Page 1

PORTFOLIO RANIA YOUSIF


TABLE OF CONTENTS


01

02

DR. AND MRS. ROGER’S LAKE HOUSE

CARLOS SANTANA “EVIL WAYS” BEDROOM SUITE

HORTON’S MID CENTURY MARVEL RESIDENCE

TRANSITIONAL HOME LIGHTING DESIGN

PG. 04—06

PG. 07—10

PG. 11—XX

PG. XX—XX

05

06

03

07

04

08

NETZERO & ASSOCIATES INTERNET FIRM

RA’EN’DE ASIAN CUISINE

CHARLES EVANS PROJECTS

AUTISTIC DEVELOPMENTAL CENTER

PG. XX—XX

PG. XX—XX

PG. XX—XX

PG. XX—XX


01

DR. AND MRS. ROGER’S LAKE HOUSE

PROBLEM: Design the interiors for Dr. and Mrs. Rogers who have retired and sold their dental practice. They will spend long weekends at this home with the plan to eventually move here permanently. Because of this their new home must have handicapped accessible hallways and traffic flow patterns.

YEAR: FALL 2010 TOOLS: Hand drafting in graphite pencil and ink, black and white hand rendering in graphite pencil and ink.


01

DR. AND MRS. ROGER’S LAKE HOUSE— ACCESSIBLE RESIDENTIAL DESIGN

DESIGN SOLUTION: WITH ITS OPEN LAYOUT AND SINGLE-FLOOR PLAN, DR. AND MRS. ROGER’S RESIDENTIAL DESIGN WILL ACCOMMODATE A WIDE RANGE OF INDIVIDUAL PREFERENCES AND ABILITIES; A DESIGN FOR AGING IN PLACE. THE APPROACH TO THIS SOLUTION WAS TO DESIGN PRODUCTS AND ENVIRONMENTS TO BE AS USABLE AS POSSIBLE REGARDLESS OF AGE, ABILITY OR SITUATION. FOR EXAMPLE, THE KITCHEN HAS FOUR DIFFERENT COUNTER HEIGHTS, A SIDEOPENING OVEN, SMART CABINETS AND NO OBSTRUCTIONS IN FRONT OF THE SINK.


01

DR. AND MRS. ROGER’S LAKE HOUSE— ACCESSIBLE RESIDENTIAL DESIGN


01

DR. AND MRS. ROGER’S LAKE HOUSE— ACCESSIBLE RESIDENTIAL DESIGN


02

CARLOS SANTANA BEDROOM SUITE

PROBLEM: The goal of this project is to provide experience at developing a concept derived from a musical inspiration, Carlos Santana’s evil ways. Identify and gather relevant information necessary for the development of a design and create an innovative solution.

YEAR: FALL 2012 TOOLS: AutoCAD 2012, Publisher, In-Design, Power Point


02

CARLOS SANTANA BEDROOM SUITE — RESIDENTIAL DESIGN

DESIGN SOLUTION: TRANSFORMING CARLOS SANTANA’S SUITE TO RELAY THE FREE FEELING DERIVED FROM HIS HIT “EVIL WAYS.” BASED ON THIS SPECIFIC SONG THE CREATION WAS DESIGNED AS AN INSPIRATION TO THIS PIECE. SANTANA’S STAR ARRIVED IN THE LATE 1960’S WHEN HE EMERGED ONTO THE GLOBAL STAGE WITH AN EPIC SET AT THE WOODSTOCK FESTIVAL IN 1969; INTRODUCING SANTANA’S FIRST TOP HIT “EVIL WAYS.” DURING THIS SAME TIME IN THE WORLD OF DESIGN MID-CENTURY MODERN TOOK OVER AN ERA OF STYLE.


02

CARLOS SANTANA BEDROOM SUITE — RESIDENTIAL DESIGN

DESIGN SOLUTION: THE STYLE OF FURNITURE THROUGHOUT THE SPACE WILL BE UNIQUE IN THAT IT IS LARGELY DRIVEN BY INNOVATIVE MASS-PRODUCED FURNITURE AND ACCENTS. THE SPACE WILL CONSIST OF HOUSEHOLD NAME DESIGNERS LIKE CHARLES AND RAY EAMES THAT WILL BE STAGED IN SPECIFIC AREAS. FURNISHINGS AND CHAIRS WITH STRIKING FORM WILL BE DISPLAYED BY MAKING THEM CENTERPIECES OF AN OTHERWISE SIMPLE ROOM. IN THE END WHEN YOU LOOK AT THIS SPACE AS A WHOLE YOU WILL SEE A UNIFIED CONCEPT.


02

CARLOS SANTANA BEDROOM SUITE — RESIDENTIAL DESIGN

GLASS WALL | CURVED RENDERING As a folding system, it is designed to provide an opening glass wall up to 43' wide. With additional paired panels, the width can be virtually unlimited. Consisting of lever handles on both sides, a Schlage compatible lockset, lockable latch, deadbolt and rods at the top and the bottom. After turn of key or thumbturn, depression of handles withdraws latch, lifting of engages rods and turn of key or thumbturn engages deadbolt and locks. Top mounting. Wall Design | Straight, open corner, combination, segmented, curved. NanaWall folding system range from $600 to $1,600 per lineal foot.


03

HORTON’S MID-CENTURY MARVEL

PROBLEM: The purpose of this project is to apply knowledge of AutoCAD to a professional real life project. Amanda Horton has recently moved into a modern house and is in the process of a complete demolition and remodel. She is wanting an open floor plan and a theme that is stickily MidCentury Modern.

YEAR: SPRING 2012 TOOLS: AutoCAD 2012, Publisher


03

HORTON’S MID CENTURY MARVEL — RESIDENTIAL DESIGN

DESIGN SOLUTION: LINES DEFINE THE SPACE AND THEY DO MORE THAN DEFINE THE PHYSICAL SPACE AND SUGGEST VARIOUS QUALITIES. THE CURVED AND ORGANIC LINES USED, AS THE CLIENT REQUESTED, DENOTES FREEDOM, SOFTNESS AND SENDUALITY. BECAUSE THE HOME IS A MID CENTURY MODERN DESIGN, YOU WILL FIND THAT THE ROOMS ARE RECTILINEAR. TO RELIEVE THE REPETITION OF SQUARES AND RECTANGLES, A DIAGONAL HALLWAY WAS PLACED IN THE MASTER AND THROUGHOUT THE SECOND FLOOR.


03

HORTON’S MID CENTURY MARVEL — RESIDENTIAL DESIGN

DESIGN SOLUTION: THE KITCHEN’S LAMINATED ISLAND IS INSPIRED BY A 1950’S EAMES TABLE. THE STAINLESS STEEL COUNTERTOPS AND APPLIANCES, ON THE OTHER HAND, DRAW ON THE INDUSTRIALIZATION OF THE PERIOD. TO WARM UP THE ELEMENTS OF THE INDUSTRIAL LOOK WE VISUALLY SOFTEN THE ROOM WITH BRAZILIAN CHERRY FLOORING. THE RIGHT MATERIAL CAN ENHANCE THE COLOR SCHEME AND THE OVERALL LOOK OF THE ROOM, AND FLOORING PROVIDES A UNIQUE TACTILE COMPONENT TO THE DESIGN.


03

HORTON’S MID CENTURY MARVEL — RESIDENTIAL DESIGN


03

HORTON’S MID CENTURY MARVEL — RESIDENTIAL DESIGN


04

TRANSITIONAL HOME LIGHTING DESIGN

PROBLEM: Using an existing project that includes a floor plan, furniture plan, and finish selections, develop a lighting design that applies appropriate lighting elements to accommodate the functions and spaces represented. The purpose of the project is to gain experience at developing a lighting design that integrates all components of a space – space planning, finish selection and furniture arrangement.

YEAR: SPRING 2013 TOOLS: AutoCAD 2013, Revit 2013, Publisher, Power Point


04

TRANSITIONAL HOME LIGHTING DESIGN — RESIDENTIAL DESIGN

DESIGN SOLUTION: A TRANSITIONAL HOME IS DEFINED BY A FLOOR PLAN THAT COMBINES TRADITIONAL AND CONTEMPORARY LAYOUTS. THE PLAN FOCUSES ON LARGE, OPEN SPACES THAT FLOW INTO ONE ANOTHER . IN THIS TRANSITIONAL HOME THE LIGHTING WAS CHOSEN AND PLACED TO CREATE A MARRIAGE OF TRADITIONAL AND MODERN THROUGH SIMPLE LINES, NEUTRAL COLORS AND WARM LIGHTS. THE DESIGN REFLECTS TO AID IN COOKING, CRITICAL SEEING, EATING AND ENTERTAINING WITH BOTH CEILING MATERIAL AND LIGHTING.


04

TRANSITIONAL HOME LIGHTING DESIGN — RESIDENTIAL DESIGN

DESIGN SOLUTION: A LIGHTING PLAN PLAYS A MAJOR ROLE IN ANY WELL DESIGNED HOME. NOT ONLY IS A WELL-LIGHTED HOUSE SAFER AND MORE FUNCTIONAL, IT ALSO SHOWS OFF COLORS, FORMS, AND TEXTURES TO THE BEST ADVANTAGE. THE TRANSITIONAL HOME PLAN WILL INCLUDE THE AVAILABLE NATURAL LIGHT AT DIFFERENT TIMES OF THE DAY AND THE MANY DIFFERENT TYPES OF ARTIFICIAL LIGHTS. THE LIGHTING WILL ONLY USE A FEW CONSISTENT STYLES THROUGHOUT THE HOME AND TIMELESS PIECES AS FOCAL POINTS.


04

TRANSITIONAL HOME LIGHTING DESIGN — RESIDENTIAL DESIGN


04

TRANSITIONAL HOME LIGHTING DESIGN — RESIDENTIAL DESIGN


05

NETZERO & ASSOCIATES INTERNET FIRM PROBLEM: The client, a small internet based company, has recently leased an office suite in a multi-story office building with an elevator bank and restrooms to service each floor. To keep communication between the employees consistent and clear within the suite, the client wants an open office plan with a limited amount of walls, which can be added as needed.

YEAR: SPRING 2013 TOOLS: AutoCAD 2013, Publisher


05

NETZERO AND ASSOCIATED INTERNET FIRM — COMMERCIAL DESIGN

DESIGN SOLUTION: INCORPORATION OF FLEXIBILITY & FUNCTION ALLOWS THE WORKSPACES TO LOOK ATTRACTIVE WHILE BEING COMPLETELY EFFICIENT. BECAUSE THE PANEL SEGMENTS WERE ASKED TO BE DIFFERENT HEIGHTS, THIS WAS USED TO AN ADVANTAGE SO THE OFFICE LOOKS AS IF IT HAS STAGGERING WALL HEIGHTS AND LIGHTENS UP THE BOXY FEEL OF THE SPACE AND FURNITURE. THE SPACE WILL HAVE AN ARCHITECTURAL FEEL OF SUBSTANTIAL OFFICE WORKSTATIONS CONSISTING OF EXCELLENT ACOUSTICAL PROPERTIES.


05

NETZERO AND ASSOCIATED INTERNET FIRM — COMMERCIAL DESIGN

DESIGN SOLUTION: THE SPACE WILL BE DESIGNED WITH BOTH FREE STANDING COMPONENTS AND TRADITIONAL PANEL SUPPORTED UNITS TO PROVIDE FLEXIBILITY AND FUNCTION FOR THE WORKPLACE TASKS. THE VERTICAL SURFACE FINISHES ON ALL PANELS WILL HAVE A FLAME SPREAD INDEX OF 25 OR LESS TO MEET CODES. USE OF ACOUSTICAL PANELS WILL IMPROVE SOUND ABSORPTION. AN ACOUSTICAL CEILING & CARPET WILL ALSO HELP TO ABSORB SOUND.


05

NETZERO AND ASSOCIATED INTERNET FIRM — COMMERCIAL DESIGN


06

RA’EN’DE ASIAN CUISINE

PROBLEM: The client has recently leased a portion of the third floor in Tate University Foundation Building. The Client wants an upscale dining experience within a space since this space will cater mostly alumni and potential donors of the University. The Space and project consists of main dining facilities, exterior dining, and kitchen support spaces.

YEAR: SPRING 2013 TOOLS: Revit 2013, Publisher


06

RA’EN’DE ASIAN CUISINE– COMMERCIAL DESIGN

DESIGN SOLUTION: THIS IS AN UPSCALE ASIAN RESTAURANT FOR THE DIVERSE STUDENT POPULATION, ALUMNI AND POTENTIAL DONORS OF TATE UNIVERSITY. THE RESTAURANT REFLECTS AN ASIAN DECOR USING BOLD RED, SUBTLE GOLD, AND HEAVILY GRAINED VENEERS. THE FURNITURE IS MODERN AND COMFORTABLE ENCOURAGING PATRONS TO STAY AND ENJOY THE SPACE. THIS VENUE WILL TAKE YOU ON A JOURNEY THROUGH A CONTINENT OF CAPTIVATING CUISINE AND THE DECOR SERVES AS A BACKDROP FOR AN EVENT TO REMEMBER.


06

RA’EN’DE ASIAN CUISINE– COMMERCIAL DESIGN

Ra’en’de furniture & Finishes

Ra’en’de Furniture & Finishes

Tate University is located in a suburb of Los Angeles, California. The concept, furnishings, and finishes reflect the surrounding areas.


07

CHARLES EVANS STUDIO

PROBLEM: Every semester, a small group of qualified and hand picked students come together to provide interior design services to the community. Charles Evans Studio is supervised by NCIDQ-certified professor Valerie Settles, and is known by its clients for producing the caliber of work one would expect from a seasoned design firm. Charles Evans Studio delivers professional-quality design work.

YEAR: FALL 2013 TOOLS: AutoCAD 2013


07

CHARLES EVANS STUDIO—D&H TRADING POST COMMERCIAL DESIGN

DESIGN SOLUTION: THE INTERIOR REMODEL OF THE D&H TRADING POST IN DOWNTOWN PERRY, OKLAHOMA WILL SEND SHOPPERS BACK TO THE TURN OF THE CENTURY WHEN MERCANTILE STORES WERE A STAPLE TO THE TOWN. THEY WERE SEEN AS A GATHERING PLACE AND WERE ESSENTIAL TO EVERYDAY LIFE. D&H WILL AIM TO BRING THAT FEELING BACK INTO THEIR STORE BY INCORPORATING AUTHENTIC ELEMENTS TO THE SPACE IN A WAY THAT IS AESTHETICALLY PLEASING AND UPDATED TO CURRENT STANDARDS THE DESIGN OF TURN OF THE CENTURY MERCANTILE STORES IS EASILY IDENTIFIABLE TO THE PUBLIC, WITH ITS USE OF WOOD FINISHES, AND EXTENSIVE AMOUNT OF SHELVING TO DISPLAY A MYRIAD OF ITEMS FOR SALE. BY USING THE SAME ELEMENTS IN D&H, THE STORE WILL PAY TRIBUTE TO ITS HISTORY. THE INCLUSION OF CUSTOM PIECES THROUGHOUT THE SPACE HELPS CATER TO THE SPECIFIC NEEDS OF THE TRADING POST, SHOWCASING THE VARIETY OF MERCHANDISE THAT RANGES FROM JEWELRY TO GUNS, WHILE BEING COST EFFECTIVE.


07

CHARLES EVANS STUDIO—TROTTER RESIDENTIAL DESIGN

DESIGN SOLUTION: THE CONCEPT FOR THE TROTTER MASTER BATH REMODEL IS A MODERN SPA RETREAT. AN UPDATED COLOR PALETTE IN GREENS, BLUES, GRAYS AND BROWN, ALONG WITH STREAMLINED FAUCETS AND SLEEK WHITE PLUMBING FIXTURES, NEW COUNTERTOPS, AND FRESH TILE DESIGNS IN THE BACKSPLASH, SHOWER, BATHTUB, AND FLOOR AREAS WILL HELP TO BRING THE SOOTHING FEEL OF A SPA ENVIRONMENT TO THE TROTTER’S MASTER BATH. NEW MODERN LIGHT FIXTURES WILL ADD AMBIANCE AND A TOUCH OF GLAMOUR TO THE SPACE. THE FLOOR PLAN WILL ALSO BE REDESIGNED TO SWITCH THE PLACEMENT OF THE BATHTUB AND SHOWER AREAS, CREATING A MORE FUNCTIONAL LAYOUT FOR EVERYDAY USE, AS WELL AS A MORE PRIVATE AREA FOR THE BATHTUB. CABINETRY WILL ALSO BE SIMPLIFIED TO A MORE STREAMLINED, CLEAN DESIGN THAT COMPLETES THE FEEL OF THE MODERN SPA RETREAT. THESE UPDATED FEATURES, ALONG WITH THE REDESIGNED FLOOR PLAN WILL CREATE A FUNCTIONAL, SOOTHING ENVIRONMENT FOR MORNING ROUTINES, AS WELL AS A RELAXING EVENING BATH WITH A GLASS OF WINE.


07

CHARLES EVANS STUDIO—RED EARTH COMMERCIAL DESIGN

DESIGN SOLUTION: THE CONCEPT FOR RED EARTH D’SIGNS IS A RUSTIC INDUSTRIAL DESIGN. USING THE INSPIRATION OF THE BUSINESS’S NAME, COMBINED WITH THE INDUSTRIAL NATURE OF THE SERVICES THEY PROVIDE. THIS CONCEPT CONTINUES THE THEME CONTAINED WITHIN THE BUILDING, AND BRINGS A FRESH, RELEVANT DESIGN AESTHETIC TO THIS TURN-OF-THE CENTURY STOREFRONT. USING AN UPDATED COLOR PALETTE CONTAINING SHADES OF RUST, TERRA COTTA, CREAM AND A NEUTRAL GRAY HELPS TRANSFORM THE SPACE AND ADD A SPLASH OF COLOR TO THE SEPARATION WALL. NEW RETAIL FIXTURES IN THE FRONT AREA OF THE STORE WILL BRING CONTINUITY TO THE SPACE, WHILE ADDING EASE FOR CLEANING AND DISPLAYING MERCHANDISE. UPDATED STORAGE FIXTURES, DESKS, AND CUSTOM SHELVING WILL HELP TO ORGANIZE THE BACK AREA OF THE BUILDING, HELPING TO ELIMINATE CLUTTER AND LET PROJECTS PROCEED WITH EASE. TRANSFORMING THE INTERIOR OF RED EARTH D’SIGNS WILL ALLOW THE BUSINESS TO SUCCEED WITH ITS CUSTOMER SERVICE GOALS, AND GIVE CUSTOMERS AND EMPLOYEES A GREAT PLACE TO CONDUCT DAILY BUSINESS.


07

CHARLES EVANS STUDIO—RED EARTH COMMERCIAL DESIGN


07

CHARLES EVANS STUDIO— RED EARTH COMMERCIAL DESIGN


08

AUTISTIC DEVELOPMENTAL CENTER THESIS PROBLEM:

Children with Autism require higher levels of direct interaction with trained individuals as part of their natural development. Since autism is on the rise, it has been a priority to five these children the attention necessary for their growth. Community knowledge of this type of condition would benefit the lives of these children and enrich the community as a whole. The cam-pus will reside next to the town high school which would allow for opportunities for the two schools to work together towards a common goal. The friendships and relationships which have the potential to form could affect the lives of these children for good. The design of the individual building within the campus will need to serve both independently and dependably on its surroundings. While it must interact with the campus and community around, it must also allow for intimate spaces which promote the attention necessary in the child's search for their identity. While the site plays a major role in the seclusion and filtration of the environment around, the challenge is creating an architecturally appealing building which can have a profound influence on the education of the child and parents.

YEAR:

FALL 2013

TOOLS:

Revit 2013, AutoCAD 2013, Publisher


08

AUTISTIC DEVELOPMENTAL CENTER — THESIS COMMERCIAL DESIGN

DESIGN SOLUTION: FUNDAMENTALLY, THE INTENT OF THIS PROPOSAL IS TO CREATE AND DESIGN A DEVELOPMENTAL LEARNING FACILITY. THE EDUCATION AND DEVELOPMENT OF THESE STUDENTS IS CRUCIAL WITHIN THE COMMUNITY AND MANY STUDENTS ARE SUFFERING DUE TO A LACK OF ATTENTION AND SUPPORT. BY INTRODUCING A FACILITY WITHIN THE FACILITY FOR AUTISTIC STUDENTS WILL RECEIVE THE ONE-ON-ONE ATTENTION THEY REQUIRE FOR THEIR HEALTHY AND NATURAL PROGRESSION. THE COMMUNITY IS AN IMPORTANT FACTOR IN THE STUDENTS LIVES. A FACILITY THAT ALLOWS FOR AN INTIMATE ENVIRONMENT FOR LEARNING, WHILE STILL PROMOTING SPACES SPECIFICALLY FOR PUBLIC USE IS THE MAIN HOPE FOR THIS PROJECT. OTHER ELEMENTS WHICH WILL BE STUDIES ARE THE USE OF SPACE, STRUCTURE, LIGHT, COLOR AND NATURE TO PROVIDE FOR A RICH ENVIRONMENT CONDUCIVE TO THEIR LEARNING AND EDUCATION.


08

AUTISTIC DEVELOPMENTAL CENTER — THESIS COMMERCIAL DESIGN


08

AUTISTIC DEVELOPMENTAL CENTER — THESIS COMMERCIAL DESIGN


08

AUTISTIC DEVELOPMENTAL CENTER — THESIS COMMERCIAL DESIGN


08

AUTISTIC DEVELOPMENTAL CENTER — THESIS COMMERCIAL DESIGN


08

AUTISTIC DEVELOPMENTAL CENTER — THESIS COMMERCIAL DESIGN


08

AUTISTIC DEVELOPMENTAL CENTER — THESIS COMMERCIAL DESIGN


08

AUTISTIC DEVELOPMENTAL CENTER — THESIS COMMERCIAL DESIGN


08

AUTISTIC DEVELOPMENTAL CENTER — THESIS COMMERCIAL DESIGN


08

AUTISTIC DEVELOPMENTAL CENTER — THESIS COMMERCIAL DESIGN


08

AUTISTIC DEVELOPMENTAL CENTER — THESIS COMMERCIAL DESIGN

Portfolio online  
Advertisement