Issuu on Google+

Sa!

kijkt anders

Woensdag 10 februari 2016

Jaargang 3 Nummer 6

www.sa24.nl

KRIICH OP DE PLANKEN PAGINA 22

MAATWURK

NIENKE POST

AANWINST GORREDIJK

VRAGEN BIJ PILOT

ZEILMEISJE

BERGSMA BROERS

Opsterland gaf zorgaanbieder Springth vorig jaar een pilotproject om ervaring op te doen met een volgens de gemeente unieke aanpak in het activeren van mensen die ver van de arbeidsmarkt staan. Bij Maatwurk Ondersteuning keken ze daarvan op. Die ervaring hebben ze in Gorredijk al jaren.

Zeilend de oceaan oversteken: Nienke Post (15) uit Jubbega kan het afvinken. Ze is net terug van een zeiltocht op Masterskip Wylde Swan, de grootste topzeilschoener ter wereld. Een indrukwekkende ervaring voor de vwo-scholiere, die haar onder andere naar Barbados en de Kaapverdische eilanden bracht.

Hij droomde als aanstormend talent van SC Heerenveen over voetballen in San Siro, was met Harkemase Boys en Flevo Boys jarenlang actief in de top van het amateurvoetbal, maar komend seizoen is Arjen Bergsma samen met broer Hylke speler van Gorredijk. “Dat wordt voor mij een totale verrassing.”

PAGINA 3

PAGINA 25

PAGINA 27

Woning van de week

‘t Weike 31 Gorredijk Vraagprijs  275.000,– K.K. www.sierdmoll.nl


Familieberichten overleden “De ein fan elke reis is it paad werom...” Piter Wilkens

Nei in lang en warber libben is ferstoarn ús leave heit, skoanheit, pake en oerpake

Sietze Johannes van der Meulen † 4 febrewaris 2016 De Gordyk

* 18 maart 1926 Lippenhuzen

Sûnt 18 jannewaris 2016 widner fan Neeltsje Kramer Bûtewei 22 8408 HC Lippenhuzen Akkrum: Minke en Rein Huitema-van der Meulen Rotterdam: Antje en Gijs Waardenburg-van der Meulen Nijmegen: Geeske van der Meulen en Joke Poot Lippenhuzen: Lute van der Meulen (yn neitins)

Familieberichten in Sa! Sa! wil graag dicht bij haar lezers staan. Daarom bieden wij ook de mogelijkheid tot het plaatsen van familieberichten. Neem voor de mogelijkheden contact op met Rik Dijkstra: rik@sa24.nl of 06- 2189 4828.

REINY VAN DER VEGT & SARISSA SCHOPPERT

Lippenhuzen: Simon van der Meulen Drachten: Sietse van der Meulen en Francis Pruis Boerakker: Albertha van der Meulen en Gertjan Zuidema Pake- en oerpakesizzers De begraffenis hat yntiid plakfûn.

www.tijuitvaart.nl 0511-474730

Slagerij de Roos De Friesche Ambachtelijke Slager staat voor kwaliteit. De ambachtelijke vakman die met heel veel zorg zelf de producten maakt. Elke dag vers, van het beste vlees, met de lekkerste ingrediënten en met liefde voor het vak. Het verschil in kwaliteit proeft u direct. Kwaliteit voor fijnproevers

Slagerij de Roos Hoofdstraat 78, 8401 CB Gorredijk, 0513-466398, www.slagerijderoos.nl

Ambachtelijk lekker


Sa!

10 februari 2016

3

www.sa24.nl

IN GORREDIJK ZIJN ER AL VOLOP ERVARINGEN

Vragen over noodzaak Springth-pilot Zorgaanbieder Springth kreeg vorig jaar van Opsterland een pilotproject toegewezen om ervaring op te doen met een volgens de gemeente unieke aanpak in het activeren van mensen die ver van de arbeidsmarkt staan. Bij Maatwurk Ondersteuning keken ze daarvan op. Die ervaring hebben zij al jaren. GORREDIJK Bij Opsterlandse zorgaanbieders was er verbazing toen in september vorig jaar bekend werd dat de gemeente Opsterland voor maximaal 25.000 euro een pilotproject aanging met zorgaanbieder Springth in Nij Beets. De verbazing was tweeledig. Niet alleen over de inhoud van de pilot, maar ook over het uitzetten van de pilot bij een nog jong bedrijf met amper ervaring. Terwijl Opsterland ook voldoende zorgaanbieders kent die al jaren actief zijn.

Een aantal van deze zorgaanbieders trok aan de bel bij de lokale politiek. Onder hen Jetze de Vries en Onno Hofstra van Maatwurk Ondersteuning in Gorredijk. Hofstra: “We vroegen ons af hoe deze pilot

tot stand is gekomen. Ambtenaren en raadsleden zijn hier op bezoek geweest, ze weten wat we doen en onze folders liggen op het gemeentehuis. Gemeente Opsterland had ook een vraag kunnen uitzetten, waarna ze op basis van ingediende projectplannen had kunnen kiezen.”

Inhoudelijke vragen

Het project is vooral in het nieuws omdat Springth mede-eigendom is van Hammie Marinus, de vrouw van raadslid Sikke Marinus. Voortdurende vragen over integriteit en mogelijke belangenverstrengeling in deze kwestie waren voor burgemeester Van Selm zelfs reden om een extern onderzoek in te stellen naar integriteitsbeleid. Maar er zijn ook inhoudelijke vragen

bij het project en de keuzes van het college van B en W. In de beantwoording van raadsvragen gaat het college daar al uitgebreid op in. Ze stelt dat ‘het aanbod van Springth innovatief is en nog door geen andere organisatie aangeboden’. Toen ze dat lazen, keken De Vries en Hofstra elkaar wel even aan. “Wij zijn al acht jaar met iets vergelijkbaars bezig en bieden dagelijks werk en dagbesteding aan circa veertig cliënten.”

Ver van arbeidsmarkt

Het Springth-project richt zich op mensen die ver van de arbeidsmarkt staan. Deelnemers doen werkritme, arbeidsvaardigheden en sociale vaardigheden op die hen uiteindelijk moeten helpen door te stromen naar een reguliere arbeidsplek. Deze doelgroep is ‘hot’, omdat veranderingen in de Wmo en de invoering van de Participatiewet voor hen veel gevolgen hebben. Kort gezegd is het doel: minder dagbesteding, meer regulier werk. Springth is met haar cliënten vooral actief in het groenonderhoud, bij particulieren en bedrijven, maar ook voor de gemeente Opsterland.

De cliënten van Maatwurk vormen een gemêleerd gezelschap. Een aantal vindt er een vorm van niet op productie gerichte dagbesteding. De grootste groep krijgt echter een arbeidsmatige dagbesteding, gericht op het ontwikkelen van sociale en arbeidsgerelateerde vaardigheden. Doel is om de cliënten zoveel mogelijk door te laten groeien naar begeleid werken bij een regulier bedrijf. Uiteindelijk kan dit uitmonden in een reguliere, deels gesubsidieerde, baan. “Er is steeds meer aandacht voor wat mensen kunnen produceren, wat hun loonwaarde is. Wij richten ons op het begeleiden van deze mensen en proberen ze arbeidsfit te maken. De uitdaging ligt nu

vooral in het voorbereiden op de laatste stap. Daarvoor hebben we nu ook een jobcoach ingehuurd.” Volgens het college draagt Springth in haar aanpak ook bij aan de leefbaarheid van de dorpen. De werkzaamheden in het openbaar groen zijn werkzaamheden die anders blijven liggen. Dat is bij Maatwurk niet anders. Maatwurk is actief in het wekelijks schoonhouden van het centrum van Gorredijk, ze geven ’s zomers de planten aan de lantaarnpalen water en houden het toiletgebouw bij de passantenhaven schoon en netjes. Opsterland heeft de raad al wel laten weten dat bij een succesvolle pilot voor een vervolgtraject een openbare aanbesteding volgt.

Onderzoek Berenschot BEETSTERZWAAG Het externe onderzoek van Bureau Berenschot, dat Opsterland anderhalve week geleden aankondigde, richt zich op een onafhankelijke reconstructie van de feiten rondom Springth. Volgens een persbericht van de gemeente is het onderzoek daarnaast bedoeld om te kijken in hoeverre de gemeente uit deze kwestie lering kan trekken. Het onderzoek moet leiden tot een vernieuwd integriteitsbeleid. Begin maart moet het onderzoek, kosten 20.000 euro, klaar zijn. Behandeling in de gemeenteraad staat voorlopig gepland voor 7 maart.

Korte schrik rond bankroet Javo Tours BEETSTERZWAAG De berichten over het faillissement van Javo Tours in Drachten zorgden vorige week voor schrik op het gemeentehuis in Beetsterzwaag. Dit kon Opsterland wel eens 175.000 euro gaan kosten. Voor dat bedrag had de gemeente zich vorig jaar namelijk garant gesteld om het noodlijdende taxibedrijf van de ondergang te redden. Een paar dagen later lijkt de schade mee te vallen. Opsterland is wel schuldeiser, maar de gemeente krijgt driekwart van het geld terug van het Rijk, de rest wordt betaald uit een hiervoor gereserveerd potje dat ook door het Rijk wordt gevuld. Het faillissement vormt dus geen extra aanslag op de gemeentebegroting. Opsterland raakte bij het in nood verkerende taxibedrijf betrokken doordat ondernemer Theo Jansma een beroep deed op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz 2004). Hoewel Javo Tours in Drachten is gevestigd, is de woonplaats van de ondernemer bepalend voor de plek van de aanvraag. En Jansma woont in Bakkeveen. Volgens wethouder financiën Rob Jonkman worden dergelijke aanvragen afgehandeld door Bureau Zelf-

standigen Fryslân dat deze regeling namens negentien Friese gemeenten uitvoert. “Er is aan alle voorwaarden voldaan en dan moet een gemeente wettelijk meewerken aan deze regeling. Ook de Rabobank verstrekte een lening. Dat doen ze niet zo snel meer, dus dat was een extra garantie dat er goed naar de boeken en de toekomstplannen is gekeken.” Hoewel het erop leek dat Javo Tours hiermee gered was, volgde vorige week toch een faillissement. De curator voert als reden hiervoor aan dat de ondernemer vorig jaar serieuze gezondheidsproblemen had en dat bedrijfsmatige misrekeningen vorig jaar voor nieuwe geldnood zorgde. De ondersteuningsregeling voor noodlijdende zelfstandige ondernemers wordt niet zo heel vaak aangesproken. Volgens Jonkman was er naast Javo Tours vorig jaar nog een andere Opsterlandse ondernemer met een aanvraag. Het failliete Javo Tours maakte binnen enkele dagen na het faillissement een doorstart. Taxiondernemer Vervoersmanagement Noord-Nederland (VMNN) heeft de failliete onderneming overgenomen.

Hinke Heida wint Piterbattle LIPPENHUIZEN Hinke Heida won zaterdagmiddag de Piterbattle van Lippenhuizen. ’s Avonds mocht ze in de uitverkochte Piterkerk samen met Piter Wilkens het lied ‘Bêst Genôch’ zingen. Hinke was een van de drie deelnemers aan de battle. ’s Middags zong ze het lied

samen met haar neef Jurrit Jan de Jong. De Piterbattle was het feestelijke openingsevenement na een maandenlange restauratie van de kerk. Het godshuis wordt nu niet alleen door de kerkelijke gemeente gebruikt maar, ook voor diverse activiteiten van en voor het hele dorp.

De Piterbattle en het concert van Wilkens waren uitverkocht, evenals het Pitermenu in dorpshuis De Mande. Voorafgaand aan het concert van Piter Wilkens was er een optreden van kinderkoor Het Sterrenkoor onder leiding van Ria IJbema.


VOORGERECHTEN • Een heerlijke iets wat zoete tomatensoep met stukjes vlees • Licht gebonden mosterdsoep met Friese droge worst • Groentesoep met vermicelli en gehaktballetjes • Mandje stokbrood met huisgemaakte kruidenboter • Rundercarpaccio met huisgemaakte pesto, pijnboompitten en kaas ( meerprijs € 2,50 ) • Parmaham met ricottakaas, rucola en een vijgendressing • Salade met dun gesneden gebraden kipfilet met een zoetzure dressing, sesamzaadjes en gefrituurde uitjes • Gemengde salade met komkommer, walnoten en brie met honing gegratineerd • Champignons met huisgemaakte pesto gegratineerd met oude kaas uit de oven • Duo van Noorse garnalen met cocktailsaus en garnalen in een krokant jasje ( meerprijs € 2,00 ) • Gerookte forel met bieslookmayonaise op een bedje van sla

HOOFDGERECHTEN • Rijk gevuld varkenstoofpotje in rode wijnsaus • Varkenshaasje overgoten met champignonroomsaus ( meerprijs € 2,50 ) • Combinatie van spareribs en chickenwings met chilli- en knoflooksaus (meerprijs € 3,50) • Huisgemaakte kipsaté met satésaus en kroepoek • Wrap gevuld met pittig gemarineerde kip, ui en paprika met kaas uit de oven geserveerd met een dip van mayonaise, kerrie en gember • Roergebakken ossenhaaspuntjes (diamanthaas) in teriyakisaus ( meerprijs € 3,50 ) • Bladerdeeg gevuld met rundergehakt, champignon, ui, paprika, tomaat, pesto en kaas uit de oven • Gebakken pangafilet met remouladesaus • Stoofpotje van diverse vis in mosterdsaus • Zalm in z’n eigen vet gegratineerd geserveerd met bieslooksaus ( meerprijs € 3,50 ) • Taartje van bladendeeg gevuld met groenten en pesto gegratineerd met oude kaas en topping van rucola

NAGERECHTEN • Roomijs met slagroom • Dame blanche met slagroom • Roomijs met advocaat en slagroom • Warme apfelstrudel met roomijs en slagroom ( meerprijs van € 1,50 ) • Vanille / hazelnootijstaart met karamelsaus en slagroom • Malagaijs met slagroom • Slagroomsoesjes met chocoladesaus en roomijs • Griekse yoghurt met honing en walnoten • Huisgemaakte tiramisu met slagroom ( meerprijs € 1,50 ) • Koffie / thee of cappuccino met lekkernij • Alcoholische koffie : Irish/Spanish/Italian/Friese Coffee ( meerprijs € 3,00 )


Sa!

10 februari 2016

5

www.sa24.nl

CURATOR EIST VAN OVERNAMEKANDIDATEN STEUN VAN OUDERS EN GEMEENTE

Broeden op oplossing peuters gaat door

Er is nog geen overeenstemming over overname van de kleinere peuteropvanglocaties uit de failliete boedel van Timpaan Kindercentra. Voordat de curator gaat onderhandelen eist hij van overnamekandidaten aantoonbaar draagvlak bij zowel ouders als de gemeente. GORREDIJK Er resten nog twee weken tot de door de curator gestelde deadline van 25 februari. Voor die tijd moet er duidelijkheid zijn over de toekomst van de zeven kleinere peuteropvanglocaties binnen de gemeente Opsterland. In een mail naar ouders en betrokkenen stelt curator Martijn van Rongen dat hij met nog geen enkele partij overeenstemming heeft bereikt over de verkoop van één of meerdere van de zeven locaties. Hij constateert wel dat het niet zal lukken om alle locaties aan één partij over te doen, omdat Tijnje heeft gekozen verder te gaan met Villa De Buitenkans uit Heerenveen.

Oudercommissies in de overige zes dorpen inventariseren ondertussen nog steeds de mogelijkheden. In Lippenhuizen heeft zich bijvoorbeeld een particuliere onderneemster gemeld die de activiteiten van De Hummelmande voort wil zetten. Andere dorpen

bestuderen ook op mogelijke constructies waarin de leidsters als ZZP’er verder kunnen. In de meeste dorpen is de eerste zorg het voortbestaan van de peuterlocatie, maar direct daarna komt de zorg voor het behoud van de vertrouwde leidsters. Er bestaan twijfels of zij verder kunnen bij overname door Kinderwoud Kinderopvang, de grote partij die eerder de peuterlocaties in Beetsterzwaag, Gorredijk en Ureterp overnam.

Steun ouders

De ouders spelen een belangrijke rol. De curator stelt dat een overnamekandidaat voor hem alleen een serieuze gesprekspartner is wanneer deze kan aantonen voor de ouders aanvaardbaar te zijn. Oudercommissies gaan er bovendien van uit dat in ieder geval een deel van de inventaris van de locaties nog steeds eigendom is van de lokale stichtingen. De curator heeft oudercommissies gevraagd

voor komende vrijdag 12.00 uur een inventarislijst aan te leveren waarop staat aangegeven wie eigenaar van wat is. Opvallend in de mail van de curator aan de ouders is dat hij van overnamekandidaten ook eist dat ze aantoonbaar voor de gemeente Opsterland een aanvaardbare partij zijn. Volgens de curator is dat nodig om de voor de exploitatie benodigde subsidie te ontvangen. Buiten een bijdrage voor kinderen met een VVE-indicatie wil Opsterland echter nog geen duidelijkheid geven over aanvullende financiële steun. Curator Van Rongen is al anderhalve week niet bereikbaar voor inhoudelijke toelichting.

Bijeenkomst ouders

Eerder diende de Stichting Activiteiten Peuterspeelzalen Opsterland zich formeel al aan als overnamekandidaat. Zij krijgt pas deze week van de curator inzage in de financiële stukken. Vorige week werd duidelijk dat de betrokkenheid van Dieko van der

It Twaspan genomineerd WIJNJEWOUDE Leerlingen van obs It Twaspan hebben volgende week woensdag een spannende avond in Heerenveen bij het Sportgala Fryslân. Zij zijn genomineerd voor de Sport op Basisscholenprijs. Ze nemen het op tegen scholen uit Sneek en Sibrandabuorren. Sport op Basisscholen heeft als doel om kinderen gezonder te laten worden door meer en beter te bewegen en door het inzetten van gezonde voe-

dingsprogramma’s. Scholen konden een filmpje inzenden met uitleg waarom zij goed bewegen en gezonde voeding zo belangrijk vinden. De winnaar krijgt een bezoek van de Foodtruck Mama Mascha en ontvangt 1.000 euro, te besteden aan een sport- of spelelement op school. De scholen die tweede en derde worden krijgen een clinic ‘Fryske sport yn dyn klasse’ aangeboden.

Harst bij de stichting voor Opsterland een probleem is. Volgens woordvoerster Nynke Bijstra heeft de gemeente de curator laten weten geen financiële afspraken aan te gaan met een stichting waar een raadslid in het bestuur zit. Formeel is Van der Harst ziek, waardoor zijn raadszetel tijdelijk door iemand anders wordt ingenomen. “Maar in overleg met mijn behandelend arts ben ik deels wel gewoon aan het werk. Net als de activiteiten voor de peuteropvang levert mij dat energie, zodat ik aan mijn herstel kan werken. Dat is met het raadswerk nog niet het geval.” De integriteit van raadsleden ligt momenteel in Opsterland onder een vergrootglas, de angst voor dubbele petten is groot. Bovendien is de partner van Van der Harst in Gorredijk betrokken bij Kinderopvang. Donderdagavond praat de stichting de oudercommissies bij over haar plannen. Volgens Van der Harst kan de stichting mogelijk als werkgever dienen voor de peuterleidsters en

ook zorgen voor de verplichte deskundige begeleiding van de leidsters. De curator heeft aangegeven met de stichting in gesprek te willen, mocht donderdag blijken dat zij draagvlak bij de ouders heeft. Van der Harst heeft intern al aangekondigd als bestuurslid op te stappen mocht de stichting een aantal peuteropvanglocaties overnemen.

Politiek terughoudend rond peuters BEETSTERZWAAG De politieke partijen in de Opsterlandse gemeenteraad houden zich voorlopig op de vlakte over mogelijke financiële steun om de zeven kleinere peuteropvanglocaties overeind te houden. Het openhouden van alle locaties is niet voor iedereen vanzelfsprekend. “Myn gefoel seit dat de lokaasjes oerein bliuwe moatte”, aldus Marianne Lok (Opsterlands Belang). “Mar wy moatte ôfwachtsje oft dit kin.” Hielke de Vries (VVD) wil het college niet voor de voeten lopen. “It

is hartstikke kompleks. At alle lokaasjes winst meitsje is it net sa’n probleem, mar dat is net sa.” Voor Romke de Jong (D66) is het openblijven van alle locaties geen must. “It moat op de langere termyn wol út kinne. De merk moat earst syn wurk dwaan.” De Jong is kritisch over de huren die de opvanglocaties betalen. In zijn ogen zijn er vaak al langer lopende huurcontracten. “En it is de fraach oft dy nog reëel binne. At de gemeente al bydrage moat, wol ik earst wol eksploitaasjes sjen. Dy

ha wy noch net sjen kinnen. Mar yn prinsipe bin ik der net foar dat de gemeente tekoarten ôfdekt.” Gerrit Weening (ChristenUnie) zou het voor de dorpen vervelend vinden wanneer locaties moeten sluiten. “Mar de oplossing moat foaral fan partikuliere inisjativen komme.” Volgens Klaas de Boer (BAS) is het een utopie te denken dat peuteropvang in alle dorpen kan blijven voortbestaan. “Bundeling fan akkommodaasjes is de ienige oplossing.”


OPEN HUIS wo 24 februari 10.45 - 19.00 uur

School in Bedrijf voor alle belangstellenden 13.15 - 15.15 uur

Doemiddag voor leerlingen groep 8

H. Ringenoldusstraat 3 8401 PV Gorredijk T: 0513 - 463455 E: administratie@burgharmsmaschool.nl I: www.burgharmsmaschool.nl


Gemeentehuis Hoofdstraat 82, 9244 CR Beetsterzwaag Postbus 10.000, 9244 ZP Beetsterzwaag T (0512) 386 222 - E gemeente@opsterland.nl Twitter @opsterland

Wo. 10 februari 2016

Mededelingen van de gemeente

Openingstijden Publiekscentrum ma. t/m vrij. 09.00 – 12.30 uur do. 17.00 – 20.00 uur ’s middags kunt u alleen op afspraak terecht Telefonisch bereikbaarheid ma. t/m do. 09.00 – 12.30 uur en 13.30 – 16.00 uur vrij. 09.00 – 12.30 uur

Bekendmakingen Beetsterzwaag Aanvraag omgevingsvergunning - verbouw woning, Patrizekloft 16

Gorredijk Aanvraag omgevingsvergunning - uitbreiden garage, Warme Hoek 1 - bouw zolderconstructie loods, De Werf 3 Ontwerp omgevingsvergunning - bouwen 6 half vrijstaande woningen en 9 rijwoningen, Jikke Reinbergenstrjitte 74-102

Lippenhuizen Aanvraag omgevingsvergunning - uitbreiden woning, Heidereed 13

Siegerswoude Aanvraag omgevingsvergunning - uitbreiden woning, Grinzerleane 1

Tijnje Verleende omgevingsvergunning - vervangen woning, Riperwei 42

Let op: Ook subsidie Terwispel op voor ‘Subsidie Energiebesparende maatregelen Terwispel en Wijnjewoude’ Eigenaren van een particuliere woning in Terwispel (en eerder al Wijnjewoude) kunnen geen aanvraag meer indienen voor deze subsidie. Meer informatie staat op www.opsterland.nl.

Ureterp Ingediende aanvraag APV-vergunning - Wielerronde van Ureterp, 28 maart 2016, 9.00-19.00 uur, centrum Ureterp

Wijnjewoude

Gebiedsteam Opsterland Beetsterzwaag, Hoofdstraat 82 (gemeentehuis) ma. t/m vr. 09.00 - 12.30 uur Gorredijk, Schansburg 1 (bibliotheek) ma. 13.30 - 16.30 uur Ureterp, Lijteplein 9 (bibliotheek) wo. 15.00 - 17.00 uur T (0512) 386 222 - E gebiedsteam@opsterland.nl Storing openbare verlichting T (088) 945 02 50

Aanvraag omgevingsvergunning - kap boom, Merkebuorren 6 - plaatsen mestsilo, Weinterp 47

Overige Verleende omgevingsvergunning - aanleg nieuwe persleiding, opnieuw opbouwen van rioolgemaal bij begin persleiding, veranderen uitrit en kap 5 elzen en 1 eik, Hegebrechtsterleane Ureterp richting Drachten

Inventarisatie reclame-uitingen Gorredijk Binnenkort worden er in Gorredijk foto’s gemaakt van reclame-uitingen op panden en terreinen. Dit is voor de reclamebelasting. Lees meer op www.opsterland.nl.

Kijk voor meer informatie op www.opsterland.nl

Gordykster Musyk Jûn Zaterdagavond 13 februari (20.30 uur) beleeft De Skâns de primeur van de Gordykster Musyk Jûn. Een avond met vier bands, met elk minimaal één bandlid uit Gorredijk. Voor de muzikanten een mooie gelegenheid elkaar te ontmoeten en van elkaar te genieten. De grote zaal van De Skâns staat bekend om zijn prachtige akoestiek en daar wil iedere band wel spelen. In de eerste editie treden op: Chickens Go Mad, No Rush, The Gobblers en PastedCopies. Geen onbekenden, eerGORREDIJK

der oudgedienden. Chickens Go Mad is een swingende, rockende en tranentrekkende, maar vooral vrolijkmakende band. Met Friese en Engelstalige blues met een Drents accent. Het repertoire van No Rush bestaat voornamelijk uit bekendere rockcovers van onder andere Metallica, Nirvana, Pearl Jam, Iron Maiden, AC/DC, Sys-

De Club van Sa! SA! KIJKT ANDERS Vooral breder en dieper. Interessant nieuws uit uw eigen regio in berichten, reportages, interviews, video’s. Met een wekelijkse krant en altijd online. Vaak verrassend, soms onthullend, maar altijd onderscheidend. Steun deze unieke aanpak en word voor 25 euro per jaar lid van de Club van Sa! Uw bijdrage helpt ons om Sa! verder uit te bouwen. Als tegenprestatie organiseren wij voor Clubleden:

· Excursies, lezingen, bijeenkomsten en evenementen · Speciale kortingsaanbiedingen · Een heerlijk gevoel van betrokkenheid Nieuwe leden ontvangen als welkomstcadeau het boek ‘Opsterland, van alle kanten bijzonder’.

Aanmelden?

• Via www.sa24.nl • Telefonisch via 06 - 25 17 87 64 • Vul de bon in uit de krant

tem of a Down, Billy Idol en Status Quo. De vier mannen van The Gobblers spelen southern rock, ontstaan vanuit rock’n-roll, blues, country en folk, zeer populair in de jaren 60 en 70. De coverband PastedCopies speelt vooral top-40 en top-100 pop- en rocknummers. Voor de muzikanten een mooie gelegenheid om zich in eigen dorp te laten horen. Voor het publiek een avond vol herinneringen. Een avond zonder pauzes en met gepast volume, zodat het ook mogelijk is een praatje te maken. Entree: 5 euro.

Club van Sa! Leden van de Club van Sa! krijgen een korting van 50% op de toegangskaarten. Clubleden kunnen de kaarten bestellen via redactie@sa24.nl.

Ja, ik meld me aan voor de Club van Sa! Voornaam + achternaam Straat + huisnummer Postcode + Plaats Geboortedatum

GRATIS BOEK Stuur deze bon naar: Sa! Media Wetterwille 10L 8401 GB Gorredijk


Boerenkool, hutspotgroente, andijvie of verse zuurkool

Hand- of perssinaasappelen

1

79

Net 2 kilo

2 zakken boerenkool à 300 gram, andijvie à 400 gram, hutspotgroente à 500 gram of schalen zuurkool à 500 gram 1,88 - 2,86

/

/

Diverse wijnen

Jumbo rookworst Alle soorten, 2 verpakkingen à 100-375 gram 1,38 - 4,70 Nu 1,04 - 3,53

/ /

Duc De Termes Saint Mont Blanc, Joseph Castan Excellence syrah grenache rosé, Don Sibionne prosecco, Ducale Verdicchio, Los Gansos chardonnay of Tussock Jumper tempranillo, 3 flessen à 750 ml 11,37 - 14,97

/

/

geen 18, geen alcohol

Henk Split

* 2e halve prijs: 25% korting op de totaalprijs van 2 producten. Alle combinaties mogelijk. Geldig van woensdag 3 feb t/m dinsdag 29 mrt 2016. Maximaal 4 dezelfde aanbiedingen per klant per bezoek. Prijswijzigingen, fouten en uitverkocht voorbehouden. Kijk voor de spelregels op Jumbo.com

Gehaktballen

Gebraden of half om half Bakje 2-6 stuks 1,75 - 4,49 Nu 1,31 - 3,37

/ /

Gorredijk, Badweg 34

Hand- of perssinaasappelen

179

Net 2 kilo

Alfa, Grolsch of Jupiler Chocomel

Alle houdbare soorten 3 pakken à 1 liter 3,84 - 4,02

/

/

Geldig van woensdag 3 feb t/m dinsdag 29 mrt 2016. Maximaal 4 dezelfde aanbiedingen per klant per bezoek. Prijswijzigingen, fouten en uitverkocht voorbehouden. Kijk voor de spelregels op Jumbo.com

2 kratten met 16 flesjes à 45 cl of met 24 flesjes à 25-30 cl 27,38 - 28,88

/

/

geen 18, geen alcohol

Henk Split Gorredijk, Badweg 34


Sa!

10 februari 2016

9

www.sa24.nl

OPSTERLAND START LOBBY IN DEN HAAG

Gemeente wil meer grip op gasboringen

Opsterland wil een dikkere vinger in de pap bij gasboringen op gemeentegrond. Vandaar dat wethouder Piet van Dijk opnieuw bezwaar aantekent tegen de komst van twee extra boorputten op de Vermilion-site bij Lang’ Ein in Langezwaag. BEETSTERZWAAG Het nieuwe bezwaarschrift is voorlopig pro forma; de invulling volgt later, aldus Van Dijk. Hij hoopt zodoende tijd te kopen om met buurgemeente Heerenveen en de provincie te komen tot een gezamenlijke strategie inzake de gasboringen. Leidraad daarbij is de maatschappelijke onrust onder de bevolking naar aanleiding van de bevingen en verzakkingen in Groningen.

Niets te zeggen

December vorig jaar kreeg Vermilion toestemming van het ministerie van Economische Zaken (EZ) om de winlocatie in Langezwaag uit te breiden met nog eens twee boorkelders. Vermilion wil vanuit deze putten nieuwe gaslagen aanboren onder Heerenveen-Noord. Hier zit naar verwachting een gasbel van een half miljard kuub, vergelijkbaar met de huidige exploitatie in Langezwaag. Het zint Van Dijk niet dat een gemeente niets te zeggen heeft over de gaswinning, terwijl een gemeente wel van doen heeft met bezorgde inwoners. “Formeel gaan wij enkel en

alleen over de bouwvergunning.” Getoetst aan de juridische kaders kon Opsterland eind vorig jaar dan ook niet anders dan instemmen met de bouwaanvraag voor de nieuwe gaskelders. Met verwijzing naar de maatschappelijke onrust pleitte de gemeente bij EZ nog wel tevergeefs voor uitstel. Van Dijk: “In de afwijzing zit een ongerijmdheid. EZ bereidt op dit moment de nieuwe mijnbouwwet voor en nodigt lagere overheden uit om mee te denken over het adviesrecht voor gemeenten. Wij hebben naar de geest van de nieuwe wet beroep aangetekend, maar in de reactie van het ministerie kregen we te horen dat bezwaar niet aan de orde is. Dat is niet erg consequent.”

Nulmeting

Het uitstel als gevolg van het hernieuwde bezwaarschrift gebruikt Opsterland voor de opzet van een lobby in Den Haag, samen met andere lagere overheden. Van Dijk: “Wij sturen aan op een nadere omschrijving van het gemeentelijk adviesrecht en de invoering van de nulmeting

Boorlocatie Hemrik

Tulip Oil wint sinds twee jaar weer gas op de oude Chevron-locatie aan de Jan Evertswyk in Hemrik. Volgens woordvoerder Joost den Dulk gaat het bedrijf daarbij uit van een voorraad van ruim 400 miljoen kuub. Tot begin maart boort Tulip Oil via een ‘side track’ met een mobiele installatie naar extra toegang tot de gaslaag. Omdat dat vanuit de bestaande put gebeurt, hoeft het bedrijf geen aparte vergunning aan te vragen. Deze werkzaamheden vinden ook ’s avonds en ’s nachts plaats. voor huizen in het gebied rond de gasboringen.” Derde actiepunt is een omgekeerde bewijslast bij schade. Al verwacht de wethouder van dat laatste niet zo veel, zolang de VVD in de regering zit. Overigens noemt Van Dijk Vermilion een ‘prima bedrijf’, waar mee te praten valt en dat zelf actief draagvlak zoekt. “Vermilion neemt zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid, onder andere met de aanleg van een fonds van waaruit weer in de omgeving wordt geїnvesteerd.” Desondanks wil Van Dijk de gemeentelijke positie in de wet verstevigen.

Fryske sporten levend houden Het is het oudste raspaard van Nederland. Ooit droeg de fiere Fries ridders op de rug, werd het voor landbouwwerktuigen gespannen en bracht het de boer en boerin in de zondagse sjees naar de kerk. Hoewel de Fries als sportpaard tegenwoordig gouden tijden beleeft, is veel van de geschiedenis van ‘it Frysk hynder’ in de vergetelheid geraakt. Maar niet bij de kinderen van obs De Bôge uit Hemrik, zij werden dinsdag in eigen dorp bijgepraat in Het Swarte Paert.

HEMRIK

Project

In het kader van het project ‘Fryske sport yn dyn klasse’ bezochten de leerlingen uit de groepen 5 tot en met 8 de stoeterij in Hemrik. Het project is een initiatief van Sport Fryslân om basisschoolleerlingen te laten ontdekken dat typisch Fryske sporten leuk en hip zijn. Zo maken ze kennis met fierljeppen, kaatsen, Frysk damjen en de paardensport. Naast werken met een lespakket doen de kinderen mee aan

Slagroom op de taart was een wedstrijdje ringsteken.

clinics of bezoeken ze wedstrijden en musea. Wanneer kun je tegenwoordig nog belslydzje en weten kinderen eigenlijk wel wat het is? Tineke Friso van Het Swarte Paert: “It bin benammen âlderen dy’t har dwaande hâlde mei de Fryske hynders: túgjen, ringstekke, ride yn Frysk kostúm. En hoe lang is it al

lyn dat der noch mei de belslide op it iis riden wurde koe? Ik tink dat de bern dat allinne mar fan hearren sizzen kenne. It is belangryk dat bern kennismeitsje mei it Fryske hynder en de sport deromhinne, dêryn bin wy ek wol wat idealistysk.” De dertig kinderen van De Bôge kregen van haar niet alleen een korte lezing over de geschiedenis van het Frie-

Nieuwe winlocaties

Vermilion neemt de vertraging en de stellingname van de gemeente voor kennisgeving aan, zegt woordvoerder Fokke Jansma. “Door positie te kiezen geeft de gemeente een politiek signaal af. Wij erkennen hun standpunt.” Toch gaat Vermilion door met het voorbereiden van nieuwe winlocaties in Nij Beets (locatie nog niet bekend) en Nieuwehorne (aan de Vogelweide). Vanwege de gedaalde energieprijzen heeft het bedrijf zijn Nederlandse investeringsbudget van 135 miljoen weliswaar

met de helft teruggeschroefd, maar beide plaatsen zijn nog nadrukkelijk in beeld, aldus Jansma. “De vraag is niet of we gaan boren, maar wanneer. Voor Nieuwehorne geldt het uitstel tot 2017, wat Nij Beets betreft hebben we nog geen concrete datum.” Net als eerder in Langezwaag belegt Vermilion later informatieavonden over de winlocaties. Daarbij zullen volgens Jansma ook de controlerende instanties aanwezig zijn om vragen van de gebiedsbewoners te beantwoorden.

Boeren onderhouden landschapselementen BEETSTERZWAAG Agrarisch natuurvereniging ELAN sloot dit jaar al ruim 120 contracten af met agrariërs in Zuidoost-Friesland voor het onderhoud van landschapselementen. Voorzitter Wilco de Jong van de collectieve agrarische natuurvereniging is daar superblij mee. Melkveehouder Brand was een van de eersten die een contract afsloot. “In het verleden hadden we eenmalige gemeen-

telijke projecten. Het contract met ELAN gaat over een periode van zes jaar. Daarbij kan ik zelf aangeven wanneer ik welke landschapselementen beheer. Dat past mij prima. Als boer heb ik baat bij goed onderhoud en ook de natuur profiteert daarvan.” ELAN heeft nog ruimte voor nieuwe deelnemers. Geïnteresseerden kunnen bellen met 0512 -383 800.

se paardenras, maar ook een rondleiding door het inpandige museum met onder ander sjezen, koetsen, arrensleden, kostuums en een wagenmakerij.

foar wol wat gruttere ringen brûkt, dy lytse rinkjes bin foar harren hast net te dwaan.” En alsof dit nog niet genoeg was, werd het bezoek aan de stoeterij gevolgd door het camerateam van Tsjek. In dit Omrop Fryslân-programma voor basisscholen worden dit seizoen de Fryske sporten in beeld gebracht. Eerder al werden scholen gefilmd tijdens clinics Frysk damjen, schoolschaatsen en kaatsen. fryskesportyndynklasse.frl

Ringsteken

De slagroom op de taart was een heus wedstrijdje ringsteken. Vanuit een marathonwagen getrokken door Friese paarden mochten de kinderen proberen de ringen aan de stok te steken. “We ha hjir-


Al 10 jaar actief in de schoonmaakbranche

Voor als het echt schoon moet…

Voor de dagelijkse schoonmaak in uw regio. - Glasbewassing - Houtwerk reinigen - Dakgoten legen - Antiweb behandeling - Wisselschoonmaak en tussentijdse schoonmaak van uw (vakantie)woning. - Etc. We zijn op zoek naar een oproepkracht als algemeen medewerker(buitendienst) De Fisker 13 - 9001 NW Grou - Tel. 0566-624965 info@schoonmaakbedrijfblomke.nl - www.schoonmaakbedrijfblomke.nl

Gordykster Musyk Jûn AD M O G S N E K c I CH NO RUSH s r e l b b o g e h T s e i p o c d e t s pa Zaterdag 13 februari 2016 Aanvang 20.30 uur | € 5,De Skâns Gorredijk

Loaijersstrjitte 2 | 0513 - 468600 | www.skans.nl


Sa!

10 februari 2016

11

www.sa24.nl

BEWEGEN ZONDER VERPLICHTINGEN

Wandeluurtje op zaterdagochtend Albertje Donker (58) en Femmie de Vegt (63) uit Donkerbroek hadden plannen voor een tocht van tien kilometer. Toen die niet doorging, stelde Femmie voor om een wandeling te maken in Beetsterzwaag. Een goede keus, vindt Albertje. “Nooit geweten dat het hier zo mooi is.” BEETSTERZWAAG Het is tien uur, zaterdagmorgen. Vier mannen en vijf vrouwen staan klaar voor een natuurwandeling van een uurtje. “Vier kilometer ongeveer”, verwacht begeleidster Anke Schuuring. Ze is een van de circa tien vrijwilligers van Gezond Natuur Wandelen in Beetsterzwaag. “Iedere vrijwilliger zet eens per maand een tochtje uit. Het leuke van deze wandelingen is dat je zonder verplichtingen mee kunt. Je hoeft geen lid te zijn en opgeven is ook niet nodig.” De wandelingen zijn bedoeld voor mensen die meer willen bewegen of gewoon van wandelen houden.

“Zijn er nog zaken waar we vanochtend om moeten den-

ken?”, vraagt ze de wandelaars voor de start bij ‘t SnackBearske. Qua ademhaling en beperkingen, bedoelt ze. Die zijn er niet. Wel besluit een deelnemer het zekere voor het onzekere te nemen en ruilt de gewone schoenen voor wandelschoenen. Dan gaat het de Pastorielaan in, over het Kerkepad Oost achter de Tropische Kas langs. Hier blijft Anke even staan. “Zeker de moeite waard om eens te bezoeken.” Verder gaat het, van de klinkers over

‘ZEKER DE MOEITE WAARD’

in het karrenpad. “Kijk, hier is een mooi doorkijkje naar het landhuis van Van Harinxma. De baronesse woont er nog steeds.” Heel mooi, vindt Albertje: “Ik wist niet dat dit hier was.” Wandelend langs de kleine kop-rompboerderij Bethlehem, een rijksmonument, komt Lauswolt in zicht. “Dit is ons beroemde hotel, sinds kort met vijf sterren.” En ook het hotel waar in 2007 geheime onderhandelingen plaatsvonden voor de kabinetsformatie, bevestigt Anke Schuuring. In het voorbijgaan wijst ze op een paar bijzondere ‘hotelkamers’: “Kijk, daar boven in die bomen zitten ooievaarsnesten. Volgende maand verwacht ik de eerste bewoners weer terug. Hier zitten wel zeven nesten.”

‘Krekt moai genôch’

Jan de Schiffart (80) uit Drachten loopt voor het eerst mee met de Sweachster tocht. “Ik bin oan it sykjen nei in leuke groep. Hast yn Drachten ek wol in wandelklub, mar dat is sa’n ferplichting. Dit is mar in

oerke, krekt moai genôch.” Je moet in beweging blijven, vindt hij. En daar heeft de tachtiger geen moeite mee. Behendig ontwijkt hij enorme boomwortels midden in het pad. De Bosheuvel komt in zicht. “Mooi plekje, hè? En zo dicht bij het dorp.” Kort verhaalt Anke over de prachtige speelheuvel in het Wallebos. Ze kijkt op haar horloge. “We gaan zo richting dorp.” Het wandeluur is bijna verstreken. “Maar ik wil jullie toch het mooie vlonderpad laten zien.” Niet geschikt voor de alledaagse schoenen van Jan de Schiffart, denkt ze. “Ik

heb het water hier nog nooit zo hoog zien staan.” Jan maalt er niet om en klotst onverstoorbaar over de ondergelopen vlonder.

Iedere week

De werkgroep Gezond Natuur Wandelen Drachten-Beetsterzwaag organiseert iedere week gratis laagdrempelige, door vrijwilligers begeleide wandelingen van een uurtje langs groene routes. Elke zaterdagmorgen om 10.00 uur vanaf ’t SnackBearske in Beetsterzwaag. gezondnatuurwandelen.nl

Gordykster Piraten GORREDIJK De radio-uitzending van de Gordykster piraten rond de jaarwisseling heeft uiteindelijk 446,20 euro opgeleverd voor de Stichting KiKa.

De piratenzender zond drie dagen non-stop muziek uit en zamelde op deze manier geld in voor het goede doel.

Alarm: de inspecteur

Mediabegrip in de prijzen GORREDIJK Bibliotheken Zuidoost Fryslân greep vorige week tijdens de vakbeurs voor onderwijsinnovatie en ict (IPON) net naast de hoofdprijs. De bibliotheek was met haar nieuwsbrief Mediabegrip genomineerd voor een IPONaward. Uiteindelijk konden Miranda Hartgers en Rahel Hermes de tweede prijs in ont-

vangst nemen. Het juryrapport was zeer lovend: ‘Met deze online lesmethode op het gebied van mediawijsheid wordt slim ingespeeld op actualiteit. Leerkrachten gaan zo met bovenbouwleerlingen in gesprek over wat zich online afspeelt en hoe daar wijs mee om te gaan. De lessen zijn luchtig, inhoudelijk goed vormgegeven,

worden digitaal aangeboden en zijn zeer betaalbaar. Uitermate sterk van Mediabegrip is het terugkerende karakter, de verwevenheid met de actualiteit en de toegankelijkheid van het concept. Dit houdt het gesprek in de klas gaande over lastige onderwerpen.’ mediabegrip.nl.

Geen compensatie Merkebuorren WIJNJEWOUDE De Firma Kamminga en Spar Bosch krijgen van de gemeente Opsterland geen compensatie voor omzetderving als gevolg van de herinrichting van de Merke-

buorren. Beide bedrijven konden in hun claim geen exact schadebedrag noemen. Wel hebben ze omzetderving aangegeven, maar die bleef onder 15% van de jaaromzet. En

dat is volgens eerdere rechtspraak de grens van wat een ondernemer als normaal aanvaardbaar maatschappelijk risico moet nemen.

Zo nu en dan komt de inspecteur langs op een basisschool. In mijn jonge onderwijzersleven leidde dat al tot hoogspanning. Ik bereidde de les die hij zou bekijken denkbeeldig voor. In een leeg lokaal, met een verstopte asbak. Ik praatte drie kwartier tegen denkbeeldige kinderen op lege stoeltjes. Dat was een succes. Geen vervelende vragen en de erkende stoorzenders zwegen. Tijdens deze droogzwemoefening waren de gordijnen gesloten. Voorbijgangers konden wel denken dat ik mijn gezonde verstand kwijt was. Toen de inspecteur daadwerkelijk kwam, ging alles anders. Zijn vonnis ben ik vergeten, maar ik kan me de opluchting nog levendig herinneren toen de beste man het pand verliet. Medio januari verscheen de inspecteur op It Twaspan in Wijnjewoude. De school ging deze dag werkelijk geen halve seconde te laat open. De lokalen waren keurig opgeruimd, de post in het kamertje weggewerkt, de administratie op orde en de schriften nagekeken. Kortom: zoals dat altijd het geval is. Het personeel deed zijn werk en zijn best. De directeur was een perfecte gastvrouw en de inspecteur schreef bladzijden vol. Rond vier uur ’s middags had ze de aantekeningen omgezet in een spannende presentatie. Ze begon met het Eindoordeel. En dat was prima; alles goed op orde. De rest van haar verhaal ging verloren in de opluchting. Iedereen blij en trots op elkaar, op de kinderen en op de eigen school. Rond vijven reed ik naar huis. Opgelucht, trots en blij. Alsof ik de tandarts weer voor een halfjaar dag had gezegd. Sommige dingen veranderen nooit. (Jan Veenstra is directeur-bestuurder bij PRIMO-Opsterland, maar schrijft de column op eigen titel.)


Meest

VERANTWOORDE

BRON: GfK CONSUMENTENONDERZOEK

Geldig in week 6 (zondag 7 februari t/m zaterdag 13 februari 2016)

Bio+ Zuivel

PLUS Fairtrade bananen

Alle pakken à 750 ml of 1 liter Per pak

Per kilo

1.03-1.45

1.89

KILO

0.

0.

89

99

PLUS Beter Leven Kipkrokantschnitzels

PLUS Kabeljauw- of pangasiusfilet

Pak 4 stuks 4.50

2.25

Zak 540 gram

vriesvers

3.19-3.91

50% KORTING

2.

99

Heineken Pils

PLUS Fairtrade sinaasappelsap

Blik 33 cl 2 blikken

Pak 1 of 1,5 liter of set 6 pakjes, combineren mogelijk 2 stuks** Bijv. PLUS Fairtrade sinaasappelsap, 2 pakken à 1 liter 2.18

1.09

2 VOOR

1GRATIS +1

1.

Spaar nu voor voetbalplaatjes Weekendpakker E

ED LK A

G

Douwe Egberts Aroma Rood filter koffie Pak 250 gram of capsules Pak 10 stuks,

combineren mogelijk 2 stuks 4.98-6.38

00

do vr za

Alléén geldig op 11, 12 en 13 februari

T

3.

99

PLUS Halve valentijnsvlaai of -schnitte Geschikt voor 5 personen Per stuk

G

Dagvers UI

2 VOOR

1.78

LI M B UR

4.99-5.69

3.

99

6/16 Aanbiedingen zijn niet bestemd voor wederverkopers en/of grootverbruikers. Prijswijzigingen en/of zetfouten voorbehouden. Voor alle producten in deze advertentie geldt, tenzij anders vermeldt, maximaal 5 dezelfde aanbiedingen per klant. *De ‘NERGENS GOEDKOPER’ garantie geldt ten opzichte van alle supermarkten in dezelfde vestigingsplaats als uw PLUS; kijk voor overige voorwaarden op plus.nl/nergensgoedkoper. **De prijs kan per product verschillen, uw korting wordt aan de kassa verrekend.

Wilt u per mail op de hoogte blijven van de laatste aanbiedingen bij PLUS? Meld u dan nu aan via plus.nl

Openingstijden: ma - wo 8.00 - 20.00 | do - vr 8.00 - 21.00 | za 8.00 - 20.00 | zo 13.00 - 18.00

Berkenbosch | Molenlaan 8 | 9244EA Beetsterzwaag | T: 0512-381232

www.plus.nl


Sa!

10 februari 2016

13

www.sa24.nl

MET DANK AAN OPRICHTING ONDERNEMERSFONDS GORREDIJK

Beveiliging bedrijven opgeschroefd De oprichting van het Ondernemersfonds betekent een forse impuls voor de veiligheid van de ondernemers in Gorredijk. De nachtelijke surveillance wordt opgeschroefd. Dat scheelt de ondernemers verzekeringspremie. GORREDIJK Terwijl bijna iedereen op één oor ligt, krijgt het bedrijvencentrum van Gorredijk iedere nacht bezoek van surveillanten. Zij rijden rond en brengen de volgende dag rapport uit aan de politie en aan Parkmanager Jan Dijkstra. Tot nu toe wordt dit betaald door veertig bedrijven die zijn aangesloten bij de Stichting Bedrijventerreinen Gorredijk (Stibego). Met de instelling van het Ondernemersfonds in Gorredijk, waar iedere ondernemer via de OZB-aanslag aan meebetaalt, wordt de beveiliging uitgebreid. Beveiligings-

bedrijf G4S rijdt voortaan twee keer per nacht over het hele bedrijvencentrum en neemt daarbij nu ook het winkelgebied in het centrum van Gorredijk mee. Volgens Jan Dijkstra past deze extra beveiliging helemaal in het streven om het hele gebied onder te brengen onder het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). “Het bedrijvencentrum heeft dit keurmerk nu al, in de toekomst proberen we ook voor het winkelcentrum het KVO-certificaat te halen.” Het Keurmerk kent verschil-

lende gradaties. Door een aantal maatregelen wil Stibego het niveau stapje voor stapje verhogen. Naast de extra surveillance zet Stibego zich onder andere ook in voor de aanleg van glasvezel op het bedrijvencentrum. “Wanneer dat lukt komt ook de aanleg van camerabeveiliging een stap dichterbij. Een glasvezelnetwerk maakt dat een stuk eenvoudiger en goedkoper.” Voor camerabeveiliging is wel een vergunning en dus medewerking van de gemeente Opsterland nodig. Het KVO-certificaat moet regelmatig worden vernieuwd. Voor de volgende hercertificering keek het onafhankelijk instituut Kiwa rond op het bedrijvenpark en maakte een inschatting van een aantal veiligheidsrisico’s. In de rapporta-

Schoterhof open op Valentijnsdag Nederlanders nemen in de ogen van Yarden te weinig tijd om te rouwen om hun overleden geliefde. Achterblijvers gunnen zichzelf bovendien niet de ruimte om goed afscheid te nemen. Dit heeft grote impact op hun verdere leven. Yarden Crematorium Schoterhof opent daarom op Valentijnsdag (zondag 14 februari) van 11.00 tot 14.00 uur de deuren om mensen de gelegenheid te geven stil te staan bij dit verlies en gemis. Centraal staat het thema ‘Liefde is sterker dan de dood’.

HEERENVEEN

Per dag raken 150 mensen hun partner kwijt, stelt Janet de Vries, locatiemanager van Schoterhof. “Het verwerken van een groot verlies is letterlijk zwaar werk en vergt veel energie, zowel lichamelijk als geestelijk. Juist op Valentijnsdag, de dag van de liefde en romantiek, kan het gemis van een geliefde zwaar voelen. Ondanks het overlijden blijft de liefde levend. Een begrafenis of crematie is niet het einde van de relatie. Het is belangrijk om de liefde op dit soort speciale dagen te herdenken.”

ge is Kiwa positief over onder andere de openbare en de bedrijfsverlichting, maar ook over het groenonderhoud, de verkeersveiligheid, de brandveiligheid en diefstal/inbraakpreventie. Uit een enquête onder ondernemers blijkt een toegenomen tevredenheid over het beheer en onderhoud van het bedrijvencentrum. Ondernemers ervaren bovendien minder overlast van graffiti en vernielingen. Wel zien de ondervraagden meer overlast van rondhangende jongeren en vervuiling. Uit cijfers van de politie blijkt dat het aantal meldingen van diefstal en overlast over het algemeen minder is dan in 2013 en 2014. Een KVO-certificaat gaat veel verder dan een mooi papiertje. Het levert de ondernemers op het bedrijvencentrum ook financiële voordelen op. De

extra bewaking en de goede inrichting maakt het bedrijventerrein voor inbrekers minder aantrekkelijk en ook het risico op brand neemt af. Dat vertaalt zich in lagere risico’s voor verzekeraars. Dijkstra: “En dat scheelt een ondernemer in de premie. Bedrijven die zich aansluiten bij Stibego hebben bijvoorbeeld een korting op verzekeringen bij Van Campen & Dijkstra en de Rabobank.” De invoering van het Ondernemersfonds heeft tot gevolg dat deelname aan Stibego voortaan gratis is voor bedrijven die via de WOZ hun bijdrage leveren. Aanmelden is wel nodig, dat kan via j.dijkstra@stibego.nl. Deelnemers aan Stibego hebben ook andere voordelen. Zo krijgen ze korting op de inkoop van autobrandstof, arbodiensten en afvalinzameling.

Mijlpaal voor plas-dras

Om mensen op deze moeilijke dag bij te staan is iedereen daarom op 14 februari welkom in Schoterhof, wel of geen lid van Yarden. Er is gelegenheid om een kaarsje aan te steken, een kopje koffie te drinken en in gesprek te gaan. Daarnaast is er een voor iedereen toegankelijke creatieve workshop. Yarden organiseert vier keer per jaar Herinneringsdagen. Locatie: Rotstergaastweg 45 in Heerenveen. yarden.nl/herinneren

168 voedselpakketten voor Voedselbank BEETSTERZWAAG De klanten van Plus Berkenbosch hebben het goed voor met de Voedselbank. In de afgelopen weken konden ze bij de boodschappen zegeltjes sparen voor een voedselpakket ter waarde van 50 euro. Er bestond ook de mogelijkheid om de zegeltjes

niet voor een eigen pakket te gebruiken, maar deze in te leveren voor de Voedselbank. Dat is massaal gedaan. Dinsdagmiddag overhandigde Germ Berkenbosch maar liefst 168 pakketten aan Nikita Brameijer van de Opsterlandse Voedselbank.

Germ Berkenbosch (Plus) en Nikita Brameijer (Voedselbank).

Voedselveiligheid

Meer goed nieuws voor de Voedselbank Opsterland. Zij ontving vorige week het ‘Certificaat Voedselveiligheid’, een teken dat het met de naleving van de wet- en regelgeving op het terrein van voedselveiligheid bij de Voedselbank wel goed zit. Voorzitter Nikita Brameijer: “Wij willen onze cliënten uitsluitend goede producten bieden. Dan zijn optimale hygiëne en voedselveiligheid uiteraard belangrijk.” Een onafhankelijk bureau lichtte de Opsterlandse Voedselbank december vorig jaar door. Alles was prima in orde, ze ontvingen een 8,3. Dat betekent dat Voedselbank Opsterland zich ‘groen’ mag noemen. Brameijer: “Het certificaat is te danken aan de grote inzet van onze vrijwilligers. De eisen die de wet aan voedselveiligheid stelt brengen namelijk veel extra werk met zich mee. Het heeft gevolgen voor de manier van werken, bewaren, opslag en vervoer.

Thomas Poortman zet het 100e plas-drassysteem in werking. GORREDIJK Poortman Techniek deed vorige week haar honderdste plas-drassysteem cadeau aan Vogelbescherming Nederland. Door met het duurzame pompsysteem een perceel weiland te bevloeien wordt de weidevogelpopulatie bevorderd. De drassige

percelen zijn op deze manier rijk aan voedsel voor de weidevogels. Vogelbescherming heeft het pompsysteem onder agrariërs verloot. Jelte Bakker uit Ginnum was de gelukkige winnaar. Hij kreeg vorige week de pomp officieel overgedragen. poortmansolar.nl

Acht van Langezwaag Voor de 28e keer kunnen hardlopers op 20 februari terecht bij de Acht van Langezwaag. Er zijn verschillende afstanden te lopen: 5, 10 en 16 kilometer en de halve marathon. Sinds 2013 heeft de 10 kilometer een eigen parcours. Voor de kinderen is er een kidsrun van 2 kilometer. De verschillende routes gaan

LANGEZWAAG

over verharde wegen en paden. De hardlopers op de 16 en 21 kilometer gaan ook door de bossen van Oranjewoud. Start en finish zijn bij sportcomplex ‘t Paradyske, waar voldoende kleedkamers en warme douches zijn. Inschrijven vanaf 9.30 uur. Start is om 11.00 uur. 8vanlangezwaag.nl


SUPER3 SHOW ROOM

50

0%

%

SALE

10%

Wij maken plaats voor de collecties van 2016. Profiteer van hoge kortingen op onze showroom modellen!!!

De normaalste zaak van de wereld Hoofdstraat 2 • 8401BZ Gorredijk • 0513 463 488 • info@keukenhuysgorredijk.nl

www.keukenhuysgorredijk.nl

Muziek streamer actie Crossroads streamers Cambridge Audio Totem Acoustics Indiana Line Audioquest Bel Canto Dynaudio Amphion Rega

Compacte muziek streamer, muziek bibliotheek (1TB HDD) en o.a. Spotify, Tidal, Qobuz, te bedienen met Tablet Prijs: € 699,Actiepakket (streamer, Dac en kabel) Prijs: € 869,-

Houtdraaier 5 - Heerenveen - T 06 57 74 78 32 - WWW.LDPRO.NL


Sa!

10 februari 2016

15

www.sa24.nl

VOLOP ONDERSTEUNING VOOR INITIATIEFNEMERS

KH2018 leeft ook in Opsterland Initiatieven rond Kulturele Haadstêd 2018 zijn er ook in Opsterland al volop, bleek vorige week op een bijeenkomst in Beetsterzwaag. Maar een idee is nog geen concreet plan. Provinciaal zijn er mogelijkheden om initiatiefnemers te helpen bij de uitwerking van ideeën. BEETSTERZWAAG Rond Kulturele Haadstêd begint al een beetje de sfeer te hangen die ook aanwezig was rond Simmer 2000. Een gezellig festival met overal in de provincie activiteiten. Maar toch vindt Immie Jonkman, betrokken bij de provinciale organisatie, dat er een groot verschil is. “Simmer 2000 seach werom, it wie in reuny. Kulturele Haadstêd sjocht foaral foarút.”

Katalysator

Kulturele Haadstêd is er, volgens Jonkman, vooral op gericht om samen met Europa te zoeken naar oplossingen voor plattelandsproblemen. De cul-

tuur wordt daarbij vooral ingezet als katalysator. “It feest yn 2018 is moai, mar like wichtich is wat der fan oerbliuwt yn 2020 en 2025. En it is perfoarst gjin Ljouwerter feestje.” Jonkman was vorige week te gast op een avond in De Buorskip, bestemd voor Opsterlandse organisaties en bedrijven die iets willen organiseren in het kader van KH2018. Initiatieven zijn er al volop. Zo hebben de organisatoren van Bourgondisch Beetsterzwaag plannen voor ‘De Culturele Hoofdstraat van Europa’. Allerlei activiteiten vanaf de A7 tot aan Olterterp. De bedoeling is om daar dit jaar al een begin

mee te maken. Museum Opsterlân werkt ideeën uit waarin turf centraal staat. Er zijn initiatieven rond kunstenaar Jan Loman en Kunsthuis SYB heeft plannen voor een tweede triënnale. In Bakkeveen werken ze aan plannen om de 19e eeuw centraal te stellen. En het Kunstweekend in Beetsterzwaag heeft contacten gelegd met het Belgische kunstenaarsdorp Deurle. Anderhalve week geleden werd in Beetsterzwaag Birds&Brass gelanceerd, een groot muziekproject dat in 2018 moet uitgroeien tot een megamuziekervaring met meer dan 2.000 muzikanten. De Stichting Beekdallandschap Koningsdiep wil in 2018 allerlei routes klaar hebben liggen langs bijzondere plekken in het landschap en stimuleert de dorpen in het beekdal om iets cultureels doen met een verhaal uit eigen dorp. Jonkman is als producer verantwoordelijk voor het themaprogramma

Royal Frisian. “Dat moat sjen litte wat der al yn Fryslân is, saken dêr’t wy grutsk op binne. Wat wy yn it programma op it stuit echt noch misse binne humor, ferrassingen, spannende saken, ûnderwerpen dy’t wat stikelje. It hoecht net allegearre like serieus te wêzen. En alles hoecht ek net yn de simmer. In jier is folle langer.”

Drie per dag

De provinciale organisatie legt de focus op donderdag tot en met zondag, zodat de verwachte bezoekers van buiten de provincie altijd op aansluitende dagen een programma kunnen samenstellen. Het liefst met per dag een keuze uit minimaal drie evenementen. Volgens Jonkman moet duidelijk zijn dat KH2018 geen subsidieloket is. De provinciale organisatie helpt initiatiefnemers wel bij het uitwerken van ideeën tot concrete plannen.

Bijvoorbeeld in meerdaagse Greidesessies. Samen met Keunstwurk lanceert KH2018 de site stipe.frl, waar organisaties tips en informatie kunnen vinden over bijvoorbeeld het opstellen van een projectplan of begroting en over te volgen workshops, cursussen en lezingen. Daarnaast is er ook een kennisbank voor culturele projecten. De gemeente Opsterland heeft volgens wethouder Rob Jonkman nog geen geld gereserveerd, maar hij heeft wel plannen dat te gaan doen. “Over bedragen kan ik niets zeggen, dan moet ik eerst concrete plannen zien.” Het gemeentehuis stelt zich in ieder geval wel op als centraal aanspreekpunt dat activiteiten registreert, verbanden legt tussen initiatiefnemers en vervolgbijeenkomsten organiseert. Plannen kunnen worden doorgegeven via tryntsje.vander.steege@opsterland.nl.

‘Een eigengemaakt Valentijnscadeau is veel leuker’ TIJNJE Valentijnsdag staat weer voor de deur. Op 14 februari worden stille of minder stille liefdes verrast. “Ik wilde iets speciaals doen voor Valentijn. Je kunt wel iets duurs in de winkel kopen, maar iets eigengemaakts vind ik veel leuker”, vertelt Annette Ruiten. En dus schreef ze zich in voor een avondje Valentijnknutselen in restaurant De Riperkrite, net als vijf andere dames. “Ik maak een tekstbord voor mijn Valentijn, voor Dennis. Ik heb gekozen voor een tekst die op onze relatie slaat.” Het bord is bedoeld als verrassing. “Maar ik denk dat Dennis het toch wel weet.” Dan maar niet verklappen wat erop staat, ook

niet dat het iets met true love is. Sanne IJbema prikt de tandartspriem met ervaren hand in het stickervel. Eerst de kleine stukjes uit de dichte letters halen. “Heel leuk werk. Ik heb al meerdere borden gemaakt. Een paar om zelf te houden en de rest om weg te geven.” Dat ze het vaker heeft gedaan, is te zien. In een soepele beweging trekt ze het stickervel los, op de ondergrond blijft de tekst over. Op andere plekken aan tafel gaat het iets minder

soepel. “O help, no bin ik in letter kwyt”, roept Femmie Jongsma.” Van de overkant zegt Hammie Stoelwinder geruststellend: “Dat hie ik ek, hindert neat hear. Kinst ‘m der sa wer ynplakke.” Cursusleidster Albertien Jongsma snelt toe. “Dit liket hjir wol intensive care.” Ze priegelt en prutst met de kleine kleverige stukjes rond de verdwenen letter. Gelukkig, de hersteloperatie slaagt. Annette is ondertussen bezig

‘IK HEB GEKOZEN VOOR EEN TEKST DIE OP ONZE RELATIE SLAAT.’

met een stukje hogere meetkunde. Samen met cursusleidster Femke van Gijssel legt ze haar transfervel met letters op een grijze plank. De tekst moet natuurlijk precies in het midden, kwestie van goed meten. Natasja Buter trekt voorzichtig een stickerstuk weg rond haar woorden. “Nee, de tekst heb ik niet zelf gekozen, ik heb me laten verrassen. Wel grappig om te zien dat het een tekst is die helemaal bij mij past.” Langzaamaan komen de woorden tevoorschijn: liefde – voelen met je hart – samen zijn – onvoorwaardelijk. Langzamerhand, met meer en minder moeite, krijgen de cursisten het voor elkaar om alle in het stickervel gestanste tekst en afbeeldingen tevoorschijn

te toveren. En dan begint nog een precisiewerkje: de tekst recht op het bord plakken. “Dat is het echte werk”, waarschuwt Femke.

Veel eigen ontwerpen

De workshop tekstborden maken werd gegeven door Albertien Jongsma en Femke van Gijssel. Sinds vorig jaar verzorgen de onderneemsters samen workshops, babyshowers, kinderfeestjes, fotoshoots, muurschilderingen, bodyart en originele cadeautjes. Femke: “Voor de workshop tekstborden hebben we al 76 eigen ontwerpen waaruit

je kunt kiezen.” Albertien: “De teksten meitsje we sels. Mar minsken kin ek in eigen tekst meinimme.” De workshops worden gegeven in een aparte ruimte van restaurant De Riperkrite. En daar staat genoeg ter inspiratie: klokjes met tekst, glazen blokken, speelgoed en koffertjes met afbeelding, t-shirts met print, tekstborden. “En we ha noch stapels ideeën yn ‘e holle.” kralenwinkelalbertien.nl madebyfem.nl


Vanaf morgen:

DRIE LAATSTE OPRUIMINGSDAGEN

Nu of nooit GROOTSCHE KORTINGEN

OP KLEDING EN SCHOENEN

1 artikel

2 artikelen

3 artikelen

korting

korting

korting

50% 60% 70% op alle twee

op drie of meer

Geldt voor de gehele wintercollectie* * Deze actie is alleen geldig in de winkel

DE HEEREN VAN RINSMA | LIJNBAAN 7 | GORREDIJK | WWW.HEERENVANRINSMA.NL

Gastvr캐. Persoonl캐k. Geslaagd.


Sa!

10 februari 2016

17

www.sa24.nl

AKKE WIEBENGA ZIET GRAP UITKOMEN

Na 45 jaar eindelijk in het eerste Als je al 45 jaar spelend lid bent van de volleybalclub, dan verdien je wel wat. Dus mocht de 71-jarige Akke Wiebenga vorige week voor het eerst in haar leven starten in een wedstrijd van de Dames 1 van Volleybalvereniging Tijnje. TIJNJE Zelf vindt ze het niet zo bijzonder. “Je sit der gewoan yn, sa apart is dat net.” Haar clubgenoten dachten daar anders over. De tribune zit bomvol voor deze bijzondere thuiswedstrijd in de sporthal van Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag: echtgenoot Wiebe, zonen Marcus en Harry, twee zussen, spelers en oud-spelers en bestuursleden. “Ik hie net tocht dat it sa grut wurde soe”, verbaast Akke zich. Twee grote spandoeken hangen ter aanmoediging aan de balustrade: ‘Al 45 jier is Akke by follybal Tijnje yn ’t

spier – Se hat no in plakje yn ‘t 1e fertsjinne want se kin noch hiel hurd rinne.’

Derde is ook mooi

Normaal speelt Akke in het derde van Volleybalvereniging Tijnje en dat vindt ze ‘in hartstikke moaie ploech’. Voordat ze vanavond als spelverdeelster haar plek inneemt in het eerste, moet ze eerst nog met haar eigen team ‘yn ‘t spier’. Dat is geen succes. Van de drie sets gaan er twee naar de tegenstander. Vijf minuutjes rust en dan met het eerste vol aan de bak in de strijd tegen

Oerterp DS4. Dan laat Akke zien dat ze ook tussen twintigers en dertigers nog prima op haar plaats is. “Ze doet niet voor hen onder”, klinkt het op de tribune. De tegenstandsters geven niets cadeau. “Us opset

uit Renswoude. “Ien kear yn de fjirtjin dagen passe wy dêr op de bern fan ús dochter. Dan kom ik wol in bytsje te let thús foar de training, mar moatst rekkenje dat ik de warming-up dy deis dan al hân ha.” Fit blijft

‘HARTSTIKKE MOAI DAT SE DIT ORGANISEARRE HA. IK HA DER HEARLIK OP SLEPT’ wie om jûn te winnen. Der hie wol wat mear ynsitte moatten.” Trouw verschijnt Akke elke week op de training in Tijnje. “Dat moat eins wol op dizze leeftyd, kinst better net oerslaan.” Trainen gaat dus eigenlijk altijd door, ook al is ze diezelfde dag nog teruggereisd

Akke niet alleen van volleybal. ’s Winters schaatst ze samen met echtgenoot Wiebe regelmatig rondjes in Thialf, ’s zomers maken ze lange fietstochten. “En ik ha op myn 53ste foar it earst de Alvestêdetocht tegearre mei Wiebe riden.”

Volle tribune

De uitnodiging om mee te spelen in het eerste damesteam kwam voor Akke niet als verrassing. “Dat ha ik sels dien. Op de ledegearkomste foarich jier ha ik mei it rûnfreegjen falle litten dat ik yn al dy jierren wolris ferwachte hie mei it earste mei te spyljen.” Bedoeld als grap, maar serieus opgepakt door het bestuur. “Ik ha wolris earder meispile mei it earste, hear”, verklapt de volleybalster. “Mar dat wie dan as ynfalster.” Dat de tribune vol zou zitten, dat er spandoeken waren en ze met een oorkonde gehuldigd werd, was wel een verrassing. “Hartstikke moai dat se dit organisearre ha. En ik ha der hearlik op slept.”

Akke Wiebenga geniet in het eerste. FOTO’S: SIETSE DE BOER

KNVB zet Jubbega voorlopig buitenspel Bij voetbalvereniging Jubbega zijn ze uiterst verbaasd dat een incident na afloop van de derby tegen Gorredijk, 13 december vorig jaar, ertoe heeft geleid dat de ploeg afgelopen zondag van de KNVB niet mocht voetballen. Enkele uren na het door Jubbega gewonnen duel in Gorredijk, kreeg secretaris Sander Aling van de thuisclub, na een woordenwisseling een klap. Daarbij liep hij een wond onder zijn oog op. Na behandeling in het ziekenhuis deed Aling aangifte bij de politie.

JUBBEGA

Onverwachte brief

Daarna bleef het stil, totdat het bestuur van Jubbega vorige week ineens een brief van de KNVB kreeg met de

boodschap dat het eerste team niet mocht spelen tegen Smilde ’94. “De bond vindt dat wij als club te weinig hebben gedaan om te achterhalen wie de bewuste klap heeft uitgedeeld”, vertelt Jubbega-preses Haaije Bosma. “Maar iets wat wij niet weten, kunnen we ook niet delen met de KNVB. Het is uren na het laatste fluitsignaal gebeurd, in de kantine van Gorredijk. Daar voelen wij ons ook niet verantwoordelijk voor. Zelf was ik bijvoorbeeld al niet meer aanwezig.” Bosma vindt het sowieso opmerkelijk dat de voetbalbond zich met de zaak bemoeit. “Dit lijkt me puur iets voor de politie, en zeker niet voor de KNVB.” Daar denken ze in Zeist anders over. “De schei-

ding is af en toe een dunne lijn. De tuchtcommissie heeft in dit geval besloten om dit incident in behandeling te nemen, omdat men ervan uitgaat dat het met de wedstrijd tegen Gorredijk te maken heeft”, aldus Bram Groot, woordvoerder van de bond. Speelt het dan misschien mee dat er een bestuurslid bij betrokken is? Groot stelt van niet. “Het gaat meer om de ernst van het vergrijp. Dit soort zaken horen niet op en om het voetbalveld thuis. En dit is uitzonderlijk, we krijgen niet veel meldingen door van vechtpartijen in kantines.” Bosma onderkent wel het belang om te achterhalen wat er precies gebeurd is. “Maar er

was geen speler van ons eerste elftal bij betrokken, dus ik snap niet waarom die jongens gestraft moeten worden.” Jubbega jaagt in de vierde klasse B op het kampioenschap, maar heeft in 2016 nog geen officieel duel gespeeld, mede als gevolg van het slechte weer. “Ze willen graag weer spelen. Ik ga er ook niet van uit dat het nog erger wordt.” Volgens het programma voetbalt Jubbega zondag thuis tegen Hoogersmilde.

Straf blijft staan

Of dat doorgaat is nog maar de vraag. Groot: “Op dit moment zijn alle wedstrijden van het eerste team van Jubbega opgeschort. Hierover treden we zo snel mogelijk in contact

met de vereniging. Het is aan Jubbega om bij de tuchtcommissie aan te tonen dat ze voldoende onderzoek heeft gedaan. Vooralsnog is dit volgens de tuchtcommissie niet het geval.” En dus blijft de straf staan. Of de zaak voor Jubbega nog vervelender, bijvoorbeeld in de vorm van puntenaftrek, zou kunnen worden, kon Groot niet zeggen. Al meldt hij wel dat “hiertoe alleen overgegaan zal worden als blijkt dat het team iets te verwijten valt.” Bosma hoopt dat de dader zich snel meldt. “En ik hoop dat we in april gewoon weer een gezonde derby tegen Gorredijk spelen, zonder gedoe. Want los van dit incident was het een bijzondere middag.”


Dag van liefde Laten we eerlijk zijn. Vertellen wij onze geliefde wel vaak genoeg hoe gek we op hem of haar zijn? Nee natuurlijk niet. Het blijft er vaak bij. Te druk, niet aan gedacht. Of heb je nog een andere excuus? Gelukkig is het komende zondag 14 februari. Valentijnsdag. De Dag van de liefde. Excuses gelden niet meer. Dus kom eens verrassend uit de hoek!


Sa!

10 februari 2016

21

www.sa24.nl

Mannenkoor Manna

AGENDA

TERWISPEL Op zondag 14 februari (15.00 uur) treedt het Mannenkoor Manna op in de kerk van Terwispel. Het koor onder leiding van Anton van der Meulen kent koorleden uit Boornbergum, Tijnje en Oude- en Nieuwehorne. Ze zingen zowel geestelijke als algemene liederen. Het afwisselende programma bestaat uit koor- en solozang, een muzikaal intermezzo en er is ruimte voor samenzang.

VR 12 FEB 20:00 UUR | BOORNBERGUM Utfiering Us Fertier Dorpshuis ‘t Bynt

SjocK

20:00 UUR | TERWISPEL Utfiering Sizze en Dwaen Doarpshûs

Zondag 14 februari (14.30 uur) presenteert Kerkje Schurega de muziekgroep SjocK, die zich onderscheidt met vierstemmige a-capellazang en sterke instrumentale arrangementen. De twee dames en twee heren brengen muziek met Keltische inslag, hier en daar met een snufje Fries. Met ondersteuning van viool, cello, fluit en gitaar. Entree: 7,50 euro.

JUBBEGA

20:00 UUR | URETERP Bingo MFC De Wier

A.L. Snijders

ZA 13 FEB

A.L. Snijders, de oude taalmeester, de uitvinder van het Z(eer) K(orte) V(erhaal) en winnaar van de Constantijn Huygensprijs, komt op woensdag 17 februari (20.00 uur) opnieuw naar de Witte Kerk. Vorig jaar was hij de samensteller van de via bibliotheken gratis verstrekte bundel korte verhalen voor Nederland Leest. Een boeiende avond met hilarische momenten rond de meesterlijke vertel- en voorleeskunst. Entree: 6 euro. Aanmelden noodzakelijk via wittekerkhemrik.nl.

HEMRIK

Toaniel fan O&O

11:30 UUR | JUBBEGA Iepen Frysk Kampioenskip Dûns De Kompenije 20:00 UUR | TERWISPEL Utfiering Sizze en Dwaen Doarpshûs

Martyn Joseph

JOBBEGEA Tonielferiening O & O spilet op 13 en 20 febrewaris (20.00 oere) yn De Alde Slûs ‘In keardel út ien stik’, fan J. Hemmink-Kamp yn in Fryske bewurking fan Roel Klijnstra. It stik spilet by in baron en baronesse thús; sy hat it krop nochal heech en hat frijwat personiel rûnrinnen. Jochum en Joukje ha beide sollisitearre op in baan. Se kenne elkoar noch fan froeger, doe’t se tegearre op de merke stienen. De baronesse tinkt dat Jochum en Joukje troud binne en om’t se oars de baan net krije, litte se har ynearsten mar yn ‘e waan. Dêr begjint it lijen al. En dan litte se ek noch in byld fan Napoleon, dat baronesse meitsje litten hat, oan gruzeleminten falle. In fleurich stik mei brike sitewaasjes! Kaarten bin te bestellen fia 0516-462653.

BAKKEVEEN Zaterdag 13 februari (20.30 uur) treedt de Britse singer-songwriter Martyn Joseph op tijdens Muziekpodium Bakkeveen in De Slotplaats. Joseph speelde de afgelopen zes jaar veel in Europa, Amerika en Canada. Hij wordt ook wel de Welsh Springsteen genoemd; hij maakt intense liedjes en is een fenomenale gitarist. Bovenal staat hij bekend om zijn liveconcerten, die regelmatig door mensen worden omschreven als hun meest intense concertervaring. Met een gitaar en een scherpe tong wint hij het publiek voor zich. Zijn relatieve onbekendheid compenseert hij met een overweldigend charisma en teksten die het publiek bij de strot grijpen. Entree: 15 euro. muziekpodiumbakkeveen.nl

De Stroatklinkers

IFKD en IFKF

Bluegrassmuziek op zondag 14 februari (15.00 uur) met de Stroatklinkers in de Witte Kerk. Akoestische countrymuziek waarin gitaar, banjo, mandoline, viool en contrabas een hoofdrol spelen; de Stroatklinkers voegden er de accordeon aan toe. Samen met de deels Groningse teksten, ontwikkelde de groep zo een eigen stijl. Naast traditionele bluegrassmuziek staan er ook folksongs en liedjes van Ede Staal op het repertoire. Entree: 10 euro; t/m 12 jaar 2 euro. wittekerkhemrik.nl

HEMRIK

Volop dans en freerunning komend weekend in De Kompenije. Tijdens het Iepen Frysk Kampioenskip Dûns (IFKD) strijden zaterdag 13 februari (11.30-20.30 uur) 120 dansteams om de titel. Dat betekent meer dan duizend dansers in verschillende disciplines: streetdance, jazz, modern en showdance. Daarnaast zijn er voor de dansers workshops met grote namen uit de danswereld. Op zondag 14 februari (10.00-20.30 uur) is er het Iepen Frysk Kampioenskip Free Running (IFKF), de enige Nederlandse wedstrijd in deze discipline. De tweede editie kent nu al twee keer zoveel deelnemers als vorig jaar. De grote hal van De Kompenije wordt omgebouwd tot een urban circuit, een stad compleet met stellages en auto’s. ifkf.nl en ifkd.nl

JUBBEGA

Valentijnsconcert Euterpe

BEETSTERZWAAG Zondag 14 februari (16.00 uur) geeft muziekvereniging Euterpe een Valentijnsconcert in De Buorskip. Nummers als Concerto D’Amore, Fire  en Une Belle Histoire ontbreken uiteraard niet in het programma. Ook het jeugdorkest levert een bijdrage aan het concert. Entree: 4 euro; tot 16 jaar 2 euro.

Sizze en Dwaen

TERWISPEL Toanielferiening Sizze en Dwaen spilet op freed 12 en sneon 13 febrewaris yn it doarpshûs it stik ‘Klontsjes’ fan Jan Schokker. It stik wurdt spile yn in nije kontekst. It ferhaal giet oer Atze Dimmen dy’t him oanmeld hat by in relaasjeburo en sa trije froulju op sicht krijt. Dan barre der ynienen rare dingen dy’t de oandacht opeaskje en it is lang ûndúdlik wat de klontsjes der no mei te krijen ha.

Open deur met Sjem

COLOFON REDACTIE

Arend Waninge 06 – 52 47 10 13 redactie@sa24.nl Kopij aanleveren voor maandag 12.00 uur. Sa! kijkt graag anders. Het vroeg melden van evenementen, jubilea, bedrijvennieuws etc. geeft de grootste kans op extra aandacht.

ADVERTENTIEVERKOOP Rik Dijkstra 06 – 21 89 48 28 advertenties@sa24.nl Henk Hilbrands 06 – 31 04 59 56 henk@sa24.nl Advertenties aanleveren voor vrijdag 17.00 uur

OPMAAK Evert Wilstra Kreaasje Ureterp

GORREDIJK Tijdens de Open Deur Dienst op zondag 14 februari (19.30 uur) in de Ontmoetingskerk treedt gospelgroep Sjem uit Kollum op. Deze groep heeft al ruim dertig jaar een belangrijke plaats in de gospelscene. Sjem neemt haar publiek mee op een muzikale reis langs ingetogen ballads, stevige rocky popsongs en mooie up-tempo nummers. Centrale boodschap: God is Liefde en Hij wil onvoorwaardelijk naast ons staan op onze levensreis. Een groot deel van het repertoire bestaat uit eigen composities met teksten geschreven door de bandleden. Voor deze dienst geldt de dresscode Something Red.

SA24.NL

20:00 UUR | JUBBEGA Útfiering Toanielferiening O&O Kafee De Alde Slûs 20:00 UUR | BOORNBERGUM Utfiering Us Fertier Dorpshuis ‘t Bynt 20:30 UUR | BAKKEVEEN Martyn Joseph De Slotplaats 20:30 UUR | GORREDIJK Gordykster Musyk Jûn De Skâns

ZO 14 FEB 09:00 UUR | NIEUWEHORNE Voorbereidings-wandeltocht Sportcomplex Udiros 10:00 UUR | JUBBEGA Iepen Frysk Kamp. Freerunning De Kompenije 14:30 UUR | JUBBEGA SjocK Kerkje Schurega 15:00 UUR | HEMRIK De Stroatklinkers Witte Kerk 15:00 UUR | TERWISPEL Mannenkoor Manna Kerk 16:00 UUR | BEETSTERZWAAG Valentijnsconcert Euterpe De Buorskip 19:30 UUR | GORREDIJK Open Deur Dienst Ontmoetingskerk

MA 15 FEB 20:00 UUR | BEETSTERZWAAG Olterterperkring De Buorskip

DI 16 FEB 19:30 UUR | BAKKEVEEN Lezing veenadel MFC Dúndelle

WO 17 FEB 20:00 UUR | HEMRIK A.L. Snijders Witte Kerk


Sa!

10 februari 2016

22

www.sa24.nl

DE KRIICH HEEFT EEN NIEUW JASJE

Toneelspelen voor punten De jaarlijkse provinciale ‘STAF-toanielkriich’ was decennialang een hoogtepunt in de wereld van het Fryske amateurtoneel. Het aantal verenigingen dat aan de wedstrijd meedoet, loopt echter al jaren terug. Een andere opzet moet de teloorgang stoppen. TEKST: AREND WANINGE FOTO’S: SIETSE DE BOER

GORREDIJK De ‘slútjûn’ in De Lawei in Drachten was voor veel toneelverenigingen een begrip. Daar hoorden ze hoeveel punten de ‘karmasters’ van de kriich hadden toegekend aan hun jaarlijkse toneeluitvoering. Daar werd duidelijk of een vereniging zich had gehandhaafd in één van de vijf klassen of dat er promotie of juist degradatie volgde. Steeds meer verenigingen haakten echter af. Dit seizoen telt de kriich nog 49 deelnemers. Tien jaar geleden waren dat er 66, twintig jaar geleden nog 94.

Al in 2008 hield de Stichting Amateurtoaniel Fryslân (STAF) een onderzoek naar de teruglopende belangstelling. De kritiek van de verenigingen richtte zich vooral op het beroemde of voor sommigen beruchte ‘neipetear’. Lang niet iedereen was tevreden over het optreden van de karmasters en de ondoorzichtige manier van puntentoekenning. Sindsdien is er hard gewerkt aan verbetering. De opleiding van de karmasters is herzien, er zijn nieuwe karmasters gevonden en met ingang van het huidige toneelseizoen geldt er een ander puntensysteem (zie kader).

Gelijkwaardigheid

Toneelschrijver Bouke Oldenhof uit Tijnje was nauw betrokken bij de veranderingen. Hij ziet het nieuwe systeem ook vooral als een soort democratisering. “Tiden binne feroare. Minsken sjogge oars oan tsjin autoriteiten. In karmaster kin wol wat sizze, mar krijt lang net altyd gelyk. Minsken ferlangje hjoeddedei útlis by in beoardieling. Boppedat is it nivo fan de regisseurs heger wurden. Dat jout ek in oare diskusje.” De moderne karmaster opereert veel meer op voet van gelijkwaardigheid. De karmaster is liefhebber, toeschouwer en verwoordt wat hij of zij ziet. Volgens Oldenhof is het belangrijk dat hij of zij daarbij het inhoudelijke commentaar goed kan verwoorden. Door de hogere transparantie in het puntensysteem is het nu voor verenigingen bovendien veel inzichtelijker hoe de puntentelling in elkaar zit. Aan de hand van duidelijke omschrijvingen in het puntensysteem is ook duidelijk hoe op een onderdeel meer punten gescoord kunnen worden. “Dêr kin dan oan wurke wurde. Sa kin in feriening har eigen ambysjes ek better bepale.”

Zij ontvangen de karmasters

Van de 49 deelnemende verenigingen aan de toanielkriich 20152016 komen er dit jaar zes uit het Sa!-verspreidingsgebied: Nij Bigjin (Bakkeveen), Fryske Krite De Sweach (Beetsterzwaag), Kliuwend Omheech (Nij Beets), Op Nij Foriene (Ureterp), Sizze en Dwaen (Terwispel) en Rjucht & Sljucht (Tijnje; doet met twee producties mee). Nut en Genoegen uit Langezwaag viert dit jaar het 150-jarig jubileum met een speciale productie en besloot daarom dit jaar niet mee te doen. Andere jaren zijn ze wel van de partij.

‘MINSKEN FERLANGJE HJOEDDEDEI ÚTLIS BY IN BEOARDIELING’ Verbetering

Regisseur Jan Smit uit Beetsterzwaag viel met door hem geregisseerde stukken bij de kriich regelmatig in de prijzen. Toch was hij nooit een groot voorstander van de competitie. “It is hiel lestich om teater te beoardieljen op watst sjochst en dat te fergelykjen mei oar teater dat troch in oar besjoen is. En dat is wat de kriich eins docht.” Smit heeft tientallen jaren regie-ervaring en maakte sterke staaltjes mee in de neipetearen. “Somtiden hiene de karmasters krekt in kursus hân en krigest hiele teoretyske fragen. Bygelyks oer it maatskiplik belang fan it stik. Dêr binne de measte amateurklubs hielendal net mei dwaande.” Smit maakte ook mee

dat de neipetearen leidden tot nare teleurstellingen. Bijvoorbeeld wanneer een niet-geboren toneelspeler gedurende de repetitieperiode met hulp van de regisseur en spelersploeg een geweldige ontwikkeling doormaakte en dat de hiervan onwetende karmaster de speler vervolgens neersabelde. Deze winterperiode regisseerde Smit in Tijnje het stuk ‘Troch de buorren’. Ook hier waren karmasters aanwezig, die volgens het nieuwe systeem oordeelden. “Dat is in hiele ferbettering. Foaral omdat de spilersploech no sels sjen kin wêr’t ferbetteringen mooglik binne.”


Sa!

10 februari 2016

www.sa24.nl

23

Op Nij Foriene (Ureterp)

Volgens voorzitter Henk Postma is de deelname aan de kriich in Ureterp nooit een punt van discussie. “Wy fine it wol moai, dat stikje striid. It kin ek hiel learsum wêze.” Dat betekent niet dat aan het begin van een nieuw seizoen de beoordeling van de vorige productie er weer bij wordt gehaald. Het verslag van de karmaster is volgens Postma gewoon een mooie afsluiting van het seizoen. De ervaringen met de karmaster variëren per jaar en per karmaster. “Wy ha hiele goede neipetearen hân, mar it kin ek oars. Ferline jier gooide de karmaster oan it begjin fan it neipetear it tekstboek op tafel en frege ús hoe’t wy it yn de holle helle hiene dit stik te spyljen.” Het gaat Postma vooral om het verhaal achter de punten. “En fansels om de lol fan it praten oer wat wy dien ha.”

Kliuwend Omheech (Nij Beets)

“Wy ha in pear jier achter elkoar hiel goed skoard. Dan is it ek al gau hiel leuk om mei te dwaan”, vertelt Reinskje Kalsbeek fan Kliuwend Omheech. Met het stuk dat zij eind deze maand spelen doen ze ook dit jaar weer mee aan de kriich. “Ik ha sels noch noait meimakke dat de beoardieling hiel hurd wie, mar dy ferhalen binne der wol. At der krityk komt, kinne wy ús der faak wol yn fine. Mar in spiler feroarest net samar.” Bovendien dicht Reinskje de regisseur een grote rol toe. “De iene hellet it der wol út, de oare net. De regisseur is ek belangryk by wat je oan in neipetear ha kinne. Ik ha wol regisseurs meimakke dy’t net sa maklik mei krityk omgean koene. Do spilest foar dysels en fansels foar it publyk yn it doarp. It oardiel fan de karmaster makket it byld kompleet. Mar at wy net meidwaan soene, soe ik it leau ik ek net misse.”

Reciteercollege De Harmonie (Hemrik)

De toneelspelers in Hemrik doen bewust niet mee aan de kriich. Bestuurslid Tineke Friso vertelt dat enkele jaren geleden vooral mensen van buiten het dorp meespeelden. “Wy woene werom nei minsken út it doarp en woene net de druk oplizze dat wy fuort oan in heech nivo foldwaan moasten.” De Harmonie speelt nu soms drie stukken op een avond. Vanwege de variatie, vanwege de inzet van veel jeugd, maar ook vanwege de constatering dat er steeds minder mensen zijn die maandenlang twee avonden in de week willen repeteren. “At it iene minder leuk is, dan is it oare wol wer mooi.” De nieuwe opzet bevalt De Harmonie goed. Friso gelooft niet dat de spelers op in karmaster zitten te wachten. “Do hellest sûnder kriich ek makliker minsken oer de streep om mei te dwaan. De lol stiet by ús foarop.”

It Heideblomke (Jubbega)

KARMASTER SAAPKE OSINGA

‘Beprate wat ik sjoen ha’

Ze is al tien jaar karmaster. Zo’n vijf keer per jaar trekt Saapke Osinga uit Terwispel er met een collega opuit om ergens in de provincie een toneelproductie te beoordelen. “It is krekt as mei in rydbewiis. At jo it papierke ha bin je noch gjin goede karmaster. Dat leare jo al dwaande.” Saapke weet van haarzelf heel duidelijk wat ze wil bij het beoordelen van toneel. “Ik stean der net boppe. Ik bin ek amateur en wol beprate wat ik sjoen ha. It moat in petear wêze dat dus fan twa kanten komt. En ik gean net op de stoel fan de regisseur sitten.” Meestal leest ze de tekst van het toneelstuk van tevoren. Om te weten wat de strekking van het stuk is, zodat ze zich kan laten verrassen wat de spelers ervan hebben gemaakt. Tijdens de voorstellingen zitten de karmasters als het goed is op een plek waar ze alles goed kunnen volgen. Gedurende de avond maakt Saapke aantekeningen. “Wurdt it echt goed spile, dan lis ik de penne del.” Direct na afloop overleggen de beide karmasters al over de beoordeling. Een neipetear volgt meestal binnen twee weken na de voorstelling. “Letter moat eins net. Yn it nije systeem kinne ferienigingen ek punten krije sûnder neipetear.” Saapke weet uit ervaring dat in neipetear best lastig kan zijn, soms bestaat de toneelploeg uit tientallen mensen. “Der is neat oan de hân at je mar ûnderbouwe kinne. En dat sit hieltyd better yn myn fingers. De ûnsekerheid is der no wol ôf. Ik probearje it sa te bringen dat minsken ek takom jier wer toanielspylje wolle. Ik wol troch fragen te stellen tips meijaan hoe’t it ek oars kind hie.” Saapke zou het mooi vinden wanneer meer verenigingen meedoen. “Ik wit ek wol dat der ferienigingen binne dy’t net safolle ambysjes ha. Dy wolle foaral in geselliche jûn en dat it publyk laitsje kin. Der is ommers al genôch leed op de wrâld. En dan sitte se net te wachtsjen op een karmaster.” Maar Saapke weet ook dat er altijd spelers zijn die meer willen. “Yn it nije systeem witte se better wêr’t se steane en kinne se gericht ynsette op ferbettering. Sa kin de kriich in tafoege wearde wêze foar elke klub.”

Jubbega telt maar liefst vier toneelverenigingen, maar toch kent het toneelminnende dorp geen deelnemer aan de kriich. Volgens Willy van den Bergs is It Heideblomke daar jaren geleden mee gestopt. “Wy fielden ús net goed by it neipetear en it ferslach fan de karmaster. Doe seagen wy de mearwearde ek net mear fan it meidwaan en bin wy stoppe.” It Heideblomke speelt vooral voor haar donateurs en probeert daar zo veel mogelijk rekening mee te houden bij het kiezen van het stuk. “Wy ha in pear kear wat mei in moardstik hân, mar dêr wie net iederien wei fan. Dan kieze jo dêrnei wer foar wat luchtigs.” Van den Bergs vindt niet dat het oordeel van een karmaster nodig is voor het verbeteren van de kwaliteit. “Dêr ha wy ek in goede regisseur foar.” En het halen van hoge punten is voor It Heideblomke zeker geen doel. “Folle punten en in lege seal, dêr sit ek net ien op te wachtsjen.

Nieuwe opzet

In de nieuwe opzet van de STAF-toanielkriich hebben karmasters een rol als beoordelaar. Ze geven punten, met of zonder neipetear. Willen verenigingen zich verbeteren op bepaalde toneelaspecten, dan biedt STAF hiervoor een programma van workshops en cursussen. De verenigingen krijgen binnen een paar weken na de voorstelling de punten te horen, ze hoeven hiervoor niet meer te wachten tot de slútjûn. Een neipetear is niet langer verplicht. De onderverdeling van de vijf klassen is vervallen. Iedere vereniging begint ieder jaar op nul punten. In het verleden werden de prestaties van de laatste drie jaar ook meegewogen. De puntentoekenning is transparant, voor iedereen is het verhaal achter de punten op de onderdelen duidelijk. Op de slútjûn worden er prijzen uitgereikt voor de twee verenigingen met het hoogste aantal punten, de vier hoogste stijgers, de meest bijzondere voorstelling, het grootste talent, de beste vormgeving, de beste techniek, de beste muziek. staf-fryslan.nl


NIEUWE ACTIE bij ABD Renault

Nog één keer in 2016 het BPM voordeel van 2015 Nu op 70 gloednieuwe Renaults overgenomen van de importeur

14x Renault CLIO vanaf

€14.990,-*

*Hier gaat het BPM voordeel nog af!

Snel rijden Ook in automaat leverbaar

Clio: Min./max. verbruik: 3,1-5,5 l/100km. Resp. 31,3-18,5km/l. CO2 82-120 g/km.

10x Renault CLIO ESTATE vanaf

€15.990,-

*Hier gaat het BPM voordeel nog af!


Sa!

10 februari 2016

25

www.sa24.nl

NIENKE GING ZEILEND DE OCEAAN OVER

‘Ik wil de wereld verkennen’

Zeilend de oceaan oversteken: Nienke Post (15) kan het afvinken. Ze is net terug van een zeiltocht op Masterskip Wylde Swan, de grootste topzeilschoener ter wereld. Een indrukwekkende ervaring voor de vwo-scholiere. TEKST: BELINDA FALLAUX FOTO’S: NIENKE POST JUBBEGA “Ik vond de wereld altijd groot.

Nu ik de oceaan ben overgestoken, lijkt diezelfde wereld een beetje kleiner. Ik heb tijdens deze reis mensen ontmoet die overal hebben gewoond. Zó vet. Ik luisterde naar verhalen over kitesurfen in Kaapstad en backpacken in Colombia. Die verhalen deden wat met me. Ik wil ook de wereld verkennen.” Nienke was nog maar dertien toen ze als uitwisselingsstudent twee weken naar New York ging en op een replica van het VOC-schip De Halve Maen over de Hudson voer. “Mijn eerste zeilervaring. Het voelde zo vrij en tijdloos. Ik vond het super.” Toen ze de kans kreeg om deel te nemen aan een nieuw zeilavontuur hoefde ze niet lang na te denken. Op 6 december vorig jaar scheepte ze op Tenerife met 27 andere havo- en vwo-leerlingen in op Masterskip Wylde Swan, voor een zesweekse educatieve zeilreis. Een

bijzondere kans. Tijdens de oversteek naar de Caribbean volgden de deelnemers reguliere schoollessen via zelfstudie en gaven meereizende docenten verdiepend en aanschouwelijk onderwijs over onder meer navigatie, meteorologie en het zeeleven. Ook namen ze deel aan expedities op het vasteland en leerden ze zeilen. Theorie meets praktijk, tegen een wel heel avontuurlijk decor van open zee en Caribisch gebied. “Ik wist niet wat me te wachten stond, alleen dat ons reisdoel Barbados was. En ik kende niemand. Best spannend ja. Wat ik verwachtte? Dat ik veel zou leren en dat het een onvergetelijke ervaring zou zijn.”

28 meter

En dat werd het. De Wylde Swan zeilde via Los Cristianos richting de Kaapverdische eilanden en begon van daaruit aan de oversteek naar Barbados. “We hebben 19 dagen geen land gezien. Wel dolfijnen – die zwommen gezellig mee –, vliegende vissen en heel veel golven. In het begin wiebelde het schip nogal en dacht ik: hoort dit zo? Maar ik zag niemand stressen, dus ik dacht: het zal wel. Later klom ik gewoon in de mast, 28 meter hoog. Een keer viel ik er bijna uit. Gelukkig was ik gezekerd… De zee is nooit saai. Van m’n foto’s is minstens 20 procent zonsondergangen. Ik herinner me een bijzonder moment, tijdens de ‘halfway party’ halverwege de oceaan. Ik werd gedoopt met zeewater en realiseerde me: verder dan dit zul je niet van de mensheid zijn.”

Navigatie

De 28 trainees leidden zes weken lang een zeemansleven. Zonder internet.

“Nee, dat miste ik niet. Er was wel een satellietserver, daarmee konden we wekelijks 500 woorden naar huis mailen. Heimwee had ik niet. Ik had het te druk om het thuisfront te missen.” Slapen deed Nienke in een kooi. “We lagen nog geen meter van elkaar af. Je ziet en hoort veel van elkaar, dan word je snel hecht. Zes dagen per week stonden we om zeven uur op. Op maandag waren we vrij. ’s Morgens studeerden we zelf, ’s middags kregen we les. Ook draaiden we wachten. We hielpen met alle klussen mee, van schoonmaken en navigeren tot zeilen bedienen en koken. In die zes weken leerden we hoe we de boot moesten bemannen, want het einddoel van de reis was scheepsovername. Ik had m’n zinnen eerst gezet op de functie van bootsman. Maar precies weten hoe de boot in elkaar steekt, vond ik toch wat ingewikkeld. Planning zit net iets meer in m’n hoofd dan het echte zeilen. Dus koos ik voor eerste stuurman, want daar draait het meer om navigatie. De overname, ergens tussen Antigua en Sint-Maarten, was een vet moment. We deden het echt met elkaar. Een schip van 62 meter, in onze handen.”

Confronterend

De bemanning vierde Kerst op volle zee. Nienke in korte broek en op blote voeten. Op 28 december bereikte de Wylde Swan Barbados. “Het was gaaf om een keer op een hagelwit strand te liggen met Oud en Nieuw. Ik had nog niet eerder een nieuwjaarsduik gemaakt in warm water.” Op het vasteland maakte de groep expedities, zoals acht uur hiken in een tropisch regenwoud. De laatste week bestond uit eilandhoppen, zwemmen (‘ik zwiepte aan een touw aan de ra zo de zee in’) en kennismaken met plaatselijke culturen. Terug in Jubbega, bruingetint en met de jetlag nog een beetje in haar systeem, kan Nienke bijna niet kiezen wat de meeste indruk op haar heeft gemaakt. “Ik denk de contrasten. Na

Barbados, een groot toeristisch eiland, kwamen we op Saint Lucia. Een niemandsland. Jungle, krottenwijken en straatkatten. Ik schrok me kapot. Zelf zien dat mensen zich in een rivier moeten wassen, is confronterender dan erover lezen in een boek.” Leren in de praktijk is effectief volgens Nienke. “Ik zag bijvoorbeeld met eigen ogen welke wiskundige wetten er aan navigatie ten grondslag liggen. Inspirerend.” Zes weken lang nauw samenleven en -werken met een groep mensen, nieuwe vaardigheden leren, onbekende werelden verkennen – het kan een mens veranderen. “Ik ben zelfverzekerder dan toen. Ik had nooit gedacht dat ik zou kunnen zeilen, maar dat is wel gelukt. Ik leerde om niet op te geven, om te blijven vechten. We hebben een keer wel een kwartier staan trekken aan een vastzittend touw, maar uiteindelijk kwam het los. Omdat we het sámen deden. Ook leerde ik dat je mensen snel moet vergeven. Het is zonde van je tijd om dat niet te doen. Ik heb op deze reis vrienden voor het leven gemaakt, een ervaring die ik niet snel zal vergeten. Ik wil sparen voor nieuwe reizen en daarom hoop ik een baantje te vinden. Mijn gedachte is: je moet doen wat je leuk vindt.” masterskip-wyldeswan.com


Sa!

10 februari 2016

27

www.sa24.nl

HOOFDKLASSER ARJEN BERGSMA KIEST VOOR V.V. GORREDIJK

‘Ik laat mij verrassen door de vierde klasse’ Hij droomde als aanstormend talent van SC Heerenveen over voetballen in San Siro, was met Harkemase Boys en Flevo Boys jarenlang actief in de top van het amateurvoetbal, maar komend seizoen is Arjen Bergsma speler van Gorredijk. “Dat wordt voor mij een totale verrassing.” TEKST: NIELS VAN MARLE FOTO: SIETSE DE BOER GORREDIJK Arjen lacht bij de vraag wat hij eigenlijk weet van de vierde klasse, het niveau waarop zijn nieuwe club dit seizoen actief is. “Eerlijk gezegd niks. Ik heb er totaal geen beeld bij. Naast mijn werk voetbal ik vier keer per week bij Flevo Boys. Zondag is mijn enige echte vrije dag, dus dan ga je niet ook nog ergens langs de lijn staan om een potje voetbal te kijken.” Tenminste, zo was het. “Nu ik deze keuze gemaakt heb, ga ik uiteraard wel regelmatig bij Gorredijk kijken. Ik wil de groep leren kennen en weten wat er nu voor soort voetbal en kwaliteiten in het elftal zitten.”

Arjen speelde al langer met het idee om langzaamaan af te gaan bouwen, ook al is hij nog maar 26 jaar. “Ik had nog makkelijk een paar jaar in de Hoofdklasse meegekund, dat weet ik zeker. En misschien zelfs nog wel een stapje hoger, in de Topklasse. Maar ik merkte gewoon dat ik het steeds minder prettig vind om het allemaal te combineren met het werk en mijn privéleven.”

gens gaf broertje Hylke het allerlaatste zetje. “Hij speelt nu nog bij Read Swart, maar wilde al langer dat we samen naar Gorredijk gingen. En eigenlijk lijkt me dat geweldig leuk om mee te maken, in één selectie voetballen.” Negen jaar oud was Arjen, toen hij gescout werd voor de voetbalschool van SC Heerenveen. Hij voetbalde bij Read Swart in De Knipe, waar hij bij Kinea ook nog korfbalde (de sport van zijn ouders). “Ik kwam in de D-pupillen te spelen en doorliep vanaf dat moment alle elftallen.” Hij stond samen met Joey van den Berg, de huidige aanvoerder van SC Heerenveen, te boek als een van de grootste talenten van zijn lichting. Van den Berg beleefde via een ruime omweg alsnog zijn doorbraak, voor Arjen kwam die er nooit. In het kader van het samenwerkingsverband dat SC Heerenveen jarenlang had met eerstedivisionist FC Emmen werd hij uitgeleend aan de Drentse club. De start was behoorlijk, maar blessureleed gooide al snel roet in het eten.

Meubelen

Als zoon van Jan en Albertje Bergsma is hij inmiddels volop betrokken in het familiebedrijf, Bergsma Meubelen in Gorredijk. Bovendien verwachten hij en zijn vriendin in mei hun eerste kindje. “Door dat alles heb ik besloten om gewoon daar te gaan voetballen waar ik woon. Oorspronkelijk kom ik hier ook nog eens vandaan. Ik woonde jarenlang in De Knipe en Heerenveen, maar ben geboren in Gorredijk.” Overi-

Kapstok van team

Cornelis Postma is als voorzitter van Gorredijk trots op de komst van Arjen Bergsma in het nieuwe seizoen. “We zijn heel blij dat hij voor ons heeft gekozen. Al is het een gelukje. Je kunt als club en bestuur zoveel beleid maken als je wilt, maar zoiets overkomt je.” Er kwamen bij Postma en co signalen binnen over de interesse van Bergsma. “Toen is Jacob Russchen, onze trainer, direct even aangewipt voor een praatje.” Niet veel later zegde de speler toe om te komen. Postma verwacht veel van de nieuwe aanwinst. “Hij kan een geweldige kapstok zijn voor het team, met zijn ervaring en kwaliteiten. En wie weet helpt zijn komst spelers die nog twijfelen over vertrekken of juist hier komen voetballen wel over het dode punt. Met Arjen erbij durven wij echt wel omhoog te kijken.”

“Mijn contract bij SC Heerenveen liep af, maar ik had nog een optie voor een jaar. Dat die ineens niet werd gelicht, was een enorme teleurstelling. Ik heb er nog wel twee jaar mee geworsteld. Je droom valt toch zomaar in duigen.”

Oefenen

Gelukkig bood het ambitieuze Harkemase Boys een mooi vangnet. Na vier seizoenen op De Bosk besloot Arjen dat het tijd was voor iets anders. Dat werd Flevo Boys, in Emmeloord. De polderclub wilde de centrale verdediger – in de jeugdopleiding van SC Heerenveen was hij rechtsback en droomde hij van een carrière als de Italiaan Paolo Maldini van AC Milan – graag houden. Maar na al die jaren met veel gereis en verplichtingen is Arjen er wel klaar mee. “Al ga ik het bij Flevo Boys zeker wel goed afsluiten. Mijn ploeggenoten vinden het wel een bijzondere keuze.” Lachend: “Als ik nu

Arjen (voor) en Hylke Bergsma.

een keer een pass geef die over de zijlijn vliegt, roepen ze natuurlijk dat ik al aan het oefenen ben voor volgend jaar. Zo gaat dat, hè.”

Koopzondag

Een zomer zonder trainingsschema’s, Arjen kijkt ernaar uit. “Ik heb gelukkig al goede gesprekken gehad met Jacob Russchen, de trainer van Gorredijk. Hij weet dat het best eens kan voorkomen dat ik de vrijdagse training mis doordat het druk is op koopavond in de zaak. En misschien zelfs eens een keer op een koopzondag. Voor hem is dat geen enkel probleem.” Arjen verwacht dat de stap terugzetten in beleving geen probleem gaat worden. “De belangen en het niveau zijn misschien anders, maar fanatiek zullen ze allemaal zijn. En misschien zal er bij de tegenstander eens eentje zijn die denkt ‘dus jij komt uit de Hoofdklasse, dat zullen we nog wel eens zien’ en dat ik iets meer om mijn ‘pootjes’ moet denken. Maar dat vind ik ergens ook wel weer mooi. Ook in de top van het amateurvoetbal gaat het er soms stevig aan toe, dus ik ben wel wat gewend. De vierde klasse gaat een totale verrassing voor me worden, maar wel eentje waar ik echt heel veel zin in heb.”


2

1+1

STUKS

AH Perssinaasappelen 2 netten a 2 kilo. Actieprijs per kilo 0.88

25%

GRATIS

5.58

3.50

Alle varianten, combineren mogelijk Bijv. AH Tagliatelle

1.99

AH Malse varkenshaas

Schaal 1 of 2 stuks. Per 250 gram

2

4.50

2.09 AH Les Pains broden

Vers uit onze oven. Alle varianten. Per heel brood.

3

Alle varianten, combineren mogelijk. 3 pakken.

7.77

5.00

Alle varianten.

1.36

1.69

Old Amsterdam kaas

Alle varianten. Bijv. 48+ in plakken van de versafdeling. Per 100 gram.

1.85

1.39

1.19 40% VOORDEEL

Ariel, Dreft en Lenor wasmiddelen en wasverzachters Alle varianten. Bijv Ariel vloeibaar. Color & stijl wasmiddel. Fles 18 wasbeurten.

6.69

4.01

2e

Unox rookworsten en vleesconserven

Alle varianten, combineren mogelijk. Bijv. Gelderse XXL rookworst

6.18

4.63

Chocomel vers en Yoki drink Alle varianten. Per pak.

25%

KORTING

1.81

2 zakken a 300 gram. Actieprijs per kilo 1.98

HALVE PRIJS

25%

Rivella, Holy Soda en Sourcy vitaminwater 1 en 1.5 liter

2.72 KORTING

STUKS

Knorr wereldgerechten

2.38 AH Boerenkool

25%

6.00 2 schalen a 500 gram

GRATIS

3.62 Pasta en pastasauzen

STUKS

AH Rundergehakt

1+1

VOORDEEL

Fles 0.75 liter

4.99

3.74

1.00

1.70 Grolsch Pils

Krat 24 flesjes a 0,3 liter of 16 beugelflesjes a 0.45 liter

1+1

KORTING

Undurraga Chardonnay

1.49

2

GRATIS

Sun

Alle varianten, combineren mogelijk. Bijv. all in 1 double action lemon 2 dozen

13.18

6.59

10.49 STUKS

3.80 Coca Cola 1.5 literflessen

Alle varianten, combineren mogelijk. 2 flessen

2.50

AANBIEDINGEN GELDIG T/M 14 FEBRUARI 2016


Sa! week 6 - 2016