Page 1

Sa!

kijkt anders

Woensdag 29 juli 2015

Jaargang 2 Nummer 30

NA DE STORM PAGINA 3

HONDENPOEPBAKKEN

WIKE FAN DE FRIJE WIKEN

TIJNJE EN GORREDIJK

ACTIE LOONT

PUBLIEKSTREKKER

SKÛTSJESILEN IFKS

Maandenlang heeft hij gelobbyd. Vorige week werd een grote wens van Vincent Veldhoen gerealiseerd. Hondenbaasjes in Bakkeveen kunnen voortaan de drollen van hun viervoeters deponeren in drie speciale hondenpoepbakken.

Hoogtepunt in de promotie van De Frije Wiken is de week van 1 tot en met 8 augustus waarin bestaande en speciaal georganiseerde activiteiten worden samengebracht. Voor de bewoners van het gebied, maar ook voor de toeristen.

Geen grote schippersfamilies in Gorredijk en Tijnje. Toch leveren de beide dorpen elk een skûtsje met een volwaardige bemanning in de strijd om de titel van het IFKS-kampioenschap. Met deze week een vooruitblik. Sa! volgt de verrichtingen van beide skûtsjes.

PAGINA 5

PAGINA 11

PAGINA 15 EN 17

www.sa24.nl


Familieberichten

Familieberichten in Sa! Sa! wil graag dicht bij haar lezers staan. Daarom bieden wij ook de mogelijkheid tot het plaatsen van familieberichten. Neem voor de mogelijkheden contact op met Rik Dijkstra: rik@sa24.nl of 06- 2189 4828.

VOORGERECHTEN

• Een heerlijke pittige iets wat zoete tomatensoep met stukjes vlees • Licht gebonden mosterdsoep met Friese droge worst • Kippensoep met vermicelli en peterselie • Mandje stokbrood met huisgemaakte kruidenboter • Rundercarpaccio met huisgemaakte pesto, zonnebloempitten en kaas ( meerprijs € 2,50 ) • Salade met brie, komkommer en appel gegratineerd met honing • Frisse galia meloen met rauwe ham • Salade met dun gesneden gebraden kipfilet, sinaasappel, pijnboompitten en kerriesaus • Tonijnsalade met komkommer, tomaat, augurk en ui • Duo van Noorse garnalen met cocktailsaus en gefrituurde garnalen in filodeeg ( meerprijs € 2,00 ) • Gerookte forel met bieslookmayonaise op een bedje van sla Al onze gerechten zijn ook los te bestellen. Diverse kindergerechten.

HOOFDGERECHTEN

• Huisgemaakte kipsaté met satésaus en kroepoek • Varkenshaasje met champignonroomsaus ( meerprijs € 2,50 ) • Varkensschnitzel met champignonroomsaus • Gebakken reepjes gyros met tzatziki • Wrap gevuld met gekruid gehakt, maïs, ui en paprika met kaas uit de oven en tacosaus • Roergebakken ossenhaaspuntjes (diamant haas) in teriyakisaus ( meerprijs € 3,50 ) • Gegrilde kipspiesjes met pestoroomsaus • Combinatie van spareribs en chickenwings met chilli- en knoflooksaus (meerprijs € 3,50) • Gebakken pangafilet met remouladesaus • Gebakken kabeljauw met kruidenkorst • Zalmstokjes geserveerd met een dip van mayonaise, yoghurt, wasabi en bieslook ( meerprijs € 3,50 ) • Vegetarische ravioli met roerbakgroenten en een topping van oude kaas en rucola

Wij heten u van harte welkom!

NAGERECHTEN

• Boerenroomijs met slagroom • Dame blanche met slagroom • Boerenroomijs met advocaat en slagroom • Vers fruit met mangosorbetijs en slagroom ( meerprijs van € 1,50 ) • Vanille / aardbeien ijstaart met aardbeien saus en slagroom • Sinaasappelbavarois met slagroom • Slagroomsoesjes met chocoladesaus en boerenroomijs • Griekse yoghurt met verse aardbeien en aardbeiensaus • Huisgemaakte cheesecake met siroop en slagroom ( meerprijs € 1,50 ) • Koffie / thee of cappuccino met lekkernij • Alcoholische koffie : Irish/Spanish/Italian/ Friese Coffee ( meerprijs € 3,00 )


Sa!

29 juli 2015

3

www.sa24.nl

SHowPrograMMa gevelD Door zoMerStorM

1140 starts op CH Bakkeveen Het leek mee te vallen zaterdag in Bakkeveen. De organisatie van het Concours Hippique hield nauwlettend de buienradar in de gaten. Vlak na de prijsuitreiking om half vijf bereikte de zomerstorm, de hevigste in honderd jaar, het prachtig gelegen concoursterrein te midden van de bossen. BAKKEVEEN “Er kwam één grote windvlaag en toen lag alles om”, vertelt Wendy Zwarts van de organiserende Dúnruters. Alle hindernissen in de twee springbanen moesten eraan geloven en lagen plat. Op een naastliggend veldje werd net een ponykeuring gehouden, deze werd stilgelegd. De storm had voor de spring- en dressuurrubrieken geen gevolgen, de wedstrijden waren net afgelopen. “Maar we moesten wel het uitgebreide showprogramma van zaterdagavond afgelasten. Heel erg jammer, want de show is altijd een grote publiekstrekker. We hadden bijvoorbeeld spectaculaire tuigpaardonderdelen. Bezoekers hadden wel begrip voor onze beslissing, het kon niet anders.” Het ruiterbal in de festivaltent ging wel door.

kunnen eventueel nog wat groeien, maar dat is niet het belangrijkste. Het gaat erom dat we gezellige wedstrijden hebben.”

Midden in bouwvak

Qua datum had de organisatie vorig jaar niet veel keus, zegt Zwarts. “De wedstrijdagenda zat al redelijk vol, dit weekend in de vakantie was nog

vrij.” Eigenlijk komt het ook goed uit, vinden ze in Bakkeveen. “Want hier zijn altijd veel toeristen, die vinden het ook leuk.” Zó leuk zelfs, dat De Dúnruters besloten om het weekend midden in de bouwvak aan te houden als vaste datum voor het Concours Hippique. Ruiters komen graag naar het Concours Hippique Bakkeveen. “We hebben de dressuurbanen met witte hekken uitgezet. Dat vinden ruiters heerlijk, zo kunnen ze mooi langs het hek rijden.”

Een dag zonder mobiel Laatst bekeek ik een filmpje uit 1999 waarin Frans Bromet een rondje door Amsterdam maakte en mensen de vraag stelde of zij een mobieltje hadden. Het animo was in die dagen nog zeer gering. “Waarom zou ik altijd bereikbaar moeten zijn? Ik hoef niet continu zo’n piepding om me heen. Wanneer ik iemand echt wil bereiken, stuur ik wel een brief.”

Ruiters komen graag naar CH Bakkeveen. FOTO: SIETSE DE BOER

Einde aan jarenlange ringsteektraditie WIJNJEWOUDE Het ringsteken in Wijnjewoude op de eerste zaterdag van augustus gaat niet door. Aangescherpte veiligheidseisen maken een einde aan het zomerse paardenevenement in de hoofdstraat van het dorp. Daarmee eindigt een traditie die dertig jaar teruggaat.

Veiligheid

“Wij kunnen de veiligheid die de gemeente van ons verlangt niet garanderen”, zegt Griet van Veen van de plaatselijke Vereniging voor Volksvermaak. Om te voldoen aan de nieuwe vergunning dient de dorpsvereniging het hele ringsteekparcours in de Merkebuorren af te zetten met dranghekken. De kosten voor het plaatsen van de afzetting

Ook werd ze met Enzo gekozen tot beste dagcombinatie. “No bringe we Enzo nei hûs en komme straks mei Sommersby werom foar de M2/Z1-dressuur.” Ondertussen wordt het drukker bij de hekken rond baan 1 van het springparcours. Ruiters in de klasse M/Z/ZZ verkennen de afstanden tussen de hindernissen. Donkere wolken pakken zich samen boven de bosrand. Toch kan het programma van zondag droog afgewerkt worden.

Het is rustig bij de tien dressuurvelden, precies wat de ruiters graag willen. Alleen de stemmen van de voorlezers klinken, bij elke baan zit

Tweede Concours

Het is voor de tweede keer dat rijvereniging De Dúnruters uit Bakkeveen het Concours Hippique organiseert. “Eens per twee jaar hadden we hier kringwedstrijden. Dan is het hele terrein dus al opgebouwd. Je kunt net zo goed dan ook een concours organiseren.” Dit jaar beslaat het concours voor het eerst twee wedstrijddagen voor dressuur- en springruiters met op zaterdag 540 starts en op zondag 600. Dit maakt het hippisch evenement een van de groteren uit de omgeving. “We

de jury in een geparkeerde auto. Verstoring van de concentratie komt alleen van een enkele horzel die het op het paardenvel heeft voorzien. Dit overkwam amazone Rinske de Jong van De Skarruters uit Hemrik zondag. Tijdens de tweede B-dressuurproef met haar paard Enzo probeerde ze een horzel weg te slaan. “Dêrtroch riid ik de proef ferkeard, dat hat punten koste.” De combinatie werd tweede in de tweede proef, maar eindigde als beste in de eerste proef.

vormen het probleem niet, aldus Van Veen. “Dranghekken zorgen echter voor schijnveiligheid. Als een opgewonden paard tegen zo’n hek aan zou botsen, gaat de rest ook om. In de oude situatie hadden de toeschouwers dan nog de ruimte om zich uit de voeten te maken.” Deze overweging in combinatie met de hoofdelijke aansprakelijkheid heeft de organisatie doen besluiten om de ringstekerij af te blazen. Waarschijnlijk voorgoed, verwacht Van Veen. “Spijtig, want op deze manier verdwijnen de tradities uit de dorpen.”

Vervangend evenement

De vereniging uit Wijnjewoude broedt nu op een vervangend evenement voor volgend jaar.

De gemeente bevestigt de aanscherping van de veiligheidsvoorwaarden. “Eigenlijk hadden in de voorgaande jaren ook al dranghekken moeten worden geplaatst”, reageert de woordvoerder. “Wij hebben begrepen dat de organisatie elk jaar weer blij was als het ringsteken zonder problemen verliep.” Dat Opsterland de veiligheidseisen bij vergunningverlening voor publieksevenementen opschroeft, heeft alles te maken met het ongeluk met de monstertruck vorige zomer in Haaksbergen. Daarbij kwamen drie omstanders om het leven en raakten 28 toeschouwers gewond. Sindsdien zit de schrik er goed in bij Nederlandse gemeenten.

In vijftien jaar is er wel heel veel veranderd. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een mobieltje. Waren in het begin vooral de jongeren de grootgebruikers, de laatste paar jaren neemt het gebruik juist bij de senioren behoorlijk toe. Ik doe daar zelf ook vrolijk aan mee. Ik ben al jaren een fervente twitteraar en hoop dit jaar het magische getal van 1.000 volgers te bereiken. Ik heb een website en via mijn Facebookaccount blijf ik in contact met mijn buitenlandse vrienden. Met vrienden en familie doe ik veel aan WhatsApp. En ook op mijn werk maak ik veelvuldig gebruik van de sociale media. Maar het hele gebeuren heeft ook zijn keerzijde. Het gebruik van een mobieltje kan heel verslavend werken zodat je niet meer door hebt wat er om je heen gebeurt. Ik las in een onderzoek dat 20 procent van de ondervraagden aangaf liever een dag zonder partner te vertoeven dan zonder mobiel. En dat lijkt mij geen goede ontwikkeling. Daarom is het misschien een goed idee om in deze vakantieperiode eens per week een mobielloze dag in te voeren. Maar of mij dat zal lukken? Ik ben benieuwd! (Willie Oldengarm is sociaal gerontoloog bij Timpaan Welzijn. Ze schrijft deze column op eigen titel.)

TIP van On Tour Tweewielers ... Op je nieuwe fiets met 45 km/uur naar je werk? Dat kan met Cannondale en Koga! Kom ze nu testen! 2

0m 1.40 SEN FIET

2

m 400 /ATB E RAC

De Kromten 12 Gorredijk Tel. 0513 46 05 36 www.ontourtweewielers.nl


Sa!

29 juli 2015

5

www.sa24.nl

SERIE:

BaDJuF JelMa DoNKer

SIMMERWURK

‘Je weet wie wie is’ Vandaag is een rustige dag in zwembad De Blauwe Kamp. Niet dat het te koud is om te zwemmen, maar de zon laat zich nauwelijks zien. “Vorige zomer draaiden we een topjaar. Maar met het wisselvallige weer van dit jaar halen we die bezoekersaantallen niet.” Badjuf Jelma Donker schat de score van vanmiddag op zo’n dertig kinderen. “Dat is wel weinig.”

zocht, ze heeft negentien kinderen onder haar hoede die voor het A-, B-, of C-diploma opgaan. Aan het begin van het seizoen kan het onverwarmde water nog behoorlijk koud zijn. Dan heeft Jelma het weleens te doen met haar bibberende protegeetjes. Zelf staat ze dan ook te kleumen in het bad. Maar goed, dat hoort erbij.

Evengoed heeft Jelma een parasol opgetuigd boven het strategische zitje vanwaar ze het hele buitenbad kan overzien. Ze is zwanger, dus moet ze een beetje oppassen met de zonnestraling. “Ik heb wel een kleurtje, maar niet zoals vorig jaar.” Jelma is de enige betaalde kracht, voor de rest wordt De Blauwe Kamp gerund door vrijwilligers, waaronder haar moeder Alie. “Mijn moeder is er altijd bij, van haar heb ik de liefde voor de zwemsport meegekregen.”

Kinderen die nog een stapje verder willen gaan, kunnen terecht bij de zwemclub van De Blauwe Kamp. “Dan geef ik zwemvaardigheidstraining, en doen we aan survival-zwemmen en snorkelen.” Bij elkaar nog eens achttien enthousiastelingen, best veel voor een klein dorp. “Ik zwem altijd mee. Sommigen zijn al zo sterk dat ik ze niet meer bij kan houden.” Op topdagen kan de drukte oplopen tot wel tweehonderd bezoekers. Dan hebben Jelma en haar moeder al hun aandacht nodig; niet alleen voor wat er in het bad gebeurt, maar ook voor verwikkelingen op het zonneweitje. Treedt ze dan op als de strenge badjuf? “Neuh, je weet wie wie is. En de meesten weten wel waar ze met me aan toe zijn.”

NIJ BEETS

Aanpoten

Vanaf haar zeventiende staat Jelma aan de rand van het bad in Nij Beets, alweer negen jaar geleden. Destijds had ze juist haar brevet Lifeguard aan het CIOS gehaald en in Groningen het diploma leszwemmen

afgerond. “Best nog wel jong voor een badjuf. Maar ik ken het klappen van de zweep al sinds mijn vroegste jeugd, ik heb altijd wedstrijden gezwommen.” Ze combineert haar zomerbaan in Nij Beets met haar werk bij zwemschool De Waterjuffer in Beetsterzwaag, waar ze de rest van het jaar werkt. In mei en augustus is het even aanpoten want dan overlappen de lespraktijken van de twee baden elkaar. Nu in het hoogseizoen heeft ze het relatief rustig. Alle middagen van de week houdt Jelma toezicht. Als het bad om vijf uur sluit, geeft ze daarna op de maandagen, woensdagen en vrijdagen zwemles. Op die avonden kan er dan nog een uurtje recreatief worden gezwommen. De zwemlessen worden goed be-

Jelma Donker aan de rand van De Blauwe Kamp. FOTO: SIETSE DE BOER

Honden van Bakkeveen leveren energie BAKKEVEEN Maandenlang heeft hij gelobbyd. Vorige week werd een grote wens van Vincent Veldhoen gerealiseerd. Hondenbaasjes in Bakkeveen kunnen voortaan de drollen van hun viervoeters deponeren in drie speciale hondenpoepbakken.

Ergernis

Hondenpoep is al sinds jaar en dag volksergernis nummer één. “Ik kom zelfs regelmatig drollen tegen op de stoep. Dat vind ik echt niet meer kunnen. Maar ook op andere plekken geven de drollen overlast. De

Weverswal is bijvoorbeeld een geliefde hondenuitlaatplaats. Daar stappen we als vrijwilligers van de Himmelploeg regelmatig in een drol en dat is echt niet aangenaam.” Tijd voor actie besloot Veldhoen een jaar geleden. Acht jaar geleden verhuisde Veldhoen van Leiden naar Bakkeveen. “In Leiden heb ik me ook beziggehouden met poepbakken. Daar heeft de gemeente ze in 2000 geplaatst. Na verloop van tijd zie je de mentaliteit van hondeneigenaren veranderen. Met de

Het eerste gebruik. Vincent Veldhoen (met hoed) kijkt toe.

komst van de sanitaire voorzieningen voor honden komt er een soort sociale controle merkte hij, want inderdaad, Veldhoen heeft zelf ook een hond. “En als je een hond hebt, moet die zo weinig mogelijk overlast veroorzaken, vind ik.” Tot nu toe was Veldhoen altijd in de weer met plastic zakjes om de drollen van zijn hond in mee te nemen.

Actie

Vorig jaar trok hij de stoute schoenen aan en ging hij op visite bij plaatselijk politicus Jan Willem Russchen. “Van hem kreeg ik de tip om een subsidieverzoek in te dienen bij de vlooienmarktcommissie van Bakkeveen. Die stellen geld beschikbaar voor goede doelen. Want de gemeente Opsterland juicht het initiatief wel toe maar heeft er geen geld voor beschikbaar.” Voor steun van de vlooienmarktcommissie kwam de aanvraag net te laat, waarop Veldhoen contact zocht met Plaatselijk Belang Bakkeveen. “Zij vonden het een geweldig initiatief en wilden er geld uit het dorpsbudget voor beschikbaar stellen. ” Een investering van een kleine 1.900 euro. Met Emy Hoogenboom van dorpsbelang diende hij vorig jaar een plan in om de hondenpoepbakken in het dorp te plaatsen. Ze vonden

een welwillend oor bij de gemeente met als resultaat dat vorige week drie poepbakken geplaatst werden.

Onderhoud

De gemeente heeft daarnaast toegezegd voor het onderhoud te zullen zorgen en de houders met poepzakjes aan te vullen. De poepbakken staan op plekken waar veel mensen en honden komen: bij de school aan de Mjûmsterwei, het speelveld aan de Greate Kamp en aan de We-

verswal. “Over een paar weken worden er ook nog aan drie reguliere groene afvalbakken houders geplaatst met daarin poepzakjes. Die kun je vullen, dichtkopen en dan in de gewone afvalbak doen. Dan hebben we op zes plekken verdeeld over het dorp voorzieningen voor hondenbaasjes.” De gevulde zakjes, biologisch afbreekbaar, gaan tegelijk met het groenafval naar afvalverwerker Omrin. “En het mooie is dat ze er daar weer energie van maken.”


Jumbo in Gorredijk is iedere zondag open van 12.00 tot 18.00 uur

P

Gratis parkeren! facebook.com/jumbosupermarkten

Henk Split Gorredijk, Badweg 34


Gemeentehuis Hoofdstraat 82, 9244 CR Beetsterzwaag Postbus 10.000, 9244 ZP Beetsterzwaag T (0512) 386 222 - E gemeente@opsterland.nl Twitter @opsterland

Wo. 29 juli 2015

Mededelingen van de gemeente

Storing openbare verlichting T (088) 945 02 50 Openingstijden Publiekscentrum ma. t/m vrij. 09.00 – 12.30 uur do. 17.00 – 20.00 uur ’s middags kunt u alleen op afspraak terecht

Postcode en huisnummer doorgeven bij bezoek milieustraat Vanaf 1 juli 2015 wordt bij een bezoek aan de milieustraat van Omrin om uw postcode en huisnummer gevraagd. Hierdoor krijgen we on-

der andere inzicht in de bezoekersaantallen en de soorten afval die gebracht worden. Ga voor meer informatie naar www.opsterland.nl.

Bekendmakingen Beetsterzwaag Ingediende aanvraag omgevingsvergunning - bouw schuur, Roekebosk 12

Gorredijk Ingediende aanvraag omgevingsvergunning - vergroten bedrijfspand, Wetterkant 5 B - het vergroten bedrijfspand, Wetterkant 3 Verleende omgevingsvergunning - bouw nieuwe melkstal, Alde Singel 1 Verleende standplaatsvergunning - innemen standplaats 8 september 2015, demonstratie van 3d printer, Schansburg 1

Gebiedsteam Opsterland Beetsterzwaag, Hoofdstraat 82 (gemeentehuis) ma. t/m vr. 09.00 - 12.30 uur

Nij Beets Verleende omgevingsvergunning - plaatsen vis-/aanlegsteiger tbv de zorgboerderij ‘t Boerehiem aan het Polderhoofdkanaal, voorzien hekwerk voor rolstoelvriendelijke steiger, Kanaelwei Súd 12 Verleende standplaatsvergunning - standplaats verkoop van aardappelen, groente, fruit en eieren, Prikkewei

Hemrik Ingediende aanvraag omgevingsvergunning - bijpassen extra flasvat en extra heater, Jan Evertswyk

Langezwaag Ingediende aanvraag omgevingsvergunning - vervangen dak, Hegedyk 60 Meldingen - Activiteitenbesluit uitbouw voor melkrobots en tanklokaal, Boerestreek 12

Gorredijk, Schansburg 1 (bibliotheek) ma. 13.30 - 16.30 uur Ureterp, Lijteplein 9 (bibliotheek) wo. 15.00 - 17.00 uur T (0512) 386 222 - E gebiedsteam@opsterland.nl

Siegerswoude Verleende Evenementenvergunning - schuurfeest op 19 september 2015 van 21.00-02.00 uur

Ureterp Ingediende aanvragen voor een omgevingsvergunning - verhuren 2 woonunits in schuur, Selmien West 6 A Verleende omgevingsvergunning - kap 1 eik, Selmien West 7

Kijk voor meer informatie op www.opsterland.nl

Restaurant ‘t SnackBearske is een

VACATURE

jong en dynamisch bedrijf in het hart van Beetsterzwaag. Samen met een klein team bedienen we wekelijks grote groepen bezoekers in ons restaurant.

Wegens uitbreiding van onze formule en ter ondersteuning van onze keuken zijn wij per direct op zoek naar een

Of dit nou voor een feest, een arrangement of een vergadering is, we gaan er voor! Nee zeggen kunnen we niet zo goed: het liefst maken we het iedere klant naar wens. Op onze uitgebreide menukaart staat voor iedereen een passend gerecht. ‘t SnackBearske bereidt ook haar eigen innovatieve snacks. Ons restaurant is flexibel

Ervaren Gastheer/Gastvrouw 38 uur per week - Ervaring vereist - Leidinggevende kwaliteiten - Geen 9 tot 5 mentaliteit - Grotere groepen kunnen begeleiden - Bereid zijn elk weekend te werken

Zie jij jezelf terug in deze functie? Reageer dan via mail

en naar uw wens aan te passen. Zodra het weer het toelaat zoeken onze gasten een plekje op ons gezellige terras.

Hoofdstraat 50, 9244 CP Beetsterzwaag Telefoon: 0512 38 38 45 E-mail: info@snackbearske.nl www.snackbearske.nl


Kristal Keukens Kristal ! e u q e h c e d r a a W Wij maken graag uw keukendroom ...

Tolbaas 20 8401 GD Gorredijk Tel.: (06)18444409 www.kristalkeukens.nl

Tegen inlevering van deze bon ontvangt u

GRATIS MONTAGE *geldig tot September 2015


Sa!

29 juli 2015

KalverKaMP 15, NieuweHorNe

‘Ik bin krekt in diesel’

De Sa!-verslaggever treft het, want normaal gesproken zouden ze voor een paar maanden in Spanje zitten, net als de voorgaande zomers. Maar dit jaar hadden Jappie en Geertje Veenstra er zomaar geen zin in. Wel in de zon natuurlijk, maar dat hele eind met de caravan? Ze zagen er wat tegenop. “Jout net, ik mei graach thús wat omprutse.” Geertje kan rustig de dag door zitten lezen. Of ze puzzelt, of speelt een spelletje op de iPad. Maar dat is aan Jappie niet besteed, hij moet wat om handen hebben. Als het werk even dreigt op te drogen, dan bedenkt hij weer wat anders. “Ik bin krekt in diesel. Ik ha efkes tiid nedich om oan ‘e gong te reitsjen, mar nei de kofje giet it dan ek los.” Geertje moet hem aan het eind van de dag echt naar binnen roepen, want eenmaal bezig vergeet hij de tijd. Zie de lampjes aan de buitenmuur van de bijkeuken, heeft hij gemaakt van een paar overgebleven zonnecollectoren. Daar heeft hij nou aardigheid in. Een tijd terug kon hij voor niet te veel geld aan een partijtje hout komen, heeft hij een serie vogelhokjes van getimmerd. “Foar de hannel. Ik bin tsjintwurdich ek merkkeapman.”

NIEUWEHORNE

Jappie de CAF

Jappie heeft vijfenveertig jaar bij de Welkoop in Jubbega gewerkt. Ooit begonnen in een loodsje van tien bij vijftien meter bouwde hij als bedrijfs-

leider de vestiging uit tot het complex wat er nu staat. Hij stond bekend als ‘Jappie de CAF’, naar de voormalige bedrijfsnaam. Al die tijd heeft hij nooit voor zichzelf gehandeld, maar bij zijn afscheid negen jaar geleden voorspelde de directeur het al: ‘We krijgen er een concurrent bij’. Na de VUT heeft Jappie zo eerst de winkeldochters van de Welkoop opgeruimd en daarna is het handelen niet meer gestopt. Fietsen, skelters, maaimachines – met zijn levenslange ervaring weet Jappie de juiste prijs te bedingen en vervolgens knapt hij de boel op. Met zijn handel gaat hij de rommelmarkten in de omgeving af: Vledder, Makkinga, komende zaterdag staat hij in Bakkeveen met een stuk of wat gloednieuwe compressors.

Barst

In de schuur staat nu een antieke fiets op de kop voor restauratie. “Moai net, mei dat carbidlampke en dy felgen fan hurdhout.” De barst in de velg heeft hij al vier keer proberen te lijmen, maar dat ver-

9

www.sa24.nl

Zoveel mensen, zoveel verhalen. Een verslaggever van Sa! belt in een willekeurig gekozen dorp in een willekeurige straat aan op nummer 15.

rekte ding laat telkens weer los. Met minuscule schroefjes heeft hij de zaak uiteindelijk vast weten te zetten. Straks de gaatjes afdichten en klaar. “Ik sjoch net nei tiid. It giet my om de útdaging.” Zo heeft Jappie afgelopen jaar ook de bierwagen van het Flaeijelfeest opgeknapt, de omzet schoot omhoog na de frisse verfbeurt. “Se wolle no in twadde wein derby ha.” Van de vrouw moet hij af en toe schoon schip maken. Maar dat valt hem moeilijk, want alles komt op enig moment natuurlijk weer van pas. “Mar Geertje hat wol in bytsje gelyk, hear. De skuorkes stean op it stuit aardich fol.”

Jappie Veenstra in de schuur.

Sponsorloop Santiago de Compostela GORREDIJK Om geld in te zamelen voor de Stichting Vrienden van Chust vertrekken Mient Kooistra en Jaap Koppert zaterdag 1 augustus voor een voettocht naar Santiago de Compostela. Vanaf Parijs, dat ze voor augustus willen halen, is het nog ruim 2000 kilometer naar het einddoel. De lopers hopen op 1 november in Nederland terug te zijn.

Beide heren zijn betrokken bij de Stichting Vrienden van Chust. Mient is voorzitter en Jaap zat eerder in het bestuur. Ze zien de tocht als een sponsorloop voor de Stichting, die

projecten voor verstandelijk en lichamelijk gehandicapte kinderen in Oekraïne ontwikkelt en ondersteunt. Deze kinderen verblijven vaak in tehuizen onder zeer erbarmelijke omstandigheden. De Vrienden van Chust trekken zich het lot van deze kinderen aan en willen hun leefomstandigheden verbeteren. Dat doen ze niet alleen met financiële middelen, maar ook door ter plekke zelf de handen uit de mouwen te steken. In het voorjaar van 2016 vertrekken de zes vrienden van de Stichting opnieuw naar Oekraïne om bij het tehuis in

Chust een stuk grond te omheinen, enkele speeltoestellen te plaatsen en onderhoudswerkzaamheden aan het gebouw te verrichten. “Voor dat project hebben we nog geld nodig en met deze sponsorloop hopen we dat te bereiken”, aldus Mient Kooistra. Het verloop van de tocht is te volgen op de Facebookpagina Mient&Jaap. Mensen die het initiatief financieel willen steunen, kunnen hun bijdrage storten op de rekening van de Stichting onder vermelding van ‘sponsorloop’. Kijk voor informatie op www.chust.nl.

Een rotstuin met vijverpartij à la Madurodam URETERP Wie nietsvermoedend

langs de coniferenhaag naar achteren loopt, treft in de tuin van Bram Huisman aan de Eiber in Ureterp een mooie verrassing aan. Verscholen achter de metershoge haag creëert hij hier zijn ‘rotstuinvijver van de natuur’. De voormalig bankwerker/ gereedschapmaker was eerst van plan een traditionele rotstuin met vijverpartij te maken. Maar toen hij een keer Ma-

durodam bezocht, ontspon zich in zijn brein een ander idee. “Dêr ha ik it idee opdien om in autobaan te meitsjen mei fytskettings.” Zo ontstond een oogstrelend ontwerp: twee waterbekkens gescheiden door een echt werkende sluis, rotspartijen met watervallen en langs het water en onder de rotsen door een autosnelweg.

Waterpartijen

Toen Bram vier jaar geleden

Bram Huisman werkt gestaag door aan zijn project. FOTO: SIETSE DE BOER

met pensioen ging, zette hij onmiddellijk de schep in de grond om een rotstuin annex vijver te bouwen. Een watertank van maar liefst duizend liter werd ingegraven in de hoek van de tuin. “Straks sit der yn de wetterpartijen sa’n fyftjin sentimeter nivoferskil. Alles is in sluten systeem. It wetter wurdt werompompt nei de tank en wat der oer is, fan bygelyks tefolle rein, giet nei de sleat hjirneist.” Als fundament voor de rotstuin zette

Bram Huisman poeren in de grond met daar op lateien. Hierop metselde hij van witte steen een muurtje. Maar daarvan is nu niets meer te zien. Grote en kleine keien bedekken het geheel met daartussen prachtige hangplanten, bloeiers en grassen.

Keien verzamelen

Al langer verzamelde hij keien onderweg van en naar zijn werk in Roden. “Dan hienen de boeren oan it ploegjen west en leinen der allegear keien oan ‘e kant fan it lân. Dan stoppe ik de auto en hupsakee, de keien deryn.” Ook kocht hij een grote partij op van een boer in Norg. Met grote precisie stapelde hij de keien rond de grote vijverpartij. In de hoek is de hoge rotswaterval al klaar. Ingenieus bouwde Huisman hier een overloopsysteem dat straks mooi aangelicht wordt. In de hoek boven de watertank is het pomphuis gebouwd. Hier loopt ook de autobaan door de tunnel. “Ik sil it even foardwaan.” Hij opent de schakelkast aan de overkant en zet een knopje om. Piepend

en krakend zet de fietsketting in de baan zich in beweging. Hier en daar bevestigde Bram een moertje waarop de auto’s bevestigd kunnen worden. “Der komme straks noch oare auto’s op, hear. Sjoch, dizze is te grut, se moatte allegear wol deselde skaal ha.” De auto’s rijden over de minutieus nagebouwde John Frost-brug van Arnhem. De brug maakte hij zelf, evenals alle andere miniatuuronderdelen. “It is net in keunst om alles te keapjen, mar wol om it sels te bouwen.”

Toekomst

Als een echte operator kan Bram vanaf zijn mengpaneel alles bedienen: sluisdeuren, autobaan, verlichting. “Dit paniel sit fol mei elektroanika. Ik ha it mingpaniel sels makke mar myn buorman regelt alle elektrotechnyk.” Straks komen er nog bestuurbare bootjes in het water. Net als bij een echte sluis gaat het stoplicht op groen zodra de boot de sluis in kan varen. “Yn septimber dogge we it wetter deryn. En fan ‘e winter meitsje ik noch in brêge, dy komt der folgjend jier yn.”


PROGRAMMA Alle dagen

Zondag 2 augustus

MOUNTAINBIKERIT VAN 40 KM DOOR DE FRIJE WIKEN

OPEN STAL OLDEBERKOOP

Start 9.00 uur MFG De Kompenije, Jubbega. Inleg € 3.00. Douches aanwezig

Zaterdag 1 augustus

OPENLUCHTSAMENZANG “SJONGE MEI DE FÛGELS”

13.00- 18.00 uur Kunstroute. www.openstal.nl

FRIESE STREEKMARKT OLDEBERKOOP

10.00- 16.00 uur. www.friesestreekmarkt.nl

TSJERKEPAAD

13.30 -17.00 uur. Open kerkenroute in De Knipe ( 2 kerken), Gorredijk (2 kerken), Jubbega, Schurega, Katlijk, Langezwaag, Mildam, Nieuwehorne. Woensdag 5 augustus

ZOMERAVONDWANDELING 10 KM

Start 19.00 uur. Camping Singel, Jubbega. Donderdag 6 augustus

19.30 uur Sparjebird, Hemrik. M.m.v. Ds. Piet Hulshof Leden muziekkorpsen De Vlecke en De Frije Fries Janna Eijer

Dinsdag 4 augustus

FIETSTOCHTEN VAN 25 EN 50 KM

Start tussen 10.00 en 13.00 bij: • Minicamping Singel, Jubbega • Coöp Brouwer, Nieuwehorne • De Vergulde Turf, Gorredijk • Hotel Lunia, Oldeberkoop

RINGRIJDERIJ OLDEBERKOOP

19.00 uur. Centrum.

Vrijdag 7 augustus

NACHTWANDELING 15 OF 9 KM

Start 23.00 uur bij MFG De Kompenije Jubbega. Kosten € 3.00

Zaterdag 8 augustus

PLATTELAND LEEFT

10.00-17.00 uur Open huis van ruim dertig bedrijven en of galerieën in de 14 dorpen van de Frije Wiken. (zie deelnemerslijst)

DEELNEMERS NIEUWEHORNE De Streekboer

HEMRIK Stoeterij Het Swarte Paert

Schoterlandseweg 31

Binnenwei 13A

OUDEHORNE – SCHOTERLANDSEWEG Poppenhuizen en miniaturengalerie Hanneke Hofstra Schoterlandsweg 133

Tuincentrum Kloosterman Schoterlandseweg 108

Wormenkwekerij/biologische tuin ‘t Hummelhûs

Marc-o-biotica Tjalling Harkeswei 54

De Oude melk Fabriek “De Nijverheid” Compagnonsfeart 58

Tijd van Toen (Wiekje en Sipke Fokkema De Manege 5

Zwembad

Schoterlandseweg 135

Compagnonsfeart 38

Eilewijksreed 10

Butewei 57

Kunstgalerie Pereboom OUDEHORNE - ALDE SINGEL: Melkveehouderij Singelhof

Varkenshouderij Fam. Taekema Brocante It Foarhus Tjalling Harkeswei 68

Streekmarkt

Alde Singel 2, Gorredijk

Binnenwei 13 A

Alde Singel 8, Gorredijk

Weinterp 72

Balancing by Art

Michiel en Margot Kroonenberg

Open stal. Veehouderij W.C. Faber

JUBBEGA Atelier/Galerie Alles Kan / Kunstlokaal No8 Schoterlandseweg 55

Streekwinkel/ theeterras Singel Singel 23

Natuurbad Us swimbad Leidyk 26

Bier en wijnmakeirj Van der Kooy Gorredijksterweg 67 A

KATLIJK Fryske Gea Schoterlandseweg 63

Hoveniersbedrjif Jansma’s Hof Schoterlandsweg 46

LANGEZWAAG Cactuskwekerij Kramer Hegedyk 120

Simmer Forum- Expositie kerk t Hou 9

OLDEBERKOOP Textielinstituut Hawar Oosterwoldseweg 33

Atelier Iris

Molenbosch 1

Kaasboerderij De Stelp Wolvegasterweg 49

Rosa Rogusa

Oosterwoldseweg 12

GORREDIJK Museum Opsterland met GPS Route Hoofdstraat 59

Alde Singel 6, Gorredijk

Tuinontwerpburo Tuike Tuike- Ben Kleter Tweede Stichtingspad 1

V O O R M E E R I N F O W W W. P L AT T E L A N D L E E F T. N L


Sa!

29 juli 2015

11

www.sa24.nl

1 tot eN Met 8 auguStuS 2015

WfDFW moet publiekstrekker worden TEKST: RENSKE WOUDSTRA FOTO’S: SIETSE DE BOER

In Friesland gebeurt van alles tijdens de vakantieweken. In het plattelandsgebied tussen Oranjewoud, Appelscha, Bakkeveen en Beetsterzwaag is het dan juist opvallend stil. Dat kan anders, vindt Stichting De Frije Wiken. Van zaterdag 1 tot en met zaterdag 8 augustus brengen zij met de Wike fan De Frije Wiken leven in de brouwerij.

JUBBEGA

De Frije Wiken is een gebied waarin veertien dorpen op de kaart gezet worden. Jaarlijks

speerpunt is een week die bol staat van culturele - en sportactiviteiten, bezienswaardigheden en een breed scala aan bedrijven met open huis. “We ha der bewust foar keazen om de Wike fan De Frije Wiken (WfDFW) midden yn de fekânsjetiid te hâlden. It soe bygelyks yn april folle makliker wêze om dingen te organisearjen, mar we wolle graach dat der ek yn ‘e fekânsje wat te belibjen is”, zegt Ate Eijer van de organisatie. Het doel is niet om massatoerisme op

gang te brengen, maar wel om leuke activiteiten te organiseren en bezienswaardigheden te promoten voor toeristen en mensen uit de regio. Het gehele jaar door bevordert Stichting De Frije Wiken de recreatie en het toerisme in het gebied. Er worden wandelen fietsarrangementen aangeboden. Op de website vindt de bezoeker een verrassend compleet aanbod op gebied van ondermeer overnachten, recreëren en streekproducten.

Het vierkoppige bestuur werkt eigenlijk in opdracht van de 11 plaatselijk belangen in het gebied, zegt Eijer. “Wy draaie op subsydzjes, mar wolle dêr eins net fan ôfhinklik wêze. It soe it moaiste wêze as alles straks finansiere wurdt troch bedriuwen dy’t op de webside advertearje.” Zover is het nog lang niet, stelt Eijer. Winst is wel dat aan de naamsbekendheid goed gebouwd wordt. “We soargje der foar dat it gebiet sichtber is, mar ik tink dat it wol tweintich jier

kostet foar dat we goed yn ‘e merke stean.” Hoogtepunt in de promotie van De Frije Wiken is de week van 1 tot en met 8 augustus waarin bestaande en speciaal georganiseerde activiteiten worden samengebracht.

Fietstochten

Nachtwandeling

De Wike fan De Frije Wiken wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd. “En eins giet it ús der net iens om hoefolle minsken as der komme. It is al in sukses dat al dy aktiviteiten op ‘e kalinder stean.”

Uitgelicht in De Wike fan De Frije Wiken Mountainbikerit

Vanuit De Kompenije te Jubbega kan zondag 2 augustus tussen 9.00 en 10.00 uur gestart worden voor De Acht van De Frije Wiken, een mountainbikerit over vijftig kilometer. De route is uitgezet door ervaren mountainbikers Jelle Koopmans en Geale Hoekstra. “We ha de route dit jier ferdûbele. Jelle en Geale witte de moaiste paadsjes yn ‘e omkriten en de tocht giet bygelyks oer de Kiekenberg en lâns de âlde trambaan van Donkerbroek nei Lippenhuzen.”

Meer weten? Kijk voor de complete agenda van De Wike fan De Frije Wiken op www.defrijewiken. nl of in de advertentie elders in deze krant.

Platteland Leeft

Rode draad in de Wike is het gebiedsbrede Platteland Leeft op zaterdag 8 augustus. Tientallen bedrijven, organisaties en ateliers houden dan open huis. Het bestuur zoekt zelf mensen die hieraan mee willen doen. Dat levert de leukste locaties op, zoals de oude zuivelfabriek van Hemrik, die eenmalig de deuren openzet voor publiek. “It doel is dat aanst steeds mear doarpen, bedriuwen en organisaasjes it sels oppakke. Wy wurde dan mear koördinator fan it gehiel.” Bijzonder aardig is de deelname van de Bier- en wijnmakerij aan de Gorredijksterweg waar demonstraties worden gegeven. Deelnemerslijst en routekaart op: www.plattelandleeft.nl.

Openluchtsamenzang

Een kerkdienst wordt meestal in een kerk gehouden. In Hemrik doen ze dat tijdens De Wike fan De Frije Wiken anders. Op zondag 2 augustus wordt om 19.30 uur in het openluchttheater van speelbos Sparjebird een openluchtzangdienst voor jong en oud gehouden. Voorganger dominee Piet Hulshof uit Jubbega is de drijvende kracht achter de dienst. “En it leuke is dat er moarns ek meidocht oan de mountainbiketocht.” Dominee en kerkgangers krijgen muzikale ondersteuning van leden van de muziekkorpsen De Vlecke en De Frije Fries. Daarnaast is er een optreden van Janna Eijer, tot nu toe de enige Friese winnares van Liet International.

Op de fiets door de prachtige natuur en langs prachtige cultuurhistorische bezienswaardigheden in De Frije Wiken. Dat kan op dinsdag 4 augustus. Ate Westra maakte routes van 25 en 50 kilometer. “Underweis binne de stempelplakken op de moaiste plakjes. Sjochst dat minsken dat prachtich fine.” Bezienswaardigheden onderweg zijn onder andere de Belvedère van Oranjewoud, de eco-kathedraal in Mildam, en de klokkenstoelen van Katlijk en Oudehorne. Tussen 10.00 en 13.00 uur kan gestart worden bij Minicamping Singel te Jubbega, Coöp Brouwer te Nieuwehorne, De Vergulde Turf in Gorredijk en Hotel Lunia te Oldeberkoop.

Vorig jaar werd de nachtwandeling afgelast wegens noodweer. Op vrijdag 7 augustus is de herkansing. Door stikdonkere stukken en nachtelijke rust van De Frije Wiken ervaren de nachtwandelaars hoe het vroeger voelde in ‘It lân fan it folk sûnder oeren’. Langs idyllische plekjes die herinneringen oproepen aan het leven van de arme heidebewoners ten tijde van de turfwinning. De nachtkuier legt de nadruk op lopen in het donker. “Mar dochs advisearje we de minsken om wol in lampke mei te nimmen. En de rûte is útset mei lytse ledsjes.” De te wandelen afstanden zijn 9 of 15 kilometer. Start om 23.00 uur bij De Kompenije in Jubbega.


Meest verantwoorde

2015

super

markt

BRON: GFK CONSUMENTENONDERZOEK

Geldig in week 31 (zondag 26 juli t/m zaterdag 1 augustus 2015)

BESTE

2015

WIJN SUPER

MARKT

BRON: NIELSEN CONSUMENTENONDERZOEK

PLUS Culinaire beenham

Honing & mosterd, honing & tijm of naturel Per 500 gram**

5.99

50% KORTING

2.99

PLUS Perziken of nectarines

Grecanico Chardonnay, Nero d’Avola, Pinot Grigio, Rosé of Syrah Sangiovese Fles 75 cl** Bijv. Montalto Nero d’Avola, fles 75 cl

5.99

50% KORTING

0.99

Grolsch Radler

Alle setjes met 6 blikjes of flesjes à 30-50 cl

of Pils Alle setjes met 6 blikjes à 50 cl

3.55

50% KORTING

2.99

Per set** Bijv. Grolsch Radler, set 6 flesjes à 30 cl

Los Per 500 gram

1.99

Montalto

Robinsons Fruitshoot

Sinas, aardbei-framboos, perzik-mango of multivitamine Set 4 flesjes à 200 ml** Bijv. Robinsons Fruitshoot aardbei, set 4 flesjes à 200 ml

1.67

50% KORTING

1.77

0.83

Zuivelhoeve

Alle varianten Per stuk** Bijv. Zuivelhoeve Boer'n yoghurt aardbei, beker 800 gram

2.24

Dubbelfrisss of Taksi

Alle pakken à 1,5 liter, combineren mogelijk 4 pakken 3.16-5.56

4 VOOR

2.

Efteling-tickets – Verblijf in Efteling Bosrijk – Merchandise pakket

Douwe Egberts Aroma rood Alle pakken à 500 gram, combineren mogelijk 2 pakken 10.28-11.98

7.

Zie actievoorwaarden op www.plus.nl/DE

50% KORTING

1.12

Maak deze week kans op één van de vele Efteling prijzen!

2 VOOR

50% KORTING

99

49

Weekendpakker do vr za Alléén geldig op 30 en 31 juli en 1 augustus

KILO PLUS Witte of blauwe druiven Los met pit Per kilo

2.98

1.

99

31/15

Openingstijden: ma - wo 8.00 - 20.00 | do - vr 8.00 - 21.00 | za 8.00 - 20.00 | zo 13.00 - 18.00

www.plus.nl

Aanbiedingen zijn niet bestemd voor wederverkopers en/of grootverbruikers. Prijswijzigingen en/of zetfouten voorbehouden. Voor alle producten in deze advertentie geldt, tenzij anders vermeldt, maximaal 5 dezelfde aanbiedingen per klant. *De ‘NERGENS GOEDKOPER’ garantie geldt ten opzichte van alle supermarkten in dezelfde vestigingsplaats als uw PLUS; kijk voor overige voorwaarden op plus.nl/nergensgoedkoper. **De prijs kan per product verschillen, uw korting wordt aan de kassa verrekend.

Wilt u per mail op de hoogte blijven van de laatste aanbiedingen bij PLUS? Meld u dan nu aan via plus.nl

Berkenbosch | Molenlaan 8 | 9244EA Beetsterzwaag |


Sa!

29 juli 2015

Open tuin

Lycklamatuinen

Het is zomer in de tuin van Hilco en Froukje Kuipers. De borders bloeien uitbundig, de schaduwplanten zijn mooi in al hun tinten groen en in de groentetuin wordt volop geoogst. Zondag 2 augustus (13.00-17.00 uur) is de tuin aan de Sweachsterwei 1 te bezichtigen. LIPPENHUIZEN

Marktweekend

De tweede zomerbraderie van dit jaar is op vrijdag 31 juli (13.30–20.30 uur) langs de vaart. De markt is volgeboekt met stands en er zijn attracties voor de kinderen. Zaterdag 1 augustus begint bij zonsopkomst de maandelijkse vlooienmarkt. Bij een goede weersvoorspelling verwacht de organisatie minstens 500 standhouders, maar ook veel publiek. Naast de vaste bezoekers komen er nu zeker ook toeristen van de vele campings in en rondom Bakkeveen. Er is ruime keuze in tweedehandsgoederen, kleding, curiosa en antiek. De vlooienmarkt is gratis toegankelijk en duurt tot 13.00 uur. De locatie is de terreinen rondom het sportpark. www.bakkeveen.nl/markt BAKKEVEEN

Klaproos en korenbloem In het voorjaar heeft Vogel- en Natuurbeschermingswacht Oude- en Nieuwehorne e.o. een brede strook van een weiland ingezaaid met een kruidenmengsel. Klaproos en korenbloem

OUDEHORNE

kleuren nu het land aan de Siebe Annesweg bij de Grote Kiekenberg. Een mooie voedselbron voor insecten en vogels, maar ook een lust voor het oog van de voorbijgangers.

Duindienst

BAKKEVEEN In de vakantietijd organiseert de interkerkelijke recreatiecommissie openluchtdiensten in de duinen van Bakkeveen. Voorganger in de dienst van zondag 2 augustus (10.00 uur) is ds. Van de Beukel uit Haulerwijk. Muzikale ondersteuning is er van muziekkorps Excelsior, ook uit Haulerwijk. De organisatie tipt een eigen stoel mee te nemen. Bij slecht weer verhuist de dienst naar de PKN-kerk De Mande. De duinen zijn te bereiken via het parkeerterrein van zwembad Dúndelle.

COLOFON REDACTIE

Arend Waninge 06 – 52 47 10 13 redactie@sa24.nl Kopij aanleveren voor maandag 12.00 uur. Sa! kijkt graag anders. Het vroeg melden van evenementen, jubilea, bedrijvennieuws etc. geeft de grootste kans op extra aandacht.

ADVERTENTIEVERKOOP Rik Dijkstra 06 – 21 89 48 28 advertenties@sa24.nl Henk Hilbrands 06 – 31 04 59 56 henk@sa24.nl Advertenties aanleveren voor vrijdag 17.00 uur

OPMAAK Evert Wilstra Kreaasje Ureterp

13

www.sa24.nl

Expositie Sudergemaal De afgestudeerden van de masterclass van Doet Boersma aan de Kunstacademie Friesland exposeren in augustus en september in het Sudergemaal. De beeldend kunstenaars Dien Smilde, Boukje Westra, Annemarie IJssels, Nelly de Waard, Caro Eggink en Yvonne Brouwer presenteren hun werk. De

NIJ BEETS

masterclass is opgezet voor beeldend kunstenaars die na een kunstopleiding zich verder willen ontwikkelen of inspirerende contacten zoeken met collega’s. Het museumgemaal en de galerie Sudergemaal heeft met deze expositie een uiterst aantrekkelijke en afwisselende tentoonstelling in huis. www.damshus.nl

Tentoonstelling Kunstlokaal No.8 Galeriehouders Marcel Prins en Birgit Speulman richten vijf keer per jaar in hun Kunstlokaal No.8 een tentoonstelling in van steeds twee hedendaagse beeldend kunstenaars in dialoog. Met ruimtelijke objecten, maar ook vlak werk als schilderijen en tekeningen. In de zomer is het echter tijd voor Speling,

JUBBEGA

kunst in de tussenruimte, een groepstentoonstelling met werk van 27 kunstenaars. Zeker geen allegaartje, maar een evenwichtige uitgebalanceerde uitstalling. De tentoonstelling is van 1 tot en met 9 augustus elke dag open van 12.00 tot 18.00 uur. www.alles-kan.info

Openluchtsamenzang Een van de activiteiten in De Wike van De Frije Wiken is een openluchtsamenzang voor jong en oud op zondag 2 augustus (19.30 uur). Muziekverenigingen De Vrije Fries uit Oudehorne en De Vlecke uit Gorredijk begeleiden de vele liederen. Bovendien is er muzikale medewerking van Janna Eijer, winnares van het Friese songfestival Liet in 2011. Het thema van de samenzang is: Sjonge mei de fûgels.

HEMRIK

Tijdens de bijeenkomst verzorgt ds. Piet Hulshof een korte overdenking. Er zijn leuke activiteiten voor de kinderen. In het bostheater is een tribune met 300 zitplaatsen. De organisatie tipt de mogelijkheid voor het meebrengen van een eigen stoel. Bij slecht weer wordt de dienst gehouden in de blokhut bij het theater. www.defrijewiken.nl www.plattelandleeft.nl

Historische begraafplaats

BEETSTERZWAAG Een interessante rondleiding (14.00-15.00 uur) wordt zaterdag 1 augustus

georganiseerd over de historische begraafplaats bij de Dorpskerk Beetsterzwaag.

BEETSTERZWAAG Op zondag 2 augustus (14.00 uur) begeleidt Lies Scholte vanaf de Tropische Kas een wandeling door de Lycklamatuinen. Zij maakt al vele jaren studie van het park en kent ondertussen alle details. Zij kan de deelnemers wijzen op bijzonderheden, waar men anders misschien aan voorbij zou lopen: de bomenverzameling, de historische herinneringen aan adellijk Beetsterzwaag, de beeldende kunstverzameling, speciale planten en gedichten. Kosten: 3,50 euro. www.tropischekas.nl

Mandefjild

Het Mandefjild is een bosgebied met heide en vennen, maar staat vooral bekend om de zandverstuiving. Bij het vallen van de avond komen reeën tevoorschijn en de vele zangvogels geven een prachtig avondconcert. It Fryske Gea organiseert op dinsdag 4 en 11 augustus (19.0021.00 uur) een excursie onder leiding van gids Arjen de Boer of Jan Falkena. Deelname is gratis voor leden, niet-leden betalen 4 euro, tot en met 12 jaar 2 euro. Aanmelden kan tot een dag van tevoren tot 12.30 uur via 0512-381448 of www.itfryskegea.nl. BAKKEVEEN

De Acht van De Frije Wiken

In De Wike fan De Frije Wiken wordt op zondag 2 augustus een mountainbiketocht gehouden. De Acht van de Frije Wiken voert voor een groot deel over onverharde paden langs en over de Kiekenberg, de bossen van Hoornsterzwaag en de oude tramlijn van Donkerbroek naar Lippenhuizen. De route is 50 kilometer lang; start, finish en een tussenstop zijn bij MFG De Kompenije (douches aanwezig). Start tussen 9.00 en 10.00 uur. De inleg is 3 euro.

JUBBEGA

Friese Streekmarkt

OLDEBERKOOP Op de Friese Streekmarkt van zaterdag 1 augustus (10.00-16.00 uur) zijn, naast het gebruikelijke mooie aanbod van streekproducten, extra stands van bedrijven uit het gebied van De Frije Wiken. Het bestuur is er om over het gebied te vertellen. Kees Kuiper uit Oudehorne laat de bezoekers kennismaken met zijn passie voor fuchsia’s en Martha Woudstra (Bontebok) toont haar handgemaakte sieraden uit huis-tuin-en-keukenmaterialen. Djurre’s Kookworkshop laat bereidingen met streekproducten zien en proeven. Bezoekers maken zelfs kans op een tochtje met een Boerenscooter.

www.friesestreekmarkt.nl

AGENDA VR 31 JUL 13:30 UUR | BAKKEVEEN Vakantiebraderie Langs de vaart

ZA 1 AUG 07:00 UUR | BAKKEVEEN Vlooienmarkt Bakkeveen Terreinen rond sportpark 10:00 UUR | OLDEBERKOOP Friese Streekmarkt Centrum dorp 13:30 UUR | JUBBEGA Expositie Gerda den Os De Beage 14:00 UUR | BEETSTERZWAAG Rondleiding begraafplaats Dorpskerk

ZO 2 AUG 09:00 UUR | JUBBEGA Mountainbiketocht MFG De Kompenije 10:00 UUR | BAKKEVEEN Duindienst Duinen, via Dúndelle 13:00 UUR | LIPPENHUIZEN Open tuin familie Kuipers Sweachsterwei 1 14:00 UUR | BEETSTERZWAAG Wandeling door Lycklamatuinen Tropische Kas 19:30 UUR | HEMRIK Openluchtsamenzang Theater Sparjebird

DI 4 AUG 10:00 UUR | JUBBEGA Fietstochten De Frije Wiken Diverse startplaatsen 19:00 UUR | BAKKEVEEN Avondexcursie Mandefjild Mandefjild

WO 5 AUG 14:00 UUR | WIJNJEWOUDE Rommelmarkt Wijnjewoude Evenemententerrein 19:00 UUR | JUBBEGA Zomeravondwandeling Minicamping Singel


®

Eigen werkplaats ! APK Gratis leenauto Aircoservice Alle merken Bandenservice

Trots zijn deze sponsoren op het skûtsje

‘t Swarte Wief Zij wensen de bemanning een succesvolle strijd toe.

IE WERK

•Trilplaten / steenknippers •Diamantboren/-zagen •Bouwlasers •Verticuteermachines •Pompen •Elektrisch gereedschap •Grondboren •Heteluchtkachels

Poortman... Passie voor techniek !

Waar het goed vertoeven is Verhuur van: Www.metaaltechniek-henkhoen.nl

rs vanaf BouwsteigeBTW p/week! € 39,- excl.

Badweg 40 • Gorredijk • T: 0513 - 466 003

www.poortmantechniek.nl

Café Restaurant Overwijk Heawei 9 8406 AV Tijnje Tel.: 0513 57 12 17 Fax: 0513 57 11 35 Bruiloften Zaalverhuur Partijen Catering Verhuur Bar Old Sailor

Mag ik even uw aandacht? adv_swarte_wief_89_127.indd 1

Jumbo heeft alles in huis voor grote én kleine boodschappen Jumbo doet er alles aan om de ideale supermarkt te zijn. Daarom hebben we het grootste assortiment 27-6-2011 12:03:01 van Nederland. Keus genoeg! Of u nu kiest voor luxe of voor voordeel. Voor de bekende A-merken of voor ons eigen huismerk. Bij Jumbo slaagt iedereen. Mist u toch nog een product? Laat het ons weten.

Ontdek ons enorme assortiment www.jumbo.com

Wij halen het product voor u in huis of helpen met een goed alternatief. Test het zelf!

Jumbo is er elke dag voor ál uw boodschappen. Lees er meer over op jumbo.com

Henk Split

Gorredijk: Badweg 34

Wie verzorgt uw reclame ideeen?

Riperwei 4 Tijnje Telefoon: 0513-572939 info@groenewoldreclame.nl

groenewoldreclame.nl


Sa!

29 juli 2015

15

www.sa24.nl

TeaMworK HouDt SKÛtSJe oP KoerS

‘t Swarte Wief debuteert in A-klasse Dit seizoen start ’t Swarte Wief in de A-klasse van het IFKS. Het is de eerste keer dat het skûtsje uit Tijnje in de koningsklasse uitkomt. Een grote uitdaging, maar wel eentje waar de bemanning vol vertrouwen naar uitkijkt. TEKST: NIELS VAN MARLE FOTO’S: ARCHIEF SIETSE DE BOER TIJNJE Het is een bijzonder verhaal eigenlijk, dat skûtsje uit Tijnje. Tien jaar geleden had amper iemand van de teamleden gehoord van termen als gijpen, overstag gaan of aan de wind zeilen. Nu werken de vijftien of zestien bemanningsleden als een soort machine samen; één commando van schipper Jaap Hofstee is voldoende om het schip een vloeiende koerswijziging te laten maken.

“Stuurboord en bakboord kenden we nog net uit de Donald Duck. En de Sneekweek zei ons alleen iets, omdat we daar met het voetbalteam wel eens geweest waren. Maar dan voor het feest eromheen natuurlijk”, lacht Hofstee tijdens de laatste training op het Sneekermee; hij heeft het helmhout – de houten balk om het roer mee te bedienen – stevig in handen. “Voor de rest gingen we er helemaal blanco in.”

VIDEO SA24.NL

De kern van de groep was al hecht dankzij het succesvolle combine-raceteam van het dorp. Aangevuld met enkele enthousiastelingen uit de kennissenkring was de bemanning snel compleet. Na de aanschaf van een skûtsje konden de Tijnsters vervolgens los. “We zijn toen, zonder ook maar één andere wedstrijd gevaren te hebben, gewoon begonnen in de laagste klasse van het IFKS. Dat was enorm spannend. We hadden wel een adviseur met ervaring aan boord, maar je moet toch veel zelf doen.”

Inschatten en kiezen

Hofstee en co staken veel op in die beginperiode. “Wat gebeurt er als ik nu hier aan het roer trek? Het inschatten van bepaalde situaties in de wedstrijd was lastig. Kan ik nog wel of niet meer voorlangs dat andere schip? Het zijn keuzes die je heel snel moet ma-

ken, want elke twijfel kan je een plekje kosten. In het begin ben je dan heel voorzichtig, nu durven we wel eens een gok te nemen. Natuurlijk zijn er in bepaalde situaties standaardoplossingen. Maar wij bedenken ook wel eens zelf iets. Soms pakt dat goed uit, soms minder. We zitten nog steeds in het leerproces. Douwe Visser, de schipper van de Sneeker Pan, heeft weleens gezegd dat het überhaupt tien jaar kost om een schip te leren kennen. Wij zeilen nu pas tien jaar en dit is bovendien nog maar ons derde seizoen op het huidige schip. We kochten het in 2010 en zeilden er in 2013 voor het eerst wedstrijden mee.”

helmhout. Maar de realiteit is ook dat er aan boord voor een aantal taken echt kracht nodig is. Dan kom je toch gauw uit bij kerels.” Al spreken ook de dames van ‘t Swarte Wief de spierballen regelmatig aan, om assistentie te verlenen bij de fok of bij het omhooghalen van de zwaarden, de grote houten bladen aan de zijkant die voor het evenwicht zorgen. “Het is een fantastische hobby, maar het vreet tijd”, vertelt Rodenburg. “Ik ben dan ook opstapper. Dat betekent dat ik er niet altijd bij ben. We hebben ook nog twee kleine kinderen, dus het is puzzelen met de tijd. Drie weken met het gezin naar Frankrijk in de zomer zit er niet in.”

Man- en vrouwkracht

Debuut

Een skûtsje op koers houden is teamwork. Van de voordekker tot de schipper en van de lierenman tot de peiler. Die functie wordt onder meer ingevuld door Alie Rodenburg, de vriendin van Hofstee. Ze is een van de drie vrouwen op het schip en daarmee is Tijnje behoorlijk ‘vrouwelijk’. Het skûtsjesilen is een mannenwereldje, maar daar heeft Alie geen moeite mee. “Het wordt wel iets minder, hoor. Je ziet steeds meer vrouwen op de boten, ook wel aan het

Skûtsjesilen leeft in Tijnje

Het dorp Tijnje roept niet direct de associatie met watersport op, al is het dorp begin negentiende eeuw ontstaan in de tijd van de turfgraverijen in het laagveengebied. Er kwamen toen ook skûtsjes, de vrachtschepen uit die tijd, door het dorp. Hofstee: “In het begin verklaarden heel veel mensen ons voor gek. Echt. Nu leeft het skûtsjesilen enorm in het dorp, de hele week lang. Als bemanning zijn we breed vertegenwoordigd binnen Tijnje en dat maakt dat iedereen meeleeft. Ons volgschip zit tijdens de wedstrijden weer stampvol met vrienden, sponsoren en donateurs. Iedereen wil het meemaken en ons steunen. Dat is geweldig om te zien.”

‘t Swarte Wief hoopt dit seizoen een mooi debuut te maken in de koningsklasse van de IFKS. Kampioen worden, daar durft Hofstee niet aan te denken, ook al gaat het de laatste jaren ontzettend snel en goed. “Eerst maar eens niet degraderen, dan zien we het wel. Op dit niveau zijn er heel veel kapers op de kust, met heel veel meer ervaring.” “Ons schip is bovendien geen makkelijk schip. Als ze echt loopt, is het echt genieten, hoor. Maar bij windkracht 1 of 2 hebben we nog steeds moeite om haar aan de praat te krijgen.” Tijdens de laatste training hoopte Hofstee daar nog op te oefenen, maar de voorspelde – en gewenste – zachte wind kwam er niet. Wat er wel kwam? Een nat pak, voor peilster Tjitske de Groot. Bij het gijpen raakte ze te water, maar ze kon gelukkig snel weer aan boord worden getrokken. In de roef trok ze gauw iets droogs aan, maar echt warm kreeg De Groot, die wel bleef lachen, het niet meer. Na het aanmeren in Goingarijp verdween ze dan ook snel in de auto naar huis. “Gelukkig gebeuren zulke dingen hooguit één of twee keer per jaar”, lacht Hofstee. “Het hoort bij het zeilen. We zijn fanatiek, maar het moet wel leuk blijven.”


Trots zijn deze sponsoren op het skûtsje

De Drie Gebroeders. Zij wensen de bemanning een succesvolle strijd toe.

Het scheelde zelfs nog meer dan ik had gedacht! Jumbo doet er alles aan om de ideale supermarkt te zijn. Een lage prijs hoort daarbij. Daarom hebben wij de laagsteprijsgarantie. We sturen elke dag prijsmeters op pad die alle prijzen van supermarkten in uw buurt controleren. Vindt u tóch ergens een product voor een blijvend lagere prijs? Dan krijgt u het product gratis en

Ontdek onze laagsteprijsgarantie! www.jumbosupermarkten.nl

passen we de prijs meteen aan. Zo is én blijft Jumbo de goedkoopste in uw buurt! Check het zelf, het scheelt echt nog meer dan u dacht!

Jumbo is elke dag euro’s goedkoper. Kijk voor de spelregels op jumbosupermarkten.nl

Henk Split

Gorredijk: Badweg 34


Sa!

29 juli 2015

17

www.sa24.nl

Nieuw grootzeil voor zwaar weer

De Drie Gebroeders aast op revanche

Arend Wisse de Boer rekent erop dat De Drie Gebroeders de komende week meezeilt om de prijzen in de A-klasse van het IFKS. Het skûtsje uit Gorredijk greep vorig jaar net naast de hoofdprijs en aast op revanche. “Maar eerlijk gezegd weten we niet precies waar we staan.” TEKST: NIELS VAN MARLE FOTO’S: ARCHIEF SIETSE DE BOER GORREDIJK Zelfde schip, zelfde bemanning, maar andere zeilen. En dat maakt een flink verschil, legt schipper De Boer uit. “We hebben heel bewust voor een nieuwe grootzeil en ook een nieuwe fok gekozen. Vorig seizoen kwamen we vierkante meters tekort met zwaar weer en dat kostte ons op de slotdag mogelijk de winst in het eindklassement.” Besloten werd om te investeren in nieuw materiaal, een uitgave van zo’n 18.000 euro. Maar dat is dus geen garantie voor nog beter zeilen. “We hebben heel veel geoefend, maar we zijn een beetje te laat de goede weg ingeslagen. We hadden het zeil precies zoals ons oude doek gezet, maar het bleek gewoon totaal anders te moeten.” Hans Boersma vult zijn teamgenoot aan: “Je moet zo’n nieuw zeil echt leren kennen. Toen we de schoot tien centimeter verzet hadden, gingen we ineens veel sneller. Het zijn de details die het verschil maken.”

Extra paar ogen

Vandaar ook dat Boersma dit jaar voor het eerst een vrije rol heeft aan boord, als adviseur. De routinier moet

het extra paar ogen zijn dat De Boer soms nodig heeft. Boersma: “Vroeger bestond die rol niet eens, maar zoals in veel sporten gaat het er ook in het skûtsjesilen steeds professioneler aan toe. Dit is daar ook weer een stap in.” Boersma – met al bijna 30 jaar ervaring op diverse skûtsjes, waaronder 23 jaar op het Heerenveense SKS-schip Gerben van Manen – had eigenlijk in 2014 al meer ondersteunend voor De Boer zullen zijn, maar zijn rol als schotenman bleek lastig te combineren met het adviseurschap. “We hadden flink wat wedstrijden waarin we beide volle bak moesten. Dan moet je je eigen taak gewoon honderd procent doen, anders heb je een probleem. Maar een paar extra ogen om de wedstrijd te lezen, zeker in hectische situaties met beweging overal om je heen, kunnen net het verschil maken tussen vooraan eindigen of in de middenmoot.” Al blijft de uiteindelijke beslissing er eentje van de schipper. Als adviseur denkt Boersma ook na over andere verbeteringen aan het

schip. “We zijn er bijvoorbeeld nog nooit aan toegekomen om met de ballast te spelen. Hoeveel leg je hem achterover door het gewicht meer naar achteren te brengen en wat doet dat met de rest van het schip? Het zijn allemaal factoren die kunnen helpen, maar zover zijn we gewoon nog altijd niet.”

Keus in zeil en fok

Gelukkig kan Gorredijk het oude zeil ook nog hijsen, mocht het gevoel toch niet ideaal zijn. De Boer: “Als we twijfelen, kunnen we wisselen. Je mag twee verschillende zeilen en drie verschillende fokken gebruiken tijdens de races. Dat gaat natuurlijk niet tijdens de race, maar als er minder wind wordt voorspeld, kunnen we het zeil in een half uur nog vervangen. Dat is allemaal heel gebruikelijk.” Op vrijdag komt de bemanning bij elkaar in Stavoren, voor een laatste trainingssessie, en ’s avonds de loting. Dan beslist de ploeg welk zeil in eerste instantie gehesen gaat worden bij de eerste wedstrijd in Hindeloopen. De zenuwen spelen inmiddels een aardige rol in het lichaam van De Boer. “Vorig jaar had ik nergens last van. Dat kwam pas een beetje op de laatste dag, toen we als nieuwkomer nog altijd konden winnen. Nu is de druk anders. Er zijn meer verwachtingen, van buitenaf en bij onszelf toch ook wel. We willen presteren met zijn allen. Ergens is zulke druk ook prima.” Teleurgesteld over het mislopen van de titel vorig jaar

is De Boer nooit geweest. “Zelfs toen we over de finish kwamen en wisten dat onze plek niet genoeg was voor het kampioenschap, dacht ik niet ‘wat jammer’. We pakten als enige schip twee dagzeges, het liep de hele week geweldig. We konden niet meer wensen. Het enige baalmoment was misschien voor de wedstrijd, toen ik al besefte dat het weer ons niet gunstig gezind was. Maar al met al was ik enorm trots, en dat ben ik nog.”

Fantastische strijd

Boersma verwacht dat Gorredijk een kanshebber gaat zijn, ondanks de stroeve kennismaking met het nieuwe zeil. “Het ligt heel open, meer dan in de SKS. In de IFKS heb je vrijwel elk jaar een andere kampioen. Je ziet ook steeds meer snelle schepen in de A-klasse. ‘t Swarte Wief, Grutte Pier, De Jonge Jasper; die zijn allemaal heel rap. We hebben ze nu eigenlijk voor het eerst sinds tijden ook allemaal bij elkaar.” Jarenlang ontliepen de schepen elkaar, omdat ze in verschillende klassen actief waren. Zodra er een nieuwe schipper aan het helmhout komt, begint een skûtsje namelijk weer onderaan in de pikorde. “Ik durf ook niet zomaar te zeggen wie de beste gaat zijn. Maar het gaat ongetwijfeld een fantastische strijd worden, ook voor het publiek”, besluit De Boer.

VIDEO SA24.NL


De Club van Sa!

Ja, ik meld me aan voor de Club van Sa!

Sa! KiJKt aNDerS Vooral breder en dieper. Interessant nieuws uit uw eigen regio in berichten, reportages, interviews, video’s. Met een wekelijkse krant en altijd online. Vaak verrassend, soms onthullend, maar altijd onderscheidend. Steun deze unieke aanpak en word voor 25 euro per jaar lid van de Club van Sa! Uw bijdrage helpt ons om Sa! verder uit te bouwen. Als tegenprestatie organiseren wij voor Clubleden:

Voornaam + achternaam Straat + huisnummer Postcode + Plaats Geboortedatum

· Excursies, lezingen, bijeenkomsten en evenementen · Speciale kortingsaanbiedingen · Een heerlijk gevoel van betrokkenheid

GRATI S BOEK

Nieuwe leden ontvangen als welkomstcadeau het boek ‘Opsterland, van alle kanten bijzonder’.

De Club van Sa!: daar wil je bij horen Aanmelden? • Via www.sa24.nl • Telefonisch via 06 - 25 17 87 64 • Vul de bon in uit de krant

Stuur deze bon naar: Sa! Media Wetterwille 10L 8401 GB Gorredijk


Sa!

29 juli 2015

20

www.sa24.nl

Sa! verkent deze zomer het Koningspad dat de wandelaar voert door beekdal het Koningsdiep, de dna-streng van Opsterland. Als houvast gebruiken we de routes die schrijver Fokko Bosker uit Lippenhuizen heeft uitgestippeld. We beginnen met de etappe Siegerswoude-Bakkeveen; de wandeltocht van zo’n 20 kilometer knippen we in tweeën op.

KONINGSPAD Op zoek naar de bron TEKST EN FOTO’S: WIM BRAS

Het Koningsdiep loopt als ‘een ritssluiting door Opsterland’, aldus landschapshistoricus Jan Slofstra uit Bakkeveen. Het brongebied van de beek ligt echter buiten de gemeente, ergens over de grens. Volgens de wandelkaart van het Koningspad niet ver van het exacte punt waar Friesland, Groningen en Drenthe samenkomen. Ik besluit om daar de wandeltocht te beginnen. Een uitstapje het Groninger land in, dan terug naar it Mandefjild, om halverwege het smalste deel van het natuurgebied over te steken voor de terugtocht langs de andere kant. Bij elkaar een wandeling van een kilometer of tien. Moet te doen zijn. Het terras met de parasols van uitspanning De Drie Provinciën ziet er aanlokkelijk uit op deze warme zomermiddag, maar ik verman me. Het werk roept tenslotte. Ik parkeer de auto onder een bladerdak dichtbij het werkelijke drieprovinciënpunt, een paar honderd meter verderop. Een paar stappen en ik sta in Groningen. Links van de Allardoogsterweg zou dus in de verte het brongebied moeten liggen. Ik zie vooralsnog alleen maar boerenland, met in het midden een zwart-wit gevlekt eilandje. Een stuk of veertig pinken vinden het kennelijk te warm voor wat voor activiteit dan ook en hebben zich en masse in het malse gras neergevlijd. Aan de ander kant van de weg koketteren twee bevallige merries om aandacht. Voordat ik op hun avances kan ingaan, hebben ze hun interesse in mij alweer verloren en stuiven ze weg. Wispelturig vrouwvolk. Voorwaarts dan maar.

Alida

Aan het eind van de stille weg bij de T-splitsing loopt het pad rechtdoor het Harensche Bos in. Onder de lariksen is het lekker koel. Het Groninger Landschap heeft het voormalige productiebos hier en daar uitgedund waardoor een ondergroei van varens en eikenopstand welig tiert. Zo halverwege het langgerekte bosperceel kom ik

zomaar een dikke beukenboom tegen. De fremdkörper moet hier ruim voor de aanplant van de lariksen al hebben gestaan. Zijn takkengewelf overspant een bankje met koperen inscriptie: In Memoriam Alida de Vries 1912-2002 Schrijfster, aangeboden door het Buurtschap Bremen. Waarschijnlijk zat Alida hier graag. Alida de Vries schreef onder andere het boek ‘Bij ons ien Zeumhusen’ en drukte tijdens haar lange leven een fikse stempel op de maatschappelijk ontwikkelingen in de streek. Ze trouwde al op 18-jarige leeftijd met Anne de Vries, de schepper van de bekende streekromans over Bartje, het Drentse jongetje dat het vertikte om te bidden voor ‘bruune boon’n’. Overigens hield echtgenoot Anne, die in 1964 stierf, zelf wel van bruine bonen, vertelde Alida later.

aanbouwtje aan de zijkant van de stal, waar bezoekers eigenhandig een kop thee of koffie kunnen zetten. De gastvrije Perks laten het aan de wandelaars zelf over of zij daar een kleine vergoeding voor willen geven. Veel gemaakte opmerking in het gastenschriftje: Waar moeten we ons geld in stoppen? Waar het streekje uitkomt op de Bremerweg ligt het land een stuk lager dan de rest van de omgeving. Volgens de beschrijving van het Koningspad overzie je vanaf deze plek het best het brongebied van het Koningsdiep. Tegen beter weten in hoop ik op een herkenbare bel waar het grondwater naar de oppervlakte gulpt, maar die valt nergens te ontwaren. Integendeel, het polderachtige land oogt keurig verkaveld; wat de bodem al aan water

Terug op de Allardoogsterweg drommen intussen de tientallen pinken van zo-even rond de waterpomp bij de slootkant om hun dorst te lessen. Ik verwonder me hoe gedisciplineerd het eraan toegaat. Totdat de haag jongvee ineens uiteenwijkt en ik oog in oog sta met een kolossale stier. Die bewaart dus de rust. En dat wil hij zo houden, zijn blik van verstandhouding zegt me dat ik door moet lopen. Dat doe ik dan maar.

Dienstwoningen

Bij de kruising van het startpunt staan drie blokjes met dubbele woningen die je in deze omgeving niet zou verwachten. Een klein woningcorporatiebuurtje in de landelijkheid? Of een verzameling dienstwoningen? Maar van wat dan? Bij het hoekhuis hoor ik stemmen in de tuin. Even vragen. Alex en Dorien Hiddersma hebben hun huis zo’n tien jaar geleden kunnen kopen. “Deze huizen zijn ooit gebouwd als dienstwoningen voor de leraren van de volkshogeschool Nieuw Allardsoog”, bevestigt Alex mijn vermoeden. “Later zaten hier ook de studenten in. We krijgen nog regelmatig mensen aan de deur die vragen of ze een kijkje mogen nemen omdat ze hier ooit op kamers hebben gewoond.”

’T Zwaluwnestje

Even buiten het bos voert de route langs een rij eiken die ook al dateren uit een ver verleden. Het eikenpaadje gaat echter al gauw over in het asfaltwegdek van een doodlopend streekje met boerderijen. Geen andere uitweg dan naar links. Ik loop langs een bordje dat wijst naar ’T Zwaluwnestje. De familie Perk heeft hier op hun erf een rustplek ingericht voor de vermoeide wandelaar. Niet alleen een buitenzitje, maar ook een kantine-achtig

te doen. De monumentale Meenkenshoeve staat leeg; er wordt verbouwd, maar nu even niet. De andere boerderij ligt dieper in het land en oogt in vol bedrijf. Hier is echter ook niemand thuis, wellicht knijpt de familie er even tussenuit met dit mooie weer. Ik neem me voor om straks aan de Friese kant nog eens te informeren.

loslaat, piezelt direct het stelsel van slootjes in. Hmm, een beetje teleurstellend is het wel. Op de weg terug naar Friesland sla ik nog een zijweggetje met twee boerderijen in om navraag

Alex, die als gids historische rondleidingen verzorgt in Bakkeveen, komt op stoom. Heb ik de gevelsteen met het Oog van Allard al opgemerkt van het boerderijtje aan de overkant? Op die plek stond voorheen een veel grotere boerderij annex herberg, ge-


Sa!

bouwd in de achttiende eeuw door de rijke koopman Allard Scheltinga uit Harlingen. “Die bezat destijds 50.000 hectares land in deze contreien.” Met het wakende oog in de gevel probeerde Allard zijn drie zoons een beetje in het gareel te houden als hijzelf voor zaken elders vertoefde. In 1888 verwoestte een brand de monumentale ‘pleats’, maar de gevelsteen kon uit de as worden opgevist.

29 juli 2015

seum Opsterland in Gorredijk heeft er een aantal in de collectie. In de stilte van het veld lijkt de tijd in te dikken: wat ik zie en ruik, rook en zag mijn jagende voorouder ook.

op het terrein van Nieuw Allardsoog markeert de plek waar hij afmeerde om zijn droom te verwezenlijken. “Jarig vond dat iedereen recht had op een gedegen opleiding en zinvol werk. Op het hoogtepunt van de crisisjaren in de jaren dertig van de vorige eeuw hielp hij vijftienhonderd werklozen aan werk in de landontginningen.“ De laatste tijd bespeurt Alex weer een voorzichtige herwaardering van eerlijk handwerk, volgens hem een teken dat het gedachtegoed van Jarig van der Wielen nog niets aan zeggingskracht heeft ingeboet.

Op de scooter

Mijn transcendente ervaring is van korte duur. In de verte zie ik drie nimfen in modieuze kledij over de heide struinen. Tegen de tijd dat ik de drie ben genaderd, hebben zij zich neergevlijd aan de rand van een vennetje. Nee, ze gaan niet zwemmen, zeggen Patricia, Ingrid en Jildou uit Ureterp. “Er kunnen hier wel ratten zitten.” De meiden hebben de middag vrij van hun vakantiebaantje en maken een tochtje op de scooter. “Beetje toeren en wat lekkers halen in Bakkeveen.” De attracties van het vakantiedorp kennen ze wel, maar hier op de heide waren ze nog nooit geweest. “Wel mooi hier.”

Tien coniferen

Door alle begroeiing nu moeilijk te zien, maar tot voor de deur liep een zijvaart van de Bakkefeanster Feart, vertelt Dorien. “Mijn moeder is een schipperskind, die kan zich nog herinneren dat ze hier als klein kind heeft gevaren.” En ook de stichter van de volkshogeschool Jarig van der Wielen kwam met de boot, weet Alex. De grote kei

We nemen afscheid en ik loop via de Nije Drintse Wei naar de toegang tot It Mandefjild. Ik passeer het Natuurvriendenhuis van Nivon, ooit ook onderdeel van de volkshogeschool. Hier kregen geüniformeerde meisjes intern scholing in alle facetten van de huishoudkunde, onder de bezielende leiding van de directrice die zelf ook op het terrein woonde. Zo kon ze, net als Allard, een wakend oog houden op haar beschermelingen. Voordat ik It Mandefjid betreed, bezoek ik het verzetsmonument aan de andere kant van de weg. Op deze plek fusilleerde de Duitse bezetter een maand voor de bevrijding tien verzetsmensen uit Groningen, waaronder de kunstenaar Hendrik Werkman. Een cynische wraakactie. De coniferen achter de gedenksteen vind ik lelijk, maar met zijn tienen op een rijtje symboliseren ze wel doeltreffend de tragedie die hier heeft plaatsgevonden. In de verte ligt de landweer, de laatmiddeleeuwse verdedigingsdijk

21

www.sa24.nl

met doornstruiken die Drentse struikrovers en vijandelijke troepen op afstand moest houden. Van geen nut tegen de nazi-moordmachine. De tocht in It Mandefjid gaat over de Holle Weg, zeg maar de A2 van de oudheid. Het uitgesleten karrenspoor sloot Friesland in vroeger tijden aan op de noord-zuid-handelsroute die over de Drentse Hondsrug liep; de A1. Het holle pad voert langs enkele grafheuvels uit de steentijd. Archeologische opgravingen in de nabijheid hebben een macht aan vuurstenen gereedschappen opgeleverd, waarvan sommige terug te dateren zijn tot wel 15.000 jaar voor onze jaartelling. Mu-

Op mijn terugtocht hoor ik al van ver opgewonden gekwetter en gelach dat ergens vanachter de bosrand opklinkt. Op het verhoogde terras van Nieuw Allardsoog – tegenwoordig conferentieoord en groepsaccommodatie - is een bruiloftpartij aan de gang en de vrolijkheid van het gezelschap werkt aanstekelijk. Als je dan toch wilt trouwen, is dit de perfecte dag en de perfecte plaats. Het bruidspaar omringd door familie en vrienden lijkt zich er terdege van bewust. Ik loop verder, langs de kei van Jarig, en over de weg die zijn naam draagt. De zoektocht naar de bron van het Koningsdiep stel ik uit tot morgen. In de auto trekt ik mijn schoenen uit. Dacht ik al, een blaar.

Cartograaf John van der Haak


Sa!

29 juli 2015

23

www.sa24.nl

KONINGSPAD Op zoek naar de bron VERVOLG TEKST EN FOTO’S: WIM BRAS

Vanwege blaren en ander lichamelijk ongerief door ongetraindheid heb ik me voorgenomen het rustig aan te doen vandaag. Bakkeveen laat ik links liggen, ik beperk het tweede deel van de etappe tot de Bakkeveenster Duinen, de duinen van Allardsoog en It Mandefjild. En daarbij weet ik voor mijn idee nog steeds niet het fijne over het brongebied van het Koningsdiep. Genoeg te doen. Ik laat de auto achter op het parkeerplaatsje halverwege de Nije Drintse Wei, vlak bij de Pûpedobbe. De Pûpedobbe is een pingoruїne, een krater in het landschap die zijn vorm kreeg tijdens de klimaatopwarming na de ijstijd. Het smeltwater van onderaardse ijslagen kwam hier aan de oppervlakte en drukte de aarde opzij in een cirkelvormige wal om de opening heen. De naam van de dobbe verwijst naar de ‘poepen’: marskramers en hannekemaaiers uit Duitsland die op weg naar huis zich hier even flink afboenden alvorens hun vrouwen in de armen te kunnen sluiten. Poedelen zit er vandaag de dag niet meer in, Staatsbosbeheer heeft het meertje afgeschermd. In de biotoop komen namelijk kwetsbare soorten voor als de vleesetende moerasanemoon en de nauwelijks nog in Nederland voorkomende levendbarende hagedis. De zorg ervoor valt dus te billijken, al is het jammer dat door de weelderige begroeiing het zicht op het water is verdwenen.

Duinkatten

Ik neem het pad linksaf richting de Bakkeveenster Duinen, het kale landschap oogt vertrouwd. De zandverstuivingen en de heuveltjes met solitaire dennen doen me denken aan mijn kinderjaren in Heemskerk, aan de Noord-Hollandse kust. Op de vrije woensdagmiddagen trokken mijn vriendjes ik de duinen in, soms wel zo ver als tot het strand. Onderweg hielden we strooptochten en raakten we slaags met andere jongensgroepen die ook op actie

uit waren. Voor ‘duinkanters’ moest je uitkijken, die konden gemeen vechten. Duinkatten noemden we hen, maar sloot je eenmaal vriendschap dan kon je niets meer gebeuren. Van enige agressiviteit valt in de Bakkeveenster Duinen niets te bespeuren. Of het moet de wesp zijn die me al een tijdje hardnekkig achtervolgt. Het gaat slecht met de wespen in Nederland, las ik in de krant, maar met deze niet. Uiteindelijk weet ik hem toch van me af te schudden. In de verte klinkt het zwembadgejoel van Dúndelle. Ik maak een wijde u-bocht over de zandverstuivingen en vervolg mijn weg langs de bosrand richting het noorden, weg van het geluid. Op een enkele hardloper na geen mens te zien. Geeft niet, ik heb toch geen zin om te praten. Dat komt voor. Ik stuit op het kadaver van een Vlaamse gaai, zijn verenpak nog zo goed als ongeschonden. De buizerd die hem te grazen nam, heeft hem vakkundig leeggegeten.

Drentse heideschapen

Inmiddels ben ik in het bos beland, de koelte voelt weldadig. Maar zoals bij elke boswandeling bekruipt me na enige tijd een lichte verveling. Bos heb ik al gauw gezien, geef mij maar weidsheid en wolkenluchten. Ineens schiet een glanzende roodbruine vlek voorbij die met elegante huppen in het struikgewas verdwijnt. Een ree? De reeën

die ik ken hebben een veel blekere vacht, met spikkels. Een bosree? Zoiets zou je toch moeten weten. Uiteindelijk kom ik weer op het open veld uit, gehoornde Drentse heideschapen houden hier de boel kort. Sommigen doen een stapje opzij, anderen grazen zonder omkijken door. De hei is van hen, ik ben maar een passant. In de bocht waar de Mjûmsterwei overgaat in de Jarig van der Wielenwei ga ik door het klaphek om de weg over te steken naar It Fryske Hiem, de boerderij en bessenkwekerij van Hans en Klaartje van Wijk. In de winkel op het erf verkopen zij hun producten rechtstreeks aan particulieren: vlees van de eigen veestapel, kazen, vruchtfruit, jams en chutneys. De boerderijwinkel is op vrijdag en zaterdag geopend, dus vandaag niet. Maar in het voorportaal staat wel een melkautomaat; ik gooi er een muntje in, niks lekkerder dan een beker koude melk als je dorst hebt. Aan de andere kant van de boerderij loop ik Hans tegen het lijf. Hij moet me meer kunnen vertellen over het brongebied van het Koningsdiep, dat volgens mijn kaart achter in zijn land ligt.

Wazemeer

“Daar klopt niets van”, zegt Hans stellig. “Wacht maar even.” Hij schiet het woonhuis in en komt terug met een dikke map paperassen. Daaruit trekt hij een kopie tevoorschijn van een oude kaart uit de zeventiende eeuw toen de landerijen nog toebehoorden aan het landgoed Nienoord. Destijds stond hier een boerderij met de naam Wazehoeve, min of meer op een eilandje. “Hierachter in de laagte lag namelijk het Wazemeer en even verderop in Drenthe het Langmeer”, wijst Hans aan. Op de kaart verbindt het Koningsdiep de twee meertjes en ligt het brongebied nog verder noordoostelijk, ergens in

de buurt van het Lieverse Diepje tussen Roden en Norg. Hans maakt zelf studie van de landschapshistorie van het grensgebied en daarbij boort hij ook Groninger archieven aan. Volgens hem leunt het historisch onderzoek van de gebiedscommissie en de deskundigen van de RUG te sterk op Friese bronnen. Zo had het bouwland bij hem voor de deur weer natuur moeten worden. Maar met behulp van een andere oude kaart kan hij aantonen dat de percelen al eeuwen in gebruik zijn als cultuurgrond. “De boeren van vroeger deden niet zomaar wat. Die wisten precies waar de beste stukken land lagen.” Klaartje en hij proberen die oude inzichten na te volgen bij hun gemengde bedrijfsvoering. Biologisch boeren is niet reëel op zandgrond, maar met een minimale gift aan kunstmest houden zij het grasland zoveel mogelijk in de ouderwetse kruidige staat. Hun veestapel bestaat dan ook uit rassen die tegen een stootje kunnen: Fries-Hollandse koeien, blaarkoppen, roodbonten en Duitse Fleckvieh-koeien. Geen kampioen melkgevers, maar ‘dubbeldoelkoeien’; het smaakvolle vlees verkopen zij aan huis.

IJsje

Tevredengesteld keer ik terug naar It Mandefjild. Ik mag dan niet oog in oog hebben gestaan met het brongebied van het Koningsdiep, het overtuigende verhaal van Hans heeft mijn kijk op het landschap toch weer verruimd. Nog even fraai als ervoor, maar met een laag erbij. Ik baan me wederom een weg door de kudde schapen en steek de heide dwars over. Halverwege de Pûpedobbe bedenk ik met spijt dat ik wel een litertje melk had mee kunnen nemen. Ik beloof mezelf een ijsje eenmaal terug in Bakkeveen.


BONUS

BONUS

2 STUKS

Lindeman’s South Africa

Alle varianten, combineren mogelijk. 2 flessen a 0.75 liter

9.98

6.99

ALLE Robijn

Combineren mogelijk. Bijv. klein en krachtig color. 3 flessen a 21 wasbeurten.

BONUS

3.76

AH Liefde en Passiebroden Vers uit onze oven. Alle varianten, combineren mogelijk. Bijv. spelt.

Alle varianten, combineren mogelijk.

4.00

3.89

Alle varianten. Combineren mogelijk. Bijv. tonijnstukken in water. 3 blikjes a 185 gram.

AH Yorkham

Alle varianten. Bijv. sappige yorkham. Per 100 gram.

1.30 ALLE AH Zaanlander

Bijv. jong belegen 48+ in plakken. Per 100 gram. Actieprijs per kilo

2 STUKS

3.99 AH Hollandse maaltijden Alle varianten, bijv cordon bleu/ spinazie. Schaal 500 gram.

2.99

6.00 AH Rundergehakt 500 gr 2 schalen

BONUS

0.79 AH Broccoli

Los. Per 500 gram. Actieprijs per kilo 0.98

0.49

Per stuk.

1.67

4.00 BONUS

25% VOORDEEL

2.39 AH Gele honingmeloen

0.91 BONUS

30% VOORDEEL

4.00

3.00

BONUS

1 EURO

BONUS

Schaal 300 gram. Actieprijs per kilo 10.00.

1.64

9.89 30% VOORDEEL

BONUS

25% VOORDEEL

AH Blauwe bessen

24 flesjes a 0,3 liter Max 6 kratten per klant.

2.19

4.35

2.90

5.00

Heineken krat

BONUS

2 + 1 GRATIS

Princes tonijn en ansjovis

14.19

7.32

25% VOORDEEL

BONUS

2 STUKS

Dr. Oetker Big Americans en pizzaburgers

neren mogelijk. 4 flessen.

5.18

BONUS

5.98

11.98

Coca Cola, Fanta en Sprite 1.5 liter. Alle varianten, combi-

2e HALVE PRIJS

5.02 Alle varianten, combineren mogelijk. Bijv. Indiase kip tandori. 2 dozen.

17.97

4 STUKS

BONUS

2e HALVE PRIJS

Knorr wereldgerechten

BONUS

2+1 GRATIS

1.69 AH Perziken en Nectarines Los. Per 500 gram. Actieprijs per kilo 1.98

0.99

AANBIEDINGEN GELDIG T/M 2 AUGUSTUS 2015

Sa! week 31 2015  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you