë atë si dhe shtetin. Qëllimi i disa mediave, sipas Nikoskit është të vendosen në pikëpyetje marrëdhëniet mes Maqedonisë dhe ShBA-ve, prandaj ai ka vendosur të jep dorëheqje.

BESIMI TAKON UDHËHEQËSINË E ODËS EKONOMIKE Ministri i Ekonomisë Fatmir Besimi ka takuar të enjten udhëheqësin e re të Odës Ekonomike të Maqedonisë Veriperëndimore kryesuar nga kryetari i sapozgjedhur Menderes Kuçi. Në takim është biseduar për thellimin e bashkëpunimit, me ç'rast theksi është vendos në prioritetet dhe punën e Odës që të mundësohet realizimi i investimeve potenciale dhe biznes kontakteve me kompani të tjera nga rajoni. Aty është folur për rëndësinë e integrimit të mëtejmë në Bashkimin Evropian dhe për-

me qëndrimet zyrtare të një institucioni si që është Qeveria", tha zëdhënësi i Qeverisë, Martin Matinovski. Nga ana tjetër, pasuan edhe reaksionet partiake. Ka reaguar Bashkimit Demokratik për Integrim duke thënë se një njeri me pikëpamje të tilla ndaj miqve më të mëdhenj të Maqedonisë nuk e ka vendin në kabinetin e presidentit. "Absolutisht një njeri me qëndrime të tilla nuk e ka vendin në kabinetin e presidentit të shtetit. Lideri ynë, Ali Ahmeti ishte i qartë para disa ditëve se Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe BE-ja janë partnerët strategjik të Maqedonisë dhe mbështetësit

mirësimin e biznes klimës në Maqedoni, duke i përfshirë implikacionet pozitive të cilat i kanë këto procese mbi ekonominë e Maqedonisë. Ministri Besimi ka njoftuar anëtaret e Odës me Ligjin e ri për odat ekonomike, i cili para ca kohësh u miratua nga Parlamenti i Maqedonisë, ndërsa ka të bëjë me punën e odave ekonomike, mënyrën e shoqërimit të tyre të ndërsjellë dhe në lidhje me çka mundësohet paraqitje e tyre e përbashkët dhe e koordinuar në tregjet vendore dhe ndërkombëtare.

më të fortë të vendit në BE dhe NATO", ka thënë zëdhënësja e BDI-së, Ermira Mehmeti-Devaja. Deputeti i Demokracisë së RE, Sulejman Rushiti ka thënë se me këto qëndrime individualë që mbajnë poste qeveritare rrezikojnë dukshëm ardhmërinë e popullit. "Për fat të keq veprimet e tilla të zyrtarëve u bënë praktikë. Ata shpallin armik gjithë botën për të kërkuar fajin tek gjithë tjerët dhe jo te vetja. Madje deklaratat që pasojnë janë sarkastike se qëndrimet e tilla qenkan personale duke filluar nga Nikoski, Trenevski, Gjorçevi si dhe e fundit kryetari i komunë se Manastirit, është për të ardhur keq që këto persona keqpërdorin postet e tyre duke e rrezikuar ardhmërinë e popullit. Është e qartë se pse Amerika dhe Be duhet të jenë partnerë tanë por Qeveria dëshiron të kthehet prapa të ringjallë aleanca të cilat nuk mund të ringjallen", ka thënë Rushiti. PDSH-në deklaratat e tilla nuk e habitin sepse

sipas tyre veprimet e tilla janë në përputhje me politikën e përgjithshme antindërkombëtarëve të Qeverisë. "Nuk na habitin deklaratat e sëmura të këtij njeriu që në fakt paraqet politikën e Qeverisë aktuale ndaj BE-së dhe ShBA-ve. Të njëjtat nuk mund ti marrim si të shkëputura nga tërësia e veprimeve të kësaj Qeverie e cila në radhë të parë është në dëm të shqiptarëve dhe kundër aleatëve tanë strategjik. Madje Presidenti Ivanov nuk e ka legjitimitetin e shqiptarëve të cilët dhe nuk e votuan, por ka atë të BDI-së e cila e përkrahi", ka thënë zëdhënësi i PDSH-së, Luan Tresi. Andrej Zhërnovski nga PLD përpos dorëheqjes së Nikoskit ka kërkuar që kryeministri të del publikisht të sqarojë para popullit çfarë ndodh. "Për një kohë të shkurtër kemi një kanonadë të orkestruar ndaj ambasadorëve të BE-së, ShBA-ve si dhe flitet se politika e Brukselit është e njëjtë me atë naziste", tha deputeti Zhernovski.

Çfarë po ndodh në Kala?

Çfarë ndërtohet në Kalanë e Shkupit ende mbetet mister. Dëshmitarë okularë i kanë thënë gazetës "Koha e Re" se në brendinë e Kalasë nuk punojnë vetëm arkeologë, siç tha ditë më parë drejtori i Drejtorisë për Mbrojtjen e Trashëgimisë Kulturore Pasko Kuzman, por edhe materiale ndërtimore. Kalaja mbetet e rrethuar me forca të mëdha policore të cilat nuk lejojnë hyrje-daljet e vizitorëve e as gazetarëve. Lideri i BDI-së, Ali Ahmeti, tha se nuk mka informacione se në Kala vazhdon të ndërtohet kishë. "S'kam asnjë infor-

macion për këtë, nuk mendoj se në Kala ndërtohet kasha", tha Ahmeti. Ministrja e Punëve të Brendshme të Maqedonisë, Gordana Jankullovska, ditë më parë

tha se prezenca e shtuar e forcave policore është me qëllim që t'u iket incidenteve eventualeve. "Para disa javëve kishim kërcënim serioz për qytetarët e vendit dhe

GJYKATA PRET VENDIMIN POLITIK PËR MEDIUMET Vetëm gjashtë ditë iu kanë nevojitur gjykatës për herë të dytë t'i bllokojë llogaritë, kurse gati një muaj nuk ka mundur të vendos që t'i zhbllokoj llogaritë e Televizionit A1, gazetave ditore "Koha e Re", "Shpic" dhe "Vreme" si dhe firmave tjera. Gjykata penale në krye me gjykatësin Jani Niça vazhdimisht taktizojnë. Është nxjerr nga dispozitat ligjore të cilat nuk japin afat ku duhet vendosur mbi ankesën për bllokim të llogarive. E gjithë kjo, ndodhë në proces ku të dyshuarit janë persona fizik, dhe jo firmat. Mu për shkak të dyshimeve për shpërdorim të rënda të pushtetit në instanca gjyqësore, për faturat e televizionit A1, ishte ngritur iniciativë në Gjykatën Kushtetuese. "Puna e niveleve më të larta në gjykatë është që t'i korrigjojë gabimet e niveleve më të ulëta, por ne pamë se njëherë kishte bllokim, e pastaj zhbllokim të kësaj situate por nuk iu përkushtuan njerëzit e Këshillit penal. Në qoftë se bëhet fjalë për shkak të njohurive të pamjaftueshme të ligjeve, vallë të gjithë ato nuk mund të gjinden në këto ligje për shkak se këto dispozita janë të reja, ose e gjithë kjo bëhet me qëllim dhe me vetëdije", ka thënë ditë më parë Sllagjana Taseva.

paqes. Vendimi ynë taktik është se për një periudhe të caktuar është e nevojshme të ketë qarkullim të kufizuar në Kala të Shkupit që t'u iket incidenteve të mëtejshme. Bëhet fjalë për vlerësim sigurie, deri në zbardhjen e tërësishme të rastit, për të cilin kemi sjellë 60 padi penale", deklaroi të mërkurën kryepolicja Jankullovska. Ajo në vazhdim theksoi se është e nevojshme Kalaja të jetë e mbyllur për qytetarët, derisa ajo ngjarje nuk merr epilog juridik. Sa i takon dilemave nëse po punohet ose jo në ndërtimin e Kishës, Jankullovska tha se kjo pyetje duhet drejtuar në adresë tjetër. (A.Xh.)


AKTUALE

4

e premte, 11 mars 2011

Gjitha partitë në vend shprehen pro mbajtjes së një takimi të liderëve e cila do ishte një uverturë për dalje nga kriza. Mësohet se edhe ambasadorët të shfaqin kërkesë urgjente për një ballafaqim të tillë të argumenteve. Janë dakorduar, deri më tani edhe partitë shqiptare, derisa PDSH e Thaçit kërkon që aty të marrin pjesë vetëm katër liderët e partive më të mëdha Fitim KRYEZIU

J

anë shtuar kërkesat që partia më e madhe në pushtet dhe lideri i saj VMRO-DPMNE-së Nikolla Gruevski të organizojë një takim të liderëve si solucion për dalje nga kriza politike. Sipas burimeve, janë ambasadorët e disa vendeve të BE-së që të

Për takim të vërtetë liderësh vihen në tryezë të gjitha argumentet lidhur me zgjedhjet e parakohshme parlamentare që i njëjti madje të transmetohet drejtpërdrejtë në televizionin publik. Së fundmi edhe partia e Thaçit, PDSH kërkoi një takim të tillë por siç thonë, "aty të marrin pjesë vetëm katër liderët e partive më të mëdha në vend". "Ne si PDSH kemi kërkuar që të organizohet takim liderësh, por vetëm me kusht që në atë të marrin pjesë vetëm katër liderët e partive më të mëdha politike në vend, sepse kjo kërkohet edhe në Kodin zgjedhor, dhe jo në takim

e parafundit kur morën pjesë shumë lider, sepse në atë mënyrë nuk shfaqet seriozitet. Nëse marrin pjesë vetëm katër partitë edhe komisionet të cilët do të formohen do të kenë efikasitet më të madh. Në këto takime duhet

RRITET NUMRI I TË SËMURËVE NGA VESHKËT

Ministrisë, në kuadër të së cilave është edhe ai për të sëmurët nga veshkët. Çdo vit programi për këta pacientë sendërtohet. Ministria siguroi dializë pa pagesë për të gjithë pacientët, pavarësisht nëse janë të siguruar apo jo, po punohet edhe në përmirësimin e kushteve në qendra si dhe furnizimit të pajisjes", ka thënë Popovski.

shfaqin kërkesën urgjente për një takim të tillë. Një kërkesë tillë para disa ditëve është parashtruar edhe nga kryetari i partisë së Re Socialdemokrate (PRSD) me qëllim që të

KONFUZIONI I TAKIMEVE

"Ne mes liderëve tanë është krijuar një konfuzion, sepse këto takime të liderëve, këto fytyra politike i shohin si negociata, dhe jo si proces të mirëfilltë politik. Ne negociata paraprakisht dihet se ka humbës dhe fitues, prandaj nga këto takime dalin me shumë rezerva, dhe pa vendime të sjellura, ndërsa nëse ato shihen si proces i dialogut të mirëfilltë politik do ta kuptonim se në ato takime duhet të merren vendime të përbashkëta, dhe në të mirë të të gjithëve", ka thënë analisti Albert Hani.

Numri i pacientëve të kyçur në dializë në Maqedoni është 1.360, tregojnë të dhënat e Fondit për sigurim shëndetësor. Duke treguar për rritjen e numrit të të sëmurëve, nga Regjistri për sëmundje të veshkëve theksojnë se çdo vit mund të priten 50 pacientë të ri në dializë dhe

se po rritet numri i personave me diabet dhe tension të lartë. Këto janë një pjesë e të dhënave të paraqitura sot, në shënimin e Ditës botërore të veshkëve. Zëvendës-ministri i Shëndetësisë, Vllado Popovski, në fjalimin gjatë solemnitetit me rastin e shënimit të Ditës botërore

të veshkëve, tregoi se diagnoza e hershme do të thotë edhe mjekim i suksesshëm. "Ministria e Shëndetësisë çdo vit sjell programe për krijimin e një sistemi modern shëndetësor, i cili do të sigurojë preventivë me kohë. Mbi 20 milionë euro ndahen për programe preventive të

JO, MARKETING POLITIK Nëse marrin pjesë vetëm katër partitë edhe komisionet të cilët do të formohen do të kenë efikasitet më të madh. Në këto takime duhet të debatohet, por edhe të sjellët vendim se si vendi duhet të dalë nga kjo krizë politike, dhe kjo të shërben vetëm sa për marketing politik", ka thënë zëdhënësi i PDSH-së Luan Tresi.

MARRËVESHJE E USHT-SË ME 25 NDËRMARRJE TË VENDIT Universiteti Shtetëror i Tetovës, në angazhimin e tij për krijimin e kushteve sa më të mira për studentët, por edhe për bashkëpunimin më të suksesshëm me botën e biznesit, në ambientet e Fakultetit të Teknologjive Ushqimore dhe të Ushqyerit në Gostivar dhe

në prani të zëvendëskryeministrit, Abdilaqim Ademi ka nënshkruar të mërkurën marrëveshje bashkëpunimi me 25 ndërmarrje private nga Maqedonia, të cilat gëzojnë renome të lartë. "Me nënshkrimin e këtyre marrëveshjeve USHT dhe veçanërisht Fakulteti i Teknologjisë

reklama

Ushqimore dhe të Ushqyerit, në Gostivar, hap një kapitull të ri në punën dhe veprimtarinë e tij, duke e plotësuar një nga kushtet themelore të arsimimit bashkëkohor, realizimin e punës praktike. Në këto ndërmarrje, studentët tanë fitojnë njohuri praktike për

të debatohet, por edhe të sjellët vendim se si vendi duhet të dalë nga kjo krizë politike, dhe kjo të shërben vetëm sa për marketing politik", ka thënë zëdhënësi i PDSH-së Luan Tresi. Nga partia e Ahmetit, BDI, deri më tani janë shprehur pro

profesionin e tyre, ku edhe do t'i praktikojnë njohuritë teorike të fituara gjatë studimeve në programet studimore përkatëse të Fakultetit të Teknologjisë Ushqimore dhe të Ushqyerit", ka thënë rektori i USHT-së Agron Reka. (L.H.)

mbajtjes së këtyre takimeve, derisa edhe nga partia e Selmanit kërkojnë të ketë takim liderësh, por vetëm nëse ka, "sinqeritet nga shumica parlamentare për të sjellë vendime". "Për të dalë nga kjo krizë politike të cilën e ka kapluar vendin, mendoj se duhet të organizohet takim liderësh, dhe me një sinqeritet më të madh të sjellën edhe vendime për të dalë nga kjo krizë politike, sepse ne mendojmë se çështja në Parlament është vetëm teknike, por ky vullnet duhet të burojë nga VMRO-ja", ka thënë Arjanit Hoxha, zëdhënës i DR-së. "Ne jemi pro mbajtjes së takimit të liderëve, por ajo iniciativë nuk duhet të vijë nga LSDM, por nga kryeministri Nikolla Gruevski. Për mbajtjen e zgjedhjeve të lira, ferr dhe demokratike, së pari duhet të krijohet një ambient i mirë politik. Për ndryshimet në Kodin zgjedhor, së pari duhej të ketë konsensus nga të gjitha partitë politike në vend, e pastaj ato të sjellën nga ana e qeverisë", ka thënë Cvetanka Ivanova, deputet nga radhët e LSDM-së. Takimet e deritanishme të organizuara, disa herë janë treguar si jo efikase, dhe se sipas ekspertëve dhe njohësve të mirë të këtyre çështjeve, këto kanë shërbyer vetëm sa për të demonstruar se në vend ka dialog politik.

MAQEDONIA NË KRIZË Mbi 75 për qind e maqedonasve dhe 94,5 për qind e shqiptarëve në Maqedoni ose 80,7 për qind e popullatës së përgjithshme konsiderojnë se në vend ka krizë politike, ndërsa vetëm 4,6 për qind janë të papërcaktuar. Kjo bëhet e ditur nga hulumtimi i zbatuar nga Instituti për demokraci në bashkëpunim me Qendrën e Maqedonisë për Bashkëpunim Ndërkombëtar (QMBN) në periudhën prej 5 deri më 7 mars të këtij viti në ekzemplarin reprezentues prej 1.108 personave të anketuar. Që opozita pa kusht të kthehet në Parlament kërkojnë 58,8 për qind e maqedonasve të anketuar dhe 35,1 për qind e shqiptarëve ose 51,1 për qind nga popullata e përgjithshme. Për opozitën që të kthehet në Parlament nëse plotësohen kërkesat e saj janë 13,6 për

qind e maqedonasve dhe 23,4 për qind e shqiptarëve ose 16,3 për qind e popullatës, ndërsa me nuk e di janë përgjigjur 11,7 për qind e maqedonasve dhe 17,9 për qind e shqiptarëve ose 13,6 për qind nga numri i përgjithshëm i të anketuarve. Madje, për 73,4 për qind e maqedonasve dhe 57,4 për qind e shqiptarëve ose 68,7 për qind e popullatës së përgjithshme, kriza politike më shumë do të reflektohet në ekonomi, ndërsa 15,9 për qind e maqedonasve dhe 31,8 për qind e shqiptarëve mendojnë se më shumë do të pasqyrohet në raportet ndëretnike. Për 25,9 për qind e maqedonasve dhe 24,4 për qind të shqiptarëve, kriza politike do të reflektohet në integrimet në BE dhe NATO.


AKTUALE

e premte, 11 mars 2011

Në vendin "bashkëpunëtor i lartë për marrëdhnëie me organizatat ndërkombëtare" si kusht për punësim, i vënë nga Agjencia e Administratës, është "të ketë mbaruar fakultetin stomatologjik". Se çfarë lidhje ka fakulteti stomatologjik me marrëdhëniet ndërkombëtare e di vetëm qeveria

K

jo shpallje e Qeverisë, e botuar në gazetat ditore, tregon për "reformat" që kanë të bëjnë me profesionalizimin e administratës publike, e që i kërkon BE-ja dhe NATO-ja nga Maqedonia. Në vendin "bashkëpunëtor i lartë për marrëdhnëie me organizatat ndërkombëtare" si kusht për

5

Punësimet "evropiane" në qeveri punësim, i vënë nga Agjencia e Administratës, është "të ketë mbaruar fakultetin stomatologjik". Se ;farë lidhje ka fakulteti stomatologjik me marrëdhëniet ndërkombëtare e di vetëm qeveria. Njohësit e rrethanave thonë se punësimet në administratë jo vetëm që bëhen nëpërmjet partive në pushtet por është fshehtësi publike se "kuadrot" së pari punësohen e më pastaj hapet konkursi që do t'i përshtatej vetëm atij kandidati. Ekspertët thonë se listat e punësimeve përpilohen në selitë partiake e pastaj "kuadrot" shpërndahen nëpër ministri dhe institucione, pa mos mbajtur llogari për profesionin apo fakultetin e kryer. Kështu, shpesh ndodh që në Ministrinë e Jashtme të punësohen me fakultet të

bujqësisë, stomatologët në kulturë, edhe atë për marrëdhënie me organizatat ndërkombëtare, mjekët në arsim, gjuhëtarët në financa. Ndryshe, Qeveria së fundmi ka miratuar ndryshimet dhe plotësimet që do të realizohen në administratën publike me qëllim të "rritjes së kualitetit të shërbimeve të administrates". Sipas ekspertëve të euro-integrimeve dhe atyre juridik Qeveria e ka miratuar Strategjinë për reforma në administratën publike duke injoruar vërejtjet e Komisionit Evropian (KE) dhe shumë nga masat e marra nuk shkojnë drejt përmirësimit të kualitetit të shërbimeve. "Fillimisht do të kisha cekur se vitin e kaluar në dhjetor Qeveria e miratoi Strategjinë për reformë të

administratës publike duke mos marrë parasysh shumë nga vërejtjet e KE-së të cilat në formë non-paper iu dorëzuan Sekretarit shtetëror në Sekretariatin për çështje evropiane. KE-ja kërkon që të definohet qartë deri ku do të arrijnë reformat në administratë, të qartësohen procedurat e zgjedhjes apo shkarkimit të administratorëve të cilat sipas tyre Strategjia e Qeverisë ende nuk siguron se ndikimet politike do të largohen", ka thënë Lidija Dimova nga Qendra maqedonase për edukim evropian. (R.K.)

Se çfarë kërkon një stomatolog në Ministrinë e Kulturës e di vetëm qeveria S

ARRESTIME TË REJA NË RASTIN "METASTAZË"

ZONAT URBANE ME RRUGË MË TË MIRA Komuna e Strugës, më saktësisht pjesët rurale të saj, deri në fund të këtij viti do të jenë me rrugë më të mira ku banorët e fshatrave do të qarkullojnë më me lehtësi me makinat e tyre. E gjithë kjo mundësohet falë mjeteve të ndara për zhvillimin infrastrukturor nga Banka Botërore. Nga Komuna e Strugës deklarojnë se këto mjete janë një ndihmë e madhe për rregullimin e infrastrukturës rurale të rrethinës së qytetit. "Mjetet e shpërndara nga Banka Botërore, shuma e të cilave arrin rreth 900 mijë euro, janë një ndihmë e madhe për komunën tonë dhe me këto mjete u realizua

rruga e Misleshovës, sapo ka filluar Asfaltimi i rrugës që lidh fshatin Kalishtë me Magjistralen për në Qafëthanë ose me fshatin Frëngovë, ndërsa në projekt janë përfshirë rrugët e fshatrave, Bixhovë-Llozhan, Bixhovë-Livadhi, TeferiçFidanishtë-Shum, Ladorishtë-Fidanishtë dhe të tjera", kanë deklaruar nga Sektori për urbanizëm i Komunës së Strugës. Nga Komuna theksojnë se i gjithë ky investim më së shumti ju ndihmon banorëve të cilët jetojnë nëpër zonat rurale të qytetit por megjithatë, kjo ndihmë nga Banka Botërore vlerësohet shumë sepse lidhen disa vendbanime rurale. (M.I.)

Rreziku nga gripi ende prezent Shumica e pacientëve të prekur deri tani nga ky sezon gripi i përkasin grupmoshës 15-64 vjeç dhe atë 13023 persona, ndërsa dhe më tej më pak të prekur mbeten personat në moshë mbi 65 vjeç, 1590 persona", kanë thënë nga KGP Edlira DESTANI Statistika e përpunuar nga Komisioni për gripin pandemik, rezulton me 23.299 raste të gripit deri në javën e nëntë të këtij viti. Vetëm java e shkuar ka pasur 1.886 raste të reja, ndërsa numri i personave të vdekur si pasojë e gripit ka arritur në 15. "Shumica e pacientëve në javën e nëntë raportohen nga Shkupi, 292 persona, në Strumicë 240, në Kumanovë 222, në Prilep 210, në Tetovë 161 dhe në Manastir 107 persona të sëmurë nga gripi. Shumica e pacientëve të prekur deri tani nga ky

sezon gripi i përkasin grupmoshës 15-64 vjeç dhe atë 13023 persona, ndërsa dhe më tej më pak të prekur mbeten personat në moshë mbi 65 vjeç, 1590 persona", kanë thënë nga KGP. Deri në javën e tetë të gripit ishin shënuar nëntë raste fatale, ndërsa zyrtarisht vetëm gjatë javës së nëntë janë shënuar dhe pesë raste të tjera vdekjeje. Dy prej tyre janë të paraqitura në Demir Kapi, një në Shkup, një në Ohër dhe një në Kërçovë. Bashkë me shtetasin e huaj që vdiq prej gripit në Maqedoni, deri tani viktimat nga

gripi i këtij sezoni kanë arritur në 15. vetëm dy raste kanë qenë të moshës 5-14 vjeç, ndërsa 13 rastet e tjera i përkasin moshës 15-64 vjeç. "Trendi i përhapjes së gripit në vend, nuk dallon nga vendet fqinje. Ministria e shëndetësisë ka marrë të gjitha masat parandaluese. Vaksinimi është mënyra më e mirë parandaluese, që qytetarët e kanë anashkaluar. Numri i përgjithshëm nuk është i madh, por rastet e rënda janë të shumta. MSh me sukses po përballon situatën dhe apelon te qytetarët të marrin masat dhe veçanërisht me vaksinim", ka thënë ministri Osmani. Rastet e paraqitura gjatë muajit shkurt janë të dyfishuara në krahasim me ato të muajit janar ku mesatarisht preken 115 persona në 10 mijë banorë.

Policia ka arrestuar të enjten mjek në Klinikën ortopedike në Shkup dhe dy gra gjithashtu nga Shkupi, nën dyshimin se janë të përzier në rastin "Metastazë". Që të tre janë të dyshuar se janë ndërmjetësues, detyra e të cilëve ka qenë të gjejnë persona që janë të interesuar për marrjen e pensionit invalidor. "Sipas njohurive të marra gjatë hetimit gjyqësor, mjeku akuzohet për përgatitjen e dokumentacionit mjekësor, gjegjësisht raporteve speciale me përmbajtje jo të vërtetë, përderisa gratë kanë qenë të detyruar të gjejnë persona të cilët janë të interesuar për fitimin e të drejtës për shfrytëzimin e pensionit invalidor, të cilët për kompensim në shumë të caktuar të hollash u kanë ndërmjetësuar para komisionit revizor ose të nivelit të parë. Të dyshuarit do të jenë të nxjerrë para gjykatësit hetues, i cili e udhëheq rastin", thuhet në informacionet nga polica. (E.Z.)


EKONOMI

6

e premte, 11 mars 2011

Qeveria në borxh parazgjedhor

BOTA PARA KRIZËS SË RE

Të martën, qeveria përmes Ministrisë së Financave huazoi 27 milionë euro nga bankat, ndërsa vetëm para një jave ishin të huazuara 22 milionë euro. Ato, para sipas ekspertëve, tani do të shpenzohen për fushata të zgjedhjeve me të cilat shteti do të blejë vota

Q

everia krijon borxhe të reja që ta mbush buxhetin shtetëror, edhe pse u lavdërua se në janar të hyrat e kanë tejkaluar atë që ka qenë e planifikuar. Për këtë muaj, Ministria e Financave publikoi dy ankande të jashtëzakonshme për letrat me vlerë shtetërore, që do të thotë huazime të reja nga bankat për mbushjen e arkës së shtetit. Kjo është e kundërta e asaj që thoshte ministri i financave Zoran Stavrevski kur para vitit të ri tha se këtë vit qeveria do të distancohet nga huazimet vendase. Të martën, qeveria përmes Ministrisë së Financave huazoi 27 milionë euro nga bankat, ndërsa vetëm para një jave ishin të huazuara 22 milionë euro. Ato, para sipas ekspertëve, tani do të shpenzohen për fushata të zgjedhjeve me të cilat shteti do të blejë vota. Tani më është praktikë e zakonshme që të huazohen para edhe para pagesës së pensioneve, kurse paratë janë të nevojshme edhe për realizimin e projektit "Shkupi Meksikani, Karlos Slim u gjet në majë të listës më të re të personave të pasur, të cilën tradicionalisht e përbën revista Forbs. Pasuria e tij nga viti i kaluar është rritur për një të tretën. Revista "Forbs" thotë se Rusia tash ka më shumë se 100 miliarderë, dhe se më shumë miliarderë jetojnë në Moskë se në çdo qytet tjetër të botës. Në raportin vjetor për njerëzit më të pasur në botë, "Forbs" shkruan se numri i miliarderëve në Rusi

Shteti futet sërish në borxh, paratë thuhet se do të shpenzohen për fushata zgjedhore S

2014". Përveç vonesës së pagesës për "ndërtimet të vdekura", gjithnjë ka vonesë të parave për ndihmën e rasteve sociale dhe për kujdes të personave të tretë. "Huazimet e jashtme është proces i gjatë dhe për të duhet kohë. Tani është periudhë parazgjedhore dhe Qeverisë i duhen të holla. Ankandet në regjistrimet shtetërore do të ketë deri kur të mbarojnë zgjedhjet. Me garancinë nga FMN-ja mund të merren kredi më të lira në tregun e jashtëm, por edhe për atë duhet kohë", thotë Abdulemnaf Bexheti, profesor universitar. Sllobodan Najdovski, analist ekonomik, thotë se mbushja e buxhetit në muajin janar është relativisht mirë, por nuk e kënaq apetitin e qeverisë. "Është e qartë se

çka ndodh kur publikohen ankande të jashtëzakonshme të regjistrimeve shtetërore. Është e dukshme se Qeveria përgatitet për zgjedhje. Këto të holla në mënyrë indirekte do të shpenzohen për qëllime të zgjedhjeve. Ku në fillimin e objekteve edhe projekteve të reja do të mblidhen vota", komenton Najdovski. Zoran Stavreski vetëm para një javë tha se ministria për financa nuk ka huazime të reja, por se të

gjitha ankandet nga fillimi i viti janë shënime të shumave nga ankandet e realizuara më parë. " në këtë mënyrë ministria këmbëngul që të përmirësohet likuidimin e ekonomisë, e përmes asaj të mos shkaktoj turbulenca në tregun e kapitalit", tha atëherë ministri i financave. Najdovski komenton se me hapa të tilla shteti paraqitet si e paaftë për zbatimin e politikës ekonomike. Vitin e kaluar thanë se nuk do të

DUHEN PARA PËR ZGJEDHJET "Huazimet e jashtme është proces i gjatë dhe për të duhet kohë. Tani është periudhë parazgjedhore dhe Qeverisë i duhen të holla. Ankandet në regjistrimet shtetërore do të ketë deri kur të mbarojnë zgjedhjet. Me garancinë nga FMN-ja mund të merren kredi më të lira në tregun e jashtëm, por edhe për atë duhet kohë", thotë Abdulemnaf Bexheti, profesor universitar.

Karlos Slim më i pasuri në botë ka shkuar në 101 nga 65 sa ishte vitin e kaluar. Vetëm në Moskë jetojnë 79 miliarderë, shkruan revista amerikane, sipas së cilës, miliarderët rusë tash përbëjnë një të tretën e miliarderëve në Evropë. "Forbs" thotë se Kina tash ka 115 miliarderë, ndërsa SHBA kanë 413 miliarderë. Sipas revistës, tashmë në botë ka gjithsej 1.210 miliarderë. Ndryshe, Carlos Slim është n j ë multi-

miliarder, por me një ndryshim. Ai e përçmon luksin dhe jetën në luks të shfrenuar dhe në vend të kësaj ka ushqyer pasionin për artin dhe për këtë qëllim është në prag të çeljes së një muzeu në Meksiko që do të mbajë emrin e gruas së tij të ndjerë. Pasuria e tij është shuma më e lartë monetare që ka një njeri i vetëm sot në planet: 53.5 miliardë dollarë. 71-vjeçari jeton në një shtëpi modeste me 6 dhoma që ndodhet një kilometër larg zyrës së tij dhe nuk ka asnjë lloj interesi në hobitë për të cilat shquhen miliarderët e tjerë siç janë blerja e jahteve të shtrenjta, e makinave super të shtrenjta, apo e shtëpive luksoze në çdo cep të botës. Carlos Slim e ka bërë pasurinë e tij përmes një konglomerati

kompanish veçanërisht kompanish që kanë të bëjnë me telekomunikacionin. Vitin e kaluar, sipas "Forbes", ai ia kaloi për pasuri edhe Bill Gates duke u shndërruar në njeriun më të pasur në botë kryesisht falë suksesit në kompaninë celulare "Movil". Për herë të parë në 16 vitet e fundit, njeriu më i pasur i botës nuk është amerikan. Slim ka edhe kompani dhe biznese të tjera ndër të cilat mund të përmendim bankat, tregtitë, minierat, ndërtimin, restorantet, median dhe sigurimet. Kritikët e tij thonë se ai drejton shumë biznese që janë shndërruar në monopol duke shkatërruar shpirtin e konkurrencës dhe mundësinë që edhe të tjerët të marrin pjesën e tyre në treg dhe mbi të gjitha duke detyruar çmime të

ketë huazime në tregun vendas që të ngelen më shumë para për ekonominë. Nuk kaluan as dy muaj të këtij viti, kurse qeveria u tregua si e paaftë të vizatoj politikën ekonomike. Shumë keq që tërhiqen të holla nga bankat komerciale për këto qëllime, përderisa ekonomia ngelet pa mjete për investim. Kjo do të jetë arsye shtesë që bankat nuk do t'i ulin normat e interesit të kredive për shkak se edhe më tej do të plasohen mjetet në regjistrimet shtetërore edhe në kasaforte", theksoi ai. Profesori Bexheti thotë, se kjo në mënyrë indirekte do të na shpjerë deri në rritjen e likuidimit të buxhetit, por do të ulet likuidimi i ekonomisë, pasi që të ardhurat e lira të bankave do t'i orientojnë kah regjistrimet e shtetit. (B.P.) caktuara ndaj produkteve të caktuara. Po sipas tyre, ai ka përfituar nga privatizimet e lira të shumë aseteve me vlerë shtetërore. Ndërsa mbështetësit e tij thonë se ai është një biznesmen i vërtetë i modës së vjetër që ka nuhatje dhe guxim për të bërë investimet e duhura në vendin e duhur.

SHTETI EU USA GBR CHF NOR DAN SEK ALB

Ekonomisti amerikan Nuriel Rubini, i cili e parashikoi krizën financiare globale, deklaroi se rritja e çmimit të naftës në 140 dollarë për një barel përsëri do t'i shtyjë ekonomitë e zhvilluara në recesion. "Për shkak të rikuperimit të brishtë global, Banka qendrore evropiane (BQE) ndoshta gabon që shumë shpejtë e rrit shkallën e interesit gjatë kohës kur vendet anëtare të euro zonës janë ngarkuar me borxh dhe tentojnë ta kthejnë aftësinë konkurruese të eksportit të tyre. Ai theksoi se në SHBA po përshpejtohet rritja ekonomike dhe se rritja e çmimit të naftës prej 15 deri 20 për qind nuk do të sjell deri në recesion të sërishëm, por është e mundur të stagnojë rritja

ekonomike. Rubini njofton se inflacioni në vendet me rritje të shpejtë ekonomike mund të dalë nga kontrolli dhe në disa raste të arrijë nivel dyshifror nëse bankat qendrore nuk fillojnë së shpejti ta rrisin shkallën e interesit ose nuk i shfrytëzojnë kurset e valutave për stabilizim të çmimeve.

VALUTA Euro Dollar Funta Franga Kruna Kruna Kruna Lek

KURSI I MESËM 61.53 44.27 71.50 47.51 7.93 8.25 6.95 0.45


e premte, 11 mars 2011

REKLAMA

7


KOSOVË

8

Bashkimi Europian u përpoq të dërgojë mesazhe pozitive nga takimi i parë mes Kosovës dhe Serbisë. Kjo u pasqyrua qartë në pamjet dhe komunikatat zyrtare që erdhën nga Brukseli. Por ky nuk duket të jetë disponimi i vërtetë i palëve. Edita Tahiri tha se Serbia edhe të mërkurën manifestoi mentalitetin e së kaluarës. Për pesë orë bisedime nuk u arrit marrëveshje për asnjë nga temat në tryezë

E

dita Tahiri dhe Borko Stevanovic, gjatë dy ditëve të fundit në Bruksel, kanë lënë një përshtypje pozitive për mundësitë e dialogut Kosovë-Serbi. Tahiri dhe Stevanovic kanë shtrënguar duart duke pozuar para një flamuri të Bashkimit Europian, derisa shkëmbimet mes tyre kanë qenë plot mirësjellje. Interlokutorët shqiptarë dhe serbë kanë mbajtur takimin e parë në Zyrën e Robert Cooperit

Imazhi i rrejshëm të martën mbrëma, duke biseduar deri në ora 22:00. Kjo i ka shtyrë ata që të tregojnë pak kujdes për njëri-tjetrin një ditë më pas. "Mirëmëngjesi Edita, si je"? e ka pyetur Stevanovic Tahirin. E, shefja e delegacionit po ashtu ka reaguar me mirësjellje "A ke pushuar ndopak"? "Jo edhe aq", ka thënë diplomati serb duke shpjeguar se para gjumit kishte pirë disa gota alkool. Pasi kanë shtrën-

DIALOG MES KOSOVËS DHE SERBISË Në komunikatën e djeshme të BE'së për takimet e para në Bruksel, thuhet se dialogu po zhvillohet mes delegacioneve të Kosovës dhe të Serbisë, e jo siç thuhet shpesh dialog mes Prishtinës dhe Beogradit. Për shkak të pesë vendeve të BE'së që nuk e njohin Kosovën, Bashkimi Evropian nuk e trajton Kosovën si shtet, prandaj edhe dialogut më shpesh i referohet si proces mes Prishtinës dhe Beogradit. Por në komunikatën e djeshme, BE'ja përdori emrat e dy vendeve, e jo të kryeqyteteve.

rojekti më i madh qeveritar, Kosova e Re, mund të rrezikojë seriozisht buxhetin e Qeverisë së Kosovës. Këtë e ka lajmëruar Banka Botërore Banka Botërore ka paralajmëruar edhe rreziqet e projektit Kosova e Re. Përmes një raporti, ka treguar se Qeveria mund të futet në obligime tek investitori duke u detyruar t`ia blejë rrymën nëse nuk i shitet në tregun kosovar. Gjithashtu ka treguar se duhet të subvencionojë në KEK për të ndaluar monopolin e energjisë në vend. Edhe Komisioni Evropian nuk e ka aprovuar modelin e tregut dhe ka kërkuar harmonizimin e tij me standardet e Bashkimit Evropian. Projekti më i madh qeveritar, Kosova e Re, mund të rrezikojë seriozisht buxhetin e

guar duart, Tahiri ka reaguar me optimizëm. "Shpresoj që ky duarshtrëngim do ta në sjellë rezultate", ka thënë zëvendëskryeministrja kosovare. Por pamjet që kanë ardhur nga Brukseli i ka demantuar vetë shefja e delegacionit të Kosovës. Ajo ka deklaruar se në qasjen e Beogradit ka vërejtur elemente të së kaluarës që do të thotë se pala kosovare nuk është e kënaqur me përmbajtjen dhe rezultatin e bisedimeve. "Mund të them se te pala tjetër, unë vërejta se ende sikur ishte në mentalitet të së kaluarës. Nuk kishte gatishmëri të kuptojë se është një realitet i ri dhe po flasim si dy shtete të pavarura", ka thënë Tahiri në një intervistë për RTK. Ajo megjithatë ka rua-

jtur pak tonet optimiste për dialogun, të cilat kanë mbizotëruar dy ditëve të fundit në Bruksel. "Për këto dy ditë pati ide interesante, propozime do të thosha konstruktive. U shënuan edhe disa përparime, por nuk kemi arritur që të bëjmë edhe marrëveshje, sepse ka nevojë që të vazhdojë adresimi i këtyre çështjeve të cilat mbase mund të sjellin edhe në marrëveshje konkrete. Ne adresuam çështjen e regjistrit civil, kadastral, pastaj çështja e CEFTA's, çështja e vulave të doganave. Dhe pak a shumë nga të dy palët u dëgjuan propozime", ka shtuar Tahiri. Borko Stevanovic është cituar nga mediat serbe duke thënë se gjatë bisedave janë shënuar disa përparime. Afrimet me çështjet e

Rreziqet e Kosovës së Re

Qeverisë së Kosovës. Këtë e ka lajmëruar Banka Botërore. Në një raport të kësaj banke, thuhet se Qeveria duhet të paguajë shpenzimet e termocentralit Kosova e Re nëse nuk i shitet tërë masa energjike

e gjeneruar. Ky dokument shpjegon se Qeverisë do t'i shtohet edhe rreziku që ajo të ndajë mjete nga buxheti i saj, për të penguar monopolin në treg. Si për shembull, ta subvencionojë deri në një

masë KEK`un. "Qeveria duhet të paguajë shpenzimet nëse nuk mund ta shesë rrymën termocentrali Kosova e Re, në mënyrë që me këtë të pengojë monopolin në treg", thuhet në dokumentin e BB'së. Gjithashtu, është paralajmëruar që Qeveria duhet të subvencionojë për një kohë KEK`un edhe pas privatizimit për shkak që të jetë në derexhe që të kontrollojë çmimet. "Qeveria duhet të mbajë fonde rezervë që të paguajë rritjet e çmimeve të importit nëpërmjet ndërmarrjes publike ose pjesës që nuk e privatizon", thuhet në këtë dokument. Sugjerimet apo paralajmërimet kanë ardhur në fazën e përgatitjes së pakos tenderuese.

e premte, 11 mars 2011

MIRATOHET REZOLUTA PËR BISEDIMET ME SERBINË

Kuvendi i Kosovës, me shumicë votash, miratoi projekt-rezolutën e paraqitur nga PDK-ja, e cila i jep dritën e gjelbër bisedimeve të Qeverisë së Kosovës me Serbinë. Partitë opozitare, LDK-ja, AAK-ja dhe Vetëvendosja nuk e kanë mbështetur rezolutën. Projekt-rezoluta kaloi me 63 vota për, 48 deputetë votuan kundër dhe një abstenoi.

kadastrit, librave amëz, telekomunikacionit dhe trafikut ajror. Por edhe shefi i delegacionit serb ka përzier çështjen e statusit në paraqitjet e tij për media në kryeqytetin belg. Europianët ndërkaq janë kujdesur që të përçojnë një disponim tjetër. Fillimin e takimit e ka parë

me optimizëm ndërmjetësi Robert Cooper, i cili ka bërë një krahasim me motin e mirë që ka mbretëruar të mërkurën në Bruksel. Pozitivisht, bisedat mes palëve janë vlerësuar edhe nga Bashkimi Europian përmes një njoftimi për media. Në pjesën hyrëse të komunikatës, BE'ja u është referuar palëve, si delegacioni i Kosovës dhe i Serbisë, e jo si Prishtinë dhe Beograd, siç thuhet shpesh kur përmendet ky proces. "Takimi u zhvillua në një atmosferë konstruktive dhe të përzemërt dhe ishte informues dhe produktiv. Të dyja palët ritheksuan përkushtimin për dialogun dhe vullnetin e tyre për vazhduar procesin. Lehtësuesi ka nënvizuar synimet e dialogut: mënjanimin e pengesave që kanë ndikim negativ në jetën e përditshme të njerëzve, përmirësimin e bashkëpunimit dhe arritjen e progresit në rrugën drejt Europës", thuhet në komunikatë. Aty janë bërë të ditura edhe temat për të cilat kanë folur zyrtarët nga Kosova dhe Serbia. "Takimi i parë ka ofruar një mundësi për të diskutuar rreth qasjes në informatat e verifikueshme nga librat e regjistrave civilë si dhe informatat për kadastrin, çështjet me ndikim direkt në jetën e përditshme të njerëzve". Komunikata flet edhe për një pajtim mes palëve që "ky informacion duhet të jetë në dispozicion, në mënyrë që qytetarëve t'u ofrohet siguri legale".

LAJM PAS LAJMI DIALOG MES KOSOVËS DHE SERBISË Në komunikatën e djeshme të BE'së për takimet e para në Bruksel, thuhet se dialogu po zhvillohet mes delegacioneve të Kosovës dhe të Serbisë, e jo siç thuhet shpesh dialog mes Prishtinës dhe Beogradit. Për shkak të pesë vendeve të BE'së që nuk e njohin Kosovën, Bashkimi Evropian nuk e trajton Kosovën si shtet, prandaj edhe dialogut më shpesh i referohet si proces mes Prishtinës dhe Beogradit. Por në komu-

nikatën e djeshme, BE'ja përdori emrat e dy vendeve, e jo të kryeqyteteve.

BISEDIMET, HAP I PARË DREJT NJOHJES Bisedimet PrishtinëBeograd në Bruksel paraqesin hapin e parë në rrugën e Serbisë drejt njohjes së Kosovës, vlerëson e përditshmja ruse "Kommersant". Gazeta shkruan se për fillimin e afrimit të Beogradit dhe Prishtinës

ka kontribuar Bashkimi Evropian, i cili nuk e fsheh se pa aktivizimin e dialogut mes dy palëve , ato "nuk mund të ëndërrojnë për eurointegrimet". Gazeta ruse shkruan se të dyja palët kanë vënë në krye negociatorë me përvojë, transmeton REL.


e premte, 11 mars 2011

KOSOVË

9

Shifra alarmante të vetëvrasjeve Numri i tentim vetëvrasjeve në Kosovë ka shënuar rritje marramendëse. Për dhjetë vitet e fundit, rastet janë shtuar 300 për qind. Shumë prej tyre janë femra. OJQ të panumërta merren me probleme të grave, por nuk duan të flasin se çfarë bëjnë për t'iu ndihmuar ë ditën ndër- Kodit Penal të Kosovës, kombëtare të thuhet se kanë ndodhur 4 tyre, më 8 raste të vetëvrasjeve dhe 23 mars, katër femra koso- raste tentim vetëvrasje", vare kanë tentuar t`i japin sqaron polici kapiten fund jetës së tyre. Mënyrat Brahim Sadriu. Prof. Ass. Dr. Aliriza se si kanë dashur ato ta kryejnë këtë akt, me litar Arenliu, ekspert që merret apo duke pirë kimikate, me fenomenin e vetëvrasjeve, sqaron për Express kanë pak rëndësi. Hallet e këtyre femrave, dukuritë që shtyjnë personnga rajone të ndryshme të at të ndërmarrin këtë akt të Kosovës si Vushtrri, Ferizaj rëndë. "Vetëvrasjet janë një apo Prishtinë, duket se nuk ndër fenomenet më komi dëgjon askush. Madje, as plekse, prandaj për shkak të shumë prej organizatave këtij kompleksiteti, vështirë joqeveritare, të cilat pre- se mund të shpjegohet me tendojnë se u dalin atyre në thjeshtësi siç mund të jenë ndoshta fenomenet e tjendihmë. Policia e Kosovës thotë se vetëm gjatë këtyre tre FAKTE muajve të fundit, numri i tentimit të vetëvrasjeve ka Gjatë tremujorit të këtij arritur në 23 raste. Në fakt, viti, në Kosovë kanë kjo shifër zyrtare nuk saktë- ndodhur 23 tentim son se sa janë femra e sa vrasje, prej të cilave një meshkuj, por marrë në tentim vrasje e rëndë. përgjithësi, del se femrat i Gjatë së njëjtës periudprijnë listës. Sipas zyrtarëve hë, katër persona kanë të rendit, katër persona ka- vdekur, kurse një rast në arritur të vetëvriten tjetër është klasifikuar brenda këtyre tre muajve. si vrasje e rëndë. "Sipas nenit 146 të

N

reklama

ra", thotë ai. "Sidoqoftë, një gjë është e ditur se shkaqet të cilët ndikojnë janë shpesh ndërveprim i faktorëve socialë, psikologjikë dhe biologjikë", sqaron eksperti Arenliu. Ai thotë se nëse fokusohemi në kontekstin kosovar, duhet të merren parasysh 10 vitet e fundit, ku Kosova ka përjetuar luftë dhe duhet shtuar tranzicionin që qytetari i Kosovës është duke përjetuar në vazhdimësi në sfera të ndryshme, si në ato sociale, politike, e deri tek ajo familjare. Pavarësisht kësaj, sipas tij, Kosova në krahasim me vendet e tjera

të Evropës ka shkallë të ultë të vetëvrasjeve. Por kjo shkallë është duke ndryshuar për keq. "Ky fakt nuk duhet të na ngushëllojë kur në 10 vitet e fundit në Kosovë është rritur 300 për qind (vlerësim me një margjinë të caktuar të gabimit) numri i vetëvrasjeve dhe fatkeqësisht numri është edhe më i madh kur flasim për tentim vetëvrasje", thotë profesor Arenliu. "Personat që tentojnë vetëvarjen kanë tri herë më shumë gjasa të kryejnë vetëvrasje në krahasim me njerëzit e tjerë, prandaj janë njëra ndër grupet e rrezikut

të cilat kërkojnë vetëm vëmendje dhe ofrim të përkrahjes", thotë ai. Por ato që shpesh thirren si OJQ që merren me mbrojtjen dhe kujdesin e femrave në Kosovë, kur pyeten se çfarë bëjnë për këtë problem, i ikin dhënies së përgjigjes. "Është çështje e rëndë dhe komplekse", thotë njëra prej tyre. Një tjetër, në vend se të tregojë punën e vet, jep numra kontakti se cilat OJQ të tjera duhet pyetur për këtë çështje. Ndërkohë, mesatarisht, brenda muajit, në Kosovë regjistrohen dy tentim vetëvrasje.

PTK-ja "PAJTON" QEVERINË ME FMN-në Drafti i ri i Ligjit për buxhetin e vitit 2011 do të jetë i gatshëm për miratim në Kuvend që nga fillimi i javës së ardhshme. Kryeministri Hashim Thaçi, në mbledhjen e radhës së kabinetit qeveritar ka premtuar se deri të premten do të jenë të gatshme ndryshimet në tabelat buxhetore sipas rekomandimeve të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe kërkesave të parashtruara nga e Qeveria për rritje të pagave. Një pjesë e shpenzimeve për rritjen e pagave do të sigurohet nga dividendi i Postës dhe Telekomit në vlerë prej 40 milionë eurove. Gjithashtu Qeveria e re synon që të shkurtojë shpenzimet për mallra dhe shërbime, si dhe të rrisë në vazhdimësi të hyrat nga Dogana dhe Administrata Tatimore.


VËSHTRIME

10

e premte, 11 mars 2011

Shqipëria përçan Europën Andrea STEFANI

N

dërsa figura të larta të politikës dhe diplomacisë europiane po i këshillojnë liderët shqiptarë të dialogojnë dhe gjejnë gjuhën e përbashkët për krizën shqiptare, vetë Parlamenti dhe krejt politika europiane paraqitet e përçarë lidhur me zhvillimet në Shqipëri. Dhe nuk mund të mos shfaqet ironik fakti që ndërsa i këshillon Tiranës të kultivojë konsensusin, vetë Brukseli nuk është në gjendje të arrijë konsensus për zhvillimet në Tiranë. Kriza politike në Shqipëri tregon foshnjërinë e demokracisë shqiptare. Por mungesa e emëruesit të përbashkët në PE nuk mund të mos jetë simptomë degradimi në mos e demokracisë, e diplomacisë europiane. Por e keqja nuk mbaron me kaq, nuk ka vetëm natyrë estetike. Përçarja e politikës europiane mbetet një nga shkaqet e mungesës së një veprimi të vendosur nga Europa si për parandalimin ashtu

edhe për mbylljen e një krize që po vazhdon prej dy vjetësh në vendin e shqiponjave. Sepse mbështetja që i shkon të dy krahëve të politikës në Tiranë nga dy krahët e politikës në Bruksel, ka bërë që askush të mos ndihet fajtor për krizën dhe të këmbëngulë edhe më fort në pozicionin e tij. Kështu, përçarja në Bruksel po e bën më të thellë dhe këmbëngulëse përçarjen në Tiranë në vend që të ndodhte e kundërta. * * * Rrjedhojë e krizës së tejzgjatur dhe e tensionit në rritje ishte edhe demonstrata e 21 janarit, vrasja e 4 protestuesve nga forcat e qeverisë dhe plagosja e disa të tjerëve. Kuptohet, pas kësaj gjërat kanë vajtur shumë larg, duke vënë në pikëpyetje natyrën demokratike të qeverisë në Tiranë. Gjithkush ka të drejtë të pyesë: A është e mundur që një qeveri demokratike të vrasë protestues të paarmatosur? Nëse po, atëherë përse nuk duhen marrë seriozisht justifikimet e Muhamar Gedafit? Pas vrasjeve të 21 janarit që e shtynë Shqipërinë disa vite praptas duke evokuar frikën e konfliktit civil, është urdhërore që politikanët europianë t'u

japin fund ndarjeve mbi bazë simpatish dhe rreshtimesh partiake lidhur me krizën në Shqipëri, duke iu rikthyer parimeve të demokracisë e lirisë. Dhe vetëm të bazuarit mbi këto parime do të mund t'i lejojë politikës dhe diplomacisë europiane të gjykojë saktë mbi zhvillimet në Shqipëri, si dhe të ofrojë një formulë të shëndetshme për zgjidhjen e krizës në Tiranë. Por një gjë e tillë nuk mund të arrihet nëse grupimi i Partive Popullore Europiane do të mbajë një qëndrim që është tipik për fanatikë të Sali Berishës në Tiranë. Është fakt se konservatorët europianë po tregojnë një devocion disi primitiv dhe të verbër në mbrojtje të Berishës. Ka ndodhur po kështu edhe kur i njëjti Berishë e çoi shtetin në greminën e konfliktit civil në mars të vitit '97. Edhe në atë kohë ishin po konservatorët europianë që e mbrojtën Berishën deri në minutën e fundit duke i shkaktuar një kosto të madhe Shqipërisë. Gjë që do të ishte krim të ndodhte përsëri. Prandaj nuk mund të mos shqetësohesh kur shikon se edhe rezoluta e lëshuar nga ky grupim pas ngjarjeve të përgjakshme të 21 janarit, ishte një adoptim i propagandës berishiste dhe asgjë më shumë. Në të nuk për-

mendeshin as të vrarët e asaj date që do të mbetet tragjike në historinë e tranzicionit shqiptar. * * * Ndërkaq e majta europiane nuk ka treguar ndonjë solidaritet të sëmurë me të majtën shqiptare. Një zot e di se çfarë rruferash kundër diktaturës neokomuniste do të kishin lëshuar Partitë Popullore Europiane nëse një qeveri e majtë do kish qëlluar dhe vrarë protestues sikundër sapo bëri qeveria "Berisha"! Por nga e majta europiane nuk janë lëshuar (në fakt një tolerancë disi cinike ndaj një krimi shtetëror) gjëmime të tilla në adresë të Berishës.

Partneriteti tregtar i Maqedonisë

Mr. Ilaz AMETI Procesi integrues në familjen evropiane ka një rendësi shumë të madhe pos aspektit politik Maqedonia fiton edhe të mira tjera ekonomike si p.sh përmirësimin ekonomisë së vendit, thithje të investitorëve nga jashtë, bëhen punësime të reja dhe kemi përmirësim te standardit jetësor. Këmbimi tregtar i vendit mund te jetë në nivel regjional, global dhe evropian. Procesi i integrimit në nivel regjional ka të bëj me një sërë marrëveshjeje tregtare mes shteteve kryesisht te regjionit dhe në ketë pjesë janë të koncentruar afër 29.3 milionë banorësh por duhet kemi parasysh gjithherë se vetëm një treg i tillë

nuk është i mjaftueshëm dhe nuk jep mundësi konkurruese për shkak kapaciteteve të tilla zhvillimore. Integrimi tregtar global kërkon rregullat e sistemit te OBT që shtetet anëtare të kësaj organizate botërore të rrisin mundësit për liberalizim tregtar, kurse integrimi tregtar në nivel evropian është shumë me rëndësi e posaçërisht për Maqedoninë, Kosovën e Shqipërinë sepse jep mundësi që gjitha prodhimet e këtyre vendeve e posaçërisht ato bujqësore të plasohen në një treg më të gjerë. Vendet që eksportohen prodhimet bujqësore më tepër nga Maqedonia janë Greqia në kuadër të BE-27 dhe Kosova në kuadër të CEFTA-s. Partner kryesor në këmbimin tregtar me prodhime bujqësore i Maqedonisë viteve të fundit është BE-27, që mund të rritet edhe më tej me anëtarësim të vendit në BE dhe kap vlerën e përgjithshme të prodhimeve bujqësore eksportimport afër 374,2 milion €,

raporti 40,9%:41,1%, çka do të thotë diçka pak më tepër në favor importit nga vendet BE. Gjithashtu këmbimit tregtar me vendet e CEFTA-s kap vlerën eksport-import 361,1milion €, ose raporti 53,8%:29,5%, çka do të thotë më tepër me vendet në kuadër të CEFTA-s Maqedonia eksporton prodhime bujqësore sesa importon. Partner më kryesor dhe i rëndësishëm ekonomik i Maqedonisë me prodhime bujqësore ne kuadër të CEFTA-s është Kosova pastaj Serbia dhe eksportohen prodhime bujqësore ne këto vende afër 33.3% e vlerës përgjithshme të prodhimeve bujqësore ndërsa importi i vlerës përgjithshme të prodhimeve bujqësore 22.2%,me pas vjen Kroacia eksporti 7,7% importi 5,6%, Bosnja eksporti 6,6% importi 1,4%. Në këmbimin tregtar me prodhime bujqësore në kuadër të CEFTA-s radhiten edhe Shqipëria,Turqia, Mali zi dhe Moldavia. Gjithashtu si

Redaksia mban të drejtën për shkurtimin e teksteve

|

partner duhet të cekim se në këmbimin tregtar me prodhime bujqësore është edhe Brazili që Maqedonia importon prodhime bujqësor afër 10,2% të vlerës përgjithshme të prodhimeve bujqësore p.sh. sheqer, mish shpendësh, mish gjedhesh si dhe kafe. Destinacioni kryesor i eksportit të prodhimeve bujqësore në kuadër të BE27 është Greqia që eksporti i prodhimeve bujqësore në këtë vend arrin 32,31% vlerës përgjithshme të prodhimeve bujqësore pastaj Bullgaria me 14,12%,Gjermania me 12,62%,Italia me 11,22%, Belgjika me 11,03%. Importi me prodhime bujqësore që vijnë nga vendet e BE-27 është gjithashtu Greqia që importon prodhime bujqësore 16,83% vlerës përgjithshme të prodhimeve bujqësore pastaj Bullgaria 13,34%, Gjermania11,37%, Sllovenia10,28%, Austria8, 67%, Ungaria7,14%, Holandia6,52%, Italia 5,81%.

Madje nga gjiri i saj kanë dalë me kohë zëra që kanë kërkuar braktisjen e pozicioneve partiake në PE lidhur me krizën në Shqipëri. Kështu Hanes Svoboda, zëvendëskryetar i S&D, para disa muajsh do të reagonte i nervozuar në një seancë të PE-së pas mbrojtjes së hapur që, si rëndom vitet e fundit, deputetja Doris Pack i bëri qeverisë "Berisha". Kriza nuk lindi më 21 janar, kish thënë Pack, por më 29 qershor, kur socialistët kërkuan hapje kutish, rinumërim votash e protesta më pas. Edhe pse vëzhguesit ndërkombëtarë kishin deklaruar se këto ishin zgjedhjet më të mira". Kjo deklaratë e kish bërë Svobodën të reagonte duke

thënë: "Jam skeptik për këtë debat, sepse në këtë shtëpi nuk mund t'i vihet gishti njërës apo tjetrës palë, duke thënë apo duke bërë njësoj si grupet politike në Shqipëri". Duket se qëndrimet partiake, veçanërisht të konservatorëve që kanë shumicën, kanë bërë që PE-ja të mos ushtronte presionin e duhur që qeveria dhe Berisha të zbatonin rezolutën e këtij Parlamenti për hetimin e materialeve zgjedhore. Nëse do ishte zbatuar ajo rezolutë, sot Shqipëria nuk do ishte më në krizë dhe sigurisht nuk do ishte derdhur gjak i pafajshëm në Tiranë. Sepse te kjo mungesë këmbënguljeje e PE-së për implementimin e rezolutave të veta, duhet kërkuar një nga shkaqet e akumulimit të një nervozizmi shpërthyes në Tiranë, nervozizëm që pati ndikimin e tij në formësimin e tragjedisë së 21 janarit. Prandaj sa nuk është tepër vonë (se vonë është tashmë) kërkohet që BE-ja të pozicionohet për zhvillimet në Shqipëri në favor të demokracisë e lirisë dhe jo në favor të njërës apo tjetrës palë. Gjë që do vinte në pozitë të vështirë miqtë europianë të autokratit Berisha. Por ka ardhur momenti që edhe ata të zgjedhin: ose me demokracinë dhe lirinë e shqiptarëve ose me Berishën dhe një autokratizëm që vret qytetarët si në Libi.

SHËNIM

MAQEDONIA PA ARDHMËRI Shkruan: Sllavko NINOV Lexoja mbrëmë, në titullin "Mendjet të largohen nga vendi", përderisa një e treta e Maqedonasve mendojnë ta lëshojnë vendin, ndërsa pothuajse gjysma prej tyre janë me arsim të lartë. Mjaftueshëm që njeriu seriozisht të brengoset për ardhmërinë e vendit. Por, brengën ma humbi fjalimi i kryetarit të komunës së Manastirit para rrënimit të Çifutëve të deponuar të këtij qyteti. "Vallë ky tregim tragjik i Çifutëve nuk u asocon në rezultat të dëshiruar të politikës së sotshme që ndodh në shtetet evropiane. Vallë rreziku nuk qëndron mbi të gjithë ne dhe vallë ky rezultat tragjik sërish, si shpatë qëndron mbi kokat tona", tha, mes të tjerash në fjalimin përplot emocione, kryetari i komunës së Manastirit. Atëherë mendova se nuk ka vend për brengosje pasi që disa prej mendjeve qenkan larguar prej Maqedonisë dhe e kanë sjellë në pyetje ardhmërinë e sajë. Pune e madhe. Përderisa ekzistojnë mendje si të kryetarit të komunës së Manastirit, Maqedonia nuk duhet të brengoset për ardhmërinë e saj. Me mendje të tilla, ardhmëri thjeshtë nuk ka.

Letrat dhe mendimet mund t'i dërgoni në e-mail adresën: info@kohaere.eu


KOLUMNA

e premte, 11 mars 2011

11

NATO! Dhe pa dilema, nuk do ishte kjo luftë mes qytetërimeve ose rretheve kulturore, për mua kjo është lufta mes progresit dhe zymtësisë. Është ai divorci për të cilin flet Morrison, divorci i gjeneratës së re me të vjetrën sa për t'iu shkëputur përherë frikës për mbijetesë Adelina MARKU

T

ek dëgjova mbrëmë deklaratën e Gadafit të lojtur mëndsh... dhe atë as më shumë e as më pak se ''shpalljen e Xhihadit përmes Bin Ladenit botës perëndimore '' edhe në Libi, mu rrotullua në mëndje përjetimi im dhe i shumë shqiptarëve të botës tek zveniteshim e maktheshin nga dilema nëse bota e kuptonte gjenocidin që ushtrohej në Kosovë. Donim të reagonte, ndërsa porosinë prisnim ta përçonet vetë realiteti i zymtë i shqiptarit në Kosovë. Dhe si sot më kujtohet Afrimi, gazetar dhe korrenspondet në atë kohë, Afrim Gjonbalaj i cili ndër të parët edhe me mua ndau lajmin se ''Do i bijnë, do i bijnë Adelinë ...vendimi sapo u mor këtu në Këshillin e Ministrave në Bruksel!!!!!''. Ishte vendimi i shpalljes se ''No flight zone! ''nga ana e NATO forcave Beogradit. Por, si do dukej , a do ishte e vështirë, a do vriteshin njerëzit e pafajshëm , a do shpërndahej edhe më shumë , ç'domino efekt do shkaktonte ky vendim Afrim?- dëgjoja veten hedhur n'rreshtimin e pyetjeve dhe dilemave paj dhe frikerave të mia. "Nuk do jetë e lehtë, por mos harro NATO është superfuqi militante dhe e mbrojtjes tanimë ...nuk do dyshoja për asnjë çast në strategjinë e saktë të saj"- m'u përgjigj ai. Tetova dhe e gjith Maqedonia perëndimore atëbotë ishte mbush' me shqiptarë nga Kosova të

cilët dëboheshin me dhunë nga atdheu. Sikur asnjë moment qetësie mëndjeje nuk krijohej dot në atë zhurmë dhe në atë qartësi njëkohësisht. Ishim të lodhur? Jo..., ishim në pritje, e gjithë bota priste. Kishim frikëra? Jo, kishim matjet tona të sakta atëherë, ishin aq të sakta sepse për herë të parë ishin të zemërta, të urta, praktike dhe gjithshqiptare ...; nuk do përkrahej ideja e Gligorovit për krijimin e korridoreve tejMaqedonisë për të dëbuarit, pasi vendimi shqiptar për shqiptarët ishte shumë i gjakut, ata do strehoheshin tek ne ...gjer në një! Dhe ky vendim ishte shkuar ultimatumit! Në ''Ra ky mort e u pamë'' -ngjante ajo histori mbijetese dhe lirie ..., por ra ky mort dhe u lidhëm fort ishte poashtu ajo histori. "NATO ia mëshon nesër Adelinë!" - po, kështu më tha Afrimi nga Brukseli. Dhe vërtet ...HATAJA u bë ...; dhe vërtet ...ne shqiptarët shpallëm vëllaun tonë të madh NATON...ah dhe vërtet , legjenda e skenës politike atëherë për ne të gjithë ishte kush tjetër pos Jamey Shea - ky zëdhëns avangard e i paarirë i kësaj organizate gjigande. E si mund të harrohet ajo histori! Do jetë brënda e nën lëkurën time përgjithmonë. Njëjtë, njëjtë ...bota i frikësohej Millosheviqit njësoj siç tani lemeritet nga Gadafi i lojtur mëndsh! Të jetë paparashikueshmëria në pyetje, të jetë frika se mos ndoshta shpallja e ''No fly zone mund të provokonte ''fantazitë e dyndjet '' për një luftë fetare?

WEB ko m e n te

Ka politikanë me bollëk (Fitim KRYEZIU) Kimi, Azami, t'i bashkëngjiten RDK-s dhe të shkojnë hapave të Shpëtim Pollozhanit i cili ashtu siç e njohim, pranoi të ndihmon popullin e tij si gjithherë. Më duket se RDK më tepër i përngjan një lëvizje popullore se një partie. Me sa kam mundur të kuptoj, objektiv i RDK ës është marrëveshja me maqedonasit një herë e për gjithmonë rreth statutit juridiko kushtetutës të të dy popujve. Pastaj rregullimi i shtetit juridik, të sundon shteti i së drejtës e jo diktatura. Pa këto marrëveshje, RDK nuk do të pranon pushtet me sa kam mundur të kuptoj. Shteti do të futet në krizë politike, ose do të pranohen propozimet e RDK-ës.

Një politolog, Benjamin Barber, thotë se nuk mund të zëvënd koncepti ''luftë fetare'' në një botë e cila panda kërkon të hapet, ai thotë se shoqëria aktuale botërore ndodhet në një gjendje të mesme eksplozive midis McWorldit dhe Xhihadit, dmth midis ekonomisë globale të tregut dhe nacionalizmit miop. Vazhdon ai ''ekonomia globale e tregut sheh te njeriu në radhë të parë konsumatorin, ndërsa nacionalizmi thekson nëpërmjet ''lidhjeve të gjakut'' dhe kritereve të tjera imagjinare bashkësinë që duhet të qëndrojë e lidhur fort . E çuditshme se sa i druhen të dyja palët shoqërisë civile, sepse vazhimisht ato mohojnë institucionet demokratike dhe te drejtat qytetare. Ajo që për momentin bën revolucionin në botën arabe është qytetari dhe shoqëria civile. Aty, aty ka zbritur pakënaqësia dhe revolta e njëkohësishme edhe ndaj Xhihadit por edhe ndaj McWorldit. Por, paska diçka të ngjashme mes këtyre dy koncepteve në shikim aq anatgoniste, citoj përsëri Barber-in, ato në njëfarë kuptimi janë anë të kundërta të një medaljeje. McËorld ngre tregjet globale, ndërsa Xhihadi himnizon ''bashkësinë etnonacionale të gjakut''. Dhe mbi të gjitha , të dyja këto koncepte i bien ndesh shtetit kombëtar. Këto analiza sociologësh e politologësh , përvoja e hidhur e e vajshme në Bosnjë dhe ''succes story'' i NATO-s në Kosovë më bën që të

mbamëndem deklaratës së Sekretarit Gjeneral të NATO-s dhënë jo më larg se mbrëmë "Ne në NATO qëndrojmë në gatishëmri për çdo eventualitet. Tani për tani fokusi mbarëkombëtar është i përqendruar në aspektet e humanitares. NATO nuk është në gjueti të shkaqeve për të intervenuar në Libi, por si një organizatë e mbrojtjes dhe sigurisë ne kemi planet tona të doemosdoshmërisë . Nëse regjimi Libanez vazhdon me sulmet mbi popullsinë nuk mund të imagjinoj se komuniteti ndërkombëtarët do të qëndrojë anash e pa bërë gjë''. "SHBA beson se NATO është zgjedhja natyrale për çdo aksion militar.''- citoj të ketë thënë një zyrtar

Në këtë drejtim, me siguri edhe Kimi do të ishte i dobishëm për popullin si dhe Azami i cili insiston me të drejtë në një marrëveshje brenda shqiptare. Personalisht jam i mendimit se një koalicion i mundshëm RDK-DR mund të funksionon. Të mençurit, të diturit, modestët, e thyejnë akullin dhe çalojnë përpara çështjen, kryeneçët është vështirë të vihen në shina, ato shpejt bien. (Observatori) ***** Kur do djali, e do çika sun i ndal as Amerika (Ramadan RAMADANI) Ne si shqiptar duhet ta pastrojmë punën me vetveten një herë e përgjithmonë, të mos influencohemi nga dukuritë e jashtme që kanë për qëllim të na përçajnë dhe dobësojnë. Së pari duhet të ndjehemi shqiptar, të punojmë në atë drejtim, një jemi ne si në Shqiperi, Maqedoni, Kosovë, Çamëri, Malësi e Madhe e ku do që jemi. Nuk duhet ta shikojmë vllau vllaun në

Opinionet e kësaj rubrike jo gjithmonë paraqesin qëndrimet e redaksisë së gazetës "Koha e Re".

|

amerikan në takimin e ministrave të mbrojtjes së 28 shteteve të aleancës ditën e enjte. Ndërsa në Paris , një diplomat freng insistonte se ''sëbashku me Britaninë, ne po punojmë në atë se çka mund të bëhet pa NATO-n. Pasi, druaj se pamja e flamurit të NATO-s në Libi mund të ishte provokativ''. Ndërsa unë pres përsëri të njëjtën thirrje nga Brukseli, të dëgjoj Afrimin të më thotë ''Do i biejnë Adelinë, po, vendosën t'i bien Gadafit Adelinë !'' Dhe pa dilema, nuk do ishte kjo luftë mes qytetërimeve ose rretheve kulturore, për mua kjo është lufta mes progresit dhe zymtësisë. Është ai divorci për të cilin flet Morrison, divorci i gjener-

atës së re me të vjetrën sa për t'iu shkëputur përherë frikës për mbijetesë. Pastaj paradigma e përplasjes së qytetërimeve ka një forcë shumë të madhe sugjestive, për arsye se në njërën anë ajo futet në etnizimin aktual të politikës , më anën tjetër ndihmon që të kapërcehet kaosi botëror nëpërmejt kategorive etnike përsëri. Bota është e rrumbullakët, ky rreth ka bërë dhe përzierjen dhe mbllaçitjen e kulturave e civilizimeve, sado duan ato të mbeten të virgjëra e me fisnikëri të grupit . e bukura është se progresistët e mbarë botës kërkojnë të bien diktatorët ngadalë, të matufllosurit dhe të urryerit përjetësisht. Rradhën pas Millosheviçit e ka ky tjetri, Gadafi!

prizmin fetar. Secila punë në vend të vet. Se cilës fe i përkasim ajo është zgjidhje e secilit, sepse së pari identifikohemi me kombin e me pas me atributet tjera që i kemi. Kur ne do ta kuptopjmë këtë fenomen atëherë do prosperojmë, kur nuk do ta shofim vllau vllaun si "shka" pse ai eshte krishter ose "turko-arab" pse është musliman. Por, për këtë na duhet ngritje e vetëdijes kombëtare, që buron nga vetëdijsimi personal që për fat të keq ne shumë pak e posedojmë. (Shpata) ***** "PËRÇAHUNI"...! (Azam DAUTI) Komplet e përkrah z.Alisetar Ramadani, kjo është ma së e vërteta. Ju miku i nderuar z.Azami nëse e shihni vetën që mund të ndihmoni me të vërtet! Ja urdhëroni hajdeni në opsionin e ri për ndryshime. Me respekt (Bari)

Letrat dhe mendimet mund t'i dërgoni në e-mail adresën: i n f o @ k o h a e r e . e u


MEDIALE & VIP

12

e premte, 11 mars 2011

REAGON MAKI MORINA

Arsyet e shpërbërjes të "Zig Zag Orchestra" Kohëve të fundit flitet shumë për shpërbërjen e "Zig Zag Orchestra"-s, ndërsa Maki Morina , ish menaxhere e bendit "Zig Zag Orchestra" Prishtinë, për rajonin e Maqedonisë përmes një komunikate potencoi se pas thyerjes të të gjitha marrëveshjeve gojore nga D.A për mos shfaqjen e privatësisë në këmbim me fshirjen e inçizimeve dhe aranzhimeve tona nga studio për këngën e re dhe albumin, ne detyrohemi të reagojmë përmes një komunikate. Në komunikatë për media Morina potencon se "pas disa parregullësive në menaxhimin e fondeve të përbashkëta, konkretisht për keqpërdorimin e të ardhurave prej projektit "Zig Zag" të mbështetur nga: "Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit" , "Të hollat e Vizave", "Pagesat nga dy projektet e Komunes se Prishtines" si dhe një numri të tjera keqperdorimesh nga lideri i "Zig Zag Orchestra", Dren Abazi, me këtë rast anëtarët e tjerë: Sezgin Curi, Ilir Livoreka, Ertan Iliyaz, Gramoz Goranci, Ilire Avdiu, Fitim Halimi, Ardit Pira dhe Drilon Ibrahimi njoftojnë opinionin publik dhe adhuruesit e bendit që prej datës 02 mars të vitit 2011, me vendim unanim nga anëtarët e lartëpërmendur 'Zig Zag Orchestra' është shpërbërë.

APELI Me këtë rast Maki Morina në meër të anëtarëve të tjerë dhe përmes komunikas njofton

Departamentin e Rinisë të MKRS që "NE" nuk e autorizojme D.A t'i shfrytezojë inçizimet tona që janë në "Agolli Music Production" për albumin e planifikuar të "Zig Zag Orchestra" dhe me këtë rast ësht e pamundur të përmbyllet në mënyrë të rregullt projekti i lëshuar nga ana e juaj. Për këtë kërkojme që t'i terheqni fondet e lëshuara për mbështetje të projektit 'ZIG ZAG' në emër të 'Zig Zag Orchestra' pasi që ai projekt është keqpërdorur. Ju kërkojme të jeni korrekt me fondet publike, dhe të mos i përkrahni keqperdorimet. E njëjta thirrje vlenë edhe për Komunën e Prishtinës në lidhje me dy projektet e lartpërmendura nga ne, pasi që D.A ka manipuluar me të gjitha vlerat në projekt. Zyrtarisht Maki Morina njofton se "Zig Zag Orchestra" nuk e lejon Dren Abazin dhe Anjeza Shahinin të përdor incizimin dhe aranzhimin e këngës ' Ti dhe Une' të realizuar në "Agolli Music Production", pasi që gjithçka ishte paguar nga bendi dhe dy personat e lartëpërmendur nuk e kanë të drejtën për shfrytzimin e çkado që i ka takuar 'Zig Zag Orchestra' në mënyrë individuale pas shpërbërjes të 'Zig Zag Orchestra'.

HISTORIKU I ZIG ZAG ORCHESTRA Zig Zag Orchestra ishte nje ide e krijuar nga Dren Abazi të cilën në bazë të bashkëpunimit dhe mirëkuptimit me 8 instrumentistët e tjerë e sollën në jetë së bashku.

jnë qartë çdo pikë të këtij preteksti dhe e vërtetojnë me fakte që një gjë e tillë nuk ka ndodhur, para të cilat më pas D.A ishte i detyruar që t'i kthejë bendit. 3. Të hollat nga emisioni 'Oksigjen Shoë' (810 euro) që është marrë vendim nga ana e bendit të dhurohen në ndihmë të një familje të varfër, ato ende nuk kanë shkuar në atë drejtim dhe as nuk gjinden në pronësi të bendit, që shumë kohë ato janë në duar të D.A.

Orkestra për 2 vite arriti të ndërtoj një karrierë të suksesshme në saje të një pune intensive në grup dhe angazhimit maksimal dhe të barabartë të të gjithë antarëve. Orkestra kishte përzgjedhur liderin dhe menaxherin që ishte Dren Abazi, derisa pjesa muzikore që përfshihet nga përzgjedhja e këngëve deri tek aranzhimi i tyre, realizohej në mënyrë kolektive me kontributin e secilit instrumentist profesionist në orkestër, thuhet në komunikatën e Maki Morinës. (M.Thaçi)

ARSYEJA E SHPËRBËRJES Maki Morina në një komunikat potencon arsyet e shëprbërjes: 1. Shkaku kryesor që nxiti mbledhjen, diskutimin dhe vendimin për shpërbërje të orkestrës, është: keqperdorimi i fondeve prej 3.200 euro të cilat u derdhën në llogarinë bankare të Dren Abazi-t në kuadër të

Lajmi konfirmohet nga korrespodenti i "AMA News" në Itali, ku thuhet se lindja ka shkuar shumë mirë dhe vogëlushja Evita ka lindur 3.4 kilogram. Gjithashtu, Elsa është në gjendje shumë të mirë shëndetësore dhe është duke iu gëzuar sjelljes në jetë të vogëlushes Evita. Lila pak ditë më parë ishte shprehur për mediat se së shpejti bëhet nënë duke zbuluar dhe të atin e vajzës që është italiani Alesandro.

jashtë bendit të cilët incizuan në album, u siguruan me anë të të ardhurave të fituara nga koncertet live të orkestrës, ndërsa paratë nga projekti u keqpërdorën për nevoja personale të Dren Abazit nga vetë ai, pa dijeninë e të tjerëve. 2. Tentativa e radhës për shpërdorim ishte në udhetimin e bendit në Londër. Me kët rast D.A të hollat e vizave të bendit i shfrytezoi për shpenzime personale, me pretekstin që këto para janë ndalur nga ana e organizatorit të koncertit, të cilët e moho-

- Këtyre pikave u bashkengjitet edhe tentativa për të mbajtur të fshehur informimin e anetarëve rreth të ardhurave, si dhe egoja e liderit për të përvetësuar çdo arritje kolektive të orkestrës. Falenderojmë përzemërsisht audiencën për përkrahjen e fuqishme të deritanishme, dhe ju kërkojmë falje për këtë shpërbërje jo të dëshiruar por e cila nuk ka mundësi të tolerohet.

U përfol për divorc, Meda sërish me gruan në publik

ELSA LILA BËHET NËNË, VJEN NË JETË EVITA Këngëtarja e njohur Elsa Lila në mbrëmjen e 9 Marsit është bërë nënë.

mbështetjes së projektit "Zig Zag" nga "MKRS" të dedikuara për përkrahjen financiare të "Zig Zag Orchestra-s" në aktivitet e tyre si: vendi i provave, incizim i albumit, postproduksioni dhe reklamimi për koncertin, i paraparë me rastin hedhjes së albumit në treg, përderisa anëtarët e tjerë të orkestrës ishin totalisht të painformuar për çdo pikë të këtij projekti dhe nuk ishin në dijeni për të ardhurat e dedikuara në drejtim të orkestrës. Të gjitha shpenzimet për pikat e lartpërmendura, si dhe pagesat për instrumentistët e tjerë

4. Në fushen e keqpërdorimeve janë edhe dy projektet e organizuara nga Komuna e Prishtinës, ku në projektin e parë më 22 dhjetor të vitit 2010, vlera e projekti ka qenë 1000 euro, dhe në atë të dytë më 31 dhjetor të vitit 2010 ku vlera e projektit ka qene 5.500 euro. D.A edhe pse ishte organizator dhe paguhej në mënyrë të veçant për organizimin dhe keqpërdori besimin e bendit duke përfitaur për vete në emër të "Zig Zag Orchestra" dhe pjesmarrësve të tjerë në organizim.

Në gusht të vitit 2008 në Kosovë u organizua një dasëm glamuroze e menduar enkas për ceremoninë e martesës së hit këngëtarit të njohur kosovar Mehedin Përgjegjaj, i njohur në publik me emrin e artit Meda

Ceremonia zyrtare është mbajtur në hotel "Grand" në qendër të Prishtinës, ndërsa aty kanë marrë pjesë një numër i madh i kolegëve të estradës. Meda është i martuar me Lulen, një fanse e tij nga Kosova, por që jeton në Suedi, vend ku dhe janë njohur çifti, kur Meda ka mbajtur disa koncerte atje. Një vit pas martesës, mediat në Kosovë filluan të hapin thashetheme duke thënë që Meda është ndarë nga Lulja, e këto fjalë bazoheshin në atë

se këngëtari nuk shfaqej askundi përkrah bashkëshortes së tij, dhe menjëherë më pas filluan dyshimet nësë vërtetë Meda është divorcuar. Dhe si për çudi këto thashetheme nuk i ka mohuar asnjëherë Meda në ndonjë intervistë të tij, teksa ne zbulojmë se këngëtari është shfaqur përkrah Lules në dasmën e Edonës (vajzës së Sinan Vllasaliut) në dhjetor të vitit të kaluar. Meda njihet për zhanrin e tij tallava të cilin e kultivon prej vitesh dhe siç

thuhet falë këtij zhanri ai është pasuruar shumë dhe njëri nga albumet e tij të fundit ka pasur një shitje të jashtëzakonshme në Kosovë dhe diasporë, duke u bërë pjesë e historisë së albumeve më të shitura të muzikës shqipe, e duke thyer rekord edhe nga albumet e këngëtarëve më të njohur. Thuhet se në vit Meda fiton deri në 300 mijë euro, ndërsa njihet dhe për humanitetin e tij të cilin e ka shfaqur gjithmonë duke ndërtuar shtëpi për familjet në nevojë.


MEDIALE & VIP

e premte, 11 mars 2011

Të famshëm ende pa lindur. Edhe pse askush nuk ua di emrin, gjininë, pamjen, që në javët e para të ngjizjes ata janë të njohur. Që në bark prodhojnë lajm të bujshëm, po aq sa edhe mamatë që i bartin. Një famë e trashguar para dhe pas lindjes, por vijimi i saj do të varet nga aftësitë e tyre, nëse thjesht do të quhen fëmijë VIP-i apo VIP-i vetë. Dhe për këtë vit, duket se kemi me bollëk. Kemi numëruar disa mama në karrierë, të cilat sapo kanë sjellë në jetë një fëmijë dhe plot të tjera që pritet të lindin gjatë javëve e muajve në vijim. Mbase kemi harruar edhe të tjera, por thjesht nga fakti se edhe ato vetë mund të mos ta dinë…. Alketa Vejsiu Duket se shtatzënia po i shkon më së miri. Pavarësisht se në muajin e shtatë, asaj ende nuk i është rritur shumë barku dhe në pamje të parë duket vetëm

sikur është pak në mbipeshë. Mbase është edhe meritë e rrobave me stil të lirshëm që vesh, por gjithsesi arrin t'i fshehë format e rrumbullakosura. Sipas informacioneve nga familja, Alketa nuk ka probleme me shtatzëninë, megjithatë ajo fëmijën do ta lindë në Greqi. Për Alketën, ky do të jetë fëmija i saj i dytë pas Nicole, vajzës 5-vjeçare. Xhemi Shehu Kjo do të jetë eksperienca e parë për Xhemi Shehun si nënë. Vetëm pak pas celebrimit të saj dhe dasmës tradicionale në shtatorin e vitit 2010, Xhemi Shehu vendos të sjellë në jetë fëmijën e saj të parë, që do të jetë djalë. Normalisht, fëmija lind në 2011… Nuk dihet nëse do të ndodhë në fund të majit apo fillim të qershorit, pasi kjo është çështje Perëndie,

13

të fejohemi e të martohemi", thotë ai.

11 bebet VIP 2011 por edhe mjekësie. Ndërkaq, Xhemi vijon të shfaqet në televizion çdo të diel si prezantuese e programit "E diell", në krah të Adi Krastës, por ka ndryshuar veshjen, me fustane dhe bluza disi më të gjera se zakonisht. Elsa Lila Ajo është në muajin e tetë dhe mjekët kanë konfirmuar se bebja është e seksit femër. Këngëtarja 29-vjeçare ka vendosur që të krijojë familjen e saj me të dashurin italian, Alessandro, ndërsa përveç gëzimit të përbashkët për ardhjen në jetë të krijesës së tyre, në planet e çiftit deri tani nuk ka ndonjë ceremoni martese. Ndërkaq, ajo duket se ka imituar deri diku aktoren e famshme të Hollivudit, Demi Moor, pasi ka pozuar shtatzënë d h e

shumë transparente në revistën "Shqip". E mbuluar me një tyl të hollë, Elsa shfaqet mjaft sensuale, teksa përgatitet të bëhet nënë. Këngëtarja ka bërë të ditur se vajzën do ta quajë Eva, ashtu si mamaja e saj e ndjerë. Rosela AriodanteBogdani Lajmi është mësuar nga një gol. Erjon Bogdani ka shënuar golin e katërt për sezonin e Serisë A (fund nëntori 2010), duke treguar se është duke kaluar një moment të artë, që siç duket ky moment po i printe edhe në familje. Në përballjen mes Çezenës dhe Palermos, sulmuesi kuqezi ka qenë një nga më të mirët në fushë, ku pas ndeshjes ka bërë publik dedikimin e golit, ndërkohë që tregonte barkun e bashkëshortes. "Ia dedikoj golin gruas sime, Rosela

Ariodante. Po, gruaja ime është shtatzënë. Ma kishin thënë të gjithë që Cezena të sjell fat, është kështu. Jemi shumë të lumtur", ka thënë ai, ndërsa mësohet se modelja italiane është tashmë në muajin e pestë të shtatzënisë, por nuk bëhet e ditur gjinia. Gerta Heta Pas martesës me futbollistin kroat, Matko Djarmati, çifti ka vendosur të bëhet edhe me fëmijë. Duket se gjithçka u ka korresponduar me dëshirën, sepse të dy kanë dëshiruar shumë një vajzë dhe ashtu do të jetë. Gerta tashmë është në muajin e shtatë të shtatzënisë, që ashtu si edhe koleget që përmendëm më sipër, duket se gjithçka po i shkon pa probleme. Ajo vijon ende me punën si

prezantuese në radio, ndërsa pas pushimeve të lejëlindjes do të rikthehet menjëherë. Ledina Çelo Gjithnjë ka deklaruar se do të donte një fëmijë dhe tashmë është shumë pranë. Këngëtarja Ledina Çelo është në muajin e fundit të shtatzënisë, por nuk ka dashur që ta bëjë publike seksin e fëmijës. E vendosur në Gjermani prej disa vitesh, ku është martuar me biznesmenin Naim Kabashi, Ledina ka braktisur përkohësisht aktivitetet muzikore, por gjithsesi duket se është muzika që nuk e braktis atë. Kënga e saj "Dangers", po vijon të shfaqet në kanalet televizive muzikore në Gjermani, ku edhe është ngritur në klasifikim. Enada At'Nikolla Më në fund ndihet e kompletuar. Janari ishte muaji kur familjes iu shtua

një djalë, që aq shumë e kishte dëshiruar. Jo për veten, më shumë se sa për vajzën. "Këtë herë është një djalë. Në të vërtetë dëshiroja shumë të ishte i tillë që kur mbeta shtatzënë, sepse në fakt vajzën e kam. Më duhej një djalë dhe ja ku Zoti ma dhuroi. Vajza ime, Kendra, tashmë është 5 vjeç dhe ndihet shumë e lumtur për vëllain e vogël. Ashtu si unë… Tashmë kemi vajzën dhe djalin, familja më është kompletuar", thotë stilistja, e cila tashmë ka spostuar për në fund të pranverës të gjitha projektet profesionale. Julka Gramo Gjithnjë e rezervuar për jetën private, kësaj here nuk ka se si ta fshehë… sadoqë përpiqet. Vetëm 2-muajshe

lajmi ka dalë shpejt. Bebja ka kohë që të vijë në jetë, kështu që deri atëherë Julka do të vazhdojë punën në radio "Energy". Duket se ajo i menaxhon mirë daljet e saj publike nën kujdesin edhe të Andy Dj, me të cilin bashkëjeton prej vitesh. Ajo pati shumë sukses me këngën "Gansta", në bashkëpunim me Big Bastën, ndërkohë që po përgatitet për një dalje të re në muzikë. Edona Llalloshi Pas katër vitesh divorc nga martesa e parë, Edona jo vetëm që është fejuar, por edhe po pret një vajzë. Ajo ka zyrtarizuar në të njëjtën ditë lidhjen me biznesmenin nga Peja, Gazmend Fejzullahu, si edhe lajmin për ardhjen në jetë të vogëlushes. "E kam njohur Edonën përmes shoqërisë, kemi kaluar një vit së bashku e tashmë, pasi është shtatzënë, kemi vendosur

Shtatzënitë e rreme për këtë vit Jo rrallë herë thashethemet kanë lënë shtatzënë, kanë lindur apo abortuar plot fëmijë. Për këtë vit, mund të themi që 3 çifte kanë qenë më kryesorët, të cilët kanë rënë në rrjetën e këtyre shtatzënive të rreme. Ami me Ermal Mamaqin kanë qenë të parët. Menjëherë pas martese, të dy u panë në një emision televiziv, ku i dhuruan njëri-tjetrit kapuç e çorape bebi dhe të gjithë menduan se edhe prezantuesja e "Portokallisë" ka mbetur shtatzënë, por lajmi nuk u konfirmua nga çifti. Sigurisht, që pas martese të gjithë çiftet kërkojnë ta mbushin shtëpinë me fëmijë, por për Amin dhe Ermalin ende nuk ka ard-

hur momenti, kjo edhe për shkak të detyrimeve që ata kanë marrë përsipër për prezantimin e spektaklit "Dancing with the stars". I njëjti lajm u përhap këtë fillimviti edhe për zëdhënësin e Partisë Demokratike, Gert Bogdani dhe bashkëshorten e tij, Edlira Çepani. Shpejt u mohua gjithçka, por javë pas jave, del sërish, ashtu si edhe humbet prapë… Kemi edhe Çiljetën. Një dëshirë për të pasur fëmijë, e shprehur publikisht, menjëherë u komentua si shtatzëni e saj me të dashurin e ri që jeton në Londër, Aleksin. E pyetur nga gazeta jonë, ajo nuk mohon mundësinë e një shtatzënie në të ardhmen, por aktualisht nuk është. Listës së shtatzënive të rreme i shtohen edhe emra të tjerë VIP-ash, kryesisht këngëtare si Rezarta Shkurta, Tuna Sejdiu, Adelina Ismajli, Leonora Jakupi, etj.

"KALORËSI I NATËS" I BESËS, KLIPI MË I KUSHTUESHËM Bëri bujë kur u shfaq, por paska pasur 10 mijë arsye… Besa Kokëdhima sapo ka lançuar klipin e saj më të ri "Kalorësi i natës", një prodhim i "Entermedia Studio", që siç dihet pati një numër shumë të lartë klikimesh në youtube. Mbi 10 mijë vizitorë online shënohen aty, por 10 mijë euro ka kushtuar

edhe videoklipi. Lajmi konfirmohet nga bashkëpunëtorë të ngushtë të saj, por me këtë fakt Besa Kokëdhima shënon edhe rekordin për pagesën më të madhe që është bërë ndonjëherë për klipet shqiptare. Deri më sot, kolegët e saj kanë deklaruar se për realizimet e klipeve në

përgjithësi harxhojnë 3-5 mijë euro, ndërsa "Kalorësi i natës" rezulton të jetë paguar dyfish. Në fakt sasia e parave duket se është e justifikueshme, pasi klipi ka dalë modern dhe me cilësi. Për Besa Kokëdhimën ky është klipi i tretë në të gjithë karrierën e saj si këngëtare.

DAFINA, PROBLEME ME GJOKSIN, S'VENDOS PËR SILIKON Jemi mësuar të shohim performancat e saj këto vitet e fundit me plot entuziazëm dhe të na surprizojë pa fund. Me daljen në skenë të Dafinës, disa këngëtareve sikur iu zbeh entuziazmi, të paktën kështu komentohej suksesi i saj me koncerte, këngë e klipe. Por edhe Dafina e ka një problem serioz dhe ka të bëjë me gjoksin saj. Edhe pse me përmasa jashtë normales, po të krahasohet me koleget, ajo nuk është joshur akoma nga silikoni. Madhësia e gjoksit të saj nuk arrin të të mbushë fustanet gjatë fotosesioneve, gjë që është vënë re shumë nga fansat e saj. Më parë ishte përfolur që ajo ka mbushur gjoksin me silikon gjatë një operacioni plastik që kishte realizuar, por si duket kjo ndërhyrje ose nuk është bërë ose nuk ka dalë me sukses.

JA RULE DËNOHET ME BURG Reperi Ja Rule këtë vit nuk do të ketë plane për pushime. Ai në qershor do të shkojë në burg për posedim të armëve të zjarrit pa një licencë për të kryer. Ai ka pranuar fajin dhe të mërkurën u dënua në një dënim me burg dy vjet. Policia tha se gjeti një armë në dollapin e veturës së tij sportive luksoze, kur ai u ndalua në korrik 2007.Ai festoi nxjerrjen e albumit "Dhimbja është dashuri", dhe e njëjta u propozua për Grammy. Përveç këngës, ai gjithashtu ka luajtur në filmin "Fast and Furious".


SHQIPËRI

14

e premte, 11 mars 2011

Përfaqësues të opozitës kanë bërë të ditur se rreth këtij kushti ka një mirëkuptim relativ edhe nga diplomatët e huaj që janë të angazhuar për zgjidhjen e situatës në Shqipëri, përderisa ajo në vetvete ka një kosto më të ulët qoftë financiare, qoftë edhe politike

PISTOLETAT E GARDËS ÇOHEN PËR EKSPERTIM

K

omisioni Qendror i Zgjedhjeve mund të jetë i vetmi kusht apo garanci që Partia Socialiste dhe aleatët e saj mund të përfitojnë për sa u përket zgjedhjeve të 8 majit. Edhe pse aktualisht ajo ka bërë të njohur një paketë të mirëfilltë që lidhet me disa elemente sikurse janë edhe kontrolli elektronik i kartave të identitetit apo edhe lista të certifikuara nga opozita, koha e shkurtër në dispozicion po lë si valvul të fundit sigurie pikërisht anëtarësinë e KQZ-së. Përfaqësues të opozitës kanë bërë të ditur se rreth këtij kushti ka një mirëkuptim relativ edhe nga diplomatët e huaj që janë të angazhuar për zgjidhjen e situatës në Shqipëri, përderisa ajo në vetvete ka një kosto më të ulët qoftë financiare, qoftë edhe politike. Pretendimi i PS-së dhe aleatëve të vet është më i argumentuar në këtë pikë, pasi merr si premisë si shkeljen e mbrojtur me mosnumërimin e kutive pas kërkesës së dy anë-

Opozita afër paktit me PD-në tarëve, qoftë rastin e ngritur nga opozita për Ruzhdien, qoftë edhe asgjësimin e fletëve të votimit dhe mandej emërimin e komisionerëve partiakë. Të gjitha këto vendime të institucionit të drejtuar nga Arben Ristani, selia rozë i ka vënë në kontekstin politik të ballafaqimit të saj me Partinë Demokratike, pa

PRETENDIMI I SOCIALISTËVE Pretendimi i PS-së dhe aleatëve të vet është më i argumentuar në këtë pikë, pasi merr si premisë si shkeljen e mbrojtur me mosnumërimin e kutive pas kërkesës së dy anëtarëve, qoftë rastin e ngritur nga opozita për Ruzhdien, qoftë edhe asgjësimin e fletëve të votimit dhe mandej emërimin e komisionerëve partiakë.

AMNISTI FISKALE "SELEKTIVE" PËR BIZNESIN Në prag të fushatës zgjedhore, Kryeministri Sali Berisha deklaroi se qeveria po hidhte hapat e një amnistie të përgjithshme për biznesin. Në mbledhjen e djeshme të qeverisë, Berisha bëri të ditur se kjo falje nuk bëhet për shkaqe politike, por për shkak se rreth 80% e punësimit në vend sigurohet nga biznesi privat. Ndonëse kreu i qeverisë theksoi se të ardhurat nga biznesi janë rritur ndjeshëm përgjatë këtyre viteve qeverisëse, përsëri theksoi nevojën e amnistisë për shkak të problemeve që mund të ketë akumuluar biznesi prej vitesh. "Shqipëria ka mbledhur në harkun kohor 4-vjeçar, pa llogaritur dy vitet e fundit, 5.2 miliardë dollarë më shumë dhe nëse i shtojmë edhe dy vitet e fundit, kjo shumë është shumë më e madhe", theksoi Berisha, ndonëse bëri të qartë se

shtuar asgjë rreth aspektit ligjor, i cili detyron si zgjidhje apelimin në Kolegj Zgjedhor. Si deklarim më i ashpër në këtë drejtim ka qenë ai i kreut të grupit parlamentar Gramoz Ruçi, i cili në një intervistë televizive është shprehur për nevojën e një "shkrirjeje me ceremoni të KQZ-së". Në funksion të këtij qëndrimi

ka probleme të ndryshme për sa i përket biznesit. "Ndërkohë, siç është e natyrshme, në këto veprimtari krijohen edhe devijime, krijohet edhe evazion, vendosen gjoba, vendosen penalitete, fshihen të ardhura. Ndaj të finalizojmë një proces që ne e kishim nisur disa muaj më parë", justifikoi Berisha qëndrimin e shpallur nga qeveria e tij për amnistinë fiskale. Nga ana tjetër, ndonëse kreu i qeverisë theksoi se kjo nismë do të përshinte biznesin në tërësi bëri të qartë se dy kategori biznesi nuk do të përfitonin nga amnistia. Berisha shpjegoi se falje për detyrimet dhe gjobat nuk do të përfitonin ata përfaqësues biznesi të cilët ishin të lidhur me pushtetarë apo ishpushtetarë, dhe po kështu të gjitha ato biznese të cilat ishin të ngritura mbi baza paligjshmërie.

vjen edhe bojkoti i anëtarëve të opozitës, të cilët, sipas Kodit Zgjedhor, duhet të ishin shkarkuar, e që me mungesën e tyre janë dëshmi e vënies së institucionit në kushtet e pretendimit për shkelje të ligjit edhe nga vetë brenda tij. Në pikëpamje politike me rëndësi është informacioni, sipas të cilit për rikompozimin e komisionit ka një "negociatë në zhvillim me shumicën". Pra loja e shkrirjes së tij për të sjellë në krye emra të rinj është e hapur për PS-në dhe aleatët e saj, të cilët po kërkojnë një anëtarësi të re për administrimin e procesit të

ardhshëm. Teknikisht rokada nëse ndodh mund të krijojë probleme pse vetë procesi bart disa elemente që lejojnë njohje vetëm nga përvoja dhe ballafaqimi në terren. Pavarësisht kësaj, KQZ-ja apo më saktë shumica e djathtë e anëtarëve të tij, ka vijuar edhe dje punën normalisht, duke miratuar kërkesat për regjistrim të disa subjekteve politike për zgjedhjet e 8 majit 2011. Ai ka formalizuar regjistrimin e Partisë Socialiste dhe aleatëve të saj, si PBDNJ-ja, PSD-ja dhe PDS-ja, duke mbyllur përfundimisht problemin e bojkotit të zgjedhjeve, i shumëdiskutuar.

Ndryshimet kushtetuese, në kurriz të institucioneve Pavarësia e institucioneve dhe problemet e krijuara në Kushtetutën e Shqipërisë ishin dy çështjet te të cilat u ndal Presidenti Bamir Topi në takimin me akademikë në Akademinë e Shkencave. "Atëherë kur ndryshimet kushtetuese mund të ndodhin kur sinkronizohen me orekset e politikës, pa marrë në konsideratë përse bëhen, pa marrë parasysh standardet, atëherë dëmtohen institucionet. Ky është një shembull që ekziston. Lind nevoja që pa kaluar 2 apo 3 vjet kemi nevojë të ndryshojmë prapë", tha Presidenti Bamir Topi. Mbyllja e procesit të regjistrimit të subjekteve politike në KQZ për zgjedhjet e 8 majit ka sjellë një tjetër mesazh të kreut të shtetit në drejtim të Komisionit Qendror të Zgjedhjeve dhe forcave

politike. "Mesazhi im është i qartë: partitë politike dhe KQZ duhet të ushtrojnë të gjitha detyrimet e tyre për të bërë një fushatë të denjë

për interesat e qytetarëve, pasi zgjedhjet lokale janë zgjedhje për t'u shërbyer më mirë qytetarëve. Jam optimist se përtej retorikave dhe konfliktu-

Garda e Republikës "çarmatoset" nga armët e brezit. Pistoletat e kalibrit 9 mm i janë dorëzuar Prokurorisë së Tiranës për kryerjen e ekspertimit. Grupi hetimor deklaron se ka marrë pjesërisht bashkëpunimin e Gardës së Republikës për dorëzimin e pistoletave, ndërsa disa prej armëve me të cilat dyshohet se është qëlluar ndaj demonstruesve janë dërguar menjëherë në laboratorin shkencor të Ministrisë së Brendshme për kryerjen e ekspertimit kimiko-krahasues dhe balistiko-krahasues. "Disa pistoleta të sekuestruara në Gardë janë dërguar në policinë shkencore nga dy oficerët e policisë gjyqësore, të cilët do të asistojnë gjatë kryerjes së ekspertimit", - thanë burimet nga akuza e kryeqytetit, e cila saktëson se armët janë dorëzuar në laborator rreth orës 14:00 me disa qese plastike. Pas ekspertimit të armëve "MP-5" dhe të kallashnikovëve, akuza thotë se ende nuk ka gjetur armën që ka vrarë tre demonstrues, duke ngjallur hije dyshimi se punonjësit me uniformë kanë qëlluar edhe me armët e brezit.

alitetit politik partitë duhet të respektojnë institucionin më të rëndësishëm në demokraci që është institucioni i zgjedhjeve", tha Presidenti. Kreu i shtetit kërkoi nga forcat politike të respektojnë datën 8 maj dhe të bëjnë dallimin mes pushtetit qendror dhe lokal, për të mos krijuar situata kamufluese. "Tani jemi para zgjedhjeve të pushtetit vendor. Ta respektojmë këtë datë! Të krijojmë një klimë të qytetëruar në debatin politik dhe të zhvillohet një debat që të mos shkojë në terma të përgjithshme, por të shkojë pikërisht në ato gjëra, për të cilat ka nevojë qytetari! Të bëjmë të dallueshëm pikërisht pushtetin vendor nga pushteti qendror, sepse ndryshe gjërat kamuflohen", tha Presidenti. Mesazhi i kreut të shtetit u përqendrua edhe në pjesëmarrjen në zgjedhje dhe krijimin e një klime të favorshme për subjektet politike.


RAJON/BOTË

e premte, 11 mars 2011

Paratë e diktatorëve në Zvicër Bllokimi i parave të diktatorëve zgjon shpresa në vendet, që prej dekadash janë shfrytëzuar prej diktatorëve dhe klaneve të tyre. Si qëndron puna me llogaritë e diktatorëve dhe kuadrin ligjor në Zvicër?

nga një proces gjyqësor i rregullt në Haiti. Pikërisht për të zgjidhur këtë kundërthënie u miratua Ligji Duvalier, thotë Valentin Zellweger i ministrisë së jashtme të Zvicrës. "Qeveria zvicerane tha: Nuk bën, që ata persona, që janë përgjegjës për rrënimin e shteteve të tyre, për shembull në rastin e Mobutus ose edhe të zotit Duvalier në rastin e Haitit edhe të përfitojnë në fund prej rrënimit të institucioneve, sepse paratë duhet t'u mbeten

LIGJI DUVALIER

Sidoqoftë, për rastet e Tunizisë dhe të Egjiptit Ligji Duvalier nuk zbatohet. Tunizia dhe Egjipti nuk konsiderohen shtete të dështuara. Egjipti i ka drejtuar ndërkohë Zvicrës një kërkesë për ndihmë juridike. Aktualisht ajo po shqyrtohet. Në rastin e Libisë Zvicra u vu në lëvizje edhe pa kërkesën për ndihmë juridike. Ajo bllokoi para për të shmangur zbrazjen e llogarive nga Gaddafi. Në fund të çdo procedure gjyqësore, qoftë në rastin e një shteti të dështuar dhe të Ligjit Duvalier, apo në rastin e një shteti si Egjipti ose Tunizia, vendosin gjykatësit zviceranë, se kujt i jepen paratë. Ish-diktatorit apo vendit të tij.

atyre, meqenëse nuk mund t'u kthehen shteteve të prekura. Për këto raste e miratoi qeveria zvicerane tani këtë ligj, i cili lejon, që në këto raste Zvicra të jetë në gjendje ta zhvillojë edhe vetë procesin, pa ndihmën e shtetit të prekur, i cili nuk është në gjendje ta bëjë një gjë të tillë. "Dhe e habitshmja është: Megjithëse ligji është përgatitur për rastin e Haitit, pra të një të ashtuquajturi "failed state" (shtet i dështuar), zviceranët vazhdojnë të kërkojnë një lutje për ndihmë juridike nga vendi përkatës. Por si të kërkojë një shtet i dështuar, pa sistem juridik funksionues, ndihmë juridike, pyet Mark Herkenrath i organizatës joqeveritare Alliance Sud: "Nuk ka asnjë mundësi, që organizatat joqeveritare të kërkojnë për shembull prej Këshillit Federal që jo vetëm të bllokojë para, po edhe t'i

El Baradej dhe Musa kandidatë për president të Egjiptit Presidenti i ri i Egjiptit do të mund të qëndrojë në këtë funksion dy mandate, kështu që më nuk do të ndodhë që dikush, siç ishte rasti me Hosni Mubarakun, të qëndrojë në këtë funksion pothuajse tre dekada. Këshilli suprem i forcave të armatosura, trup i cili pas shkuarjes së Mubarakut menaxhon me vendin, është në konsultime të përhershme me politikanë, biznesmenë dhe opozitarë për ndryshimet vijuese kushtetuese. Në qendër të vëmendjes para se gjithash janë ndryshimet të cilat u dedikohen mandatit të presidentit të shtetit, se si nuk do të përsëriteshin gabimet nga e kaluara. Mandati i presidentit të Egjiptit në të ardhmen në vend të pesë viteve të deritanishme do të jetë katër

LAJM PAS LAJMI PËRKUJTOHET USHTARI AMERIKAN I VRARË NË FRANKFURT Në bazën ushtarake ajrore amerikane Ramstein në Gjermani u mbajt ceremonia përkujtimore për ushtarin 21-vjeçar nga Virxhinia, i cili u vra javën e kaluar nga një ekstremist islamik në aeroportin e Franfurtit. Prokurorët thonë se Zachary R. Cuddeback u qëllua për vdekje nga 21vjeçari Arid Uka, me origjinë nga Kosova, i cili deshte të vrasë amerikanë si hakmarrje për misionin në Afganistan.

N

jë diktaturë pas tjetrës po rrëzohet dhe sikur zviceranët ta kishin parashikuar: Në Zvicër hyri në fuqi në kohë, pikërisht më 1 shkurt, një ligj i ri. Ai mbyll një zbrazëtirë në procedurën e kthimit të të ashtuquajturave para të diktatorëve. Siç e thotë edhe emri, Lex Duvalier është përgatitur për rastin e Haitit dhe për paratë e ish-diktatorit Jean-Claude Duvalier. Haiti përpiqet prej 1986ës që të marrë paratë e sjella në Zvicër. Haiti ishte në luftë civile dhe për arsye të trazirave politike nuk ishte në gjendje ta nxirrte Duvalier-në para gjyqit. Por në Zvicër dorëzimi i parave të Duvalier-së kushtëzohej

15

vite me kushtetutën e re, për të cilën do të votohet në referendum nga fundi i muajit. Në të ardhmen një person do të mund të zgjidhet të paktën dy herë, do të thotë gjithsej tetë vite. Mediat lokale publikuan se Mubaraku planifikon që në shtator të këtij viti të kandidohet për edhe një mandad, edhe pse ka 82 vjet.

Në këtë moment Egjipti ndodhet para reformave të mëdha kushtetuese, por nuk është e qartë se cili do të jetë kandidat për president të ri. Posaçërisht që të gjithë lojtarët e skenës politike dukshëm ende nuk i zbulojnë letrat deri në fund. "Kur dera e nominimit presidencial hapen planifikoj të paraqitem", pas të menduarit të gjatë parala-

ngrijë shumat për kohë të gjatë dhe t'i kthejë ato. Për këtë nevojitet një kërkesë e shtetit, që është i prekur. Kur bëhet fjalë vërtet për një shtet të dështuar, i cili nuk ka struktura funksionuese, atëherë natyrisht ekziston rreziku, që të mos ketë kërkesë të tillë për ndihmë juridike." Një risi pozitive e ligjit është për Mark Herkenrathin kjo: Diktatori duhet të dëshmojë tani, që paratë e grumbulluara në Zvicër, i ka fituar në rrugë të rregullt. Më parë sjellja e tij kriminale duhet të dëshmohej në një proces penal. Megjithatë Herkenrath kritikon faktin, që ligji i ri parashikon edhe një lloj zgjidhjeje në tryezën e rrumbullakët. Kjo do të thotë, diktatori dhe Zvicra mund të takoheshin në tryezën e negociatave. Ideja e ligjvënësit ishte, që me këtë zgjidhje me negociata të shkurtoheshin proceset gjyqësore. (DW) jmëroi mbrëmë Mohamed el Baradej. El Baradej me vite ishte drejtor i Agjencisë Ndërkombëtare për Energji Bërthamore (ANEB). Ai më tepër është i njohur në botë se sa në vend dhe nuk ka parti të vetën e cila do të qëndronte pas tij. Kur filluan protestat kundër Mubarakut, ai e themeloi lëvizjen opozitare të Lidhjes kombëtare për ndryshime. Kandidaturën muajin e kaluar e paralajmëroi edhe Amër Musa, sekretar i përgjithshëm i Ligës arabe. Ish-shefi i diplomacisë egjiptiane është person i popullarizuar në vend. Musa në vitin 2005 refuzoi të kandidohet për shef të shtetit. Enigmë më e madhe janë Vëllezërit myslimanë, e cila udhëheqësi është e përmbajtur. Njëri prej liderëve të këtij grupi të ndikueshëm politik në Egjipt paradokohe deklaroi për Al Xhezirën se nuk janë të interesuara për këtë funksion.

Cuddeback, nga shteti Illinois, ishte ngasës i autobusit që duhej t'i transportonte 15 ushtarakët e stacionuar në Angli në bazën Ramstein për t'u dërguar në Afganistan. Për nesër është paraparë një shërbesë tjetër në bazën ajrore Lakenheath në Angli, ku ishte stacionuar viktima e dytë, Nick Alden, 25 vjeç, nga Karolina e Jugut. Varrimi i tyre do të bëhet më vonë në Shtetet e Bashkuara.

GADAFI DO TË DAKORDOHEJ TË NEGOCIOJË Lideri libian Moamer Gadafi do të dakordohej për negociata për ndryshim të pushtetit, publikoi gazeta portugeze "Pabliko" duke cituar burime diplomatike, pasi që në Lisbonë u takuan ministri i Punëve të Jashtme i Portugalisë Lusi Amado dhe i dërguari i Gadafit. "I dërguari i liderit libian i tha Amados se Tripoli do të pranonte të fillojë proces negociues për tranzicion", publikoi gazeta duke iu referuar një diplomati anonim, i cili ka paralajmëruar se ky mesazh duhet të pranohet me vëmendje.

MPJ-ja portugeze njoftoi se i dërguari i Gadafit, të cilin nuk e emëruan, është takuar me Amadon që ta shpjegojë qëndrimin e Tripolit për konfliktin, por nuk theksuan hollësi të tjera nga biseda. Në Bruksel të enjten për situatën në Libi do të bisedojnë në takimet ministrat e mbrojtjes të anëtareve të NATO-s dhe shefat e diplomacive të BE-së.

DALAI LAMA TËRHIQET NGA POLITIKA

Dalai Lama ka shpallur se tërhiqet nga detyra e udhëheqësit politik të qeverisë së Tibetit në mërgim. Prifti budist 75 vjeçar e bëri njoftimin në Daramsala, qytet në Indinë veriore, ku është e

vendosur qeveria në mërgim. Dalai Lama tha se ka ardhur koha që të ecet përpara me një udhëheqës politik të zgjedhur, por shtoi se ai do të mbetet udhëheqës shpirtëror i Tibetit. Dalai Lama ka ikur nga Tibeti në vitin 1959 pas kryengritjes së pasuksesshme kundër pushtetit kinez. Tani ai jeton në Indi dhe lufton për "autonomi të rëndësishme" të Tibetit nga Kina. Pekini në të shikon sikur në nj separatist të rrezikshëm, i cili propagandon mosrespektim në zonën autonome.

AKUZA PËR LIDHJE ME AL KAEDËN Regjimi libian i akuzoi kryengritësit, për represione të ashpra dhe ekzekutime masovive të kryera në territoret e kontrolluara nga ata, si dhe për lidhje me rrjetin terrorist Al Kaeda. Zëdhënësi i regjimit të Moamer Gadafit në konferencën për shtyp tregoi xhirime të ushtarëve të vrarë në qytetin Al Bajda, duke konfirmuar se incidenti ka ndodhur më 22 shkurt. Disa nga ushtarët

janë vrarë nga armë zjarri, ndërsa të tjerë janë varur dhe janë djegur. "Vetëm persona të mbushur me urrejtje mund të bëjnë diçka të tillë. Vetëm mbështetësit e Al Kaedës, sipas të cilës të gjithë ushtarët janë jobesimtarë mund të reagojnë në këtë mënyrë", deklaroi zëdhënësi, duke shtuar se inçizimet janë gjetur në telefonat celularë të ithtarëve të regjimit.


HI TECH

16

Shijoni dizajnin e ri në Speedtest.net

P

adyshim që shumë përdoruesi të internetit në Kosovë, kur dëshirojnë të testojnë shpejtësinë e tij përdorin shërbime si Speedtest.net. e ky i fundit ka paraqitur një dizajn tërësisht të ri dhe disa veçori mjaft interesante. Speedtest.net është faqja e duhur për secilin që kërkon të testojë sesa e shpejtë (apo i ngadalshëm) është lidhja e tyre e internetit dhe në mes tjerash ofron edhe krahasime mes disa ISP-ve për të kuptuar më shumë në lidhje me atë se çfarë sjellin ata në treg. Në mesin e veçorive të reja janë ndërfaqja e re që është përmirësuar me një hartë të re që duket si një hartë e vërtetë dhe që ju tregon lokacionin tuaj të Shkencëtarët kanë krijuar sistemin më të vogël kompjuterik për ta përdorur për shërimin e pacienteve me glaukomë, sëmundje e cila shpesh shkakton verbërimin. Pajisja me madhësi një milimetër përcjell tensionin dhe implementohet në sy të pacientit. Edhe pse është e vogël, kjo pajisje posedon mikroprocesor, sensor për tension, memorie, bateri të imët, qeliza solare, dhe radion pa tela me antenë, e cila transmeton të dhënat në pajisjen e jashtme. Zbulimin që tashmë konsiderohet revolucion në industrinë kompjuterike e është realizuar nga

saktë, (momentalisht në kompjuterin tim të shtëpisë kam si ISP, operatorin IPKO), pastaj është shtuar një përzgjedhje e mençur e serverit që mundëson testime më të mira dhe rezultate më të sakta, llogari për përdorues, pastaj një shërbim

si Speed Wave që ju mundëson të shtoni rezultat e juaja të testimit në kuadër të rezultateve të përdoruesve tjerë të shumtë dhe të shihni një analizë të detajuar krahasuese, etj. Në bazë të një testi të bërë tani me operatorin IPKO (pako DUO,

shpejtësia e internetit 1Mbps), del se shpejtësia e shkarkimit është 1.20 Mbps ndërsa ajo e ngarkimit është 0.54 Mbps. Provojeni edhe ju këtë shërbim dhe na tregoni rezultatet e fituara dhe emrin e ISP-së që ofron internetin për ju.

KALIFORNI, PREZANTOHET KOMPJUTERI MË I VOGËL NË BOTË

shkencëtarët në Universitetin e Michigan, ndërsa në dispozicion do të jetë për disa vite. "Sfida e ardhshme e madhe është të krijohen sistemet me madhësi milimetrash, të cilat mbajnë shumë aplikacione për vrojtimin e trupit, mjedisit

dhe ndërtesave", kanë deklaruar studiuesit. Pajisja momentalisht mund të përcjellë tensionin, ndërsa është e dizajnuar ashtu që mund të implementohet në sy që në mënyrë të vazhdueshme të mund të përcjellë progresin e glaukomës, sëmundjes e cila shpesh shkakton verbërimin. Shkencëtarët janë të sigurt që pajisja e tyre në miniaturë do të përjetojë sukses të madh. Ata konsiderojnë që kompjuterët në të ardhmnen do të jenë

gjithnjë më të vegjël në madhësi. "Ky është sistemi i parë kompjuterik me madhësinë prej një milimetri. Puna jonë është unike, ne mendojmë për sistemet, në të cilat të gjithë komponentët përdorin pak energji, dhe kështu mund të qëndrojnë në çip. Me ndihmën e tyre mund të mbledhim të dhëna, t'i ruajmë dhe transferojmë. Mundësia e aplikimit të sistemit të pajisjes me këtë madhësi është e pakufi", kanë sqaruar shkencëtarët.

Paraqitet iPhone 4 i bardhë me 64GB Për një kohë të gjatë është raportuar për modelin e telefonit të mençur iPhone 4 me ngjyrë të bardhë, për të cilin thuhet

se dje është parë në një ngjarje në Hong Kong, ndërsa gjithashtu thuhet se ky version i telefonit të famshëm të Apple ka

hapësirë magazinimi me 64GB. Përfaqësuesit e faqes MIC kanë arritur që ta shohin versionin e bardhë

të prototipit iPhone 4, ndërsa thonë se në këtë model është vërejtur se numri serik i këtij telefoni mban shifrën 2010, që nënkupton kohën e prodhimit të tij. Sipas këtyre detajeve të zbuluara, mund të thuhet se Apple ka tentuar që të lansojë modelin e bardhë të këtij telefoni gjatë vitit të kaluar, ndërsa nuk dihet se për çfarë arsye ata kanë vendosur që mos ta bëjnë një gjë të tillë. Sidoqoftë, pritet që Apple do ta bëjë lansimin e modelit të bardhë të iPhone 4 gjatë këtij viti, ndërsa gjithashtu pritet që ky model të vijë me 64GB hapësirë magazinimi.

e premte, 11 mars 2011

LAJM PAS LAJMI REVOLUCION NË FACEBOOK, TANI DHE FILMA NË "STREAMING" Facebook nuk është më vetëm një rrjet i thjeshtë social. Nga tani e tutje do të mund të shikojmë dhe filma direkt nga platforma: Zuckerberg dhe Warner kanë rënë dakord ti japin mundësinë përdoruesve të Facebook të marrin me qera filma në "streaming". Warner në fakt ka hedhur

filmin e parë në dispozicion të milionave përdoruesve të rrjetit social më popullor në botë: "The Dark Night" seria e dytë e edicionit të fundit të Batman, por tani për tani ky "privilegj" është kufizuar në internet vetëm për përdoruesit e SHBAsë dhe së shpejti pritet të vijë edhe në Evropë.

PAJISJA SHUMË E MADHE TOUCHSCREEN A mendoni se keni parë produktet më të mira me ekran të ndjeshëm në prekje? Mendoni sërish sepse Unversteti i Groningenit ka paraqitur versionin e fundit me një ekran shumë të madh të vendosur në qendrën e tyre reale. Për të parë vetë rreth pajisjes, softeurit dhe harduerit të ndryshëm të përdorur për të ndërtuar

këtë ekran të ndjezshëm në prekje, shikoni në përshkrimin e videos në YouTube, të cilën mund ta shihni edhe ju më poshtë. Nëse dëshironi të kuptoni më shumë klikoni mbi këtë video dhe kaloni tek faqja YouTube dhe klikoni në pjesën ku definohet përshkrimi më i detajuar i pajisjes së krijuar.

RRETH 72 PËR QIND E FËMIJËVE PËRDORIN INTERNETIN Rezultatet e disa hulumtimeve më të reja janë alarmuese për faktin se gati tri të katërtat e fëmijëve të moshës më të vogël se pesëvjeçare çdo ditë e përdorin internetin. Madje fëmijët më shumë kohë kalojnë në internet pa mbikëqyrjen e

prindërve. Gati 72 për qind e fëmijëve britanikë të cilët ende nuk shkojnë në shkollë "joshen" nga interneti. Ata më së shumti hyjnë nëpër sajtet, siç janë BBC për fëmijë, por edhe në ato që përmbajnë lojëra kompjuterike, siç është Pepa Pig.


KULTURË

e premte, 11 mars 2011

17

MAJKËLLI IM Amos Oz I treti roman në shqipe i shkrimtarit nga Izraeli Amos Oz, që për herë të parë doli në qarkullim më 1968, na çon në Luftën e Gjashtë Ditëve. Por fjala është për dashurinë dhe martesën e një gruaje të re, për botën e saj të mistershme dhe ankthet që po e dominojnë atë. Një femër është porta hyrëse për te atmosfera e përgjithshme e Jeruzalemit dhe e fqinjëve të tij.

E NXEHTË, E RRAFSHËT DHE E MBIPOPULLUAR Thomas L. Friedman Një ndër gazetarët dhe autorët më të njohur sot në botë na sjell një panoramë të gjerë të disa prej problemeve më të mprehta me të cilat përballet bota, si ngrohja globale, mbipopullimi, vartësia nga nafta, efektet e globalizimit etj.. Bazuar në një punë kërkimore të hollësishme, libri përmban mjaft fakte të rëndësishme. Prej këtij autori kemi në shqip "Bota në kohën e terrorizmit".

NËNTËDHJETESHTATA, APOKALIPSI I RREMË Fatos Lubonja Ngjarjet e përshkruara në këtë libër fillojnë në fund të janarit dhe mbarojnë në fund të marsit. Janë dy muaj gjatë të cilëve konflikti social e politik që shoqëroi rënien e piramidave financiare u përshkallëzua për të arritur si pikë kulmore shpërbërjen e shtetit dhe institucioneve të tij. Ky libër është e vërteta e Fatos Lubonjës mbi tragjedinë e atij viti që ai e ka përjetuar si protagonist.

RRËNIMI I SHTËPISË SË VJETËR herët në mëngjes me buldozer rrënuam shtëpinë e vjetër copa jete u derdhën si gurë ëndrrat u thyen si tjegulla fëmijëria hyri në dhomën e pritjes u fsheh bashkë me të thellë në mua im gjysh qau do të ndërtojmë shtëpi të re bukën s'do ta shtrojmë në sofër po në tavolinë s'do ta ndajmë me minjtë miqtë do të ulen nëpër kolltukë me botën s'do të komunikojmë me britma po me telefon me të tjera rregulla do të jetojmë në shtëpinë e re në themele të vjetra po njerëzit a do të ndryshojnë njerëzit a do të mësohen të hanë bukë në tavolinë pa minjtë pranë a do të dinë të komunikojnë me botën përmes telefonit im gjysh a do t'i përshtatet jetës urbane poezia ime a do të pësojë ndryshime gjithçka e vjetër a do të rrënohet në njerëz

(Salajdin SALIHU)

Kur Enver Hoxha vlerësonte Kanunin e Lekë Dukagjinit Dokumentari "Shtjefën Gjeçovi" ka shumë elemente që sot tingëllojnë normale, por që në atë kohë, duke pasur parasysh sistemin në të cilin është realizuar, nuk ishin aspak normale, si p.sh. vlerësimi që jep Enver Hoxha për Kanunin e Lekë Dukagjinit, që në film duket se përbën pikën kulminante... Aida TUCI

"D

uke vlerësuar Kanunin e Lekë Dukagjinit, shoku Enver Hoxha porosit se: 'Ky kanun duhet të jetë një objekt me vlerë shkencore për studiuesit e shkencave historike, por edhe të gjithë shkencave të tjera shoqërore'"- kjo pjesë shënon pikën kulminante në dokumentarin e regjisores Donika Muçi, i realizuar në vitin 1985. Dokumentari u shfaq në kuadër të Muajit të Grave Kineaste, në Arkivin Qendror Shtetëror të Filmit, bashkë me dy dokumentarë të tjerë: "Mozaikët" dhe "Qyteti Kështjellë". Është pikërisht Shqipëria e viteve '80 në tre filma dokumentarë me tematika të ndryshme që sjellin krijimtarinë e regjisores Donika Muçi në Muajin e Kineasteve, në Arkivin Qendror Shtetëror të Filmit. Por nëse në dokumentarin e parë "Mozaikët", prodhim i vitit 1980, sheh sesi propaganda ka hyrë deri në punimet me gurë të mozaikëve në filmin mbi Shtjefën Gjçovin, duket se shumë elemente i kanë shpëtuar censurës. Bien kambanat e kishës. Në kishën françeskane afrohet një djalë i vogël. Si të quajnë - e pyet prifti Hile Gjeçi - Sa klasë shkollë ke? - vazhdon prifti. Tri i përgjigjet djali i vogël. Mirë s'ka gja, të tjerat do t'i

vazhdosh ktu, por nuk do të quhesh ma Hile, por Shtjefën Kostandin Gjeçovi,- kështu nis dokumentari mbi figurën e At Shtjefën Gjeçovit, një dokumentar që paraqet fund e krye formimin e tij fetar në shkollën françeskane dhe jetën e kontributin e At Shtjefën Gjeçovit si patriot, si poet, si përkthyes e në fund si mbledhës i traditës zakonore shqiptare. Një film që ka shumë elemente, në fakt, që nga një censurë e kujdesshme mbase nuk do ta kalonte aq kollaj "klasën" për t'u

shfaqur për publikun, por sigurisht që këtë e shpjegon fare mirë vetë regjisorja Donika Muçi. "Mua më pëlqenin shumë portretet dhe vazhdoj akoma dhe sot të bëj dokumentarë mbi personalitete të shquara. Gjithmonë më ka impresionuar figura e At Shtjefën Gjeçovit. Ai ishte i gjithanshëm, ishte një fenomen për mua. Ai ishte patriot, poet, përkthyes, etnograf, arkeolog. Po, por ishte dhe një prift françeskan dhe në dokumentar formimi i tij fetar zë një vend të madh.

MOZAIKËT DHE SI MJET PROPAGANDE... Studentët e Institutit të Arteve zbukuronin mjediset social-kulturore me mjeshtërinë e mozaikëve të tyre, që sigurisht si ide kishin vijën e partisë. Këta mozaikë, ashtu si mozaikët e tjerë në vendin tonë, gjenin motive nga realiteti ynë socialist, duke luajtur një rol të dukshëm në edukimin ideo-estetik të masave popullore. Ky ishte, pak a shumë, thelbi i dokumentarit "Mozaikët" i regjisores Donika Muçi që u shfaq në AQSHF. Kudo në Tiranë, Durrës e qytete të tjera të Shqipërisë socialiste "skalitej" figura e palodhur e klasës punëtore që punonte e kalitej nën mësimet e Partisë. Por përtej propagandës dokumentari "Mozaikët" është një dëshmi e vlerave artistike të qyteteve tona, që ne sot i kemi humbur nga betonizimi. Rrugët e "qëndisura" me gurë nga studentët e Institutit të Arteve, të bregdetit të Durrësit, sot nuk kanë as nam e nishan. Madje dhe mozaikët që zbukuronin disa prej apartamenteve të banimit janë "gllabëruar" nga shtesat pa leje që kanë mbirë vend e pa vend në pallatet e dikurshme. "Mozaikët" që sot janë kthyer në "Beton"- një skenar tjetër ky i realitetit ku jetojmë.

Edhe figura e tij (përmes një figuranti) paraqitet me veshjen françeskane dhe me shkopin e kryqin varur në rrip", tha Muçi. Dokumentari "Shtjefën Gjeçovi" ka shumë elemente që sot tingëllojnë normale, por që në atë kohë, duke pasur parasysh sistemin në të cilin është realizuar, nuk ishin aspak normale, si p.sh. vlerësimi që jep Enver Hoxha për Kanunin e Lekë Dukagjinit, që në film duket se përbën pikën kulminante... "Në fakt, në filmin që unë realizova, e kisha anashkaluar këtë detaj. Do me thënë Enver Hoxha nuk ishte pjesë e dokumentarit, sepse ai fliste për figurën e At Shtjefën Gjeçovit. Kur e mbarova filmin, ashtu siç ishte procedura, ai shihej një herë nga kolektivi i kinostudios "Shqipëria e Re" e më pas kalonte nëpër filtra të tjerë. Por, që në momentin e parë që e shfaqa para kolektivit, ata sigurisht e pëlqyen, por nga ana tjetër më "sugjeruan" që duhej të përfshija patjetër në film edhe ndonjë "postulat" apo ndonjë citat të Enver Hoxhës. Kështu, pa kaluar nëpër filtra të tjerë, u detyrova ta riinçizoja dhe një herë atë pjesë dhe shtova atë që Enver Hoxha ka thënë për Kanunin e Lekë Dukagjinit", tha regjisorja Muçi. (Mapo)


18

SERIAL & LIFESTYLE

e premte, 11 mars 2011

SONTE NË “LUGINA E UJQVE”

POLLATI KUPTON PËR PLANET E ISKENDERIT Mediat transmetojnë për pritën dhe vdekjen e Sadi Pasha-së dhe për fatkeqësinë e gjeneralit. Pollati i tregon Mitatit se Iskenderi duhej ta likuidonte Pasha-në pasi në Ankara e ka pritur lideri i organizatës. Davuti i tregon Bullutit se do të punojnë me Jilldizin. Fuati dëshiron të kupton pse Inxhi vazhdon ta urenë babanë e tij, mirëpo ajo nuk dëshiron ta lëshon Isknderin dhe mendon se me ndihmën e tij do ta vret Davudin. Ajo as para atij nuk e fsheh lidhjen me Iskenderin dhe haptas i kërcënohet se dëshiron ta vret. Jilldizi i propozon që të men dojnë ndonjë histori për mediet në të cilën pallati do të paraqitet si terrorist. Pollati kupton për planet e Iskenderit kurse Muro kupton se Iskenderi atë nëpër media e ka paraqitur si atentator të Sadit dhe se policia është duke e kërkuar.

TË MBASH DASHURINË, JO EDHE AQ LEHTË!

T

SONTE NË “KUR GJETHET BIEN”

MITATI GRINDET ME FERHUNDEN Mitati grindet me Ferhunden se të gjithë në lagje nuk mund ta durojnë për shkak të intri gave të saj. Nurdani ia përsëris Ferhundes se luan me zjarr dhe e lutë që të ndërprenë që ta përndjekë Shefketin. Ferhundja nuk heq dorë nga qëllimi për ta shkatërruar tërë famil jen, kurse nëna e saj nuk dëshiron të bëhet pjesë e sajë dhe vendosë që të shpërngulet. Ajshja nuk dëshiron që vazhdimisht ti dëgjojë grindjet në shtëpi dhe i lutë që të kthehen në shtëpinë e vjetër. Shefketi nuk heq dorë nga qëllimi për ta rikthyer shtëpinë, kurse Ali Rizai nuk dëshiron të merret me të dhe e bind se ajo vet do të shkathet. Lejla nuk mundet ta duroj situatën me të dhe Oguzi kthehet në shtëpi, por e takon vetëm babin.

ë biesh në dashuri? Shumë lehtë. Të mbash dashurinë? Jo edhe aq. Djemtë zakonisht nguten në një lidhje, dhe pastaj papritmas panikojnë "Gjithçka është duke shkuar shumë shpejtë!". Ti je ajo që duhet t'i mbajë frenat. Mos flini me të në takimin e parë nëse nuk doni t'i humbni shanset për një të ardhme me të. Po, është e vërtetë që ka lidhje që fillojnë në atë mënyrë, por rrezikoni ta vendosni veten në kategorinë e vajzave vetëm për një natë. Kurrë mos u bëni kinse ju interesojnë hobit e ndonjë djaloshi. Fytyra jote e vërtetë eventualisht do të dalë në pah. Kur një djalosh ju thotë që nuk është për lidhje serioze, përsëritjani këtë ndonjë mikut tuaj, apo Specialistët nënvizojnë se, sado intensiv që të jetë, seksi i vetëm nuk ka magjinë e një marrëdhënieje të vërtetë që krijon lidhja. Ndjesia e të që qenit një dhe të bashkuar përballon më mirë vështirësitë, ai tregon një kompaktësi. Një kërkim vërtetoi se ky unitet i dy partnerëve, bën shumë më mirë për shëndetin e tyre sesa një mbrëmje e mrekullueshme seksi. U mat sistematikisht tensioni i 229 burrave të papunë, që kishin probleme ekonomike. Ata që kishin një martesë të lumtur ose një lidhje shumëvjeçare kishin tension rreth 2,5 njësi më pak nga të tjerët, për më shumë se 12 muaj. Impresionuese ishte që këto çifte, duket se arrinin

shkruajeni diku. Këto veprime do të ju bëjnë të pranoni faktin qe ai me të vërtetë e mendon këtë… sepse ai me të vërtetë e mendon këtë. Kënaquni me momentet kur jeni në takim. Kjo do të thotë që t'i shmangeni bisedave rreth të ardhmes apo brengosjeve të tipit "A është ai i vërteti?" që në takimin e dytë. Në muajin e parë e vetmja gjë që duhet ta bëni është të kënaqeni. Në shtrat, fokusohuni në kënaqësinë tuaj. Nëse në vend se ta bëni këtë, ju mundoheni t'i demonstroni aftësitë tuaja, ju do të harroni të kënaqeni për vete (dhe do t'ia humbni partnerit shansin për t'ju kënaqur juve).Vërjani veshin fjalëve të shokëve dhe familjes së tij. Kunjat si "Para se të takojë ty ai kurrë nuk ka kaluar vetëm

me një femër!" janë një ndër informatat më të mira për personalitetin e vërtetë të partnerit tuaj. Uluni apo qëndroni krahas partnerit tuaj kur jeni duke bërë gjëra së bashku, sa herë të keni mundësi. Meshkujt zakonisht ndihen më të relaksuar dhe të lidhur intimisht në këtë pozicion sesa kur janë duke qëndruar përballë. Rrini me shoqërinë tuaj barabartë - në mos më shumë se me partnerin tuaj në muajt e parë të fillimit të lidhjes. Djemtë zakonisht nguten në një lidhje, dhe pastaj papritmas panikojnë "Gjithçka është duke shkuar shumë shpejtë!". Ti je ajo që duhet t'i mbajë frenat. Mbaji mundësitë tua të hapura në tre muajt e parë para se të vendosni të hyni në lidhje serioze. Të vyejnë të paktën 90 ditë të fil-

Qëndroni më afër të kuptonin instinktivisht se të kalosh më shumë kohë bashkë dhe të kesh aktivitete të përbashkëta të lidh akoma më shumë dhe të bën më të lumtur. Për sa

i përket seksit, ato çifte që bënin më rrallë seks ose jo kaq të kënaqshëm nuk treguan shenja kompaktësie më të vogël. Ndoshta të martuarit

losh ta marrësh vesh se si është një person në të vërtetë. Pa marrë parasysh çka mendon ti, ai nuk është frajeri yt deri sa ai të vendosë të të quajë femrën e tij publikisht, apo të vendosë të jetë me ty për seriozisht. Pikë. Kur keni problem me stilin e tij të jetesës, diskutoni me të para se të mbushet kupa. Nëse nuk i tregoni me kohë që daljet e tij të shumta në klube ju pengojnë, dikur do të eksplodoni patjetër - që nuk është teknikë fort e mirë e komunikimit. Lëreni atë të parin të ju thotë "Të dua". Meshkujt zakonisht kanë nevojë për më shumë kohë t'i përpunojnë ndjenjat dhe t'i tregojnë ato me gojë. Nëse ti i thua e para, ka më shumë shanse ta brengosësh sesa të ndreqësh punë.

ndjehen se jetojnë brenda një "kapuçi" që i mbron nga bota e jashtme. Një lidhje e lumtur ju jep mundësinë të kthehesh në shtëpi dhe të "mbushësh bateritë e tua". Si s'do të mund t'i bënte mirë shëndetit tonë?


MOZAIK

e premte, 11 mars 2011

Njerëzit mësojnë në gjumë

D

ihet që gjumi është i nevojshëm për të mbijetuar. Mendohej se ai ishte vetëm një periudhë pushimi por kohët e fundit dijetarët kanë parë një lidhje midis kujtesës dhe gjumit. Freud (Frojdi) që në 1897-tën shkruante se nuk mendonte që ëndrrat ishin të pakuptimta por ishin një mënyrë për të lëvruar përvojat e fituara. Në eksperimentet e fundit të bëra me njerëz është vërejtur se ato pjesë të trurit që kanë qenë në veprim gjatë ditës janë në veprim edhe gjatë natës. Edhe kur trupi pushon pjesa qëndrore e trurit vazhdon të punojë pa ndërprerje ndonëse edhe pjesa ballore e trurit, ajo që ka të bëjë me vetëdijen, shkëputet. Gjithashtu pas një gjumi të rregullt, të nesërmen njerëzit ishin më të përgatitur për të kryer zanatin e ri që kishin nisur të bënin një ditë më parë. Është vërejtur edhe se ata që nuk flënë sa duhet e kanë të vështirë të mësojnë gjëra të reja. Tërë këto vrojtime tregojnë se diçka ndodh me trurin kur

flemë. Kështu është arritur në përfundimin se ndonëse ne nuk e kuptojmë, truri ynë gjatë natës vazhdon të punojë për sqarimin e çështjeve që na dalin gjatë ditës. Pra gjumi është i rëndësishëm për të mësuar gjëra të reja. Kjo

vlen jo vetëm për njerëzit por edhe për kafshët, zogjtë e insektet. Gjatë një nate fjetjeje të zakonshme kryhen 4 deri 5 qarqe gjumi secila me nga 5 gjendje të ndryshme. Në gjendjen e parë të një qarku gjumi është kaq i lehtë sa një individ që zgjohet gjatë kësaj gjendje thotë se nuk është e vërtetë që ka qenë duke fjetur. Në gjendjen që vjen pas kësaj flihet pak më thellë, dhe quhet gjum themeltar. Në gjendjen e tretë dhe të katërt flihet thellë dhe gjatë këtyre gjendjeve trupi trupi merr vehten. Pas tyre vjen i ashtuquajturi gjum me ëndrra që ka si tipar dallues lëvizjen e shpejtë të syve (rapid eye movements REM).Muskujt e trupit lëshohen krejt. Dijetarët

mendojnë se kjo është një masë sigurie që të mos ecim në gjumë apo të përjetojmë ëndrrat me veprime. Përveç kësaj, truri e lëshon kontrollin mbi temperaturën e trupit.Gjaku ynë ftohet dhe i përshtatet temperaturës së mjedisit. Gjumi REM zgjat vetëm disa minuta gjatë qarkut të parë të gjumit. Pas tij nis qarku i dytë ku shkohet përsëri përgjatë të 5 gjendjeve të përmendura më sipër. Në qarqet që pasojnë REM është pak më i gjatë. Është pikërisht gjendja REM ajo në të cilën ne mësojmë pasi rritet shumë e ashtuquajtura kujtesë implicite (e ndërlikuar). Është ajo lloj kujtese gjatë së cilës njeriu nuk mendon në mënyrë aktive, por që në mënyrë automatike gjendet aty dhe na mëson më tepër duke na shtuar aftësitë si fizike ashtu edhe mendore. Kështu pra gjendja REM që arrihet vetëm kur flihet gjum i thellë, është shumë i rëndësishëm, sidomos për ata studentë që duan të përmirësojnë kujtesën e tyre. Gjatë gjumit të thellë bëhet shartimi i fragmenteve të kujtesës së ditës dhe mendohet se ajo pjesë e trurit që quhet Hippocampus vendos se çfarë duhet ruajtur në kujtesë. Mendohet se kujtesa e një çasti ruhet e ndarë në pjesë në disa vende të trurit. Një vend ruan ngjyrën, një tjetër formën, dhe një tjetër figurën. Në vendin ku është ruajtur ngjyra e një sendi, ruhen edhe ato fragmente të kujtesës që kanë të njëjtën ngjyrë dhe është më e lehtë ti sjellësh ndërmend kur kujton ngjyrën në fjalë.

19

OS HHOORR O S KK OOPPI I DASHI Sot nuk ka asnjë arsye që t'i paraqisni vetes tuaj dhe ndonjë personi tjetër rreziqe të kota, të çfarëdolloj natyre qofshin. Respektoni planet që keni përcaktuar më parë.

DEMI Nuk do të keni aspak dëshirë të analizoheni nga një mik ose një njeri i afërt. Prandaj këmbëngulni me hir ose me pahir që secili të mbajë kundrejt jush një qëndrim korrekt.

BINJAKËT Në fillim të ditës së sotme një ngjarje e pakëndshme mund t'ju shuajë entuziazmin. Për fat të mirë, me kalimin e orëve, do të riktheheni në gjendjen tuaj të mëparshme.

GAFORRJA Jo gjithmonë do të arrini përsosmërinë në atë që bëni, por me një përgatitje të mirë do të fitoni shumë siguri dhe do të përballoni qetësisht përgjegjësitë tuaja. Për fat, sot do të keni sukses.

LUANI Dikush do të përpiqet të ndryshojë rregullat, me qëllim që t'ju vërë në një pozicion të vështirë. Duhet të përgatisni menjëherë një kundërpërgjigje të vlefshme, përndryshe do ta pësoni.

VIRGJËRESHA Ajo që po planifikoni prej ditësh, sot mund të marrë formën e saj të plotë. Është në dorën tuaj nëse do të insistoni ose jo për t'i bërë gjërat në mënyrën e duhur. Shëndeti i mirë.

PESHORJA Mos e gjykoni ashpër një mik të vjetër ose atë që dashuroni, vetëm sepse mund të mos jeni në humorin e duhur sot. Gjithmonë keni përshtypjen se të tjerët i keni në shërbimin tuaj.

AKREPI Mund të besoni në ndihmën dhe mbështetjen e të tjerëve, por në fund vetëm ju do të firmosni suksesin e plotë ose ndoshta dështimin e dhimbshëm. Kini besim në aftësitë tuaja.

SHIGJETARI

Gërhitja - kur nata kthehet në makth Gërhitja jo vetëm që është e mërzitshme por edhe e pashëndetshme. Zhurma ndonjëherë shurdhuese e gërhitjes e shqetëson partnerin, por vetë gërhitësit ky gjum jo i qetë i sjell pasoja të këqija. Gërhitësi merr frymë me vështirësi për shkak se rrugët e frymëmarrjes si nëpërmjet gurmazit apo hundës janë ngushtuar. Trupi i tij nuk arrin të marrë veten gjatë gjumit, ai është tërë kohës nën stres. Kjo sjell shqetësime në zemër dhe në qarkullimin e gjakut. Truri merr shumë pak oksigjen. Hetimet kanë treguar se gërhitja

ul aftësinë për t''''u përqendruar dhe shkallën e inteligjencës. Gërhitja ndodh vetëm gjatë të fjeturit. Ajo ndodh kryesisht gjatë marrjes së frymës, rrallë gjatë nxjerrjes së saj. Gjatë gjumit, çdo muskulaturë e trupit flë, poashtu ndodh edhe me muskujt e padukshëm në gojë dhe në zonën e frymëmarrjes. Kur këto muskuj çtendosen gjatë gjumit, pjesët e qullëta lëkunden dhe dridhen pas çdo frymëmarrje. Dridhja është ajo që nxjerr zhurmën tipike të gërhitjes. Më shpesh gërhasin burrat sesa gratë. Gratë

Një konflikt ndërmjet asaj që dëshironi dhe asaj që keni nevojë, sot do të zgjidhet vetëm nëse përballoni me kurajë një dilemë të lodhshme. Ditët e lumtura po afrojnë.

BRICJAPI Do të arrini të krijoni sot një ide më të qartë për atë që jeta po përgatit për ju në një të ardhme jo shumë të largët. Vazhdoni të ruani edhe për një kohë kthjelltësinë tuaj të zakonshme.

UJORI Planet tuaja do të modifikohen shumë shpejt. Përgatituni të përshtateni nga dita në ditë me ndryshimin e rrethanave dhe fakteve. Ndjenjat sentimentale janë të paqarta.

PESHQIT gërhasin më shpesh kur nisin të thyhen në moshë. Shumë herë operacioni mund të ndih-

mojë në largimin e të gërhiturit kur arrihet të hiqet mishi që vështirëson frymëmarrjen.

Do të jetë thelbësore të nuhasni situatat dhe të hyni drejt e në zemër të çdo problemi. Nuk është në natyrën tuaj ta lini kohën të shkojë kot me pretekstin se nuk ndiheni mirë.


SPORT

20

LAJM PAS LAJMI LIRIA SËRISH HUMB Klubi i basketbollit Liria ka shënuar edhe humbjen e tretë me radhë, kësaj here ekipi shqiptar ka pësuar nga skuadra e "MZT-Skopjes" me rezultat të thellë 69:88. Ndryshe, ekipi nikoqir u mbajt deri në minutën e 25-të, pastaj u ndje lodhja te basketbollistët vendas kështu që në fund humbën takimin. Tek

ekipi mysafir më i suksesshëm ka qenë Popoviç i cili realizoi 19 pikë kurse te Liria, Jovanoviç realizoi 15 pikë. Atij i ndihmoi edhe Morban me 14 pikë, si dhe kosovari Edmond Azemi i cili shënoi 13 pikë. Loja e radhës është të shtunën me ABA Strumica. (A.S.)

LIMANI KUNDËR HORMS

Taiboksieri me prejardhje nga Zajazi, Besnik Limani, të enjten ka kuptuar emrin e kundërshtarit të tij për turneun e 12 marsit që do të zhvillohet në Vjenë të Austrisë. Ai është kampioni i Gjermanisë, Sebastian Horms. "Meçi im i fundit ishte në tetor, kështu që trajneri im Dietmar Hotcler më

gjeti kundërshtar shumë të mirë. Ushtrimet jam duke i zhvilluar tek klubi im Team Dimos Gym, pasi këtu i kam të gjitha kushtet për tu përgatitur maksimalisht, ndërkohë që nuk mungojnë as sparinget. Shpresoj se ndaj Horms do të arrij deri tek fitorja", pohoi për gazetën "Koha e Re", Besnik Limani. (A.S.)

VRENEZI NË KE NË DORTMUD

Mundësi i "Lirisë", Lulzim Vrenezi, do të jetë udhëtari i tretë që do ta përfaqësoj Maqedoninë në Kampionatin evropian për senior që do të zhvillohet në fund të muajit në Dortmund të Gjermanisë. Edhe pse të shtunën duhej të mbahet një ballafaqim direkt në mes Vrenezit dhe Goran Atanasovit

(74kg), deri te kjo nuk erdhi, pasi ky i fundit nuk u paraqit në peshimin zyrtar dhe i njëjti u ankua kinse tereni në Shtip qenka i suspenduar ndërkohë që edhe referat nuk janë zgjedhur ashtu siç duhet. Megjithatë drejtuesit e tij në fund erdhën dhe i uruan Vrenezit paraqitje të suksesshme në Kampionatin evropian. Nga ana tjetër, edhe zyrtarisht reprezentacioni i juniorëve nuk do të merr pjesë në turneun "Petko Sirakov" në Bulgari, pasi federata e tyre nuk lejon që të njëjtit të paraqiten deri sa Federata e mundjes së Maqedonisë nuk bën pagesën e borxhit të mbetur. (A.S.)

e premte, 11 mars 2011

Korabi fitoi për "Sokolat" Për këtë ndeshje grupi i tifozëve "Sokolat" kishte marrë një iniciativë ku para ndeshjes marshuan drejt stadiumit me moton "Të marshojmë për ligën e dytë", duke ua bërë me dije dëshirën të gjithëve se duan plasmanin në Ligën e dytë Arbana QORMEMETI

K

a startuar sezoni futbollistik në Ligën e tretë, ndërsa skuadra dibrane Korabi e ka nisur mbarë, respektivisht me fitore, duke e mundur thellë skuadrën e "Mogilla" me 4:1. Ndeshja u zhvillua në prani të një mijë shikuesve, të cilët në fund ngelën të kënaqur me lojën që e treguan futbollistët e ekipit të tyre të zemrës, por edhe fitores së lartë. Goli i shumëpritur erdhi në minutat e fundit të pjesës së parë, kur Abib Klloboçishta nga një gjuajtje dënimi nga një largësi prej 25 metra, shënoi një eurogol dhe i bëri të gëzohen gjithë të pranishmit që kishin ardhur t'i përkrahin lojtarët dibran. Mysafirët kishin ndryshuar strategji në pjesën e dytë, nga një loje defensive në pjesën e parë, filluan të luajnë një lojë ofensive. Si rezultat i kësaj ata shënuan golin e barazimit. Megjithatë, pas këtij goli, rritmi i futbollistëve të Korabit nuk ra, por ai u bë edhe më i fortë. Adrian Mulladauti shënoi golin e epërsisë, duke shfrytëzuar rrëmujën në zonën e rreptësisë.

Pas këtij goli çdo gjë ishte shumë e lehtë. Abib Klobocishta, me shpejtësinë e tij dhjetë minutat e fundit të ndeshjes, shënoi edhe dy gola te tjerë për Korabin. Pas kësaj fitore, Korabi kalon në vendin e parë, ndërsa javën e ardhshme do të udhëton për në Prespë. Përndryshe, kjo ndeshje e mirë e Korabit është rezultat i përgatitjeve taktiko-fizike një muaj e gjysmë për-

para se të fillojë sezoni, me trajnerin e tyre Ekuran Ushtelenca. Nga ana tjetër, për këtë ndeshje grupi i tifozëve "Sokolat" kishte marrë një iniciativë ku para ndeshjes marshuan drejt stadiumit me moton "Të marshojmë për ligën e dytë", duke ua bërë me dije dëshirën të gjithëve se duan plasmanin në Ligën e dytë. Me brohoritje, këngë, flakadanë dhe flamuj bënë që tu

bashkëngjiten edhe shumë qytetarë dibran. Ata në fillim të pjesës së dytë, kishin organizuar një koreografi me flakadanë, letra dhe flamuj që valëviteshin dhe treguan edhe njëherë se për ata nuk ka dallim se ekipi i tyre ne cilën ligë garon. Dhe ashtu si në pjesën e parë edhe në pjesën e dytë ishin ata që u dhanë zemër lojtarëve të Korabit për të fituar këtë ndeshje.

KRASNIQI-BANKS ME 16 PRILL Përballja e shumëpritur nga sportdashësit shqiptarë ndërmjet Luan Krasniqit dhe amerikanit Jonathan Banks duket se megjithatë do të zhvillohet. Mediat gjermane flasin për një datë të re për këtë duel, dhe bisedimet po zhvillohen që ky duel të realizohet me 16 prill. "Duam që të zhvillojmë këtë duel në Ludëigsburger Arena dhe 16 prilli është një termin i përshtatëshëm për të dy boksierët", ka thënë zëdhënësi i "Klitschko Management Group", Klaus-Peter Dittrich. Krasniqi kishte anuluar përballjen pas një proble-

mi shëndetësor që kishte pasur vetëm pak ditë para datës së planifikuar për zhvillimin e këtij dueli me 26 shkurt. Gjithsesi ekziston një problem për këtë datë, meqë me 15 prill në të njejtën palestër është paraparë që të zhvillohet një ndeshje e basketbollit , dhe për këtë çështje menaxherët e "Klitschko Management Group" janë duke punuar për të gjetur një zgjidhje. Ndërkohë të gjithë tifozët që kishin blerë biletat për duelin e 26 shkurtit, do të mund t'i shdrytëzojnë ato për datën 16 prill, nëse nuk kanë vendosur që t'i kthejnë ato.

SHKËNDIJA SIGURON GJYSMËFINALEN Ekipi i Shkëndijës ka arritur të futet në gjysmëfinale të Kupës së Maqedonisë, pasi të mërkurën në mbrëmje mposhti skuadrën e "Kumanovës" me rezultat 3:0 (12:25, 13:25, 17:25). Ekipi "kuqezi" gjatë gjithë kohës ka kontrolluar ndeshjen, kurse ne pjesën e parë është paraqit me lojtar të rinj. Me këtë fitore të sigurt për gazetën "Koha e Re" është shprehur i kënaqur trajneri Durim Luma. "Po prej fillimit të ndeshjes

e dinim se ne jemi favorit, kështu që në pjesën e parë më shumë i aktivizova lojtarët tanë të rinj. Prej tyre u dalluan me lojë të mirë Besim Luma si dhe Eldin Rustemi. Synimi ynë është finalja dhe besoj se e njëjta do të zhvillohet në Tetovë, pasi tani më kemi konkurruar për organizimin e saj", tha Luma. Në ndeshjen tjetër që u zhvillua po në këtë ditë, "Sinalko" mposhti ekipin e "Vardarit" me rezultat 3:1. (A.S.)


SPORT

e premte, 11 mars 2011

Duke folur në një emision amerikan rreth karrierës së tij të pasur, njeriu që shpenzoi brenda pak vitesh 300 milion dollarë, duke përfunduar i mbytur nga borxhet, për pak nisi të qante kur drejtuesja i kujtoi vajzën e tij

M.Tyson: Vajza, grushti që më rrëzoi për pak nisi të qante kur drejtuesja i kujtoi vajzën e tij. Ish-kampioni i peshave të rënda në boks, sot 44 vjeç, deklaroi: "Për herë të parë u ndjeva tërësisht i pafuqishëm në jetën time kur shkova në spital dhe mjekët më thanë se nuk mund të bënim më asgjë për t'ia shpëtuar. Dëshiroja të kapja botën me grushte, por nuk kisha fuqi as të qëndroja në këmbë. Fitova forcë vetëm pasi pashë njerëz të tjerë në gjendjen time, të cilët po e përballonin shumë më mirë se unë këtë tragjedi", deklaroi Mike Tyson.

V

etëm dy vjet pasi 4-vjeçarja Exodus mbeti viktimë e një aksidenti në shtëpi, Mike Tyson e cilësoi ndarjen nga jeta të së bijës si "grushtin e vetëm nga i cili nuk ka mundur të rikuperohet kurrë". Duke folur në një emision amerikan rreth karrierës së tij të pasur, njeriu që shpenzoi brenda pak vitesh 300 milion dollarë, duke përfunduar i mbytur nga borxhet,

FIFA HULUMTON MONTIMIN E DISA NDESHJEVE NDËRKOMBËTARE

FIFA ka hapur procedura disciplinare kundër zyrtarëve të disa ndeshjeve ndërkombëtare përfshirë atë mes Bolivisë dhe Letonisë, si dhe mes Estonisë dhe Bullgarisë të zhvilluara që të dyja në Turqi muajin e kaluar. Pas një vlerësimi të plotë të dokumenteve të prezantuara te trupa futbollistike rreth shqetësimeve për montim të ndeshjeve, komiteti disiplinor tash do të

nisë hulumtimin. Më herët FIFA kishte konfirmuar se kishte dyshime për fitoren 2:1 të Bolivisë dhe barazimin 2:2 mes Estonisë dhe Bullgarisë. Ndeshjet u luajtën njëra pas tjetrës në Antalia, Turqi, më 9 shkurt dhe bastvënësit shprehën shqetësime kur të gjithë shtatë golat u shënuan nga pika e bardhë, një prej të cilëve u humb dhe u urdhërua të ri-gjuhet goditja. Zyrtarët e përfshirë, hungarez sa i takon përkatësisë nacionale, ishin të njëjtët në të dy ndeshjet ndërsa autoritet hungareze raportuan se ata ishin të kualifikuar vetëm për të drejtuar ndeshje të kategorisë së tretë.

21

LAJM PAS LAJMI BECKHAM: I EMOCIONUAR SI PËR FËMIJËN E PARË

Ish-kapiteni i kombëtares angleze të futbollit, David Beckham, foli për gëzimin e tij përpara se të bëhet baba për herë të katërt. Duke folur nga Los AnGeles, ku Victoria kreu edhe një vizitë

BUFFON MARTOHET NË QERSHOR

Portieri i kombëtares italiane Gigi Buffon, një nga më të mirët në botë do të martohet në muajin qershor në Pragë me modelen ceke Alena Seredova, e cila prej shumë vitesh jeton e punon në Itali. Lajmi është bërë i ditur nga vetë

FEDERATA E BOSNJËS PRANË SUSPENDIMIT Federata e Futbollit e Bosnjë-Hercegovinës pritet të suspendohet në fund të muajit mars nga UEFA dhe FIFA, njoftojnë mediet boshnjake të martën. Arsye për këtë vendim, që sipas medieve është i pashmangshëm, është statuti i federatës që duhet të ndërrohet. UEFA dhe FIFA insistojnë që këshilli treanëtarësh që udhëheq me Federatën të ndërrohet me mandatin e një presidenti. Për shkak të rrethanave në këtë vend, në këshillin treanëtarësh bëjnë pjesë një boshnjak, një kroat dhe një serb dhe

të tre kanë të drejtën e vetos. Nëse statuti i Federatës nuk ndërrohet më 29 mars, për kur edhe është thirrur Kuvendi i federatës, atëherë pritet të suspendohet federata, me këtë do t'u pamundësohej edhe klubeve dhe përfaqësueses të merrnin pjesë në gara ndërkombëtare. Shqipëria dhe Bosnja bëjnë pjesë në të njëjtin grup eliminator për "Euro 2012". Ndeshja e parë në Shqipëri përfundoi baras, derisa ajo e kthimit është paraparë të luhet më 7 qershor në Bosnjë.

gjinekologjike, Beckham deklaroi: "Ajo është shumë e shëndetshme dhe ndihet mirë. Vazhdon të punojë me ritëm të plotë. Ndihemi shumë të emocionuar, njësoj si herën e parë".

nga vetë Buffon në një intervistë për revistën italiane "Chi", ku ai ka theksuar se ky është i vetmi njoftim që do të bëj për martesën time dhe kjo do të jetë hera e parë dhe e fundit që martohem, transmeton BW.

KËRCËNOHEN ME VDEKJE

Dy anëtarë të Këshillit drejtues të klubit gjerman HSV, Marek Erhardt dhe Jurgen Hunke, janë kërcënuar me vdekje. Të parin e kanë kërcënuar me telefon, kurse të dytin në postën elektronike. Fjala është për dy anëtarë, të cilët kanë votuar kundër Bernd Hoffmann, që ky të rizgjidhet në postin e drejtorit të klubit.

"Më ka thirrur zëri të cilin unë nuk e njoha, dhe më është kërcënuar mua dhe familjes sime. E kam kuptuar seriozisht këtë kërcënim", tha 41 vjeçari Erhardt. Hunke ka marrë një kërcënim në postën elektronike, ku në këtë porosi nga adresa e panjohur, ai kërcënohet se do të takohet në një rrugë me errësirë.

reklama

Shes banesë në lagjen Aerodrom, përball Komunës. Banesa është 116 m2 dhe 15 m2 garazh, në katin e parë. Hapësira mund të shfrytëzohet edhe për firmë. Është urgjente dhe shumë e volitshme. Kon: Tel: 070 448 166 dhe 070 505 482

Shitet hapësirë biznesi prej 28 m2 në Taftalixhe. Tel.078 397 383 Shitet shtëpizë vikendi në fshatin Patishka Rekë. Tel. 071 354 835

Jap me qira restorant prej 180 m2 në rrugën "Ilindenska" mundet të shfrytëzohet për sallë ekspozite, magacin dhe të tjera. Informata në tel.: 076 44 11 77 "Zlatna raka M" SHPKNJ prej datës 01.03.2011 hap sallon të ri në Qendrën tregtare "Tri biseri"dhe me këtë rast kemi aksion promovues prej 10 % lirime në muajin mars të vitit 2011. Urdhëroni dhe na vizitoni. Bulevardi "Jane Sandanski" nr. 11, hyrja 1, lokali 3 Tel/faks 02 2460-0 096 Tel. 02/ 6 090 886

Shitet dyqan urgjentisht dhe i volitshëm në Qendrën Tregtare Shkup - 217 m2 (mundet edhe gjysmë) Tel: 070 / 388 739 Koha e Re ka nevojë për agjent të marketingut, me përvojë pune marketing@kohaere.eu

Shes shtëpi prej 300 m2 me dy shitore si dhe oborr prej 300 m2, me dalje në rrugën kryesore Shkup- Tetovë ose Gjorgje Petrov 2. Tel: 071 380 776 071 951 765

Ndërmjet Gjinekologjisë Çair dhe rrugës së plastikeve, shitet truall me sipërfaqe prej 511m2, me shtëpi 120 m2 , barakë me 40 m2, dhe shtëpi me 50m2 . Çmimi sipas marrëveshjes. Tel.: 070-555-087


SPORT

22

e premte, 11 mars 2011

Milani e Valencia - lamtumirë Champions League Milani nuk ka arritur të përmbysë rezultatin e Tottenham Hotspur nga ndeshja e parë e 1/8 së finales, për t'u eliminuar nga Liga e Kampionëve që në fazën e parë të eliminimit direkt. Në çerekfinale deri më tash janë kualifikuar: Tottenham, Schalke, Barcelona e Shakhtar, ndërsa janë eliminuar: Roma, Valencia, Milan e Arsenali

RAUL THYEN NJË TJETËR REKORD

T

ottenhamit i ka mjaftuar barazimi në ndeshjen e kthimit me rezultat 0:0 me Milanin që të shkoi në çerekfinalen e Champions League në futboll. Tottenhami e ka fituar ndeshjen e parë në "San Siro" me rezultat 1:0 dhe barazimi si vendas i ka mjaftuar për kualifikim të mëtutjeshëm. Në gjysmën e parë të takimit u pa vetëm një skuadër (Milani) duke sul-

muar dhe një tjetër duke u mbrojtur (Tottenhami), mirëpo pas 45 minutave nuk pati gola. Rastin më të mirë për "Rossonerët" e pati Robinho, i cili nuk goditi si duhet për të shënuar në portën e zbrazët, ndërsa topin e ndali para vijës fatale William Gallas. Ndërkohë nga rastet e rralla të "Spursave" përmendim gjuajtjen e lirë të Rafael van der Vaart që përfundoi mbi portë.

KARTONI I KUQ, QESHARAK Sulmuesi i Arsenalit, Robin van Persie e ka konsideruar 'totalisht qesharak' ndëshkimin me karton të kuq në humbjen e Arsenalit 3:1 nga Barcelona, e vlefshme për të tetën e finales së Ligës së Kampionëve. Holandezi e mori një karton

të kuq (pas dy të verdhëve) kontrovers, pasi e goditi topin pas sinjalizimit të gjyqtarit për pozitë jashtë loje. Në atë moment, skuadrat po luanin baras 1:1, i cili e çonte ekipin e Arsene Wenger në çerekfinale. Përfaqësuesi holandez beson

Edhe në pjesën e dytë të takimit Milani luajti më mirë, mirëpo e pati të vështirë të realizonte kundër skuadrës defensive vendase, ashtu që u mbyll pa gola takimi në "White Heart Lane". Ky rezultat e kualifikon në çerekfinale Tottenhamin, pasi që në "San Siro" fitoi me rezultat minimal prej 1:0, që është edhe rezultati i përgjithshëm pas dy ndeshjeve. Schalke ka shënuar se 'skuqja' e tij e ndryshoi rrjedhën e lojës. "Mendoj se po. Ky karton pati një ndikim të madh. Kishte ende për t'u luajtur sepse rezultati ishte 1:1. Vendimi për largimin tim nga loja ishte totalisht qesharak. Si mund ta dëgjoja unë bilbilin e tij kur 95 mijë shikues po brohorisnin", deklaroi sulmuesi i Arsenalit për "Sky Sports". "Gjyqtari ka gabuar gjatë tërë ndeshjes, ai ishte kundër nesh. Nuk e di pse ishte Busacca këtu për të referuar sonte. Ai e prishi lojën", vazhdoi Van Persie. Pas largimit të tij, Barcelona i shpeshtoi sulmet dhe çdo gjë ishte më e lehtë për "katalonjasit" të cilët shënuan edhe dy gola për ta siguruar kualifikimin më tutje.

fitore me rezultat 3:1 ndaj Valencisë dhe kualifikohet më tej. Ndeshja e parë në Valencia ka përfunduar 1:1. Golat për Schalken i shënuan: Farfan (40') e Gavranoviq (52'), ndërsa për mysafirët realizoi Costa (17'). Në çerekfinale deri më tash janë kualifikuar: Tottenham, Schalke, Barcelona e Shakhtar, ndërsa janë eliminuar: Roma, Valencia, Milan e Arsenali.

Raul Gonzalez, sulmuesi i Schalke 04, në ndeshjen ndaj Valencias, arriti një tjetër rekord personal. Sulmuesi spanjoll u bë lojtari me më shumë ndeshje të luajtura në kompeticionin më të madh evropian duke lënë pas ish-kapitenin e Milanit, Paolo Maldini. Raul ka zhvilluar 138 ndeshje në fazën finale të Ligës së Kampioneve dhe 2 ndeshje në fazat paraeliminatore. Në 132 ndeshje ka mbrojtur fanellën e Realit të Madridit, ekip me të cilin debutoi më 13 shtator të vitit 1995. Gjithashtu, Raul ka shënuar 70 gola në Champions, duke u renditur i pari në listën e golashënuesve të këtij turneu, dhe ka fituar tre herë këtë kompeticion me Real Madridin ( 1 9 9 9 / 2 0 0 0 , 2000/2001 dhe 2001/2002).

LEO E SOLLI QETËSINË TE INTER

Askush nuk mund të thotë se përvoja e trajnerit brazilian Leonardo, të paktën deri sot, nuk është pozitive. Ish-trajneri i Milanit e ka thyer rekordin e pikëve, duke grumbulluar 33 sosh nga 13 ndeshje sa e drejtoi ekipin "Nerazzurr'. Sulmuesi kamerunas Samuel Eto'o insiston se arritja e Leonardos ka qenë vendimtare për rilindjen e Interit. "Ai i ka bërë gjërat më të

lehta. Që kur është bërë trajner i Interit, është kthyer qetësia, e cila mungonte në fillim të sezonit", theksoi për "Eurosport" Eto'o, i cili nuk la pa përmendur edhe rikthimin e të lënduarve si çelës të rikthimit të rezultateve pozitive nga ana e ekipit të Massimo Morattit. Ndërkohë, sulmuesi kamerunas, pas dy golave që shënoi të dielën ndaj Genoas, ka arritur në shifrën 30 këtë sezon. Ai synon ta përmirësojë rekordin e tij personal, kur me Barcelonën shënonte 36 gola për një sezon vite më parë. Vitin e kaluar, nën drejtimin e Jose Mourinhos, Eto'o luante në pozitë tjetër dhe nuk kishte mundësi të shënonte shumë gola siç po bën këtë sezon.

FLESH INTERI E DO TEVEZIN Drejtuesit e Interit po bëjnë gati ofertën për shërbimet e sulmuesit të Manchester Cityt, argjentinasit Carlos Tevez, shkroi të martën "Il Corriere dello Sport". Interi gjatë këtij muaji do të nisë negociatat me skuadrën angleze për të siguruar transferimin e Tevezit në fund të këtij edicioni. Për Tevezin, skuadra italiane është e gatshme të paguajë një dëmshpërblim prej 25 milionë eurosh. Tevez 27-vjeçar pritet të largohet nga City në fund të këtij edicioni, kurse për të interesim ka treguar edhe Real Madridi.

JUVENTUS KËRKON ENZO ZIDANE Në kohën që shumë tifozë të Real Madridit po krahasojnë magjinë e Mesut Ozil me atë të Zinedine Zidane, trashëgimtari i vërtetë i ish-futbollistit francez, djali i tij Enzo, po kërkohet nga Juventus. Sipas 'La Gazzetta dello Sport', 16-vjeçari që luan në ekipin e të rinjve të Real Madridit i pëlqen shumë drejtuesve "bardhezinj" të cilët kërkojnë ta blejnë vitin tjetër. Enzo Zidane do të luante në ekipin e të rinjve në Torino nëse operacioni kryhet. "Zidani i Vogël", siç quhet në Spanjë, luan në një pozicion të ngjashëm me atë të babait të tij, prapa sulmuesit kryesor.

MESSI MË I MIRË SE MARADONA Ish-ylli i River Plate, Enzo Francescoli, beson se asi i Barcelonës, Lionel Messi, është më i mirë se sa idhulli i tij Diego Maradona. "Ju do të befasoheni nëse ju them se Messi është më i fortë se Maradona". "Unë vërtet mendoj se ai është. Plus, zhvillimi i tij si lojtar nuk është kompletuar ende. Mendoj se Messi do të fitojë edhe dy herë Topin e Artë", ka thënë Francescoli.


e premte, 11 mars 2011

ENIGMA

23


meteo

Maqedonia në tri ditët e ardhshme e diel, 13.03.2011

e shtunë, 12.03.2011

sot

KUMANOVË

120S

40S 150S

KRIVA PALLANKË

110S

50S 190S

e hënë, 14.03.2011

60S 190S

SHKUP

130S

DELLÇEVË

TETOVË

100S

110S

VELES

SHTIP

90S

MAVROVË

90S

80S

DIBËR

60S

STRUMICË

KAVADAR

130S

14 S 0

PRILEP

100S

OHËR

11 S 0

GJEVGJELI

160S

MANASTIR

110S

PRETOR

11 S 0

STOKHOLM

LONDËR

PRISHTINË

9S

TIRANË

17 S

SELANIK

120S

BEOGRAD

100S

ZAGREB

11 S

SARAJEVË

13 S

PODGORICË

14 S

SOFJE

10 S

LUBLJANË

100S

BUDAPEST

13 S

10S

120S

0

BERLIN

100S

VARSHAVË

70S

PARIS

130S

0

CYRIH

13 S 0

0

0

MOSKË

-30S

0

VIENË

140S

BUKURESHT

110S

MADRID

110S

0

0

ROMË

130S

STAMBOLL

60S

ATHINË

140S

DPHM

Kohaere  

Nikovski dha dorëheqje por nuk dihet nëse fushata anti-BE dhe anti SHBA do të vazhdojëtë zbatohet nga njer ëzit e VMRO-DPMNE-së. Stejt-depar...

Advertisement