Page 1


RYAN J. LeFAVE AIA, LEED AP (847) 772-2556 rjl918@gmail.com linkedin.com/in/ryanlefave

PROJECT ARCHITECT Six years in architectural practice with experience in diverse project types and sizes, including Healthcare, Research, Retail, and Higher Education. Adept at delivering projects utilizing Building Information Modeling (BIM) for drawing production. Experience in all stages of contract drawings and speciication development.

KEY STRENGTHS AND EXPERIENCE PROJECT DELIVERY

COMMUNICATION

TECHNICAL ABILITIES

• LEED Administrator and Green Building Strategies

• Architectural Visualization

• AutoDesk Revit Architecture 2013

• Speciication Research and Development

• Schematic Design and Presentation

• AutoDesk MEP Architecture 2013

• Building Information Modeling

• Construction Document Development

• Adobe Photoshop

• Building Design and Detailing

• Construction Administration

• Trimble (Google) Sketchup and Layout

• Coordination: Owner, Project Team, Engineering and Design Consultants

• Site Observation Reporting

• AutoDesk 3ds Max

REGISTERED ARCHITECT State of Indiana, AR11200064

BACHELOR OF ARCHITECTURE Iowa State University, Ames, IA; 2007


SELECTED PROJECTS RESEARCH AND DEVELOPMENT EXPANSION LABORATORY ADDITION TENANT BUILD-OUT OF DINING AND RETAIL SPACE STUDENT SERVICES HOTEL AND EVENT CENTER OUTPATIENT SURGERY CENTER MULTIDISCIPLINARY ENGINEERING BUILDING SUNROOM ADDITION STUDENT WORK BEACH TOWER PROJECT COLLEGE CHAPEL MEDIEVAL STREET INSTALLATION PEDESTRIAN PATH AND WINERY PRECEDENT STUDY AND DESIGN PROJECT STARTER HOME ADDITIONAL DESIGN WORK


PROFESSIONAL PROJECTS

RESEARCH & DEVELOPMENT EXPANSION A 196,000 SF LABORATORY AND OFFICE BUILDING FOR THE HEADQUARTERS OF AN INTERNATIONAL PEST MANAGEMENT AND BIOTECHNOLOGY COMPANY

RYAN LeFAVE | PORTFOLIO

The program of this laboratory and ofice facility includes clean-rooms, devitalization facilities, electron microscope labs, laboratory prep spaces, open-ofice collaborative spaces, and two-story corridor connections to existing research facilities. Completed in 2012, this project has been designed to meet the critical need for additional space for new technologies in order to expand R&D capacity. In my role as an intern architect I aided in material selection for the envelope and with the exterior design. This included sketching, autocad modeling, and Sketchup model development. Efforts were coordinated with structural engineering consultants and interior designers. For the build-out package I coordinated construction documents for the interior build-out followed by addenda and proposal request modiications to the plans as required. I stayed in the construction administration role through to the inal punch and walkthrough, making site observations regularly. LEED certiication was a requirement for this building from the clientÂ’s parent company. As a recently accredited LEED professional, I was responsible for adminstration as well as LEED project mangement responsibilities. To improve occupant well-being, ample views and daylight where provided for as many

researchers as possible, utilizing glass walls at even the inboard lab environments and adding a lightwell to reach the collaborative space in the basement. A scale model wind tunnel test was commissioned to locate exhaust towers and avoid the intake and courtyard air-this effort achieved a LEED innovation in design point. To reduce heat gain and direct sunlight into the labs and ofices, custom shading desvices were used at the exterior, also serving to block low angle sunlight in the mornings and evenings. All laboratory glass has a 30% light gray ceramic frit pattern, cutting back on heat gain but not blocking

views or natural light quality. Bright white TPO membrane was speciied for the roof to reduce heat island effect and thermal gain. A thermal scan on the building envelope was performed and gaps in construction were appropriately sealed. As part of an initiative to connect to the local community, the interior design features accent walls of inished maple reclaimed from a barn in a nearby county. Bicycle storage and changing facilities were included in the design, and new to the campus is a designated parking program for LE/FE vehicles.


PROFESSIONAL PROJECTS

Top: Aerial perspective rendering of R&D expansion. Modeled in AutoDesk MEP. Middle: Final corridor design in construction documents, developed using AutoDesk MEP. Bottom: Web-based walkthrough created using Sketchup and the Unity 3D game engine.

RYAN LeFAVE | PORTFOLIO


PROFESSIONAL PROJECTS

Top: Photograph of stone and reclaimed wood at elevator lobby. Above: Typical detail of granite panels used on interior and exterior of building, in a random scattered pattern. Right: Rendering of central stair. Below: Central stair elevation used in construction documents.

RYAN LeFAVE | PORTFOLIO


PROFESSIONAL PROJECTS

Frequent guided tours required a visible connection to the laboratory environment. The solution and its execution is shown on the left and below. Left Top: Sketchup model depicting initial design of lab wall. Left Middle: Construction detail of storefront system and wing wall integration. Storefront mullions are concealed in drywall to create a ine reveal and modern apperance. Bottom: Photograph of completed lab wall.

Above: Typical exit stair section; architecturally exposed steel stringers support point attached glass guardrails, complementing the folded plane motif of the exterior aluminum panel.

RYAN LeFAVE | PORTFOLIO


LABORATORY ADDITION GROWTH ROOM, SEEDING, COLD STORAGE, AND DEVITALIZATION FUNCTIONS TO SUPPORT GREENHOUSE RESEARCH. My responsibilities as project architect were to conduct room requirement meetings with laboratory user groups, coordinate the schematic design booklet and drawing set with civil, structural, and MEP engineering consultants, code review, and research building products and materials for speciication. Due to the unique design of the growth room the schematic design phase also included meeting with local ire safety oficials regarding sprinkler requirements.

The 15,000 SF addition presented many layout challenges due to the equipment and industrial process. This equipment included custom fabricated growth rooms remotely fabricated in the Netherlands, new and existing seeding conveyors and applicators, cart sanitation area, autoclaves and hydroclaves for devitalization area, a mechanical mezzanine, and a recessed cold storage room; all requiring fork truck access.


PROFESSIONAL PROJECTS

TENANT BUILD-OUT OF DINING & RETAIL SPACE THE INTERIOR BUILD-OUT OF A MEDICAL OFFICE BUILDING INCLUDING AN UPSCALE DINING ROOM AND KITCHEN, MARKET, STARBUCKS COFFEE FRANCHISE, AND A BANKING BRANCH LOCATION.

The goal of the new Wishard hospital campus project is to update and replace all existing buildings and functions in the health network. The new campus, located near downtown Indianapolis, consists of a replacement hospital, ambulatory clinic, medical ofice building and garage. All of which are connected by a second story corridor, known as the N-S spine of the project. BSA LifeStructures was charged with

RYAN LeFAVE | PORTFOLIO

the core and shell and interior building of the medical ofice building. My role on the core and shell and build-out was of a project architect. I worked with the design team during design development and construction documents, and construction and interior work of the irst loor clinic space and the core building service spaces on each loor: restrooms, elevator lobbies, etc. The portion of the project highlighted here I served as project architect, coordinating the design and construction documents with the project manager, owner, MEP and kitchen consultants and interior designer. The irst loor program called for 8,000 SF of tenant space which would house an upscaled dining area for patients, visitors, and staff, and ‘express market’ area where food to-go could be ordered as well as merchandise and snacks, a fullsize Starbucks franchise, and a ifth-third branch. Revit was used as the primary design and rendering software. A unique

project challenge included a soda line that had to be located underslab which would delivered soft drinks to a serving station; this conduit had to meet with a CO2 line, that was access through the foundation. Another challenge was that the interior design called for a stained concrete loor and exposed structures. The structure was speciied to be inished with no-fall paint. To contend with the lively noise from the kitchen area, an acoustic consultant recomended sound dampening panels between the open web joists. Initial plans called for a space dividing and removeable railing in the dining area. After researching building code and design options, and coordinating the structural engineer, the design team proposed a furniture solution in the form of tall modern planters which would provide the visual barrier without the safety and code concerns of an unixed railing.


PROFESSIONAL PROJECTS

OUTPATIENT SURGERY HOSPITAL A SURGERY EXPANSION PROJECT UPGRADING A CLINIC BUILDING TO A SURGICAL HOSPITAL, INCLUDING PATIENT TOWER AND MRI SUITE.

The Unity Surgical Arts project served as key experience during my intern development. I was brought into the project during the design development phase and wokred closely with the project manager and engineering consultants to complete the construction document set. This addition consisted of a two story addition and second loor renovation which included patient rooms, nurse stations, MRI and CT Scan suites, and two operating rooms. Careful consideration was taken for full compliance with the AIA Guidelines for Healthcare and the Internatlonal Building Code.

RYAN LeFAVE | PORTFOLIO


PROFESSIONAL PROJECTS

Utility trench detail at MRI suite and control room.

Enlarged loor plan of MRI suite and control room.

RYAN LeFAVE | PORTFOLIO

MRI Suite section illustrating gauss lines and R.F. and magnetic shielding structure.


PROFESSIONAL PROJECTS

Typical patient room relected ceiling plan.

Typical patient room architectural loor plan.

Patient Room Elevation. Typical patient room handwashing sink elevation.

RYAN LeFAVE | PORTFOLIO

Typical patient room headwall elevation.


STUDENT PROJECTS

BEACH TOWER PROJECT

LIFEGUARD TOWERS DESIGNED FOR CHICAGO’S MUSEUM CAMPUS The 12th Street Beach is set apart from Chicago’s many lakefront parks in that the neighborhood is completely event-based: the population consists of emerging temporary groups which deine the campus itself. The beach itself lies near the Adler Planetarium on Northerly Island. Previously the island was home to Meig’s Field, a commuter airstrip, it is now a sanctuary and concert venue. Rarely is the beach a destination in itself. In response the Lifeguard towers are designed to be permanent installations which respond to user activity, inspiraing and attracting new beach gatherings in response to seasonal and neighborhood happenings.


Perspective rendering - Overall view of 12th Street Beach facing South during an evening concert.

STUDENT PROJECTS

Diagram - beach towers are intuitively flexible and adjustable.

Flexibility Demonstrated - A beach visitor may adjust the towers with his own hands without the use of external power. Towers are designed to be flexible and playful in nature. Tower may be fixed to accomidate life guard staff during the summer months.

RYAN LeFAVE | PORTFOLIO


STUDENT PROJECTS

AMES PARK LOOKOUT STAIR, BICYCLE PATH, AND BRIDGE A studio study on the rural site, the designed elements in the park are Meant to generate a gestural dialogue with their surroundings, enhancing the experience. As the visitor begins the path down the slope on foot or bicycle his vision and path are guided by the canopy overhead. The bridge crossing the South Skunk River becomes a lookout point at the base of the hill. Here, the built path is proud having conquered the site, where previously it had been persuaded to abide by the topography.

WINERY & VINEYARD Situated on a 15-acre site in Boone, Iowa, the design of this working vineyard, winery, tasting room and event center includes a cable-driven shuttle between main buildings and a landscape that encourages visitors to explore the natural setting. Storage and visitor facilities are dispersed through the vineyard. These features also serve the landscape design as points of interest that add intrigue and picturesque views.

RYAN LeFAVE | PORTFOLIO


ADDITIONAL DESIGN WORK

CANSTRUCTION DESIGN COMPETITION - Small structures made from canned goods for charity, designed in Sketchup

POD FOR LIVING - Rendering project which included the design of a compact multi-function piece of furniture for life on a lunar base.

RYAN LeFAVE | PORTFOLIO

LIVING BUILDING SECTION - An interactive web-based building section created as part of a tutorial series.

Portfolio | Ryan J. LeFave  

Selected recent architectural projects. Please contact the author for more information.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you