Issuu on Google+

Confidential

RYAN G. Portfolio PGED


Titelpagina


Voorwoord


Hoofstuk indeling


Samenvatting


LOGBOEK Entry: LES 1 - WEEK 6 - 7 FEBRUARI 2017 De eerste les was de intro aan de cursus PGED07 oftewel Concepten en Ontwerpen. We begonnen de les met een presentatie over creatief denken. Creatief denken klinkt als op een eerste blik niet bepaald lastig. Zoiets doe je toch bijna zonder na te denken? Voor mij ligt dat iets anders, Ik vind het lastig om zomaar met goede ideeën te komen om iets mooi te maken of om een idee tot stand te brengen. We begonnen de les met 4 verschillende stellingen. Wij moesten dan zeggen of we het eens of oneens met de stelling door middel van links of rechts van het lokaal te staan. De stelling: “Creatief ben je of ben je niet”, deed me wel even aan het denken zetten. Persoonlijk was ik het wel eens met die stelling maar de rest van de klas had wel een paar goede argumenten zoals “Je bent inderdaad niet creatief als je het zelf zo zegt.”. Na de stelling en de opinies van mijn klasgenoten was ik wel van gedachte veranderd. Door iets meer in mijzelf te geloven dacht ik wel dat creatief zijn wel iets voor mij zou kunnen zijn. Dezelfde les gingen we verder met een aantal opdrachten. De meest interessante daarvan vond ik de zogenaamde Koe opdracht. Voor de langste tijd zag ik de koe in het plaatje niet. Na een veelste lange tijd zag ik het eindelijk ook maar ondertussen had ik zelf ook heel veel andere dingen in het plaatje gezien. Wat ik me hierdoor besefte is dat iedereen een eigen denkprocess heeft. Iedereen heeft dus ook zijn eigen manier van creatief denken.


Entry: LES 2 - WEEK 7 - 14 FEBRUARI 2017 De tweede les ging vooral over alle 5 basisvaardigheden van creatief denken. Alhoewel we het ook daarover hebben gehad in de eerste les kwam dit meer naar voren in deze les. deze 5 vaardigheden zijn:

1. 2. 3. 4. 5.

Creatief waarnemen Uitstel van oordeel Flexibel Associëren Divergeren Verbeeldingskracht

Het creatief waarnemen hadden we grotendeels al in de eerste les behandeld. Het ging vooral over het op verschillende manieren bepaalde dingen kunnen waarnemen. Als ik bijvoorbeeld in een abstract kunstwerk een bepaald gevoel of iets anders erin zie, betekend niet dan een ander persoon hetzelfde ziet. Het gaat hier dan vooral om het waarnemen zelf en niet zo zeer wat je waarneemt. Uitstellen van je eerste oordeel hoort ook bij dit proces. Wij mensen zijn zo ingesteld om direct over bijna alles direct een oordeel te hebben. Opzich niks mis mee maar bij het creatieve denkprocess is dit een slechte eigenschap om te hebben. Door het uitstellen van je oordeel kun je een ook op andere manieren naar dingen beginnen te kijken. Dit staat dan ook samen met het creatief waarnemen. Je zou in principe op het eerste gezicht iets kunnen zien in een bepaald kunstwerk, maar naar mate je verder kijkt en ervoor open staat kun je ook andere dingen gaan zien. Door je oordeel uit te stellen kun je dus leren openstaan voor andere interpetaties en nieuwe ideeën Flexibel associëren is het nemen van een begrip en daarbij een ander begrip aan relateren dat op welke manier dan ook er op lijkt. Een voorbeeld: Japan - Vlag - Rode stip met wit - Rood met witte stippen - Paddestoel. Deze vaardigheid helpt om met insipiratie te komen voor nieuwe ideeën. Divergeren is het verder gaan dan de logica. Waarom zouden wij de realiteit van de wereld de limiet zijn van onze gedachten? Met divergeren kunnen wij met leukere en betere ideeën komen in plaats van ons te laten weerhouden. De laatste vaardigheid is verbeeldingskracht. Dit is een vrij brede vaardigheid in de zin dat de enige limitatie ervan onze eigen hersens zijn. Een van de opdrachten tijdens de les om verbeteringen aan te brengen in het lokaal waar we toen in zaten. We kwamen eerst met vrij passieve verbeteringen zoals ramen die naar buiten keken en betere tafel opstellingen. Naarmate we meer bedachten kwamen we met extravergantere ideeën zoals een discobal, een cinema opzet en eten op een lopende band.Pdf logbook or whatever pged