Page 1

Vi har intervjuat Sveriges största modell i Usa, Leila Larsson. Hon vann Svenska Top Model 2026 och har nu ett fem års kontrakt med Cover Girl. Vi har låtit våra läsare ställa frågor till henne om vägen dit och livet i Usa. Här kommer några av frågorna: Vad fick dig att vilja bli modell? Ända sedan jag had varit liten har jag varit väldigt fascinerad av mode tidningar. Jag missade inte ett enda avsnitt av Top Model under tonåren. Under de åren jag kollade förändrades modet mycket. Innan behövde man i princip vara underviktig för att delta. Under den tiden ville inte mamma att jag skulle bli model eftersom hon trodde att jag skulle må dåligt av det. När modet senare ändrades började min mor gilla mode allt mer och mer. När jag var 17 år fick jag vara fotomodell hos H&M. Jag fick även vara det hos Jack & Jones. Där fick jag ha på mig mest manliga kläder. Senare skickade jag in en audition video till Svenska Top Model och de blev fascinerade av min stil och lät mig vara med. Jag gjorde mitt bästa under tävlingen och lyckades vinna. Några modellscouter hade varit med under hela tävlingen. De hade spanat på mig och lät mig åka över till Usa för att gå på audition hos Cover Girl. När jag steg in i Cover Girls kontor var jag otroligt stressad, men min audition gick ändå väldigt bra. De lät mig skriva på ett fem års kontrakt, och där är jag nu. Livet som modell i dagens samhälle är underbart. Du pratar väldigt mycket om förändringar i modet, vilka anser du har varit viktigast? Som jag sa så var det för några år sen mest krav på utseendet och vikten. Men detta förändrades. Många modell företag fick väldigt mycket kritik för deras krav på vikt. Efter den stora kritiken blev det lite skillnad. Men fortfarande var 90% av de som blev antagna till tävlingen underviktiga, och 60% var extremt underviktiga. När vårat samhälle blev allt mer och mer feministiskt började kvinnorna se allt mer manliga ut. De tjejer som sökte till att vara med i Top Model år 2020 var alla normalviktiga och visa var rätt muskulösa. Genom det blev även kraven annorlunda och nästan allt mode förändrades. Detta var det som både gjorde mig och min mamma väldigt glada. Tjejer är mer sig själva nuförtiden och styrketräning har även fått ett inflytande bland tjejer. Har du några tips till tjejer som vill bli fotomodeller? Våga var er själva! Var nöjd med ditt utseende och var ej orolig över din vikt. Att äta bra och må bra är viktigare än att se bra ut och må dåligt inombords.

Sedan frågade vi Leila om vad hon tyckte var viktigt för att hålla en bra kost/diet. Hon gav oss olika tips, här nedanför tar vi upp de viktigaste: -Ät mycket nyttigt. Grönsaker och frukt är väldigt viktig för din utveckling. -Skippa inte en enda måltid. Det är väldigt viktigt att äta tre gånger om dan för att hålla sig i form


och inte bli underviktig eller tjock. -Följ alltid tallriksmodellen! -Träna!

Hur tycker du att man ska träna? -Kör ett allt i allt pass 3 gånger i veckan där du tränar både ben, armar, mage och kondition. -Se till så att alla kroppsdelar utvecklas i samma takt. -Gå minst 30 minuter per dag. -Ge aldrig upp!

Vi tackade Leila för intervjun. När vi var klara stötte vi på Leilas pojkvän, William Gumble. William bemötte oss trevligt och lät oss ställa några frågor om hur pojkar ska äta och träna.

Har du några tips till hur pojkar borde äta och träna för att komma i god form? -Det som framförallt gäller är att kämpa. Sätt upp ett schema för varje vecka och följ alltid schemat. Träna all styrka runt 50 minuter per pass. -Ät mycket kött eller annan proteinrik mat innan du tränar dina armar och ben. När du däremot tränar magmuskler är det bra om du väntar minst 30 minuter innan du börjar träna. -Skaffa några vikter som du har hemma och lyfter då och då. Om du bara lyfter den några gånger när du sitter och kollar film eller annat ger det mycket effekt i slutänden. -Som Leila sa, ge aldrig upp. Var inte heller orolig med att fråga andra folk hur man ska göra för att utveckla muskler på bästa sättet.

Vi tackade både Leila och William efter och de önskade oss lycka till med tidningen. Ludvig Gür


Insändare: Arvid Nelson Uppskatta den jämställdheten vi uppnått men fortsätt kämpa! Jag tycker att det är viktigt att dagens unga kvinnor uppskattar den jämställdhet numera finns mellan könen. Man behöver inte gå så långt bak i tiden för att hitt a könsstereotyper som bidrog till att gamla mönster upprätthölls.

De klassiska stereotyperna för pojkar och flickor börjar redan märkas i tidig ålder, redan på vilka leksaker de leker med. Att flickor älskar att leka med barbiedockor och rosa ponnys är ett faktum för vissa, att tjejer gillar rosa och att de sitter och kammar sina dockor är ännu ett fakta. För killarna är det redan i tidig ålder att de vill leka krig och de vill ha pistoler och skjuta med för det är maskulint och riktat till den manliga stereotypen de "vill" leka med byggleksaker eftersom att kunna bygga någonting tillhör den maskulina stereotypen. Könsstereotyperna framhävs främst i färger, tjejer gillar rosa och killar gillar antingen svart eller blåa leksaker. Detta ser man när det är ett rosa pennskrin och sen är det en barbiedocka på fodralet, då vet vi ju allihopa att det är ett pennskrin för tjejer. Men om man är en pojke på 7 år, om man då vill ha det där rosa pennskrinet med rosa pennor ska man inte få det då? Tydligen inte enligt vissa företag, för just det där pennskrinet är ju för tjejer, varan är riktad till en sorts stereotyp inte till båda. Jag minns på min tid när stereotypen för just kvinnor började redan i tidig tonårsålder (2014) på sociala medier såsom Instagram eller Facebook, där oftast tjejer använder sig av en typisk "tjejpose" när de putar med läpparna och killarna ska ha ett så kallat stoneface där de ser "stenhårda" och coola ut. Det här kan man kalla "genus genom ålders och könsbunden socialisation- gör olika poser beroende på sitt kön". Det har jag minsann läst på kulturdepartamentets hemsida. Men frågan är vad händer när den här uppfattningen av killar och tjejer rubbas, att killar börjar leka med dockor och köper rosa pennskrin, hur kommer människor reagera då?, tänkte man redan då.

Idag 2027 lever vi i ett mer könsneutralt samhälle. Om en pojke på 7 år vill ha ett rosa pennskrin så är det okej för honom att ha det. De som inte tycker är låsta till det förflutna, och har svårt att omfattna det samhälle som vi lever i idag. Det problemet stöter vi på än idag i vårt nyanserade och accepterande samhälle. Jag är den typen av människa som accepterar och välkomnar de nya livsstilarna, jag kommer ihåg när det blev officiellt att könsstereotyperna splittrades mer och mer när kvinnor och män vågade vara sig själva och visa vad just de ville vara och uppfattas som.


Jag minns själv när jag var barn och tyckte om rosa, men det var inte acceptabelt som kille att tycka om rosa för det gör ju tjejer! Den här möjligheten de unga barnen av en ny generation som har det lättare för sig att uttrycka vad de känner utan att bli retade för att de gillar något som är stämplat till de andra könet. Nu till den andra viktiga saken jag vill säga, kvinnor har fortfarande det svårare i arbetsbranschen än vad männen har, det är såklart bättre nu än vad det var på 1914-talet när 1:a världskriget startade. Inte förrän då märkte man att man kunde utnyttja kvinnorna till arbete till fabrikerna. Det var som en stor upptäckt, medan männen var och krigade så jobbade kvinnorna i fabrikerna och de klippte sitt hår kort för att inte kunna skada sig i maskinerna. Sedan uppskattades kvinnan som arbetsvillig mer och mer. Nu idag kan vi tacka våra politiker för att de har lyft jämställdheten mellan kvinnor och män, så vi är alla lika. Bara för 10 år sen fanns det bara en bråkdel kvinnliga chefer om man jämförde med hur många manliga chefer det fanns. Men idag är det mera jämställt , så det här riktar jag till alla er unga kvinnor där ute som är osäkra på om ni har lika stor chans att komma långt inom ett företag så ska ni veta att ni har lika stor chans som resten av arbetarna män som kvinnor!

Mvh Anonym jämställdhetskämpe.

Ny fil  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you