Issuu on Google+

S a x b y la n d sca p e a r ch ite ctu r e

Design Portfolio

R y a n


C o n t e n t s Title page sketch by author, Nelson Bryd Woltz City Garden St. Louis, 2013

Chrysler Transmission Plant, Purdue University 2013.

Pages 3 - 4

Agriculture Mall, Purdue University 2013.

Page 5

Sydny Park City Farm Design, UNSW 2013

Pages 6 - 7

Powells Creek Masterplan, 2012

Pages 8 - 11

Levels Plan and Planting Plan, 2012

Pages 12 - 13

Ultimo Pedestrian Network, 2012

Page 14

Cockatoo Island Landscape Design, 2010

Page 15

Farnsworth House Roof and Courtyard, 2010

Page 16

AutoCAD landscape masterplan 2010

Page 17

Model Text Design Assignment 2010

Page 18


Native hardwood forest Description:

Design Concept:

Community garden area

The design concept for the site is the evolution of the history of the site. This is shown with a radial gradient centerd to the building using vegitation, hardscape shapes, and program placement. On the outer boundaries of the site there is a natural character created by vegetation. This changes to a more refined design where straight lines are used for paved areas and vegetation is planted in more of a grid. The site was designed to be utilized by both employees, and people of the community without either disrupting the other.

This enlargement is of the patio at the north-east corner of the building. It was mainly designed to give employees the chance to take breaks and eat outside. There is a sunken area in the middle that has movale tables that allow for small groups or larger groups to gather. Around the outside there is more open paving that allow for larger groups to be able to use the space.

Community parking lot

Native hardwood forest

Native prarie grass

B

Swale planting

See Detailed Plan 1

D et a i l ed Pl a n 1: S u n k en Di n i n g

B’

Feature wetland

A

Evergreen structural planting

A’

See Detailed Plan 2 Island and Chrysler signage

Entrance planting

Chr ysler Transm issio n Pl ant Tipton, Indiana

Fall 2013 LA316

GR OUP 8

Jo rd a n Pawli k Davi d He nd r i c k s o n S oyoung Jin R ya n S a x by

This was a group project undertaken while I was on exchange in the USA at Purdue University which is in the state of Indiana. The managers of the Tipton County Chrysler Transmission Plant Pe were the r s p e c t i ve 1 : C h r ys l e r E theoretical clients for this project. S ec t i o n B - B ’ : R e m e d i at i o n Swa l e There a total of four S c al e 1was ”=10’ Th i s swale demonstrates the design intent students in each to filter water runoff from team. the near by We p a r k ing lot. The over head struc ture and chose to be inspired by history s e at ing ar rangement provides a comfor table iron m ent for pl oyees to rel a x . the and e nv nature inemdeveloping conceptual design proposals. We established a concept which was a radial gradient centered on the building. From natural on the site boundary to

C h r ys

1”= 80’-0”

Tipton, Indiana

Fa ll 20 L A 31

sheet1

page 3


st Description:

ea

This enlargement is of the patio at the north-east corner of the building. It was mainly designed to give employees the chance to take breaks and eat outside. There is a sunken area in the middle that has movale tables that allow for small groups or larger groups to gather. Around the outside there is more open paving that allow for larger groups to be able to use the space.

ot

D et ailed Plan 1 : Su n k en Din in g Area

Scale 1”=20’

D e t a i l e d Pl a n 2 : Pl a z a

S cale 1”=20’

The main features which can be seen on the master plan

nage

Pe r s p e c t i ve 1 : C h r ys l e r E nt ra n ce

S ec tion B -B ’: R em e d i at i o n Swa l e

Pe r s p e c t i ve 2 : S u n k e n D i n i n g Are a

S c ale 1 ” = 1 0’ Th i s s wa l e d e m o n s t rate s t h e d e s i gn i nte nt to filte r wate r run off fro m t h e n e ar by p a r k i n g l o t. Th e ove r h e a d s t r u c t u re a n d s e at i n g a r ra n g e m e nt p rov i d e s a co m fo r t a b l e

S ec t ion A-A’: Pa r k in g Lot Pe d e s t r i a n Ent ra n ce S cale 1”=10’

e nviro n m e nt fo r e m ploye e s to re l a x .

This entrance space allows for easy and safe access to the buildings main entrance from all areas of the par k ing lot. Evergreen trees have been used to provide shelter year round.

C hr ysler Transmission Plant Tipton, Indiana sheet1

Fa l l 2 0 1 3 L A 316

G R OU P 8

J o rd an Paw l i k Davi d He nd r i c kso n S oyoung Jin R yan S ax by

sheet2

bodies of retained water, a pedestrian friendly car park with integrated bio-swales for storm water treatment, outdoor dining areas to the North and South and on the North East of the site a space open to the public containing community gardens, trails and picnic areas. My contribution to this group assignment included a large degree of development for the initial concept, researching and incorporating design ideas for detailed development which was done mainly by hand drawing. For graphics I both perspective drawings and an even share of the photoshop rendering of the master plan. page 4


A g r i c u l t u r e

M a l l ,

P u r d u e ,

I N ,

U S A

This is a schematic drawing showing the proposed design. After the analysis of this space which was located outside our classroom on the campus, we began developing concept drawings. My initial inspiration came from the the Wabash River which runs through the town of Lafayette about a kilometer away. This allowed me to have an understanding of how to connect the landscape to its surrounding context. As well as this I was inspired by the traditional landscape Mall design. I decided to keep some aspects of tradition but also contrast them with elements such as circles and mounds which resolved circulation and developed a unique landscape character. page 5


This is a project completed in Semester 1 of my third year of the program at UNSW, 2013. The design brief required us to undergo a thorough analysis and evaluation of strengths, weaknesses, opportunities and constraints. Some of the challenging aspects of the project included understanding community needs and wants, storm management, program development, energy use and lighting.

page 6


Involved lots of community consideration and research/ understanding. Included water, eco-system concern, energy use and lighting design throughout the site. Large scale landscape project and the aim was to design a “city farm� as research. The model as seen above is of an amphitheater and also shows the orchard on hill side.

page 7


R e - d e v e l o p m e n t

This project is from second semester of second year. Site planning was the focus of this project. As a class we were able to visit the site and experience it. I designed larger scale elements of the landscape such as soccer

I was required to successfully incorporate larges creeks which intersect the site in multiple locations. Poster design was group work. The watermark, site pictures and hand drawing underlay were chosen as a group, designed as a touches were not done by me personally. Main features of the master plan include; redirected creek board walks to allow interaction with endangered wetlands, proposed sports club and cafe, community orchard and cafe AutoCad drawings and details can be seen on the following three pages. page 8


Legend Mangroves Native Tree Mix Orchard Saltmarsh Creek Grass Shared Path Building/ shelter Site Boundary

High branching trees for visibility

Proposed Bridge

Detail 2

Shared Path

Detail 1

Naturalised Creek

Cafe/Education

Wetland

Detail 3

Community Orchard

Section AA

See Detail 3

See Detail 2

See Detail 4 Detail 4

See

ail 1

Det

Native Vegetation

Shared Path

Restored Mangroves

Studio 4

Multi-use Hardcourts

Ryan Saxby 3377727

Detention Basin

80m

Detention Basin

20m

Diverted Creek

Section AA

powells creek redevelopment Ryan Saxby 3377727

Studio 4

page 9


page 10


page 11


Second semester, second project undertaken after a whole semester of landscape architectural grading. Included; all aspects of grading, contour interpolation, grading driveways, determining placing drain inlets, calculating storm water system, appropriate planting, multiple property boundaries. A planting plan can be seen on the following page.

page 12


page 13


Legend 8.

1. Alphitonia excelsa 2. Angophora costata 3. Eucalyptus multicaulis 4. Ficus microcarpa var. hilli 5. Astrotricha ledifolia 6. Banksia ericifolia 7. Doryanthes excelsa 8. Grevillea oleoides 9. Pteris umbrosa 10. Todea barbara

7

7. 3.

6. 4

2.

5.

4. 9

10

4

4

4

9

10

10

9

9

9

9

10 9

9

9

1

1 1

10 9 10

9

9

1

9

1.

4

4

4

4

2

9

9

9

9

9

9

9

9

4

2

4

2

2

4

2

4

3. Scale 1:500

4.

4

4

Ryan Saxby 3377727

4

4

4

4

3

5.

3

3 3

3

3

3

3

3

3

3

3

4

4

4

4

4

4

4

4 4

7

4

3

3

3

1.

8.

4

4

4

6.

ultimo pedestrian network

4

2

4

7

7 4

4

7

2

7

2

9

4

4

2

2

2

7

9

2

4

1

4

7

2

2

1

1

2.

4

4

3

3

3

3

3

3

3

7.

3

3

First semester, second year. Site visit, analysis, individual, inspiration from site history, use of design models for concept and ideas exploration, incorporated native planting design, accessibility consideration. I designed for context within Ultimo by creating a pedestrian spine which linked the surrounding areas. Hand drawn plan, and perspectives. Concept models and sketch models were used to develop the

page 14


“Comfort is always on offer. The combined natural and manmade forms interact and encompass anybody.�

To shelter When standing on the grass you are drawn towards the enormous g which is perched peacefully on the cliff edge. Its immense trunk and spreading roots support a gigantic canopy lled with thousands of smooth leaves. Shade provides comfort and the powerful trunk and buttress roots provide shelter from the wind. Once crouching within the cave like structure against the retaining wall, a strong sense of security is felt. From this point a view across the harbour can be enjoyed.

Landscape Design 2:

Site visit undertaken, location was in the middle of Sydney harbour. Landscape analysis, I focussed on site history throughout the design process. I created montage using Photoshop, used models as can be seen in the montage, to generate forms.

Cockatoo Island convicts lawn Ryan Saxby -SI:3377727

page 15


I used the Farmsworth House as a theoretical design project. Then proposed a roof garden and courtyard combination based on design principles used in the architecture. I which can be seen in these photographs.

page 16


from a series of tutorials which taught me; how to site trees in the landscape, manipulate contours, section drawing, creating blocks in AutoCAD and most other basics.

page 17


Hand drawing included ink and water colour. Models were created from inspiration from words. And there was a narrative writing component to describe the scene.

page 18


Portfolio ryan saxby