Page 1

Marskin Viesti

Jäsentiedote kevät | 2020


Tässä numerossa Pääkirjoitus

3

Hyödynnä jäsenedut

4

Kevätkokouskutsu

5

MMA:n 125v Juhlaseminaari 8.-9.2.2020

6

Ohjeistusta etätyön tekemiseen

7

XAMK:in myyntityön opintojaksolla MMA:n luento

7

Tarvitaan hyviä sisältöjä ja luovia ratkaisuja

8

Jäsenyyden arvo

10

MMA Etelä-Savo myyntityön tuomarina nuorten yrittäjien NY -semifinaalissa!

10

Petri Fagerström luottaa referenssimalliin!

11

Myynnin ja markkinoinnin ammattilaisten työttömyyskassa sulautuu KOKO-kassaan

11

Tahkon mökin vuosi 2020

12

Kohtaamisia

13

Suomen komeimmat käädyt

14

Saa häiritä! Hallitus 2020

15

Tue mahdolllisuuksiesi mukaan paikallista yrittäjyyttä

STAY SAFE

Seuraa Somessa

facebook.com/mmaetelasavo twitter.com/mmaetelasavo instagram.com/mmaetelasavo

Marskin Viesti Myynnin ja Markkinoinnin ammattilaiset, Etelä-Savo ry:n jäsentiedote

2

Toimitus: Päätoimittaja: Ulkoasu ja taitto: Paino: Painosmäärä:

MMA Etelä-Savo ry:n hallitus Markku Olkkonen SaaraLiu, www.saaraliu.fi Painotalo Plus Digital Oy 400 kpl

Ilmoitusmyynti:

Jouko Salminen p. 0400 520 308 Hallituksen jäsenet (lehden lopussa yhteystiedot)

Marskin Viesti 01 | 2020


Pääkirjoitus MMA on kuin vaikeiden myyntihetkien Google!

O

lin kirjoittanut tämän tekstin jo melko valmiiksi ennakkoon, mutta mediassa käytettyä sanontaa mukaillen ”Musta Joutsen” yllätti koko maailman! Koronaviruksen vaikutus myllersi terveydellisten seikkojen lisäksi myös globaalin talouden. Tätä tekstiä kirjoittaessa valtiovalta on kuumeisesti miettimässä uusia keinoja kansalaisten suojelemiseksi, mutta myös talouden turvaamiseksi. Kokonaisuus heijastuu väistämättä myös myynnin ja markkinoinnin saralle. Toivottavasti paljon hyvääkin on ehtinyt tapahtua sillä välin, kun tämä lehti on painettu ja kolahtaa postiluukusta. Myyntityön on jatkuttava huonoista uutisista huolimatta. Kuten otsikossa voi olettaa, tarkoitukseni on kirjoittaa MMA:n jäsenyyden eduista. Tässä lehdessä on myöhemmin luetteloitunakin syitä miksi liittyä jäseneksi, mutta ajattelinkin ottaa esille muutaman asian, mitä kirjoissa ja kansissa ei lue. MMA on kuin vaikeiden myyntihetkien Google! Yhdellä puhelulla jäsenystävällesi voit saada vaikeaankin kysymykseen vastauksen kun apteekin hyllyltä. On hienoa, että myyntityötä voi nykyään opiskella myös koulussa. Kaikkea ei kuitenkaan koulun penkillä opi. Lisää tietoa ja kokemusta voikin oppia paljon eri alojen myyjiltä juuri MMA:n kautta. Nuoret tulevaisuuden huiput voivat ammentaa tietoa vuosikymmeniä myyntityötä tehneiltä konkareilta. Kokeneemmat myyjät puolestaan voivat saada nuorilta opastusta esimerkiksi tietoteknisten sovellusten käyttöön. Case-esimerkit palvelevat mielestäni parhaiten monessakin asiassa. Tarina miten aiemman referenssiasiakkaan kohdalla toimittiin, auttaa usein seuraavien asiakkaiden hoitoa. Mielikuva myyntialan moninaisuudesta on ollut vahvasti mielessä näinä muutamina kuukausina, mitä olen ollut yhdistyksemme puheenjohtaja. Alkuvuoden aikana olen käynyt mm. kuuntelemassa seniorikillan edustajien tarinoita siitä mitä myyntityöhön liittyi vuosikymmeniä sitten. Toisessa ääripäässä on nuorten yrittäjien NY -semifinaalin myyntityön tuomaroiminen, minkä aikana puolestaan näki läheltä tulevaisuuden myyjien tämän hetken tunnelmia. Vaativan myyntityön vastapainona käytettävissämme on myös paljon muita etuja. Oletko käyttänyt? Itse tutustuin perheineni Levirakan palveluihin ensimmäistä kertaa vasta tänä talvena, vaikka olen ollut yli kymmenen vuotta jäsenenä. Lakimiespalveluiden arvo voi nousta joissain tapauksissa suurimmaksi rahallista arvoa tuottavaksi eduksi, mutta toivottavasti kukaan ei joudu sitä puolta käyttämään. Kirsikkana kakun päällä ja ainakin minulle suurinta arvoa tuottava etu on MMA:n jäsenille suunnattu erittäin laadukas kattaus ilmaisia koulutuksia työelämän pyörteisiin. Pysykää terveinä! Markku Olkkonen puheenjohtaja MMA Etelä-Savo

Marskin Viesti 01 | 2020

3


Hyödynnä jäsenedut

Hyödynnä jäsenedut BENSAEDUT - Alennuksia St1- ja Shell-asemilta

MMA:n jäsenkortin kääntöpuolella oleva magneettiraita toimii St1 Käteisalennuskorttina. Saat alennusta yli 400 asemalta.

VAKUUTUSEDUT •

Vakuutusyhdyshenkilö Auvo Urpilainen puh. 040 7087403, auvo.urpilainen@op.fi

Jäsenkorttia näyttämällä -15% alennus tuotteista. Varaosat ja huolto autoosi puh. 015-228899

FIXUS Mikkeli

ABC Tuukkala ja Pitkäjärvi Mikkeli •

Normaalihintaisesta auton pesusta -30% alennus jäsenkorttia näyttämällä! KAHDEN SÄHKÖN AUTON PESU Otavankatu 14-16 Mikkeli • 10 kpl poletti 100 € jäsenkorttia näyttämällä SHELL Ristiinantie 33, Mikkeli • Pesu -40 % , Autokemikaalit -10 %, Autotarvikkeet -10 %, Voiteluaineet -10 %, Kahvilatarjoilu -10 %. Kahvit; pieni 1,40 €, normaali 1,80 €, Iso 2,00 €. • Edut jäsenkorttia näyttämällä kassalta. HENNIS`S kampaamo/parturi Porrassalmenkatu 18 Mikkeli. Puh. (015) 210 610, www.hennis.fi • Näyttämällä jäsenkorttiamme saat -10% leikkauspalveluista.

KERKES LÖYLYKIVET kaikkiin kiukaisiin jäsenkortilla -15%. •

Kerkes Oy Teollisuustie 2 1940 Kuortti. Puh. 050 373 1313, www.kerkes.fi.

Varaosista -10 - 30% jäsenkorttia näyttäen.

PITKÄJÄRVEN AUTO-OSAT OY TAATTUA TURVAA Turvaa työttömyyden varalle •

Myynnin ja markkinoinnin ammattilaisten työttömyyskassa on nimensä mukaisesti perehtynyt nimenomaan myynnin ja markkinoinnin parissa työskentelevien palkansaajien työttömyysturvaan sekä siihen liittyvien kysymysten ratkaisemiseen. Kassan maksama työttömyysturva on karkeasti ottaen kolme kertaa suurempi kuin KELA:n maksama peruspäiväraha.

Käytössäsi omat lakimiehet •

MMA:n jäsenenä saat maksutonta neuvontaa kaikissa omaan työ- ja edustussopimukseen liittyvissä asioissa heti jäsenyyden alettua Myynnin ja markkinoinnin oikeusturva MOT Oy:stä. Käytössäsi ovat toimialan erityiskysymyksiin erikoistuneet lakimiehet.

Vakuutusturvaa matkoille ja tapaturmiin •

MMA on vakuuttanut kaikki alle 68-vuotiaat jäsenensä vapaa-ajan tapaturma- ja matkustajavakuutuksilla. MMA:n ottamaa perusturvaa voit täydentää jäsenetuvakuutuksilla.

LAADUKASTA KOULUTUSTA • • •

MMA järjestää ammatillista koulutusta ympäri maata. Suurin osa koulutuksista on jäsenille ilmaisia. Voit helposti ilmoittautua koulutuksiin sähköisellä lomakkeella, joka on jokaisen kurssiesittelyn lopussa. Kurssipaikkoja on rajoitetusti ja ne täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Jäsenet voivat hakea myös MMA:n koulutustukea unelmien toteuttamiseen.

MUITA ETUJA • • •

6

4

Levirakan ja A-lomien lomamökeissa saat viettää rentouttavia lomia ja postiluukusta kolahtaa myynti&markkinointi-lehti. Nämä ja monet muut palvelut kuuluvat MMA:n jäsenmaksuun. Lisää jäseneduista löytyy: www.mma.fi Marskin Viesti 01 | 2020

Marskin Viesti 01 | 2018


Kevätkokouskutsu Myynnin ja Markkinoinnin Ammattilaiset Etelä-Savo ry:n sääntömääräinen kevätkokous

!

Koronaviruksen vuoksi MMA on ohjeistanut jäsenyhdistykset pitämään kevätkokoukset Teams -etäkokouksina. Olisi hienoa, jos kukaan ei vastustaisi ko. menettelytapaa ja näin kevätkokous saataisiin pidettyä oikean aikataulun mukaisesti.

Aika: Paikka:

Maanantaina 20.4.2020 klo 18.00 Teams -etäkokous (ohjeet alareunassa)

Esityslista 1.

Kokouksen avaus a) Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri, ääntenlaskijat ja pöytäkirjan tarkastajat b) Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

2.

Toimintakertomus ja tilinpäätös a) Käsitellään hallituksen esittämä toimintakertomus ja päätetään niistä toimenpiteistä, joihin se antaa aihetta. b) Käsitellään edellisen vuoden tilinpäätös ja tilintarkastajien lausunto. c) Vahvistetaan tilinpäätös d) Päätetään vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille tilivelvollisille.

3.

Päätetään ylijäämän käyttämisestä tai alijäämän peittämisestä.

4.

Käsitellään kokoukselle tehdyt aloitteet.

5.

a) Päätetään Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA ry:n valtuustolle ja liittokokoukselle tehtävistä aloitteista. b) Liittokokousvuonna valitaan edustajat Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA ry:n liittokokoukseen ja päätetään kunkin edustajan äänimäärästä ja valitaan yhdistyksen ehdokkaat MMA:n luottamustehtäviin.

6.

Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

7.

Käsitellään muut asiat, jotka kokous toteaa kiireelliseksi 2/3 määräenemmistöllä.

8.

Kokouksen päättäminen

Tervetuloa!

MMA Etelä-Savo ry, Hallitus

Yksityishenkilöt saavat Teamsin käyttöönsä ilmaiseksi: https://news.microsoft.com/fifi/2020/03/12/tuemme-asiakkaitammekoronaviruksen-aiheuttamassa-tilanteessa/

Ilmoittaudu 14.4.2020 mennessä sihteerille: Hanna Airas, p.0405138889, hanna.airas@gmail.com Ilmoittautuneille lähetetään tarkemmat ohjeet Teams -etäkokoukseen liittymisestä

Marskin Viesti 01 | 2020

5


Myynnin & Markkinoinnin Ammattilaiset MMA:n 125v Juhlaseminaari 8.-9.2.2020 Teksti ja kuvat Jouko Lätti

E

telä-Savon Myynnin ja Markkinoinnin 6 aktiivia olivat taas kouluttautumassa MMA:n liiton järjestämillä Aktiivipäivillä, samalla juhlittiin myös MMA:n 125 vuotista juhlavuotta. Aktiivipäivät alkoivat MMA liiton toimistolta Pasilasta johon kokoontui 140 MMA:n aktiivia, ensin pienelle aamupalalle ja sen jälkeen jakauduimme kukin eri workshop-koulutuksiin. Parin tunnin Workshoppien jälkeen siirryimme Mall of Triplaan jossa myös yövyimme ja koulutukset jatkuivat isommalla porukalla. Mukaan tuli vielä iltapäivästä lisää 140 Myynnin ja Markkinoinnin ammattilaista. Triplassa ohjelmaan kuului mm. MMA Viestikapulavarietee jonka aloitti Hallituksen Puheenjohtaja Marko Hovimäki kertomalla MMA:n 125 juhlavuodesta. Siinä sujuvasti kapula vaihtui Talous-ja hallintojohtajan ja markkinointi-ja viestintäjohtajan kuulumisista eri jäsenyhdistysten tiedottamisiin omista tapahtumisistaan ym. Muusta ulkopuolisesta koulutuksesta vastasivat mm. • Yhdessä Toimimalla Tuloksiin: Salla Saarinen Radical Soul • Onko Kyse Sinusta Vai Rahasta: Pia Hautamäki ( Yliopettaja ja myynnin tohtori) ja Henna Niiranen. Tulevaisuuden ennakoinnin merkittävin työkalu on mielikuvitus: Perttu Pölönen , Keksijä, futuristi ja säveltäjä 24 vuotias Tulevaisuuden tutkija. mm. suunnitellut Tulevaisuuden Lukujärjestyksen. Nämä kun oli kuunneltu joimme Skumpat 125v MMA:lle. Sen jälkeen oli Iltaohjelman aika. Iltaohjelma oli hyvin saatu salattua 6

Marskin Viesti 01 | 2020

Aktiiveilta ja sen verran oli alustavasti kerrottu että matkalaukkuun on hyvä varata hellevaatteet ja oma pyyhe.

Mikko on rakentanut Oppimisen kartan jonka hän esitti mielenkiintoisella ja inspiroivalla tavalla.

Triplan parkkihallissa oli Biitsi.fi tilat jossa on mm. biitsikenttiä, saunoja, allas surffaukseen ja baareja. Siellä meille oli varattu hiukan ruokaa, juomaa ja yhteisiä kilpailuja. Ilta menikin mukavasti keskustellen eri yhdistysten aktiivien kanssa ja taisi sieltä tarttua muutama vinkkikin meidän jäsenistön käyttöön.

Lounaan jälkeen virallinen osuus loppui ja osa jäi vielä hetkeksi Creamailer sähköpostityökalun koulutukseen.

Sunnuntaiaamun koulutuksesta vastasi Mikko OJ Ojanen Kaswu Oy:stä aiheena ”Otatko Opiksesi”.

Aktiivipäivät järjestetään kerran vuodessa aina helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna ja tälläkään kertaa emme lähteneet sieltä tyhjin käsin pois.


Ohjeistusta etätyön tekemiseen

V

iruspandemian seurauksena etätyön tekeminen lisääntyy jäsentemme keskuudessa entisestään. Mitä etätyötä tehdessä tulisi huomioida? Millä tavoin etätyöstä kannattaisi sopia? Kokosimme muutamia vinkkejä. Etätyösopimuksessa tulisi olla sovittuna etätyönä suoritettavat työtehtävät, etätyön määrä, miten työn etenemisestä raportoidaan, etätyöntekijälle hankittavat työvälineet, ohjelmistot ja yhteydet, kuinka kauan etätyötä tehdään ja millä ehdoilla etätyöjärjestely on peruttavissa. Erityisen tärkeää on huomioida työterveys- ja työturvallisuusasiat niin, että etätyössäkin työmäärät ja työpäivien pituudet pysyvät aisoissa. Lisäksi kannattaa vielä varmistaa vakuutusten kattavuus sekä tietoturva-asiat.

Työsuhteessa tehtävään etätyöhön sovelletaan normaalisti työlainsäädäntöä ja mahdollisesti työnantajaa sitovaa työehtosopimusta. MMA:n jäseniä on merkittävissä määrin mm. kaupan työehtosopimuksen, teknologiateollisuuden eri työehtosopimusten ja ict-alan työehtosopimuksen piirissä. Myyntiä ja markkinointia tehdään kuitenkin kaikilla toimialoilla eikä jäsen aina ole minkään työehtosopimuksen piirissä. Tällöin tarkastellaan henkilökohtaista työsopimusta ja lainsäädäntöä. Työsopimuksen ehdot ovat voimassa normaaliin tapaan, vaikka työn suorittamispaikka on muualla kuin toimistolla. Työaikalain mukaan työaikaa on työhön käytetty aika riippumatta siitä, missä työ tehdään. Myös etätyönä tehty työ luetaan työajaksi.

Korona vaikuttaa MMA:n jäsenistön arkeen – Lue vastauksia yleisimpiin kysymyksiin MMA:n verkkosivuilta!

!

XAMK:in myyntityön opintojaksolla MMA:n luento

T

änäkin syksynä Markku Olkkonen kävi pitämässä myynnin oppitunnin entisessä opinahjossaan Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK:ssä. Yhteistyön myötä opiskelijat saavat käytännönläheisiä tarinoita työelämän puolelta ja MMA Etelä-Savo puolestaan hetken kertoa toiminnastaan myynnin tuleville tähdille. Samalla julkaistiin MMA Etelä-Savon 200€ stipendi myyntityön opintojakson primukselle. Stipendi jaetaan keväällä opettajan valitsemien kriteerien perusteella.

Marskin Viesti 01 | 2020

7


Teksti: Noora Hellman Kuva: Sirpa Päivinen

Tarvitaan hyviä sisältöjä ja luovia ratkaisuja

A

ineettomien asioiden markkinointi kiehtoo Tuula Siréniä. Ensin pitää ymmärtää markkinoitavan asian ydin, sitten pukea se kiinnostavaan esitysmuotoon.

Muutostilanteet saavat markkinointijohtaja Tuula Sirénin syttymään. Aivot alkavat hyrrätä, olo tuntuu energiseltä, ja mieli on motivoitunut. Strategisen muutoksen johtaminen organisaatiotasolla kiinnostaa, ja hänellä onkin hyvät eväät siihen.

Viime kuukaudet ovat olleet Tuulan mielestä innostavia, koska hänelle on tapahtunut niin paljon uutta. Lokakuun alussa hän aloitti Myynnin ja markkinoinnin ammattilaisten MMA:n markkinointijohtajana. Tuula vastaa nyt markkinoinnin ja viestinnän tiimien toiminnasta. Mutta ei siinä kaikki. Kesällä Tuula pisti pystyyn oman firman ja on päätyönsä ohella nyt myös sivutoiminen yrittäjä. Pisteenä i:n päälle kotikin vaihtui. Tuula myi miehensä kanssa talonsa ja muutti kerrostaloon asumaan.

Tuulalla on kokemusta muutosjohtamisesta niin käytännössä kuin opintojen tasollakin. Hän on työskennellyt useissa vaativissa markkinoinnin, myynnin ja liike-elämän kehittämisen tehtävissä, pääosin finanssi- ja vakuutusalalla. Työn ohella Tuula on pitänyt huolta osaamisestaan.

– Perhe sentään on pysynyt kaikkien muutosten keskellä samana, Tuula nauraa. Tyttäristä vanhempi on jo omillaan, nuorempi käy lukiota.

Hän on suorittanut muun muassa muutosjohtamisen opintokokonaisuuden Aalto-yliopistossa, opiskellut Lontoossa digitaalisten palveluprosessien käyttäjäkokemukseen liittyvän opintokokonaisuuden sekä käynyt ensimmäisten joukossa Helsingin yliopiston ja Reaktorin suositun Tekoälyn perusteet -kurssin.

akituisen työuransa Tuula aloitti aikanaan Pohjolassa. Taustalla hänellä olivat johtamisen ja hallinnon, markkinoinnin ja laskentatoimen opinnot kauppakorkeakoulussa.

– Olen kiinnostunut ympärillämme tapahtuvista muutoksista, ja minulla on halu ymmärtää niitä. Uteliaisuus uutta kohtaan pitää virkeänä, sanoo Tuula.

8

Marskin Viesti 01 | 2020

Brändiä rakentaessa kannattaa profiloitua

V

Vuosituhannen vaihteessa Tuula siirtyi Ifiin, jossa hän työskenteli 18 vuotta. Ensin Tuula pääsi mukaan pieneen ydinporukkaan perustamaan Ifin liiketoimintoja Suomeen. Sittemmin hän vastasi myös Sampo Vahinkovakuutus -brändin muutoksesta Ifiksi. Viimeiset kymmenen vuotta hän työskenteli Ifin markkinointijohtajana.


Tuula sanoo, että brändin on hyvä olla persoonallinen ja erottua kilpailijoista. Brändisisällön tulisi myös kuvastaa organisaation olemassaolon tarkoitusta. Ja tarvitaan tietenkin toimiva strategia. – On tiedettävä, mihin suuntaan tahdomme mennä. Katseen pitää koko ajan olla vähän matkan päähän eteenpäin: mitä haluamme saavuttaa? Tuula on huomannut, että voimakkaasti kehittyvä markkinointiteknologia vie joskus organisaatioissa huomion ja ajaa strategisten näkemysten ohi. – Uuden teknologian lisäksi tarvitaan hyviä sisältöjä ja luovia ratkaisuja. Siihen haluan käteni upottaa. Se on kokonaisuus, joka ei synny sormia napsauttamalla. Vaaditaan hyvää perehtymistä, erehtymisiä, kokeiluja ja onnistumisia.

Aineettoman markkinointi on sopivan haastavaa

I

fistä Tuula lähti keväällä 2018. Finanssisektorin jälkeen hän päätti kokeilla jotakin täysin erilaista. Tuula hyppäsi hetkeksi sote-alan startup-yrityksen kelkkaan ja teki siellä operatiivista kehitystyötä. Järjestöpuolella Tuula ei ole aikaisemmin ollut töissä, mutta MMA:lla hän hyötyy finanssi- ja vakuutusalan markkinointikokemuksestaan. Kummassakin markkinoidaan aineettomia asioita. – Aineettoman markkinointi on mielenkiintoista ja välillä vaikeaakin. Pitää ymmärtää markkinoitavan asian ydin ja pystyä pukemaan se kiinnostavasti eri esitysmuotoihin. Jotkut sanovat, että markkinointi on pelkkää pintaa, mutta mielestäni ei ole niin. Sisältö on ytimessä.

– Viimeksi minulla on ollut kesken Sujata Masseyn dekkari. Kirja ei ole uusi, vaan löysin sen kirjahyllyn perukoilta muutossa, Tuula Sirén kertoo.

Tuula Sirén Aloitti MMA:n markkinoinnista ja viestinnästä vastaavana johtajana lokakuussa. Tehnyt uran finanssi- ja vakuutusalalla markkinointi- ja myyntitehtävissä. Kauppatieteen maisteri. Asuu Espoossa perheensä kanssa.

KAIKKI KODIN UPEAT PINNAT! Maalit ∙ Tapetit ∙ Lattiat ∙ Laatat ∙ Kylpyhuonekalusteet

Tuulalle on tärkeää, että hän pystyy sitoutumaan asioihin, joita hän viestii. Omia arvojaan vastaan hän ei voisi markkinoida. Mitkä arvot sitten ovat lähimpinä? – Perhe ja ystävät ovat tärkeitä, samoin terveellinen ja kohtuullinen elämäntapa. Elämäntapamme on maapalloa rasittava. Pyrin nykyisin elämään niin, että kuluttaisin kohtuullisesti. Välillä se onnistuu paremmin, välillä huonommin. Toisaalta elämästä pitää pystyä myös nauttimaan. Nykyajan työelämässä vapaa-aikaa ja työaikaa ei enää erotella niin tarkasti kuin ennen. Aika ajoin totaalinen irrottautuminen on Tuulalle tarpeen. – Erityisesti minun on helppo rauhoittua, kun menen pohjoiseen mökille, jossa näkyy vain metsää ja pimeyttä. Mutta kotonakin laitan välillä virran puhelimesta pois. Liikunta ja luonnossa kulkeminen on Tuulalle rentoutumismuoto, samoin lukeminen. Ei ole tavatonta, että hänen yöpöydällään on kaunokirjallisuutta.

Mikkeli: Otavankatu 21, puh. 020 7415 495 Palvelemme: ma–pe 7–18, la 9–14

Marskin Viesti 01 | 2020

9


MMA Etelä-Savo myyntityön tuomarina nuorten yrittäjien NY -semifinaalissa!

M

MA Etelä-Savoa pyydettiin Nuorten yrittäjien NY -semifinaaliin myyntityön tuomariksi. Kauhppakeskus Stellassa 5.2.2020 järjestetyssä tapahtumassa yhdistystämme edusti puheenjohtaja Markku Olkkonen ja nuorisovastaava Klaus Kerttula. Parhaimman myyjän palkinto meni tällä kertaa kokonaiselle tiimille. Kiinteistömestarit NY:n Vili Pöyry ja Eetu Surakka komppasivat myyntityössä toisiaan aukottomasti ja heille oli ilo jakaa parhaan myyjän palkinto!

10

Marskin Viesti 01 | 2020


Petri Fagerström luottaa referenssimalliin!

R

eferenssimyynnin kouluttaja Petri Fagerström järjesti 3.3.2020 myyntikoulutuksen MMA Etelä-Savon jäsenille ja sidosryhmille Sokos Hotel Vaakunassa. Petri kertoi innostavalla tyylillään myyjän ja asiakkaan väliseen luottamukseen perustuvasta myyntitavasta. Referenssimallin avulla työskentelytapa saadaan mielekkääksi, eikä kylmäsoittoja tarvitse tehdä. Koulutus oli erittäin käytännönläheinen ja keräsi hyvät palautteet osallistujilta. Petri kertoo kouluttaneensa vuosien varrelle yli 5000 myyjää!

Vinkki: Kokeile pyytää Petriä kaveriksi LinkedInissä! Puhelimesi pirahtaa hetken kuluttua!

Myynnin ja markkinoinnin ammattilaisten työttömyyskassa sulautuu KOKO-kassaan Myynnin ja markkinoinnin ammattilaisten työttömyyskassa (MMA-kassa) sulautuu Korkeasti koulutettujen työttömyyskassa KOKOon reilun vuoden kuluttua, 1.1.2021 alkaen. KOKO-kassaan kuuluu 200 000 ja MMA-kassaan 15 000 palkansaajaa. 14 liittoa vakuuttaa jäsenensä KOKOssa. - KOKO-kassalla on paras ammattiosaaminen korkeasti koulutettujen ansioturvan hoitajana. On hienoa saada joukkoon lisää huippuammattilaisia myynnin ja markkinoinnin alalta. Asenteemme jäseniin on myös samanlainen: yhdessä saamme asiakastyytyväisyystutkimuksissa kassakentän korkeimpia arvosanoja, KOKOn kassanjohtaja Outi Mäki sanoo. - KOKO-kassaan sulautuminen mahdollistaa MMAkassan hyvän palvelutason jatkumisen alan uudistuessa voimakkaasti tulevina vuosina. Sulautumisen hyöty näkyy jäsenillemme esimerkiksi laajempina palveluaikoina, sanoo Myynnin ja markkinoinnin ammattilaisten työttömyyskassan johtaja Antti Vienola.

- KOKO ja MMA ovat yhdessä vahvempia ja voivat kehittyä entistä paremmaksi työttömyysturvan toimeenpanijaksi ja työpaikaksi, Mäki perustelee. Sulautuminen ei edellytä MMA-kassan jäseniltä mitään toimenpiteitä eikä heidän kerryttämäänsä työttömyysturvaan tai ansiopäivärahamaksatukseen tule muutoksia. Yhdistymisellä ei ole vaikutuksia myöskään KOKOn nykyisiin jäseniin. KOKO-kassa palvelee MMA-kassan jäseniä 1.1.2021 alkaen. Sulautumispäätös vahvistettiin MMA-kassan edustajiston ylimääräisessä kokouksessa 9. marraskuuta ja KOKO-kassan ylimääräisessä kassankokouksessa 11. marraskuuta 2019. KOKO-kassan jäsenet ovat korkeasti koulutettuja ylempiä toimihenkilöitä tai vastaavassa asemassa olevia palkansaajia. MMA-kassan jäsenet toimivat myynnin ja markkinoinnin tehtävissä. Heidän taustansa ja työehtonsa ovat hyvin samankaltaisia kuin KOKO-kassan jäsenillä. Kassoilla on käytössään samat asiointijärjestelmät.

Marskin Viesti 01 | 2020

11


Tahkon alueella on runsaasti erilaisia palveluja niin kesä- kuin talvimatkailijalle. Mökin läheisyydessä ovat laskettelurinteet, kelkkareitit, hiihtoladut, kylpylä, keilahalli, golfkeskus jne. unohtamatta ravintolamaailmaa.

K

Tahkon mökin vuosi 2020

aksitasoisessa täysin varustellussa huoneistossa on makuupaikat kahdeksalle (8) hengelle! Lomaviikot annetaan varausjärjestyksessä E-Smma:n jäsenille ts. nopeus palkitaan! Valitse sopiva ajankohta ja soita Kaipiaisen Juhalle. Yhteystiedot sivun alareunassa.

Jäsenystävällinen vuokra edelleen 350 €/viikko, joka alkaa aina edellisen viikon perjantaina klo 15.00 ja päättyy seuraavana perjantaina klo 14.00. Hintamme on pysynyt samana jo 10 vuotta jäsenistön hyväksi. Jos lomaviikolle ei ole viikkovarausta, vuokrataan myös viikonloppuja (pe-ma) tai alkuviikkoja (ma-pe). Viikonloppu on 200 € ja alkuviikko 150 €. Näitä voi tiedustella myös Juhalta. Mökkiin ei saa viedä lemmikkieläimiä. Tahkon alueella runsaasti erilaisia palveluja niin kesä- kuin talvimatkailijalle. Mökin läheisyydessä ovat laskettelurinteet, kelkkareitit, hiihtoladut, kylpylä, keilahalli, golfkeskus jne. unohtamatta ravintolamaailmaa. Tutustu Tahkon alueeseen osoitteessa www.tahko.fi Vuonna 2020 meillä on vielä vapaana seuraavat viikot: viikko 16 (ma 10.4 – pe 17.4), viikko 22 (pe 22.5 – pe 29.5), 22.5-24.5 viikonloppu varattu, ESMMA hallitus viikko 28 (pe 3.7 – pe 10.7), viikko 34 (pe 14.8 – pe 21.8), viikko 40 (pe 25.9 – pe2.10), viikko 46 (pe 6.11 – pe 13.11), viikko 52 (18.12 – 25.12.2020) tästä viikosta jo kyselyjä Viikko alkaa edellisen viikon perjantaina klo 15.00 ja päättyy lomaviikon perjantaina klo 14.00. Vuokrausehdot: • • • • •

Tahkon mökkiä vuokrataan vain E-S MMA:n jäsenille. Vuokraaja on vastuussa mökistä ja irtaimistosta vuokrausajankohdan ajan. Vuokraajan tulee siivota mökki seuraavalle asukkaalle, jos näin ei ole tapahtunut, on seuraavalla asukkaalla oikeus tilata siivous edellisen vuokraajan lukuun. Kaappeihin ei saa jättää mitään pilaantuvia ruokatarvikkeita, vaan on vietävä mukanaan pois. Liinavaatteet ja pyyhkeet mukaan.

Yhteystiedot: Juha Kaipiainen 0400 693 627 juha.kaipiainen@surffi.fi 12

Marskin Viesti 01 | 2020


Teksti: Katja Sikanen

Kuva: Mainos Kaupparatsu lehdestä maaliskuu 1985 (Mikkelin Myynmiehet ry:n julkaisu)

Kohtaamisia

L

iian harvoin tulee näin eläkeläisvastaavana käytyä aamukahveilla senioreiden kanssa mutta joka kerta kun sinne menen saan kuulla todella mielenkiintoisia ja hauskoja tarinoita joita heille on vuosien varrella tapahtunut. Puhuimme tällä kertaa ylinopeuksista, matkapuhelimista ja ajasta jolloin myyntimiesten tapaamiset oli aikalailla railakkaita. Onhan se ollut aikamoista aikaa kun ei vielä kännyköitä ollut ja myyntimies lähetti kortteja asiakkailleen ja ilmoitti olevansa tulossa. Iso harppaus oli kun ensimmäiset NMT-puhelimet tuli markkinoille ja parempituloiset myyntimiehet kantoivat näitä 5kg aarteita salkussaan myyntireissuilla ja soittelivat asiakkailleen. Kätevää eikö vain. Aina ei myyntimiehet olleet niitä kaikkein suosituimpia vieraita ja kauppiaita piti vähän ”voidella” että saatiin yhteistyötä aikaan. Muistan itsekin 2000 luvun alun kun edustajat toivat mukanaan näytteitä ja testituotteita kassitolkulla. Toista se on nykyään, ainakin omalla alalla saa olla tyytyväinen jos saa tuotteet edes hiukan huokeammalla omaan käyttöön. Eikä enää ole kutsuja illanviettoihin tavarantoimittajien kustantamana sadellut entiseen tahtiin. Niin ne ajat muuttuvat mutta silti pidän edelleen tärkeänä myynti-

miesten- ja naisten työtä. Ainakin itse huomaan että helpommin tulee ostettua tuotteita joita edustaja käy esittelemässä. Ja muutenkin on mukava tavata henkilö jonka kanssa tekee kauppaa, monesti rakennan itse mielikuvan henkilöstä esimerkiksi puhelun perusteella ja sitten kun kohtaamme saattaakin vastassa olla ihan jotain muuta mitä olen kuvitellut, aina on ollut positiivinen yllätys! Kyllä kohtaamiset ovat tärkeitä ja antoisia vai mitäpä sanotte tästä: Tapahtuipa 70-luvulla myyntimiesten pikkujouluissa Hotelli Savonsolmussa Pieksämäellä. Tapio Rautavaara oli matkalla Kuopioon keikalle mutta väsymys iski ja hän ajatteli pitää huili tauon Pieksämäellä. Hotelli oli kuitenkin täyteen varattu mutta onneksi siellä oli suulaita myyntimiehiä. Silloinen puheenjohtaja Pentti Hämäläinen tarjosi omasta huoneestaan Tapsalle petipaikkaa. Näin pääsi laulaja lepäämään ja keräämään voimia.

ten järjestämään Vapputempaukseen mutta silloin ei ruokapalkka ihan tainnut riittää. Aurinkoista kevättä ja iloisia kohtaamisia. Pidetään huolta toisistamme! P.S Kun tätä kirjoittelin oli ensimmäiset Korona-tartunnat saavuttaneet Mikkelin. Joten kohtaamisiin taitaa nyt tulla pieni tauko. Aina pitää etsiä asioista positiivinen puoli; nyt perheillä on yhteistä aikaa kun ei ole kiire harrastuksiin ja osa saa tehdä työtkin etänä:)

Muutaman tunnin lepäilyn jälkeen ilmestyi Tapsa sitten kitaran kanssa juhlasaliin ja kertoi tapahtumasta täydelle salille. Kyllä sai Mikkelin myyntimiehet hyvää mainosta. Kiitokseksi hän sitten esiintyi ”ruokapalkalla” ja voitte vaan arvailla miten tyytyväistä porukkaa oli katsomossa. Tämän kohtaamisen jälkeen tuli Tapio esiintymään myös myyntimies-

Seniorit kokoontuvat tiistai-aamuisin Vaihassa Puheenjohtaja Markku Olkkonen kävi vierailemassa senioreiden perinteisessä tiistai -aamun tapaamisessa Asemaravintola Vaihassa. Hauskoja tarinoita kuultiin matkan varrelta! Marskin Viesti 01 | 2020

13


Suomen komeimmat käädyt

P

uheenjohtajakäädyt on olleet käytössä jo kohta 20 vuotta. Nykyisen Myynnin ja Markkinoinnin Ammattilaiset ry:n edeltäjä SMKJ (Suomen Myyntimiesten keskusjärjestö ry) lahjoitti jäsenyhdistyksien puheenjohtajille käytettäväksi äärimmäisen juhlavat ja arvokkaat puheenjohtajankäädyt. Käädyissä on huomioitu jokaisen jäsenjärjestön alueellisia tunnusmerkkejä. Käätyjen luovutushetkellä yhdistyksemme nimi oli vielä Mikkelin Myyntimiehet ry. Käätyjen valmistuksessa on huo-

mioitu Mikkelin historiaa ja oivallisella ja näyttävällä tavalla onnistuttu yhdistämään Mikkelin vaakunasta tuttuja elementtejä kuten Marskin sauvoja kuvaava väliosa ja erityisesti Mikkeliin niin osuvasti sopiva myyntimiesten M-tunnus. Puheenjohtajankäädyille on määritelty hyvin tarkat käyttöohjeet ja erikseen mainitaan, että käytöksen tulee olla tyylikästä ja arvokasta. Niinpä käätyjä käytettäessä tuntuukin siltä, että ryhti väkisinkin paranee ja käyttäjä kasvaa pituutta heti helposti muutaman sentin lisää! MMA Etelä-Savo ry:n puheenjohtaja Markku Olkkonen saa käyttää puheenjohtajankäätyjä yhdistyksen yleisissä kokouksissa ja esimerkiksi yhdistyksen järjestämissä juhlissa ja sisäisillä ja liiton onnittelukäynneillä. Liittokokouksen yhteydessä puheenjohtaja käyttää käätyjä vasta kokouksen jälkeisessä iltajuhlassa. Käädyt riisutaan aina viimeistään klo 24. Puheenjohtajan sijasta kukaan muu ei edes varapuheenjohtaja ole oikeutet-

14

Marskin Viesti 01 | 2020

tu käyttämään puheenjohtajankäätyjä. Useita kertoja puheenjohtaja-aikanani käätyjä kantaneena vakuutan, että saamme olla ylpeitä täällä EteläSavossa Suomen komeimmista MMA yhdistyksen käädyistä. Antti Saarnijoki yhdistyksemme puheenjohtajana 1998 - 2013


Saa häiritä! Hallitus 2020 Markku Olkkonen Puheenjohtaja MMA:n valtuuston jäsen p. 046 9209 462 markku.olkkonen@ outlook.com

Heli Airas Varapuheenjohtaja p. 040 1440525 airas.heli1@gmail.com

Juha Kaipiainen Varainhoitaja MMA:n hallituksen jäsen p. 0400 693 627 juha.kaipiainen@ surffi.fi

Jouko Lätti Urheiluvastaava Tiedottaja p. 040 555 9500 jouko@ vaeltajankauppa.fi

Antti Saarnijoki Koulutusasiamies p.0400 656662 antti.saarnijoki@ kiilto.com

Katja Sikanen Eläkeläisvastaava p. 0500 813 825 katja.sikanen@t-safe.fi

Klaus Kerttula Nuorisovastaava p. 044 785 9742 klaus.kerttula@ secapp.fi

Salla Hyvönen Hallituksen varajäsen p. 050 911 2415 salla@kixit.fi

Marika Auvinen Nettisivuvastaava p. 044 3343012 auvinen.marika@ gmail.com

Eric Eklund Hallituksen jäsen p. 050 0447722 epunposti@gmail.com

Saara Isoaho Hallituksen varajäsen p. 040 507 9276 saara.isoaho@ sanofi.com

Hanna Airas Sihteeri p. 040 513 8889 hanna.airas@gmail.com

Timo Lahti Työttömyyskassan asiamies p. 0400 653197 timo.lahti@ mikkelinautokuljetus.fi

Jouko Salminen Oltermanni p.0400 520 308 josa@surffi.fi

Marskin Viesti 01 | 2020

15


Ideoiden verstas.

Toteutusten takomo.

Mainonnan, viestinnän ja digimarkkinoinnin kokonaispalvelut yhdestä osoitteesta.

Meiltä myös ohjelmallisen ostamisen täsmällisen tarkat tehopalvelut.

MAINOSTOIMISTO

|

VIESTINTÄTOIMISTO

VIESTINTÄPALVELUT TAPAHTUMAT KOULUTUKSET www.saaraliu.fi

SaaraLiu saaraliu saaraliu /in/saaraliu

|

DIGITOIMISTO

LIVE Streaming Mikkelissä 23.-24.9.2020

LÄH LISÄTIETOA

EMPÄNÄ !

Profile for SaaraLiu

Marskin Viesti 01/2020  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded