Page 1

VUOSIKERTOMUS 2018-2019


Rehtorin tervehdys Tulevana syksynä Helsingin Uusi yhteiskoulu täyttää 120 vuotta. Olemme tänä keväänä tehneet yhdessä opettajien, oppilaiden ja opiskelijoiden kanssa pohdintaa siitä, millainen koulu olemme ja millaisella arvopohjalla haluamme toimia. Keskeisimmät asiat, joita näissä yhteisissä pohdinnoissa on tullut esiin on se, että olemme sopivan kokoinen koulu hienolla sijainnilla, tunnemme toisemme ja pystymme olemaan välittävä ja lämmin yhteisö.

Koulu ei kuitenkaan ole pelkkiä seiniä, vaan sitäkin enemmän osaavia ihmisiä. Helsingin Uuden yhteiskoulun opettajat ja työntekijät ovat kuluvana lukuvuonna tehneet työtään kaikella sydämellään ja taidollaan, opetus ja kasvatus johtotähtenä. Olemme saaneet joukkoomme myös neljä uutta opettajaa, heidän haastattelunsa on luettavissa tässä vuosikertomuksessa. Toivotan heidät kaikki tervetulleiksi kouluyhteisöömme!

Koulumme arvoissa korostuu yhdenvertaisuus ja tasaarvo. Tälle pohjalle Lucina Hagman aikoinaan koulumme perusti ja näiden arvojen pohjalta haluamme kouluamme kehittää. Pidämme oppilaistamme ja opiskelijoistamme hyvää huolta, koulumme on hyvä yhteisö, jossa jokainen saa rauhassa kasvaa omaksi (parhaaksi) itsekseen.

Lukuvuoden päättyessä koulussamme pitkään työtään tehnyt terveydenhoitaja Anneli Alvik jää eläkkeelle. Hän on hoitanut koulumme oppilaiden terveyttä jo kahden sukupolven ajan. Kiitän Annelia lämpimästi menneistä vuosista ja toivotan onnellisia eläkevuosia! ••••

Koulumme upea ympäristö tarjoaa hienoja mahdollisuuksia laajentaa opetusta luokkahuoneen ulkopuolelle. Lisäksi koulumme sijaitsee hyvien yhteyksien päässä ja oppitunneilla on mahdollista tehdä paljon erilaisia vierailuita. •••• Tulevana lukuvuonna kaikki lukiot Suomessa aloittavat uuden opetussuunnitelman valmistelun täydellä teholla. Me olemme tämän työn jo lukiossamme aloittaneet ja askelmerkit ensi lukuvuodelle ovat selvät. Koulumme koordioi yksityiskoulujen lukioturorverkoston muodostumista. Yhteistyö ja verkostoituminen ovat ensiarvoisen tärkeitä asioita näin isossa ja haastavassa työssä Helsingin kasvu ja sen kohdistuminen koulumme oppilaaksiottoalueeseen tarkoittaa sitä, että tulevaisuudessa kouluamme pitää myös laajentaa. Koulun lisärakennukselle on tämän lukuvuoden aikana näytetty vihreätä valoa Helsingin kaupungin suunnalta ja alustavia suunnitelmia on jo tehty. Uuden koulurakennuksen suunnittelu on innostavaa ja jännittävää! ••••

Sydämelliset onnittelut kaikille tänä keväänä valmistuville perusopetuksen päättöluokkalaisille ja kevään ylioppilaille. Toivon teille onnea tulevassa elämässä ja oppimisen iloa jatkossakin. Kiitän kaikkia koulumme oppilaita, opiskelijoita, henkilökuntaa hienosti tehdystä työstä. Nyt on aika nauttia suvesta ja hengähtää. Toivotan teille mitä parhainta kesälomaa!

Katri Hirvonen Helsingin Uuden yhteiskoulun rehtori


Lukion lauluesitys "Ruusu on punainen" itsenäisyysjuhlassa.

Tapahtumia vuoden varrelta


Taidetestaajat 2018, eli kuinka Pähkinänsärkijä rikkoi bussin Turussa Helsingin Uuden yhteiskoulun oppilaat osallistuivat syyslukukaudella 2018 Suomen kulttuurirahaston ja Svenska kulturfondenin rahoittamaan Taidetestaajathankkeeseen. Hanke vie kaikki Suomen 8.-luokkalaiset kahdelle taidevierailulle, joista toinen suuntautuu nuoren asuinpaikkakunnalle ja toinen jonnekin muualle Suomeen. Helsingin uuden yhteiskoulun 8.-luokkalaiset pääsivät Vantaalle katsomaan tanssiteatteria ja Turkuun ihastelemaan Pähkinänsärkijää. Ensimmäinen vierailu tehtiin Myyrmäen kulttuuritalo Martinukseen keskiviikkona 26.9.2018. Nykytanssiteoksen At Once, in Helsinki olivat Martinuksen lavalle yhteistyössä tuottaneet tanssiteatteri Raatikko ja Carl Knif Company. Koska esityskielenä toimivat sekä suomi että ruotsi, olimme ladanneet älypuhelimiimme tekstitysaplikaation, jonka avulla esityksen suomennoksia oli mahdollista seurata esityksen aikana reaaliaikaisesti omasta kännykästään. Teos herätti nuorissa katsojissa paljon kysymyksiä, joihin tekijät jaksoivat vastata rauhallisesti ja asiallisesti esityksen jälkeen järjestetyssä keskustelutilaisuudessa. Toisen vierailumme teimme Turun konserttitalolle perjantaina 9.11.2018. Saimme kaikki kasit juuri ja juuri mahtumaan kahteen tilausajobussiin. Turussa Pähkinänsärkijä-esityksen toteuttivat yhteistyössä Turun filharmoninen orkesteri sekä nukketeatteriverkosto Aura of Puppets. Tšaikovskin klassikkobaletin musiikki ja E. T. A. Hoffmannin satu herätettiin varjoteatterin keinoin henkiin.

lähtee kohti Helsinkiä kyydissään 8A, 8B ja puolet 8E-luokasta. C-, D- ja loput E-luokasta valvojineen jäivät sen sijaan odottelemaan korvaavaa ajoneuvoa Skanssin parkkipaikalle. Tunnelma oli aluksi melko pettynyt ja vähän vihainenkin, mutta nopeasti suurin osa oppilaistakin tuntui käsittävän, että välillä suunnitelmiin tulee muutoksia ilman, että se varsinaisesti on kenenkään syy. Me opettajat emme voisi muuttaa asioiden kulkua, vaikka kuinka haluaisimme, eikä bussikuskikaan siihen pystynyt. En kuitenkaan ihan heti keksi tilannetta, jossa olisin yhtä tiuhaan toistellut lauseita, jotka alkoivat joko: “En tiedä, mutta...”, “En osaa sanoa, koska...” tai “Ymmärrän että sinua harmittaa, että...” Vähitellen itse kukin sitten alkoi pohtia sopivia ajanviettotapoja: aika moni kuunteli musiikkia, jotkut lähtivät kauppakeskukseen shoppailemaan tai lataamaan puhelimiaan, ja eräs jopa kysyi: “Niin milloin se itsearviointi pitikään palauttaa sinne Classroomiin? Jos mä teen sen nyt puhelimella.”

Esityksen jälkeen ajoimme syömään kauppakeskus Skanssin Raxiin, ettei kukaan joutuisi kärvistelemään kotimatkaa nälissään. Kun vatsat olivat täynnä, suuntasimme takaisin busseille. Kuski mutisi meille opettajille kummissaan, ettei auto syystä tai toisesta tahdo lähteä käyntiin.

Kun korvaava ajoneuvo sitten useamman tunnin odottelun jälkeen ja pimeän jo laskeuduttua saapui, oli parkkipaikalla suuren urheilujuhlan tuntua. Itse ajattelin siinä vaiheessa, että oli oikeastaan aika hauskaa olla oppilaiden mukana juuri sillä kouluretkellä, koska sen he varmasti ainakin muistaisivat.

Käynnistyskaapelit ja huollosta saadut puhelinohjeet eivät tuottaneet toivotunlaista tulosta, ja noin tunnin pähkäilyn jälkeen päädyimme siihen, että toinen bussi

Ina Mutikainen (kirjoittaja on 8C:n ryhmänohjaaja)


Itsenäisyysjuhla ja syksyn lakkiaiset Syksyn itsenäisyyspäiväjuhlassa sekä lakkiasissa juhlittiin uusia ylioppilaita sekä101-vuotiasta Suomea. Suomen sisällissodasta oli kulunut sata vuotta ja juhlan esityksissä muistetiin tätä surullista tapahtumaa. Syksyn 2018 uuden ylioppilaan puheen piti Anni Huimasalo.


Joulujuhlan viettoa 21.12.2018 Syyslukukausi päättyi joulujuhlan viettoon. Koko koulun väki kokoontyi yhteen viettämään joulujuhlaa, kuuntelemaan ja laulamaan joululauluja. Näin laskeuduttiin yhdessä joululomaan.


Vanhojentanssit 14.2.2019


Penkinpainajaiset 14.2.2019


Musta laatikko -teatteriesitys Koulumme yhdeksäsluokkalaiset pääsivät katsomaan Musta laatikko -teatteriesitystä 27.3. Helsingin Kansallisteatteriin. Musta laatikko on journalismia ja teatteria yhdistelevä esitys, jossa pääosassa ovat Helsingin Sanomien toimittajat ja heidän kertomansa tositarinat. Esityksen kautta oppilaat saivat kuulla erilaisia - iloisia, surullisia, koskettavia, hauskoja ja silmiä avartavia - tarinoita elämästä Suomessa ja maailmalla.


Vaalikevät 2019 ja nuorisovaalit Helsingin Uudessa yhteiskoulussa Vaalivuosi 2019 käynnistyi kuumana koulussamme. Lukio starttasi vaalikevään 2019 eduskuntavaalipaneelilla. Mukana olivat panelistit Matias Pajula (kok), Antti Siika-Aho (kesk), Laura Jokela (ps), Kaarle Hurtig (rkp), Sameli Sivonen (vihr) ja Ajak Majok (vas). Puolitoistatuntisen aikana ehdittiin käydä monia suuria aiheita, joita olivat muun muassa tasa-arvo, koulutus ja opiskelun Helsingin Uuden yhteiskoulun eduskuntanuorisovaalien koulukohtaiset tulokset: Vasemmistoliitto on suurin puolue, maksuttomuus, nuorten sen jälkeen Vihreät ja kolmantena SDP mielenterveysongelmat, työllisyys, perusturva, kestävyysvaje, translaki, brexit, maahanmuutto, lihansyönti ja ilmastonmuutos. Oppilaskunta ja opiskelijakunta järjestivät sekä eduskunta- että euroopanparlamenttivaalit koululamme. Nuorisovaaleissa saivat äänestää kaikki 13-17-vuotiaat.

HUYK:n nuorisovaalit 2019 ja europarlamenttivaalien tulosjulkistus: suurin puolue SDP, sitten Vihreät ja Vasemmistoliitto.


Iltakoulu 7.5.2019 Iltakoulu on yläkoulun oppilaiden suunnittelema koulupäivä: Käytännössä koulupäivä pidetään illalla ja oppilaat kutsuvat perheensä sekä naapuriala-asteiden 5.luokkalaiset mukaan. Iltakoulun ajatuksena on se, että oppilaat saavat suunnitella aiheen, sisällön ja koko iltakoulun hengen oman näkemyksensä ja ryhmähengen mukaisesti. Iltakoulun tavoiteena on lisätä iloa ja yhteisöllisyyttä, madaltaa kodin ja koulun yhteistyötä sekä tehdä asioita yhdessä positiivisessa ilmapiirissä. Iltakoulu järjestetään lukuvuoden lopussa ja yläluokkien oppilaat valmistelevat tulevaa tapahtumaa pitkin kevätlukukautta. Kevään ohjelmana on iltakoulun suunnittelu ja valmistelu, osallistujaverkoston kokoaminen, ohjelman rakentaminen, kutsujen suunnittelu ja lähettäminen sekä luokan yhteisen toiminnan koordinoiminen. Tänä vuonna iltakoulu järjestettiin 7.5.2019 Iltakoulun keskeinen idea on osallistaa oppilaita, nostaa esiin oppilaiden luovuus, tieto ja taito, sekä tukea oppilaiden kykyä suunnitella ja toteuttaa erilaisia projekteja itsenäisesti. Lisäksi Iltakoulu luetaan osaksi ilmiöpohjaista oppimista koulussamme. Opettajien rooli iltakoulussa on lähinnä mahdollistaa oppilaiden näköinen tapahtuma.


RuutiBudjettinuorisokahvila Smoothy Café Pihlajamäkeläiset saivat nauttia toukokuun ajan pop up-kahvila Smoothy Cafén herkulllisesta tarjonnasta. Koulumme oppilaita olivat toiminnassa mukana aktiivisina suunnittelijoina ja tekijöinä Oheisessa kuvassa 9-luokkalainen Ilmari kahvilanpitäjänä. Kahvilan ajan yläkoulun ja lukion oppilaidemme teoksia oli myös esillä Pop-up-näyttelyn muodossa. Teokset ja koko kahvilatoiminta sai niin positiivista palautetta, että syksyllä tämä tarina saa jatkoa.

Ysigaalassa jaettiin palkintoja ja juhlittiin ysejä. Tukioppilaat yhdessä muiden vapaaehtoisten yhdeksäsluokkalaisten kanssa järjestivät perjantaina 17.5 Ysigaalan. Juhlapaikkana toimi Pihlajamäen nuoriosotalo, joka oli kauniisti koristeltu oppilaiden toimesta. Gaalaan osallistui noin 50 päättötodistuksen saajaa. Illassa oli juhlava ja lämmin tunnelma. Ysigaalassa jaettiin tunnustuksia sekä luokkatovereille että heitä opettaneille opettajille.


Kuviksessa tapahtuu


Kuvataidelinjan terveisiä Kuvataideopetuksessa jatkui aktiivinen toiminta kaikilla saroilla. Painotetun kuvataiteen opiskelun aloitti 15 oppilasta ja lukion kuvataidelinjalla opiskelun 18 opiskelijaa. Koulussamme on uskomaton lahjakkuuspotentiaali kuvataiteessa, ja sen upeita tuloksia saatiin jälleen ihailla koulumme käytävillä vaihtuvissa oppilastyönäyttelyissä. Kuvataideopetus näkyy vahvasti myös koulumme juhlissa. Itsenäisyysjuhlan keskeinen teema oli oli kansalaissota, jonka 100-vuotismuistojuhlaa oli vietetty koko vuosi. Lukion lauluryhmä esitti laulun “Ruusu on punainen” (säv. Gerd Natschinski, suom. sanat Sauvo Puhtila). Laulu kertoo kolmesta sodasta, johon suomalaiset ovat osallistuneet viimeisen parin sadan vuoden aikana. Tähän sodanvastaiseen lauluun lukion kuvataidekurssilaiset etsivät historiallisia maalauksia ja autenttista valokuvamateriaalia, joista koostettiin videoeditointiohjelmalla animoiden koskettava kuvaohjelma laulun taustaksi. Laulu esitettiin sekä peruskoulun että lukion juhlassa.

8B teki kuvistunnilla opintokäynnin Kiasmaan. Tutustuimme Hrafnhildur Arnardóttirin eli Shoplifterin värikkääseen näyttelyyn Nervescape VIII.

Huhtikuussa lukion kuvataidelinjalaiset vierailivat taiteilija Katja Tukiaisen työhuoneella. Tukiainen kertoi mielenkiintosiesti ja monipuolisesti työstään ja ammatillisesta kehityksestään. Vierailu oli innostava ja avasi kurkistusreiän taitelijan todellisuuteen. Kuvataideopetukesn uusia yhteistyötahoja olivat Pihlajiston nuorisokahvila ja Viikin kirjasto, joiden seinillä näkyy jatkossa kuvataidetöitä koulustamme. Kuvataiteen lukiodiplomikurssi järjestettiin jälleen syksyn viimeisessä jaksossa. Lukiodiplomeita valmistui 17 kpl. Tehtävänantojen mukaisesti opiskelijat pohtivat mm. rakkautta, marginaalissa olemista ja muovin käyttöä. Töitä esiteltiin jälleen lukiodiplominäyttelyssä A-rakennuksen aulassa. Kuvataiteen lehtorina toimi Paula Miettinen ja tuntiopettajana Kati Riikonen.

Kuva alhaalla: Lukion kuvataidelinjalaiset vierailivat kuvataiteilija Katja Tukiaisen työhuoneella

Lukion baskeriaiset päättivät kuvataidelinjalaisten kuvataiteen opinnot.


Ylempi kuva: Lukio taidekäsityö-kurssilaisten taiteilemia naamioita Alempi kuva: Jasmin Heinosen "pikkudiplomiteos"

Kuvat ylhäällä: Lukion maailmankuva-kurssin kantaaottavia veistoksia

Kuvat vasen alakulma: 8B Pää ja ajatukset, digitaalinen piirros


Kuvat: KU6-kurssin Valo ja pimeys Üljyvärimaalauksia


Englantiluokkien kuulumisia


Hello from the English line teachers! We have certainly kept the students busy this year as well. Meeting another set of seventh-grade English line students was a wonderful chance to start anew with a new vision for the future of the English line which has been a part of HUYK for the past two decades already. It’s us, Maria Koskela and Jussi Henttu who have taken the reins of English line students’ classes in English. Our main goal and wish is to provide more and more English-spoken lessons and English material for those students who pass the laborious entrance exam. The preconception is that they have a wider interest towards anything Englishrelated and they are willing to put themselves at stake to pursue higher goals in life and to achieve outstanding results before entering their upper secondary school lives. Roughly a third of all applicants are admitted to our English line. It’s our hope that we will have goal-oriented applicants in the future as well and ambitious and academic English enthusiasts will find their way to our school. Seventh-graders have had a nice, gradual adjustment period to lower secondary school by having fewer lessons given in English in the seventh grade than they will in the following years of their studies. Courses taught in English included health education, mathematics, physics, chemistry, and three courses in English with one of them being an extra addition to the basic curriculum. Presentations, projects, museum visits, an English novel, and writing fables have filled their year. Eighth-graders were already well adjusted to studying and applying their English skills in many subjects. In physics and chemistry they worked on both group and individual projects and presentations. Memorable visits were made to the historic observatory on Tähtitorninmäki in Helsinki, and to the water purification plant in Viikinmäki. Health education lessons were spent strolling the streets of Helsinki, visiting (and tasting) the delicious factory of Fazer and sledding on the hills of Pihlajamäki.

This fabulous class has also read two English classics this year, The Great Gatsby and The Catcher in the Rye. Ninth-graders finally had the moment they had eagerly been waiting for in September 2017. Meeting at Helsinki-Vantaa airport at 6 in the morning. We stayed the following 7 days in Cheltenham but also visited cities of Oxford, Gloucester, Cardiff in Wales and London. The Black Country Living Museum was in Dudley and it is one of the most extraordinary


open-air museums in the UK with its 26 acres of land. We had a guided tour giving us an insight into 300 years of history in the Cotswolds. The most memorable things for the students were the visit to an underground mine and the carousel rides provided for the students at higher than normal speed. The class acted more as a united front after the trip. The final highlight of the ninth-graders’ school years in the bilingual advanced English class of HUYK will be the HELIMUN conference they will attend in Kulosaari Secondary school in May. It will be a two-day simulation of a United Nations session in which all the students have a role representing a nation with real life information on them. Together with other bilingual students from the capital area of Helsinki they will seek, through discussion and debate, solutions to problems of the world such as human rights issues, rights to privacy in the digital era, and radioactive waste management. Naturally in English. The core of all lessons with our English line students have been the liveliest and most enjoyable conversations throughout the year. We have been able to witness many of the students exceeding their previous English skills and witnessed the gradual development especially among the ninth-graders. Their gratitude about their English line studies embraces us now at the end of their lower secondary school years. It is now time to enjoy the fruits of their own labors. We hope to have made a difference. With love, Maria and Jussi


Terveiset HELIMUNista 2019 HELIMUN eli Helsinki International Model United Nations on kaksipäiväinen YK:ta simuloiva tapahtuma, joka järjestetään Kulosaaren Yhteiskoululla. Koulumme englantipainotteisen 9.-luokan oppilaat pääsivät 7.-8.5.2019 edustamaan eri YK:n jäsenmaita ja keskustelemaan kansainvälisistä ongelmista YK:n istuntoja jäljittelevissä kokouksissa. Tapahtumaan valmistauduttiin koko kevään ajan.


MATKOJA JA KANSAINVÄLISYYTTÄ


Euroscola 25.-29.11.2019 Marraskuussa 12 lukiolaistamme osallistui Euroopan unionin parlamentin nuorisoistuntoon Strasbourgissa. Samalla matkalla he vierailivat myös toisessa EU-pääkaupungissa Brysselissä ja tapasivat suomalaisia EU-parlamentaarikkoja. Sunnuntai 25.11.2019 Lähdimme 12 lukiolaisen ja apulaisrehtori Saara Ikosen kanssa kohti Euroscola-tapahtumaa Strasbourgiin ja Brysseliin klo 5.20 aamulennolla. Lensimme aamulla 25.11 Saksaan ja sieltä köröttelimme bussilla Strasbourgin hotellille. Matka sujui hyvin mukavasti, vaikka saavuimmekin hotellille hyvin väsyneinä. Siitä huolimatta lähdimme heti kohti nähtävyyksiä. Kävimme muun muassa syömässä, kiertelemässä kaupunkia, museossa ja illalla lähdimme levättyä joulutorille. Maanantai 26.11.2019 Toisen päivän alkajaiseksi menimme käymään Strasbourgin Notre Damen katedraalissa ja otimme yhdessä hienon valokuvan katedraalin edessä, koska


katedraali on niin mahtava ja hieno. Kävimme myös Palais Rohanissa, jossa oli samaan aikaan kolme eri näyttelyä. Sen jälkeen menimme taas kerran syömään ja kiertelemään kaupungille. Tiistai 26.11.2019 Euroscola-päivä Saavuimme Strasbourgin Euroopan parlamenttiin kello 7.30. Meidät vastaanotettiin sisäänkäynnillä ja vietiin turvatarkastuksen läpi. Turvatarkastuksen jälkeen meidät jaettiin eri ryhmiin aiheidemme perusteella. Ryhmien muodostamisen jälkeen meidät vietiin ruokasaliin syömään aamiaista. Samalla saimme tutustua muiden koulujen oppilaisiin. Istuntosalissa esittelimme oman koulumme ja kuuntelimme muiden koulujen esittelyt. Euroopan parlamentin virkamiehet kertoivat meille Euroopan unionista ja sen toiminnasta, jonka jälkeen virkamiehet vastasivat meidän kysymyksiimme. Istunnon jälkeen menimme lounaalle Euroopan parlamentin ravintolaan ja pelasimme Eurogame-peliä. Eurogame-pelin jälkeen keskustelimme ryhmissä erilaisista tavoista, miten voimme parantaa Euroopan unionia. Esittelimme ideamme Euroopan parlamentin istuntosalissa ja äänestimme erilaisista “tärkeistä” aiheista. Lopussa oli Eurogame-peli finaali ja Eurooppa-hymni. (Ly oli finaalissa!!! whooooo, hyvä Ly!) Ohjelma päättyi kello 18.00.


27.-29.11.2019 Bryssel Saavuimme illan sarastaessa Brysseliin. Matkan varrella pysähdyimme Luxemburgissa syömässä ja kahvilla. Brysselissä kauniit katovalot olivat jo syttyneet ja ne valaisivat kauniisti Brysselin pieniä ja kapeita katuja. Kun olimme saaneet matkatavaramme purettua ja jotain parempaa päälle, niin suuntasimme yhteistuumin kiertelemään kaunista hämärää kaupunkia ravintolaa etsien. Seuraavana aamuna aamupalamme syötyä suuntasimme etsimään Brysselin nähtävyyksiä, kuten kuuluisaa Pissaavaa poikaa ja - tyttöä. Brysselin kapeat kujat ja kadut notkuivat suorastaan erinäisiä suklaa - ja vohveli puoteja. Niiden ihana tuoksu valtasi nenämme. Iloksemme löysimme hotellimme vierestä fantastisen museon, jossa pyöri paraikaa Van Gogh:in näyttely. Joten pitihän se nyt nähdä. Aikanamme Brysselissä pääsimme myös vierailemaan EU:n toisessa parlamentissa, joka oli myös mielenkiintoinen kokemus. Iloksemme paikkaa meille oli esittelemässä Merja Kyllönen ja Henna Virkkunen. Tämä antoi kokemukselle aivan uuden säväyksen. Viimeisenä päivänämme Brysselissä kiertelimme kaupungin kauppoja ja ostimme tuliaisia läheisille.


Johannes aus Deutschland sagt Hallo! I’m Johannes, I’m sixteen years old and I’m from Germany. I live in a small city in the north of Germany where I have three siblings and all of them are older than me. Before I came here as an exchange student I visited Finland once because we had a Finnish exchange student in our family in 2011/12 and we visited him and his family in the summer of 2013. We drove around in the country, visited some cities and saw the beautiful landscape of Finland.

The language is another topic I want to write about. I think learning a new language is always a difficult thing but it’s much easier if you are in a country where all people are talking this language all the time and you have no choice but listening to it and trying This is also one of the reasons I chose Finland as the to understand what the person is saying. That’s why country I want to do my exchange year in because it I think that it is easier to learn Finnish than I was a great experience and very impressive. Another expected. There are some Finnish words which are, reason I wanted to come to Finland was that I wanted for me, a bit better than others because they are to experience a winter with a higher chance of having funnier or easier to learn or just sound really nice. snow and ice than in Germany. Some examples of this are the word “kysymys” (auf I think the biggest differences between Germany and Deutsch die Frage) which just sounds really balanced Finland lay in the education. Here in Finland, the and nice or even such small words as “joo” (in school is much more modern than in Germany. We German Ja or Sicher) because it’s just simple and are not using any computers in most of the German nice. schools and I didn’t even hear about things like Google Classroom or Kahoot! before I came here. I think my favorite experiences here in Finland were The relations between students and teachers is also finding new friends and the beginning of the year very different in Germany. We have to talk to the when we arrived in Finland and I met all the other teachers as if they were at least two steps above the exchange students and we formed new friendships students and here it’s more like a friendly relation. really fast. Another big difference is the system with the “Jaksot”. In Germany, we have to semesters and the exams are across these semesters and not all at the same time. We also have about 10 to 13 different subjects in the same week, but most of them just once a week. Until the 11th grade, which resembles the first year in Finland, we study in classes, in the 12th and 13th grade, we have courses like the ones in the lukio. The Finnish culture is not too different from the German one but, of course, there are some differences. There is the prejudice that all Finns are very shy, which I can’t really support, but I think Finnish people are still a bit shyer than the average German.

I am very happy here and I think it was a good decision to go on exchange. Of course, it’s not always easy, sometimes you are homesick and miss your family or friends or you have other problems but there is always somebody who can help you so I think in the end, at least for most of the people who chose to go on exchange, it is definitely worth it. If you think an exchange year is interesting and you would want to do it too, you could inform yourself on http://www.yfu.fi. YFU is the non-profit organization I used to come here. From Finland, you can go to more than 30 different countries on all continents. There are different, very good organizations as well but I think YFU is a very good


Kuulumisia oppitunneilta Koulun viihtyisä lähiympäristö ja Helsinki kaupunkina ovat monien mahdollisuuksien oppimisympäristö. Opintoretket tuovat opiskeluun vaihtelua, eri aistien välittämät elämykset ja kokemukset rikastuttavat osaamista ja tukevat laaja-alaista oppimista. Tässä pieni kurkistus oppitunneille, lukuvuoden retkiin ja tapahtumiin.


Historia ja yhteiskuntaoppi Helsingissä on monia hienoja historiallisia kohteita, joten historian ja opiskelua on luontevaa siirtää luokkahuoneen ulkopuolelle. Yhteiskuntaopissa tehdään paljon opintoretkiä. Tänä vuonna käytiin mm. eduskuntatalossa. käräjäoikeudessa, osallistuttiin ilmastonmuutosmielenosoitukseen, kierreltiin vaalitoreja, tehtiin yritysvierailuja ja osallistuttiin Helsingin yliopiston tieteiden yöhön.

Lukion YH3-kurssilaiset osallistuivat ilmastonmuutosmielenosoitukseeen. Alakuvat: YHkurssilaiset Pelko-näyttelysstä ja eduskuntatalossa seuraamassa suullista kyselytuntia

1800-luvun Suomeen perehtymässä kansallismuseossa (HI 7A)

Toisen maailmansodan opiskelua strategiapelin avulla (HI 8B)

Lukion taloustiedonkurssi tutustamassa Varustelekaan. Alakuvassa opiskelijat ovat Helsingin käräjäoikeudesssa


Kotitalous Syyskuussa 7. luokat perehtyivät kiertotalouteen Luontoliiton tarjoamalla luennolla. 8. luokan valinnaiskurssina alkoi ensimmäistä kertaa tänä syksynä hygieniapassin suorittamiseen valmistava kurssi. Syyskuussa 9. luokan valinnaiskurssilla Hävikki-battle yhteistyössä Motivan ja S-ryhmän kanssa. 7. luokkien kotitalousryhmät vierailivat keväällä Helenillä. Energianäyttelyssä tutustuttiin energiaan havainnollistavien esimerkkien avulla. Tietoa saatiin Helsingin energiantuotannosta, uusista hankkeista sekä energian merkityksestä ihmiskunnalle. Lisäksi saatiin konkreettisia vinkkejä omaan energiankäyttöön. (Kuvassa oppilaita 7 b:ltä) Fysiikka ja kemia

Kotilaloudessa vierailtiin Helenillä

Ympäristökurssilaiset (FYKE) vierailivat Heurekassa tutustumassa luonnontieteiden ihmeisiin. Viikinmäen jätevedenpuhdistamolla 8-luokkalaiset tutustutuivat jäteveden puhdistuksen vaiheisiin (kuva). 9-luokkalaisia kävi Helenin Energiatorilla hankkimassa tietoa energian tuotannosta, energian kulutuksesta ja ympäristövaikutuksista. Liikunta Lämmin syksy mahdollisti liikkumisen ulkona pitkälle syksyyn asti. Liikuntaa harrastettiin monipuolisesti lähialueen urheilukentillä, tekonurmella ja luonnossa. Peruskoulun kevätkausi aloitettiin liikunnassa jäälajien parissa. Kevään edetessä pidemmälle harjoiteltiin uintia, perustekniikoita ja hengenpeastustaitoja. Uinnin rinnalla painotettiin kestävyyskunnon kohentamista. Loppukeväästä liikunta siirtyi pääosin ulkotiloihin, pesäpalloon ja muihin ulkoliikuntamuotoihin painottuen. 8. luokan valinnainen liikuntakurssi kävi testaamassa Tapanilan kiipeilykeskuksen seinien tarjoamaa haastetta. Lukion liikuntakursseilla vierailtiin mm. Myllypuron liikuntakeskuksessa, lähialueen kuntokeskuksessa sekä valinnaisella kurssilla Tapanilan Kiipeilykeskuksessa. Loppukeväästä siirryttiin pesäpallon pariin. Syyskuussa koulumme järjesti futisturnauksen alkulohkon Helsingin lukioiden opiskelijaliikunnan

8. luokan valinnaiskurssilaiset vierailivat keväällä Hotelli- ja ravintolamuseossa. Vierailun aiheena oli suomalainen ruokaja ravintolakulttuuri sekä leivonta. (Kuvassa Kiia Nykänen ja Divora Yonas Fsshaei)

Viikinmäen jätepuhdistamolla.


poikien jalkapallosarjassa. Oma joukkueemme saavutti turnauksessa yhden voiton ja kärsi yhden tappion. Lukion pojat osallistuivat myös Helsingin lukioiden salibanysarjaan. Runsaslukuisen osanoton saanut liikunnan syventävä LI03/LI5 kurssi liikkui innokkaasti ja aktiivisesti lähialueen liikuntamahdollisuuksia hyödyntäen. Kurssin loppuhuipennus koettiin Salmisaaren liikuntakeskuksessa, jossa ryhmä laittoi sisäisen komentoketjun järjestykseen Megazone -laserpelin keinoin. Elämänkatsomustieto Elämänkatsomuksen tunneilla 8-luokkalaiset vierailivat Heurekassa Suomen tulevaisuutta kartoittaneeseen interaktiiviseen näyttelyyn. Yhdeksäsluokkalaiset tutustuivat Poliittisen valokuvan festivaaliin Valokuvataiteen museossa ja vierailivat jatushautomo Demos Helsingissä. Lisäksi saimme vierailijaksi Päivin, joka kertoi meille kokemuksistaan ihmisoikeustarkkailijana Palestiinassa. Etenkin tämä jäi oppilaiden mieliin. Lukiolaiset tutustuivat elämänkatsomustiedon toisella kurssilla uuden Amos Rexin mykistyttävän upeaan TeamLabin digitaalisiin maailmoihin. 4. ja 5. kursseilla teimme hienon yhteisen zine-lehden ja teimme vierailun Tekniikan museoon

Evankelisluterilainen uskonto Opintoretkillä on on tutustuttu eri liikkeiden toimintaan, kirkolliseen symboliikkaan, arkkitehturiin ja esineistöön. Peruskoululaisia retket ovat vieneet Pihlajamäen kirkolle ja Malmin hautausmaalle, tehty kirkkokierroksia, tutustuttu Uspenskin katedraaliin ja Malmin Saalemin Lukiolaiset ovat vierailleet esim. juutalaisten synagogassa ja Uspenskin katedraalissa, Tuomasmessussa, Helsingin yliopistolla, Kansallismuseossa sekä tehneet kenttätyötä Pihlajamäen kirkon eläkeläispiirissä.

Uskonnon opetusharjoittelija pitää aamunavauksen persialaisesta uudesta vuodesta 9. luokkalaisile


Ruotsi Ruotsin kielen kerho Svenska Klubben aloitti lukuvuoden toimintansa käymällä elokuvissa katsomassa Mamma Mia: Here we go again -elokuvan. Hyvästä musiikista ja juonenkäänteistä nauttivat sekä oppilaat että opettajat. Kauhujen keittiössä vain mielikuvitus on rajana! Halloweeniä juhlistettiin leipomalla toinen toistaan hurjempia Halloween-herkkuja, kuten hämähäkkimuffinseja, verestäviä vaahtokarkkisilmiä ja kalmankalpeita sormia.

Huikan svenksaklubilaiset kävivät katsomassa modernin version Grimmin veljesten klassikkosadusta Hannu ja Kerttu.

Perinteinen Lucinanpäivän kulkue

2.2.2019 koululla järjestettiin alumni-tapahtuma, jossa entiset ja nykyiset koulun opiskelijat kohtasivat. Keskusteltiin mm. yliopisto-opinnoista, stressistä ja oppimisesta.


Biologian ja maantiedon tunneilla peruskoululaiset retkeilivät koulun lähiympäristössä; puistoissa, metsässä ja Longinojan varressa. Tutuksi tulivat myös Viikin luonnonsuojelualue, Luonnontieteellinen museo ja Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha. Lukion BI5-kurssilaiset vierailivat syksyllä Heurekassa ja keväällä Helsingin yliopistossa biotieteiden tutkimuslaboratiorioissa Kuva ylhäällä: Kahdekasasluokkalaisia Vanhankaupunginlahdella lintuja seuraamassa Alhaalla: BI5: vierailu Helsingin yliopistolle, vierailu tutkimuslaboratorioissa ´ Kuva seuraavalla sivulla: Luonnon tutkimusta koulun lähipurolla Longinojalla. Näkyykö taimenia?

9-luokkalaiset Kaisaniemen talvipuutarhassa biologian tunnilla


Hyvinvointia kaikille 7-luokkalaisille Lukuvuonna 2018-2019 on Ilmiöpohjaisen oppimisen teemana ollut seitsemänsillä luokilla HYVINVOINTI. Kaikkien yläkoulunsa meillä aloittaneiden hyvinvointi mielessä sekä antoisan ja innovatiivisen ryhmänohjaajien yhteistyön seurauksena olemme saaneet viettää mukavia päiviä tutustuttaen nuoria yli luokkarajojen toisiinsa ja varmistaneet näin jokaiselle kavereita koulussamme. Seiskat ovat jokaisen jakson aikana viettäneet niin sanotun HYVINVOINTI-päivän. Ensimmäisessä jaksossa koko porukka vietti päivää lyhyen lauttamatkan päässä Kaivopuiston rannasta kauniilla Uunisaarella. Toisessa jaksossa retkeilimme katsomaan Korkeasaaren eläimiä nauttien samalla grilliherkuista. Kolmannessa jaksossa vietimme lautapelien parissa antoisaa iltapäivää pienen purtavan äärellä. Neljännessä jaksossa lähdimme urheilullisesti keilaamaan. Viidennessä jaksossa suuntasimme kohti Vantaata ja vierailimme herkullisella Fazerin tehtaalla kuunnellen samalla pienen katsauksen Fazerin nykyhetkestä menneisyyttä unohtamatta. Nykyisen jakson lopulla vietämme ulkoilupäivää erilaisten visailujen parissa. Kaikki nämä retket ovat onnistuneet rakentamaan luokkien välille yhteishenkeä ja toivottavasti keventämään tunnelmaa tulevina vuosina sekoitetuissa valinnaisaineryhmissä. Hyvinvointiterkuin Maria, Kati, Marja-Leena, Snejana ja Maija

Nauru raikui ja keilat saivat kyytiä Tapanilan keilahallissa.

Fazerin vierailukeskuksessa saimme opastetun kierroksen päätteeksi maistella herkkuja aina suklaasta lakritsiin.

Makkaranpaistoa Korkeasaaren kodassa. Seiskaluokkalaiset odottamassa pääsyä lauttaan, joka kuljetti meidät tuuliseen Uunisaareen.


7 lk. ilmiöteos . Teema hyvinvointi ja aiheena ystävyys. Mukana 7E, kuivataideluokan 7B painotteiset ja käsityön opiskelijoita


Love the problem! Lukion teemaopintokurssi Love the Problem on upea kurssikokonaisuus. Opiskelijat tutustuvat desingajatteluun ja lähtevät ratkaisemaan oikean elämän ongelmia asiantuntijoiden ohjauksessa. Kurssin liittyy hckathon-tapahtuma, jossa omaa ongelmanratkaisua hiotaan asiantuntijoiden avulla ja harjoitellaan hyvän pitchauksen koostamista sekä esiintymistä. Kurssi järjestettiin Opetushallituksen rahoittamana ja siinä oli mukana Aalto yliopiston Desin Factory

Kuvat ylhäällä ja vasemmalla: Love the problem -kurssin aloitus Aalto yliopistolla. Opiskelijat hiovat ideoitaan ja pohtivat käytännön toteutusta

Kuvat ylhäällä ja vasemmalla: Love the problem -kurssin aloitus Aalto yliopistolla. Opiskelijat hiovat ideoitaan ja pohtivat käytännön toteutusta


Koulun uutta ja vanhaa väkeä. Tukarit ja tutorit Oppilas- ja opiskelijakunta


Terveydenhoitaja Anneli Alvik jää eläkkeelle 8E-luokan Reea, Jenna ja Sanna kävivät haastattelemassa terveydenhoitaja Anneli Alvikia, joka jää tänä keväänä eläkkeelle Helsingin Uudesta yhteiskoulusta. Anneli kertoi muun muassa, mikä hänen työssään on muuttunut sitten vuoden 1984 ja mitä hän jää eniten kaipaamaan. Mikä sai sinut lähtemään terveydenhoitajan uralle? Olin ensin 2 vuotta sairaanhoitajana, ja sitten lähdin erikoistumaan terveydenhoitoon. Opintojen aikana, heti kouluterveydenhuollon harjoittelun jälkeen, tiesin löytäneeni oman alani.

paljon aikaa. Nykyään meidän oletetaan kirjaavan tietoja paljon aiempaa monipuolisemmin. Tiedot kirjataan potilastietojärjestelmään. Myös uudistuneet lait ja asetukset ovat muuttaneet työtä.

Oliko tämä ensimmäinen työpaikkasi? Olen työskennellyt sairaanhoitajana sairaaloissa sekä terveydenhoitajana terveysasemalla ennen kouluun tuloa.

Onko sinulla ollut urasi aikana joitain mieleenpainuvia juttuja? Paljon on mieleen painuneita asioita. Muistan edelleen ihan alkuvuosiltakin asioita ja oppilaita, joita en koskaan unohda.

Jos et olisi terveydenhoitaja, mikä haluaisit olla? Lukioaikana mietin myös historian opintoja.

Kun olet nyt jäämässä eläkkeelle, mitä jäät kaipaamaan työstäsi? Jään kaipaamaan eniten oppilaita, koska he ovat Mitä työhösi kuuluu? todella upeita. Jään kaipaamaan myös Suurin osa työajasta kuluu oppilaiden kanssa koulua työympäristönä. Vuodet ovat menneet todella keskustellen terveystarkastuksissa tai nopeasti, ja työ on ollut antoisaa, seurantakäynneillä. Työn perustana on terveen vaikka välillä myös raskasta. Mutta jos minun pitäisi kasvun ja kehityksen tukeminen. Mieliala, jaksaminen valita ammatti uudelleen, valitsisin ja tietysti koulunkäyntiasiat nousevat usein todennäköisesti silti terveydenhoitajan ammatin. keskusteluissa esiin. Työtä teen yhteistyössä koululääkärin sekä muun koulun Oletko saanut työsi kautta paljon ystäviä? oppilashuoltohenkilöstön kanssa. Olen. Tapaan joitakin meidän koulun työntekijöitä Miten työsi on muuttunut vuosien varrella? Tiesin, että tätä kysyisitte! Työ on muuttunut koko ajan monipuolisemmaksi. Yksi oleellinen muutos on yhteydenpito vanhempien kanssa. Se on lisääntynyt paljon. Kun tulin kouluun vuonna -84, se ei kuulunut työnkuvaamme. Nykyään olen vanhempiin yhteydessä lähes päivittäin. Vanhemmathan kutsutaan myös terveystarkastuksiin mukaan. Myös tietokoneen tulo on muuttanut työtä todella paljon. Siitä on toki hyötyä, mutta kirjaaminen vie

myös vapaa-ajalla. Olen ystävystynyt myös monien kollegojeni kanssa ja saanut ystäviä eri työpisteistä. Mitä ajattelit tehdä eläkkeellä? Aion ratsastaa, harrastaa liikuntaa, nähdä ystäviä ja lukea kirjoja. Aloitan italian kielen opiskelun uudelleen ja hankin museokortin. Mainitsit kirjojen lukemisen. Onko sinulla jotain lempikirjaa? Pidän Mika Waltarin kirjoista. Tykkään dekkareista, kunhan eivät ole liian raakoja. Myös historialliset kirjat kiinnostavat, varsinkin Euroopan historiasta kertovat.


Lukuvuonna 2018–2019 aloittaneet uudet opettajat MAIJA ANTILA, ERITYISLUOKANOPETTAJA Haastattelijat: Sampo, Topias ja Emma (8E) Miksi valitsit opettajan työn? Olen jo ensimmäisestä luokasta lähtien halunnut olla opettaja, ja leikin lapsena aina kotona opettajaa. Olin luokassa aina se, joka auttoi muita oppilaita ja opettajaa. Niinpä se sitten tuntui luontevalta valinnalta. Oletko ollut muualla töissä? Joo, olen ollut itse asiassa monessakin eri työpaikassa. Olen aloittanut alakoulun opettajana, ja olen ollut laaja-alaisena erityisopettajana. Sitten tulin tänne. Missä kävit koulusi? Kävin lukioon asti koulun Riihimäellä, koska asuin siellä. Sitten muutin Hämeenlinnaan asumaan, ja opiskelin siellä opettajaksi. Miksi tykkäät olla tässä koulussa? Täällä on tosi hyvät työkaverit ja mukava luokka, joiden kanssa on kiva työskennellä. Täällä on jotenkin hyvä ilmapiiri. Tykkäätkö työstäsi? Kyllä! Ei tätä varmaan voisi tehdä, jos ei tästä tykkäisi. VESA KORKKULA, FILOSOFIA JA ELÄMÄNKATSOMUSTIETO

Haastattelijat: Teea, Anastasia ja Miro (8E) Oletko opettanut muissa kouluissa aikaisemmin? Valmistuin 2013 opettajaksi, ja olin sijaisena kymmenissä eri lukioissa puolen vuoden aikana. Vuoden 2014 alusta olin Oulunkylän yhteiskoulussa filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajana yli neljä vuotta. Nyt olen täällä, ja olen iloinen, koska olen saanut vakituisen paikan opettajana.

Mikä on sinun lempiaineesi opettaa? Ensisijaisesti filosofia, mutta riippuu ryhmästä. Jos oppilaat ovat innokkaita ja motivoituneita, ei aineella ole niin väliä. Mutta filosofia on kuitenkin läheisin aine. Sitä olen itse opiskellut pääaineena yliopistossa. Miksi halusit olla juuri opettaja? Koska jo lukiossa huomasin, miten paljon filosofia minua kiinnostaa. Yliopistossa mietin, mitä teen opintojen jälkeen. Hoksasin heti, ettei minusta tule tutkijaa, koska tutkijat joutuvat enimmäkseen lukemaan ja kirjoittamaan yksin. Minä haluan olla


ihmisten kanssa tekemisissä. Mikä on parasta työssäsi? Asioista innostuneet oppilaat Oletko tehnyt muita töitä kun opettanut? Olen. Lapsena jaoin lehtiä. Olen ollut töissä myös varastossa ja Unicefin feissarina. Olen myös tehnyt kymmenen vuotta dj-keikkoja.

Millaista musiikkia kuuntelet? Kuuntelen kaikenlaista rap-musiikkia, monenlaista koneellista musiikkia, ja parin viime vuoden aikana olen alkanut kuunnella myös jazzia. Seuraatko mitään sarjoja? Game of Thronesia, jonka viimeinen tuotantokausi juuri alkoi. Lempisarjani on Black Mirror.

Jos et olisi opettaja mikä haluisit olla? Luulen, että olisin töissä jossakin kansalaisjärjestössä. Jos sillä jotenkin pystyisi viemään maailmaa parempaan suuntaan. Onko sinulla harrastuksia? Ykkösharrastus on skeittaus. Olen harrastanut sitä 21 vuotta. Nykyään myös pyöräilen paljon. Kuljen yleensä esimerkiksi työmatkani pyörällä. Dj-keikoilla tietysti soitan levyjä. Olen myös ruvennut pelaamaan. Luetko kirjoja? Joo, aika paljon: omaan työhöni liittyvää populaaria tiedekirjallisuutta. Lempikirjani on Yuval Noah Hararin Sapiens: Ihmisen lyhyt historia.

MIRJAMI TAHKOLA, SAKSA JA RUOTSI Haastattelijat: Eetu, Max, Henri ja Matias (8E) Mitä odotat tulevilta vuosilta? Odotan, että saisin paljon hyviä kokemuksia. Odotan itseltäni ammatillista kehitystä, ja että saan tutustua paremmin työkavereihin ja ennen kaikkea että saan työskennellä täällä. Miksi päätit alkaa juuri ruotsin ja saksan kielten opettajaksi? Innostuin saksan kielestä, koska kielessä on upea tapa luoda sanoja. Se oli hyvin matemaattista, ja minä tykkäsin siitä sen takia. Ruotsia opetan, koska se on lähellä oleva tärkeä kieli kaikin puolin.


Mikä on parasta ruotsin ja saksan kielen opettamisessa? Se että Suomessa on iso vapaus sen suhteen, miten opettaa. Saa olla luova. Lisäksi työssä on paljon haastetta, ja siinä saa olla tekemisissä nuorten kanssa. Onko ruotsin tai saksan kielen opettaminen rankkaa tai vaikeata? Mikä siinä on erityisen hankalaa? No opettajalle ensimmäiset vuodet ovat aina vaikeita, ja on se rankkaa, että on välillä pitkiä työpäiviä. Erityisesti uuden ryhmän kohtaaminen on haasteellista, koska silloin pitää katsoa, mikä on ryhmän taso. Se mikä on toisille haasteellista, voi olla toisille helppoa. Haastavaa on myös yksilöllinen arviointi. Kumpaa on vaikeampaa opettaa ruotsia vai saksaa? Kumpaakin yhtä vaikeaa ja yhtä helppoa. Kun olen saksaa opiskellut pidempää, on se ehkä kuitenkin jollakin tavalla helpompaa. Molemmissa on kuitenkin samantyyppisiä työtehtäviä ja haasteita. Onko kouluruoka hyvää? Tottakai! Täällä on yhtä hyvää ruokaa kuin viime koulussa, jossa työskentelin. Sielläkin tehtiin ruoka paikan päällä.

Oletko halunnut olla jonkun muun aineen opettaja kuin musiikin? Psykologian ja ranskan opettaminen on kiinnostanut minua. Mikä on musiikin opettamisessa parasta?

TUULI SAARNIO-PALOMÄKI, MUSIIKKI Haastattelijat: Essi, Henna, Kia ja Minttu (8E) Miksi halusit tulla opettamaan Huikkaan? Minua kiinnosti tämän koulun yläkoulu ja lukio. Nyt oli hyvä mahdollisuus tulla tähän kouluun töihin. Minkälaista täällä on ollut opettaa? Mukavaa! Täällä on kivoja oppilaita ja kollegoita. Miksi halusit juuri musiikinopettajaksi? Musiikki on aina ollut tärkeää minulle, koska aloitin harmonikan soiton jo 7-vuotiaana. Sitten se on johtanut tähän. Oletko aina halunnut olla musiikinopettaja? En ole aina tiennyt että päätyisin musiikinopettajaksi.

Onnistuminen ja yhdessä tekeminen. Entä mikä ei ole niin kivaa? Joskus isojen ryhmien kanssa äänitaso voi nousta yllättävän korkeaksi. Minkä soittimen soittaminen on kivointa? Harmonikan, mutta kaikkien soittimien soittaminen on kivaa. Minkälaista on työskennellä nuorten kanssa? Mukavaa ja sopivan haastavaa. Palaute tulee yleensä nuorilta aika suoraan. Mikä antaa motivaatiota opettamiseen? Perhe, urheileminen ja se, kun tekee itse kaikkea, esimerkiksi käy kuuntelemassa konsertteja.


Oppilas- ja opiskelijakunnan toimintaa lukuvuonna 2018-2019 Opiskelijakunnan vuosi Lukion opiskelijakunnan hallitus kokoontuu kerran viikossa, ylläpitää koulun juoma-automaatteja ja kioskia, on mukana PLANin kummitoiminnassa, edistää viihtyisyyttä koulussa ja toteuttaa vuosittain Wilmassa lukiolaisten tyytyväisyyskyselyn, jonka tuloksista se tiedottaa rehtorille sekä opiskelijoille. Lukuvuonna 2018–2019 lukion opiskelijakunta mm. järjesti halloweenin kunniaksi ohjelmaa yhdessä peruskoulun oppilaskunnan kanssa ja toteutti glögi- ja piparkakkutarjoilun joulun alla sekä vapputarjoilun vappuaattona. Tämän lisäksi hallitus tuki abiturientteja myöntämällä heille abirekka-avustuksen. Hallituksen jäseniä oli myös mukana johtokunnan ja ruokalatoimikunnan kokouksissa. Lisäksi hallituksen jäsenet valvoivat koululla huhtikuussa eduskuntavaaleihin sekä toukokuussa EU-vaaleihin liittyviä alle 18-vuotiaille järjestettyjä nuorisovaaleja. Puheenjohtajana toimivat Edvard Koliadin (alkusyksystä) sekä Elsa Kohtamäki (loppuvuoden) ja sihteerinä Netta Repo (alkusyksystä) sekä Leila Fasolah (loppuvuoden). Lukion opiskelijakunnan hallitus 3. vsk Dagni Vilu 2. vsk Atte Karpola Tatu Vuori 1. vsk Leila Fasolah, sihteeri Riku Hanazawa Elsa Kohtamäki, pj. Heidi Konttinen Nara Le Muntasir Sheikh Aino Owen Aurora Saunanen Merily-Mi Voogla

1. kuva: Lukion opiskelijakunta järjesti vappuaattona simatarjoilun ja lakittivat Lucinan. 2. kuva: Peruskoulun ja lukion oppilaskunnat järjestivät perinteisen ja suositun Halloweenjuhlan, johon kuului kauhujenkuja ja muita kepposteluja.


Oppilaskunnan terveisiä 2018-2019 Syksyllä 2018 perustettiin jälleen oppilaskunta. Sen tarkoituksena on ideoida ja järjestää toimintaa, joka lisää oppilaiden yhteisöllisyyttä sekä viihtyvyyttä koulussamme. Oppilaskunta ottaa tarvittaessa kantaa koulun toimintaan ja kehittämiseen liittyviin asioihin. Oppilaskunta osallistuu esim. ruokalatoimikunnan kokouksiin ja tekee myös mahdollisuuksien mukaan yhteistyötä lukion opiskelijakunnan kanssa. Hallituksesta valittiin myös edustaja koulun johtokuntaan. Jokainen peruskoulun luokka valitsi varsinaisen jäsenen sekä varajäsenen oppilaskunnan hallitukseen. Varsinaisten jäsenten lisäksi myös varajäsenet saivat osallistua oppilaskunnan kokouksiin ja toimintaan. Oppilaskunnan hallitus kokoontui vähintään kerran kuussa ja välillä kokoonnuimme viikoittain. Oppilaskunnan toimintaa lukuvuoden aikana: Halloweenina järjestimme yhdessä lukion opiskelijakunnan kanssa pukukilpailun, kammokujan ja tarjoilua. Itsenäisyyspäivänä jaoimme koulumme oppilaille itsenäisyyspäiväsuklaat ja ennen joulua vietimme pikkujouluja. Pääsiäisenä piilotettiin paperisia pääsiäismunia, joita vastaan oppilaat ja opiskelijat saivat suklaisen

pääsiäismunan. Lukuvuoden aikana olimme apuna vaalijärjestelyissä ja edustajamme osallistuivat koulun kehittämiseen työpajapäivän muodossa.

Oppilaskunnan aktiivisina jäseninä toimivat lukuvuoden aikana Aino Simula 7A Kati Hottola 7A Tianan Zhou 7B Pyry Lehtonen-Caponigro 7C Matilda Hyytinen 7D Makune Haluyi 7E Elian Sågbom 7E Eino Mervola 8A Leevi Kujanpää 8A Peppi Vähäkuopus 8B Topi Reihimäki 8C Otso Turunen 8C Sanna Lankinen 8E Salla Turunen 9A Ida Rissanen 9A Ilmari Nurminen 9BK Santtu Valtanen 9BK Jessica Vijayarajah 9C Julia Lehtelä 9D


Tukarit ja tutorit oppilaiden ja opiskelijoiden vertaistukena Tukioppilastoiminta

Tutor

Tukioppilastoiminta on panostanut erityisesti seitsemäsluokkalaisten oppilaiden viihtyvyyteen ja ryhmäytymiseen koulussamme lukuvuotena 20182019. Tukioppilaat ottivat osaa syyskuussa 2018 seiskojen ryhmäytykseen, sekä järjestivät seiskoille syyslukukauden aikana yhteisöllisyyttä ja ryhmäytymistä tukevia tapahtumia, kuten Tervetuloa seiskalle-juhlan sekä pikkujoulut.

Uusilla ykkösillä on paljon omaksuttavaa lukioopiskelussa ja heitä varten koulussamme on tutoreita, toisen ja kolmannen vuoden opiskelijoita, jotka osaavat kertoa opinnoista, kursseista, opintojen suunnittelusta oman kokemuksen tuomalla varmuudella. Tutorit pyrkivät auttamaan opiskelijoita ottamaan itse vastuun opiskelustaan jo alkuvaiheessa.

Tutoreiden työ alkoi heti syksyllä koulun alettua, Helmikuussa 2019 tukioppilaat ottivat osaa jolloin he tutustuttivat uusia ykkösiä kouluumme ja vertaisohjaajan roolissa Klaarin Valintojen Stooriin, koulumme erilaisiin käytänteisiin. Tutorit myös joka on kuudesluokkalaisille järjestetty päihdekasvatus- suunnittelivat ja toteuttivat iltapäivän ykkösten ja tunne- ja turvataitomenetelmä. Lisäksi tukioppilaat ryhmäyttämiseksi ja syksyn 2018 ykköset toivotettiin ovat vuoden aikana järjestäneet pieniä, koko koululle tervetulleiksi hauskojen leikkien ja kisailujen kautta. iloa tuottavia tempauksia. Tutorit myös edustivat ja esittelivät kouluamme pitkin vuotta mm. ykkösten vanhempainillassa ja Huhtikuussa 2019 valitaan uudet tukioppilaat ja uusien lukion avoimissa ovissa. tukioppilaiden koulutuspäivä pidetään toukokuussa 2019. Kolmosten jätettyä keväällä koulun ja siten myös tutor-toiminnan, valittiin ykkösistä joukko uusia Lukuvuonna 2018-2019 tukioppilaina toimivat: innokkaita tutoreita, jotka pääsevät tositoimiin Eveliina Karppinen 9A syksyllä 2019. Vanhat ja uudet tutorit tutustuivat Julia Lehtelä 9D toisiinsa ja tutor-toimintaan toukokuussa viettämällä Salli Maanonen 9A yhteistä koulutusiltapäivää. Yassine Ramid 9A Tutorit lukuvuonna 17-18: Suphasiin Saimon 9A Frida Ström 9A 3. vsk Salla Turunen 9A Antinkari Ella, Blomstedt Jasmin, Dannbom Meri, Kajander Tessa, Kauhanen Laura, Kupiainen Joni, Tiirakari Jenni, Vilu Dagni, Välimäki Veera

Kuvassa uusien tukareiden koulutuspäivä ja uudet tukarit.


Opettajat ja henkilökunta Aarnio Vuokko Matematiikka, kemia Abdalla Hamdi Somalin kieli Aho Kalle Matematiikka Antila Maija Erityisluokanopettaja 7E Anttonen Joni Matematiikka, fysiikka Auer Jaana Erityisluokanopettaja, lv 9E Behm Janne Psykologia ja historia Berg Pirjo Tekstiilityö ja kotitalous, lv 8B Engblom Johanna Matematiikka,kemia,Virkavapaa Eränkö Minna Erityisopettaja Grip Marika Oppilaanohjaus pk Hanhirova Anu Opinto-ohjaus, lukio Harjunpää Elina Äidinkieli, virkavapaalla Hasanen Tiina Liikunta ja terveystieto, lv 8D Henttu Jussi Matematiikka, lv 9A Hirvonen Katri Rehtori Hjerppe Marja-Leena Kotitalous, lv 7C Ijäs Päivi Äidinkieli ja kirjallisuus Ikonen Saara Historia, yhteiskuntaoppi, filosofia, apul.reht. Janhonen Eija Matematiikka, fysiikka ,kemia Karhunen Päivi Ruotsi Kemppainen Tatja Englanti Kiiski Asta Erityisopettaja, apul.reht. Kilpelä Tuuli-Elina Musiikin sijainen 6.3.181.3.19 Koponen Elina Äidinkieli ja kirjallisuus Koponen Päivi Äidinkieli,virkavapaa Koponen Riina Matematiikka, virkavapaa Korkkula Vesa Filosofia, elämänkatsomustieto Korpi Saarah Islamin uskonto Koskela Maria Englantipainotteinen opetus, lv 7A Koskinen Ari Tekninen työ, lv 9D Lankia Heini Biologia, maantieto Miettinen Antti Biologia, maantieto Miettinen Paula Kuvataide Mutikainen Ina Äidinkieli, lv 8C Norrgård Vilja Kotitalous, terveystieto, lv 9B Nurmi Suvi Äidinkieli 7.1.-12.4.2019 Raippalinna Tuuli-Anna Biologia, maantieto ja terveystieto, virkavapaa Rantanen Erja Espanja ja englanti Rautakivi Kia Biologia, maantieto , terveystieto

Riikonen Kati Ruutu Antti

Kuvataide, lv 7B Historia, yhteiskuntaoppi, lv 8E Saarnio-Palomäki Tuuli Musiikki 4.3.19 alkaen Salo Sinikka Ev.lut. uskonto ja yhteiskuntaoppi Santala Ville-Matti Liikunta ja terveystieto, lv 8A Silvander Laura Englanti, lv 9C Spelman Ilona Venäjä Still Karoliina Äidinkieli ja kirjallisuus, Suomi toisena kielenä Tahkola Mirjami Ruotsi ja saksa Tapiala Satu Erityisopettaja 1.2.2019 alk Telsavaara Pauli Ortodoksinen uskonto Tilsa Laura Ruotsi ja saksa Tran Phuoc Fysiikka, 7.1.-1.6.2019 Valtchanova Snejana Fysiikka, matematiikka, lv 7D Virpimaa Samu Äidinkieli, virkavapaalla Voltti Leena Fysiikka ja kemia Voutilainen Liisa Resurssiopettaja

Henkilökunta Alvik Anneli, terveydenhoitaja Dementieva Nadja, koulunkäyntiavustaja Fält Minna, koulupsykologi Hakkarainen Pia, kuraattori Hirvonen Katri, rehtori Ikonen Saara, apulaisrehtori Kangassalo Anna-Katri, koululääkäri Kiiski Asta, apulaisrehtori Levit Lea, kouluhuoltaja Rammul Marge, kouluhuoltaja Saarinen Johanna, kasvatusohjaaja Simola Antti, kouluisäntä, atk-tuki Taipola Heli, taloussihteeri Tokola Mikaela, koulunkäyntiavustaja Tornivuori Minna, koulusihteeri Trogen Jaana, kouluhuoltaja


Johtokunta, hallitus ja säätiö Johtokunta

Hallitus

Ulla Artte (johtokunnan puheenjohtaja) Merja Tuoriniemi Tapani Kuusisto Saila Hurme Katariina Nurminen Päivi Karhunen (opettajajäsen) Minna Eränkö (opettajajäsen) Johanna Saarinen (henkilökunnan edustaja) Leena Voltti (luottamusmies) Katri Hirvonen (rehtori, esittelijä) Lisäksi oppilas- ja opiskelijakunnan edustajat

Ulla Artte (hallituksen puheenjohtaja) Anne Salonen (varapuheenjohtaja) Antti Miettinen Jukka Hirvonen Päivi Seikkula Merja Tuoriniemi

1.1.2019 alkaen Johtokunnan puheenjohtaja: Päivi Seikkula Opettajajäsenet: Päivi Ijäs ja Päivi Karhunen Muu henkilökunta: Minna Tornivuori Lukion huoltajat: Kaarlo Lajunen, Aija Somerikko Peruskoulun huoltajat: Leena Hilvonen, Päivi Seikkula, Riittaliisa Kiuru Hallituksen edustaja: Ulla Artte Leena Marttila (luottamusmies) Oppilas- ja opiskelijakunnan edustajat Varalla Minna Eränkö ja Vilja Norrgård (opettaja) Johanna Saarinen (henkilökunta) Susanna Kohtamäki (huoltaja)

23.5.2019 alkaen Ulla Artte (hallituksen puheenjohtaja) Jukka Hirvonen (varapuheenjohtaja) Riitta-Liisa Kiuru Antti Miettinen Päivi Seikkula Aija Somerikko Helsingin Uuden yhteiskoulun säätiö ry Merja Tuoriniemi (säätiön puheenjohtaja 22.5.2019 saakka) Aija Somerikko (säätiön puheenjohtaja 22.5.2019 alkaen) Katri Hirvonen (asiamies ja esittelijä) Liisa Laaksonen Antti Miettinen (varapuheenjohtaja) Jaana Saarinen Maija Virtanen Ulla Artte (sihteeri) Jukka Aalto (rahastonhoitaja)


Stipendit Syksy 2018 1. Uuden yhteiskoulun säätiö Parhaan ylioppilastodistuksen saaneelle 50 euroa Anni Huimasalo L15Vol Laudatureita saaneille ylioppilaille 50 euroa per henkilö Anni Huimasalo L15Vol Camilla Reijonen L15Vol Axel Pasanen L15Vol 2. Uuden yhteiskoulun stipendirahasto 50 euroa Pitkämatkalaisen stipendi Max Lajunen L17Mie

Kevät 2019

1. Uuden yhteiskoulun säätiö (100 euroa) Parhaan ylioppilastodistuksen saaneelle - Jasper Illi L16Stil Laudaturin saaneille (50 euroa, kussakin ylioppilaskirjoitusaineessa yhdelle laudaturin kirjoittaneelle opiskelijalle) - Niina Leinonen L15Vol, psykologia - Niina Leinonen L15Vol, terveystieto - Liisa Kilpikivi L16Stil, lyhyt matematiikka - Jasper Illi L16Stil, uskonto - Jasper Illi L16Stil, ruotsi - Jasper Illi, L16Stil, äidinkieli - Tuomas Turunen L16Antt, englanti - Sarah Hadaya L16Ijäs, suomi toisena kielenä - Valentin Smirnov L16Ijäs, pitkä venäjä

Paras peruskoulun päättötodistus (50 euroa) - Nuutti Hurme 9A Taitoainestipendit taitoaineissa kunnostautuneille peruskoululaisille (5 x 30 euroa) Liikunta: Henri Viljola 8E Musiikki: Anastassia Gladkova 8D Kuvataide: Santtu Valtanen 9BK Kotitalous: Mirka Heino 9C Käsityö: Rupsa Gorghali 9C 2. Uuden yhteiskoulun stipendirahasto, 6 x 50 euroa - Janina Koivisto L15Vol - Liisa Valkama 9BK - Nuutti Hurme 9A - Khatereh Tajik L16Antt - Antti Hiltunen L15Vol - Siiri Ekman 7D 3. Lucina Hagmanin stipendirahasto 4 x 50 euroa - Venla Salo 9BK - Iida Keskinarkaus 7A - Heidi Konttinen L18Kemp - Jasmin Blomstedt L16Ijäs 4. Helsingin Uuden yhteiskoulun Hyvä tyyppi -stipendi 7.-luokkalaiselle, 30 euroa per luokka - Nanna Honkanen 7A - Jennifer Kaivola 7B - Tuomas Malinen 7C - Tessa Orela 7D - Riina Korhonen 7E 5. Kiva-kaveristipendi Pihlajamäen MML (1 stipendi = 2 elokuvalippua per luokka-aste) - Matti Elo 7D - Ilona Koivumaa 8B - Sonja Kaijalainen 9BK


6. Hymytyttö- ja hymypoikapatsaat

15. Englantipainotteisen linjan stipendi-kirja

Hymytyttö: Salla Turunen 9A Hymypoika: Maxim Nappu 9A

-Nanna Honkanen 7A -Matilda Iisala 8A

7. Pohjola Nordenin kirjapalkinto

16. Lukion kuvataidelinjan kirjapalkinto linjan viimeisen (3.) vuoden opiskelijalle (Jaettu baskeriaisissa)

- Ella Salmi L16Ijäs - Ninh Nguyen 9D - Jasmin Blomstedt L16Ijäs 8. Sverigekontakt i Finland kirjapalkinto -Jasper Illi L16Stil - Oona Halonen L16Stil 9. Goethe instituutin kirjapalkinto - Maxim Nappu 9A

- Jasper Illi L16Stil - Saga Juonala L16Stil

17. Hilkka Koskiluoman stipendi uudelle ylioppilaalle, opiskelijat valitsevat hyvän toverihengen luojan 3. ja 4. vuosikurssin ylioppilaista - Jasmin Jalo L16Stil

10. ABB OY:n palkinto fysiikan opinnoissa parhaiten 18. Euroscola-stipendi, 50 euroa menestyneelle ylioppilaalle 100 euroa -Jonna Heino L16Stil 11. Lions Club Pihlajamäki, 6 x 50 euroa - Jussi Ilvesmäki L16stil - Sheikdoon Dahir 8E - Ilmari Nurminen 9BK - Anton Zubovski 9BK - Karolus Framelius 9BK - Vincent De Leon 9E 12. Senioreiden stipendi 2 x 50 euroa -Aaro Lappalainen 9D -Essi Hietula 9A 13. Lukion kirjapalkinto suomen kielen opinnoissa menestymisestä -Jasper Illi L16Stil -Sarah Hadaya L16Ijäs 14. Kasvio-stipendi -Kuutti Niku 8A

-Jasmin Randen L17Ran

19. Heli Maarelan Stipendi Kotitalouden opinnoissa menestyneille, 2 x 50 euroa -Mira Joensuu 7D -Peppi Vähäkuopus 8D 20. Diplomi ja kirja Suomi-Amerikka Yhdistysten Liiton järjestämästä englanninkielisestä kirjoituskilpailusta kymmenen parhaan joukkoon sijoittumisesta -Jasper Illi L16Stil


Lukiodiplomit 2018-2019 Kuvataidediplomit Antinkari Ella Dimitrov Mario Heino Jonna Iivonen Sanni Illi Jasper Juonala Saga Juslin Sara Kalaniemi Kasper Kattilamäki Rasmus Laitinen Elsa Maiste Kristi Perli Melani Rantanen Julia Ryynänen Valo Sandelin Mia Tsernova Sofia Tuominen Emilia

Liikunnan lukiodiplomi: Pipsa Railio Suoritin lukion liikunnan lukiodiplomin lukuvuoden 2018–2019 aikana. Diplomin suorittaminen koostuu 5 osasta: lukion liikuntakursseista, tutkielmasta valinnaisesta aiheesta, portfoliosta, kuntotesteistä sekä erityisosaamisen näyttämisestä.

liikuntadiplomin suorittamisessa oli mielestäni tutkielman kirjoittaminen, koska sitä varten piti ottaa paljon selvää omavalintaisesta liikuntaan liittyvästä aiheesta. Tutkielma oli liikuntadiplomin työläin osio, mutta samalla myös mieleisin ja palkitsevin.

Portfoliossa tarkoitus on pohtia omia liikuntatottumuksia ja omaa suhdetta liikuntaan. Erityisosaaminen voi tapahtua esimerkiksi oman lajin harjoituksissa, kilpailuissa tai muussa vastaavassa, jota opettaja tulee arvioimaan.

Liikuntadiplomin suorittaminen vaati paljon pitkäjänteisyyttä, koska tehtävää oli runsaasti. Koen kuitenkin, että liikuntadiplomia tehdessään oppii paljon omasta lajistaan sekä itsestään harrastajana.

Omalla kohdallani erityisosaamisen näyttäminen tapahtui niin, että liikunnanopettaja tuli katsomaan vyökoettani taekwondossa. Opettajan lisäksi vyökoetta oli arvioimassa salimme päävalmentaja sekä aikaisempi otteluvalmentajani. Tutkielman kirjoitin liikkuvuusharjoittelun tärkeydestä taekwondossa. Mielenkiintoisinta


Ylioppilaat syksy 2018 ja kevät 2019 Syksy 20181 Donkor Vanessa Eloranta Tia Huimasalo Anni Moisala Nina Mäki-Mikola Pekka Naukkarinen Nelli Olin Janika Pasanen Axel Reijonen Camilla Repo Anna Singh Gurleen Suikki Mikael Takalo Aleksi Uutela Valtteri Veikkolainen Oskari

Kevät 2019 Ahmed Antinkari Aulovirta Blomstedt Bullatovci Chen Dannbom Elfving Hadaya Heino Hihnala Hiltunen Hintsala Hussein Illi Ilola Ilvesmäki Jalo Johansson Jokinen Juonala Juslin Kalaniemi Karppinen

Hafsa Abdi Ella Ada Jasmin Blerina Ruoxi Meri Lauri Sarah Jonna Oona Antti Netta alma Jasper Tiina Jussi Jasmin Max Maija Saga Sara Kasper Reeta

Karvonen Kauhanen Kilpikivi Klemola Koivisto Kukkonen Kupiainen Kyllönen Leinonen Lönnqvist Madar Mansner Maukonen Niemelä Railio Ryynänen Salmi Sandelin Smirnov Tajik Tiirakari Turunen Ubollerd Velling Vilu Välimäki

Salla Laura Liisa Minna Janina Julia Joni Linda Niina Eetu Miiran Adele Alina Roope Pipsa Valo Ella Mia Valentin Khatereh Jenni Tuomas Prim Simo Dagni Veera


Oppilaat ja opiskelijat lv 2018-2019 Perusopetuksessa oppilaita 311 Lukiossa opiskelijoita 249


Toimitus ja taitto Saara Ikonen


Profile for Saara Ikonen

Helsingin Uusi yhteiskoulu: Vuosikertomus 2018-2019  

Helsingin Uusi yhteiskoulu: Vuosikertomus 2018-2019  

Advertisement