Issuu on Google+

Sa!

kijkt anders

Woensdag 1 juli 2015

Jaargang 2 Nummer 26

www.sa24.nl

SPORTSCHOOL PAGINA 19

KORFBAL EN VOETBAL

BHS EN DE MFA

REVA

KUNSTGRAS

VEEL KANSEN

ON THE BEACH

Korfbalvereniging LDODK/AH Gorredijk en voetbalvereniging Gorredijk oogstten maandagavond veel waardering bij de Opsterlandse gemeenteraad. Hun eigen bijdrage en inzet werd beloond met een investering van ruim een half miljoen euro voor de aanleg van kunstgrasvelden.

Om de vooruitstrevende school te blijven die de Burgemeester Harmsma School al decennia is, moet de school continu blijven innoveren. “De bouw van een multifunctionele accommodatie bij de school past daar perfect bij”, vindt directeur/bestuurder Johannes de Boer.

Beachvolleybal staat volop in de belangstelling. Met dank aan het WK dat momenteel in Nederland wordt gehouden. De sport is bezig aan een stevige opmars. Volleybalvereniging Reva heeft nu officieel een beachafdeling. “Het is een echte aanvulling voor ons.”

PAGINA 3

PAGINA 21

PAGINA 23

Woning van de week

ExpansiElaan 22 JubbEga Vraagprijs  197.500,– K.K. www.sierdmoll.nl


Na afnemende gezondheid is overleden onze zwager

Anne van der Molen W. van der Molen-de Haan A. van der Molen-Jongsma B. van der Molen-Kroes Oudehorne, juni 2015

Familieberichten in Sa!

Sa! wil graag dicht bij haar lezers staan. Daarom bieden wij ook de mogelijkheid tot het plaatsen van familieberichten. Neem voor de mogelijkheden contact op met Rik Dijkstra: rik@sa24.nl of 06- 2189 4828.

VOORGERECHTEN

• Een heerlijke pittige iets wat zoete tomatensoep met stukjes vlees • Licht gebonden mosterdsoep met Friese droge worst • Kippensoep met vermicelli en peterselie • Mandje stokbrood met huisgemaakte kruidenboter • Rundercarpaccio met huisgemaakte pesto, zonnebloempitten en kaas ( meerprijs € 2,50 ) • Salade met brie, komkommer en appel gegratineerd met honing • Frisse galia meloen met rauwe ham • Salade met dun gesneden gebraden kipfilet, sinaasappel, pijnboompitten en kerriesaus • Tonijnsalade met komkommer, tomaat, augurk en ui • Duo van Noorse garnalen met cocktailsaus en gefrituurde garnalen in filodeeg ( meerprijs € 2,00 ) • Gerookte forel met bieslookmayonaise op een bedje van sla Al onze gerechten zijn ook los te bestellen.

HOOFDGERECHTEN

• Huisgemaakte kipsaté met satésaus en kroepoek • Varkenshaasje met champignonroomsaus ( meerprijs € 2,50 ) • Varkensschnitzel met champignonroomsaus • Gebakken reepjes gyros met tzatziki • Wrap gevuld met gekruid gehakt, maïs, ui en paprika met kaas uit de oven en tacosaus • Roergebakken ossenhaaspuntjes (diamant haas) in teriyakisaus ( meerprijs € 3,50 ) • Gegrilde kipspiesjes met pestoroomsaus • Combinatie van spareribs en chickenwings met chilli- en knoflooksaus (meerprijs € 3,50) • Gebakken pangafilet met remouladesaus • Gebakken kabeljauw met kruidenkorst • Zalmstokjes geserveerd met een dip van mayonaise, yoghurt, wasabi en bieslook ( meerprijs € 3,50 ) • Vegetarische ravioli met roerbakgroenten en een topping van oude kaas en rucola

Wij heten u van harte welkom! Diverse kindergerechten.

NAGERECHTEN

• Boerenroomijs met slagroom • Dame blanche met slagroom • Boerenroomijs met advocaat en slagroom • Vers fruit met mangosorbetijs en slagroom ( meerprijs van € 1,50 ) • Vanille / aardbeien ijstaart met aardbeien saus en slagroom • Sinaasappelbavarois met slagroom • Slagroomsoesjes met chocoladesaus en boerenroomijs • Griekse yoghurt met verse aardbeien en aardbeiensaus • Huisgemaakte cheesecake met frambo zensiroop en slagroom ( meerprijs € 1,50 ) • Koffie / thee of cappuccino met lekkernij • Alcoholische koffie : Irish/Spanish/Italian/ Friese Coffee ( meerprijs € 3,00 )


Sa!

1 juli 2015

3

www.sa24.nl

Raad akkoord met kunstgras korfbal en voetbal Gorredijk

Veel lof voor inzet verenigingen Korfbalvereniging LDODK en voetbalvereniging Gorredijk oogstten maandagavond veel waardering bij de Opsterlandse gemeenteraad. Hun inzet werd beloond met een krediet voor de aanleg van kunstgrasvelden. BEETSTERZWAAG Een vlammend betoog van zowel voorzitter Gouke de Vries (LDODK) als voorzitter Cornelis Postma (vv Gorredijk) en een duidelijke uiteenzetting van wethouder Piet van Dijk (Opsterlands Belang) waren voldoende voor de gemeenteraad om akkoord te gaan met het raadsvoorstel. Enkele fracties vroegen zich af of het niet verstandiger was om een besluit pas na de zomer te nemen, tegelijkertijd met het besluit over de toekomst van De Skâns. Libbe de Vries (PvdA): “Wy moatte

ús net yn in rjochting drukke litte sadat we nei de fekânsje eins gjin keuze mear ha tusken in nije MFA of renovaasje fan De Skâns.” Wethouder Van Dijk verzekerde de raad dat de aanleg van kunstgras ook nodig is wanneer de raad uiteindelijk kiest voor de renovatie van De Skâns. Van Dijk wil bovendien graag zo snel mogelijk los met de voorbereidingen. “Er moet nogal wat gebeuren en wij willen in april 2016 met de aanleg kunnen beginnen, zodat de velden aan het begin van het sei-

zoen 2016-2017 klaar zijn voor gebruik.” Ook de nadruk die beide voorzitters op de veiligheid voor de sporters legden, maakte indruk op de raadsleden. De slechte staat van het trainingsveld (voetbal) en de gladheid van het huidige kunstgrasveld (korfbal) bezorgen de clubs kopzorgen. Postma: “Op trainingsjûnen hoopje ik by elk tillefoantsje dat it net om in swiere blessure giet.” Ook bij thuiswedstrijden van LDODK is het spannend, hield De Vries de raad voor. “Dan ha ik it swit somtiden lagendik op de kop. Soe it wol goed komme?”

Voorbeeld

De raadsleden hebben veel waardering voor de inspanningen die beide verenigingen hebben gedaan en toegezegd

Dubbel feest op De Opdracht

Canvasfoto’s die passen bij het Fides-programma. FOTO: SIETSE DE BOER

Cbs De Opdracht stond maandag stil bij twee mijlpalen. De school zit nu vijf jaar in het nieuwe schoolgebouw. Een mooie gelegenheid om na de zomer een nieuwe moderne website te lanceren. De leerlingen vanaf groep 4 krijgen in het nieuwe leerjaar ook hun eigen mini-tablet voor een groot deel van het taal-

URETERP

en rekenonderwijs. Wethouder Jonkman kwam maandag langs om het lustrum te vieren en tegelijkertijd de ervaringen op de school te horen over de Fidesmethode. De Opdracht werkt nu een jaar met deze methode die helpt te voorkomen dat kinderen buiten de groep vallen en gepest worden. Fides-trainer Engbert

Braam overhandigde het nieuwe certificaat. Bij de feestelijke certificering werden zeven grote canvasfoto’s onthuld en toegelicht door de leerlingen. Ook ontvingen alle 326 leerlingen een plastic oranje polsbandje met het opschrift “Ik ben 100%”, een gevleugelde Fides-uitspraak.

Talant swingt tijdens zomerfeest BEETSTERZWAAG De laatste zaterdag in juni stond voor Talant in Beetsterzwaag traditiegetrouw in het teken van het zomerfeest. Het thema van dit jaar was Swinging Wissel. De hele middag vierden cliënten, ouders/verwanten, medewerkers en vrijwilligers samen feest. Het zomerfeest had een gevarieerd, maar vooral swingend programma. Zo waren er optredens van de huisband

van De Wissel en de band Dakkeraf, kwam de zingende palingboer langs, was er een wedstrijd luchtgitaar spelen en een workshop djembé. De clowns4care waren aanwezig om cliënten, die niet naar het feest konden komen, in hun eigen woning te bezoeken. Uiteraard was er ook genoeg te eten en te drinken. Het zomerfeest werd mede mogelijk gemaakt door een aantal fond-

sen en sponsoren: stichting Vrienden van Talant, stichting De Westerein, de Bosmastichting, stichting Bladt Charity, C1000 Berkenbosch en maaltijdleverancier Van Smaak. Toen locatie De Wissel nog Borneroord heette, was er elk jaar een dergelijk feest. Na de fusie tot Talant verdween het eigen jaarfeest. Sinds ongeveer vijf jaar is het feest voor De Wissel in ere hersteld.

hebben te gaan doen. “It giet hjir yn de ried faak oer de krêft fan de mienskip”, aldus Hielke de Vries (VVD). “Mar dizze beide klubs binne in foarbyld foar oare ferienigingen.” Beide sportverenigingen uit Gorredijk groeien nog steeds. Omdat Gorredijk ook in de toekomst niet te maken krijgt met krimp en verenigingen in omliggende dorpen het niet altijd eenvoudig hebben, verwachten beide clubs dat ze ook in de toekomst eerder groeien dan krimpen. Beide voorzitters zien dan ook geen problemen in het ophoesten van de lasten van het aan te leggen kunstgrasveld.

Geld lenen

Om de aanleg mogelijk te maken gaan de twee verenigingen geld lenen bij de ge-

meente. Hoeveel dat is, hangt af van wat er via acties en zelfwerkzaamheid bijeen wordt gebracht. De voetballers hebben op die manier al 40.000 euro bij elkaar. “Wy ferwachtsje maksimaal 75.000 euro liene te moaten en wolle dat yn tsien jier werombetelje”, hield Postma de raad voor. De aanleg van het voetbalveld gaat 510.000 euro kosten, waarvan de vereniging zelf 140.000 euro bijdraagt. De aanleg van drie nieuwe kunstgras korfbalvelden kost 215.000 euro, waarvan LDODK zelf 75.000 euro voor haar rekening neemt. Omdat er op de huidige plek niet voldoende ruimte is, onderzoeken de korfballers verhuizing naar een deel van de zonneweide bij het zwembad.

Peuters houden na vakantie hun opvang BEETSTERZWAAG Ook na de zomervakantie kunnen alle peuters van Opsterland gewoon naar hun vertrouwde opvang. De gemeente helpt Timpaan Kindercentra om tot 15 oktober de locaties in de kleine dorpen open te houden. Daarna heeft naar verwachting iedere peuteropvang een nieuwe eigenaar. Timpaan voert momenteel nog gesprekken over de overnames van de peuteropvang in Lippenhuizen, Tijnje, Terwispel, Nij Beets, Langezwaag en Bakkeveen. In Wijnjewoude en Frieschepalen heeft de overdracht naar nieuwe partijen inmiddels beslag gekregen. Volgens de gemeente Opsterland ziet het er in de resterende zes dorpen ook goed uit. Voor iedere locatie is er tenminste één overnamekandidaat.

Zicht van de haven

De nieuwe aanbieders kunnen echter niet eerder los dan wanneer ze een positief advies van de inspectie van de GGD hebben om zich te kunnen registreren. Dat gaat waarschijnlijk niet voor 1 augustus lukken. De gemeente wil echter in het zicht van de haven niet dat overnames stranden. Daarom is met Tim-

paan afgesproken dat alle locaties tot 15 oktober openblijven. “Der moat net in gat falle”, aldus wethouder Wietze Kooistra. Bij de overgang naar nieuw peuterbeleid is een potje voor frictiekosten in het leven geroepen. Wanneer het nodig is, kan daar volgens de wethouder aanspraak op worden gedaan. “Mar miskyn is dat ek wol net nedich.” Yvonne Schippers van Timpaan Kindercentra verwacht dat voor de vakantie de overdracht naar een nieuwe partij in zes dorpen geregeld zou zijn. Zorg over sluiting van de peuteropvang was er vooral in Terwispel. Maar volgens bestuurslid Ilse Steenwijk hebben nu ook meerdere partijen interesse getoond om ’t Pykehokje over te nemen. Timpaan Kindercentra kondigde eerder dit jaar aan afscheid te willen nemen van acht peuteropvangcentra in Opsterland. De dalende inkomsten en stijgende uitgaven maken het voor Timpaan niet aantrekkelijk de opvang voort te zetten. Volgende week in Sa! een uitgebreid artikel over de stand van zaken rond de Opsterlandse peuteropvang.

TIP van On Tour Tweewielers ... De zomer komt eraan! U rijdt nu al een gebruikte E-bike vanaf €750,– inclusief 6 maanden garantie! 2

0m 1.40 SEN FIET

2

m 400 /ATB E RAC

De Kromten 12 Gorredijk Tel. 0513 46 05 36 www.ontourtweewielers.nl


Drachten

-

Drentse

grens

juli 2015

Afsluiting

Op- en afritten N381 op De Weinterp Maandagochtend 6 juli t/m vrijdagavond 10 juli 2015 Vanaf maandag 6 juli 7:00 uur tot vrijdag 10 juli 19:00 uur worden de op- en afritten van de nieuwe N381 aangesloten op De Weinterp en wordt het brugdek geasfalteerd. Gedurende de werkzaamheden zal De Weinterp ter hoogte van de nieuwe onderdoorgang voor de N381 afgesloten zijn voor alle verkeer uitgezonderd (brom) fietsers. Het doorgaande verkeer wordt omgeleid via de route Donkerbroek – Jubbega en via de route Selmien – Beetsterzwaag. Vanaf vrijdagavond 10 juli rijdt het verkeer op De Weinterp over het brugdek van de onderdoorgang conform de definitieve verkeerssituatie.

Tot eind 2015 krijgt u op de N381 te maken met wegwerkzaamheden. Provincie Fryslân werkt hier aan een veilige weg en goede bereikbaarheid voor Zuidoost Fryslân.

n381@fryslan.nl

www.n381.nl

@projectN381

15 betaalbare jaren '30 woningen te Gorredijk

Binnenkort in verkoop!

15 betaalbare jaren ’30 woningen binnen de fraaie wijk Loevestein te Gorredijk. Fase 1 bestaat uit 7 tussen-, 2 hoek- en 6 half vrijstaande woningen.

16 vanaf 2.5 / v.o. 00 n. ,-

De woningen zijn zeer energiezuinig, worden

gebouwd op royale kavels én zijn voorzien van parkeerruimte op eigen erf. Kom ook wonen in een nieuwe wijk nabij het centrum van Gorredijk. Scholen, winkels, sportverengingen en een zwembad: Gorredijk heeft het allemaal! Interesse? Schrijf je snel in op: www.mooiloevestein.nl

T 0513 - 23 21 80 E heerenveen@makelaardijfriesland.nl

T 0513 - 46 01 01 E info@sierdmoll.nl

www.mooiloevestein.nl


Sa!

1 juli 2015

5

www.sa24.nl

Twee scholen nemen deze week afscheid

De Tsjerne en De Vlieger samen verder Een gekke laatste week op de openbare basisscholen De Tsjerne en De Vlieger. Beide scholen vieren het einde van hun school, om na de zomervakantie als fusieschool in De Tsjerne verder te gaan. GORREDIJK Aan voorbereiding geen gebrek. De onderwijsteams van De Vlieger en De Tsjerne werken al sinds het schooljaar 2011-2012 samen. “Alles was erop gericht dat er in 2013 een nieuwe school zou staan ter vervanging van beide scholen”, vertelt directeur Paulien Elberts. “Maar dat is onderhand aardig opgeschoven.” De beide basisscholen gaan na de zomervakantie wel samen verder. Niet in een nieuwe school, dat duurt nog een jaartje, maar wel in het schoolgebouw van De Tsjerne. “We vonden dat een logische stap. Nu hebben we echt acht groepen met ieder een eigen lokaal. Waren we op twee locaties verder gegaan, dan hadden we op beide scholen

combinatiegroepen vormen.”

moeten

Stap gezet

De fusie van beide scholen vergde een lange adem. Elberts geeft toe dat het tempo van het proces wel eens frustrerend was. “We moesten erin blijven geloven, maar dat was niet altijd eenvoudig. De vertraging heeft ook niets met de beide scholen te maken. Het waren puur externe factoren.” Niet alleen de onderwijzers zijn blij. Volgens Elberts zijn ook de ouders blij dat er nu een stap wordt gezet. “Anders waren we na de zomer op De Vlieger verder gegaan met 60 kinderen. Ouders willen ook graag dat kinderen met hun eigen leeftijdgenoten

om kunnen gaan. Natuurlijk zegt het gevoel wel eens dat het jammer is om het schoolgebouw van De Vlieger te sluiten. Maar het verstand zegt dat het een goede beslissing is. Nu we daadwerkelijk stappen zetten, merken we ook direct weer een stijging van het aantal aanmeldingen.” De Vlieger ging in 1969 als kleuterschool van start. Vanwege het grote aantal kinderen in dit deel van Gorredijk volgde in 1979 een uitbreiding tot lagere school. Op dat moment telde De Tsjerne meer dan 200 leerlingen en waren noodgebouwen nodig om het grote aantal kinderen te huisvesten. De nieuwe school werd destijds vernoemd naar een eerdere molen in Gorredijk.

Voorbereiding

Door de jarenlange voorbereiding verwacht Elberts het komende jaar geen problemen in de fusieschool. Ook de verhuizing volgend jaar naar de nieuw te bouwen school

Kristinsson Architecten ontwierpen de nieuwe school.

in Loevestein ziet ze met vertrouwen tegemoet. “We zijn heel blij met het ontwerp. Het wordt een school in twee bouwlagen. Een duurzaam en energiezuinig gebouw. En het mooie is dat de kinderen straks ook kunnen zien hoe energiezuinig het is.”

Feestelijk afscheid

Beide scholen hebben deze week een feestelijk afscheid, hoewel de leerlingen en de

leerkrachten van De Tsjerne na de zomer terugkeren in hetzelfde gebouw. “Maar het is absoluut niet zo dat De Vlieger bij De Tsjerne intrekt. We gaan als nieuwe school van start in een bestaand gebouw om na een jaar naar een nieuwe school te verhuizen.” De werknaam van de nieuwe school is Vlieger/Tsjerne. Pas bij de ingebruikname van de nieuw te bouwen school, volgt een nieuwe naam.

Met Club van Sa! naar Els BOORNBERGUM Wekelijks melden zich nieuwe leden aan voor de Club van Sa!. Mensen die deze krant een warm hart toedragen en via hun lidmaatschap onze activiteiten willen ondersteunen. Daar zijn we heel blij mee. Als tegenprestatie hebben we beloofd voor de leden van de Club van Sa! activiteiten te organiseren. Nu de Club vorm krijgt, is het tijd om daarmee te beginnen. Er zijn al volop leuke ideeën voor de tweede helft van dit jaar.

Els van der Glas V.l.n.r. Alie Popkema (werkgroep Kunst in Opsterland), André van Dijk, Saapke Waringa, Klaas Klazema (werkgroep), Bertie van Drenth, Klaske Rorafui van der Loon en Jacqueline Verhoef (werkgroep).

Kunst voor de winnaars GORREDIJK Tijdens de Open Atelier Route Opsterland zijn er dit jaar voor het eerst loten verkocht. De actie was succesvol en daarom konden er twee winnaars blij worden gemaakt.

De prijswinnaars mochten een kunstwerk uitzoeken ter waarde van 200 euro. Klaske Rorafui van der Loon zocht bij kunstenaar Bertie

van Drenth uit Nij Beets twee keramische objecten uit voor in de tuin. André van Dijk koos een schilderij van Saapke Waringa, beeldhouwster en schilder uit Beetsterzwaag.

Ook Damshûs viert weekend feest Openluchtmuseum It Damshûs en het Sudergemaal zitten vol activiteiten wanneer Nij Beets komend weekend de heropening van het Polderhoofdkanaal viert. Beide attracties liggen aan het kanaal. Boten kunnen naast de deur aanleggen bij speciaal aangelegde steigers. It Damshûs is zaterdag 4 juli vanaf 11.00 uur gratis geopend. Er is muziek en een dorpsomroeper vertelt wat er te beleven valt. In het nieuwe filmhûs draait

NIJ BEETS

de film ‘Armoe-Werk-MachtStrijd’, over het leven in Nij Beets tijdens de sobere jaren rond 1900. De turfbok pendelt 4 juli tussen It Damshûs en het Sudergemaal. De vertrektijden vanaf It Damshûs zijn 11.00, 12.30, 14.00 en 15.30 uur. Entree: 2,50 euro per persoon. Toegang tot het Sudergemaal is ook gratis, vanaf 11.00 uur. Het gemaal is in bedrijf en er is een expositie over het kanaal van 1873 tot 2015. Ook is een palingroker aanwezig. Op zon-

dag 5 juli zijn It Damshûs en het Sudergemaal vanaf 13.30 uur open. De turfbok pendelt op zondag van It Damshûs naar De Veenhoop/It Polderhûs. Vertrektijden vanaf It Damshûs: 11.00, 13.00 en 15.00 uur. Entree: 2,50 euro. De turfbok legt aan bij It Polderhûs, zodat opvarenden een consumptie kunnen bestellen. Vervolgens is er voldoende tijd voor een wandeling naar de historische Noordersluis. www.damshus.nl

We starten op 11 juli met een bezoek aan beeldend kunstenaar Els van der Glas in Boornbergum. In de krant van 27 mei kon u al kennis maken met Els en haar werk. Ze maakt vooral

bronzen beelden van dieren in beweging. Els kan er veel en leuk over vertellen. Tijdens het bezoek van de Club van Sa! gaat ze onder andere het hele proces van was tot brons uit de doeken doen. Vanzelfsprekend is ook haar beeldentuin op deze zaterdagmiddag voor de leden van de Club van Sa! geopend. Het programma begint om 16.00 uur. Er is plaats voor 16 deelnemers. Geïnteresseerd? Meld u dan zo snel mogelijk aan via redactie@ sa24.nl of telefonisch op 062517 8764. Voorwaarde is dat u lid bent van de Club van Sa! Een lidmaatschap geldt voor twee personen. Nog geen lid? Aanmelden kan via hetzelfde telefoonnummer of via www.sa24.nl.


en pies Kips r gaa tuks

Chi gempolata arin ’s bak eerd je 4 st

e3s bakj

uks

BB na Q-w ve tu r orst rp ak el en kin g

pjes Filetla id gekru am 280 bakje

4s tu ks

gr

S

ba ha kj sl e 3 ic st ks uk s

Grillb

bakje urgers 4 stu ks

NORMAAL 7 47 - 9 00

Runder- sen kebabspie uks bakje 4 st

Speklappen gemarineerd bakje 4 stuks

BBQ’EN IS MET JUMBO NU WEL ERG VOORDELIG Kies en mix ons speciale BBQ-assortiment en betaal voor 3 bakjes slechts 6 euro. En dat de hele zomer lang.

Henk Split Gorredijk, Badweg 34


Gemeentehuis Hoofdstraat 82, 9244 CR Beetsterzwaag Postbus 10.000, 9244 ZP Beetsterzwaag T (0512) 386 222 - E gemeente@opsterland.nl Twitter @opsterland

Wo. 1 juli 2015

Mededelingen van de gemeente

Storing openbare verlichting T (088) 945 02 50 Openingstijden Publiekscentrum ma. t/m vrij. 09.00 – 12.30 uur do. 17.00 – 20.00 uur ’s middags kunt u alleen op afspraak terecht

Toezichthouders aangewezen Met ingang van 1 juli 2015 werken de gemeenten Opsterland, Ooststellingwerf en Weststellingwerf (OWO) samen op het gebied van Vergunningverlening, Toezicht & Handhaving (VTH). In verband hiermee heeft het college van burgemeester en wethouders op 30 juni 2015 besloten alle toezichthouders werkzaam bij de afdeling OWO-VTH aan te wijzen tot toezichthouder als bedoeld in artikel 5.11 van de Algemene wet bestuursrecht. Meer informatie vindt u op www.opsterland.nl.

Hitteplan van kracht Het Nationaal Hitteplan van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is vanaf dinsdag 30 juni 2015 van kracht. Het hitteplan wordt door het RIVM in werking gesteld zodra voor ten minste vier achtereenvolgende dagen een maximumtemperatuur boven de 27 graden wordt verwacht.

Ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn extra kwetsbaar bij hoge temperaturen. Geadviseerd wordt om onder meer voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, lichamelijke inspanning ’s middags te beperken en in de schaduw te blijven.

Bekendmakingen Beetsterzwaag Ingediende aanvraag omgevingsvergunning - spoedkap gevaarlijke eikenboom, De Reden - plaatsen erkerkozijn en bouw nieuw kozijn, Van Harinxmaweg 8A

Gebiedsteam Opsterland Beetsterzwaag, Hoofdstraat 82 (gemeentehuis) ma. t/m vr. 09.00 - 12.30 uur Gorredijk, Schansburg 1 (bibliotheek) ma. 13.30 - 16.30 uur Ureterp, Lijteplein 9 (bibliotheek) wo. 15.00 - 17.00 uur T (0512) 386 222 - E gebiedsteam@opsterland.nl

Frieschepalen Verleende omgevingsvergunning - bouwen boogstal droge koeien, De Slûs 7 - bouw boogstal jongvee, De Slûs 7

Gorredijk Verleende omgevingsvergunning - voor 2 jaar uitbreiden van het keuzecentrum, Hoofdstraat 2 Verleende collectevergunning - collecte door het verkopen van pleisters op 27 juni 2015

Hemrik Overig - verlenen tijdelijke gebruiksvergunning voor bruiloftsfeest op 7 augustus 2015

Langezwaag

Aanleggen boten Polderhoofdkanaal Het heropende Polderhoofdkanaal biedt recreanten mogelijkheden om hun boot aan te leggen. Dit kan voor maximaal drie dagen bij zes aanlegsteigers die in het kanaal zijn gerealiseerd. Particulieren en bedrijven die een vergunning hebben voor een eigen steiger mogen hun boot voor onbeperkte tijd aanleggen. Het

aanleggen van een boot aan de walbeschoeiing of aan een steiger zonder vergunning is in het hele kanaal niet toegestaan. Voor praktische vragen over de vergunningaanvraag voor een steiger kunt u terecht bij Herman Pieter Klaster via email hermanpieter.klaster@opsterland.nl of via telefoon (0512) 386 222.

’s Middags naar het gemeentehuis? Alleen met afspraak! Als u in de middag wilt langskomen om iets te regelen of vragen, kan dat alleen als u een afspraak heeft. Zo zorgen we ervoor dat u snel aan de beurt bent en dat degene die u nodig heeft, aanwezig is. Een afspraak maakt u telefonisch, via onze website, Twitter of aan de balie. In de ochtend kunt u gewoon langskomen, zoals u dat gewend was.

Verleende omgevingsvergunning - kap van een eikenboom, Lytse Wyngaerden 12

Luxwoude Verleende omgevingsvergunning - kappen van een boom, Hegedyk 7 Verleende collectevergunning - collecte door verkopen van koek op 28 en 29 augustus 2015

Siegerswoude Meldingen - Activiteitenbesluit, vervangen van een stal

Tijnje Verleende Evenementenvergunning - caravanfeest 2015 op 4 juli van 18.00 tot 02.00 uur en 5 juli van 10.00 tot 02.00 uur, het feestterrein aan de Breewei 6a

Ureterp Verleende Evenementenvergunning - collecte voor make a wish, door ponyritjes, voetbaltoernooitje op 26 juni 2015, Foareker 21

Nij Beets Verleende Evenementenvergunning - houden openingsfeest voor het Polderhoofdkanaal op 1 juli 2015 van 15.00 uur tot 22.00 uur - festiviteiten op 4 juli 2015 in verband met heropening Polderhoofdkanaal rondom It Trefpunt en Aepos, Doarpsstrjitte 9-10

Kijk voor meer informatie op www.opsterland.nl


TALENT IS GOUD WAARD ontdek jouw talent op de BHS

BEDANKT Ruim 300 leerlingen van onze school snuffelden afgelopen schooljaar aan de beroepspraktijk. Meer dan honderd winkels, bedrijven, scholen en instellingen in Gorredijk en omgeving maakten deze waardevolle stages mogelijk. Namens de leerlingen en de school: bedankt

H. Ringenoldusstraat 3 8401 PV Gorredijk T: 0513 - 46 34 55 E: administratie@burgharmsmaschool.nl I: www.burgharmsmaschool.nl


Sa!

1 juli 2015

9

www.sa24.nl

Notaris Robin Rispens gaat onder eigen naam verder

Dezelfde diensten onder nieuwe vlag Notaris Robin Rispens gaat per vandaag (1 juli) zelfstandig en onder eigen naam verder. Op de dag af precies tien jaar nadat hij officieel als notaris is benoemd. GORREDIJK “Ik kreeg steeds vaker de vraag waarom mijn eigen naam niet terug te vinden is in de naam van de notarispraktijk”, vertelt Robin Rispens. “Ik werk hier nu tien jaar, voel me lokaal betrokken en wil als zodanig herkenbaar zijn. Daarom ga ik nu verder onder de naam Rispens Notarissen.” De bekende maatschap Vellinga Wiersma houdt op te bestaan. Notaris Hilbrand Breuker, de andere vennoot, gaat in Drachten ook zelfstandig verder.

rissen de effecten van de economische crisis ondervonden. Maar met de aantrekkende huizenmarkt krijgen ook de notarissen het weer drukker. “Het kantoor is weer op oude volle sterkte.” Het notariaat oogt misschien als een wat saai beroep, maar het is volgens Rispens een vak dat volop in beweging is. “Mijn eerste baas hield mij al voor dat een notaris mensen begeleidt op de kruispunten in hun leven. Dat zijn bijzondere momenten en dat werk verveelt nooit.”

Zelfde team

Goed geregeld

Buiten een andere naam op de gevel verandert er verder in het notariskantoor in Gorredijk niet veel. Ook Rispens Notarissen is aangesloten bij de landelijke organisatie Netwerk Notarissen. Bovendien blijft het team medewerkers ongewijzigd. Ook kandidaat-notaris Dorien Koopmans, onder andere bekend van de columns in Sa!, blijft werkzaam in Gorredijk. Rispens zet de stap naar zelfstandigheid na een periode waarin ook de nota-

Een moderne notaris gaat bovendien met zijn tijd mee. Samenlevingsvormen veranderen en ook de wet- en regelgeving verandert voortdurend. “Daar komt bij dat mensen hun zaakjes steeds meer goed geregeld willen hebben. En dus op zoek gaan naar deskundig advies.” Dat is volgens Rispens precies waar de notaris een belangrijke rol kan blijven spelen. “Samenlevingsvormen zijn steeds ingewikkelder geworden, denk bijvoorbeeld

Het team van Rispens Notarissen. FOTO: SIETSE DE BOER

aan samengestelde gezinnen. Om dat goed te kunnen regelen is een beetje googelen op internet niet voldoende. Persoonlijk advies op maat was al belangrijk, maar wordt alleen maar belangrijker.” Dat geldt ook voor levenstestamenten, een fenomeen dat de laatste jaren opgang maakt. “Mensen worden ouder, blijven langer thuis wonen, hebben steeds meer bezit. Maar ouderdom komt ook met gebreken. En dan is het prettig om ook voor het laatste gedeelte van het

leven afspraken op papier te zetten en zaken goed te regelen.”

Lage drempel

Op het kantoor aan de Hegedyk hangen de krantenknipsels van zijn aanstelling als notaris aan de muur. Rispens kondigde tien jaar geleden aan de drempel naar de notaris te willen verlagen. Daar is hij nog steeds mee bezig. Door de organisatie van open avonden en een inloopspreekuur, maar ook door bijvoorbeeld

FJOER brengt sfeer met eigen ontwerp buitenkachel GORREDIJK Het klinkt als een jongensboek. De markt veroveren met een eigen bedacht en ontwikkeld product. Drie twintigers, die elkaar kennen van de hts, gingen de uitdaging aan. Het eigen ontwerp van een buitenkachel slaat aan.Het bedrijfspand aan de Wetterwille is op groei berekend. Een groot bureau, een vergadertafel en twee kachels vullen nog niet een derde van de ruimte. Maar dat gaat volgens de mannen van FJOER veranderen. Ze hebben de smaak te pakken, nu het erop lijkt dat er volop vraag is naar hun eigen ontwerp buitenkachels. Roel Keuning: “Wij zagen buitenkachels op de markt, die niet mooi waren en wel duur. Wij vonden dat het anders kon.” Roel is technisch tekenaar, net als Wiebe Hijlkema. Samen met Steffan Nijhof, nummer drie van het trio, sloegen de mannen aan het ontwerpen. Ze hadden een aantal uitgangspunten. Lassen was uit den boze. Dat is namelijk duur, bewerkelijk en geeft risico’s op vervormingen. Ook wilden ze de kachels zelf kunnen afmonteren. “En het was belangrijk om veel vuur te zien. Bij een buitenkachel draait het niet alleen om warmte, maar vooral ook om sfeer. Het is de

bij mensen op bezoek te gaan. “Er is altijd nog een groep die het een grote stap vindt om bij de notaris op bezoek te gaan. Dat is geen probleem, ik kom graag bij mensen thuis.” Met zijn eigen kantoor kan Rispens daar ook meer tijd voor vrijmaken. “In een grotere maatschap met meerdere vestigingen ben je toch altijd veel tijd kwijt aan organisatorische zaken. Ik kan het nu mooi op mijn eigen manier invullen.” www.rispensnotarissen.nl

De Toffe Theepot Angélique Damen heeft al jaren plannen om een traditionele cottagestyle Engelse theeschenkerij met cadeauwinkel te beginnen. Vanaf zaterdag 4 juli (10.00 uur) is het zover. Dan opent De Toffe Theepot de deuren aan de Weibuorren 63C. Angélique koos Ureterp als vestigingsplaats omdat haar winkel met terras een mooie aanvulling vormt op het bestaande aanbod. URETERP

Steffan Nijhof, Wiebe Hijlkema en Roel Keuning.

natuurlijke ambiance van buiten gecombineerd met de luxe van binnen”, vertelt Steffan. Hij zorgt voor de verkoop en de marketing. “Daarom is er een model met aan twee zijden glas.” Het vinden van het juiste model en de productiewijze kostte twee jaar voorbereiding. De kachel is niet rond, zoals eerste de bedoeling was, maar vierkant. Ook de rookgasafvoer is vierkant. Hijlkema: “Het is een gesloten kachel met een deur, dan heb je weinig last van de rook.” De buitenkachel is er in twee modellen en twee uitvoeringen:

zwart gelakt en cortenstaal. De mannen van FJOER willen met hun klanten meedenken. Dus zorgen ze voor tekeningen met de juiste uitvoering van de rookgasafvoer inclusief dakdoorvoer. “Er zijn steeds meer tuinhuisjes en veranda’s. Maar veel mensen weten niet hoe ze met de rookgasafvoer moeten omgaan. Daar bieden wij de oplossingen voor”, licht Keuning toe. Sinds begin dit jaar zijn de kachels op de markt. Tientallen zijn er al verkocht. Vooral via internet. “Er kwam al eens een Belg rechtstreeks vanuit Brussel rijden om een kachel

FOTO: JORN IDZERDA

op te halen. De eerste kachels zijn ook al geleverd aan Landal Green Parks.” Verkopen via dealers zien de mannen niet zitten. “Ze kloppen wel aan de deur, maar dealers willen vooral weinig werk en veel marge. Dan doen we het liever zelf.” Het succes van de kachels smaakt naar meer. Ze bedachten al allerlei accessoires zoals een BBQ-rooster, hitteschilden en houtbakken. De volgende stap is waarschijnlijk een kookmodule. “Buiten koken is in. Daar willen we op inspelen. We hebben plannen, maar het staat nog in de kinderschoenen.” www.fjoer.eu

“Nog niet zo lang geleden hebben onderzoekers gesteld dat het centrum van Ureterp wel een opkikker kan gebruiken. Daar werken we graag aan mee.” Samen met haar team wil zij jong en oud laten genieten van typische Engelse afternoon teas en koffie, maar ook van ambachtelijk bereid schepijs, bonbons en gebak. Bovendien kan het publiek er terecht voor leuke kleine cadeautjes. Tijdens het openingsweekend is de tweede kop thee of koffie gratis. Openingstijden: woensdag, donderdag en zaterdag (10.0017.00 uur), vrijdag (10.00-20.00 uur) en zondag (12.00-17.00 uur). www.toffetheepot.nl


Sa!

1 juli 2015

11

www.sa24.nl

Ante Portas voor een bewust afscheid Uitvaartbegeleidster Geartsje de Jong maakt het in haar ogen te vaak mee. Mensen die hun omgeving helemaal niets hebben verteld over hoe ze afscheid willen nemen van het leven. LIPPENHUIZEN Ze gaan ervan uit dat de kinderen wel voor een passend afscheid zorgen. “Mar ik fyn dasto dat de bern net oandwaan kinst. En it kin sa moai wêze at de famylje it krekt sa docht as de overledene graach woe. Dat jout sa’n stik rêst.” En dus gaat De Jong op verzoek al regelmatig bij zieke of oudere mensen langs om hun wensen door te spreken. Voor sommigen is dat een fikse drempel. “Maar faak

is it in hiele opluchting at se it deroer hân ha. Dan is de blokkade fuort.” Geartsje de Jong werkt al jaren in de gezondheidszorg. Als masseuse, maar ook als orthomoleculair therapeut. “Ik bin in minskeminsk en praat in soad mei minsken. Ik hie al jierren it idee dat ik wat betsjutte woe foar minsken oan it ein fan harren libben.” Maar ze had het druk en haar man

zag het niet zitten. In de tijd dat haar man ziek werd en overleed, werd het gevoel steeds sterker. “Jo rinne dan tsjin saken oan, wêr’t je fan tinke dat it ek oars kin.” Onder de naam Ante Portas (voor de poorten) verzorgt De Jong nu uitvaarten. Ze vindt het belangrijk om de hele omgeving van de overledene bij het afscheidsproces te betrekken. Ze weet dat er in onze cultuur nog veel angst voor de dood is, maar die wil ze graag wegnemen. “It heart by it libben en der is tsjintwurdich safolle mooglik om it persoanlik te meitsjen.” Ze is dan ook groot voorstander van een afscheid

Nieuwe partners op voetbalveld

Ronny de Boer, Jan Bijlsma, Maarten van Veen, Pieter Bijlsma, Edwin van Opzeeland en Cornelis Postma. GORREDIJK Hand in hand op weg naar het honderdjarig bestaan van v.v. Gorredijk in 2020. Onder dat motto tekenden de voetbalvereniging en Albert Heijn vorige week een partnershipcontract. Beide partijen kennen elkaar al. De supermarkt sponsort al langer het jeugdtoernooi en bij thuiswedstrijden van de jeugdploe-

gen verstrekt Albert Heijn fruit. “Sport, bewegen en gezondheid zijn voor ons belangrijke thema’s”, vertelt Pieter Bijlsma van Albert Heijn Gorredijk. Het logo van de supermarkt prijkt volgend seizoen op de shirts van de eerste twee seniorenteams. Voetbalvereniging Gorredijk toont zich ambitieus. Voorzitter Cornelis Postma:

“Wij willen heel graag terug naar de derde klasse en dan het liefst met vooral zelf opgeleide spelers. Wij hebben zes seniorenteams en dan hoor je eigenlijk niet in de vierde klasse.” De vereniging groeit als kool en is blij met de aanleg van een kunstgrasveld. “Wij willen graag zo snel mogelijk met de aanleg beginnen.”

feart te foet te berikken wie. Dit waard neamd yn in artikel oer it Concours Hippique. Yn it stik oer de âlde kadestien dy’t by it baggerjen fan de feart fûn is, stie de namme ‘Kolenbranderswijk’. Mar dit moat Kalkbranderswijk wêze. Dizze namme hat te krijen mei

de earste kalkmûnen, dy’t dêr oan ‘e Tsjerkewâl stien ha. Begjin 19e ieu wurde ûnder oaren Pieter Eites de Vries en syn skoansoan Tjeerd Dijk as kalkbrander neamd.

YNSTJOERD

Skiednis Twa stikjes yn Sa! fan de ôfrûne wiken soenen neffens ús in inkele oanfolling en wiziging brûke kinne. It hûske op Loevestein, yn de bocht fan de Opsterlânske Kompanjonsfeart nei de Langewyk hat ea ek in skipperskroechje west, dat ek fia in paad lâns de

Ieke de Vries en Ernst Huisman

in de huiselijke sfeer. “At it kin is it prachtich at de overledene thús stiet. Dan is it sichtber en is it ôfskied folle bewuster en intiemer.” Anders doen betekent voor De Jong ook minder commercieel. Dure kisten, borrels, plichtmatige bloemstukken, toeters en bellen. “Ik fyn it neat en it is net noadich. Ik skamje my der bytiden foar hoe djoer alles makke wurdt.” Haar begeleiding stopt niet bij de begrafenis of de crematie. De nazorg vindt ze net zo belangrijk. “Der komt dan safolle op de neibesteanden ôf. Dêr help ik ek graach mei.” Geartsje de Jong.

www.anteportas.nl

Caravanfeest Tijnje TIJNJE Op zaterdag 4 en zondag 5 juli viert Tijnje het jaarlijkse Caravanfeest. Ooit opgezet door een groep vrienden die regelmatig in een caravan bijeenkwam en ook wel eens een groter feestje wilden bouwen. Deze vrienden lopen nu tegen de 40 jaar en hebben de organisatie vier jaar geleden overgedragen aan een jongere generatie. Zaterdag om 21.00 uur opent de band Optimus het feest, gevolgd door

muziekband Rock Allround. Entree: 5 euro. De zondag staat voor een belangrijk deel in het teken van een matinee. Om 14.00 uur start de Jochem Pool brommertocht, waaraan naar verwachting zo’n 80 brommers deelnemen. Bij terugkeer in de feesttent is er livemuziek met zanger Trinus. Voor de kinderen is er een springkussen. De toegang op zondag is gratis op het feestterrein aan de Breewei.

Nieuw seizoen Witte Kerk Aan het eind van het huidige seizoen presenteert de Witte Kerk een inkijkje in het nieuwe programma dat eind september losbarst. Wiebe Kaspers opent het seizoen, gevolgd door een intiem en bijzonder concert van Elske DeWall. Voor het eerst laat Reizger horen wat ze te bieden hebben. Van eind oktober tot half december volgt de negende editie van ART Super 2015. In 2016 is er op de zondagmiddag een gevarieerd aanbod. Met optredens van een aantal koren: The Frisian Harmonizers, Melomania en Tous les oiseaux d’Europe, een eigenzinnig koor uit Gro-

HEMRIK

ningen. Verder zijn er groepen, zoals Sânman en Sikke, HawaR, de Stroatklinkers en How about Berb (muziekmakende zorgwerkers). Inez Timmer treedt op en er is een bijzonder concert van La Manouche (Roma-muziek). Ars Musica verzorgt een barokconcert en het klassieke koor Vocalibre sluit het seizoen af. Ook zijn er weer vier filosofisch–literaire avonden. De onderwerpen: Levenslange gevangenisstraf, Dichter bij Kunst, A.L. Snijders met en over Zeer Korte Verhalen en een lezing over Levenskunst en Deugdethiek. www.wittekerkhemrik.nl

Kunstgras in pannakooi TERWISPEL Een jaar geleden werd op het sportveld van Terwispel een pannakooi geopend. Het werd een groot succes. Volgens Siep Bijstra van voetbalvereniging Wispolia zijn er dagelijks kinderen aan het voetballen. Alleen de ondergrond was een probleem. De harde tegels zorgden regelmatig voor pijnlijke momenten. “Dat falt net noflik”, aldus Bijstra. En dus bedacht de club een oplossing: kunstgras. Via connecties bleek het

mogelijk niet al te duur aan deze alternatieve bodembedekking te komen. “Wij konden profiteren van de aanleg van een ander kunstgrasveld in Oudehaske”, vertelt Jos van der Veldt. Voor de financiering ging er een aanvraag de deur uit naar het Rabobank Coöperatiefonds. Afgelopen vrijdag kwamen Peter Renes en Hennie Venema namens de Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland naar Terwispel met een cheque van 2.500 euro.

De bal rolt lekker bij Siep Bijstra, Jos van der Veldt, Peter Renes en Hennie Venema.


Sa!

1 juli 2015

www.sa24.nl

De B么ge, Hemrik

De Wjukslach, Langezwaag

De Flambou, Gorredijk

De Sk芒ns, Frieschepalen

Ruim baan voor ieders talent. Ook in het voortgezet onderwijs.

De Trime, Beetsterzwaag

De Hoekstien, Luxwoude

De Flecht, Lippenhuizen

De Twirre, Ureterp

12


Sa!

1 juli 2015

www.sa24.nl

Trimbeets, Gorredijk

De Jasker, Nij Beets

De Vlieger, Gorredijk

‘t Ambyld, Terwispel

Voor de basisscholen staat de vakantie voor de deur. En dat betekent dat onze leerlingen van groep 8 afscheid nemen van de basisschool. Jullie gaan na de vakantie naar het voortgezet onderwijs. PRIMO-Opsterland wenst jullie ook daar veel succes én ruim baan voor ieders persoonlijke talent. Net zoals jullie dat de afgelopen acht jaar kregen op één van onze zestien openbare basisscholen. Wij hopen dat jullie terugkijken op een geweldig leuke tijd.

De Oanrin, Bakkeveen

It Twaspan, Wijnjewoude

De Pols, Tijnje

De Tsjerne, Gorredijk

13


Sa!

1 juli 2015

15

www.sa24.nl

It fiifde boek fan Jan Schokker

Ale Alema betize yn leafde en misdied Resjersjeur Ale Alema lit wer fan him hearre. Freed presintearre Jan Schokker it fiifde diel fan de detectivesearje oer de resjersjeur. “Eins is dit ferhaal in idee fan de útjouwer. Miskien kin Ale wol ris in moard op in resinsint oplosse, sei se.” En doe begûn it te boarreljen by de 61-jierrige skriuwer. JONKERSLÂN Skriuwen is foar Schokker in hobby, in moaie ûnderbrekking fan syn wurk as baas fan standbou- en beletteringsbedriuw Schokker Producties. “Ik fyn it lekker om jûns en yn ‘e wykeinen in pear bledsiden te skriuwen.” En ideeën bin der by de rûs. “Dan komst ûnderweis in sitewaasje tsjin of in bepaald karakter. Sa kin in plot groeie.” Eins hat Ale Alema wol in bytsje fan himsels, tinkt Schokker. “Hy is wat saai, net echt in cowboy, mar wol in minsklike man. Somtiden tink ik wolris: no Ale, hast yn dit ferhaal ek net safolle dien, wol?” De ferhalen rûn resjersjeur Alema, fan buro ‘t Hearrenfean, spylje him ôf yn de Fryske taal. Dat is mei reden. “It is moai om te skriuwen yn de taal wêryn’t je

tinke en prate. It komt ek omdat ik Fryske toanielstikken skriuw. It is wol in útdaging. Want do hast Krite-Frysk en it Frysk dat wy brûke, dat ferskilt nochal. Somtiden bin der wurden dy’tst eins brûke moatst omdat it geef Frysk is, wylst sawat gjinien dat wurd ken. Oan de oare kant moatst ek wol mei de sprektaal meigean, oars wurdt it Frysk hielendal in achterlike taal.”

Hobby mei jild kostje

Skriuwen yn de Fryske taal smyt gjin dikke royaltys op. De ôfsetmerk is lyts en dêrmei de oplage ek. “Ik tink dat der fan de oare boeken yn ‘e searje elk sa’n fiifhûndert ferkocht binne. Dan hast miskyn krekt de kosten derút.” Mar it is in hobby en dat mei wat kostje,

fynt Schokker. It útjaan hat him wol kopsoargen koste. “Mei it earste diel yn de searje yn 2008 ha ik wakker oan it sykjen west om in útjouwer. Doe rekke ik yn kontakt mei Jitske Kingma fan útjouwerij Elikser. Eins kaam ik mei in toanielstik. Dat woe se net útjaan, mar se wie tige entûsjast oer it ferhaal dat ik derby oanlevere hie. Wurkje mei har is hiel ynspirearjend.”

Bankrekken leech

It fiifde boek yn de searje oer resjersjeur Ale Alema krige as titel ‘Tichtby’. Ale syn hûs wurdt nei in brân opnij opboud, mar der is mei de steger knoeid. Hy krijt in foto tastjoerd fan syn freondinne Nanke. Op de foto leit Nanke te sliepen, der is by skreaun: ‘Kin hiel tichtby komme!’ Krekt sa’n foto kriget er letter noch in kear, mar no mei syn kollega Wytske derop. Boppedat is de bankrekken fan Ale leechhelle troch Tichtby bv. Der is ien dy’t it op him fersjoen hat. Ale dûkt ûnder, tegearre mei syn freondinne Nanke. Se gean nei Noarwegen. En dêr wachtet harren in

Jan Schokker mei syn nije boek. FOTO: SIETSE DE BOER

oare klus: de man fan Nanke is dêr jierren ferlyn ferdwûn. Mar is Nanke wol wa’t se seit dat se is? Se docht hiel frjemd. En dan komt Ale pas echt yn gefaar. Yntiid is kollega Wytske dwaande mei de moard op

in 75-jierrige soere resinsint yn in hûs fol boeken. En dat hat ek wer mei Ale te krijen. In spannend en ferrassend Alema-mystearje. ‘Tichtby’ is by de boekhannel te keap foar 19,50 euro.

Kunstenaars vinden inspiratie in de sloot Jan Bos wint wielerronde GORREDIJK Geen land in West-Europa dat zo doortrokken is van sloten en slootjes als Nederland. Dertig kunstenaars uit het hele land lieten zich door de sloot inspireren. Hun werken zijn deze zomer te zien in Museum Opsterlân.

Sloten zijn in ons land onmisbaar voor de waterhuishouding. Ze bepalen dan ook een groot deel van het Nederlandse landschap. Groot, klein, krom, lang, recht, diep en een enkele keer droog. De variatie is groot. Dit oer-Hollandse onderwerp is ook een inspiratiebron voor kunstenaars. Op het doek geschilderd, in beeld gehouwen, in brons gegoten, in keramiek gebakken, in beeld gevangen. Museum Opsterlân laat een verrassend palet aan uitingen zien tijdens de zomerexpositie ‘De Sloot’. Van hyperabstract tot felrealistisch.

Bezoek Remon

Remon van der Meulen (15) liep onlangs stage bij Sa!  (zie ook pagina 19). Hij kwam zelf met het idee om een bezoek te brengen aan deze expositie. Leuk, want lang niet alle jongeren staan te popelen om naar het museum te gaan. Hij schreef zijn eigen recensie. “Ik heb het allemaal uitgebreid bekeken, met een boekje gevuld met informatie over de kunstenaars bij de hand. Zo kon je bij elk kunstwerk, of het nou een schilderij met garen,

Werk van 30 kunstenaars in Museum Opsterlân.

houten vissen of een bronzen beeld was, even lezen welke creatieveling dit had gemaakt. Hoe ze geïnspireerd werden door de in Nederland veel voorkomende sloot, wat ze voor ander werk hebben gemaakt en wat ze verder in hun leven hebben gedaan. Het was wel een heel gedoe

om dat op te zoeken in een boekje zonder inhoud met 30 verschillende kunstenaars. Maar het was wel interessant. Bij de kunstwerken zaten heel simpele, maar wel prachtige schilderijen van het natuurlijke fenomeen. Maar er waren ook kunstwerken van vele verschillende materialen. Waarin bijvoorbeeld het glas zo zat verwerkt dat het net leek of er echt water inzat. Ook zijn er heel grof geverfde schilderingen en ook sieraden. De expositie is heel gevarieerd, iedereen vindt vast wel iets moois.” Wie zijn indruk wil spiegelen aan de recensie van Remon kan nog tot 30 augustus in het museum terecht. www.museumopsterlan.nl

GORREDIJK Ondanks een niet spectaculair wedstrijdverloop was er vorige week bij de plaatselijke wielerronde volop sfeer in het centrum van Gorredijk. Er stond veel publiek langs de dranghekken in de Hoofdstraat, maar ook bij de bochten verderop in het parcours. Er werd langs een nieuw uitdagend parcours gereden, met een aantal elkaar snel opvolgende bochten. Omdat het rondje van 1.300 meter relatief kort was, zag het publiek de renners vaak langskomen. Jan Bos uit Nieuwehorne werd winnaar, net als twee jaar geleden bij de vorige editie. In de eindsprint versloeg hij medevluchter Harry Sweering uit Sneek. Henk Bos uit Drachten werd derde. Eerder op de avond werd het Open Kampioenschap van Gorredijk verre-

den, bedoeld voor fietsers die normaal niet in wedstrijden uitkomen. Deze zogenaamde Funklasse is nieuw bij de KNWU. In Gorredijk waren er dertig deelnemers. Rinus Verschoor, commissielid in Gorredijk: “Zo komt er meer aandacht voor de breedtesport. Bovendien zijn het vaak bekenden van het publiek en dat maakt het ook extra aantrekkelijk.” Bas Otten uit Gorredijk werd winnaar, voor Jesper Koen en Jouke Wiebe Visser. Renske Kooistra uit Gorredijk won bij de dames. Ze was de enige deelneemster. Op www. sa24.nl een beeldverslag van de Wielerronde van Gorredijk, met als speciale aanvulling historische beelden van een eerdere ronde uit de vijftiger jaren met onder andere Gerben Karstens.

VIDEO SA24.NL Veel belangstelling in de Hoofdstraat. FOTO: SIETSE DE BOER


Jumbo in Gorredijk is iedere zondag open van 12.00 tot 18.00 uur

P

Gratis parkeren! facebook.com/jumbosupermarkten

Henk Split Gorredijk, Badweg 34


Sa!

1 juli 2015

Popy Basily Gipsy Formatie

Streekmarkt

Zaterdag 4 juli (10.00-16.00 uur) is het pleintje in het centrum van Oldeberkoop weer gevuld met streekproducten. Er is deze keer meer dan alleen voedsel. De lokale radio-omroep van de gemeente Ooststellingwerf, Radio Odrie, zendt gedurende de dag live uit vanaf de markt. Naast de verhalen op en rond de markt is er ook livemuziek, van onder andere Hilleke Timmer. Bij de kramen van Natuurtuin ’t Hummelhûs wordt de nieuwe oogst van diverse aardappelrassen verkocht. Ook nemen zij diverse smaken aardbeienjam, waaronder suikervrij, mee naar de markt. Martha’s Kitchen verkoopt olijven, tapenades en diverse pesto’s, zoals een heerlijke basilicumpesto. OLDEBERKOOP

Gearwurking

NIJ BEETS Op zaterdag 4 juli gaat in Galerie Aepos de expositie ‘Gearwurking’ van start. Marjan Jacobi presenteert foto’s die het verhaal vertellen van de heropening van het Polderhoofdkanaal tussen Nij Beets en De Veenhoop. Vanaf januari 2014 volgde Jacobi de werkzaamheden aan het kanaal op de voet. Van de sluizen die werden hersteld en de bruggen die werden geplaatst. Kortom een gedetailleerd verslag van oud naar nieuw. Wethouder Rob Jonkman opent de expositie die tot vrijdag 2 oktober te bezichtigen is. www.galerieaepos.nl

Kunstwedstrijd voor kinderen

GORREDIJK Museum Opsterlân daagt kinderen van 6  tot en met 15 jaar uit om in de zomervakantie een kunstwerk te maken. Het materiaal is vrij, maar het thema staat vast. Het moet te maken hebben met ‘De Sloot’. De maximale afmeting is 50x50 cm of 50x50x50 voor ruimtelijk werk. Inleveren bij het museum tussen 25 en 29 augustus 2015. De ingebrachte werken worden de

REDACTIE

Arend Waninge 06 – 52 47 10 13 redactie@sa24.nl Kopij aanleveren voor maandag 12.00 uur. Sa! kijkt graag anders. Het vroeg melden van evenementen, jubilea, bedrijvennieuws etc. geeft de grootste kans op extra aandacht.

ADVERTENTIEVERKOOP Rik Dijkstra 06 – 21 89 48 28 advertenties@sa24.nl Henk Hilbrands 06 – 31 04 59 56 henk@sa24.nl Advertenties aanleveren voor vrijdag 17.00 uur

OPMAAK Evert Wilstra Kreaasje Ureterp

eerste twee weken van september tentoongesteld in het museum. Per leeftijdsgroep (6–8 jaar; 9–11 jaar; 12–14 jaar) wordt een winnaar uitgekozen. Inspiratie opdoen kan tot 30 augustus op de expositie ‘De Sloot’. Kinderen van 4 tot 12 jaar betalen slechts 1,50 euro entree. www.museumopsterlan.nl

OLDEBERKOOP De musici van de Basily-familie ontwikkelden in de loop der jaren een geheel eigen identiteit met verschillende zigeunerinvloeden. Naast de gipsy-jazz en de traditionele zigeunermuziek zijn er ook Spaanse zigeunerinvloeden te horen in hun spel. Door de ontwapenende podiumpresentatie en hun uitstraling brengen de sinti-zigeuners het publiek keer op keer in vervoering. Basily heeft inmiddels een grote reputatie en bekendheid in binnen- en buitenland opgebouwd. Ze gaven onder andere privéconcerten op feesten van The Rolling Stones en Jeff Beck. Ook speelden ze samen met Stéphane Grappelli, de violist van de grote meester Django Reinhardt. Samen met hun muziek vertellen ze op zaterdag 4 juli (20.15 uur) in Le Brocope verhalen over The Real Gipsy Story. Entree: 12,50 euro. Tot 18 jaar gratis. www.lebrocope.nl

Fietstocht Tsjerkepaad Tijdens de opening van Tsjerkepaad 2015 op 4 juli organiseert de Mariakerk van Kortezwaag een fietstocht van circa twee uur, langs de kerken en bijzondere historische plaatsen van Gorredijk en directe omgeving. Rinse Spits begeleidt de tocht. Hij heeft een boekje samengesteld met beschrijvingen van de kerken en de historische plaatsen. Deelnemers aan de tocht krijgen dit boekje mee. Start om 13.30 uur bij het kerkje van Kortezwaag. Deelname: 4 euro inclusief boekje en drankje. Opgeven: tsjerkekortezwaag@gmail.com GORREDIJK

Foto’s Jan de Vries

COLOFON

17

www.sa24.nl

GORREDIJK In het kader van Tsjerkepaad 2015 exposeert Jan de Vries deze zomer natuurfoto’s in de Mariakerk van Kortezwaag. Het algemene thema van Tsjerkepaad dit jaar is kerk en natuur. Jan de Vries werkte 38 jaar als fotograaf voor de Leeuwarder Courant. Naast het maken van de dagelijkse nieuws- en sportfoto’s voor de krant ging zijn interesse vooral uit naar de natuur. Vooral mooie luchten en bijzondere zonsondergangen

trokken zijn aandacht.  Opvallende combinaties, vaak met een vleugje humor, zijn ook een dankbaar onderwerp voor foto’s. Op de expositie hangt werk uit de periode van de Leeuwarder Courant, maar er is ook recent werk te zien. Veel foto’s zijn genomen in de omgeving van Kortezwaag, waar De Vries ook woont. De tentoonstelling is iedere zaterdag geopend van 13.30 tot 17.00 uur.

Zomeravondwandeling

BAKKEVEEN Het Mandefjild is een prachtig wandelgebied met bos, water en heide, maar staat vooral bekend om de zandverstuiving. Op het open heidelandschap groeien hier en daar vrijstaande berken en grove dennen. Die laatste staan bekend als mooie klimbomen voor de kinderen. De heide wordt onderhouden door grazende Drentse heideschapen. Bij het vallen van de avond laat de natuur zich van een andere kant zien. It Fryske Gea organiseert op elke dins-

dag in juli van 19.00 tot 21.00 uur een avondwandeling door dit heidelandschap onder leiding van Arjen de Boer of Jan Falkena. De gids vertelt tijdens de excursie over het begrazingsbeheer en de bijzondere planten en dieren die in dit gebied leven. Aanmelden kan tot een dag vooraf tot 12.30 uur via het hoofdkantoor van It Fryske Gea (0512-381 448 of www.itfryskegea.nl.) Deelname: 4 euro; t/m 12 jaar 2 euro. Voor leden van It Fryske Gea gratis.

Zintuigentocht

BAKKEVEEN Met je ogen dicht hoor je veel meer. En heb je de natuur wel eens geproefd? It Fryske Gea organiseert op 8 juli (14.00-16.00 uur) een zintuigentocht door het Mandefjild bij Bakkeveen. Een middagje natuur proeven, voelen, ruiken, horen én zien met gids Johannes Schurer. Aanmelden voor deze jeugdexcursie voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar kan tot dinsdag 7 juli (15.00 uur) via het bezoekerscentrum van Nationaal Park De Alde Feanen (0511-539 618). Deelname: 4 euro. Voor leden van It Fryske Gea gratis. www.itfryskegea.nl

AGENDA ZA 4 JULI 07:00 UUR | BAKKEVEEN Vlooienmarkt Terreinen rond sportpark 10:00 UUR | OLDEBERKOOP Friese streekmarkt Centrum 11:00 UUR | NIJ BEETS Pendelen met turfbok It Damshûs/ Sudergemaal 13:30 UUR | GORREDIJK Fietstocht Tsjerkepaad 2015 Mariakerk Kortezwaag 14:00 UUR | BEETSTERZWAAG Tsjerkepaad Dorpskerk Lyndenlaan 5 20:15 UUR | OLDEBERKOOP Popy Basily Gipsy Formatie Le Brocope 21:00 UUR | TIJNJE Caravanfeest Feestterrein Breewei

ZO 5 JULI 11:00 UUR | NIJ BEETS Pendelen met turfbok It Damshûs 14:00 UUR | TIJNJE Jochem Pool brommertocht Feestterrein Breewei

DI 7 JULI 18:30 UUR | WIJNJEWOUDE Avondfietsvierdaagse Hotel-restaurant De Stripe

WO 8 JULI 14:00 UUR | BAKKEVEEN Zintuigentocht Mandefjild Bezoekerscentrum Alde Feanen


De Grootste voorraad van Noord-Nederland

Tuin aanpakken? Eppinga biedt de grootste voorraad: • Vlonderplanken • Verduurzaamd grenen en vuren • Lariks • Steigerplanken • Composiet • Hardhout palen en balken

• IJzer waren • Beton poeren

En nog veel meer! Persoonlijk advies

Groot assortiment

Eigen transport

www.eppinga.nl • 0512 300 600 • Marconilaan 5 • 9207 JC Drachten


Sa!

1 juli 2015

19

www.sa24.nl

Smartphones op school Pubers en smartphones. Ze zijn aan elkaar verknocht. Maar mag je ze op school nu wel of niet gebruiken? Remon ging kijken bij OSG Sevenwolden in Heerenveen en de Burgemeester Harmsma School in Gorredijk. Twee scholen, twee meningen.

OSG Sevenwolden

Remon van der Meulen op kantoor bij Sa!.

Stage bij Sa! GORREDIJK Remon van der Meulen (15) uit Lippenhuizen zit in de derde klas op de Burgemeester Harmsma School. Hij doet volgend jaar examen in de theoretische leerweg van het vmbo. Derdeklassers op de BHS volgen een snuffelstage van twee weken. Remon heeft belangstelling voor journalistiek en klopte daarom aan bij Sa!, de krant die hij ook wekelijks bezorgt. Hij was welkom en deze pagina is het resultaat. Remon bedacht zelf de onderwerpen, ging op

pad en werkte zijn bezoeken uit tot artikelen. Ook ging hij een keer mee met Sa!-medewerker Renske Woudstra en fotograaf Sietse de Boer. En bij vormgever Evert Wilstra keek Remon achter de schermen van de krantenopmaak. Hij maakte zelfs een paar advertenties.

Sa!

kijkt anders

Op een regenachtige dinsdagochtend loop ik het kantoortje binnen van Atte Visser, de teamleider van de leerlingen 5e en 6e klas vwo op locatie Fedde Schurer van OSG Sevenwolden. Als ik vraag wat hij over het gebruik van smartphones op school te zeggen heeft, vertelt hij dat hij in de locatieleiding van de school zit. Samen met andere teamleiders en belangrijke mensen op school nemen ze dit soort beslissingen. Maar ze betrekken ook ouders en leerlingen erbij, zij kunnen ook hun zegje doen. “Het is gewoon hartstikke nuttig dat leerlingen hun smartphone op school meenemen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld via de Magister-app meteen hun cijfers en studiewijzers checken. In de les gebruiken leraren soms de quizapp Kahoot!, zodat ze op een leuke en educatieve manier kunnen zien of de leerlingen de leerstof voor de

toets begrijpen.” Bij de bouw van de school, vijf jaar geleden, is er veel geïnvesteerd in WiFi, bijvoorbeeld in hotspots waar de leerlingen gebruik van kunnen maken in de kantine of in de les als ze iets op moeten zoeken. “Tenminste, als ze toestemming hebben gekregen van de docent. Anders mogen ze dat niet doen en kan de docent de smart-d phone voor maximaal een dag innemen. Bij toetsen moeten ze hun mobieltjes natuurlijk ook inleveren.” Toen ik vroeg waarom ze voor dingen als Kahoot! en Magister geen tablet of laptopklassen gebruiken, vertelt Visser dat het resultaat van die klassen in Nederland heel gevarieerd is. Voorlopig gaat Sevenwolden dat niet gebruiken. “En de apparatuur van tegenwoordig veroudert heel snel, waardoor de leerlingen thuis vaak veel betere telefoons, tablets of laptops hebben. Daarom handhaven we hier het principe: Bring Your Own Device.”

De BHS

Na een paar keer proberen op de Burgemeester Harmsma School krijg ik Matthijs van Waveren aan de lijn, om hem het hemd van zijn lijf te vragen over smartphones op school. “Ik ben de leerlingcoördinator

van klas 4 op de BHS, en ook ICT-coördinator.” Bij de vraag of ze smartphones gebruiken op school, vertelt Van Waveren dat ze dit niet doen, omdat ze vinden dat smartphones niet bijdragen aan het leren op school. “Er wordt veel misbruik van gemaakt. De leerlingen maken rare foto’s van anderen en verspreiden die dan door de hele school. Of er worden foto’s gemaakt van toetsen. Bovendien worden leerlingen veel afgeleid door social media op hun telefoon. Daarom mogen de leerlingen hun smartphones niet meenemen in de klas. Voor alle ICT-toepassingen beschikt de BHS over meer dan 400 pc’s en laptops. Vier jaar geleden waren we van plan een WiFi–spot in de kantine aan te leggen, zodat de leerlingen hun smartphone kunnen gebruiken. Maar toen kwam de leerlingenraad naar ons toe om te vragen het niet te doen. Anders was het niet meer zo gezellig in de kantine, omdat iedereen aan het eigen schermpje gekluisterd zou zitten. Daar zijn kinderen gevoelig voor”, vertelt Van Waveren. “Volwassenen ook trouwens”, zegt hij er snel achteraan. “Maar we zijn wel van plan volgend jaar wat losser te worden in ons beleid. We zijn op dat gebied een beetje verouderd.”

Bryan Mulder kiest voor sportopleiding Elke dag staat basketballer Bryan Mulder op zijn oprit te trainen voor zijn carrière. Hij perfectioneert bijvoorbeeld zijn worpen of oefent de trucjes die hij in de wedstrijd kan gebruiken. Bryan doet nog maar een paar jaar aan basketbal, speelt sinds kort bij RTC Noord en gaat nu nog verder met zijn carrière. GORREDIJK Bryan is pas drie jaar geleden met basketbal begonnen en hij speelt nu al op hoog niveau in Groningen bij de club RTC Noord. Op de vraag hoe hij daar terecht is gekomen, antwoordt hij dat zijn coach bij PENTA hem had geadviseerd om te proberen bij Groningen terecht te komen. Toen hij meedeed aan een selectiedag is hij doorgegaan.

Hoe heb je dat bereikt? “Ik train veel, elke dag minstens twee uur. Samen met mijn team in Groningen of gewoon thuis op de oprit. Het is belangrijk dat ik blijf trainen, zodat ik in topvorm blijf. En gewoon veel je best doen natuurlijk.” Zijn er daardoor ook dingen waar je minder of geen tijd voor hebt? “Ik hou me eigenlijk alleen maar bezig met basketbal

en school. Voordat ik bij RTC Noord speelde had ik veel meer tijd om te gamen of af te spreken met mijn vrienden. Dat kan nu bijna niet meer. Al helemaal niet volgend jaar als ik elke dag pas om half negen ‘s avonds thuis ben. Maar het is het waard, want ik wil me focussen op basketbal. Daarom ga ik ook naar het Werkman College in Groningen.’’ Wat is er anders aan het Werkman College? “Daar heb je de eerste twee uur gewoon les, dan twee uur trainen en dan weer een paar uur les. Zo hoef ik niet meer thuis te trainen en voor al het huiswerk geven ze je genoeg tijd om dat op school te maken. Ook kan ik zelf mijn toetsen inplannen, zodat ik genoeg tijd heb daarvoor te leren. Maar het is niet zo dat ik meer vrije tijd krijg. In de weekenden heb ik toernooien en wedstrijden en in de vakanties moet ik

Bryan Mulder: ieder dag basketbal. FOTO: SIETSE DE BOER

naar het buitenland om daar tegen andere teams te spelen. Behalve in de zomervakantie, dan ben ik helemaal vrij, ook al ga ik dan alsnog door met trainen.” Zijn de wedstrijden op dat niveau anders? “Je wordt strenger afgerekend wanneer je iets verkeerds doet. Bijvoorbeeld als de bas-

ket van de tegenstander niet verdedigd wordt of als je op de basket schiet en de bal er niet ingaat. Dan moet je eventjes van het veld af om met de coach te bespreken wat er fout is gegaan, om er daarna weer in te gaan.” Hoe zie je de toekomst? “Ik ga volgend jaar op het Werkman College gewoon examen

doen in vmbo, en daarna verder met havo op dezelfde school. Ik wil met basketbal mijn geld wel verdienen, maar ik ga school daarvoor niet laten vallen. Dat risico is me te groot. Mijn droom is later bij de NBA in Amerika te basketballen. Ik weet alleen nog niet welke club.”


VIER POTEN DIE ZORGEN DAT UW KIND STERKER OP EIGEN BENEN STAAT. KNGF Geleidehonden leidt autismegeleidehonden op voor jonge kinderen met ASS. Onze honden vergroten de mobiliteit; ouders en kind kunnen veilig samen op stap. Ook organiseren we PAWS workshops waar u leert wat een huishond kan betekenen voor uw autistisch kind. Meer weten? Bel 020-496 93 33 of kijk op onze site.

WWW.GELEIDEHOND.NL/AUTISME


Sa!

1 juli 2015

21

www.sa24.nl

Johannes de Boer, directeur/bestuurder Burgemeester Harmsma School:

‘Ik zie zoveel mogelijkheden’ Om de vooruitstrevende school te blijven die de Burgemeester Harmsma School al decennialang is, moet de school continu blijven innoveren. “De bouw van een multifunctionele accommodatie bij de school past daar perfect bij”, vindt directeur/bestuurder Johannes de Boer. TEKST: AREND WANINGE FOTO: SIETSE DE BOER

GORREDIJK De mogelijke verhuizing van De Skâns naar een nieuw te bouwen multifunctionele accommodatie (MFA) bij de Burgemeester Harmsma School (BHS) laat Gorredijk niet koud. Twee discussieavonden trokken onlangs veel belangstellenden. Opvallende afwezige bij beide bijeenkomsten: de Burgemeester Harmsma School. Directeur Johannes de Boer heeft er een verklaring voor. “Op de datum van de discussieavond in De Skâns stond bij ons al veel langer een belangrijke bijeenkomst gepland met de Raad van Toezicht en externe partijen. Die konden we niet verschuiven. Dat was buitengewoon jammer, want een discussieavond met het dorp was heel erg nodig. Dat had eerder gekund en ook eerder gemoeten. De gemeente wist dat wij die avond niet konden komen. Jammer dat ze dat niet even hebben verteld.”

mbo en hbo. Daarmee leggen we nu al unieke verbindingen. In de zorgsector, maar ook in het bewegingsonderwijs. Vanaf volgend schooljaar zijn er dagelijks twee studenten van het CIOS en een student van de Academie voor Lichamelijke Opvoeding op school. Studenten en leerlingen van verschillende niveaus helpen en ondersteunen elkaar. Dat mes snijdt aan twee kanten.

‘WE MOETEN BLIJVEN INNOVEREN’ Wij bieden onze leerlingen meer. De studenten krijgen praktijkervaring. En er is nog een derde kant. Ouderen, maar ook basisschoolleerlingen kun-

“Dat lijkt misschien zo, maar in de praktijk werkt dat niet. Als je samen in een gebouw zit, kom je elkaar tegen en dat stimuleert. Je loopt makkelijker bij elkaar binnen. In het informele circuit worden de mooiste dingen geboren. De nabijheid van mensen en organisaties is van belang voor het succes.” U stelt in een brief aan de gemeenteraad zelfs dat een MFA cruciaal is om voortgezet onderwijs in Gorredijk te houden. Waarom? “Je moet als relatief kleine plattelandsschool onderscheidend zijn én blijven. Dat is de BHS al jaren. Landelijk staan we bekend als innoverende school, die altijd voorop loopt bij onderwijsvernieuwingen. We praten op landelijk niveau op veel plekken mee over de toekomst van het onderwijs. Dat willen we zo houden. Dat doen we niet alleen voor de school, de hele regio profiteert daarvan mee. Samen met diverse partijen uit de regio kunnen we nog zoveel nieuwe ideeën bedenken en uitwerken.” De combinatie van jong en oud is voor de tegenstanders van de MFA juist een grote angstdroom. “Dat hoeft het niet te zijn. Vanzelfsprekend zorgen we in een MFA voor gescheiden stromen bij de ingang. Ie-

In de discussie rond De Skâns en MFA dook ineens nieuwbouw van een deel van de BHS op. Een verrassing. “Niet voor ons. Het oudste deel van de BHS is van 1980, dus al 35 jaar oud. Het is logisch dat we kijken hoe het verder moet met het gebouw. De gemeente Opsterland werkt aan een nieuw Integraal Huisvestingsplan (IHP) voor het onderwijs. In het bestaande IHP komt de BHS niet voor. Daar heb ik mij over verbaasd. Want Opsterland krijgt jaarlijks geld uit Den Haag voor de onderwijshuisvesting, ook voor de BHS. Dus vinden wij dat we onderdeel moeten zijn van het IHP. Het oudste gedeelte, met de ingang, de entree en de kantine, is aan renovatie toe. Richting gemeente hebben we aangegeven dat dit kan als onderdeel van de MFA. Ook het gedeelte waar de onderbouw les krijgt, moeten we aanpassen aan modern onderwijs. De school is in principe zelf verantwoordelijk voor het groot onderhoud. Maar om dat goed te kunnen plannen moet er wel zicht zijn op de toekomst van het gebouw. En wanneer we een MFA bouwen, kunnen we beter in één keer doorpakken. Niemand zit te wachten op een mooie MFA met een ‘suterige’ school daarachter. Daarover zijn wij met het gemeentebestuur in overleg.”

Een paar dagen later was er een herkansing in de gemeenteraad. Ook toen ontbrak de BHS. “Dat was bewust. Het was een informerende raadsvergadering tussen het college van B en W en de gemeenteraad. Die kennen ons verhaal. Ze weten wat wij willen, want wij hadden hen samen met PRIMO-Opsterland en De Skâns nog een duidelijke brief met een intentieverklaring voor de MFA gestuurd. Ik had daar op dat moment niets aan toe te voegen. Achteraf was het voor de publieke opinie misschien beter geweest dat ik er wel was geweest.” Waarom is de MFA zo belangrijk voor de BHS? “Wij zijn een unieke school met een uniek concept. Dat trekt al jaren meer leerlingen dan de prognoses aangeven. Voor volgend schooljaar rekenden we op 170 nieuwe leerlingen, het zijn er 200. We groeien naar bijna 800 leerlingen. Onze aanpak valt dus nog steeds in de smaak. Maar daar kun je niet op blijven leunen. We moeten blijven innoveren. Daarom is de aansluiting bij het basisonderwijs, de zorg, sport en cultuur zo belangrijk. Een MFA biedt ons zoveel extra mogelijkheden.” Maar waar zit dat dan in? “Onze school is altijd al heel erg naar buiten gericht. Met bijvoorbeeld goede contacten met het bedrijfsleven en andere instellingen. Dat breidt zich nog steeds uit. Met een MFA kunnen we het onderwijs nog beter aan laten sluiten op de praktijk. Met meer stages, meer werkopdrachten en zelfs hele examenonderdelen in de praktijk. Het past ook naadloos in onze contacten met het

Johannes de Boer praat graag met de leerlingen op school. FOTO: SIETSE DE BOER

nen daarvan meeprofiteren. Zo kan de BHS een rol spelen in de vitaliteit van ouderen en de buitenschoolse opvang van basisschoolleerlingen in combinatie met sportfaciliteiten. Ook binnen de cultuur zien we kansen. Geweldige combinaties met ongekende mogelijkheden.” Dat kan toch ook gewoon in De Skâns die maar 400 meter verderop ligt?

dere doelgroep heeft ook een eigen plek in het centrum. Het samenwerken ontstaat juist in activiteiten die je samen op gaat pakken. Vergelijk het met hoe het nu op veel basisscholen gaat. De jongste kinderen hebben op veel scholen ook een andere ingang dan de bovenbouwleerlingen. Maar binnen de school werken ze wel samen. Daar gaat het om. Zo moet het ook in een MFA gaan.”

‘DE HELE REGIO PROFITEERT MEE’


De Club van Sa!

Ja, ik meld me aan voor de Club van Sa!

Sa! kijkt anders Vooral breder en dieper. Interessant nieuws uit uw eigen regio in berichten, reportages, interviews, video’s. Met een wekelijkse krant en altijd online. Vaak verrassend, soms onthullend, maar altijd onderscheidend. Steun deze unieke aanpak en word voor 25 euro per jaar lid van de Club van Sa! Uw bijdrage helpt ons om Sa! verder uit te bouwen. Als tegenprestatie organiseren wij voor Clubleden:

Voornaam + achternaam Straat + huisnummer Postcode + Plaats Geboortedatum

· Excursies, lezingen, bijeenkomsten en evenementen · Speciale kortingsaanbiedingen · Een heerlijk gevoel van betrokkenheid

GRATI S BOEK

Nieuwe leden ontvangen als welkomstcadeau het boek ‘Opsterland, van alle kanten bijzonder’.

De Club van Sa!: daar wil je bij horen Aanmelden? • Via www.sa24.nl • Telefonisch via 06 - 25 17 87 64 • Vul de bon in uit de krant

Stuur deze bon naar: Sa! Media Wetterwille 10L 8401 GB Gorredijk


Sa!

1 juli 2015

23

www.sa24.nl

Reva heeft nu officiële beachafdeling

Een heel ander spelletje

Beachvolleybal staat volop in de belangstelling. Met dank aan het WK dat momenteel in Nederland wordt gehouden. De sport is bezig aan een stevige opmars. Volleybalvereniging Reva heeft nu officieel een beachafdeling. “Het is een echte aanvulling voor ons.” TEKST: NIELS VAN MARLE FOTO’S: SIETSE DE BOER

GORREDIJK “We hadden al jaren een paar diehards binnen de club die elke zomer het zand in gingen, ook in competitieverband. Maar nu hebben we het ook echt officieel vormgegeven.” Tanja Bouma is voorzitter van volleybalvereniging Reva in Gorredijk. Meer dan tevreden is ze over de inmiddels 55 leden die sinds mei wekelijks duiken, springen en glijden op de twee beachvolleybalvelden naast sporthal Kortezwaag.

Precies honderd jaar geleden werd de sport al bedacht in Spanje. Inmiddels is beachvolleybal mondiaal helemaal doorgebroken en staat de zaalvariant al bijna in de schaduw van het spektakel op het zand. Want attractief is het, bepleit ook Paul van Hoogmoed, een van de kartrekkers bij Reva op het gebied van beachvolleybal.

Andere basisregels

“Het is een heel ander spelletje. Een aantal basisregels verschilt van het andere volleybal en het is fysiek enorm zwaar. Je moet veel meer doen, omdat je maar met zijn tweeën in het veld staat. En anders dan in de sporthal ben je natuurlijk ook afhankelijk van de weersomstandigheden.” Regen, wind of een laagstaande zon zijn elementen waar zaalvolleyballers geen rekening mee hoeven houden. Over die basisregels. Wat is er dan zo anders?

“In de zaal mag je de service van de tegenpartij bovenhands opvangen. Bij beach is het verplicht dat onderhands te doen. Bovendien telt ook de blokkering al mee als een contact. Bij zaalvolleybal begin je daarná pas te tellen tot het maximum van drie contacten. En het derde contact bij beach moet ook hard zijn. Zo beperk je het spelen van tactische, slimme ballen die bijvoorbeeld net achter het net vallen. Als dat wel zou mogen, zou je veel minder rally’s krijgen, anders is het ook niet te belopen.” Een beachvolleybalveld is namelijk maar een meter korter en smaller dan het veld in de zaal. Dat is dus een behoorlijk grote oppervlakte om als duo te verdedigen.

Flink wennen

Voor iedere zaalvolleyballer die het strand op stapt voor zijn of haar eerste beachsessie is dat alles flink wennen. “Maar een goede volleyballer herken je snel genoeg”, aldus Van Hoogmoed. “Die past zich gewoon heel snel aan.” De hoogte van het net is binnen en buiten gelijk, bij de heren 2.43 meter en bij de dames 2.24 meter. “Maar je moet door de andere ondergrond wel een flinke afzet hebben”, weet Van Hoogmoed uit ervaring. “In de zaal is dat makkelijker. Spelen op het zand is sowieso goed voor je ontwikkeling. Je hebt er voordeel van als je daarna de zaal weer in gaat.”

Beachvolleybal verlengt het seizoen, vertelt Bouma. “De zaalcompetitie en – trainingen lopen van september tot en met april. Daarna is de kalender verder leeg. Nu trekken we het verenigingsleven door, terwijl je toch ook veel vrijer bent. Je kunt je per wedstrijd inschrijven, je hoeft bovendien maar met zijn tweeën te zijn en ook niet eens altijd met dezelfde partner. Dat maakt het laagdrempelig. En in de zomer is er bijna elk weekeinde ergens in Nederland, zelfs in de regio, wel een toernooi.”

Derde veld

Met 55 enthousiastelingen zijn de twee velden in Gorredijk elke woensdagavond meer dan goed gevuld. Er wordt inmiddels al druk nagedacht over het invoeren van een tweede trainingsavond. Bouma: “We hebben in alle leeftijdscategorieën leden, waarbij de jeugd zelfs de grootste groep vormt. Daar zijn we trots op.”

denkt dan ook al een derde veld, eventueel in samenwerking met de buren van korfbalclub LDODK/AH Gorredijk, de rugbyers van De Wrotters en voetbalvereniging Gorredijk. “Die sporten hebben ook allemaal een beachvariant. Mogelijk dat we iets voor en met elkaar kunnen betekenen.” Reva hoopt dat de beachafdeling de hele vereniging een impuls geeft. “Het gaat sowieso goed. We hebben een lichte groei van het aantal leden, maar met beach moesten we gewoon iets doen. In Gorredijk ligt een perfecte locatie. Het zou zonde zijn als liefhebbers van beachvolleybal deze sport niet in eigen dorp kunnen beoefenen”, besluit Bouma. www.vvreva.nl

De jeugdtrainingen zijn daarom al snel opgesplitst, om het voor iedereen overzichtelijk en aantrekkelijk te houden. Maar ook bij de senioren is het al passen en meten, met twee velden. “Vooral de leden die ook meedoen aan wedstrijden, trainen het liefst in duo’s. Als je dan twaalf senioren hebt voor twee velden, is het al krap.” Bouma

WK Beachvolleybal

Nederland is deze weken gastland van het WK Beachvolleybal. De wedstrijden worden op speciale locaties gespeeld in Amsterdam, Apeldoorn, Rotterdam en Den Haag. Op de Hofvijver in Den Haag ligt een drijvend stadion, voor onder andere de finale. Het WK kan voor Reva een mooie impuls zijn, denkt Tanja Bouma. “De aandacht voor de sport neemt natuurlijk enorm toe. Dat heeft een aantrekkende werking, zeker bij goede resultaten van de Nederlanders. Het enige nadeel is dat ons seizoen er inmiddels wel zo goed als op zit.” Geïnteresseerden moeten wachten tot het voorjaar van 2016.


BONUS

BONUS

2=1

ALLE Robijn

Combineren mogelijk. Bijv. klein en krachtig color. 2 flessen a 21 wasbeurten

11.98

5.99

Berberana Dragon en Dragon Reserva

Combineren mogelijk. Bijv. Dragon 2 flessen a 0.75 liter*

6.00 AH Kipfiletblokjes 300 gr. 2 schalen. Actieprijs per kilo 5.00

3.00

2 schalen a 2 stuks naar keuze

2.75

AH Galia of cantaloupemelone Bijv. cantaloupe. 2 stuks.

Alle varianten, combineren mogelijk Bijv. citron. 2 flessen.

1.49

Knorr wereldgerechten

Alle varianten, combineren mogelijk Bijv. Mexicaanseburritos. 2 dozen.

Combineren mogelijk. Bijv. Edet Ultra soft 4-laags toiletpapier.

9.29

2.39

2.59

Fanta 1.5 liter

Alle varianten, combineren mogelijk Bijv. regular. 2 flessen.

1.78

AH Iets kruimige aardappelen 3 kilo

2 zakken. Actieprijs per kilo 0.62

Alle varianten, combineren mogelijk Bijv. Dove douchecreme deeply

2.99

1.99

3.69

2.50 Appelsientje literpakken

Alle varianten, combineren mogelijk Bijv. sinaasappel. 2 pakken.

1.25

3.18 Pepsi en 7UP 1.5 liter

Alle variante, combineren mogelijk Bijv. Pepsi MAX. 2 flessen.

5.98 Dove en Axe douche

3.99

7.38

3.56

18.58 ALLE Edet en Plenty

Vers uit onze oven. Per stuk

5.18

2.98 Spa Fruit 1.5 literflessen

5.69

AH Roomboter appeltaartje

4.78

5.50 AH Gepaneerde varkens en zigeunerschnitzels

11.38

50% KORTING

1.59

14.19 Heineken krat

24 flesjes a 0,3 liter* Max 6 kratten per klant.

9.39

5.38 ALLE Magnum

Combineren mogelijk. Bijv. Almond. 2 dozen a 4 stuks.

2.69

AANBIEDINGEN GELDIG T/M 5 JULI 2015


Sa! week 27 2015