Issuu on Google+

-1-


CHAPTERS

AN EMPTY VESSEL

Savannah Music Conservatory

An empty vessel. Everything is an empty vessel that fills over time with thoughts and ideas. It is shaped into a form that defines the space and surrounding.

East River St., Savannah, Georgia

I was first made aware of architecture in the form of words and literature. My approach to deisgn is commenced with a literary, poetic statement, that begins to describe the goal and vision for the architecture. Architecture is not a singular entity, but a combination of many parts and ideas. Each project is composed using a triad of knowledge.

Kashfia Mariam Flagship Store Soho, New York

Architecture was first introduced to me in the form of a path, marked with trees, with the sound of water as a guide...

Biblioteca Di Compagni Piazza Della Rotunda, Rome, Italy

Reading Room in a Park Forsyth Park, Savannah, Georgia

The Casey House Urban Location

Digital Visualization

Parametric Design and Generative Modeling

My Mind

Through Visual Design

-2-


The dirt path ahead is cleared of trees. The terra-cotta sand feels smooth against the grainy rocks that lay folded in it. The winding passage creates a sense of uncertainty as you take every new turn. The unknown bends full of sweet smelling sand and wet leaves builds the anticipation in your stomach. Each step brings you closer to the beginning of the journey and treasure ahead. The melodious bird chirping swirl around you like a whirlwind of music. The patter of the dew drops, mingled with the howl of the wind rushing through the small paths between the vines, branches, and tree trunks.

keeping you still connected to the nature around you even as you take that first step into the house.   The interior is a mixture of natural elements such as wood and stone enhanced with glass and steel. Each part combined through a scrupulous process. Not a single piece left unsettled, or out of place. The furniture, like the exterior, is built to suite its surroundings. Paintings organized to catch the rising rays of the sun, sculptures allocated to capture the glint of reflecting light from the windows and water.  

You walk through the woodland path; the sound of the waterfall is what you hear first. The falling water composes a rhythmic feeling that ripples through your veins. It feels like nervous streaks passing through you as each step brings you closer and closer. Your heart starts to beat faster with anticipation of that last turn around the upcoming final bend. Pausing, you take a deep breath before stepping out into the light, and taking in the sight before you. A work of art, a sculpture, a masterpiece - that is what you see in front of you.   A simple yet meticulous composition of blocks placed one on top of the other and fitted in to place like a three dimensional puzzle. Each stone like a puzzle piece, selected, carved, cut, and placed perfectly next to each other. A harmonious composition of stone work used to create a unity between the stone and its surrounding natural elements. The smell of the stone reaches you like a fresh smell, such as the wet ground and moist air. A stone monument which looks like it has been uprooted from the depths of earth. The route leading you to the entrance is stone paved,

The sound of the water can be followed to the various corners of the house. Yet it is the single room to the side of the house with three glassed walls. As you step towards the main large stretch of window, the view from above allows you to see the water that flows from underneath and out of the house below. The house is built on a waterfall.

-3-

And so it begins...


Savannah Music Conservatory

FOURTH FLOOR 1. Back Stage Service Room 2. Auditorium Seating Below 3. Balcony Seating 4. Sound and Illumination Room 5. Opening to Main Lobby a. Egress Stairs b. HVAC Rooms/Units

East River St., Savannah, Georgia Comprehensive Studio Spring 2013

The Conservatory is a place for learning, producing, and performing music. The design addresses this by combing the elements of [Music | Body| Architecture]. The body is the object for making music, therefore the musculatory compression and tension if transposed formally and literally into an architectural construct. The academic program is rigid and organized, reflecting the structure of music. The auditorium space is an organic space emulating the body in the act of making music.

1 b

2

3

4

5

a

THIRD FLOOR

Conceptual Study of Program & Space [Above] Mixed Media

1. Auditorium Stage 2. Auditorium Seating 3. Box Office 4. Main Lobby from Bay Street 5. Storage Room 6. Administration 7. Faculty Room 8. Processional Staircase 9. Library

Bay St. Level

b

5 1

2

3

6

7

9

4

b a

8 a

SECOND FLOOR 1. Green Room 2. Private Practice Rooms 3. Rehearsal Space 4. Instrument Room 5. Music Studios 6. Recording Studio 7. Black Box Top 8. Studio Space 9. Practice Rooms

8

9

Factors Walk

b

a

1

1

2

2

1

2

3

4

5

5

5

6

7

b a

FIRST FLOOR

Concept : Musculature Movement [Above] Mixed Media on Mylar and Canvas

Contextual Plan 1” = 50’ 0”

1. Mechanical and Service 2. Retail 3. Cafe 4. Retail 5. Storage 6. Music Studios 7. Processional Staircase 8. Black Box C. Service Elevator

[Concept & Design]

-4-

b c

3

4

5

6

6

6

8

b a

7

a

River St.


PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

[Muscle | Movement | Experience] PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

[Above] Acoustical and Siteline study of Auditorium [Right] Detail Section Study through Auditorium exploring structural compostion of acoustical treatment.

Musculatory Abstraction resulting in the formal development of acoustical treatment of auditorium

Longitudinal Section

[Acoustical Analysis and Design]

-5-


Pre finished Aluminum Coping Metal Profile

[A]

Gypsum Board

Continuous Cleat

Vapor Barrier

Anchor Plate on top of Structural member

Exterior Insulation Corten Steel Panel Steel Stud Support

Interior Wall Base Flashing

Primary Z-Girt [Metal Cladding Support System]

Overlapping Flashing Seams

Wear Coarse Layer

Concrete Panel Support System

Drainage Layer

Primary Anchor Bolt Galvanized Hat Channel Steel Extension Arm PIN wrapped in Plastic Sleeve

Rubber Roofing Membrane Gypsum Board Rigid Foam Insulation

Pre-Cast Concrete Panel

Vapor Barrier

Air Cavity

Over Poured Concrete Slab on Composite Metal Decking

Vapor Pervious Moisture Resistant Foil

HVAC Unit [Below]

Detailed Wall Section

[A]

Galvanized Steel Furring Caulking

Cant Strip

[B]

Metal Gauge Stud Framing

[B]

[Roof Detail]

North Elevation [River Street]

[Acoustical Analysis and Design]

-6-

[Exterior Wall Stone and Corten Steel Panel Detail]

2 Layer Gypsum Board [Acoustical Treatment] Interior Wall Finish


[AUDITORIUM SPACE] -7-


Kashfia Mariam Flagship Store Soho, New York Architecture Studio III Spring 2012

[SKIN

AND

A D ECONSTRUC T I VIST EXPLOR AT I ON OF [FA SHION | FUR NIT UR E| ARC H IT EC T UR E]

BONES]

I am on open display Viewed from decreed angles People mill around me Cameras flash, lights flicker Enveloped in translucency Surfaced with texture Stark in the daylight Enlightened at night I stand alone Wanted, and needed Enticing you to come closer To reflect, To decide, To buy. Fashion, Furniture, Architecture Deconstructing everything And the glamour of luxury

The objective of this project was a collaborative exploration and transformation of multiple design mediums into architecture. A senior fashion line, by fashion designer Kashfia Mariam, is transformed into a piece of furniture, that is then further translated into an architectural form. [Left] Collage of Fashion piece on architectural facade treatment. [Right] Building Design Model

[Narrative & Concept]

-8-


Folding | A form of shape produced by the gentle draping of a loose, full garment of piece of cloth. Bending something flexible and relatively flat over on itself so that one part of it covers another. Layering | The process of overlaying and overlapping one piece of clothing on top of the another.

[Between the Layers of Pleated Structure]

[Above] K.M Senior Fashion Line by Kashfia Mariam

Pleating | A fold in cloth made by doubling the material upon itself and then pressing or stitching it in to place.

[ FA S H I O N ]

[FURNITURE]

De constructivism and Fashion afforded designers a move away from the singular idea of functionality, where the primitive purpose ‘to clothe’ is distorted to present new and various functions. The designer uses overlaying and geometric formation of carbonate crystallization to design a very linear, and symmetrical collection.

CENTROSYMMETRICAL COLLECTION DESIGNER KASHFIA MARIAM CONTEMPORARY MINIMALISM | REDEFINING ELEGANT SOPHISTICATION

[Fashion to Furniture]

-9-


[Manhattan City Plan with Site]

Luxury Retail in SoHo

[Site Plan]

1.Emporio Armani 2. Tommy 3. Coach 4. Lacoste 5. Chanel Boutique 6. Club Monaco 7. Armani Casa 8. Longchamp 9. Hugo Boss

10. Mont Blanc 11. Louis Vuitton 12. Tumi 13. Espirit 14. Prada 15. Hugo

[Context and Site Study]

- 10 -

[PLEATING FASHION IN TO THE URBAN FABRIC OF MANHATTAN THROUGH DECONSTRUCTIVISM] Deconstructive Crystallization of Lower, Middle, and Upper Manhattan to derive structural grids. [Above] Structural Derivation and System Diagram


Greene St Spring St.

Tertiary Structure

Greene St Spring St.

Perforated Polycarbonate Perforated folded metal plates Steel floor joists

Greene St Spring St. Secondary Structure Wide flange beams

Primary Structure Wide flange column

[Structure & Design]

- 11 -


[Deconstructed Interior Perspective] Photo Collage of Model on Perforated Mylar

- 12 -


Biblioteca Di Compagni Piazza Della Rotunda, Rome, Italy Architectural Studio I, Fall 2011

The Bibliotheca De Mi Compagni, a library for my peers, explores the concepts of proportionality, while affording individual reading spaces that represent my studio companions. Each space was comprised of looking into the proportional physiology of my studio peers and the existing geometrical components of the site.

The streets are bustling with people, noise, and the bitter sweet aroma of ground coffee and baked pastries. Towering on either side are buildings, timelessly aged with existence and living. Light filters from above, framed by the uneven, jagged edges of balconies and roof tops. A passing motorini brings my mind back to the streets ahead of me, winding and bending into countless paths, and various openings. The stoned walkway shifts with each step taken to the lit up piazza beyond. Light streams through the open piazza, people milling around the gargoyle faced fountain. Conversation masked by the splashing water, as the Pantheon, strong and aged, stands facing the day to day lives before it.

GENIUS

LOCI

‘SPIRIT

OF

THE

PLACE’ [Reading | Proportion | Architecture ]

Ink and Watercolor on Canvas

[Narrative & Concept]

- 13 -


Located in the Piazza Della Rotunda, facing the Pantheon, the site affords its users a rich social and historical background. The sharp angles and joints of buildings are softened by the touch of light, and characterized by the shadows that dance through the form. A direct link is establish from the Library, to the Pantheon and piazza fountain, by aligning them along the unifying central axis - thus emphasizing the importance of the library as a public congregational space. [Left] Site Dimensions and Axial line through site from Pantheon. [Top Left & Right] Regualting Lines from exisiting piattza and courtayards onto Site with Conceptual Layout Studies. [Right] Conceptual Elevation and Form

[Site Study]

- 14 -


C

B

C

B

C D

C C

C

C

C B

B

C D

B C

A. Main Entry B. Public Library Space C. Private Reading Room D. Out Door Space Site Location

C

C

C

D

C A

C

First Floor Plan

C

Second Floor Plan

C

Third Floor Plan

The private reading rooms were situated along the perimeter, to ensure that all users had a direct visual link to the outside world - thus connecting them to the public.

South Elevation

North Elevation

East Elevation

[Design Plans & Elevations]

- 15 -

C

C

B

West Elevation


ALL ROADS INDEED LEAD TO ROME, BUT THEIRS ALSO IS A MORE MYSTICAL DESTINATION, SOME BOURNE OF WHICH NO TRAVELER KNOWS THE NAME, SOME CITY, THEY ALL SEEM TO HINT, EVEN MORE ETERNAL. - RICHARD LE GALLIENNE

- 16 -


Reading Room in a Park Forsyth Park, Savannah, Georgia Architectural Studio I, Fall 2011 Reading is Me. Words, an extension of the mind. Depictions of the abstract and concrete, ideas and images whirl around through an endless, mindful black hole. This is my Place. Through the path the sound of water, the view of the sky, connected to the earth through the tree tops, the voices of people, faint yet alive. The wind allowed to wander freely.

How do you design an architecture for yourself, that represents you? The mind is a box waiting to be broken from the conformity of the surrounding environments, only to be able to fit into the existing environment. The Reading Room was the first introductory project going into studio, aiming to design a reading space catering to the users physical and mental needs, using the park as a creative oasis.

[Left] Watercolor and Ink [Right] Water Color on Mylar | Hot Glue Over Lay on Watercolor Texture

[Narrative & Concept]

- 17 -


[Above] Mixed Media | Ink on Mylar | Watercolor Overlay | Hot Glue on Concrete Texture

The established location for the reading room was the northwestern side of the park. Nestled under the canopy of oaks, with light piercing through openings, and the sound of water and wind trickling through the leaves. Visitors through the park and verbally and visually muffled through the foliage, affording the reader privacy. Conforming to the user, the reading base molds to the contours of the reader as they lay back, further affording them a view of the tree tops and endless sky through a singular slit opening.

[Left]Design Location on Site [Above - Diagram] Understanding site constraints

[Site & Design]

- 18 -


Program Study The Casey House was designed for artist, and student architect, Casey McPeters. The design was based on concepts formed through the visual and auditory senses and artistic preferences of the artist. The concept explored the notion of fluidity through spaces, and how they are connected.

The Casey House

Form & Spatial Studies

Urban Location

Spatial Studies Ink and Watercolor

Spatial Working Models

[Conceptual Design]

- 19 -


An artists mind, complex in its own way, consists of a variety of paths leading to numerous, or one single idea. Why then, should the spaces they live in, and move through not be more fluid, in order to help the mind filter through a variety of design paths?

[Design and Model]

- 20 -


Digital Visualization

Parametric Design and Generative Modeling

Weaving strategy as an element of parametric design in relation to surface/form and structure.

- 21 -


My Mind

Through Visual Design | The Idea Embodied | Transfer and Ink on Canvas. Mylar Transfer Overlay

|Gradient | Ink on Bristol

- 22 -


Brick wall

Grass

Road

| Walking Through Spaces | Transfer, Collage and Mylar overlay on Water Colour Paper

[Left] | Practice room | Red pencil drawing on trace paper, digital overlay of concrete ink print

[Right] | Walking men in space 2 | Collage, Transfer and Crackle Medium on Canvas

- 23 -

Grass

Water



Saara Jazeel Portfolio