Issuu on Google+

Sa!

Woensdag 18 juni 2014 Jaargang 1 Nummer 11 www.sa24.nl

kijkt anders

AFSCHEID VAN OPSTERLAND PAGINA 10

VOLTAWERK

LANGSTE DEI TOERNOOI

THOMAS KLABBERS

GASTVRIJ

TOPJUDO

EEN BOEK PER JAAR

De locatie Voltawerk van ZuidOostZorg won vorige week de Gastvrijheidszorg Award 2014 in de categorie kleinschalig wonen. Manager Annie Jongsma: “Het is een compliment voor al het werk dat we hier doen.”

Het jaarlijkse Langste Dei Toernooi brengt judoka’s vanuit het hele land naar Gorredijk. Dit jaar is het toernooi verweven met de Open Friese Kampioenschappen. Judo leeft in deze regio.

Thomas Klabbers is nog maar 17 jaar, maar hij heeft al twee boeken gepubliceerd. De plots voor de volgende drie boeken spelen al door zijn hoofd. “Mijn hele leven moet bestaan uit schrijven en reizen.”

PAGINA 3

PAGINA 17

PAGINA 19

woning van de week

2e Compagnonsweg 42a oudehorne vraagprijs  225.000,-- K.K. OPEN HUIS ZOmEravONd 25 juni 19.00 - 21.00 uur www.sierdmoll.nl


Ik wit, de tiid komt in kear No is it sa fier It is goed sa

Ik wete de tied komp in keer Nou is ’t zo wied ’t is goed zo

Hij kon nooit kapot, maar nu was het leven op. Wij nemen afscheid van

Hendrik Waninge † Gorredijk 10 juni 2014

* Ruinen 6 oktober 1931 59 jaar

Myn leave man: Wietske Waninge-van der Harst Us bysûndere heit: Jan en Mieke Wim en Arja Arend en Doety Onze lieve pake: Hanneke, Henk Mariël Wietse, Sjouke, Hessel De Hoop 82, 8401 AE Gorredijk Veel dank aan de huisartsen Nauta en Kruiderink en ZuidOostzorg voor de verleende zorg.

Aanbieding geldig t/m 30 augustus 2014

Wijnpakket wijnhuis Lenotti Italiaanse kwaliteitswijnen Inhoud wijnpakket

van €46,65

voor €35,00 25% korting

Download eenvoudig het bestelformulier op www.faberwineworld.nl/lenotti.xlsx Wijnpakket Cantine Lenotti

doos a 6 essen

€46,65 nu €35,00

...... doos

Uiteraard zijn de wijnen uit het pakket ook los verkrijgbaar met korting. Rosso Passo del Veneto IGT Colle dei Tigli Bianco del Veneto IGT Capomastro Rosso IGT Chiaretto Bardolino Rosato DOC Classico

per per per per

es es es es

€7,50 €7.95 €8,25 €7,50

nu €6.25 nu €6,65 nu €6.90 nu €6,25

...... ...... ...... ......

U kunt uw bestelling aan ons doorgeven op mijnbestelling@faberwineworld.nl onder vermelding van naam en adres gegevens of bel:

0513 461533

essen essen essen essen

2 essen Rosso Passo del Veneto IGT druiven: Merlot, Sangiovesse Middelzware complexe rode wijn met veel fruit. 2 essen Colle dei Tigli Bianco del Veneto IGT druiven: Cortese, Garganega Frisse witte wijn met aroma's van bloemen en honing. 1 es Capomastro Rosso IGT druiven: Corvina, Rebo Goed gestructureerd en pittig met veel fruit in de afdronk. 1 es Chiaretto Bardolino Rosato DOC Classico druiven: Corvina, Rondinella, Molinara Frisdroge rosé met een rijke kersengeur.

Wij bezorgen vanaf 12 essen gratis aan huis * Binnen het verspreidingsgebied van deze krant * Bij minder dan 12 essen berekenen wij €3,50 bezorgkosten

Wijnhuis Lenotti Cantine Lenotti is gevestigd in Bardolino aan de Oostelijke oever van het Gardameer. De familie Lenotti startte in 1906 hun wijnbedrijf, aanvankelijk legden zij zich toe op de productie en verkoop van wijn op fust. Later gingen zij over op de productie van kwaliteitswijnen uitsluitend afgevuld in essen. Lenotti blijft innoveren en in 2005 hebben zij een gehele renovatie en modernisering van het viniicatieproces, de vatenopslag en de bottelinginstallatie uitgevoerd. Giancarlo Lenotti, de pater familias va en oenoloog, heeft bij de bottelinstallatie zeer geavanceerde technologie laten toepassen, zodat Lenotti in staat is met een beduidend lagere hoeveelheid sullet te werken. Het positieve gevolg is dat de wijnen hun oorspronkelijke en primaire aroma's tot in het glas van de gebruiker weet te bewaren. Neemt u de proef op de som, open een wijn van Lenotti en schenk direct in een glas. U zult merken dat de aroma's u verrassen. Zuiver en puur. In Lenotti's wijnen zitten tegenwoordig slec 40-60mg sullet per liter. Dit is mogelijk omdat ook het slechts zuurstof in een es is teruggebracht.


Sa!

3

Gastvrijheid Voltawerk in de prijzen

Genietende mensen geven voldoening GORREDIJK “We doen het met z’n allen en bij alles wat we doen, staat de bewoner voorop.” Met die visie won Voltawerk in Gorredijk vorige week de Gastvrijheidszorg Award 2014 in de categorie kleinschalig wonen. Voltawerk, onderdeel van ZuidOostZorg, kreeg de maximale vijf sterren toebedeeld. Manager Annie Jongsma: “Het is een compliment voor al het werk dat we hier doen.”

De vier woongroepen van Voltawerk tellen elk negen dementerende bewoners. Bewoners hebben een eigen kamer en per groep een gezamenlijke huiskamer. Familie van nieuwkomers vullen een levensloop om medewerkers

te helpen bij de zorg. Leidinggevende Akke-Nynke Westra: “Zo weten we bijvoorbeeld dat een bewoner altijd gek op aardbeien was of hoe laat ze graag uit bed komen. Dat noemen wij belevingsgerichte zorg.” Bewoners van Voltawerk beleven nog van alles. Activiteitenbegeleider Marissa van der Wal: “Omdat een bewoner gek is op Chinees eten, hebben we eens een compleet Chinees buffet georganiseerd inclusief Chinese bediening.” Dat bewoners van dit soort acties genieten, daar halen de medewerkers, volgens Annie Jongsma, de voldoening uit. De beleving zit ook in kleine zaken, zoals de geur van eten.

“Dat geeft het gevoel van thuis zijn. We kiezen er bewust voor om in elke groep zelf te koken. Bij een sollicitatiegesprek vragen we dan ook altijd: kun je koken?”, lacht Jongsma. Bewoners beslissen zelf mee wat er op tafel komt. “Dat halen we dan gewoon op bij de supermarkt.” Was opvouwen, aardappels schillen, boodschappen doen; veel gewone zaken zijn een onderdeel van de dagbesteding. “Niet omdat het moet, maar puur voor de beleving.” Vrijwilligers en familie zijn onmisbaar bij Voltawerk. Zo’n veertig vrijwilligers zetten zich in bij tal van activiteiten of begeleiding. “De familie moet zich hier ook thuis voelen. Dat ze bijvoorbeeld zelf een kopje thee kunnen

Miljoenentekort voor Opsterland BEETSTERZWAAG De gemeente Opsterland moet vanaf 2015 jaarlijks circa 2,5 miljoen euro bezuinigen. De vooruitzichten waren al niet vrolijk, maar de laatste berichten uit Den Haag bevatten nog slechter nieuws.

Met ingang van 2015 krijgt Opsterland jaarlijks ongeveer een miljoen euro minder uit Den Haag dan verwacht. In het recent afgesloten coalitieakkoord gaan Opsterlands Belang, CDA, ChristenUnie en D66 al uit van een bezuiniging van circa één miljoen euro per jaar. Of die bezuiniging haalbaar is moet nog blijken. Het zijn nu nog slechts denkrichtingen die wachten op een nadere uitwerking. Maar een miljoen is dus niet genoeg, terwijl

de afgelopen vier jaar al structureel ongeveer vijf miljoen is bezuinigd. Volgens wethouder Jonkman van financiën wacht er een grote uitdaging. Het vlees is al van de botten en ook de kaasschaaf is al gehanteerd. Bovendien is in het coalitieakkoord afgesproken dat de OZB de komende jaren alleen maar met het inflatiepercentage mag stijgen. Als het echter meezit, heeft Jonkman toch al een oplossing in huis. In 2012 besloot Opsterland een belasting in te voeren op kabels en leidingen die door en over Opsterlands grondgebied lopen. Dat gaat jaarlijks om circa 1,5 miljoen euro. De leidingeigenaren hebben echter bezwaar

gemaakt. Jonkman verwacht deze zomer duidelijkheid over de rechtmatigheid van deze belasting. De leidingeigenaren beroepen zich op oude contracten uit de jaren zestig waarvan zij vinden dat deze nog steeds gelden. Opsterland vindt dat deze afspraken zijn vervallen omdat het eigendom van de leidingen al een aantal keren is overgegaan van de ene naar de andere rechtspersoon. Zolang de onduidelijkheid over de rechtmatigheid bestaat, heeft Opsterland deze miljoenen uit 2013 en 2014 aan de kant gelegd en niet in de begroting opgenomen. Komt dit geld definitief vrij, dan is er weer wat financiële lucht. Anders is het zoeken naar grote bezuinigingen.

Zelf koken geeft thuisgevoel. FOTO: SIETSE DE BOER

maken.” Via Familienet kunnen families nieuwtjes en foto’s delen. Met de bezuinigingen lijkt het bijzonder dat een instelling prijzen wint voor gastvrijheid.

Jongsma: “Je moet gewoon creatief nadenken over hoe je de zorg in kunt vullen. Natuurlijk staan respect en eigen regie van de bewoner voorop. Dat is een houding.”

Spannende planning Polderhoofdkanaal NIJ BEETS Om alle toegezegde subsidies te kunnen innen, moet het Polderhoofdkanaal voor 1 januari 2016 bevaarbaar zijn. Dat betekent dat alle bruggen klaar zijn en het kanaal op diepte is. Dat is volgens wethouder Rob Jonkman haalbaar. “Maar dan moeten we in november en december geen vorst krijgen.” Een eventuele vroege winter kan roet in het eten gooien, al heeft de wethouder al met subsidieverleners gesproken voor het geval dat. Zij willen zich daar ech-

ter niet eerder over uitspreken dan wanneer het probleem aan de orde is. Het werk aan het kanaal ligt volgens Jonkman op koers. Een discussie over een laatste brug verwacht hij binnenkort op te lossen. Er komt ook steeds meer duidelijkheid over onvoorziene uitgaven bij de uitvoering van het plan. Van het risicopotje van 540.000 euro is nog maar 46.250 euro over. Jonkman bereidt de raad dan ook voorzichtig voor op mogelijk een extra krediet.

De straat is ook voor mindervaliden

Enquête over zwembad

BEETSTERZWAAG De Werkgroep Toegankelijkheid Opsterland ging in mei op stap om gele kaarten uit te delen. Het is een manier om de overlast die mensen met een beperking ervaren onder de aandacht te brengen bij verkeersdeelnemers en winkeliers. Natuurlijk in de hoop dat ze dat gedrag aanpassen.

GORREDIJK Plaatselijk Belang Gorredijk wil dat het dorp zich uitspreekt over het lokale zwembad. Een enquête moet duidelijk maken of de inwoners van Gorredijk belang hechten aan het zwembad en of er voldoende vrijwilligers zijn die zich in willen zetten voor het bad.  De gemeente Opsterland wil van het zwembad een vrijwil-

Met name in winkelstraten wordt veel hinder ervaren. Soms ging de werkgroep in gesprek met de veroorzaker van de overlast. In andere gevallen volgde een gele kaart. Dat laatste gebeurde vooral in Gorredijk en Ureterp. Auto’s die zonder de juiste kaart op een invalidenparkeerplaats staan, hinderlijke spullen op de stoep, auto’s die half of helemaal op het trottoir ge-

ligersbad maken. Plaatselijk Belang, Sportcentrum Kortezwaag en Zwem- en Poloclub ISIS ondersteunen dat plan. Het is de enige manier om de toekomst van het bad te garanderen. De huidige exploitatie is een probleem, met te weinig bezoekers en te hoge kosten. Resultaat: per openingsuur een verlies van 110 euro.

TIP van On Tour Tweewielers ... Parkeren zonder na te denken.

parkeerd staan en fietsen midden op het trottoir. Ouderen, rolstoelgebruikers, blinden, slechthorenden en mensen met kinderwagens krijgen te vaak te maken met deze hinderlijke en zelfs verkeerson-

veilige situaties. Op de stoep geparkeerde auto’s zorgen er bijvoorbeeld voor dat ze vanaf het trottoir de weg op moeten. Kijk op Sa24.nl voor een reportage uit Ureterp.

Zadelpijn kan met een aangemeten zadel verholpen worden! Vraag eens naar de mogelijkheden. 2

0m 1.40 SEN FIET

2

m 400 /ATB E RAC

De Kromten 12 Gorredijk Tel. 0513 46 05 36 www.ontourtweewielers.nl


www.c1000.nl

l e e d r o o v d n e k e e W lkert. o F n a v n e v o e d it u r e de weekendverwenn

per Stuk

2.

49

roomboter Appeltaart Uit eigen oven 6-8 personen

3.

99

Week 25 2014

Aanbiedingen zijn geldig van woensdag 18 juni t/m zaterdag 21 juni 2014. Acties gelden uitsluitend voor de in de winkel aanwezige varianten. Aanbiedingen zijn niet bestemd voor grootverbruikers en/of wederverkopers.

C1000 Split Gorredijk Badweg 34 8401 BL Gorredijk

Openingstijden: Maandag t/m zaterdag Zondag

08.00 - 21.00 Gesloten

Slim bezig.


Sa!

5

Kinderen vinden 30 de limiet TERWISPEL Niemand kan er deze week omheen, verwacht verkeersouder Margreet Bloemhof van basisschool ’t Ambyld. De verkeerscommissie van de school voert actie om dorpsbewoners en andere passerende automobilisten te attenderen op de snelheidslimiet van 30 kilometer per uur in het dorp. “No’t de brêge der wer yn leit, falt it wer op dat der yn it doarp fierstente hurd riden wurdt.” De actie komt niet zomaar uit de lucht vallen. In april dit jaar vroeg de verkeerscommissie aan ouders en kinderen van ’t Ambyld om een enquête over de veiligheid rondom de school in te vullen. Het viel op dat veel ouders én kinderen aangaven dat er op de doorgaande weg in het dorp wel heel hard gereden wordt. “En bern lige net.” Reden voor de commissie om samen met de kinderen actie te ondernemen.

De kinderen maakten de afgelopen week acht grote attentieborden. “Der wienen no al bern dy’t harren âlders fregen hoe hurd as se troch it doarp riden.” Maandag zijn de crea-

tief versierde borden gepresenteerd op het schoolplein, waarna ouders zorgden voor de plaatsing op de doorgaande weg en de invalswegen. De actieweek is georganiseerd in overleg met gemeente Opsterland. “De gemeente docht dizze wike in nulmjitting.

As de aksje ôfrûn is, wurdt der wer metten om te sjen of de aksje wat oplevere hat.” De gemeente steunt de actie ook door de levering van 30 km-containerstickers. Leerlingen uit groep 7 en 8 bezorgen de stickers bij de bewoners van De Streek. Ook wordt huisaan-huis een folder van Veilig

Verkeer Nederland bezorgd. “Wy wolle elkenien alert meitsje. We hoopje dat minsken der om tinken gean hoe hurd as se troch it doarp ride.” Bloemhof geeft toe dat de actie wellicht snel haar effect zal verliezen, “mar we bin fan doel om de buorden der letter noch in kear del te setten.”

Hoofdrol voor aardappel en Kalverkeuring in Gorredijk Kalverkeuringen van handeling is namelijk het boontje in volkstuintjes GORREDIJK

Een onvermoed prachtig plekje aan de rand van Bakkeveen. Met aan de noordzijde bos en open weiden aan de zuidkant. Aan het voeteneind van het Tjaerdlân ligt het volkstuincomplex van tuinvereniging Twakamp. “Der bin in protte minsken út it doarp dy’t net witte dat hjir folkstúntsjes binne”, vertelt voorzitter Jacob de Vries. Hoog tijd dus voor een open dag, afgelopen zaterdag. BAKKEVEEN

“Kijk, er zitten allemaal lichtgroene vlekken op mijn aardappelplanten. Wat is er aan de hand?” Bioloog Ad Vermaas wist het antwoord, zeker nadat hij hoorde dat de tuinders in Bakkeveen vooral compost van een champignonkwekerij gebruiken. “Dat bestaat voornamelijk uit paardenmest, waar veel kalk in zit. Dat is niet zo gunstig voor aardappelen, de lichte vlekken duiden op stikstofgebrek.” De twintig leden van tuinvereniging Twakamp tuinieren biologisch. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn taboe. “We keapje in grutte bult champignonmest. Elkenien kin dêr dan foar in lyts bedrach per kroade gebrûk fan meitsje.” Water komt uit de bron op het terrein: “Dat is sok skjin wetter, jo kinne it gewoan drinke.”

Een taart van snijbiet of het eerste kropje malse sla in het voorjaar. Het zijn heerlijkheden waar de tuinders volop van genieten. De royale tuinen bieden een keur aan gewassen met, volgens de voorzitter, toch wel een hoofdrol voor aardappels en boontjes. “Mar der bin ek in soad ierdbeien en slaad yn alle soarten.”

zijn er zoveel niet meer als in het verleden. In de regio Zuidoost-Friesland waren er ooit acht. Een aantal jaren geleden besloten de diverse organisaties samen verder te gaan in de Kalverfokclub Ring Súd. De kalverkeuring van 2014, op zaterdag 13 september, krijgt een heel speciaal tintje. Plaats

centrum van Gorredijk, het plein voor Museum Opsterlân en het Qaudrivium aan de Hoofdstraat.

Vanaf eind augustus organiseert het museum de landelijke tentoonstelling ‘Koeien op het doek’ waar negen kunstenaars hun werk laten zien.

Het onderhouden van een groentetuin vergt tijd, veel tijd. “It is mar krekt hoefolle tiid as jo ha. Sjoch, dy man dêr hat in soad tiid, hy bout beantsjes en jout dy aanst oan de Voedselbank.” Jacob de Vries vindt dat je een groentetuin niet voor het gewin moet hebben. “Jo moat net tinke dat it goedkeap iten is, want jo moatte der in soad tiid yn stekke.” De prachtige plek vergoedt veel. Ondanks een stevige noordenwind is het heerlijk warm op de Twakamp. Vogels twinkelieren er lustig op los en de kans op een langshuppelende ree is groot. “Het belangrijkste is dat je plezier aan je tuin beleeft”, vindt bioloog Ad Vermaas. Dit plezier in tuinieren gunnen de tuinders van de Twakamp iedereen: “We ha noch romte foar fiif nije leden.”

Volop belangstelling bij tuinvereniging Twakamp. FOTO: RENSKE WOUDSTRA

Zorgen over peuters in kleine dorpen BEETSTERZWAAG Een deel van de gemeenteraad maakt zich zorgen over het voortbestaan van peuteropvang in de kleinere Opsterlandse dorpen. Nu worden alle peuterspeelzalen geëxploiteerd door Timpaan Kindercentra. Het college van B en W wil in de toekomst echter ook andere aanbieders toelaten, nu er vanaf 2016 nationaal andere regels gelden en peuterspeelzalen opgaan in de nieuw te vormen peuteropvang. Wethouder Wietze Kooistra vindt dat een grote vooruitgang omdat ouders op deze manier meer keuzevrijheid krijgen. Uit angst voor versnippering laat Opsterland het aantal aanbieders van de peuteropvang slechts geleidelijk groeien. Toch verwacht bijvoorbeeld de PvdA-fractie dat de kleinere dorpen het kind van de rekening worden. Zij vreest dat het voor commerciële partijen straks niet aantrekkelijk meer is peuteropvang aan te bieden in de kleinere dorpen. Kooistra kan op lange termijn niet de garantie geven dat ieder dorp peuteropvang houdt. Ook zijn er zorgen over de vorming van toekomstige brede scholen waar de peuteropvang deel van uitmaakt. De gemeente kan volgens Kooistra een partij niet verplichten de peuteropvang in een gemeenschappelijk schoolgebouw te vestigen. Een botsing tussen de gedachte van brede scholen en de keuzevrijheid van ouders, concludeert de PvdA.


Comfortabel, veilig en betaalbaar wonen!

Goed voorbereid zijn op de toekomst als je ouder wordt is een trend! Vooral omdat de huidige ontwikkelingen in de gezondheidszorg willen dat senioren zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Serviceflat Oranjewoud Heerenveen en Serviceflat Drachten bieden comfortabel wonen in combinatie met zorg en service op afroep, waar je alleen voor betaalt als je er gebruik van maakt. Met het oog op de toekomst kiezen ouderen steeds vroeger voor een woonomgeving met zorg en service binnen handbereik, voor als het ‘straks’ nodig is. Daardoor is er een grote behoefte aan serviceflats, die passen bij de levensstijl van zowel vitale ouderen als van hen die wat meer zorg nodig hebben.

Serviceflat Oranjewoud Heerenveen en Serviceflat Drachten bieden die mogelijkheden. Serviceflat Oranjewoud bestaat uit twee- en driekamer huurappartementen. Serviceflat Drachten biedt twee- en driekamerappartementen, zowel huur als koop. Er wordt een breed scala aan dienst- en zorgverlening geboden tegen een aantrekkelijke prijs. De hulpverlening wordt gewaarborgd door thuiszorgorganisaties.

Sfeer Beide complexen hebben hun eigen sfeer. Serviceflat Oranjewoud is omringd door een prachtig park. Serviceflat Drachten is gesitueerd op een levendig punt vlakbij het centrum en tegenover het hypermoderne gezondheidscentrum Sûnenz. Lyda de Haan, teamleider service van Serviceflat Oranjewoud: “Onze bewoners kiezen er bewust voor om niet meer de rompslomp van een eigen huis te hebben, maar wel een eigen appartement waar zij terug kunnen vallen op zorg en veiligheid.” Astrid van Leeuwen, teamleider Serviceflat Drachten vult aan: “Ook steeds meer echtparen kiezen voor onze serviceflats. Met de zekerheid dat als er op termijn meer zorg nodig is men niet hoeft te verhuizen. En dat als één van beiden onverhoopt wegvalt, de ander in een veilige omgeving achterblijft.” Gastvrije omgeving Voor beide complexen geldt dat er een receptioniste is, een kapster, pedicure, bibliotheek, servicebus en een winkeltje. En elke bewoner heeft een standaard alarmeringssysteem met 24/7 opvolging. Lyda de Haan en Astrid van Leeuwen hebben hospitality hoog in het vaandel staan en vinden het een uitdaging om bewoners ook in hun eigen appartement een gastvrij gevoel te geven.

Meer informatie? Komt u, wellicht in gezelschap van uw kinderen, de sfeer ervaren van onze serviceflats? U bent van harte welkom! Als u belt voor een afspraak dan zorgen wij voor een rondleiding en uitgebreide informatie.

Serviceflat Oranjewoud www.serviceflat-oranjewoud.nl Flat Oranjewoud 1 Heerenveen Telefoon 0513-63 62 85 info@serviceflat-oranjewoud.nl

Serviceflat Drachten www.serviceflatdrachten.nl Burg.Wuiteweg 139 Drachten Telefoon 0512-51 58 52 info@serviceflatdrachten.nl


Sa!

7

Boornbergum in actie voor Kenia BOORNBERGUM Van kerken tot restaurant en van ondernemers tot scholen. Alles en iedereen komt deze week in actie voor een slaapplek voor kinderen aan de andere kant van de wereld. Onder de noemer Boornbergum voor Kenia is het een feestweek, maar vooral ook een week die geld op moet leveren voor een bijzonder straatkinderenproject in Nairobi.

Het is een initiatief van Berend de Boer. Al zo’n 65 keer was hij in Kenia, in 1990 voor het eerst met een groep collega’s: “Ik hie doe in technyske gruthannel yn Drachten. It reiske waard oanbean troch in produsint fan boarmasjines.” Na een ontmoeting met een Keniaanse arts besloten ze in actie te komen voor aidspatiënten. Het leidde tot de bouw van een hospice en later een technische school en een hotelschool. Drie jaar geleden kwam Boornbergum voor het eerst massaal in actie om de projecten in Kenia financieel te ondersteunen. Tijdens een van zijn bezoeken belandde Berend in het ziekenhuis. “Ik bin dêr doe tige goed holpen troch sikebroeder John Kennedy. Trije jier

letter belle hy my, hy hie no help fan my nedich by de opfang fan bern yn Nairobi.” De opvang voor straatkinderen, St. Charles Children’s Centre, barstte uit zijn voegen. Er is van alles te weinig. Boornbergum probeert nu 45.000 euro bijeen te krijgen voor de bouw van nieuwe slaapzalen bij het tehuis. Het is de bedoeling dat dit jaar nog twee zeecontainers met prefab bouwdelen naar Afrika gaan. “Der wurdt safolle mooglik yn it lân sels makke.” Zo maken leerlingen van de technische school in Mago Kenia de nieuwe stapelbedden. Er zijn diverse acties. Donderdag van 17.00 tot 21.00 uur is er een avondmarkt en met uitgedeelde sleutels kunnen mensen voor een euro proberen een kluis met 200 euro te openen. Zaterdagmiddag staat in het teken van Schijt je Rijk waarbij gegokt kan worden in welk vak een koe een bruine hoop laat vallen. ’s Avonds is om 19.00 uur een grote veiling waarbij uitsluitend nieuwe spullen, waaronder een Quad, bij opbod worden verkocht.

Smullen van patat en kroket URETERP Drie pond woog ze bij

haar geboorte, artsen dachten niet dat Anna Mulder oud zou worden. Die geboortedag was zaterdag 102 jaar geleden. “Is ’t net wat?” Hoewel nog altijd scherp van geest, wordt het lichamelijk ongemak groter. “Dy kop koe wol wat minder as it oare dan mar wat better waard.” Nog altijd is Anna zeer bedreven in puzzelen, waar ze tegenwoordig vrijwel haar hele dagen mee vult. “As ik ien kear oan de gong bin, moat ik dat wurd fine.” Lopen gaat tot haar grote spijt niet meer. Ze was altijd al moeilijk ter been vanwege een spierafwijking. “Ik koe nea sa fluch rinne.” Een hard bestaan voor een jong meisje. Gingen haar vriendinnen op vrijersvoeten

of andere uitjes, Anna kon niet mee. “Se seinen dan dat ik dat dochs net koe.” Ze bleef vrijgezel maar zorgde zeer trouw voor haar ouder wordende ouders. Toen die overleden, paste ze nog jarenlang op de schoonmoeder van haar zuster.

Jonge vogels bij open dag Fûgelhelling Een 20-tal takkelingen ( jonge uilen) en honderden andere vogels en dieren laten zich komende zaterdag van dichtbij begluren op de Fûgelhelling in Ureterp. Op de open dag laat het vogelopvangcentrum zien hoe circa vijftig vrijwilligers zich dag in, dag uit inzetten voor zieke en gewonde vogels en zoogdieren. “It is der no smoardrok”, vertelt voorzitter Henk Marinus. “Yn de maitiid wurde der altyd in soad jonge fûgels brocht.” Waar Douwe en Griet Miedema 35 jaar geleden op kleine schaal mee begonnen, is uitgegroeid tot één van de grootste opvangorganisaties voor inheemse vogels en zoogdieren in Nederland. Vrijwilligers en een vaste schare donateurs zorgen er samen voor dat het centrum in stand blijft. Jaarlijks worden er vanuit de drie noordelijke provincies

URETERP

zo’n 5.000 vogels en zoogdieren naar de Fûgelhelling in Ureterp gebracht. In de grote bezoekerszaal kunnen kinderen zich zaterdag vermaken met verschillende digitale spelletjes, die speciaal zijn toegesneden op de natuur. Bovendien is er een nieuwe grote speurtocht door het gebouw, langs de dierenverblijven en door het aangrenzende natuurgebiedje. Douwe’s Gea, genoemd naar de grondlegger van de Fûgelhelling, is vlak voor de zomer op zijn mooist. Het is niet alleen de thuisbasis voor veel vogels, maar ook van bijzondere planten. Bezoekers vinden er ook een zwaluwenwand en een vlindertuin. Henk Marinus heeft er zin in. De voorbereidingen voor de open dag zijn in volle gang. “Ik hoopje dat de minsken der ek wat fan opstekke as se hjir

komme.” Henk doelt daarbij onder andere op de grote toevoer van jonge dieren in het voorjaar. “Minsken sjogge dan in jong fûgeltsje iensum op in takke sitten en bringe it bistje dan nei ús. Dat is goed bedoeld, mar meastal net nedich. De âlden fan it fûgeltsje binne meastentiids wol yn de buert. Gewoan sitte litte is dan better, ast efkes wachtest sjochst de âlden it iten bringen. Ek jonge hazzen moast gewoan lizze litte.” De ouders keren vanzelf terug naar hun kroost. “De Fûgelhelling is der net allinne foar opfang, mar ek foar foarljochting en edukaasje.” De toegang op de open dag is gratis. De opbrengst van een loterij, die wordt verdubbeld door de Stichting Dierenlot, is bestemd voor de bouw van een herstelverblijf met vijver voor watervogels. Publiek is van 10 tot 16 uur welkom aan De Feart 1.

Anna Mulder werd in Frieschepalen geboren als vrouwelijke helft van een tweeling. “We wiene tegearre seis pûn. Myn broerke paste yn in grutte klomp, sa lyts wie hy.” Drie weken na de geboorte overleed haar broertje. Later kwamen er nog twee meisjes in het gezin van keuterboer Mulder. Eén zus overleed toen ze midden tachtig was, de andere zus is 96 en woont sinds kort ook in De Lijte. Anna Mulder woonde bijna haar hele leven in haar geboortedorp, maar sinds tien jaar woont ze met veel plezier in De Lijte. Locoburgemeester Piet van Dijk kwam zaterdagmorgen op verjaardagsvisite en werd net als alle visite gastvrij ontvangen door Tytsje Terpstra, al 32 jaar Anna’s steun en toeverlaat. “Tusken de middei ite we patat mei kroket, dan moatst ris sjen hoe lekker se dat fynt”, lacht Tytsje.

Anna Mulder

De jeugd begon afgelopen weekend al met acties FOTO: SIETSE DE BOER

Wel heel veel eendenkroos De vaarten en wijken hebben het maar druk met de verwerking van al het water van de hevige regenbuien van de afgelopen weken.

HEMRIK

Niet alleen stroomt het water snel, het neemt ook grote hoeveelheden eendenkroos mee. En dat levert weer problemen op voor de waterrecreatie op

FOTO: SIETSE DE BOER

de Opsterlandse Compagnonsvaart. Hendrik de Boer van loonbedrijf Us Bilang weet er wel raad mee.


Sa!

9

Wa is Wa yn Jobbegea

Leafde yn de heaberch bysûnder toaniel

JOBBEGEA Nei de suksessen fan Folk sûnder oeren, Hurd om Hut, De Krytcirkel en De Skepershûn, organisearret stichting Ferdivedaasje Jobbegea fan ’t jier it iepenloftspektakel Wa is Wa.

ALDHOARNE Tusken de grutte iepenloftspullen yn Fryslân spilet Stifting Iepenloftspul Ald- en Nijhoarne nei eigen sizzen in beskieden rol mei it teaterprojekt Leafde. It is eins gjin iepenloftspul, mar foar Fryske begrippen wol bysûnder. “Wy meie hast wol sizze in unyk projekt”, fynt Evert de Jong. In stik as dit is noch net earder yn Fryslân opfierd, fertelt de ko-skriuwer. It stik spilet him ôf op fjouwer lokaasjes: trije heabergen en de seal fan doarpshûs De Kiekenhof. Yn de oerdekte heabergen wurde trije ienakters spile. Twa bin skreaun troch Evert de Jong, de tredde troch Evert de Jong en Yme de Jong tegearre. Fyftich minsken sitte dan boppe op it ferhaal.

Op it bekende revuefjild oan de Oude Groningerweg wurdt in tiidleas en komysk stik spile mei sa hjir en dêr in stikje muzyk. It ferhaal spilet him ôf yn Frankryk wêr’t Lady Hurf en Lord Edgard in filla hierd ha. De twa binne neef en nicht en al op leeftyd. Op dizze fekânsje siket Lord Edgard rêst, wylst Lady Hurf leaver wat ferdivedaasje hat. Sy hat dan ek har nichten útnoege: de jonge widdo Eva en Jullietta fan likernôch 20 jier. Se binne beide smoarryk en it is oan Lord Edgard en Lady Hurf om te soargjen dat se in lykweardige partner oan de heak slaan kinne. Se wurde dêrby holpen troch de bankiers Dupont, heit en soan, dy’t ek each ha op de rykdom fan de beide froulju. Sels binne se hast bankroet, in houlik soe harren rêde kinne.

Mar der binne mear kapers op de kust. It skynber sa fredige stêdsje wurdt pleage troch bûsehifkers (zakkenrollers). Se ferwikselje faak fan klean en prúk om by minsken yn de kunde te kommen, mar wa is dan wa? Lady Hurf mient de âldste noch fan eartiids te kennen en noeget se út ek by harren yn de filla te kommen. Wa is Wa wurdt spile troch akteurs fan de gearwurkjende toaniel-, sang- en muzykferienings fan Jobbegea-Hoarnstersweach. Sy bringe om de trije jier in iepenloftspul. “We spylje gewoan in hearlik stikje doarpstoaniel en dat wolle we ek graach sa hâlde. Fan ús, troch ús en foar jim”, seit bestjoerslid Age Hartsuiker. “We litte altyd safolle mooglik minsken meidwaan, benammen ek in soad jongerein.” Risseltaat is in produksje mei sa’n 30 spilers fan wa in tredde part jongerein.” Wa is Wa wurdt spile op 26, 27, 28 en 29 juny om 21.00 oere. Kaarten binnen te bestellen op 06-29287896, 0516-461891, info@ferdivedaasje-jobbegea. nl.

Sa sjogge se hoe’t twa froulju op in kantoar argewaasje ha oer de Fryske taal. “De sjeffin is op en top Frysk. Har kollega is in ôfstudearre yup út it westen. Dy doart gjin Frysk te praten.” It ferhaal oer in skoalskjinmakster is oandwaanlik. Al jierrenlang nimt se potleaden út de skoallen mei nei hûs. As de wethâlder bellet, tinkt

De lêste hân oan in heaberch. FOTO: SIETSE DE BOER.

se dat se in lintsje krije sil foar har wurk. “Mar dy wethâlder set har ûnder kuratele om’t se stellen hat.” De tredde ienakter is foar in soad minsken tige werkenber. It ferhaal giet oer in troud pear fan ein fyftich. De man rekket út it wurk en komt thús te sitten. Syn frou die altyd it húshâlden en hie nea tiid foar wurk bûten de doar. Se sitte mekoar op ‘e lippe. It fjirde komponent fan Leafde is in rapsody komponearre troch Sitta Bosman fan Bontebok. “Dat wurdt hiel bysûnder. Mei sân muzikanten op 12 ynstruminten en acht minsken dy’t

sjonge en dûnsje. Se bin allegearre yn it wyt.” Alle fjouwer ûnderdielen fan Leafde duorje sa’n tweintich minuten. Dan krije de fjouwer groepen publyk tsien minuten de tiid om nei de folgjende lokaasje te rinnen. Leafde wurdt spile rûnom doarpshûs De Kiekenhof op 26 en 27 juny om 20.00 oere en op 28 juny om 20.30 oere. Reservefoarstellingen: snein 29 juny om 15.00 en 20.30 oere. Foar kaarten: 0513-541 515, 0513-541 619, 0513-542 156.

Wie doet mee op kunstmarkt? Op zondag 14 september organiseert de werkgroep Kunst in Opsterland voor de vijfde keer een kunstmarkt in Speelbos Sparjeburd in Hemrik. Voor deze jubileumeditie wordt de kunstmarkt gecombineerd met een kunstproeverij.

HEMRIK

Daarom zoekt de organisatie ook culinaire kunstenaars. De kunstmarkt wordt gehouden op een prachtige sfeervolle plek die midden in Opsterland ligt. Kunstenaars van alle disciplines kunnen zich aanmelden. Aanmeldingen

worden geselecteerd op kwaliteit, eigenheid en diversiteit. Informatie en opgave: www. kunstinopsterland.nl of via kunstinopsterland@hotmail. com.

Win BBQ-pakket bij C1000 en Sa! Wa is wa? FOTO: SIETSE DE BOER

BEKIJK MEER OP WWW.SA24.NL

GORREDIJK Het Nederlands elftal heeft de eerste slag te pakken. De 5-1 overwinning op Spanje maakte indruk. Australië en Chili volgen. Ben jij nu ook helemaal in de stemming? Stuur dan een originele foto naar Sa!

Bouw een mooie tribune, kijk op een gekke plaats naar de wedstrijd, zorg voor een ludieke aankleding, verkleed je origineel of zet de meest bijzondere hapjes en drankjes op tafel. Het maakt niet uit. Bedenk iets leuks, maak er

een foto van en stuur deze naar redactie@sa24.nl. Voor de leukste inzendingen stelt C1000 Henk Split een volledig verzorgde BBQ voor tien personen beschikbaar. Hup Holland Hup!

Superweekend voor G-korfballers Oerterp Het G-team van korfbalvereniging Oerterp kwam afgelopen weekend in Heerenveen voor de derde keer uit op de nationale Special Olympics. Na een spectaculaire openingsavond op vrijdag, wachtte er op zaterdag een zwaar toernooi met vijf wedstrijden. De spelers moesten wennen aan het hoge nationale niveau en aan het spelen in achttallen. De eerste twee wedstrijden werden verloren, maar daarna kwam Oerterp op gang. De derde wedstrijd tegen Tempo eindigde in een 3-3 gelijkspel. Na nog een ver-

URETERP

loren wedstrijd, eindigde de laatste poulewedstrijd in een 6-2 overwinning. Daarmee werd Oerterp vijfde in poule B en mocht het team op zondag starten met een competitie in de bronzen poule. Beide wedstrijden werden gewonnen, waardoor Oerterp winnaar werd in de bronzen poule en daarmee als negende eindigde in de totale rangschikking. Op de Special Olympics beleefden tweeduizend sporters met een verstandelijke beperking een geweldig weekend. Er werd in 15 sporten gestreden.

Prijswinnaars C1000 GORREDIJK Meer dan 900 klanten van C1000 in Gorredijk leverden tussen 21 mei en 10 juni hun kassabon in om kans te maken op mooie prijzen.

Twee gelukkigen gingen met een spiksplinternieuwe tv naar huis. Andere prijswinnaars ontvingen een fraai oranje shirt.

De actie werd georganiseerd in samenwerking met Lays, Amstel, Sporthuis Van der Hoef en Expert Beenen.


Sa!

10

Francisca Ravestein neemt afscheid

Terug naar het westen Na ruim zes jaar ruilt Francisca Ravestein (61) de Opsterlandse ambtsketen in voor die van de Zuid-Hollandse gemeente Pijnacker-Nootdorp. Sa! neemt de burgemeester mee voor een interview on tour. TEKST: AREND WANINGE FOTO’S: SIETSE DE BOER

De rondrit door Opsterland met burgemeester Francisca Ravestein eindigt op de weg tussen Nij Beets en Oldeboorn. Bij de uit 1865 stammende grenspaal tussen de gemeente Opsterland en het vroegere Utingeradeel. Ravestein staat op de grens. Letterlijk en figuurlijk. Deze week neemt ze officieel afscheid als burgemeester van Opsterland. Zes jaar geleden maakt ze net voor haar installatie bij dezelfde grenspaal haar entree, opgewacht door de Opsterlandse wethouders. Het blijkt achteraf vooral een symbolisch fotomoment. “Ik had net een huurhuis in Beetsterzwaag, dus reed ik eerst door Nij Beets om vervolgens in Oldeboorn te keren.” Ravestein weet dan nog niet dat ze in de jaren die gaan komen, vaak terugkeert in Nij Beets. Bij hoogtepunten, maar zeker ook bij dieptepunten. Het babydrama uit 2010 maakt een onuitwisbare indruk. Datzelfde geldt op dat moment voor haar optreden voor de media, maar zeker ook haar optreden achter de schermen. Nij Beets heeft bij Ravestein dan ook een speciaal plekje. “Je maakt het heel intensief met de mensen in het dorp mee. Dan ontstaat er wel iets.”

Polderhoofdkanaal

Nij Beets is natuurlijk ook het dorp van het Polderhoofdkanaal, een dossier dat sinds haar aantreden op tafel ligt. Bij het passeren van de Súderslûs, enkele minuten eerder, ziet ze tot haar tevredenheid dat er hard wordt gewerkt aan de heropening. Dat het Polderhoofdkanaal leidt tot de val van een wethouder vindt ze een politiek dieptepunt van haar tijd in Opsterland. “We zaten net voor het einde van de raadsperiode. En het was ook volstrekt onnodig.” Een tweede politiek dieptepunt is er in 2013, wanneer raadsleden elkaar de maat nemen over privé-vergunningen. Een type persoonlijk moddergevecht waar Ravestein helemaal niet van houdt. De middag begint enkele uren eerder bij het gemeentehuis

in Beetsterzwaag. In plaats van een standaard interview aan tafel lijkt het Sa! leuk om met de burgemeester op pad te gaan. Ze mag zelf uitzoeken waar we gaan stoppen. Francisca Ravestein vindt het direct een goed idee. Met fotograaf Sietse de Boer achter het stuur komt Ravestein op plekjes waar ze de afgelopen jaren nog niet eerder is geweest. Gek genoeg stuurt ze de chauffeur eerst naar het industrieterrein Drachten-Azeven. Niet direct het meest opwindende stukje van de gemeente. “Maar ik wil laten zien dat ook dit Opsterland is. We hebben mooie natuur en de rust van de dorpen, maar dit hoort er ook bij. De grote distributiecentra van DHL, Heineken, Sligro en Frisian Egg zijn ook Opsterland.” Vanuit haar functie is Ravestein haar hele Opsterlandse periode voorzitter van de directieraad van het industrieterrein. “Er is in die jaren veel ontwikkeld. De economische crisis zorgt ervoor dat er nu al een tijdje weinig gebeurt, maar er komen alweer vragen van bedrijven die willen investeren. Dit is een van de economisch sterkste delen van Friesland.” Drachten-Azeven betekent ook een innige samenwerking met buurgemeente Smallingerland. De twee gemeenten zijn samen verantwoordelijk voor de exploitatie. “En dat is altijd in goede harmonie gegaan.” Dat geldt niet voor andere dossiers, zoals de gemeentelijke herindeling. “Dat was gewoon machtspolitiek. Zonder overleg wilden zij een deel van Opsterland en vonden het gek dat wij daar niet in meegingen.” De naam Smallingerland werkt in Beetsterzwaag vaker als een rode lap op een stier. De samenwerking op het terrein van Sociale Zaken is geen succes en ook rond het Polderhoofdkanaal loopt het niet altijd soepel. “Je kreeg wel eens het gevoel dat het kanaal bij ons een hogere prioriteit heeft, maar de helft van het kanaal ligt echt in Smallingerland.”

OWO-gemeenten

Voor de samenwerking met andere gemeenten kijkt Opsterland dan ook veel meer naar het zuiden dan naar het noorden. Ravestein is een groot voorstander van het OWO-verband, de innige samenwerking van Opsterland met de beide Stellingwerven. “OWO is al een begrip in bestuurlijk Friesland. We presenteren ons steeds vaker als één. De samenwerking is een voorwaarde om minder kwetsbaar te zijn en efficiënter te werken. We hoeven niet alle specialisaties meer zelf in huis te hebben.” De rondrit gaat verder over de voormalige Ureterper Vaart naar Frieschepalen. Ureterp staat de afgelopen jaren vaak in de agenda van de burgemeester. In De Lijte brengt ze heel wat bezoekjes aan honderdjarigen en echtparen die 60 of 65 jaar getrouwd

zijn. “Deze mensen wonen vaak hun hele leven al in deze streek. Het is een mooie manier om veel te weten te komen over het verleden. Bovendien waarderen deze mensen een bezoek altijd zeer. Al die verschillende rollen is ook het leuke aan het vak van burgemeester.” Het mooie landschap in dit deel van Opsterland spreekt Ravestein nog steeds erg aan. “Ik ga echt niet terug naar de Randstad vanwege heimwee. Ik wil alleen wel graag minder kilometers maken naar familie. Maar als het in Pijnacker-Nootdorp niet was gelukt, was ik met veel plezier tot mijn pensioen in Opsterland gebleven. Hier komt het mooiste van Friesland samen. We hebben alles. Bos, heide, statige huizen, weiden, coulisselandschap. Er zijn hier veel mooie overnachtingsplekken. Maar we kunnen Zuidoost-Friesland nog veel beter promoten.”


Sa!

11 Beetsterzwaag. “Het is jammer, maar de driehoeksrelatie werkt niet meer. Het is veel beleefdheden over en weer, maar daar blijft het bij.” We rijden verder om Bakkeveen heen, over De Biskop, N381 en Weinterp naar Hemrik. Het witte kerkje linkt de burgemeester direct aan de Art Super-tentoonstelling. Ze is er dikwijls geweest en kan vaak de verleiding niet weerstaan. “Ik koop er altijd wel iets en rechtvaardig dat dan met de gedachte dat een deel van de opbrengst naar een goed doel gaat.”

Voorzieningen

Hemrik is een van de kleinere Opsterlandse dorpen. Voor Ravestein bij haar aantreden een nieuw verschijnsel. Zelf opgegroeid in de Randstad ziet ze echter snel de charme van de kleine dorpen. “Maar ik zie ook het gemis aan voorzieningen. Dat was ik niet gewend. Het vereist van inwoners een andere manier van leven. Voor de leefbaarheid blijven dorpshuizen heel belangrijk. Er moet in een gemeenschap een plek zijn om elkaar te ontmoeten.” Via Lippenhuizen en Terwispel gaat de reis naar Nij Beets. Gorredijk laten we voor het gemak links liggen. Maar we hebben het in de auto wel even over het grootste dorp in de gemeente. “Het is en blijft een aantrekkelijk dorp met de vaart en de oude gevels. Zeker in de zomer is het met al die bootjes een gezellig centrum. Bovendien heeft Gorredijk veel voorzieningen en staat er nog veel op stapel.” Het is een van de uitdagingen waar haar opvolger zich samen met de wethouders over mag buigen. Andere uitdagingen zijn de verdere uitbouw van de samenwerking met de OWO-gemeenten, het toerisme en de grote decentralisaties. Ook in Pijnacker-Nootdorp zijn vergelijkbare uitdagingen aan de orde. “De thema’s waar gemeenten voor staan zijn hetzelfde. Samenwerking tussen gemeenten, aantrekkende bouw en decentralisaties spelen door het hele land.”

Monument

De chauffeur brengt ons naar het Foarwurk in Siegerswoude. Naar het bekende Shared Space kruispunt, waar iedereen rekening met iedereen houdt. Dat de auto midden op het kruispunt afslaat is dan ook geen probleem. We rijden om Bakkeveen heen naar Allardsoog. Een mooie route in het echte Opsterlandse buitengebied. Tweede locatie op het lijstje van Ravestein is het oorlogsmonument bij Allardsoog.

Bij de jaarlijkse herdenking rond 10 april is ze bijna altijd van de partij. “Een prachtig eenvoudig monument op een bijzondere plek. Tien coniferen voor tien mannen die hier net voor de bevrijding doelloos werden gedood. Ieder jaar komt hier een nieuwe generatie kinderen voor de herdenking van slachtoffers die niet eens uit deze streek komen.” Ravestein weet dat er nog steeds familieleden van slachtoffers zijn die het monument ontdekken.

Ze vindt het belangrijk dat we bij deze geschiedenis stil blijven staan. “Ben je politiek geïnteresseerd, dan denk je ook na over oorlog en vrede.” Dat brengt het gesprek bij de situatie in het Midden-Oosten en de relatie met de beide zustergemeenten. Ra’anana in Israël en Beit Sahour in de Palestijnse gebieden. Burgemeester, journalist en fotograaf waren er ooit samen op bezoek. Later openden de drie burgemeesters een fototentoonstelling in

Toch zijn er ook duidelijke verschillen tussen beide gemeenten. Pijnacker-Nootdorp heeft 51.000 inwoners verdeeld over maar drie dorpen: Delfgauw, Nootdorp en Pijnacker. Opsterland heeft 20.000 inwoners minder, maar dertien dorpen meer. Bovendien zijn de buurgemeenten van Pijnacker-Nootdorp veel groter dan Drachten en Heerenveen. De grote steden Den Haag en Rotterdam en ook Zoetermeer en Delft zijn gemeenten met meer dan 100.000 inwoners. De burgemeester laat in Opsterland echter zien dat ze met succes kan strijden voor een zelfstandige gemeente.


10% korting

Tot 1

juli

Van der Molen

zorgeloos genieten, ik zorg ervoor

Beeld & Geluid - Telecom - Multimedia - Wassen & Drogen - Koelen & Vriezen Huishoudelijke apparatuur - Inbouwapparatuur - Satelliet - Eigen technische dienst

op alle voorstellingen seizoen 2014/2015

for playful minds

De Skâns Gorredijk www.skans.nl

EP: die doet het

Hoofdstraat 88 - 8401 CC Gorredijk Tel. (0513) 46 20 65 - www.ep.nl/epvandermolen

Malischa Kledingverhuur Keuze uit ruim 15.000 kostuums ook voor groepen diamond FX schmink

(producten voor face- en body paint)

depothouder stomerij.nl (brengen en halen van kleding)

officiële pasfoto’s

(geschikt voor paspoort en ID-kaart)

Openingstijden maandag t/m vrijdag van 14:00 tot 20:00 uur (wijzigingen voorbehouden, zie website voor de meest actuele tijden)

Tolhûsleane 10 8401 GA GORREDIJK - Tel: 0513 466 130 / 0630 032 835 - www.malischa.nl

. stomerij.nl _ _ SERVICEPUNT

ARNOLD SKEPA

D I G I TA L E

VIDEO

EN

FOTOGRAFIE

www.friesemeren.nl

www.turfroute.nl


Sa!

13

Open Tuinen Weekend

Presentatie Ars Musica GORREDIJK Op vrijdag 20 juni sluit Ars Musica in de Ontmoetingskerk (19.30 uur) het seizoen af met een kleurrijke eindpresentatie. Jonge en volwassen leerlingen en leden van ensembles van Ars Musica laten het publiek genieten van een keur aan stijlen.

Een jonge violiste speelt meeslepende Klezmermuziek. Het vrouwenkoor Femmes Vocales zingt hedendaagse muziek Zaterdag 21 en zondag 22 juni zijn in de regio diverse particuliere tuinen open voor publiek. Het gaat o.a. om de tuin van Piet en Aly de Ruiter aan de Hegedyk 6 in Gorredijk, De Kleine Prairie aan de Breewei 22 in Tijnje en de tuin Walhanna van familie Poldervaart aan het Eerste Stichtingspad 5 in Oudehorne. Een avondwandeling is mogelijk in de tuin van familie Harmsma aan de Prikkewei 28 in Nij Beets. Tuindersvereniging Ut Ein aan

de Helomareed viert zaterdag zelfs haar veertigjarig jubileum met een open tuin. De afdeling Groei en Bloei Drachten e.o. heeft een tuinenroute samengesteld langs zes tuinen, waaronder die van Jaring en Annie van der Zee aan de Van Akenwei 26 in Siegerswoude, Marianne Goos aan de Mounleane 3 in Wijnjewoude, mevrouw Buchener aan de Rieger 6 in Ureterp, en de tuin van Siepie de Vries aan de Weibuorren 67 in Ureterp.

GPS-routes

Nachtduik

Fietsturfroute

Museum Opsterlân presenteert twee nieuwe GPS-routes. De Oude Panden-route voor kinderen vanaf 8 jaar laat in een half uur het oude Gorredijk zien. Tussendoor zijn er leuke opdrachten. De tweede nieuwe route gaat over de beurtschippers, is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar en duurt een uur. Op deze route vertelt Titus Bootsma over het leven van een beurtschipper tijdens de Gouden Eeuw van Gorredijk. Alle routes zijn ook geschikt om in groepsverband te lopen. De routes worden gelopen met een tablet van het museum.

Waterliefhebbers kunnen zaterdagavond 21 juni van 19.00 tot 22.00 uur terecht in natuurbad De Wispel in Tijnje. Tijdens de Midzomernachtduik zijn er diverse activiteiten waaronder het ‘Bommetjekampioenschap 2014’. Toegang is gratis.

De Fietsturfroute (dit jaar op 21 juni) is vernieuwd. De stempelposten zijn verdwenen. Nieuw zijn de verzorgingsposten waar voldoende eten en drinken verkrijgbaar is. Ook is er pechhulp onderweg. De afstanden zijn gelijk gebleven: 40, 60, 100 of 150 kilometer. De routes zijn aangepast en worden andersom verreden. De routepijlen zijn vernieuwd. Bij de

GORREDIJK

COLOFON REDACTIE Arend Waninge 06 – 52 47 10 13 redactie@sa24.nl Kopij aanleveren voor maandag 12.00 uur. Sa! kijkt graag anders. Het vroeg melden van evenementen, jubilea, bedrijvennieuws etc. geeft de grootste kans op extra aandacht. ADVERTENTIEVERKOOP Rik Dijkstra 06 – 21 89 48 28 advertenties@sa24.nl Advertenties aanleveren voor vrijdag 17.00 uur OPMAAK Evert Wilstra Kreaasje Ureterp

TIJNJE

De Ripen NIJ BEETS Zorgboerderij De Ripen viert haar vijfjarig bestaan zaterdag 21 juni met een open dag (10.00-16.00 uur aan De Ripen 16). Ontmoeten en meedoen staat centraal. De hulpboeren zijn aanwezig en laten zien waar ze overdag mee bezig zijn. Er is een officiele opening van de nieuwe buitenkeuken en de presentatie van een duo-fiets met ondersteuning, die ook wordt gebruikt door zorgboerderij Boerehiem en andere bewoners van Nij Beets.

van John Leavitt. Barokensemble Cascade brengt muziek van Telemann en Vivaldi. Uit diezelfde tijd komt het ‘Allegro’ van Fiocco, dat gespeeld wordt door een groep blokfluitspelers van alle leeftijden. Jonge saxofonisten laten werk van eigentijdse componisten en popmuziek horen. Ook een gelegenheidsensemble van dwarsfluitleerlingen en een koperkwartet treden op. Gratis entree.

NK Wielrennen Komend weekend is in Ureterp het Nederlands Kampioenschap voor Amateurs. Daarmee is Ureterp na Surhuisterveen het tweede wielerdorp van Friesland. Het NK Wielrennen voor eliterenners zonder contract, junioren en nieuwelingen is nog niet eerder in Friesland gehouden. Onder de deelnemers Andries

URETERP

GORREDIJK

Weening (broer van Pieter) uit Harkema en Henk Bos uit Drachten. Ook schaatser Sven Kramer is dit weekend van de partij. Kanshebber bij de dames is Aafke Soet en bij de juniorenjongens plaatselijk talent Sil Faber. Start, finish en huldigingen op de Weibuorren bij het Lijteplein. www.wielrennenureterp.nl

WO 18 JUNI 17:00 WIJNJEWOUDE Rommelmarkt/Start dorpsfeest Evenemententerrein

DO 19 JUNI 17:00 UUR BOORNBERGUM Avondmarkt voor Kenia Dorpshuis ‘t Bynt

VR 20 JUNI 18:00 GORREDIJK Concours Hippique Gorredijk Dekema Dwersfeart 13 19:30 UUR GORREDIJK Eindpresentatie Ars Musica Ontmoetingskerk 22:30 UUR NIEUWEHORNE NachtSwalkerstocht Sportcomplex Udiros

ZA 21 JUNI 08:00 GORREDIJK Fietsturfroute Gorredijk De Skâns

inschrijving wordt gebruik gemaakt van Scan and Go! Dit gaat aanzienlijk sneller dan voorheen. Deelnemers kunnen zich vooraf inschrijven op www.fietsturfroutegorredijk.nl en krijgen dan een e-mail met een barcode. Bij de start wordt deze barcode gescand en kan men vertrekken. Voor alle afstanden geldt: starten tussen 8.00 uur en 10.00 uur.

Galerie Marc de Jong

09:30 UUR JUBBEGA Geitenkeuring Zuid-Oost Manege De Haan 09:30 UUR URETERP NK Wielrennen voor Amateurs Weibuorren, bij Lijteplein 10:00 GORREDIJK Langste Dag Festival Centrum 10:00 BAKKEVEEN Open Dag Fûgelhelling De Feart 1 14.30 GORREDIJK Eijer Producties Droomt De Skâns 19:00 TIJNJE Midzomernachtduik Tijnje Zwembad De Wispel 19.00 GORREDIJK Eijer Producties Droomt De Skâns 20.00 LIPPENHUIZEN Midzomernachtkaarten Hûs De Mande

Geitenkeuring De keuringscommissie Zuid-Oost organiseert op 21 juni haar jaarlijkse geitenkeuring in Manege De Haan in Jubbega. Voor de keuring zijn 85 geiten van verschillende rassen ingeschreven: Wit, Toggenburger en Bont. De toegang is gratis, aanvang 9.30 uur. In de pauze is er een keuring voor de jeugd, waaraan ieder kind kan meedoen.

AGENDA

ZO 22 JUNI

JUBBEGA

09:30 UUR URETERP NK Wielrennen voor Amateurs Weibuorren, bij Lijteplein

BEETSTERZWAAG Galerie Marc de Jong laat tot 17 augustus werk zien van de schilders Marc de Jong en Wietske Lycklama à Nijeholt. De Jong schildert mensen van realistisch tot abstract onder de noemer Reflectie van jezelf. De geschilderde personen laten de kijker reflecteren op het eigen bestaan. Wietske Lycklama à Nijeholt

toont schilderijen en objecten waarin een dier centraal staat. Door menselijke trekjes van de dieren is de afstand tussen toeschouwer en schilderij minder groot dan je in eerste instantie zou denken. Galerie Marc de Jong aan de Hoofdstraat 28 is van vrijdag t/m zondag geopend van 13.00-17.00 uur. www.mdj-atelier.nl.

15.00 GORREDIJK Eijer Producties Droomt De Skâns

U kunt uw evenement aanmelden voor deze agenda via onze site www.sa24.nl.


TAXIVERVOER

 06 50 54 60 65 DAG EN NACHT Nieuw: ook te betalen met Pin

Alle de Jong Terwispel taxitat@ziggo.nl

Nu bij De Jong Natuursteen

KEUKENS voor scherpe prijzen - Keukens - Badkamers - Vensterbanken - Maatwerk -

Tolbaas 20 8401 GD Gorredijk Tel.: (06)18444409 www.dejongnatuursteen.nl

GRATIS mondzorgadvies Maak in juni een afspraak voor een gratis mondzorgadvies bij:

Hoofdstraat 79a 8401 BX Gorredijk (0513) 76 90 58

info@praktijknijland.nl www.praktijknijland.nl

Bij het maken van de afspraak s.v.p. doorgeven dat u gebruik maakt van deze aanbieding.


ERT P X E J I B U SCOOR N T! R A A K L E E D R O O V E MET D 2499.-

* . 9 9 19 48

MAANDEN GARANTIE!

CURVED SMART TV UE55H8000. • Gebogen 55” (139 cm) Full HD scherm voor optimale kijkervaring • 3D Smart TV en 1000Hz CMR voor perfect bewegend beeld • Toekomstbestendig door Smart Evolution optie • Energieklasse A+ *Prijs na 500.- retour via Samsung

Expert Beenen Hoofdstraat 29, Gorredijk 0513 461352 Prijs- en modelwijzigingen en eventuele druk- en zetfouten voorbehouden. Aanbieding is geldig zolang de voorraad strekt en uiterlijk t/m zaterdag 21 juni 2014.

131x192mm h - Full Colour - week 25

Theaterprogramma 2014/2015 Zat. 27 sept. Vrij. 10 okt. Vrij. 17 okt. Vrij. 24 okt. Vrij. 31 okt. Zat. 08 nov. Zat. 15 nov. Zat. 22 nov. Zon 30 nov. Zat. 6 dec. Zon. 14 dec. Zat. 20 dec. Zat. 10 jan. Vrij. 23 jan. Zon. 25 jan. Zat. 31 jan. Vrij. 13 feb. Zat. 14 feb. Zon. 22 feb. Vrij. 6 mrt. Zat. 7 mrt. Vrij. 13 mrt. Vrij. 27 mrt. Vrij. 10 apr.

Streektoalfestival Op ‘e Streek Twee Recht, Twee Averecht - Wat een circus Jan Arendz/Marijke Geertsma - It Jubileum Tryater - In Leafde 50 jaar Teake v.d. Meer (reprise) Jannie du Toit Sinterklaas Other roads en Rolling Home Lucky Daltons Speelman en Speelman Di Gojim Sterke Froulju - Eénakteravond Stroatklinkers Enge Buren Rients Gratama & Clara Rullmann Happy Tunes Lookin ‘4 Cash Vuurtoren wacht (4+) Adri de Boer & Marcel Smit Tryater - Thúsfront Pater Moeskroen Marjolein Meijers (ex Berini’s) Stroomdalkapel Feteranen - Joop Wittermans/Freark Smink

€ 15,00 € 14,00 € 15,00 € 14,00/12,50 € 19,50 € 15,00 € 5,00 € 12,50 € 10,00 € 16,00 € 14,50 € 10,00 € 12,50 € 18,00 € 10,00 € 17,00 € 10,00 € 7,50 € 10,00 € 14,00/12,50 € 19,00 € 12,00 € 10,00 € 19,50

10% KORTING Bij aankoop van kaarten vóór 1 juli

www.skans.nl

De Skâns Gorredijk


FIETSTURFROUTE GORREDIJK Zaterdag 21 juni 2014 Afstanden: 40, 60, 100 en 150 km.

Start vanaf 08.00 uur Start en finish: de Skans, Loaijersstrjitte 2 in Gorredijk Inschrijving kan via fietsturfroutegorredijk.nl Verzorgingsposten en pechhulp Scan & Go!

www.fietsturfroutegorredijk.nl

Plaatselijk Belang Gorredijk


Sa!

17

Komend weekend jUdoka’s Uit het hele land in Gorredijk

Een manier van leven Het Langste Dei Toernooi is een begrip in judoland. Sporthal Kortezwaag puilt zaterdag en zondag dan ook uit voor de 28ste editie van het toernooi, met daarin verweven de Open Friese Kampioenschappen Judo. “Dit is elk jaar weer genieten.”

“HET RESPECT VOOR EN NAAR ELKAAR MAAKT JUDO UNIEK”

TEKST: NIELS VAN MARLE FOTO’S: SIETSE DE BOER

GORREDIJK “Het is een geweldig evenement, met judoka’s uit het hele land. Dit toernooi geeft ons echt landelijke bekendheid, dat is toch prachtig”, aldus Richard Klijnstra, trotse preses van judovereniging Kodokan uit Gorredijk. Op zaterdag vanaf 09.00 uur strijden honderden judoka’s met elkaar om de prijzen, een dag later is er tijd voor gezelligheid en een clinic. “Dat we nu het hele weekeinde met elkaar bezig zijn, is iets unieks.”

Het gaat ook goed met Kodokan zelf. “In de veertien jaar dat ik voorzitter ben, hebben we nog nooit zoveel leden gehad. Na hun twaalfde stoppen veel judoka’s, maar de echte liefhebbers en doorzetters blijven.” Judo is een heerlijk sport, vindt de voorzitter. “Neem alleen maar de technieken die we gebruiken. Die zijn al eeuwenoud en nog steeds effectief. Zo bijzonder. Het respect voor en naar elkaar maakt judo uniek.” Klijnstra zou het liefste zien dat judo een prominente rol krijgt in de

gymlessen op basisscholen. “Wat mij betreft wordt het verplicht. Dan leren kinderen vallen. Omdat ze minder buiten spelen, lijken ze dat steeds minder te kunnen.” Daarnaast heeft judo meer pluspunten die kinderen helpen in hun ontwikkeling. “Ze leren zichzelf te verdedigen en voor zichzelf op te komen. Op een positieve wijze. Het geeft veel zelfvertrouwen.” Het aantal kinderen met gedragsproblemen dat gaat judoën zag Klijnstra in de afgelopen jaren flink stijgen. “De zorg heeft judo ontdekt als perfecte sport voor deze kinderen. Het geeft ze zelfvertrouwen en het zorgt voor discipline.” Klijnstra is er zelf een goed voorbeeld van. “Ik was enorm opvliegend. Door judo kreeg ik dat onder controle.” Hij heeft nog een voorbeeld. “Ik had eens een autistische jongen in de groep. Hij keek je niet aan, durfde je geen hand te geven. Maar mede door het judo kwam hij los. Nu is hij zelf judoscheidsrechter op internationale toernooien.”

AANSTORMEND TALENT Opsterland herbergt ook judotoppers in spé, waaronder de 18-jarige Tim Veenman uit Luxwoude en de één jaar jongere Rutger Visser uit Terwispel.

RUTGER VISSER Voor Rutger Visser is judo een levensstijl. “Alles in mijn leven is ingericht op judoën. Ik sta er mee op en ik ga er mee naar bed.” Het frustreert de 17-jarige havo-scholier dan ook dat hij al twee jaar kampt met een onwillige rug. “Het staat allemaal schots en scheef. Met een pijnstiller is het te doen, dan ga ik er gewoon voor. Maar ik kies mijn wedstrijden wel zorgvuldig uit.” Het Langste Dei Toernooi laat hij dan ook schieten, met flinke tegenzin. Omdat hij het niet wil missen, staat hij wel op de tatami als scheidsrechter. Visser was nog geen vier jaar toen hij voor het eerst de judomat opstapte. Tot zijn twaalfde voetbalde hij ook nog bij Wispolia, maar uiteindelijk koos Visser voor judo. Hij trainde bij Marco Oord in Drachten, om later over te stappen naar Judo TopSport Heerenveen van

TIM VEENMAN Edwin Steringa. “Daar heb je de beste trainers, de beste fysio’s, de beste faciliteiten tot je beschikking.” Visser, die uitkomt in de klasse tot 55 kilogram, hoopt dat zijn lichaam het toelaat om voor de judotop te gaan. “Ik wil naar de Olympische Spelen. Of dat reëel is? Geen idee. Maar het is wel waar ik voor ga. Als topsporter moet je zulke doelen hebben.” Hij is ervan overtuigd dat hij het niveau aankan. “Op de districtskampioenschappen gaat het de laatste jaren goed. Maar telkens als het NK dan voor de deur staat, ben ik fysiek niet in orde. Dat is ook een risico van topsport. Als je wilt pieken, moet je de grenzen opzoeken. En dan is het risico groot dat je het evenwicht net verliest. Maar die durf moet je hebben.” In 2010 werd Rutger in zijn leeftijdscategorie al wel Nederlands Kampioen.

Tim Veenman wist direct dat judo zijn sport was. “Ik was vijf jaar toen ik begon en daarna wilde ik nooit meer anders.” Trainend bij Edwin Steringa in Heerenveen bleek Veenman talent te hebben, als middelbare scholier werd het echt serieus. Inmiddels zit hij op de talentenacademie van OSG Sevenwolden in Heerenveen, waardoor hij topsport en school beter kan combineren. Zo mag hij het havo-examenjaar bijvoorbeeld in twee jaar doen. Want het is aanpoten. “Ik doe er veel voor en ik laat er veel voor.” Uitgaan of examenfeestjes laat hij bijna allemaal aan zich voorbij gaan. “Je moet namelijk elke training fit zijn.” En dat trainen doet hij zo’n twintig uur per week. Heel soms is dat gedisciplineerde leventje best lastig. “Maar je weet waar je het voor doet. Ik wil zien hoe ver ik kan komen. Mijn trainers zien nog altijd een stijgende lijn, dus ik ga er

vol voor.” In de klasse tot 66 kilogram is de concurrentie echter groot. “Ik stap nu over naar de leeftijdscategorie onder 21 jaar, dan zijn je tegenstanders vaak weer net even wat sterker en zwaarder.” Dromen over Olympische Spelen doet hij nog niet. “Die weg is nog heel lang. Eerst maar eens het NK halen. Dat is een meetmoment. Daarna kijken we verder.”


de aller-voordeligste keukens

Ontdek het zelf!

DRACH

VAN FRIESLAND

T

rend Keukens

EN

Kwaliteit voor de laagste prijs!

.00-18.00 UUR! 09 N VA N E P O G A D N OOK OP MAA

a n Fr i e v s n e k sl a eD voordeli g s t e k e u nd

SUPERSNELLE LEVERING!

GELEVERD BINNEN 3 TOT 4 WEKEN

Trend Design+

DEZE KEUKEN IS LEVERBAAR IN ALLE GEWENSTE OPSTELLINGEN

Een uniek design voor Nederland, deze prachtige eilandkeuken met in combinatie met een robuuste hoge kastenwand. Het eiland is bijzonder strak vormgegeven door de greeploze deuren. Het granieten werkblad met strak uitgesneden spoelbak geeft deze hoogglans keuken een extra luxe uitstraling. G

RA

NIETEN WE

F

G

- INCLUS

AD

BL

IE

€ 8.795,-

- INCLUS

N IE T

AD

IE

F

BL

IN C L . G R A

RA

NIETEN WER

K

QUOOKERACTIE! KOKENDWATERKRAAN

NU OOK BIJ TREND KEUKENS:

KERAMIEK WERKBLAD

NERGENS GOEDKOPER! G

RA

► Stoomoven ► Combimagnetron ► 5-Pits gaskookplaat met wokpit ► Vaatwasser (energieklasse A+) ► Koelkast (energieklasse A+) ► Eiland blokschouw

RK

NIETEN WE R

K

IN VELE MOOIE STEENKLEUREN

- INCLUS

AD

NL!

F

G

BL

LAAGSTE N PRIJS VA

IE

(OOK VOOR DE LOSSE VERKOOP)

- INCLUS

VAN NEDERLAND!

AD

IE

F

BL

LAAGSTE PRIJS

KRAS- EN HITTEVAST

RA

NIETEN WER

K

KENS ALLE KEU AR IN A B LEVER ENSTE W E G E L AL GEN IN L L OPSTE

RK F IE - INCLUS

AD

BL

F IE - INCLUS

AD

BL

K F

F

K

NIETEN WER

IE

IE

NIETEN WER

RA

- INCLUS

- INCLUS

AD

BL

RA

‘s Avonds op afspraak geopend!

F

DON TOT 21.00 ZAT 9.00-17.00

G

G

AD

K

MA-VR

9.00-18.00

IE

F

BL

F

IETEN W ER AN GEEN EXTRA KOSTEN WEL LEVENSLANGEG RSERVICE K

Trend Keukens Drachten Stationsweg 99 9201 GK Drachten Tel.: 0512 537437

G

RA

NIETEN WER

www.trendkeukens.nl

ER

K

GRATIS VAATWASS

IE

Een eerlijk verhaal!

- INCLUS

IE

apparaten =

N IE T

€ 3.499,-

AD

- INCLUS

4 Whirlpool

!

► Glasdesign afzuigkap ► Oven ► Kraan, spoelbak & verlichting

IN C L. G R A

BL

+

► Kookplaat ► Koelkast A-klasse ► Vaatwasser A-klasse

AD

+

IETEN W ER K

Trendline Actie

BL

+

G

N RA

RK

- INCLUS

F

! Superactie: 4+1 gratis

NIETEN WE

AD

IE

€ 5.999,-

- INCLUS

ALLE EN VARIANT K! IJ L E G O M

► Vaatwasser (A-klasse) ► Grote koelkast (A-klasse) ► Kraan, spoelbak en verlichting

N IE T

AD

► Design-fornuis met 3 ovens ► 5-Pits gaskookplaat ► Schouw met achterwand

IN C L. G R A

RA

BL

BL

Trendline Luxe Kader

G

NIETEN WER

NIETEN WE

RA

RA

G

G

Johan Bosker & Erik Koudenburg * Niet geldig op reeds lopende aanbiedingen. Geldig t/m 28 juni 2014. Druk- en zetfouten voorbehouden.


Sa!

19

Een hoofd vol plots Schrijven en reizen, dat is alles wat de 17-jarige Thomas Klabbers uit Gorredijk van het leven wenst. Inmiddels staan er twee boeken op zijn naam, de plots voor drie volgende boeken spelen al door zijn hoofd. “Ik ben van plan om ieder jaar een boek te publiceren.” TEKST: RENKE WOUDSTRA FOTO: SIETSE DE BOER

GORREDIJK Vanaf zijn jongste jeugd bedenkt Thomas fantasierijke verhalen. Zelfs al voor hij zelf kon schrijven. “Op mijn derde vertelde ik verhalen, die anderen opschreven.” Zijn allereerste boekje ging over Ridder Piet, een verhaal over veroveren, dieren en kastelen. Er volgden nog vele kortere en langere verhalen met als apotheose in 2012 de verschijning van zijn eerste thriller ‘De Wenceslaus Schat’. Inmiddels is ook het tweede boek uit: de roman ‘De StalingradBroeders’.

“Mijn hele leven moet bestaan uit schrijven en reizen, dan vind ik het best.” Thomas duikt graag in de geschiedenis van de landen en steden die hij bezoekt. “Wikipedia is mijn grootste steun tijdens het schrijven.” Met vader, moeder en twee broers kwam hij al op vele plekken. Zo was daar dat beeld van die man op een paard in Praag. “Dat beeld trok, thuis heb ik uitgezocht wie het was.” Het werd uiteindelijk de inspiratiebron voor zijn eerste boek, waaraan hij bijna ieder uurtje vrije tijd besteedde. Het resultaat is een spannende thriller in een eerste oplage van vijftig stuks, gevolgd door een tweede druk van honderd exemplaren.

Bij dat tweede boek ‘De StalingradBroeders’ pakte hij het anders aan. De verschillende scènes tekende hij vooraf uit op papier als een soort stripboek. “Daar is toen het boek uitgerold.” Dit tweede boek verschilt duidelijk van het eerste: het draait meer om emotie en personagekarakters worden verder uitgediept. De inspiratie voor ‘De StalingradBroeders’ vond Thomas toen hij zich eind 2012 ging verdiepen in de Tweede Wereldoorlog en met name het Oostfront hem te pakken kreeg. Passie voor historie, reislust en fascinatie voor de mens, het vormen uitstekende eigenschappen voor de Gordykster die zomaar eens een bestsellerschrijver zou kunnen worden. “De eerste twee boeken waren voor de fun, ik ga nu professioneel schrijven.” Het liefst zou Thomas een opleiding volgen die aansluit bij zijn passies: oude culturen, godsdienstwetenschappen en talen waaronder Keltisch en Perzisch. “Dat wordt geen hbo-opleiding, dan zit je vier jaar vast en dat kan ik niet.” Wel vond hij een paar universitaire masters, in onder andere Brussel en Italië, die zijn belangstelling trokken. “Maar daar moet je dan weer 21 jaar voor zijn.”

Dyslectisch

Spaans studeren

Meters boeken is hij van plan te gaan schrijven en dat is best wel bijzonder. Thomas is namelijk dyslectisch maar laat zich hierdoor niet weerhouden. “Ik let daar zelf nooit zo op. Ik typ het verhaal gewoon en dan kan het best zijn dat er twintig fouten op een A4’tje zitten. Daar hebben mijn correctors Laila Vitalli en Renske Faber best wel veel werk aan.” De verhaallijn voor ‘De Wenceslaus Schat’ bedacht Thomas al schrijvend. “Het is wel een knap boek voor een schrijver van 14 jaar”, bedenkt hij terugkijkend, “met werkelijk een heel sterk slot.” Tot op het laatst toe wist hij zelf niet hoe het boek zou eindigen. “Halverwege dacht ik erover om te stoppen omdat ik eigenlijk het liefst verder wilde gaan met het idee voor mijn tweede boek.”

“IK WIL VANAF NU PROFESSIONEEL GAAN SCHRIJVEN.”

Vier jaar dus om uit te zoeken waar het schrijverspad hem zal brengen. Voor de nabije toekomst is dit pad al duidelijk. Thomas gaat na de zomer een jaar Spaans studeren in Granada. “Een hele interessante studie die maar vier uurtjes per dag kost, zodat ik

genoeg tijd overhoud voor schrijven.” De jonge schrijver vindt het al vanzelfsprekend dat hij met een boek gaat komen dat zich in Spanje afspeelt. Wat hij na het jaar Spanje gaat doen, is nog onduidelijk. “Maar desnoods word ik eerst gewoon ergens gids. Kan ik veel vertellen over historie en zo.” Tegen de achtergrond van feitelijke, vaak historische, gebeurtenissen of steden, voert Thomas levensechte personages op. Zo spelen Wit-Russen en Tsjechen in ‘De Wenceslaus Schat’ de hoofdrol in de historische straten van Praag. Hoofdpersoon Vladimir gaat op zoek als hij een eeuwenoude tekst onder ogen krijgt, waarin geschreven staat dat Sint Wenceslaus I, koning van Bohemen en stichter van Praag, een schat heeft nagelaten. ‘De StalingradBroeders’ vertelt het verhaal van twee Duitse broers die naar het Oostfront worden gestuurd. Een confrontatie met honger, kou en het ongenadige Sovjet-verzet volgt. Het is een verhaal over hoop, liefde, vriendschap en broederschap.

Schrijven is voor Thomas vaak een reactie op reizen. Als twaalfjarige wilde hij al op de fiets naar Parijs; het werd uiteindelijk een tochtje naar Schiermonnikoog. Een jaar later bedacht hij dat een fietstocht naar Istanboel ook leuk zou zijn. Zijn ouders haalden hem echter over om eerst maar eens een rondje langs de grote steden in eigen land te maken. Uiteindelijk duurde het tot zijn zestiende jaar voor Thomas een eigen reisplan uit kon voeren, met Pasen naar Barcelona. Vorig jaar zomer ondernam hij een drieweekse backpacktocht naar Italië. “Die reis heb ik betaald van de opbrengst van mijn eerste boek.” Vooralsnog geeft Thomas Klabbers zijn boeken in eigen beheer uit. “Ik heb wel een aantal grote uitgevers benaderd, maar die willen vaak alleen grote schrijvers.” Zijn boeken zijn via de mail te bestellen: fokke643@hotmail.com.


GRATIS HUP HOLLAND HAMSTER

BIJ DEZE AANBIEDING.

40%

40%

KORTING

2.59

1.55

KORTING

AH Pitloze witte druiven Bak 500 gram Actieprijs per kilo 3.10

2.29

1.37

AH Perziken of nectarines Los per 500 gram. Actieprijs per kilo 2.75

BIOLOGISCH

2+1 GRATIS

AH Mager rundergehakt Schaal 500 gram

AH rundersteak naturel

25% KORTING

Schaal 250 gram

12.00

8.00

2+1 GRATIS

9.00

6.00

PER STUK

ALLE AH Borrelhapjes van de versafdeling

Bijv. gerookte kip-kastanjesalade 3 kuipjes a 150 gram. Combineren mogelijk.

1+1

OP=OP 2.67

2.00

Lipton ice tea

1.35

AH Cambozola 120 gram Bleu d’Auvergne 145 gram Port Salut 145 gram AH Roombrie 180 gram AH Geitenkaas 150 gram

Alle varianten, combineren mogelijk

Bijv. Lemon 2 pakken a 1 liter

15.96

7.98

Schaal 250 gram Combineren mogelijk. 3 schalen.

Bijv. runderchipolata. Schaal 5 stuks.

HALVE PRIJS

KORTING

1.34

2.02

2e

25% 1.78

2.69

Old Amsterdam van de versafdeling

Bijv. 48+ in plakken. Per 100 gram

2.70

2.02

AH Zaanse Snijder

Bruin, wit, volkoren of meergranen. 2 hele broden naar keuze

1+1

2=1

GRATIS

2.70

Buitenlandse kaasjes van de versafdeling

AH rundersteak gemarineerd

AH puur & eerlijk runderchipolata, rundertartaar of hamburgers

GRATIS

Berberana Dragon Reserva Spanje Wit of rood 2 flessen a 0,75 liter naar keuze

5.78

2.89

ALLE Dash, Dreft en Lenor Combineren mogelijk

Bijv. Lenor ocean escape. 2 flessen a 750 ml

13.39

8.99

Amstel krat

24 flesjes a 0,3 liter Max. 6 kratten per klant


Sa! week 25 2014