Page 1


bellec49405@gmail.com behance.net/bellec49402efe +886 937 435 829


Education Chung Yuan Christian University of Interior Design B. Design Degree TAIWAN 2013-2017

EXHIBITIONS & HONORS Taipei International Design Award 2015 Public Space Design Distinction CYCU Art Center Apr. 2017 The Exhibition of Commencement 2017

EXPERIENCE K.E.A. CREATIVE GROUP -ARCHITECTURE INTERN 2016 DEPTH DESIGN -ARCHITECTURE INTERN 2017

SKILLS - Physical model making in all scales - Proficiency in all 2D and 3D programs (AutoCAD, SKETCHUP, V-ray, LUMION, etc) - Well versed in post-production of graphics and Illustration (Photoshop, Illustrator, etc)


LIU YU EN (b. 1994) is a graduate student at Chung Yuan Christian University of Interior Design.


CONTENTS

01 UNDER PAVILION A Museum for Urban Park 02 SIDE-ON House A 03 CYBERBLOCK Between Cyberspace 04 U MAKER Makerspace


01 UNDER PAVILION A Museum for Urban Park “Look what I found in the middle of the urban.� The site which is under the Taipei Huashan Park, was the former underground railway. It is over 400 meter-long sunken tunnel, concrete structure built in 1937 for freight trains. The Museum had to find its place in a unique and historic spatial context. It’s a mixed use building focusing on active spaces and local community. It consists of a museum, library, events and recreational spaces. Starting from its positioning, beyond its symbolism, it is possible to recreate and re-present a site where abandoned. In our proposition, a underpass articulate an active crossing point between adjacent green land that promotes their usage. We consider more crucial for our project the experienced based perception of space. The project is composed of a wide empty space in the middle, independently from the green land, offering an opportunity to pause and reflect. The empty space having open ceilings that evoke windows open to the sky. This relationship with the sky intends to define space that is also time, in such a way that you can find yourself again, a space that thrusts the horizon upwards like a metaphor of the silent zone different from modern city. At the same time, opening to the sky, it re-interprets presence of divine light, light that allows gravitate concrete forms, leaving them in the park in order to make apparent the dimension of sky. Finally, regarding the most characteristic material blending the old object and grunge, using materials such as ballast stone and exposed concrete.


N 0 10

25

50M


S I T E A N A LY S I S

ďź?

wind

12

CONTOUR CHART

DESIGN THINKING

S U N S H I N E A N A LY S I S

e x ercise picnit

T R A N S P O R TAT I O N

w alk the do g e xhibitio n

cre vi ce

undergro und

e x cav atio n

betw een ne w and o ld tim e traces


E

N

S PA C E P R O P O R T I O N

site

S

W

t he g at e w a y cluster cluster

- mai n e n t ran c e i s t h e s t art of t h e st o r y l i n e - s i t e t w o more s e c on d e n t ran c e i n re sp o n se t o t h e d e ma n d s logi c al s t or y li n e for e as y t o e v ac u at e pe ople new

g alle r y pu bli c s pac e

before

- de s i gn on ly on e s i de t h e n e e d t o b e c o n t ro l l e d mu se u m - t h e pri v ac y be c om e h i gh e r t h rou g h w a l k i n g d e e p e r for e as y t o c on t rl t h e n u mbe r of p e o p l e for e as y t o mon i t or i n an d ou t

c on t rol are a ope n are a - t h e pu bli c s pac e i n t h e E as t i s fo r t h e p e o p l e - de s i gn t h e n e e d t o be c on t rolle d mu se u m i n t h e W e st si d e logi c al s t or y li n e k e e p t h e c i rc u lat i on c le ar


GROUND LEVEL

UNDERGROUND LEVEL

Context of site


Hierarchy of Pubilc Space


Ground Floor Plan


Underground Floor Plan


View from the Lawn

View from the Gallery


View from the Courtyard

View from the Gallery


View from the Foyer

View from the Lecture


View from the Lobby

View from the Coffee Shop


02 SIDE-ON House A 這是一項嘗試小住宅類型的可能性,「 SIED-ON 」傳達這個小宅,會

從「獨立」到「群集」的方式。有限地壓縮維持生活最低需求,將更多的公

共空間騰出來,與周圍的小宅串在一起。為某些生活方式標記,從中找到 可以一起溝通對話的空間,積極地連繫周圍,形成社區的某種類型。

住宅的使用者在較私密性的角落與自己對話,另一方面使用者之間

的對話更頻繁地發生。在50平米的空間,被動系統的運作,正面引入和藹 的光線,中天有天井加強冷熱對流,且擁有自己的天台。

受到科比意影響,在其作品Une Petite Maison中提到,過大的室私

人空間,容易影響外出的意願。不管是處在室外和大自然對話,亦或是和 人接觸,對生活哲學的體會,關鍵的因素是尺度掌握。


天井

平台

私密性

E

N 移動 開放性

穿透性

W

穿透性


DN

balcony

A

UP

A’ UP

1F

2F

3F

View from the 2F

View from the study room


core

內觀

outside

居所 探索

居住的尺度可以很細微,重要是向外探索

居所微小的內核和戶外的探索的雙重性

吹拔


outside

contract

vertical

Section A-A’ S:1/100


03 CYBERBLOCK Between Cyberspace

這原本是個街角地下道入口的汰舊計畫,但受到Philip Kindred

Dick著作的影響,對於不斷更新的城市物件,身為生命時間有限的我們, 是暫時的主人而已,因此藉由這個時間軸的加入,在城市的街角輕輕的 放置新物件,讓行人連繫Cyberart滿足對未來的城市幻想。我稱他為

「 Cyberblock 」發生在城市街角的特殊體驗空間。


Site view


兩側紋理

Plan S:1/80

推演

外層金屬

中層玻璃

彈性膜

資訊幕

View from the street


04 U MAKER Makerspace

3D列印技術改變了傳統加工方式,它被喻為「 第三次工業革命 」

之一,也為設計者帶來顛覆性的生產過程。我想台灣是不缺乏好的設計

人才,只是昂貴的生產代價,讓很多設計師怯步,如今3D列印帶來的自造 者運動,將要改變設計師和使用者的思維。

推動革命的「 先驅者 」,也就是剛萌芽的自造者們,面對的第一問題

就是資源的運用,「 共享 」可以是屬於這個世代的革命方式。因此在這

個新創公司總部的一層,提供了足夠的空間,為自造者運動打造的平台, 不僅是水平的交流,更多是為了拉進更多感興趣的人的關係。

積層製造給予我對於使用者的經驗有很大的轉變,甚至影響我對

傳統工作室的空間內容的看法,從最低限的考慮製造端的資源到末端

使用者的感受回饋,就像Donald Norman 提出的一詞使用者經驗,牽引 著所有面向。


F

E

C

B

A

A’ B

D A

A :入口挑高區 B :接待區/服務台 C : 梯廳/展示挑空 D : 自造者互動區 E : 輕食區/沙發區

Plan S:1/100

F : 輕食區/沙發區


Section A-A’ S:1/80


量體堆積

托開

增減

材料

堆疊 托開 增減

基層製造

環保,堆疊,逆向

自造者

製造端,距離

傳統加工 傳統加工是減法加工,餘材剩餘較多

3D Printer

傳統加工從設計 開模 生產 到使用者之間需要很長時間的溝通

IDEA 設計者 開發者 使用者

積層製造是加法加工,做多少用多少

快速的溝通管道

View from the Seminar Room

View from the lobby


White Wall Module


Section S:1/50

Plan S:1/80

A :入口挑高區 B :接待區/服務台 C : 梯廳/展示挑空 D : 自造者互動區 E : 輕食區/沙發區 F : 輕食區/沙發區

U MAKER HEADQUARTERS

基層製造

前言

自造者

環保,堆疊,逆向

3D列印技術改變了傳統加工方式,它被喻為第三次工業

製造端,距離

革命之一,也為設計者帶來顛覆性的生產過程.我想台灣 是不缺乏好的設計人才,只是昂貴的生產代價,讓很多設 計師怯步,如今3D列印帶來的自造者運動,將要改變設計

傳統加工

餘材

擷取

師和使用者的思維.

傳統加工是減法加工,餘材剩餘較多

F

傳統加工從設計 開模 生產 到使用者之間需要很長時間的溝通

公司說明

Materialise U Maker致力於教育推廣,從機台銷售,技 3D Printer

術衍伸應用,平台發展,課程宣導,國際競賽,技術支援著

E

IDEA 積層製造

手,期望將3DPrinter列印技術推廣至工業,學校,乃至於

積層製造是加法加工,做多少用多少

設計者 開發者 使用者

快速的溝通管道

社區家庭。讓人人都了解3D Printer,人人都是自造者 !

空間元素 材料

量體堆積

托開

增減 堆疊 托開

增減

空間說明

空間結構

頂層 :頂層較大的量體,增減狀態較明顯 有些量體可以從二樓的辦公室進入. 中層: 在增減中出現植栽,某些量體材料的 不同表現出不同層之間的關係. 底層:量體縮成空間機能的單位,比如接代台 、展架.

上下層的交流

將東西向不和藹光線降低

入口挑高區

接待區/服務台

輕食區/討論區

自造者互動區

輕食區/沙發區

Section S:1/50

Board of Final Crits


bellec49405@gmail.com behance.net/bellec49402efe +886 937 435 829

LIU YUEN PORTFOLIO  

Architectural Portfolio

LIU YUEN PORTFOLIO  

Architectural Portfolio

Advertisement