Page 1

BELGIË-BELGIQUE P.B. 3990 PEER 1 12/723

Nieuwslijn INFORMATIEBLAD AGNETENDAL PEER Driemaandelijks tijdschrift NR P.R.O./269

Verantwoordelijke uitgever: Lisette Loos Uitgiftekantoor: Peer 1 3990 Peer Erkenningsnummer P708642

mei 2012

Ten geleide Pisa, Firenze, Rome, Pompeii, … Onze zesdejaars zullen zich nog lang hun Romereis herinneren. Ook onze vierde- en vijfdejaars keerden tevreden terug naar huis van hun buitenlandse reizen. Ze zijn weer heel wat ervaringen en cultuur rijker. De spelers van ons jaarlijks leerlingentoneel hebben zich ook kunnen uitleven op cultureel vlak. Vorige maand kon u mee genieten van de bewerking “In de ban van Richard” naar het theaterstuk “Richard III” van Shakespeare. De regie was in handen van Lut Massonnet en Lieve Daelman.

CRACTIEDAG

studieloopbaan. Inmiddels hebben de meesten onder hen een keuze gemaakt. We laten ze los maar ze weten dat ze nog altijd steun van ons krijgen via de zogenaamde “steungazet”. Bovendien vragen we naar hun resultaten zodat we de statistieken van onze oud-leerlingen verder kunnen blijven opvolgen.

Zelden heerste er zo’n creatieve sfeer in het Collegegebouw dan tijdens de “Cractiedag” van 29 februari. Er stonden dan ook alleen maar leuke en uitdagende activiteiten op het programma: de leerlingen konden zich wagen aan een workshop theater, er werden strips getekend en de geuren van heerlijke Italiaanse gerechten vulden de gangen.

En onze leerlingen die verder studeren behalen flinke resultaten aan de hogeschool en universiteit. Zowel op bachelor- als op masterniveau. Onlangs sprak een gelukkige moeder van een oud-leerling mij aan. “Mijn dochter is tandarts geworden dankzij Agnetendal! Dankzij de wijze waarop ze heeft leren Ook op sportief vlak willen we ons studeren, de inzet van uw leerkrachten, steentje bijdragen. Op 21 mei orga- de goed gebrachte lessen, …” niseert de werkgroep Sport namelijk een voetbalwedstrijd van meisjes van Ook onze leerlingen van de richting Agnetendal tegen leerkrachten. De op- Haarzorg en Verzorging (met het 7de brengst van de pronostiek zal naar de jaar specialisatie Thuis- en bejaardencircusschool van Lalibela (Ethiopische zorg of Kinderzorg) doen een vervolgpartnerstad van Peer) gaan. In maart opleiding. Velen met succes. In het nakwam de Ethiopische ambassadeur al jaar opent in Eksel een nieuw woon- en op werkbezoek in Peer. We brachten zorgcentrum en in het centrum van hem op de hoogte van de lopende pro- Meeuwen wordt binnenkort gestart jecten. Ook van het project “Bellen en met de nieuwbouw van een tweede blazen” van de eerste graad, een actie rustoord. Dat zorgt dan weer voor exten voordele van de circusschool waar- tra werkgelegenheid voor onze afgestubij de leerlingen zelfgemaakt badzout deerden in de Thuis- en bejaardenzorg. en bruisballen verkochten. We gaan nu in de laatste rechte lijn naar het einde van het schooljaar toe. Wij wensen iedereen veel succes met de afwerking van de opdrachten en met de toetsen van juni. Onze afstuderenden wensen we het beste toe in hun verdere

Anniek Vanvinckenroye, de coördinatrice van het Collegegebouw, legt uit wat de bedoeling is. “De “cractiedag” is een combinatie van “actie” en “creativiteit”. We presenteren dan een aantal activiteiten aan de leerlingen waarbij het accent op creativiteit en actief bezig zijn ligt. Zo kon het jonge volkje zich wagen aan workshops henna maken, kregen ze lessen make-up en gelaatsverzorging of konden ze Italiaans koken. Onder meer via het Italiaans koken en Marokkaans henna maken, laten we de leerlingen tegelijkertijd kennismaken met andere culturen. Maar er waren uiteraard ook sportieve activiteiten: zo stonden er onder meer initiaties rugby, jiujitsu, snowboarden en skiën op het programma. Kinderen die graag met hun handen werken, konden zich uitleven bij het klussen of juwelen maken. De meest nieuwsgierige leerlingen namen deel aan het “persgroepje”: gewapend met een notitieboekje en een digitale camera kropen ze in de huid van een echte journalist.”

Lisette Loos Directeur Instituut Agnetendal

De leerlingen genoten met volle teugen van de aangeboden workshops en sessies. “Jammer dat we niet aan meer activiteiten konden deelnemen”, luidde het op de speelplaats, “maar misschien krijgen we nog wel eens de kans daartoe bij een andere gelegenheid.”

Inschrijvingen - Inlichtingen voor het schooljaar 2012-2013 1. Op schooldagen

3. Waar inschrijven?

• Alle dagen tijdens de schooluren • Na de schooluren, op afspraak

Tel. 011 63 17 66 Fax 011 63 33 85 Website: www.agnetendal-peer.be

• •

In Agnetendal Kloosterstraat 27 3990 Peer Ingang: via de trappen aan de Kloosterstraat

2. Tijdens de zomervakantie

4. Wat bij inschrijving meebrengen?

Van 30 juni t.e.m. 7 juli 2012 en van 16 augustus t.e.m. 31 augustus 2012 o weekdagen: van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 18.00 uur o zaterdagen: van 10.00 tot 12.00 uur

• • •

getuigschrift, attest of rapport van het voorbije schooljaar identiteitskaart rijksregisternummer (voor -12-jarigen)


LEERLINGENTONEEL

DAG VAN DE LAGERE SCHOOL Vlak voor de opendeurdag van onze school brachten de leerlingen van het lager onderwijs van Peer een bezoekje aan het collegegebouw. Daar konden ze op een speelse en plezante manier kennismaken met een aantal vakken die ze in het eerste jaar middelbaar onderwijs voorgeschoteld krijgen. En uiteraard konden ze op ontdekkingstocht doorheen het gebouw zelf. De activiteiten werden begeleid door de leerkrachten en door een aantal leerlingen van het tweede jaar. Dat het een plezierige en leerrijke dag werd, kan je wel afleiden uit deze fotoreportage.

In de ban van Richard Op 27 en 28 april presenteerden leerlingen van de tweede en derde graad in BICC Peer en o.l.v. Lut Massonnet en Lieve Daelman het toneelstuk “In de ban van Richard”, een komische versie van “Richard III” van Shakespeare. Niet alleen het acteren, maar ook de vormgeving, het decor, de grime, de hairstyling, de publiciteit en het onthaal gebeurde door leerlingen. Aan alle medewerkers een dikke proficiat!

STUDIEREIZEN Op vrijdag 20 april gingen alle leerlingen op studiereis. Ze trokken naar Kerkrade, Leuven, Brussel, Gent, Maastricht, Hasselt, Amsterdam, Luik, de Ninglinspo en Tihange.

Buitenlandse reizen eerste jaar

Tijdens de paasvakantie trokken de zesdejaars naar Rome, de vijfdejaars naar Auschwitz en de vierdejaars naar Londen.

tweede jaar derde jaar GROETEN UIT POLEN

GROETEN UIT ITALIË

vierde jaar

zesde jaar

vijfde jaar

GROETEN UIT ENGELAND


... onze laatstejaars leerden stijldansen met het galabal in het vooruitzicht? … de leerlingen van klas 6.7 op 20 maart een practicum DNA-analyse deden aan de universiteit van Hasselt?

... enkele leerlingen van het zesde jaar Moderne Talen op woensdag 7 maart een les Engels gaven aan een klas van het vierde leerjaar van de Preud’hommeschool in Peer?

... de Ethiopische ambassadeur Solomon AbebeTessema in het kader van de partnerschap tussen Peer en de Ethiopische stad Lalibela ons een werkbezoek bracht op 22 maart? … de mini-ondernemers van Anciàn Events op dinsdag 24 april de workshop “Leef je uit met suikerpasta op cupcakes en taarten” organiseerden aan 9 cursisten?

... de leerlingen van 5 Humane Wetenschappen en 5 Onthaal en Public Relations op donderdag 8 maart bij de VRT te gast waren voor een bedrijfsbezoek?

meer info op www.agnetendal-peer.be

IN DE KIJKER … twee leerkrachten die verbonden zijn aan een school uit Zambia op 22 maart een bezoek brachten aan het didactisch salon van de richting Haarzorg?

Op 7 maart 2012 werd in Kinepolis Hasselt de film “A Boys’s Home” vertoond, een film over een 14-jarige jongen die samen met zijn vader en grootvader op een grote boerderij in de bossen woont. Een aangrijpend verhaal, grotendeels gefilmd in de streek van Peer. Het is een productie van de Filmgroep 18-8 Peer, waarvan oud-leerkracht Michel Vandermeulen de voorzitter is. Een unieke prestatie voor een amateur cineastenclub, waarvan andere filmclubs alleen maar kunnen dromen. … de leerlingen van 5 OPR zelf een dagtrip naar Keulen organiseerden?

… de leerlingen van de klassen 6.1 en 7.1 op 12 maart deelgenomen hebben aan de “Young Hairdressers Award”, een kapperswedstrijd in Schelle?

… stand-up comedian Nigel Williams succes oogstte bij onze leerlingen en leerkrachten toen hij op vrijdagnamiddag 23 maart voor hen in het Engels optrad in BICC Peer?

… de leerlingen van 6 ASO en TSO op 13 maart het Europees Parlement bezochten in Brussel? Daarna gingen ze ook nog naar het Magrittemuseum of naar de democratiefabriek. ... de leerlingen van het vijfde en zesde jaar Onthaal en Public Relations op donderdag 15 maart een bezoek brachten aan Het Belang van Limburg?

… de leerlingen van klas 1.1 op dinsdag 27 maart Antwerpen bezochten in het kader van hun projectweek? ... alle leerlingen van het vijfde jaar op 28 maart een les “Poolse taal” kregen van leerkracht Sylvie Bloemen en een les “geschiedenis van Polen” van mevrouw Tops? Bagage die ze meenamen op hun vierdaagse trip naar Auschwitz.

Intussen is door het College van Burgemeester en Schepenen beslist om niet langer onderdelen van de sporthal onder te brengen in het collegegebouw, maar de hal volledig los te koppelen en iets verder naar achter naast de Sint-Jobstraat in te planten, voor een stuk op de plaats van de oude sporthal. Die zal dus wellicht volgend jaar al moeten afgebroken worden. Welke nieuwe invulling het college zal krijgen, staat nog niet vast. Op 5 maart is er ook opnieuw een hoorzitting geweest voor de buurt van de nieuwe campus. Daar is meegedeeld dat er ter hoogte van het kruispunt van de Albertus Morrenstraat en de Collegelaan een rond punt zal aangelegd worden. Tevens komt er, parallel met de A. Morrenstraat, een parkeerontsluitingsweg over de volledige lengte van de campus. Daardoor worden de bewoners van de A. Morrenstraat niet belast met het bijkomend verkeer.

… de leerlingen van klas 4.2 ook op 15 maart kennismaakten met de brandweer?

... een leerkracht Engels uit Bristol (Engeland) op vrijdag 16 maart een les Engels kwam geven aan de klassen van 6 ASO?

NIEUWE SCHOLENCAMPUS: AFRONDING VOORSTUDIE EN START VOORONTWERP De afronding van de Voorstudie is wat later gebeurd dan gepland, maar op woensdag 2 mei hebben de Raden van Bestuur van Agnetendal, de Basisschool en het Internaat de Voorstudie goedgekeurd. Het ging om een bundel van meer dan 130 pagina’s, wat illustreert dat er al heel wat werk is verricht, maar we zijn er nog lang niet. Vooral het financiële plaatje moeten we goed in de gaten houden.

… de leerlingen van de klassen 7.2 en 7.3 op 28 maart een paasbrunch organiseerden voor de leerlingen en leerkrachten van de 3de graad Verzorging?

… ook onze leerlingen op 15 maart deelnamen aan de jaarlijkse KANGOEROEwedstrijd, een uitdagende wiskundige proef waarin inzicht en vaardigheden worden getoetst?

“Toen Bob Claeys, de grote baas van de Kinepolis-groep mij contacteerde met de vraag of er interesse was om de film in Kinepolis te tonen, heb ik onmiddellijk een werkgroep opgericht om van die filmprojectie een onvergetelijke avond te maken. De grote Kinepolis zaal was volledig uitverkocht (340 plaatsen) en de toeschouwers hebben genoten van een schitterende filmprojectie”, aldus Michel.

Nu kunnen de architecten beginnen met het uittekenen van het voorontwerp voor de vier entiteiten. Hopelijk kan deze klus nog vóór de zomervakantie geklaard worden. ... onze school een meisjes-voetbalploeg heeft?

Rik Schepers, Voorzitter van de Bouwcommissie


OUD-LEERLINGENBOND CHRONOS Ingenieur van het leven Oud-leerling Steven Husson is 31, woont met zijn vrouw en dochtertje Sara in Aarschot en werkt aan de faculteit Wetenschappen van de KU Leuven, op de afdeling Dierenfysiologie en Neurobiologie. Hij is uit Peer afkomstig en studeerde bij ons af in 1998. In Agnetendal heb ik eerst “Latijn” gedaan en daarna “moderne talen”. In de derde graad heb ik gekozen voor “wiskunde - wetenschappen”. Ik herinner me nog goed de fijne schoolreizen die we hadden, de Romereis en de trip naar Londen die we met “moderne talen” deden. En dat we ‘s middags gezellig in het gras zaten op het sportveld. Ook bepaalde leerkrachten zijn me bijgebleven. Ik vond dat Mevrouw Kelchtermans (van Nederlands en geschiedenis) op zo een rustige manier kon lesgeven. Meneer Plessers (van wiskunde) kon dat ook. Meneer Meurs (van wiskunde) gaf dan eerder les op een strengere manier. Na mijn middelbaar ben ik aan de KU Leuven de opleiding gaan volgen van Bio-Ingenieur in de Cel- en Genbiotechnologie. Ingenieur van het leven dus. Ik heb het waarom en hoe van levende organismen leren begrijpen als wetenschapper, maar ik heb ook leren denken als een ingenieur, als een onderzoeker. Om een voorbeeld te geven: hoe kunnen we ingrijpen in het DNA van cellen, dieren, planten om de mensheid verder te helpen? Door middel van betere oogst, bij voorbeeld, of door de ontwikkeling van geneesmiddelen en het begrijpen van ziektes zoals kanker, enz. In 2003 kon ik een doctoraatsopleiding beginnen in het departement Biologie van de faculteit Wetenschappen aan de KU Leuven. Ik had een beurs gekregen van het “IWT” (agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie) om mijn doctoraatsonderzoek naar neuropeptiden (belangrijke signaalmoleculen zoals hormonen) uit te kunnen voeren. Voor dit onderzoek gebruikte ik de bodemnematode Caenorhabditis elegans (een worm van 1 mm lang) als modelorganisme. Met behulp van massaspectrometrie en vloeistofchromatografie kon ik de belangrijkste signaalmoleculen in kaart brengen. Daarna heb ik nog 1 extra jaar als postdoc gewerkt in hetzelfde labo en dan ben ik 3 jaar naar Frankfurt am Main getrokken om aan de Goethe-Universiteit andere technieken te leren en neuronale netwerken te onderzoeken. Door middel van lichtgevoelige ionenkanalen kunnen we individuele zenuwcellen activeren of inhiberen door ze simpelweg met licht te beschijnen (optogenetics). Deze technieken laten ons toe om de functie van bepaalde neuronen of zenuwcellen te bestuderen.

NIEUWS UIT HET INTERNAAT Na de krokusvakantie begonnen we aan ons vierde thema dit jaar: Op reis doorheen de media. Door het ziekteverlof van onze collega Nele Van Damme en een heelkundige ingreep bij collega Carine Jooken, moesten we nog even terug naar ons vorige thema: Op reis naar volwassenheid. Onze spelnamiddag rond seksualiteit en hygiëne was hierdoor immers niet kunnen doorgaan. Maar uitstel is geen afstel. Intussen werd de interim die Marlies Renting deed overgenomen door Maarten Vrijsen, leerkracht lichamelijke opvoeding, woonachtig in Eksel. Opvoedster Carine werd vervangen door Mieke Lenaerts, diploma Maatschappelijk Werk, uit Linde-Peer. Zij kregen meteen de zware taak op hun schouders om deze spelnamiddag rond seksualiteit en hygiëne in goede banen te leiden. Zo te horen aan de reacties van onze internen, werd het een geslaagde namiddag waarbij iedereen weer heel wat opstak. Onze jaarlijkse vastenactie vond ook weer haar plaatsje in onze planning. Op nauwelijks twee uurtjes tijd verkochten onze internen zoveel primula’s dat de benodigde nettowinst van 500 euro ruim gehaald werd. Hiermee kunnen we onze twee adoptiekindjes een jaar lang laten studeren. Bedankt en proficiat! De derde leerperiode was maar kort, zodat al vlug de examens weer de sfeer bepaalden. Kokkinnen Hilda en Anita zorgden voor de nodige smakelijke tussendoortjes om het moreel regelmatig op te krikken. Wat niet iedereen weet: na de examens loopt het internaat gewoon door tot de laatste dag voor de vakantie. Onze acht internen van het lager onderwijs hebben immers les tot en met de laatste dag. Voor hen kwam de paashaas langs met smakelijke paaseitjes. Op het sportveld was er plaats te over om de eitjes te verstoppen… Na de paasvakantie werd het laatste thema aangesneden: Op reis naar… Geluk! Een behoorlijk stuk van onze activiteiten zou echter ook in het teken staan van de deelname van ons internaat aan de jaarlijkse Adventure Trophy voor scholen in Genk, georganiseerd door de Stichting Vlaamse Schoolsport. Opvoeder Vincent en interim opvoeder Maarten bereidden onze twee teams grondig voor. Het resultaat was dan ook geweldig. Onze A-ploeg eindigde maar liefst op de 7e plaats van 29 deelnemende ploegen! We lieten zelfs ploegen van de sportschool van Hasselt achter ons! Proficiat gasten!!!

Sinds december 2011 ben ik terug in België en werk ik opnieuw in het labo waar ik mijn doctoraat heb gedaan. Als senior postdoc in de groep ben ik verantwoordelijk voor de begeleiding van doctoraatsstudenten en masterstudenten en voor de aanvragen van projecten om geld binnen te halen. Ik moet ook artikels schrijven en lezingen geven op internationale congressen. Ik begeleid ook studenten in de practica van de opleiding Bio-Ingenieur, Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen.

Op onze website http://internaat.agnetendalpeer.be vind je uitgebreide fotoverslagen van onze activiteiten. Bij de jaarkalender kan je trouwens al onze activiteiten van het afgelopen schooljaar nog eens terugzien. Naast de dagelijkse portie studie valt in ons internaat immers nog heel wat aan ontspanning te beleven.

Aan de laatstejaars van Agnetendal die nu een studiekeuze moeten maken voor volgend jaar, zou ik de volgende tip willen geven. Het is uitermate belangrijk om naar de infodagen te gaan die de onderwijsinstellingen organiseren om de toekomstige studenten te informeren over de verschillende mogelijkheden en studierichtingen. Daar kan je in contact komen met de studenten en eventueel de proffen. Verder raad ik ook aan om contacten te leggen met mensen die bepaalde opleidingen hebben gevolgd om een beter idee te krijgen van de mogelijkheiden na de opleiding: welke beroepskeuzes zijn er mogelijk, wat houdt het werk nu werkelijk in na zo een studie enz.

Willy Pauwels

Lief en leed Wij zijn heel blij om samen met ouders en familieleden te verwelkomen Modine, dochtertje van collega Sarah Smeyers en Pieter Olaerts Aan de ouders van harte proficiat! Wij gedenken in onze gebeden alle overledenen uit onze vrienden- en kennissenkring en speciaal Alle slachtoffers van het busdrama in Zwitserland Henri Croonen, grootvader van Valerie Stinkens (klas 6.6) Liza Grobben, grootmoeder van Valerie Snoekx (klas 1.5) Marie-Hélène Van Vlierden, tante van Laurien Driesen (klas 5.5) Thoke Geerits, schoonmoeder van collega Lut Palmaers Martinus “Marte” Soors, vader van collega Cecile Soors en grootvader van collega An Steyvers Jan Eerdekens, grootvader van Tom Gijbels (klas 6.5) Paul Dreesen, schoonbroer van Jos Schrooten (voorzitter Raad van Bestuur) en nonkel van Andrea Lauwers (klas 3.4A) Bertha Winters, grootmoeder van Sigrid Winters (klas 2.4) Sophie Gys, stiefmama van Elfi Hendrix (klas 2.1A) Anna Claes, grootmoeder van collega Ellen Hendrikx Maria (Leinke) Frickx, grootmoeder van Thomas Poelmans (klas 6.2) Agnes Creemers, tante van Tessa Gysen (klas 3.4A) Albertine Winters, grootmoeder van Nadeche Reyskens (klas 3.6) Frits Steijvers, grootvader van collega Annemieke Steijvers Christiane Smismans, grootmoeder van Marie Ruijten (klas 2.5) Gerda Mulders, grootmoeder van Daan Pinxten (klas 2.5) Josephine Cox, grootmoeder van Pieter Houben (klas 1.6) Leopold Van Seer, grootvader van Laura De Backer (klas 4.1) Magdalena Verheyen, overgrootmoeder van Catty Matthyssens (klas 4.1) Aan allen onze oprechte deelneming.

PROVINCIALE INTERNENHAPPENING It’s a rainy day… Onder dat gesternte trokken de internen van de meeste Limburgse vrije internaten op 2 mei naar de provinciale internenhappening in Centerparcs De Vossemeren in Lommel. Met een 400-tal internen werd er gekozen tussen zwemmen + speurtocht, beachvolley + badminton, bowling + minigolf, kayakken of windsurfen. De internen van het lager onderwijs hadden een apart programma met een megacool adventureparcours. Het jonge volkje liet zich door de misnoegde weergoden niet van zijn stuk brengen. Weer of geen weer, bij de meeste activiteiten was het toch sowieso de bedoeling van min of meer nat te worden. Trouwens, een namiddagje weg van het internaat, in een totaal andere sfeer, met heel veel toffe andere jongeren genieten… How beautiful a rainy day can be… Een provinciale internenhappening? Wat een happening!

Colofon Nieuwslijn is het driemaandelijkse informatieblad van Agnetendal voor het personeel, de leerlingen en hun ouders, oud-leerlingen, personeel en leerlingen van het 5de en 6de jaar van het vrije basisonderwijs Peer, de parochieverantwoordelijken en het stadsbestuur van Peer. Instituut Agnetendal (039842) - Kloosterstraat 27, 3990 Peer Tel.: 011 63 17 66 - Fax: 011 63 33 85

Nieuwslijn kan ook elektronisch geraadpleegd worden op de website van de school: http://agnetendal-peer.be E-mail: info@agnetendal-peer.be

+32 (0)11 80 90 90

Nieuwslijn Peer mei  

Nieuwslijn, Peer

Nieuwslijn Peer mei  

Nieuwslijn, Peer

Advertisement